دانستنی های ضروری و توصیه هایی که باید جدی گرفته شوند

تب کریمه کنگو

تب کريمه کنگو که با نام اختصاري «CCHF » شناخته مي شود، از بيماري هاي ويروسي مشترک بين انسان و حيوان است که در صورت عدم پيشگيري هاي لازم يا تاخير در درمان، خطرناک است و باعث مرگ مي شود. هر سال در فصل گرما گزارش هايي از شيوع برخي بيماري ها منتشر مي شود که تب کريمه کنگو، يکي از آنهاست؛ بنابراين آگاهي از اين بيماري بسيار ضروري است.

تاریخچه بیماری

تب کریمه کنگو برای اولین بار در سال ۱۹۴۴ در شبه جزیره کریمه از سوی دانشمندان روسی شناسایی شد و تب هموراژیک کریمه نام گرفت. در سال ۱۹۶۹ مشخص شد عامل تب خونریزی دهنده کریمه، مشابه عامل بیماری است که در جریان اپیدمی سال ۱۹۵۶ در کنگو کشف شد. ترکیب نام این دو منطقه باعث شد این بیماری، تب کریمه کنگو نام گذاری شود.

ویروس CCHF

در این بیماری همه چیز از یک کنه شروع می شود. ویروسCCHF بر اثر گزش کنه و تماس با خون و بافت آلوده باعث بروز بیماری می شود. بیشتر قربانیان و کسانی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند، کارگران کشتارگاه ها، دامپزشکان و کشاورزان هستند.

روش های درمانی

داروهای ضدویروس برای درمان این بیماری موثر هستند و تاثیر مثبتی دارند، اما تب کریمه کنگو درمان خاصی ندارد. برای دام ها هم از واکسن استفاده می کنند، اما واکنس معتبری که بتواند از بیماری پیشگیری کند، وجود ندارد.

راه های انتقال

تب کریمه کنگو، یک بیماری ویروسی است که نوعی کنه سخت، مخزن و ناقل آن است. این ویروس می تواند بسیاری از حیوانات اهلی و وحشی را مبتلا کند. انسان هم در صورت تماس با حیوان آلوده به ویروس ممکن است مبتلا شود. پرندگان به جز شترمرغ مقابل این ویروس مقاوم هستند.  این ویروس مسری از انسان به انسان قابل انتقال است و از طریق تماس نزدیک با خون، ترشحات اندام یا مایعات بدن افراد آلوده به فرد سالم منتقل می شود.  عامل اصلی این بیماری نوعی کنه است که اگر دام ها به آن آلوده شوند، علائمی ندارند و دامپزشک و دامدار نیز نمی توانند آن را تشخیص دهند، مگر با آزمایش خون.

رعایت نکات حیاتی و مهم

 بیمار مشکوک به تب کنگو را باید ایزوله کرد. بیمار با افراد خانواده و کارکنان بیمارستانی نباید در تماس باشد. تمام وسایل بیمارستانی مانند ماسک، دستکش، روپوش، پیشبند، لوله های خون، سرنگ های استفاده شده و هر وسیله ای که با ترشحات بیمار در تماس بوده اند نیز، باید سوزانده شوند.

سمپاشی منازل و اصطبل ها برای کاهش کنه ها بسیار ضروری است.

مصرف مواد ضدعفونی کننده برای گندزدایی سرویس های بهداشتی و محیط های آلوده به خون و ترشحات بیمار از اهمیت زیادی برخوردار است.

 به دلیل اینکه دام علامتی برای این بیماری ندارد، باید از مصرف گوشت تازه خودداری شود و دام پس از ذبح تا ۲۴ ساعت در دمای منفی یک تا چهار درجه قرار گیرد. این کار باعث می شود ویروس ها بر اثر سرما کشته شوند.

5- پرسنلی که از بیمار مراقبت می کنند، اگر در معرض تماس پوستی یا پوستی مخاطی با خون، مایعات بدن یا فضولات بیمار قرار گرفتند، باید فوری سطح آلوده را با آب و صابون شست وشو دهند.

6- از خرید گوشت های بدون مهر دامپزشکی (کشتار غیرمجاز) باید خودداری کرد.

7- کارکنان بهداشت و درمان و افرادی که با خون، ترشحات بدن بیمار یا بافت های آلوده تماس داشته اند، باید به طور مرتب و حداقل تا 14 روز پس از تماس با بیماران تحت نظر باشند و هر روز درجه حرارت بدن آنها کنترل شود.

 

راه های پیشگیری

پوشیدن لباس روشن، امکان تشخیص کنه بیماری زا را آسان تر می کند. نابودی کنه های مهاجم در اصطبل و مزارع بسیار موثر است. استفاده از دستکش و پوشیدن دیگر لباس های محافظ در صورت سروکار داشتن با حیوانات توصیه هایی هستند که دامداران و کشاورزان باید آنها را جدی بگیرند و رعایت کنند. همچنین توصیه می شود گوشت قبل از توزیع، 24 ساعت در سردخانه های کشتارگاه ها بماند. اگرچه مصرف جگر معنی ندارد و میکروب آن با پخت کامل از بین می رود، اما برای اطمینان از سلامت آن، بهتر است 48 ساعت در یخچال نگهداری شود و پس از آن مورد استفاده قرار گیرد. فریز کردن گوشت قبل از مصرف در دمای فریزر به مدت سه تا چهار ساعت، خطر ابتلا به ویروس تب کنگو را از بین می برد. پختن کامل گوشت مصرفی نیز یکی دیگر از راه های پیشگیری است.  به گفته متخصصان، تب کریمه کنگو به راحتی قابل پیشگیری است. بی شک اگر ذبح دام در کشتارگاه های مورد تایید وزارت بهداشت باشد و نکات ایمنی رعایت شود، انتقال این بیماری به مردم به طور چشمگیری کاهش خواهد یافت.

نشانه ها

نشانه هاي تب کريمه کنگو ناگهاني است. علائم بيماري يک تا سه روز بعد از نيش کنه آلوده يا پنج تا شش روز بعد از تماس با حيوان آلوده نمايان مي شود. پس از چند روز، بيماري وارد مرحله خونريزي خواهد شد؛ مرحله اي که خطر اصلي براي بيمار محسوب مي شود و در مواردي به دليل خونريزي هاي شديد داخلي، مرگ فرد مبتلا را به دنبال خواهد داشت.  تب، درد عضلاني، سرگيجه، درد گردن، درد پشت، سردرد، چشم درد و ترس از نور نشانه هاي اين بيماري هستند که ممکن است با تهوع، استفراغ، اسهال، دردشکم و گلودرد همراه باشند. نوسان هاي خلقي شديد و احساس گيجي، از ديگر علائم ابتلا به تب کريمه کنگو است. ممکن است بعد از دو تا چهار روز، خواب آلودگي، افسردگي و رخوت جايگزين تحريک شود. علاوه بر اين علائم بايد به ضربان قلب سريع، بزرگ شدن غدد لنفاوي و جوش و کهير ناشي از خونريزي داخل پوست هم اشاره کرد.

 

دانستنی های پزشکی

با آگاهي از برخي اطلاعات پزشکي مي توانيد دانسته هاي پزشکي تان را بالا ببريد.

جالب است بدانيد که بدن انسان 206 عدد استخوان و 215 جفت عضله دارد، همچنين:

 در هر ثانيه 2 ميليون سلول خوني در مغز استخوان توليد مي شود.

 در بدن انسان 206 استخوان وجود دارد که بيش از يک چهارم استخوان ها در دستان قرار گرفته است.

تعداد استخوان هاي گردن انسان با استخوان هاي گردن زرافه برابر است. (هفت استخوان)

 استخوان در مقايسه با يک ميله فولادي با وزن يکسان شش برابر محکم تر است.

استخوان ران بزرگ ترين استخوان و طول آن تقريبا يک چهارم قد ماست.

 

طب سنتی

دانستني هاي طب سنتي

همان طور که مي دانيد، طب سنتي علمي است که درباره بدن انسان، طبع ها و مزاج هاي مختلف، اثر گياهان دارويي و تاثير آنها بر مزاج ها گوناگون بحث مي کند. در طب سنتي از گذشته تاکنون سعي بر اين بوده که با اتکا به قدرت طبيعت براي انواع بيماري ها درمان هاي مناسب ارائه شود. در اين علم، تشخيص دلايل بيماري ها و درمان آنها از طريق گياهاني که در طبيعت موجود هستند، انجام مي شود که اين درمان ها کمترين عوارض را براي بدن دارد.

مزيت هاي طب سنتي بر طب مدرن

از مهم ترين مزيت هاي طب سنتي يا همان طب جايگزين نسبت به طب مدرن مي توان به شيوه دفع کنندگي و نه رفع کنندگي آن اشاره کرد.

برخلاف طب مدرن که شيوه درماني در آن رفع کنندگي است، در طب سنتي از شيوه دفع کنندگي استفاده مي شود. اصول طب سنتي مانع از بيمار شدن مي شود، در حالي که اصول طب مدرن به درمان اختصاص دارد، يعني اين طب نمي تواند از بيمار شدن جلوگيري کند، اما مي تواند بيماري ها را درمان کند.

درمان علت ها، نه معلول ها

طب سنتي به درمان علت ها توجه دارد، در حالي که طب مدرن بيشتر به عوارض و معلول ها مي پردازد. در طب سنتي درمان بيماري با بررسي مزاج، طبع و... انجام مي شود، اما در طب جديد بيشتر روي درمان بيماري تمرکز مي شود.

کم خطر يا بي خطر بودن درمان

در طب سنتي بيشتر داروها گياهي و طبيعي هستند. اگر در اين طب بيمار به اشتباه دارويي مصرف کند يا بيماري به طور صحيح تشخيص داده نشود، داروهاي مورد استفاده خطرناک نيستند و اگر عوارض جانبي هم داشته باشند به راحتي قابل درمان هستند. در طب جديد اما بسياري از داروها شيميايي هستند و روش هاي درماني پرخطري دارند که گاهي يک اشتباه کوچک در تشخيص نادرست بيماري و تجويز اشتباه دارو مي تواند عوارض جبران ناپذيري را براي بيمار به دنبال داشته باشد.