ديدني هاي کمتر شناخته شده آذربايجان غربي

پرجاذبه با تمدنی کهن

شبنم اعماري     استان آذربايجان غربي به دليل تاريخ و تمدن کهني که دارد، استاني پرجاذبه محسوب مي شود؛ قسمتي از سرزمين پهناورمان ايران که با سفر به شهرها و روستاهاي زيبايش، حديث عشق و همدلي را مي آموزيد؛ استاني ديدني که رازهاي سر به مهر زيادي دارد و نگيني درخشان که با درياچه اروميه اش مي درخشد و با چشمه ها، درياچه ها، آبشار ها، قلعه ها و... خودنمايي مي کند. اين استان علاوه بر جاذبه هاي شناخته شده، ديدني هاي ناشناخته اي هم دارد که شايد کمتر مورد توجه گردشگران قرار گرفته باشد. در ادامه برخي از اين جاذبه هاي کمتر شناخته شده را اين استان پيش رويتان قرار مي دهيم.

قلعه بردوک

 اين قلعه در شش کيلومتري روستاي بردوک استان آذربايجان غربي قرار گرفته است. به محض ديدن قلعه بردوک مي بينيد که کتيبه اي روي دو سنگ مرمر زير قوس دروازه ورودي قرار گرفته که سال ساخت قلعه روي آن حک شده است؛ قلعه اي که در سال 1078 هجري قمري، همزمان با دوران صفويه ساخته شد. اين بنا از سه قسمت قلعه، مسجد و مقبره تشکيل شده است. در بخش مرکزي آن بناهاي ديگري هم ديده مي شود که با سنگ هاي چهارگوش، ملات شن و آهک ساخته شده اند؛ البته از اين بناها تنها يک بنا سالم مانده که از آن به عنوان آب انبار استفاده مي شد. راه دسترسي به قلعه برودک شيب تندي دارد که براي ديدن آن بايد جانب احتياط را رعايت کرد.

نشاني: 96 کيلومتري اروميه، بخش صوماي برادوست، 6 کيلومتري روستاي بردوک

دره مارها (ايلانلار دره سي)

يکي از مکان هاي ويژه و ديدني ايران دره منشورهاي بازالتي شهرستان ماکو در استان آذربايجان غربي است. اين دره که به نام هاي قيرميزيليخ و يا دره مارها (ايلانلار دره سي) معروف است، مناظري زيبا، چشمه ها و آبشارهاي ديدني دارد. وجود ستون هاي سنگي عظيم و منظم آتشفشاني در اين دره چشم هر بيننده اي را مي نوازد. با اين حال ديواره هاي در حال ريزش دره مارها، اين دره را به جاذبه اي خطرناک تبديل کرده، از اين رو بايد فاصله مناسب و ايمن از ديواره ها رعايت شود.

نشاني: ماکو، سه کيلومتري روستاي بدولي، به موازت جاده آواجيق

چشمه هاي آبگرم شوط (ايسي سو)

اين چشمه آبگرم معدني که با نام (ايسي سو) نيز شناخته مي شود، يکي از جاذبه هاي طبيعي استان آذربايجان غربي است. چشمه در بالاي تپه اي قرار دارد که از دو طرف آن آبگرم و از وسط تپه نيز آب سرد به بيرون مي جوشد. اين چشمه به دليل دارا بودن خواص درماني مورد توجه مردم منطقه شوط است و مي تواند مقصد مناسبي براي مسافراني باشد که قصد سفر به استان آذربايجان غربي را دارند.

نشاني: شهرستان شوط، بلوار شهيد سردار عبدالله پور، بعد از شهرک مهر

درياچه و کوه دالامپر

اين درياچه که در زبان محلي مام شيخ نيز خوانده مي شود، روي کوهي بلند جا خوش کرده که با گنجينه اي از شگفتي هاي طبيعت، چشم هر بيننده اي را مي نوازد. درياچه دالامپر، دايره اي شکل است و در ارتفاع 2700 متري کوه دالامپر قرار گرفته و 450 متر قطر دارد.  کوه دالامپر هم با ارتفاع 3500 متري، يخچال هايي با قدمت بسيار زياد در دل خود جاي داده که با حضور در اين منطقه با مناظر زيبايي روبه رو خواهيد شد. به جز درياچه دالامپر، در اين کوه درياچه هاي زيادي وجود دارد که از جمله آنها مي توان به درياچه مامه، شيخ، بنچول و ديمک اشاره کرد.

نشاني: امتداد جاده اروميه به اشنويه، سه راهي روستاي آغبلاغ

چشمه کاني گراوان

اين چشمه آب معدني در کنار روستايي به نام کاني گويز در نزديکي شهرستان ربط و در 12 کيلومتري شمال شرقي شهرستان سردشت قرار گرفته است. آب غني و پرخاصيت چشمه گراوان، علاوه بر خواص درماني، اثري هنري از طبيعت را به معرض نمايش مي گذارد که بسيار شگفت انگيز است. املاح اين چشمه که از آن پديده اي کم نظير ساخته، علاوه بر مصارف درماني، مورد استفاده بيوفيزيولوژيکي هم قرار مي گيرد. کساني که از خواص درماني چشمه گراوان آگاه هستند، براي معالجه بيماري هاي پوستي، خود را به اين منطقه مي رسانند و از حضور در آن لذت مي برند.

نشاني: سردشت، 12 کيلومتري شمال شرقي سردشت (جاده سردشت به مهاباد)

غار 40 پله

اين غار که از دوره حکومت باستاني اورارتوي به جا مانده، به غار قلعه حيدري نيز معروف است. گفته مي شود علت نامگذاري اش به 40 پله، به دليل تعداد پله هايي است که بايد طي کنيد؛ البته با گذشت زمان و بر اثر فرسايش زمين تعدادي از پله ها از بين رفته است. در گذشته از اين غار به عنوان سرداب استفاده مي کردند.

نشاني: سيه چشمه (چالدران)، دامنه تپه باستاني غرب روستاي خضرلو

آبشار بدلان

اين آبشار زيبا و شگفت انگيز که با نام قيزيل چير نيز شناخته مي شود، در دامنه کوه اورين خوي قرار گرفته و از جاذبه هاي شگفت انگيز آذربايجان غربي است. آب سرچشمه آبشار بدلان از شکافي به داخل يک گودال غار مانند مي ريزد که از اين معبر باريک، مي توان به آبشار رسيد. مناظر زيباي طبيعي اطراف دشت خوي و درختچه هاي کوچکي که در کنار آبشار روييده، زيبايي هاي آبشار بدلان را دوچندان کرده است. در مسير اين آبشار، روستاهاي سبز و خرمي به نام روستاي پسک و بدلان ديده مي شود که سرسبزي و طراوتشان مسافران را به وجد مي آورد.

نشاني: 35 کيلومتري خوي، 10 کيلومتري روستاي بدلان

دخمه سنگي فقرگاه

اين اثر تاريخي که مربوط به زمان مادهاست، در کنار روستاي اگريقاش در نزديکي مهاباد قرار گرفته است. دخمه سنگي فقرگاه با ارتفاع 1331 متري از سطح درياها در دل صخره اي كنده و از دو طبقه تشکيل شده  که چهار ستون سنگي با سه گور خالي دارد. بسياري از مورخان ساخت فقره قا (فقرگاه) را به فرآتيس (فرورتيش) پدر دياکو اولين پادشاه ماد نسبت داده اند. اين جاذبه ديدني در سال 1316 در فهرست آثار ملي ايران به رسيده است.

نشاني: نرسيده به مهاباد، جنب روستاي اگريقاش

کليساي ننه مريم

در يکي از خيابان هاي شهر اروميه، کليسايي خودنمايي مي کند که امروز يکي از ميراث تاريخي آذربايجان غربي است. به گفته باستان شناسان، کليساي حضرت مريم يا کليساي مارت مريم، يکي از کهن ترين کليساهاي جهان است. قدمت نماي فعلي اين بناي مذهبي که از آثار بي نظير دوره آشوريان است، به دوران ساسانيان برمي گردد. معماري  ساختمان اين کليساي مقدس، به سبک معماري عمارت هاي دوران ساسانيان است. در اين بناي تاريخي، برخلاف کليساي هاي جهان، خبري از تزيينات نيست و به حدي ساده است که در نگاه اول توجه همه را به خود جلب مي کند. همين سادگي بازديدکنندگان را در فکر فرو مي برد.

نشاني: اروميه، خيابان قدس