عواملی که بر اراده ها تاثیر مخرب دارند

تصمیم درست و آسان

حتما اين اتفاق براي همه ما افتاده است که در مواقعي تصميم هايي گرفته ايم که در ابتدا تصور مي کرديم خوب است، اما بعد از مدتي متوجه شده ايم که آن کار غلط و اشتباه بوده است.  تصميم هايي که آني و بدون فکر گرفته مي شوند، ممکن است ما و زندگي مان را دچار بحران کنند. بنابراين بهتر است وقتي قصد داريم در مورد موضوع مهمي تصميم گيري کنيم، تمام جوانب آن را بسنجيم و بدون فکر، دست به کاري نزنيم که بعدها باعث پشيماني مان شود. پس از ياد نبريم که بهترين تصميم ها، زماني حاصل مي شوند که بتوانيم بين احساس و منطق مان تعادل برقرار کنيم تا پشيماني به سراغمان نيايد و آزارمان ندهد.  تصميم گيري هاي درست که بخشي از زندگي روزمره هستند، مي تواند به ما در کنترل زندگي کمک کند و مانع ايجاد مشکلات، استرس و تنش شود. در ادامه  به برخي عواملي که باعث تصميم گيري اشتباه مي شوند، اشاره مي کنيم.

زمان تصمیم گیری

تصمیم گیری به کمی زمان و انرژی ذهنی نیاز دارد؛ چرا که در مواقعی که سرمان شلوغ است و درگیر کار هستیم، تصمیم های بزرگی بگیریم. بنابراین بهتر است برای خودمان وقت بگذاریم تا در کمال آرامش، به اهدافمان فکر و روی تصمیم گیری مان تمرکز کنیم.

جوانب مثبت و منفی

همیشه باید جوانب مثبت و منفی تصمیم ها را در نظر بگیرید، حتی اگر برخی از آنها دور از ذهن باشند.

یادداشت برداری

یک تکه کاغذ بزرگ بردارید و در بالای آن تصمیم های خود را بنویسید. عمل ساده نوشتن به شما کمک می کند تا به طور کامل بر تصمیمی که قصد گرفتن آن را دارید، تسلط داشته باشید.

اضطراب بیش از حد در موضوعی خاص

نگرانی درباره یک موضوع خاص، زمانی که از حد خود فراتر برود، می تواند در تصمیم گیری ها اثرگذار باشد. به عنوان مثال اگر نگران سلامت دیگران باشید یا در خصوص نتیجه یک کار اضطراب داشته باشید، این عوامل ممکن است دیگر تصمیم هایتان را نیز تحت تاثیر قرار دهد و باعث تصمیم اشتباه شود.

تعادل احساس و منطق

احساسات نقش مهمی در تصمیم گیری دارند. اضطراب باعث می شود بی گدار به آب نزنید. خوشحالی هم انرژی تان را برای گرفتن تصمیم های بهتر بالا می برد؛ اما برقراری تعادل بین منطق و احساس در تصمیم گیری مناسب به شما کمک می کند. بنابراین بهتر است گاهی به مغز و قلب خود اجازه دهید که بخوبی با هم کنار بیایند تا بهترین انتخاب ممکن را داشته باشید. عوامل زیادی وجود دارد که باعث می شود تصمیم های اشتباه زیادی در زندگی بگیریم. در کنار این عوامل با رعایت مواردی که در ادامه به آنها اشاره می کنم، می توانیم یک تصمیم گیری صحیح و آسان داشته باشیم.

احساس غم و اندوه

تحقیقات نشان می دهد بسیاری از افراد، زمانی که ناراحت هستند یا احساس غم و اندوه می کنند، تمایلی برای رسیدن به اهداف خود و موفقیت هایی که انتظارش را می کشیدند، ندارند. علاوه بر این، اینگونه افراد چیزهای کمتری برای خود می خواهند. وقتی فرد دچار غم و اندوه است، انتظاراتش پایین می آید، به حدی که دیگر نمی تواند از تمام ظرفیت خود برای رسیدن به اهدافش بهره ببرد.

نگران تصمیم های اشتباه  نباشید

بسیاری از افراد نگران تصمیم های غلطی هستند که در زندگی می گیرند. این افراد اعتماد به نفس کمی دارند، اما می توانند با درس گرفتن از اشتباه های گذشته و بالا بردن اعتمادبه نفس، مسیر خود را برای تصمیم گیری های درست هموار کنند.

خشم و خجالت، عجله در تصمیم گیری

احساسات شدید می تواند تصمیمات عجولانه را به دنبال داشته باشد. احساساتی مانند خشم خجالت، ترس از خطر یا نگرانی های شدید باعث می شود انتخاب های غلط و اشتباهی داشته باشید و نتوانید روی شرایط درست تمرکز کنید. پس زمانی که بشدت در احساسات خود غرق هستید، نمی توانید از مهارت های درست تصمیم گیری استفاده کنید. برای گرفتن یک تصمیم درست، کاری که باید انجام داد، این است که اول اجازه دهید خشمتان فروکش کند، سپس در کمال آرامش یک تصمیم درست بگیرید.

ثبت تصمیمات

برای راضی بودن از تصمیم گیری، می توانید تمام تصمیم های خود را یادداشت کنید. این کار باعث می شود با گذشت زمان، متوجه شوید چه تصمیم خوبی گرفته اید. گرفتن یک تصمیم درست به شما کمک می کند تا دیدگاه متعادلی داشته باشید و با اطمینان خاطر بیشتری تصمیم های مهم زندگی تان را بگیرید.

تمرین کردن

هرچه بیشتر تصمیم گیری کنید، کار برایتان راحت تر می شود. می توانید از تصمیم های ساده و راحت شروع کنید و بتدریج بر سختی آن بیفزایید. با در نظر گرفتن عوامل مخرب یا موثر بر یک تصمیم گیری، می توان به تصمیمی درست و آسان رسید؛ تصمیمی که هیچ گاه از گرفتن آن پشیمان نخواهید شد.

اهداف

تصمیم گیری در انزوا انجام نمی شود، بلکه تحت تأثیر شرایط زندگی قرار دارد. پس اهداف کوتاه مدت و بلندمدت خود را به در نظر بگیرید  و وقتی  گرفتن تصمیمی واحد برای شما دشوار می شود، آن اهداف را به یاد آورید. این کار به شما کمک می کند تا بهترین و درست ترین تصمیم را بگیرید.

به دست آوردن اطلاعات

در مواردی که احساس می کنید، تصمیم گیری کار دشواری است و اطلاعات زیادی برای گرفتن یک تصمیم آگاهانه ندارید، می توانید با انجام تحقیقات آنلاین، صحبت کردن با دیگران و جمع آوری اطلاعات در رسیدن به یک تصمیم درست و آسان، قدم بردارید.

هیجان

زمانی که هیجان زده هستید یا بیش از حد خوشحالید، ریسک پذیریتان به حدی بالا می رود که ممکن است خطرات احتمالی یک تصمیم مهم را در نظر نگیرید. با اینکه هیجان، شما را امیدوار می کند، اما این عوامل در کنار هم می تواند شانس تصمیم گیری درست را کاهش دهد.

 

پاسخ به دو پرسش اساسی درباره پول تو جیبی

آیا با افزایش پول توجیبی، مسؤولیت های فرزندمان باید بیش تر شود

روند پرداخت پول توجيبي بايد به همين ترتيب باشد، يعني به سمتي برود که فرد توانايي عملکرد در آن حيطه را دارد. اگر فرزند ما به سني برسد که بتواند پول موبايل خودش را پرداخت کند، اگر به سني برسد که بتواند لباس هاي خودش را انتخاب کند يا هر چيز ديگري از اين قبيل، اين پول توجيبي ميزانش بيشتر مي شود و آنگاه حيطه ها و اقلام بيشتري را دربرمي گيرد و باز هم حق انتخاب دارد.

براي مثال فرزند ما مي تواند بگويد من امسال لباس عيد نمي خرم، جايش مي خواهم به مسافرت بروم يا اين که در مسافرت مي خواهم خريدهايم را خودم انجام دهم يا اگر مسافرتي باشد که اجازه آن را از سوي والدين داشته باشم، هزينه اين مسافرت را خودم مي دهم. يعني در اين مورد هم حق انتخاب خواهد داشت، اما در محدوده اي که براي او مجاز است.

دادن پول زیاد یا بسیار کم به فرزند از سوی والدین، چه عواقبی دارد

اگر يکي از والدين پول زيادي به فرزندش مي دهد و ديگري کم، در اين مورد اساسي ترين قوانين دادن پول توجيبي ناديده گرفته مي شود که هماهنگي والدين درباره اين مسئله اجتماعي-تربيتي است. ضمن اين که مسائل ديگري به همراه دارد، يعني کودک يا نوجوان به راحتي اين مشکلات را مي بيند و احتمال سوءاستفاده او از اين مشکلات بين والدين بالا مي گيرد. او مي تواند پول را نشانه اي از ميزان محبت والد به خود بداند و فکر کند کسي که بيشتر به او پول مي دهد، بيشتر دوستش دارد و برعکس کسي که کمتر به او پول مي دهد، کمتر دوستش دارد. در اين شرايط والدين براي کنترل فرزندشان و فرزند براي کنترل والدينش مي توانند از پول استفاده کنند و بدتر از همه آن که خود همسران هم از اين مسئله براي کنترل و فشار بر ديگري استفاده مي کنند. اين شرايط در خانواده بسيار مخرب است. از سويي اگر پول توجيبي بسيار کم باشد، احتمال خشم کودک يا نوجوان نسبت به والدين وجود دارد، بخصوص اگر وضع مالي والدين خوب باشد. اگر پول توجيبي بسيار زياد باشد، احتمال جدا شدن کودک يا نوجوان از جمع معمول بقيه و يا تأکيد بر مسائل مالي بسيار بيشتر از موضوعات ديگر رابطه، محتمل است. يعني فرد در جمع دوستان با تکيه بر پول خود قدرت نمايي و براي بقيه تعيين تکليف مي کند. در مجموع مهم است که والدين به فرزندان بياموزند امکانات مالي مهم است، اما فقط يک قسمت از برخورداري ها و فرصت هاي زندگي است و همان طور که بسياري چيزها را مي توان با پول فراهم کرد، بسياري چيزها را هم نمي توان با پول به دست آورد.