
گفت و گو با همکار نفتی و مربی تیم ملی جوانان کشتی فرنگی:
نگاه صنعت نفت به ورزش باید ملی باشد
آرش جعفری متولد آذر سال 62 و در دنياي مربيگري، يك جوان به تمام معناست. مرد صبور و خوش خنده فريماني، هميشه لبخندی دلنشین بر لب دارد و با آرامش و صميميتي مثال زدني، از حاشيه و حاشيه سازي گريزان بوده و تمام تلاشش بر اين است که بتواند در راه موفقيت و اعتلاي كشتي فرنگي، نقشي مفيد و تأثيرگذار داشته باشد. حمید باوفا که به تازگی سرمربی تیم ملی جوانان کشتی فرنگی شده، معتقد است اگر به فكر اعتلاي كشتي هستيم، بايد دور انتقام از این وآن، منفعت خواهی، مصلحت انديشي يا فرصت طلبي را خط بكشيم. حمید باوفا، قهرمان کشتی فرنگی ایران که چند عنوان آسیایی و جهانی دارد، در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت گاز استان خراسان مشغول به کار است. او می گوید: فرزند همکاران، پتانسیل بالایی در کشتی دارند و می توان از میان این استعدادها، کشتی گیران خوبی را به کشتی کشور و تیم ملی معرفی کرد. این همکار قهرمان و خانواده دوست شرکت گاز که با كسب اولين عنوان قهرماني جوانان در جهان، به تاريخ پيوسته و طرفدار رئال مادريد است، به محض اینکه اسم دختر 3 ساله اش نيكا می آید، قند در دلش آب می شود. با این قهرمان جوانان جهان و داراي 2 مدال نقره بزرگسالان آسيا و همچنین دانش آموخته كارشناسي ارشد مديريت ورزشي که این روزها دانشجوی دکترای این رشته است، گفت وگویی داشتیم که باهم می خوانیم.
با یک بیوگرافی از خودتان شروع کنید؟
سال 62 در شهر فریمان به دنیا آمدم. 9 خواهر و بردار هستیم. خانواده ای ورزشکار و ورزش دوست که در میان همه، فقط من ورزش حرفه ای را دنبال کردم. در حال حاضر دانشجوی دکترای مدیریت ورزشی هستم و در شرکت گاز استان خراسان رضوی هم مشغول به کارم. ازدواج کرده ام و یک دختر به نام نیکا دارم.
چه شد که به کشتی علاقه مند شدید و از چه زمانی کشتی را شروع کردید؟
در سنین جوانی، مسابقات کشتی را می دیدم و به این رشته ورزشی علاقه مند شدم. برای همین از سن 12 سالگی کشتی را شروع کردم و پله پله بالا آمدم والان هم به عنوان مربی در خدمت شما هستم.
در چه وزنی کشتی می گرفتید و چه عناوینی دارید؟
در وزن 60 کیلوگرم کشتی می گرفتم. در مسابقات کشوری و در رده های مختلف عناوین زیادی به دست آورده ام؛ اما در سال 2003 قهرمان جوانان جهان شدم و نیز دو بار در مسابقات قهرمانی آسیا در سال 2003 در دهلی نو و 2007 در بیشکک نایب قهرمان شدم. در چند جام بین المللی مثل علی اف آذربایجان هم مقام کسب کرده ام.
چه زمانی به نفت آمدید؟
سال 1383به عنوان قهرمان ملی به استخدام وزارت نفت درآمدم. ابتدا در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت ملی نفت مشغول به کار شدم؛ اما در ادامه انتقالی گرفتم و به شرکت گاز استان خراسان رضوی آمدم.
در این شرکت مشغول به چه کاری هستید؟
من در امور ورزش و تربیت بدنی شرکت گاز استان خراسان رضوی و در شهر مشهد مشغول به کار هستم.
تداخل کار و ورزش برای شما مشکلی ایجاد نمی کند؟
در ابتدا باید بگویم که نگاه مدیریتی به ورزش و کار چیست؟ اگر نگاه به ورزش ملی باشد، بین کار و ورزش مشکلی پیش نمی آید؛ اما اگر نگاه مدیریتی ملی نباشد، شرایط خیلی فرق می کند و شما به مشکل برمی خورید، مثل من که با تیم ملی قهرمان جهان شده بودم؛ اما نامه اخراج من را از وزارت نفت زده بودند!
اخراج قهرمان ملی! بیشتر توضیح می دهید؟
یکبار در سال 91 - 90 مربي تيم ملي جوانان بودم كه به دليل حضور در اردوهاي تيم ملي نزديك بود از وزارت نفت اخراجم كنند! سپس در مسابقات قهرمانی جوانان جهان با تیم ملی بودم که با این تیم موفق شدیم قهرمان جهان شویم و بعد از برگشت، کمیسیون تخلفات اداری تشکیل شد و گفتند اخراج! متأسفانه آن موقع نگاه ها به ورزش ملی نبود. با اینکه باعث افتخار نام نفت و شرکت گاز شدم و نه تنها پرچم نفت؛ بلکه پرچم ایران را به اهتزاز درآوردم؛ چون نگاه ها به ورزش منفی بود، مسؤولان نمی خواستند این را ببینند؛ اما خدا را شکر شنیده ام که آقای اوجی، وزیر جدید نگاه خوبی به ورزش دارند، بخصوص اینکه قبلاً در گاز بوده اند و شرایط را بخوبی درک می کنند. مطمئن هستم با حضور ایشان، ورزش نفت دوباره به روزهای خوب برمی گردد.
به عنوان یک کشتی گیر ملی و نیز مربی تیم ملی در این سال ها تجربه تان را در اختیار فرزندان نفتی گذاشته اید؟
ابتدا باید بگویم که در میان فرزند همکاران نفت و همین طور گاز، ورزشکاران و کشتی گیران بااستعدادی هستند که به جرات می توان گفت نفت، پتانسیل بالایی در ورزش کشتی دارد. برای همین اگر شرایط کار فراهم شود، می توان از میان این فرزندان، کشتی گیرهای بزرگی را به کشتی ایران معرفی کرد، در خصوص اینکه من چقدر تجربه خودم را در اختیار این بچه ها قراردادم، باید بگویم با توجه به نگاه مثبتی که به ورزش در گاز خراسان وجود دارد، من در امور ورزش موفق شدم با برگزاری کلاس های کشتی و تمرین های خوب در باشگاه ها به فرزندان آموزش لازم را بدهم.
با توجه به این پتانسیل، آیا شرکت های نفت یا گاز می توانند در لیگ، تیم کشتی داشته باشند؟
بله می شود تیم کشتی در لیگ داشته باشند. مهم این است که ابتدا بستر کار آماده و سپس از کشتی حمایت شود. معتقدم که می توان یک تیم خیلی خوب در لیگ کشتی داشته باشیم که قهرمان شود.
از چه زمانی مربی شدید؟
من سال 2012 تا 2014 مربي تيم ملي جوانان بودم. سال 2015 هم مربي تيم ملي بزرگسالان شدم. مدتي هم عضو شوراي فني تیم های ملي بودم. استفاده از همين تجربيات، خيلي كمك كرد تا در هدايت جوانان به عنوان سرمربي، دچار مشكل نشوم. سپس یک مدتی نبودم و از سال 2017 تا 2019 دوباره سرمربی شدم و بعد دوباره رفتم و الان هم باز به عنوان سرمربی تیم ملی جوانان کشتی فرنگی در خدمت شما هستم.
چرا مربی جوانان شدید؟ آیا کار با این رده سنی را دوست دارید؟
من شناخت خوبي از جوانان داشتم. در اين رده، كشتي گرفته ام و ارتباط خوب با جوانان باعث شد براي هدايت آنها مشكلي نداشته باشم؛ البته باید این را هم بگویم که نظم و انضباط، اولويت اول من است و همان ابتداي كار هم تكليف خودمان را با اين قضيه روشن كرديم. الان ديگر همه بچه ها می دانند که بايد چگونه رفتار كنند. با همه بچه ها دوست و رفيق هستيم؛ اما امكان ندارد کشتی گیری دير سر تمرين حاضر شود يا زود برود يا كار ديگري انجام دهد، اصلاً از اين حرف ها نداريم.
چه عناوینی در مربیگری به دست آورده اید؟
در مسابقات زیادی حضور داشته ام. اولین بار در سال ۲۰۱۷ با آن تیم قهرمان جهان شدیم که این نخستین قهرمانی جهان در تاریخ تیم های ملی کشتی فرنگی جوانان کشورمان بود. بعد از آن در سال ۲۰۱۸ قهرمانی مان را تکرار کردیم و در جهانی ۲۰۱۹ نیز نایب قهرمان جهان شدیم.در جام شاهد، قهرماني آسيا و قهرماني جهان، قهرمان شديم. در 2 تورنمنت برون مرزی گرجستان(جوانان) و صربستان(بزرگسالان) هم كه رده بندی تيمي نداشت، توانستیم 14 مدال کسب کنیم. اين در شرايطي بود كه مثلا در صربستان با 4 کشتی گیر شركت كرديم و دو نفر از همان نفرات اعزامي به صربستان، در جهاني جوانان فنلاند، طلا گرفتند.
تورنمنت های خوبي انتخاب كرديم كه در نتايج جهاني ما خيلي تأثير داشت و بچه ها با تجربه حضور در این تورنمنت ها توانستند به قهرماني جهان برسند.
کشتی گیری كه در جوانان جهان مدال می گیرد، براي كسب مدال در بزرگسالان، خيلي شانس دارد و ما الان بهترين پتانسيل را براي آينده كشتي فرنگي داريم.
مربیگری سخت تر است یا زمانی که خودتان کشتی می گرفتید؟
مسلما مربیگری سخت تر است؛ چون شما مسؤولیت زیادی به عهده دارید. 12 سال كشتي گرفتم. چند سال هم به عنوان مربي با سرمربيان مختلف کار کردم. از مربيان كشتي آزاد و فرنگي الگوبرداري كرده و از نقاط قوت و ضعف آنها درس های زيادي گرفته ام. سعي می کنم نقاط ضعف آنها را تكرار نكنم و در مقابل از نقاط قوتشان بخوبی استفاده كنم. سرمربيان داخلي و خارجي زيادي دیده ام، اعتقاد و نگاه خودم هم اين است كه
همكاران و دستياران می توانند به سرمربي خيلي كمك كنند؛ اما اگر يك مربي هماهنگ و همفكر نباشد، به جای اينكه کمک حال تيم و سرمربي باشد، بيشتر وقت و انرژي مجموعه را می گیرد و مانع پيشرفت و موفقيت می شود. بنابراین باید بگویم که مربیگری سخت تر است؛ چون شما مسؤولیت زیادی دارید، ضمن اینکه باید بادانش روز جلو بروید.
گفتید از دوران جوانی به کشتی علاقه داشتید، برای همین کشتی گیر شدید. چطور به فوتبال علاقه نداشتید؟
اتفاقا به فوتبال و فوتسال علاقه زیادی دارم؛ اما نه به اندازه کشتی. جالب است برایتان بگویم که با فوتسالیست های زیادی دوست و رفيقم. با بعضي از آنها نيز همكار هستيم. منصور مولايي، احمد پري آذر، غلامي و...، از دوستان فوتسالي من هستند.
در فوتبال به تیم خاصی هم علاقه دارید؟
اول تیم ملی فوتبال ایران و بعد تیم رئال مادرید اسپانیا را دوست دارم و نتایج این دو تیم را دنبال می کنم.
گفته می شود ستاره های امروز تیم ملی کشتی فرنگی، همان جوانانی هستند که شما آنها را قهرمان جهان کردید، یعنی همه آنها از شاگردان شما بوده اند؟
بله همین طور است. هادی ساروی، اکبر یوسفی، علی نجاتی، امین میرزازاده و میثم دلخانی. خیلی از آن ستاره ها، امروز قهرمانان جهان و المپیک هستند که با تیم ملی در نروژ و توکیو خوش درخشیدند.
چه توصیه ای به همکاران دارید؟
از قدیم گفته اند که عقل سالم در بدن سالم است. بنابراین به همکاران و دوستان، به عنوان یک برادر کوچک تر توصیه می کنم که ورزش کنند تا همیشه سالم باشند. اگر سالم باشید، بهترین تصمیم ها را می گیرید و همیشه با نشاط و سلامت هستید.
در پایان اگر حرفی ناگفته مانده ، بفرمایید.
امیدوارم در نفت، نگاه خوبی به ورزش داشته باشند. در واقع نگاه به ورزش در نفت، ملی باشد و از ورزش و ورزشکاران حمایت شود. ورزش نفت، پتانسیل بالایی دارد و می توانیم ورزشکاران زیادی را به ورزش کشور و حتی تیم های ملی معرفی کنیم تا پرچم ایران و نفت را به اهتزاز درآورند. از آقای اوجی، وزیر نفت هم درخواست می کنم با توجه به ظرفیت های ورزشی موجود در نفت، شرایط مناسبی را برای ورزش قهرمانی آماده کنند تا شاهد موفقیت همکاران و فرزندانشان باشیم.