
رئیس جمهوری:
قرارداد سه جانبه سوآپ گاز ایران را به عنوان قطب ترانزیت منطقه ای مطرح می کند
رئیس جمهوری با بیان اینکه با سفر به کشور ترکمنستان، هم ارتباط دو کشور مدنظر قرار گرفت و هم مسأله ترانزیتی ایران و هم موضوع سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان برقرار شد، گفت: این قرارداد می تواند ایران را به عنوان قطب منطقه ای و ترانزیت منطقه ای مطرح کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، سیدابراهیم رئیسی، شامگاه یکشنبه (۱۴ آذرماه) در گفت وگوی تلویزیونی با مردم در آستانه یکصدمین روز فعالیت دولت سیزدهم در پاسخ به این سؤال که خود شما به عنوان شهروند جمهوری اسلامی ایران به عملکرد100 روزه دولت چه نمره ای می دهید؟ گفت: نمره را باید مردم عزیزمان بدهند. داوری و قضاوت مردم در این رابطه منصفانه و عادلانه است.
وی در پاسخ به این پرسش که دولت برای هدفمندکردن یارانه، بویژه مدیریت صحیح یارانه های مشترکان پرمصرف چه برنامه ای دارد؟ افزود: نسبت به اصلاح تعرفه مشترکان پرمصرف، دولت موظف بوده از اول فروردین ماه این کار را انجام دهد که نشده است. به این معنا که باید مسأله اجرای عدالت را در این رابطه کاملاً براساس قانون عملیاتی می کرد؛ اما این کار انجام نشد.
عدالت باید نسبت به مشترکان پرمصرف و کم مصرف انرژی اجرا شود
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه هم وزارت نفت و هم وزارت نیرو را مأمور کردیم بسرعتً آیین نامه های لازم را تهیه و کاری کنند که عدالت اجرا شود، تصریح کرد: از وزارت نیرو و نفت خواستیم به گونه ای عمل کنند که عدالت نسبت به مشترکان پرمصرف و کم مصرف اجرا شود.
رئیسی در ادامه با اشاره به تقویت دیپلماسی منطقه ای دولت و حضور در دو اجلاس مهم و دستاورد عضویت در نشست سران کشورهای عضو پیمان شانگهای و بهره مندی فعالان اقتصادی از این موضوع بیان کرد: سیاست ما با کشورهای جهان سیاست فعال و حداکثری است، آن هم با اولویت همسایگان و کشورهای منطقه. در این رابطه بنده در این مدت ۱۰۰ روزه ارتباط حضوری و تلفنی با این کشورها داشتم، یعنی پیرو دیدار با هیأت های کشورهای مختلف یا ارتباط های تلفنی با آنها، محور این بوده که اراده جمهوری اسلامی ایران بر گسترش ارتباط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با جهان است.
وی با اشاره به حجم تجارت خارجی ایران و تاجیکستان گفت: در این بخش، بنده آماری از وزارت امور خارجه گرفتم و مشاهده کردم تا امروز که زمان زیادی از آن سپری نشده، سه برابر افزایش پیدا کرده است.
قرارداد سه جانبه سوآپ گاز می تواند ایران را به عنوان ترانزیت منطقه ای مطرح کند
رئیس جمهوری با اشاره به سفر اخیر خود به ترکمنستان افزود: ما با ترکمنستان در پنج سال مشکل داشتیم، از این رو پیرو این سفر هم ارتباط دو کشور مدنظر قرار گرفت و هم مسأله ترانزیتی ایران و هم موضوع سوآپ گازی بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان برقرار شد که این موضوع می تواند ایران را به عنوان هاب منطقه ای و ترانزیت منطقه ای مطرح کند.
رئیسی تأکید کرد: برای مثال ما در ترکمنستان با فعالان اقتصادی که در آنجا کار می کنند و دو سال است فریادشان بلند شده، نشستی داشتیم. این فعالان اقتصادی به ما گفتند که باید فکری به حالشان شود؛ زیرا زمینه های زیادی برای فعالیت وجود دارد، بنابراین بنده به آنها قول دادم احیای قرارداد گازی را دنبال کنم که کارشان به جریان بیفتد که تا آخر وقتی که آنجا بودیم، با حسن نیتی که بین دو کشور به وجود آمد، بسیاری از گره ها باز شد. این مسأله در آذربایجان و کشورهای دیگر هم همین طور بود. وی ادامه داد: ما قراردادهایی را امضا کردیم، اما اعلام نکردیم. فقط به طور کلی عرض کنم که این موضوع ها با کشورهای مختلف ظرف چند وقت اخیر اعلام می شود که البته مبالغش، مبالغ سنگینی است.
حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت بخوبی مدیریت شد
رئیس جمهوری درباره حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت کشور نیز گفت: دشمن با فتنه خود می خواست کشور را به هم بریزد که به مدد الهی این مسأله رخ نداد، از این رو با اعتمادی که مردم به دولت داشتند، این موضوع ظرف یکی دو روز مدیریت شد و مردم هم دیدند که چگونه حل شد. در این زمینه ابتدا شایعه هایی پخش کردند که دولت می خواهد قیمت ها را جابه جا کند، اما مردم دیدند که این طور نیست.
عضو مجمع نمایندگان تهران:
پیشرفت صنعت نفت در گرو حرکت جهادی و مدیریت انقلابی است
عضو مجمع نمایندگان تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه پیشرفت صنعت نفت کشور در گرو حرکت جهادی و مدیریت انقلابی است، خواستار ارائه راهکاری برای بهبود وضع اقتصادی مردم خوزستان با استفاده از نفت به عنوان یک ثروت ملی شد.
زهره الهیان در دیدار با علیرضا دانشی، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب، با بیان اینکه پیشرفت صنعت نفت کشور در گرو یک حرکت جهادی و مدیریت انقلابی است، گفت: چالشی که در دو دولت گذشته گریبانگیر کشور شد، ناشی از نبود مدیران جهادی و انقلابی بود.
وی افزود: هم اکنون خام فروشی، یک معضل جدی در کشور به شمار می رود، در حالی که هزاران محصول در کشورهای دیگر از این نفت تولید می شود. متأسفانه نمی دانم به چه دلیل دولت گذشته، توجهی به تولید فراورده های نفتی نداشت و خام فروشی را در اولویت خود قرار داده بود، در حالی که این موضوع، آفتی برای کشور است.
نماینده تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: لازم است درصد تولید فراورده های نفتی را بالا ببریم تا شاهد رونق چشمگیری در صنعت نفت باشیم و این موضوعی است که در شرایط تحریم اهمیت بسیاری داد.
الهیان با بیان اینکه دولت، مجلس و بخش خصوصی یا سازمان های مردمی در کنار هم می توانند مشکلات صنعت نفت را حل و از موانع پرشمار عبور کنند، بیان کرد: ما در خدمت مردم هستیم و باید دِین خود را به خطه عزیز خوزستان ادا کنیم؛ خوزستانی که مردمش در دوران دفاع مقدس ایستادگی و مقاومت کردند.
رئیس دفتر رئیس جمهوری:
قرارداد سه جانبه گازی نتیجه فعال شدن دیپلماسی اقتصادی آسیامحور است
رئیس دفتر رئیس جمهوری، قرارداد سه جانبه گازی را یکی از نتایج فعال شدن دیپلماسی اقتصادی آسیامحور دانست و گفت: متأسفانه ما در سال های اخیر، کشورهای همسایه را به فراموشی سپرده بودیم؛ اما امروز مشاهده می کنیم که مسؤولان ترکمنستان برای رفع مشکلات گازی تهران-عشق آباد استقبال خوبی نشان می دهند.
غلامحسین اسماعیلی، با حضور در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما، یکی از سیاست های کلی دولت سیزدهم را برقراری ارتباط با دیگر کشورها، فعال کردن دیپلماسی و توجه به همسایگان دانست و گفت: انتخاب رابطه آسیامحور در عرصه های تجاری، انرژی، محیط زیست و استفاده از اقتصاد دیجیتال و پلتفرم های گوناگون آن و ارتباط فیبر نوری میان کشورهای عضو سازمان و کشورهای همسایه با یکدیگر از رویکردها و اهداف رئیس جمهوری در نشست سران اکو بود.
وی افزود: افزون بر اهداف و برنامه هایی که در دستور کار نشست بود، دیدگاه های رئیس جمهوری سبب شد در حاشیه نشست با رؤسای جمهوری کشورهای شرکت کننده، ملاقات های دوجانبه ای انجام دهیم که کشورهای پاکستان، ترکمنستان، آذربایجان، ترکیه، ازبکستان از آن جمله هستند.
رئیس دفتر رئیس جمهوری ادامه داد: در این نشست های دوجانبه مسائلی از قبیل توسعه روابط حمل ونقل انتقال انرژی به ویژه گاز بررسی و نیز دستاوردهای خوبی در حوزه امنیت حاصل شد.
اسماعیلی تصریح کرد: متأسفانه ما در سال های اخیر کشورهای همسایه را به فراموشی سپرده بودیم. اعضای حاضر در این نشست، جایگاه خوبی برای ایران قائل بودند و توافق های مناسبی حاصل شد. برای مثال مسؤولان ترکمنستان برای رفع مشکلات گازی میان ایران و ترکمنستان، استقبال خوبی نشان دادند. وی بیان کرد: جمهوری آذربایجان هم به توافق هایی برای خرید گاز از ترکمنستان و سوآپ از خاک ایران دست یافت و ایران هم سهم خودش از گاز را برداشت خواهد کرد، یعنی تهران در این قرارداد، پولی برای سوآپ نمی گیرد. رئیس دفتر رئیس جمهوری گفت: به لحاظ سهمی که از گاز مورد معامله بین آذربایجان و ترکمنستان خواهیم داشت، از این پس می توانیم گاز خود را در مناطق و استان های شمالی کشور که در فصول سرما با افت فشار گاز روبه رو بودند، صرف کنیم و به واسطه این اتفاق، بخشی از مشکل گاز حل خواهد شد.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس:
طرح جمع آوری گازهای مشعل بررسی شد
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی از بررسی و ساماندهی گازهای مشعل در این کمیسیون با حضور مسؤولان وزارت نفت خبر داد.
مصطفی نخعی به نشست روزهای اخیر کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی که با حضور مسؤولان وزارت نفت برگزار شد، اشاره کرد و گفت: در نشست این کمیسیون، ابتدا موضوع گازهای مشعل، ساماندهی و جمع آوری آنها مورد بررسی قرار گرفت.
وی حجم گازهای مشعل در کشور را رقمی حدود ۶۱ میلیون مترمکعب در روز دانست و افزود: ارزش سالانه این گازها نزدیک به ۴ میلیارد دلار است؛ اما طبق برنامه ریزی که شرکت ملی نفت ایران در این باره انجام داده، ۱۴ طرح با سرمایه گذاری ۵ میلیارد دلار برای ساماندهی این موضوع اختصاص یافته است. سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: جمع آوری گازهای مشعل، موضوع مهمی به شمار می آید و در بودجه سالانه کشور نیز به آن اشاره، برنامه ریزی های مطلوبی برای جمع آوری آن انجام شده و اراده برای انجام کار نیز وجود دارد؛ اما بعضی از موانع نیز در این مسیر وجود دارد که باید برطرف شود.
نخعی بیان کرد: مقرر شد کمیته مشترکی با حضور مسؤولان وزارت نفت و کمیسیون انرژی مجلس تشکیل و ظرف دو هفته برای برنامه ریزی اقدام های آینده جمع بندی شود.
وی گفت: موضوع دومی که در این کمیسیون مورد بررسی قرار گرفت، امکان سنجی صدور خدمات فنی و مهندسی برای نیروگاه ها و پالایشگاه های خارجی بود. در این موضوع نیز نشستی با حضور مدیران امور بین الملل و امور مهندسی، پژوهش و فناوری وزارت نفت، بازرگانی وزارت صمت (صنعت، تجارت و معدن) و بخش انرژی وزارت خارجه برگزار و مقرر شد، نشست های بعدی در این باره ادامه یابد.
تعدیل عرضه نفت اوپک ادامه دارد
دبیرکل اوپک اعلام کرد که این سازمان، برای کمک به توازن بازار نفت به تعدیل عرضه خود ادامه می دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز از میلان، محمد سانوسی بارکیندو در وبیناری در ایتالیا اعلام کرد که سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) با ادامه تعدیل عرضه نفت خود به توازن بازار نفت کمک می کند.وی گفت: به انجام آنچه اعتقاد داریم، ادامه می دهیم تا مطمئن شویم بر مبنایی پایدار به ثبات بازار نفت دست خواهیم یافت.قیمت های نفت روز پنجشنبه (۱۱ آذرماه) و پس از تصمیم اوپک و متحدانش (اوپک پلاس) مبنی بر ادامه برنامه افزایش ماهانه تولید - با وجود نگرانی ها از آزادسازی ذخیره سازی راهبردی نفت آمریکا و شیوع سویه اومیکرون ویروس کرونا - کاهش یافت.دبیرکل اوپک افزود: بر اساس برآورد کنونی رشد تقاضا در سال ۲۰۲۱، ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه در روز است و در سال ۲۰۲۲، ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز به این رقم اضافه می شود.بارکیندو تصریح کرد: ابهام و نوسان بازارهای نفت به دلیل عوامل بیرونی مانند شیوع ویروس کروناست و لزوماً دلیل آن بنیان های بازار نفت و گاز نیست.وی اظهار کرد: اکنون در مسیر بازگشت به سطح مصرف پیش از شیوع کرونا در سال ۲۰۲۲ هستیم.دبیرکل اوپک گفت: پیش بینی شده است که بیش از ۵۰ درصد سبد انرژی جهان در سال ۲۰۴۵ یا حتی تا اواسط قرن، به نفت و گاز اختصاص یابد.بارکیندو با اشاره به نشست آب و هوایی سازمان ملل متحد در گلاسکو گفت: در همه تعهدهایی که در گلاسکو شنیدیم، هنوز نقشه راه عینی یا برنامه ای برای نحوه جایگزینی این ۵۰ درصد - بدون ایجاد آشفتگی در بازارهای انرژی - مشاهده نکرده ایم.وی تأکید کرد: برای داشتن آینده ای قابل پیش بینی، به نفت و گاز نیاز داریم.
تأکید مدیران صنعت نفت جهان بر نیاز به سوخت های فسیلی
مدیران صنعت نفت جهان بر نیاز به سوخت های فسیلی با وجود تلاش برای حرکت به سوی انرژی پاک تر تأکید دارند.
به گزارش خبرگزاری رویترز از هیوستون، کنفرانس جهانی انرژی (The World Petroleum Conference) که به فناوری های آینده و راهبردهای کم کربن اختصاص دارد، روز دوشنبه (۱۵ آذرماه) با تأکید مدیران ارشد شرکت های انرژی دنیا بر نیاز به نفت بیشتر در دهه های آینده در هیوستون آغاز به کار کرد.این نشست چهار روزه نفت با حضور مدیران ارشد شرکت های بزرگ نفت جهان از جمله اکسون موبیل، سعودی آرامکو و هالیبرتون آغاز شد که همگی بر نیاز جهانی به نفت و گاز در حال گذار جهان به سوی سوخت های پاک تر تأکید کردند.تقاضای جهانی سوخت فسیلی در سال ۲۰۲۱ بشدت افزایش یافته، به طوری که مصرف گاز طبیعی اکنون به سطح پیش از شیوع ویروس همه گیر کرونا بازگشته و مقدار مصرف نفت هم به سطح سال ۲۰۱۹ نزدیک شده است. با افزایش تقاضا، اقتصادهای اروپا و آسیا با کمبود عرضه برق و گرمایش روبه رو شده اند که آنها را به تلاش برای واردات سوخت یا محدود کردن تقاضا مجبور کرده و قیمت ها افزایش یافته است. با این حال، تعداد زیادی از کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت نتوانستند به اهداف تولید خود پایبند باشند.
این کنفرانس از همان ابتدا به دلیل محدودیت های مسافرتی مرتبط با ویروس کرونا با کیفیت گذشته آغاز نشد؛ زیرا دبیرکل اوپک و وزیران انرژی کشورهای بزرگ تولیدکننده نفت مانند عربستان، قزاقستان و قطر و مدیران بی پی، سوناطراک و قطر انرژی در این نشست شرکت نکردند.