تصویب کلیات طرح اساسنامه شرکت ملی گاز
نقش بازرسي در رصد و اصلاح امور سازماني انکارناپذير است
افتتاح پروژههای صنعت پالایش و گاز در آذربایجان شرقی با حضور رئیس جمهوری
چهارمین همایش مسؤولیت اجتماعی صنعت نفت
اجرای سـه پروژه 70 میلیارد ریالی در سال 98
شرکت های آینده ساز نفت و گاز
اجراي طرح مديريت پسماند حفاري به روش بيولوژيک
توزيع 5.6 درصدي فرآوردههاي نفتي کشور در فارس
جدال نفتی روس ها و آمریکایی ها
کوههای رنگینکمانی آلاداغلار
نحوه تعامل افراد درون یک سازمان
رئيس جمهوري:
رئيس جمهوري با اشاره به اينکه اروپا فرصت زيادي براي عمل به تعهدها و همکاري با ايران از دست داده است، گفت: عادي سازي روابط نفتي و بانکي، گام نخست تعهدهاي مورد انتظار ايران از اروپا خواهد بود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني دولت، دکتر حسن روحاني روز سه شنبه (هشتم مردادماه) در تماس تلفني امانوئل مکرون، رئيس جمهوري فرانسه با وي، نتايج سفر نماينده ويژه خود به فرانسه را مثبت ارزيابي و بر ادامه گفت وگوها در مسير اجراي کامل تعهدهاي طرف ها در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تاکيد کرد.
وي با اشاره به اينکه هدف برجام عادي سازي روابط اقتصادي ايران با ديگر کشورها بوده است، افزود: متاسفانه با وجود پايبندي کامل ايران به تعهدها، تنها بخشي اندک از منافع اقتصادي ايران تامين شد و پس از خروج آمريکا از برجام نه تنها شاهد اقدام جدي اروپا در اين زمينه نبوديم، بلکه برخي از شرکت هاي اروپايي نيز در پيروي از تحريم يکجانبه آمريکا، از ايران خارج شدند.
رئيس جمهوري با بيان اينکه تروريسم اقتصادي آمريکا اقدامي ضدانساني از جمله در زمينه تامين نيازها و کالاهاي اساسي مردم بوده است، تصريح کرد: پايبندي کامل به تعهدهاي برجام ازسوي ايران در شرايطي که طرف مقابل به حداقل تعهدهاي خود عمل نمي کند، براي ملت ايران پذيرفتني نيست.
دکتر روحاني جديت اروپا در عادي سازي روابط نفتي و بانکي ايران با ديگر کشورها را گام نخست از تعهدهاي مورد انتظار ايران خواند و گفت: اختصاص خط اعتباري از سوي اروپا در اين زمينه مي تواند به عنوان مقدمه حائز اهميت باشد.
رئيس جمهوري فرانسه نيز در اين تماس تلفني، سفر نماينده ويژه رئيس جمهوري اسلامي ايران به فرانسه را مثبت ارزيابي کرد و گفت: فرانسه همه تلاش خود را همسو با تامين منافع ايران در برجام و عادي سازي روابط اقتصادي تهران با ديگر کشورها به کار خواهد گرفت.
وي با بيان اينکه اروپا با وجود تحريم هاي آمريکا، به دنبال راهکارهايي براي برقراري روابط اقتصادي با ايران از جمله در زمينه ايجاد خط اعتباري است، افزود: روابط ايران و فرانسه همواره همراه با اعتماد متقابل بوده و معتقديم امروز بايد تلاش کنيم تا بتوانيم از اين شرايط عبور کنيم.
مکرون تحريم هاي آمريکا عليه ايران را يکجانبه و غيرقابل قبول دانست و تصريح کرد: بايد براي کاهش تنش ها در منطقه و رسيدن به نتيجه مثبت، راه حل مناسب و عادلانه داشته باشيم.
سخنگوي وزارت امور خارجه:
سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينکه توقيف نفتکش حامل نفت ايران در جبل الطارق را نقض برجام مي دانيم، گفت: اين موضوع ديروز در نشست کميسيون مشترک برجام در وين مطرح شد.
سيدعباس موسوي، روز دوشنبه (هفتم مردادماه) در نشست خبري با خبرنگاران با بيان اينکه اقدام انگليس در توقيف کشتي حامل نفت ايران به عنوان يک اقدام نقض برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را در نشست اخير کميسيون مشترک مطرح کرديم، گفت: يکي از موضوع هاي مطرح در نشست اخير کميسيون مشترک برجام، بحث توقيف کشتي حامل نفت ايران بود که تلقي ما اين است آن اقدام، نقض برجام است. آنها استدلال هايي دارند، اما ايران اين اقدام را غيرقانوني مي داند و راهزني دريايي بودن آن را تکرار کرده است.
وي درباره اظهارات وزير امور خارجه عمان مبني بر آمادگي کشورش براي تامين امنيت خليج فارس و تنگه هرمز افزود: ايران حدود 1500 مايل، ساحل در خليج فارس دارد و بيشتر آبراهه تنگه هرمز در مجاورت ايران است، از اين رو امنيت آنجا با ماست و کشورهاي منطقه مانند عمان روبه روي ما هستند. سخنگوي وزارت امور خارجه درباره ديدار وزيران امور خارجه ايران و عمان نيز تصريح کرد: طبيعي است درباره مسائل منطقه اي و بين المللي مانند بحث کشتي ها و تنش در خليج فارس صحبت شده باشد، اما اينکه براي ميانجيگري آمده باشد، تاييد نمي کنم. موسوي عنوان کرد: معتقديم اگر امنيت منطقه و خليج فارس مي خواهد تضمين شود، راهي جز هماهنگي و همکاري کشورها وجود ندارد. ريشه همه ناامني ها و مشکلات، به دخالت نيروهاي فراسرزميني برمي گردد که هزاران مايل دورتر از سرزمين خود در منطقه ما دخالت مي کنند. ما با عمان براي تامين امنيت خليج فارس و تنگه هرمز همکاري داريم.
سخنگوي وزارت امور خارجه در ادامه با بيان اينکه اروپايي ها در حرف زدن کم نمي آورند، اما روي حرف هاي آنها نمي توان حساب کرد، بلکه بايد منتظر اقدام هاي عملي آنها باشيم، گفت: اروپايي ها ادعا مي کنند اينستکس براي فروش نفت ايران راه اندازي شده است. همان طور که گفتيم، اين سازوکار مالي، مقدمه اي براي انجام تعهدات است. اين اصل کار نيست، اما آنها ادعا مي کنند اينستکس انجام مبادلات مالي و تجاري ميان ايران و آنها خواهد بود. خواست ما فروش نفت است و اينکه فروش نفت ما به دوران پيش از خروج آمريکا از توافق هسته اي بازگردد.
در کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي انجام شد:
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي از تصويب کليات طرح اساسنامه شرکت ملي گاز ايران در اين کميسيون خبر داد. اسدالله قره خاني درباره نشست عصر روز يکشنبه (ششم مردادماه) کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: نمايندگان در اين نشست به بررسي طرح اساسنامه شرکت ملي گاز ايران پرداختند که در پايان، کليات اين طرح 86 ماده اي تصويب شد.
وي افزود: کميسيون انرژي در تلاش است، اين طرح که با کمک مرکز پژوهش هاي مجلس، شرکت ملي نفت، شرکت ملي گاز و ديوان محاسبات تدوين شده است هرچه سريع تر تعيين تکليف شود. عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينکه تدوين اساسنامه شرکت ملي گاز، دو سال است در دستور کاري کميسيون انرژي قرار دارد، تصريح کرد: هم اکنون شرکت ملي نفت و شرکت ملي گاز وظايف و اختيارات خاص خود را دارند، از اين رو بايد اساسنامه مستقلي نيز داشته باشند.
تشکيل کارگروه مشترک وزارتخانه هاي نفت و کار و رفاه اجتماعي
معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزير نفت با اشاره به برنامه اين وزارتخانه براي ساماندهي وضع حقوق و دستمزد کارکنان پيمانکار، از تشکيل کارگروه مشترک وزارت نفت با وزارت تعارن، کار و رفاه اجتماعي به منظور تحقق اهداف اين برنامه خبر داد. فرزين مينو در گفت و گو با شانا افزود: ساماندهي حقوق و دستمزد کارکنان پيمانکار از جمله مواردي در حوزه منابع انساني وزارت نفت است که وزير نفت همواره بر آن تاکيد داشته و از آنجا که هرگونه ابلاغيه اي درباره وضعيت حقوق و دستمزد پيمانکاران بايد از سوي وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعي تدوين و ابلاغ شود، با رايزني آقاي زنگنه با آقاي شريعتمداري (وزير کار)، نمايندگان دو وزارتخانه (فرزين مينو، معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت و حاتم شاکرمي، معاون امور روابط کار وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعي) براي پيگيري مستمر اين موضوع مشخص شدند و بعد از برگزاري جلسات مشترک، کارگروه تخصصي مربوطه در سطح مديران کل حوزه منابع انساني دو وزارتخانه تشکيل شده است. مينو اهداف اصلي اين اقدام را به روزرساني نظام حقوق و دستمزد پيمانکاران، رفع بي عدالتي در پرداخت ها و دستيابي به نظام پرداخت مبتني بر طبقه بندي و ارزيابي مشاغل وزارت کار خواند و ابراز اميدواري کرد که با برنامه ريزي هاي صورت گرفته و هماهنگي به عمل آمده ميان وزارتخانه هاي نفت و کار، اين طرح هرچه زودتر به سرانجام رسد.
وي در پاسخ به سوالي درباره اينکه آيا براي بهبود وضع حقوق و دستمزد پيمانکاران، در چهار شرکت اصلي وزارت نفت هم به صورت مجزا برنامه اي تعريف شده، گفت: طبيعي است از آنجا که هرگونه تغييري در روند پرداخت حقوق و دستمزد اين کارکنان بايد با هماهنگي وزارت کار اعمال شود، مسائل مرتبط با اين مقوله صرفا از سوي معاونت توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت دنبال مي شود و چهار شرکت اصلي، اختيارات و فعاليت هاي مجزايي به اين منظور ندارند.
تبديل وضعيت مدت معين ها
در دستور کار نيست
مينو در پاسخ به سوال شانا درباره روند تبديل وضعيت کارکنان قراردادي مدت معين وزارت نفت نيز عنوان کرد: اين طرح تنها براي تعداد محدودي از کارکنان مدت معين که تحصيلات آنان زيرديپلم و فعاليتشان در قالب قرارداد مدت معين خلاف مقررات بود، اجرا شد و به پايان رسيد. وي تاکيد کرد: به اين ترتيب، وزارت نفت هيچ برنامه اي براي تبديل وضعيت کارکنان قراردادي مدت معين ندارد و قراردادهاي اين کارکنان در سال 98 به همان شکل سابق تمديد شده است.
مينو درباره کارکنان قراردادي مدت موقت وزارت نفت هم خبر خوشي داشت: فوق العاده تفاوت تطبيق مشمولان بند 10 ابلاغيه بهبود معيشت اين کارکنان که در سال 97 از سوي وزير نفت ابلاغ شد، در جلسه شوراي اداري بررسي و درباره آن تصميم گيري مي شود. به گفته معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني وزارت نفت، اين معاونت چند سناريو براي تعيين اين شاخص تدوين کرده است که اين سناريوها در جلسه شوراي اداري مطرح و يکي از سناريوها انتخاب و اجرايي مي شود. مينو يادآور شد: همان طور که مي دانيد، کارکنان قراردادي مدت موقت وزارت نفت که تا پيش از ابلاغيه بهبود معيشت تابع مقررات قانون کار بودند، پس از اجراي ابلاغيه وزير نفت، تابع مقررات صنعت نفت شده اند که اين تصميم با هدف اثرگذاري مثبت بر حقوق و دستمزد اين کارکنان اتخاذ شد و معاونت منابع انساني اين آثار مثبت را در گزارشي جداگانه شرح خواهد داد. وي همچنين از آسيب شناسي بيمه تکميلي کارکنان قراردادي مدت موقت خبر داد و گفت: با توجه به اتمام قرارداد يک ساله با بيمه تکميلي اين کارکنان در پايان شهريورماه امسال، به منظور بررسي ميزان رضايتمندي کارکنان و تلاش براي بهبود شرايط بيمه تکميلي طرف قرارداد، آسيب شناسي صورت گرفته و بر مبناي آن، بسته جامعي شامل خدمات درخواستي از بيمه تکميلي تدوين شده است. به گفته مينو، در قرارداد بعدي با بيمه تکميلي براي کارکنان قراردادي مدت موقت، قرارداد به صورت يکپارچه از سوي شرکت ملي نفت ايران منعقد شود و چه قرارداد هر يک از چهار شرکت اصلي جداگانه بسته شود، اين بسته جامع و يکپارچه معيار خواهد بود و در امضاي قرارداد بيمه تکميلي کارکنان، خدمات ذکر شده در اين بسته به عهده بيمه تکميلي طرف قرارداد گذاشته خواهد شد. معاون وزير نفت يادآور شد: با وجود مشکلاتي که امروز گريبانگير اقتصاد کشور و به ويژه صنعت نفت شده است، با توجه به تاکيد وزير نفت بر صيانت از سرمايه انساني به عنوان ارزشمندترين سرمايه وزارت نفت، معاون توسعه مديريت و سرمايه انساني اين وزارتخانه از هيچ تلاشي براي بهبود وضعيت رفاهي کارکنان دريغ نخواهد کرد.
قيمت شاخص نفت خام برنت در ساعت 6 و 54 دقيقه روز چهارشنبه، نهم مردادماه به 65 دلار و 16 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا به 58 دلار و 46 سنت رسيد.
به گزارش خبرگزاري رويترز، قيمت نهايي شاخص نفت خام برنت روز سه شنبه (هشتم مردادماه) 64 دلار و 72 سنت و قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا 58 دلار و پنج سنت بود.
کاهش فراتر از انتظار ذخيره سازي نفت در آمريکا و انتظار براي کاهش نرخ بهره در اين کشور، از مهم ترين دلايل افزايش قيمت نفت بودند.
تهديدها براي عرضه نفت در شرايط کنوني که اوپک عرضه خود را کاهش داده، ممکن است ظرفيت مازاد در بازارهاي جهاني را به چالش بکشد.
به گزارش خبرگزاري پلاتس، سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) به تدريج عرضه نفت را در بازارهاي جهاني محدود مي کند و ظرفيت مازاد خود را افزايش مي دهد، اما تهديدهاي ناشي از خطاي محاسباتي در سياست ها و همچنين رويدادهاي مختل کننده در خاورميانه، در حال افزايش هستند.
در شرايطي که عربستان به محدوديت توليد خود براي دستيابي به قيمت بالاي نفت ادامه مي دهد، برخي تحليلگران باور دارند که سرانجام سهميه بندي توليد اوپک موجب مي شود بازار در برابر تنش هاي ژئوپوليتيک آسيب پذير شود.
پال شلدن، از مشاوران ارشد موسسه پلاتس، اعلام کرد اگرچه کاهش توليد اوپک موجب شده است عرضه مازاد اين سازمان براي جبران اختلال احتمالي در بازار نفت بيشتر شود، اين ظرفيت مازاد از دوره هاي پيشين بحران در بازار، مانند سال 1979 ميلادي و سال 1990 ميلادي، کمتر است.
يک شرکت سرمايه گذاري عربستاني پيش بيني کرد با توجه به ضعف تقاضاي نفت، اوپک ممکن است کاهش توليد نفت خود را تا پايان سال آينده ميلادي تمديد کند.
به گزارش روزنامه نشنال، مؤسسه سرمايه گذاري جدوي عربستان در گزارشي اعلام کرد که به دليل استمرار کند شدن رشد تقاضاي نفت در کشورهاي مصرف کننده عمده نفت، از جمله آمريکا، چين و هند، ممکن است سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) سازوکار کاهش توليد نفت خود را تا پايان سال 2020 ميلادي تمديد کند.
در گزارش اين موسسه آمده است: به دليل تنش هاي تجاري بين المللي، اوپک اکنون انتظار دارد رشد تقاضا در آمريکا و چين در سال 2020 ميلادي افت سالانه داشته باشد.
اين مؤسسه اعلام کرد: در حالي که سال 2019 ميلادي سهم آمريکا، چين و هند از رشد تقاضاي نفت جهان 67 درصد بود، اين رقم در سال 2020 ميلادي به 56 درصد مي رسد.
نشست سه جانبه نفت، کميسيون انرژي و قرارگاه خاتم در مجلس
وزير نفت گفت: وزارت نفت، کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي و قرارگاه سازندگي خاتم الانبياء (ص) بر ضرورت همکاري با يکديگر براي عبور سربلندانه از تحريم تاکيد کردند.
به گزارش خانه ملت، بيژن زنگنه پس از حضور در نشست مشترک با نمايندگان کميسيون انرژي مجلس و مسئولان قرارگاه خاتم الانبياء (ص) در جمع خبرنگاران اظهار کرد: مهمترين نکته اين نشست سه جانبه، پيام نمادين آن درباره عزم همه ارکان نظام براي همدلي و تکميل ظرفيت هاي يکديگر در شرايط ويژه کنوني براي مقابله با تحريم ها و عبور سربلندانه از اين وضع است.
وي به سابقه طولاني همکاري وزارت نفت و قرارگاه سازندگي خاتم الانبياء (ص) اشاره کرد و افزود: در اين نشست بر ادامه همکاري همه اجزاي نظام براي عبور از تحريم ها و شرايط اقتصادي کنوني تاکيد شد تا به لطف الهي و پشتيباني مردم در بخش هاي توسعه اي و عملياتي مانند صدور نفت و فرآورده هاي نفتي، پروژه ها و توسعه طرح ها و اجراي منظم پروژه ها موفق ظاهر شويم. وزير نفت به تصويب کليات طرح افزايش ظرفيت پتروپالايشگاهي در مجلس اشاره کرد و گفت: در اين نشست مقرر شد؛ آيين نامه اجراي اين قانون با همکاري طرف هاي ذي ربط تدوين و پس از تصويب دولت هرچه سريع تر اجرايي شود.
زنگنه درباره توليد بنزين کشور هم با بيان اينکه اکنون وزارت نفت روزانه بيش از 15 ميليون ليتر مازاد توليد بنزين دارد که ذخيره مي شود، اضافه کرد: هم اکنون به لحاظ پالايش وضع خوبي داريم.
زنگنه درباره زمان استفاده از کارت هوشمند سوخت هم پاسخ داد: استفاده از کارت هوشمند سوخت از 20 مردادماه آغاز مي شود، اما به دليل ايجاد مشکلات احتمالي براي دارندگان خودرو مانند تهيه نکردن کارت سوخت يا هر مشکل ديگر اين فرصت تمديد مي شود، سرانجام استفاده از کارت سوخت اجباري خواهد شد.
وي با بيان اينکه حدود 700 هزار کارت هوشمند سوخت به درب منازل شهروندان ارسال شده است که به دليل حضور نداشتن يا هر دليل ديگر به اداره هاي پست برگشت داده شد، افزود: افرادي که هنوز کارت هوشمند سوخت خود را دريافت نکردنده اند با مراجعه به اداره هاي پست آن را دريافت کنند. وزير نفت تصريح کرد: وزارت نفت روزانه 50 هزار کارت هوشمند سوخت جديد صادر مي کند تا طرح استفاده از کارت سوخت تکميل شود.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب:
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب با اشاره به اهميت وظايف واحد بازرسي و پاسخگويي به شکايات گفت: نقش بازرسي در رصد و اصلاح امور سازماني انکارناپذير است.
احمد محمدي در آيين تکريم و معارفه رئيس پيشين و جديد بازرسي و پاسخگويي به شکايات شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که روز يکشنبه (6 مردادماه) برگزار شد، تأثيرگذاري اين واحد را در همه بخش هاي مختلف سازمان مهم ارزيابي کرد و افزود: به منظور تحقق اهداف سازمان و رشد و توسعه صنعت نفت، نقش و اثرگذاري بازرسي بسيار بارز و حياتي است.
وي تصريح کرد: بازرسي و پاسخگويي به شکايات از طريق اعمال شيوه نظام مند و سيستم محور، پرهيز از سليقه گرايي، اجراي اصولي و صحيح فعاليت ها متناسب با شرايط روز، بازنگري در وظايف و اولويتبندي آنها با انجام برنامه ريزي دقيق و منظم مي تواند به بهبود عملکرد سازمان کمک کند.
مديرعامل شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب افزود: حجم فعاليت هاي واحد بازرسي و پاسخگويي به شکايات بسيار زياد است و متناسب با تعداد نيروهاي موجود در آن نيست، زيرا طيف وسيعي از امور را در عرصه پيشگيري و اصلاح امور به عهده دارند، بنابراين ضروري است با همياري و کمک به شيوه درست و منطقي براي بهبود فرآيند گام برداريم.
محمدي عنوان کرد: ما در يک جنگ اقتصادي هستيم و براي مقابله با مشکلات و تهديدهاي موجود نهايت تعاون و همکاري بايد صورت پذيرد تا نقصان ها و کمبودها برطرف شود و صنعت نفت که متعلق به آحاد مردم است به سرمنزل مقصود برسد.
در ادامه خدارحم محمدرضايي، رئيس پيشين بازرسي و پاسخگويي به شکايات مناطق نفت خيز جنوب نيز در اين نشست گفت: از همان ابتداي آغاز به کار با راهبرد پيشگيري و مطابق با برنامه و منشور اخلاقي در بازرسي براي تحقق اهداف سازمان برنامه ها را آغاز کرديم.
وي ادامه داد: انصاف، استدلال، استقلال در بررسي ها، امانت داري و رعايت حريم خصوصي افراد از جمله مواردي است که همواره در حرفه ما حائز اهميت بوده و سرلوحه کار ما قرار دارد.
محمدرضايي افزود: احياي ساختار اداري و به روزآوري زيرساخت ها و بسترهاي ارتباطي، فعال کردن سامانه بازرسي و تمرکز بر حل مسائل در درون سازمان، از جمله اقدام هايي بود که نهايت تلاشمان را براي تحقق آنها به کار گرفتيم.
فالح فرج الله چعب، رئيس جديد بازرسي و پاسخگويي به شکايت مناطق نفت خيز جنوب در ادامه اين نشست گفت: اميدوارم با کمک همه همکاران و رهنمودهاي آنها بتوانم اقدام هاي مثبتي در اين حوزه ايفا کنم.
وي افزود: بنا داريم در سه حوزه اصلي زماني (ايجاد برنامه ريزي هاي بلندمدت و کوتاه مدت)، مکاني (ستادي، عملياتي و برون سازماني) و عملکردي (امور توليد، امور فني، امور حقوقي و روابط کارکنان) برنامه اي منسجم و يکپارچه را به کار گيريم.
سخنگوي شرکت ملي گاز ايران:
سخنگوي شرکت ملي گاز ايران با تکذيب خبر منتشر شده در برخي رسانه ها درباره پرونده گازي ايران و ترکمنستان گفت: پرونده داوري بين شرکت هاي ملي گاز ايران و ترکمن گاز ترکمنستان اکنون در محکمه داوري بين المللي در حال بررسي است.
به گزارش شرکت ملي گاز ايران، به دنبال انتشار خبري با عنوان «ايران برنده مرحله نخست دعواي گازي با ترکمنستان/ ترکمن ها بايد غرامت پرداخت کنند»، محمد عسگري، سخنگو و رئيس روابط عمومي شرکت ملي گاز ايران ضمن تکذيب اين خبر، اعلام کرد: پرونده داوري بين شرکت ملي گاز ايران و شرکت ترکمن گاز ترکمنستان، اکنون در محکمه داوري بين المللي در حال بررسي است و تاکنون منجر به صدور رأي به نفع هيچ يک از طرفين پرونده نشده است. بديهي است هرگونه اخباري در اين باره، به طور مشخص به وسيله شرکت ملي گاز ايران و در زمان مقتضي اطلاع رساني خواهد شد.
تا پايان سال محقق مي شود:
مدير پروژه احداث واحد مرکاپتان زدايي ميعانات گازي پالايشگاه فازهاي 2 و 3 پارس جنوبي، پيشرفت اين پروژه را 78 درصد اعلام کرد و گفت: پيش بيني مي شود اين واحد تا پايان امسال به بهره برداري برسد.
، سيروس پيکار با تشريح وضع مراحل مهندسي، تامين کالا، ساخت و اجراي اين پروژه اظهار کرد: پيشرفت تقريبي اين پروژه در بخش هاي مهندسي 97 درصد، تامين کالا 92 درصد، ساخت و اجرا 60 درصد است و پيشرفت کلي پروژه به 78 درصد رسيده است.
وي با اشاره به اجراي اين پروژه در محوطه پالايشگاه در حال بهره برداري و مجاور رديف گازي پالايشگاه دوم افزود: با وجود ضرورت بازنگري همه مدارک طراحي بنيادي، مشکلات و موانع اجرايي پروژه در محوطه پالايشگاه در حال بهره برداري، موانع خريد و تامين کالا از سازندگان معتبر، با توجه به اقدام هاي انجام شده به منظور تامين کسري کالا و همچنين منابع مالي مورد نياز، مطابق برنامه ابلاغي قرار است اين پروژه تا پايان امسال تکميل، راه اندازي و به بهره بردار پالايشگاه تحويل شود.
معاون وزير نفت در امور پتروشيمي گفت: با اجرا و بهره برداري از هفت طرح پروپيلني در صنعت پتروشيمي، 3 ميليون تن به ظرفيت توليد اين محصول در کشور افزوده مي شود.
بهزاد محمدي روز يکشنبه (ششم مردادماه) در نشست هم انديشي مديران عامل طرح هاي تبديل پروپان به پروپيلن (PDH) و پلي پروپيلن (PP) اظهار کرد: در صورت افزايش توليد پروپيلن بايد به تنوع بخشي در زنجيره پروپيلن و مشتقات آن توجه شود تا به تاب آوري بيشتر براي واحدهاي توليدکننده بينجامد.
وي با اشاره به اينکه در صورت اجرايي شدن هفت طرح پروپيلني، 3 ميليون تن به ظرفيت پروپيلن کشور افزوده خواهد شد، گفت: هم اکنون بيش از 900 هزار تن پروپيلن از سوي دو پالايشگاه و 6 مجتمع پتروشيمي توليد مي شود که به تقريب تمام آن در داخل کشور به مصرف مي رسد.
مديرعامل شرکت ملي صنايع پتروشيمي افزود: از هفت طرح پروپيلني، سه طرح سلمان فارسي، هيرسا پليمر و کوروش در منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي (ماهشهر) متمرکز است که از پيشرفت مناسبي در بخش تامين دانش فني برخوردارند و چهار طرح توسعه انتخاب، مهرپترو کيميا، سازه صنعتي آذران و نفت و گاز رضوي در منطقه کنگان و عسلويه فعال مي شوند.
محمدي با بيان اينکه صنعت پروپيلن جذابيت و اهميت خاصي دارد و کمک شاياني به رونق اقتصادي و ايجاد اشتغال در صنايع پايين دست خواهد کرد، گفت: ما در شرکت ملي صنايع پتروشيمي حامي اين طرح ها هستيم و در تلاشيم با کمک شما مشکلات موجود را حل و فصل کنيم.
در اين نشست هم انديشي، مديران عامل هفت طرح پتروشيمي توليد پروپيلن، گزارش مربوط به پروژه هاي خود را ارائه و مشکلات و موانع موجود از جمله تأمين مالي طرح ها، تأمين خوراک و بحث دانش فني را مطرح کردند و خواستار حمايت شرکت ملي صنايع پتروشيمي از طرح هاي يادشده شدند.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با صدور اطلاعيه اي موارد پيشين درباره کارت سوخت المثني را به عموم مردم شريف ايران يادآوري کرد.
بر اساس اين اطلاعيه آن دسته از صاحبان وسايل نقليه که بر اساس فراخوان پيشين، اطلاعات خود را در سامانه دولت همراه (GSB) درج و با طي کردن فرآيند لازم، شماره حساب کارت اعتباري خود را ثبت کرده اند، نيازي به ثبت نام دوباره يا مراجعه به پليس +10 ندارند و کارت هوشمند سوخت آنان براساس ثبت نام پيشين، صادر و از سوي شرکت ملي پست جمهوري اسلامي ايران تحويل خواهد شد.
نياز است اين دسته از هموطنان، هزينه صدور کارت المثني را برابر تعرفه مصوب، هنگام دريافت کارت به ماموران شرکت پست جمهوري اسلامي ايران پرداخت کنند.
صنعت نفت در سفر استانی کاروان تدبیر و امید به آذربایجان شرقی، شاهد افتتاح پروژه های پالایشی و گازی با حضور رئیس جمهوری بود.
در قالب این پروژه ها، سه طرح کلی پالایشی و پروژه های وابسته به آن با ارزش معادل ۵۴ هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال، روز پنجشنبه (10 مردادماه) با حضور رئیس جمهوری و همراهی بیژن زنگنه، وزیر نفت و تعدادی از اعضای هیئت دولت در محل پالایشگاه نفت تبریز به طور رسمی به بهره برداری رسید.
تبدیل استاندارد کل بنزین تولیدی پالایشگاه تبریز به استاندارد یورو ۵، تولید گازوئیل یورو ۵ و تولید روغن پایه و روغن های روان ساز، از مجموعه طرح هایی است که با حضور رئیس جمهوری به بهره برداری رسمی رسیدند.
واحد بنزین سازی جدید با ظرفیت روزانه ۲۰ هزار بشکه، تغییر کاربری واحد کاتالیستی به واحد ایزومریزاسیون نفتای سبک با ظرفیت ۱۰ هزاربشکه در روز، تصفیه نفت گاز جدید با ظرفیت روزانه ۳۰ هزار بشکه، همچنین اختلاط و تولید روغن های روان ساز با ظرفیت سالانه ۴۰ هزار تن و تولید روغن پایه به ظرفیت سالانه ۹۰ هزار تن، از پروژه های وابسته به سه طرح کلی بود که به صورت رسمی افتتاح شد.
تبدیل کل بنزین تولیدی به استاندارد یورو ۵ به میزان 3 میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر در روز، تبدیل حدود یک سوم نفت گاز تولیدی به استاندارد یورو ۵ به مقدار 2 میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر در روز، تکمیل زنجیره تامین و برندسازی و تکمیل ۸۰ درصدی روغن پایه گروه ۲ وارداتی مصرفی واحد اختلاط و تولید روغن های روان ساز برای تکمیل زنجیره تامین، از دستاوردهای طرح های یادشده به شمار می آیند.
افزون بر پروژه های یادشده در حوزه پالایش نفت، 760 پروژه گازرسانی نیز به صورت ویدئو کنفرانس از سوی رئیس جمهوری افتتاح شد.
این پروژه ها شامل بهره برداری از پروژه گازرسانی به 53 روستا، بهره برداری از فاز دوم خط انتقال گاز اهر به ورزقان، گازرسانی به 560 واحد صنعتی و تولیدی و آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به 146 روستای استان آذربایجان شرقی بود که در مجموع، با هزینه یک هزار و 600 میلیارد ریال از سوی رئیس جمهوری به صورت ویدئو کنفرانس افتتاح شد.
با افتتاح گازرسانی به 53 روستای استان آذربایجان شرقی، در مجموع تعداد روستاهای گازدار این استان به بیش از 2 هزار روستا رسید.
همچنین با اتمام گازرسانی به146 روستای ذکر شده، حدود ۴ هزار خانوار از نعمت گاز بهره مند خواهند شد.
دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری پس از افتتاح سه طرح صنعت پالایش کشور در تبریز، در جمع مدیران پالایشگاه نفت تبریز گفت: خودکفایی در تولید و تامین گازوئیل و بنزین و بی نیازی از واردات گاز در زمستان، همچنین ارتقای کیفیت فرآورده ها و بهبود محیط زیست، از جمله گام های بلند وزارت نفت در دولت تدبیر و امید است.
وی افزود: امروز افتتاح های متعددی در حوزه نیرو و پالایشگاهی داشته ایم و اینکه در یک استان، در یک روز میلیاردها تومان طرح و پروژه افتتاح می شود، نشان دهنده پیشرفت کشور است.
روحانی گفت: در مجموع وزارت نفت و همه شرکت های همکار این وزارتخانه کار بزرگی را در طول دولت تدبیر و امید انجام داده اند که خودکفایی در گازوئیل و بنزین از اهم آن است. در گاز هم اگرچه در تابستان ها خودکفا بودیم، اما در زمستان نیازمند می شدیم و هم اکنون در زمستان ها هم روی پای خود می ایستیم.
رئیس جمهوری ادامه داد: در تولید نفت هم پس از برجام، کار بزرگی انجام شد و تولید و صادرات نفت تحول بزرگی را تجربه کرد؛ مهم تر آنکه این تحول تنها در ظرف چند ماه رخ داد، همه این دستاوردها نشان دهنده همت بزرگ کارکنان و مهندسان صنعت نفت است.
به گفته دکتر روحانی، عملکرد وزارت نفت در میدان های مشترک هم قابل توجه بوده است، به طوری که توانسته ایم در بعضی میدان ها، معادل و گاهی بیش از طرف مقابل نفت و گاز تولید کنیم.
وی مسئله محیط زیست را برای دولت بسیار حائز اهمیت خواند و گفت: نخستین گام ما حذف بنزین پتروشیمی ها بود. زمانی بود که چاره ای نداشتیم، اما از آنجا که این اقدام آلودگی زیادی ایجاد می کرد، به تدریج آن را حذف کردیم؛ نفت گاز هم آلودگی زیادی داشت، اما امروز کیفیت آن بسیار ارتقا یافته است.
رئیس جمهوری تاکید کرد: رسانه ها باید اقدام های زیست محیطی را که به سلامت و زندگی مردم مرتبط می شود، برای مردم توضیح دهند و اطلاع رسانی کنند.
دکتر روحانی با بیان اینکه اکنون بنزین و گازوئیل با کیفیت های مختلف با یک قیمت عرضه می شود، ادامه داد: اگرچه مردم با نگاه کردن به هوای شهرهایشان متوجه بهبود محیط زیست می شوند، اما بیان ارقام و آمار فعالیت هایی که منتهی به ارتقای کیفیت سوخت در کلانشهرها شده، بسیار مهم است.
به گفته وی، در مسئله گاز، بحث رفاه هم به موضوعات زیست محیطی اضافه شده و وزارت نفت کار بسیار بزرگی انجام داده است؛ این روند ادامه دارد که بر اساس آن سالانه ۳ هزار روستا گازرسانی می شوند.
رئیس جمهوری یادآور شد: امروز می توان پالایشگاه تبریز را پالایشگاه پاک معرفی کرد و این موفقیت را به صنعت نفت، پالایشگاه تبریز، مردم آذربایجان شرقی و مردم ایران تبریک می گوییم.
وزیر نفت نیز در این مراسم گفت: تولید روزانه بنزین و گازوییل یورو که در سال ۹۱ صفر بوده، هم اکنون به ترتیب به روزانه حدود ۷۴ میلیون لیتر و ۵۰ میلیون لیتر رسیده و نتایج ارتقای کیفیت سوخت، به خوبی در بهبود هوای کلانشهرها نمایان است.
بیژن زنگنه اظهار کرد: تولید روزانه بنزین کشور از ۵۲ میلیون لیتر در سال ۹۱ به روزانه ۱۰۷ میلیون لیتر در تیرماه امسال رسیده است و این رقم مرداد ماه به ۱۱۰ میلیون لیتر در روز خواهد رسید.
وی افزود: از نظر کیفی نیز بنزین با کیفیت یورو که در سال ۹۱ تولید آن صفر بوده، مردادماه امسال به بالای ۷۴ میلیون لیتر در روز می رسد.
وزیر نفت ادامه داد: در سال ۹۱ روزانه ۹۴ میلیون لیتر گازوییل تولید می شد که این رقم در پایان تیرماه امسال به روزانه ۱۱۵ میلیون لیتر رسیده است. از نظر کیفیت نیز در سال ۹۱ تولید گازوییل یورو صفر بوده است، اما در پایان تیرماه امسال تولید روزانه گازوئیل یورو به ۵۰ میلیون لیتر رسید و این رقم تا پایان سال به ۶۰ میلیون لیتر در روز می رسد.
زنگنه با بیان اینکه نتایج بهبود ارتقای کیفیت سوخت را مردم در هوای شهرها می توانند ببینند، ادامه داد: البته توسعه گازرسانی هم در بهبود محیط زیست دخیل بوده است؛ صنایعی که از سوخت های آلاینده استفاده می کردند، امروز از گاز طبیعی استفاده می کنند؛ همین نیروگاه تبریز از نفت کوره استفاد می کرد که آلایندگی زیادی به همراه داشت.
وی یادآور شد: این حرکت بزرگی بود که دولت انجام داد و این حرکت می تواند با محدودیت استفاده از خوروهای فرسوده و معیوب در کلانشهرها تکمیل شود.
زنگنه با بیان اینکه این دومین طرح زیست محیطی است که پس از بندرعباس با حضور رئیس جمهوری افتتاح می شود، عنوان کرد: ان شاءالله تا پایان سال افتتاحی نیز در اصفهان خواهیم داشت که طرحی یک میلیارد دلاری است و با افتتاح آن، ۱۷ میلیون لیتر نفت گاز یورو ۴ و ۵ تولید می شود که در بهبود محیط زیست سهمی بسزا خواهد داشت.
وزیر نفت درباره میزان خصوصی سازی در پالایشگاه ها به سهم ۸۰ درصدی بخش خصوصی در این حوزه اشاره کرد و افزود: در این زمینه باید توجه کنیم که قیمت فراورده نیز باید ایجاد انگیزه کند؛ این در حالی است که اکنون عرضه فرآورده با کیفیت های مختلف با یک قیمت انجام می شود.
زنگنه این را هم گفت که در تولید و تامین خوراک پالایشگاه ها با وجود تحریم، تحولات مهمی رخ داده که با توجه به اینکه بعضی ها با شنیدن برخی مسائل تحریک می شوند و به اقدام هایی مثل تحریم وزیر امور خارجه کشور اقدام می کنند، بعدا به طور مشروح توضیح خواهم داد.
وی عنوان کرد: بعضی از کشورها رفتار بچگانه دارند و بلافاصله تحریم می کنند، از تحریم نمی ترسیم، ضمن اینکه تحریم هم بشوم نه پولی دارم و نه جایی دارم که بروم و از آن بترسم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز در مراسم افتتاح پروژه های گازرسانی، موقعیت صنعت گاز کشور را در بخش های داخلی و جهانی استثنایی خواند و گفت: توسعه پرشتاب گازرسانی در سال های اخیر، به واسطه پشتیبانی تولید گاز در عسلویه (پارس جنوبی) محقق شده است.
حسن منتظر تربتی افزود: کمتر کشوری است که مانند ایران، توسعه گازرسانی در آن با این شدت و سرعت انجام شده باشد.
وی اظهار کرد: پشتوانه این توسعه در بخش گازرسانی به تلاش هایی بازمی گردد که در زمینه افزایش تولید گاز در عسلویه (توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی) انجام شده است و ما امروز با خیال راحت می توانیم در بخش گازرسانی به صنایع نیز با قوت ادامه دهیم.
معان وزیر نفت در امور گاز ادامه داد: امروز صنعت گاز شناسنامه انقلاب اسلامی در بخش توسعه اجتماعی و رفاه عمومی قلمداد می شود، به ویژه که عمده توسعه گازرسانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی انجام شده و پیش از پیروزی انقلاب اسلامی فقط یک روستا گازرسانی شده بود و امروز ما درباره ضریب نفوذ گازرسانی به میزان بیش از ۹۵ درصد صحبت می کنیم.
تربتی گفت: در آذربایجان شرقی ۶۷ شهر داریم که همه آنها به شبکه گاز کشور متصل شده اند و ۲ هزار و ۷۲۴ روستا داریم که ۲ هزار و ۶۱۱ روستا قابلیت گازرسانی دارند، از این میان تاکنون به حدود ۲ هزار روستا گازرسانی شده است. امروز نیز ۵۳ روستا به شبکه گاز متصل و عملیات اجرایی گازرسانی به ۱۴۶ روستای دیگر هم آغاز می شود.
وی گفت: گازرسانی به ۲۲۰ روستای دیگر هم در حال اجراست، ضمن آنکه اکنون ۹۷.۸ درصد خانوارهای آذربایجان شرقی از نعمت گاز برخوردارند که این رقم در هفته دولت سال آینده به ۹۸.۸ درصد می رسد.
تربتی طرح های امروز را شامل بهره برداری از طرح گازرسانی به ۵۳ روستا، افتتاح طرح گازرسانی به ۵۶۰ واحد صنعتی، بهره برداری از فاز دوم خط ۱۶ اینچ ورزقان-اهر و آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به ۱۴۶ روستا برشمرد و افزود: خط لوله انتقال گاز ورزقان-اهر ضمن تضمین پایداری شبکه شمال استان آذربایجان، سبب تامین گاز نیروگاه آذربایجان شرقی می شود.
صرفه جويي چشمگير ارزي با خودکفايي در منطقه 6 عمليات انتقال گاز
مهدي مهرابي - منابع انساني مهم ترين و ارزشمندترين سرمايه هر سازمان و يکي از ارکان مهم پيشبرد اهداف مجموعه به شمار مي آيد. ارزشمندترين و مهم ترين سرمايه منطقه 6 عمليات انتقال گاز نيز، سرمايه انساني و نيروهاي عمدتا جوان و با تجربه اي است كه ضمن استفاده از دانش روزآمد، سيستم مديريت دانش را به عنوان نياز سازمان، به خوبي شناسايي و پياده سازي كرده اند و با همت، تلاش، همدلي و همفكري با هدف صحيح و كاربردي ضمير «ما به جاي من» تنها هدف آنها تحقق انتقال پاک، ايمن، پايدار و بهره ور گاز طبيعي و خدمت رساني به مردم است. در ادامه، گفت و گو با کرم گودرزي، مدير منطقه 6 عمليات انتقال گاز و معاونان وي را درباره فعاليتهاي اين منطقه عملياتي مي خوانيم.
منطقه 6 عمليات انتقال گاز، از سال 82 به عنوان يكي از مناطق ده گانه شركت انتقال گاز ايران، فعاليت خود را در بخش هاي جنوب و جنوب شرق كشور آغاز كرده است و هم اکنون وظيفه، بهره برداري، تعمير، نگهداري و حراست بيش از 3 هزار و 500 كيلومتر خط لوله فشار قوي گاز در قطرهاي مختلف از 4 تا 56 اينچ، سه تاسيسات تقويت فشار گاز و 6 مركز بهره برداري خطوط لوله را در محدوده استان هاي هرمزگان، كرمان، سيستان و بلوچستان و بخش هايي از استان يزد به عهده دارد.
با توجه ويژه به فرمايشات و منويات مقام معظم رهبري مبني بر «اقتصاد مقاومتي» و «حمايت از توليدات و كالاهاي ايراني» كه همواره مورد تاكيد دولت و مقام عالي وزارت هم هست، بر آن شديم تا با شناسايي شركت هاي توانمند و مجرب داخلي، همه اقلامي كه امكان تامين آنها در داخل كشور فراهم است، تهيه و با استفاده از روش مهندسي معكوس يا روش هاي جايگزيني از توان شركت هاي داخلي به نحو احسن استفاده کنيم. در اين مسير علاوه بر ايجاد حس خودباوري و ايجاد انگيزه در شركت هاي داخلي به خودكفايي و صرفه جويي ارزي قابل ملاحظه اي هم دست يافتيم.
بر اين باوريم كه هميشه پيشگيري، بهتر از درمان است و در تحقق اين شعار، ضمن نگاه ويژه به حريم خط لوله انتقال گاز به عنوان سرمايه ملي و آگاه سازي همه دستگاه هاي اجرايي در استان هاي تحت پوشش به اخذ استعلام هاي حريم و همين طور اطلاع رساني به هموطنان كه همجوار خطوط لوله گازهستند (خوشبختانه ميزان تجاوز به حريم به حداقل خود رسيده است) بنا داريم ضمن اطلاع رساني و جواب دهي به موقع به استعلام ها و ارتباط سازنده با همه دستگاه هاي اجرايي، مشكلات حريم خطوط لوله فشار قوي گاز را به حداقل ممكن رسانيم. اطلاع رساني هاي مستمر درخصوص حريم خطوط لوله به اهالي مجاور و همسايه خطوط لوله و بازديدهاي برنامه ريزي شده با اولويت خطوطي كه تراكم جمعيتي مجاورين آنها بيشتر بوده يا از جوار مناطق روستايي و حتي شهري عبور مي كنند، بخشي از اين فعاليت هاست. بر اين اساس سال گذشته در مجموع بيش از 36 هزار و 300 کيلومتر بازديد انجام شده و با لحاظ امر پيشگيرانه، از هرگونه ساخت و ساز در حريم خطوط لوله جلوگيري کرده و تعداد تخريب را تقريبا به صفر رسانده ايم. از سوي ديگر، با توجه به گستره فعاليت هاي منطقه 6 عمليات استان گاز در استان هاي تحت پوشش، اطلاع رساني هاي گسترده به ادارات، ارگان ها، سازمان ها و نهادها انجام شده و پارسال به بيش از 421 استعلام وارده از سوي منطقه در كمترين زمان پاسخ داده شده است. ساخت حدود 100 تابلو با شعارهاي حريمي و شروع به نصب آنها در مسير خطوط لوله و مناطق پرتراكم، از ديگر فعاليت هاي كنترل حريم به شمار مي آيد.
همگام با پيشرفت فناوري و ارتباطات الكترونيك، توانسته ايم با تلاش همكاران كوشا در پياده کردن دولت الكترونيك و حذف كاغذ و گسترش شبكه منطقه در استان هاي تحت پوشش از شهرستان ايرانشهر تا شهرستان سيرجان، اقدام هاي موثري انجام دهيم. مكانيزه کردن سيستم كسب و كار منطقه با به روزترين تجهيزات در بخش ارتباطات و فناوري اطلاعات،IP بيس کردن بيشتر تجهيزات و قابل پايش بودن در دفاتر واحدهاي منطقه، دسترسي آنلاين به ستاد و مناطق، توسعه زيرساخت با رويكرد ظرفيت بالا بستر فيبر نوري و سيستم هاي ديجيتال، برخي فعاليت ها در روزآمد كردن تجهيزات و نرم افزارها بوده است.
بهره گيري از دانش و آگاهي شركت هاي دانش بنيان، نقش بسزايي در افزايش دانش فني و تخصصي، به ويژه در بخش توربوكمپرسورهاي گازي دارد. اخيرا از طريق شناسايي شركت هاي مرتبط، نتايج بسيار خوبي در داخلي سازي يکي از اقلام تاسيسات تقويت فشار گاز حاصل و اين اطمينان به دست آمد كه شركت هاي خارجي از حالت انحصار خارج شده و رقباي بسيار جدي براي به روزرساني اطلاعات به توليد دانش و اسناد فني يافته اند.
معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه 6 درباره پيشينه کاري خود مي گويد: از سال 73 به شركت ملي گاز ايران پيوستم و در منطقه2 عمليات انتقال گاز مشغول به كار شدم. از سال 84 به منطقه 6 عمليات انتقال گاز منتقل شدم و تاكنون در خطه جنوب و جنوب شرق كشور با سمت معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه 6 مشغول انجام وظيفه هستم. مصطفي حسين زاده درباره تعميرات اساسي سال گذشته تاسيسات تقويت فشار گاز منطقه 6 عمليات انتقال گاز مي گويد: از ابتداي سال و با ورود به زمان اورهال تايم تاسيسات، براساس پيش بيني هاي قبلي و برنامه ريزي هاي دقيق و مدون، تعميرات اساسي، بازرسي ها، انجام كاليبراسيون تجهيزات و ساير فعاليت هاي مرتبط با تعميرات و نگهداري تاسيسات كاملا منطبق با برنامه زمان بندي در حال اجراست. وي مي گويد: براساس منويات مقام معظم رهبري مبني بر حمايت از توليدات داخلي و رونق توليد، همچنين دستيابي به خودكفايي و كوتاه كردن دست شركت هاي خارجي و كاهش هزينه ها، با شناسايي شركت هاي توانمند داخلي و دانش محور اقدام به تامين قطعات، مواد مصرفي و دريافت خدمات تعميراتي کرديم و در اين راه به لطف خداوند و توان فني - تخصصي اين شركت ها، رضايت مندي بسيار بالايي به دست آمد، به گونه اي كه با روش هاي بومي سازي، مهندسي معكوس و جايگزيني، بخش اعظمي از قطعات و لوازم مورد نياز تامين شد و به بهره برداري رسيد كه در بسياري از موارد از مشابه خارجي كارايي بهتر و مطمئن تر داشتند. معاون عمليات ايستگاه هاي منطقه 6 تاکيد مي کند: خدا را شاكريم كه به ما توفيق خدمت به هموطنان را عطا فرموده و مجموعه معاونت عمليات تاسيسات با بهره گيري از جوانان مومن، متعهد، متخصص و با وجدان كاري مثال زدني براي دستيابي به ماموريت، اهداف و راهبرد شركت معظم انتقال گاز ايران قدم برداشته و از هيچ تلاش و اقدامي دريغ نکرده و با همت مضاعف در همه سطوح و بخش هاي ستادي، تعميراتي و بهره برداري براي انجام امور محوله فعاليت مي کنند.
ما زنده به آنيم كه آرام نگيريم
دريافت نخستين جايزه انرژي
معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 6 ليسانس مكانيك گرايش سيالات دارد و دانشجوي ارشدMBA است که از سال83 به عنوان نوبت كار ارشد بهره برداري تاسيسات تقويت فشار گاز استخدام شده است و پس از آن در امور پيمان هاي منطقه و از سال 96 به عنوان معاون مهندسي و خدمات فني منطقه فعاليت مي کند. حميدرضا بني اسدي با اشاره به برنامه تعميرات اساسي منطقه مي افزايد: برنامه هاي تعميراتي سال 98 از فروردين آغاز شده است. اورهال اقلام مكانيكي، يکي از تاسيسات تقويت فشار گاز منطقه، اورهال كمپرسور گاز، يکي از واحدهاي تاسيسات تقويت فشار گاز منطقه، تعويض و تغيير كلاس بيش از 237 متر از خطوط لوله، توپكراني هوشمند 210 كيلومتر و تميزكننده بيش از يکهزار كيلومتر از خطوط لوله منطقه، از مهم ترين اقدام ها در برنامه تعميرات اساسي سال 97 به شمار مي آيد و برنامه هاي تعميراتي امسال نيز در جريان است. به گفته معاون مهندسي و خدمات فني منطقه 6، سال گذشته براي بيش از يکهزار و 200 تجهيز كه درجه شاخص اهميت آنها در تاسيسات تقويت فشار گاز، High و Medium شناسايي شد، شناسنامه تهيه شده است. بني اسدي يادآور مي شود: فعاليت هاي مهم معاونت مهندسي و خدمات فني منطقه 6، به روزرساني و تزريق بيش از 95 درصد اطلاعات GIS در پايگاه داده، برگزاري و پيگيري جلسات RCA براي شناسايي عيوب ريشه اي حوادث براي جلوگيري از تكرار آنها و جلسات PMO در كميته هاي مرتبط بهينه سازي PMهاي شناسايي شده، همچنين پيگيري پياده سازي management Information system در سطح منطقه براي تكميل ماتريس پروتكل MIS بوده است. يكي از وظايف مهم معاونت مهندسي و خدمات فني، تحويل و تحول پروژه ها با تشكيل جلسات و پيگيري هاي مستمر از طريق مجريان است. همچنين با توجه به سياست هاي مدير منطقه، علاوه بر تدوين شرح كارهاي پروژه هاي مربوط به اين معاونت، بررسي و تاييد همه شرح كارهاي پروژه هاي سرمايه اي ساير معاونت ها /واحدها بايد از سوي اين معاونت انجام شود. بني اسدي يادآور مي شود: از مهم ترين افتخارهاي منطقه در سال گذشته، كسب اولين جايزه انرژي در صنعت نفت در بخش عملياتي از بين 52 شركت متقاضي حضور در جايزه است که اين جايزه از سوي شركت بهينه سازي مصرف سوخت با همكاري سازمان توسعه صنعتي ملل متحد (UNIDO) پايه ريزي و اجرا شد.
مدرك كارشناسي مديريت دولتي و دانشجوي کنوني كارشناسي ارشد رشته مديريت دولتي با گرايش منابع انساني، عنوان رشته تحصيلي رئيس روابط عمومي منطقه 6 عمليات انتقال گاز است. وي مي گويد: سال 93 افتخار حضور در جمع غيور مردان و زنان شركت ملي گاز ايران در منطقه 6 عمليات انتقال گاز نصيبم شد. اميدوارم بتوانم سهم كوچكي در خدمت رساني به مردم عزيز كشورم داشته باشم. روح الله خدري در ادامه با اشاره به فعاليت هاي روابط عمومي در حوزه فرهنگ سازي «حريم» مي افزايد: روابط عمومي منطقه براي فرهنگ سازي حريم خطوط لوله به حوزه تبليغات ورود و با طراحي و تهيه كاتالوگ، دفتر نقاشي و بازي هاي سرگرم كننده، با طرح حفظ رعايت حريم خطوط لوله فشار قوي براي توزيع در بين ساكنان مجاور خطوط به ويژه دانش آموزان اقدام كرده است. روابط عمومي ها بر اساس وظايف و عملكرد خود از سويي با محيط بيروني سازمان و از بعد ديگر با محيط دروني سازمان در ارتباط هستند و مي توانند تاثيرات سازنده و مثبتي بر محيط اطرافشان داشته باشند. يكي از راه هاي كسب اطلاعات براي هدايت افكار عمومي، نظرسنجي است. با برنامه ريزي هاي انجام شده، از واحدهاي خدماتي و پشتيباني، همچنين سنجش رضايت شغلي كاركنان از سوي روابط عمومي در قالب تحليل داده هاي آماري نظرسنجي انجام و نتايج هريك از نظرسنجي ها به واحدهاي متولي براي تحليل محتوايي ارسال شده است. خدري به بخش هايي از فعاليت هاي روابط عمومي منطقه 6 عمليات انتقال گاز اشاره مي کند و يادآور مي شود: انجام دو مورد نظرسنجي در منطقه با استفاده از دانش كاركنان روابط عمومي(توزيع و تحليل آماري با نرم افزار spss)، تغيير قالب طراحي پورتال داخلي، تهيه سه كليپ تصويري با استفاده از توان و تخصص كاركنان روابط عمومي، برپايي محفل انس با قرآن كريم با حضور قاري برجسته استان هرمزگان، پيگيري اقدام هاي مربوط به مسؤوليت اجتماعي و همكاري با روستاهاي مجاور، تهيه و بازتاب 120 خبر از فعاليت ها و اقدام هاي منطقه در سايت ها و مطبوعات، پيگيري تدوين برنامه جامع ترويج و فرهنگ سازي علوم قرآني در بين كاركنان و خانواده ها و برپايي دورهمي مادران و دختران همزمان با تولد حضرت معصومه(س) از جمله اين برنامه هاست. وي با بيان اينکه يكي از اهداف روابط عمومي منطقه 6 عمليات انتقال گاز، تهيه و ارائه اخبار موثق و معتبر به مخاطبان درون و برون سازمان است، اعلام مي کند: جان مايه كار روابط عمومي حقيقت است، دروغ، ريا و تزوير در فعاليت هاي روابط عمومي جايگاهي ندارد و به نظرم بزرگ ترين سرمايه روابط عمومي، بيان حقيقت است و اگر چنين باشد، روابط عمومي طرف اعتماد و مامن مراجعانش خواهد بود.
در ادامه اين گفت وگو، معاون عمليات خطوط لوله منطقه 6 در بازه فعاليت هاي کاري خود مي گويد: داراي مدرك تحصيلي كارشناسي در رشته برق قدرت هستم. فعاليت خود را در سال 76 در منطقه عملياتي سرخون و قشم در صنعت گاز آغاز کردم و از سال 82 با تاسيس منطقه 6 عمليات انتقال گاز در اين منطقه مشغول به فعاليت شدم و هم اكنون نيز به عنوان معاون عمليات خطوط لوله منطقه در حال فعاليت هستم. محمود منيري با اشاره به بخشي از فعاليت هاي سال 97 معاونت عمليات خطوط لوله اين منطقه مي افزايد: اجراي 13 مرحله عمليات تعميرات اصلاحي و اضطراري خطوط لوله تحت پوشش منطقه، اصلاح و اجراي «لاين ونت» يکي از تاسيسات تقويت فشار گاز، 10 مورد عمليات تزريق گاز، TIN-IN و «هات تپ» تعدادي از انشعابات و... از فعاليت هاي اين معاونت در سال گذشته به شمار مي آيد. در سال 97 اقدام هاي شاخص و قابل توجهي از سوي اين معاونت انجام شده است که اجراي بيش از يکهزار کيلومتر پيگراني تميزکننده خطوط لوله تحت پوشش منطقه طي 6 مرحله، انجام هشت مرحله تعميرات اضطراري خطوط لوله سرچاهي، پيگراني و تعميرات خط لوله 8 اينچ مايعات، دوبل کردن 25 مورد شيرهاي بلودان ايستگاه هاي شير بين راهي خطوط لوله به منظور ايمني و كاهش ميزان اتلاف گاز شبكه و مديريت كربن، انجام 180 كيلومتر عمليات پيگراني هوشمند خطوط لوله، بازديدهاي مستمر و برنامه ريزي شده از پروژه هاي در حال اجرا به همت شركت مهندسي و توسعه گاز ايران و شركت هاي گاز استاني، تحويل و تحول دائم و موقت خطوط لوله در استان هاي هرمزگان، سيستان و بلوچستان، كرمان، يزد و... از جمله آنهاست. منيري مي گويد: همسو با سياست هاي تعريف شده مقام معظم رهبري و دولت، رويكرد منطقه كاهش حداكثري وابستگي و تامين قطعات و تجهيزات از منابع داخلي و حمايت از توليدكنندگان داخلي بوده است. تامين شيرهاي مورد نياز و تجهيزات و قطعات يدكي وابسته به آنها از بخش خصوصي و توليدات داخلي از جمله مواردي بوده که در چارچوب اين رويکرد صورت گرفته است. كنترل حريم خطوط لوله در قالب بازديدهاي ادواري، پاكسازي حريم و تخريب ابنيه و ساخت و سازهاي غيرمجاز، نصب تابلو و ماركرهاي حريمي در مناطق مسكوني و صنعتي و... همسو با جلب رضايتمندي اجتماعي و پرهيز از تشويش اذهان عمومي، از جمله اقدام ها در بخش كنترل حريم در منطقه است.
راهي به سوي توسعه پايدار
مشاور اجتماعي وزير نفت از برگزاري چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت در تاريخ پنجم شهريور امسال خبر داد.
سيد امير طالبيان در جايگاه دبير چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت در گفت وگو با «مشعل» شعار اين دوره از همايش را « راهي به سوي توسعه پايدار» اعلام کرد.
به گفته وي، اين دوره از همايش مسؤوليت اجتماعي با مشارکت همه بخش ها و مديريت ها، معاونت ها و بدنه صنعت نفت در واحدهاي مختلف برگزار و با توجه به بخشنامه صرفه جويي وزير نفت، همايش با اتکا به امکانات موجود و در چارچوب بخشنامه انجام مي شود.
او اطلاع رساني، آگاهي بخشي و ترويج مسؤوليت اجتماعي شرکت، اطلاع رساني، تغيير نگرش و ساماندهي فعاليت هاي (CSR) و سياستگذاري، اقدام موثر و گزارش دهي پايدار را از جمله محورهاي سه دوره همايش مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت در سال هاي اخير برشمرد و اظهار کرد: ارزيابي اقدام ها، بهبود مستمر و گزارش دهي CSR از جمله جهت گيري هاي همايش چهارم خواهد بود.
طالبيان، صنعت نفت کشور را پيشگام ترين بخش دولت در زمينه عمل به مسؤوليت اجتماعي دانست و از همکاري تمام شرکت ها در اين زمينه تشکر کرد.
به گفته مشاور اجتماعي وزير نفت، براساس فراخوان چهارمين همايش مسؤوليت اجتماعي، بسياري از شرکت هاي فعال در صنعت نفت کشور به ارائه گزارش هايي مربوط به عملکرد خود در حيطه مسؤوليت اجتماعي با عنوان گزارش پايداري پرداختند که دستاوردهاي اين گزارش ها حائز اهميت است و مستندات آن به مرور منتشر خواهد شد.
طالبيان از انتشار مستندات و جزئيات گزارش هاي شرکت هاي فعال در حوزه نفت و گاز کشور در زمينه مسؤوليت اجتماعي خبر داد و يادآور شد: خوشبختانه شرکت هاي دخيل در مقوله مسؤوليت اجتماعي صنعت نفت و گاز کشور اهتمام ويژه اي به ارائه گزارش هاي پيرامون اين موضوع داشته اند و گزارش هاي ارائه شده مي تواند مبناي بسياري از تصميم گيري ها و برنامه ريزي هاي آتي شرکت ها در حوزه مسؤوليت اجتماعي باشد. مشاور اجتماعي وزير نفت در ادامه گفت وگو مسؤوليت اجتماعي را از الزام هاي رسيدن به توسعه پايدار دانست و هدف و نقشه راه وزارت نفت را نيز حرکت در اين مسير عنوان کرد.
مشاور اجتماعي وزير نفت يادآور شد: مسؤوليت اجتماعي شرکت در دنيا، مفهوم نويني است؛ هر چند پيشينه موضوعي اين نوع از مسؤوليت در تاريخ جوامع و پيشينه صنعت و شرکت هاي فعال در آن مشاهده مي شود؛ اما نظرگاه ها، چارچوب ها و رويه ها با عنوان و مفهوم جديد اين نوع مسؤوليت از نيمه قرن 20 نضج گرفت.
او در اين زمينه توضيح داد: برداشت اوليه از اين مفهوم، به حمايت هاي خيريه معطوف بود؛ اما بتدريج توجه به ذي نفعان و منافع آنان در محافل علمي و رسمي مدنظر قرار گرفت. با رشد مفهوم و روند توسعه پايدار، امروز مسؤوليت اجتماعي شرکت در پرتو اين مفهوم مورد توجه بوده و شاخص هاي علمي مرتبط با آن، همخواني بسياري با شاخص هاي توسعه پايدار دارد. در ايران هنوز اين روند کامل نشده و نگاه عمومي مديران شرکت ها به مسؤوليت اجتماعي شرکت به عنوان اقدام هاي عام المنفعه، قابل تعبير است. با اين حال در سال هاي اخير، تغيير در اين تعبير و توجه به ذي نفعان و توسعه پايدار آغاز شده است. اين روند، بخصوص در صنعت نفت کشور محسوس تر است.
طالبيان خاطرنشان کرد: هيچ شرکتي از انجام وظيفه مسؤوليت اجتماعي معاف نيست. صنعت نفت در هر نقطه اي که گسترش يافته به طور همزمان، باعث توسعه اقتصادي و اجتماعي شده است؛ البته پيامدهايي را در زمينه محيط زيست و جامعه محلي شاهد بوديم که از اين منظر سعي کرديم در توسعه مفهوم مسؤوليت اجتماعي، اين نگاه را در نفت ايجاد کنيم، مردمي که در اطراف اين صنعت زندگي مي کنند، بتوانند از منافع و ارزش افزوده اي که صنعت در آنجا ايجاد کرده است، بهره مند شوند. به همين دليل توصيه ما در شيوه نامه ها و آيين نامه هاي مرتبط با مسؤوليت اجتماعي اين بوده که تشويق و تبليغ کرديم که به تقويت اقتصاد محلي کمک کنيد. اين موضوع مستلزم آن بود که همه امور پشتيباني و خدماتي که قطعا داخل فنس يک مجتمع پتروشيمي يا پالايشگاه در حال اجراست، بتواند با تدبير و تصميم گيري مديران بخشي از اين فعاليت ها به جامعه محلي اطراف واگذار شود تا آنها توانمندتر شوند. از اين طريق ما توانستيم به رشد اقتصاد محلي کمک کنيم و اين مساله مدنظر قرار گرفته که در دوره فعاليت تاسيسات صنعتي تا بعد از بهره برداري از آنها، بستر مناسبي براي استمرار توسعه وجود داشته باشد. به گفته او، توصيه کرديم از امر مهم توانمندسازي و برون سپاري، به عنوان دو مورد از مصاديق مهم مسؤوليت اجتماعي غفلت نکنند و هميشه به اين فکر باشند که در طول عمر اين پروژه چقدر مي توان در توسعه آن منطقه موثر بود، ضمن اينکه به توصيه وزير نفت، خيلي نمي توانيم در شرايط کاملا نابرابر از آنها با مردم زندگي کنيم. مشاور اجتماعي وزير نفت اعلام کرد: بناست در اين مناطق، سال هاي سال حضور داشته باشيم و در اين زمينه بايد يک همزيستي مسالمت آميز و برابر را تدارک ديد. از نظر توسعه اجتماعي هم ما به دنبال توانمندشدن زيرساخت هاي اجتماعي اين مناطق هستيم. به همين دليل از چند سال قبل، برگزاري برنامه کلاس هاي کنکور را در مناطق عمده نفت و گاز اعم از پارس جنوبي و غرب کارون براي دانش آموزان سال آخر تحصيلي شروع کرديم که نفت با هزينه خود اين اقدام را انجام مي دهد، با اين فرض که اينها همان توسعه گران اجتماعي آينده اين مناطق خواهند بود. طالبيان يادآور شد: در همين زمينه کار آموزش هاي فني حرفه اي را براي جوانان اين مناطق آغاز کرديم که پيمانکاران بهانه اي از نظر به کارگيري نيرو نداشته باشند. در گذشته، امکانات تحصيلي مناسبي در اختيار مردم اين مناطق نبوده که ما براي جبران اين مساله، اقدام به آموزش فني حرفه اي کرديم و نگاهمان هم اين بود که مردم در اين مناطق از طرق مختلف توانمند شوند و بتوانند نحوه مشارکت با صنعت نفت را مديريت کنند. او افزود: ما هميشه در اين فکر بوديم، صنعتي که قرار است ساليان سال حضور و توليد داشته باشد و رشد کند، نقش آن در توسعه اقتصاد محلي و مشارکت مردم در اين صنعت چگونه است؟ با تمرکز بر اين سوال، سعي کرديم به عنوان مسؤوليت اجتماعي، از همکاران مان بخواهيم که در هر منطقه اي و به اقتضاي هر شرکت، اين موضوع را پاسخگو باشند و به ما هم گزارش دهند.
مقدمه
هوشنگ فضلي2 _معمولا زماني که سخن از مفهوم شرکت، بخصوص شرکت خصوصي پيش مي آيد، پيش فرض ذهني افراد به دغدغه هاي اقتصادي و سوددهي معطوف مي شود. اساسا اين ذهنيت درست است؛ چون ماهيت وجودي يک شرکت بر مقوله کسب و کار معطوف به سودآوري وابسته است؛ اما فعاليت اقتصادي و کسب سود تنها بُعد يک شرکت محسوب نمي شود. شرکت به عنوان سازماني مطرح است که داراي عناصر انساني و فيزيکي، ساختار و نظام روابطي ويژه است که به واسطه آنها فرهنگ سازماني، ارزش هاي سازماني و حتي ساختاري غير رسمي که عمدتا مبين اين ارزش هاست، خلق مي شود. مفهوم مسؤوليت اجتماعي با فرهنگ و ارزش هاي سازماني مناسبت دارد. اين نوع مسؤوليت، فراتر از وظايف قانوني امتداد مي يابد و در واقع، قانون و وظيفه سازماني، حداقل هاي مسؤوليت اجتماعي شرکت است. از اين رو، مسؤوليت اجتماعي شرکت در حکم مدلي از کسب و کار است که به شرکت کمک مي کند از نظر اجتماعي، بويژه تاثيرات احتمالي خود بر جامعه و محيط، پاسخگو باشد. «پيتر دراکر3»، يکي از برجسته ترين نظريه پردازان مديريت گفته است: « سود براي شرکت مانند اکسيژن براي انسان است. اگر به قدر کافي از آن نداشته باشي، بيرون از بازي هستي؛ ولي اگر فکر مي کني که زندگي تو تنها نفس کشيدن است، واقعا چيزي گم کرد ه اي!4» اين گفته توجهي است به نوعي منطق اقتصادي که در آن دنياي سود مادي با دنيايي انساني و اخلاقي پيوند مي خورد. اين منطق اکنون در موضوع مسؤوليت اجتماعي شرکت، خود را جلوه گر ساخته است.
«هاوارد آر. بوون5» نخستين تعريف را از مسؤوليت اجتماعي شرکت ارائه کرده که طبق آن، اين نوع مسؤوليت عبارت است از: «تعهدات کسب و کار بر پيگيري آن دسته از سياست ها، تصميم گيري ها و فعاليت هايي که از نظر اهداف و ارزش هاي جامعه مطلوب هستند.» از نظر بانك جهاني، مسؤوليت اجتماعي شركت عبارت است از: «تعهد شركت ها براي کمک به توسعه اقتصادي پايدار کار از طريق همكاري با کارکنان و خانواده هاي آنها، جامعه محلي و كل جامعه، به منظور بهبود کيفيت زندگي به طريقي که هم براي کسب و کار مناسب باشد و هم براي توسعه بين المللي.» کميسيون اروپا تعريف خود را از مسؤوليت اجتماعي شرکت چنين ارائه مي کند: «مسؤوليت اجتماعي شرکت مفهومي است که به موجب آن شرکت ها، دغدغه هاي زيست محيطي و اجتماعي را در عملکردهاي کسب و کارشان و در تعامل خود با ذي نفعان به صورت داوطلبانه ادغام مي کنند.» ازديد «فرنچ و ساورد6»، مسؤوليت اجتماعي شرکت، وظيفه اي است برعهده شرکت ها، به اين معنا كه تاثير سوءبر زندگي اجتماعي كه در آن كار مي كنند، نگذارند. ميزان اين وظيفه عموماً مشتمل است بر وظايفي چون آلوده نكردن، تبعيض قائل نشدن دراستخدام، نپرداختن به فعاليت هاي غيراخلاقي و مطلع كردن مصرف كننده از كيفيت محصولات. همچنين وظيفه اي است مبتني بر مشاركت مثبت در زندگي افراد. در تعريف ايزو 26000، مسؤوليت اجتماعي يک سازمان عبارت از مسؤوليت در قبال تاثيرات و پيامدهاي تصميمات و فعاليت هايش(محصولات، خدمات، فرايندها) بر جامعه و محيط زيست، به طور شفاف و اخلاقي که موارد زير را در بر مي گيرد:
- مشارکت در توسعه پايدار، شامل بهداشت و رفاه جامعه
- در نظر گرفتن انتظارات ذي نفعان
- تطابق با قوانين و سازگاري با هنجارهاي رفتاري بين المللي
يکپارچه سازي مسؤوليت اجتماعي در سراسر سازمان و استفاده از آن در روابط خود.
هرچند هنوز تعريف واحدي از مسؤوليت اجتماعي شرکت که مورد اجماع باشد، وجود ندارد؛ اما ايزو 26000 به عنوان مهمترين و جديدترين مرجع و راهنماي مسؤوليت اجتماعي شرکت که با مشارکت نمايندگان کسب و کارهاي مختلف کشورها تدوين شده است، شايد مورد استنادترين مرجع مفهومي و موضوعي باشد. در هر صورت، عموم تعاريف سخن از تاثيرات شرکت ها و سازمان ها و ضرورت پاسخگويي و تعهد در قبال آن را به عنوان محور تعاريف خود بيان مي دارند. از اين نظر، مي توان گفت که مسؤوليت اجتماعي شرکت، مجموعه الزام ها يا تعهدات اخلاقي است که يک شرکت يا سازمان با در نظر داشتن موضوع توسعه پايدار، براي حمايت کارکنان خود، جامعه (جامعه محلي يا فراتر از آن) و محيط زيست انجام مي دهد. مطالعات مختلف نشان مي دهد که يک ارتباط دو طرفه بين شرکت و اجتماع وجود دارد. طبق نتايج اين مطالعات، هرگاه شرکت ها براي ارائه کمک و حمايت به جامعه نقش آفريني کرده اند، جامعه نيز شرايط لازم را براي کسب بازده از سوي شرکت و توسعه و پيشرفت واحد هاي تجاري فراهم مي کند. در نتيجه، مسؤوليت شرکت در قبال اجتماع، هم براي خود شرکت و هم براي اجتماع سودمند است. ذي نفعان، از شرکت ها انتظار دارند تا اخلاق را در کسب و کار و فعاليت هاي خود رعايت کنند و مشتريان ترجيح مي دهند از شرکت هايي که نسبت به مسؤوليت اجتماعي خود توجه دارند، خريد کنند. به همين دليل، ﺷﺮﮐﺖ ﻫﺎي پيشرو همواره کوشيد ه اند ﻣﯿـﺎن دغدغه اﻗﺘﺼﺎدي خود، اﺟﺘﻤـﺎع و ﻣﺤﯿﻄ زيست ﻧـﻮﻋﯽ ﺗﻌـﺎدل اﯾﺠـﺎدﮐرده و ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﺖ اﺟﺘﻤﺎﻋﯽ ﺧﻮد را ﺟـﺪي ﺑﮕﯿﺮﻧـﺪ. اين شرکت ها به اهميت ارتباط ميان برند يا علامت تجاري خود با مسؤوليت اجتماعي شرکت واقف هستند؛ چرا که مسؤوليت اجتماعي شرکت، نه تنها در ميان جامعه و ذي نفعان نسبت به برند شرکت آگاهي ايجاد مي کند؛ بلکه تصويري مثبت از آن را در اذ هان پديد مي آورد. اين امر از يک سو، عملکرد مالي شرکت را تحت تاثير جدي قرار مي دهد و آن را بهبود مي بخشد و از سوي ديگر، به تقويت ذي نفعان و در شکلي فراگيرتر به حفظ و تقويت جامعه مي انجامد. در واقع، سرمايه گذاري در زمينه مسؤوليت اجتماعي شرکت، بر خلاف پندار برخي، اقدامي هزينه بر نيست. بلکه، اقدامي مبتني بر مديريت استراتژيک، به منظور ايجاد مزيت رقابتي براي شرکت و کمک به توسعه جامعه است.
مفهوم مسؤوليت اجتماعي شرکت (CSR) براي اولين بار در دهه 20 ميلادي مطرح شد؛ ولي به دليل رکود بزرگ و جنگ جهاني دوم، نتوانست به عنوان يک موضوع جدي تا دهه 1950ميان رهبران کسب وکار جايگاهي بيابد. در سال 1951 مسؤوليت اجتماعي شرکت زماني که «فرانک آبرامز»، رئيس هيات مديره شرکت استاندارد اويل نيوجرسي مقاله اي با عنوان تعهد/ الزام کسب وکار منتشر کرد، دوباره در کانون توجه قرار گرفت. در سال 1954 «هاواردآر. بوون» در کتاب «مسؤوليت هاي اجتماعي بازرگانان» به طور جدي تري به اين مفهوم پرداخت. دو صنعت نفت و دخانيات در سطح دنيا به دليل تاثيرات گسترده و منفي شان توجه ويژه اي به مقوله «مسؤوليت اجتماعي شرکت» نشان دادند و بتدريج اين مفهوم به يکي از دغدغه هاي شرکت هاي بزرگ تبديل شد. از اوايل سال 1990 دستورعمل هاي مربوط به «مسؤوليت اجتماعي شرکت» در سطح بين المللي تهيه شد و به تصويب رسيد ودر حال حاضر واحد هايي با عنوان «مسؤوليت اجتماعي شرکت» در بيشتر شرکت هاي بزرگ وجود دارد.
ابعاد عمده مسؤوليت اجتماعي شرکت، از ديد يکي از صاحبنظران بزرگ مسؤوليت اجتماعي، «آرچي بي کارول7» شامل موارد زير است:
• بعد اقتصادي: در اين بعد منظور اين است که شرکت ها، نهادهاي اقتصادي براي ارائه کالا و خدمات به جامعه هستند. هدف اصلي آنها کسب سود است و مديران اين سازمان ها ملزم به حداکثرکردن سود سهامداران خود هستند.
• بعد قانوني: مسؤوليت قانوني شرکت ها، شامل رعايت قوانين مختلف نظير قوانين محصول و مصرفکنندگان، قوانين محيط زيست و قوانين مربوط به کارکنان است. قوانين هر چند مهم هستند، ولي گاه کافي نيستند؛ زيرا هم نمي توانند به تمام مسائلي که شرکت با آن روبه رو مي شود، پاسخ دهند و هم بعضي مواقع، قوانين قابل تفسير و داراي ابهام هستند، ضمن اينکه ممکن است حاصل انگيزه هاي سياسي قانونگذار براي منافع شخصي شخص يا گروهي باشند.
• بعد اخلاقي: به اين معنا که از سازمان ها انتظار مي رود مانند ساير اعضاي جامعه به ارزش ها، هنجارها و اعتقادات ساير افراد احترام بگذارند و شؤون اخلاقي را در فعاليت هاي خود مدنظر قرار دهند. اين بُعد، پاسخگويي اجتماعي نيز ناميده ميشود؛ اگرچه مسؤوليت اقتصادي و قانوني نشان دهنده استانداردهاي اخلاقي مربوط به انصاف و عدالت است؛ ولي مسؤوليت اخلاقي شامل همه فعاليت ها و شيوه هاي مورد انتظار يا ممنوع شده افراد جامعه است که فراتر از محدوديت هاي قانوني هستند.
• بعد نوع دوستي: انسان دوستي، نيازمند اقدام هاي سازمان ها براي ترويج رفاه انسان در پاسخ به انتظارات جامعه است. يعني شرکت ها و سازمان هاي کسب و کار بايد در حکم شهروندان خوب يک جامعه باشند. اين سطح از مسؤوليت اجتماعي در بالاترين سطح مسؤوليت قرار دارد.
اصول مسؤوليت اجتماعي شرکت
طبق ايزو 26000، مسؤوليت اجتماعي سازمان هفت اصل مهم را مورد تاکيد قرار مي دهد که عبارتند از:
- پاسخگويي: يک سازمان بايد پاسخگوي تاثيراتش بر جامعه، اقتصاد و محيط زيست باشد.
- شفافيت: يک سازمان بايد واضح و دقيق سياست ها، تصميم ها و فعاليت هايش را بيان و تاثيرات قطعي و احتمالي آنها را نيز افشا کند.
- رفتار اخلاقي: رفتار يک سازمان بايد بر اساس اصول اخلاقي، صداقت، برابري و درستي باشد. (نشان دهنده توجه سازمان به مردم، موجودات زنده و محيط زيست و تاثيراتش)
- احترام به منافع ذي نفعان: اشاره به اين موضوع دارد که يک سازمان بايد منافع و حقوق ذي نفعانش را محترم بشمارد و نسبت به آنها آگاهي داشته باشد.
- احترام به حاکميت قانون: يعني يک سازمان بايد حاکميت قانون را بپذيرد و مطابق با الزام هاي قانوني عمل کند.
- احترام به هنجارهاي رفتاري بين المللي: يک سازمان بايد به هنجارهاي رفتاري بين المللي، همچنان که به اصل حاکميت قانون وفادار است، احترام بگذارد. (مانند حفاظت محيط طبق ميثاق هاي بين المللي هنگام نارسايي قانون يا عدم اجراي قانون)
- احترام به حقوق انساني: يک سازمان بايد به حقوق بشر احترام بگذارد و هر دو جنبه «اهميت» و «جهاني بودن» آن را به رسميت بشناسد.
ادامه دارد...
1. Corporate Social Responsibility
2 . کارشناس ارشد CSRحوزه مشاوراجتماعي وزيرنفت
3 . Peter Drucker
4.William B. Werther and David Chandler (2011), Strategic Corporate SociL Responsibility, Sage. P.15
5. Howard R. Bowen
6 . French &Saword
7.Archie B. Carroll
بررسي و تشريح طرح ها و دستاوردهاي پژوهشي شرکت نفت خزر
مشعل- رئيس پژوهش وفناوري شرکت نفت خزر از امضاي نخستين پروژه پژوهشي اين شرکت در قالب برنامه پنجساله ششم طي مرداد سال جاري خبر داد.
رامين خودآفرين، رئيس پژوهش و فناوري شرکت نفت خزر در گفت وگوي تفصيلي با «مشعل»، به تشريح اقدام هاي بخش پژوهش و فناوري شرکت نفت خزر از ابتداي تاسيس تاکنون پرداخت و در زمينه پروژه هاي جديد پژوهشي اين شرکت گفت: «در قالب برنامه پنجساله ششم، پروژه هاي جديدي در دو حوزه مهندسي دريايي و اکتشاف تعريف شد که پس از تصويب در شوراي پژوهشي و هيات مديره شرکت ملي نفت ايران، براي اجرا ابلاغ شده است.»
به گفته وي، پروژه هاي پژوهشي تاييد شده از سوي شوراي پژوهشي شرکت ملي نفت ايران شامل مدل سازي حوضه رسوبي و تعيين محدوده عملكرد دلتاها و گسترش سنگ مخزن در بخش جنوبي درياي خزر با استفاده از اطلاعات چاه هاي دريايي موجود، مكانيسم تشكيل گِل فشان ها و اثرات آن در ايجاد مخازن هيدروكربوري با استفاده ازتكنولوژي سنجش از دور درحوضه جنوبي درياي خزر و شناسايي مخاطرات زمين ساختي و زون هاي احتمالي هيدروكربوري بااستفاده از روش هاي ژئوفيزيكي و داده هاي زمين شناسي و مخزني در درياي خزر مي شود.
خودآفرين، درباره آخرين روند طي شده اين پروژه ها پس از ابلاغ توضيح داد: «اين سه پروژه اکنون مرحله نهايي فرايند انتخاب مجري را طي مي کند.»
وي با توضيح درباره هر يک از اين سه پروژه گفت: «اهداف در نظر گرفته شده براي پروژه مدل سازي حوضه رسوبي بخش جنوبي درياي خزر شامل تعيين نوع رسوبات با استفاده از روش هاي موجود، تعيين مشخصات سنگ مخزن، تعيين توزيع و گسترش سه بعدي ماسه سنگ ها و پتانسيل مخزني در قالب نقشه هاي زيرزميني، ارائه مدل ساختماني حوضه رسوبي، تهيه مدل رسوبي حوضه رسوبي (تهيه نقشه هاي پالئوژئوگرافي) و مدت زمان اجراي آن حدود 18 ماه پيش بيني شده است. همچنين آنچه از اجراي پروژه مكانيسم تشكيل گِل فشان هادر نظر بوده و قابل بيان است، شامل شناسايي و بررسي وضعيت و موقعيت دقيق زمين شناسي گِل فشان ها و ديگر تراوشات نفتي (در استان گلستان)، تهيه Data Bank كاملي از گِل فشان ها و نيز تراوشات نفتي، شناسايي گِل فشان هاي فعال منطقه، ارائه برنامه زمان بندي مناسب براي نمونه برداري از گِل فشان ها با استناد به بازه هاي زماني فعاليت آنها، تهيه نقشه پراکندگي گل ِفشان ها، شناسايي در حد امکان گِل فشان هاي فعال کشورهاي همجوار، بررسي علل تشکيل گِل فشان ها و اثرات آن در تکتونيک منطقه و بالعکس بوده که مدت زمان اجراي آن حدود 24 ماه پيش بيني شده است.
هدف اصلي از اجراي پروژه شناسايي مخاطرات زمين ساختي، شناسايي مخاطرات حفاري و توليد در عمليات در آب عميق درياي خزر است. اين مخاطرات شامل شناسايي و بررسي مکانيسم تشکيل و استخراج 3 بعدي ماسه هاي پرفشار در اعماق کم زير کف بستر دريا در حوضه جنوبي درياي خزر، بررسي امکان تشکيل هيدرات هاي گازي در حوضه جنوبي درياي خزر و شناسايي و استخراج 3 بعدي زون هاي حاوي هيدرات گازي و شناسايي و استخراج 3بعدي ساير مخاطرات حفاري از قبيل بدنه گِل فشان ها، گسل ها و ريزگسل ها و بسته هاي گازي و بررسي مکانيسم و زمان تشکيل آنها و تاثير متقابل آنها با زمين ساختي جنوب درياي خزر است. مدت زمان اجراي اين پروژه حدود 18 ماه پيش بيني شده است.
رئيس پژوهش وفناوري شرکت نفت خزر ادامه داد: «مديريت پژوهش شرکت ملي نفت در اين دوره با تغيير رويکرد، پروژه ها را در قالب برنامه پنجساله کشور تعريف کرده است.»
طبق اعلام او، فرايند تاييد و ابلاغ اين سه پروژه انجام شده که اين فرايند براي شرکت نفت خزرحدود 9 ماه زمان برده و از تعداد 10 پروژه تعريف شده و ارسالي به شوراي پژوهشي شركت ملي نفت، پس از حذف برخي موارد پيشنهادي و چند مورد ادغام، در نهايت 3 عنوان فوق براي اجرا ابلاغ شد.
خودآفرين اعلام کرد که اين سه پروژه در گام اول با بودجه اي در حدود 70 ميليارد ريال عملياتي خواهد شد.
اين مقام مسؤول شرکت نفت خزر در ادامه خاطرنشان کرد: «با توجه به مذاکرات انجام شده با مديريت پژوهش شرکت ملي نفت، مقرر شد که دو پروژه مدل سازي حوضه رسوبي درياي خزر و شناسايي مخاطرات زمين ساختي را در سال 98 آغاز و پروژه باقي مانده را در نيمسال اول سال 99 شروع کنيم.»
وي با اشاره به نتايج مناسب حاصل شده از پروژه هاي پژوهشي شرکت نفت خزر در سال هاي گذشته اظهار اميدواري کرد که نتايج پروژه ها در برنامه پنجساله ششم نيز مثمرثمر باشد.
گفت وگو با رئيس پژوهش و فناوري شرکت نفت خزر با بيان ضرورت انجام اقدام هاي پژوهشي در اين شرکت و همچنين پروژه هاي انجام شده ادامه يافت.
خودآفرين خاطرنشان کرد: «تا اواخردهه 80 فعاليت هاي پژوهشي شرکت نفت خزر عمدتا به صورت انجام پروژه هاي دانشجويي بود که با نظر مديريت ارشد سازمان (علي اصولي) و حمايت مالي و اجرايي مديريت پژوهش و فناوري شركت نفت به سمت تعريف پروژه هاي پژوهشي با محوريت کاربردي در بخش مديريت مهندسي دريايي حرکت کرديم.»
او ادامه داد: «مهمترين فعاليت ما در فاز پنجساله اول ايجاد زيرساخت در پژوهش نفت خزر بويژه در زمينه مطالعات آب عميق در کشور بود و پس از گذشت چند سال، امروز مي توان گفت که مسير مناسبي طي شده و اکنون در نقطه قابل قبولي در زمينه پژوهش در حوزه درياي خزر ايستاده ايم.»
خودآفرين با اشاره به اينکه بودجه پژوهشي شرکت نفت خزر، تنها از محل بودجه جاري شركت است، گفت: «در طول سال هاي اخير اقدام هاي قابل توجهي در حوزه پژوهشي انجام شده که بازگشت سرمايه داشته است.»
طبق توضيحات رئيس پژوهش شرکت نفت خزر، در مدت برنامه پنجساله پنجم، حدود 12پروژه در دو بخش محيط زيست و مهندسي تعريف شد که از اين تعداد با وجود محدوديت هاي مالي 9 پروژه را با همکاري هفت دانشگاه و موسسه پژوهشي پيش برديم. »
وي در ادامه با بيان اينکه ويژگي عمليات در آب عميق مختص به شرکت نفت خزر است، گفت: «شرکت ملي نفت ايران از سابقه 100 ساله تجربه و فعاليت در مناطق نفت خيز جنوب و ساير بخش ها برخوردار بوده؛ اما در حوزه آب عميق درياي خزر کم تجربه است وهيچ سابقه جدي قبل از انقلاب در اين زمينه وجود نداشته است.»
خودآفرين اظهار کرد: «در ادامه اين راه به سراغ دانشگاه هاي وزارت علوم رفتيم که دانشگاه صنعتي سهند بيشترين کمک را به بخش پژوهش نفت خزر کرده است و تاکنون همکاري بسيار موثري داشتيم. همچنين دانشگاه هاي صنعتي شريف و صنعتي اصفهان نيز همراه ما بودند. افزون بر آن، امروز بايد بگويم که اجراي چند پروژه مهم مطالعاتي ديگررا نيز آغاز کرديم.
او به توضيح درباره چند پروژه مهم مطالعاتي به ثمر رسيده در برنامه پنجساله پنجم پرداخت و گفت: «پروژه طرح جامع مبارزه و جمع آوري آلودگي هاي نفتي درياي خزر، يکي از پروژه هاي مهمي بود که بخش پژوهش نفت خزر با همکاري پژوهشگاه اقيانوس شناسي، آن را به ثمر رساند. با اجراي اين طرح نتايج مناسبي حاصل شد که مدل سازي عددي نحوه انتشار آلودگي مواد نفتي و بررسي مكانيزم هاي احتمالي بروز نشت و روش هاي مبارزه با آن به دست آمد و در اين پروژه يک شبيه سازي براي حرکت لکه هاي نفتي نيز انجام شد. انجام اين پروژه سه سال زمان برد و اکنون مرحله نصب نرم افزار در پايگاه عملياتي نفت خزر در بهشهر را در دست اقدام داريم.
به گفته وي، ادامه فعاليت اجراي شبيه ساز آنلاين به عزم، همت و تلاش ملي نياز دارد و نهادهاي ديگري نظير سازمان هاي محيط زيست، بنادر و دريانوردي يا مديريت هاي استان هاي سواحل شمالي و ... بايد وارد عمل شده و کار را پيش برده و به سرانجام برسانند.
رئيس پژوهش و فناوري شرکت نفت خزر، مطالعه و بررسي منشا گلوله هاي نفتي (Tarball) موجود در سواحل درياي خزر با استفاده از اثر انگشت (Fingerprinting) نفت خام كشورهاي همسايه را از ديگر پروژه هاي مطالعاتي انجام شده در شركت نفت خزر خواند و درباره ضرورت و روند اجراي آن توضيح داد: «حدود سال هاي 2009-2012 يکسري آلودگي هاي نفتي به شكل كروي معروف به تار بال در سواحل شمال غربي درياي خزر رسوب پيدا کرد (بين 15 تا 30 تن) که علاوه بر هشدار زيست محيطي به نحوي بايد منشا آن مشخص مي شد. براي اين اقدام متوجه شديم که هيچ تاريخچه نفتي و ديتا بانکي براي نفت منطقه خزر وجود ندارد، از اين رو اين پروژه را با همكاري پژوهشکده محيط زيست پژوهشگاه صنعت نفت تعريف کرده و توانستيم با انجام روش انگشت نگاري شيميايي و استفاده از خصوصيات منحصر به فرد هر نمونه نفتي، بانک اطلاعاتي مختصري از نمونه هاي نفتي در درياي خزر داشته باشيم که در صورت کامل شدن آن مي توان منشا بروز هر آلودگي نفتي را مشخص کرد. دراين روش بااستفاده ازدو متدکمي وکيفي سعي بر استحصال، بررسي ومقايسه غلظت و نسبت هاي تشخيصي آلکان هاي نرمال وشناساگرهاي زيستي درگلوله هاي نفتي جمع آوري شده و نفت کشورهاي همسايه شد و براي هر يک از آنها يک شناسنامه تعريف شد. اين ديتا بانک براي نمونه هاي نفتي ايجاد شده و با تكميل نمونه هاي آن ،با بروز هر آلودگي نفتي همين آناليز انجام مي شود و با اين ديتابانک مقايسه و منشا آلودگي مشخص مي شود.» وي در پاسخ به اينکه منشا آلودگي مورد نظر چه بود، توضيح داد که آن زمان انگشت اتهام به سمت شرکت نفت خزر بود که نشت نفت از ميدان سردار جنگل است و اين آلودگي نفت به دليل اکتشاف در آن ميدان نفتي است و بعد از بررسي هاي دقيق مشخص شد مشخصات تاربال هاي يافت شده با مشخصات نمونه نفت ميدان سردار جنگل متفاوت است. طبق اعلام رئيس پژوهش و فناوري شرکت نفت خزر، امور پژوهش و فناوري شرکت نفت خزردر طول مدت اجراي برنامه پنجساله پنجم( از سال 89 به اين سو) در حوزه دانشجويي نيز شاهد اقدام هاي مناسبي بوده و در اين مدت حدود 33 پروژه در حوزه اکتشاف و توليد، هشت پروژه درحوزه مهندسي و هفت پروژه در حوزه زيست محيطي را حمايت و راهنمايي کرده است. وي انتشار 53 مقاله و همچنين برگزاري 13 سمينار علمي در حوزه فناوري هاي مرتبط با آب عميق را از ديگر اقدام هاي انجام شده در حوزه پژوهش شركت نفت خزر اعلام کرد.
خودآفرين درباره آخرين وضعيت پروژه پژوهشي نقشه راه آب عميق گفت: «اين پروژه را با کمک پژوهشکده دريايي دانشگاه صنعتي شريف آغاز کرده ايم و مقرر شده نقشه راه براي عمليات در آب عميق ايجاد کنيم که البته پژوهشکده مهندسي دريايي با گسترش اين موضوع آن را به نقشه راه صنايع دريايي کشور تبديل کرد که بخشي از آن هم به نقشه راه عمليات در آب عميق اختصاص دارد.»
رئيس پژوهش وفناوري شرکت نفت خزر همچنين طراحي وتوليد نرم افزار پايداري سکو ويژه سکوي نيمه شناور ايران اميرکبير با همکاري دانشگاه صنعتي سهند را از ديگر اقدام هاي مهم برشمرد که در سال هاي گذشته به ثمر رسيده و درحفظ تعادل سکو و کاهش چشمگير وابستگي به کشورهاي خارجي و خروج ارز از کشوربراي تامين نرم افزارهاي مورد نياز دراين زمينه نقش چشمگيري خواهدداشت.
خودآفرين با اشاره به پتانسيل فراوان در حوزه نفت و گازخزر براي پروژه هاي دانشجويي اظهار داشت: «برنامه شرکت نفت خزر اين است که در زمينه پروژه هاي دانشجويي به سمت مقطع دکترا حرکت کنيم تا زمان انجام پروژه طولاني تر و محتواي آن از کيفيت بالاتري برخوردار باشد.»
گفت وگوي «مشعل» با رئيس واحد تدارکات دارويي بهداشت و درمان صنعت نفت
سميه راهپيما - دارو، نقشي کليدي در درمان بيماري ها دارد، به گونه اي که وقتي بيماري به مراکز درماني مراجعه مي کند تا زماني که داروي خود را دريافت نکند، زنجيره درمان را کامل نکرده است، از اين رو واحد تدارکات دارويي به عنوان يکي از بخش هاي مهم در ارائه خدمات درماني به شمار مي رود. اين واحد تمامي فعاليت هاي مربوط به تهيه، خريد و توزيع دارو را در 152 مرکز درمان تحت پوشش بهداشت و درمان صنعت نفت به عهده دارد. مراقبت هاي دارويي و تلفيق دارويي، يکي از فعاليت هاي مهم در اين واحد محسوب مي شود که همراه با مداخلات دارويي براي بيمار، از مراجعه دوباره بسياري از بيماران جلوگيري کرده و بيماران توانسته اند داروهاي خود را با دستور مصرف صحيح و ضريب اطمينان بالاتر مصرف کنند. براي کسب اطلاع بيشتر، گفت و گويي با حميدرضا محمودي، رئيس واحد تدارکات دارويي بهداشت و درمان صنعت نفت انجام داده ايم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد.
واحد امور دارويي که زيرمجموعه مديريت سلامت سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت است، علاوه بر وظايف تدارکات دارويي، رويکرد مراقبت هاي دارويي نيز دارد که با مطرح شدن مفاهيم جديد در حاکميت باليني، لزوم بهينه کردن خدمات دارويي بيش از پيش احساس مي شود.
اين واحد از ابتداي شروع فعاليت صنعت نفت در دل درمانگاه ها به صورت داروخانه هاي کوچک شروع به فعاليت کرد و متناسب با رشد تکنولوژي دارويي، فعاليت هاي خود را اعتلا بخشيد. دارو به عنوان يکي از حلقه هاي زنجيره درمان در سه فرايند تهيه، نگهداشت، توزيع و نظارت بر مصرف فعاليت مي کند. عمده طرح هاي دارويي در سه محور سلامت محور، تکريم محور و مالي محور است که در قسمت مالي با مديريت خريد و مديريت مصرف رو به رو هستيم. در مديريت خريد با پنج شرکت اصلي دارويي کشور (رازي، هجرت، البرز، فردوس و داروپخش) تفاهم نامه همکاري داريم. از دستاوردهاي خوب اين طرح مي توان به قطع ارتباط مالي مناطق با شرکت ها، واقعي شدن هزينه هاي دارويي و غيرممکن شدن صرف بودجه دارو در ديگر سرفصل هاي مالي اشاره کرد.
رويکرد جديد ما، ايجاد واحد مراقبت هاي دارويي است که در اين واحد، پروتکل هاي دارويي تدوين مي شود، بخصوص در مورد داروهاي هزينه بر مانند آلبومين، پنتوپرازول، مروپنم و داروهاي شيمي درماني، ضمن آنکه در اين واحد، فعاليت هاي دارويي پايش و تلفيق دارويي نيز براي بيماران بستري انجام مي شود. همچنين در اين واحد عمليات مشاوره دارويي هم صورت مي گيرد. در واقع تمامي سرويس هاي دارويي در سراسر کشور، بايد به سمت و سوي واحد مراقبت هاي دارويي حرکت کنند.
در بحث مديريت مصرف، با بحث پزشکي- اجتماعي روبه رو هستيم، از اين رو بايد الگوهاي مصرف دارويي را تغيير دهيم. اين پروسه بسيار زمان بر و انرژي بر است، اما حتما به نتيجه مي رسد.
با تقويت کميته هاي بررسي نسخ در سطح سازمان و دادن بازخورد مناسب به پزشکان يا روساي بخش هاي بيمارستاني براي تجويز منطقي داروها، اهميت به آموزش هاي مداوم (CME) به پزشکان، همچنين Unit Dose شدن داروهاي تحويلي به بيماران بستري در بخش ها، جمع آوري استوک دارويي بخش ها و بارکددار کردن وسايل و تجهيزات مصرفي اتاق عمل و بخش آنژيوگرافي مي توان تا حد زيادي مصرف دارو را مديريت کرد که البته عمده فعاليت هاي فوق در حال حاضر در بهداشت و درمان تهران انجام مي شود.
يکي از بخش هاي مهم فعاليت هاي امور دارويي، تدوين و به روزرساني فارماکوپه دارويي (دستورات دارويي) شرکت ملي نفت متناسب با منافع درماني براي بيمار و رعايت اصل صرفه جويي اقتصادي براي سيستم است. اين طراحي از دل پروتکل هاي درماني بيرون مي آيد. تمام داروهاي ايراني در فارماکوپه وجود دارد و در کنار آن داروهاي خارجي که معادل ايراني آن وجود ندارد نيز پس از تاييد کميسيون پزشکي، در دسترس بيماران قرار مي گيرد.
بهداشت و درمان صنعت نفت 283 هزار نفر شاغل و 213 هزار نفر بازنشسته دارد و در کل به جمعيت 496 هزار نفر خدمات ارائه مي کند. پراکندگي جغرافيايي مراکز دارويي 152 واحد در 14 منطقه کشور است که با نيروي انساني 66 دکتر داروساز و 258 تکنيسين دارويي فعاليت مي کند، ضمن آنکه دو مرکز دارويي اصلي در تهران و اهواز، نظارت بر فعاليت هاي دارويي در دو منطقه شمال و جنوب کشور را اعمال مي کند. کل حجم خريد دارو در سطح کشور در سال 97، حدود 130 ميليارد تومان بوده که احتمالا با رشد 25 درصدي در سال 98 روبه رو هستيم.
زماني که بيمار به پزشک مراجعه مي کند، در سيستم امور دارويي که تحت وب يکپارچه است، اين مراجعه و نوع و دوز داروي بيمار و همچنين مدت زمان مصرف ثبت مي شود. اگر بيمار در مدت زمان کوتاهي بعد از دريافت دارو، دوباره مراجعه کند، از آنجا که مشخص است چه دارويي دريافت کرده، نمي تواند داروي اضافي بگيرد. بنابراين نگراني از افزايش گرفتن دارو نداريم. سرانه هاي مصرف ما، سالانه حدود 210 هزار تومان است که با سرانه مصرف در نظر گرفته شده از سوي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي کشور همخواني دارد.
اکنون بيشترين نگراني ما بيماري حمل کيسه داروست که به عنوان يک عامل روانشناختي در برخي خانواده ها مشاهده مي شود و بايد اين ديدگاه را از بين ببريم.
براي جلوگيري از دغدغه کمبود دارو در بهداشت و درمان صنعت نفت، جلسه هايي با معاونت غذا و داروي وزارت بهداشت و درمان کشور برگزار کرده ايم که يکسري راهکار به ما داده اند تا دچار کمبود نشويم. در عين حال ما جلوتر از ديدگاه کمبود دارويي حرکت کرده ايم و در تمام انبارهاي دارويي به ميزان کافي ذخيره دارويي داريم و مي توان گفت که نگراني در زمينه کمبود دارو براي جمعيت تحت پوشش صنعت نفت نداريم.
انبارها را به گونه اي در نظر گرفته ايم تا کمبودي نداشته باشيم و پزشکان نيز طول درمان با دارو را دو ماه در نظر مي گيرند و نمي توانند بيشتر از آن دارو تجويز کنند.
بله، اين برنامه تداوم دارد و بايد ذخيره دارويي به مدت تعيين شده را بر اساس نقطه صفر سفارش داشته باشيم.
امسال پنج محور را براي گسترش فعاليت هاي واحد تدارکات دارويي در نظر گرفته ايم که عبارتند از: راه اندازي مرکز اطلاعات دارويي و سموم (DPIC) در سطح مراکز اصلي تهران و اهواز (Drug Poison Information Center)، طراحي فرايند يکپارچه در پروسه خريد، نگهداري، انبارداري، توزيع و مصرف دارو در سراسر کشور، به روز رساني فارماکوپه دارويي هر شش ماه يکبار، ادامه تدوين پروتکل هاي دارويي و تلفيق دارويي در بخش هاي بستري، اهميت به فرايند مشاوره دارويي و ايجاد بستري مناسب براي اين کار در ساختار فعلي و ايجاد اتاق پاک براي تهيه داروهاي شيمي درماني.
علاوه بر سختي تهيه دارو، يکي از سختي هاي کار ما اين است که وقتي بيماران بعد از طي مراحلي براي دريافت دارو به داروخانه مرکزي مراجعه مي کنند، کم حوصله هستند و مي خواهند کارشان زود انجام شود؛ اما بايد گفت که با تعداد کم نيرو، در بعضي داروخانه هاي تخصصي بيمارستان، روزانه حدود 1600 نسخه دارويي را تحويل مي دهيم که در اين ميان، ممکن است بيمار مدت زماني را در انتظار دريافت دارو باشد، از اين رو آنها را به صبوري دعوت مي کنيم؛ زيرا زنجيره درمان با دريافت دارو تکميل مي شود و در اين خصوص بيمار بايد صبر و حوصله داشته باشد.
امور دارويي، زنجيره اصلي در درمان به شمار مي رود که داراي نگرشي علمي است، بنابراين برنامه هايي در نظر گرفته شده تا ضمن صرفه جويي در مصرف دارو، شاهد بهترين اثربخشي براي بيماران باشيم.
امور دارو و تجهيزات پزشکي، نيازمند حمايت مدير عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت و مديريت سلامت است. اميدواريم با برطرف کردن تنگناها و يکپارچگي فرايندها، بهترين خدمات را به بيماران سرپايي و بستري در قالب هاي مشاوره دارويي و تلفيق دارويي ارائه کنيم.
برخي شرکت ها از اولين آزمون طرح «تک ايکس پايونيرز» (طرحي که به شرکت هاي علاقه مند کمک مي کند راهکارهايشان را به بازار نفت و گاز عرضه کنند) سربلند بيرون آمدند.
پايونيرز با پشتيباني تخصصي از مربيان باتجربه کسب وکار، فضاي کار اشتراکي، همکاران آينده نگر، تجهيزات توليد سريع و آزمايش نمونه اوليه، آزمايشهاي ميداني بزرگ مقياس و رويدادهاي نمايشگاهي، توانسته است به پشتيباني بيهمتايي دست پيدا کند.
تنها ظرف 4 ماه، بيش از 150 جلسه با مديران صنعت برگزار کردند و تعدادي از اعضاي آنها توانستند در مجموع بيش از هفت آزمايش ميداني با شرکت هاي اجرايي بزرگ را تضمين کنند که گامي اساسي به سمت تجاري سازي راهکارهاي فناورانه آنها محسوب مي شود.
اين محصول، قابليت مديريت هوشمند و آني هيدرات هاي گاز را فراهم مي کند و به شما اجازه مي دهد از تحولات ديجيتال در ميدان هاي نفتي بهره بگيريد. هيدراتهاي گاز، جرياني خودجوش هستند که بر مسائل ايمني، زيست محيطي و هزينههاي اجرايي توليد هيدروکربنها تاثير ميگذارند، به ويژه اگر در محيط هاي عميق و سرد دور از ساحل کار مي کنيد.
اين کسب وکار در حال بررسي مشکل هيدرات هاي گاز (يخ) است که در کار توليدکنندگان گاز مداخله ميکند، به ويژه آنهايي که در محيطهاي آب عميق و زير دريا کار مي کنند. هيدرات هاي گازي ميتوانند جريان چاه را مسدود کنند و به زيرساخت ها آسيب برسانند و به اين ترتيب، به تلفات توليد و هزينههاي بالاي بازيابي بينجامند.
آنها زماني شکل مي گيرند که گاز تحت فشار بالا و دماي پايين با آب برخورد کند. توليدکنندگان گاز سالانه ميليون ها پوند صرف تزريق مواد شيميايي ضد تبريد به جريان هاي گاز مي کنند تا مانع شکل گيري اين هيدرات ها شوند.
ايمتريال (IMM) يکي از زيرشاخههاي دپارتمان مهندسي شيمي در دانشگاه کمبريج است. اين بخش در سال 2015 بنيان گذاشته شد تا چارچوب هاي فلزي-آلي (MOF) را به صورت تجاري در بياورد. MOFها ردهاي از نانومواد متخلخل با مساحت سطح داخلي بسيار بالا (به 10 هزار مترمربع بر گرم هم ميرسند) و ويژگي هاي شيميايي بسيار متنوعي دارند. IMM بررسي دو مشکل مرتبط به يکديگر را که به واسطه دشواريهاي انتقال گاز طبيعي ال ان جي به وجود مي آيد، هدف گذاري کرده است: به پول تبديل کردن داراييهاي گازي کوچک که به صورت ايزوله يا همراه وجود دارند (بالادست) و هزينه، زمان و انعطاف ناپذيري قابل توجهي که ال ان جي دارد (پايين دست). به منظور انتقال گاز طبيعي، يا بايد آن را تا فشار 250 بار فشرده کنيد (سي ان جي) يا اينکه آن را در دماي منفي 162 درجه سانتي گراد، به حالت مايع دربياوريد (ال ان جي). در ميان اين دو حالت، فناوري ال ان جي رواج بسيار بيشتري پيدا کرده است. ال ان جي يک فناوري بزرگ مقياس، بلندمدت و بسيار گران قيمت است؛ متوسط هزينه قابل انتظار آن، هم اکنون به بيش از 1. 5 ميليارد دلار به ازاي هر 1 ميليون تن پاسکال رسيده، آن هم صرفاً هزينهاي که براي مايع سازي انجام مي شود (قيمت 4 برابر نسبت به يک دهه پيش) و تکميل پروژههاي آن حداقل 10 سال طول مي کشد.
OLEG شامل يک سيستم بازرسي ساده و سريع است که شرايط مونتاژ SBT و نرخ ريسک در سرويس را تعيين مي کند. کاربر به سمت پايگاه دادهاي هدايت مي شود که اجازه بارگذاري اطلاعات سيستم را به او ميدهد. تعيين شرايط مونتاژ، به کاربر اجازه مي دهد پيش از نشتي هيدروکربن، تعمير يا جايگزيني لازم را انجام دهد. نشتي هيدروکربن، خطر قرار گرفتن در معرض آن را افزايش مي دهد و سالانه ميليون ها پوند هزينه در زمينه تلفات توليد دارد.
مونتاژهاي SBT، مهم ترين عامل از دست دادن کنترل فرايند در شرايط خطرناک نيروگاههاست. يک نشتي از مونتاژ SBT، مي تواند خيلي سريع به انتشار حجم قابل توجهي از گاز منجر شود، به ويژه اگر در زمينه خدمات گازرساني استفاده شود. 20 درصد از نشتيهاي هيدروکربن در عمليات دريايي، به مونتاژهاي SBT مربوط ميشود. تنها در «درياي شمال» انگلستان، 45 ميليون مونتاژ SBT داريم که 26 درصدشان به صورت نادرست نصب شده اند و احتمال نشتي هيدروکربن از آنها وجود دارد. مونتاژهاي SBTبه واسطه نصب ضعيف، خستگي ناشي از لرزش يا نبود طرحهاي بازرسي و نگهداري کافي، به شدت مستعد خرابي و نابودي هستند؛ به اين ترتيب اگر رويکرد خوبي براي نگهداري مونتاژ SBT در کل چرخه حيات آن نداشته باشيد، احتمال خرابي آن در يکي از مقاطع خدمترساني زياد خواهد بود. سيستم OLEG به شما اجازه ميدهد که مديريت بهتري روي سيستم هاي SBT داشته باشيد و خطر چنين رخدادهايي را کاهش ميدهد.
کيوداس دادههاي فيبرهاي نوري را که درون چاه توزيع شدهاند، تحليل ميکند، آنها را در کنار دادههاي ساير حسگرها قرار مي دهد و به پردازش آنها مي پردازد و از طريق ابزارهاي تصويرسازي و خروجيهايي که به سادگي قابل درک هستند، بينش ها و محصولاتي را فراهم ميکند که فرايند تصميمگيري را آسان سازي ميکند.
حسگرهاي نوري توزيع شده به واسطه سرعت پردازش اندک و مشکلاتي که در زمينه درک نتايج آنها وجود دارد، کاربرد چندان گسترده اي پيدا نکردهاند. اين نرم افزار سراغ حل اين مشکلات رفته تا بتوانيم از طريق حسگرهاي نوري توزيع شده، اطلاعات بيشتري درباره وضعيت داخل چاه ها کسب کنيم که همين موضوع، موجب خلق ارزش هاي فزاينده در زمينه توليد، بهينهسازي چاه ها و عمليات رهاسازي مي شود.
اين نخستين نرمافزار موجود در بازار خواهد بود که به اپراتورها اجازه ميدهد تا سرويسهاي ابري پربازده رابه منظور بهره برداري از دادههاي فيبر نوري و ساير مجموعههاي داده، به کار گيرند. تصويرسازي از دادهها صرفاً دادهها را به شکل تصوير درنميآورد، بلکه ويژگي هاي مرتبط با آن کاربرد بخصوص را برجسته و نتايج را به شکل بسيار ساده بيان ميکند تا حتي غيرمتخصصان هم بتوانند پيامدهاي مربوط به يافتههاي تحقيق را درک کنند.
يک جرثقيل نوآورانه و تحول ساز داراي دوربين مخصوص و قابليتهاي اسکن سکو است تا بارگيري و تخليه بار بهينه را تضمين کند. تمامي پلتفرم هاي کاري هوشمند ما با ميزان بالايي از تخصص و خدماترساني به مشتريان ارائه خواهند شد، همچنين اين محصول براي اولين بار، يک وسيله ارتباطي دوطرفه و بدون دخالت دست را عرضه کرده و قابليت مشاهده آني نتايج را در اختيار اپراتور قرار مي دهد. اين محصول، عمليات بهينهتري براي جرثقيل ارائه خواهد کرد که اميدواريم موجب افزايش 30 درصدي در ميزان بهرهوري، همچنين موجب افزايش ايمني شود. بلند کردن اجسام، يکي از رايجترين سوانح در صنايع دريايي است. اثر بازتابي اين محصول موجب افزايش بهره وري در تکتک عمليات داخل سکو خواهد شد، زيرا بلند کردن اجسام، از اساسي ترين اقدام ها در فرايند زنجيره تامين است.
PUFF (اسفنج انعطاف پذير پلي اورتان) عملي ترين، سريع ترين و موثرترين روش جذب هيدروکربن محسوب مي شود. اين يک اسفنج پلي اورتان انعطاف پذير، حفره باز، روغن دوست و آب گريز است. اين اسفنج مي تواند انواع هيدروکربنها ازجمله روغن 10w40، مازوت هاي سبک و سنگين، نفت سفيد و انواع نفت خام را که داراي چگالي هاي APIمختلفي هستند، تا 30 برابر وزن خود جذب کند. اين ماده با نرخ بسيار سريع (از 38 ثانيه تا 2 دقيقه) به حالت اشباع ميرسد، مي تواند چلانده شود، اجازه بازيابي هيدروکربنهاي خالص بدون حضور آب را مي دهد و قابليت استفاده مجدد بيش از 100 بار را دارد. با اين شرايط، تنها يک کيلوگرم از اين اسفنج، مي تواند 3 تن نفت را بازيابي کند. اين محصول ضرري براي حيوانات يا گياهان زير آب ندارد و مشکلي براي سلامت انسان ايجاد نمي کند. فاجعه «پلتفرم ديپ واتر هورايزن» در سال 2010 نشان داد که هيچ روش بهينه و موثري براي تصفيه هيدروکربنها وجود ندارد. هر چند که شرکت بي پي 4 ميليارد دلار براي فرايند تصفيه انجام داد. براساس گزارش دانشگاه جورجيا، 79 درصد از نفتي که به واسطه همين حادثه در خليج مکزيک آزاد شد، هنوز بازيابي نشده و اکوسيستم را تهديد مي کند. فاجعه اخير نفتکش ايراني در درياي چين نيز، چنين نظريه اي را تاييد کرده است.
منبع: نشريه فوربز
مترجم: عباس حاجي هاشمي
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب
طرح مديريت پسماند حفاري به روش بيولوژيک(کمپوستينگ) براي نخستين باردرکشور ازسوي شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با موفقيت اجرا شد و به بهره برداري رسيد. صفرعلي رئيسي،معاون حفاري مديريت فني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در باره اين طرح گفت: طرح مديريت پسماند حفاري به روش بيولوژيک براي صيانت از منابع طبيعي ومحيط زيست در حفاري يکي از چاه هاي ميدان نفت سفيد اجرا شده و نتايج موفقيت آميزي داشته است. وي بابيان اينکه اجراي طرح مزبور در کاهش آلودگي هاي ناشي از پسماند حفاري موثر بوده است، اظهار کرد: از اين روش مي توان در حفاري هاي آينده و ديگر مناطق حفاظت شده، استفاده کرد. معاون حفاري مديريت فني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب گفت: اين پسماندهاي حفاري به طور عمده حاصل فعاليت هاي عمليات حفاري شامل سيالات حفاري مازاد پس از استفاده و کنده هاي حفاري از اعماق زمين و آب هاي ناشي از شست وشو و خنک سازي دستگاه هاي حفاري است، اين پسماندها به لحاظ فيزيکي به دو دسته جامدات و مايعات تقسيم مي شوند و براي مديريت و کنترل آنها از روش هاي مختلفي استفاده مي شود. رئيسي گفت: در روش مديريت پسماند حفاري به روش بيولوژيک(کمپو ستينگ)، اين پسماندها جداگانه مديريت مي شوند؛ جامدات به روش زيستي(کمپوست سازي) و مايعات نيز بسته به کيفيت اوليه خود به سه روش شيميايي، جاذب هاي زيستي و تبخير - ميعان، بازيافت مي شوند. وي اظهار کرد: از مزاياي اين روش، اين است که پس از اجراي آن هيچ گونه آلودگي در محل برجا نمي ماند، به گونه اي که محل انباشت پسماندهاي حفاري قابليت کشت گياه را خواهد داشت. معاون حفاري مديريت فني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب افزود: با اجراي مديريت پسماند حفاري به روش بيولوژيک 55 تا 70 هزار بشکه آب به چرخه دستگاه حفاري بازگرداني و دوباره استفاده مي شود. وي بهداشت محيط، صرفه جويي در مصرف سيمان و سيليکات سديم، کاهش هزينه حمل جامدات، همچنين صرفه جويي در تهيه و حمل نمک و نبود نياز به محل دفن کنده ها را از ديگر مزاياي اين روش نوين که با تکيه بر دانش و تخصص بومي و توان داخلي حاصل شده است، برشمرد. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب در آيين بهره برداري از طرح مديريت پسماند حفاري به روش بيولوژيک(کمپوستينگ) با اشاره به کاهش 50 درصدي هزينه هاي حفاري با مديريت بيولوژيک پسماند، بر توسعه اين روش در صنعت حفاري تاکيد کرد. احمد محمدي با بيان اينکه اين طرح براي نخستين بار در کشور به دست متخصصان بومي اجرا شده است، افزود: طرح مديريت پسماند حفاري به روش بيولوژيک، افزون بر حذف آلاينده هاي حفاري و شتاب بخشي به پاکسازي خاک هاي آلوده، در مقايسه با مديريت پسماند حفاري به روشZero Discharge ارزان تر است. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، بومي بودن را از ويژگي هاي مهم طرح مديريت پسماند حفاري به روش بيولوژيک عنوان و اظهار کرد: در طرح مزبور براي پاکسازي پسماندهاي حفاري ازباگاس نيشکر که صنعت بومي استان خوزستان است، استفاده مي شود. محمدي با بيان اينکه طرح مزبور به صورت آزمايشي اجرا شده است، اظهار کرد: انتظار مي رود در آينده نزديک بتوان از طرح مديريت پسماند حفاري به روش بيولوژيک در عمليات حفاري ديگر مناطق حساس به لحاظ زيست محيطي استفاده شود.
پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گلستان
رئيس مرکز سوخت گيري هواپيمايي گرگان از ثبت رکورد سوخت رساني به ناوگان هواپيمايي کشور در فرودگاه بين المللي گرگان خبر داد. سجاد نقوي با بيان اينکه بيشترين ميزان سوخت گيري در زمان اعزام حجاج به مکه معظمه با 192هزار ليتر، 26 تيرماه بوده است، افزود: اين حجم عمليات از زمان افتتاح مرکز سوخت گيري فرودگاه بين المللي گرگان در سال 85 تاکنون، يک رکورد تازه محسوب مي شود.
وي تصريح کرد: ثبت اين رکورد با تلاش شبانه روزي کارکنان مرکز سوخت گيري مستقر در فرودگاه بين المللي گرگان محقق شده است.
رئيس مرکز سوخت گيري هواپيمايي گرگان همچنين با اشاره به اينکه اعزام حجاج از فرودگاه بين المللي گرگان با 16سورتي پرواز، در پنج شبانه روز انجام شده است، اظهار کرد: در اين بازه زماني، 624هزار ليتر فرآورده به وسيله مرکز سوخت گيري هوايي گرگان به ناوگان هواپيمايي کشور تحويل شده است. مرکز سوخت گيري هواپيمايي گرگان با ظرفيت سوخت رساني40 هزار ليتري، وظيفه سوخت رساني به ناوگان هواپيمايي کشور را در فرودگاه بين المللي گرگان به عهده دارد.
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران
رئيس اداره فناوري اطلاعات شرکت نفت مناطق مرکزي ايران از طراحي و تهيه سيستم جامع گزارش و آمار در منابع انساني و کالا در اين شرکت خبر داد. کوروش کاوه با بيان اينکه سيستم مزبور به وسيله اداره فناوري اطلاعات شرکت نفت مناطق مرکزي طراحي و تهيه شده است، افزود: اين شرکت، متناسب با نيازهاي حوزه منابع انساني و کالا، همچنين امکان دريافت گزارش ها و آمارهاي مورد نياز در اين بخش ها، به طراحي و تهيه اين سيستم در ستاد و شرکت هاي تابع اقدام کرده است. وي با بيان اينکه سيستم جامع گزارش و آمار در منابع انساني و کالا شرکت نفت مناطق مرکزي شامل گزارش هاي ثابت و پويا از همه داده هاي موجود در سيستم جامع شرکت ملي نفت ايران است، افزود: اين سيستم به صورت متمرکز و بر پايه آخرين فناوري هاي موجود نظير PowerBI تهيه شده است. کاوه تصريح کرد: بر پايه همين اطلاعات، فرايند هاي داخلي ديگرمديريت منابع انساني از جمله سيستم برنامه ريزي انتصابات، سيستم پيشنهادهاي انتصاب، سيستم تعديل مدرک، سيستم برنامه ريزي و توسعه مديران و مديريت کالا، همچنين دريافت گزارش هاي ثابت و پويا ازاقلام خريد مستقيم، مازاد و پروژه ها، به طورمستمر و تفکيک انبارهاي اصلي و فرعي مکانيزه شده است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون با تاکيد بر اولويت دهي و رسيدگي به سلامت رواني و جسمي کارکنان گفت: اين مهم، ضامن حفظ و توسعه سرمايه انساني سازمان و صيانت از توليد و تداوم آن است. حميد کاويان در نشست با رئيس و مسئولان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز- ماهشهر ضمن بررسي فرصت ها، چالش ها ومسائل مرتبط با حوزه بهداشت و درمان کارکنان، اظهار کرد: خوشبختانه تجهيزات پزشکي موجود در مناطق نفت خيز جنوب روزآمد و کامل ارزيابي مي شود که تاثير بسزايي در کاهش ريسک آسيب انساني داشته است. وي با اشاره به گزارش عملکرد شرکت مارون در حوزه بهداشت و درمان تصريح کرد: تلاش بر اين است که آموزش هاي مرتبط با اين حوزه توسعه يابد، درمانگاه هاي عملياتي بيشتري احداث و برنامه هاي بيشتري نيز براي پيشگيري از فشارخون، ديابت، استرس و ديگر بيماري هايي که ريسک شيوع آن در گستره ستادي و عملياتي شرکت نفت و گاز مارون وجود دارد، در نظر گرفته شود. يدالله پيامني، مدير منابع انساني شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون، نيز گزارشي از شرايط کنوني بهداشت و درمان اين شرکت ارائه کرد. وي با ارائه چند پيشنهاد در حوزه بهداشت و درمان، بر نگاه راهبردي و آينده نگر در اين حوزه تاکيد کرد. بهرام دهقان، رئيس بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز- ماهشهر نيز با ابراز خرسندي از عملکرد شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون گفت: ارائه آموزش، اجراي برنامه هاي پيشگيري و راهبري طب صنعتي شرکت مارون در سطح بالايي است و اين مهم را مي توان از نتايج بارز تعامل خوب دست درکاران اين امور با کارکنان و نهادينه شدن فرهنگ جدي گرفتن سلامت فردي و عمومي در سازمان دانست. وي با اشاره به آمادگي کامل بهداشت و درمان صنعت نفت براي ارائه خدمات بهداشتي - درماني به کارکنان افزود: همه تلاش ها در جهت ارتقاي سطح سلامت همه کارکنان است و با داشتن سرمايه انساني سالم و چالاک، اهداف خرد و کلان سازمان همچون گذشته محقق خواهد شد.
پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران
دومين نشست شوراي راهبري طرح پژوهشي توسعه فناوري هاي سنگ هاي کربناته شکافدار در ناحيه دشت آبادان برگزار و در آن اولويت هاي پژوهشي و موارد مرتبط با اين طرح ارائه و بررسي شد.
در اين نشست که با حضور مسئولان مديريت اکتشاف و مديريت پژوهش و فناوري شرکت ملي نفت ايران ودانشگاه خوارزمي برگزار شد، گزارش آخرين اقدام هاي انجام شده درباره خروجي هاي حاصل از فعاليت هاي بسته نخست و نقشه راه فناوري، بررسي شد و گزارش هاي خروجي هاي بسته اول، به تاييد اعضاي کميته راهبري رسيد.
شناسايي چالش ها و فناوري هاي اکتشاف در حوزه سنگ هاي کربناته وکربناته شکافدار، ترسيم درخت فناوري در اين حوزه سنگ هاي کربناته و کربناته شکافدار، همچنين شناسايي فناوري هاي اولويت دار و منتخب برحسب چالش هاي کليدي اين بخش در 17محور، از اهم دستاوردهاي نشست شوراي راهبري طرح پژوهشي توسعه فناوري هاي سنگ هاي کربناته شکافدار در ناحيه دشت آبادان بود.
تحليل روندهاي جهاني علم در حوزه هاي منتخب هفده گانه، شناسايي مراکز تحقيقاتي معتبر در داخل وخارج کشور، اولويت بندي و انتخاب مراکز تحقيقاتي داخلي و خارجي مناسب براي همکاري، همچنين ايجاد شبکه همکاران در داخل و خارج کشور، تعريف پروژه هاي اصلي طرح در19 عنوان اصلي براي کسب فناوري و ترسيم نقشه راه فناوري از ديگر دستاوردهاي نشست شوراي راهبري طرح پژوهشي توسعه فناوري هاي سنگ هاي کربناته شکافدار در ناحيه دشت آبادان است.
شرکت ملي حفاري ايران
شرکت هاي ملي حفاري وحفاري دانا به منظور همکاري هاي مشترک و هم افزايي توان فني بين بخش دولتي و خصوصي توافق نامه همکاري امضا کردند. براساس اين توافق نامه که سيدعبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران و بيژن نامي، مديرعامل شرکت حفاري دانا آن را امضا کردند، مقررشد دو شرکت در پروژه هاي حفاري و توسعه ميدان هاي نفت و گاز در داخل و خارج از کشور، همکاري مشترک داشته باشند. مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در آيين امضاي اين توافق نامه گفت: همکاري و هم افزايي شرکت ملي حفاري ايران با شرکت هاي بخش خصوصي سبب توسعه صنعت حفاري و ارائه کار با کيفيت بيشتر مي شود. موسوي افزود: اين مشارکت به ويژه در بحث تبادل دانش فني و همکاري با مراکز علمي و پژوهشي موثر است و سبب بهبود توسعه کسب و کار خواهد شد.
وي همکاري شرکت ملي حفاري ايران به عنوان بزرگ ترين شرکت حفاري در خاورميانه با شرکت انرژي دانا رابا توجه به توانمندي ها و ظرفيت هاي اين شرکت در اجراي پروژه هاي ملي، نويدبخش فعاليت هاي آينده در بخش حفاري عنوان کرد. نامي، مديرعامل شرکت حفاري دانا نيز با تاکيد بر تقويت و توسعه همکاري مشترک با شرکت ملي حفاري ايران اظهار کرد: گروه انرژي دانا داراي چند شرکت زيرمجموعه در بخش هاي مختلف مرتبط با صنعت نفت ازجمله خدمات نفت و گاز، اکتشاف و توليد، حفاري چاه هاي اکتشافي و توليدي در خشکي و درياست.
وي افزود: اين شرکت داراي سه دکل خشکي سنگين ملکي و امکانات ارائه خدمات فني در مناطق نفت خيز خشکي و دريا و پيشرو مباحث مبتني بر فناوري اطلاعات در صنعت حفاري است و در پروژه هاي طرح توسعه ميدان گازي پارس جنوبي در فازهاي 15، 16، 17 و 18در مجموع 44 حلقه چاه گازي حفر کرده است.
تفاهم نامه مربوط به اين موافقت نامه پارسال بين شرکت ملي حفاري ايران و شرکت انرژي دانا امضا شده بود.
معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در عمليات حفاري از حفر و تکميل 41 حلقه چاه نفت و گاز در چهار ماه نخست امسال در مناطق نفت خيز خشکي و دريايي کشور خبر داد. محمد آل خميس گفت: از اين 41حلقه چاه، 17حلقه توسعه اي- توصيفي و 24 حلقه تعميري تکميلي بوده است. وي افزود: از مجموع اين چاه ها 29 حلقه در گستره عملياتي شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، دو حلقه چاه درنفت مناطق مرکزي، سه حلقه چاه در نفت فلات قاره، همچنين سه حلقه چاه در حوزه عملياتي شرکت مهندسي و توسعه نفت و چهار حلقه چاه نيز در قالب پروژه حفر شده است.
معاون مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در عمليات حفاري با بيان اينکه در مدت پيش گفته متراژ حفاري چاه ها به 50هزار و 929 متر رسيد، اظهار کرد: هم اکنون 13دستگاه حفاري در مناطق عملياتي نفت خيز کشور در حال جابه جايي است.
آل خميس با اشاره به اينکه شرکت ملي حفاري ايران 72 دستگاه حفاري شامل 69دکل خشکي و 3 دکل دريايي در تملک دارد، بازسازي و تعميرات سيستم جکينگ دستگاه حفاري دريايي شهيد مدرس و آماده به کار شدن آن را از فعاليت هاي قابل توجه در اين مدت برشمرد.
وي همچنين آغاز عمليات اجرايي چندپروژه حفاري در خشکي از جمله حفاري 10 حلقه چاه جديد در ميدان نفتي آزادگان جنوبي را از ديگر اقدام هاي اين معاونت در چهار ماه نخست امسال عنوان کرد.
شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون
مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون از تحقق بيش از 103درصدي برنامه توليد نفت اين شرکت درسه ماه نخست امسال خبر داد. حميد کاويان در بازديد ازمجتمع صنعتي شماره 5 شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون با قدرداني از تلاش هاي کارکنان اين شرکت براي راهبري توليد در شرايط آب و هوايي کم سابقه خوزستان گفت: خوشبختانه توانستيم برنامه توليد را به ميزان 103 درصد محقق کنيم. وي به برطرف شدن برخي نيازهاي پروژه اي شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون با اجرايي شدن طرح توسعه و نگهداشت 28 مخزن مناطق نفت خيز جنوب اشاره و تصريح کرد: با آغاز عمليات اجرايي بسته هاي قراردادي مربوط به مخازن تحت اختيار شرکت بهره برداري نفت و گاز مارون، بسياري از نيازهاي شرکت به ويژه در حوزه خطوط لوله و نمکزدايي ها تامين خواهد شد. کاويان افزود: با توجه به روند سريع اجراي اين طرح، عمليات اجرايي بسته هاي مخازن شرکت نيز به زودي آغاز مي شود.
شرکت نفت و گاز پارس
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس گفت: پايش و تعميرات اساسي سکوهاي پارس جنوبي تا پيش از فصل پاييز پايان مي يابد.
محمد مشکين فام در نشست با روسا و سرپرستان بخش عمليات توليد اين شرکت گفت: توليد پايدار گاز، هدف مشترک همه کارکنان بخش هاي توسعه و توليد است و همه تلاش ها همسو با اين هدف انجام مي شود.
وي برداشت حدود 75درصد از گاز کشور از ميدان مشترک پارس جنوبي را وظيفه اي مهم و حساس برشمرد و افزود: در اين شرايط همه تلاش خود را براي حمايت از اين بخش مهم و راهبردي مجموعه به کار مي گيريم.
مشکين فام با اشاره به حادثه سکوي 9 پارس جنوبي، بر ضرروت پايش دوباره ود قيق همه سکوهاي ميدان گازي پارس جنوبي، تاکيد و تصريح کرد: اميدواريم تاپ يش از شروع فصل پاييز، همه تمهيدات لازم در سکوهاي پارس جنوبي براي تحقق توليد پايدار در فصل زمستان لحاظ شود.
مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس حفظ جان کارکنان اين سکو را مهم ترين دغدغه در حادثه ياد شده عنوان و اظهارکرد: با وجود عملکرد حرفه اي گروه هاي مستقر و تاسيسات کنترلي سکو در جلوگيري از وسعت حادثه، سکوهاي جديد و اوليه پارس جنوبي بايد به طور مداوم پايش شوند.
پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس
5.6 درصد فرآورده هاي نفتي کشور با تلاش بي وقفه کارکنان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي توزيع مي شود.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس گفت: اين شرکت با بهره مندي از زيرساخت ها و ظرفيت هايي همچون سه انبار نفت، چهار مرکز سوخت گيري هوايي، 279جايگاه عرضه بنزين و نفت گاز و 128جايگاه عرضه گاز طبيعي(سي ان جي) توزيع اين مقدار فرآورده هاي نفتي در کشور را انجام مي دهد.
اميربني کريمي اظهار کرد: ناوگان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس، شامل 1100دستگاه نفتکش است که روزانه مقادير قابل توجه انواع فرآورده نفتي(نفت سفيد، بنزين، نفت گاز و...) را به مبادي مصرف انتقال مي دهند.
به گفته وي، 40 درصد مصرف فرآورده هاي نفتي استان فارس از طريق پالايشگاه شيراز و بقيه نياز اين استان از ديگر مبادي، از جمله استان هاي اصفهان، بوشهر، يزد، کرمان و خوزستان تامين مي شود.
بني کريمي متصل نبودن انبارهاي نفت اين استان به خطوط لوله سراسري نفت را يکي از بزرگ ترين مشکلات استان فارس عنوان و اظهار کرد: تامين تنها40 درصد نياز استان فارس به وسيله پالايشگاه شيراز سبب شده است که انتقال فرآورده هاي نفتي مورد نياز اين استان با بيش از يکهزار دستگاه نفتکش جاده پيما از 6 استان همجوار به اين منطقه انجام شود.
وي تصريح کرد: اين موضوع علاوه بر آسيب رساندن به زيرساخت هاي جاده اي و ايجاد آثار زيست محيطي، گاهي به دليل ارسال نشدن به موقع يا مسائل عملياتي و کمبود فرآورده در استان هاي مبدا، موجب بروز مشکلاتي در بخش سوخت رساني مي شود.
بني کريمي گفت: يکي ديگر از راه هاي برون رفت از مشکلات کنوني در تأمين کسري فرآورده هاي نفتي مورد نياز استان فارس، اتصال انبار نفت شهيد تندگويان شيراز به شبکه ريلي است.
وي با بيان اينکه طرح مطالعاتي اتصال انبار نفت شهيد تندگويان به شبکه ريلي در دست تهيه است، تصريح کرد: با اجراي اين طرح امکان انتقال 3 تا 5 ميليون ليتر فرآورده نفتي(بنزين و نفت گاز) از مرکز کشور به استان فارس فراهم خواهد شد.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس همچنين درباره مصرف گاز طبيعي فشرده(سي ان جي) در اين حوزه عملياتي گفت: مصرف سي ان جي در اين منطقه فارس، يک ميليون و400 هزار مترمکعب در روز است که از طريق 128 جايگاه انجام مي شود.
شرکت انتقال گاز ايران
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران گفت: با اجراي پروژه هاي تعميرات پيشگيرانه و اساسي توربين هاي گاز، متخصصان ايراني شرکت انتقال گاز به دانش تعميرات خاص بخش ارتعاشي توربين هاي گازي زيمنس دست يافتند.
سعيد توکلي با اشاره به اجراي همه پروژه هاي تعميرات پيشگيرانه و اساسي توربين هاي گاز با استفاده از توان پيمانکاران داخلي، دستيابي به دانش تعميرات خاص در بخش ارتعاشي روتور توربين هاي گازي زيمنس SGT600 را از ديگر دستاوردهاي متخصصان ايراني برشمرد.
وي گفت: تعميرات رفع ارتعاشات حرارتي دوربين تاسيسات تقويت فشار گاز جهرم در منطقه 5 عمليات انتقال گاز با دانش متخصصان شرکت انتقال گاز ايران و شرکت هاي داخلي، ضمن بي نياز کردن ايران از خدمات کارشناسي خارجي از کشور، براي هر توربين 350 هزار يورو صرفه جويي ارزي به همراه داشته است.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران افزود: در بخش نگهداري و تعميرات توربوکمپرسورها، اجراي برنامه هاي بهينه سازي تعميرات پيشگيرانه، همچنين پايش توربين ها توانسته ايم عمر بهره برداري تجهيزات دوار را تا 25 درصد بيشتر از زمان تعيين شده تعميرات اساسي توسط شرکت سازنده افزايش دهيم. توکلي با بيان اينکه اين دستاورد در توربين هاي مختلف، هزينه تعميرات را در بازه هاي زماني تعريف شده کاهش داده است، تصريح کرد: اين دانش بومي، قابل انتقال به مناطق دهگانه انتقال گاز کشور است. وي گفت: نزديک به 300 دستگاه توربين در شبکه انتقال گاز کشور وجود دارد که با استفاده از روش هاي نوين تعميراتي، ضمن افزايش ساعت کار بهره برداري و بازه زماني تعميرات، کاهش قابل توجهي در هزينه ها ايجاد شده است.
پالايشگاه شهيد هاشمي نژاد
رئيس کميته خودکفايي ابزار دقيق شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد از خودکفايي 97 درصدي تامين تجهيزات و قطعات ابزار دقيق در اين مجتمع گازي خبر داد.
حسام الدين علايي گفت: نام گذاري سال 98 با عنوان «رونق توليد» از سوي مقام معظم رهبري، فرصت مغتنمي را براي کميته خودکفايي ابزار دقيق پالايشگاه خانگيران به منظور حمايت مضاعف از شرکت هاي دانش بنيان فراهم آورده است. وي با بيان اينکه امسال با تکيه بر دانش، تعهد و تخصص سازندگان داخلي موفق به خودکفايي 97 درصدي در تامين تجهيزات و قطعات ابزار دقيق مورد نياز در تاسيسات پالايشگاه شده ايم، اظهار کرد: برخي از اين تجهيزات مانند سامانه کنترل گسترده، اعلام حريق و نظارت تصويري که افزون بر فناوري بالا، اهميت فراواني درسطح کشور به ويژه در صنعت نفت و گاز دارد، براي نخستين بار به کمک شرکت هاي دانش بنيان ساخته و در پالايشگاه گاز شهيد هاشمي نژاد نصب و عملياتي شده اند. رئيس کميته خودکفايي ابزار دقيق شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد تاکيد کرد: اهداف پيش رو در حوزه اقتصاد مقاومتي و ساخت داخل، افزون بر صنعت نفت و گاز، منافع بزرگي را شامل همه صنايع کشور خواهد کرد.
شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس
مديرعامل شرکت گروه پتروشيمي سرمايه گذاري ايرانيان از اختصاص منابع مالي صندوق توسعه ملي به طرح پتروشيمي دهدشت و شتاب گيري در عمليات ساخت اين طرح خبر داد. رسول اشراف زاده با اشاره به اينکه اجراي طرح پلي اتيلن پتروشيمي دهدشت از اولويت هاي اصلي است، گفت: براساس پيگيري هاي انجام شده، زمينه استفاده از منابع مالي صندوق توسعه ملي براي اين طرح فراهم شد. وي با اعلام مشخص شدن بانک عامل طرح پتروشيمي دهدشت، تصريح کرد: عمليات ساخت اين طرح هفته هاي آينده با انتخاب پيمانکار EPC شتاب خواهد گرفت. مديرعامل شرکت گروه پتروشيمي سرمايه گذاري ايرانيان، ايجاد اشتغال پايدار، افزايش درآمد به واسطه رشد صنايع و به کارگيري سرمايه هاي خصوصي در زمينه هاي مهم توليدي، حفظ قدرت و افزايش توان صادراتي کشور، از جمله مزاياي اجراي طرح ساخت پتروشيمي دهدشت برشمرد. به گفته اشرف زاده، ارتقاي جايگاه راهبردي ايران از طريق نقش محوري در امر سياست گذاري و تعيين قيمت محصولات پايه پتروشيمي در صحنه بين المللي با افزايش سهم توليدات در کشور از ديگر مزيت هاي اين طرح است. مديرعامل شرکت گروه پتروشيمي سرمايه گذاري ايرانيان تصريح کرد: با اجرايي شدن طرح پتروشيمي دهدشت و توليد پلي اتيلن سنگين و گريدهاي مختلف آنکه به عنوان ماده خام پايه در بسياري از صنايع تکميلي استفاده مي شود، گام بزرگي در جهت صنعتي شدن استان کهگيلويه و بويراحمد برداشته خواهد شد. ظرفيت اين واحد توليد پلي اتيلن سنگين در دهدشت، 300 هزار تن در سال است و هدف از اجراي آن در مرحله نخست توليد مواد اوليه پلي اتيلن سنگين براي تأمين نيازهاي داخلي و تغذيه صنايع پايين دستي و در مرحله بعد صادرات به بازارهاي جهاني است.
شرکت گاز استان فارس
مديرعامل شرکت گاز استان فارس با بيان اينکه سه پروژه پژوهشي مورد حمايت شرکت گاز استان فارس به توليد محصول منجر شده اند، از آغاز روند تجاري سازي آنها خبر داد.
غلامعباس حسيني اظهار کرد: سال گذشته پنج پايان نامه دانشجويي و يک رساله دکتراي مرتبط با حوزه فعاليت شرکت گاز مورد حمايت اين شرکت بود که از چهار مورد از آنها به عقد قرارداد منجر شد.
حسيني با بيان اينکه از سال 83 تاکنون بيش از 20 پروژه پژوهشي مورد حمايت مالي و معنوي شرکت گاز استان فارس بوده است، ادامه داد: پارسال سه پروژه پژوهشي مورد حمايت شرکت گاز استان فارس خاتمه يافت و به توليد محصول منجرشد و براين اساس روند تجاري سازي اين پروژه ها آغاز شد.
به گفته وي، صرفه اقتصادي و مرتبط بودن موضوع پژوهش ها با فعاليت هاي شرکت گاز، قابليت اجرا و دوري از تئوري بودن فعاليت هاي پژوهشي، از جمله مواردي است که در حمايت از پروژه هاي پژوهشي، ملاک سنجش قرار مي گيرد.
مديرعامل شرکت گاز استان فارس درباره مبلغ حمايت مالي از پروژه هاي پژوهشي گفت: اين رقم به فني يا غيرفني بودن پژوهش ها بستگي دارد و بين 6 ميليون تومان تا 12 ميليون تومان متغير است.
شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران
مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران از قرار گرفتن طرح احداث 800 کيلومتر خط انتقال گاز در دستور کار اين شرکت تا پايان امسال خبر داد.
بهرام صلواتي گفت: راه اندازي ايستگاه هاي تقويت فشار گاز روي خطوط لوله انتقال نيز از مهم ترين برنامه هاي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در سال جاري است.
وي درباره پروژه هاي خطوط انتقال گاز که از ابتداي سال تاکنون به بهره برداري رسيده اند، گفت: تاسيسات تقويت فشار گاز ديلم و کوهدشت و خورموج، از جمله طرح هايي هستند که تاکنون راه اندازي شده اند.
به گفته صلواتي، ايستگاه کنترل فشار گاز اردستان نيز ارديبهشت ماه امسال به بهره برداري رسيده است.
وي از راه اندازي اوليه خط رابط سايت يک و 2 پارس جنوبي خبر داد و افزود: اين خط تزريق گاز شده و مراحل تکميلي آن در دست اجراست که با نصب لانچر و رسيور به زودي به بهره برداري کامل مي رسد.
صلواتي درباره پروژه هاي در آستانه بهره برداري و تزريق گاز نيز گفت: پروژه دهگلان - سقز به طول 124کيلومتر در آستانه بهره برداري است و با بهره برداري از آن مشکل افت فشار گاز مناطق ياد شده در فصول سرد سال به طور کامل برطرف مي شود.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران با بيان اينکه پروژه هاي کام فيروز و بيرم نيز در آينده نزديک به بهره برداري مي رسند، اظهار کرد: راه اندازي تاسيسات تقويت فشار گاز اهواز، ديلم، حسينيه، بيدبلند و کوهدشت، همچنين بهره برداري از تاسيسات پارچين، سمنان، دشت، آب پخش، صفاشهر و فراشبند نيز در برنامه امسال سال شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران قرار دارند.
وي گسترش چتر گازرساني در سيستان و بلوچستان، تکميل پروژه زاهدان - دوراهي دشتک، آغاز عمليات اجراي پروژه هاي زاهدان - خاش، خاش- ميرجاوه و دوراهي دشتک - زابل را از ديگر طرح هاي در دست اقدام شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اعلام کرد.
به گفته صلواتي، راه اندازي بخشي از خط لوله بيدبلند - اهواز، احداث ابنيه، راه و مراکز بهره برداري مانند مراکز بهره برداري بيجار و کرمان، مامورسراهاي جهرم، خاوران و صفاشهر و اسکله بندر طاهري، از جمله طرح هاي مهم اين شرکت تا پايان امسال است.
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون
روزانه 64 هزار ليتر آب آشاميدني ازسوي شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون در روستاهاي اطراف تاسيسات نفتي اين شرکت دربخش غيزانيه توزيع مي شود.
اين اقدام با هدف تعهد به مسؤوليت هاي اجتماعي و ايجاد رضايتمندي، از اواسط تيرماه امسال آغاز شده است و تا آذرماه ادامه دارد.
روزانه دو دستگاه تانکر آب 16 هزار ليتري در دو نوبت به روستاهاي بخش غيزانيه شامل مليگيت، روزنه، مشرحات و صفيره آبرساني مي کنند.
شرکت بهره برداري نفت و گاز کارون، آب آشاميدني مورد نياز اين روستاها را از 29 فروردين ماه به صورت روزانه در دو نوبت تامين کرده است.
پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز
اقدام هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز براي بازسازي و جبران خسارات مناطق سيل زده آغاز شد.
با پايان وضع اضطراري در استان هاي سيل زده، خوزستان، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز، همانند ديگر دستگاه هاي دولتي در بازسازي و جبران خسارت ناشي از بحران سيل فروردين 98، مشارکت دارد.
بر اين اساس، گروهي از بسيجيان اين شرکت، دوشادوش ديگر نهادها، به بازسازي و نوسازي تعدادي از خانه هاي خسارت ديده ناشي از سيل در شهرستان هاي حميديه و سوسنگرد اقدام کرده اند.
شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اهواز در دو ماه گذشته تلاش براي تامين امکانات مورد نياز و هماهنگي با ديگر ارگان ها را در دستور کار قرار داده است.
به همت کارکنان و بسيجيان اين شرکت، تا پايان ماه آينده تعدادي از هموطنان سيل زده صاحب مسکن و سرپناه مناسب خواهند شد.
شرکت گاز استان سمنان
مديرعامل شرکت گاز استان سمنان گفت: اجراي 170کيلومتر از شبکه گاز زاهدان با اعتبار 240ميليارد ريال به عهده شرکت گاز استان سمنان قرار گرفته است.
عليرضا شريفي نژاد در بازديد از روند اجراي پروژه گازرساني به زاهدان اظهار کرد: شرکت گاز استان سمنان به عنوان يکي از چهار شرکت منتخب از سوي شرکت ملي گاز ايران و به عنوان شرکت معين طرح ضربتي گازرساني به شهر زاهدان در استان سيستان و بلوچستان، مسؤوليت اجراي 170 کيلومتر احداث خطوط تغذيه و شبکه توزيع و احداث چهار ايستگاه تقليل فشار و يک ايستگاه حفاظت از زنگ را به عهده دارد.
وي در بازديد دو روزه از شهر زاهدان که با هدف بررسي روند اجرايي پروژه و رفع مشکلات و موانع انجام شد، اظهار کرد: بر اساس برنامه ريزي، اين پروژه با اعتبار بيش از 240ميليارد ريال در مدت 400 روز با مديريت شرکت گاز استان سمنان در نواحي مرکزي شهر زاهدان اجرا خواهد شد.
شريفي نژاد اجراي اين پروژه را گام مهمي در محروميت زدايي و ايجاد رفاه عمومي براي مردم زاهدان عنوان کرد.
راستگويي، بخشش، نيکي
امام صادق (ع)مي فرمايند: «اي داوود! برخي مکارم اخلاق به برخي ديگر وابسته است و با هم ارتباط دارد که اينها را خدا تقسيم مي کند؛ گاهي اين صفات در مردي وجود دارد و در پسرش نيست»
اينکه حالا مي گويند ژن يا ژنِ [خوب]! اينها خيلي اعتباري ندارد. گاهي اوقات پدر يک صفت خوبي دارد، پسر ندارد؛ عکسش هم هست که پسر يک صفت خوبي دارد که پدر ندارد.
اينها ايجاب الهي و اِنعام الهي است. يا گاهي در برده اي وجود دارد و در اربابش نيست.
از جمله آنهاست: راستگويي و صداقت با مردم در عمل، و بخشيدن به فقيري که درخواستي دارد و نيکي کردن در مقابل خوبي هاي ديگران.
اين بچه ملكوتى است
علاقه امام خميني(ره) به كسى زيادتر بود كه به خدا نزديكتر است. مثلا بچهها را خيلى دوست داشتند. وقتى على (نوهشان) را مىبوسيدند، مىگفتند: «اين بچه جديد العهد و ملكوتى است، اين بچه به مبدأ نزديكتر است، اين بچه پاكيزهتر از ديگران است.»
انتشار اندرويدي نرم افزار قرآن همراه نور
نرم افزار اندرويدي قرآن همراه نور با قابليت نمايش ترجمه و تفسير و دانلود صوت، رابط کاربري سه زبانه، امکان مشاهده چند ترجمه همزمان، ايجاد فهرست علاقه مندي ها (سوره يا آيه)، فهرست کامل احزاب و سوره هاي قرآن، جست وجو در آيات، ترجمه و تفسير و حتي حاشيه هاي نوشته شده توسط کاربر و... در دسترس علاقه مندان قرار گرفته است.
سلوک فردي
يكى از ويژگي هاى دين مقدس اسلام و ديگر اديان الهى اين است كه رهبران آن، جلوتر و بهتر از ديگران به آيين خويش پايبند بودند و هرگز كوچكترين قدمى بر خلاف قوانين و مقررات آن برنداشتند. «سيره اخلاقى» پيامبر (ص) و امامان (عليهم السلام) در بعد فردى و اجتماعى فرا راه زندگى پيروان آنهاست كه با الگو قرار دادن آن مىتوانند بهترين روش اخلاقى را داشته باشند.
توجه به ذكر
خداوند ضمن اينكه خود را نور آسمانها و زمين مىخواند، نور خويش را به چراغ دانى مَثَل مىزند كه بسان ستارهاى درخشان در حبابى شفاف و درخشنده از درخت مبارك زيتونى برافروخته مىشود و صاف و خالص است و پرتو بر پرتو مىافكند. آنگاه مىفرمايد:
فِى بُيُوتٍ أَذِنَ اللَّهُ أَن تُرْفَعَ وَ يُذْكَرَ فِيهَا اسْمُهُ و يُسَبّحُ لَهُ و فِيهَا بِالْغُدُوّ وَ الْأصالِ* رِجالٌ لَّاتُلْهِيهِمْ تِجرَةٌ وَ لَابَيْعٌ عَن ذِكْرِ اللَّهِ وَ إِقَامِ الصَّلَوةِ وَ إِيتَآءِ الزَّكَوةِ. (نور: 36- 37)
(اين چراغ پرفروغ) در خانه هايى است كه خداوند رخصت داده كه (قدر و منزلت) آنها رفعت يابد و نامش در آنها ياد شود، در آن (خانه) ها هربامدادو شامگاه او را نيايش مىكنند. مردانى كه نه تجارت و نه داد و ستدى آنان را از ياد خدا و برپا داشتن نماز و دادن زكات، به خود مشغول نمىدارد.
انس بن مالك و بريده از اصحاب پيامبر اسلام(ص) مىگويند: روزى رسول خدا (ص) اين آيه را تلاوت كرد. در آن ميان مردى برخاست و پرسيد:منظور از خانهها چيست؟ فرمود: خانههاى پيامبران است. سپس ابوبكر برخاست و گفت: آيا خانه على و فاطمه هم از آنهاست؟ پيامبر (ص) پاسخ داد:آرى، از بهترين آنهاست. ابوحمزه ثمالى نيز نقل كرده است كه قتادة بن دعامه بصرى خدمت امام باقر (ع) رسيد. امام(ع) از او پرسيد: تو فقيه (و مجتهد) اهل بصرهاى؟ قتاده پاسخ داد: آرى. سپس مدتى سكوت كرد. آن گاه گفت: خدا شما را حفظ كند. من حضور دانشمندان ديگر هم رسيدهام؛ اما چنان كه در محضر شما تحت تأثير قرار گرفتهام، نزد هيچ كس قرار نگرفتهام! امام (ع) فرمود: آيا ميدانى كجا نشستهاى؟ تو اينك در پيشگاه «بُيُوتٍ اذِنَ اللَّه . . . » قرار دارى و ما چنين كسانى هستيم. قتاده گفت: جانم فداى شما! به خدا سوگند راست مىگويى! آن خانهها از سنگ و گل نيست! با اين وصف، اهل بيت عصمت و طهارت، به درجهاى از ياد و انس با خدا رسيدهاند كه نمونههاى راستين ذاكران الهى اند و ياد و نام خدا از آنان به سراسر هستى منتشر مىشود. معصومين (ع) با تمام وجود و در همه لحظات عمر خويش و با افكار و رفتار و كردار خود آيينه تمام نماى خدايند و نيز از قيد «باذنه» در آيه ياد شده دو نكته جالب ديگر به دست مىآيد:
1. رفعت مقام اهل بيت (ع)
گرچه به سبب شايستگىهاى گوناگون آنان و كمالات بى شمار آنها است، ولى پشتوانه آن، اذن و اراده الهى است و در اين صورت اولا هيچ گونه شائبه غير الهى و ناخالص و سستى و تزلزل به چنين مقامى راه ندارد و مقامى حقيقى و راستين است نه اعتبارى و قراردادى. ثانيا از چنان استحكام و دوامى برخوردار است كه آن را ابدى و جاودان ساخته است؛ همان گونه كه چنين امتيازى خاص هر چيزى است كه رنگ خدايى بگيرد:مَا عِنْدَكُمْ يَنْفَدُ وَ مَا عِنْدَ اللَّهِ بَاقٍ. (نحل: 96)آنچه نزد شما است، نابود مىشود، اما آنچه نزد خداست، جاودان است.
2-ذكر و تسبيح راستين
آن گونه كه شايسته مقام ربوبى است تنها در چنين خانههايى ادا مىشود و آن هم با اذن خدا؛ زيرا اين ذكر و تسبيح از جايگاه رفيعى ادا مىشود كه با عنايت و اذن الهى به علو و خلوص رسيده و از منبعى نور گرفته كه شفاف و صاف است و كمترين رگه ناخالصى و تاريكى ندارد و تسبيح و توصيف آنان از خدا حقيقى است و ديگران نمىتوانند چنين كارى را انجام دهند و هر گونه ذكر و تسبيحى كه به جاى آورند، در خور منزلت توحيدى او نيست. از اين رو خود فرمود:سُبْحنَ اللَّهِ عَمَّا يَصِفُونَ* إِلَّا عِبَادَ اللَّهِ الُمخْلَصِينَ (صافات: 159- 160)منزه است خدا از آنچه توصيف مىكنند، مگر بندگان مخلص خدا. علامه طباطبايى در بيان اينكه چرا تنها بندگان مخلص مىتوانند خدا را توصيف كند، مىنويسد:زيرا غير مخلَصين، خداوند را با مفاهيم محدود توصيف مىكنند و حالآنكه خداى سبحان نامحدود است و هيچ وصفى او را در بر نمىگيرد، پس هر گونه كه وصف شود، خدا از آن برتر است و هر چه گمان شود كه او خدا است، قطعاً خدا نيست، ولى خداوند سبحان بندگانى دارد كه آنها را خالص و خاص خود گردانيده و از هر گونه شائبه شرك منزهند. خداوند خود را به آنان شناخته و جز خويشتن را از يادشان برده. خدا را به خوبى مىشناسند و ديگران را نيز به وسيله خدا مىشناسند. چنين كسانى وقتى خدا را در جان خويش توصيف مىكنند، وصفشان در خور ساحت كبريايى اوست و اگر با زبان وصف او گويند- چون الفاظ نارسا و معانى آن محدود است- به نارسايى بيان و لكنت زبان اعتراف مىكنند؛ چنان كه رسول خدا (ص)- كه سرور مخلَصان است- فرمود: «من نمىتوانم ثناى تو بگويم، تو آن گونهاى كه خود ثنايت را گفتهاى. » بنابراين، بندگان غير مخلَص براى ياد و تسبيح و توصيف خدا بايد به در خانههاى رفيع معصومين (ع) بيايند و از آنان ذكر و وصف الهى را بياموزند.
جلوههاى ياد خدا
افزون بر آنچه ياد شد، زبان و ظاهر معصومين(ع) نيز همواره با ياد يار پرطراوت و مترنم است و ذكر زبانى آن پاكان معصوم نيز دل و ديده را مىربايد و راهى به سوى دلدار مىگشايد. جالب اينكه چنين حالتى از آغاز تا پايان زندگى، آنان را همراهى مىكند. امام كاظم (ع) فرمود: «هنگامى كه رسول خدا (ص) تولد يافت، دست چپش را بر زمين نهاد و دست راستش را بلند كرد و زبان به توحيد گشود. چون حضرت فاطمه (س) به دنيا آمد، دهان به اين ذكر مقدس گشود:اشْهَدُ انْ لا الهَ الَّا اللَّهُ وَ انَّ ابى رَسوُلُ اللَّهِ سَيِدُ الانبِياءِ.
امام جواد (ع) در روز سوم تولد اين ذكر را بر زبان جارى ساخت. اشْهَدُ انْ لا الهَ الَّا اللَّهُ وَ انَّ مُحَمَّدَاً رَسوُلُ اللَّهَ.
ادامه دارد...
يک شبهه ويک پاسخ
پاسخ: در روايات داريم: اگر مي خواهيد خدا با شما سخن بگويد، قرآن بخوانيد. اگر مي خواهيد خود با خدا سخن بگوييد، دعا بخوانيد.
اما اين كه بخواهيم به كمك قرآن نيات خود را بدانيم يا از آينده خبر دار شويم و . . . همه غلط است. هيچ مبنايي ندارد. قرآن براي اين كارها نازل نشده و از تفال به قرآن نهي شده است.
در تفسير آسان آمده است:
شيخ كليني از امام جعفر صادق (ع)روايت مي كند كه فرمود: لا تفأل بالقرآن يعني مبادا با قرآن فال بگيري.
محقق كاشاني در كتاب وافي مي فرمايد:«بين اين حديث و اين نوع استخارهاي كه در اين زمان با قرآن مي كنند، منافاتي نيست. چرا! براي اين كه تفال غير از استخاره است، زيرا معناي تفأل اين است كه كسي بخواهد از آينده خبر بدهد و يك امر نامعلومي را واضح و روشن كند.
مثلا: نظير اين كه فلان مريض شفا خواهد يافت، يا اين كه ميميرد. يا اين كه فلان شيئي كه مفقود شده، پيدا مي شود، يا نه؟ از تفأل زدن به قرآن و حكم قطعي از آن به دست آوردن، نهي شده است.
برخلاف استخاره كه طلب رشد و صلاح در امري است كه مي خواهد آن را انجام دهد، يا ترك کند.
پس استخاره آن هم بعد از تفكر و مشورت و توسل و دعا، با قرآن جايز است كه گر چه در سيره پيامبر و امامان چنين رفتاري وارد نشده، اما در بعض روايات استخاره و كسب تكليف با قرآن مجاز شمرده شده است. عالمان از باب طلب ياري از خدا، آن را جايز مي دانند. پس در كارها جايز است اگر بعد از تامل و بررسي و مشورت نتوانستيم راهي را انتخاب كنيم، به قرآن متوسل شده و از آن هدايت بخواهيم .
با باز كردن قرآن و نظر در آيه اول صفحه (يا روش هاي ديگر كه در كتب مفصل آمده)، خوب و بد بودن كار مورد نظر را برداشت كنيم. اين هم قطعي نيست و فقط برداشت است. نمي توان آن را به خدا نسبت داد. اما اطلاع يافتن از آينده و پيشگويي با باز كردن كتاب خدا ممنوع است.
قرائت قرآن و آرامش يافتن با آن، براي همه جايز است. خدا به آن دعوت كرده و بايد با اخلاص و استغفار و هدايت طلبي به محضر قرآن مشرف شد و از آن طلب هدايت و آرامش کرد.
جشن تکليف فرزندان کارکنان پخش منطقه اردبيل
به همت شوراي فرهنگي و اقامه نماز شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل، جشن تکليف ويژه فرزندان کارکنان با حضورخانواده ها، مدير، معاونان، مسؤولين و کارکنان منطقه برگزار شد.
در اين مراسم حجت الاسلام اميد آقايي، امام جماعت منطقه، ضمن بيان اينکه يکي از مهم ترين عوامل رشد فکري فرزندان توجه والدين به نکات جزئي و برجسته کردن آنها درجهت ايجاد انگيزه و بالندگي فکري فرزندان است، گفت: ايجاد روحيه شادآفريني، احساس مسؤوليت و حضور موثر در کنار فرزندان مي تواند به تضمين آينده آنها کمک اساسي کند. در اين مراسم، محرم طرفدار، رئيس روابط عمومي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اردبيل، با اشاره به اهميت برگزاري جشن تکليف براي فرزندان کارکنان گفت: نتيجه نهايى انجام تکاليف دينى و پرهيز از آنچه ممنوع و حرام است، به کمالِ انسان مربوط مى شود؛ از اين رو مسلمانى که به همه وظايف خود عمل کند و بنده خالص و مطيع پروردگار باشد، به انسان کامل تبديل مي شود. طرفدار ادامه داد: برپايي و گراميداشت مناسبت ها و اعياد مختلف ديني، مذهبي و فرهنگي، يکي از اهداف مهم شوراي فرهنگي واقامه نماز منطقه براي وحدت رويه و بالابردن روحيه کاري همکاران است که در اين راه راهنمايي هاي مدير و ساير همکاران را مي طلبد. در اين مراسم فرزند سيده آيلا متولي صادقي، يکي از همکاران که از مدعوين اين مراسم بود، به اجراي دکلمه و شعر خواني پرداخت که با تشويق حاضرين همراه شد. در پايان مراسم از فرزندان و خانواده هاي کارکنان با اهداي هدايايي تجليل و قدرداني شد.
شهيد شاهرخ پرهون
بيش از دوسال از حضور شهيد شاهرخ پرهون در شركت ملي نفت نمي گذشت كه نا آرامي هاي دشمن عليه نظام نوپاي اسلامي در منطقه كردستان شروع شد؛ از اين رو حضور در مقابل دشمنان را برخود فرض دانست و در جبهه هاي مقابله با عوامل ضد انقلاب حاضر شد و سرانجام آبان ماه 1359بر اثر اصابت گلوله به درجه رفيع شهادت نائل شد. برادر شهيد درباره خصوصيات اين شهيد نقل مي كند:«اخلاص، ايمان و انجام واجبات، خلق خوش و مهرباني جزء خصوصيات ويژه اخلاقي وي بود». در بخشي از وصيت نامه شهيد آمده است: «شهيد موجود آگاهي است كه براي وصول به اين آگاهي سرمايه گذاري عظيمي كرده و سختي هاي بسياري را پشت سر نهاده است. وي خدا و قرآن خويش را شناخته و با پوست و گوشت خود آن را لمس كرده و به عبارت ديگر از مرحله ايمان و جهاد گذشته و تا مرز شهادت رسيده است».
دو پرسش درباره وضو
پرسش: اگر موقع مسح پا، رطوبتي در کف دست نمانده باشد، آيا مي توان دست را با آب تر کرد و مسح پا را کشيد؟
پاسخ: فقط مي توان دست را با رطوبتي که در ريش يا ابرو باقي مانده است، تر کرد و مسح کشيد.
پرسش: هنگام وضو، براي شستن صورت و دستها حتما بايد روي اعضا دست کشيده شود؟ مثلا اگر دست را زير شير آب بگيريم و اطمينان کنيم که آب تمام دست را فرا گرفته است، کافي است؟
پاسخ: اگر به نيت وضو آب از بالا به پايين ريخته و تمام عضو شسته شود، کافي است، اما مستحب است شستن اعضاي همراه با دست کشيدن باشد.
سکوت و رازداري
مرحوم مقدس اردبيلي در حجره اي تنها زندگي مي کرد. يکي از طلاب مدرسه مايل شد که با وي هم حجره باشد و در اين باره با شيخ حرف زد. شيخ قبول نکرد، او زياد اصرار و التماس کرد شيخ فرمود: قبول مي کنم با اين شرط که هر چه از حال من اطلاع پيدا کني، به کسي نگويي. آن مرد قبول کرد، مدتي باهم بودند تا آن که زماني رسيد که هر دو مبتلا به تنگي معاش شدند؛ به حدي که قوت لايموت هم نداشتند و به کسي هم اظهار نمي کردند، تا آنکه آثار ضعف و ناتواني از چهره آن مرد نمودار شد. در آن حال کسي از کنار آن مرد عبور مي کرد، حال او را ديد و علت ضعف و بي حالي او را پرسيد، او چيزي نگفت، اما عابر زياد اصرار ورزيد .آن مرد قضيه را فاش کرد که ما دو نفر طلبه علم دين مدت زيادي است غذا نخورده ايم. آن شخص تا مطلع شد رفت غذائي تهيه کرد و مقداري وجه به آن طلبه داد و گفت: نصف اين غذا و پول مال تو و نصف ديگر را به رفيقت بده. وقتي که مقدس وارد حجره شد و آنها را ديد، سوال کرد که از کجا رسيده، آن طلبه حکايت را نقل کرد. مقدس فرمود: ديگر هنگام جدايي ما شده است.
نگاهي به ورود قدرت ها به عرصه نفت ايران در دهه سي شمسي
به موجب قرارداد دارسي، پنج ايالت شمالي ايران در شعاع عمليات دارسي قرار نمي گرفت. قرارداد 1312 نيز حق انحصاري احداث خط لوله را از مناطق نفت خيز تا خليج فارس از شرکت نفت انگليس و ايران سلب مي کرد. اين امر دست دولت را براي اعطاي امتياز به شرکت هاي ديگر خارجي بازمي گذاشت.
دولت ايران از آنجا که به منظور ايجاد توازن بين دو قدرت انگلستان و شوروي در فاصله جنگ جهاني دوم در پي ارتباط سياسي با امريکا بود، با استفاده از اين فرصت اقدام به اعطاي امتياز نفت به يک شرکت آمريکايي کرد. نخستين شرکت آمريکايي که موفق شد در سال 1316 به مدت 60 سال امتياز نفت را از دولت ايران بگيرد، وابسته شرکت نفت «سي برود» بود که تحت عنوان شرکت نفت آمريکا- ايران (اميرانين) شناخته شد.
شرايط اين امتياز در بيشتر موارد مشابه شرايط قرارداد 1312 بود. به موجب اين قرارداد شرکت «اميرانين» ظرف سه سال اول، در محدوده اي از نقشه جغرافيايي ايران که منضم به قرارداد شده بود، حق اکتشاف نفت را داشت و پس از سه سال بايد دو ولايت از ولايت شرق يا شمال شرق را براي عمليات خود انتخاب کند و در پايان سال پانزدهم مجموع قطعاتي را که انتخاب مي کند، از حوزه امتيازيه (100 هزار مايل مربع) تجاوز نکند.
اين شرکت فعاليت خود را براساس مصوبه مجلس شوراي ملي در پانزدهم بهمن 1315 و به منظور استخراج و بهره برداري از منافع نفتي مناطق شرقي و شمال شرقي ايران آغاز کرد، اما ديري نپاييد که از ادامه فعاليت منصرف شد و مراتب را به دولت ايران اعلام داشت.
سعي دولت ايران در برقراري ارتباط با آمريکا به منظور جلب حمايت و پشتيباني آن کشور در مقابل دو قدرت انگلستان و شوروي، توجه و نظر دولت آمريکا را بيش از پيش جلب کرد و مذاکرات اين کشور را با دولت ايران به صحنه رقابت بين دولت هاي انگليس و آمريکا بدل ساخت. شرکت هاي نفتي هر دو کشور در ارائه بهترين پيشنهادها جهت اخذ امتياز دلخواه خود مي کوشيدند.
شرکت هاي «استاندارد واکيوم» و «سينکلر» از جمله شرکت هاي آمريکايي بودند که به انعقاد قرارداد با دولت ايران در خصوص توسعه و بهره برداري منابع نفتي علاقه مندي نشان دادند.
شرکت «استاندارد واکيوم» در قدم نخست براي جلب حمايت دولت متبوع خود نظر وزارت خارجه را در اين رابطه جويا مي شود. وزارت خارجه نيز در پاسخ به اين شرکت، ضمن استقبال از اين اقدام، لزوم مشاوره با دولت آمريکا را در جريان قرارداد خاطرنشان کرده و مي نويسد: «دولت آمريکا بسيار خوشبخت خواهد شد چنانچه شرکت هاي نفتي آمريکا بتوانند از هر امکاني براي توسعه و بهره برداري منافع نفتي در هر کجا که ممکن باشد، استفاده کنند. وزارت امور خارجه آمريکا به هيچ وجه مخالفت و اعتراضي نسبت به شرکت «استاندارد واکيوم» براي مذاکره با دولت ايران ندارد، ولي از آن شرکت مي خواهد که قبل از طي مراحل نهايي و امضاي هر نوع قراردادي با ايران درباره شرايط و مواد قرارداد يا توافقنامه با وزارت امور خارجه مشورت به عمل آورد.»
در اين شرايط شرکت نفتي انگليسي هلندي «رويال داچ شل» نيز براي عقب نماندن از قافله نفت و گرفتن ابتکار عمل از شرکت هاي آمريکايي، نمايندگاني را به ايران گسيل مي دارد تا براي گرفتن امتياز نفت در استان هاي جنوب شرقي ايران با مقامات ايراني به مذاکره بپردازند. در قالب مذاکرات، پيشنهادهايي از سوي سه شرکت نفت آمريکايي و انگليسي به دولت ايران تسليم مي شود.
از اينجا رقابت سختي ميان شرکت ها درمي گيرد. دولت ايران نيز در پي آن بود که از فرصت استفاده و شرايط را به نفع خود تمام کند، هرچند که در اين مذاکرات بيشتر به شرکت هاي آمريکايي تمايل نشان مي دهد، زيرا همانطور که گفته شد، مصونيت اراضي خود را از تعرضات کشورهاي انگلستان و شوروي در گرو حمايت هاي دولت آمريکا مي ديد! از اين رو به منظور مطالعه و بررسي پيشنهادهاي سه شرکت نفت آمريکايي و انگليسي، کميسيوني با حضور جمعي از افراد آگاه و دو کارشناس خارجي تشکيل مي دهد، اما نتيجه اين مطالعات به دليل مخالفت شديد نمايندگان چپ گراي مجلس و تقاضاي دولت شوروي براي دريافت امتياز نفت شمال ايران بي ثمر ماند.
جنگ دوم جهاني نقش و اهميت نفت را در آتش افروزي هاي نظامي و گردش ماشين هاي جنگي بيش از پيش آشکار ساخت. بخش عمده سوخت نيروي هوايي متفقين (انگلستان، شوروي و آمريکا) در جبهه هاي خاورميانه، خاور دور و اروپا از آبادان تامين مي شد. شوروي که تا آن زمان در ميدان رقابت با آمريکا و انگليس بر سر تسلط بر منابع نفتي ايران به طور جدي بخت خود را نيازموده بود، يکباره به خود آمد و با اعزام هياتي، هرگونه روابط سياسي و اقتصادي با ايران را مشروط به دريافت امتياز نفت شمال ايران کرد.
اين هيات نيمه دوم شهريور ماه 1323 به رياست سرگئي کافتارادزه، معاون کميسارياي ملي امور خارجه وقت شوروي، وارد تهران شد. البته خبر آمدن اين هيات قبل از سوي مجيد آهي، سفير ايران در مسکو، ابلاغ شده بود و دولت ايران نيز در جواب، از ملاقات و مذاکرات حضوري که به نفع دو کشور باشد، اظهار خرسندي کرد. اين هيات پس از ورود به ايران و بازديد از مناطق شمالي، رسما امتياز نفت استان هاي شمالي را از دولت ايران خواستار شد. اين درخواست برخلاف انتظار، با استقلال هيات دولت مواجه نشد. از اين رو کافتارادزه به رسم سنت معمول هيات هاي اعزام به ديدار بالاترين مقام سياسي کشور يعني شاه نايل آمد و مراتب شکايت و نارضايتي خود را از ساعد، نخست وزير وقت و دولت او اعلام داشت. رئيس هيات اعزامي در اين ديدار به شاه هشدار داد که روابط سياسي و اقتصادي دو کشور بستگي به اعطاي امتياز نفت به شوروي دارد. وي همچنين با اصرار تمام از شاه خواست که به دولت دستور دهد تا نسبت به شروع مذاکرات در اين خصوص، تسريع کند، اما شاه در آن ملاقات مرجع تصميم گيري در باب قرارداد را دولت و مجلس شوراي ملي معرفي کرد.
سرگئي کافتارادزه پس از گذشت چهار روز از ملاقات خود با شاه در 13 مهر در يک مصاحبه مطبوعاتي گفت: «من در راس يک هيات دولتي به منظور مطالعه وضع شرکت نفت «کوير خوريان» و تحصيل اطلاعات در مورد منافع طبيعي نفت شمال وارد ايران شده ام.
ما به بازديد تمام نقاطي که مورد نظرمان بود، موفق شده ايم و زمين شناسان و کارشناسان شوروي اطلاعات لازم را به دست آوردند. من نتايج عمليات خود را به اطلاع دولت متبوع خويش رسانده ام و اينکه به هياتي که من در راس آن قرار دارم، اجازه داده شده است که پيشنهادي به دولت ايران تقديم داريم که کشف و استخراج نفت در مناطق شمالي ايران به دولت شوروي واگذار شود.
دولت شوروي براي اين مساله اهميت شاياني از نظر تحکيم روابط و مراودات سياسي، اقتصادي و فرهنگي ميان دو کشور دوست و همجوار قائل است.»
ساعد، نخست وزير وقت در واکنش به اظهارات کافتارادزه اعلام کرده دولت ايران براساس تصميم هيات وزيران از اعضاي هرگونه امتياز به خارجيان، پيش از استقرار صلح و روشن شدن وضع دنيا خودداري خواهد کرد.
اين گفته کافتارادزه و هيات همراه را گران آمد. وي در مصاحبه اي با ارباب جرايد ضمن تشريح فوايد امتياز مورد تقاضاي شوروي گفت: «جناب آقاي نخست وزير در مذاکرات خود با اينجانب نه تنها حسن تلقي کامل و وارد بودن در موضوع را اظهار کردند، بلکه وعده داده بودند که براي حل مثبت مسئله، کمک و مساعدت کند، ولي چنانکه معلوم است دولت ايران تصميمي مبني بر اينکه مطالعه و واگذاري امتياز را به دولت شوروي به پايان جنگ موکول سازد، اتخاذ کرده که در حقيقت رد پيشنهاد است. اينجانب بايد صراحتا و به طور آشکار اظهار کنم که تصميم فوق در محافل شوروي کاملا به طور منفي تلقي شده است. افکار عمومي شوروي بر اين عقيده است که دولت آقاي ساعد با اتخاذ چنين رويه اي درباره پيشنهاد دولت شوروي، در راه تيرگي مناسبات دو کشور قرار گرفته است.»
متقابلا نخست وزير نيز در مصاحبه اي ديگر، تصميم گيري در خصوص اعطاي امتيازات نفتي را به پايان جنگ موکول و يکي از علت هاي اين تصميم دولت را روشن نبودن وضع اقتصادي جهان در شرايط جنگي عنوان کرد.
جاي پاي توده
تصميم دولت ايران موجب بروز واکنش از سوي معاون وزارت خارجه شوروي و به دنبال آن برپايي تظاهراتي در شهرهاي بزرگ کشور از جمله تهران، اصفهان، تبريز و مشهد شد.
اين تظاهرات به هدايت حزب توده در حمايت از اعطاي امتياز نفتبه دولت شوروي و در پناه کاميون ها و تانک هاي روسي برپا شد. حزب توده و وکلاي وابسته به آن در مجلس وقت که پيوسته اعطاي هرگونه امتياز را به دولت خارجي خيانت به شمار مي آوردند، آشکارا اذعان داشتند که براي برقراري توازن قوا همانگونه که انگليسي ها امتياز نفت جنوب را در اختيار دارند، شوروي نيز بايد بر امتياز نفت شمال دست يابد.
گويا اينان نبودند که تا چندي پيش در برابر نمايندگان ملت، مخالفت خود را با دادن امتياز به دولت هاي خارجي اعلام داشتند!
ادامه دارد ...
منبع: موج نفت، احمدراسخي لنگرودي
تصميم دولت ايران موجب بروز واکنش از سوي معاون وزارت خارجه شوروي و به دنبال آن برپايي تظاهراتي در شهرهاي بزرگ کشور از جمله تهران، اصفهان، تبريز و مشهد شد.
سعي دولت ايران در برقراري ارتباط با آمريکا به منظور جلب حمايت و پشتيباني آن کشور در مقابل دو قدرت انگلستان و شوروي، توجه و نظر دولت آمريکا را بيش از پيش جلب کرد و مذاکرات اين کشور را با دولت ايران به صحنه رقابت بين دولت هاي انگليس و آمريکا بدل ساخت.
جنگ دوم جهاني نقش و اهميت نفت را در آتش افروزي هاي نظامي و گردش ماشين هاي جنگي بيش از پيش آشکار ساخت. بخش عمده سوخت نيروي هوايي متفقين (انگلستان، شوروي و آمريکا) در جبهه هاي خاورميانه، خاور دور و اروپا از آبادان تامين مي شد.
سرگئي کافتارادزه پس از گذشت چهار روز از ملاقات خود با شاه در 13 مهر در يک مصاحبه مطبوعاتي گفت: «من در راس يک هيات دولتي به منظور مطالعه وضع شرکت نفت «کوير خوريان» و تحصيل اطلاعات در مورد منافع طبيعي نفت شمال وارد ايران شده ام.
هنرنمايي طبيعت
ايران، سرزميني زيبا و هزاررنگ است که به هر گوشه اش بنگريد با طبيعتي تماشايي و چشم نواز مواجه مي شويد؛ چشم انداز هايي که با رنگين کماني از رنگ جلوه گري مي کنند و تصويري خارق العاده پيش رويتان قرار مي دهند. يکي از اين چشم اندازهاي طبيعي شگفت انگيز در مسير ميانه – زنجان خودنمايي مي کند؛ جاده اي که در ميانه هاي آن با کوه هاي رنگين کماني روبه رو مي شويد که با رنگ هاي قرمز، زرد، سفيد و نارنجي هنرنمايي طبيعت را به رخ رهگذران مي کشد.
کوه هاي رنگي «آلاداغ لار» که حدود 70 کيلومترمربع وسعت دارد، در 25 کيلومتري شمال شرقي تبريز و در مسير شهرستان خواجه و اتوبان ميانه – زنجان قرار گرفته است. قدمت اين کوه ها 15 ميليون سال برآورد شده و از آنها به عنوان يکي از شاهکارهاي بي نظير طبيعت ياد مي شود. آلا در زبان ترکي به معناي رنگارنگ است و داغ نيز معني کوه مي دهد. به همين دليل است که به اين کوه هاي خيره کننده رنگارنگ «آلاداغ لار» مي گويند.
از دلايل رنگي شدن اين کوه ها مي توان به شرايط اکسيدان (زنگ زدگي) و وفور اکسيژن و ترکيب آن با اين عنصر اشاره کرد که باعث شده برخي نقاط «آلاداغ لار» به رنگ قرمز در آيد. برخي رنگ ها نيز نشان از وجود مواد معدني دارد. به عنوان مثال رنگ سبز اين کوه ها نشان دهنده مواد معدني مس است که به دليل کربناته شدن به اين رنگ درآمده است.
حضور در اين منطقه و گشت و گذار در ميان کوه هاي «آلاداغ لار» اين فرصت را به شما مي دهد که مناظر تازه اي را ببينيد و به تماشاي رنگ هاي افسونگري بنشيند که تابلويي از زيبايي ها را برايتان به تصوير مي کشد.
در ميان اين کوه ها، گاهي آبراهه هايي جريان دارند که شکلي خاص به آنها بخشيده اند. انعکاس زيبايي کوه هاي رنگارنگ در آب، تصاوير خيره کننده اي را خلق کرده که نمي توان از آن لحظه اي چشم برداشت.
در اطراف کوه هاي رنگين کماني «آلاداغ لار»، روستاها و آبادي هايي خودنمايي مي کند که همچون خاک اين کوه ها رنگين هستند، به حدي که گويي طبيعت، با رنگ هاي شاد آنها را نقاشي کرده است. گواه اين مدعا هم خاک هاي رنگي به کار رفته در کاهگل ديوار خانه هاست.
رنگي بودن کوه ها و تپه هاي اين منطقه، چشم اندازي پيش رويتان قرار مي دهد که نمي توانيد از ثبت آنها چشم پوشي کنيد. در کوه هاي «آلاداغ لار» رنگ هاي مسي و زرد، وقتي در شرايط نور مناسب و هواي گرم قرار مي گيرند، به يکي از زيباترين مناظر روي زمين تبديل مي شوند که مي تواند بهترين سوژه براي عکاسي باشد. پس دوربين تان را در اين سفر فراموش نکنيد تا بتوانيد عکس هاي زيبا و به يادماندني را به ثبت برسانيد.
در تمام ايام سال مي توانيد راهي اين منطقه شويد و از ديدن کوه هاي رنگين کماني لذت ببريد. اين کوه ها در تمام فصول سال زيبا و شگفت انگيز هستند. در فصل بهار و تابستان کوه هاي «آلاداغ لار» با تابش نور خورشيد رنگ خاصي پيدا مي کنند و در پاييز و زمستان نيز با بارش باران و برف، تصويري متفاوت را مقابل ديدگانتان قرار مي دهند.
از استان آذربايجان شرقي، 25 کيلومتري شمال شرقي تبريز، وارد جاده ميانه - زنجان شويد. در ميانه هاي راه، اين کوه هاي رنگي قابل مشاهده هستند.
* هنگام حضور در اين مناطق، از آثار ارزشمند کشورمان محافظت کنيد.
* از آسيب رساندن به جاذبه هاي تاريخي بپرهيزيد.
* زباله هايتان را در طبيعت رها نکنيد.
* در حفظ آثار باارزش و تاريخي کشورمان بکوشيد تا نسل آينده نيز بتواند از ديدن آنها لذت ببرد.
امتحان کردن غذاهاي محلي، تجربه اي لذت بخش است که نمي توان از کنار آن بسادگي گذشت.
يکي از پرطرفدارترين غذاهاي محلي استان هرمزگان، مهياوه يا مهوه است.
اين غذا آبکي، تيره رنگ، شور و تند است که آن را از مخلوط يک نوع ماهي ريز به نام متوتا، خندل (نوعي خردل)،گشنيز و رازيانه درست مي کنند و با نان يا همراه با غذاهاي ديگر مي خورند. اين غذاي محلي خوش آب و رنگ بسيار مقوي (کلسيم و فسفر) و اشتهاآور است.
دنده کباب، يکي از قديمي ترين و دنده کباب و نام آشناترين غذاي کرمانشاه است. اين کباب که شهرت جهاني دارد، در فهرست ميراث ناملموس ملي به ثبت رسيده است. دنده کباب اصيل کرمانشاهي از گوشت دنده گوسفند، رب گوجه، زعفران و ادويه تهيه مي شود. پختن اين غذاي محلي کار هر کسي نيست و مهارت هاي خاص خود را مي خواهد.
اناربيج (سبزي فسنجان)، يکي از خورش هاي معروف و پرطرفدار استان گيلان است. اين خورش در واقع نوعي فسنجان تابستاني است. فسنجان، غذاي گرمي است که در تابستان چندان طرفدار ندارد؛ اما از آنجا که غذاي سنتي گيلاني ها به شمار مي رود، مردمان اين خطه با اضافه کردن مقداري سبزي آن را به غذايي تابستاني تبديل کرده اند. اين غذاي فوق العاده به همراه باقالي قاتق و زيتون پرورده سرو مي شود.
دانستنی های بوم گردی
واحدهاي بوم گردي از يک دهه قبل بتدريج در ايران شکل گرفتند. مناطق گردشگرپذير کشور به صورت خودجوش، واحدهايي احداث کردند که نشانه هايي از جوامع محلي داشتند. اقدامي که باعث شده، مسافران و گردشگران با فرهنگ و نوع زندگي مردم مناطق مختلف از نزديک آشنا شوند و در فعاليت هاي روزمره آنان مشارکت کنند و مشکلات برخي از آنها را از نزديک ببينند. واحدهاي بوم گردي در روزهاي آغازين خود مانند امروز شناسنامه نداشتند و نظارت دقيقي روي آنها نبود؛ اما با گذشت زمان و استقبال گردشگران، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ضوابطي را براي احداث آنها تدوين کرد تا امروز کسب و کارهاي کوچکي در اين زمينه شکل بگيرد. در حال حاضر اقامتگاه هاي بوم گردي زيادي در نقاط مختلف کشور احداث شده اند که سالانه ميزبان مسافران و گردشگران زيادي هستند؛ ميزباناني که علاوه بر پذيرايي، وظيفه معرفي فرهنگ و آداب مناطق خود را هم دارند.
با توجه به شرايط طبيعي و اقليمي هر منطقه، اقامتگاه هاي بوم گردي متفاوت است. اين اقامتگاه ها مي تواند کاروانسراي قديمي، يک خانه روستايي خشتي در قلب کوير يا سياه چادرهاي عشاير ايراني باشد که امروز مرمت و احيا شده تا از علاقه مندان اين نوع گردشگري پذيرايي کند. تفاوت هاي اقليمي و فرهنگي در ايران باعث شده بوم گاه هاي متنوعي در سراسر ايران وجود داشته باشد. تفاوت هايي که فرهنگ غني ايرانيان از جمله مهمان نوازي، احترام به طبيعت، مراسم هاي آييني و لباس هاي زيبا و سنتي و همچنين سبک هاي متنوع زندگي در اقليم هاي متفاوت را به جهانيان نشان مي دهد. با رواج بوم گردي، مردم در شهرهاي مختلف ايران توانسته اند در صنعت گردشگري اتفاق اميدوارکننده اي را رقم بزنند؛ اتفاقي که هم به سود ميزبانان تمام مي شود و هم به سود مهمانان است. در اين بين نکته اي که بايد به آن اشاره کرد، ميانگين وجود اقامتگاه هاي بوم گردي در استان هاي مختلف کشور است. براساس آمار، استان هاي مرکزي و شمالي کشور بيشترين اقامتگاه هاي بوم گردي را در خود جاي داده اند که از جمله آنها مي توان به استان يزد اشاره کرد که به دليل دارا بودن بافت شهري قديمي از اقامتگاه هاي بوم گردي زيادي برخوردار است. اقامتگاه هاي بوم گردي شهر يزد، در واقع خانه هاي قديمي هستند که با پيشينه باستاني خود، تاريخ گذشتگان را روايت مي کنند و داراي معماري خاص مناطق کويري هستند که از جمله آنها مي توان به نيم دايره بودن سقف ها در برخي از بخش هاي اين خانه ها اشاره کرد که طاق دوري يا ضربي ناميده مي شود. مصالح خشتي و کاهگلي به کار رفته در بناي اين خانه ها، موجب استقبال گردشگران داخلي و خارجي زيادي از اين شهر تاريخي شده است.
ظروف مسي و شيشه اي صنايع دستي، برخاسته از قدمت فرهنگي- هنري هر خطه و نمادي از آداب و رسوم، سنن، ارزش ها و سبک زندگي مناطق مختلف است. براي توليد اين دست ساخته هاي کم نظير، نيازي به تکنولوژي پيشرفته نيست و دانش توليد صنايع دستي به صورت بومي بوده و از نسلي به نسل ديگر منتقل شده است. در ادامه معرفي صنايع دستي ايران به کهن ترين فناوري ايران پرداخته ايم.
از کهن ترين فناوري هاي مردمان ايران زمين بايد به توليد ظروف مسي و شيشه اي و شکل دادن به آنها در ادوار گذشته اشاره کرد. شيشه گري، يکي از قديمي ترين صنايع دست ساز بشري است که ايرانيان پيشروان آن بوده اند. اين هنر که زمان پارت ها و ساسانيان در ايران رواج پيدا کرد، در دوران سلجوقيان به اوج شکوفايي خود رسيد. در اين هنر از دو تکنيک دميدن در قالب يا دميدن آزاد استفاده مي شد. شکل دهي و ايجاد نقش هاي برجسته روي شيشه، اين صنعت را به يک فناوري با قابليت بالا تبديل کرد. يکي ديگر از صنايع دستي کهن ايران، مسگري است که قدمت آن حداقل به 5 هزار سال پيش مي رسد. اولين مسگران نيز ايرانيان بوده اند. اين صنعت محبوب در جهان نه تنها از نظر هنري، بلکه به دليل دارا بودن قابليت هاي بسيار زيادي همچون ميکرب زدايي در غذا، قدرت تحمل حرارت بالا و داشتن اشکال زيبا، از نظر پزشکي هم بسيار مورد توجه است. مراکز اصلي و مشهور اين هنر شهرهاي کاشان، اصفهان، کرمان، زنجان و شيراز هستند. ظروف شيشه اي و مسي، سهم زيادي در صادرات صنايع دستي ايران دارند.
دانستنی های ضروری و توصیه هایی که باید جدی گرفته شوند
تب کريمه کنگو که با نام اختصاري «CCHF » شناخته مي شود، از بيماري هاي ويروسي مشترک بين انسان و حيوان است که در صورت عدم پيشگيري هاي لازم يا تاخير در درمان، خطرناک است و باعث مرگ مي شود. هر سال در فصل گرما گزارش هايي از شيوع برخي بيماري ها منتشر مي شود که تب کريمه کنگو، يکي از آنهاست؛ بنابراين آگاهي از اين بيماري بسيار ضروري است.
تب کریمه کنگو برای اولین بار در سال ۱۹۴۴ در شبه جزیره کریمه از سوی دانشمندان روسی شناسایی شد و تب هموراژیک کریمه نام گرفت. در سال ۱۹۶۹ مشخص شد عامل تب خونریزی دهنده کریمه، مشابه عامل بیماری است که در جریان اپیدمی سال ۱۹۵۶ در کنگو کشف شد. ترکیب نام این دو منطقه باعث شد این بیماری، تب کریمه کنگو نام گذاری شود.
در این بیماری همه چیز از یک کنه شروع می شود. ویروسCCHF بر اثر گزش کنه و تماس با خون و بافت آلوده باعث بروز بیماری می شود. بیشتر قربانیان و کسانی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند، کارگران کشتارگاه ها، دامپزشکان و کشاورزان هستند.
داروهای ضدویروس برای درمان این بیماری موثر هستند و تاثیر مثبتی دارند، اما تب کریمه کنگو درمان خاصی ندارد. برای دام ها هم از واکسن استفاده می کنند، اما واکنس معتبری که بتواند از بیماری پیشگیری کند، وجود ندارد.
تب کریمه کنگو، یک بیماری ویروسی است که نوعی کنه سخت، مخزن و ناقل آن است. این ویروس می تواند بسیاری از حیوانات اهلی و وحشی را مبتلا کند. انسان هم در صورت تماس با حیوان آلوده به ویروس ممکن است مبتلا شود. پرندگان به جز شترمرغ مقابل این ویروس مقاوم هستند. این ویروس مسری از انسان به انسان قابل انتقال است و از طریق تماس نزدیک با خون، ترشحات اندام یا مایعات بدن افراد آلوده به فرد سالم منتقل می شود. عامل اصلی این بیماری نوعی کنه است که اگر دام ها به آن آلوده شوند، علائمی ندارند و دامپزشک و دامدار نیز نمی توانند آن را تشخیص دهند، مگر با آزمایش خون.
بیمار مشکوک به تب کنگو را باید ایزوله کرد. بیمار با افراد خانواده و کارکنان بیمارستانی نباید در تماس باشد. تمام وسایل بیمارستانی مانند ماسک، دستکش، روپوش، پیشبند، لوله های خون، سرنگ های استفاده شده و هر وسیله ای که با ترشحات بیمار در تماس بوده اند نیز، باید سوزانده شوند.
سمپاشی منازل و اصطبل ها برای کاهش کنه ها بسیار ضروری است.
مصرف مواد ضدعفونی کننده برای گندزدایی سرویس های بهداشتی و محیط های آلوده به خون و ترشحات بیمار از اهمیت زیادی برخوردار است.
به دلیل اینکه دام علامتی برای این بیماری ندارد، باید از مصرف گوشت تازه خودداری شود و دام پس از ذبح تا ۲۴ ساعت در دمای منفی یک تا چهار درجه قرار گیرد. این کار باعث می شود ویروس ها بر اثر سرما کشته شوند.
5- پرسنلی که از بیمار مراقبت می کنند، اگر در معرض تماس پوستی یا پوستی مخاطی با خون، مایعات بدن یا فضولات بیمار قرار گرفتند، باید فوری سطح آلوده را با آب و صابون شست وشو دهند.
6- از خرید گوشت های بدون مهر دامپزشکی (کشتار غیرمجاز) باید خودداری کرد.
7- کارکنان بهداشت و درمان و افرادی که با خون، ترشحات بدن بیمار یا بافت های آلوده تماس داشته اند، باید به طور مرتب و حداقل تا 14 روز پس از تماس با بیماران تحت نظر باشند و هر روز درجه حرارت بدن آنها کنترل شود.
پوشیدن لباس روشن، امکان تشخیص کنه بیماری زا را آسان تر می کند. نابودی کنه های مهاجم در اصطبل و مزارع بسیار موثر است. استفاده از دستکش و پوشیدن دیگر لباس های محافظ در صورت سروکار داشتن با حیوانات توصیه هایی هستند که دامداران و کشاورزان باید آنها را جدی بگیرند و رعایت کنند. همچنین توصیه می شود گوشت قبل از توزیع، 24 ساعت در سردخانه های کشتارگاه ها بماند. اگرچه مصرف جگر معنی ندارد و میکروب آن با پخت کامل از بین می رود، اما برای اطمینان از سلامت آن، بهتر است 48 ساعت در یخچال نگهداری شود و پس از آن مورد استفاده قرار گیرد. فریز کردن گوشت قبل از مصرف در دمای فریزر به مدت سه تا چهار ساعت، خطر ابتلا به ویروس تب کنگو را از بین می برد. پختن کامل گوشت مصرفی نیز یکی دیگر از راه های پیشگیری است. به گفته متخصصان، تب کریمه کنگو به راحتی قابل پیشگیری است. بی شک اگر ذبح دام در کشتارگاه های مورد تایید وزارت بهداشت باشد و نکات ایمنی رعایت شود، انتقال این بیماری به مردم به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت.
نشانه هاي تب کريمه کنگو ناگهاني است. علائم بيماري يک تا سه روز بعد از نيش کنه آلوده يا پنج تا شش روز بعد از تماس با حيوان آلوده نمايان مي شود. پس از چند روز، بيماري وارد مرحله خونريزي خواهد شد؛ مرحله اي که خطر اصلي براي بيمار محسوب مي شود و در مواردي به دليل خونريزي هاي شديد داخلي، مرگ فرد مبتلا را به دنبال خواهد داشت. تب، درد عضلاني، سرگيجه، درد گردن، درد پشت، سردرد، چشم درد و ترس از نور نشانه هاي اين بيماري هستند که ممکن است با تهوع، استفراغ، اسهال، دردشکم و گلودرد همراه باشند. نوسان هاي خلقي شديد و احساس گيجي، از ديگر علائم ابتلا به تب کريمه کنگو است. ممکن است بعد از دو تا چهار روز، خواب آلودگي، افسردگي و رخوت جايگزين تحريک شود. علاوه بر اين علائم بايد به ضربان قلب سريع، بزرگ شدن غدد لنفاوي و جوش و کهير ناشي از خونريزي داخل پوست هم اشاره کرد.
با آگاهي از برخي اطلاعات پزشکي مي توانيد دانسته هاي پزشکي تان را بالا ببريد.
جالب است بدانيد که بدن انسان 206 عدد استخوان و 215 جفت عضله دارد، همچنين:
در هر ثانيه 2 ميليون سلول خوني در مغز استخوان توليد مي شود.
در بدن انسان 206 استخوان وجود دارد که بيش از يک چهارم استخوان ها در دستان قرار گرفته است.
تعداد استخوان هاي گردن انسان با استخوان هاي گردن زرافه برابر است. (هفت استخوان)
استخوان در مقايسه با يک ميله فولادي با وزن يکسان شش برابر محکم تر است.
استخوان ران بزرگ ترين استخوان و طول آن تقريبا يک چهارم قد ماست.
طب سنتی
همان طور که مي دانيد، طب سنتي علمي است که درباره بدن انسان، طبع ها و مزاج هاي مختلف، اثر گياهان دارويي و تاثير آنها بر مزاج ها گوناگون بحث مي کند. در طب سنتي از گذشته تاکنون سعي بر اين بوده که با اتکا به قدرت طبيعت براي انواع بيماري ها درمان هاي مناسب ارائه شود. در اين علم، تشخيص دلايل بيماري ها و درمان آنها از طريق گياهاني که در طبيعت موجود هستند، انجام مي شود که اين درمان ها کمترين عوارض را براي بدن دارد.
از مهم ترين مزيت هاي طب سنتي يا همان طب جايگزين نسبت به طب مدرن مي توان به شيوه دفع کنندگي و نه رفع کنندگي آن اشاره کرد.
برخلاف طب مدرن که شيوه درماني در آن رفع کنندگي است، در طب سنتي از شيوه دفع کنندگي استفاده مي شود. اصول طب سنتي مانع از بيمار شدن مي شود، در حالي که اصول طب مدرن به درمان اختصاص دارد، يعني اين طب نمي تواند از بيمار شدن جلوگيري کند، اما مي تواند بيماري ها را درمان کند.
طب سنتي به درمان علت ها توجه دارد، در حالي که طب مدرن بيشتر به عوارض و معلول ها مي پردازد. در طب سنتي درمان بيماري با بررسي مزاج، طبع و... انجام مي شود، اما در طب جديد بيشتر روي درمان بيماري تمرکز مي شود.
در طب سنتي بيشتر داروها گياهي و طبيعي هستند. اگر در اين طب بيمار به اشتباه دارويي مصرف کند يا بيماري به طور صحيح تشخيص داده نشود، داروهاي مورد استفاده خطرناک نيستند و اگر عوارض جانبي هم داشته باشند به راحتي قابل درمان هستند. در طب جديد اما بسياري از داروها شيميايي هستند و روش هاي درماني پرخطري دارند که گاهي يک اشتباه کوچک در تشخيص نادرست بيماري و تجويز اشتباه دارو مي تواند عوارض جبران ناپذيري را براي بيمار به دنبال داشته باشد.
قبل از ورود به بحث رفتار سازماني، بهتر است ابتدا آن را تعريف کنيم. به بيان ساده رفتار سازماني، نحوه تعامل افراد درون يک سازمان را بررسي مي کند. از آنجا که در رفتار سازماني قرار است تعامل افراد با يکديگر بررسي شود، شايد در نگاه اول ساده معنا شود، در حالي که بسيار پيچيده است و در برخي مواقع نيز تحليل برخي رفتارها غير ممکن به نظر مي رسد، زيرا انسان ها رفتارهاي متفاوتي در مکان هاي مختلف و در فرهنگ هاي متفاوت از خود بروز مي دهند. مثلا رفتار يک فرد در منزل با رفتارش در اجتماع و محيط کار متفاوت است؛ بنابراين براي بررسي و تحليل رفتار سازماني بايد به علوم مختلفي مثل روان شناسي و علوم اجتماعي نيم نگاهي داشت.
کارکردهای اصلی رفتار سازمانی در سه بعد بررسی می شود:
- بعد فردی
- بعد گروهی
- بعد سازمانی
در بعد فردی، تاثیر شخصیت افراد بر رفتار او، در بعد گروهی تاثیر شخصیت فرد در تعاملات در گروه و تیم مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت نیز در بعد سازمانی تاثیراتی که فرهنگ سازمانی بر رفتار افراد می گذارد، بررسی و تحلیل می شود.
از آنجا که موفقیت سازمان ها در گرو همکاری تیم های کاری آنهاست، می توان گفت که این منابع انسانی است که سرنوشت و آینده یک سازمان را رقم می زند، به همین دلیل هم تشکیل تیم های قدرتمند در سازمان ها از اهمیت زیادی برخوردار است.
با تشکیل تیم و مشخص شدن هدف، مدیر با چالش های زیادی از جمله مدیریت افراد با طرز فکرهای متفاوت، شخصیت ها و فرهنگ اجتماعی مختلف مواجه خواهد شد؛ بنابراین مدیر برای دستیابی به حداکثر کارایی تیم خود باید اهمیت رفتار سازمانی را درک و به آن توجه کند.
مدیران در درجه اول باید بیاموزند چه افرادی را دور هم جمع و استخدام کنند تا یک تیم قوی تشکیل دهند. در مرحله دوم، مدیر باید بداند با افرادی که دور هم جمع کرده است، چطور رفتار کند و چگونه کنترل و هدایتشان را به عهده بگیرد. بر اساس این اهداف رفتار سازمانی، مدیران به یادگیری دانش رفتار سازمانی اقدام می کنند.
مجموعه ای از ارزش ها، باورها، روش های فکری و.. را فرهنگ سازمانی می گویند که در بین اعضای سازمان مشترک هستند و از طرف اعضای جدید نیز به عنوان روش های صحیح انجام کار پذیرفته می شوند و افراد طبق آن رفتار می کنند. فرهنگ سازمانی هم بعد دیگر رفتار سازمانی است که یکی از تاثیرگذارترین عوامل موثر بر رفتار سازمانی به شمار می رود. فرهنگ سازمانی در واقع راهنمای اصلی رفتار افراد و گروه هاست. افراد جدیدی که وارد سازمان می شوند، هم از فرهنگ سازمانی تاثیر می گیرند. فرهنگ سازمانی نشات گرفته از رفتار مدیران و موسسان سازمان هاست که به سادگی می توان اثرات رفتار آنها را در تمامی سازمان مشاهده کرد. در واقع باید گفت فرهنگ سازمانی، سایه ای از افکار و شخصیت مدیر آن سازمان است.
یکی از ابعاد رفتار سازمانی، تاثیر شخصیت خود فرد بر نوع رفتار وی در سازمان است. می توان گفت شخصیت فرد به نوبه خود بسیاری از تفاوت های رفتاری افراد در سازمان را توجیه می کند. اینکه فرد درون گرا باشد یا برون گرا به سادگی بخشی از رفتارها و نوع تعاملات فرد در سازمان را توجیه می کند. اینکه گوشه گیر باشد یا فردی فعال، برتری طلب باشد یا مهرطلب، بر نوع رفتار فرد تاثیرگذارند؛ بنابراین مدیر یک مجموعه باید این توانایی را داشته باشد که محیطی مناسب برای تعامل سازنده افراد با شخصیت های مختلف ایجاد کند. اتفاقی که می تواند یک محیط پویا و امیدبخش را برای افراد بسازد، به طوری که افراد با اخلاق و رفتارهای متفاوت بتوانند در آن به بهترین شکل ممکن فعالیت کنند و به حداکثر کارایی خود دست یابند.
توجه به ارزش ها در بعد فردی افراد اهمیت زیادی دارد. ارزش های فردی برای افراد بسیار حائز اهمیت است و عملکرد و رفتار آنها با این ارزش ها همسویی دارد. ارزش های فردی در طول زمان و بر اساس کسب تجربه شکل می گیرند که در هر نسلی متفاوتند. به طور مثال ارزش های افراد دهه شصتی با دهه هفتادی کاملا تفاوت دارد؛ موضوعی که به خوبی می توان آن را در جامعه دید.
آنچه مدیران باید مدنظر قرار دهند، این است که افراد همیشه مایل به انجام کاری هستند که با ارزش هایشان همخوانی داشته باشد؛ به همین دلیل، توجه به همخوانی ارزش های افراد با سازمان و شغل بسیار حیاتی و مهم است.
همخوانی ارزش ها از دو بعد بررسی می شود:
1. همخوانی ارزش های فرد با سازمان
2. همخوانی ارزش های فرد با شغل
همخوانی ارزش های فرد با سازمان به شرایطی گفته می شود که ارزش های فرد با ارزش های سازمان همخوانی داشته باشد. همخوانی ارزش های فرد با شغل یعنی ارزش های شخصی فرد با ارزش های موجود در شغل همسو باشد. به عنوان مثال، شما نمی توانید فردی را که آموزش به دیگران جزو ارزش هایش نیست، برای شغل معلمی برگزینید. همخوانی ارزش های فرد با ارزش های سازمان از اولویت بالاتری نسبت به همخوانی ارزش فردی و شغل برخوردار است. در واقع نباید از فردی که ارزش هایش با تیم و سازمانتان همخوانی ندارد، استفاده کنید، حتی اگر ارزش های سازمانی تان با ارزش های او همسو باشد. توجه نکردن به این موضوع، نتیجه خوبی برای سازمان ها دربرنخواهد داشت و باعث ایجاد تنش و چالش های بسیاری می شود که باید با مدیریت درست از رخ دادن چنین اتفاقاتی جلوگیری کرد.
درک ما از محیط اطراف در نوع رفتاری که از خود بروز می دهیم، تاثیر زیادی دارد. البته باید گفت این بدان معنا نیست که درک ما از محیط کاملا صحیح و منطقی است. در بسیاری از مواقع شواهد و ظواهر را بررسی می کنیم و پس از آن، عمق موضوع را بر اساس همین شناخت سطحی مان تخمین می زنیم؛ بنابراین درک ما از محیط مان سطحی است و ما را دچار توهم می کند، پس رفتارهایی را که هم بروز می دهیم، نمی توانیم بگوییم که دقیق است.در محیط کار خود شواهدی را که می بینیم، تعمیم می دهیم. برداشت هایی که بستگی به سازمانی دارد که در آن مشغول به کار هستیم. ما افراد را در مقایسه با کسان دیگری که در سازمان هستند، ارزیابی و سپس براساس شواهد خود نتیجه گیری می کنیم.بر همین اساس، محیط کار سازمانی که فرد در آن کار می کند، بر رفتار سازمانی اش تاثیر می گذارد. این خود دلیل خوبی است که مدیران توجه ویژه ای به محیط کاری افراد داشته باشند.
مشعل - بارها از کارکنان اقماري شنيده ايم که در ساعت هاي بيکاري و خارج از کار خوابشان نمي برد و يا تعادل خوابشان به هم مي خورد و حتي گاه اين مسئله حاد شده و به پزشک مراجعه داشته اند. يکي از کارکنان اقماري مي گفت: وقتي در «رست» هستم، به شدت ميزان خوابم کم و بي نظم مي شود و به عبارتي خوابي آشفته دارم و اين شرايط وضعيت و تعادل روحي و رفتاري من را تحت تاثير خودش قرار داده و حتي برخي مواقع به خوردن قرص هاي خواب فکر مي کنم. بسياري از کارکنان براي اين شرايط خود در طول سال ها نتوانسته اند راه حلي پيدا کنند و همچنان با اين شرايط نامتعادل ادامه مي دهند و بسياري ديگر به اين شرايط عادت کرده اند و آن را به عنوان جزئي از زندگي اقماري پذيرفته اند، اما از آنجا که اين شرايط نه تنها براي خود فرد، سلامت جسمي و روحي و روابط خانوادگي و اجتماعي اش اهميت زيادي دارد، در روابط با اعضاي خانواده و دوستان و اقوام هم اثرگذار است و شايد لازم باشد توصيه کنيم اگر اقماري هستيد و چنين شرايطي داريد، درباره اين شرايط با يک مشاور پزشکي صحبت داشته باشيد. چرا که همواره اين شرايط را فقط شما در شهر و کشورتان نداريد و بسيار در نقاط مختلف دنيا در شرايط مشابه با شما هستند و مي توانيد از تجربيات ديگران استفاده کنيد. در ادامه پيشنهادهايي براي مقابله با اين مسئله مطرح مي کنيم که مي توانيد آنها را امتحان کنيد.
اگر در شيفت شب يا شيفت هاي چرخشي کار مي کنيد، مي توانيد با آرام و تاريک نگه داشتن اتاق خوابتان، خواب خوبي براي خود به ارمغان آوريد. از چشم بند خواب استفاده کنيد و گوش هايتان را بپوشانيد تا هيچ سر و صدايي نشنويد. در ساعات پاياني روز خوراکي ها و نوشيدني هاي کافئيني مصرف نکنيد و با چند حرکت کششي قبل از خواب آرامش بدنتان را برگردانيد.
افزايش تحرک بدني و تلاش براي رسيدن به خواب عميق در طول ساعات استراحت مي تواند اثرات منفي سيکل بدني از نظم و تعادل خارج شده را کاهش دهد و داشتن رژيم غذايي سالم نيز بسيار موثر خواهد بود. بر اساس نتايج تحقيقات صورت گرفته و به گواه پزشکان؛ افزادي که برنامه منظم خواب- بيداري آنها مختل مي شود، تمايل دارند غذاي بسيار بيشتري نسبت به نيازشان مصرف کرده، کمتر غذاهاي سالم خورده و بيشتر به سمت غذاهاي فرآوري شده مي روند.
ورزش بهترين راه حل براي شماست. خستگي و تخليه انرژي در طول روز حتي اگر آن روز را سخت کار کرده باشيد، براي شما يک فرصت مناسب است تا به يک خواب آرام و عميق برويد. معمولا در سايت هاي کاري، فضايي را براي ورزش روزانه کارکنان اختصاص داده اند و اين فرصت براي شما فراهم خواهد بود که حتي براي زماني کوتاه، ورزش روزانه داشته باشيد.
چرت روزانه در مورد افراد مختلف اثرات متفاوتي دارد؛ برخي افراد در عين خستگي بسيار با يک چرت کوتاه خواب شبشان به هم مي خورد و برخي ديگر آن چرت کوتاه، خواب شبشان را تنظيم مي کند. امتحان کنيد که شما از کدام دسته هستيد و اگر لازم است در طول روز با يک چرت کوتاه خوابتان را تنظيم کنيد.
اگر اين شرايط بيش از اندازه سلامت و جريان زندگي شما را به هم ريخته، لازم است با مشاور و پزشک در اين مورد مشورت کنيد. گاهي با يک قرص و تجويز مناسب مي توانيد شرايط با ثباتي را براي خود ايجاد کنيد.
کافئين و هر گونه محرک ديگر بايد به صورت جدي اجتناب شوند. شايد نوشيدن يک استکان چاي يا قهوه در ابتداي شيفت کاري تاثيرگذار باشد اما اگر در مصرف آن زياده روي کنيد، متوجه خواهيد شد زماني که به خانه برمي گرديد، برنامه خواب خود را کاملا بر هم خواهيد زد. از داشتن وعده هاي غذايي سنگين، قهوه زيادي و داروهاي بدون تجويز پزشک براي بيدار بودن، اجتناب کنيد.
بيش از 100 پروتئين موجود در خون به دليل داشتن شيفت کاري شبانه و طولاني مدت و شب بيداري تحت تاثير قرار مي گيرند که شامل پروتئين هايي در زمينه کنترل قند خون، متابوليسم انرژي و کارکرد سيستم ايمني مي شود و تغيير در مقدار اين پروتئين ها روي بي خوابي اثر مي گذارد. پس لازم است اگر در اين شرايط هستيد، نسبت به تامين پروتئين هاي اصلي مورد نياز بدن اقدام کنيد.
اين تغييرات شيفت و برنامه کاري معمولا ارتباطات شما را با اعضاي خانواده و جمع هاي دوستانه و فاميلي کم و يا قطع مي کند. درست است که بخشي از اين شرايط غير قابل برگشت است، اما با برنامه ريزي و هماهنگي مي توانيد اين همراهي را مديريت کنيد چراکه تنهايي و يا احساس تنهايي خيلي زود ممکن است غير از اثرات بي خوابي، شما را به سمت افسردگي بکشاند.
نور زياد، تصويري همچون نور روز را فراهم مي کند و کمک مي کند تا از خواب پرهيز شود. اگر در طول شب کار مي کنيد، مغز شما تشخيص مي دهد که زمان شب و اين امر ممکن است به دليل سطح ملاتونين بالا، شما را به خواب ببرد. بنابراين، در محل کار، نوري همانند نور روز را فراهم کنيد. محل کار شما بايد از نور کافي برخوردار باشد تا هوشياري و انرژي را ارتقا دهد. ساعت دروني بدن شما اين گونه تربيت شده است که متوجه شود که نور روز يعني اين که بدن بايد متمرکز باشد و کار کند و نخوابد.
براي افرادي که تنها هستند، شرايط در ساعات خواب قابل کنترل است، اما اگر در ساعات غير شيفت در کنار اعضاي خانواده هستيد، آنها را از ساعات شيفت و استراحت خود آگاه کنيد تا براي اين ساعت هاي استراحت شما آماده باشند و فضاي اتاق خواب و خانه براي اين استراحت فراهم باشد.
براي روزها و ساعت هايي که شيفت کاري نداريد، برنامه مشخص و در صورت امکان مورد علاقه داشته باشيد تا با اشتياق به اين زمان فکر کنيد و براي آن برنامه ريزي کنيد. دنبال کردن يک برنامه و هدف در ساعاتي که مشغول به کار نيستيد، ذهن شما را آماده نگه مي دارد.
*با تجربه ترين يا بزرگترين عضو گروه را به عنوان مدير انتخاب کنيد و همه حرف او را گوش دهيد و اجرا کنيد.
*قبل از شروع سفر، نيازهاي سفر و لوازم را مرور کنيد و در صورت امکان، تقسيم وظايف در جا به جايي و حمل وسايل داشته باشيد.
*حواستان به هزينه هايي که مي شود، باشد تا اينگونه نباشد که يک نفر همه هزينه ها را متحمل شود. اين روحيه باعث مي شود شما فرد منصفي به نظر بياييد.
*در سفر بايد تقسيم کار باشد و شانه خالي کردن و غيب شدن در زمان کارها نشانه خوبي براي ادامه اين سفرها نيست.
*در بسياري از سفرها در کنار دوستان قديمي، با افراد جديد آشنا مي شويد، پس لازم است حريم شخصي و اطلاعات هر فرد را حفظ کنيم.
*متناسب با نوع سفري که انتخاب کرده ايد، بايد توقعات سفر را هم تنظيم کنيد و اينگونه نباشد که فردي متوقع و غير منطقي به نظر بياييم.
*در هر سفري، تغيير برنامه يا تغيير شرايط يا اختلاف نظر محتمل است، اما اين اختلاف ها نبايد به بگومگو تبديل شود و کل فضاي سفر و دورهمي را به هم بريزد.
*سفر فرصت هاي زيادي براي باهم بودن به ما مي دهد و مي توان در هر کدام از اين فرصت ها هم صحبت يا شنونده خوبي بود.
*روحيه ماجرا جويي و توانايي تان را بالا ببريد و اينگونه نباشد که براي کوچکترين کارها نياز به همراهي يک نفر ديگر داشته باشيد.
*شوخ طبع و سرخوش باشيد تا فضاي سفر با اين روحيه شما تغيير کند و روي ديگر اعضاي گروه تاثير بگذاريد.
* همانقدر که همکلام شدن و گرم برخورد کردن خوب و جذاب است، پرحرفي و شلوغي بيش از اندازه مي تواند آرامش ديگران را برهم بزند.
* غذا خوردن يکي از اصلي ترين دورهمي ها در سفر گروهي است. بهتر است در جريان درست کردن وعده هاي غذايي با گروه همکاري و از غذاهاي همسان استفاده کنيد.
* در سفر ممکن است با گروه هاي سني مختلفي همراه باشيم؛ به همين دليل بهتر است، انعطاف پذير باشيم تا بتوانيم با افرادي متفاوت يا کوچکتر و بزرگتر از خودمان ارتباط برقرار کنيم.
* هدف ما از صرف وقت و هزينه براي رفتن به مسافرت، رسيدن به آرامش بيشتر است. همسفر بودن با کسي که مدام نق مي زند و از همه چيز از وضعيت هوا گرفته تا نحوه رانندگي خودروي جلويي گله و شکايت دارد و ايرادگير است، به ما در رسيدن به آرامش کمک نمي کند.
* همسفر خوب، شما را نيم ساعت بعد از هر توقف، معطل نمي کند يا باعث نمي شود هميشه جزو آخرين نفرهايي باشيد که به اتوبوس يا خودرو مي رسيد تا آماده حرکت شويد.
* چيزهاي کوچکي در زندگي روزمره ما هست که در سفر اهميت بيشتري پيدا مي کنند. معمولا افراد دوست ندارند که بدون اجازه به وسايلشان دست بزنيم، چراکه اگر گم شوند، تبديل به يک ناراحتي مي شوند.
* برخي افراد بيماري يا شرايط خاصي دارند و مثلا گياهخوار هستند که نه مي توانند اين شرايط را کنار بگذارند و نه مي توانند از علاقه به سفر بکاهند. بهتر است با درک بيشتري با اين افراد مواجه شويم تا آنها هم در کنار ما خوش باشند.
* لوازمتان را به اندازه، مختصر و مفيد برداريد. وسايل زياد نه تنها دست و پاي شما را مي بندد، بلکه ديگران هم مجبورند براي آنکه شما به آنها برسيد، زمان بيشتري وقت بگذارند. اين موضوع ممکن است براي شما راحتي و براي ديگران ناراحتي را رقم بزند.
اين روزها ديگر آشپزي يک هنر شده است؛ هنري که نه تنها نياز انسان را به کالري بر طرف مي کند و انرژي جسمي مان را فراهم مي سازد؛ بلکه با سلامت و تندرستي، روح و روان و بسياري از وجوه ديگر جسمي و رواني ما ارتباطي مستقيم پيدا کرده است؛ البته اين ارتباط از قديم بوده و امروزه دوباره به اهميت آن پي برده شده است. اين صفحه تلاش دارد با رويکردهاي کاربردي، خوراکي ها و غذاهاي مختلفي را براي زمان ها و مکان هاي متفاوت به شما معرفي کند. با ما همراه باشيد و به آشپزي بيش از پيش اهميت بدهيد.
مواد لازم:
پیاز: یک عدد
گوجه فرنگی: سه عدد
بادمجان قلمی: 4 عدد
فلفل دلمه ای: یک عدد
سینه مرغ چرخ شده: یک عدد
طرز تهیه:
ابتدا سس خوراک را آماده می کنیم که شامل یک عدد پیاز رنده و سرخ شده، به همراه دو عددگوجه فرنگی رنده شده و دو قاشق غذا خوری رب گوجه است.
همه مواد را تفت می دهیم، سپس سه لیوان آب به آن اضافه کرده و می گذاریم جوش بیاید و حرارت را کم می کنیم. کلاهک بادمجان ها را جدا کرده و روی آن را به صورت اریب چند برش می زنیم و بدون آنکه پوست بادمجان کنده شود، آنها را در روغن تفت می دهیم و می گذاریم خنک شود. سپس سینه مرغ چرخ شده را به پیاز رنده شده که آب آن گرفته شده، اضافه کرده و ورز می دهیم و اندازه یک گردو از آن برداشته و درون شیارهای بادمجان فشار می دهیم و بعد آنها را درون سسی که از قبل آماده کردیم، قرار می دهیم. در ظرف را می گذاریم و به مدت 45دقیقه روی حرارت کم قرار می دهیم تا بپزد.
مواد لازم
فيله مرغ پخته و ميکس شده:2 عدد
جعفري خرد شده: 2 قاشق غذا خوري
سس مايونز: 6 قاشق غذا خوري
ماست: 5 تا 6 قاشق غذا خوري
گردوي خرد شده: نصف ليوان
نان تست: يک بسته
خيار شور: به دلخواه
طرز تهيه:
مرغ پخته شده را به همراه جعفري، ماست، سس مايونز و گردو با هم ميکس کرده و کنار مي گذاريم. نان ها را در يک رديف چهار تايي در سيني مي چينيم و از موادي که به شکل سس آماده کرديم، روي نان ها مي ريزيم. اين کار را تا آخر ادامه مي دهيم و لايه آخر را با سس، زيتون، گوجه گيلاسي، ذرت، خيار شور و پياز به صورت چهل تکه تزيين مي کنيم.
:مواد لازم
بیسکویت لیدی فینگر: 20 عدد (بیسکویت پتی بور 2 بسته)
زرده تخم مرغ: 3 عدد
شکر: 2/1 لیوان
پودر نارگیل: 2/1 لیوان
خامه: 200 گرم
قهوه فوری: یک فنجان
پودر قهوه، پودر کاکائو و پودر شکلات (برای تزیین): 2 قاشق مرباخوری
پنیر ماسکارپونه: 200 گرم
طرز تهیه:
به زرده تخم مرغ ها شکر زده و آن را با همزن بزنید تا کرم رنگ و کشدار شود. یک قاشق چای خوری وانیل را به تخم مرغ ها اضافه کنید. سپس پنیر ماسکار پونه، خامه و پودر نارگیل را اضافه کنید و مواد را خوب مخلوط کرده تا یکدست شود. در لیوان های سرو تیرامیسو، بیسکوییت لیدی فینگر تکه شده را بریزید و تا نصف لیوان را از کرم پر کنید. بعد کمی نسکافه روی بیسکویت ها ریخته و دوباره این مرحله را تکرار کنید تا لیوان پر شود و در آخر مقداری پودر کاکائو روی مواد بپاشید و آن را با شکلات رنده شده و رول شکلات و پاستیل تزیین کنید و به مدت 3 تا 4 ساعت در یخچال بگذارید. بعد از این مدت، دسر شما آماده است.
اين باقلوا، نوعي رشته خيلي نازک، ترد و شکننده است و براي انواع دسر و باقلوا استفاده مي شود. تنوع در اين رشته خيلي زياد است و به شکل هاي قالبي، رولي، قاشقي و لانه پرنده درست مي شود.
مواد لازم:
رشته باقلوا: 100 گرم يا يک بسته
شير عسل: يک قوطي (براي 100 گرم نصف قوطي)
گردوي آسياب يا خرد شده: يک چهارم پيمانه
کره: 100 گرم
آب (به دلخواه): نصف پيمانه
چهار مغز (گردو، بادام، فندق و پسته خرد شده): به ميزان لازم
پودر دارچين: يک قاشق مربا خوري
طرز تهيه
ابتدا کره را در يک ظرف بزرگ روي حرارت خيلي کم مي گذاريم تا آب شود، سپس رشته ها را کمي خرد کرده و به کره اضافه مي کنيم و با حرارت ملايم تفت مي دهيم. بعد از اين که کمي سرخ شدند و تغيير رنگ دادند و برشته شدند، شير عسل را به آن اضافه مي کنيم و مواد را با هم خوب مخلوط کرده و يک چهارم پودر گردو و يک قاشق مربا خوري دارچين به آن اضافه مي کنيم. اگر دوست داشته باشيد باقلوا نرم باشد، به آن نصف پيمانه آب اضافه کنيد و اگر دوست داريد باقلوا زير دندان بيايد، آب را حذف کنيد. در آخر آن را از روي حرارت برداشته و با چهار مغز، به دلخواه تزيين مي کنيم.
قرن هاست که انسان ها به دنبال اکسير جواني هستند. کيمياگران، پزشکان و بسياري از افراد مدعي اند، جادويي يافته اند که يا انسان را جوان نگه مي دارد يا جواني را به سالمندان باز مي گرداند؛ اما بسياري از ما از شيوه زندگي سالم که تغذيه درست جزئي از آن است، غافليم. در اينجا به پنج ماده غذايي که تامين کننده جواني، شادابي و زيبايي است، اشاره مي کنيم.
نزديک به چهار دهه است که محققان به اين نتيجه رسيده اند که استفاده از روغن زيتون از جمله دلايل اصلي کاهش بيماري هاي قلبي و سرطان در جزيره کرت يونان بوده است. مي دانيم که روغن زيتون، حاوي مقادير زيادي پوليفنول است؛ آنتي اکسيدان هايي قوي که مي توانند بيماري هاي وابسته به افزايش سن را از ما دور کنند. رژيم غذايي کشور هاي حوزه درياي مديترانه که روغن زيتون، يکي از مواد اصلي آن است، از مدت ها پيش براي سلامت انسان از جمله کاهش خطر سکته مغزي، بيماري هاي قلبي، سرطان پستان، سرطان ريه و فراموشي و آلزايمر مفيد تشخيص داده شده است.
در دهه 70 ميلادي گرجستان ، شهري بود که بيشترين تعداد صد ساله ها را داشت.گزارش ها نشان داد که راز طول عمر مردم اين کشور، خوردن ماست است؛ گرچه خواص ضد پيري ماست هنوز به طور کامل اثبات نشده، ولي واضح است که ماست، منبع غني کلسيم و محافظ استخوان است. از سوي ديگر اين ماده غذايي، حاوي باکتري هاي مفيدي است که تضمين مي کند ميزان ابتلا به بيماري هاي گوارشي وابسته به سن را کاهش مي دهد.
مردم جزاير سن بلاس در سواحل پاناما کمتر از ديگر مردم پاناما، به بيماري هاي قلبي مبتلا مي شوند. آنها نوشيدني دارند که با کاکائو مخلوط شده است؛ گرچه بسياري از مردم بدون توجه به خواص کاکائو و فقط به علت طعم مطبوعش آن را مصرف مي کنند؛ اما اعتقاد به خواص دارويي کاکائو از دير باز رايج بوده است. بر اساس تحقيقات جديد مشخص شده که کاکائو، حاوي فلاونوييدهاست. اين ترکبيات منشا گياهي دارند و حاوي آنتي اکسيدان هستند. آنتي اکسيدان، تاثير عمده اي بر کاهش فشار خون و تسهيل گردش خون دارد، بنابراين همان طور که ديدن جعبه شکلات، شادي را به قلب شما مي آورد، مصرف آن هم در صورتي که به طور صحيح و مناسب باشد، در افراد سالم مي تواند به سلامت قلب و عروق کمک کند. تعوبر و ماين هم ترکيب ديگري است که به مقدار جزئي در شکلات موجود است و ترکيب اين دو ماده شيميايي (و احتمالا ديگر مواد موجود در شکلات) به ايجاد احساس نشاط در مصرف کنندگان شکلات منجر مي شود.
تحقيقات دانشمندان ، روشنگر اين موضوع است که فندق، منبع غني چربي هايي است که خاصيتي مشابه روغن زيتون دارد. فندق همچنين منبعي از انواع ويتا مين، مواد معدني و آنتي اکسيدان هاست. فندق به دليل دارا بودن مواد نشاسته اي، کلسيم، پتاسيم، فسفر، منيزيم، سديم و آهن، غذايي مناسب براي مبتلايان به بيماري قند است. اين گياه همچنين براي تقويت بدن بويژه در دوره نقاهت مفيد و مقوي روده ها و معده است. بر اساس اين گزارش، روغن فندق براي از بين بردن سرفه، درد سينه و کبد مفيد است. کساني که کار هاي فکري مي کنند نيز بايد فندق بخورند؛ زيرا به دليل داشتن فسفر زياد، مغز را تقويت مي کند. فندق اگر به مقدار کم خورده شود، به هيچ وجه مضر نيست؛ ولي افراط در خوردن آن موجب ايجاد نفخ، گاز شکم و استفراغ مي شود. افراد سرد مزاج بايد فندق را با آب و عسل خورده و گرم مزاج ها هم با سکنجبين ميل کنند.
نزديک به 30 سال است که محققان تلاش مي کنند، بفهمند چرا ساکنان آلاسکا به بيماري هاي قلبي دچار نمي شوند. شايد تنها دليل اين امر، مصرف بالاي ماهي باشد. ماهي، منبع غني امگا سه است که از رسوب کلسترول به رگ ها جلوگيري مي کند و در نتيجه، مانع از ضربان هاي قلبي نامنظم مي شود. ماهي يکي از منابع خوب آهن است و آهن در خونسازي و همچنين در افزايش مقاومت بدن در برابر ميکرب ها نقش مهمي دارد. آهن موجود در ماهي به گونه اي است که جذب آن در دستگاه گوارش آسان بوده و بخوبي در بدن به مصرف مي رسد. علاوه بر آن، آهن موجود در ماهي، جذب آهن منابع گياهي را هم افزايش مي دهد، بنابر اين نقش مهمي در کم خوني ناشي از فقر آهن دارد.
كوهنوردان شركت ملي نفت ايران با هدف توسعه ورزش همگاني و طرح شناسنامه سلامت کارکنان در يک برنامه فرهنگي- ورزشي به قله چاله زيبا در ارتفاعات جنگل ابر شهرستان شاهرود صعود کردند.
19 نفراز كوهنوردان شركت ملي نفت ايران به همراه علي يونسيان، رئيس هيات كوهنوردي شهر شاهرود و علي زنگانه هماهنگ كننده و راهنما، در هوايي ابري و مناسب از ساعت 4 صبح به سمت جنگل ابر حرکت و بعد از 5 ساعت کوهپيمايي و جنگل نوردي به قله چاله زيبا در ارتفاع 3500 متري صعود کردند.
کوهنورداني که در اين صعود حضور داشتند و حكم صعود دريافت کردند، عبارتند از: موسي الرضا كريميان، حسن رزميان مقدم، سيدبهرام صفوي، عبدالله امامي كوهپايه، منصور رحيم زادگان، محسن حدادي، مهدي باقرپور(عكاس)، يونس قيصريان، مسعود اصغري، الله يار الياسي، هادي سوري، محسن صداقت، محمدعلي كشاورز، فريدون ابوقداره، سيدبهنام صفوي، فرامرز فرجي، بهنام جداييان(مربي)، علي زنگانه(مربي) و حسين باقرزاده(سرپرست گروه).
مسابقات کشتي قهرماني استان خوزستان در رده سني خردسالان با قهرماني تيم کشتي نفت و گاز مسجدسليمان خاتمه يافت.
مسابقات کشتي قهرماني استان خوزستان، رده سني خردسالان با حضور 110 کشتي گير از 11 شهرستان به مدت دو روز به ميزباني شهر اهواز برگزار شد که طي آن، کشتي گيران خردسال تيم نفت و گاز مسجدسليمان با درخشش در اين مسابقات و کسب 6 مدال طلا و 5 برنز و در مجموع با کسب 207 امتياز، مقتدرانه بر سکوي قهرماني ايستادند.
تيم هاي هيات کشتي بندر امام خميني(ره) با 161 و اکسيژن اميديه هم با 137 امتياز بر سکوهاي دوم و سوم قرار گرفتند.
تيم واليبال نونهالان نفت اهواز در مسابقات استعدادهاي برتراستان خوزستان، موفق شد به مقام سوم دست پيدا کند.
دومين المپياد استعدادهاي برتر واليبال پسران استان خوزستان به مدت دو روز و با شرکت 24 تيم در 6 گروه 4 تيمي از تاريخ سوم تا چهارم مرداد ماه در خانه واليبال اهواز برگزار شد که در پايان اين رقابت ها، تيم نونهالان نفت اهواز توانست بعد از صعود از مرحله گروهي و رسيدن به جمع چهار تيم برتر، در نهايت به مقام سوم اين مسابقات دست پيدا کند.
تيم هاي سيکا شوشتر و رستاک رامهرمز به ترتيب مقام اول و دوم را کسب کردند. از نفرات برتر اين دوره از مسابقات براي شرکت در اردوي منتخب استان و اعزام به مسابقات کشوري دعوت شد.
باشگاه فرهنگي- ورزشي نفت اميديه براي حضور در فصل جديد ليگ فوتبال باشگاه هاي کشور، مربيان تيم هاي فوتبال جوانان و اميد خود را انتخاب و معرفي کرد.
بر همين اساس، رحمان جوانمردي به عنوان سرمربي تيم فوتبال جوانان اين باشگاه در فصل جاري براي حضور در ليگ دسته اول باشگاه هاي کشور انتخاب شد. جوانمردي، فصل گذشته سرمربي تيم فوتبال اميد اين باشگاه در ليگ دسته يک فوتبال باشگاه هاي کشور بود و مربيگري در تيم هاي پايه نفت را نيز در کارنامه دارد.
باشگاه نفت اميديه، عليرضا آلبوغبيش را هم به عنوان سرمربي تيم فوتبال اميدهاي اين باشگاه در فصل جاري براي حضور در ليگ دسته يک فوتبال باشگاه هاي کشور انتخاب و معرفي کرد. آلبوغبيش فصل گذشته سرمربي تيم فوتبال بزرگسالان ذوالفقار کاشان در ليگ دسته3 کشور بود و مربيگري در تيم هاي پخش و پالايش آبادان، جوانان و اميد نفت اميديه را در کارنامه دارد.
همه را شگفت زده خواهيم کرد
ابتدا بايد بگويم فصل گذشته خوب نبود و فصل بدي را با سپيدرود پشت سرگذاشتم. بالاخره سقوط به دسته پايين ترخوب نيست، اما با پايان فصل چند پيشنهاد داشتم، مثل استقلال تهران؛ ولي در نهايت تيم فوتبال نفت مسجد سليمان را انتخاب کردم. اين يک تيم پرطرفدار و ريشه داراست و اين موضوع در انتخابم خيلي تاثيرداشت؛ البته حضور تارتار هم به عنوان سرمربي در اين تصميم من بي تأثير نبود و اميدوارم که امسال بتوانم عملکرد خوبي براي نفت مسجد سليمان داشته باشم.
خدا را شکر اوضاع تيم خوب است و نزديک به يک ماه است که تمرين ها را شروع کرده ايم. به هر حال ما در دوران بدنسازي هستيم و بدن بازيکنان سنگين است. اين در حالي است که زمان آغاز مسابقات هم مشخص نيست و به همين دليل ما در روزهاي اخير، چند بازي دوستانه برگزار کرديم تا در شرايط مسابقه قرار بگيريم. خوشبختانه روند رو به رشدي هم داشتيم و اردوي خوبي در تهران برگزار کرديم. بيشتر تيم ها الان در تهران هستند و به همين دليل ما توانستيم بازي هاي خوبي برگزار کنيم. اين هفته، بدنسازي ما به پايان مي رسد و تمرين ها همچنان ادامه خواهد داشت.
ما با تيم هايي چون تيم ملي اميد، نساجي، آلومينيوم اراک، نفت آبادان و چند تيم ليگ دويي بازي کرديم که تمام اين ديدارها مي تواند يک محک جدي براي ما باشد. بالاخره بايد در اين بازي ها به نقاط ضعف و قدرت خود پي ببريد که من فکر مي کنم در مجموع، اين ديدارها به کادر فني و حتي بازيکنان خيلي کمک کرد.
ما الان در دوران بدنسازي هستيم و بدن بازيکنان سنگين است و من هم از اين قضيه مستثنا نيستم. به همين دليل، آمادگي لازم را نداريم؛ اما همانطور که گفتم، ما چه با تيم هاي ليگ دويي و چه با تيم هاي ليگ برتري اگر بازي کرديم، با انگيزه به زمين مي رفتيم که اين شامل من هم مي شد. براي همين فکر مي کنم در اين بازي ها بد نبودم و گواه اين موضوع گل نخوردن من بود. اميدوارم که اين گل نخوردن ها ادامه داشته باشد، چرا که وظيفه يک دروازه بان گل نخوردن است.
هردروازه باني دوست دارد که گل نخورد و بهترين عملکرد را داشته باشد. خدا را شکر من امسال را خوب شروع کردم و اميدوارم اين روند ادامه داشته باشد. من هم دوست دارم ابتدا با گل نخوردن هايم تيم نتيجه خوب بگيرد و سپس رکورد کلين شيت در فوتبال ايران را جا به جا کنم.
پيش بيني اش در فوتبال خيلي سخت است؛ اما مطمئن هستم که وضعيت ما امسال بهتر خواهد بود؛ چرا که تارتار، نفت مسجد سليمان را با نظر خودش بسته و مي تواند تاکتيک مدنظرش را در تيم پياده کند. درست است که ما ستاره اي در تيم نداريم، اما بازيکناني به تيم اضافه شدند که مي توانند به تيم کمک کنند. همين که تا اينجا در بازي هاي دوستانه گل نخورديم، خودش يک امتياز مثبت است و اميدوارم که اين روند را هم در ليگ ادامه دهيم. ما به دنبال تک رقمي شدن در جدول ليگ هستيم و اميدوارم با حمايت هواداران بتوانيم نتايج خوبي بگيريم.
اصلا حرف سقوط را نزنيد. تيم ما پتانسيل خوبي دارد. همانطور که گفتم، ما به دنبال رتبه تک رقمي هستيم تا در ميانه جدول، جايگاه خوبي به دست بياوريم. مطمئن باشيد نفت سقوط نمي کند.
نه اينکه چون الان مربي من هستند، بخواهم تعريف از او کنم. تارتار واقعا مربي خوبي است. نتايجي که با تيم هاي مختلف در ادوار ليگ گرفته، گواه اين موضوع است. من تا به حال در تيم هاي تارتار نبودم؛ ولي وقتي الان دارم با او کار مي کنم، مي بينم که مربي بسيار خوبي است. اوهم با بچه ها دوست است و هم به موقع سختگيري مي کند. از سوي ديگر او به لحاط فني بسيار مربي با دانشي است. کار کردن با تارتار بسيار لذتبخش و خوب است.
من سال گذشته هم در يک تيم پرطرفدار بازي کردم. سپيدرود تيم ريشه دار و پرطرفداري بود. خدا را شکر آنجا با هواداران مشکلي نداشتم و تمام تلاشم را کردم که يک گلر خوب براي آنها باشم؛ البته من سابقه بازي در گسترش فولاد را هم دارم که آنها هم به اندازه کافي هوادارداشتند. پس با اين موضوع که در يک تيم پرهوادارهستم نه تنها مشکلي ندارم؛ بلکه انرژي هواداران به من انگيزه مي دهد که بهتر کار کنم. داشتن هوادار، يک امتياز مثبت است تا شما بهترکار کنيد. اميدوارم که امسال هواداران نفت مسجد سليمان را خوشحال کنم و آنها از من راضي باشند.
دروازه بان جوان ودرعين حال با تجربه تيم فوتبال نفت مسجد سليمان که درفصل جديد ليگ برترفوتبال باشگاه هاي ايران به اين تيم اضافه شده، مي خواهد روزهاي خوبي را در شهر اولين ها سپري کند. اين دروازه بان جوان عقيده دارد که نفت در فصل جديد، نه تنها زنگ تفريح حريفان نيست؛ بلکه يقه خيلي از تيم ها را مي گيرد و با رتبه تک رقمي در ميانه جدول قرارخواهند گرفت. کورش ملکي، دروازه بان جديد نفتي هاي سليمان مي گويد: تيم خوب و جواني دارند که با هدايت مهدي تارتار مي توانند در ميانه جدول قرار بگيرند. او مطمئن است اين تيم، کانديداي سقوط نيست وبراي موفقيت تيم تمام تلاشش را خواهد کرد که دروازه نفت را بسته نگه دارد تا اين تيم نتايج خوب و قابل قبولي کسب کند.
با کورش ملکي، دروازه بان جديد نفتي هاي مسجدسليمان گفت وگويي داشتيم که باهم مي خوانيم.
قهرمان مناطق نفت خيز جنوب در گفت و گو با «مشعل»:
دارت از جمله رشته هايي است که شايد بيشتر به آن به چشم تفريح نگاه شود؛ ولي دارت بازها آن را به عنوان يک رشته ورزشي پويا مي دانند که به قدرت و آمادگي ذهن کمک مي کند و باعث بالا رفتن اعتماد به نفس و دقت مي شود. در همين زمينه با روح الله قادري، يکي از پيشکسوتان و قهرمانان دارت شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که عناوين بي شماري را در سطح استان خوزستان، کشور و المپياد هاي صنعت نفت کسب کرده، گفت و گويي داشتيم که در ادامه مي خوانيد.
روح الله قادري هستم. در دوره کارشناسي، رشته مکانيک خواندم. کارشناسي ارشد مديريت اجرايي دارم و از سال 1386 کارمند شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب(واحد بازرسي فني مديريت ترابري و پشتيباني توليد) هستم.
رشته تخصصي ورزشي من فوتبال و فوتسال بود که ساليان سال در اين رشته به طور تخصصي فعاليت کردم؛ اما از آبان سال 89 بود که از طريق علي نوروزي نيا(رئيس هيات دارت مناطق نفت خيز جنوب) با اين رشته آشنا شدم و از همان سال فعاليت ورزشي ام در اين رشته را در سالن دارت شهرک نفت آغاز کردم و با همکاري جمعي از علاقه مندان به ورزش و پيگيري مستمر از طريق اداره کل ورزش و جوانان استان اين رشته ورزشي به طور رسمي با عنوان کميته دارت استان خوزستان از ابتداي 90 مشغول به فعاليت شدم. ضمن اينکه از سال 92 تاکنون مفتخر به راه اندازي 29 سالن اختصاصي دارت در سطح هنرستان هاي ورزشي، مساجد و سازمان هاي دولتي و خصوصي در شهر اهواز و استان بوده ام.
از مهمترين عناوين کسب شده در سال هاي گذشته به عنوان بازيکن مي توانم به اين موارد اشاره کنم: قهرماني در استان خوزستان در سال هاي 91 تا 94، دو نايب قهرماني از سال 90 تا 93 و دو دوره قهرماني رنکينگ استاني در سال هاي 90 و 95، قهرماني مسابقات کارکنان دولت در سال 95، قهرمان دارت دانشگاه هاي استان خوزستان، قهرمان مسابقات دارت ورزش هاي همگاني کشور در سال 94، مقام اول مسابقات دارت دانشجويان دانشگاه ها در سال 96 و قهرماني هاي متعدد از سال 90 تا 98 در مسابقات ليگ برتر، جام رمضان و مسابقات مناسبتي و... .
بله، در کسوت مربيگري هم عناوين زيادي کسب کرده ام. به عنوان مثال به عنوان مربي تيم دارت منتخب استان اعزامي به مسابقات قهرماني کشور، در سال هاي 92 و 96 قهرمان شدم، در کسوت مربي دارت تيم مناطق نفت خيز جنوب(بالاي 45 سال) در سطح مسابقات شرکت نفت ايران، در سال 96 عنوان قهرماني را کسب کردم و به عنوان مربي تيم دارت دانشگاه آزاد شوشتر، در سطح مسابقات دانشگاه هاي استان در سال 96 عنوان قهرماني را به دست آوردم.
دارت از چهار قسمت تشکيل شده است:
1- نوک (tip or point)
2- بارل (barrel)
3- شافت (shaft)
4- فلايت (flight)
سپس بحث فاصله است که فضاي در نظر گرفته شده براي دارت يک فضاي بسيار جزئي است. درباره نحوه امتيازبندي صفحه دارت بايد بگويم که اين صفحه به گونه اي طراحي شده که دايره آن قسمت هاي مثلثي که به وسيله ميله فلزي از هم جدا شده، درآمده است؛ البته ميله فلزي علاوه بر درست کردن اين مثلث ها تخته دارت را به چهار قسمت مجزا تفکيک کرده و اگر دارت شما بين دو ميله اول خورده باشد، عدد شما در 2 ضرب مي شود(Double Ring) و اگر در بين دو ميله دوم خورده باشد، عدد شما در 3 ضرب خواهد شد (Triple Ring) و اگر در بين ميله سوم باشد که معمولا به رنگ روشن است، امتياز شما 25 (Outer BULL) و اگر در بين ميله آخر به عبارتي در مرکز قرار گيرد، نمره شما 50 خواهد بود(Inner BULL) ، اگر دارت شما داخل اين ميله ها نباشد، عددي که روي آن است، به تنهايي در نظر گرفته مي شود (Single Score) و چنانچه پرتاب شما خارج از محيط مشخص شده باشد، امتيازي براي شما در نظر گرفته نخواهد شد.
اين رشته براي نوجوانان، ورزشي است که مي تواند به رشد فکري آنها کمک کند؛ زيرا بيش از آنکه به قدرت جسماني نياز داشته باشد، به تمرکز فکري احتياج دارد و باعث بالا رفتن اعتماد به نفس و دقت مي شود و قدرت محاسبه و پشتکار را زياد مي کند که کسب اين توانايي براي يک نوجوان بسيار مهم است. از آنجا که اين ورزش به تمرين و قدرت زيادي نياز ندارد، در افراد مسن و اشخاصي که ناراحتي جسماني دارند هم طرفداران بسياري پيدا کرده است. در بيشتر ورزش ها علاوه بر فضاي زياد به امکانات گران يا در ورزش هاي جمعي به جمع آوري نفرات نياز است؛ ولي اين ورزش را مي توان در فضاي بسيار کم و با سه عدد دارت، يک تخته دارت و با حداقل يک نفر يا حداکثر نفرات انجام داد.
اقشار مختلف جامعه، پير و جوان، زن و مرد، كودكان، جانبازان، معلولان و بيماران خاص به آن مي پردازند و از آن لذت مي برند؛ البته بيش از همه دارت، يك مهارت است و لوازم مورد نياز آن ارزان است، به فضايي نسبتا کوچک نياز دارد و امكان اجراي آن در فضاي بسته و محدود هم وجود دارد و به لباس خاصي نياز نيست. تحت شرايط جوي قرار نمي گيرد و امكان بازي به صورت انفرادي، دو نفره و تيمي نيز وجود دارد. از ديگر خصوصيات اين ورزش مي توان به تنوع اجراي بازي ها، ايجاد نشدن سروصدا، ورزش جذاب و پرطرفدار و يك بازي جالب براي تماشا اشاره کرد که به رشد فكري افراد كمك مي كند و باعث بالا رفتن اعتماد به نفس و دقت آنها مي شود.
به همت امور ورزش مناطق نفت خيز جنوب در سال 90 هيات دارت مناطق نفت خيز جنوب به رياست علي نوروزي نيا تشکيل شد و شروع به فعاليت کرد که از آن سال تاکنون هيات دارت هر سال جزو بهترين هيات هاي ورزشي امور ورزش مناطق نفت خيز جنوب و عملکرد آن در حوزه همگاني و قهرماني در بين ديگر سازمان هاي استان، از سوي اداره کل ورزش و جوانان فوق العاده ارزيابي شده است. ضمن اينکه اين هيات در دو حوزه همگاني و قهرماني گام هاي بسيار مهمي برداشته که در حوزه همگاني مي توان به برگزاري مسابقات، آموزش و برپايي نمايشگاه هاي متعدد ورزشي اشاره کرد. در حوزه قهرماني نيز از سال 90 تاکنون چه در سطح استان و چه در سطح کشور، با کسب عناوين مختلف قهرماني، توانسته گامي بزرگ در مسير قهرماني بردارد و جزو پرمدال ترين هيات ها در چند سال اخير باشد.
از آنجا که اين رشته ورزشي، در برنامه هاي المپياد ورزشي فرزندان در سطح شرکت و وزارت نفت درج نشده، تا سال 96 هيچ برنامه ريزي از سوي هيات و امور ورزش براي حضور منظم فرزندان صورت نگرفته بود؛ اما در سال 97 با همکاري امور ورزش مناطق نفت خيز جنوب براي حضور فرزندان کارکنان تدابيري انديشيده شد تا آموزش لازم به فرزندان داده شود که هيات دارت با آموزش هاي اوليه براي حضور اين عزيزان آمادگي خود را نشان داد و در اين حوزه نيز موفق عمل کرد، به طوري که حضور فرزندان کارکنان در مسابقات استاني، بيانگر موفقيت هيات دارت در حوزه فرزندان است.
ورزش دارت به طور قطع بيش از يك ورزش است. بازيكنان دارت شايد عضله دوسر يا بازوي آنچناني نداشته باشند؛ اما استقامت ذهني و دقت در آنها وجود دارد كه بسياري از ورزش ها به آن نيازمند است. با توجه به اينکه ورزش دارت را در حداقل فضاي ممکن مي توان انجام داد، از اين رو از مردم و خوانندگان اين مطلب درخواست مي کنم اين ورزش را در سبد رشته هاي ورزشي خانواده و سازمان خود قرار دهند و بدانند که حداقل فضاي مورد نياز براي اين رشته، 6 مترمربع است که مي توانند در منازل خود، مراکز دولتي و خصوصي اين ورزش را انجام دهند.
تيم هندبال نوجوانان نفت و گاز گچساران در پايان رقابت هاي هندبال نوجوانان باشگاه هاي کشور با کسب عنوان چهارمي، مجوز حضور در ليگ برتر را کسب کرد.
سعيد پاياب، رئيس هيات هندبال گچساران با اعلام اين خبر گفت: تيم هندبال نوجوانان نفت و گاز گچساران با قرار گرفتن در مقام چهارم اين رقابت ها، توانست سهميه ليگ برتر را از آن خود کند. حضور تيم هندبال نوجوانان پسر نفت و گاز گچساران در ليگ برتر مي تواند نقش موثري در پرورش بازيکنان مستعد بومي اين منطقه داشته باشد.
رقابت هاي قهرماني هندبال نوجوانان باشگاه هاي کشور با حضور 31 تيم در خميني شهر اصفهان برگزار شد که در پايان با مقام چهارمي تيم هندبال نوجوانان نفت و گاز گچساران همراه بود. در بازي رده بندي، تيم هاي فولاد مبارکه سپاهان و نفت و گاز گچساران به مصاف هم رفتند که در نهايت تيم فولاد مبارکه سپاهان با حساب 24بر23 در ضربات پنالتي به برتري رسيد و سوم شد و نفتي هاي گچساران به مقام چهارم بسنده کردند.
تيم هاي قصر نشاط بهبهان و ذوب آهن اصفهان هم به ترتيب مقام هاي اول و دوم را کسب کردند.
سنگنورد نوجوان نفت اميديه که در مسابقات کشوري شرکت کرده بود، به مقام سوم دست پيدا کرد. کميته مسابقات و ليگ فدراسيون کوهنوردي و صعودهاي ورزشي به منظور توسعه و گسترش همه جانبه سنگنوردي و کشف استعدادهاي نو، ششمين دوره مسابقات سنگنوردي قهرماني رده سني نونهالان و نوجوانان کشور «ماده سرطناب» را با حضور 366 شرکت کننده دختر و پسر در سالن کوثر تبريز برگزار کرد. در اين مسابقات از 366 نفر شرکت کننده، 192 نفر در بخش پسران و 174 نفر در بخش دختران از استان هاي سراسر کشور در اين دوره از مسابقات حضور داشتند که بعد از دو روز رقابت سخت و فشرده، رضا غبيشاوي از باشگاه نفت اميديه به عنوان نماينده استان خوزستان موفق شد در رده سني نوجوانان C پسران در رشته سرطناب به مقام سوم دست يابد.
امور ورزش و تربيت بدني شرکت ملي نفت ايران، اولين کوه گشت خانوادگي خود در سال جاري رابا همت و همکاري هيأت كوهنوردي اين امور و با هدف توسعه ورزش همگاني و نيز طرح شناسنامه سلامت کارکنان و خانواده هاي آنها و نيز ايجاد تنوع و نشاط خانواده هاي كاركنان، در منطقه تنگه واشي شهرستان فيروزكوه برگزار کرد.
تنگه ساواشي يا همان تنگه معروف واشي در ارتفاعات روستاي جليزجند در فاصله 17 كيلومتري شهرستان فيروزكوه واقع شده و از آب و هواي بسيار مناسبي در فصل تابستان برخوردار است. آنچه وجه تمايز انتخاب اين منطقه به عنوان يك كوهپيمايي خانوادگي بود، حركت در بخش هايي از منطقه در مسير آبراه رودخانه اي است كه در طول مسير خود بين دو دره و يا تنگه سنگي قرار گرفته است.
200 نفر از خانواده هاي كاركنان شركت ملي نفت و واحدهاي ستادي وزارت نفت ساعت 9 صبح حرکت خود را با پياده روي در مسيررودخانه شروع کردند و با گذشتن از دشت وسيع ساواشي حدود 1700 متر به مسير تنگه دوم رسيده و با ورود به تنگه و حركت در مسير رودخانه و پس از طي 800 متر، از تنگه دوم خارج شدند ودر نهايت بعد از 4 ساعت کوهپيمايي و با عبور از تنگه دوم و مسير تند رودخانه، توانستند در ساعت 13 به آبشار واشي برسند.
يوسف نادريان که از نيمه راه فصل گذشته، هدايت تيم فوتبال نفت و گاز گچساران را به عهده گرفته بود، دوباره رسما به عنوان سرمربي تيم فوتبال نفت و گاز گچساران انتخاب شد.
مديرعامل تيم فوتبال نفت و گاز گچساران با تاييد اين خبر از انتخاب يوسف نادريان به عنوان سرمربي اين تيم در فصل 99-98 براي يک فصل خبر داد. سيدحميدرضا حسيني، مديرعامل تيم فوتبال نفت و گاز گچساران در اين خصوص گفت: با بررسي گزينه هاي مختلف و با توجه به شرايط منطقه اي و مالي موجود در باشگاه نفت و گاز، يوسف نادريان به عنوان سرمربي تيم فوتبال بزرگسالان انتخاب شد. او در ادامه تصريح کرد: در شرايط فعلي با انتخاب اين سرمربي، رسما تمرين هاي تيم فوتبال بزرگسالان نفت گچساران از روز شنبه اين هفته آغاز خواهد شد. حسيني با بيان اينکه برنامه باشگاه، استفاده از توان بازيکنان بومي منطقه خواهد بود، افزود: در صورتي که کادر فني نتواند بازيکنان مدنظر خود را از ميان گزينه هاي بومي تامين کند، از بازيکنان تقويتي استفاده خواهد شد. مديرعامل تيم فوتبال بزرگسالان نفت و گاز گچساران اظهار داشت: در انتخاب کادر فني دست سرمربي را باز گذاشته ايم؛ اما اولويت ما استفاده از مربيان بومي است.
در شرایط تحریم و قیمت های نجومی لوازم کوهنوردی، کفش های ایرانی راهگشا هستند
مشعل- بدون شک کشورها و شرکت هاي بزرگ و چندمليتي که سال هاست در توليد محصولات مرتبط با انواع حوزه هاي ورزش و طبيعت گردي و شاخه هاي تخصصي ورزشي مثل کوهنوردي حضوري فعال و پررقابت دارند، جايي براي رقابت مجموعه هاي تازه کار يا کوچک در يک کشور نمي گذارند.
با اين وجود، برخي شرايط باعث مي شود که بعضي محصولات و تجهيزات توليدي غير از برندهاي معروف، براي سفر و ورزش و به طور مشخص کوهنوردي مورد استفاده ورزشکاران و کوهنوردان قرار گيرند. در اين مورد حتما کيفيت محصول در شرايط مختلف سرما، گرما، خشکي و رطوبت در اولويت اين امتياز است. در شرايط اقتصادي جامعه که قيمت ها يکباره تغييرات اساسي داشت و محصولات خارجي که با ارز وارد کشور مي شد، به شدت گران شده، بسياري از ورزشکاران به سراغ همان محصولات نسبتا با کيفيت داخلي که قيمت هاي متعادل و معقولي دارند، مي روند و از سفر، ورزش و تفريحشان باز نمي مانند؛ يعني هم ورزشکاران کفش ايراني مي پوشند و هم چرخ توليد اين کارخانه هايي که توليد داخلي دارند، مي چرخد. در سال هاي گذشته، برندهاي باسابقه اي در زمينه توليد لوازم کوهنوردي بخصوص کفش، به عنوان يکي از مهمترين لوازم کوهنوردي در کشورمان فعال بوده که کيفيت آنها حاصل تجربه چند ساله کوهنوردان، صنعتگران و شرکت هاي بزرگ خارجي بوده است.
اين کفش ها به اذعان کوهنوردان سال ها همراه ورزشکاران بوده و با توجه به توليد داخل آنها مي توان اين اطمينان را داشت که از تاريخ توليد اين کفش ها زمان زيادي نگذشته است، چراکه در مورد خريد کفش هاي وارداتي، هميشه اين نگراني وجود دارد که توليد چند سال قبل باشند و يکباره در ميانه راه و در ارتفاع، چسبشان باز و پاره شود و نه تنها از نظر قيمت کفش متضرر شوند؛ بلکه با تهديد سلامت و بروز خطر، مشکلات بزرگتري براي آنها ايجاد کند. به همين دليل چه محصول ايراني و چه خارجي را براي اولين بار در برنامه هاي سنگين نپوشيد و حتما يک روز يا بيشتر در پياده روي شهري يا برنامه اي سبک از آنها استفاده کنيد تا هم پايتان به آن عادت کند و هم اگر ايرادي داشت، خود را نشان دهد.
کفش هاي ايراني همانند نمونه هاي برند خارجي، تنوع بالايي ندارند و در چند مدل محدود توليد مي شوند؛ اما همان چند مدل هم مورد توجه و نياز کوهنوردان است. برخي از اين شرکت هاي ايراني گواهينامه ساخت کفش هاي کوهنوردي، کوهپيمايي و سنگنوردي از ويبرام (Vibram) ايتاليا را دارند. همچنين، دارنده گواهينامه ترميم و تعويض کفه کفش هاي کوهنوردي، کوهپيمايي و سنگنوردي تمام برندهاي جهان هستند.
به نظر مي رسد در شرايطي که قيمت محصولات و تجهيزات کوهنوردي و ساير ورزش هاي مرتبط با طبيعت، گاه غيرمنطقي افزايش مي يابد، شرکت هاي داخلي مي توانند با حفظ کيفيت و حتي افزايش آن و قيمت هايي معقول فرصت خوبي براي بازارهاي بيشتر داخلي به دست بياورند.
از بين لوازم و تجهيزات يک طبيعت گرد يا کوهنورد، کفش را مهمترين لوازم معرفي مي کنند. درست است که در شرايط عادي و روزانه، پا و حفظ سلامت آن اهميت بالايي دارد؛ اما وقتي در مسيري سخت و سنگلاخ و با شرايط جوي نامساعد پا مي گذاريد، ديگر شرايط تغيير مي کند و حفظ سلامت پا مستقيم و غيرمستقيم با سلامت و جان شما مرتبط مي شود. از سوي ديگر برخي اعضاي بدن در زمان حضور در طبيعت، به طور مستقيم با تجهيزات در ارتباط هستند که کفش يکي از آنهاست.
در عين حال هر چقدر که پا در يک کفش، راحت باشد، بايد به شرايط محيطي و بيروني در ارتباط با پا و کفش توجه شود. به عنوان مثال، ممکن است پاي شما در يک کفش walking و running راحت باشد؛ اما احتمال دارد با ليز خوردن روي سطحي سنگي و خيس يا پيچيدگي مچ پا در گودالي که نديده ايد، پايتان آسيب ببيند؛ البته اگر در همان مسير، کفشي با ساق بلند پوشيده باشيد، حتما از مچ پاي شما محافظت مي شود. در عين حال، معمولا حضور در طبيعت مستلزم پياده روي هاي طولاني است و اگر کفش مناسبي نداشته باشيد، يک ساييدگي يا تاول کوچک، تمام بدن شما را تحت تاثير قرار مي دهد. پس توجه داشته باشيد که قبل از حضور در طبيعت، درباره مسير و شرايط حرکت اطلاع کافي کسب کنيد تا بتوانيد کفش مناسب براي آن در نظر بگيريد. شرکت هاي توليدکننده کفش، دسته ها و قابليت هاي مختلفي براي توليد کفش هاي خود در نظر مي گيرند که به عنوان يک گروه مي توان گفت کفش کوه به ترتيب شامل « walking و running» ، «hiking و trekking» و «mountaineering» مي شود. walking و running را براي دويدن و راه رفتن در سطوح هموار، خيابان ها، سالن هاي ورزشي و مشابه به کار مي گيرند. کفش هاي hiking و trekking که براي فعاليت در فضاي باز و طبيعت و روي سطوح هموار يا ترکينگ در مسير غيرهموار که مي تواند سطوح شيبدار يا بدون شيب و جنگلي و يا در شرايط «بدون برف و يخ» باشد، مورد استفاده قرار گيرد. در مورد آخر يعني کفش هاي mountaineering هم به طور مشخص به برنامه هاي کوهنوردي و کوهپيمايي مربوط مي شود که فرد با ابزار تخصصي پا به کوهستان مي گذارد؛ البته کوهنوردي چند شاخه سبک، سنگين و حرفه اي هم دارد؛ اما حضور در کوه با ترکينگ ساده تا کوهپيمايي فني و سنگين در همين گروه قرار مي گيرد.
دومین مرحله جمع آوری كمك های همكاران برای هموطنان سیل زده به همت امور زنان و خانواده شركت ملی نفت ایران آغاز شد.این اقدام كه به پیشنهاد مشاور معاون وزیر و مدیرعامل شركت ملی نفت ایران در امور زنان و خانواده با توجه ویژه به نیازهای زنان در مناطق سیل زده از ابتدای سال جاری آغاز شده بود، با استقبال همكاران نوع دوست وارد مرحله دوم شد.
نمایشگاه صنایع دستی و آثار هنری زنان شاغل منطقه ویژه اقتصادی پارس در عسلویه به مناسبت روز كارآفرینی از یكم مرداد به مدت یك هفته برگزارشد و پیروز موسوی، مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پارس از آن بازدید كرد. این نمایشگاه كه به همت امور زنان و خانواده منطقه ویژه و با همكاری روابط عمومی در راستای ارتقای كیفیت اوقات فراغت زنان شاغل، احیای هنر ایرانی و همچنین رونق كسب و كار و با بیش از ۶۰ اثر در لابی سالن همایش های منطقه ویژه برگزار شد، مورد استقبال روسا و كاركنان قرار گرفت. نقطه كوبی، آیینه كاری، معرق، آبستره، فرش و گلیم، دكوپاژ، رزین و... از جمله آثار این نمایشگاه بودند.
گر ز اقمار پرسي اين سوال
که چه بردند رنج در اين چند سال
پاسخت خواهند داد از رنج و کار
از همه درد جدايي و دل تنهاي زار
مشق آنها سخت مي بايست خواند
کار آنها جانشان را مي ستاند
هرچه زحمت هست در شهر و ديار
نيست بيش از زحمت اقمار زار
قلب و روحش نزد فرزند و عيال
جسم و جانش نزد کار بهر وصال
روز ها بر زحمت و سختي روند
شامگاهان درد دلتنگي کشند
من چه گويم تا شود مرهم به درد؟
مرهم قلب و دل تنهاي سرد؟
آن هواي گرم درياي جنوب...
کار سخت از بامدادي تا غروب ...
آن مشقّت را به جان ها مي خرند
لقمه ناني را به کف مي آورند
نان و آبي پاک تر از آب زلال
صد هزاران بار شکرش را بگوي
نازنين سادات ريزه کار (خانواده نفت)
چه بخوانیم
مهتاب مهرآرا، کارمند اداره آموزش و تجهیز نیروی انسانی شرکت ملی حفاری ایران، مترجم کتاب «وقتی رفتم»، به نویسندگی امیلی بلیکر است که نشر کوله پشتی، امسال آن را منتشر کرد. این کتاب در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران امسال رونمایی و شهریور ماه به صورت سراسری در کشور توزیع خواهد شد. مهرآرا، کار تدریس و ترجمه را همزمان با کار و مسؤولیت خود انجام می دهد، ضمن اینکه دانشجوی آموزش زبان انگلیسی دانشگاه گیلان و فارغ التحصیل رشته مترجمی زبان انگلیسی از دانشگاه آزاد آبادان است. او در زمینه ترجمه آثار ادبی و همچنین ترجمه آثار کودکان هم فعالیت دارد و چند اثر دیگر او نیز در آستانه انتشار قرار دارند.
چه ببینیم
از میان سریال های ایرانی که در حافظه کودکان و بزرگسالان باقی مانده، می توان به سریال قصه های تا به تا یا «زی زی گولو» اشاره کرد که هنوز هم بازبینی و بازپخش آن در تلویزیون و شبکه های خانگی یا از طریق مجموعه سروش امکانپذیر است و با استقبال رو به رو می شود. مرضیه برومند، کارگردان این سریال تلویزیونی بود و لیلی رشیدی، امیرحسین صدیق، مریم سعادت، رضا فیاضی، مانی نوری، رضا بابک و محمود بصیری بازیگران آن بودند و آزاده پورمختار هم صداپیشه زی زی گولو، همان عروسک صورتی مهربان و جذاب بود.
گروه ايهام، در سال 1396 و با همکاري زانيار خسروي و مازيار لشني، دو خواننده جوان و مطرح پاپ شکل گرفت و چند تک آهنگ، آنها را معروف کرد. نخستين قطعه از گروه ايهام با نام «بغض» منتشر شد و زانيار خسروي در اين قطعه، فضاي متفاوتي را براي مخاطب خلق کرد. آلبوم «بغض» را مي توان از موفق ترين قطعات سال 96 در حوزه موسيقي پاپ و تلفيقي قلمداد کرد. «حال من»، دومين قطعه ايهام است که با آهنگسازي و تنظيم زانيار خسروي منتشر شد و مازيار لشني، خواننده جوان سبک موسيقي اصيل ايراني در اين قطعه، زانيار خسروي را همراه کرد. آهنگ جديد ايهام بند به نام «تنها شدم» هم يکي از قطعات جذاب اين گروه است.
نگاهی کوتاه به هفته های رست کارکنان اقماری
مشعل: همواره يکي از موضوعات مهم درباره زمان غير از کار يا «رست» کارکنان اقماري اين بوده که اين دوره مستمر در دوران کاري خود را چطور مي گذرانند؟ اين موضوع همواره به عنوان يک چالش مثبت و منفي و گاه نگراني مطرح است؛ چرا که اگر کارکنان در مدت استراحت، سلامت جسمي و روحي نداشته باشند، در زمان بازگشت به کار هم آمادگي لازم را ندارند و نمي توانند کارايي داشته باشند. ضمن اينکه اين مسأله به مسافت و دوري و نزديکي محل کار و زندگي کارکنان هم بستگي دارد و کساني که اهل مناطق جنوبي هستند و يا در شهرهاي نزديک به مناطق اقماري خانه و زندگي دارند، در مورد اين شرايط امکان هماهنگي بيشتري دارند، اما کارکنان شهرهاي ديگر ممکن است شرايط زندگي، آب و هوا و يا مسافت براي آنها محدوديت هايي را ايجاد کند.
بسياري از کارکنان براي دو هفته استراحت ( کمتر و بيشتر) بين روزهاي کاري خود يک شغل دوم دارند؛ شغل هايي نظير توليدات خانگي و صنايع دستي، اداره يک کارگاه محلي و کوچک يا فروشگاهي کوچک و ... برخي ديگر از کارکنان اين مدت را متناسب با شرايط خانوادگي خود، براي رسيدگي به امور خانه و اعضاي خانواده صرف مي کنند تا جبران زمان غيبتشان باشد و بتوانند بيشترين استفاده را از زمان حضورشان ببرند. برخي ديگر به تناسب اينکه متاهل هستند يا مجرد، ميزان درآمد و علائقشان، در اين مدت به سراغ سرگرمي ها و علائق خود مي روند. اين تنوع در برنامه هاي زندگي، چند نقطه مشترک دارد و آن هم داشتن شغل دوم، رسيدگي به خانواده و تفريح و سرگرمي است. در ادامه، صحبت برخي کارکنان درباره دوران رست را مي خوانيد،
«... غير از وضعيت خواب که معمولا با ديگران همسان نيست و عموما به هم ريختگي در خواب روز و يا شب وجود دارد، از لحاظ خانوادگي، به شخصه در اين مدت لحظه اي از همسرم جدا نميشم، چون ساکن مشهديم و خدا روشکر امکانات تفريحي نسبتا مناسبي وجود دارد، به گشت و گذار مي رويم. ملاک مسائل مالي و اقتصادي نيست. مثلا با درست کردن يک کوکو و خوردن آن در طبيعت از زندگي و شرايط مون لذت مي بريم. به دوستاني که فکر مي کنن شرايط اقماري خوب نيست، مي گم که مي شه همين شرايط رو به نحو احسن تغيير داد، با وقت گذاشتن براي خانواده و درکنارشون بودن در تک تک دقايق دوره رست.»«... خانم من شاغل هستند، بنابراين من دوهفته استراحت رو به اين صورت مي گذرونم: زماني که خانمم خونه است، در آشپزي و چيدن سفره و شستن ظرف ها کمک مي کنم و وقتي خونه نيست، بيشتر وقتم رو به باغچه و گلدونهام مي رسم؛ البته در کنارش سر زدن به فضاي مجازي، اندکي بازي کامپيوتري و البته تماشاي فوتبال هم وجود داره. اميدوارم شما هم در کنار خانواده روزهاي خوبي داشته باشيد.» «... من دو هفته هاي رست رو به صورت حرفه اي ورزش مي کنم، ولي توصيه ام به همه همکاران اين است که اگر حرفه اي در رشته اي مشغول هستين، حتما بايد در دوران کاري هم ورزش رو ادامه بدن. يا حداقل از نظر انجام برخي فعاليت هاي بدنسازي و ورزش هاي هوازي، بدين رو روي فرم نگه دارين. تا جايي که اطلاع دارم، بجز سکو و دکل ها در بيشتر مناطق خشکي اقماري امکاناتي وجود داره. متاسفانه خودم شاهد آسيب هاي زيادي بودم که به دليل همين بي توجهي ها به ورزش به دوستان وارد اومده. در آخر هم بگم که درآمد مختصري هم از مربيگري و کار در باشگاه دارم که خودش يه جور انگيزه است. شاد و تندرست باشيد.»
اينها نمونه هايي از زندگي کارکنان در مناطق مختلف با شرايط متفاوت است که مي تواند به تعداد هر يک از کارکنان متنوع باشد؛ اما باز هم بايد تاکيد کرد که اين کارکنان هستند که اختيار دارند براي اين مدت فراغت از کار خود برنامه ريزي کنند. از آنجا که بخش عمده کارکنان اقماري، آقايان هستند و در هر يک از نقش هاي همسر، پدر، برادر يا پسر خانواده مسؤوليت هايي دارند، لازم است که در زمان فراغت از کار به همه اين وظايف رسيدگي داشته باشند و حواسشان باشد که کسب درآمد و داشتن مشغله نمي تواند مسؤوليت را از آنها سلب کند و بايد در هر زماني که شرايط فراهم مي شود، به امور مربوط به زندگي خود بپردازند. به طور مشخص يکي از مسؤوليت هاي اصلي آقايان در زمان غيبتشان اين است که چون فرزندان کوچکشان در اين دوران احساس دلتنگي دارند و ممکن است بي تابي کنند، لازم است که در پايان دوره رست خود، کودکشان را براي اين جدايي آماده کنند تا به او آسيب روحي وارد نشود و خودشان هم با احساس دلتنگي و نگراني از او، به سر کار خود باز نگردند. توصيه شده است که پدران قبل از خداحافظي، کودک را با مقوله جدايي و ضرورت اين جدايي آشنا کنند و در هر بار خداحافظي، اعضاي خانواده خود را در آغوش بگيرند و ببوسند و با آنها خداحافظي کنند. موضوع مهم در اين مدت آن است که همبستگي ها و ارتباطات حفظ شود و حتي در دوران بازگشت به کار هم ادامه داشته باشد.
PlantNet ابزار فوق العاده اي است که تشخيص گياهان را از طريق گرفتن عکس ممکن مي کند. اين ابزار آموزشي بسيار مفيد، آرشيوي عظيم از 3700 گونه گياهي شناخته شده را در خود گنجانده و مي تواند گياهان مختلف را از طريق برگ، ميوه، گل يا پوست تنه تشخيص دهد. بعد از باز کردن اپليکيشن، کافي است روي آيکن ذره بين (Observation) اشاره کنيد تا دوربين موبايل فعال شود. در اين مرحله مي توانيد دو کار انجام دهيد: يا عکس از پيش ذخيره شده را از گالري بارگذاري کنيد، يا در همان لحظه از گياهي که روبه روي شماست، عکس بگيريد. پس از گرفتن عکس و تعيين اندام گياه (برگ)، اين اپليکيشن در صورت اتصال به اينترنت تصوير را در سرورهاي PlantNet بارگذاري کرده و بعد از آناليز، نتايج را به نمايش مي گذارد. دقت نتايج، به عکسي بستگي دارد که از گياه مد نظرتان گرفته ايد. نکته اي که موقع استفاده از PlantNet بايد به آن توجه کنيد، انتخاب فلور مناسب گياهي است. چهار فلور غرب اروپا، اقيانوس هند، آمريکاي جنوبي و آفريقاي شمالي مواردي هستند که اين اپليکيشن نتايج جست وجو را به آنها محدود مي کند. بنابراين اگر منشأ گياه مد نظرتان را نمي دانستيد، حتما چهار فلور را براي يافتن گياه هدف امتحان کنيد.
اين اپليکيشن، برنامه اي هيجان انگيز براي شناخت گياهان است. با استفاده از اين برنامه، يک عکس از آن مي گيريد و از بين هزاران گل و گياه و درخت آن را شناسايي مي کنيد و در کمتر از يک ثانيه، اطلاعات کاملي از آن به شما نمايش داده مي شود. با «عکسشو بگير» به يک هوش مصنوعي پيشرفته دسترسي خواهيد داشت که همواره آماده است هرگونه گل و گياهي را براي شما شناسايي کند. اين اپليکيشن، شناخت بصري را با فناوري هاي يادگيري عميق و همچنين تجربه و دانش شبکه اي از گياه شناسان و متخصصان باغباني ترکيب مي کند و همه اينها را زير انگشتان شما قرار مي دهد! کاربري آسان و راهنماهاي ملموس، شناسايي هزاران گل، گياه و درخت در کمتر از يک ثانيه با استفاده از هوش مصنوعي پيشرفته، ارائه پيشنهادها و توصيه هاي موثر از طرف شبکه اي از باغبان هاي باتجربه و متخصص، امکان اشتراک گذاري سريع و راحت عکس ها با شبکه اي از دوستداران گل و گياه و پيگيري وضعيت گل ها و گياهان شناسايي شده در کالکشن شخصي خود از جمله ويژگي هاي اين برنامه است.
استان خراسان شمالي، تقريبا 15 هزار هکتار از اراضي کشاورزي خود را به کاشت گياهان داراي دانه هاي روغني از جمله تخمه آفتابگردان اختصاص داده و بيش از 70 هزار تن، انواع دانه هاي روغني در اين استان برداشت مي شود. گل آفتابگردان، گياهي است يک ساله و تا حدود سه متر رشد مي کند. گل آن درشت و زيبا و به قطر 35 سانتي متر است و اين گياه در بيشتر نقاط دنيا وجود دارد. از تخم آفتابگردان، روغني گرفته مي شود که اشباع نشده و براي پخت وپز مناسب است.
عکس: سعيد طلوعي - تسنيم
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات