
بازدید خبرنگاران از طرح توسعه و تثبیت ظرفیت قدیمی ترین پالایشگاه ایران
لباس نو بر تن پالایشگاه آبادان
سمیه راهپیما با وجود اعمال محدودیت های کرونایی، به یکی از شهرهای گرمسیر کشور سفر می کنم؛ جایی که برای نخستین بار شعله های نفت در آن پالایشگاه زبانه گرفت. سخن از پالایشگاه آبادان است که سالیان سال با وجود فرسوده شدن، همچنان در تولید فراورده های نفتی ثابت قدم مانده است، برای اینکه این پالایشگاه، نفسی راحت تر بکشد، طرح «توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان» به کمک آن خواهد آمد و پالایشگاهی جدید در کنار آن قرار می گیرد و این پالایشگاه قدیمی، نوسازی می شود. در ادامه روایت «مشعل» از این سفر را می خوانید:
همانطور که در فضای پالایشگاه گشتی کوتاه می زنیم تا به سالن کنفرانس برای نشست خبری برسیم، از پنجره خودرویی که سوار بر آن شده ایم، به بیرون نگاه می کنم. هر یک از کارگران و مهندسان، کلاه هایی بر سر گذاشته اند که رنگ آن، بیانگر نوع فعالیت و محیط خاص کار آنهاست. به عنوان مثال، کلاه سفید به کارگر یا افرادی عادی اختصاص دارد، کلاه زرد به معنی ایمنی و کلاه قرمز یعنی آتش نشانی. به دماسنج که نگاه می کنم، عدد 45 درجه نشان داده می شود، آنهم در نخستین روزهای تابستان. کارکنان می گویند؛ خوش شانس هستید که امروز به اینجا آمده اید؛ زیرا روز قبل دمای هوا به 50 درجه رسیده بود؛ البته این دما در فضای سایت پالایشگاهی چند درجه افزایش می یابد.
مهدی آرامی، مجری طرح توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان ضمن خیر مقدم به خبرنگاران، از پیشرفت ۸۰ درصدی طرح «توسعه و تثبیت ظرفیت پالایشگاه آبادان» خبر می دهد و به ارائه آمار می پردازد و می گوید: «سرمایه گذاری مورد نیاز برای اجرای بخش نخست فاز ۲ پالایشگاه آبادان، یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو بوده و۸۰ درصد اعتبارات آن جذب شده است. اکنون بخش مهندسی پالایشگاه آبادان ۸۹.۵ درصد، تامین تجهیزات ۹۰ درصد و ساخت ۶۰ درصد پیشرفت را ثبت کرده است.»
به گفته او، «این پروژه از معدود پروژه هایی است که بر اساس برنامه زمانی تعریف شده برای آن پیش می رود و سال آینده در همین زمان، پروژه برای بهره برداری تحویل پالایشگاه آبادان می شود. حجم فعالیت های بزرگ این پروژه ۱۵۳ هزار متر مکعب بتن ریزی، نصب ۲۱ هزار و ۴۰۹ تن ماشین آلات، نصب ۱۹ هزار و ۳۷۷ تن ساختارهای فلزی، ۱.۲ میلیون اینچ لوله گذاری سطح زمین و ۱۶۷ هزار اینچ لوله گذاری زیر زمین است، همچنین حدود ۵۰۰ هزار مایل کابل کشی انجام شده که در مجموع پیشرفت ۸۰ درصدی را نشان می دهد. سهم ساخت داخل در اجرای این پروژه ۴۰ درصد برآورد می شود، ضمن آنکه ۱۰۰ درصد پیمانکاران ساخت، ایرانی هستند و ۵۰ درصد بخش مهندسی نیز از سوی ایرانی ها انجام شده است.»
استفاده از توان نیروهای بومی همواره در راس پروژه های صنعت نفت، بخصوص شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی ایران قرار داشته و یکی از تعهدات این طرح نیز استفاده از نیروهای بومی است که از پنج هزار نیروی شاغل در فاز ۲ پالایشگاه آبادان، ۸۰ درصد آنها بومی هستند.
آرامی ادامه می دهد: «ظرفیت این طرح، روزانه ۳۶۰ هزار بشکه است که ۲۱۰ هزار بشکه آن جایگزین ظرفیت بخش های قدیمی پالایشگاه خواهد شد.»