
بازسازی بیش از ۲۲۰ تجهیز دکل های حفاری، خدمات فنی و... در دستور کار قرار دارد
موسم نوسازی
مشعل دکل های حفاری که رد آنها را در بخش های مختلف صنعت نفت از اکتشاف تا تولید و توسعه، توصيف، ترميم، تعمير، تزريق و بهره برداري از مخازن نفت و گاز و سایر حوزه های این صنعت عظیم و استراتژیک می توان سراغ گرفت، در سال جاری موردبازسازی و نوسازی قرار می گیرند. دکل هایی که هر یک از آنها نه به عنوان یک تجهیز؛ بلکه یک کارخانه سیار تلقی می شوند و از این رو صنعت حفاري هم به عنوان یکی از اركان و شايد اصلي ترين ركن اكتشاف و توليد مخازن هيدروكربوري به شمار مي رود. دکل های حفاری این صنعت امسال نیز قبایی نو بر تن می بینند. مسیری که انتهای آن به ارتقا و بهبود عملکرد و فعالیت ها منجر خواهد شد. در این زمینه، شرکت ملی حفاری ایران ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای بازسازی و روزآمدی دکل ها و تجهیزات کاربردی صنعت حفاری در بخش های عملیاتی، خدمات فنی و تخصصی و لجستیکی خود اختصاص داده است. طبق اعلام شهرام شمی پور، مدیر بازسازی و ارتقای دستگاه ها و تجهیزات حفاری و خدمات جنبی شرکت ملی حفاری ایران، این تجهیزات شامل پمپ های سیال، دستگاه های دراورکس، انواع ابزار نمودارگیری، پمپ تراک های سیمان زنی و اسیدزنی، کامیون های کشنده، کرن، پاور پوینت های لوله گذاری، دستگاه های مولد هوای تنفسی، انواع ژنراتور، آچار هوا، مجموعه های فوران گیر، سیستم مقابله با گاز هیدروژن سولفوره، مخازن پوشش دار ذخیره اسید، بونکرهای حمل سیمان و دیگر ماشین آلات است و در این راستا قرارداد بازسازی بیش از ۲۲۰ تجهیز مربوط به دکل های حفاری، خدمات فنی، ترابری، خدمات ویژه، ابزار در گردش و ایمنی، بهداشت و محیط زیست امضا می شود.به گزارش مشعل، از مبلغ ۵ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای بازسازی و روزآمدی دکل ها و تجهیزات کاربردی صنعت حفاری، در سه ماه نخست امسال 1.300 میلیارد ریال به منظور این امر تخصیص یافته و براساس آن هشت قرارداد منعقد شده است. از مبلغ تخصیص یافته، 450 میلیارد ریال در بخش گرداننده فوقانی، ماشین آلات و کرن هزینه خواهد شد و 850 میلیارد ریال نیز به تعمیرات اساسی و موتورآلات اصلی اختصاص دارد که در هر دو بخش عملیات آن آغاز شده است.این عملیات در سایت بازسازی شرکت ملی حفاری ایران با ظرفیت 4 دکل انجام می شود. این سایت به مساحت 9 هکتار به گونه ای طراحی شده که صفر تا صد عملیات بازسازی دستگاه های حفاری از جمله دمونتاژ، تقسیم بین پیمانکاران، مونتاژ، تست و راه اندازی و برگشتن به چرخه عملیات در آن امکان پذیر است و کل یارد به اشتغالزایی 100 نفری منجر می شود.
یک دکل حفاری شامل چهار بخش سازه، هیدورلیک و پنوماتیک، برق و ابزار دقیق و مکانیک است و اولویت انتخاب دکل ها برای بازسازی و نوسازی از سوی کمیته تخصصی و کارشناسان شرکت ملی حفاری ایران انجام می شود و بخش خصوصی ( پیمانکار) با مدیریت و نظارت فنی کارشناسی شرکت ملی حفاری ایران این عملیات را انجام می دهد.
بدون شک اهمیت نوسازی و بازسازی ناوگان حفاری وقتی مشخص می شود که نگاهی به تاریخ حفاری ایران و فراز و نشیب های آن داشته باشیم.
صنعت حفاری ایران، از قدمتی به میزان اکتشاف نفت در ایران برخوردار است و مهم ترین نقش را در زنجیره تولید نفت و گاز به عهده دارد و تاریخ آن هم به سال 1287 یعنی همان ایام نخستین اکتشاف در مسجد سلیمان بازمی گردد. پس از آن مقطع خاص تاریخی، مته های حفاری یک به یک عناوین مختلف میدان های نفتی را به تاریخ ایران اضافه کردند؛ از هفتگل، آغاجاری، گچساران، پازنان و نفت سفید تا مخازن غنی همچون لالی، اهواز، بینک، بی بی حکیمه، مارون و کرنج و...که در فهرست اکتشاف های مختلف ایران در برهه های تاریخی گوناگون قرار گرفتند تا نقش و کاربرد مهم این تجهیزات در صنعت نفت از همان ابتدا مشخص شود. مسیری که به اعتقاد کارشناسان در رهگذر آن، یک غفلت بزرگ وجود داشت؛ اینکه حفاری به عنوان یک صنعت مستقل و مجزا در نظر گرفته نشده بود. این خلأ همیشگی نبود و با تدبیر و دوراندیشی امام خمینی(ره) در سال 1358 شرکت ملی حفاری ایران به عنوان اولین نهاد صنعتی مولود انقلاب اسلامی متولد شد تا حیات این بخش مهم صنعتی را در حوزه استراتژیک نفت و گاز کشور شاهد باشیم. به این ترتیب، شرکت ملی حفاری ایران به عنوان یکی از شرکت های تابعه شرکت ملی نفت ایران آغاز به کار کرد و براساس ماموریت تعریف شده برای آن، عملیات حفاری به منظور اکتشاف، تولید و بهره برداری از مخازن نفت و گاز و همچنین تعمیر و ترمیم آنها، ایجاد چاه های تزریقی و انجام تمامی خدمات فنی و .. را عهده دار شد. حال که صحبت از وظایف شرکت ملی حفاری ایران است، باید این را هم بدانید که این شرکت براساس برنامه ریزی انجام شده و با توجه به ضرورت حفاری های مختلف، به لحاظ دامنه جغرافیایی، از بزرگترین شرکت های فرعی شرکت ملی نفت ایران به شمار می رود که خدمات خود را از حفاری چاه های اکتشافی حوزه عملیات شرکت نفت خزر در شمال کشور، تا حفاری میادین گازی تحت مدیریت شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، در بخش مرکزی و غرب کشور، تا مجموعه خدمات حفاری میادین نفت و گاز متعلق به شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب که در جنوب، غرب و جنوب غربی ایران مستقر هستند تا حفاری دریایی میادین نفتی مستقر در خلیج فارس انجام می دهد.