با کمی توجه هم خودمان و هم زمین را نجات  دهیم

حذف پلاستیک از زندگی کارمندی

مشعل  بسياري از شرکت هاي بزرگ با تعداد زيادي کارمند که روزانه علاوه بر حضور کارکنان، يک وعده ناهار را هم در آنجا صرف مي کنند، منبع اصلي براي توليد انواع زباله بخصوص زباله هاي تجديدناپذير هستند. مصرف مواد غيرقابل بازيافت و تجديد ناپذير مانند انواع پلاستيک در اداره ها و شرکت هاي دولتي يا پيمانکاري و خصوصي زياد است و به نظر مي رسد مي توان با تغييراتي در برنامه ريزي و آموزش هاي ميداني براي کارکنان، اين حجم از زباله را کاهش داد؛ اگرچه در مجموعه صنعت نفت، نمونه هاي زيادي از اين شرکت ها را مي توان مثال زد که در اين سال ها به سمت فعاليت هاي بدون زباله، جمع آوري و تفکيک پسماند رفته اند؛ اما هنوز هم جاي بسياري از اقدام ها خالي است و مي توانيم با انجام کارهايي محدود و کم هزينه، پلاستيک را بيشتر از قبل از زندگي امروز خود و سلامت بلند مدت زميني که روي آن زندگي مي کنيم، حذف کنيم.

در ميان گزارش هاي ميداني که در اين سال ها در مناطق عملياتي مناطق نفت خيز داشته ايم، با شرکت هاي مختلف و فضاهاي داخلي آنها آشنا شده ايم و شاهد اقدام هاي مختلفي در مسير کاهش مصرف پلاستيک و پاکسازي محيط زيستشان از اين آلودگي بوده ايم. مثل وقتي که کارکنان روابط عمومي و ساير کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه فارس در برنامه هاي منظم آخر هفته ها، دورهمي زباله هاي جاده هاي منتهي به شيراز را که عمدتا پلاستيک مسافران است، جمع آوري و از اين کارشان به عنوان يک حرکت جمعي موفق ياد مي کردند. يا وقتي که وارد سکوي نفتي بهرگانسر مي شوم و مي بينم که ظروف پلاستيکي مواد شيميايي را دو نيم کرده و به گلدان تبديل کرده اند و با زباله هاي تر همانجا خاک درست مي کنند يا زماني که کارکنان در ساعت هاي استراحتشان به گل هايي که در گوشه اي امن پرورش داده اند، سرگرم هستند و يا وقتي که چکمه ها و کلاه هاي شکسته و بلااستفاده را به گلداني جالب و متفاوت براي گل ها تبديل کرده اند، يعني برايشان نبود پلاستيک و بها دادن به زندگي دوباره موجودات اهميت زيادي دارد.

اما در عوض هنوز کارهايي وجود دارد که وقتي مي بينيم در حجمي انبوه تکرار مي شود، نگراني ها زياد مي شود؛ اينکه در نوبت هاي ناهار براي کارکناني که غذايشان را نمي خورند، دير مي رسند و يا مي خواهند ناهارشان را با خودشان ببرند، ظروف يکبار مصرف مي گذارند يا وعده ميوه کارکنان را در پلاستيک هاي يکبار مصرف قرار مي دهند و علاوه بر ظروف غذا يک پلاستيک يا بيشتر هم براي ميوه و نوشيدني استفاده مي شود يا اينکه کارکنان ثابت اداره ها به جاي استفاده از ليوان هاي دائمي و شيشه اي، براي راحتي کارشان از ليوا ن هاي يکبار مصرف دستگاه هاي آب سرد کن استفاده مي کنند و ... و متوجه مي شويم که اين رفتارهاي اشتباه و ناشي از بي توجهي ما به محيط زيست همچنان ادامه دارد، در صورتي که با اندکي توجه مي توان جلوي بسياري از آنها را گرفت يا کاهش داد و با انجام اقدام هايي ساده، جلوي اتلاف انرژي و توليد زباله بيشتر در اداره هاي دولتي و همين شرکت هاي نفتي را که بيشتر ما در آنها فعال هستيم، گرفت، به شرط اينکه نسبت به اين موضوعات احساس مسؤوليت داشته باشيم. براي اين منظور مي توان اين اقدام ها را انجام داد.

تا مي توانيد از گرفتن پرينت، کپي و مصرف کاغذ طي روز خودداري و با تجهيزات و سيستم هاي نرم افزاري کار کنيد.

 با خودتان بطري هاي چند بار مصرف شيشه اي يا پلاستيکي همراه داشته باشيد تا کمتر از ليوان هاي يکبار مصرف و بطري هاي يکبار مصرف استفاده کنيد.

*بسياري از بسته بندي ها و قالب هايي که براي لوازم و خريدهاي روزانه داريد، اضافي هستند و حتي اگر لازم باشد، مي توانيد با اجناس يا پارچه هاي چند بار مصرف، جلوي مصرف روزانه آنها را بگيريد.

 اگر هر روز در شرکت همراه ناهار يا وعده شام، نوشيدني و ميوه به شما مي دهند، با خودتان کيسه اي پارچه اي به همراه داشته باشيد و هر روز با انداختن يک پلاستيک به جان طبيعت زخم نزنيد.

 اگر غذايتان در ظروف يکبار مصرف سرو مي شود و شما کارمند دائم آن اداره هستيد، با خودتان بشقاب، قاشق و چنگال از خانه ببريد تا به اين نحو هم سلامت خودتان را حفظ کنيد هم با مصرف پلاستيک کمتر، جان زمين را به مخاطره نيندازيد.

 در سيستم اداري انبوهي از پاکت، فولدر، شيرازه و لوازم پلاستيکي مصرف مي شود که قابليت استفاده مجدد دارد؛ اما مشغله روزانه باعث مي شود کارکنان اين لوازم را دور بيندازند، در حالي که مي توان با بازيافت آنها از مصرف بيشتر و دور انداخته شدن آنها جلوگيري کرد.

 مسؤوليت شما نسبت به محيط زيست، انتخاب شماست و ممکن است اطرافيانتان اين کار را انجام ندهند؛ اما استمرار و تاکيد شما بر رعايت اين موارد، مي تواند تبليغ خوبي براي ديگران باشد.

 

چه بخوانیم

فرهنگ تفاهم

کتاب «فرهنگ تفاهم» به قلم تامس گوردون با محوريت تربيت کودکان و ترجمه پ‍ري‍چ‍ه‍ر ف‍رج‍ادي را براي نخستين بار نشر فرزان روز در سال 86 منتشر کرد. اين کتاب (شيوه هاي صحيح برقراري ارتباط با فرزندان) حاصل مطالعات و تحقيقات چند ساله دکتر تامس گوردون، رئيس موسسه آموزشي دکتر گوردون واقع در کاليفرنياست که دوره هاي مختلفي را با عنوان شيوه هاي کارآيي براي آموزش پدران و مادران،معلمان ومديران مدارس و موسسات بازرگاني برگزار مي کند. هدف اين کتاب، آموزش شيوه هاي درست رفتار با فرزندان و ايجاد اعتماد به نفس در آنهاست.

در معرفي اين کتاب آمده است: همواره والدين و مربيان در برابر تربيت کودکان براي به وجود آوردن نسلي پويا، مسؤول، خلاق و پيشرو احساس ناتواني کرده اند و در رويارويي مدام با عصيان ها، ناسازگاري ها و مقاومت هاي نوجوانان، بسيار نگران و سردرگم بوده و از خود مي پرسند چه بايد کرد؟ آيا بايد سخت گرفت؟ بايد به آنها آزادي داد؟ و چه زماني و تا چه حد؟ و چگونه؟ هدف کتاب، آموزش شيوه هاي صحيح و سازنده ارتباط والدين با فرزندان به زبان ساده و آسان است و دربردارنده نکات لازم براي شناخت و کنترل فرزندان و انتقال ارزش هاي والاي رشد فرهنگي جامعه به نوجوانان است که روشي عملي براي بهداشت رواني و پيشگيري از تأثير پذيري نوجوانان و جوانان از رفتارهاي نامناسب به شمار مي رود. اين کتاب به والدين، مهارت ها و مراحل عملي و کاربردي را ياد مي دهد تا بتوانند درخانه و در ارتباط با فرزندانشان آن را به کاربرند. اين کتاب حتي براي نوجوانان و جواناني که ناهنجاري رفتارشان آنها را به دادگاه هاي مخصوص جوانان کشانده، تجربه شده است. شايد با اجراي اصول مؤثر انساني و آزادمنشانه ارتباط با ديگران، جوانان بتوانند در آينده پدران و مادران، آموزگاران و مديران بهتري باشند.

 

دریچه

كارگاه آموزشی سرطان های شایع زنان

به همت امور زنان شركت نفت مناطق مركزی ایران روز یکشنبه 23 تیرماه، كارگاه آموزشی سرطان های شایع زنان با تدریس شیدا سجادی، مسؤول مامایی و بهداشت خانواده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت برای زنان شاغل در این شركت برگزار شد.

 

كارگاه عملی افزایش فعالیت بدنی

به همت امور زنان و خانواده شركت ملی نفت ایران و با همكاری امور ورزش و تربیت بدنی با هدف ارتقای سلامت جسمی زنان شاغل، روز چهارشنبه 19 تیرماه، كارگاه عملی افزایش فعالیت بدنی با حضور مشاور مدیرعامل شركت ملی نفت در امور زنان و خانواده و جمعی از مشاوران و نمایندگان این امور در بهشت مادران برگزار شد.

 

چه بشنویم

بماند

امیرعباس گلاب، خواننده موفق ایرانی در سبک پاپ است که در سال های اخیر با چند تک آهنگ و آهنگ هایی که برای سریال های معروف خوانده، شهرت خوبی به دست آورده است. او در سال ۸۷ با تیتراژ سریال «ستایش» با ترانه ای از علیرضا آذر معرفی شد و در این سال ها تک آهنگ های زیبایی نظیر «قدم»، «خدایا کجایی» و «هوس کردم» داشته است. تک آهنگ اخیر او به نام «بماند» هم شنیدنی است و توصیه می شود.

 

چه ببینیم

کما

«کما»، فیلمی از آرش معیریان، یکی از پرفروش ترین فیلم های دهه 80 سینمای ایران بود که به خاطر حضور محمد رضا گلزار و استفاده از موضوعات روز جامعه موفقیت تجاری مطلوبی به دست آورد. علاوه بر محمدرضا گلزار، امین حیایی و مهناز افشار هم در این فیلم پر فروش حضور داشتند. داستان فیلم، داستانی عاشقانه در بستر اختلاف طبقاتی و مشکلات اجتماعی است.