پژوهشگاه صنعت نفت   

الزام به پیاده سازی فناوری های دیجیتالی در صنعت نفت

رئیس گروه فناوری و نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت با تأکید بر الزام پیاده سازی فناوری های دیجیتالی در صنعت نفت کشور گفت: این دسته از فناوری ها به صنعت نفت و گاز کمک خواهد کرد تا مشکلات سخت افزاری به سرعت شناسایی و نتایج با سطح بالایی از صحت و دقت پیش بینی شود. سعید شکری با بیان اینکه پیاده سازی این نوع فناوری ها در صنعت نفت و گاز، تزئینی نیست،بلکه یک الزام و امری تحول آفرین است که باید در اسرع وقت اتفاق افتد، تصریح کرد: بسیاری از چالش های عملیاتی که امروزه در صنعت نفت و گاز با آن روبه رو هستیم،از طریق این نوع فناوری ها قابل حل است. رئیس گروه فناوری و نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت اظهار کرد:هر روزه در مراحل مختلف تولید و عرضه محصولات و فرآورده های حاصل از صنعت نفت و گاز،حجم عظیمی از داده ها تولید و ذخیره می شوند و فرصتی ایجاد می کند که از این داده ها، با کمک فناوری های مبتنی بر الگوهای داده محور و هوش مصنوعی،به منظور تولید ثروت،ارتقای بهره وری و سودآوری بالاتر، استفاده کنیم.

شکری با اشاره به  موضوع دوقلوی دیجیتال نیز گفت: تحول دیگری که به وسیله انقلاب صنعتی چهارم در صنعت نفت و گاز اتفاق می افتد دوقلوی دیجیتال یا همزاد دیجیتال نام دارد که در واقع بازنمایی مجازی از سیستمی فیزیکی در صنعت و مدلی زنده است و می تواند به طور هم زمان و به صورت سیستمی جداگانه، داده ها را از سنسورها دریافت و اطلاعات را به صورت برخط به سیستم فیزیکی ارسال کند.

به گفته وی این فناوری ها به صنعت نفت و گاز کمک می کنند که مشکلات سخت افزاری و فیزیکی به سرعت شناسایی و نتایج آن با سطح بالایی از صحت و دقت پیش بینی شوند. شکری تصریح کرد:بنا بر پیش بینی ها،سهم هوش مصنوعی در اقتصاد جهان در سال2030 به بیش از15تریلیون دلار خواهد رسید و تا آن زمان، نزدیک به 70 درصد شرکت های جهان حداقل یک نوع هوش مصنوعی را به کار خواهند گرفت.  وی با بیان اینکه پژوهشگاه صنعت نفت،از سال ها پیش در این مسیر گام نهاده است، افزود: حذف خطاهای فرآیندی،بهینه سازی هم زمان فرآیند و طراحی سنسور مجازی در پالایشگاه های نفت و گاز،همچنین بهینه سازی هم زمان تولید،مدل سازی داده محور و چاه هوشمند در بالادستی نفت،ازجمله فناوری هایی است که پژوهشگاه صنعت نفت به پیاده سازی آنها در حوزه های پالایش داده ها و معتبرسازی آنها اقدام کرده است. شکری افزود: فناوری هوش مصنوعی می تواند به تولیدکنندگان نفت و گاز کمک کند تا ببینند تولید یک چاه نفت چه تغییراتی با زمان خواهد داشت. از طرف دیگر این فناوری در تجزیه وتحلیل داده های عملیاتی، بهبود عملکرد تجهیزات و در عملیات حفاری و اکتشاف نفت و گاز می تواند نقش کلیدی ایفا کند.

روند مطلوب توسعه تحول دیجیتال

رئیس گروه فناوری و نوآوری پژوهشگاه صنعت نفت با ارزیابی مطلوب از وجود ظرفیت های داخلی برای توسعه تحول دیجیتال،گفت: فارغ التحصیلان بسیار خوبی در دانشگاه های کشور وجود دارد و سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) نیز ایران را در زمره کشورهای برتر این حوزه ها گزارش کرده است. شکری تاکید کرد: در چند سال اخیر،شرکت های استارت آپ ودانش بنیان بسیاری در ایران و در زمینه  این فناوری ها فعال شده اند. وی گفت: با توجه به ظرفیت های موجود در کشور و تجربیات و مطالعات پایلوتی و صنعتی انجام شده در پژوهشگاه صنعت نفت،با برنامه ریزی منسجم تر،سرمایه گذاری بیشتر و ایجاد شایستگی در بستر زیست بوم،می توانیم کشور را به یکی از قطب های فعال حوزه تحول دیجیتال در صنعت نفت و گاز دنیا تبدیل کنیم.

 

 شرکت ملی گاز ایران

بارگیری اولیه اسکله خدماتی  سایت 2  پارس جنوبی

مدیرهماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران از بارگیری اولیه اسکله خدماتی سایت 2 پارس جنوبی در دهه فجر امسال خبر داد.

مسعود زردویان در بازدید ازپالایشگاه های یازدهم و دوازدهم و اسکله خدماتی سایت 2 پارس جنوبی اظهار کرد: روند پیشرفت فیزیکی اسکله خدماتی در سایت 2 پارس جنوبی بسیارمطلوب است و از تلاش شبانه روزی همکاران برای ایجاد فضای صادراتی بهتر حکایت دارد.

وی افزود: فضای صادرات فرآورده های گازی با تکمیل پروژه اسکله خدماتی در سایت 2 پارس جنوبی روند مناسبی خواهد داشت و در آینده ای نزدیک، شاهد موفقیت های بزرگی در این حوزه هستیم.

 

    شرکت ملی نفت ایران 

تکمیل 44 پروژه مسئولیت اجتماعی نفت در دی ماه 99

44 پروژه مسئولیت اجتماعی به همت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران،در دی ماه امسال تکمیل و تحویل دستگاه های بهره بردار شده است. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز در دی ماه امسال، 44 پروژه را با اعتبار افزون بر 232 میلیارد ریال تکمیل کرده و به دستگاه های بهره بردار تحویل داده است.

ازمیان 44 پروژه تکمیل و تحویل شده،یک پروژه آموزشی (استان خوزستان)، هفت پروژه ورزشی(پنج پروژه داستان بوشهر، یک پروژه در استان خوزستان و یک پروژه داستان کهگیلویه وبویراحمد)، همچنین سه پروژه بهداشتی (استان خوزستان)، دو پروژه آب رسانی (استان بوشهر)، 30 طرح هادی (26 پروژه در استان خوزستان وچهارپروژه در استان بوشهر) و یک طرح خدماتی در استان سیستان و بلوچستان است. مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز، همسو با ایفای نقش مسئولیت اجتماعی شرکت ملی نفت ایران، اجرای پروژه های آموزشی، ورزشی، بهداشتی، راه، آب رسانی، برق رسانی، خدماتی و... را در مناطق نفت خیز و محروم کشور در دستور کار دارد.

افتتاح 3طرح ورزشی در روستاهای بوشهر

با حمایت مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز شرکت ملی نفت ایران و هم زمان با دهه فجر، سه طرح ورزشی در روستاهای کمتر برخوردار استان بوشهر به بهره برداری رسید.

برای اجرای این سه پروژه شامل احداث سه زمین چمن مصنوعی در روستاهای ایلشهر، شول ومیلک استان بوشهر هر یک به وسعت هزار و196مترمربع، افزون بر 6 میلیارد ریال اعتبار صرف شده است.

مدیریت نظارت بر طرح های عمرانی مناطق نفت خیز به عنوان بازوی اجرایی شرکت ملی نفت ایران در اجرای پروژه های عام المنفعه در مناطق کمتر برخوردار ایفای نقش می کند.

 

 شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب

غربالگری روستاهای تنگ بیجار برای مقابله با کرونا

شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب همسو با مسئولیت های اجتماعی خود و به منظور مقابله با بیماری کرونا، در رزمایشی دوروزه، اقدام به غربالگری خانوارهای روستایی و عشایری منطقه عملیاتی تنگ بیجار کرده است.

عبدالمحمد امینی اصل،فرمانده پایگاه مقاومت بسیج شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب گفت:این اقدام به منظور مقابله با بیماری کرونا، با همکاری دیگر سازمان ها ازجمله بسیج، دانشگاه علوم پزشکی و در قالب طرح شهید سپهبد سلیمانی انجام شده است. وی افزود:در این رزمایش دو روزه،خدمات رایگان بهداشتی، درمانی، دامپزشکی، حقوقی و قضایی، برخی خدمات لجستیکی و پشتیبانی و کمک مؤمنانه به عشایر مرزنشین ارائه شد.

 به گفته امینی اصل، در قالب این رزمایش، رده های مختلف سپاه و بسیج ازجمله سپاه ناحیه ایلام، معاونت دفاع زیستی و سلامت، همچنین بسیج جامعه پزشکی، بسیج عشایری و بسیج حقوقدانان، خدمات تخصصی به مرزداران ارائه دادند.

هم زمان با دهه فجر انقلاب اسلامی نیز چهارمین مرحله رزمایش کمک های مؤمنانه در شرکت نفت مناطق مرکزی ایران با توزیع 400بسته حمایتی میان نیازمندان و اقشار آسیب دیده برگزار شد. در این رزمایش،به همت پایگاه مقاومت بسیج حضرت ولیعصر(عج)و مشارکت پایگاه بسیج شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب، بسته های معیشتی شامل مواد غذایی، بین خانوارهای کم برخوردار مناطق همجوار تأسیسات عملیاتی شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب توزیع شد.

بسته های معیشتی یاد شده از محل کمک های همدلانه کارکنان ستاد شرکت مناطق مرکزی ایران و شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب تهیه و بین خانوارهای کم برخوردار مناطق همجوار تأسیسات عملیاتی توزیع شده است.

 

  شرکت نفت فلات قاره ایران

بازدید مدیران سازمان های نظارتی و حراست نفت از لاوان

جمعی از مدیران ارشد سازمان های نظارتی کشور و رؤسای حراست صنعت نفت با همراهی مدیران و رؤسای اداره های ستادی و عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران از تأسیسات این شرکت در منطقه عملیاتی لاوان بازدید کردند.

این بازدید با هدف آشنایی هرچه بیشتر ارگان های نظارتی و تصمیم گیر کشور با چالش های پیش روی نفت فلات قاره در ابعاد مختلف سیاسی، امنیتی، بین المللی، عملیاتی، تدارکاتی، نیروی انسانی و... در فشرده ترین زمان ممکن برنامه ریزی و انجام شد.

گستردگی حوزه فعالیت های شرکت نفت فلات قاره ایران در فراساحل و میدان های مشترک، همچنین حساسیت فعالیت های این شرکت از جمله موضوعاتی بود که از سوی گروه بازدیدکننده مورد تاکید قرار گرفت.

این گروه از تأسیسات خشکی، نیروگاه ها، محدوده مخازن و اسکله نفتی بازدید و بلافاصله به مجتمع نفتی سلمان عزیمت کردند و از نزدیک با فعالیت های این سکو آشنا شدند.

پیش از این نیز جمعی از مدیران ارشد سازمان بازرسی کل کشور با همراهی مدیران و رؤسای اداره های ستادی و عملیاتی شرکت نفت فلات قاره ایران از تأسیسات منطقه عملیاتی خارک بازدید کرده بودند.

حضور در سایت ان جی ال خارک، برگزاری نشست مشترک با مسئولان شرکت صنایع فراساحل (صف)، بازدید از مجتمع کارخانجات درود 3 و کارخانجات حوزه خشکی ابوذر و فروزان، همچنین بازدید از اتاق کنترل جدید DCS و کمپ زیتون مختص نیروهای غیررسمی، از بخش های مختلف سفر مدیران ارشد بازرسی کل کشور به منطقه خارک بوده است.

برگزاری نشست جمع بندی و ارائه گزارش فعالیت میدان های نفتی ابوذر و فروزان و حوزه میدان درود در منطقه خارک، بخش دیگری از برنامه مدیران ارشد سازمان بازرسی کل کشور به منطقه خارک بوده است.

 

  شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن)

راه اندازی دوباره پمپ های درون چاهی در میدان مسجدسلیمان

مجری طرح میدان نفتی مسجدسلیمان در شرکت متن، از تعمیر، نصب و راه اندازی دوباره پمپ های درون چاهی این میدان به همت پیمانکار ایرانی طرح خبر داد. سینا سپهری افزود: عملیات تعمیر نخستین پمپ درون چاهی (ESP) در میدان نفتی مسجدسلیمان در آذرماه امسال توسط یک شرکت ایرانی انجام شده است و کابل این پمپ در یکی از چاه های میدان نفتی مسجدسلیمان با موفقیت نصب شده و تا به امروز بدون هیچگونه مشکلی در حال فعالیت بوده است. وی با بیان اینکه این پمپ، نخستین پمپ تعمیر اساسی شده ESP به صورت کامل در صنعت نفت است، ادامه داد: با به کارگیری حداکثری توان پیمانکاران داخلی و تعمیر و راه اندازی دوباره پمپ ها، بیش از 300هزار دلار صرفه جویی در هزینه ها را به ازای هر پمپ شاهد هستیم. رضا حاجی هاشمی،رئیس مهندسی نفت طرح مسجدسلیمان در شرکت متن نیز صرفه جویی 70درصدی نسبت به خرید پمپ نو را از مزایای این اقدام عنوان و اظهار کرد: انجام کلیه مراحل مهندسی و اجرای عملیات تعمیر، نصب، آزمایش و راه اندازی توسط شرکت ایرانی انجام شده است و هم اکنون در حال برنامه ریزی برای تعمیر حداقل چهار دستگاه پمپ دیگر در این میدان نفتی هستیم. براساس اعلام شرکت متن،طراحی، نصب و راه اندازی این پمپ ها در میدان نفتی مسجدسلیمان برای نخستین بار در قالب قرارداد بیع متقابل بین شرکت متن و پیمانکار طرح انجام شده است و شرکت متن با در نظر گرفتن اهدافی مانند کاهش هزینه ها، با به کارگیری روش هایی نو در تعمیر،نصب و راه اندازی و استفاده از توان حداکثری پیمانکاران ایرانی، اقدام به راه اندازی دوباره آنها کرده است. میدان نفتی مسجدسلیمان در 125کیلومتری شمال شرقی اهواز در شهرستان مسجدسلیمان قرار دارد.

راه اندازی ایستگاه پایش آنلاین هوای محیط در آزادگان شمالی

  ایستگاه پایش آنلاین هوای محیط با هزینه ای بالغ بر 30میلیارد ریال، در طرح توسعه میدان آزادگان شمالی نصب، راه اندازی و افتتاح شد. این ایستگاه با حضورعیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و اشرفی،مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان خوزستان به بهره برداری رسید.

کوروش رضازاده،رئیس بهداشت، ایمنی و محیط زیست شرکت مهندسی و توسعه نفت(متن) گفت: براساس تعهدات موجود در مجوز زیست محیطی صادر شده از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست استان خوزستان و وظایف محوله به وزارت نفت درباره اجرای بهینه قانون هوای پاک،طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی موظف به ایجاد یک ایستگاه پایش لحظه ای هوای محیط در منطقه اثرگذاری خود شده بود.

وی با بیان اینکه همه مراحل لازم برای خریداری و نصب این ایستگاه توسط طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی و نظارت این امور تا زمان راه اندازی کامل و ارائه اطلاعات برخط به صورت دقیق انجام شده است، افزود: ازآنجا که دریافت اطلاعات موثق از وضع آلودگی هوابراساس تحلیل داده های ایستگاه پایش هوای محیط انجام می شود، تصریح کرد: نصب و راه اندازی ایستگاه پایش کیفی هوا در طرح توسعه میدان آزادگان شمالی نیز با قابلیت سنجش گازهای هیدروکربنی صنایع نفت و گاز انجام شده است.رضازاده گفت:سامانه نصب شده توسط طرح توسعه میدان نفتی آزادگان شمالی، توانایی بالایی در خواندن اطلاعات مربوط به آنالایزرها را دارد و با انجام محاسبات مربوط به شاخص آلودگی هوا،غلظت انواع ذرات و گازها را مشخص می کند.ایستگاه های پایش، اطلاعات مختلفی ازجمله غلظت آلاینده های مختلف هوا را در بازه های زمانی مشخص،ثبت می کنند؛این داده ها به طور میانگین ساعتی، استخراج و در مرحله بعدی شاخص روزانه ثبت،بررسی و با مقیاس های موجود در استانداردها مقایسه می شود.

 

 پالایشگاه ایلام

برنامه ریزی برای تنوع تولید

 مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام با بیان اینکه این واحد صنعتی برای تنوع تولید خود درآینده برنامه دارد، اظهار کرد: هم اکنون زنجیره متنوعی از محصولات متان، اتان، گاز مایع خام، میعانات گازی و گوگرد در پالایشگاه گازایلام تولید می شود.

روح الله نوریان در دیدار با نماینده ولی فقیه در استان ایلام از افزایش تولید 10ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال خبر داد و گفت: در این زمان در تحویل گاز طبیعی به خط، 5 درصد، میعانات گازی 5 درصد و در مقدار تولید گوگرد 10درصد افزایش داشته ایم، افزون بر اینکه درهمین بازه زمانی، رشد160 درصدی در تولید گازمایع خام اتفاق افتاده که به پارس جنوبی و پتروشیمی ایلام تحویل شده است. وی با بیان اینکه پالایشگاه گاز ایلام به منظور بهره برداری و تصفیه گاز ترش استحصالی از چاه های گازی منطقه تنگ بیجار ساخته شده و تأمین گاز استان ایلام و استان های همجوار از اهداف آن است، افزود: خوراک پالایشگاه گاز ایلام از گازهای ترش میدان گازی تنگ بیجار تأمین و با خط لوله ای باظرفیت 6.8 میلیون مترمکعب در روز، وارد پالایشگاه گاز ایلام می شود و در مرحله دوم، این مقدار با اضافه شدن 3.4 میلیون مترمکعب در روز، به 10.2 میلیون مترمکعب می رسد. مدیرعامل شرکت پالایش گازایلام تصریح کرد: ایجاد صنایع بزرگ در هر منطقه می تواند تأثیر زیادی بر جنبه های مختلف اقتصاد داشته باشد که وجود این پالایشگاه از این قاعده مستثنا نیست. وی با اشاره به اینکه پالایشگاه گاز ایلام ازمعدود صنایع بزرگ فعال داستان است که تأثیری قابل توجه بر اقتصاد ایلام دارد، افزود: این واحد صنعتی برای افزایش درتنوع تولید محصولات جانبی، برنامه های مدونی طراحی کرده که در دست اجراست. نوریان ایجاد شغل برای حدود یکهزارنفر نیروی کار، ایجاد فرصت های شغلی غیرمستقیم، کمک به رشد و توسعه پیمانکاران بومی، خرید بخش قابل توجهی از تجهیزات عمومی مورد نیاز پالایشگاه داستان ومنطقه،همچنین حمایت از شرکت های دانش بنیان و مراکز دانشگاهی و تحقیقاتی استان در زمینه های پژوهش را بخشی از نقش این واحد صنعتی در اقتصاد استان ایلام برشمرد. وی یادآورشد: این واحد صنعتی به عنوان تنها پالایشگاه غرب کشور، شرایط راهبردی خاصی را برای این شرکت وعمده مصرف کنندگان آن (بخش خانگی) به وجود آورده و وجود آن را به ویژه در فصل سرما که مصرف گاز افزایش می یابد، نقش آفرین کرده است.  مدیرعامل شرکت پالایش گاز ایلام تصریح کرد: افزون بر ایلام، استان های همجوار نیز از محصول گاز شهری این پالایشگاه که پیش از راه اندازی درسال 86 با افت فشار رو به رو بودند، استفاده می کنند.  الله نورکریمی تبار، نماینده ولی فقیه داستان ایلام نیز گفت: به برکت انقلاب اسلامی در زمینه های مختلف صنعتی، نظامی، پزشکی، کشاورزی، ورزشی، هوافضا، نانوفناوری، اختراع ها، تولید علم و... در ردیف کشورهای برتر دنیا قرار گرفته ایم، در حالی که پیش از انقلاب خبری از این پیشرفت ها نبود. نماینده ولی فقیه داستان ایلام با بیان اینکه با راه اندازی فاز دوم این واحد صنعتی هم تولید بیشترمی شود و هم اشتغال زایی جوانان این دیار افزایش می یابد، تلاش مسئولان این واحدصنعتی رابرای تضمین تولید گاز در استان واستان های همجوار قابل تقدیرخواند و افزود: خوشبختانه با تولید پایدار و مستمر این مجموعه، مشکل قطع گاز در استان ایلام مشاهده نشده است.