
گازرسانی به روستاهای محروم و مرزی از اولویت های اساسی نظام است و وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران نیز بر این موضوع تاکید دارند. چند روستای بالای 20 خانوار استان تاکنون به شبکه متصل شده اند؟
یکی از اهداف عالیه نظام، محرومیت زدایی از مناطق روستایی، تثبیت جمعیت، مهاجرت معکوس، ایجاد ارزش افزوده و اشتغال زایی در مناطق روستایی است؛ به گونه ای که توسعه گازرسانی در این مناطق به عنوان کالایی ارزشمند مورد توجه خاص مسوولان بوده و گاز کردستان نیز برهمین اساس هدف گذاری انجام داده است. 32 شهر استان نیز با ضریب 100 درصد جمعیت شهری گازدار است. تنها یک شهر با جمعیت کم باقیمانده که به دلیل قرارگیری در بستر سد فعلا وضعیت مشخصی ندارد.
در مجموع 1 هزار و 600 روستای استان قابلیت گازرسانی دارند که خوشبختانه تاکنون 1 هزار و 480 روستا در قالب 98 درصد جمعیت استان از نعمت ارزشمند گاز بهره مند شده اند.
گازرسانی به 100 روستای جدید را نیز از اواخر سال گذشته شروع کردیم. پیمانکارهای گازرسانی به این روستاها انتخاب و برخی نیز شروع به کار کرده اند. براساس برنامه های تعریف شده، سال 1401، خط پایان گازسانی به روستاهای استان است. همسو با این برنامه، کالا و اجناس مورد نیاز پروژه ها تهیه شده است. همچون سال های گذشته، با تامین مناسب و به موقع منابع مالی که امیدوارم از سوی شرکت ملی گاز ایران انجام می شود، این پروژه ها در زمان مشخص به نتیجه برسد.
در مجموع چه تعداد روستای مرزی در استان وجود دارد و تاکنون چه تعداد به شبکه گاز متصل شده اند؟
در استان کردستان 500 روستای مرزی وجود دارد که هم اکنون 480 روستا از نعمت گاز برخوردارند. پیمانکار 20 روستای باقیمانده نیز انتخاب شده و سال 1401 این روستاها نیز به شبکه گاز متصل خواهند شد. بر اساس اولویت های تعریف شده برای گاز کردستان، دورترین و سخت گذرترین روستاهای بالای 20 خانوار نیز به شبکه گاز متصل می شوند. اجرای پروژه های گازرسانی در این مناطق علاوه بر ایجاد رفاه و آسایش، در حفظ محیط زیست و منابع طبیعی نیز تاثیری بسزا دارد.
علاوه بر روستاها، گازرسانی به کوخ نشین های استان نیز اجرایی شده است. تاکنون به چند مورد از این کوخ ها گازرسانی شده است؟
در نقاط مرزی به ویژه بانه، یکسری سکونت گاه هایی وجود دارد که در مناطق جنگلی قرار دارند و افراد بومی در آن حضور دارند. ساکنان این مناطق با کمترین امکانات به نظام و کشور خدمت می کنند. در جلسات و تصمیمات استانی قرار بر این شد که این سکونت گاه ها از سوی جهاد کشاورزی و بخشداری ها مورد تایید قرار گرفته و در برنامه گازرسانی قرار بگیرد. براین اساس، تاکنون 87 کوخ گازدار شده است. با توجه به اینکه این مناطق جاده و معبر مناسبی برای سوخت رسانی مایع ندارد، وجود گاز برای این سکونت گاه ها اهمیت دارد. با جایگزینی گاز و سوخت مایع، همه مشکلات رفاهی آن ها از نظر انرژی برطرف می شود. در سال 1401 همه مناطق باقیمانده در قالب کوخ نیز به شبکه گازرسانی می شود.
لطفا گزارشی نیز در حوزه حجم گازرسانی به بخش های مختلف ارائه کنید. آیا شاهد افزایش مصرف نسبت به سال 99 بوده ایم؟
در برنامه مصوب، مصرف 3.2 میلیارد مترمکعب پیش بینی شده بود با این حال با توجه به زمستان سخت سال 1400 و سرمای شدیدتری که نسبت به سال های گذشته ثبت شد شاهد افزایش مصرف گاز به ویژه در نیروگاه های سنندج و CHP مریوان بودیم. سال گذشته در مجموع 3.5 میلیارد مترمکعب گاز در سطح استان مصرف شد. مصرف گاز استان در سال 1400 نسبت به سال 1399 حدود 8 درصد افزایش داشته است که بخش زیادی از آن به بحث نیروگاهی مرتبط است. سال گذشته 1.1 میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاه سنندج تحویل شد که این میزان نسبت به سال پیش از آن (99) 21 درصد افزایش داشته است.
در بخش خانگی نیز شاهد افزایش مصرف بوده اید؟
خیر. نکته جالب توجه اینجاست که مصرف بخش خانگی کاهش داشته است. بهینه سازی مصرفی که در موتورخانه های ادارات، بخش خانگی و تجاری اجرایی شد، منجر به کاهش مصرف گاز بخش خانگی شد. سال گذشته 80 درصد موارد ثبت نامی در سامانه اصلاح موتورخانه را عملیاتی کردیم. اواخر سال نیز اصلاح موتورخانه اداره های استان را شروع کردیم که تعداد زیادی از موتورخانه واحدهایی که ثبت نام شده بودند، اصلاح شد.
اطلاع رسانی و آموزش های متعددی که از طریق روابط عمومی با کمک رسانه های مختلف انجام شد نیز در کاهش مصرف گاز بخش خانگی تاثیرگذار بود.
جای خوشحالی دارد که افزایش مصرف در حوزه نیروگاهی و صنایع رخ داد.
یکی از اولویت های سال 1401 صنعت گاز، مقاوم سازی شبکه، تاسیسات و هوشمندسازی فعالیت ها عنوان شده است؟ در این زمینه چه برنامه ای در دستور کار دارید؟
براساس سیاست های جدید شرکت ملی گاز ایران در دولت جدید باید نگاهی جهانی و نگرشی تحولی نسبت به مسائل داشته باشیم. با دیدگاه هایی که مسئولان وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران دارند قطعا زمینه تحقق این شعار و برنامه در صنعت گاز فراهم است. مدیریت جهادی اتفاق افتاده است و همه توانمان را در این مسیر به کار می گیریم. در سطح صنعت گاز این نگاه وجود دارد هر پروژه ای که آغاز می شود در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه برسد. ویژگی اصلی و هدف گذاری شرکت ملی گاز ایران نیز همین اساس است.
سال 1401 در توسعه گازرسانی همچون سال های گذشته قدم های محکم و استواری بر می داریم تا همه واحدهای صنعتی و مشترکان خانگی به ویژه روستاهای بالای 20 خانوار در مناطق محروم را به شبکه متصل کنیم.
در سال جدید برنامه ریزی ها بر این مبناست که همه نقاط بحرانی و مواردی را که نیاز به بازسازی، اصلاح و مقام سازی دارند، طبق برنامه انجام دهیم.
یکی از برنامه هایی که سال گذشته به درستی انجام شد، بحث حذف حوضچه های شیرهای غیردفنی بود که یکی از چالش های واحدهای تعمیراتی ما در نگهداری تاسیسات است. این حوضچه ها از لحاظ نشت گاز و ورود به آن مشکلاتی خاص به همراه داشت که با تغییر رویه بسیاری از معضلات را حل کردیم.
سال گذشته بیش از 90 مورد شیر غیر دفنی را حذف کردیم که امسال نیز این موضوع استمرار دارد و امیدوارم در سال 1401 هیچ موضوعی در این بخش باقی نماند.
از سوی دیگر، با بهره گیری از نقشه هایی که از سوی ستاد شرکت ملی گاز ایران تهیه و ابلاغ شد، مقاوم سازی ابنیه ایستگاه ها از چندسال پیش در دستور کار قرار گرفت.
برای سال جدید نیز مقاوم سازی ابنیه تعداد بیشتری از این ایستگاه ها را که قدیمی تر هستند، در برنامه کاری داریم.
در بحث تاسیسات مکانیکی نیز برای نقاطی که نیاز به افزایش ظرفیت و مقاوم سازی سازه و ایستگاه ها باشد، برنامه ریزی شده است. راه اندازی سیستم اعلام حریق در ایستگاه های سی جی اس، تی بی اس و انبارهای کالا از اقدام های خوب دیگری است که از سال گذشته شروع کردیم. ضرورت دارد علاوه بر تجهیزات ایمنی که به صورت دستی در ایستگاه های قرار دارد، به صورت اتوماتیک نیز امکان مدیریت وجود داشته باشد تا در صورتی که حادثه و آتش سوزی رخ داد در کوتاه ترین زمان ممکن این سیستم ها بتوانند به صورت هوشمند عمل کنند و اقدام های اولیه را تا رسیدن ارگان های حمایتی انجام دهند.
حوزه بهینه سازی مصرف را نیز که از اولویت های شرکت گاز است، در برنامه کاری قرار خواهیم داد. امسال در حوزه اصلاح موتورخانه های ادارات و مدارس برنامه وسیع تری در نظر خواهیم گرفت و روند سال گذشته را با سرعت بیشتری ادامه خواهیم داد.
سال گذشته در بحث پایش مصارف پیگیری های جدی صورت گرفت. 13 هزار مورد بازدید ادارات را در بخش های مختلف انجام دادیم که برخی منجر به صدور اخطار و برخی نیز منجر به قطع گاز واحدهایی شدکه بخشنامه را رعایت نمی کردند.
امسال، علاوه بر بحث بهینه سازی در بخش های یادشده، رصد و پایش مصرف بهینه بخش صنعتی نیز به صورت جدی در دستور کار قرار خواهد گرفت.
در حوزه هوشمند سازی نیز بحث مانیتورینگ ایستگاه ها را آغاز کرده ایم که این طرح زمستان امسال کمک زیادی به ما کرد. با بهره گیری از این سیستم، به صورت آنلاین همه اطلاعات قابل پایش است.
امسال، براساس برنامه ها، در حوزه GIS که یکی از مسائل مهم و اساسی شرکت های گاز استانی است، برنامه کلانی داریم. اجرای این پروژه را از سال های قبل شروع کردیم و سال گذشته زیرساخت ها و ساز و کارهای اساسی را برای بحث پیاده سازی سیستم GIS انجام دادیم.
براساس ارزیابی شرکت ملی گاز ایران، بیش از 73 درصد GIS گاز کردستان پیشرفت واقعی داشته و با معیارها و شاخص هایی که مد نظر بوده است، مطابقت دارد. استان های دیگر دارای نقشه های پارسل هستند و از شهرداری آن را دریافت می کنند ولی استان کردستان فاقد نقشه های مورد نیاز برای این پروژه بود بر این اساس مجبور شدیم این نقشه ها را خودمان تهیه کنیم و امسال پروژه GIS گاز کردستان تکمیل می شود.