روايت مهمانی روز دختر  در يک بعدازظهر گرم تابستانی

لبخند دختران «حنان» بلند است

معصومه اصغري   سالني با سقفي بلند و رنگي و کاغذ ديواري و پرده هاي صورتي در همان لحظه ورود، تعريفي شاد از فضايي که به آن وارد شده ام، ارائه مي کند؛ محيطي دخترانه، شاد و پر هيجان. به عنوان غريبه اي که به جمع وارد شده، نگاه ها در ابتدا سنگين است؛ اما وقتي مربي ها با من حرف مي زنند و پذيرايي مي کنند، لبخندها جذب مي شود و نزديکتر مي آيند، سلام مي کنند و چند تايي هم کنارم مي نشينند. شبکه پويا روشن است و بچه ها با  زدن دست زير چانه و دو زانو چشمشان به تلويزيون است و گاهي اطراف را هم نگاه مي کنند؛ اما حواسشان به برنامه کودک است. مدرسه ها تعطيل شده و مي توانند در فاصله بين کلاس هاي تابستاني شان با خيال راحت کارتون ببينند.  با گروه هاي سني مختلف از 6 تا 16 سال و با لباس هاي مرتب، هر کدام روي مبل هاي راحتي لم داده اند  يا روي زمين نشسته اند و دورهم شوخي و خنده به راه انداخته اند و منتظر گروهي براي اجراي مراسم مولودي روز دختر و ميلاد حضرت فاطمه معصومه (س) هستند. گروه دير کرده و بچه ها حوصله شان سر رفته است. درهاي اتاق ها که رو به سالن اصلي گشوده مي شود، باز هستند و مشخص است بچه ها تخت هايشان را مرتب کرده اند.

سوگند با پيراهن سفيد و شکوفه هاي صورتي، بعد از چند بار عقب و جلو رفتن، باﻻخره نزديک مي آيد و سلام مي کند و کنارم مي نشيند. به لباس و مدل مويش که خيلي مرتب بافته شده اشاره مي کنم و گل سرش و او با ناز مي گويد: «آخه امروز تولدمه» بعد با صداي مربي که صدايش کرده، جستي مي زند و مي رود طرف ديگر اتاق. بچه ها مربي را سوال پيچ کرده اند که مولودي يعني چي؟ و مربي سعي مي کند به زبان ساده توضيح بدهد و چند بار هم تکرار مي کند: «اگر صبر کنيد اﻻن چند تا خانم مهربون مي آيند و برايتان  اجرا مي کنند و مي بينيد. » تلويزيون هنوز روشن است و بچه ها بر سر اينکه سريال پايتخت را ببينند يا انيميشن «بچه رئيس» اختلاف نظر دارند. نازگل، دفتر نقاشي اش را وسط سالن پهن کرده و دراز کشيده و دست زير چانه زده و  با رنگ سبز در حال کشيدن درخت است.

خانه اي که اين 27 دختربچه درآن زندگي مي کنند، نسبتا بزرگ با حياط دلباز در ﻣحله 13 آبان تهران قرار دارد. براي محل اقامت اين دختران که عموما بد سرﭘرست هستند، تابلويي از بهزيستي نگذاشته اند؛ چرا که معتقدند اينجا خانه اين بچه هاست و همانطور که ما براي خانه مان تابلويي نمي گذاريم، آنها هم نيازي به اين تابلو ندارند؛ اما مردم محل خوب مي دانند که اين دختران در اين خانه امانت هستند. غريبه ها اجازه ورود ندارند و دخترها هم دوست ندارند با بيرون ارتباط زيادي داشته باشند. از همان ابتداي ورود به محل با چند پرس و جو از مغازه دارها، آدرس را تاييد مي کنند. آرزو ضيايي، کارشناس اين مرکز از سوي بهزيستي است که قبلا در مرکزي براي پسربچه ها کار مي کرده و حاﻻ از اينکه با دختربچه ها کار مي کند، خوشحال است. او درباره مرکز و بچه هايي که بد سرپرست هستند، مي گويد: «چند مورد بي سرپرست هم در ميان بچه ها داريم؛ اما عموما والد يا عضوي از خانواده را دارند که براي ديدن آنها مي آيند.» او مي گويد که اين مرکز در سال هاي گذشته دولتي بوده؛ اما از سال 96 با تغييراتي در شرايط و تعداد کودکان، خصوصي شده و حاﻻ تحت سرپرستي و حمايت بازنشستگاني از پژوهشگاه صنعت نفت است و در ادامه مي افزايد: «در شرايط دولتي اين مراکز، کودکان بعد از 18 سالگي با دادن وام رها مي شوند و بايد به دنبال زندگي و کار خود بروند؛ اما در اين مرکز، فارغ از تلاش براي تحصيل و اشتغال و البته ازدواج، آنها را رها نمي کنيم و مي توانند در مرکز باقي بمانند.»

ضيايي درباره هزينه هاي تحصيل در طول سال و کارگاه ها و کلاس هاي آموزشي تابستاني که در کنار ساير هزينه ها از سوي خيريه پژوهش حنان پرداخت مي شود هم توضيح مي دهد و مي گويد: «علاوه بر کلاس هاي شنا که با هماهنگي در استخر پژوهشگاه صنعت نفت برگزار مي شود، کلاس هايي مثل کاشي شکسته، ويتراي، نقاشي، سفالگري، تئاتر، زبان انگليسي يا کلاس گيتار متناسب با علاقه اين دختران در تابستان يا در طول سال برگزار مي کنيم. براي اين کلاس ها هم کارگاهي را در حياط مجتمع داريم و در همين جا دختران آموزش مي بينند و تاکنون با برگزاري بازارچه خيريه، تابلوهايشان را به فروش گذاشته اند و درآمد کسب کرده اند.»

او به وضعيت تحصيلي اين دختران اشاره مي کند و مي گويد: «سطح تحصيلي اين دختران متعادل و شبيه به بچه هاي ديگر است و ما رضايت کامل داريم؛ اما سه نفر از آنها به دليل شرايطي که داشته اند، دچار اختلال در يادگيري شده اند که به طور مجزا تحت نظر کارشناسان تحصيلي قرار گرفته اند.» ضيايي در عين تاکيد بر سلامت اين دختران به چند مورد از بيش فعالي و عدم تمرکز و افسردگي در ميان آنها اشاره مي کند و در توضيح مي گويد: «تعدادي از اين بچه ها به دليل شرايطي که در خانواده داشته اند و اتفاقاتي که برايشان افتاده، درست يا نادرست قرص هاي افسردگي يا آرامبخش مصرف کرده اند؛ اما در زمان ورود به مرکز اين قرص ها قطع شده و به مدت 6 ماه تحت نظر قرار گرفته اند و اگر ﻻزم باشد، قرص ها را مصرف مي کنند. در بسياري از موارد اين دختران اصلا نيازي به قرص نداشته اند و پس از مدتي، رفتاري عادي و آرام پيدا کرده اند.»

او ادامه مي دهد: «اين دختران، استعداد و توانايي زيادي دارند، اما ارتباط با آنها کمي سخت است؛ چون ديرتر از ساير کودکان اعتماد مي کنند و اين شرايط براي آنها قابل درک است و ما هم اصراري به اعتماد اوليه نداريم.»

ضيايي که از اين تعامل نزديک با دختران خوشحال و راضي است، مي گويد: «بايد مدتي با اين بچه ها آشنا شويد و يا ما شما را تاييد کنيم تا ارتباط برقرار کنند. تلاش ما اين است که اين دختران به خاطر نيازهاي مالي، عاطفي و ترحم، به اطرافيان و افراد ديگر وابسته نشوند؛ چرا که احتمال دارد، بخصوص در سنين پايين، اين وابستگي اتفاق بيفتد. »

مصطفي فدايي، نايب رئيس هيات مديره هفت نفره خيريه «پژوهش حنان» است. گروهي که از 25 سال قبل با ورود به حوزه توانبخشي و کمک به آسايشگاه خيريه هاشمي نژاد کهريزک وارد اين امر خير شده و تا امروز اين راه را با خلوص نيت و کار گروهي انجام داده اند. بيشتر اين خيران از بازنشسته ها و شاغلان پژوهشگاه صنعت نفت هستند؛ اما از بخش هاي ديگر نفت هم افرادي بوده اند که ﺑﺎ آنها همراه شده اند تا اين دختران، شرايط راحت تري داشته باشند.

فدايي مي گويد: «قبلا در حوزه هاي دختران بد سرپرست و بي سرپرست، زنان سرپرست خانوار، پيشگيري از اعتياد و کمک به ساخت شيرخوارگاه حضرت رقيه (س) فعاليت داشته اند و اين همکاري با بهزيستي شهرستان ري از 25 سال قبل ادامه دارد و به واسطه همين همکاري، بهزيستي مسؤوليت اين مرکز دختران را به آنها پيشنهاد داده است.»

او در توضيح بيشتر به «مشعل» مي گويد: «در حال حاضر يک سوم از هزينه هاي اين مرکز، از محل کسر از حقوق حدود 50 بازنشسته و حدود 100 شاغل در پژوهشگاه صنعت نفت و چند مجموعه ديگر تامين مي شود و مابقي را با تلاش هيات مديره از محل کمک هاي مردمي و حتي گاه حقوق خودمان تامين مي کنيم.»

فدايي ادامه مي دهد: «در حال حاضر 93 دختر در سنين مختلف تحت پوشش خيريه «پژوهش حنان» هستند که 27 نفرشان در مرکز و مابقي در خانه و تحت سرپرستي يکي از اعضاي خانواده يا فاميل که صلاحيت دارند، آن هم با نظارت ما زندگي مي کنند و ماهانه بين 200 ﺗﺎ 600 هزارتومان به آنها مستمري پرداخت مي شود.»

به گفته نايب رئيس اين خيريه، هر ماه حدود 55 ميليون تومان براي مرکز اقامتي «پژوهش حنان» هزينه و حدود 30 ميليون تومان هم براي پرداخت مستمري دختراني که در خانه هاي خودشان هستند، پرداخت مي شود؛ اما تامين اين هزينه ها باﻻ و پايين زيادي دارد و آنها به کمک هاي بيشتري نيازدارند.»

او مي گويد: «بسياري از بازنشستگان و شاغلان صنعت نفت، علاقه زيادي به همکاري با موسساتي همانند ما دارند و در مراجعه به بهزيستي، وقتي مطلع مي شوند که چنين مجموعه اي وجود دارد، براي همکاري ابراز تمايل مي کنند، بنابراين خوب است که برنامه هاي اين مجموعه به سمع و نظر ساير کارکنان و بازنشستگان هم برسد تا اين خيريه بتواند دختران بيشتري را پوشش دهد، ما هم آمادگي ارائه گزارش و فراهم کردن زمينه بازديد از مرکز را داريم.»

گروه مولودي خوان باﻻخره از راه مي رسند و چند کارتون، خوراکي، شکلات و جايزه براي مسابقه با خود به همراه آورده اند. جشن خيلي زود شروع مي شود و بچه ها حلقه اي شاد دور آنها مي زنند و صداي شادي شان سالن را پر مي کند. خانمي که مولودي را مديريت مي کند، چند مسابقه گذاشته و بادکنک هايي را به دست بچه ها داده تا باد کنند. صداي تشويق بچه ها باﻻ مي گيرد و شکلات است که در هوا پخش مي شود.

مرکز خيريه «پژوهش حنان» را ترک مي کنيم و به زندگي خودمان برمي گرديم و خيالمان راحت است که اين دختران، دورهم و درخانه اي که دارند، امروز شاد هستند و حتما با کمک ما، فردا هم شاد خواهند بود.

 

اپلیکیشن ها کاربردی آموزش ریاضی

Khan Academy Videos

Khan Academy یک وب سایت آموزشی است که ازسوی سلمان خان ایجاد شده است. سلمان خان، کسی است که شرکت خود را برای اولین بار، با ساخت یک خودآموز یوتیوب برای افراد خانواده، راه اندازی کرد. این شرکت اکنون رشد کرده و در حال حاضر ویدیوهای بسیاری در زمینه های گوناگون از قبیل ریاضی، شیمی، تاریخ، اقتصاد و ... در اختیار کاربران قرار می دهد.

Math Maniac

در این بازی رایگان، جدولی از اعداد به نمایش درمی آید. در پایین جدول، عددی به شما نشان داده می شود و باید دو عدد از جدول را که جمع ضرب، تفریق و یا هر کردام از چهار عمل اصلی خواسته شده آنها برابر عدد نشان داده شده است، انتخاب کنید. به طور مثال اگر عدد ۱۴ و علامت جمع نمایان شده، باید ۷ و ۷ و یا مثلا ۸ و ۶ را انتخاب می کنید. سپس، این دو عدد از جدول اعداد حذف و عدد دیگری مطرح می شود.

Chalkboard Math

این اپلیکیشن یک برنامه عالی برای دانش آموزان است تا مهارت های ابتدایی ریاضی را تمرین کنند. همان طور که از اسم این نرم افزار مشخص است، این اپلیکیشن یک تخته سیاه در رابط کاربری خود ارائه و به کودکان کمک می کند تا تمام اصول ابتدایی ریاضی همچون عملیات جمع، تفریق، ضرب و تقسیم را به صورت تعاملی یاد بگیرند. این برنامه با دو روش مختلف، تمرین هایی ارائه می کند: حالت پاسخ دهی و حالت فلش کارت. در حالت اول کاربر سوال ها را جواب می دهد و از برنامه بازخورد می گیرد. در حالت دوم امکان پاسخگویی به صورت کلامی وجود دارد. این اپلیکیشن، کار خود را به صورت رایگان شروع کرد؛ اما در مراحل بالاتر باید مبالغی برای آن پرداخت کنید.