اثرات مخرب اختلاف والدین بر فرزندان

بسياري از والدين مي دانند که دعوا و مشاجره مقابل چشمان فرزندان کاري نادرست است که مي تواند تاثيرات بدي روي آنها داشته باشد. با اين حال گاه پدر و مادر بي توجه به پيامدهاي مخرب مشاجرات به جروبحث مي پردازند، مساله اي که مي تواند سلامت رواني فرزندان را به مخاطره بيندازد. عوامل زيادي باعث بروز اختلاف مي شوند. بسياري از پدر و مادرها با اين تصور که دعواهاي گاه و بي گاه اختلاف ها را از بين مي برد و منجر به آرامش مي شود، مشاجرات را طبيعي مي دانند و به عواقب آن نمي انديشند.   خانواده هايي که بي توجه به اثرات منفي جر و بحث مقابل کودکان، هرازگاهي پاي اختلاف هاي ريز و درشت شان را به زندگي باز مي کنند، شايد ندانند که براساس تحقيقات محققان، بچه ها از شش ماهگي نسبت به استرس، صداهايي که اطراف خود مي شنوند، برخوردها و رفتارهاي پرخاشگرايانه واکنش نشان مي دهند، چه برسد به بچه هايي که از آب و گل درآمده اند و فرق خوب و بد را کاملا مي دانند.

استرس، اضطراب و تنش

مشاجره والدین در حضور فرزندان، آسیب های روانی زیادی را متوجه آنها می کند. فرزندانی که در این خانواده ها رشد می کنند، سلامتی روانی آنها تحت تاثیر قرار می گیرد. دعوای پدر و مادر معمولا جو و فضایی استرس زا برای فرزندان به وجود می آورد. والدینی که به دلایل مختلف رابطه خوبی با هم ندارند و نمی توانند روابط شان را مدیریت کنند، شرایطی را برای بچه ها در محیط خانه ایجاد می کنند که مملو از تنش و استرس است. مواردی که منجر به بروز رفتارهای نامتعارفی مثل جویدن ناخن، لکنت زبان یا شب ادراری و... در فرزندان می شود. به باور محققان این حوزه، بچه ها با هر کدام از این واکنش ها به نوعی درخواست آرامش و امنیت بیشتری از سوی والدین خود دارند و از این طریق می خواهند درخواست شان را به پدر و مادرشان بفهمانند.

پیامدهای طولانی مدت

گفته می شود فرزندانی که در معرض مشاجرات شدید، مداوم و طولانی مدت پدر و مادر خود قرار می گیرند، ممکن است به افرادی خشن، زورگو و متخاصم تبدل شوند. علاوه بر این، در آنها عدم اعتماد به نفس، اضطراب و افسردگی بروز می کند که در طولانی مدت بسیار خطرناک است و می تواند روی زندگی، تحصیلات و آینده آنها اثرگذار باشد. فرزندانی که در تمام مراحل زندگی خود شاهد اختلاف های خانوادگی هستند، خوش بینی شان را در مورد جهان و توانایی هایشان را برای به دست آوردن عشق و محبت از دست می دهند.

الگوهای احساسی منفی

اثرات منفی دعوای والدین در طولانی مدت ناسازگاری فرزندان را در پی دارد، چراکه آنها می خواهند خود را با دعوا و مشاجره های پدر و مادر وفق دهند؛ از این رو گریه می کنند، می ترسند، در مشاجره ها دخالت می کنند و در مواقعی هم راهی جز فرار پیدا نمی کنند. این بچه ها به خاطر الگوهای احساسی منفی که در زمان کودکی در آنها شکل گرفته، همیشه مضطرب هستند و احساس خطر می کنند.  اگر فرزندان همواره شاهد دعوای پدر و مادر خود در محیط خانه باشند، کم کم این رفتارها را تقلید و در بازی با دوستانشان اجرا می کنند. مدل سازی از رفتار والدین، پدیده ای رشدی است که اگر دعوا و مشاجره کانون آن باشد، تاثیراتی بسیار مخربی خواهد داشت.

فضای نامناسب عاطفی

اگر کانون خانواده تنش زا باشد، این احساس در فرزندان ایجاد نمی شود که تمام اعضای خانواده باید همدیگر را دوست داشته باشند و به هم احترام بگذارند. انسان نیازهایی از جمله نیاز به امنیت، احترام متقابل، احترام به خویشتن و برقراری ارتباط با دیگران دارد که لازمه رشد طبیعی و به کمال رسیدن اوست. برای رسیدن به این نیازها باید بستر و محیط خانواده، زمینه رشد سالم اعضای خانواده را فراهم کند. زمانی که جو خانواده برای فرزندان، جو عاطفی مناسبی نباشد و بچه ها همواره در معرض بگوومگوهای پدر و مادر باشند، در آینده از کسب موفقیت باز خواهند ماند.  بچه هایی که شاهد تنش و مشاجره والدین خود هستند، در آینده با مشکلات رفتاری و روانی زیادی مواجه می شوند و بیشتر به سمت تنش و مشاجره می روند. فرزندانی که از نظر عاطفی محبت ندیده باشند و در محیطی تنش زا   رشد کرده باشند، در آینده نمی توانند در زندگی خود سازگاری داشته باشند و تحت تاثیر رفتارهای نامناسب خانواده، زندگی پرتنشی خواهند داشت. فراموش نکنید اگر تمام اموال و دارایی خود را هم برای فرزندانتان خرج کنید، اما آرامش و امنیتی را که نیاز دارند، به آنها ندهید، فرزندان نمی توانند از زندگی شان لذت ببرند و همیشه مشکلاتی خواهند داشت که ریشه تمام آنها رعایت نکردن مسائلی بوده که می دانستید مخرب است، اما بی توجه به آن فرزندانتان را در معرض آسیب های روحی و روانی قرار داده اید.

چگونه رفتار کنید

با این حال توصیه ما این است که موارد زیر را به کار بگیرید تا شاید بتوانید اثرات مخرب اختلاف ها و دعواهای خانوادگی را کم کنید.

  در مواقعی که اختلاف ها بالا می گیرد و به جروبحث منجر می شود، بلافاصله برای بچه ها علت را بازگو کنید و توضیح دهید که بحث و جدل ممکن است در هر خانواده ای پیش بیاید، اما این دلیل نمی شود که همدیگر را دوست نداشته باشید.

  مسائل خانوادگی چالش های زیادی دارند، اما نباید با هر مشکلی، صدایتان را بالا ببرید. در این شرایط بهتر است در مسیر درست حرکت کنید و به بحث و گفت وگو بنشینید، حتی اگر شده به صورت ظاهری. با این کار بچه ها خیالشان راحت می شود که مشکل حل شده است.

  خودتان را در موقعیت فرزندان قرار دهید. این کار باعث می شود کمی از شدت عصبانیت تان یا نحوه بروز آن کم شود. روش های کنترل خشم و عصبانیت را امتحان کنید. خودتان را کنترل کنید تا از دعوا جلوگیری شود.

  اگر با همسرتان مشکلی دارید، سعی کنید زمانی که بچه ها در خانه حضور ندارند یا به رختخواب رفته اند، درباره آن صحبت کنید.

  اگر فرزندانتان در خانه بودند و شما نتوانستید خشمتان را کنترل کنید، به اتاق دیگری بروید تا حداقل چهره برافروخته شما را نبینند.

 در بحث و جدل ها طوری رفتار کنید که بچه ها مجبور به حمایت از یک طرف و مقابله با طرف دیگر نشوند.

 در پایان برای فرزندان خود توضیح دهید که این کار شما بسیار اشتباه و غلط بوده و حرف هایی که در دعوا میان شما ردوبدل شده، فقط از روی عصبانیت بوده و هیچ معنا و مفهوم خاصی نداشته است.

  هرگز با همسرتان قهر نکنید، اگر این اتفاق افتاد و شما بعد از آن، قصد آشتی و حل مشکل به وجود آمده را داشتید، بهتر است این کار را جلوی بچه ها انجام دهید تا آنها اطمینان پیدا کنند که مشکلی نیست که بابت آن نگران باشند.

 

  ریزه کاری های خانه داری

بايدها و نبايدهاي جاروبرقي

براي اينکه جاروبرقي عمر طولاني تري داشته باشد، بايد بدانيد که برخي چيزها را نبايد با آن تميز کرد. يکي از مواردي که بايد در جارو زدن خانه به آن توجه داشت، چيزهايي است که براي جارو بزرگ هستند، مثل تکه هاي کوچک اسباب بازي، سکه، گيره کاغذ و... اين وسايل قبل از جارو کشيدن بايد برداشته شوند تا اتفاقي وارد جاروبرقي نشوند.

شايد جاروبرقي يکي از بهترين وسايلي باشد که بتواند در نظافت خانه به شما کمک کند، اما رعايت نکردن برخي موارد ممکن است به اين وسيله خوب برقي آسيب برساند و عمر آن را کوتاه کند.

تکه هاي بزرگ شيشه

تکه هاي بزرگ شيشه شکسته براي جاروبرقي خطرناک هستند. آنها ممکن است کيسه جارو را سوراخ کنند، در لوله جارو بمانند يا داخل جارو را خراش دهند. بنابراين بهتر است براي جمع کردن آنها از جارودستي استفاده کرد.

گرد و غبار خيلي ريز

اگر به تازگي خانه خود را بازسازي کرده ايد، باقي مانده سمباده زني يا ديگر ذرات ريز را با جاروبرقي تميز نکنيد، چراکه گردو غبارهاي خيلي ريز فيلتر يا کيسه جارو را مسدود و جارو شروع به برگرداندن خاک ها به درون هوا مي کند.

غذاي خيس (يا هر چيز مرطوب)

با جاروبرقي معمولي نبايد غذاي خيس يا هر چيز مرطوب ديگري را تميز کرد. در اين موارد بهتر است براي تميز کردن از يک دستمال کاغذي استفاده کنيد.

خاکستر شومينه

اين خاکسترها ذرات بسياري ريزي هستند که گرما را در خود نگه مي دارد، نبايد با جاروبرقي هاي معمولي تميز شوند.

سکه، گيره کاغذ و...

شايد شما هم جزو آن دسته از افرادي باشيد که با ديدن اين اشيا وسوسه شويد آن را خيلي راحت با استفاده از جاروبرقي برداريد، اما اين کار به جاروي شما آسيب مي رساند و باعث خرابي آن مي شود، چون ممکن است اين اشيا در برس چرخنده گير کنند و تکه هاي پلاستيکي داخل وسيله برقي تان را بشکنند.

چيزهايي که مي توانيد با جاروبرقي تميز کنيد

مو

موها را مي توان به راحتي با جاروبرقي جمع کرد، اما مراقب باشيد مو داخل برس جارو درهم گير نکند.

 شن

براي برداشتن و تميز کردن تکه هاي بزرگ و ذرات بزرگ، جاروبرقي معمولي مناسب نيست، اما تکه هاي کوچک شن مي توانند به راحتي از ميان اتصالات لوله جارو عبور کنند.

غلات خشک

خوراکي هاي ميان وعده مثل غلات، کورن فلکس، چيپس يا خرده هاي نان و شيريني را هم مي توان به سادگي با جاروبرقي تميز کرد.