غيرت و مردانگى‏

امام علي (ع) فرمودند:

«انَّ اللَّهَ يَغارُ لِلْمُؤْمِنِ فَلْيَغَرْ، مَنْ لا يَغارُ فَانَّهُ مَنْكُوسُ الْقُلُوبِ» بحار الانوار ج79 ص 115

خداوند براى مؤمن غيرت مى‏ورزد، پس او نيز بايد غيرت آورد (غيرتمند باشد). هر كس غيرت نورزد، دلش وارونه است.

نكته‏ها و پيام‏ها

1- غيرت به‏معناى حميت و محافظت آبرو و ناموس و نگهدارى عزت و شرف است. غيرت (احساس درد و احساس مسؤوليت) از كمالات انسانى است كه اسباب آن را خداوند در وجود آدمى تعبيه كرده است.

2- انواع غيرت را به تعداد پديده‏هايى كه نزد انسان تقدّس و حرمت دارد، مى‏توان گسترش داد كه در اينجا به سه نوع مهم آن اشاره مى‏شود.

الف- غيرت دينى؛ منظور اين است كه هر فرد مسلمانى نسبت به كيان اسلام و آنچه به آن مربوط مى‏شود، حساس باشد، با تمام توان در حراست آن بكوشد و از كوچك‏ترين خدشه و تعرضى نسبت به آن جلوگيرى كند.

ب- غيرت ناموسى؛ حمايت و حفاظت از ناموس، ارتباطى تنگاتنگ با شرف و مردانگى شخص مسلمان دارد و اسلام با تأكيد از او خواسته از ناموس خود دفاع كند.

فتواى حضرت امام خمينى (ره) چنين است: «اگر به ناموس كسى- خواه همسرش باشد يا ديگران- به قصد تجاوز حمله شود، واجب است به هر وسيله ممكن آن را دفع كند گر چه به كشتن مهاجم بينجامد.»

ج- غيرت ملى؛ مراد از غيرت ملى، احساس مسؤوليت در برابر تماميت ارضى كشور اسلامى و دلسوزى و حمايت از شهروندان و عزت و شرف آنان است.

 

عاجزترين و بخيل ترين مردم

رسول گرامي اسلام (ص) فرمود:

 ان اعجز الناس من عجز عن الدعاء و ان ابخل الناس من بخل بالسلام

عاجزترين مردم كسي است كه ناتوان از دعا كردن باشد و بخيل ترين مردم كسي است كه در سلام كردن به ديگران بخل بورزد.

دعا يعني در خواست كردن از خدا، آسان ترين كارهاست. دعا اظهار حاجت، اظهار تذلل مقابل پروردگار است اگر كسي اين كار را هم نتواند بكند واز اين عاجز باشد، ناتوان ترين انسان ها شمرده مي شود. بهترين دعاها هم همين دعاهاي مأثور از ائمه (عليهم السلام) است. سلام كردن محبت و دوستي ايجاد و فضا را لطيف مي كند، بخيل ترين وممسك ترين مردم كسي است كه از سلام بخل بورزد.

 

آنچه ديدي، نديدي...

از آيت الله سيد محمد باقر درچه اي نقل شده است که مرحوم شهيد مدرس بعدازظهرها که به درس و بحث حاضر مي شد، شلوارش پر از گل بود، پس از تحقيق و تفحص مشخص شد که در خانه خشت مي زند. در ايامي که متولي مدرسه سپهسالار بود، هفته اي يک روز به دهات موقوفه مي رفت و کار مقني ها را که مشغول حفر و لايروبي قنوات بودند، ارزيابي و بررسي مي کرد. طناب به کمر مي بست و وارد چاه مي شد، سپس مزد آنان را مي داد. مدرس در ايام تدريس در اين مدرسه، روزهاي پنج شنبه و جمعه به روستاهاي شهريار مي رفت و سرقنات با مقني ها کار مي کرد. يکي از شاگردان وي تعريف مي کند که روزي در يکي از آباديهاي اطراف تهران به ديدن يکي از دوستان رفتم. آن دوست ضمن صحبت گفت: سيدي است که گاه هفته اي يک روز به ده ما مي آيد، سر قنات مي رود و بيشتر از همه مقني ها کار مي کند.

 من ابتدا از مطلب گذشتم تا اينکه يک روز عصر پنج شنبه به همراه ميزبان از ده بيرون رفتيم و بر حسب اتفاق از کنار قنات عبور کرديم. مقني ها مشغول کار بودند، وقتي که دقت کردم، ديدم مدرس نيز بالاي چاه، مشغول کشيدن دلو از چاه است، ديگر نزديک نشدم و سخني هم نگفتم.روز شنبه که سر درس استاد (مدرس) حاضر شدم، گفتم آقا شخصي شبيه شما را در فلان آبادي بر سر چاه ديدم. مدرس در جوابم گفت: کار براي کسي عيب و عار نيست وانگهي مزدي را که از اين راه مي گيرم، از هر پولي پاک تر و حلال تر است و از تو مي خواهم که با کسي در اين خصوص سخني نگويي. سپس اين جمله را بر زبان جاري مي ساخت: ما رأيت ما رأيت (آنچه ديدي، نديدي).

 

آثار ترك نماز و بي اعتنايي به آن در آخرت‏

فشار قبر: عواقب و آثار زيانبار ترك نماز و بىاعتنايى به آن، نه تنها در دنيا بلكه در عالم برزخ و آخرت نيز دامنگير انسان خواهد بود. رسول اكرم (ص) فرمود: «كسى كه نمازش را سبك بشمارد، خداوند فرشته‏اى را مأمور مى‏كند و قبرش را براى او تنگ سازد و تاريكى در قبر او خواهد بود.» بر عكس كسى كه نماز را زيبا به پا دارد، از وحشت قبر در امان است.

امام باقر (ع) فرمود:«كسى كه ركوع نمازش را درست انجام دهد، وحشت قبر او را نمى‏گيرد.»

سختى در محشر: رسول خدا (ص) فرمود:«كسى كه نماز را سبك بشمارد، در روز قيامت حساب سختى خواهد داشت.»

امام صادق(ع) فرمود: «هر كس نماز عصر را عمداً ترك كند تا قضا شود، خداوند در قيامت او را تنها و جداى از اهل واموالش محشور مى‏كند.»

محروميت از شفاعت: سومين پيامد ناهنجار كوچك شمردن يا ترك نماز، محروم شدن از شفاعت اولياى خدا در روز باز پسين است.

قرآن مجيد در سوره مدّثّر، آيه 48 يكى ازعلل محروميت ازشفاعت را بى‏نمازى مى‏داند و حضرت صادق (ع) در آخرين لحظه حيات كه دوستان وآشنايان، دور بسترش را گرفته بودند، فرمود:«شفاعت ما به كسى كه نماز را سبك بشمرد، نخواهد رسيد.»

ورود به دوزخ: خيره سرى در برابر خدا و سر بر آستان او نساييدن، در واقع، سقوط در دوزخ و گرفتار شدن به آتش دورى از رحمت اوست؛ از اين رو نخستين علتى كه دوزخيان براى ورود به آنجا بر زبان مى‏آورند اين است كه:«ما از نماز گزاران نبوديم.»

از رسول گرامى اسلام (ص) نيز چنين نقل كرده‏اند كه فرمود:«نماز خويش را تباه نسازيد؛ چرا كه هر كس نمازش را تباه كند، با قارون و هامان محشور مى‏شود و بر خداست كه او را داخل دوزخ سازد.»

 

پرسش: آيا پذيرش توبه در آخرين لحظه عمر براي مسلمانان است يا ديگران را نيز شامل مي شود؟

پاسخ: توبه بازگشت به سوي خداست كه با پشيماني از گناهان گذشته و تصميم بر اجتناب از گناه در آينده و جبران عملي اعمال بد، بوسيله اعمال نيك همراه است. آياتي كه بر اين معنا دلالت دارد، فراوان است، اما ما به دليل اختصار تنها به آيه اي اشاره مي كنيم: « اوست كه توبه را از بندگان خود مي‏پذيرد و گناهان را مي‏بخشد.»حقيقت «توبه» ندامت و پشيماني از گناه است كه لازمه آن تصميم جدي بر ترك گناه در آينده است و جبران كارهايي كه قابل جبران است. گفتن استغفار نيز، بيانگر همين معناست. به اين ترتيب اركان توبه را مي‏توان در پنج چيز خلاصه كرد: »

ترك گناه- ندامت-تصميم بر ترك در آينده- جبران گذشته- استغفار.توبه انقلاب در روح و جان آدمي است كه او را وادار به تجديد نظر در برنامه هاي خود مي كند.«توبه» اختصاص به گناه و شخص خاص ندارد، بلكه كافر و غير مسلمان نيز اگر در لحظات آخر توبه كنند و دين اسلام را بپذيرند، توبه آنها پذيرفته مي شود.همه انبياي الهي هنگامي كه براي هدايت امت هاي منحرف مأموريت مي يافتند، يكي از نخستين گام هايشان دعوت به توبه بود؛ چرا كه بدون توبه و شستن لوح دل از نقش گناه، جايي براي نقش توحيد و فضائل نيست. پيغمبر بزرگ خداوند هود (ع) از نخستين سخنانش اين بود: «اي قوم من، از پروردگارتان طلب آمرزش كنيد، سپس به سوي او باز گرديد و توبه نماييد!»در حديث معروفي از پيامبر خدا (ص) مي خوانيم كه فرمود: هر كس يك سال قبل از مرگش توبه كند، خدا توبه او را مي پذيرد، سپس فرمود: يك سال زياد است، كسي كه يك ماه قبل از مرگش توبه كند، خدا توبه او را مي پذيرد. سپس افزود: يك ماه نيز زياد است، كسي كه يك جمعه (يك هفته) قبل از مرگش توبه كند، توبه او مورد قبول خداوند واقع مي شود، باز افزود: يك جمعه زياد است كسي كه يك روز قبل از مرگش توبه كند، خداوند توبه اش را پذيرا مي شود، باز فرمود يك روز نيز زياد است! كسي كه يك ساعت قبل از مرگش توبه كند، خداوند توبه او را مي پذيرد، سپس افزود: يك ساعت هم زياد است! كسي كه قبل از آن كه جانش به گلو برسد در آخرين لحظه حيات و در حال اختيار توبه كند، خداوند توبه او را مي پذيرد!»البته ذكر اين نكته لازم است كه توبه در حالت معاينه يعني زماني كه انسان مرگ را به چشم خود مي بيند و در حالتي به صورت اضطرار و از روي ناچاري توبه مي كند، پذيرفته نمي شود،اما در مورد غير مسلمانان بايد توجه داشت كه آنها چند دسته هستند:

دسته اول: كساني كه حقانيت دين اسلام را فهميدند، اما از روي لجاجت و تعصب آن را انكار مي كنند؛ اين دسته هيچ عملي از آنها در درگاه خداوند قبول نمي شود.

چون با انكار خدا، رابطه بين عمل و حضرت حق را بريدند و اعتقادي به جزا و پاداش الهي ندارند.قرآن در اين باره مي فرمايد: «توبه كساني كه كارهاي بد انجام مي دهند و هنگامي كه مرگ يكي از آنها فرا رسد، مي گويند: الان توبه كردم، پذيرفته نيست و نه توبه كساني كه در حال كفر از دنيا مي روند (و در عالم برزخ توبه مي كنند) اينها كساني هستند كه عذاب دردناكي برايشان فراهم شده است!»

ظاهر اين است كه آيه مي‏گويد: «كساني كه از گناهان خود در حال صحت و سلامت و ايمان توبه كرده‏اند، اما در حال مرگ با ايمان از دنيا نرفتند، توبه‏هاي گذشته آنها نيز بي اثر است».

توضيح اين كه مي‏دانيم يكي از شرايط قبولي اعمال نيك انسان «موافقت بر ايمان» است يعني با ايمان از دنيا رفتن و كساني كه در لحظه پايان زندگي كافر باشند، اعمال گذشته آنها (حتي اعمال نيكي كه در حال ايمان انجام داده‏اند) طبق صريح آيات قرآن حبط و نابود مي‏ شود، توبه‏هاي آنان از گناه اگر چه در حال ايمان انجام شده نيز در چنين صورتي نابود خواهد شد.

 

نشست دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت بامدير پخش منطقه آذربايجان شرقي

دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت در سفر به تبريز طي نشستي، با مدير شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي منطقه آذربايجان شرقي ديدار و گفت وگو کرد.مهدي مجيدي، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت به همراه حجت الاسلام مجيد کافي، رئيس شوراي اقامه نماز شرکت ملي پالايش وپخش فراورده هاي نفتي ايران در جريان سفر به تبريز و براي شرکت در جلسه هم انديشي روحانيون و مديران صنعت نفت استانهاي آذربايجان شرقي، آذربايجان غربي، اردبيل و زنجان با مدير منطقه آذربايجان شرقي و ائمه جماعت منطقه ديدار و گفتگو کرد. دراين نشست ابوالفضل روح اللهي مدير پخش منطقه آذربايجان شرقي با ارائه گزارشي از اقدام هاي منطقه در خصوص اشاعه فرهنگ نوراني نماز، ضمن اشاره به برخي موارد در حوزه فرهنگي، پيشنهادها و راهکارهايي براي ترويج فرهنگ اقامه نمازارائه کرد.سپس مهدي مجيدي ضمن تأکيد بر بهره مندي از آموزه هاي قرآني و تأثير اقامه نماز در تحقق سعادت فردي و اجتماعي، رهنمودهاي لازم را به منظور توسعه و تعالي امورفرهنگي به ويژه مسائل آموزشي و اقدام هاي لازم براي ترويج فرهنگ اقامه نماز ورشد مکارم اخلاقي در محيط اداري بيان کرد.در ادامه، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت، ضمن بازديد از واحدهاي ستاد منطقه آذربايجان شرقي در ديدار با مسؤولان و کارکنان منطقه از عملکرد مطلوب مجموعه خانواده شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران به ويژه پخش منطقه آذربايجان شرقي تشکر و قدرداني کرد.وي پس از اقامه نماز در نماز خانه شهداي پخش منطقه آذربايجان شرقي، در جمع نمازگزاران اين منطقه با بيان اهميت ويژه خدمات شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران در تکريم و خدمات رساني مطلوب به مردم درباره لزوم ايجاد فضاي با نشاط در محيط کاري و توجه خاص به خانواده و عدم غفلت از آن مطالبي را بيان کرد.

 

شهيد عبد الكريم باوي

چند روزي از آغاز جنگ تحميلي مي گذشت كه شهيد عبدالکريم باوي وارد شركت ملي نفت اهواز شد.

او با خبر شد كه دشمن بعثي با هجومي همه جانبه به سمت اهواز در حركت است. همانند ديگر غيور مردان خوزستاني در دفاع از كيان جمهوري اسلامي مقابل دشمن تا دندان مسلح قرار گرفت و سرانجام پس از چند روز مقاومت جانانه در شامگاه 16 مهر سال 59 جبهه «دب حران» ميعادگاه شهادتش شد و نامش را جاودانه کرد.

همسر شهيد درباره وي مي گويد: «همسرم انساني پاك، متديّن، آرام و متين بود. به خانواده و نزديكان همواره با ديده مهر مي نگريست و از انجام دادن هر كاري كه رضايت آنان را برآورده سازد، دريغ نمي كرد، زيرا معتقد بود رضايت خدا در اين است كه ديگران و بخصوص نزديكان از انسان راضي باشند».

 

استفاده از اينترنت ديگران

    پرسش:آيا استفاده از اينترنتي که داراي رمز نيست و دائما روشن است و امکان دارد که آن فرد آگاه از استفاده باشد، آيا حق الناس محسوب مي شود؟ چه بايد کرد؟

  پاسخ: اگر نسبت به رضايت مالک اطمينان نداشته باشيد، استفاده از آن جايز نيست و هزينه مقداري را که استفاده کرده ايد، ضامن هستيد.

 

گريه كودك‏ و نماز جماعت 

امام باقر (ع) فرمود: هر گاه رسول خدا در نماز صداى گريه كودكى را مى‏شنيد، نمازش را سبك‏تر مى‏خواند تا مادر آن كودك كه در نماز جماعت بود، به بچه رسيدگى كند.

 

کتاب «باغ نماز »

کتاب باغ نماز ويژه کودکان و نوجوانان با روشي نوين وبديع به منظور شيوه هاي دعوت و آموزش نماز منتشر شده است.

 اين کتاب تاليف حسن جعفريان است و به کوشش مرکز تخصصي نماز وابسته به ستاد اقامه نماز کشور منتشر شده و در اختيار علاقه مندان قرار گرفته است.