سرکه و فواید آن

 

تاريخچه توليد سرکه به يک هزار سال پيش برمي گردد. يکي از فراورده هاي طبيعي که در بيشتر خانه هاي ايراني  پيدا مي شود. بيشترين کاربرد سرکه در ايران، استفاده از آن به عنوان چاشني غذا و تهيه انواع ترشي ها و سالادهاست.  سرکه مصلح بسياري از غذاهاست و طبيعتي سرد و خشک دارد. مصلح آن نيز شيريني هاي طبيعي و روغن بادام شيرين است.

در روايت ها و احاديث مختلف در منابع طبي جامع ايراني بر استفاده از سرکه تاکيد شده است. فراموش نکنيد که سرکه کاربردهاي درماني زيادي دارد.  همانطور که مي دانيد، سرکه به دو روش مختلف توليد مي شود؛ در روش اول، سرکه را از ميوه ها تهيه مي کنند. ميوه هايي که داراي کربوهيدرات بالايي هستند مثل سيب، خرما و انگور و.... در روش دوم کارخانه ها براي تهيه اين محصول از همان ابتدا ترجيح مي دهند از الکل کمک بگيرند که از آن به عنوان سرکه صنعتي ياد مي شود. با اين مقدمه کوتاه در ادامه به انواع سرکه و کاربردهاي آن اشاره خواهيم کرد، چاشني پرطرفداري که در تمام خانه ها پيدا مي شود و مصارف زيادي دارد.

از رقيق شدن تا رفع جرم داندان

 استفاده از سركه در كنار وعده هاي غذايي باعث رقيق شدن خون مي شود و به تجزيه چربي ها و دفع سموم كمك مي کند و کلسترول بد خون را کاهش مي دهد.

 اسيد سيتريك موجود در سركه، به هضم و جذب کلسيم موجود در مواد غذايي کمک مي کند و در سوخت و ساز بدن بسيار موثر است.

 مصرف سركه باعث از بين بردن باكتري هاي مضر سيستم گوارشي مي شود. بنابراين افرادي كه در سيستم گوارشي خود با مشكلاتي مثل نفخ، يبوست، دل درد و... مواجه هستند، مي توانند با مصرف سركه به رفع اين مشكلات کمک کنند.

  سركه مي تواند ترشح اسيد معده را متعادل و از بروز گاز معده جلوگيري كند.

 سركه در رفع جرم دندان و التهاب لثه موثر است. همچنين براي رفع بوي بدن دهان و سفيدي دندان ها مي توان هفته اي يك بار دندان ها را با مسواک آغشته به سركه مسواک زد.

 سرکه در کاهش وزن نيز مي تواند تاثيرگذار باشد، البته به شرط آنکه فرد از رژيم غذايي مناسبي جهت كاهش وزن پيروي كند.

از رفع سرماخوردگی تا مراقبت از دیابت

  بخور سرکه رقیق شده در رفع سرماخوردگی و گرفتگی بینی ناشی از آن موثر است و سردردی را که در اثر بدی هوای محیط، بخار حمام و زیادی صفرا ایجاد شده است، رفع می کند.

 سركه تاثیر زیادی در از بین بردن بوی عرق بدن، قارچ و ورم پا دارد، همچنین از سرکه می توان برای رفع احساس گرفتگی پاها استفاده کرد.

 این ماده یک ضدعفونی كننده قوی است و می تواند به عملكرد سم زدایی کبد کمک کند و صفرا را از بین ببرد.

  سركه دوامی نامحدود دارد. این ماده حتی اگر بعد از مدتی كدر شود و رسوب كند، باز هم خاصیت خود را از دست نمی دهد.

 سرکه دارای خواص ضدمیکروبی است و به عنوان یک عامل پاک کننده طبیعی مورد استفاده قرار می گیرد.

 یکی از خاصیت های مهم سرکه، افزایش سطح حساسیت به انسولین در افراد مبتلا به دیابت نوع دوم و افرادی است که در آستانه ابتلا به دیابت قرار دارند.

 سرکه در حفظ سطح قند خون موثر است و اسید استیک موجود در این ماده به پایین آوردن قند خون کمک می کند.

سرکه سياه، برنج، مالت و نيشکر

 سرکه انواع مختلفي دارد که از جمله آنها مي توان به سرکه سياه چيني (نوعي سرکه کهنه حاصل از برنج، گندم، ارزن و ذرت خوشه اي يا مخلوطي از آنها که سياه رنگ است و مزه مالت دارد)، سرکه برنج (در آشپزي شرق و جنوب شرقي آسيا بسيار معمول است و به رنگ هاي سفيد، زرد کمرنگ، قرمز يا سياه وجود دارد)، سرکه مالت (از جو تهيه مي شود و رنگ قهوه اي روشن دارد)، سرکه نيشکر (از عصاره گياه نيشکر تهيه مي شود و در فيليپين، فرانسه و آمريکا معمول است. رنگ آن زرد پررنگ يا قهوه اي طلايي است که مزه اي مطبوع دارد).

از پايين آمدن کلسترول تا کاهش آفتاب سوختگي

 سرکه به پايين آمدن سطح تري گليسيريد کمک مي کند. با مصرف سرکه مي توان از برخي مشکلات ناشي از کلسترول بالا مانند حمله قلبي و سکته مغزي جلوگيري کرد.

 مصرف سرکه به اين دليل که در افزايش سلامت مغز موثر است، بسيار توصيه شده است.

 سرکه سرشار از مواد مغذي از جمله ويتامين B1، ريبوفلاوين و نمک هاي معدني است. اگر مي خواهيد بدنتان عملکرد سالمي داشته باشد، مصرف سرکه را فراموش نکنيد.

 سرکه به کاهش خارش و درد شهرت است. سرکه سفيد را به آب حمام خود اضافه کنيد تا خارش پوست را کاهش دهد.

 يکي از بهترين خواص سرکه، کمک به کاهش آفتاب سوختگي است. براي کاهش آفتاب سوختگي، ترکيبي از سرکه سفيد و آب را بر پوست آسيب ديده بماليد.

سرکه هاي خاورميانه

  سرکه کشمش (در ترکيه توليد مي شود، در آشپزي خاورميانه مصرف دارد و داراي رنگ قهوه اي کدر با مزه ملايم است)، سرکه خرما (به طور سنتي در نواحي خاورميانه تهيه مي شود)، سرکه عسل (کمياب است) و...

علاوه بر سرکه هايي که به آنها اشاره کرديم، انواع ديگري هم وجود دارد، مثل سرکه بالزاميک، سرکه انگور، سرکه سيب و... که مصارف استفاده از آنها در بسياري از خانواده هاي ايراني متداول است.

  بالزاميک: اين سرکه خوش طعم کمي گران است. دليل گراني اين محصول هم مدت زمان طولاني تهيه آن است. سرکه هرچه شيرين تر باشد، عمر طولاني تري دارد. سرکه بالزاميک بيشتر براي سالادهاي استفاده مي شود. از اين سرکه گران براي چاشني انواع سالاد سبز، پيش غذاها و پنيرها استفاده مي شود.

 سرکه سفيد و قرمز :معروف ترين سرکه در دنيا سرکه سفيد و قرمز است، چاشني که از انگور تهيه مي شود. از سرکه انگور مي توان براي درست کردن انواع ترشي، به عنوان چاشني غذا و انواع سالادها استفاده کرد. سرکه سفيد و قرمز که بسيار اقتصادي و ارزان، از گذشته تاکنون در ميان خانواده هاي ايراني از محبوبيت زيادي برخوردار بوده است.

 سرکه سيب: اين سرکه که از سيب به دست مي آيد، از سرکه هاي ارزان است و طعم بسيار دلچسبي دارد. همچنين گزينه مناسبي براي بهداشت پوست و مو نيز محسوب مي شود.

  سركه علاوه بر اينکه مصرف خوراكي دارد و بيشترين كاربرد آن هم تهيه انواع ترشيجات است، اما از خواص دارويي اش نبايد به راحتي گذشت. يك ليوان سرکه سرشار از املاح معدني و ويتامين هاست و 33 كالري انرژي دارد.

 استفاده از سركه در تهيه انواع ترشي ها و سالادهاي فصل باعث خوشمزگي، تحريك اشتها و ترشح بيشتر شيره گوارشي مي شود و به هضم غذا کمک مي کند. از سوي ديگر، سالادهايي كه با ترشيجاتي نظير سركه طعم مي گيرند، سالم ترين و مغذي ترين نوع سالاد هستند، چون اين طعم ها باعث جذب بيشتر مواد ويتاميني و پروتئيني موجود در مواد سالاد مي شوند؛ از اين رو استفاده از سركه در تهيه سالادهاي فصل توصيه مي شود.

توصیه ها

  مصرف سرکه برای مبتلایان به ضعف اعصاب، درد مفاصل و زخم معده توصیه نمی شود.

  سرکه صنعتی در مقایسه با سرکه طبیعی خاصیت چندانی ندارد. رنگ اصلی این سرکه ها سفید است که با رنگ مصنوعی کاراملی، برخی از آنها را به رنگ سرکه های خانگی درمی آورند. برای اینکه این سرکه ها مدت زمان بیشتری بمانند، در تهیه آنها از مواد نگه دارنده استفاده می کنند. استفاده از سرکه های صنعتی برای مصارف خانگی و تهیه انواع ترشی به هیچ وجه توصیه نمی شود.

 

با این گیاهان صرفه را درمان کنید

مطمئنا برايتان پيش آمده که گاهي اوقات از سرفه هاي گاه و بي گاه و البته بي دليل خسته شده باشيد. سرفه هايي که اعصابتان را بهم مي ريزد و مشکلاتي را برايتان ايجاد مي کند. در ادامه گياهاني را به شما معرفي مي کنيم که به شما کمک مي کند تا از شر اين سرفه ها خلاص شويد.

   شنبليله:  تنگي راه هاي تنفس را از بين مي برد و سرفه هاي خلط آور را کاهش مي دهد.

  ريشه شيرين بيان:    سرفه ها و گلودرد ناشي از بيماري يا حساسيت را تسکين مي دهد.

 فراسيون سفيد (گياهي گلدار از خانواده نعناعيان): شما مي توانيد با اين گياه سرفه خود را درمان کنيد. فراسيون سفيد به عنوان ماده اي خلط آور گرفتگي راه تنفس را برطرف مي کند و سرفه هاي خشک را تسکين مي دهد.

  ليمو و عسل:  محلول آب ولرم، ليمو و عسل، تسکين دهنده و رفع کننده سرفه است.

  جينسينگ:  اين گياه از بروز سرماخوردگي و آنفلوانزا پيشگيري مي کند و شدت علايم آن را کاهش مي دهد.

  رازيانه:  در طب هندي، از رازيانه براي درمان بيماري هاي متعددي استفاده مي شود، از جمله سرفه به علت برونشيت، آنفلوانزا و بيماري ريوي. پس شما با استفاده از اين گياه مي توانيد سرفه تان را درمان کنيد.

   آويشن:  آويشن يکي ديگر از سبزيجاتي است که دمنوش آن براي رفع سرفه خشک مفيد است.

  زنجبيل:  زنجبيل يکي از گياهاني است که فوايد بسياري دارد. از مهم ترين خواص آن مي توان به درمان سرفه خشک و درمان سرماخوردگي اشاره کرد.

  اکاليپتوس يا نعناع: يکي از موثرترين روش ها براي درمان سرفه خشک بخور است. استفاده از بخور باعث مرطوب شدن بيني، گلو و سيستم تنفسي مي شود و با ايجاد مخاط، سرفه خشک مزمن و شديد را از بين مي برد. بخور اکاليپتوس علاوه بر درمان سرفه خشک و سرماخوردگي، هواي خانه را هم ضدعفوني مي کند.