نگاهی کوتاه به هفته های رست کارکنان اقماری

فراغت از کارتان چطور می گذرد

مشعل: همواره يکي از موضوعات مهم درباره زمان غير از کار يا «رست» کارکنان اقماري اين بوده که اين دوره مستمر در دوران کاري خود را چطور مي گذرانند؟ اين موضوع همواره به عنوان يک چالش مثبت و منفي و گاه نگراني مطرح است؛ چرا که اگر کارکنان در مدت استراحت، سلامت جسمي و روحي نداشته باشند، در زمان بازگشت به کار هم آمادگي لازم را ندارند و نمي توانند کارايي داشته باشند. ضمن اينکه اين مسأله به مسافت و دوري و نزديکي محل کار و زندگي کارکنان هم بستگي دارد و کساني که اهل مناطق جنوبي هستند و يا در شهرهاي نزديک به مناطق اقماري خانه و زندگي دارند، در مورد اين شرايط امکان هماهنگي بيشتري دارند، اما کارکنان شهرهاي ديگر ممکن است شرايط زندگي، آب و هوا و يا مسافت براي آنها محدوديت هايي را ايجاد کند.

بسياري از کارکنان براي دو هفته استراحت ( کمتر و بيشتر)  بين روزهاي کاري خود يک شغل دوم دارند؛ شغل هايي نظير توليدات خانگي و صنايع دستي، اداره يک کارگاه محلي و کوچک يا فروشگاهي کوچک و ... برخي ديگر از کارکنان اين مدت را متناسب با شرايط خانوادگي خود، براي رسيدگي به امور خانه و اعضاي خانواده صرف مي کنند تا جبران زمان غيبتشان باشد و بتوانند بيشترين استفاده را از زمان حضورشان ببرند. برخي ديگر به تناسب اينکه متاهل هستند يا مجرد، ميزان درآمد و علائقشان، در اين مدت به سراغ سرگرمي ها و علائق خود مي روند. اين تنوع در برنامه هاي زندگي، چند نقطه مشترک دارد و آن هم داشتن شغل دوم، رسيدگي به خانواده و تفريح و سرگرمي است. در ادامه، صحبت برخي کارکنان درباره دوران رست را مي خوانيد،

«... غير از وضعيت خواب که معمولا با ديگران همسان نيست و عموما به هم ريختگي در خواب روز و يا شب وجود دارد، از لحاظ خانوادگي، به شخصه در اين مدت لحظه اي از همسرم جدا نميشم، چون ساکن مشهديم و خدا روشکر امکانات تفريحي نسبتا مناسبي وجود دارد، به گشت و گذار مي رويم. ملاک مسائل مالي و اقتصادي نيست. مثلا با درست کردن يک کوکو و خوردن آن در طبيعت از زندگي و شرايط مون لذت مي بريم. به دوستاني که فکر مي کنن شرايط اقماري خوب نيست، مي گم که مي شه همين شرايط رو به نحو احسن تغيير داد، با وقت گذاشتن براي خانواده و درکنارشون بودن در تک تک دقايق دوره رست.»«... خانم من شاغل هستند، بنابراين من دوهفته استراحت رو به اين صورت مي گذرونم: زماني که خانمم خونه است، در آشپزي و چيدن سفره و شستن ظرف ها کمک مي کنم و وقتي خونه نيست، بيشتر وقتم رو به باغچه و گلدونهام مي رسم؛ البته در کنارش سر زدن به فضاي مجازي، اندکي بازي کامپيوتري و البته تماشاي فوتبال هم وجود داره. اميدوارم شما هم در کنار خانواده روزهاي خوبي داشته باشيد.» «... من دو هفته هاي رست رو به صورت حرفه اي ورزش مي کنم، ولي توصيه ام به همه همکاران اين است که اگر حرفه اي در رشته اي مشغول هستين، حتما بايد در دوران کاري هم ورزش رو ادامه بدن. يا حداقل از نظر انجام برخي فعاليت هاي بدنسازي و ورزش هاي هوازي، بدين رو روي فرم نگه دارين. تا جايي که اطلاع دارم، بجز سکو و دکل ها در بيشتر مناطق خشکي اقماري امکاناتي وجود داره. متاسفانه خودم شاهد آسيب هاي زيادي بودم که به دليل همين بي توجهي ها به ورزش به دوستان وارد اومده. در آخر هم بگم که درآمد مختصري هم از مربيگري و کار در باشگاه دارم که خودش يه جور انگيزه است. شاد و تندرست باشيد.»

اينها نمونه هايي از زندگي کارکنان در مناطق مختلف با شرايط متفاوت است که مي تواند به تعداد هر يک از کارکنان متنوع باشد؛ اما باز هم بايد تاکيد کرد که اين کارکنان هستند که اختيار دارند براي اين مدت فراغت از کار خود برنامه ريزي کنند. از آنجا که بخش عمده کارکنان اقماري، آقايان هستند و در هر يک از نقش هاي همسر، پدر، برادر يا پسر خانواده مسؤوليت هايي دارند، لازم است که در زمان فراغت از کار به همه اين وظايف رسيدگي داشته باشند و حواسشان باشد که کسب درآمد و داشتن مشغله نمي تواند مسؤوليت را از آنها سلب کند و بايد در هر زماني که شرايط فراهم مي شود، به امور مربوط به زندگي خود بپردازند. به طور مشخص يکي از مسؤوليت هاي اصلي آقايان در زمان غيبتشان اين است که چون فرزندان کوچکشان در اين دوران احساس دلتنگي دارند و ممکن است بي تابي کنند، لازم است که در پايان دوره رست خود، کودکشان را براي اين جدايي آماده کنند تا به او آسيب روحي وارد نشود و خودشان هم با احساس دلتنگي و نگراني از او، به سر کار خود باز نگردند. توصيه شده است که پدران قبل از خداحافظي، کودک را با مقوله جدايي و ضرورت اين جدايي آشنا کنند و در هر بار خداحافظي، اعضاي خانواده خود را در آغوش بگيرند و ببوسند و با آنها خداحافظي کنند. موضوع مهم در اين مدت آن است که همبستگي ها و ارتباطات حفظ شود و حتي در دوران بازگشت به کار هم ادامه داشته باشد.

 

اپلیکیشن کاربردی شناخت گیاهان

PlantNet

PlantNet ابزار فوق العاده اي است که تشخيص گياهان را از طريق گرفتن عکس ممکن مي کند. اين ابزار آموزشي بسيار مفيد، آرشيوي عظيم از 3700 گونه گياهي شناخته شده را در خود گنجانده و مي تواند گياهان مختلف را از طريق برگ، ميوه، گل يا پوست تنه تشخيص دهد. بعد از باز کردن اپليکيشن، کافي است روي آيکن ذره بين (Observation) اشاره کنيد تا دوربين موبايل فعال شود. در اين مرحله مي توانيد دو کار انجام دهيد: يا عکس از پيش ذخيره شده را از گالري بارگذاري کنيد، يا در همان لحظه از گياهي که روبه روي شماست، عکس بگيريد. پس از گرفتن عکس و تعيين اندام گياه (برگ)، اين اپليکيشن در صورت اتصال به اينترنت تصوير را در سرورهاي PlantNet بارگذاري کرده و بعد از آناليز، نتايج را به نمايش مي گذارد. دقت نتايج، به عکسي بستگي دارد که از گياه مد نظرتان گرفته ايد. نکته اي که موقع استفاده از PlantNet بايد به آن توجه کنيد، انتخاب فلور مناسب گياهي است. چهار فلور غرب اروپا، اقيانوس هند، آمريکاي جنوبي و آفريقاي شمالي مواردي هستند که اين اپليکيشن نتايج جست وجو را به آنها محدود مي کند. بنابراين اگر منشأ گياه مد نظرتان را نمي دانستيد، حتما چهار فلور را براي يافتن گياه هدف امتحان کنيد.

عکسشو بگیر

اين اپليکيشن، برنامه اي هيجان انگيز براي شناخت گياهان است. با استفاده از اين برنامه، يک عکس از آن مي گيريد و از بين هزاران گل و گياه و درخت آن را شناسايي مي کنيد و در کمتر از يک ثانيه، اطلاعات کاملي از آن به شما نمايش داده مي شود. با «عکسشو بگير» به يک هوش مصنوعي پيشرفته دسترسي خواهيد داشت که همواره آماده است هرگونه گل و گياهي را براي شما شناسايي کند. اين اپليکيشن، شناخت بصري را با فناوري هاي يادگيري عميق و همچنين تجربه و دانش شبکه اي از گياه شناسان و متخصصان باغباني ترکيب مي کند و همه اينها را زير انگشتان شما قرار مي دهد! کاربري آسان و راهنماهاي ملموس، شناسايي هزاران گل، گياه و درخت در کمتر از يک ثانيه با استفاده از هوش مصنوعي پيشرفته، ارائه پيشنهادها و توصيه هاي موثر از طرف شبکه اي از باغبان هاي باتجربه و متخصص، امکان اشتراک گذاري سريع و راحت عکس ها با شبکه اي از دوستداران گل و گياه و پيگيري وضعيت گل ها و گياهان شناسايي شده در کالکشن شخصي خود از جمله ويژگي هاي اين برنامه است.

 

داستان عکس

استان خراسان شمالي، تقريبا 15 هزار هکتار از اراضي کشاورزي خود را به کاشت گياهان داراي دانه هاي روغني از جمله تخمه آفتابگردان اختصاص داده و بيش از 70 هزار تن، انواع دانه هاي روغني در اين استان برداشت مي شود. گل آفتابگردان، گياهي است يک ساله و تا حدود سه متر رشد مي کند. گل آن درشت و زيبا و به قطر 35 سانتي متر است و اين گياه در بيشتر نقاط دنيا وجود دارد. از تخم آفتابگردان، روغني گرفته مي شود که اشباع نشده و براي پخت وپز مناسب است.

عکس: سعيد طلوعي - تسنيم