نگاهي کوتاه به اظهارات وزير نفت در رسانه ملي

اگر بگذارند  از عهده دشمنانمان بر می آییم

مشعل -  بيژن زنگنه شامگاه يکشنبه (16 تيرماه) در برنامه گفت وگوي ويژه خبري از شبکه دوم سيما حاضر شد و ضمن تشريح يکصدوهفتادوششمين نشست اوپک در واکنش به اظهارات اخير وزير انرژي عربستان درباره ايران گفت: ايران نه تنها تهديدکننده امنيت انرژي نيست، بلکه بزرگ ترين ضمانت کننده ثبات و امنيت انرژي در منطقه بوده است. او درباره اظهارات خالد الفالح، وزير انرژي، صنايع و منابع معدني عربستان که در گفت وگو با شبکه خبري سي ان ان (CNN) از ايران به عنوان تهديدکننده امنيت انرژي جهان نام برده بود، يادآور شد: آقاي فالح فرد تکنوکرات و محترمي است و به طور معمول حرف هاي سياسي از ايشان نمي شنويم. احتمال دارد از وي خواسته اند چنين حرف هاي سياسي را بيان کند. بهتر بود آقاي فالح تا من در وين بودم، اين حرف ها را بيان مي کردند تا پاسخ دهم، چرا وقتي 3 هزار کيلومتر فاصله گرفتم اين حرف ها را مطرح کردند؟

امنيت انرژي به نفع ايران است

زنگنه با بيان اينکه امنيت انرژي به نفع ايران است و آنها (عربستان) ما را به چيزي متهم مي کنند که ما خود در صورت حادث شدن اتفاقي در خليج فارس از آن متضرر مي شويم، تصريح کرد: هم اکنون آنها از وضع خليج فارس سود مي برند؛ قيمت بالاي نفت به نفع عربستان است و اين کشور نشان داده که خواهان قيمت هاي بالاي نفت است. هم اکنون براي ايران بشکه هاي صادراتي اهميت بيشتري نسبت به قيمت نفت دارد. وزير نفت درباره آخرين وضع فروش نفت هم اظهار کرد: با همه توان تلاش مي کنيم؛ اعلام ارقام صادرات نفت برايم سخت است، اگر بگويم وضعمان خوب است، آمريکايي ها ناراحت مي شوند و فشار را زياد مي کنند، اگر بگوييم خوب نيست، مردم نگران مي شوند. ما همه تلاشمان را مي کنيم، به شوخي گفتم اگر دوستان در داخل بگذارند، با ياري خدا از عهده دشمنانمان بر مي آييم. وي درباره اينکه آيا شرايط صادرات نفت به سمت بهتر شدن مي رود، اظهار کرد: من خيلي اميدوارم.

وزارت امور خارجه موضوع توقيف نفتکش ايراني را دنبال مي کند

وزير نفت درباره موضع گيري وزارت نفت در خصوص نفتکش ايراني توقيف شده در تنگه جبل الطارق گفت: وزارت امور خارجه ايران اين موضوع را با قدرت دنبال مي کند و اميدواريم به نتيجه خوبي برسد. وي درباره نفتکش هايي که در عربستان و مصر هستند، ادامه داد: در عربستان توقيف نفتکشي در کار نيست و موضوع بر سر دستمزد کارگري است و شرکت ملي نفتکش در حال حل اين موضوع است که اين کشتي هرچه زودتر بازگردد؛ يک کشتي هم در مصر توقيف شده بود که درباره آن هم به دنبال حل مشکل هستند.

 درباره تداوم توليد نفت زياد صحبت نمي کنم

وزير نفت درباره برنامه وزارت نفت براي تداوم توليد نفت در شرايط کنوني کشور و استفاده از ظرفيت پالايشي و صادرات فرآورده به جاي نفت تصريح کرد: ما حداکثر استفاده را از ظرفيت داريم. من نمي توانم در اين باره زياد صحبت کنم، زيرا سبب افزايش فشار بر کشور مي شود، اما پالايشگاه هاي ما حدود يک سال است که با ظرفيت بالا کار مي کنند و اين رقم بيشتر از اين هم مي تواند بشود.  زنگنه درباره برنامه وزارت نفت در سال «رونق توليد» افزود: در بخش بالادستي، امسال نزديک روزانه 80 ميليون مترمکعب گاز معادل سه فاز متعارف پارس جنوبي در بخش دريا وارد مدار مي کنيم که براي ما بسيار حياتي است، در بخش خشکي به غير فاز 14 پارس جنوبي بقيه پالايشگاه ها تمام شده اند.

تجهيز منابع از طريق بازار سرمايه

وزير نفت با اشاره به اينکه توليد در ميدان هاي آزادگان و يادآوران ادامه خواهد داشت، ادامه داد: در شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب و نفت مناطق مرکزي و نفت فلات قاره ايران طرحي (نگهداشت و افزايش توان توليد نفت) مبني بر تجهيز سرمايه از طريق بازار سرمايه انجام خواهد شد که از پارسال آغاز شده است و 100درصد از پيمانکاران ايراني استفاده مي شود و عمده تجهيزات از توليدکنندگان داخلي بايد خريداري شود. وي با بيان اينکه اين طرح 6 ميليارد دلار مصوبه شوراي اقتصاد را دارد که از محل درآمدهايش بازپرداخت انجام خواهد شد، افزود: حدود 6 هزار ميليارد تومان مناقصه هاي اين طرح برگزار و قراردادهايش امضا شده است و بقيه طرح نيز درحال انجام مناقصه است. کاهش سرعت زمان بندي اين طرح نيز به دليل اين بوده است که مشکلي براي صادرات پيش نيايد، زيرا بازپرداخت ها بايد از محل صادرات اضافه انجام شود. زنگنه با اشاره به اينکه فرايند گازرساني به روستاها همچنان ادامه دارد، اظهار کرد: روزانه 8 تا 9 روستا گازرساني مي شوند و تا آخر امسال جمعيت زير پوشش شبکه گاز در کشور به حدود 95 درصد خواهد رسيد که در دنيا اين موضوع بسيار استثنايي است؛ جمعيت روستايي زير پوشش شبکه گاز به 80 درصد و جمعيت شهري زير پوشش شبکه گاز بيش از 99 درصد است که در مجموع به 95 درصد مي رسد.

ارزش توليدات صنعت پتروشيمي تا سال 1400 دو برابر مي شود

وي با بيان اينکه در زمينه توسعه صنعت پتروشيمي کار بزرگي در حال انجام است، تصريح کرد: تا پايان سال 99 و اوايل سال 1400، ارزش توليدات صنعت پتروشيمي به نسبت سال 92 (به قيمت سابق) دوبرابر مي شود و نسبت به سال 97، حدود 8 تا 9 ميليارد دلار افزايش مي يابد که جهش بزرگي در اين صنعت است و خوشبختانه بخش قابل توجهي از اين توليدات به عنوان خوراک واحدهاي داخل عرضه مي شود. وزير نفت با اشاره به اينکه هم اکنون نزديک 5 ميليارد دلار خوراک به صنايع پايين دستي پتروشيمي داده مي شود، گفت: بيشتر از اين مقدار هم مي توان خوراک به اين واحدها عرضه کرد، زيرا ظرفيت صنايع پايين دستي کشور بيش از 5 ميليارد دلار است، اما محدود شدن فروش اين واحدها سبب کاهش دريافت مواد اوليه مورد نياز مي شود.

افزايش ظرفيت پالايش ستاره خليج فارس به 480 هزار بشکه

زنگنه با بيان اينکه ظرفيت پالايش پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس بدون ساخت واحد جديدي و تنها با رفع تنگناها تا پايان امسال به 480 هزار بشکه در روز خواهد رسيد، تأکيد کرد: ظرفيت اوليه طراحي شده اين پالايشگاه روزانه 360 هزار بشکه بوده است، اين هفته به بنده اعلام شد که ظرفيت اين پالايشگاه به 420 هزار بشکه در روز مي رسد. وي ادامه داد: اگر اين پالايشگاه نبود ما با مشکل تامين بنزين، گازوئيل باکيفيت و صادرات ميعانات گازي روبه رو مي شديم.

اختصاص 17 هکتار زمين به استارتاپ ها و شرکت هاي دانش بنيان

ارائه توضيحاتي درباره توجه وزارت نفت به شرکت هاي دانش بنيان و طرح هاي پژوهشي، بخش ديگري از سخنان وزير نفت بود که در اين باره گفت: کاري که چند ماه است آن را آغاز کرده ايم و من بسيار به آن اميدوار هستم، حمايت ويژه از استارت آپ ها و شرکت هاي دانش بنيان است.  وزير نفت با اشاره به حمايت ويژه وزارت نفت از استارتاپ ها و شرکت هاي دانش بنيان گفت: وزارت نفت تصميم گرفته است حدود 17 هکتار زمين و ساختمان را در انبار نفت ري که پيش از اين پژوهشگاه صنعت نفت بود، به استقرار استارتاپ هاي حوزه نفت اختصاص دهد که اين کار به زودي انجام خواهد شد و موضوعي بسيار مهم براي آينده استارتاپ هاست و بنده معاون خودم در امور مهندسي، پژوهش و فناوري را به طور ويژه مأمور پيگيري اين موضوع کرده ام. زنگنه ادامه داد: معاون امور مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت هم انگيزه اين کار را دارد و خود ايشان در ابتدا پيشنهاد را ارائه داد، البته ابتدا پيشنهاد مناطق کوچک تر مثل فضاهاي 500 يا هزار متري مطرح شده بود، اما به ذهنم رسيد که فضايي 17 هکتاري را در ري داريم و بيشتر هم مي توانيم به اين زمينه اختصاص دهيم که به نظر من اين کار يک تحول را کنار تهران ايجاد خواهد کرد.

وي از ايجاد تشکيلات و سازماندهي براي تحقق اين هدف خبر داد و افزود: من نمي خواهم خيلي بزرگ نمايي کنم، اما اگر اين هدف محقق شود، سبب دگرگوني در حوزه نفت مي شود. اين منطقه در جاي بسيار مناسبي نزديک تهران واقع شده است، ما براي آينده استارتاپ ها جدي هستيم و براي اين کار قرار سرمايه گذاري گذاشته ايم، زيرا اقدام بسيار مهمي است.

راه اندازي 27 فاز پارس جنوبي؛ کاري فوق العاده

مقايسه قراردادها در ميدان هاي آزادگان جنوبي و طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي، از ديگر مسائل مطرح شده ازسوي وزير نفت در گفت وگوي ويژه خبري شامگاه يکشنبه بود که بر مبناي حضور پيمانکاران خارجي در طرح توسعه فاز 11 و حضور پيمانکاران ايراني در ميدان آزادگان جنوبي پيش رفت. زنگنه در اين باره توضيح داد: براي توسعه آزادگان جنوبي شرکتي نيامد، وگرنه قرارداد آن را هم امضا مي کرديم، زيرا معتقد نيستم که اکنون برداشت بهينه از آزادگان جنوبي انجام مي دهيم، ما 27 فاز پارس جنوبي را اجرا کرديم در حالي که آن زمان پولي نداشتيم به خودمان بدهيم.

وي ادامه داد: در اينجا دو موضوع مطرح است، نخست آنکه 5 ميليارد و 600 ميليون دلار براي سرمايه گذاري فاز 11 پارس جنوبي لازم است، افزون بر اين ما توانايي فني لازم براي حفظ فشار گاز مخزن را نداريم. هنوز يک مورد در ايران و منطقه اجرا نشده که وقتي فشار گاز در مخزن کاسته مي شود کاري کنيم که فشار گاز سر چاه نيفتد و بتوانيم توليد را با همان مقدار براي نمونه روزانه 28 ميليون مترمکعب در يک فاز ادامه دهيم. زنگنه به حضور شرکت فرانسوي توتال در طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي اشاره کرد و يادآور شد: توتال فازهاي 2 و 3، 4 و 5 پارس جنوبي را اجرا کرد. ما در ادامه از حضور و فعاليت اين شرکت فرانسوي تجربه هاي زيادي مانند روش مديريتي، سفارش گذاري، طراحي و ريزه کاري هايي که داشتند را به دست آورديم و توانستيم فازهاي ديگر را اجرا کنيم.

وي ادامه داد: در آن زمان هرچه پول فراهم کرده بوديم، صرف تکميل اين 27 فاز کرديم، زماني که من وارد شدم (سال 92) فقط 10 فاز تمام شده داشتيم، اما در اين مدت ما جز فاز 14 که معادل دو فاز است، معادل 15 فاز، پالايشگاه وارد مدار توليد کرده ايم و تا پايان امسال يا اوايل سال آينده، 17 فاز دريايي در مدار خواهد بود. اين کاري فوق العاده مهم در طول 10 تا 12 سال است.

 تصميم گيري درباره قرارداد فاز 11 در دستور کار سران سه قوه

زنگنه درباره طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي توضيح داد: از روز نخست قرارداد با سه پيمانکار امضا شد، به طوري که شرکت فرانسوي توتال 50 درصد، شاخه بين المللي شرکت ملي نفت چين (سي ان پي سي آي) 30 درصد و پتروپارس ايران 20 درصد سهم داشت. قرار ما در قرارداد اين بود که اگر توتال بگويد، اجرا غيرممکن است قرارداد به علت تحريم ها به طرف چيني منتقل شود، يعني سهم چين 80 درصد شود. از شهريورماه پارسال تاکنون چين 80 درصد سهم دارد و بايد کار خود را آغاز کرده باشد، اما کار را به هر دليلي اجرا نکرد. وزير نفت تاکيد کرد: ما اکنون بايد تکليفمان را با چين مشخص کنيم، آنها يا بايد از اين قرارداد خارج شوند که در اين صورت کل قرارداد به پتروپارس منتقل مي شود و در نتيجه بايد براي توسعه آن پول فراهم کنيم که اکنون تصميم گيري در اين باره در دستور کار سران سه قوه است.

زنگنه ادامه داد: چيني ها به وضوح حرفي نزده اند، اما در عمل فعلا ميل به حضور ندارند و از ما تقاضاي تعليق دو ساله کرده اند که به معناي معطل کردن است و ما نيز گفته ايم نمي توانيم اين را بپذيريم و بايد راه هاي ديگري را بر اساس قرارداد پيدا کنيم. از يک سو، چين دوست ماست و مي خواهيم با هم کار کنيم و نمي خواهيم روابطمان تلخ باشد، بايد روابطمان طوري باشد که دوستانه با هم به تصميمي واحد برسيم. زنگنه تصريح کرد: همه اين کارها را هم انجام دهيم چه با حضور چين و چه خودمان، باز هم در فاز نخست يعني توليد عادي مانند فازهاي ديگر هستيم؛ فاز دوم فشارافزايي و جلوگيري از افت توليد است که فعلا هيچ کدام از ما امکان اجرايش را نداريم.

92 درصد از نفت آزادگان جنوبي در مخزن باقي مي ماند

زنگنه با بيان اينکه اکنون ميانگين برداشت از لايه سروک ميدان آزادگان جنوبي کمتر از 6 درصد است، يعني بالاي 90 درصد نفت در آن مخزن باقي مي ماند، گفت: چه کسي جواب اين موضوع را به نسل هاي آينده مي دهد؟ نفت همان جا مي ماند و ما نمي توانيم برداشت کنيم. فناوري در بخش بالادست نفت يعني فراهم کردن امکان برداشت بيشتر نفت از ذخاير است. وي ادامه داد: اينکه ما فقط شعار بدهيم و بگوييم بلديم! بله؛ ما در اين حد که برداشت مي کنيم اکنون از عراق جلوتريم، ظرفيت توليد ايران در ميدان هاي نفتي غرب کارون به طور تقريبي 300 هزار بشکه در روز است، اما در نگاهي درازمدت به فناوري هاي نو نياز داريم.

وزير نفت گفت: عراقي ها از بهترين پيمانکاران آمريکايي و اروپايي استفاده مي کنند و موظف نيستند با ما کار کنند، آنها برداشت مي کنند و اگر ما دير بجنبيم، سهم ما را هم برداشت مي کنند، در اين باره ديگر برادري مطرح نيست، آنها کار خودشان را مي کنند و به هيچ وجه جواب هم نمي دهند، زيرا سواره هستند؛ دنيا، دنياي موازنه قدرت است و خدا نکند آدم ضعيف بشود.