نگاهي به فيلم هاي سينمايي به بهانه اکران عيد فطر

روزهایی که تنوع فیلم ها کامل شد

مشعل -  هر بازاري که کساد باشد، بازار سينما هيچ وقت کساد نبوده است. اين روزها رونق سينماها در ميان هياهوي اخبار خوب و بد داخلي و بين المللي، بيش از پيش جالب توجه است. حالا ديگر مي توان گفت که فيلم هاي اکران نوروز به سقف فروششان رسيده اند و چند روزي است که فيلم هاي اکران عيد فطر پايشان به سينماها باز شده است. تنوع فيلم هاي اکران عيد فطر نويدبخش فروش هاي چند ميلياردي است. علاوه بر فيلم هاي کمدي و خارج از جشنواره فيلم فجر، حضور «سرخ پوست» و«شبي که ماه کامل شد» دو فيلم مطرح و تحسين شده جشنواره فجر سال 97، به تنوع و غناي فيلم هاي اکران شده افزوده است.

دختر شیطان

اگر تجربه های سال های دهه های هفتاد و هشتاد برای حضور بازیگران خارجی در فیلم های ایرانی معمولا شکست خورده بودند، اما حدود سه سال است که پای بازیگران خارجی به سینمای ایران باز شده و عموما برخی از فیلم های کمدی با حضور یک یا چند بازیگر خارجی بر پرده سینماها حضور دارند. فیلم دختر شیطان به کارگردانی قربان محمدپور که فضایی کمدی اجتماعی دارد، نیز با همراهی بازیگران هندی ساخته شده است. کارگردان تلاش کرده است تا با حضور در لوکیشن های خاص سرزمین و جغرافیای هند و داستان صمیمی و سر راست، فیلم را مورد توجه عموم علاقه مندان به سینما قرار دهد و از این نظر به فروش خوبی دست پیدا کند. از بازیگران اصلی این فیلم می توان به حمید فرخ نژاد، ایشا گوپتا، جکی شروف، گلشن گرور، سیمران میشکروتی، محمدرضا شریفی نیا اشاره کرد.

زهرمار

جواد رضویان را در هر نقش و قامت تا کنون دیده بودیم، جز در قامت کارگردان. این بازیگر پرکار کمدی سینما و تلویزیون این بار در نقش یک کارگردان ظاهر شده و به کارگردانی یک فیلم کمدی پرداخته است. رضویان این بار بازی نمی کند، اما بازیگردان یکی از جنجالی ترین فیلم های جشنواره فجر سال گذشته است. فیلمی کمدی که مورد توجه بسیاری از علاقه مندان سینما قرار گرفت. عوامل فیلم درباره آن نوشته اند «رضا مردی که امروز به عنوان یک فرد ارزشی شناخته می شود، گذشته ای دارد که او را رها نمی کند و همین گذشته برای او ایجاد دردسر می کند...». حالا زهرمار اکران شده و پیش بینی می شود با موضوع جذاب و بازیگران کمدی اش فیلم پر فروشی باشد. از بازیگران اصلی این فیلم می توان به سیامک انصاری، شبنم مقدمی، شقایق فراهانی، سیامک صفری، نسیم ادبی، برزو ارجمند و رضا رویگری اشاره کرد.

سرخپوست

بالاخره پس از کش و قوس های فراوان درباره حضور یا عدم حضور سرخ پوست در اکران نوروزی، این فیلم گزینه اکران عید فطر شد. فیلمی تحسین شده به کارگردانی نیما جاویدی که تقریبا مخالفی در جشنواره فجر 97 نداشت. عموم منتقدان حتی سخت گیرترین آنها نیز به فیلم جاویدی نمره بالایی دادند و مردم نیز از آن استقبال بسیار خوبی داشتند. عوامل این فیلم درباره آن نوشته اند «سال ۱۳۴۷، يك زندان قديمي در جنوب ایران به دلیل مجاورت با فرودگاهِ در حال توسعه شهر در حال تخليه است. سرگرد نعمت جاهد، رئیس زندان به همراه مامورانش در حال انتقال زندانيان به زندان جديدند...». دیدن این فیلم به عنوان یک فیلم شاخص هنری به نظر خالی از لطف نمی رسد. از بازیگران اصلی این فیلم می توان به نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، مانی حقیقی، ستاره پسیانی، حبیب رضایی و آتیلا پسیانی اشاره کرد.

ما همه با هم هستیم

کمال تبریزی این بار هم یک فیلم جذابی ساخته است. فیلمی که با حضور بازیگران و ستاره های بسیار زیادش نوید بخش فروش بالایی را می دهد. به فیلم های دهه نودی تبریزی مثل طبقه حساس، طعم شیرین خیال، امکان مینا و مارموز که نگاهی بیندازیم، متوجه می شویم این کارگردان هنوز هم در کمدی موفق تر است تا غیر کمدی. هرچند در کارنامه او فرش باد و گاهی به آسمان نگاه کن نیز درخشندگی خوبی دارند، اما هنوز هم درخشان ترین فیلم های تبریزی مارمولک و لیلی با من است، هستند. عوامل فیلم ما همه با هم هستیم درباره اش نوشته اند: «داستان فیلم در بستری کمدی روایت می شود و ماجرای سقوط یک هواپیما همراه با مسافرانی است که رازهای مختلفی دارند؛ راز هایی که قرار نیست تا ابد پنهان بمانند». برخی از بازیگران اصلی این فیلم عبارتند از: محمدرضا گلزار، مهران مدیری، مهناز افشار، لیلا حاتمی، ویشکا آسایش، جواد عزتی، هانیه توسلی، پژمان جمشیدی، مانی حقیقی، سروش صحت، حسن معجونی، مهران غفوریان، سیروس گرجستانی و رضا ناجی.

شبی که ماه کامل شد

این فیلم نرگس آبیار را حتما می توان برنده ترین فیلم او دانست. فیلمی که به اصطلاح همه جایزه های جشنواره فجر سال 97 را درو کرد. هفت سیمرغ حاصل حضور این فیلم در جشنواره فیلم فجر سال گذشته بود. سیمرغ هایی که هر کدامشان برای مفتخر شدن یک فیلم کافی است. بهترین فیلم(محمد حسین قاسمی)، بهترین کارگردانی (نرگس آبیار)، بهترین بازیگر نقش اول مرد (هوتن شکیبا)، بهترین بازیگر نقش اول زن (الناز شاکردوست)، بهترین بازیگر نقش مکمل زن (فرشته صدرعرفایی)، بهترین طراحی صحنه (محمدرضا شجاعی)، بهترین چهره پردازی (ایمان امیدواری). اما شبی که ماه کامل شد، روایت به مسلخ بردن عشق است. عشقی که پاک زاده شده اما با فکر غلط به سنگین ترین خشونت ها مبتلا می شود. عوامل فیلم در باره آن نوشته اند «روایت دختر جوانی از مناطق جنوب شهر تهران هست که درگیر عشق جوانی شهرستانی می شود و این در حالی است که دختر به دلایلی مجبور به مهاجرت از ایران است که در این مسیر برادرش با او همراه می شود، اما در میانه راه اتفاقاتی برای آن ها رقم می خورد...»

 

هنر و تجربه ها دیدنی اند

وقتي حرف از سينما مي شود، هميشه ياد فيلم هاي بلند داستاني مي افتيم و فيلم هاي کوتاه و مستند و نيمه بلند تقريبا فراموش شده اند. اما چند سالي است که در حوزه اکران سينماي ايران دسته اي به نام هنر و تجربه نيز حضور دارند اين دسته از اکران هم فيلم بلند داستاني دارد و هم مستند و فيلم کوتاه. فيلم هاي هنرو تجربه اين روزهاي سينماي ايران بسيار ديدني اند. اگر سري به سينماها زديد آنها را از دست ندهيد. تنوع اکرانشان بسيار بالاست و تقريبا هر مخاطبي را راضي نگه مي دارند. به برخي از آنها اشاره مي کنيم:

 يه وا (داستاني بلند به کارگرداني آناهيدآباد): يه وا زني 34 ساله که به اتهام قتل شوهرش تحت پيگرد قانوني است. او براي حفاظت از دخترش فرار را پيشه کرده به محل دور دستي پناه مي برد و به ناچار در محل جديد مجبور به مقابله با مسائل و دشواري‎ها شده و رودرروي آيينه اي به نام زندگي مي شود...

قصه بولوار – ديوار آبي: (دومستند داستاني به کارگرداني داود اشرفي، فرزانه بهرامي و تاراکابلي): قصه بولوار: «قصه بولوار» درباره بولوار کشاورز، يکي از معروف ترين خيابان هاي تهران است که در سال 1339 ساخته شد. فيلم جور کردن خطي از تاريخ و روايت و اتفاق است با همه فراز و فرودهايش، با همه آرزوهايش و با همه سختي هايش، مسيري که خيابان را به داشته جمعي ما تبديل مي کند، ديوار آبي نيز نگاهي دارد به تهران و پلِ صدر؛ رابطه شكل شهر و شيوه هاى زندگى، زيرساخت هاي شهرى و رفتارهاى شهروندى.

اسرار درياچه (مستند به کارگرداني آرمين ايثاريان): در منطقه باستاني تخت سليمان با بيش از 3000 سال قدمت که در استان آذربايجان غربي قرار دارد، درياچه‎اي عميق با داستان‎ها و افسانه‎هاي بسياري در باره گنج‎هاي سلسله هاي مختلف تاريخي هست که به خاطر سمي بودن آب ِآن و قرارگيري در ارتفاع، تاکنون دست نيافتني بوده و هيچ کس به اعماق آن نرسيده بود. اين فيلم اکتشافي و پژوهشي به معرفي منطقه باستاني تخت سليمان و مراحل اکتشاف اعماق تاريک و رمزآلود درياچه تخت سليمان مي‎پردازد.»

رضا (فيلم بلند داستاني به کارگرداني عليرضا معتمدي): هميشه دلم مي خواست فيلمي بسازم درباره عاشقي که هرگز از عشق خود دست نمي کشد. مدت ها درگير اين فکر بودم که مجنون و فرهاد و رامين و ساير عاشقان قصه هاي کهن اگر مردي مدرن در روزگار ما بودند، داستان عشق شان چگونه بود؟ و «رضا» حاصل همين خيال پردازي و آن رؤياست.

ترور سرچشمه (مستند به کارگرداني محمدحسين مهدويان): هفتم تير 1360 تروري در سرچشمه اتفاق افتاد. اين فيلم داستاني است که از بازخواني اين پرونده شکل گرفته است.

آندرانيک (فيلم داستاني بلند به کارگرداني حسين مهکام): بهار 1328، اروميه، يك كشيش سالخورده در منزلش ميزبان يك سروان اداره نظميه است كه سال ها پيش درجه هاي خود را به دليل فرار يك شاعر انقلابي به نام آندرانيك از دست داده است. سروان در پي آندرانيك است كه شنيده مي شود به تازگي از مرزهاي شمالي وارد كشور شده است.

جنبل (مستند داستاني، به کارگرداني هادي کمالي مقدم و مينا بزرگمهر): جنبل که برگرفته از افسانه هاي مردم جنوب درباره عشق آدميزاد و پريزاد است.داستان مردي به نام «موسي» است، با در هم تنيدن مستند، ويديو آرت و هنر اجرا (پرفورمنس آرت) کشف و شهود موسي را در هزارتوهاي اين جزيره اسرارآميز دنبال مي کند. موسي با افسون يکي از پريان دريا به نام دخت دريا، وارد دنياي موجودات خيالي مي شود.