تجلیل از عوامل راه اندازی موزه پمپ بنزین دروازه دولت تهران

مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در گردهمايي صميمانه از تلاش کارکنان و عوامل راه اندازي موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران تجليل کرد. در نشستي صميمانه که بعد از ظهر چهارشنبه (26 تير 98) به دعوت مدير موزه ها و مرکز اسناد نفت در محل موزه تازه گشايش يافته پمپ بنزين دروازه دولت تهران برگزار شد، از تمامي کارکنان و عواملي که در راه اندازي و احداث اين موزه نقشي موثر داشتند، در جمع خانواده هاي ايشان، با اهداي لوح يادبود تقدير شد. اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در اين نشست، ضمن معرفي کارکنان و شرح ماموريت هاي محوله به ايشان بر نقش کليدي يکايک آنها در ايجاد نخستين موزه صنعت نفت پايتخت تاکيد کرد و گفت: اين موزه و ديگر موزه هاي راه اندازي شده، نتيجه زحمات، تلاش و تکاپوي وصف ناپذير گروهي است که عشق، تعهد و مسؤوليت پذيري را سرلوحه فعاليت خود قرار داده و دلسوزانه در راه مانايي و ماندگاري هر آنچه از ميراث 111 ساله صنعت نفت به جاي مانده، گام برداشته اند. نعمت الهي با اشاره به پيوند ناگسستني نيروهاي جوان و پرانگيزه و نيروهاي باتجربه و متخصص در پيشبرد امور افزود: شکل گيري موزه هاي صنعت نفت ثمره و نتيجه اين پيوند و دستاورد آن شکوفايي استعدادهاي بالقوه و افزايش کيفيت کار و بهره وري است که در موزه هاي نفت به شکلي مشهود تجلي يافته است.

وي در ادامه از خانواده هاي حاضر در اين نشست که در طول اين سال ها صبوري کرده و پشتوانه و مايه دلگرمي عزيزان شان در موزه ها بودند، تشکر کرد.

محمدرضا جواهري، مدير پروژه راه اندازي موزه پمپ بنزين دروازه دولت به نمايندگي از کارکنان اين مديريت از حمايت و توجه ويژه مدير موزه ها به حفظ مستندات تاريخي صنعت نفت تقدير و اظهار کرد: نعمت الهي، فردي اثرگذار در زنده نگاه داشتن تاريخ صنعت نفت است و نسل هاي آينده به سبب تلاش هاي ارزنده و کم نظير وي در زمينه معرفي، احيا و نگهداري ميراث اين صنعت از ايشان به نيکي ياد خواهند کرد.

موزه پمپ بنزين دروازه دولت از سلسله موزه هاي نفت ايران، بتازگي در تهران راه اندازي شده است.

 

آغاز تدوین سناریوی چیدمان «موزه نفت سوزهای کرمان»

سرپرست موزه نفت سوزهاي كرمان از آغاز مطالعات محتوايي و تدوين سناريوي چيدمان اين موزه خبر داد و گفت: «مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در نظر دارد با راه اندازي اين موزه، قطب گردشگري صنعتي در شرق کشور را پايه گذاري کند.» ساناز باغخاني در تشريح آخرين مراحل احداث موزه نفت سوزهاي کرمان اظهار کرد: «با پايان عمليات مرمت و بازسازي عمارت باغ آقا (کنسولگري انگليس) که بناي اصلي موزه صنعت نفت کرمان به شمار مي رود، مطالعات محتوايي و آماده سازي اين موزه براي نمايش نفت سوزها آغاز شده است.»

وي با اشاره به بازديد اخير مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت به همراه هيأت همراه از محل باغ موزه نفت سوزهاي کرمان گفت: «پس از برگزاري جلسات مستمر کارشناسي با حضور مدير طرح موزه هاي صنعت نفت، مشاوران و صاحبنظران حوزه ميراث فرهنگي و صنعتي، مقرر شد اين موزه با نگاهي تخصصي به موضوع نفت سوزها، نمايش اقلام و اشياي مرتبط با اين حوزه را در دستور کار قرار دهد و سناريوي مناسبي براي آن طراحي شود. به اين ترتيب موزه صنعت نفت کرمان، با محوريت نمايش وسايل نفت سوز شامل وسايل گرمايشي، حرارتي، روشنايي و تبديل کننده انرژي حرارتي به انرژي الکتريسيته، مکانيکي يا مغناطيسي فعاليت خود را دنبال خواهد کرد.»

باغخاني با اشاره به اينکه گردآوري اشيا و اقلام مرتبط با موضوع نفت سوزها از سراسر کشور از ماه هاي گذشته آغاز شده و تا کنون ادامه دارد، افزود:« در بخش وسايل گرمايشي و حرارتي، انواع خوراک پزي ها، بخاري ها، سماورها و... در بخش وسايل روشنايي، انواع چراغ هاي زنبوري، لامپ ها، گردسوزها و فانوس ها و در بخش مبدل انرژى حرارتى به الكتريسيته و مكانيكى، وسايلي مانند راديو، يخچال و پنكه نفتي به نمايش گذاشته خواهد شد. برخي از اين اقلام بسيار خاص هستند و ممکن است در کل کشور نمونه ديگري نداشته باشند و برخي هم هنوز با زندگي مردم عجين است و در برخي شهرهايي که هنوز گازرساني نشده، مورد استفاده قرار مي گيرند. وي در بخش ديگري از اظهارات خود به گردآوري اسناد مرتبط با ساختمان کنسولگري انگليس نيز اشاره کرد و گفت: «بخش اسناد موزه هاي نفت به اطلاعات ارزشمندي درباره تاريخچه اين عمارت دست يافته و انتظار مي رود با توجه به اينکه اين بنا، محل ساختمان کنسولگري انگليس بوده، به صورت ويژه مورد توجه توريست هاي خارجي قرار بگيرد.» به گفته سرپرست موزه نفت سوزهاي كرمان، در تدوين سناريوي موزه نفت سوزها، تحقيقاتي در حوزه مردم شناسي و مشارکت نسل هاي مختلف در به اشتراک گذاري تجارب شخصي خود صورت خواهد گرفت و تلاش مي شود تا مردم با بخشي از ذهنيت شخصي خود وارد موزه شده و روايت کننده درهم تنيدگي نفت، اين ماده ارزشمند و کاربرد آن در دوره هاي مختلف زندگي شان باشند، بنابراين راويان اصلي قصه موزه نفت سوزهاي کرمان، افرادي هستند که در اين موزه حضور خواهند داشت.

وي تأکيد کرد: «البته همه اين موضوعاتي که مطرح شد، در مراحل ابتدايي مطالعاتي قرار دارند و هنوز طرح جامع و سناريوي چيدمان به وضوح به نگارش درنيامده است؛ اما مجموعه کارشناسان و صاحب نظران مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در نظر دارند تا با اهتمام ويژه براي تدوين بهترين سناريو در موزه نفت سوزهاي کرمان، قطب گردشگري صنعتي در شرق کشور را پايه گذاري کنند.»

سرپرست موزه نفت سوزهاي كرمان از خانواده بزرگ صنعت نفت دعوت کرد تا اشيا و اسناد قديمي خود را به اين موزه اهدا کرده و در گردآوري گنجينه به جا مانده در اين بخش، نقش موثري ايفا کنند.

باغخاني در پايان اظهار اميدواري کرد که مطابق با دستورعمل تعريف شده در مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت، باغ موزه نفت سوزهاي كردمان در نوروز 1399 به بهره برداري رسمي برسد.

 

           

در جلسه مشترك مديرعامل  شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي و مدير موزه هاي نفت مورد تاکيد قرار گرفت

راه اندازی موزه اختصاصی صنعت پخش

دوشنبه 31 تيرماه، راه اندازي موزه اختصاصي صنعت پخش، در محل انبار نفت شماره (يك) مشهد، در جلسه مشترك مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت و مديرعامل شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي، مورد تاكيد قرار گرفت.

ويژگي ها و پتانسيل هاي انبار نفت شماره (يك) مشهد، براي تبديل شدن به موزه اختصاصي صنعت پخش در جلسه مشترك امير وكيل زاده، مديرعامل شركت ملي پخش فراورده هاي نفتي و اكبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، مورد بررسي و تاكيد قرار گرفت.

در اين جلسه كه محمدرضا جواهري، مشاور مدير موزه هاي نفت و ابراهيم رنجبرزاده، رئيس طرح و برنامه موزه هاي نفت نيز حضور داشتند، نعمت الهي با اشاره به قدمت توزيع فراورده هاي نفتي در كشور كه حتي به قبل از اكتشاف نفت مي رسد، گفت: «انبار نفت شماره (يك) مشهد به دليل برخي ويژگي ها از جمله وجود آثار حمل و نقل ريلي و جاده اي، منبع هاي قديمي پرچي و مركزي براي پخش فراورده هاي نفتي در يكي از پهناورترين استان هاي كشور، از آغاز طرح راه اندازي موزه هاي نفت، به عنوان محلي براي ايجاد موزه مطرح بود.»

مدير موزه هاي صنعت نفت با تاكيد مجدد بر ابلاغيه وزير نفت مبني بر گردآوري اسناد و مدارك و اشياي قديمي مربوط به صنعت نفت گفت: «بديهي است كه در اين ميان، صنعت پخش به عنوان يكي از باسابقه ترين بخش هاي نفت، از جايگاه ويژه اي برخوردار است.»

در اين نشست، وكيل زاده نيز با اشاره به اهميت موزه اي كه قرار است در انبار نفت شماره (يك) مشهد راه اندازي شود، گفت: «راه اندازي اين موزه، پروژه اي مهم براي صنعت پخش است و براي تحقق آن، نه تنها همكاران ما در منطقه مشهد، بلكه مديران و مسؤولان پخش در سراسر کشور، حداكثر تلاش و همكاري را خواهند داشت.»

انبار نفت شماره (يك) مشهد در سال 1320 در محل چهارراه مقدم طبرسي با عنوان شركت نفت ايران و انگليس تشكيل شد و پس از ملي شدن صنعت نفت با نام شركت نفت ايران، ناحيه خراسان شروع به فعاليت كرد. وجود انبارهاي قديمي پرچي از ويژگي هاي اين مكان است. اين سايت همچنين در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است. پيش تر انبار نفت شماره (يك) مشهد مورد بازديدهاي كارشناسانه قرار گرفت و فضاهاي محوطه، انبارها و تاسيسات آن براي اختصاص به موزه نفت مناسب تشخيص داده شد.

شهر مشهد، به عنوان يكي از شاهراه هاي مواصلاتي در منطقه شرق كشور از سابقه فراواني در زمينه توزيع و پخش فراورده هاي نفتي برخوردار است.

 

اهدا  صندوقچه قديمی با آرم BP  به موزه نفت

صندوقي قديمي كه در لايه خارجي كف آن از ورق هاي حلبي با آرم BP  شركت نفت انگليس و ايران) استفاده شده است، از سوي يک بازنشسته و پيشكسوت، به موزه نفت اهدا شد. ابوالفضل صابرنژاد، مدير پيشين مهندسي و طرح ها در شركت خطوط لوله و مخابرات كه اين صندوق را به موزه نفت اهدا كرده، مي گويد: «از اين صندوق ها براي نگهداري لباس، زيورآلات، اشياي قيمتي يا فرستادن جهيزيه به خانه عروس استفاده مي شده است.»

جنس اين صندوق كه با دست ساخته شده، از چوب و داراي روكش چرم است. همچنين نقاشي هاي زيبايي بر بدنه آن ديده مي شود. صندوق داراي قفل و دستگيره است و با گذشت مدت زمان زياد، نسبتاً سالم مانده و حتي ورقه هاي حلبي به كار رفته در كف آن نيز زنگ خوردگي ندارد.

او در توضيح چگونگي دستيابي به اين صندوق مي گويد: «حدود 12 سال پيش خانه اي خريدم كه اين صندوق در انبار آن قرار داشت و صاحبخانه آن را به من هديه كرد. سال ها اين صندوق را داشتم و متوجه وجود آرم BP در كف آن نشده بودم. تا اينكه بتازگي به دليلي خواستم صندوق را جابه جا كنم و به طور تصادفي متوجه شدم كه آرم شركت نفت انگليس و ايران با حروف فارسي و انگليسي روي حلب هاي كف اين صندوق ديده مي شود.

به نظر مي رسد، سازنده اين صندوق براي پوشش لايه خارجي كف آن از حلب هاي ساخته شده در كارخانه حلب سازي و حلب پركني كرمانشاه استفاده كرده است. اين كارخانه كه در جنب پالايشگاه كرمانشاه قرار دارد و اكنون قرار است به يكي از موزه هاي نفت تبديل شود، ظروفي را براي حمل نفت و فراورده هاي نفتي مانند بنزين، گازوييل، روغن موتور و... توليد مي كرده است.

با توجه به نوشته هاي روي اين حلب ها و انطباق آن با شابلون هاي به جا مانده از كارخانه حلب سازي كه در حال حاضر در موزه بنزين خانه آبادان نگهداري مي شود، مي توان حدس زد که اين صندوق حدود 80 تا 100 سال پيش ساخته شده و حلب هاي مورد استفاده در آن، ساخت كارخانه حلب سازي كرمانشاه بوده است.

اين صندوق داراي قفل و دستگيره است و نقاشي هاي زيبايي بر بدنه آن ديده مي شود.

صابرنژاد كه در سال 1383 پس از 40 سال خدمت در نفت بازنشسته شده و در دوران بازنشستگي نيز با كانون هاي بازنشستگي نفت، همكاري داشته است، به كاربردهاي مختلف حلب هاي حمل فراورده هاي نفتي اشاره مي كند و مي افزايد: «براي مثال از اين حلب ها در خانه ها براي نگهداري مواد غذايي مثل برنج و حبوبات استفاده مي شد و حتي در مواردي از سوي صنعتگران به درهايي با قفل مجهز مي شد تا كارايي آنها افزايش يابد.»

كارخانه حلب سازي و حلب پركني كرمانشاه با 100 سال قدمت كه از قديمي ترين كارخانه هاي بسته بندي صنعتي در كشور است و به ثبت ملي نيز رسيده، بزودي و پس از پايان مرمت به عنوان موزه نفت غرب كشور، راه اندازي و براي بازديد عموم آماده خواهد شد.