چشم اندازي رويايي و جاذبه اي بکر و دست نخورده

هلت ؛ تنگه ای شگفت انگیز

شبنم اعماري      در دل زاگرس و ميان کوه هاي استواري که نقش هاي حيرت انگيزي دارند، رودخانه اي خروشان در تنگه اي شگفت انگيز، چشم اندازي رويايي خلق کرده است.

وقتي حرف از استان لرستان به ميان مي آيد، ناخودآگاه ذهن به سمت شهرهاي پرجاذبه اين استان مي رود؛ مناطقي که طبيعتي شگفت انگيز و ديدني هاي زيادي دارند. تنگه هلت، يکي از جاذبه هاي طبيعي استان لرستان است که در شهرستان پلدختر قرار دارد. اين جاذبه ديدني، داراي آب و هوايي خنک و دلچسب است.

تنگه بکر و دست نخورده هلت، حدود 4 کيلومتر طول دارد و در مسير بزرگراه لرستان- انديمشک جا خوش کرده است. درباره نام گذاري اين تنگه بايد به واژه هلت اشاره کنيم که از نام يکي از طوايف لر، يعني نجف وندها در منطقه هلد لرستان گرفته شده است. محلي هاي آنجا اين تنگه را با نام هلد مي شناسند.

نحوه شکل گيري

ميليون ها سال طول مي کشد تا يک رودخانه از قله کوه، سنگ هاي سخت را آرام آرام بشکافد و از دل کوه، مسيري براي خود باز کند.

تنگه هلت نيز نتيجه يک اثر طبيعي است که در طول زمان پديده آمده و شکل گرفته است.  اين تنگه از پوشش گياهي خاصي برخوردار نيست. بنابراين اگر به دنبال فضاي سرسبز هستيد، اينجا نشاني از سبزي نمي بينيد، چون تنگه زيبايي اش را از هم آغوشي سنگ سخت و نفوذ آب گرفته است، به طوري که تلفيق سنگ هاي بزرگ صيقل خورده و حرکت آب روان توانسته اند چشم نوازي بي نظير را خلق کنند.

رودخانه نوردي

با حضور در اين تنگه از همان ابتدا غافلگير مي شويد. حدود 100 قدم که در هلت به سمت جلو حرکت کنيد، عمق آب بيشتر و بيشتر مي شود تا جايي که تقريبا نيمي از بدن زير آب قرار مي گيرد. بستر رودخانه پر از سنگ هاي بزرگي است که به مرور زمان و بر اثر تغييرات آب و هوايي و دمايي ريزش کرده و کف رودخانه را پوشانده اند. در طول مسير و حرکت به سمت جلو کم کم سايه مهمانتان مي شود؛ مهماني که شايد در ابتدا به دليل خيس بودنتان احساس سرما کنيد، اما جاي هيچ نگراني نيست؛ زيرا پس از طي کردن مسيري کوتاه، آفتابي را مي بينيد که راه خود را از ميان سنگ ها پيدا کرده تا گرمايش را به شما در فضايي رويايي هديه کند. در ادامه مسير و در قسمت مياني تنگه، با سنگ بسيار بزرگي روبه رو مي شويد و اين احساس را در شما ايجاد مي کند که ديگر نمي توانيد به مسيرتان ادامه دهيد، در حالي که اينطور نيست؛ چون سمت چپ شما کاملا باز است؛ اما يک به يک مي توان از اين قسمت رد شد. با نزديک شدن به انتهاي تنگه، عمق آب کم مي شود و در آخر هم سقف سنگي شگفت انگيز طبيعت کاملا کنار مي رود و خورشيد نمايان مي شود.

آب بازي

بهترين تفريح در تنگه هلت، بازي هاي آبي است. افرادي که با تورها و به صورت گروهي راهي تنگه مي شوند، راه هاي جالبي براي آب بازي بلدند.

بهترين فصل سفر

بهترين زمان براي سفر به تنگه هلت، اواخر مرداد تا اوايل پاييز است. به طور کلي تابستان بهترين فصل است تا به مناطقي برويد که رد پاي آب در آنها ديده مي شود تا هم سفري خاطره انگيز را تجربه کنيد و هم از گرماي طاقت فرساي اين فصل اندکي دور بمانيد.

دسترسي

براي رسيدن به تنگه هلت بايد به جاده  سمت خرم آباد- انديمشک برويد و سپس تا انتهاي تونل خرگوشان (يک) حرکت کنيد. بعد از بيرون آمدن از تونل و قبل از وارد شدن به تونل خرگوشان (2)، يک بريدگي خاکي وجود دارد. در اينجا مي توانيد خودرويتان را پارک کنيد و سپس سراشيبي خاکي را 100 قدم به سمت پايين برويد تا ورودي تنگه را ببينيد.

جاذبه هاي اطراف تنگه هلت پلدختر

پس از رودخانه نوردي در يکي از زيباترين تنگه هاي ايران، مي توانيد بازديدي هم از ديدني هاي اطراف تنگه هلت داشته باشيد، ديدني هايي که مطمئنا برايتان جذاب خواهند بود.

روستاي کُرکي

در فاصله 19 کيلومتري تنگه هلت، روستاي سرسبز کرکي واقع شده که در يکي از چشمه هاي اين روستا جانداري به نام سمندر لرستاني زندگي مي کند. پس ديدن اين جاندار را در روستاي کرکي از دست ندهيد.

روستاي پا علم

يکي ديگر از جاذبه هايي که در اطراف تنگه هلت پلدختر مي توانيد از آن ديدن کنيد، روستاي پاعلم است. اين روستا که در فاصله 23 کيلومتري تنگه قرار دارد، آثار تاريخي مهمي همچون قلعه پا علم را در خود جاي داده که به عنوان يک اثر ملي به ثبت رسيده است. برج پا علم و امامزاده شاه احمد نيز از ديگر جاذبه هايي هستند که در اين روستا مي توانيد از آنها بازديد کنيد.

از ديگر آثار طبيعي و تاريخي شهرستان پلدختر استان لرستان مي توان به آبشار افرينه (بخش معمولان)، تالاب هاي پلدختر، پل تاريخي پلدختر، غار کلماکره، پل گاوميشان، آبشار آبتاف، غار کوگان، کاروانسراي چشمک و... اشاره کرد.

 

 

دانستنی های بوم گردی

حداقل شرايط لازم براي درجه بندي يک اقامتگاه بوم گردي در يکي از سطوح درجات، داشتن سطحي از خدمات و تسهيلات است که بايد علاوه بر سازگاري با معماري بومي و رعايت اصول زيست محيطي، امکان اقامتي ايمن را براي گردشگران فراهم کند.

اقامتگاه هاي بومي به سه درجه 1، 2، 3 درجه بندي مي شوند. درجه آنها هم بر مبناي امتيازات به دست آمده در فرايند ارزيابي کسب مي شود. در اين فرايند، در سه حيطه کلي موارد به شرح زير ارزيابي خواهند شد:

الف) امور ساختماني، تجهيزات، خدمات و موارد مربوط به آن 30 درصد از کل امتيازات را به خود اختصاص مي دهد.

 ب) نيروي انساني، ايمني و بهداشتي و موارد مربوط به آن نيز 30 درصد از کل امتيازات را دربر خواهد گرفت.

 ج) امور پايداري، رعايت اصول زيست محيطي و ابعاد فرهنگي هم 40 درصد باقي مانده از کل امتيازات را به خود اختصاص داده است.

رعايت نسبت هاي تخصيص داده شده در مجموع امتيازات بسيار ضروري است.

ارزيابي امتيازات

در فرايند ارزيابي، امتيازاتي از صفر تا 10 ممکن است به هريک از موارد ارزيابي تعلق گيرد.

 * در اقامتگاه هاي بوم گردي درجه 3، حداقل کسب امتياز (يک) براي هر مورد الزامي است. ميانگين مجموع امتيازات در اين سطح نبايد کمتر از 2 باشد.

 * در اقامتگاه هاي بوم گردي درجه 2، حداقل کسب امتياز 4 براي هر مورد الزامي است و ميانگين مجموع امتيازات در اين سطح نبايد کمتر از 5 باشد.

 * در اقامتگاه هاي بوم گردي درجه يک، حداقل امتياز 7 براي هر مورد الزامي است و ميانگين مجموع امتيازات نبايد کمتر از 8 باشد.

 

سوغات شهرهای ایران

شيراز

به هر خطه از ايران که پا بگذاريد، با ديدني ها و خوردني هاي منحصر به فردي روبه رو مي شويد که مختص به آن منطقه است و جاي ديگري نمي توانيد آنها را بيابيد. براي آشنايي با سوغاتي شهرهاي مختلف ايران در اين ستون با ما همراه باشيد.

1- فالوده يا پالوده: نوعي دسر خنک و لذيذ است که با شيوه اي خاص تهيه مي شود.

2- يوخه: نوعي شيريني با خميري نازک است که روي خمير پودر شکر و گاهي دارچين ريخته مي شود و خمير را مثل رولت جمع مي کنند و باريک برش مي زنند.

3- مسقطي: نوعي حلواست که با نشاسته و پسته تهيه مي شود و انواع مختلفي از جمله زعفراني، پسته اي، گل محمدي، زرشکي و... دارد.

4- کلوچه شيرازي: نوعي شيريني لطيف و خوش طعم است که شيرازي ها در کنار مسقطي آن را سرو مي کنند.

5- بادام سوخته: بادامي شيرين مزه است که به روشي خاص تهيه مي شود.

6- حلوا کاسه اي: يکي از حلواهاي سنتي و خوشمزه شيراز است که از آرد برنج، شکر، آب، گلاب، روغن و زعفران درست مي شود.

7- رنگينک: نوعي شيريني مقوي و مغذي است که طرفداران زيادي دارد.

از ديگر سوغاتي هاي ديار حافظ هم مي توان به عرقيات، دمنوش ها، ليموي شيراز و آبغوره شيرازي اشاره کرد.

 

حصير بافي

بافت رشته هاي حاصل از الياف گياهي به كمك دست و ابزار ساده دستي را حصيربافي مي گويند که طي آن محصولات مختلفي مثل زيرانداز، سفره حصيري، انواع سبد، ظروف و... توليد و عرضه مي شود.

حصيربافي يا بافت بوريا، يكي از قديمي ترين و شايد کهن ترين صنايع دستي ايران باشد.

امروزه در مناطق مختلف کشورمان، بويژه شمال و جنوب آن، هر جا که دسترسي به برگ درخت خرما، ساقه گندم، ني و ترکه امکانپذير باشد، مي توان نشانه هايي از حصيربافي و سبدبافي را يافت. با اين حال اين صنعت در استان هاي سيستان و بلوچستان، خوزستان، کردستان، هرمزگان، بوشهر، خراسان، کرمان، يزد، فارس، مازندران، گيلان، آذربايجان شرقي و تهران از رونق بيشتري برخوردار است.

کاربرد حصير

از گذشته تا به امروز، حصير مصارف متنوع و گوناگوني چون کيف، سبد نان، زنبيل، سبد ميوه، زيرانداز، پاراوان و... داشته است.

 روش نگهداري

براي حفاظت از حصير بايد اين دستبافت قديمي، دور از حرارت و آتش، فشار، ضربه و اشياي نوک تيز و برنده نگهداري شود. حصير با آب ولرم و شوينده هاي معمولي قابل شستشو است.