بررسي اقدام هاي شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در زمان وقوع سيل

اهمیت حضور اچ اس ای در کنار دیگر نهادها

سميه راهپيما  شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز همگام با ديگر شرکت هاي صنعت نفت، اقدام هاي ارزنده اي براي مهار سيل در مناطق غرب، جنوب غربي و شمال کشور انجام داده است تا تاسيسات پخش فراورده هاي نفتي، خطوط لوله و مخابرات و پالايشگاه ها دچار حادثه نشوند و توليد، انتقال و توزيع سوخت ادامه داشته باشد. در اين زمينه اقدام هايي در چهار محور پيش بيني، مقابله، مهار و بازيابي انجام شده و کارکنان اچ اس اي شرکت ها، دوشادوش گروه هاي تعميرات، عمليات و... حرکت کرده اند، مصداق بارز آن حضور مستمر در کميته هاي مديريت بحران / شرايط اضطراري است. افزون بر اين، در حوزه مسؤوليت هاي اجتماعي نيز فعاليت هاي گسترده اي در مسير خدمات رساني به مردم انجام شده است. به منظور اطلاع از اقدام هاي انجام شده از سوي اچ اس اي در زمان وقوع سيل و پس از آن، گفت و گويي با سيد محمد پورراکي، مدير بهداشت، ايمني، محيط زيست، پدافند غيرعامل و مديريت بحران شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران داشته ايم که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:

مديريت اچ اس اي، پدافند غير عامل و مديريت بحران اين شرکت چه برنامه هايي براي مقابله با سيل داشته و دارد؟

براي پيش بيني حوادث، هر سال شرايط اقليمي کشور را براساس اطلاعات سازمان هواشناسي پايش مي کنيم. احتمال وقوع سيل در برخي مناطق کشور از اسفند سال پيش قوت گرفت. بنابراين از روز 26 اسفند، کميته مديريت شرايط اضطراري در شرکت تشکيل شد که تا کنون 16 جلسه برگزار شده است و مديران ارشد شرکت ملي پالايش وپخش در اين جلسه ها حضور داشته اند و مباحث توليد تا توزيع سوخت در مناطق عملياتي جنوب، جنوب غرب و شمال مورد بررسي قرار گرفته است. در اين کميته، بحث سوخت رساني بسيار مهم بوده و با توجه به سيلاب و آبگرفتي در برخي شهرها و روستاها، شرکت ملي پخش فراورده هاي نفتي ايران با مشارکت شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران توانست سوخت رساني را به نحو احسن انجام دهد.  بر اساس پيش بيني هاي صورت گرفته در کميته مديريت شرايط اضطراري، بارندگي ها تا پايان ارديبهشت ماه ادامه دارد و بر اين اساس مرخصي مديران، معاونان و رؤساي مناطق عملياتي در ايام تعطيلات نوروز و بعد از آن لغو شد که اين شرايط تا پايان بارندگي ها ادامه خواهد داشت.

 آيا قبل از وقوع سيل تمرين هايي (مانور) در اين زمينه داشته ايد؟

بايد گفت که تمام شرکت هاي   پالايش و پخش، دستورعمل مقابله با شرايط اضطراري در تاسيسات را دارند که شرح وظايف، تعيين شده و هر فرد بر اساس آن، وظيفه خود را انجام مي دهد. يکي از اقدام هاي صورت گرفته در اين خصوص، برگزاري تمرين (مانور) است که در چهار فاز پيش بيني و پيشگيري، مقابله و بازيابي انجام مي شود. برگزاري تمرين (مانور) با سناريوي سيل و زلزله در تاسيسات نيز براي تمامي شرکت ها از قبل پيش بيني و طراحي شده است.

 در باره  محافظت از انبارهاي نفت و تاسيسات خطوط لوله و مخابرات بفرماييد که چه اقدام هايي براي مقابله با نفوذ سيل انجام شده است؟

براي اينکه بسياري از انبارهاي شرکت پخش فراورده هاي نفتي ايران و تاسيسات نفتي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران در جنوب، جنوب غربي و شمال کشور دچار آبگرفتگي نشوند، اقدام هايي از جمله سدبندي، استحکام سازي، مقاوم سازي، ايمن سازي و... انجام شده است. در تمامي اين موارد اچ اس اي در کنار ساير نيروهاي تعميرات، عمليات، حراست، خدمات و... حضور داشته و دارد.  براي اينکه در امر سوخت رساني وقفه اي ايجاد نشود، يکي از انبارهايي که نيمه فعال بود، در اين دوران فعال شد، ضمن آنکه رانش زمين در منطقه لرستان و آبگرفتگي باعث آسيب به قسمتي از خطوط لوله شده بود که اصلاح شد، از اين رو مي توان گفت که انتقال و توزيع فراورده و سوخت از جنوب به شمال و به عکس پايدار است و انتقال در شرايط ايمن انجام مي شود. هنگامي که خط لوله انتقال نفت خام به پالايشگاه کرمانشاه، در تقاطع با رودخانه کشکان، دچار آبگرفتگي شده بود، باز هم انتقال نفت خام به پالايشگاه از طريق تانکرهاي شرکت پخش فراورده هاي نفتي انجام شد. در خوزستان نيز در برخي انبارهاي نفت، احتمال آبگرفتگي وجود داشت که با احداث سد از ورود آب به انبار جلوگيري شد و در بعضي جاها که آب وارد شده بود نيز با تلمبه آن را خالي کردند. به اين ترتيب مي توان گفت که تاکنون سيلاب در تاسيسات انبارهاي نفت و خطوط لوله وقفه اي ايجاد نکرده و همچنان سوخت رساني ادامه دارد.  پالايشگاه ها نيز تدابير خودشان را دارند، واحد ها را فعال نگه داشته و فراورده را به خط لوله و از آنجا به پخش ارسال کرده اند.

 براي مديريت بحران علاوه بر اينکه بايد با قسمت هاي عملياتي و تعميرات هماهنگ باشيد با چه بخش هاي ديگري در ارتباط هستيد؟

با توجه به سيل اخيري که در کشور رخ داد، براي مهار سيل و مقابله با آن تا زمان رسيدن به شرايط نرمال با وزارت کشور، شهرداري ها، استانداري ها، مديريت بحران استان ها ، هلال احمر، وزارت بهداشت و درمان و ديگر سازمان هاي ذيربط... همکاري داريم و اگر به کمک هايي در زمينه استفاده از ماشين آلات و وسايل نقليه سنگين و... نياز داشته باشند، با آنها همکاري خواهيم داشت.

 اچ اس اي چه اقدام هايي براي مهار سيل در دستور کار دارد؟

نقش اچ اس اي، کنترل مخاطرات است. به اين معنا که اچ اس اي با همکاري و مشارکت نيروهاي لجستيک، عملياتي، تعميراتي و حراستي، در چهار فاز پيش بيني، پيشگيري، مقابله با شرايط اضطراري و بازيابي، مخاطرات را پيگيري مي کنند و همگام با نيروهاي عملياتي پيش مي روند و هرجا مخاطره و ريسک باشد، اچ اس اي حضور دارد.

ما موظف هستيم که براساس دستور عمل هاي شرايط اضطراري و بحران و... سناريوهاي جديدي را که احتمال بروز آن وجود دارد، شناسايي و ارزيابي ريسک کنيم که در آينده چه مخاطراتي، تاسيسات را تهديد مي کند و طبق آن راهنماو دستور عمل لازم را تدوين مي کنيم.

 علاوه بر مواردي که گفته شد، شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران چه اقدام هاي ديگري در برنامه خود داشته و دارد؟

برخي اقدام هايي که شرکت ملي پالايش و پخش از 26 اسفند 97 تا 26 فروردين 98، با هدف مديريت شرايط اضطراري سيلاب انجام داده و در حال انجام است، به شرح زير بيان مي شود:

اعلام آماده باش و هشدار هاي لازم

 آماده باش کامل و لغو مرخصي مديران، معاونان و رؤساي مناطق عملياتي در تعطيلات نوروز و بعد از آن

 آماده سازي و آماده باش كامل تمامي ماشين آلات سبک و سنگين از قبيل لودر، بولدوزر، ماشين هاي امداد و نجات، آمبولانس ها، برف پيماها و...

 تست و آماده باش كامل ژنراتورهاي تامين برق اضطراري در تمامي انبارهاي نفت، پالايشگاه ها، مراكز انتقال نفت و...

 آماده باش كامل ناوگان نفتکش ها، براي ياري رساني به استان هاي دچار بحران مناطق

 اعلام آماده باش به تمامي ايستگاه هاي سي ان جي

 اعلام هشدار به مناطق ايلام، كردستان، ياسوج و همدان در خصوص احتمال قطع سيستم اينترنت و شبكه ارتباطي و آماده به كار کردن تلفن هاي ماهواره اي

 تامين سوخت

 تأمين سوخت مجاري عرضه و فروشندگي هاي روستايي و نقاط سخت گذر

 مظروف سازي فراورده هاي نفتي مورد نياز در ظرف هاي 20و10 ليتري در مناطق معين و توزيع با هماهنگي ستاد بحران (عرضه به خودرو هاي امداد و نجات و در راه ماندگان و...)

 ارسال سوخت هاي هواييATK و JP4به مناطق سيل زده و برآورد دايمي موجودي آنها

 گزارش گيري مداوم از ميزان ذخيره سازي و توزيع بنزين، نفت گاز، نفت سفيد و ارسال نفت سفيد در مناطق در معرض خطر سيل و تامين سريع سوخت مورد نياز

  جبران سوخت خودروهاي هلال احمر در مناطق سيل زده، ايجاد تمهيدات لازم براي تأمين سوخت با کارت آزاد در برخي مجاري عرضه

  مقاوم سازي و ايجادسيل بند

 مقاوم سازي ديوارهاي اطراف مخازن مواد نفتي و فراورده ها در مناطق سيل زده

 تقويت و ارتقاي سيل بند در اطراف مراکز انتقال نفت و انبار هاي نفت

 ايجاد استحکامات مناسب در مناطق پرخطر که در مسير سيلاب قرار گرفته اند.

  كمك و مشاركت در احداث سيل بند در روستاهاي اسباجر، سيد خمالي، مراونه، دغاغله، بني اکرم، موقعيت علي اکبر، بروايه، فرج ديوان و اکيوس

 لايروبي

 لايروبي و باز کردن تمامي کانال ها و مسيرهاي آب باران مخازن، محوطه و اطراف تمامي تأسيسات نفتي

مشاركت در لايروبي رودخانه تلار (اصلي ترين کانون وقوع سيلاب) با ارسال يك دستگاه بولدوزر و اصلاح مسير رودخانه ناصروند و جلوگيري از ورود سيلاب به منازل و زمين هاي کشاورزي روستاي ناصروند، لايروبي دهانه  پل هاي مسير کنار گذر اهواز – انديمشک

 تامين تجهيزات و اقدامات مهندسي

 آماده کردن تجهيزات و امكانات لازم براي سوخت رساني مستقيم از نفتكش ها بر اساس دستورعمل هاي موجود در مناطق سيل زده

تأمين 9 دستگاه سوخت رسان سيار بنزين با ظرفيت 4 هزار ليتر براي مناطقي که در آنها جايگاه هاي سوخت غير فعال شده اند.

 بازديد و اطمينان از آماده به کار بودن تجهيزات صاعقه گير و ارتينگ تأسيسات نفتي

 آماده به کار کردن تجهيزات آتش نشاني و اقلام مديريت بحران براي مقابله اوليه با شرايط اضطراري مانند پمپ هاي تخليه سيار و....

 تست سريع لايه هاي مختلف ارتباطي اعم از تلفن هاي داخلي و شهري، تلفن هاي ماهواره اي، بي سيم و... و تاكيد بر اجراي دستورعمل هاي موجود.

 تست و آماده به کار کردن تمامي پمپ ها و کف کش هاي موجود  

  احداث و نوسازي مسيرهاي تخليه سريع مخازن در تاسيسات نفتي

 بازديد و جلوگيري از تجمع آب باران روي سطح مخازن شناور در تاسيسات نفتي

 در نظر گرفتن تمهيدات لازم به منظور پيشگيري از نفوذ آب باران به موتور خانه هاي تخليه و بارگيري در تاسيسات.

 با توجه به حساسيت تجهيزات برقي و لزوم آماده به کار بودن ادوات برقي، کانال هاي منتهي به پست هاي برق فشار قوي، اتاق هاي تابلو برق و اتاق هاي ژنراتور، بررسي و مسدود شدند.

 بازديد از مولد هاي برق اضطراري کليه تأسيسات و اطمينان از آماده به کار بودن آنها 

 انجام اقدام هاي پيشگيرانه براي جلوگيري از افزايش ارتفاع آب در انبارهاي نفت مناطق سيل زده

 آماده سازي تمامي ماشين آلات سبک و سنگين از قبيل لودر، بولدوزر، ماشين هاي امداد و نجات، آمبولانس به زنجير چرخ و لاستيک هاي يخ شکن و...

شناسايي و علامت گذاري درپوش و حفاظ گذاري کانال ها و حوضچه هايي که به دليل آب گرفتگي با ساير نقاط هم سطح مي شوند.

 سايرموارد

 مشاركت در آبرساني به شهر پلدختر و بر خي روستاهاي سيل زده

 مشاركت در پاکسازي مسير جاده سراسري خرم آباد – پلدختر به طول 10 کيلومتر و جاده هاي دسترسي روستاي ورکي به لاجيم به طول 12 کيلومتر، لاجيم به اتو به طول 4 کيلومتر، محور دسترسي به روستاهاي مرگاو- قارن سرا – لاجيم و اتو به طول 8 کيلومتر، جاده گل پل به سند بن به مسافت 16 کيلومتر و اعزام يک دستگاه گريدر در محور تهران – شمال در محدوده گدوک تا پل سفيد براي برف روبي و پاکسازي روستاهاي اوريم و سرخ آباد به مسافت 30 کيلومتر از گل و لاي ضايعات ناشي از رانش زمين و پاکسازي جاده ارتباطي پلدختر / آزاد راه خرم آباد – پل زال که راه ارتباطي حدود 50 روستا را تامين مي کند.

 هماهنگي و کمک رساني با سازمان هاي مديريت بحران و دستگاه هاي اجرايي مرتبط با بحران در استان ها و شهرستان هاي سيل زده