زنان، اشتغال، خانه و خانواده

امروزه برخلاف گذشته، زنان به دلايل مختلفي از جمله مشکلات اقتصادي، رسيدن به خودکفايي و استقلال، استفاده از تحصيلات و تخصصي که وقت شان را صرف آن کرده اند و... حضور پررنگي در جامعه دارند و دوشادوش مردان به کار و تلاش مشغولند. کار و تلاشي که به اعتقاد برخي ها خوب است و مزاياي زيادي دارد. در اين بين عده اي هم هستند که معتقدند کار کردن در بيرون از خانه، زنان را براي انجام وظايفشان با مشکل مواجه مي کند، چراکه آنها بايد تمام انرژي شان را در محيط کار صرف امور محوله کنند. اين اتفاق باعث مي شود فرصت و توان زيادي براي رسيدگي به کارهاي خانه، همسر و فرزندانشان نداشته باشند و با چالش ها و مشکلاتي مواجه شوند.  با توجه به تأثير اشتغال زنان در ساختار خانواده، در اين مطلب به مزايا، معايب و راهکارهاي مناسب آن پرداخته ايم.

زنان همواره در طول تاريخ، چه به صورت مستقيم و چه غيرمستقيم در تامين هزينه هاي زندگي نقش داشته اند که از عمده دلايل اشتغال زنان مي توان به موارد زير اشاره کرد:

- کسب درآمد با هدف کمک به تامين هزينه هاي زندگي و حل مشکلات اقتصادي خانواده

- بيم از آينده و پس انداز براي رفع نيازهاي احتمالي

 - کسب اعتبار و وجهه اجتماعي

- کمال جويي و استفاده از توانايي هاي نهفته

- فرار از مسؤوليت هاي زندگي يا مشکلات خانوادگي

- پر کردن اوقات فراغت و رهايي از تنهايي

- چشم و هم چشمي و رقابت با دوستان و اطرافيان

رويکرد اول

اقتصادي: به باور برخي از زنان، کسب استقلال مالي که بهبود وضعيت اقتصادي خانواده را به دنبال دارد، پاسخي به نياز روزافزون خانواده است. شاغل بودن زنان علاوه بر اينکه بر درآمد خانواده تاثيرگذار است، نسبت مهمي از درآمد ملي را هم تامين مي کند. همچنين زنان شاغل، زناني صرفه جو و قانع هستند که مي توانند مشکلات مالي زندگي را به بهترين شکل ممکن حل کنند.

شخصيتي و فردي: زناني که خارج از خانه مشغول فعاليت هستند، اعتماد به نفس بالا و پشتکاري قوي دارند. استعدادهاي نهفته شان شکوفا و از قوه به فعل تبديل مي شود. شخصيت اين افراد رشد مي کند و رغبت و علاقه شان پيرامون مسائل جامعه افزايش مي يابد.

تربيتي و خانوادگي: زنان شاغل وقتي از نزديک مشکلات جامعه را لمس مي کنند، همسرشان را درک کرده، به سخت بودن کسب درآمد پي مي برند. در خانواده هايي که زن پا به پاي مرد در بيرون از خانه مشغول به کار است، روحيه تعاون و همکاري قوت پيدا مي کند. همچنين زنان شاغل از آزادي عمل، تفکر و انديشه برخوردارند و اين روحيه را در فرزندانشان نيز تقويت مي کنند. نکته ديگر اينکه، زنان شاغل در تربيت فرزندان خود موفق ترند.

تصميم گيري و مشارکت: زنان شاغل معمولا قدرت رهبري و هدايت خوبي در جامعه دارند، در تصميم گيري ها مشارکت مي کنند و شعور سياسي خود را بالا مي برند. آنها با حضور در جامعه و مشاغل مختلف، ياد مي گيرند که چگونه در تبادل انديشه ها شرکت کنند و...

فرهنگي و اجتماعي: زنان شاغل معمولا نسبت به زنان خانه دار قدرت بالايي در تجزيه و تحليل مسائل اجتماعي دارند. همچنين مشاركت اجتماعي در جامعه، سطح دانش آنها را به طور قابل توجهي افزايش مي دهد.

روحي و رواني: زناني که در خارج از خانه به کار و تلاش مشغولند، از لحاظ روحي و رواني نيز شرايط بهتري نسبت به زنان خانه دار دارند. اين افراد کمتر دچار افسردگي مي شوند.

با وجود مزايايي که به آنها اشاره کرديم، شاغل بودن زنان معايبي هم براي خانواده دارد که در برخي مواقع مشکلات و اختلافاتي را ايجاد مي کند.

رويکرد دوم

- زناني که در خارج از خانه کار مي کنند، نيمي از انرژي شان صرف کارهايي مي شود که به آنها محول شده است. بنابراين طبيعي است که اين افراد خسته به منزل برسند و انرژي زيادي براي انجام کارهاي خانه، رسيدگي به همسر و فرزندانشان نداشته باشند.

 - فشارها و خستگي هاي جسمي و روحي ناشي از محيط کار، به تربيت فرزندان و ارتباط عاطفي مادر و فرزندان خدشه وارد مي کند.

- از آنجا که نيازهاي عاطفي و رواني زنان در طول روز در کنار همکاران برطرف مي شود، ممکن است در خانه با اعضاي خانواده ارتباط کلامي يا عاطفي کمتري برقرار کنند.

- استقلال مالي زنان يا جايگاه اجتماعي آنها در برخي موارد باعث اختلال در روابط اين افراد با اطرافيانشان مي شود.

 - فشار ناشي از انجام همزمان کارهاي بيرون و خانه به مرور زمان باعث فرسودگي جسمي مي شود و پيري زودرس را به دنبال دارد.

- مادراني که به کار در خارج از خانه مشغولند، ممکن است نقش اصلي شان که مادر بودن است، کمرنگ شود و اين مي تواند اثرات نامطلوبي روي روحيه فرزندان داشته باشد.

اصل کار و تلاش، براي امرار معاش و کسب روزي حلال، مطلوب و مورد پذيرش است. با اين حال در بيشتر مواقع، آنچه خانواده ها را با مشکل مواجه مي کند، چگونگي، انگيزه و شرايط اشتغال زنان است؛ مسائلي که مي تواند به همراه خلاقيت و نوآوري شرايطي را فراهم کند که زنان بدون ايجاد مشکل در زندگي وارد جامعه شوند و دوشادوش مردان و بدون اينکه زندگي شان به مخاطره بيفتد، کار کنند. 

 

  مبارزه با حشرات در خانه

  تارعنکبوت

براي از بين بردن تار عنکبوت، يک جوراب را بر سر يک چوب قرار دهيد و با نوار چسب آن را محکم کنيد، با اين کار به راحتي مي توانيد تار عنکبوت ها را تميز کنيد. براي تميز کردن زير يخچال هم از اين روش مي توانيد بهره بگيريد.

گزش زنبور

براي التيام گزش زنبور، محل گزيدگي را با جوش شيرين و آب تميز کنيد، سپس يک تکه پياز روي محل گزش بگذاريد تا زهر را کاملا جذب کند.

 مورچه

با ريختن نمک در محل حرکت مورچه ها، مي توانيد حرکت آنها را در آن محل متوقف کنيد. از حشره کش و پودرهاي ضدمورچه نيز مي توان استفاده کرد، به اين طريق که پودر را در مسير حرکت آنها بريزيد و بعد از سه روز محل را با جارو برقي تميز کنيد.

مگس

براي جلوگيري از ورود مگس، ابتدا درهاي ورودي را با توري بپوشانيد و زباله ها را درون کيسه زباله قرار دهيد. سطل زباله را زود به زود خالي کنيد.

بيد

براي از بين بردن بيد، از ورقه هاي آماده ضدبيد براي کمد لباس استفاده کنيد، علاوه بر اين، مواد ضدبيد به صورت گلوله هاي کوچک ريز هم وجود دارد که مي توانيد از آن بين پتوهاي پشمي استفاده کنيد. نفتالين هم گزينه خوبي براي از بين بردن بيد است.

 

با ماندگاري بوي غذا در خانه چه کنيم؟

داشتن پنجره کوچک در آشپزخانه باعث شده است که بوي غذا هميشه در اين فضا بماند و همين مسئله براي من مشکل ساز شده است. آيا راهي براي از بين بردن بوي غذا در آشپزخانه وجود دارد؟

 بعد از پخت غذا در آشپزخانه براي از بين بردن بوي آن، پنجره ها را باز و هود و هواکش را روشن کنيد تا جريان هواز به از بين بردن بوي غذا کمک کند؛ البته بايد بدانيد که اين کار انرژي زيادي را هدر مي دهد. مي توانيد حوله نمناکي را درون فضاي خانه بچرخانيد تا مقداري بوي غذا را جذب کند. براي جلوگيري از پخش شدن بوي مواد غذايي سرخ کردني در خانه، قبل از سرخ شدن آنها، مقداري سرکه سفيد را در ظرفي ريخته و آن را کنار اجاق گاز قرار دهيد. به خاطر داشته باشيد که براي طبخ هر غذايي قبل از اقدام به روشن کردن گاز، هواکش و هود را روشن کنيد.

      بعد از پخش شدن بوي نامطبوع مانند سوختگي در خانه، اين راه حل را انجام دهيد: قابلمه اي حاوي آب را روي اجاق گاز قرار دهيد و چند برش ليمو ترش درون آب بيندازيد. زماني که آب به جوش مي آيد، بخار ليموترش به از بين بردن بوي سوخته غذا کمک مي کند.

   قابلمه اي کوچک که حاوي آب، چوب دارچين و وانيل است هم مي تواند در از بين بردن بو و معطر کردن فضاي خانه تاثير زيادي داشته باشد. همچنين مي توانيد دارچين و وانيل را کمي درون ماهي تابه تفت دهيد تا بوي آن، فضاي خانه را پر کند. مقداري از برگ خرد شده جعفري هم اين کار را انجام مي دهد.

 

لباس هايي که بايد آويزان شوند

   اگر لباس هايي از جنس ابريشم، مخمل، کتان و ساتن داريد، بدون هيچ درنگي آن را به جا لباسي هاي مستحکم آويزان کنيد.

    براي جلوگيري از چروک شدن، شلوارها را از کمر (پل کمربند) و به کمک کليپس هايي که روي جا رختي وجود دارد، آويزان کنيد.

     توجه داشته باشيد که در هر شرايطي بايد روپوش، مانتو يا هر لباس بلند ديگري را به صورت قائم آويزان کنيد، مگر اينکه لباستان خيلي سنگين باشد.

   جليقه، کت و پالتو جزو آن دسته از لباس هايي هستند که حتما بايد روي جارختي مخصوص خود آويزان شوند. همچنين توجه داشته باشيد که کت هاي چرمي نيز همواره بايد روي جالباسي خاص خود قرار گيرند، پس از تا کردن آنها خودداري کنيد.

    دامن هاي چرمي، پليسه و... بايد به کمک کليپس از کمر آويزان شوند.

 اين لباس ها را مي توانيد تا کنيد

    پليورها و لباس هاي بافتني به اين علت که بعد از آويزان شدن ممکن است کش بيايند و تغيير شکل دهند، نبايد آويزان شوند. بهترين راه اين است که آنها را تا کنيد.

     تيشرت ها هم جزو آن دسته از لباس هايي هستند که ممکن است با آويزان کردن تغيير شکل دهند، بنابراين اين دسته از لباس ها را هم مانند پليورها مي توان تا کرد.

  شلوارهاي ضخيم و کلفت را که معمولا در ماه هاي سرد سال مورد استفاده قرار مي گيرند، بايد تا کرد؛ چراکه مانند بسياري از لباس هاي زمستاني آويزان کردن آنها باعث تغيير شکل لباس خواهد شد.