افتتاح پروژه های صنعت پالایش و گاز در آذربایجان شرقی با حضور رئیس جمهوری

صنعت نفت در سفر استانی کاروان تدبیر و امید به آذربایجان شرقی، شاهد افتتاح پروژه های پالایشی و گازی با حضور رئیس جمهوری بود.

در قالب این پروژه ها، سه طرح کلی پالایشی و پروژه های وابسته به آن با ارزش معادل ۵۴ هزار و ۱۵۰ میلیارد ریال، روز پنجشنبه (10 مردادماه) با حضور رئیس جمهوری و همراهی بیژن زنگنه، وزیر نفت و تعدادی از اعضای هیئت دولت در محل پالایشگاه نفت تبریز به طور رسمی به بهره برداری رسید.

تبدیل استاندارد کل بنزین تولیدی پالایشگاه تبریز به استاندارد یورو ۵، تولید گازوئیل یورو ۵ و تولید روغن پایه و روغن های روان ساز، از مجموعه طرح هایی است که با حضور رئیس جمهوری به بهره برداری رسمی رسیدند.

واحد بنزین سازی جدید با ظرفیت روزانه ۲۰ هزار بشکه، تغییر کاربری واحد کاتالیستی به واحد ایزومریزاسیون نفتای سبک با ظرفیت ۱۰ هزاربشکه در روز، تصفیه نفت گاز جدید با ظرفیت روزانه ۳۰ هزار بشکه، همچنین اختلاط و تولید روغن های روان ساز با ظرفیت سالانه ۴۰ هزار تن و تولید روغن پایه به ظرفیت سالانه ۹۰ هزار تن، از پروژه های وابسته به سه طرح کلی بود که به صورت رسمی افتتاح شد.

تبدیل کل بنزین تولیدی به استاندارد یورو ۵ به میزان 3 میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر در روز، تبدیل حدود یک سوم نفت گاز تولیدی به استاندارد یورو ۵ به مقدار 2 میلیون و ۵۰۰ هزار لیتر در روز، تکمیل زنجیره تامین و برندسازی و تکمیل ۸۰ درصدی روغن پایه گروه ۲ وارداتی مصرفی واحد اختلاط و تولید روغن های روان ساز برای تکمیل زنجیره تامین، از دستاوردهای طرح های یادشده به شمار می آیند.

افتتاح 760 پروژه گازی

افزون بر پروژه های یادشده در حوزه پالایش نفت، 760 پروژه گازرسانی نیز به صورت ویدئو کنفرانس از سوی رئیس جمهوری افتتاح شد.

این پروژه ها شامل بهره برداری از پروژه گازرسانی به 53 روستا، بهره برداری از فاز دوم خط انتقال گاز اهر به ورزقان، گازرسانی به 560 واحد صنعتی و تولیدی و آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به 146 روستای استان آذربایجان شرقی بود که در مجموع، با هزینه یک هزار و 600 میلیارد ریال از سوی رئیس جمهوری به صورت ویدئو کنفرانس افتتاح شد.

با افتتاح گازرسانی به 53 روستای استان آذربایجان شرقی، در مجموع تعداد روستاهای گازدار این استان به بیش از 2 هزار روستا رسید.

 

همچنین با اتمام گازرسانی به146 روستای ذکر شده، حدود ۴ هزار خانوار از نعمت گاز بهره مند خواهند شد.

 

گام های بلند وزارت نفت در ارتقای کیفیت سوخت

دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری پس از افتتاح سه طرح صنعت پالایش کشور در تبریز، در جمع مدیران پالایشگاه نفت تبریز گفت: خودکفایی در تولید و تامین گازوئیل و بنزین و بی نیازی از واردات گاز در زمستان، همچنین ارتقای کیفیت فرآورده ها و بهبود محیط زیست، از جمله گام های بلند وزارت نفت در دولت تدبیر و امید است.

وی افزود: امروز افتتاح های متعددی در حوزه نیرو و پالایشگاهی داشته ایم و اینکه در یک استان، در یک روز میلیاردها تومان طرح و پروژه افتتاح می شود، نشان دهنده پیشرفت کشور است.

روحانی گفت: در مجموع وزارت نفت و همه شرکت های همکار این وزارتخانه کار بزرگی را در طول دولت تدبیر و امید انجام داده اند که خودکفایی در گازوئیل و بنزین از اهم آن است. در گاز هم اگرچه در تابستان ها خودکفا بودیم، اما در زمستان نیازمند می شدیم و هم اکنون در زمستان ها هم روی پای خود می ایستیم.

رئیس جمهوری ادامه داد: در تولید نفت هم پس از برجام، کار بزرگی انجام شد و تولید و صادرات نفت تحول بزرگی را تجربه کرد؛ مهم تر آنکه این تحول تنها در ظرف چند ماه رخ داد، همه این دستاوردها نشان دهنده همت بزرگ کارکنان و مهندسان صنعت نفت است.

به گفته دکتر روحانی، عملکرد وزارت نفت در میدان های مشترک هم قابل توجه بوده است، به طوری که توانسته ایم در بعضی میدان ها، معادل و گاهی بیش از طرف مقابل نفت و گاز تولید کنیم.

وی مسئله محیط زیست را برای دولت بسیار حائز اهمیت خواند و گفت: نخستین گام ما حذف بنزین پتروشیمی ها بود. زمانی بود که چاره ای نداشتیم، اما از آنجا که این اقدام آلودگی زیادی ایجاد می کرد، به تدریج آن را حذف کردیم؛ نفت گاز هم آلودگی زیادی داشت، اما امروز کیفیت آن بسیار ارتقا یافته است.

رئیس جمهوری تاکید کرد: رسانه ها باید اقدام های زیست محیطی را که به سلامت و زندگی مردم مرتبط می شود، برای مردم توضیح دهند و اطلاع رسانی کنند.

دکتر روحانی با بیان اینکه اکنون بنزین و گازوئیل با کیفیت های مختلف با یک قیمت عرضه می شود، ادامه داد: اگرچه مردم با نگاه کردن به هوای شهرهایشان متوجه بهبود محیط زیست می شوند، اما بیان ارقام و آمار فعالیت هایی که منتهی به ارتقای کیفیت سوخت در کلانشهرها شده، بسیار مهم است.

به گفته وی، در مسئله گاز، بحث رفاه هم به موضوعات زیست محیطی اضافه شده و وزارت نفت کار بسیار بزرگی انجام داده است؛ این روند ادامه دارد که بر اساس آن سالانه ۳ هزار روستا گازرسانی می شوند.

رئیس جمهوری یادآور شد: امروز می توان پالایشگاه تبریز را پالایشگاه پاک معرفی کرد و این موفقیت را به صنعت نفت، پالایشگاه تبریز، مردم آذربایجان شرقی و مردم ایران تبریک می گوییم.

تحقق تولید بنزین و گازوییل یورو

وزیر نفت نیز در این مراسم گفت: تولید روزانه بنزین و گازوییل یورو که در سال ۹۱ صفر بوده، هم اکنون به ترتیب به روزانه حدود ۷۴ میلیون لیتر و ۵۰ میلیون لیتر رسیده و نتایج ارتقای کیفیت سوخت، به خوبی در بهبود هوای کلانشهرها نمایان است.

بیژن زنگنه اظهار کرد: تولید روزانه بنزین کشور از ۵۲ میلیون لیتر در سال ۹۱ به روزانه ۱۰۷ میلیون لیتر در تیرماه امسال رسیده است و این رقم مرداد ماه به ۱۱۰ میلیون لیتر در روز خواهد رسید.

وی افزود: از نظر کیفی نیز بنزین با کیفیت یورو که در سال ۹۱ تولید آن صفر بوده، مردادماه امسال به بالای ۷۴ میلیون لیتر در روز می رسد.

وزیر نفت ادامه داد: در سال ۹۱ روزانه ۹۴ میلیون لیتر گازوییل تولید می شد که این رقم در پایان تیرماه امسال به روزانه ۱۱۵ میلیون لیتر رسیده است. از نظر کیفیت نیز در سال ۹۱ تولید گازوییل یورو صفر بوده است، اما در پایان تیرماه امسال تولید روزانه گازوئیل یورو به ۵۰ میلیون لیتر رسید و این رقم تا پایان سال به ۶۰ میلیون لیتر در روز می رسد.

زنگنه با بیان اینکه نتایج بهبود ارتقای کیفیت سوخت را مردم در هوای شهرها می توانند ببینند، ادامه داد: البته توسعه گازرسانی هم در بهبود محیط زیست دخیل بوده است؛ صنایعی که از سوخت های آلاینده استفاده می کردند، امروز از گاز طبیعی استفاده می کنند؛ همین نیروگاه تبریز از نفت کوره استفاد می کرد که آلایندگی زیادی به همراه داشت.

وی یادآور شد: این حرکت بزرگی بود که دولت انجام داد و این حرکت می تواند با محدودیت استفاده از خوروهای فرسوده و معیوب در کلانشهرها تکمیل شود.

زنگنه با بیان اینکه این دومین طرح زیست محیطی است که پس از بندرعباس با حضور رئیس جمهوری افتتاح می شود، عنوان کرد: ان شاءالله تا پایان سال افتتاحی نیز در اصفهان خواهیم داشت که طرحی یک میلیارد دلاری است و با افتتاح آن، ۱۷ میلیون لیتر نفت گاز یورو ۴ و ۵ تولید می شود که در بهبود محیط زیست سهمی بسزا خواهد داشت.

وزیر نفت درباره میزان خصوصی سازی در پالایشگاه ها به سهم ۸۰ درصدی بخش خصوصی در این حوزه اشاره کرد و افزود: در این زمینه باید توجه کنیم که قیمت فراورده نیز باید ایجاد انگیزه کند؛ این در حالی است که اکنون عرضه فرآورده با کیفیت های مختلف با یک قیمت انجام می شود.

زنگنه این را هم گفت که در تولید و تامین خوراک پالایشگاه ها با وجود تحریم، تحولات مهمی رخ داده که با توجه به اینکه بعضی ها با شنیدن برخی مسائل تحریک می شوند و به اقدام هایی مثل تحریم وزیر امور خارجه کشور اقدام می کنند، بعدا به طور مشروح توضیح خواهم داد.

وی عنوان کرد: بعضی از کشورها رفتار بچگانه دارند و بلافاصله تحریم می کنند، از تحریم نمی ترسیم، ضمن اینکه تحریم هم بشوم نه پولی دارم و نه جایی دارم که بروم و از آن بترسم.

توسعه گازرسانی با افزایش تولید گاز عسلویه

مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز در مراسم افتتاح پروژه های گازرسانی، موقعیت صنعت گاز کشور را در بخش های داخلی و جهانی استثنایی خواند و گفت: توسعه پرشتاب گازرسانی در سال های اخیر، به واسطه پشتیبانی تولید گاز در عسلویه (پارس جنوبی) محقق شده است.

حسن منتظر تربتی افزود: کمتر کشوری است که مانند ایران، توسعه گازرسانی در آن با این شدت و سرعت انجام شده باشد.

وی اظهار کرد: پشتوانه این توسعه در بخش گازرسانی به تلاش هایی بازمی گردد که در زمینه افزایش تولید گاز در عسلویه (توسعه میدان مشترک گازی پارس جنوبی) انجام شده است و ما امروز با خیال راحت می توانیم در بخش گازرسانی به صنایع نیز با قوت ادامه دهیم.

معان وزیر نفت در امور گاز ادامه داد: امروز صنعت گاز شناسنامه انقلاب اسلامی در بخش توسعه اجتماعی و رفاه عمومی قلمداد می شود، به ویژه که عمده توسعه گازرسانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی انجام شده و پیش از پیروزی انقلاب اسلامی فقط یک روستا گازرسانی شده بود و امروز ما درباره ضریب نفوذ گازرسانی به میزان بیش از ۹۵ درصد صحبت می کنیم.

تربتی گفت: در آذربایجان شرقی ۶۷ شهر داریم که همه آنها به شبکه گاز کشور متصل شده اند و ۲ هزار و ۷۲۴ روستا داریم که ۲ هزار و ۶۱۱ روستا قابلیت گازرسانی دارند، از این میان تاکنون به حدود ۲ هزار روستا گازرسانی شده است. امروز نیز ۵۳ روستا به شبکه گاز متصل و عملیات اجرایی گازرسانی به ۱۴۶ روستای دیگر هم آغاز می شود.

وی گفت: گازرسانی به ۲۲۰ روستای دیگر هم در حال اجراست، ضمن آنکه اکنون ۹۷.۸ درصد خانوارهای آذربایجان شرقی از نعمت گاز برخوردارند که این رقم در هفته دولت سال آینده به ۹۸.۸ درصد می رسد.

تربتی طرح های امروز را شامل بهره برداری از طرح گازرسانی به ۵۳ روستا، افتتاح طرح گازرسانی به ۵۶۰ واحد صنعتی، بهره برداری از فاز دوم خط ۱۶ اینچ ورزقان-اهر و آغاز عملیات اجرایی گازرسانی به ۱۴۶ روستا برشمرد و افزود: خط لوله انتقال گاز ورزقان-اهر ضمن تضمین پایداری شبکه شمال استان آذربایجان، سبب تامین گاز نیروگاه آذربایجان شرقی می شود.