
صنعت حفاری راه گریزی از دورکاری ندارد
کار از راه دور (دورکاری) از تغییر و تحولاتی بود که شیوع ویروس عالم گیر کووید-19 (کرونا) به ما اعطا کرد و ممکن است این شرایط به روندی بلندمدت بدل شود. با وجود اینکه بیشتر در مشاغل اداری شاهد شرایط دورکاری بودیم، اما نمی توان گفت این روند تنها به این مشاغل محدود بوده است، فعالان در عرصه حفاری نفت و گاز نیز دورکار شدند و قصد دارند همچنان این روند را ادامه دهند. عبارت «حفاری از راه دور» تصویری از یک سکوی نفت و گاز تنها در دریا یا دکل حفاری نفت شیل در مزرعه ای واقع در ایالت تگزاس آمریکا را به ذهن متبادر می کند که خدمه ای روی آن حضور ندارد زیرا همه امور از یک مرکز فرماندهی و صدها مایل دورتر اداره می شود. با این حال «حفاری از راه دور» مفهومی فراتر از این دارد.
استفاده از فناوری دیجیتالی در حفاری از راه دور
شان جگاتیسواران، معاون بخش دیجیتال خدمات میدان های نفتی در شرکت آمریکایی بیکرهیوز در این باره می گوید: فعالیت هایی که در گروهی با عنوان «حفاری از راه دور» دسته بندی می شوند، طیف کاملی را شامل می شوند. این موارد تنها به کنترل از راه دور ختم نمی شود، حفاری از راه دور شامل فعالیت های متنوعی ازجمله حفاری، تدارکات، پردازش و به اشتراک گذاری داده ها و در کل یک سازمان عملیاتی است.
بیکرهیوز درباره استفاده گسترده از فناوری دیجیتالی عملیات از راه دور توضیح می دهد و اعلام می کند که از این فناوری در کل عملیات حفاری شرکت دولتی نفت سعودی آرامکو عربستان استفاده می شود.
بیکرهیوز این طرح چنین را توصیف می کند: یک فناوری مجزا که جمع آوری داده از جریان سازی و تصویرسازی سریع، به موقع و یکدست داده؛ مدیریت داده؛ خدمات توسعه نرم افزار؛ مهندسان دیجیتال سایت حفاری و کارکنان بخش نظارت را زیر پوشش قرار می دهد. به عبارت دیگر، آنچه ما می توانیم آن را حفاری از راه دور بنامیم، در واقع شامل تلاشی جامع برای متحد و متمرکز کردن عملیات در این صنعت بالادستی است.
بیکرهیوز 20 سال است که این راه را در پیش گرفته است و همتایانش نیز از روند بهره می گیرند. به گفته معاون بخش دیجیتال خدمات میدان های نفتی در شرکت آمریکایی بیکرهیوز، آینده صنایع بالادست نفت و گاز به این شکل خواهد بود زیرا این شرایط برای همه افراد درگیر مفید است. برای شروع، کاهش تعداد کارکنان مورد نیاز روی دکل به معنای کاهش هزینه های مرتبط با کارکنان، توجه به مسائل ایمنی و از همه مهمتر جلوگیری از انتشار گازهای گلخانه ای مدنظر است. بر اساس اعلام بیکرهیوز، به ازای کاهش یک مهندس که از راه دور اداره سکو را به عهده دارد، از طریق کاهش سفرها و اقامت نداشتن روی سکو می توان سالانه جلو 6 تن انتشار دی اکسید کربن را گرفت. کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در حفاری از راه دور بی شک یکی از مهمترین مزایای این فرآیند است. این اقدام یکی از مزایای حفاری از راه دور است که در دوران شیوع ویروس کرونا بیش از پیش آشکار شد. همانطور که شرکت شلمبرژه در مقاله ای درباره حفاری از راه دور برای مجله آفشور اعلام کرده است، پیش از شیوع ویروس کرونا، «حفاری از راه دور» عمل و اقدامی مطلوب بود. شیوع ویروس کرونا فناوری «حفاری از راه دور» را به عنصری حیاتی بدل کرد که می تواند تداوم عملیاتی را تضمین کند. در این زمینه آمارها خود گویاست. بیکرهیوز اعلام کرده که سهم عملیات از راه دور در خدمات حفاری را از 50 درصد در سال 2019 به 87 درصد در سال 2020 رسانده است. برای بسیاری از مشتریان بیکرهیوز، «حفاری از راه دور» توقف فعالیت های حفاری در زمان اعمال قرنطینه ها برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا معنا نداشت بنابراین حتی اگر بعضی از آنها تمایلی به پذیرفتن دوره جدید حفاری از راه دور نداشتند، دیگر به اجبار باید در این مسیر گام می گذاشتند یا اینکه تجارتشان با مخاطره های جدی روبه رو می شد.
کاهش هزینه و انتشار گازهای گلخانه ای
با وجود این «حفاری از راه دور» نه تنها راهی برای کاهش هزینه ها از طریق کاهش تعداد نیروهای حاضر روی دکل ها و سکوها بلکه راهکاری برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای است، همچنین این فرآیند از خطرهای موجود در کل زنجیره تأمین صنعت بالادستی می کاهد.
هرچه از مقدار خطرها و ریسک های انجام یک کار صرف نظر از ماهیتشان، کاسته شود، شرایط برای همگان مطلوب تر خواهد بود. بازده عملیاتی، یکی دیگر از مزایای آشکار حفاری از راه دور است.
معاون بخش دیجیتال خدمات میدان های نفتی در بیکرهیوز توضیح می دهد که این کار با متمرکز کردن فرآیندها در نقطه ای واحد، جمع آوری و پردازش داده ها بسیار مفیدتر است. چنانچه یک لحظه بخواهیم از دنیای دیجیتال بگذریم و پا در عرصه فیزیکی بذاریم، در واقعیت «حفاری از راه دور» هم به پروژه های جدید شتاب می بخشد و این موضوع در صنعت حفاری پس از دوران کرونا که تخصیص بودجه ها با دقت برای آینده قابل مشاهده ادامه می یابد، اهمیت فزاینده ای پیدا می کند، البته در این زمینه چالش هایی هم وجود دارد.
به گفته معاون بخش دیجیتال خدمات میدان های نفتی در بیکرهیوز، یافتن و آموزش استعداد مناسب یکی از آنهاست؛ با وجود این، مزیتی نهفته در این مشکل ویژه وجود دارد: زمانی که شرکت ها کارکنانی برای فعالیت های از راه دور پیدا می کنند و آموزش می دهند، در صورت تصمیم آنان برای تغییر شغل، می توانند این مهارت ها را نیز به رشته ها و زمینه های دیگر هم منتقل کنند. چالش دیگر استفاده حداکثری از ارزش این فناوری است زیرا اکنون دیگر دوران نفت 100 دلاری پایان یافته است و نمی توان برای اختصاص سرمایه به پروژه ها مانند گذشته دست و دل باز بود.
در شرایط کنونی، حتی اگر نفت خام شاخص برنت به 100 دلار برای هر بشکه برسد، بزرگترین و ثروتمندترین شرکت های نفتی هم پیش از اینکه وارد پروژه های عجیب و غریب با دوره های بازگشت سرمایه طولانی شوند، چند بار این مسئله را بازبینی می کنند.
«حفاری از راه دور» -تصویرسازی ونظارت بر داده ها و عملیات تعمیرات دوره ای و نگهداری- آینده صنایع نفت و گاز را رقم می زند.
بسیار روشن است با گذشت زمان کارها به طور کامل خودکار می شوند و این شرایط برای افراد فعال در این صنعت خبری خوش است.
برای اطمینان از پایداری عملیات میدانی از راه دور افراد بیشتری نیاز داریم و این خبر خوبی برای پیوستن نسل های آینده با عنوان نیروی کار در این صنعت است زیرا حفاری از راه دور تلاشی طولانی مدت به شمار می آید.
همان طور که معاون بخش دیجیتال خدمات میدان های نفتی در بیکرهیوز می گوید هنگامی که مجری طرح (اپراتور) خدمات میدان های نفتی سامانه عملیات از راه دور را مستقر می کند، نیاز به شخصی برای نظارت و نگهداری از آن دارد.
این موضوع مانند فروش ماشین نیست و به مشتری اجازه می دهد با هر اتفاقی که پس از آن رخ می دهد برخورد کند. این فرآیند بیشتر نوعی مشارکت طولانی مدت یکسان است که هم برای شرکت کنندگان در آن و هم برای دیگران سودمند خواهد بود، البته به استثنای افرادی که احتمال دارد خواهان نگهداشتن نفت و گاز در زیر زمین باشند.
منبع: اویل پرایس
ایرینا اسلاو
مترجم: امیر دشتی