گنجینه های تمام عیار

خانه زیبا کتاب ها را دریابید

اين روزها، آرامش حلقه گمشده زندگي بسياري از آدم هاست تا جايي که همه به دنبال راهي براي رسيدن به آرامش، حتي براي لحظاتي کوتاه هستند. از ميان دهها راهي که مي توان براي رسيدن به آرامش انتخاب کرد، شايد خواندن کتاب، يکي از گزينه هاي کم هزينه و سودبخش باشد. اما اگر اين سؤال برايتان پيش آمده که چرا براي کسب آرامش، گزينه خواندن کتاب را انتخاب کرده ايم؛ با ما همراه باشيد . براساس تحقيقات، ثابت شده که کتابخواني عاملي براي رسيدن به آرامش است، حالا اگر در فضايي متفاوت با چشم اندازي بي نظير باشد که ديگر توصيفي برايش نمي توان بيان کرد.  شايد ندانيد که در برخي نقاط کشور کتابخانه هايي وجود دارد که وي‍ژگي هاي منحصر به فردي دارند، بناهايي که حتي اگر اهل کتاب هم نباشيد، با حضور در آنها چنان مشتاق مي شويد که ناخودآگاه به سراغ قفسه هاي کتاب مي رويد. در ادامه شما را با سه کتابخانه متفاوت ايران که زير نظر نهاد کتابخانه هاي عمومي کشور فعاليت مي کنند، آشنا خواهيم کرد تا در سفر به اين شهر ها از خانه زيباي کتاب ها بازديد کنيد و اندکي غرق در آرامش شويد.

کتابخانه عمومی حافظیه شیراز

در چندصد متري بناي حافظيه، کتابخانه عمومي حافظيه شيراز قرار دارد. اين کتابخانه معروف به مقبره قاسم خان- والي شيراز- در آرامگاه حافظ است. اين مجموعه که در سال 1329 به دستور اداره آموزش و پرورش شکل گرفت، با اهداي کتاب از سوي کتابخانه ملي، رونق بيشتري کسب کرد، به حدي که از سال 1375 به مرکز پژوهشي سعدي شناسي و حافظ شناسي تبديل شد. در حال حاضر بيش از 17 هزار نسخه کتاب در اين کتابخانه زيبا موجود است و در بخش هاي کتب عربي و حافظ شناسي، مرکزي غني به شمار مي رود. پس اگر راهي شيراز شديد، سري به اين کتابخانه بزنيد و ساعاتي را به خواندن کتاب در اين فضاي متفاوت اختصاص دهيد. برنامه هاي جذاب ديگري هم در اين کتابخانه و اطراف آن برگزار مي شود که اگر خوش شانس باشيد، مي توانيد از آنها استفاده کنيد. عکس گرفتن هم تفريح ديگري است که در کنار منظره و معماري زيباي محوطه اطراف سرتان را گرم مي کند.

کتابخانه ملی تبریز

وقتي صحبت از فرهنگ و ادب شهر هاي ايران مي شود، ناخودآگاه ذهن به سمت شهر تبريز مي رود. شهري که قدمت، ادبيات کهن و تاريخش، زبانزد عام و خاص است. اگر قصد رفتن به تبريز را داشتيد، حتما براي بازديد از کتابخانه عمومي اين شهر برنامه اي بريزيد. جايي که جاذبه هاي گردشگري منحصر به فردي دارد و شما مي توانيد علاوه بر کتابخواني، از فضاي دلنشين و روح بخش آن هم بهره ببريد. البته در بدو ورود به اين مکان، ممکن است با ديدن ساختمان نوساز، سوالات زيادي به ذهنتان خطور کند. عجله نکنيد، زيرا آشنايي با تاريخ شکل گيري و دگرگوني هاي رخ داده در کتابخانه شما را به جواب سوال هايتان مي رساند.  کتابخانه عمومي تبريز در سال 1335 با کمک مردم و به همت استاندار وقت آذربايجان شرقي(علي دهقان) در گوشه اي از محوطه ارگ تبريز ساخته شد. اين کتابخانه تا سال1360 در محل اصلي خود در زاويه شمال شرقي ارگ تبريز فعاليت مي کرد و محل رجوع بسياري از پژوهشگران بود. اين مکان اما براي توسعه مصلي تخريب و کتاب هايش به ساختمان سنگي ضلع شمالي باغ گلستان تبريز انتقال يافت. 9 سال بعد، يعني از سال 1369 عمليات احداث ساختمان جديدي در قالب کتابخانه مرکزي در منطقه اي معروف به لاله آغاز شد و بعد از 11 سال (1380) اين عمليات به پايان رسيد و کتاب ها به کتابخانه مرکزي تبريز منتقل شد. در کتابخانه ملي تبريز اين گنجينه تمام عيار، کتب و نسخ خطي بسيار نفيس و ارزشمندي از بزرگاني چون بوعلي سينا، ملاصدرا، صائب و... را مي توان يافت که هر يک به تنهايي گوياي هزاران تاريخ است.

کتابخانه ملی کرمان

کرمان هم شهري پرجاذبه است که در کنار بنا هاي تاريخي اش، کتابخانه اي ملي دارد که بازديد از آن را نبايد از دست داد، زيرا اين مجموعه فرهنگي و هنري از معدود کتابخانه هاي کشور و شايد هم خاورميانه است که مي توان آن را در زمره مکان هاي گردشگري قرار داد. مطمئنا برايتان جالب است که بدانيد ساختمان کنوني کتابخانه مرکزي کرمان، يکي از سالن هاي باقي مانده از کارخانه ريسندگي خورشيد است که در سال 1312 بنا شده بود. بناي کنوني اين کتابخانه 90 سال پيش از سوي عده اي از تجار کرماني و يزدي با عنوان کارخانه پشم ريسي و پنبه پاک کني ساخته شد و تا 40 سال قبل نيز فعال بود، اما پس از آن تا سال 1368 تعطيل شد. در اين سال، ساختمان خالي و بازسازي شد و مدتي با نام مرکز کرمان شناسي شروع به فعاليت کرد. اين بنا در سال1370، همزمان با کنگره جهاني خواجوي کرماني با همکاري سازمان ميراث فرهنگي به کتابخانه ملي تبديل شد.  کتابخانه ملي کرمان علاوه بر معماري و ظاهري زيبا، داراي 121هزار جلد کتاب است و بيش از 30 نفر کتابدار دارد. اين کتابخانه در حال حاضر با داشتن بخش هاي گوناگوني مثل پذيرش، خدمات فني، امانت، مرجع، نسخه هاي خطي و چاپ سنگي، منابع ديداري- شنيداري، کرمان شناسي، نمايشگاه تازه هاي کتاب، کتابخانه نابينايان، کتابخانه کودک، کتابخانه تخصصي دفاع مقدس، بخش جست وجوي کتاب و سالن هاي مطالعه، پذيراي افرادي زيادي است. آنچه بايد بدانيد، اينکه در بدو ورود به اين کتابخانه با فضايي متفاوت روبه رو مي شويد. ديدن سالني بزرگ با سنگ هاي مرمر و سقف گنبدي شکل در نگاه اول بازديدکنندگان را ياد شبستان هاي اماکن مذهبي و تاريخي مي اندازد. حوض سنگي پرآب و طراوت گلدان هاي اطراف هم منظره خاصي را به تصوير کشيده است که مي تواند کتابخواني و کتابگردي متفاوتي را برايتان رقم بزند. پس در سفر به کرمان فراموش نکنيد که سري به کتابخانه ملي اين شهر بزنيد و در فضايي متفاوت آرامش را در خانه زيباي کتاب هاي کشور تجربه کنيد.

 

با دلایل علمی خواندن کتاب آشنا شوید

مطالعه خوب است و انسان را سرگرم مي کند، اما آيا اين دلايل براي کتابخواني کافي است؟

مطالعه و کتاب خواندن دلايل علمي زيادي دارد که در ادامه به برخي از آنها اشاره کرده ايم.

انساني بهتر و درک پذيرتر: اين جمله نه تنها کليشه اي و استعاري نيست، بلکه در تحقيقات انجام شده، اين نتيجه به دست آمده که کتاب خواندن واقعا از ما انسان بهتري مي سازد، به اين معنا که کتابخواني انسان را وادار به تصور محتواي کتاب مي کند، به گونه اي که مي توان آن را به خوبي لمس کرد. همچنين خواندن کتاب ما را مهربان تر مي کند و درکمان را نسبت به ديگران بالاتر مي برد.

کاهش استرس: مطالعه، آرامش بخش و هيجان انگيز است. براساس تحقيقات 68 درصد سطح استرس با کتاب خواندن کاهش مي يابد. گفته مي شود، روزي 6 دقيقه مطالعه سهم زيادي در کاهش استرس دارد.

افزايش هوش: تحقيقات انجام شده، نشان داده کودکاني که تفريحي مطالعه مي کنند، نسبت به همکلاسي هاي ديگر شان در مدرسه عملکرد بهتري دارند. توانايي يادگيري و پردازش اطلاعات بسيار مهم است و دقيقا به همين دليل است که کتابخواني کمک زيادي به افزايش هوش افراد مي کند.

کمک به روابط فردي: بسياري از محققاني که روي مطالعه کار مي کنند، اتفاق نظر دارند که خواندن يک کتاب (يا کتب مشابه) بين زن و شوهر و بحث کردن در مورد آن با يکديگر معجزه مي کند. يکي از لذت هاي با هم مطالعه کردن اين است که به جنبه هاي جديدي از يکديگر پي خواهيد برد. کتاب خواندن تنها به رابطه فعلي شما کمک نمي کند، بلکه در يافتن روابط جديد نيز بسيار موثر است.

فعال نگه داشتن ذهن : مطالعه نه تنها انسان را باهوش تر مي کند، بلکه ذهن را نيز فعال نگه مي دارد. تحقيقات انجام شده در مجله پزشکي آکادمي عصب شناسي آمريکا نشان داده که مطالعه در طول زندگي يک فرد، از کودکي تا سنين بالا از اهميت زيادي برخوردار است. افرادي که در طول زندگي شان به طور مداوم کتاب مي خوانند، توانايي هاي ذهني و حافظه بهتري در تمامي دوران زندگي خود دارند.