
تحقق گازرسانی به نقاط سخت گذر مرزی در استان کردستان
شعله ها می رقصند
مهدی مهرابی بهره مندی از گاز در مناطق کمتر توسعه یافته شاید در دهه های گذشته، رویایی دست نیافتنی را می مانست، اما امروز با توجه به تحقق سیاست های محرومیت زدایی، توزیع عادلانه ثروت و تحقق برنامه کلان نظام و دولت در حوزه برقراری عدالت اجتماعی، شاهد تعبیر این رویا هستیم؛ به گونه ای که بخش قابل توجهی از جمعیت شهری و روستایی کشور از این انرژی پاک برخوردارند و با تلاش شبانه روزی در بخش های تولید، پالایش، انتقال و توزیع گاز و اجرای پروژه های توسعه ای، هم اکنون این کالای ارزشمند در بسیاری از مناطق کشور در دسترس مشترکان قرار داردو با توجه به برنامه ها و سیاست گذاری دولت سیزدهم این روند با شتاب و گستردگی بیشتری تداوم خواهد یافت.اما بهره مندی آسان از این انرژی پاک در مناطق سردسیر و سخت گذر کوهستانی، اهمیتی افزون تر می یابد؛ به گونه ای که شرکت گاز استان کردستان به عنوان استانی سردسیر با اقلیمی کوهستانی توانسته است بخش مهمی از دغدغه مرزداران غیور را رفع کند. هم اکنون 32 شهر و 1 هزار و 480 روستای استان به ترتیب با ضریب نفوذ 100 و 98 درصد از نعمت گاز برخوردارند.
نکته قابل توجه آنکه از مجموع 500 روستای مرزی استان تاکنون به 480 روستا گازرسانی شده و 20 روستای باقیمانده نیز امسال به شبکه گاز متصل می شوند.
شعله های آبی گاز در روستاهای مرزی ایران خودنمایی می کند و رفاه و آرامشی که برای منطقه به ارمغان آورده در قیاس با روستاهای مرزی کشور همسایه (کمتر از 2 کیلومتر فاصله) بسیار زیاد است.
احمد فعله گری، مدیرعامل شرکت گاز استان کردستان است که نوروز امسال با او درباره عملکرد این شرکت در حوزه های مختلف، اجرای پروژه های پژوهشی، ثبت رکوردهای جدید مصرف گاز، برنامه ها برای بهبود معیشت کارکنان و ... گفت وگو کردیم که مشروح آن را می خوانید.
لطفا گزارشی از فعالیت های گاز کردستان در حوزه افزایش ضریب نفوذ گاز در سطح استان ارائه کنید.
امیدواریم شرکت گاز استان کردستان امسال نیز در مسیری قرار گیرد که شعار سال محقق شود. این شرکت در سال 1400 با برنامه های راهبردی که از ابتدای سال در بخش های مختلف تعریف کرده بود، توانست رویدادهای مهمی را ثبت کند و شاهد تحقق همه اهداف پیش بینی شده بیشتر از 100 درصد باشد.
اهدافی که از ابتدای سال در بخش توسعه گازسانی به مناطق روستایی، سخت گذر، مرزی و محروم برنامه ریزی شده بود با پیگیری و پشتکار همکاران تلاشگر گاز کردستان و پشتیبانی بی دریغ و حمایت مالی ستاد شرکت ملی گاز ایران بیش از تعهدات محقق شد؛ به گونه ای که سال گذشته در مجموع 88 روستای استان طبق برنامه به شبکه گاز متصل شد.
در بخش صنایع نیز براساس مصوبه شورای اقتصاد، گازرسانی به 250 واحد صنعتی با 16 هزار مترمکعب جایگزینی گاز با سوخت های مایع تعریف شده بود که خوشبختانه 260 واحد صنعتی با بیش از 16 هزار مترمکعب جایگزینی به شبکه گاز متصل شد که نشان از تحقق 105 درصدی برنامه های این حوزه داشت. در مجموع با گازرسانی به 951 واحد صنعتی استان طی سال های گذشته از مصرف 45 میلیون لیترسوخت مایع جلوگیری شده است.
در حوزه شبکه، انشعاب گذاری، اشتراک پذیری نیز تمام تعهدات اجرایی شد. در سال گذشته بیش از 700 کیلومتر شبکه توزیع گاز وخطوط تغذیه در نقاط مختلف استان به ویژه مناطق روستایی اجرا شد.
همچنین بیش از 10 هزار و 500 انشعاب گاز در مناطق مختلف نصب شد. تعهد جذب 19 هزار و 500 اشتراک جدید را در برنامه داشتیم با این حال 21 هزار مشترک جدید به شبکه سراسری گاز متصل شد.
سال گذشته هیچ گونه قطع گاز در سطح استان گزارش نشد. برای عبور از زمستان 1400 چه برنامه هایی تعریف و اجرا شد؟
در استان، زمستان سختی را همراه با بارش برف شدید پشت سر گذاشتیم. در برخی مناطق، 2 تا 3 متر بارش برف ثبت شد که این میزان در 15 سال گذشته کم نظیر بود. یخبندان شدیدی در مناطقی از استان حاکم شد ولی خوشبختانه با پیگیری، تلاش و برنامه ریزی هایی که صورت گرفته بود، هیچ گونه قطع و اختلال در شبکه گاز رخ نداد که این موضوع مرهون زحمات همکاران ستادی در بخش تولید، انتقال، توزیع گاز و مدیریت دیسپچینگ است.
آماده سازی تاسیسات گاز استان کردستان برای عبور از زمستان در ماه های گرم سال انجام شد و در قالب برنامه ای مشخص، بازسازی، تاب آوری، مقاوم سازی، ارتقای ظرفیت ایستگاه های تقلیل فشار، نصب ایستگاه های جدید و آماده سازی همه زیرساخت ها در زمان مناسب اجرایی شد. از سوی دیگر نقاط بحرانی که از قبل شناسایی شده بود، برطرف شد و با همه سرمای سختی که در استان ثبت شد و با وجود بسته شدن راه های ارتباطی بیش از 1000 روستا خوشبختانه شاهد هیچ گونه قطع گاز یا اتفاق خاصی که منجر به اختلال در شبکه های گازرسانی شود، نبودیم.
سال گذشته ایستگاه جدید سی جی اس دوم سقز که برای پایداری گازرسانی این منطقه ضروری بود، در روزهای اوج مصرف در مدار قرار گرفت. این ایستگاه همزمان با موج سرمای طولانی که در استان حاکم شد، به بهره برداری رسید و کمک بسیار خوبی به منطقه سقز کرد.
ظرفیت ایستگاه سی جی اس شهر دیوان دره نیز از 20 به 30 هزارمترمکعب ارتقا یافت. ایستگاه دوم مریوان نیز در مدار قرار گرفت و ظرفیت آن را افزایش دادیم.همزمان با اجرای برنامه های توسعه ای، بحث مقاوم سازی تاسیسات گاز نیز انجام شد و خوشبختانه همکاران تلاشگر ما از زمستان با موفقیت عبور کردند. در شرایط سرما و با توجه به مسدود شدن راه های ارتباطی، برای اینکه نیاز بود خدمات مناسب به مشترکان ارائه دهیم، همکاران ما از جمله گازبا ن ها در نقاط حساس و کلیدی مستقر شدند و در آماده باش کامل بودند تا در کمترین زمان خدمات رسانی انجام شود.
با این اقدام ها خوشبختانه حتی یک مورد قطع گاز یا کاهش فشار در شبکه ها ثبت نشد و این اقدام شرکت گاز استان کردستان بازتاب خوبی در مجامع استان و رسانه ها داشت و مورد تقدیر وزیر کشور، استاندار و مسوولان استان قرار گرفت.