از افزایش صادرات و نمایش دیپلماسی انرژی تا توجه به مسوولیت اجتماعی در کارنامه دولت سیزدهم

صنعت نفت در 100 روز

مشعل  اگر سوم شهریور را زمان آغاز به کار کابینه دولت سیزدهم بدانیم که وزرای آن به محض دریافت رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی فعالیت خود را در وزارتخانه های مربوطه آغاز کردند، اکنون بیش از 100 روز از آن تاریخ زمان مناسبی برای بررسی عملکرد و فعالیت های انجام شده است.   این گزارش، نگاهی به اقدامات و عملکرد وزارت نفت دولت سیزدهم در100 روز عمر دولت دارد. در یک نگاه گذرا می توان فعالیت شاخص دولت را در افزایش صادرات نفت و فراورده های نفت، مسؤولیت اجتماعی، توجه به نیروی انسانی و همچنین دیپلماسی انرژی قابل توجه خواند.  این گزارش، نگاهی دقیق تر به شاخص های موفقیت وزارت نفت دولت سیزدهم در این 100 روز دارد که در ادامه می آید:

توجه به مسؤولیت اجتماعی از موضوعاتی است که دولت سیزدهم، خود را معتقد به آن دانسته و بنا دارد با حرکت در این مسیر، مسؤولیت پذیری خود را نسبت به اجتماع متاثر از صنعت نفت نمایان سازد. آنچه برآیند فعالیت چند ماهه دولت سیزدهم در وزارت نفت بوده، توجه به این مساله در حاشیه سفرهای استانی وزیر نفت و همچنین فعالیت هایی در این حوزه  است.  خروجی مصوبات و اظهارات وزیر نفت در هفت سفر او به استان های مختلف کشور، گواهی بر این مساله است.

دستور تخصیص بیش از ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار در حوزه مسؤولیت اجتماعی برای استان خوزستان، یکهزار و ۱۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای طرح های مسؤولیت اجتماعی  فارس از جمله ۲۵۰ پروژه رفاهی، آموزشی و فرهنگی استان فارس، اختصاص ۵۷ میلیارد تومان اعتبار برای ساخت و تکمیل بیمارستان حضرت زینب(س) شیراز، اختصاص 10 میلیارد تومان برای تکمیل برج فناوری پارک علم و فناوری استان فارس، اختصاص ۱۵ میلیارد تومان از اعتبارات وزارت نفت در حوزه مسؤولیت اجتماعی برای افراد زیر پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد،  360 پروژه 700 میلیاردی برای استان بوشهر، ۳۶۰ پروژه در بخش های مختلف آموزشی، رفاهی، فرهنگی، راه و طرح های هادی  و  اختصاص اعتبار  114 میلیارد تومانی به مردم کهگیلویه و بویراحمد برای  بیش از ۶۲ پروژه عام المنفعه (در حوزه های ورزشی، آموزشی، راهسازی، آب و...)  از جمله این موارد به شمار می رود. افزون بر آن، وزارت نفت بالاترین اعتبار اجرای پروژه های مسؤولیت های اجتماعی را به استان بوشهر اختصاص داده است. ۳۰۳ پروژه مسؤولیت اجتماعی که ۱۱۱ مورد آن تکمیل و اعتبار آن تخصیص داده شده در خصوص منطقه پارس، شهرستان های عسلویه، جم، کنگان و دیر است . در بحث اشتغال و بیکاری نیز پروژه های جدیدی در بخش فشارافزایی حوزه پارس جنوبی و توسعه میدان های مستقل گازی و نفتی استان (بالغ بر ۱۲ میدان) در حال تعریف است که با رونق گرفتن و شروع این پروژه ها به طور قطع، تحولی در اشتغال این منطقه ایجاد خواهد شد.

همچنین در استان ایلام  پروژه مسؤولیت اجتماعی با ارزش حدود ۲۰۰ میلیارد تومان تعریف شده که در این میان، حدود ۱۰۰ میلیارد تومان برای بهسازی جاده های حادثه خیز در نظر گرفته شده و بخشی از آن نیز در شهرستان مهران صرف خواهد شد

. افزون بر این موارد، هزینه لوله کشی منازل ۴۵۰ خانوار که بنیه مالی ضعیفی دارند نیز از سوی وزارت نفت تأمین خواهد شد. علاوه بر این موارد، به گفته اوجی در بحث اشتغال براساس انعقاد قرارداد  با مجموعه سازمان فنی و حرفه ای استان و شهرستان،  توانمندی جوانان خوش فکر و توانمند استان با هزینه وزارت نفت ارتقا می یابد تا  تخصص نداشتن، بهانه ای برای استفاده از نیروهای غیربومی نباشد.

ضمن اینکه حمایت عملی وزارت نفت از واکسیناسیون مردم، احداث مرکز آموزشی ایذه، اجرای پروژه های آموزشی و فرهنگی، اهدای ۲ میلیون سرنگ به دانشگاه علوم پزشکی اهواز، خدمت رسانی به زائران اربعین حسینی، گازرسانی به موکب های مستقر در مهران، همراهی در تأمین هزینه های فرودگاه جم، تلاش برای افزایش اشتغالزایی، کمک رسانی به زلزله زدگان اندیکا و... بخشی دیگر از  دستورات وزیر نفت و فعالیت های انجام شده دراین حوزه است.

 قطب انرژی ایران؛ مقصد اولین سفر استانی

حضور و ورود جواد اوجی تنها یک روز پس از آغاز به کار او در وزارت نفت با سفر به قطب انرژی ایران، یعنی عسلویه همراه شد. وزیر نفت در نخستین سفر عملیاتی خود، وارد عسلویه شد و از طرح های گازی و پتروشیمی مستقر در این منطقه، سکوی گازی فاز یک پارس جنوبی ۱ (SPQ)، فازهای ۱۲، ۱۴، بندر پارس ۲ (تنبک)، پتروشیمی دماوند و برزویه (نوری) بازدید کرد و  پس از حاضر شدن بر مزار شهدای گمنام عسلویه، بررسی طرح های گازی و پتروشیمی مستقر در عسلویه را در نشستی با حضور مدیران مربوطه در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس در دستور کار قرار داد. او در این سفر اعلام کرد که دوستان قول دادند نخستین ردیف شیرین سازی پالایشگاه فاز ۱۴ پارس جنوبی زمستان، امسال به بهره برداری برسد و به کمک شبکه گازی کشور بیاید.

وزیر نفت با قدردانی از تلاش دست درکاران توسعه این فاز، استاندار و نمایندگان مجلس اظهار کرد: دولت سیزدهم، دولتی مردمی است و تمام دغدغه آن رفع مشکل حقوقی و معیشتی است.موضوع دیگر او درباره اشتغال نیروهای بومی در منطقه بود که گفت: تلاش این است که توانمندی نیروهای بومی افزایش یابد.

 مقصد دوم؛ پالایشگاه تهران

دومین مقصد جواد اوجی پس از حضور در وزارت نفت، پالایشگاه تهران بود که طی آن نقشه راه پالایشی کشور را اعلام کرد و گفت: ان شاءالله طبق برنامه زمان بندی تعریف شده برای توسعه کمّی و کیفی پالایشگاه های موجود و برنامه ریزی برای ساخت پالایشگاه های جدید  طی 5-4 سال آینده، ظرفیت پالایش روزانه کشور با افزایش یک ونیم برابری به ۳میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه می رسد.

وزارت نفت در دولت سیزدهم دو دستور کار در بحث پالایشگاه ها دارد؛ مورد نخست ارتقای کمّی و کیفی پالایشگاه های کنونی و دوم ایجاد ظرفیت پالایشی از طریق ساخت پالایشگاه های نو یا همان پتروپالایشگاه ها خواهد بود.

 اوجی گفت: خوشبختانه سرمایه گذاران در بحث ایجاد و توسعه ظرفیت پالایشی مشخص شده اند و توافق هایی هم با وزارت نفت شده و طبق برنامه زمان بندی، مسیر توسعه کمّی و کیفی پالایشگاه ها طی خواهد شد. برای پالایشگاه های جدید هم مطابق برنامه ای که سرمایه گذاران متعهد شده اند، دولت بحث مجوز تنفس خوراک را برای آنها در نظر گرفته است. وزیر نفت تأکید کرد: موضوع بهبود کیفیت فراورده های نفتی و افزایش کیفیت بنزین و گازوییل را که در حوزه محیط زیستی برای ما بسیار مهم است، دنبال می کنیم. بحث طرح های توسعه کمّی و کیفی پالایشگاه ها به طور جدی در دستور کار دولت سیزدهم است.

 مقصد سوم؛ قطب نفت خیز ایران

جواد اوجی ۲۶ شهریورماه در سفر به استان خوزستان از دکل حفاری ۲۵ فتح اهواز و برخی میدان های مشترک، بازدید داشت و طی آن اعلام کرد:  خدا را شاکرم که توفیق داد سومین سفر استانی و کاری را در خوزستان داشته باشم؛ استانی که ۷۴ درصد نفت کشور از میدان های آن تولید می شود.

وی با اشاره به اهمیت حفظ و نگهداشت تولید در میدان های مشترک نفت و گاز کشور افزود: ما به آقای رئیسی قول دادیم که توسعه میدان های مشترک نفتی و گازی در این دولت تعیین تکلیف شود که بخشی از این میدان های مشترک هم در استان خوزستان و کشور عراق است. در این سفر نیز روند پروژه ها و قراردادهایی که در بحث حفظ و نگهداشت امضا شده و پیشرفت آنها همچنین توسعه میدان های جدید را بررسی می کنیم، ضمن اینکه از روند پروژه های میدان های مشترک غرب کارون بازدید می کنیم که بخشی از آنها توسعه یافته اند؛ اما کامل نیست و نیاز دارد که دیگر بخش های آن تکمیل شود و هرچه سریع تر فاز دوم یا سوم توسعه آنها را آغاز کنیم. اوجی ادامه داد: بحث حداکثر برداشت نفت از میدان های مشترک را در برنامه قرار داده ایم و با بیش از ۱۵۳ میلیارد بشکه نفت قابل استحصال، ظرفیت خوبی برای برداشت از این مخازن و میدان های نفتی داریم.

 مقصد چهارم؛ ایلام

جواد اوجی، 2 مهر امسال در سفری یک روزه به همراه رئیس جمهور و هیأت دولت  به ایلام رفت که اخبار خوشی، خروجی این سفر بود. از جمله آنکه از پیگیری سرمایه گذاری ۴میلیارد دلاری در صنعت نفت ایلام و برنامه ریزی وزارت نفت برای ساخت نخستین پارک زنجیره صنایع تکمیلی پ پ (پلی پروپیلن) در استان ایلام خبر داد.

او همچنین از  طرح توسعه میدان نفتی آذر در نقطه صفر مرزی بازدید و از نزدیک در جریان روند فعالیت های این طرح قرار گرفت و  با کارکنان درباره وضع حقوق و مزایای آنها گفت وگو کرد. اوجی همچنین از  پالایشگاه گاز و پتروشیمی ایلام بازدید داشت. حضور در میان مردم و برگزاری نشستی مردمی در فرمانداری مهران، از دیگر برنامه های او بود.

اوجی در این سفر خبر داد که به غیر از میدان چنگوله، بالغ بر ۲ میلیارد دلار در بخش توسعه میدان های نفتی، چه مشترک و چه غیرمشترک سرمایه گذاری خواهد شد که بخشی از این فرایند آغاز شده و بخش های دیگر هم بزودی کلید خواهند خورد. او همچنین با اشاره به برنامه ریزی برای ۲ میلیارد دلار سرمایه گذاری در بخش پایین دست ادامه داد: در همین مسیر، نخستین پارک پلی پروپیلن در مجاورت پالایشگاه گاز ایلام احداث خواهد شد، بنابراین در مجموع باید ۴ میلیارد دلار ظرف حداکثر 5 سال آینده در صنعت نفت استان ایلام سرمایه گذاری شود. چنین رقمی به طور حتم می تواند تحولی اساسی در این استان و در بیشتر شهرستان های آن ایجاد کند.