طرح های ملی وزارت نفت در پارس جنوبی به بهره برداری رسمی رسیدند

  پارس  جنوبی  تجلی اراده جوانان

مشعل بخش فراساحل ۲۷ فاز میدان گازی پارس جنوبی، مرحله نخست بندر صادراتی «سیراف پارس» و دو زنجیره دریایی فاز ۱۴ پارس جنوبی با دستور حسن روحانی، رئیس جمهور سابق به صورت ویدیوکنفرانس در شهرستان عسلویه به بهره برداری رسمی رسید. بخش دریایی فازهای پارس جنوبی در گستره ای به مساحت ۳ هزار و ۷۰۰ کیلومتر در خلیج فارس قرار گرفته و تا پایان سال ۹۹ از این بخش بیش از ۱.۸ تریلیون مترمکعب گاز و ۲.۲ میلیارد بشکه میعانات گازی با ارزش ۳۳۵ میلیارد دلار (با احتساب هر مترمکعب گاز غنی معادل ۱۸ سنت در سال ۹۶) برداشت شده است. نخستین سکوی تولیدی پارس جنوبی با ظرفیت ۲۸ میلیون مترمکعب در سال ۸۰ و آخرین سکوی گازی توسعه یافته، با ظرفیت ۱۴.۲ میلیون مترمکعب، در اسفندماه سال ۹۸ به بهره برداری رسید. هم اکنون ظرفیت برداشت روزانه گاز از بخش ایرانی بزرگترین میدان گازی جهان با ۳۷ سکوی تولیدی، ۳۷۲ حلقه چاه ۳ هزار و ۲۰۰ کیلومتر خط لوله زیردریایی ۳۲ اینچ، به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است. دو زنجیره دریایی فاز ۱۴ پارس جنوبی، شامل ساخت، نصب و راه اندازی چهار سکوی بهره برداری گاز، اجرای عملیات لوله گذاری و حفاری ۴۴ حلقه چاه از جمله طرح هایی است که به صورت رسمی افتتاح شدند. اجرای بخش فراساحلی فاز ۱۴ پارس جنوبی به پیمانکاران ایرانی واگذار شده و هم اینک عملیاتی است. طرح بندر سیراف پارس در منطقه پارس 2 نیز به عنوان پایانه مهم ذخیره سازی، بارگیری و صادرات گاز مایع و گوگرد تولیدی پالایشگاه های این منطقه اجرا شده و در این مرحله، یک پست اسکله صادرات گاز مایع سرد و خطوط ارتباطی پالایشگاه های فازهای ۱۳، ۱۹، ۲۲-۲۴ و مجتمع پتروپالایش کنگان مستقر در منطقه پارس 2 کنگان با ظرفیت صادرات ۵ هزار مترمکعب در ساعت ال پی جی به بهره برداری رسمی رسید. روحانی ضمن اشاره به اینکه در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی کارهای بی نظیری در تاریخ ایران انجام شده است، گفت: ما از ۱۰ فاز در پارس جنوبی اکنون به ۲۷ فاز رسیدیم. ۱۷ فاز را در طول این هشت سال افتتاح کردیم و تقریباً فازهای پارس جنوبی تمام شده است.

 دکتر حسن روحانی در مراسم گشایش طرح های ملی وزارتخانه های نفت، کشور و سازمان های انرژی اتمی و تامین اجتماعی که به صورت ویدیوکنفرانس برگزار شد، گفت: برای ما چنین افتتاح هایی بسیار مهم بود؛ هر چند کشور در همه حال در حال سازندگی است؛ اما در این جنگ اقتصادی و مشکلات مربوط به کرونا که اقتصاد دنیار را تحت تاثیر قرار داده و حتی بعضی از کشورها با رشد منفی اقتصادی روبه رو شدند، افتتاح های ما به نوعی خاری در چشم آنهایی بود که توطئه می کردند. پنجشنبه های افتتاح برای ما بسیار زیبا بود، به گونه ای که مقام معظم رهبری نیز از این موضوع تجلیل کردند؛ البته ما در این افتتاح ها گوینده بودیم و کار بزرگ را مهندسان، کارگران و ملت ایران انجام دادند.

 فازهای پارس جنوبی تقریبا تمام شده است

روحانی اعلام کرد: ما از ۱۰ فاز در پارس جنوبی اکنون به ۲۷ فاز رسیدیم. ۱۷ فاز را در طول این هشت سال افتتاح کردیم. تقریباً فازهای پارس جنوبی تمام شده و تنها طرح توسعه فاز ۱۱، آن هم به دلیل تحریم باقی مانده است. همچنین با بهره برداری از فازهای مختلف پارس جنوبی، برداشت گاز از این میدان مشترک از رقم روزانه ۲۸۰ میلیون مترمکعب به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده و نسبت به سال ۹۲، ۲.۵ برابر شده است. رئیس جمهور سابق با تاکید بر اینکه کارهای بزرگی در عسلویه انجام شده است، گفت: امروز عسلویه دنیایی از کارگاه ها، لوله کشی های زیر آب و غیره است. توسعه پارس جنوبی و عسلویه امروز بخوبی مشهود است و همانطور که وزیر نفت بیان کرد، این پول نبود که عسلویه را ساخت؛ بلکه عشق به آبادانی ایران و ایمان مردم بزرگ ما بود که عسلویه را ساخت.

وی افزود: در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی کارهای بی نظیری در تاریخ ایران انجام شده است؛ البته اگر آن را با ۱۰ سال قبل مقایسه کنید، کاملا متوجه می شوید که من از دولت خودم تعریف نمی کنم، من از ملت خود تعریف می کنم، کار بزرگ را مردم و مهندسان و جوانان ما انجام می دهند.

 جلوگیری از افت پارس جنوبی اولویت دولت جدید

بیژن زنگنه، وزیر نفت در مراسم بهره برداری از طرح های ملی وزارت نفت با بیان اینکه پارس جنوبی به معنای واقعی، مهم ترین طرح توسعه ملی ایران است که در یکصد سال اخیر اجرا شده است، یادآوری کرد: نخستین قرارداد توسعه میدان گازی پارس جنوبی مهر سال ۱۳۷۶ امضا شد و تا میانه سال ۱۳۸۴ معادل ۱۰ فاز پارس جنوبی به بهره برداری رسید. وزیر نفت، پارس جنوبی را تجلی عشق و اراده جوانان ایران دانست و گفت: مهم ترین کاری که باید در دولت آینده در پارس جنوبی انجام شود، جلوگیری از افت تولید و حفظ و نگهداشت از این میدان است (ریل گذاری آن انجام شد) که به ۲۵ تا ۳۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد.  وی با بیان اینکه در دولت های نهم و دهم، طرح های توسعه فازهای ۶ تا ۸ پارس جنوبی تکمیل شدند و در خرداد ۱۳۸۹ قرارداد برای ۱۰ فاز بعدی به امضا رسید، تصریح کرد: این طرح ها بیشتر با پیشرفت ۵۰ درصدی به دولت یازدهم منتقل و در این دولت تکمیل شد. برای اجرای طرح های پارس جنوبی آنها را اولویت بندی کردیم و سرانجام خوشحالیم که اکنون و پس از هشت سال برداشت گاز غنی از میدان مشترک پارس جنوبی ۲.۵ برابر شده و از روزانه ۲۸۰ میلیون مترمکعب به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است. در این هشت سال، نزدیک به ۲۵ میلیارد دلار در پارس جنوبی سرمایه گذاری شده است. با افزایش برداشت گاز از میدان مشترک پارس جنوبی و دیگر میدان های گازی توانستیم به رکورد تولید روزانه هزار میلیون مترمکعب دست یابیم. وی با اشاره به اینکه با اتکا به افزایش تولید گاز از پارس جنوبی، افزون بر حجم عظیمی از اتان و مایعات گازی که در اختیار پتروشیمی و صنایع پایین دستی قرار گرفت، صادرات کشور ۹۰ درصد و تحویل گاز به نیروگاه ها ۸۰ درصد افزایش یافت، ادامه داد: همچنین پوشش گازرسانی کشور به بی سابقه ترین رقم تاریخی، یعنی ۹۵ درصد کل جمعیت شهری و روستایی و تعداد روستاهای گازدار از ۱۴ هزار روستا به بیش از ۳۳ هزار روستا رسیده است. وزیر نفت با یادآوری اینکه در این سال ها بخش قابل توجهی از وقت خود را به صورت مستقیم به پارس جنوبی اختصاص دادم، خطاب به روحانی گفت: پارس جنوبی، یکی از اهدافی است که آرزو داشتم ده ها مورد از آن را در کشور داشتیم تا به اهداف چشم انداز برسیم. پارس جنوبی، تجلی عشق و اراده جوانان و مدیران جوان عاشق ایران بود که تلاش کردند پرچم ایران را به اهتزار در آورند. دلار پارس جنوبی را نساخت؛ بلکه عشق مدیران برای سربلندی ایران و افتخار برای ایران بود که پارس جنوبی را ایجاد کرد.