جاذبه اي که آوازه بين المللي دارد

دریاچه ای به رنگ  سرخ

همانطور که در شماره قبل اشاره کرديم، اقامتگاه هاي بوم گردي ويژگي ها و استانداردهاي خاص خود را دارند، در ادامه به برخي ديگر از ويژگي هاي  اين ظرفيت پنهان گردشگري پرداخته ايم.

دکوراسيون

چيدمان و تزيينات يک اقامتگاه بوم گردي بايد طوري باشد که به محض ورود احساس کنيد به يک خانه محلي پا گذاشته ايد. اين اقامتگاه بايد نشان هايي از سنت و فرهنگ بوميان منطقه را داشته باشد؛ از حياط آن گرفته تا تزيينات در و ديوار و حتي وسايل پذيرايي بايد شما را به تفکر وادارد و حسي متفاوت را برايتان به ارمغان بياورد. ديدن وسايلي مثل کرسي، صنايع دستي، سفره هاي متفاوت، محل غذا خوردن و... نشان دهنده فرهنگ منطقه اي است که آن را انتخاب کرده ايد.

خدمات بهداشتي و رفاهي

نوع ارائه خدمات در اقامتگاه هاي بوم گردي هم متفاوت است:

در اقامتگاه هاي بوم گردي ميزبان و مهمان مثل يک خانواده در کنار هم زندگي مي کنند. پس طبيعي است که اين خانواده از سرويس هاي بهداشتي و حمام مشترک استفاده کنند. در اين اقامتگاه ها سرويس بهداشتي و حمام جداگانه وجود ندارد. دليل اين کار هم به ساختار خانه هاي قديمي برمي گردد. با اين حال حفظ بهداشت يکي از مهم ترين مسائلي است که در اين خانه ها به آن توجه مي شود.

نوع سرويس دهي

در اقامتگاه هاي بوم گردي همه کارها به عهده خودتان است، چون شما نوع متفاوتي از سفر را انتخاب کرده ايد که در آن بايد مثل محلي ها ي منطقه زندگي کنيد. در اين اقامتگاه ها يک آشپزخانه وجود دارد. نمي توانيد تلفن را برداريد و صبحانه سفارش بدهيد. براي تهيه صبحانه بايد با ميزبان صحبت کنيد. در برخي مواقع هم بايد خودتان دست به کار شويد.

جاي خواب

سيستم خواب در اقامتگاه هاي بوم گردي مثل هتل ها نيست. بايد رختخواب پهن کنيد و کف اتاق بخوابيد. البته تعداد کمي از اين اقامتگاه ها تختخواب دارند که شايد در مقصد شما نباشند. پس اگر بار اولتان است که مي خواهيد در اقامتگاه هاي بوم گردي ساکن شويد، اين مورد را حتما به ياد  داشته باشيد تا غافلگير نشويد.

سيستم گرمايشي و سرمايشي

با توجه به منطقه اي که به عنوان مقصد انتخاب کرده ايد با سيستم هاي گرمايشي و سرمايشي متفاوتي مواجه خواهيد شد. با وجود اينکه اين اقامتگاه ها در حال حاضر از سيستم هاي مدرن استفاده مي کنند، اما گاهي پيش مي آيد که با بخاري هيزمي، نفتي، پنکه سقفي و... روبه رو مي شويد.

شبنم اعماري -   نام ايران و طبيعت بي نظيرش، طوري با هم گره خورده که وقتي صحبت از ايرانگردي مي شود، در ذهن هر کس تصويري خاص از زيبايي هاي منحصر به فردش نقش مي بندد، از جنگل سبز و مه آلوده، رودخانه ها و آبشارهاي پرخروش گرفته تا کوير خشک و بي آب و علف، غارهايي بي بديل و کوه هاي سربه فلک کشيده، جلوه هايي که از تماشاي آنها سير نمي شويد. جالب توجه اينکه برخي از اين ديدني هاي شگفت انگيز آنقدر شاخص و متفاوتند که نامشان را مي توان در مجامع بين المللي هم ديد. يکي از اين جاذبه هاي طبيعي شاخص که آوازه اش تا دوردست ها هم رفته، درياچه اروميه است. اين درياچه، بزرگ ترين درياچه داخلي ايران و بزرگ ترين درياچه آب شور خاورميانه است.  ششمين درياچه بزرگ آب شور دنيا در شمال غربي ايران جا خوش کرده و فراز و نشيب زيادي را به خود ديده، با اين حال هنوز هم خاص و ديدني است. درياچه اروميه که بين دو استان آذربايجان غربي و آذربايجان شرقي قرار گرفته، از نظر وسعت و مساحت، بيست و پنجمين درياچه بزرگ دنيا محسوب مي شود. طول اين درياچه 140 کيلومتر است و 55 کيلومتر نيز عرض دارد. حداکثر عمق آن هم به 16 متر مي رسد.

جدال با مرگ

درياچه اروميه از اواسط دهه 80، به دليل احداث بزرگراه، استفاده بي رويه از منابعي آبي حوزه آبريز درياچه و... شروع به خشک شدن کرد. ناگفته نماند که عوامل انساني هم نقش زيادي در خشک شدن اين درياچه داشت.با اين حال بارندگي هاي سال هاي اخير باعث شده بخش زيادي از نواحي خشک شده آبگيري شود و اين درياچه جاني دوباره بگيرد. درياچه اروميه برخلاف ديگر درياچه ها نيلگون نيست. موجودات ميکروسکوپي داخل درياچه رنگي سرخ به آن داده اند. اين موجودات با کم شدن آب درياچه و افزايش غلظت نمک، حضور پررنگي از خود نشان مي دهند و تاثير چشمگيري روي رنگ آب دارند.

ديدني هاي درياچه اروميه

زيبايي هاي شگفت انگيز بزرگ ترين درياچه آب شور خاورميانه، تنها به درياچه ختم نمي شود و جاذبه هاي ديگري هم دارد که در ادامه برايتان آورده ايم.

جزاير

 102 جزيره کوچک و بزرگ در آغوش درياچه خودنمايي مي کنند که هر يک، ويژگي هاي خاص خود را دارند. در برخي از آنها حيوانات و گياهان زيادي ديده مي شود، در حالي که در برخي ديگر اثري از حيات نيست.

کوچک ترين جزيره درياچه، مشت عثمان است. جزيره کبودان (قويون داغي)، اشک، اسپير، آرزو و نهگانه (محل تخمگذاري پرندگان) نيز از ديگر جزاير اين منطقه هستند.

يکي از ديدني هاي درياچه اروميه بزرگراه اروميه- تبريز است. در اين بزرگراه علاوه بر آنکه مسير کوتاه تري را طي مي کنيد، مي توانيد از ديدن درياچه نيز لذت ببريد، اما احداث اين پل باعث شده آسيب هاي جبران ناپذيري به درياچه وارد شود و آلودگي هاي ناشي از آن، خطراتي جدي براي محيط زيست اين منطقه ايجاد کند.

کريستال هاي نمکي

از ديگر جاذبه هاي منحصر به فرد درياچه اروميه مي توان به کريستال هاي نمکيني اشاره کرد که گاه به صورت تپه هاي سفيدرنگ در اطراف درياچه ديده مي شوند.

تفريحات به يادماندني

سفر به درياچه اروميه اين امکان را برايتان فراهم مي کند که نادرترين پرندگان را که در فصل مهاجرت به اين درياچه کوچ کرده اند، ببينيد. از جمله آنها مي توان به فلامينگو، پليکان، کفچه نوک، اکراس، لک لک، اردک پيسه، نوک خنجري٬ چوب پا و مرغ نوروزي اشاره کرد.

قايق سواري: مدتي بود که به دليل خشکي درياچه، قايق سواري از رونق افتاده بود، اما در سال هاي اخير و با آبگيري مجدد، باز هم مي توان سوار بر قايق شد و گشتي در درياچه سرخ رنگ اروميه زد.

عکاسي: ثبت تصاوير اين جاذبه طبيعي يکي از کارهايي است که نمي توان به راحتي از کنارش گذشت.

 گل بازي و درمان: آب درياچه اروميه و گل و لاي کف آن براي درمان انواع بيماري هاي رماتيسمي، پوستي، اختلالات سوخت و ساز بدن و... مناسب است. گل و لاي اين درياچه، خميري سياهرنگ است و خاصيت تقويت کنندگي دارد. پس فرصت  را از دست ندهيد و گل بازي را فراموش نکنيد. لجن و نمک درياچه هم خواص درماني زيادي دارند که مي توان از آنها استفاده کرد.  آب درياچه اروميه از دسته آب هاي کلروره سديک است که نوشيدن آن غلظت صفرا را پايين مي آورد.

تماشاي غروب آفتاب: يکي از زيباترين صحنه هايي که مي توانيد در درياچه اروميه از آن لذت ببريد، ديدن غروب دل انگيز آن است. اين غروب به حدي زيباست که هرگز آن را فراموش نخواهيد کرد.

  منطقه کاظم داشي: در ساحل غربي درياچه، منطقه اي جا خوش کرده که به کاظم داشي معروف است. جايي که قبل از خشک شدن درياچه به صورت يک شبه جزيره ديده مي شد، اما با کم شدن آب به ساحل تبديل شد. در فصل رويش شقايق هاي وحشي، طبيعت با پوشيدن زيباترين لباس خود، جلوه اي وصف نشدني را در اين قسمت از درياچه پيش رويتان قرار مي دهد که محو تماشاي آن خواهيد شد.

 

غذاهای محلی ایران

مناطق مختلف ايران با توجه به مواد اوليه خاص خود، غذاهاي محلي و معروفي دارند که مي توان با امتحان کردن آنها، طعم هاي جديد و لذيذي را تجربه کرد.

 

پیچاق قیمه؛ اردبیل

يکي از غذاهاي سنتي و خوشمزه اردبيل خورش بادام اين شهر است. خورشتي که به پيچاق يا پيچاخ قيمه مشهور است. اين خورشت در ظاهر شباهت زيادي به خورشت خلال دارد، اما تفاوتش با خورشت خلال کرمانشاه اين است که در پيچاق قيمه خبري از زرشک نيست. در تهيه اين غذاي سنتي که در مراسم رسمي سرو مي شود، از گوشت گوسفندي، خلال بادام، تخم مرغ و ادويه استفاده مي کنند.

 

کباب مشتی؛ اصفهان

 

اين غذا يکي از غذاهاي سنتي اصفهان است. کباب مشتي از گوشت چرخ کرده، پياز، زردک (نوعي هويج ايراني مخصوص زمستان) يا هويج رنده شده، آرد نخودچي و ادويه هاي مختلف تهيه مي شود که در شهدي به عنوان شهد کباب (سرکه و شيره يا شکر، آب و زعفران) آن را مي جوشانند. يادتان باشد در سفر به اصفهان از خوردن اين غذا غافل نشويد.

قورمه به؛ شیراز

 

 اين غذا که با گوشت گوسفند، پياز، به، لپه، آبليمو، شکر، زعفران و ادويه هاي مختلف تهيه مي شود، از غذاهاي سنتي شيراز است که همراه با برنج سرو مي شود و مثل بسياري از غذاها شيرازي، طعم  نسبتا شيريني دارد.

 

 

فرش هاي دستباف

 

صنايع دستي، يکي از فاخرترين هنرهاي ايران زمين به شمار مي رود. صنعتي که در کشورمان تنوع زيادي دارد و از کيفيت بالايي برخوردار است. گستردگي صنايع دستي ايران توانسته علاوه بر علاقه مندان داخلي، توجه ديگر کشورها را نيز به خود جلب کند.

يکي از صنايع دستي بسيار مهمي که پيشينه تاريخي کهني دارد، فرش هاي دستباف ايراني است که به دليل زيبايي و کيفيت از محبوبيت زيادي در سراسر دنيا برخوردار است.

فرش هاي دستباف ايراني با طراحي منحصر به فردي که دارند، با تکيه بر سنت طرح هاي جلوه نگر و بعضا قومي و ملي در سده 17 به اوج شکوفايي خود رسيدند تا امروز يکي از محبوب ترين آثار صنايع دستي جهان باشند.

تنوع و نقش و نگاره هاي اين هنر دستي، انسان را به عمق تاريخ مي برد و به تفکر وامي دارد.

فرش دستباف ايراني، ثمره هزاران گرهي است که بافندگان هنرمند آن در شهرها و روستاها در نهايت دقت و به روشي خاص دور هر تار، چله مي زنند. ثمره عمر کساني است که خود را وقف اين هنر کرده اند تا آن را به جهان و جهانيان معرفي کنند.