حمايت وزارت اطلاعات از فعالان پارس جنوبي
ضرورت تشکيل بانکايده در صنعت نفت
حضور تمام قد در صحنه کمک رسانی
آلودگی زیستمحیطی مشاهده نشده است
نگاه متفاوت با محوریت جوانان و خانواده
انتقال گاز در استانهاي سيلزده پايدار است
برگزاري جشن تکليف فرزندان شرکت گاز استان کرمانشاه
زنان و کودکان سیلزده را دریابید
تقدير ازقهرمان پيشکسوت تنيس روي ميز
وزير اطلاعات با تاکيد بر نقش مهم امنيت در همه امور کشور گفت: وزارت اطلاعات همه توان خود را براي حمايت از فعالان در حوزه پارس جنوبي به کار مي گيرد، اين وزارتخانه آماده خدمت به بخش صنعت است. حجت الاسلام والمسلمين سيد محمود علوي، وزير اطلاعات در حاشيه بازديد از مجتمع گاز پارس جنوبي با بيان اينکه اين مجتمع يک صنعت آبرومند در کشور است، گفت: تکميل فازهاي پارس جنوبي دستاورد مهمي است که در سال هاي اخير به همت همه مديران و کارکنان در عسلويه اتفاق افتاده است.
وي با اشاره به اهميت برداشت حداکثري گاز از مخزن مشترک پارس جنوبي تصريح کرد: تحقق افزايش برداشت گاز از اين مخزن در مقايسه با کشور قطر، مديون عشق مديران و کارکناني است که در منطقه پارس جنوبي فعاليت مي کنند. بهره برداري مناسب از تاسيسات عظيم پارس جنوبي بسيار مهم و تلاش کارکنان مجتمع گاز پارس جنوبي در اين زمينه، شايسته تقدير است.
وزير اطلاعات، عسلويه را نماد تدبير و تلاش متخصصان و مهندسان ايراني دانست و افزود: در منطقه پارس جنوبي و عسلويه با تلاش متخصصان داخلي، تحولات شگرفي ايجاد شده که نشان مي دهد آينده اميدوارکننده اي در پيش است.
علوي با اعلام اينکه وزارت اطلاعات آماده خدمت به بخش صنعت است، اظهار کرد: فعال کردن صنعت خطه جنوب به معناي ثبات جمعيت اين منطقه و بالا بردن ضريب امنيت است، بنابراين از هيچ تلاشي دريغ نمي شود. افزون بر اين، هر طرحي که بتواند در حل مشکلات منطقه جنوب و رونق توليد، تسهيل کننده باشد، از طريق وزيران مربوطه پيگيري مي شود. وي سلامت و امنيت را دو نعمت ناشناخته توصيف و اظهار کرد: امنيت، کالاي نامحسوس است و تا از دست نرود اهميت آن آشکار نمي شود، به همين سبب کمتر کسي متوجه ثمره کار سربازان گمنام امام زمان(عج) مي شود. جايگاه امنيت در توسعه و پيشرفت بسيار مهم است، براي نمونه در عسلويه چنانچه امنيت نباشد، پيمانکاران منطقه نمي توانند فعاليت کنند.
وزير اطلاعات با اشاره به اينکه امنيت در رشد سرمايه گذاري و ارتقاي فيزيکي کار تاثيري بسزا دارد، تصريح کرد: در اين راستا موظف به حمايت از اقتصاد و فعالان اقتصادي هستيم تا بتوانند به خوبي روي پاي خود بايستند.
در اين بازديد سکينه الماسي، نماينده مردم دير، کنگان، جم و عسلويه، سيد محسن علوي نماينده لامرد، عبدالکريم گراوند، استاندار بوشهر و نيز مديران ارشد استاني به همراه مديران مجتمع گاز پارس جنوبي، وزير اطلاعات را همراهي کردند.
سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، اقدام هاي وزارت نفت در مناطق سيل زده را مطلوب ارزيابي کرد و گفت: اين وزارتخانه در زمينه سوخت رساني به مناطق سيل زده نيز، عملکرد مناسبي داشته است. اسدالله قره خاني گفت: از آنجا که بعضي از شهرها و استان هاي کشور با مشکلات ناشي از سيل و سيلاب روبه رو هستند و ممکن است در روزهاي آينده نيز به واسطه بارش ها اين مشکلات ادامه داشته باشد، از اين رو دولت، مردم و ديگر دستگاه هايي که بايد حمايت داشته باشند، وظايف و مسؤوليت هايي دارند که بايد به آن عمل کنند. وي با اشاره به اينکه وزارت نفت تاکنون اقدام هاي بسيار خوبي براي کمک به سيل زدگان و همچنين مهار سيلاب در مناطق سيل زده انجام داده است، افزود: همه دستگاه ها وظيفه دارند در اين شرايط در خط مقدم حل مشکلات مردم باشند و در اين باره وزارتخانه هاي گوناگون، مسؤوليت هاي بسيار سنگيني را بر دوش دارند و در خدمت رساني به مردم تلاش مي کنند. در اين ميان وزارت نفت تاکنون خدمات ارزنده اي انجام داده است. سخنگوي کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه وزارت نفت همچنين در زمينه سوخت رساني و گازرساني به شهرها و روستاها اقدام هاي مطلوبي انجام داده است، تصريح کرد: از تلاش هاي انجام شده در مديريت به موقع که از وقوع حادثه در بخش گاز جلوگيري کرد، تشکر مي کنم. وي عنوان کرد: بايد همگي تلاش کنيم تا در کوتاه ترين زمان ممکن، مشکلات مردم در مناطق سيل زده حل و فصل شود.
هجدهمين نمايشگاه بين المللي محيط زيست با حضور برخي شرکت هاي نفتي برگزار شد. هجدهمين نمايشگاه بين المللي محيط زيست، از روز شنبه (24 فروردين ماه) در سالي که از سوي مقام معظم رهبري به «رونق توليد» نام گذاري شده است با هدف معرفي اهميت و جايگاه موضوع محيط زيست و توسعه پايدار در تداوم و رونق توليد با حضور مجموعه هاي توليدي - صنعتي و خدماتي، مراکز عالي - آموزشي و تحقيقاتي، شرکت هاي دانش بنيان، استارت آپ ها، مجموعه هاي فرهنگي و گردشگري، سازمان هاي مردم نهاد و نمايندگان برخي کشورهاي خارجي به مدت چهار روز برگزار شد. بيش از 600 شرکت و نهاد در هفت سالن اين نمايشگاه حضور دارند. در عين حال هر سالن به موضوعي خاص اختصاص يافته و نهادها و شرکت هاي مرتبط با آن موضوع در سالن حضور داشتند. رد پاي آب، حيات وحش و تنوع زيستي، جنگل، سرزمين پايدار، هواي پاک، انرژي پاک و رد پاي کربن و زمين پاک، شهر پايدار و جوامع پايدار از جمله موضوع هايي است که هر يک در سالن هاي مجزا مسائل مختلفي را براي بازديدکنندگان به نمايش گذاشتند. صنايع نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، بانک ها، خودروسازان، صنايع و معادن، واحدهاي مربوط به شهرداري تهران، ادارات کل محيط زيست استان ها و ... از جمله شرکت کنندگان داخلي در اين نمايشگاه هستند. هجدهمين نمايشگاه بين المللي محيط زيست از تاريخ 24 فروردين ماه به مدت چهار روز (27 فروردين ماه) در محل دائمي نمايشگاه هاي بين المللي تهران در فضايي به مساحتي بيش از 10 هزار مترمربع برگزار شد.
اطلاعيه نخستين عرضه سال 98 ميعانات گازي پارس جنوبي در رينگ بين الملل بورس انرژي براي تاريخ 27 فروردين منتشر شد.
اطلاعيه عرضه يک ميليون بشکه ميعانات گازي پارس جنوبي در رينگ بين الملل بورس انرژي با قيمت پايه 67 دلار و 85 سنت براي هر بشکه منتشر شد.
شرايط عرضه در اين دوره نيز مانند عرضه نفت خام است. امکان واريز پيش پرداخت 6 درصد به صورت ارزي فراهم شده است و براي تسويه باقيمانده وجه المعامله، خريداران مي توانند از سازوکارهاي ارزي مورد تاييد شرکت ملي نفت ايران استفاده کنند. همچنين خريداران مي توانند تا چهار ماه پس از انجام معامله، محموله را تحويل بگيرند و تحويل محموله در ديگر مناطق منوط به تاييد شرکت ملي نفت ايران امکان پذير است.
در اين مرحله يک ميليون بشکه ميعانات گازي در محموله هاي 35 هزار بشکه اي عرضه خواهد شد.
نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، عملکرد وزارت نفت در بحران سيل را مطلوب دانست و گفت: به گفته وزير نفت قرار است فعاليت نيروهاي اين وزارتخانه در استان هاي سيل زده به ويژه خوزستان تا پايان رفع مشکلات ادامه يابد.
حسين اميري خامکاني، در تشريح نشست عصر روز دوشنبه (26 فروردين ماه) کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي که با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت برگزار شد، گفت: وزير نفت در اين نشست درباره اقدام هاي انجام شده ازسوي اين وزارتخانه براي کنترل سيل و وضع تاسيسات نفت و گاز سراسر کشور در پي اين اتفاق، گزارشي به نمايندگان مجلس ارائه کرد. وي افزود: وزارت نفت بر اساس وظيفه دستگاهي و اجتماعي، به کمک شهرهاي سيل زده شتافته است که طبق گزارش وزير نفت، اين وزارتخانه همه امکانات مهندسي، نيروهاي خدماتي و درماني خود را براي کاهش مشکلات مردم سيل زده بسيج کرده و ماشين آلات، خودروهاي سنگين و تجهيزات مکانيکي براي ايجاد سيل بند و ... به کار گرفته و حتي بيمارستاني را نيز به سيل زندگان اختصاص داده است. نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: وزير نفت در اين نشست عنوان کرد که 95 درصد از مخازن هورالعظيم آبگيري شده است و ممانعتي از آبگيري به منظور حفاظت از تاسيسات نفتي صورت نگرفته و تمام خبرهاي مبتني بر اين مسئله شايعه است.
اميري خامکاني گفت: نمايندگان حاضر در اين نشست و نمايندگان استان هاي سيل زده نيز از عملکرد خوب وزارت نفت در اين روزهاي بحراني رضايت داشتند و به گفته وزير نفت قرار است فعاليت نيروهاي اين وزارتخانه در استان هاي سيل زده به ويژه خوزستان تا پايان سيل ادامه يابد.
آژانس بين المللي انرژي اعلام کرد با وجود محدوديت عرضه نفت در بازارهاي جهاني، نگراني هايي درباره دورنماي تقاضاي اين کالا در آينده وجود دارد.
به گزارش موسسه خبري پلاتس از لندن، آژانس بين المللي انرژي اعلام کرد: به دليل کاهش شديد توليد نفت عربستان و ونزوئلا، عرضه نفت در بازار جهاني محدود شده است، اما همچنان نشانه هاي ناهمخواني درباره دورنماي تقاضاي نفت و سطح ذخيره سازي مشاهده مي شود.
اين نهاد در گزارش ماهانه خود برآورد رشد تقاضاي نفت در سال 2018 ميلادي را در سطح يک ميليون و 300 هزار بشکه در روز و برآورد رشد تقاضاي نفت در سال 2019 ميلادي را در سطح يک ميليون و 400 هزار بشکه در روز نگه داشت، اما درباره احتمال کاهش اين رشد هشدار داد.
آژانس بين المللي انرژي همچنين با هشدار درباره پيامدهاي منفي اقتصادي ناشي از رشد قيمت نفت برنت فراتر از سطح 70 دلار، اعلام کرد: با وجود رشد تقاضاي نفت در چين، هند و آمريکا، تقاضاي نفت در کشورهاي توسعه يافته عضو سازمان توسعه و همکاري هاي اقتصادي در سه ماه پاياني سال 2018 ميلادي کاهش يافته است.
اين آژانس عنوان کرد که عرضه نفت اوپک در ماه مارس سال جاري ميلادي 550 هزار بشکه در روز کاهش يافته و به 30 ميليون و 100 هزار بشکه در روز رسيده است.
طبق اعلام اين نهاد، توليد نفت عربستان در ماه مارس سال جاري ميلادي با 320 هزار بشکه کاهش به 9 ميليون و 820 هزار بشکه در روز رسيده است و انتظار مي رود اين رقم در ماه آوريل اين سال نيز نزديک به اين سطح باقي بماند.
پيش بيني آژانس بين المللي انرژي همچنين نشان مي دهد تقاضا براي نفت خام توليدي اوپک در سه ماه دوم سال 2019 ميلادي به 30 ميليون و 900 هزار بشکه در روز افزايش خواهد يافت.
با وجود افزايش توليد نفت آمريکا، آژانس بين المللي انرژي عنوان کرد که مجموع توليد نفت جهان در ماه گذشته ميلادي 99 ميليون و 200 هزار بشکه در روز، يعني 3 ميليون و 100 هزار بشکه کمتر از توليد آن در ماه نوامبر سال 2018 ميلادي، بوده است.
آژانس بين المللي انرژي همچنين اعلام کرد که دورنماي ذخيره سازي نفت جهان همچنان مبهم است و بازگشت اين ذخيره سازي ها به سطح عادي به اندکي زمان نياز دارد.
اداره اطلاعات انرژي آمريکا برآورد قيمت دو شاخص نفت خام برنت و وست تگزاس اينتر مديت (دبليوتي آي) آمريکا را افزايش داد.
به گزارش پايگاه خبري پلاتس، اداره اطلاعات انرژي آمريکا با استناد به کاهش سطح ذخيره سازي نفت و همچنين اختلال هاي برنامه ريزي نشده در عرضه اين کالا، برآورد قيمت دو شاخص نفت خام برنت و دبليوتي آي را افزايش داد.
اين نهاد در گزارش ماهانه خود پيش بيني کرد ميانگين قيمت شاخص دبليوتي آي آمريکا در سال 2019 ميلادي به 58 دلار و 80 سنت مي رسد که دو دلار و 16 سنت بيش از برآورد پيشين آن است.
همچنين اداره اطلاعات انرژي آمريکا پيش بيني کرد ميانگين قيمت شاخص نفت خام برنت در سال جاري ميلادي 65 دلار و 15 سنت، يعني دو دلار و 37 سنت بالاتر از برآورد پيشين خواهد بود.
وزير نفت دستورعمل «اصلاح ضوابط طراحي و اجراي تاسيسات نفتي در منطقه عمومي غرب کارون» را به معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري ابلاغ کرد.
در ابلاغيه بيژن زنگنه خطاب به سعيد محمدزاده، معاون وزير نفت در امور مهندسي، پژوهش و فناوري آمده است: با توجه به اقدام هايي که تاکنون براي تعيين رقوم اطمينان بخش براي حفاظت از تاسيسات نفتي در منطقه عمومي غرب کارون در برابر سيلاب، به عمل آمده و به ويژه با توجه به سيلاب هاي اخير در دشت آزادگان و با توجه به حجم عظيم تاسيساتي که بايد در آينده در اين منطقه احداث شود و نيز در عمليات بازسازي تاسيسات آسيب ديده در سيلاب اخير، لازم است براي احداث انواع تاسيسات نفتي در اين منطقه (از جمله چاه ها، چند راهه ها، تلمبه خانه ها، واحدهاي بهره برداري و نمک زدايي، سامانه هاي تزريق آب و گاز، انواع خطوط لوله و راه هاي ارتباطي/ مواصلاتي) و نيز نحوه ايمن سازي اين تاسيسات در برابر سيلاب ها (با بررسي وضع تاسيسات در دست بهره برداري در سيلاب هاي اخير) با همکاري شرکت ملي نفت ايران، ضوابط لازم تهيه و براي ابلاغ ارائه شود. در تنظيم ياد شده، بايد به مسئله تجزيه و تحليل اقتصادي ريسک توجه شود.
معاون وزير نفت در امور مهندسي، پژوهش و فناوري ضرورت بر تشکيل بانک ايده در صنعت نفت تاکيد کرد و گفت: ثبت ايده يکي ازاقدام هاي اثرگذاري است که مي تواند در بين کارکنان و نخبگان صنعت نفت، سبب توسعه کشور شود.
سعيد محمدزاده، روز شنبه (24 فروردين ماه) در نشستي با مديرکل و کارکنان اين معاونت با بيان اينکه بايد دانشگاه ها به سمت نيازهاي واقعي صنعت نفت هدايت شوند، افزود: تحقيقاتي که در دانشگاه ها و در زمينه صنعت نفت انجام مي شود، از منابع مالي داخل کشور هزينه شده است و نبايد درباره استفاده از آن در اين صنعت کوتاهي کرد.
وي برلزوم شناسايي استادان و دانشجوياني که بيشترين فعاليت هاي پژوهشي و مقاله ها را در سطح صنعت نفت دارند، تاکيد کرد و افزود: نقش معاونت مهندسي، پژوهش و فناوري وزارت نفت در بهره گيري از توان پژوهشگران و محققان بايد تسهيل گر، هدايت گر و توسعه گرا باشد.
معاون وزير نفت در امور مهندسي، پژوهش و فناوري تصريح کرد: بايد به موضوع توسعه تفکر، پژوهش، تامل و تعقل در مجموعه همه دانشگاه هاي کشور با اهداف مشخص شده براساس نيازهاي موجود صنعت نفت به صورت جدي انديشه کرد.
وي بر نيازسنجي براي راه اندازي هنرستان نفت و تکنيسين پروري در صنعت نفت اشاره کرد و افزود: بايد بتوانيم نخبگان نوجوان و علاقه مند به فعاليت هاي عملياتي را در هنرستان هاي مرتبط آموزش دهيم تا بتوانيم در آينده از آنها در اين صنعت بهره بگيريم.
محمدزاده با تاکيد بر اين موضوع که بايد براي چند سال آينده نسل تواناتري از جوانان مستعد را تربيت کنيم، اظهار کرد: اين اقدام براي آباداني و توسعه اقتصاد کشور در صنعت نفت لازم و ضروري است.
به گفته وي، بايد تخصص هاي علمي موجود در دانشگاه ها را به نيازهاي موجود در صنعت نفت جهت دهيم که اين نيازها شامل همه رشته هاي موجود در صنعت نفت از مديريت نيروي انساني تا اقتصاد انرژي را شامل مي شود.
در اين نشست مهدي احمدخان بيگي، مديرکل امور پژوهش وزارت نفت به تشريح اقدام ها و دستاوردهاي اين اداره کل و برنامه هاي پيش روي آن پرداخت.
نماينده وزير نفت در استان خوزستان ضمن تشريح برنامه هاي انجام شده و در حال انجام وزارت نفت براي کمک رساني به سيل زدگان در اين استان گفت: اولويت نخست مردم هستند و تا حد امکان اقدام هايمان بايد در مسير کاستن از آلام مردم باشد. کريم زيبدي افزود: انتخاب نماينده از سوي وزارت نفت و شرکت ملي نفت ايران با هدف ايجاد هماهنگي و بسيج بيشتر امکانات در ياري رساني به سيل زدگان، همچنين حضور مستقيم يکي از مديران ارشد وزارت نفت در استان خوزستان است. وي تامين نقدينگي، سرکشي به مناطق سيل زده و در معرض سيل، هدايت برخي از امور به مسير درست، جلوگيري از تنش ها و برخوردهاي احتمالي را از جمله برنامه هاي در دستور کار براي ارائه هر چه بهتر برنامه هاي انجام شده و در حال انجام وزارت نفت برشمرد.
نماينده وزيرنفت در استان خوزستان همچنين از برنامه ريزي براي بازديد حضوري از شهرهاي در معرض سيل و ديدار با فرمانداران، بخشدارها و ديگر مسئولان استاني درگير و در معرض سيل به منظور بررسي مسائل و مشکلات آنها خبر داد. زبيدي با اشاره به تاکيد وزير نفت بر انجام فعاليت ها با محوريت مردم گفت: طبعا اولويت نخست مردم هستند و تا حد امکان بايد اقدام هايمان در مسير کاستن از آلام مردم باشد. وي گفت: پيش بيني مي شود پس از پايان سيل، اعتبارات بسيار سنگيني نياز باشد که وزارت نفت در حد توان و امکان کمک خواهد کرد. اين مقام مسئول با اشاره به خسارت هزار ميليارد توماني سيل به تاسيسات صنعت نفت تصريح کرد: اين برآورد اوليه مربوط به شرکت ملي نفت ايران است و امکان دارد شرکت هاي ملي گاز ايران، پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي، خطوط لوله و مخابرات و... نيز خسارت ديده باشند. اگر بخواهيم از منظر وزارت نفت ببينيم، ممکن است اعداد و ارقام بيشتر از اين باشد، اما برآوردهاي اوليه نشان از همين ميزان خسارت به تاسيسات نفتي دارد. زبيدي در پايان اظهار کرد: يکي از مسائلي که وجود دارد اين است که مسئولان و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي آرامش را تا جاي ممکن حفظ کنند و جو رواني حاکم بر منطقه را که ممکن است در هر محيط بحراني پيش بيايد، متعادل کنند.
مشعل- شرکت نفت فلات قاره ايران و اداره کل حفاظت محيط زيست استان بوشهر، در زمينه حفاظت و صيانت از حيات وحش منطقه خارگ، تفاهمنامه همکاري امضا کردند.
تفاهمنامه حفاظت و صيانت از حيات وحش منطقه خارگ در حاشيه هجدهمين نمايشگاه محيط زيست با حضور ايمان شيريان پور، رئيس بهداشت، ايمني، محيط زيست و پدافند غيرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران و فرهاد قلي نژاد، مديرکل حفاظت محيط زيست استان بوشهر، 25 فروردين ماه به امضا رسيد. در اين مراسم، محمدحسين دانشفر، مدير امور توليد و شرکت نفت فلات قاره ايران به همراه جمعي از روساي اداره کل حفاظت محيط زيست استان بوشهر حضور داشتند. ايمان شيريان پور، رئيس بهداشت، ايمني، محيط زيست و پدافندغيرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران در اين باره گفت: هدف از امضاي اين تفاهمنامه صيانت و حفاظت از حيات وحش منطقه خارگ است. وي افزود: شرکت نفت فلات قاره ايران در زمينه تغذيه، در اختيار قرار دادن امکانات از قبيل اسکان، تغذيه و ... براي دامپزشک حيات وحش، ارتقاي فرهنگ زيست محيطي و برگزاري همايش براي توسعه محيط زيست در شرکت نفت فلات قاره با اداره کل محيط زيست استان بوشهر در منطقه خارگ همکاري و تعامل خواهد داشت. همچنين فرهاد قلي نژاد، مديرکل حفاظت محيط زيست استان بوشهر نيز در اين زمينه گفت: تفاهمنامه اي که امروز به امضا رسيد، در خصوص حمايت از حيات وحش و آهوان جزيره خارگ است. اين جزيره به عنوان پناهگاه حيات وحش، يکي از زيستگاه هاي مهم آهوي ايراني است. وي افزود: بر اساس اين تفاهمنامه و همکاري خوبي که شرکت نفت فلات قاره دارد، تلاش مي کنيم زيستگاه اين حيوان شرايط مناسب تري پيدا کند. شرکت نفت فلات قاره براي تامين علوفه و ايمني بيشتر آهوان جزيره متعهد شده است که اميدواريم با اقدامات حفاظتي و زيستگاهي، شرايط مطلوب تري را براي زيستگاه گونه آهوي ايراني در جزيره خارگ فراهم کنيم. به گفته قلي نژاد، شرکت نفت فلات قاره ايران در دو منطقه بهرگان و خارگ در حوزه استان بوشهر فعاليت دارد و خوشبختانه با همکاري هاي خوبي که در سال هاي اخير صورت گرفته، شاهد کاهش آلاينده هاي ناشي از فعاليت اين شرکت هستيم. نمونه بارز آن کاهش ورودي فاضلاب و پساب هاي صنعتي به محيط زيست دريايي است که با برنامه ريزي ها و هماهنگي هاي انجام شده، قرار است در يک زمان بندي مشخص، فاضلاب هاي صنعتي ورودي به خليج فارس به صفر برسد.
گفتني است، مدت اين تفاهمنامه از زمان امضا براي 5 سال تعيين شده و با رضايت طرفين قابل تمديد است.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران گفت: در حوزه اقدامات فرهنگي و تعامل با سازمان هاي مختلف، امضاي تفاهمنامه با اداره کل محيط زيست استان بوشهر در راستاي حمايت و صيانت از حيات وحش و آهوان منطقه خارگ به انجام رسيد که با اين اقدام، شرکت نفت فلات قاره ايران به عنوان يکي از برندها و حاميان اصلي حيات وحش در کل خليج فارس مطرح خواهد شد. حميد بورد با بيان اين مطلب ادامه داد: همچنين احياي زيست بوم هاي مرجاني جزيره خارگ که دچار آسيب شده بودند نيز عملياتي شده و اين زيست بوم ها در قالب کاشت مرجان هاي جديد به طور کامل احيا خواهند شد. وي افزود: طرح جمع آوري گازهاي همراه در جزاير خارگ و سيري از سال هاي گذشته اجرا شده و در يک برنامه سه ساله، همه گازهاي همراه که در اين جزاير سوزانده مي شود، به محصولات و ارزش افزوده بيشتر تبديل خواهد شد.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران در ادامه از سازگاري و هماهنگي کامل فعاليت هاي توليد نفت و گاز اين شرکت در خليج فارس با استانداردها و قوانين زيست محيطي خبر داد. بورد گفت: شرکت نفت فلات قاره ايران، به عنوان شرکتي پيشتاز در حوزه تصفيه تکميلي آب هاي وارد شده به دريا تقربيا از 10 سال گذشته سامانه هاي تصفيه پساب صنعتي را در همه مناطق خود مستقر کرده و از اين طريق آلودگي نزديک به 290 هزار بشکه پساب توليدي کاهش يافته و از هرگونه آلودگي عاري شده است، ولي با توجه به سختگيرانه تر شدن قوانين سازمان محيط زيست، چرخه پساب موجود را ارتقا داده و بهينه سازي کرده و تصفيه تکميلي روي آن نصب مي شود.
وي با بيان اينکه براي دفع بخشي از پساب در سکوي ابوذر، چاه هاي تزريقي ايجاد کرده و اين پساب به چاه هاي مرده تزريق مي شود، گفت: در حوزه مقابله با آلودگي نفتي، طرح اقتضايي مقابله با آلودگي نفتي نيز به تصويب سازمان بنادر رسيده است.
وي افزود: خوشبختانه در جزيره خارگ با همکاري پژوهشگاه صنعت نفت، بحث بازيافت لجن هاي نفتي و پاکسازي خاک هاي آلوده که معضلي 50 ساله بود، به سرانجام رسيد. همچنين پيت هاي بزرگ نفتي که مانند لکه هاي بزرگ سياه رنگي در بعضي مکان ها ديده مي شد، در حال جمع آوري است و خاک هاي آلوده آن زيست پالايي و گياه پالايي شده و همه مناطق عملياتي داراي پوشش گياهي خواهند شد.
وي با بيان اينکه يکي از منابع پر ريسک آلايندگي، خطوط لوله است، گفت: با تلاش هاي مديريت امور توليد، سيستم مديريت يکپارچه خطوط لوله (PIMS) اجرايي شده و شرکت نفت فلات قاره ايران پيشتاز استقرار مدل هاي پيشرفته حفظ و نگهداشت خطوط لوله است. با استقرار اين سيستم، اولويت بندي خطوط لوله، برنامه ريزي براي تعميرات و نگهداشت انجام شده و ريسک آلايندگي ناشي از خطوط لوله کاهش خواهد يافت. همچنين، ارزيابي اثرات زيست محيطي پيش از آغاز پروژه ها از سوي شرکت نفت فلات قاره ايران با جديت انجام مي شود.
مديرعامل شرکت نفت فلات قاره ايران در پايان گفت: اين شرکت به صورت فصلي فعاليت هاي خود را به سازمان هاي مربوطه از جمله محيط زيست گزارش مي دهد و همه خروجي ها چه از نظر پساب و چه دودکش ها مانيتور شده و ارقام آن به طور مستقيم از طرف آزمايشگاه هاي معتمد محيط زيست اعلام مي شود.
مشعل-«هورالعظيم» حالا براي کمتر ايراني غريبه و نامانوس است؛ نقطه اي بکر و بي نظير در مرز ايران و عراق که دوره هاي تلخ و شيرين زيادي را پشت سر گذاشته است. يک زمان با جنگ درگير بود، پس از آن موسم خشکسالي و بي آبي را از سر گذراند و با روي کار آمدن دولت حسن روحاني، احياي اين تالاب به عنوان يکي از برنامه هاي زيست محيطي در دستور کار قرار گرفت تا هور به آب سلامي دوباره کند. اين تالاب اين روزها هم فصل جديدي را با آنچه سيل هزار ساله ناميده شده، مي گذراند و سيراب از آب است.
قرابت مکاني تاسيسات نفتي غرب کارون با تالاب هورالعظيم با افزايش بارش ها، سبب شد تا بخشي از اين تاسيسات روزگار خود را با آب سپري کند.
ميدان هاي آزادگان شمالي و جنوبي، ياران شمالي و جنوبي و يادآوران در منطقه غرب کارون واقع شده اند و ايران در برداشت نفت از اين ميدان ها با عراق مشترک است.
در ايامي که بيش از 90 درصد تالاب هورالعظيم آبگيري شد و آب در آن جريان داشت، شايعه هايي مبني بر اينکه وزارت نفت به منظور حفظ تاسيسات نفتي در غرب کارون، مانع از ورود جريان آب به تالاب هورالعظيم و هدايت آن به روستاهاي اطراف شده است، شدت يافت؛ شايعاتي که از خشک نگه داشتن آن از سوي نفت براي حفظ تاسيسات حکايت داشت. اما شواهد و مستندات، عکس آن را نشان مي دهد.
سيلاب اين روزها، همزيستي تاسيسات نفتي و آب را در قابي منحصر ثبت کرده است. زنگنه هم با رد اين شايعات مي گويد: ما به دليل توليد نفت مانع از ورود آب به هورالعظيم نشديم و نظرمان هم اين نبوده است. بلکه معتقديم که بايد زندگي و اکوسيستم طبيعي در هور جريان داشته باشد. من از سال 92 چنين اعتقادي داشتم و به طور رسمي هم گفتم. همکارانم هم بر اين اعتقاد هستند. اين يک جنگ رواني عليه ملت ايران است. ما هرگز براي توليد چند هزار بشکه نفت بيشتر، راضي به خسارت به مردم نيستيم، چگونه در خليج فارس کار مي کنيم و جکت با ارتفاع 100 متري مي زنيم؟ در هور هم لازم باشد (حالا لازم نيست) چهار پايه و سکو مي زنيم، من هور را خشک نمي کنم، کاري کنم که مردم يک عمر لعنتم کنند؟ ما بايد با طبيعت زندگي کنيم و با آن سازگار باشيم. تورج دهقاني، مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) نيز درباره فعاليت نفت با وجود آب در تاسيسات مي گويد: اين سيل براي ما غريب و نامانوس نبود. همواره از سال هاي گذشته به اين سو مستمر درگير آبگرفتگي بوديم و تاسيسات ما در سطوح مختلف با اين موضوع همراه بوده است. از سيلاب اخير به عنوان سيلاب هزار ساله ياد مي شود که طبيعتا با يک سايت ويزيتِ ساده، متوجه بالا بودن سطح آب در هورالعظيم مي شويم. راه هاي دسترسي نسبت به گذشته بيشتر در معرض آب قرار گرفتند. پدهايي که چاه ها روي آن قرار گرفته، با شستگي بيشتري مواجه شده است.
به گفته او، با تلاش هاي انجام شده تاکنون اين سيلاب ها باعث توقف و يا افت توليد نشده است.
او اشاره مي کند که در اين سيلاب، تاسيسات مکانيکي که مستقيم در جريان توليد هستند، از سيلاب آسيب نديدند؛ اما تاسيسات زيربنايي مثل جاده ها آسيب ديدند. دهقانی بر اين مساله تاکيد مي کند که هيچ مانعي در مسير جريان آزاد آب در منطقه هور ايجاد نشده و اين شرکت در مواجهه با سيلاب اخير حدود 50 دريچه در جاده هاي بين حوضچه هاي هورالعظيم ايجاد کرده تا آب آزادانه در اين تالاب گردش کند.
عمده منابع آبي تالاب هورالعظيم از طريق رودخانه هاي کرخه، نيسان، سابله و نهرهاي انشعابي تامين مي شود، از اين رو از مدت ها قبل که زمزمه ظرفيت سد کرخه به مرز هشدار رسيد، اين تالاب هم آماده ميزباني از سيلاب شد. تالابي که يک سوم آن در ايران و دو سوم در عراق واقع شده و يکي از زيستگاه هاي حساس و مهم پرندگان مهاجر آبزي و بومي منطقه است و حواصيل، غاز پيشاني سفيد، شغال، روباه، گربه جنگلي، سمور آبي، گراز، شير و انواع ماهي کپور از جمله حيات وحش منحصر به فرد اين تالاب هستند.
مجيد نجاريان، مدير پروژه احداث خطوط لوله جرياني و تاسيسات سرچاهي شمال ميدان طرح آزادگان جنوبي در بازديد ما از اين منطقه به «مشعل» مي گويد: همان طور که مشاهده مي کنيد، آب به قدري در هور بالا آمده که براي دسترسي به چاه ها بايد با قايق تردد کنيم.هورالعظيم يک اکوسيستم زنده است؛ فضايي است که با زيستگاه موجودات مختلف گياهي و جانوري مواجه هستيم. کار توسعه ميدان نفتي با رعايت کامل مباني زيست محيطي، مديريت هوشمندي را مي طلبد که حضور و فعاليت نفتي، حداقل اثر منفي را بر فعاليت گياهي و جانوري زنجيره غذايي موجود در يک اکوسيستم داشته باشد. به همين دليل قبل از انجام هر گونه عمليات توسعه اي، مجموعه مطالعات زيست محيطي انجام مي دهيم و اثرات توسعه ميدان و انجام پروژه هاي مختلف را روي آن اکوسيستم بررسي کرده و دنبال راهکارهاي مختلف هستيم تا اثرات را به حداقل يا به صفر برسانيم. او اشاره مي کند: افزون بر آنکه بايد فضاي اينجا از نظر محيط زيست حفظ شود، بايد در نظر داشته باشيم که ما در يک منطقه جنگي در حال فعاليت هستيم. براي هر فعاليت بايد عمليات مين روبي انجام شود؛ چون عمليات دفاع مقدس در همين بخش بوده است.
تالاب هورالعظيم در مرز ايران و عراق واقع شده است؛ جايي که دکل هاي نفتي مان هم درست نقطه به نقطه مشترک با دکل هاي نفتي عراق قرار گرفته است. رقابت بر سر برداشت از ميدان هاي نفتي است که ميان دو کشور مشترک است. يکي از همراهان نفتي مي گويد: در اين منطقه هميشه جنگ بوده است؛ يک دوره جنگ تحميلي و اکنون نيز جنگ اقتصادي. در جاده نزديک مرز مي بينيم که هر کدام از دکل هاي ما رو به روي دکل عراق قرار دارد و حالا اين دکل ها هستند که صف آرايي کرده اند.
رضا دهقان، معاون امور توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران پس از بازديد از تالاب هورالعظيم و تاسيسات نفتي در مناطق نفت خيزجنوب مي گويد: با تمهيداتي که شرکت نفت با وقوع سيلاب هاي اخير انديشيده و به کار برده است، از سيلابي که مي توانست به خطر عظيمي براي صنعت نفت تبديل شود، عبور کرده و شرايط را کنترل کرده ايم و حداقل تلفات را در اين مدت داشته ايم.
وي ادامه مي دهد: شرکت متن با توجه به همجواري با سدها بايد در مديريت آب هورالعظيم کنترل شده عمل مي کرد تا آسيبي به شهرها و روستاهاي اطراف هورالعظيم وارد نشود که معتقدم بخوبي از عهده اين وضعيت برآمد و حتي فراتر از وظيفه ذاتي خود عمل کرده است.
معاون امور توسعه و مهندسي شرکت ملي نفت ايران مي گويد: اقدام هاي انجام شده در اين مدت، از سنخ پيشگيري بوده تا واکنشي و مقابله اي. دليل موفقيت نيز همين بوده است.
حفاظت از مناطق مسکوني شهري با احداث سيل بند
فعالیت شرکت متن فقط در این زمینه محدود نشده و طبق اعلام تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) اقدام های دیگری نیز برای کنترل سیلاب و آبگرفتگی انجام شده است. مدیرعامل متن اشاره می کند که در ماه ها بویژه هفته های اخیر اقدام های گسترده ای انجام شده تا جلوی خسارت های سیل علاوه بر تاسیسات نفتی، در شهرها و مناطق مسکونی نیز گرفته شود، به طوری که سیل بندی در شهر رفیع خوزستان ساخته شد. او می گوید: شرکت متن به عنوان معین شهرهای رفیع و هویزه ایفای نقش می کند و در این زمینه از هیچ تلاشی برای امدادرسانی دریغ نشده است.
مشعل- «اولويت ما حفظ جان مردم است. وزارت نفت هرگز براي توليد چند هزار بشكه نفت، به بهاي جان و خسارت مردم راضي نمي شود.» اين مخلص سخنان بيژن زنگنه، وزير نفت در سفر اخير به اهواز بود تا شايعات عليه وزارت نفت به عنوان مانع سراريز شدن آب به هورالعظيم رنگ ببازد. نام خوزستان که با نفت و گاز کشور عجين شده و با توليد حداکثري نفت، به زادگاه و پايتخت نفت ايران شهره است، هفته هاي زيادي است که در جدال با سيل قرار دارد و در اين ميان، افزون بر شهرها و روستاها، تاسيسات نفت و گاز کشور هم متاثر از آن تجربه همزيستي با آب را سپري مي کنند.
بيژن زنگنه، وزير نفت از همان روزهاي آغازين بارندگي و سيل، در پيامي به همه شرکت هاي تابعه وزارت نفت براي کمک رساني به مناطق سيل زده تاکيد کرد و تمامي امکانات براي کمک به مناطق سيل زده بسيج و به موازات آن، با تشکيل کميته مديريت بحران در شرکت هاي مختلف نفتي، موضوع مقابله با سيلاب و تمهيدات مختلف در اين زمينه اتخاذ و عملياتي شد. در همين زمينه مرکز مديريت بحران شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب با حضور سرپرست معاونت امور توليد شرکت ملي نفت ايران آغاز به کار کرد. در ادامه اين مسير، کريم زبيدي به عنوان نماينده وزير نفت و شرکت ملي نفت ايران در خوزستان، با هدف ايجاد هماهنگي و بسيج بيشتر امکانات در ياري رساني به سيل زدگان در اين استان مستقر شد.
در اين ايام، فعاليت شرکت هاي نفتي در استان هاي درگير با سيل، بويژه خوزستان در دو جبهه همکاري با مردم و مناطق همجوار و صيانت از تاسيسات، چاه ها و خطوط لوله به عنوان گلوگاه هاي صنعت نفت دنبال شده است؛ وظيفه دشواري که هم اکنون به سبب شرايط ويژه جوي بر حساسيت آن افزوده شده است.
وزير نفت که در هفته هاي اخير (23 و 24 فروردين 98) به اهواز سفر کرد، ابتدا در جلسه چند ساعته ستاد هماهنگي و پشتيباني مديريت بحران شرکت ملي نفت ايران حاضر و با دريافت گزارش کامل مديران شرکت هاي نفتي که حاکي از خدمات و امکانات متنوعي به مناطق سيل زده و در معرض سيل بود، خطاب به آنان گفت که با همين قدرت به کارتان ادامه دهيد و من هم از هيچ کمکي دريغ نخواهم کرد. او گفت که به اهواز آمدم تا از نزديک گزارش ها را از همکاران خود و همچنين استاندار دريافت و از آنان تشکر کنم و خداقوت بگويم.
سخنان وزير نفت در اين سفر در بازديدها، ديدارها و گفت وگو با خبرنگاران از چند نکته محوري برخوردار بود که بر محوريت توجه به مردم براي کاهش رنج آنان و همچنين توجه به مسائل زيست محيطي و تاکيد بر اينکه توليد را هر جا لازم شد، براي کارهاي زيست محيطي تعطيل کنيد، استوار بود. او گفت که در هيچ موضوع مربوط به سيل، ما تصميم گير نيستيم؛ مديريت واحد است و ما تنها مجري هستيم. اقدام هايي را که ستاد بحران از ما بخواهد، انجام مي دهيم.
وزير نفت در اين سفر، افزون بر يادآوري نکات مهم به شرکت هاي نفتي، با استاندار خوزستان هم ديدار داشت و در نشستي صميمانه و طولاني، حرف ها و مطالبات نمايندگان خوزستان در مجلس شوراي اسلامي را شنيد. آنچه در اين بازديدها قابل توجه بود، رضايتمندي مسؤولان دولتي از خدمات و کمک هاي شرکت هاي نفتي بود که به گفته يکي از آنان، نفت در اين ايام به شکل گمنام فعاليت داشته است. زنگنه همچنين از گذرگاه اهواز 5 موسوم به کريدور نفتي اهواز و مرکز انتقال نفت شهيد چمران متعلق به شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان بازديد کرد و در جريان تازه ترين اقدام ها براي مقابله با ورود سيلاب به تاسيسات نفتي و پايداري فعاليت ها قرار گرفت.
خشکاندن هور جنايت بشري است
مي توان گفت آنچه در سفر زنگنه به اهواز براي مردم اين شهر مشخص شد، آن بود که نسبت هايي که درباره هورالعظيم به وزارت نفت داده شده، فاقد سند و کذب است. وزير، خشکاندن هور را جنايت بشري خواند و در اين باره توضيح داد: خبر ممانعت وزارت نفت و دولت از انتقال آب به تالاب هورالعظيم براي آسيب نرسيدن به تاسيسات نفتي و توليد يک دروغ بزرگ است. خوزستان، قلب تپنده صنعت نفت است و آن را جان خود مي دانيم. در نخستين روزهايي که در اين دوره به وزارت نفت آمدم، جلسه اي بود که مي گفتند مي خواهيم هور را خشک کنيم که پاسخ دادم اين جنايت بشري است. من از ابتدا مخالف دستکاري در اکوسيستم هورالعظيم بودم و اعلام کردم هيچ منابعي براي اين کار اختصاص نخواهم داد و هور بايد به شرايط اوليه بازگردد. چگونه در خليج فارس کار مي کنيم و جکت با ارتفاع 100 متري مي زنيم؟ در هور هم لازم باشد (حالا لازم نيست) چهار پايه و سکو مي زنيم. من هور را خشک نمي کنم، کاري کنم که مردم يک عمر لعنتم کنند؟ اکنون نيز به هيچ عنوان جلوي زندگي طبيعي و جريان چرخه آزاد طبيعت را نمي گيريم. برنامه ما هم نبوده و نيست و نفت چنين اراده اي نداشته و نخواهد داشت. ما بايد با طبيعت زندگي کنيم و با آن سازگار باشيم.
وزير نفت گفت: يکسري دشمن داريم، همان هايي که مي گويند سپاه تروريست است، اکنون برخي به زبان فارسي مي نويسند. فکر نکنيد هر که به زبان فارسي حرف بزند، ايراني است؛ خير، اينها ضد بشر هستند، اينها همان اسراييلي ها هستند، همان هايي که مخالف ما هستند. متاسفانه برخي دوستان ما هم متوجه نمي شوند و اينها را بازنشر مي کنند و ابزار دست دشمنان ايران و دشمن يکپارچگي مي شوند. مي گويند به دليل اينکه عرب هستند، رسيدگي نمي شود. چنين چيزي به هيچ وجه در مخيله هيچ يک از مسؤولان نظام نيست. ما هرگز براي توليد چند هزار بشکه نفت بيشتر، راضي به خسارت به مردم نيستيم، نه وزارت نفت راضي است، نه دولت و نه آقاي رئيس جمهور. اين يک دروغ بزرگ است که با يک تحقيق هم قابل اثبات است. اطراف تجهيزات نفتي ما را آب فرا گرفته است. فيلم هاي آن موجود است و هر شخصي مي تواند بازديد کند؛ مديريت استان خوزستان، وزارت نفت، دولت و آقاي رئيس جمهور هم چنين نظري ندارند. همه داشته هاي ما در خدمت مردم است و هيچ انسان با شرافتي نمي آيد براي آنکه چند هزار بشکه نفت بيشتر توليد کند، به مردم ضرر بزند.
وزير نفت تصريح کرد: البته در بخش نفت، ما حساسيت زيادي داريم که آسيب زيست محيطي هم به مردم وارد نشود. اين مردم پس از سيل هم مي خواهند در دشت آزادگان و ديگر مناطق هورالعظيم زندگي کنند. اگر اتفاقي براي يکي از خطوط لوله بيفتد، زندگي، دامداري و کسب و کار مردم براي سال ها مختل مي شود. از اين رو ما براي جلوگيري از آسيب زيست محيطي به مردم، توليد نفت را کاهش داده ايم و بعضي از خطوط لوله را تخليه کرده ايم.
اين مساله در ديدار وزير نفت با شريعتي، استاندار خوزستان هم پررنگ بود که اين مدير ارشد استاني گفت: من امروز( پنجشنبه 23 فروردين 98) به همراه وزير کشور بازديد هوايي از هورالعظيم داشتيم که شاهد بوديم دورتادور تاسيسات نفتي را آب گرفته است که وزير کشور گفت اينها را فيلم بگيريد و منتشر کنيد.
نفت در خدمت مردم
آنچه در اين سفر از سوي زنگنه به مديران نفتي مورد يادآوري قرار گرفت، ارائه خدمات با محوريت مردم بود و با بيان اينکه همه امکاناتمان در خدمت مناطق سيل زده خواهد بود، گفت: ما در رنج مردم در کنار آنها خواهيم بود. همان گونه که آنها در خوشي در کنارمان بودند. نظر آقاي رئيس جمهور و دولت نيز همين است. ما در کنار مردم هستيم. آنچه چاره ندارد مرگ است؛ دولت همه توان خود را براي جبران خسارت به مردم سيل زده به کار مي گيرد. هر کمکي لازم باشد، تحت مديريت ستاد بحران استان خوزستان براي کاهش درد و رنج مردم عزيز خوزستان که گرفتار سيل شدند، انجام خواهيم داد و همه امکانات وزارت نفت، تحت مديريت ستاد بحران استان خوزستان بسيج شده تا مردم از اين شرايط عبور کنند. ما خوزستان را جان خود مي دانيم و اين استان، قلب تپنده صنعت نفت است . در شرايطي که اين عضو تعيين کننده ايران عزيز به رنج افتاده، همه ايران و صنعت نفت در خدمت مردم خوزستان است و با همه توان و وجودمان در اين زمينه کار خواهيم کرد. آنگونه که استاندار خوزستان تاييد مي کند و همکاران من گزارش مي دهند، همه شرکت هاي نفتي اقدام هاي مناسبي را براي ارائه خدمات خود به مردم انجام دادند؛ زيرا خدمات صنعت نفت از جمله تداوم انتقال گاز و رسيدن سوخت مايع به مردم سيل زده و ارسال نفت خام به پالايشگاه ها، به منظور تامين رفاه مردم مهم است. خوزستان خانه ماست و هميشه بايد آباد باشد. اميدوارم به برکت اين روزهاي عزيز، مردم از اين وضع نجات يابند، خسارت جبران شدني است، اين جان است که جبران نمي شود. مردم بايد احساس کنند که به آنها توجه داريم. نبايد اينگونه باشد که آنها احساس فراموش شدن داشته باشند. ما پاي کار هستيم و تا آخر ايستاده ايم. همانطور که مقام معظم رهبري فرمودند، کارهاي زيادي براي کاهش آلام مردم سيل زده باقي مانده است.
زنگنه با بيان اينکه همه امکانات صنعت نفت در اختيار استان خوزستان است و از آن مضايقه اي نداريم، تاکيد کرد: هم اکنون 600 دستگاه سنگين شرکت هاي نفتي در اين استان در حال فعاليت است و امکانات لجستيک ديگري نداريم. براي تامين تجهيزات از هيچ کمک مالي دريغ نمي کنيم و بسرعت آن را تامين خواهيم کرد. وي با بيان اينکه من هميشه يک اصل دارم و اينکه با مردم مناطق عملياتي يک يا دو سال نمي خواهيم زندگي کنيم، بلکه به اندازه يک تاريخ مي خواهيم زندگي کنيم و جدا از آنها نيستيم، تاکيد کرد: اين خيانت است که سيل را به جاي ديگري هدايت کنيم که مردم خسارت ببينند. اعلام اين موضوع، يک شيطنت است که از سوي دشمنان طراحي شده است. توليد را هر جا لازم شد، براي کارهاي زيست محيطي تعطيل کنيد، نبايد بگذاريم به محيط زيست آسيب برسد.
مدير برنامه ريزي و توسعه پتروشيمي کارون، رمز موفقيت و پايداري اين شرکت را به کارگيري استانداردهاي بين المللي عنوان کرد.
محمد حميدي، موفقيت و پيشرفت اين پتروشيمي را ثمره پيروي از استانداردهاي جهاني دانست و گفت: زيرمجموعه هاي واحد برنامه ريزي و توسعه شرکت پتروشيمي کارون ضمن به کارگيري استانداردهاي معتبر جهاني و بومي سازي آنها در شرکت، فرآيندها را در سازمان به نحوي طرح ريزي و بر اجراي آنها نظارت کرده اند که زمينه مناسبي براي رشد و تعالي فراهم آيد.
وي افزود: پتروشيمي کارون توانست در سه سال گذشته با بهره گيري از نخبگان و نيروهاي توانمند داخلي، ضمن شناسايي عارضه ها و معايب در همه بخش ها، اقدام هاي موثري در چابک سازي سازمان انجام دهد که از نمونه هاي بارز آن مي توان به پياده سازي سيستم هاي مديريتي متعدد و متنوع و دريافت جوايز تعالي در سطوح بالا اشاره کرد. بدون ترديد دستيابي به اين موفقيت ها جز با تعهد و تلاش مضاعف همه کارکنان شرکت ميسر نبود.
حميدي با تاکيد بر اينکه بي شک بي نياز کردن بازار داخل به واردات، دستيابي به بازار خاورميانه و تبديل شدن به يکي از مهم ترين برندهاي توليد TDI و MDI در سطح بين الملل از نتايج اين تلاش ها بوده است، تصريح کرد: اميدواريم با پايداري در همين مسير بتوانيم در آينده نيز شاهد شکوفايي و پيشرفت بيش از پيش در اين زمينه ها باشيم.
وي با اشاره به اينکه معتقديم مهم ترين اصول پايداري، توجه به نيازهاي همه ذي نفعان و ارتقاي بلوغ سازماني در همه حوزه هاست و در اين راستا اهداف و راهبردهاي خود را مشخص کرده ايم، ادامه داد: از ديدگاه مديران اين شرکت، توسعه پايدار، تامين رضايت مشتريان و افزايش وفاداري ايشان جز از طريق برنامه ريزي، تلاش شبانه روزي و پايش مداوم عملکردها ميسر نخواهد بود، از اين رو با استقرار استانداردهاي بين المللي مديريتي در حوزه هاي مختلف و دريافت گواهينامه از مراجع معتبر جهاني، تلاش مي کنيم خود را به ترازهاي جهاني برسانيم.
مدير برنامه ريزي و توسعه پتروشيمي کارون درباره کسب افتخارها و گواهينامه ها از سوي اين شرکت نيز يادآور شد: اين شرکت در سه سال اخير موفق به دريافت گواهينامه ISO9001 (مديريت کيفيت)، ISO-TS29001 (مديريت کيفيت در صنايع نفت، گاز و پتروشيمي)، ISO14001 (مديريت محيط زيست)، ISO45001 (مديريت ايمني و بهداشت حرفه اي)، OHSAS18001 (مديريت ايمني و بهداشت حرفه اي)، ISO17025 (آزمايشگاه آزمون و کاليبراسيون)، ISO10001, ISO10002, ISO10003, ISO10004 (مديريت ارتباط با مشتريان)، ISO26000 (مسئوليت اجتماعي)، ISO50001 (مديريت انرژي)، ISO20000 (مديريت سرويس هاي فناوري اطلاعات)، ISO27001 (مديريت امنيت اطلاعات) شده است.
مدير کنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي گفت: تلاش داريم در کمترين زمان ممکن جريان اتيلن در مسير خط لوله اتيلن غرب برقرار شود.
قدرت اله فرج پور درباره وضع بخش هاي آسيب ديده خط لوله اتيلن غرب بر اثر سيلاب گفت: تلاش مي کنيم در کمترين زمان ممکن جريان اتيلن در مسير اين خط لوله برقرار شود و به اين منظور، مديران شرکت ملي صنايع پتروشيمي، شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران و نيز هلدينگ باختر در نشستي مشترک راهکارهاي مختلف را براي بازسازي و ترميم خط لوله اتيلن غرب بررسي کردند. وي با اشاره به اينکه هم اکنون هماهنگي لازم براي تأمين لوله هاي مورد نياز از سوي مديريت کنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي انجام شده و هلدينگ باختر نيز ايمن سازي مسير را آغاز کرده است، افزود: بي شک همه امکانات را براي برقراري هرچه سريع تر جريان اتيلن و نيز توليدي شدن دوباره مجتمع هاي پتروشيمي به کار خواهيم گرفت. مدير کنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي ادامه داد: همسو با همکاري ها بين شرکت ملي صنايع پتروشيمي، شرکت ملي گاز و شرکت هاي تابع، هم اکنون همکاران ما در شرکت مهندسي و توسعه گاز که به طور تخصصي فعاليت هاي اجرايي خط لوله را در ابعاد مختلف مديريت مي کنند، به منطقه اعزام شده اند تا ضمن بازديد از مسير خط، مسائل و مشکلات را بررسي و راهکارهاي مناسب در دو حالت موقت و دائم را ارائه کنند. مدير کنترل توليد شرکت ملي صنايع پتروشيمي تصريح کرد: با توجه به اينکه راه حل دائمي ممکن است زمان بر باشد، طبق تصميم هايي که گرفته شده، در ابتدا با اتخاذ تدابير لازم، راهکارهاي موقت اجرايي خواهد شد و سرانجام راهکارهاي دائمي را اجرايي خواهيم کرد.
مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با تاکيد بر اصلاح قيمت سوخت و ساماندهي مديريت تقاضا گفت: ارزان بودن و در دسترس بودن انرژي مجوزي براي اين مصرف بي رويه و هدررفت سرمايه ملي نيست. محسن دلاويز در نخستين نشست شوراي مديران اين شرکت با اشاره به مصرف حداکثري بنزين در تعطيلات نوروز افزود: شرايط اقتصادي جامعه اقتضا مي کند که امسال به موضوع بهينه سازي مصرف انرژي توجه ويژه اي داشته باشيم.
وي اظهار کرد: تا زماني که اصلاح قيمت سوخت به صورت قانوني صورت نپذيرفته تک تک ما ايرانيان وظيفه داريم در ذيل سياست هاي کلي اصلاح الگوي مصرف ابلاغي مقام معظم رهبري و قانون اصلاح الگوي مصرف مصوب مجلس شوراي اسلامي، احساس مسئوليت بيشتري در مصرف صحيح انرژي در بخش هاي خانگي، حمل ونقل، صنايع و به ويژه صنعت خودروسازي کنيم. مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با انتقاد از عملکرد خودروسازان درباره مصرف بالاي سوخت در خودروهاي داخلي گفت: ضرورت دارد صنعت خودروسازي نسبت به تغيير در کيفيت خودروها و مصرف خارج از استاندارد جهاني اقدام لازم را انجام دهد.
دلاويز همچنين با اشاره به اتفاق هاي اخير پيرامون سپاه پاسدارن انقلاب اسلامي و تحريم اين نهاد انقلابي نظام مقدس جمهوري اسلامي از سوي آمريکا اظهار کرد: همه وجود ايران عزيز وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامي است و ما در هر جايگاهي که هستيم، وظيفه داريم از سپاه حمايت کنيم.
به دنبال جاري شدن سيل و اعلام حالت فوق العاده در استان خوزستان، بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز با هدف استمرار ارائه خدمات درماني در شرايط اضطراري و کاهش آلام مردم سيل زده، اقدام هاي گسترده اي را به انجام رسانده است. به دنبال جاري شدن سيل و اعلام حالت فوق العاده در استان خوزستان، کميته بحران تشکيل شد و بيمارستان بزرگ نفت به حال آماده باش کامل درآمد، همچنين تمهيدات لازم درباره استمرار خدمات درماني در شرايط اضطراري انديشيده شد.
آمادگي بيمارستان نفت اهواز براي پذيرش بيماران بستري، اعزام دو گروه درماني به همراه دارو و تجهيزات لازم به روستاي بامداژ و جنگل امقر، اسکان 24 نفر از خلبانان بالگردهاي هلال احمر در بيمارستان، جمع آوري کمک هاي نقدي و غيرنقدي همکاران شاغل در بهداشت و درمان اهواز براي سيل زدگان، اعزام آمبولانس و پزشکيار به مناطق سيل زده از چهارم تا دوازدهم فروردين ماه، تهيه 300 عدد کيسه شني براي پيشگيري از ورود سيل به مراکز بهداشت و درمان، آمادگي براي برپايي يک درمانگاه سيار در کمپ اسکان سيل زدگان از مهم ترين اقدام هاي گسترده سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز در زمينه کمک رساني به سيل زدگان است. همچنين سازماندهي و تجهيز سه اکيپ درماني سيار، حضور پزشکان بهداشت و درمان در قالب گروه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکي جندي شاپور اهواز در کمپ هاي ثامن الائمه (ع) و جوادالائمه (ع) و پذيرش و ويزيت رايگان بيماران سيل زده مستقر در کمپ شهيد هاشمي در منطقه کارون اهواز، از ديگر اقدام هاي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اهواز در اين زمينه بوده است.
کارگروهي از شرکت پالايش نفت امام خميني(ره) شازند به منظور امدادرساني براي رفع مشکلات احتمالي سيل در استان مرکزي، در کنار مديريت بحران استان و شهرستان اراک قرار گرفت.
کارگروه جهادي اين پالايشگاه در ايام نوروز سال 98 به همراه ماشين آلات سنگين اداره حمل ونقل شامل انواع لودر، بيل مکانيکي، گريدر و جرثقيل به مناطق روستايي اطراف اراک و شهرستان شازند اعزام شد و تا پايان و رفع مشکلات احتمالي سيل در کنار مديريت بحران استان مرکزي و شهرستان شازند به امدادرساني پرداخت.
بر اساس اين گزارش، گروهي از کارکنان اداره تعميرات اين پالايشگاه نيز با يک دستگاه جرثقيل 100 تن و يک دستگاه کفي و ديگر تجهيزات حمل ونقل براي کمک و رفع مشکلات قطع مسير خطوط لوله و نيز کمک رساني به مناطق سيل زده به استان لرستان و گروهي نيز با يک دستگاه جرثقيل 20 تني، يک دستگاه بيل مکانيکي و دو دستگاه کفي براي حمل ونقل ادوات سنگين به شهرستان شوش در استان خوزستان اعزام شدند.
ستاد مديريت بحران منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي براي پايداري توليد و مسؤوليت هاي اجتماعي با همکاري شرکت هاي پتروشيمي استان خوزستان در حال خدمات رساني به سيل زدگان اين استان است. با اعلام آماده باش و حالت فوق العاده در خوزستان، شرکت هاي پتروشيمي با همکاري ستاد مديريت بحران به جمع آوري و ارسال کمک به هموطنان سيل زده، برپايي موکب براي طبخ وتوزيع غذاي گرم و واريز کمک هاي نقدي و غيرنقدي و تامين ماشين آلات براي کمک به مناطق سيل زده اقدام کردند. براساس اين گزارش، کمک هاي غيرنقدي به اين مناطق شامل جمع آوري 40 محموله (195 هزار بسته) از مجتمع هاي پتروشيمي (بندر امام، رازي، مارون، اميرکبير، غدير، لاله، سازمان، نويد زرشيمي، اروند، شهيد تندگويان، رجال، خوزستان، شازند اراک و بوعلي سينا) و ارسال 26 محموله (175 هزار بسته) به مناطق در معرض سيلاب در استان (چمران، سربندر، اروند کنار، مديريت آب جنوب شرق، سوسنگرد، رامشير و روستاي رقيه) با هماهنگي فرمانداري از تاريخ 15 لغايت 18 فروردين ماه بوده است. جمع آوري 4 محموله (200 بشکه خالي) از شرکت ها و مجتمع هاي پتروشيمي (غدير، فناوران، لاله و اکسير سازان اطلس) و ارسال 3 محموله (130 بشکه) به پادگان الزهرا منطقه سوم سپاه، از ديگر خدمات امدادرساني شرکت هاي پتروشيمي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي بوده است.
برپايي موکب و تهيه غذاي گرم
همچنين اين موکب با محوريت پايگاه مقاومت بسيج در شهر اهواز (اردوگاه راهيان نور شهيد مسعوديان) در ابتدا با حضور 20 نفر و از طريق طبخ 2 هزار پرس غذا برپا شد. هم اکنون 30 نفر نيروي داوطلب از شرکت هاي مستقر در منطقه ويژه (بندرامام، رازي، اميرکبير، مارون، بوعلي سينا و شهيد تندگويان) در حال طبخ و ارسال 5 هزار پرس غذا به مناطق سيل زده شهرهاي کارون، باوي، سوسنگرد، الهائي و حميديه با همکاري هلال احمر و سپاه هستند. روزانه هزار پرس غذاي گرم نيز از سوي پتروشيمي مارون تهيه و در اختيار هلال احمر اهواز قرار گرفته است که تاکنون 5 هزار غذاي گرم توزيع شده است. بر اين اساس، به ميزان 120 ميليون ريال تره بار نيز از سوي پتروشيمي بوعلي سينا تهيه و به موکب ارسال شده است که در مجموع تا پايان روز 19 فروردين ماه تعداد 20 هزار پرس غذا (15 هزار پرس موکب منطقه و 5 هزار پرس مارون) توزيع شده است.
تامين ماشين آلات، تجهيزات و ارسال اقلام مختلف
بر پايه اين گزارش، افزون بر تهيه 10 دستگاه ماشين آلات سنگين و 1 دستگاه آمبولانس و تجهيزات گوناگون از سوي پتروشيمي هاي اين منطقه، هزينه تعداد 73 دستگاه ماشين آلات نيز تقبل شده است. اقلام مورد نياز سيل زدگان شامل چادر، آب معدني، کنسرو، خرما، برنج، مرغ، روغن و... از طريق فراخوان ستاد مديريت بحران از شرکت هاي مستقر در منطقه جمع آوري شده و در اختيار فرمانداري ماهشهر و موکب منطقه اهواز قرارگرفته است
اختصاص 100 ميليارد ريالي شوراي راهبردي منطقه
بر اساس مصوبه نشست شوراي راهبردي منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي، 100 ميليارد ريال براي بخش هزينه هاي انجام شده و تامين تجهيزات و نيز استمرار تامين مواد غذايي و هرگونه خدمات رساني تا زمان مورد نياز اختصاص يافت. همچنين واريز مبلغ 4 ميليارد ريال به حساب کميته امداد امام خميني (ره) به منظور تهيه 2 هزار بسته تغذيه اي يک هفته اي سيل زدگان (هربسته به ارزش دو ميليون ريال) شامل کمک هاي نقدي بوده است که در دست اقدام است.
کارکنان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه، 361 ميليون ريال به سيل زدگان کمک کردند. مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه با ابراز تاسف از خسارات وارده به سيل زدگان گفت: از همان روزهاي اول وقوع سيل در استان هاي گلستان، خوزستان و لرستان، کارکنان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه اروميه به صورت خودجوش شروع به جمع آوري کمک هاي نقدي و غيرنقدي کردند. احمد مجرد افزود: مقدمات شناسايي و اعزام کارشناسان فني و خبره از جمع کارکنان، خانواده ها و وابستگان از سوي پايگاه مقاومت بسيج شهيد تندگويان اين منطقه به منظور کمک رساني به سيل زدگان آغاز شده است. وي اظهار اميدواري کرد که با بسيج همه امکانات و منابع بتوانيم گوشه اي از خسارت هاي سنگين سيل زدگان را جبران کنيم.
معاون پژوهشي دانشگاه صنعت نفت از راهيابي تيم دانشکده نفت اهواز به جمع 6 تيم برتر مسابقات بين المللي EAGE Field Challenge خبر داد. رضا مسيبي بهبهاني گفت: اين مسابقات تحت عنوان EAGE Laura Dake Challeng 2019 برگزار مي شود که تيم دانشگاه صنعت نفت (دانشکده نفت اهواز) با راهيابي به مرحله نهايي، در جمع 6 تيم برتر از دانشگاه هاي مختلف دنيا قرار گرفت. بر اساس اين گزارش، ابوذر سليمان زاده، حميدرضا اسعديان، سعيد پروين، علي اکبر روزشناس و سيد امين موسوي، اعضاي تيم دانشکده نفت اهواز در اين مسابقات هستند.
سرپرست بسيج شرکت ملي صنايع پتروشيمي با اشاره به کمک هاي بسيجيان و کارکنان اين شرکت به سيل زدگان، از آمادگي براي اعزام نيروهاي متخصص به استان هاي سيل زده خبر داد. حسين امين زاده اظهار کرد: پس از حادثه سيل در استان هاي گلستان، لرستان و خوزستان، تاکنون حدود 21 ميليون تومان کمک هاي نقدي ازسوي کارکنان براي کمک به سيل زدگان و خريد اقلام مورد نياز آنها جمع آوري شده است و بسيج شرکت ملي صنايع پتروشيمي نيز 100 ميليون تومان براي کمک به حادثه ديدگان اختصاص داده است. وي با تاکيد بر نقش صنعت پتروشيمي در مسؤوليت هاي اجتماعي افزود: روند کمک هاي کارکنان همچنان ادامه دارد و با هماهنگي هاي انجام شده با پايگاه هاي بسيج شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي، شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس و چند شرکت ديگر در روزهاي آينده ميزان اين کمک ها افزايش مي يابد. امين زاده از همکاري و کمک گسترده شرکت هاي پتروشيمي در سازمان منطقه ويژه اقتصادي پتروشيمي و نيز منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس خبر داد و گفت: همکاران در صنعت با جديت در حال کمک و تامين نيازهاي هموطنان در مناطق سيل زده هستند.
مشعل- شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز همانند ديگر شرکت هاي اصلي صنعت نفت، زمان وقوع سيلي که در بهار امسال رخ داد، اقدام هاي انسان دوستانه اي انجام داد و در همان ساعت هاي اوليه، وظيفه خود را در ياري رساندن به هموطنان آغاز کرد. اين کمک ها که از سوي شرکت هاي مختلف پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران و شرکت هاي زير مجموعه آن انجام شد، عبارتند از: اختصاص انواع لودر، بيل مکانيکي، احداث سد در منطقه اروند، انتقال ماشين آلات ساختماني به منظور همکاري با فرمانداري و شهرداري، ارسال لوازم بهداشتي و مواد غذايي و ... .
در گزارش پيش رو مشروح برخي از اين اقدام ها را مي خوانيد:
امدادرساني شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند
همزمان با امداد رساني شرکت هاي پالايشي،کارگروهي از شرکت پالايش نفت امام خميني (ره) شازند به منظور امدادرساني براي رفع مشکلات احتمالي سيل در استان مرکزي، در کنار ستاد مديريت بحران استان و شهرستان اراک تشکيل شد. کارگروه جهادي اين پالايشگاه در نوروز امسال به همراه ماشين آلات سنگين اداره حمل ونقل شامل انواع لودر، بيل مکانيکي، گريدر و جرثقيل به مناطق روستايي اطراف اراک و شهرستان شازند اعزام شد و تا پايان و رفع مشکلات احتمالي سيل، در کنار ستاد مديريت بحران استان مرکزي و شهرستان شازند به امدادرساني پرداخت. گروهي از کارکنان اداره تعميرات اين پالايشگاه نيز با يک دستگاه جرثقيل 100 تني و يک دستگاه کفي و ديگر تجهيزات حمل ونقل، براي کمک و رفع مشکلات قطع مسير خطوط لوله و نيز کمک رساني به مناطق سيل زده به استان لرستان و گروهي نيز با يک دستگاه جرثقيل 20 تني، يک دستگاه بيل مکانيکي و دو دستگاه کفي براي حمل ونقل ادوات سنگين به شهرستان شوش در استان خوزستان اعزام شدند.
تشکيل کارگروه مديريت بحران پالايشگاه آبادان
همچنين به منظور اتخاذ راهکارهاي اجرايي براي مقابله با سيل احتمالي در شهرستان آبادان و استفاده حداکثري از ظرفيت و امکانات سخت افزاري و نيروي انساني، کارگروه مديريت بحران در شرکت پالايشگاه آبادان تشکيل شد. اين کارگروه با توجه به انتخاب اين شرکت به عنوان دستگاه معين و کمک رسان و همچنين دستور مقام عالي وزارت مبني بر کمک رساني شرکتهاي تابعه به مناطق سيل زده، تشکيل شده است.
انتقال لوله هاي 60 اينچ از منطقه شهداي والفجر 8 تا پل هاي نيمه تخريب در روستاي هاي اروندکنار، احداث سد در منطقه اروند صغير و دهکده بريم، به منظور جلوگيري از ورود سيل، مسدود کردن مسيرهاي ورودي آب هاي سطح الارضي از سمت اروندکنار جنب بازار ماهي فروش ها تا منطقه شطيط(بوارده)، از اقدام هاي انجام شده از سوي اين کارگروه بوده است. انتقال ماشين آلات ساختماني به منظور همکاري با فرمانداري و شهرداري، آماده باش ناوگان حمل و نقل براي مقابله با سيلاب احتمالي، تهيه و تحويل 900 متر لوله هاي چهار اينچ و کلمس هاي مرتبط به پمپ هاي ديزلي به کميته بحران شهر از ديگر فعاليت هاي صورت گرفته از سوي کارگروه مديريت بحران پالايشگاه آبادان است. اين کارگروه همچنين براي جلوگيري از پيشرفت آب به زمين هاي کشاورزي روستاهاي تنگه 1-2-3 اقدام به احداث سيل بند کرده است.
ارسال کمک هاي غير نقدي شرکت پالايش نفت بندرعباس
شرکت پالايش نفت بندرعباس به منظور امداد رساني و تامين بخشي از نيازهاي هموطنان سيل زده، در مرحله نخست، کمک هاي غيرنقدي خود را با هماهنگي هلال احمر هرمزگان به مناطق سيل زده ارسال کرد.
محموله کمک هاي ارسالي اين شرکت به مناطق سيل زده شامل زيرانداز، پتو، لوازم بهداشتي و همچنين انواع مواد غذايي از جمله برنج، انواع کنسرو، تن ماهي و آب معدني است که با هماهنگي هلال احمر هرمزگان به مناطق سيل زده ارسال شد. مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس در اين زمينه مي گويد: «با توجه به حوادث و خسارت هايي که بر اثر جاري شدن سيل در برخي استان ها رخ داد و همچنين شرايط سخت به وجود آمده براي جمعي از هموطنان، بر اساس تصويب هيات مديره اين شرکت مبني بر امداد رساني به هموطنان آسيب ديده و رفع نيازهاي اوليه، اين شرکت اقدام به تهيه اقلام مورد نياز به ارزش 3 ميليارد ريال کرد.»
امدادرساني پالايشگاه تهران به مناطق سيل زده
شرکت پالايش نفت تهران، سومين مرحله کمک هاي انسان دوستانه خود را به مناطق سيل زده کشور ارسال کرد. با هدف مسؤوليت اجتماعي و به تاييد هيأت مديره شرکت، سومين مرحله کمک هاي انسان دوستانه شرکت پالايش نفت تهران به مناطق سيل زده ارسال شد. اين کمک ها در قالب پوشاک و البسه، گوني، کلمن آب، مواد غذايي و مواد شوينده و بهداشتي است. ضمن آنکه روابط عمومي شرکت پالايش نفت تهران و بسيج و انجمن اسلامي اين شرکت طي هماهنگي با مدير عامل، تمامي هزينه هاي مربوط به جشن ها و مراسم اعياد شعبانيه خود را در قالب کمک هاي نقدي به مناطق سيل زده ارسال کردند.
ارسال کمک هاي پالايشگاه کرمانشاه به آق قلا و گوميشان
در نخستين روزهاي وقوع سيل در استان گلستان، با تاکيد و دستور مديريت شرکت پالايش نفت کرمانشاه، کمک هاي انسان دوستانه اين شرکت، به مناطق سيل زده آق قلا و گوميشان ارسال و بين هموطنان سيل زده توزيع شد. بر اين اساس در تاريخ 6 فروردين 98، تعداد 100 عدد بيل و بيلچه، 100 دست بلوز و شلوارگرم، 100 عدد باراني،100 قوطي شيرخشک،100 جفت چکمه، 2400 بطري آب معدني، 1200 قوطي تن ماهي و 1200 قوطي کنسرو لوبيا، به صورت حضوري ميان سيل زدگان استان گلستان در شهرستان هاي آق قلا و گوميشان توزيع شد.
خدمت رساني به سيل زدگان استان هاي خوزستان و لرستان
در کنار شرکت هاي پالايش نفت ، شرکت خطوط لوله و مخابرات ايران نيز براي کمک رساني به مناطق سيل زده اقدام هايي را انجام داده است.
فرمانده پايگاه بسيج شهداي خطوط لوله منطقه خوزستان در اين زمينه مي گويد: «تقويت سيل بندها در روستاهاي همجوار خطوط لوله انتقال نفت همچون مروانه، الباجي، الهايي وشاوور، تقويت سيل بندها و خاکريزبندي اطراف تاسيسات نفتي و مخازن ذخيره مواد نفتي شرکت پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، تشکيل گروه هاي گشت مسير خطوط و شناسايي نقاط ضعف در مسير سيل بندها، اطراف چاله ولو ها، همکاري با گروه هاي جهادي حاضر در روستاها، اعزام تانکر آب شرب، لودر، بيل مکانيکي، آبرساني به نقاط سيل زده استان لرستان و فراخوان جمع آوري کمک هاي نقدي وغيرنقدي همکاران براي حمايت و تهيه اقلام مهم و ضروري از جمله فعاليت هاي واحد بسيج منطقه خوزستان از زمان شروع سيل تا اين لحظه بوده است.»
بازگشايي اولين جاده دسترسي به پلدختر ازسوي منطقه لرستان
پس از وقوع سيل در لرستان و با وجود اعزام امکانات منطقه لرستان براي ترميم خطوط لوله آسيب ديده، اولين راه ارتباطي به شهر سيل زده پلدختر از طريق آزادراه به دهليج از سوي كاركنان منطقه لرستان بازگشايي شد.
سلمان خزايي، مدير منطقه خطوط لوله و مخابرات لرستان با اشاره به خسارات سيل به خطوط لوله مي گويد: «متاسفانه در حادثه سيل 4 و 5 فروردين ماه امسال، خط لوله 16 اينچ تنگ فني-افرينه- برداسپي در محل تلاقي با رودخانه کشکان دچار آسيب شد و در حالي که امکانات منطقه براي ترميم خط لوله به محل اعزام شده بود، سيل دوم به وقوع پيوست و تجهيزات و نيروي انساني اين شرکت در محاصره سيلاب گرفتار شدند. به دنبال وقوع اين حادثه و آسيب ديدگي خطوط لوله در پنج نقطه، جريان انتقال مواد نفتي شامل نفت خام و فراورده و همچنين فيبر نوري از جنوب به شمال کشور متوقف شد؛ اما با تلاش شبانه روزي كاركنان، خط سراسري نفت خام در روز 15 فروردين فعاليت خود را از سر گرفت و خطوط لوله فراورده هاي نفتي که در تلاقي با رودخانه هاي سيمره، پل باباحسين و ناصروند دچار آسيب شده بودند، با کمک مناطق تهران، خوزستان و کرمانشاه در کمترين زمان فعاليت خود را از سر گرفتند تا چرخه صنعت انتقال نفت کشور در لرستان متوقف نشود.» به گفته او، «با اينکه همه عوامل و تجهيزات شرکت در خدمت رفع حوادث ناشي از سيل بود، اين شرکت از امداد رساني به سيل زدگان غافل نشد و نخستين راه ارتباطي به پلدختر از طريق آزاد راه به دهليج از سوي شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه لرستان بازگشايي شد. همچنين با توجه به قطعي ارتباطات تلفن ثابت و همراه در شهرهاي پلدختر، معمولان و روستاهاي اطراف، اولين ارتباط از طريق مرکز راديويي اين شرکت برقرار و پس از رفع اشکال فيبر نوري، يک خط E1 راديويي و فيبر براي ارتباط مسؤولان پلدختر با ستاد بحران مرکز استان برقرار شد.»
ارسال كمك هاي غيرنقدي كاركنان منطقه مركزي به لرستان
خطوط لوله و مخابرات منطقه مرکزي نيز با هدف تأمين بخشي از نيازهاي هموطنان سيل زده، کمک هاي غيرنقدي خود را به مناطق سيل زده لرستان- پلدختر ارسال کرد.
حجت وليان، رئيس شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزي در اين زمينه مي گويد: «حجم کمک هاي ارسالي اين منطقه 5 تن است که شامل آرد، برنج، کنسرو و آب معدني مي شود که به مناطق سيل زده ارسال شد.»
امدادرساني منطقه فارس به سيل زدگان
منطقه فارس نيز در عمليات رفع آب گرفتگي ناشي از سيل در روستاي «کجائي» واقع در بخش مرکزي شهرستان نورآباد و امدادرساني به سيل زدگان شهر شيراز مشاركت كرده است. علي رضايي، رئيس ترابري خطوط لوله و مخابرات منطقه فارس در اين زمينه مي گويد: «با هدف عمل به مسؤوليت اجتماعي و در جريان وقوع سيل در بيشتر شهرهاي استان فارس مانند شيراز و نورآباد، همکاران منطقه فارس که در ايام نوروز در وضعيت آماده باش بودند، کمک هاي لازم را براي رفع آب گرفتگي ناشي از سيل انجام دادند. پس از اعلام نياز از طريق مراجع ذيصلاح و تاييد مديريت منطقه براي امداد رساني به سيل زدگان شهر شيراز، دو دستگاه خودروي سواري کمک دار به مدت دو روز در اختيار استانداري فارس قرار گرفت. همچنين با درخواست دهياري روستاي «کجائي» واقع در بخش مرکزي شهرستان نورآباد، يک دستگاه بيل مکانيکي و يک دستگاه لودر براي رفع آب گرفتگي اين روستا به مدت يک شبانه روز در اختيار آنها قرار داده شد که با تغيير مسير آب، محل عبور سيلاب از اين روستا منحرف شد. در اين ايام يک دستگاه کمرشکن نيز براي جابه جايي تجهيزات و ماشين آلات ساختماني به مدت يک شبانه روز در اختيار فرمانداري شهرستان نورآباد قرار گرفت. از ويژگي خاص اين عمليات، همزمان بودن کمک رساني به ارگان هاي دولتي و همجواران با رصد مسير خط و سيلاب رودخانه زهره بود که در دستور کار گروه هاي عملياتي از جمله ترابري قرار داشت.»
فعاليت هاي منطقه غرب در امدادرساني به سيل زدگان
مهرداد حقيقان، مدير منطقه غرب هم مي گويد: «اين منطقه با هدف عمل به مسؤوليت هاي اجتماعي، اقدام هاي قابل توجهي انجام داده است که از جمله آنها مي توان به اعزام دو دستگاه خودرو، يک دستگاه لودر، دو دستگاه بيل مکانيکي، يک دستگاه کاميون به همراه راننده به صورت تمام وقت به مدت سه شبانه روز در سطح شهر کرمانشاه و با هماهنگي فرمانده حوزه 5 بسيج کارمندي صنعت نفت غرب کشور و همچنين اعزام يک دستگاه بولدوزر و يک دستگاه لودر به همراه راننده با هماهنگي سپاه حضرت نبي اکرم(ص) کرمانشاه براي کمک به بازگشايي راه هاي روستايي شهرستان نورآباد لرستان، اعزام دو دستگاه وانت به همراه راننده براي ارسال کمک هاي مردمي به روستاهاي پلدختر با هماهنگي پايگاه بسيج شهيد قمري و توزيع فرم کسر از حقوق در بين کارکنان براي جمع آوري کمک هاي نقدي به هموطنان سيل زده اشاره کرد.
ضمن آنکه منطقه غرب به عنوان معين لرستان معرفي شد که در پي وقوع سيل و آسيب هاي وارد شده به خطوط لوله انتقال مواد نفتي در اين منطقه، تيم تعميراتي متشکل از واحدهاي نگهداري و تعميرات خط و ترابري به همراه تجهيزاتي از قبيل جرثقيل، بيل مکانيکي، کاميون جوشکاري، کاميون تجهيزات، جرثقيل کفي دار، کمر شکن و دو دستگاه خودروي سبک براي مشارکت در امر ايمن سازي و ترميم نقاط آسيب ديده اعزام شدند.»
مشارکت منطقه شمال در بازسازي مناطق سيلزده سوادکوه
شرکت خطوط لوله و مخابرات منطقه شمال نيز در کمک به بازسازي مناطق سيل زده سوادکوه از سوي کارکنان و تجهيزات منطقه شمال مشارکت داشته است.
در اين زمينه حميدرضا نجابت، معاون فني منطقه شمال مي گويد: « در روزهاي تعطيل نوروز امسال با درخواست فرماندار سوادکوه و موافقت مدير منطقه، يک دستگاه بولدوزر و يک دستگاه لودر به همراه چهار نفر از کارکنان منطقه در قالب دو تيم مجزا به مناطق سيلزده اين شهرستان اعزام شدند که در مدت 10 روز کمک هاي موثري براي کاهش مشکلات مردم انجام شد.
مسير روستاهاي ورکي - لاجيم به طول 12 کيلومتر، جاده روستايي لاجيم - اَتو به طول چهار کيلومتر، محور دسترسي به روستاهاي مرگاو، قارن سرا، لاجيم و اتو به طول 8 کيلومتر و جاده گلپل - سنگبُن به مسافت 16 کيلومتر با تلاش 10 روزه همکاران ترابري منطقه شمال از گل و لاي، تنه درختان و سنگهاي ناشي از رانش زمين تخليه و براي استفاده مردم آماده شد.»
سميه راهپيما-خبر وقوع سيل در کشور و محاصره بسياري از شهرها و روستاها در آب همه را شوکه کرد و برخي هموطنان را در اين رخداد تلخ از دست داديم؛ اين در حالي است که قبل از سال جديد، هشدارهاي مختلفي از سوي سازمان هواشناسي داده شده بود و بسياري از وزارتخانه ها، شرکت ها و سازمان ها براي مقابله با آن اقدامات موثري انجام دادند، وزارت نفت نيز از اين قاعده مستثني نبود؛ به گونه اي که در 18 اسفند 97 از سوي وزير نفت، شيوه نامه ساماندهي مديريت شرايط اضطراري در صنعت نفت ابلاغ شد. شرکت ملي نفت نيز آن را سرلوحه کار قرار داد و به تمام شرکت هاي زيرمجموعه ارجاع داد و به اين ترتيب توانست با اجراي مانورها و دستورعمل هايي واکنش در شرايط اضطراري از جمله سيل را آموزش دهد. شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز اروندان، مهندسي و توسعه نفت (متن)، ملي حفاري، نفت مناطق مرکزي و شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب، اقدام هاي ايمني سازي در مقابله با سيل را انجام دادند و روساي اچ اس اي اين شرکت ها به عنوان فرماندهان صحنه انتخاب شدند. به دليل اهميت اين موضوع، هفته نامه «مشعل» گفت و گويي با ماني عبدالله زاده، مدیر اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران انجام داده است که در ادامه مي خوانيد:
با توجه به اينکه مسؤوليت اچ اس اي شرکت ملي نفت ايران را به عهده داريد، بفرماييد که قبل از وقوع حادثه چه اقدام هايي در زمينه ايمني و مديريت بحران براي تاسيسات نفتي صورت گرفته است؟
از اسفند ماه 97 گزارش هايي براي ما ارسال شده بود که بر اساس آن اخطارها و هشدارهاي لازم را به شرکت هاي زيرمجموعه داديم و در ادامه شيوه نامه ساماندهي مديريت شرايط اضطراري در صنعت نفت را که اسفند ماه سال گذشته از سوي وزير نفت ابلاغ شده بود، به شرکت ها ارسال کرديم. 5 فروردين 98 نيز اطلاعيه شماره 2 سازمان هواشناسي را به تمام شرکت هاي زيرمجموعه و شرکت هايي درگير سيل فرستاديم.
زمان وقوع سيل، 6 شرکت شامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت هاي نفت و گاز اروندان، متن، ملي حفاري، نفت مناطق مرکزي و نفت و گاز غرب، تحت تاثير قرار گرفتند که اقدام هاي ايمن سازي اين سايت ها براي مقابله با سيل قبل از وقوع انجام شد. ضمن آنکه اوايل فروردين در قالب ابلاغيه وزير نفت دستور داده شد تا تمامي شرکت هايي که تحت تاثير سيل قرار خواهند گرفت، در کنار وظيفه ذاتي خود که حفظ ايمني تاسيسات است، وظيفه مسؤوليت هاي اجتماعي را نيز براي کمک به مردم و تاسيسات شهري مدنظر داشته باشند.
با اين ابلاغيه، شرکت ها ايمن سازي تاسيسات را شروع کردند و نقاط آسيب پذير شناسايي شد، همچنين نقاطي که احتمال وقوع سيل وجود داشت، با احداث سيل بند و تشکيل ستاد کميته بحران با عضويت شرکت هاي درگير سيل انتخاب و در شرکت ها دو شهر به عنوان «معين» انتخاب شد. به عنوان مثال، شرکت مهندسي و توسعه (متن) که مسؤوليت توليد نفت را در تالاب هورالعظيم به عهده دارد، مسؤوليت نگهداشت شهر رفيع و هويزه را به عهده گرفته است.
شرکت هايي که به آن اشاره کرديد، چه اقدام هايي در مقابله با سيل انجام دادند؟
شرکت متن در تالاب هورالعظيم در کنار ايمني سازي تاسيسات، چاه هاي خود را مسدود کرد. شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب نيز چاه هايي را که احتمال مي داد دسترسي به آنها از بين برود، مسدود کرد، ضمن آنکه شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب هم چاه هايي را که نزديک مسيل ها و مجاورت رودخانه ها بود، قبل از وقوع سيل مسدود کرد. اين اقدام ها باعث شد وقوع سيل مشکلي برايشان پيش نياورد.
آيا تاسيسات نفتي در سيل اخير آسيب ديدند؟
خير، اما جاده هاي دسترسي که در آن چاه ها، پدها و گودال ها قرار دارد، تحت سيل قرار گرفته و تخريب شده است. تدابير ايمني قبل از وقوع سيل براي تاسيسات نفتي در نظر گرفته شده بود، از اين رو زماني که راه دسترسي به تاسيسات سرکان و مالکو از سه نقطه از بين رفت و هر سه پل را آب برد، بلافاصله Shutdown داده شد. تمام چاه ها از قبل بسته شده بود و توانستيم خدمات موثر تري در زمينه مسؤوليت اجتماعي به منطقه ارائه دهيم.
در شرکت متن نيز، بسياري از جاده هاي دسترسي به چاه هاي هورالعظيم از بين رفته است، خروجي تاسيسات چشمه خوش که از کشکان مي گذرد، براي ايمن سازي آن Shutdown داده شد و اکنون به سرويس برگشته است. در کل مي توان گفت، بسياري از جاده ها و زيرساخت هاي تاسيسات آسيب ديده، اما به تاسيسات صدمه اي وارد نشده است. جاده هاي دسترسي به هورالعظيم از بين رفته، اما به تاسيسات آسيبي نرسيده و در حال توليد است.
چه اقدام هايي براي حفاظت از شرايط زيست محيطي هورالعظيم انجام شده است؟
تالاب هورالعظيم حفاظت شده است و زير نظر سازمان حفاظت محيط زيست قرار دارد. وزارت نيرو نيز در زمينه ميزان پذيرش آب زير نظر سازمان حفاظت محيط زيست فعاليت مي کند، از اين رو مي توان گفت تمامي مجوزها از وزارت نيرو و سازمان حفاظت محيط زيست گرفته شده است. ورودي اصلي آب آن از رودخانه نيسان تامين مي شود که از بالاي تالاب و شهر رفيع مي آيد. شرکت متن آب ورودي به تالاب را در 5 حوضچه به 15 نقطه تقسيم کرده است و هر چهار ساعت يک بار تراز ارتفاعي آب در حوضچه ها را بررسي مي کند. اين بدان معناست که مديريت تقسيم و توزيع آب در تالاب انجام شده و در حال انجام است. از سوي ديگر، يکسري دريچه هاي مرزي داريم که بخشي از آب آنها را با هماهنگي سازمان هاي ذي صلاح مانند آب و برق، مرزباني و سازمان محيط زيست و شوراي تامين به بخشي از تالاب هورالعظيم که در عراق است، انتقال داديم. به عبارت ديگر، مديريت توزيع و تقسيم آب در تالاب از سوي شرکت متن با پايش و ميزان اندازه گيري تراز ارتفاعي نقاطي که از قبل مشخص شده، به صورت مداوم در حال انجام است و تاکنون مشکل خاصي در اين زمينه نداشته ايم.
در زمينه مسؤوليت هاي اجتماعي بفرماييد که از سوي کارکنان تاسيسات نفتي چه اقدام هايي براي شهرهاي «معين» صورت گرفته است؟
همسو با مسؤوليت اجتماعي اقدام هاي مثبتي از سوي شرکت هاي نفتي انجام شد. از آن جمله مي توان به احداث سيل بند از سوي شرکت متن در اطراف شهر رفيع اشاره کرده که در کنار رودخانه نيسان، يکي از بزرگترين ورودي هاي تالاب هورالعظيم قرار دارد. اگر اين اقدام ها صورت نمي گرفت، اين شهر زير آب مي رفت، اما با احداث سيل بند هيچ گونه آب گرفتگي در اين شهر نداشتيم.
ضمن اينکه امکانات لجستيک، بولدوزر و لودر در اختيار استانداري ها، شهرداري ها و وزارت نيرو قرار گرفت. به عنوان مثال شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب 200 دستگاه امکانات لجستيک را به صورت شبانه روزي در اختيار شهر اهواز و استانداري شهرهاي معين قرار داد.
شرکت ملي حفاري نيز 40 تا 45 دستگاه را در اختيار مناطق سيل زده قرار داد که بخشي از اين امکانات در مالکيت شرکت ملي و بخشي نيز استيجاري بود.
شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان نيز در قسمت دارخوين و جفير اقدام به اجاره کردن لودر و بولدوزر کرده بود. با اين اقدام ها در شهرهايي که به عنوان معين انتخاب شدند، مشکل خاصي پيش نيامد.
از ديگر خدمات ارائه شده در زمينه مسؤوليت اجتماعي مي توان به کمک هايي مانند غذا و دارو از سوي شرکت ها اشاره کرد. مصداق اين امر نيز خدمات شبانه روزي پزشکان دکل هاي حفاري به روستاها و ده هاي سيل زده بود.
چه دستورعمل هايي در زمينه واکنش در شرايط اضطراري داريد؟
دستورعمل مديريت در شرايط اضطراري و بحران در وزارت نفت و در شرکت ملي نفت وجود دارد که با توجه به نوع تهديد و مخاطره و ريسک به سايت ها سريع کميته شرايط اضطراري يا مديريت بحران تشکيل و تقسيم کار مي شود و با شناسايي ريسک و ارزيابي مخاطره، لايه هاي حفاظتي و اقدامات اصلاحي لازم انجام مي شود. اين شناسايي از سوي قسمت هاي مختلف اچ اس اي، تعميرات، بهره برداري، لجستيک، حراست، مديريت ارشد و... صورت مي گيرد. تمامي مسؤولان مرتبط در کميته بحران مشخص هستند و تلفن ها و مسيرهاي دسترسي نيز مشخص است و حتي در تعطيلات نوروز ساعت 2 بامداد کميته اضطراري تشکيل و اعضا فراخوانده شدند. از آن زمان تاکنون تمام اين افراد به صورت شبانه روزي انجام وظيفه ميکنند.
مثلا رئيس اچ اس اي شرکت متن سوم فروردين قبل از وقوع سيل، حضور داشت. هر شرکت فرماندهان صحنه و نمايندگان تام الاختيار خود را مشخص کرده اند و پل ارتباطي ميان نمايندگان و تکاليفي که به شرکت ها در مقابل مسؤوليت هاي اجتماعي وجود دارد. به عنوان مثال، اگر شرکت متن در تالاب هورالعظيم نبود، بسياري از شهرها زير آب مي رفت و با اقدام هايي که انجام داد، توانست سطح آب را حفظ کند و اقدام هاي موثري را با هماهنگي و نظارت سازمان آب و برق، سازمان محيط زيست و مراجع ذي صلاح انجام دهد.
حادثه سيل چه خطرهايي براي صنعت نفت و تاسيسات آن دارد و چه کاري براي دفع اين خطر بايد انجام داد؟
بعد از چند سال که در خشکسالي بوديم، امسال بارش خوبي داشتيم. پرآب شدن سد کرخه طي 60 سال گذشته بي سابقه بوده است و اين ما را به سمت تقويت مطالعات ارزيابي ريسک ها، مطالعات پدافند غيرعامل و تهديد سيل سوق داد. از اين رو بايد دقت خود را افزايش دهيم و در اين زمينه تدابير خاص، ابلاغيه ها و بخش هاي خاصي در آينده نزديک در ارتباط با سيل خواهيم داشت.
انتظار داريم واحدهاي مهندسي، مطالعه سيل و سطح آب را در رودخانه و تاسيسات همجوار آن مدنظر قرار دهند و مقاوم سازي و استحکام بخشي اين تاسيسات مورد توجه باشد. مطمئن هستم که اقدام هاي ارزنده اي در آينده نزديک در زمينه پيشگيري در فاز مهندسي براي طراحي و ساخت تاسيسات يا تاسيسات فعلي خواهيم داشت.
در کميته مديريت بحران به چه دستاوردهايي رسيده ايد؟
با مديريت مناسب و تقسيم وظايف بر اساس وظايف سازماني و تشکيل ستادهاي بحراني در هر يک از شهرها، ارتباط بين دو حوزه ايمن سازي تاسيسات در مقابل تهديد سيل و پاسخ مسؤوليت اجتماعي شکل گرفت. شايد برخي اقدام هايي را که از سوي شرکت ها انجام شده، کسي نداند، اما همان روزهاي اول وقوع سيل مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران به بسيج اين شرکت فراخوان داد تا فورا به محل اعزام شوند و به ارائه خدمات در زمينه کمک و تسهيل در احداث راه دسترسي، توزيع غذا، توزيع امکانات بهداشتي، هماهنگي با پزشک سايت (ارائه خدمات درماني به سه روستا) بپردازند.
ضمن آنکه با هماهنگي و دستور مديرعامل شرکت ملي نفت، شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب در همسويي با مسؤوليت اجتماعي خود به حوزه شهري و روستاهاي اطراف کمک کردند و اين خدمات تداوم دارد.
بر اساس جلسه اي که با فرمانداري داشتيم، مقرر شد امکانات لجستيک را براي سه پلي که در هورالعظيم از بين رفت، شرکت ملي نفت، شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب تامين کنند. شرکت بهره برداري نفت و گاز اروندان نيز امکانات لجستيک در احداث سيل بندها را فراهم کرده است.
بايد گفت که مديران عامل شرکت هاي زيرمجموعه شرکت ملي نفت که درگير سيل بودند، علاوه بر حضور در کميته شرايط اضطراري، در صحنه نيز حضور داشتند و اين اقدام باعث دلگرمي ديگر کارکنان شده بود.
چه آموزش هايي در زمينه مقابله با سيل داده شده است؟
قبل از وقوع سيل اخير، روش هاي اجرايي و دستورعمل شرايط اضطراري به شرکت ها داده و آموزش هايي در مسير اجراي اين ابلاغيه انجام شد.
به عنوان مثال، دي ماه سال گذشته با توجه به اينکه تالاب شرکت متن در ميدان هاي مشترک هورالعظيم برداشت نفت دارد، براي حفظ محيط زيست اقدام به تهيه تجهيزات آلودگي هاي زيست محيطي کرد و سريعا بوم هاي جاذب، پدها، اسکيمرها و مواد مقابله با خنثي سازي نفتي تهيه و در دي ماه سال گذشته مانوري با موضوع آلودگي زيست محيطي برگزار شد و در آن تجهيزاتي که خريداري شده بود نيز، مورد تست قرار گرفت. در اين مانور نقاط ضعف مشخص شد و در جهت رفع آن، برنامه ريزي هايي صورت گرفت، ضمن آنکه ديگر شرکت ها نيز آموزش هايي در زمينه آمادگي در شرايط اضطراري داده اند، اگر آن مانورها و آموزش ها نبود، سرافرازي اين دوستان تاکنون به گونه اي ديگر رقم مي خورد.
اچ اس اي در مديريت بحران چه اهميتي دارد؟
مديريت بحران شامل مرحله قبل از بحران، حين بحران (مقابله) و پس از بحران است. در تمامي اين مراحل بخصوص مراحل يک و دو، اچ اس اي نقش بسيار چشمگيري دارد.
در مرحله نخست (قبل از بحران)، وظيفه داريم با ايجاد مکانيزم هاي مديريتي و شناسايي و ارزيابي ، ريسک انواع تهديدها و ريسک هاي سايت را شناسايي کنيم. يکي از کارهايي که در اين زمينه انجام داده ايم، اطلاع رساني در قالب بخشنامه بوده است.
بعد از شناسايي با اجراي مانورها و رزمايش هايي که در ارتباط با ريسک هايي که سايت هاي نفتي را تهديد مي کند، بايد آمادگي خود را افزايش دهيم. مانند مانور مقابله با آلودگي نفتي که در دي ماه سال گذشته انجام شد.
در کنار آن نيز هر جا نقاط ضعف را مي بينيم، آموزش ها را افزايش مي دهيم و قصد داريم، آنها را در سال 98 هدفمند کنيم و به صورت کيفي تر اجرا کنيم.
در مرحله «حين بحران» نيز تمامي تصميم گيري ها و اقدام ها با فرمانده صحنه است که مسؤوليت آن را رئيس اچ اس اي شرکت ها به عهده دارد. از اين رو با توجه به نوع تهديد اگر سيل، آتش سوزي، انفجار باشد، قطعا فرماندهي مقابله با حادثه به عهده اچ اس اي خواهد بود.
در ارتباط با بحث آموزش نيز سال گذشته با هماهنگي وزارت نفت دو تيم 25 نفره به کشور فرانسه براي گذراندن دوره تئوري و عملي فرمانده صحنه انتخاب شدند که بيش از 50 درصد اين تعداد را کارکنان شرکت نفت تشکيل مي دادند.
در مرحله دوم نيز، اچ اس اي با تمامي بخش ها متناسب با نوع بحران و تهديدي که شده، اقدام به مقابله مي کند.
در مرحل سوم که شامل بازسازي و بازتواني مي شود، يکي از کارهايي که بعد از حوادث انجام مي دهيم، توليد درس آموزي از حوادث است که در آن علت هاي وقوع حادثه (مستقيم و غيرمستقيم) را شناسايي و نکات اصلاحي و ارتقاي سطح تکنيک و عملياتي خود را برداشت و اقدام به استانداردسازي خودمان مي کنيم.
تمامي حوادث مهم براي درس آموزي از حوادث به تمامي شرکت هاي ملي نفت ابلاغ مي شود، به گونه اي که در قالب آن مي توانند از حادثه اي که در يک شرکت اتفاق افتاده، اطلاع پيدا کنند و در زمينه عدم تکرار حوادث مشابه تجربه به دست آورند.
کار بسيار خوبي که بعد از حوادث انجام مي دهيم، اين است که از اين نگاه به کنترل حوادث مي پردازيم و حتي در بسياري از جاها براي حوادث خودمان دوره هاي خاص با هماهنگي اداره آموزش طراحي کرديم و اين به مجموعه کمک مي کند.
در پايان اگر صحبتي باقي مانده، بيان بفرماييد.
حضور ميداني و مستقيم مديران ارشد دلگرمي به ديگر همکاراني بود که وظيفه امدادرساني را به عهده داشتند.
با تشکيل کميته شرايط اضطراري در دو حوزه ايمن سازي تجهيزات و مسؤوليت هاي اجتماعي ورود کرديم. البته بايد گفت همکاران ما در شرکت ملي نفت بسياري از جاها فراتر از وظايفي که براي شهرهاي معين در نظر گرفته شده بود، انجام وظيفه مي کرديم.
اگر قبل از وقوع سيل، اقدامات ايمني سازي براي سايت هاي در معرض سيلاب انجام نمي شد، زمان طلايي که در زمان سيل داشتيم، بايد براي محافظت از تجهيزات صرف مي کرديم، اما با برنامه ريزي هاي از قبل تعيين شده توانستيم زمان بيشتري به تجهيزات شهري و استانداري ها اختصاص دهيم. اميدوارم اين حادثه را با موفقيت پشت سر بگذاريم. اين اقدامات مثبت باعث شد تا بتوانيم سربلند بيرون بياييم و به يکي از افتخارات شرکت ملي نفت بيفزاييم. تاکنون هيچ گونه آلودگي زيست محيطي مشاهده نشده و شرکت متن در زمستان سال 97 تمام گودال هاي خود را در تالاب هورالعظيم پاک سازي کرده است. در پايان بايد گفت روساي اچ اس اي، پدافند غيرعامل و محيط زيست شش شرکت حضور ميداني داشتند که اين برايمان ارزشمند است.
مشعل- ارتباطات انساني در حوزه هاي پر استرس و صنعتي ضرورت بيشتري دارد و صنعت نفت به عنوان مجموعه اي گسترده و پر جمعيت که لحظه اي نمي توان عملکرد آن را متوقف کرد، ضرورت دارد نسبت به نيروي کار خود در همه ابعاد حساسيت داشته باشد. در موارد زيادي نيروي کار دچار مشکلات شخصي و خانوادگي يا شغلي و حقوقي مي شود و نياز دارد تا شرکت و سازماني که در طول سالها براي آن تلاش کرده، در آن روز و زمان سختي و محدوديت به کمکش بيايد. در همين راستا بوده است که در همه زيرمجموعه هاي صنعت نفت در چند دهه گذشته، واحدهاي روابط کار و مددکاري اجتماعي شکل گرفته است تا اين مسؤوليت را به عهده داشته باشند. بسياري از شرکت ها متناسب با دامنه امکانات و اعتبارات و نيروهاي کارشان اين خدمات را ارائه مي دهند و برخي متناسب با نيازها، خدماتشان را تنظيم مي کنند؛ به عنوان نمونه واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي که در ادامه گفت وگوي «مشعل» با مسؤولان اين واحد را مي خوانيد، به شکلي متفاوت روي ازدواج مجردهاي مجموعه و مشاوره هاي ازدواج و خانواده کار کرده اند و نتايج خوبي هم گرفته اند.
علي حسيني نيا، رئيس سابق مددکاري و روابط کار شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران از سال 57 مددکار اجتماعي است و در همين رشته از دانشگاه علامه طباطبايي فارغ التحصيل شده است. او 39 سال در اين حوزه سابقه دارد و از سال 67 وارد صنعت نفت و شرکت ملي پالايش و پخش شده و تا امروز در اين شرکت باقي مانده است. او كه حالا معاون اداري و پشتيباني مدير منابع انساني شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران است، درباره سابقه اين حوزه در شرکت ملي پالايش و پخش مي گويد: از سال 72 همزمان با حضور من در اين مسئوليت، واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي در شرکت ملي پالايش و پخش فعال شد و با حدود 15 نفر کار مددکار اجتماعي مجموعه هاي پالايشي، پخش، خطوط لوله و مهندسي و ساير زيرمجموعه ها را در ستاد پيگيري مي کرديم.
او افزود: در آن دوران هر يک از شرکت ها رابطين مددکاري مرتبط با ستاد داشتند، اما در سالهاي بعد واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي در هر يک از شرکت هاي فرعي ايجاد و در عوض اين واحد در ستاد مرکزي کوچک سازي شد. در حال حاضر هم در ستاد پالايش و پخش هفت نفر، در خطوط لوله و مخابرات 4 نفر، در شرکت ملي مهندسي سه نفر، در شرکت پالايش نفت آبادان 9 نفر، در شرکت پالايش نفت شازند اراك دو نفر و در شركت ملي پخش شش نفر نيرو و در همه اين شرکت ها رابطين مناطق فعال هستند.
حسيني نيا با تاکيد بر اينکه همه اين کارکنان رشته هاي مرتبط با شغلشان نظير روان شناسي، علوم تربيتي يا علوم اجتماعي و مددکاري دارند، افزود: در حوزه روابط کار حدود 20 بند نظير حوادث حين کار، ارتباط با کميسيون پزشکي، ارتباط با دادگاه هاي کارگري و... را انجام مي دهند و در حوزه مددکاري هم مشکلات مختلف کارکنان پيگيري مي شود. همه اين موارد به طور مشترک از سوي همکاران واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي انجام مي شود و تفکيکي وجود ندارد.
رئيس سابق روابط كار و مددكاري اجتماعي شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران درباره اعتبارات مرتبط با اين بخش هم با تاکيد بر اينکه اعتبارات در بخش ها و موضوعات مختلف تفاوت دارد، افزود: تمام هزينه هاي مربوط به کارکنان رسمي از طريق صندوق تامين آتيه تامين و براي وام ها هم از صندوق، اعتبار داده مي شود. به عنوان نمونه سال گذشته حدود 15 ميليارد تومان گردش مالي در حوزه وام داشته ايم. سقف وام براي فوت و ازدواج و حوادث غير مترقبه 8 ميليون تومان است، اما در برخي شرکت ها کمتر هم مي شود. در مورد کارکنان غير رسمي هم در موارد پيش بيني نشده، بودجه هاي خاصي را در اختيار داريم که اختصاص مي دهيم. به عنوان نمونه در زلزله کرمانشاه، همکاراني آسيب ديدند که به آنها کمک شد.
ارتباط با نيروي انساني؛ بزرگترين چالش
حسيني نيا مسئله مهم در اين حوزه کاري را اهميت ارتباط انساني و رعايت احترام کارکنان مطرح کرد و گفت: ما با انسان ها سر و کار داريم و هيچ شغلي به سختي کار با آدم ها نيست، چرا که هر فرد با فرد ديگر فرق دارد و در هر مورد بايد جداگانه وارد موضوع شويم. هر چقدر نيروهاي ما تخصص داشته باشند، باز هم در مواجهه با اتفاقات و مشکلات، سختي کار احساس مي شود و در بسياري از موارد مددکاران و همکاران ما درگير مشکلات کارمندان مي شوند. اگر نيروهاي ما در مواجهه با مشکلات، کم تجربه، بي تفاوت يا عادي باشند، روي نتيجه و عملکردمان تاثير منفي مستقيم مي گذارد و بزرگترين چالش ما مديريت همين شرايط و حل مشکلات در عين کمبودهاست. او در عين حال تاکيد دارد که لازم است مديران بالاسري اين حرفه و تخصص را درک کنند و احساس نياز آن را براي کارکنان خود داشته باشد، وي درباره شرايط جديد مشاوره در اين شرکت هم گفت: قبلا اين مشاوره در داخل مجموعه به راحتي انجام مي شد، اما در ابلاغيه جديدي که داده شده، برون سپاري کرده اند و افراد لازم است به مراکز مشاوره معتبري که اعلام کرده ايم، مراجعه کنند. البته در برخي از شرکت هاي اصلي و ستاد شرکت هم شرايط حضور مشاور را فراهم کرده ايم و به نظر مي رسد لازم است فرهنگ مشاوره با افزايش زمينه مشاوره بيشتر گسترش يابد. حسيني نيا با اعلام اينکه 80 درصد مراجعات و مشاوره ها مرتبط با مسائل اقتصادي و دريافت وام به دلايل مختلف است، افزود: حدود 20 درصد مابقي هم شامل طلاق، بيماري، ازدواج، جا به جايي نيروها و ارتباط زوجين و مشکلات کاري، رؤسا و... مي شود. در بسياري از موارد کارکنان و خانواده هايشان ناآگاهي و يا اطلاعات غلطي در مورد موضوعات حقوقي، يا قانوني يا اجتماعي دارند که در اين موارد ما را مورد اعتمادشان مي دهند و از ما نظر و کمک مي خواهند و ما راهنمايي شان مي کنيم.
وي همچنين از اقدامي موفق در اين شرکت خبر داد و گفت: يکي از کارهاي خوب و موفق ما در حوزه ازدواج اين بوده است که در اين مدت همکاران مجرد را شناسايي کرديم و با همکاري سايت تبيان با تدابيري تلاش کرديم شرايط ازدواج اين نيروها را فراهم کنيم. ارزيابي و تست تفاهم را گرفتيم و آنها را به هم معرفي کرديم و خوشبختانه در چند مورد اين روش علمي - سنتي نتيجه داشت.
بايد مشکلات را تحمل کنيم
حسيني نيا با اعلام اينکه 15 هزار نفر زير پوشش شرکت ملي پالايش و پخش و زيرمجموعه هايش هستند و حدود 700 نفر تنها در ستاد اين مجموعه فعال هستند، گفت: تعداد مددکاران و نيروهاي واحد روابط کار در مقابل اين جمعيت و نيازهايي که دارند، قابل مقايسه نيست و نمي توان نسبتي بين نيروها و تعداد مددکاران اعلام کرد.
او مي گويد: در شرايط امروز جامعه، ميزان مراجعات و شرايط کار و پيگيري مشکلات سخت تر شده است افزود: اين مشکلات روي عملکرد نيروها مستقيم يا غير مستقيم اثرگذار است و جايي در محل کار يا در ارتباط با خانواده و افراد در جامعه بالاخره خود را نشان مي دهد. تلاش واحد روابط کار و مددکاري اجتماعي اين است که تا حد امکان و با وجود اين سختي ها و محدوديتها آستانه تحملمان را بالا ببريم و براي کارکنان مفيد باشيم.
به دنبال راهکاري براي حضور مشاوران در داخل سازمان هستيم
در ادامه، ليلا هاشمي، رييس واحد روابط و مددکاري شرکت پالايش و پخش نيز، يکي از چالش هاي اصلي در ارتباط با نيازهاي کارکنان را ضرورت حضور مشاور در داخل سازمان مطرح کرد و در توضيح آن گفت: در حال حاضر يک روان پزشک و يک روان شناس هفته اي يك روز در ستاد شرکت ملي پالايش و پخش حضور دارند، اما اين ميزان بسيار کم است.
او افزود: حضور مشاور در داخل سازمان، اهميت زيادي دارد . شايد بسياري از کارمندان وقت و شرايط حضور در مراکز مشاوره را نداشته باشند و يا به دلايل مختلف از جمله عدم احساس امنيت به اين مراکز مشاوره مراجعه نکنند. به عنوان نمونه کارمندان ابتدا بايد هزينه مشاوره را خودشان پرداخت کنند و در پايان سال متناسب با بودجه رقمي به آنها پرداخت مي شود اما اگر مشاوره در داخل سازمان باشد، فرد مي تواند براي حضور و صحبت با مشاور بدون نگراني برنامه ريزي کند. در حال حاضر هم اکثر اين مشاوران خانم هستند و کارکنان بسيار راضي هستند و ما دنبال راهکاري براي حضور اين مشاوران در داخل سازمان هستيم چرا که اين چالش مستقيما به سلامت روان کارکنان مرتبط مي شود.
استقبال از کارگاه هاي آموزشي
ناهيد وکيل، رئيس واحد روابط کار شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز، با اعلام اينکه در سال 97 پنج کارگاه آموزشي با موضوعات ارتباط اثربخش برگزار شد، افزود: 60 نفر از کارکنان در اين کارگاه ها حضور داشتند و شاهد استقبال چشمگيري از سوي آنها بوده ايم.
وي يادآور شد: در سال 97 بيشترين ميزان مشاوره هاي صورت گرفته در ستاد و مراجعات بيروني اعلام شده مربوط به حوزه هاي خانواده (ازدواج، طلاق، مشکلات زوجين و فرزاندان و...)، شرايط کاري و نارضايتي شغلي و... بوده است.
رئيس واحد روابط کار شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران با تاکيد بر اينکه هنوز برخي از کارکنان درباره مشکلات خود و خانواده شان مراجعه نمي کند و هنوز فرهنگ مشاوره در بسياري از بخش ها وجود ندارد، افزود: البته در برخي از مراکز هم امنيت رواني يا حواشي کاري به خصوص در مورد خانم ها وجود دارد و ممکن است اين افراد دقيقا به همين دليل اصلا به واحد ما مراجعه نکنند. در عين حال وقتي خودشان مراجعه نمي کنند، ما هم نمي توانيم در مورد اين مشکلات دخالتي کنيم و در نتيجه آمار دقيقي هم وجود ندارد.
وکيل همچنين با اشاره به همکاري اين مجموعه با موسسه تبيان براي معرفي جوانان مجرد و ازدواج آنها هم گفت: با هماهنگي و همراهي موسسه تبيان ثبت نام هايي را انجام داديم و با هماهنگي آنها عضو اين سامانه شديم. همزمان با همکاران مجرد هم صحبت و مشاوره داشتيم و حدود 50 نفر خانم و آقا ثبت نام کردند. در اين دوره ها بيشتر روي آگاهي پيش از ازدواج کار کرديم و بيش از 7 جلسه کارگاه آموزشي براي كاركنان مجرد (با موضوع اعتماد بنفس) برگزار کرديم و در نتيجه همين اقدام ها چند مورد ازدواج هم انجام شد و همچنان اين روند ادامه دارد.
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران گفت: باوجود مشکلات به وجود آمده بر اثر سيلاب ها در سراسر کشور، انتقال نفت خام و فرآورده به صورت عادي در جريان است.
عباسعلي جعفري نسب اعلام کرد: با تلاش شبانه روزي کارکنان خطوط لوله و مخابرات نفت ايران، با وجود حجم زيادي از خرابي ها در استان هاي کشور، تاکنون از وقفه در انتقال نفت خام و فرآورده کشور جلوگيري شده است.
وي افزود: چند مورد از خطوط لوله انتقال نفت خام در کشور بر اثر سيلاب ها در استان هاي مرکزي، لرستان و خوزستان دچار آسيب ديدگي شده بودند که در کوتاه ترين زمان ممکن ترميم شدند و نفت خام در سرويس قرار گرفت.
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران درباره آسيب ديدگي خط لوله انتقال نفت خام پالايشگاه کرمانشاه گفت: با توجه به آب بردگي جاده دسترسي به خط لوله نفت خام پالايشگاه کرمانشاه و قطع ارتباط با محل حادثه، تا زمان تعمير اين خط، نفت خام مورد نياز اين پالايشگاه با ظرفيت کمتر از مرکز انتقال نفت برداسپي تامين مي شود.
جعفري نسب با اشاره به اينکه با وجود احداث سيل بندها و خاکريزها، بيشترين مشکل آبگرفتگي هم اکنون متوجه تاسيسات استان خوزستان است، گفت: بسياري از خطوط لوله کشور به ويژه در استان هاي شمالي به دليل سيلاب هاي اخير دچار آبشستگي و رانش شده اند، اما خوشبختانه آسيب جدي نديده اند و عمليات ترميم پوشش اين خطوط از جمله در نزديکي رودخانه تجن و زرينه رود انجام و نقايص برطرف شد.
مديرعامل شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ايران همچنين با اشاره به آسيب ديدن سه نقطه از خط لوله انتقال فرآورده اهواز - ري که از سه استان مرکزي، لرستان و خوزستان عبور مي کند، گفت: خوشبختانه دو نقطه تعمير و در سرويس قرار گرفت و 70 درصد از عمليات ترميم نقطه سوم آسيب ديده در منطقه لرستان نيز که بيشترين آسيب ديدگي را داشته، در حال انجام است و به زودي اين بخش نيز در سرويس قرار خواهد گرفت. جعفري نسب تصريح کرد: کارکنان شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت در تمامي مناطق دوازده گانه اين شرکت از نخستين ساعات حادثه سيلاب در کشور در آماده باش کامل به سر بردند و با حضور و تلاش شبانه روزي خود علاوه بر حفاظت از تاسيسات و ترميم نقاط آسيب ديده و نيز خطوطي که پوشش آنها در اثر سيلاب از بين رفته است، نسبت به امدادرساني هاي عمومي در مناطق سيل زده اقدام مي کنند که کمک به بازسازي جاده هاي روستايي، برقراري ارتباط مخابراتي در مناطقي که دچار قطع ارتباط شده اند و کمک به بازسازي مناطق سيل زده و... از آن جمله است.
مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران از پايش مداوم خطوط انتقال گاز و ايستگاه هاي تقويت فشار گاز در استان هاي سيل زده خبر داد و گفت: هيچ مشکلي در روند انتقال و توزيع گاز وجود ندارد. سعيد توکلي در تشريح وضع شبکه انتقال گاز کشور در استان هاي سيل زده گفت: با گشت و سرکشي که پس از هر بارندگي و سيل در شبکه انتقال گاز کشور انجام مي شود و نيز همکاري شرکت انتقال گاز ايران با ستاد شرکت ملي گاز ايران، مجموعه گازرساني و ديسپچينگ، تاکنون هيچ مورد انفجار يا آتش سوزي در خطوط فشار قوي انتقال گاز کشور رخ نداده است. وي افزود: اين سرکشي بي نظير در مدت زمان محدود، نشان دهنده پايش، نگهداري و بهره برداري صحيح و همچنين واکنش سريع و اثربخش کارکنان شرکت انتقال گاز در شرايط اضطراري است. مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران با اشاره به بارش هاي بسيار شديد و جاري شدن سيلاب و رانش زمين در استان لرستان اظهار کرد: در اثر بارش هاي اخير، بخشي از خط لوله گاز 36 اينچ خرم آباد دچار آسيب ديدگي شد که با عملکرد مطلوب شيرهاي قطع اتوماتيک LBV طرفين محل حادثه و قطع فوري جريان گاز، از هرگونه انفجار و آتش سوزي در خط جلوگيري شد و عمليات اصلاح خط نيز در کمترين زمان ممکن صورت گرفت. توکلي ادامه داد: با تدبير و سرعت عمل مجموعه نيروهاي معاونت عمليات خطوط لوله و به خصوص مرکز بهره برداري خطوط لوله خرم آباد و باوجود کوهستاني بودن اين نقطه از خط، بارش سنگين باران و برف و برودت هوا و همچنين مسدود بودن بيشتر راه هاي مواصلاتي، در يک اقدام ضربتي و با هماهنگي مديريت بحران استان هاي همدان و لرستان، با انتقال تجهيزات و ادوات لازم و اعزام کارکنان مجرب، عمليات تعمير خط در حداقل زمان ممکن و بدون قطعي گاز مشترکان، با موفقيت انجام شد و خط ياد شده در مدار بهره برداري قرار گرفت.
سرپرست معاونت مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در عمليات حفاري گفت: به دنبال افزايش سطح روان آب ها در موقعيت دستگاه هاي حفاري در تالاب هورالعظيم، آب تيمور غربي و حومه کلانشهر اهواز ايمن سازي شش دستگاه حفاري در دستور کار قرار گرفت. محمد آل خميس پس از بازديد از دستگاه هاي حفاري 24، 62 و 66 فتح توضيح داد: علاوه بر اين سه دستگاه که در موقعيت ميدان نفتي اهواز و آب تيمور استقرار دارند، دکل هاي حفاري 28 و 37 در ميدان نفتي آزادگان جنوبي در غرب کارون و 89 در ميدان نفتي شادگان نيز در شمار اين دستگاه ها هستند. وي گفت: ايمن سازي اين دکل ها از نظر افزايش فاصله تجهيزات از جمله ژنراتورها، سامانه کنترل برق دستگاه (SCR ) از سطح لوکيشن و استحکام بخشي مدنظر است. آل خميس افزود: اين شرکت همگام با همکاري با ستاد بحران استان خوزستان و همياري بدون وقفه با ساير دستگاه هاي اجرايي استان و ساکنان شهري و روستايي که در معرض سيلاب قرار دارند، با تلاش شبانه روزي کارکنان سختکوش خود عمليات حفاري چاه هاي نفت و گاز را در راستاي حفظ، نگهداشت و افزايش توليد طبق برنامه قوام مي بخشد. سرپرست معاونت مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با تاکيد بر اجراي مستمر و موثر مقررات اچ اس اي در بخش هاي عملياتي و پشتيباني شرکت اظهار کرد: با توجه به شرايط ناشي از بارندگي هاي اخير به خصوص در بالادست و افزايش دبي آب رودخانه هاي کارون، دز و کرخه، دقت عمل در انجام کار ايمن و بدون ريسک در راستاي صيانت از نيروي انساني و تجهيزات با توجه به احتمال ورود سيلاب به محوطه دستگاه ها الزامي و تمامي کارکنان اين حوزه مکلف به رعايت بيش از پيش اين ضوابط هستند.
سيستم گرمايش با بخار (Steam Trace)، در منطقه عملياتي تنگ بيجار به منظور بهينه سازي سيستم و گرمايش لوله هاي حامل گاز و ميعانات گازي راه اندازي شد. ميرحسين کاظمي، مدير عمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب درباره مزاياي اين پروژه گفت: طراحي و ساخت سيستم استفاده از بخار آب براي گرمايش لوله هاي حامل گاز و ميعانات گازي به منظور بهينه سازي سيستم و افزايش بهره وري و استفاده حداکثري از سرمايه و تجهيزات موجود و براي کاهش هزينه هاي خريد متانول از سوي نيروهاي عملياتي ناحيه تنگ بيجار انجام شده است. وي در تشريح روند اجراي اين پروژه افزود: در اين پروژه ضمن طراحي، ساخت و نصب دو عدد جکت به دور لوله، طراحي و ساخت دو منيفولد مسي و لاين کشي و تهيه بسکت مسي به دور تجهيزات کنترلي انجام شده است. مديرعمليات شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب اظهار کرد: با توجه به کاهش دماي هوا در فصول سرد سال، سيستم بهره برداري گاز در منطقه با احتمال يخ زدگي روبه روست و اين مسئله عملکرد تجهيزات از جمله ولوها را مختل خواهد کرد که در صورت عدم رفع اين مشکل، سبب توقف توليد و تحميل هزينه هاي فراوان خواهد شد. وي افزود: يکي از راهکارهاي جلوگيري از يخ زدن، تزريق متانول به خط گاز بوده که تامين آن افزون بر افزايش هزينه توليد گاهي زمان بر است و با راه اندازي سيستم جديد، ضمن صرفه جويي در زمان، تزريق متانول به طور محسوس کاهش مي يابد و به تبع آن هزينه هاي توليد تا يک سوم کاهش خواهد يافت. کاظمي تصريح کرد: با مشارکت کارشناسان تعميرات، تهويه و خط لوله منطقه تنگ بيجار و با هماهنگي و همکاري کارکنان پالايشگاه گاز ايلام سيستم Steam Trace در مدت 72 روز و با صرف 3 هزار و 456 نفر ساعت کار طراحي و اجرا شد
شرکت نفت مناطق مرکزي ايران به منظور کمکرساني به مردم مناطق سيلزده غرب کشور، يک گروه 50 نفره امداد و نجات را به اين مناطق اعزام کرد. گروه 50 نفره امداد و نجات متشکل از کارکنان بسيجي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران و شرکت هاي تابعه بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي، غرب و شرق به دستور رامين حاتمي، مديرعامل اين شرکت و به همت پايگاه مقاومت بسيج حضرت وليعصر (عج) ستاد تهران و پايگاه مقاومت شرکت هاي تابعه، به منظور کمک و امدادرساني و توزيع بسته هاي غذايي و اقلام ضروري به اهالي روستاهاي مجاور تاسيسات منطقه سرکان و مالکوه از توابع شهرستان پلدختر استان لرستان اعزام شدند. همچنين با توجه به مسدود بودن راه هاي مواصلاتي 6 روستا از توابع شهرستان پلدختر، گروه هاي جهادي حاضر در منطقه با 72 ساعت کار مداوم، جاده شوسه جديد به طول 13 کيلومتر براي ورود به اين روستاها، احداث و بازگشايي کردند. کمک هاي غيرنقدي همکاران شامل بسته هاي غذايي به ميزان 15 تن پس از انتقال به منطقه سرکان از مسيرهاي سخت گذر به وسيله خودروهاي متناسب با شرايط کوهستاني در اختيار اهالي روستاهاي منطقه قرار گرفت. منطقه عملياتي سرکان از مناطق عملياتي شرکت نفت مناطق مرکزي ايران زير پوشش شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب به عنوان پايگاه جهادي براي استقرار نيروهاي اعزامي اين شرکت و نيروهاي سپاه پاسداران استان قم براي کمک رساني به ديگر روستاهاي اطراف درآمده است. گروه اعزامي، با هماهنگي نيروهاي حاضر در منطقه به ويژه سپاه پاسداران استان لرستان همچنان آماده خدمت رساني به هموطنان سيل زده ساکن اين روستاهاست.
به پيشنهاد مديرعامل شرکت ملي نفت ايران و موافقت وزير نفت، کريم زبيدي، نايب رئيس هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران به عنوان نماينده وزيرنفت و شرکت ملي نفت ايران با هدف ايجاد هماهنگي و بسيج بيشتر امکانات در ياري رساني به سيل زدگان در خوزستان مستقر مي شود. مسعود کرباسيان، مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، در نامه اي خطاب به وزير نفت عنوان کرد: پيرو ابلاغيه 14/01/98 جنابعالي مبني بر بسيج امکانات نفت براي کمک به مردم در مناطق سيل زده در استان خوزستان، پيشنهاد مي شود که کريم زبيدي، نايب رئيس هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران به عنوان نماينده ويژه شرکت در استان مستقر و با استفاده از بسيج امکانات براي کاهش آلام مردم و خسارات وارده اقدام هاي لازم را به عمل آورد، همچنين همکاران ما در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و شرکت هاي تابعه موظف به همکاري با ايشان هستند. در همين حال، بيژن زنگنه، وزير نفت نيز در پاسخ به پيشنهاد مديرعامل شرکت ملي نفت ايران، ضمن موافقت با آن بر ضرورت بسيج بيشتر امکانات نفت در خدمت مردم تاکيد و اعلام کرد: دکتر زبيدي به عنوان نماينده وزير هم با هماهنگي ستاد مديريت بحران استان عمل کند.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه مرکزي از ايمن سازي انبار نفت سردار شهيد رحيم آنجفي در برابر سيل خبر داد و عملکرد کارکنان منطقه در اين زمينه را مطلوب ارزيابي کرد. عبدالله گيتي منش همچنين از سوخت رساني بي وقفه اين منطقه به ديگر مناطق سيل زده کشور خبر داد و پايش دستورعمل هاي ستاد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي درباره مديريت بحران و آمادگي در برابر وقوع سيل و همچنين بررسي اطلاعيه هاي استاني در نشست هاي مديريت بحران منطقه را مفيد ارزيابي کرد. وي گفت: در مدت اخير 13 نشست در ستاد مديريت بحران استان و سه نشست نيز در سطح منطقه تشکيل شد و توانستيم با پيش بيني هاي لازم با توجه به بارندگي هاي شديد، از آب گرفتگي داخل تاسيسات جلوگيري کنيم. گيتي منش به تلاش همه جانبه واحدهاي ذي ربط نيز اشاره کرد و افزود: با لايروبي سيل هاي ضلع غربي و شرقي انبار و ستاد منطقه و همچنين هدايت آب انباشته در کانال ها به زمين هاي اطراف و تهيه برخي از تجهيزات مورد نياز، مسئله سيلاب به خوبي مديريت شد. وي به سوخت رساني بدون وقفه اين منطقه در ايام جاري شدن سيل اشاره و تاکيد کرد: خوشبختانه توانستيم در ايام يادشده به ديگر استان هاي سيل زده از جمله لرستان، کرمانشاه، ايلام و خوزستان سوخت رساني کنيم که جا دارد از تلاشگران ناوگان حمل ونقل تقدير و تشکر کنم. گيتي منش تصريح کرد: اعضاي کميته بحران منطقه از اين حادثه که يک آزمايش جدي و واقعي بود، ارزيابي خوبي داشتند تا بتوانند نقاط قوت و ضعف منطقه را در مقابل چنين حوادثي شناسايي و تقويت کنند.
مديران و کارکنان شرکت گاز استان هرمزگان همسو با اجراي مسئوليت هاي اجتماعي بخشي از حقوق فروردين ماه خود را به مردم سيل زده اختصاص دادند.
در پي وقوع سيل در مناطق مختلف کشور، مديرعامل و کارکنان شرکت گاز استان هرمزگان با اهداي کمک هاي نقدي به ياري هم وطنان سيل زده شتافتند.
فواد حمزوي، مديرعامل شرکت گاز استان هرمزگان ضمن ابراز همدردي با هم وطنان در مناطق سيل زده اظهار کرد: با توجه به تاکيد مقام معظم رهبري بر حمايت همه جانبه از سيل زدگان، کارکنان شرکت گاز استان هرمزگان بخشي از حقوق فروردين ماه خود را براي کمک به سيل زدگان اختصاص دادند.
وي تاکيد کرد: هموطنان عزيزي که در حادثه سيل اخير دچار آسيب شدند مطمئن باشند که مجموعه شرکت گاز استان هرمزگان براي ايفاي مسئوليت هاي اجتماعي و وظيفه همگاني و انساني خود همچون ديگر هموطنان از هيچ کمکي براي کاهش آلام مردم سيل زده دريغ نخواهد کرد.
مديرعامل شرکت ملي نفت ايران در حکمي علي غراياقزندي را به عنوان مدير مهندسي ساختار شرکت ملي نفت ايران منصوب کرد. در حکم مسعود کرباسيان خطاب به غراياق زندي آمده است: «با عنايت به تجربيات ارزشمند و توانمندي هاي جنابعالي به موجب اين حکم به عنوان مدير مهندسي ساختار شرکت ملي نفت ايران منصوب مي شويد. اميد است در پرتو الطاف الهي شاهد به ثمر رسيدن تلاش ها و توفيقات جنابعالي و همکاران در انجام وظايف محوله همسو با تحقق اهداف عاليه صنعت نفت باشيم.» پيش از اين کرباسيان وي را به عنوان سرپرست مهندسي ساختار شرکت ملي نفت ايران منصوب کرده بود. غراياق زندي پيش تر به عنوان رئيس مهندسي سيستم ها و بهره وري سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت فعاليت داشته است.
شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با به کارگيري روزانه هشت دستگاه پمپ تراک، در حال رفع آبگرفتگي و دفع فاضلاب در مناطق مختلف شهرستان هاي اهواز، کارون و باوي است. مديريت امور فني شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با وجود نياز عملياتي به پمپ تراک هاي در اختيار خود که نقش مهمي در عمليات تعمير و انگيزش چاه هاي نفت دارند، تعدادي از آنها را براي امدادرساني به مناطق در معرض سيل ترخيص کرده است. اين پمپ تراک ها در کوت عبدالله، شيبان، بيمارستان گلستان، پل پنجم، پل سياه، پست 400 کيلو ولت شمال غرب اهواز و ديگر مناطق مورد نياز مستقرند و به صورت تمام وقت نقش موثري در جمع آوري سريع آب و تخليه فاضلاب و جلوگيري از بروز حوادث در اين مناطق ايفا مي کنند. پمپ تراک ها نسبت به پمپ هاي معمولي توان بالاتر و در مقايسه با پمپ هاي ثابت، قدرت مانور بيشتري دارند. شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب همچنين چند دستگاه پمپ آتش نشاني پر قدرت براي دفع سيلاب در تصفيه خانه آب واش واتر اهواز مستقر کرده است.
نخستين مرحله کمک هاي غير نقدي کارکنان شرکت ملي حفاري ايران به مناطق آسيب ديده از سيلاب در استان خوزستان به هلال احمر استان ارسال شد. سيد محمدحسين بهشتي، رئيس دستگاه حفاري 50 درباره کمک کارکنان اين دستگاه توضيح داد: کارکنان اين دکل حفاري، همسو با انجام وظايف محوطه در عمليات حفاري، جمع آوري کمک براي هموطنان آسيب ديده در نقاطي که در مسير سيلاب قرار گرفته است، اقدام کردند. وي با بيان اينکه اين کمک ها به طور عمده خوراکي است که کارکنان دستگاه با همکاري يکديگر تدارک ديدند، افزود: به طور قطع در روزهاي آتي شاهد اين حرکت خودجوش در ساير دستگاه هاي حفاري و بخش هاي مختلف شرکت خواهيم بود.
با وجود ارائه خدمات مختلف شرکت هاي نفتي به مردم و مناطق سيل زده، نمي توان از خسارات وارده به تاسيسات نفتي غافل بود. آنچه از سوي زنگنه اعلام شد، اين بود که بر اساس برآوردهاي اجمالي، سيل، هزار ميليارد تومان به تاسيسات صنعت نفت خسارت زده است. اينکه تاسيسات در روزهاي همراه با سيل چه وضعيتي دارد، به گفته زنگنه توليد نفت جز در برخي چاه ها که تصميم گرفتيم به دليل خطرهاي زيست محيطي بسته شود، در جريان است. در نقاط محدودي چاه ها را بسته ايم و خطوط لوله را خالي کرديم تا اگر مشکلي براي اين خطوط پيش آمد، مشکل زيست محيطي پيدا نکنيم. انتقال نفت از مناطق نفت خيزجنوب به پالايشگاه ها در جريان است و انتقال گاز نيز در جريان است. البته جريان گاز حدود 50 روستاي تخليه شده را به دليل ايمني و حفاظت از خانه هاي مردم، قطع کرديم. خط لوله اتيلن غرب تا يک ماه آينده راه اندازي مي شود.
زنگنه درباره تأثير سيل اخير در توليد نفت ايران گفت: صرف نظر از اينکه در اين دوران مقدار توليد نفت کم شود يا نشود، مديران صنعت نفت به محض احساس خطر از طريق خط لوله يا تأسيسات نفتي، مساله زيست محيطي را در خوزستان اولويت خودشان بدانند و اصل را بر اين بگذارند که خطري متوجه محيط زيست نشود. به همين دليل ما بعضي از خطوط لوله را از نفت خالي کرديم و آب داخل آنها وارد کرديم که اگر آسيبي ديدند، لوله آسيب ببيند و به محيط زيست آسيبي وارد نشود.
فرسودگي تاسيسات نفت بارها اعلام شده و وزير نفت در اين سفر بار ديگر ضرورت نوسازي تاسيسات فرسوده صنعت نفت را موردتاکيد قرار داد و گفت: همکاران ما با چنگ و دندان اين تاسيسات را اداره مي کنند که از آنان سپاسگزارم.
او که اين موضوع را در نشست با نمايندگان استان خوزستان يادآوري کرد، افزود: بزودي نامه اي به مقامات کشور يا رئيس جمهوري درباره تجاوز به حريم خطوط لوله خواهم نوشت؛ تجاوزي که به حريم و بستر رودخانه ها شده است (هرچه در اين زمينه سروصدا شده، کسي به آن توجهي نکرده است) به طريق بيشتري در خطوط لوله هم در حال تکرار است که فاجعه است.
زنگنه گفت: اهواز پر از خط لوله است و هيچ جايي مانند اهواز در خطر نيست و از فکر کردن به اين موضوع شب ها خواب ندارم. بارها در مجلس و از تريبون هاي مختلف اعلام کردم که تاسيسات صنعت نفت فرسوده است و همکاران ما در مناطق نفت خيز با چنگ و دندان آن را اداره مي کنند. من از آنان سپاسگزارم.
با اين حال خدمات رساني صنعت نفت فقط به اين ايام منحصر نيست و زنگنه درباره همکاري صنعت نفت پس از سيل که از سوي يکي از نمايندگان مجلس شوراي اسلامي مطرح شد هم پاسخ داد: به طور حتم در اين زمينه نقش خواهيم داشت و همکاري خواهيم کرد.
او در زمينه اقدام هاي صنعت نفت پس از فروکش کردن سيل نيز اظهار کرد: قرار بر اين شد که ما نحوه بازسازي مناطق را پس از سيل بررسي کنيم، به طوري که يکي از مسؤوليت هايي که من به دوستان دادم، دنبال کردن تأمين خسارت هاي مردم با اولويت و در اسرع وقت است که نظر دولت و رئيس جمهور نيز بر همين اساس است. باز هم بر اين نکته تاکيد مي کنم که هرچه زودتر خسارت مردم سيل زده در دوران بازسازي تامين شود؛ البته امور زيربنايي مانند بازسازي جاده ها، لوله ها و ... که آسيب ديده نيز بايد انجام شود. زنگنه با اشاره به اينکه نيروهاي صنعت نفت براي کمک به دوستان براي انجام امور مردم سيل زده از تهران در اين منطقه مستقر شده اند، تصريح کرد: ما مجموعه کارهاي کمک به مهار سيل و سيل زدگان را در اين دوره و بويژه در دوران پس از فروکش کردن سيل برنامه ريزي مي کنيم.
وزير نفت درباره پرداخت خسارت به سيل زدگان که دغدغه يکي از نمايندگان هم بود، توضيح داد: به طور حتم اين موضوع را پيگيري خواهم کرد و معتقدم بايد هرچه زودتر انجام شود و در دولت هم از اين موضوع حمايت مي کنم، رئيس جمهور هم به تسريع در پرداخت خسارت اصرار دارد.
وي با قدرداني از فعاليت هاي شرکت هاي مختلف صنعت نفت از جمله شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي، شرکت ملي گاز، شرکت نفت و گاز اروندان، شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت، شرکت ملي حفاري، شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) و... تصريح کرد: واقعيت اين است که بايد طوري رفتار کنيم که مردم بدانند در غم و دردشان شريک هستيم و همين روند دنبال شده را ادامه دهيم.
استاندار خوزستان نیز از نقش محوری وزارت نفت به عنوان یکی از پشتیبان ها در مقابله با ورود سیلاب نام برد و گفت: نفت تمام قد و با تمام قوا در خدمت ما بوده است. وی با بیان اینکه دوستان نفتی کارهای توسعه ای، پشتیبانی و... را تعطیل کردند و برای ایمن کردن استان در خدمت خوزستان و مردم بودند، افزود: سیلی به این عظمت را پیش بینی نمی کردیم، اما برنامه ریزی کردیم تا آمادگی داشته باشیم و همه پای کار بودند. نمایندگان استان خورستان در مجلس نیز در نشست صمیمی با بیژن زنگنه، وزیر نفت در سخنانی مجزا از زحمات شرکت های نفتی در دوران سیل قدردانی کردند.
آنان با طرح مشکلات حوزه های انتخابیه خود در این مقطع خواستار تداوم همکاری و مساعدت وزارت نفت شدند.
فریدون حسنوند، نماینده مردم اندیمشک در مجلس نیز خطاب به وزیر نفت گفت: وزارت نفت به جای حفظ تاسیسات نفتی، حفظ جان و مال مردم را در اولویت قرار داد که این موضوع برای ما ارزشمند و ستودنی است.
همه مردم و نمایندگان مجلس به این موضوع واقف هستند که تاسیسات نفتی، سرمایه استان خوزستان و کشور است و امروز در جنگ اقتصادی، بخش نفت هدف حمله هاست و بخش اعظم تاسیسات تولید نفت در استان خوزستان مستقر است. ما صمیمانه از اینکه مجموعه صنعت نفت کشور، حفظ جان مردم را در اولویت نخست خود قرار داد، سپاسگزاریم.
حضور وزیر نفت و همکاران مجموعه صنعت نفت در استان خوزستان برای پیگیری وضع این منطقه، بی شک نویدبخش امید و حمایت هرچه بیشتر برای مردم بوده است.
احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب: بخشي از وظيفه ذاتي شرکت هاي مستقر در جنوب، توليد نفت است، بخشي از آن خدمات رساني به فرايند توليد و بخش ديگر، برقراري جريان سوخت و بخشي نيز جريان جاده اي ريلي را تامين مي کند. در مدت وقوع سيل افزون بر وظيفه يادشده، در حوزه مسؤوليت اجتماعي بويژه به استان خوزستان کمک شاياني شد. در همان روزهاي نخست که موضوع سيل مطرح شد، همه شرکت هاي حاضر تمام قد حضور يافتند و پابه پاي مسؤولان ستاد بحران حضور داشتند. در خدمات رساني به مردم، ماشين آلات سنگين، نيمه سنگين و نيروي انساني را به صحنه آورديم و با همکاري مطلوب، همه دستگاه ها بسيار اثربخش حاضر شدند. با توجه به شرايطي که به وجود آمد، ابتدا شرکت ها در پهنه گسترده مناطق سيل زده از سوي فرماندهي ستاد بحران استان تقسيم شدند. پس از گذشت چند روز از سيل، ما پيشنهاد داديم که شرکت ها ناحيه بندي و معين شهرستان هاي سيل زده شوند تا مديريت منابع و مديريت کار داشته باشيم؛ در کنار آن يک فرماندهي ميدان براي حفاظت و حراست از تاسيسات خود ايجاد کرديم. ستاد بحران و شرايط اضطراري نيز در کنار اين اقدام تشکيل شد که در اين ايام، اين تيم ها شبانه روز پاي کار بودند. يکي از موارد نگراني ما پلي بود که از روي رودخانه کارون مي گذشت و حدود 20 خط انواع سيالات و سازه هاي مختلف از گاز ترش، مايعات گازي و... را شامل مي شد. با توجه به گزارش هاي دريافتي، گروهي شبانه روزي در دو سمت اين پل مستقر شدند. در رامشير براي خط انتقال و صادرات نيز تيم شبانه روزي مستقر شد. براي نخستين بار و با هماهنگي نظارت بر توليد شرکت ملي نفت، عمليات انتقال نفت و مايعات گازي و گاز سيال از پل کريدوررا که از رودخانه کارون مي گذشت، به دليل بالا آمدن آب تا هفت سانتي متري عرشه پل، متوقف کرديم. خطوط را تخليه و پر از آب کرديم تا اگر خداي ناکرده شرايط اضطرار پيش آمد و دچار آب گرفتگي شدند، يک فاجعه زيست محيطي رخ ندهد. نزديک به 400 هزار بشکه نفت آسماري از شرق به غرب در اين خط لوله جريان داشت. با اين اقدام، بخشي از نفت جبراني از ديگر شرکت ها تامين و بخشي هم کاهش توليد ايجاد شد تا شرايط بحران را مديريت کنيم و خسارت زيست محيطي ايجاد نشود. ناوگان اين شرکت تا اين لحظه در تامين بالغ بر 380 دستگاه ماشين آلات مختلف سنگين، نيمه سنگين و سبک کمک کرده و اظهارنظر استانداري و ستاد بحران، حاکي از رضايت مندي از مجموعه نفت است. براي ماشين آلات سنگين، سه شيفت کاري برقرار شد که حدود 700 نفر به شکل مستقيم و غيرمستقيم درگير مسؤوليت اجتماعي و کمک به ستاد بحران در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب شدند.
نعمت اله نجفی، مدیر شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز: باوجود آبگرفتگی تاسیسات، سوخت رسانی در تمامی مناطق سیل زده اهواز بی وقفه و مستمر ادامه دارد و تاکنون یک میلیون و 200 هزار لیتر نفت گاز موردنیاز ادوات امدادی توزیع شده است. از ابتدای وقوع سیل تاکنون در منطقه اهواز، با هماهنگی فرمانداران و از کانال ستاد مدیریت بحران استان، یک میلیون و 200 هزار لیتر سوخت نفت گاز به ادوات و ماشین آلات امدادی و 190 هزار لیتر نفت سفید در میان فروشندگی های روستایی منطقه توزیع شده است. با تلاش شبانه روزی کارکنان شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه اهواز، با احداث سیل بندها تاکنون از ورود آب به تاسیسات و جایگاه های عرضه سوخت منطقه جلوگیری شده و سوخت رسانی بی وقفه به منطقه ادامه دارد. تاکنون از ورود آب به انبار نفت نظامیه اهواز با ظرفیت ذخیره سازی 650 میلیون لیتر فراورده که بزرگترین انبار نفت و فراورده جنوب و غرب کشور به شمار می آید، جلوگیری شده و ذخیره سازی کامل در انبار نفت اندیمشک نیز به عنوان جایگزین انجام شده است. دو جایگاه عرضه سوخت سیدعباس و دشت آهو به دلیل آب گرفتگی غیرفعال شده بودند که با احداث سیل بند فعال شده و هم اکنون سوخت رسانی در 162 جایگاه استان در حال انجام است. سوخت رسانی به استان های لرستان، کرمانشاه و ایلام افزون بر منطقه اهواز در جریان وقوع سیلاب در این استان ها انجام شده، نخستین نفتکشی که وارد پلدختر شد، نفتکش شرکت ملی پخش فراورده های نفتی بود و به سرعت سوخت رسانی در جایگاه عرضه سوخت این شهرستان آغاز و به انبار نفت خرم آباد نیز که دو شبانه روز دچار آبگرفتگی بود، سوخت رسانی شد.
تورج دهقانی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت: این شرکت در مواجهه با سیلاب اخیر، حدود ۵۰ دریچه در جاده های بین حوضچه های هورالعظیم ایجاد کرده است تا آب آزادانه در این تالاب گردش کند.شرکت مهندسی و توسعه نفت، به عنوان معین شهرهای رفیع و هویزه ایفای نقش می کند و در این زمینه از هیچ تلاشی برای امدادرسانی دریغ نشده است.آب در هورالعظیم آزادانه در گردش است، هورالعظیم به دلیل جاده هایی که اغلب در زمان جنگ تحمیلی احداث شده اند، به پنج حوزه تقسیم می شود و حدود ۳۰۰ حلقه چاه نفتی در این محدوده قرار دارد. دلیل مشاهده برخی نقاط کم آب در این تالاب نیز آن است که ارتفاع حوضچه ها یکسان و همگن نیست. برای نمونه آب در مخزن ۵ به دلیل ارتفاع بیشتر آن به طور طبیعی عمق کمتری دارد. شرکت مهندسی و توسعه نفت، افزون بر صیانت از تجهیزات و تاسیسات خود و حفظ تولید، در امدادرسانی به مناطق سیل زده نیز حضوری فعال داشته و ایجاد بیش از ۷ کیلومتر سیل بند در شهر رفیع از جمله اقدام های این شرکت است.رئیس کل بازرسی استان خوزستان نیز در بازدید از تاسیسات نفتی غرب کارون، واقع در هورالعظیم، آب گیری حداکثری این تالاب را تایید کرد.
حمیدرضا کیهان پور، مدیر خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه خوزستان: با وجود حجم سیلاب و خرابی ها، انتقال نفت خام و فراورده های نفتی در منطقه خوزستان بدون هیچ مشکلی استمرار دارد. خوشبختانه با تلاش های شبانه روزی کارکنان منطقه و با وجود آب گرفتگی برخی تاسیسات و مراکز انتقال نفت منطقه، تاکنون عملیات انتقال نفت و فراورده متوقف نشده است.حدود یک هزار و 250 کیلومتر خط لوله 6 تا 30 اینچ در منطقه خوزستان وجود دارد که عمده آنها زیر زمین هستند. به محض وقوع سیلاب، اقدام های اولیه برای محافظت از تاسیسات و ترمیم خطوط لوله که در چند نقطه دچار شکستگی شده بود، انجام شد. مرکز انتقال نفت ما در جاده اندیمشک - اهواز به دلیل آب گرفتگی بسته شده بود که مرکز دیگری در یک کیلومتری جایگزین شد. خوشبختانه هم اکنون خطوط لوله انتقال فراورده در منطقه به طور کامل و حتی ایستگاه های بین المللی نیز فعال هستند و مقدار مصرف سوخت، با سوخت رسانی مستمر با خطوط لوله از حالت عادی دراستان نیز بیشتر است.با احداث سیل بندی به ارتفاع 3 متر در اطراف این مرکز، از ورود آب که از 70 تا یک و نیم متر ارتفاع دارد، جلوگیری شده و عملیات انتقال و پمپاژ نفت از این مرکز با امنیت کامل ادامه دارد.
سید عبدالله موسوی، مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران: شرکت ملی حفاری در همه موقعیت هایی که نیاز به تجهیزات بود، حضور فعال داشته است. هیچ کدام از دکل های شرکت ملی حفاری آسیب ندیده است.
این سطح از هماهنگی با دیگر دستگا ه های ستاد مدیریت بحران تاکنون سابقه نداشته است. نزدیک به ۳ کیلومتر روشنایی برای فعالیت ماشین آلات ایجاد کردیم.
در شهرستان مارون که معین هستیم، در صورت شدت بیشتر بحران، این توانایی وجود دارد که ۴ هزار خانوار را اسکان دهیم. 300 نفر از کارکنان ما به صورت مستقیم و ۲۰۰ نفر غیر مستقیم درگیر کار بودند.
مشعل- با حضور بيژن زنگنه، وزير نفت در اهواز، شرکت هاي نفتي حاضر در اين استان در نشست ستاد هماهنگي و پشتيباني مديريت بحران شرکت ملي نفت ايران، به ارائه گزارشي از عملکرد در کمک رساني به مناطق سيل زده و در معرض سيل پرداختند که بخشي از آن در ادامه مي آيد:
هیچ کجا گاز قطع نشد
عبدالله ابول پور، مدیرعامل شرکت گاز استان خوزستان: با وجود سیلاب و آب گرفتگی معابر، پایداری شبکه گاز استان خوزستان حفظ شده است و تنها گاز منازل خالی از سکنه را قطع کردیم. پس از آغاز بارش ها، وقوع سیلاب و سرریز شدن سدها، مهم ترین کار شرکت گاز استان، حفظ پایداری گازرسانی بود. در هیچ کجای استان مشکل قطع گاز مشترکان را نداشتیم و تنها گاز روستاهایی را که از سکنه خالی شده بودند، به لحاظ ایمنی قطع کردیم و شیرهای گاز آن روستاها را بستیم. شبکه را در فشار حدود ۳۰ پی اس آی (پوند بر اینچ مربع) قرار دادیم تا ایمنی شبکه های گاز حفظ شود. اکنون ۵۵ روستای خالی از سکنه داریم که گاز آنها قطع شده است، همچنین حدود ۳ هزار و ۴۰۰ خانوار دچار قطعی گاز شده اند که همه آنها در اردوگاه ها ساکن هستند و از گاز منازل خود استفاده نمی کنند. هنگام وقوع سیلاب لرستان، به دلیل بسته شدن مسیر خرم آباد به لرستان، ایستگاه ۲۰ هزاری به پلدختر منتقل شده است. گروه تعمیرات گاز نیز به آنجا انتقال داده شد و شرکت گاز استان خوزستان، آن ایستگاه را راه اندازی کرد. با توجه به اینکه در برخی نقاط استان، آبگرفتگی تا سقف خانه ها پیش رفته و مسیرهای عبور و مرور نیز مسدود شد، پست های امدادی شرکت گاز از قایق موتوری برای امدادرسانی به مردم و حفظ شبکه گاز استفاده کردند. ماشین آلات ما در دزفول، اندیمشک، رفیع، سوسنگرد و سایر بخش ها در حدود ۲۷ دستگاه به کار گرفته شد که سه بیل مکانیکی متعلق به پیمانکاران در آب غرق شد که این، یکی از مشکلات است و باید به آن پرداخته و رسیدگی شود. ماشین آلات از استان های معین مانند استان فارس، اصفهان و بوشهر به اینجا منتقل شده است؛ زیرا ما در بخش شهرداری اهواز نیز دچار مشکلات فراوانی هستیم. افزون بر این، ایستگاه های چهار منطقه اهواز اکنون در محاصره آب قرارگرفته اند و با ریسک بسیار بالایی، پایداری شبکه گاز را حفظ می کنیم.
جهانگیر پورهنگ، مدیرعامل شرکت نفت و گاز اروندان: این شرکت با تمام بضاعت در خدمت سیل زدگان بویژه هموطنان شهرستان های معین، یعنی شادگان و خرمشهر بوده است. تمام قد و با تمام قوا در خدمت مردم بودیم و حضور و فعالیت شبانه روزی ما، مردم را دلگرم می کرد. شهرستان های معین شرکت نفت و گاز اروندان، خرمشهر و شادگان بودند. از هیچ تلاشی دریغ نکردیم و در این مدت، اقدام های زیادی از جمله ایجاد سیل بند، سوخت رسانی به ماشین آلات و ... انجام شد. با توجه به اینکه بخشی از عملیات تولیدی ما در میدان آزادگان جنوبی در داخل تالاب است، مشکلات و خساراتی را در برخی از موارد شاهد بودیم. با تمام قوا و بضاعت در خدمت مردم خواهیم بود.
امام زين العابدين (ع) فرمود: اربع من كن فيه كمل ايمانه. ...؛ من وفي لله بما جعل علي نفسه للناس، وصدق لسانه مع الناس، واستحيي من كل قبيح عندالله وعند الناس، وحسن خلقه مع اهله.
كسي كه چهار خصوصيت در او باشد، ايمانش كامل است: 1- به تعهداتي كه مقابل مردم برعهده گرفته براي خاطر خدا عمل كند.
2- به مردم راست بگويد
3- از كارهاي زشت در مقابل خدا ومردم حيا كند.
4- با خانواده اش خوش اخلاق باشد. امام (ع) اين چهار صفت وخصوصيت را از لوازم ايمان مي دانند که اگردر كسي جمع شود، ايمان او كامل است و انسان را از گناهان و آلودگي هايي كه مبتلا به آنهاست، پاك مي كند و هنگامي كه خدا را ملاقات كرد، خدا از او راضي است.
اميدوارى، شرط پيروزى
ابوجعرانه از دانشمندان و علماى بزرگ اسلام و در ثبات و استقامت زبانزد است. وى مىگويد: من استقامت را از يك حشره به نام جعرانه فرا گرفتم. در مسجد جامع دمشق، كنار ستونى نشسته بودم. ديدم كه اين حشره، قصد دارد از روى سنگ صاف بالا برود و بالاى ستون كنار چراغى بنشيند. من از سر شب تا نزديكىهاى صبح در كنار ستون نشسته بودم و تلاش آن جانور را زير نظر داشتم. ديدم 700 بار تا ميانه ستون بالا رفت و هر بار لغزيد و سقوط كرد. در حالى كه از تصميم و اراده آهنين اين حشره، بسيار تعجب كرده بودم، بر خاستم وضو ساختم و نماز خواندم. سپس نگاهى به آن حشره كردم و ديدم بر اثر استقامت به آرزوى خود دست يافته و بالاى ستون كنار آن چراغ نشسته است.
نرم افزار اندرويدي کتابخانه همراه علوم اسلامي و انساني تحت عنوان «همراه نور»، واسطي براي ارائه و مطالعه کتب الکترونيکي به ويژه در حوزه علوم اسلامي، انساني و آموزشي است که از سوي مرکز تحقيقات کامپيوتري علوم اسلامي در اختيار کاربران قرار گرفته است.
«الا وَ انّى لَمْ ارَ كَالْجَنَّةِ نامَ طالِبُها وَ لا كَالنَّارِ نامَ هارِبُها. » نهج البلاغه خطبه 28
آگاه باشيد من هرگز چيزى مانند بهشت نديدم كه خواستارانش به خواب رفته باشند و نه همانند آتش [دوزخ] كه فراريان از آن [نيز]، اين چنين در خواب فرو رفته باشند!
نكتهها و پيامها
- ظواهر دنيا مايه غفلت از آخرت است: يكى از موجبات غفلتزدگى، ظاهر دلفريب و زيباى دنياست كه در قرآن كريم و روايات معصومين (عليهم السلام) بسيار به آن توجه داده شده است. چنان كه قرآن كريم ريشه غفلت را اين گونه بيان مىفرمايد:
آنها فقط ظاهرى از زندگى دنيا را مىدانند و از آخرت غافلند. امام على (ع) در خطابى به غفلت زدگان چنين مىفرمايد:
براى راه دور (سفر آخرت) از ترس بسيار و طولانى كمك بگيريد، اى بسا فرد غافلى كه از روى بىخبرى به دنيا اعتماد كند و به مهلتى كه يافته، تعلل ورزد و آرزوى خود را دور و دراز کند و سرگرم ساختمان استوارى باشد كه يكباره مرگ زودرس، خانه آرزوهايش را فروريزد و رشته اميدش را بگسلد.
- مسافران خواب رفته در كاروان زندگى: تاكنون چند بار در تشييع جنازهها شركت كردهايم و شاهد خاك سپارى آنان بودهايم؟! آيا تاكنون توانستهايم از اين حادثه بزرگ يك بار بهطور جدى درس بگيريم و از خواب غفلت بيدار شويم. قرآن كريم چه زيبا مىفرمايد: حساب مردم به آنان نزديك شده، در حالى كه در غفلتند و رويگردانند. از اين رو امام على (ع) مىفرمايد: و شما را به يادمردن و كمكردن غفلت و بىخبرى از مرگسفارش مىكنم و چگونه غفلت مىورزيد ازچيزى كه شمارا فراموش نمىكند و از شما غافل نمىماند.
گرگ اجل يكايك از اين گله مىبرد. اين گله را ببين كه چه آسوده مىچرد!
- پرهيز از همنشينى با غفلتزدگان.
از آنجا كه همنشينى با افراد در روحيه انسان تأثيرگذار است، خداوند به پيامبرش چنين فرمان مىدهد: و از كسانى كه قلبشان را از ياد خدا غافل ساختيم، اطاعت مكن، همانها كه از هواى نفس پيروى كردند و كارهايشان افراطى است.
پاسخ: آنچه از متون ديني وآيات قرآن استفاده مي شود، كتاب هاي آسماني ديگر مانند تورات وانجيل يك دفعه نازل شده اند و دو نزول، يعني نزول تدريجي ودفعي نداشته اند، همچنان كه محققان اسلامي به اتفاق نظر مي گويند: كتاب هاي آسماني پيامبران گذشته، به طور دفعي و يكباره بر آنان نازل شده است، اگر چه سيوطي دانشمند معروف اهل سنت مي گويد: يكي از علماي معاصر ما با اين رأي و عقيده مخالف است، اما خود او موافق عقيده جمهور علما بوده است، مي نويسد: كتب انبياي گذشته يكباره بر آنان نازل شده است آيه 33 سوره فرقان: «وَ قالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَوْ لا نُزِّلَ عَلَيْهِ الْقُرْآنُ جُمْلَةً واحِدَةً » همين موضوع را تأييد مي کند. از ابن عباس روايت شده كه يهود يا مشركان از پيامبر سؤال كردند: چرا قرآن مانند تورات يكباره نازل نشد؟ درپاسخ به اين اعتراض، قرآن صريحاً آن را رد نمي كند، بلكه در اين مورد سكوت کرده و صرفاً به بيان نزول تدريجي قرآن مي پردازد، اين خود تاييد ضمني نزول دفعي بقيه كتاب هاي آسماني است.
يكي از مفسران ديگر نيز مي نويسد: برخلاف تورات و انجيل كه جمله و دفعه نازل شده است؛ از اين رو از قرآن به تنزيل و از تورات و انجيل به انزال تعبير شده است، زيرا تنزيل فرود آمدن تدريجي و انزال فرود آمدن دفعي است.
مراسم تجليل از فعالان نماز و جشن تکليف فرزندان کارکنان شرکت گاز استان کرمانشاه باحضور مديران وکارکنان اين شرکت برگزارشد. در ابتداي اين مراسم حجت الاسلام درويشي رابط فرهنگي و مسؤول امور روحانيون منطقه هفت صنعت نفت، ضمن تبريک اعياد مبارک، به سن تکليف رسيدن، يکي از بزرگترين افتخارهاي زندگي هر انساني است که خداي متعال به بندگانش عطا کرده و اين افتخار بزرگ را بايد جشن بگيريم. رابط فرهنگي منطقه هفت گفت: شما دختر خانم هاي گل و آقا پسران عزيزي که امروز جشن بندگي خدا برگزار مي کنيد، اين افتخار را پيداکرديدکه با خدا هم صحبت شويد.
حجت الاسلام درويشي تکليف را باب جديدي در زندگي انسان معرفي کرد که هم خانواده، هم مدرسه وهم اجتماع را از انسان متوقع مي کند که در اعمال و رفتار خود نهايت دقت نظر را داشته باشد.
رابط فرهنگي منطقه هفت تصريح کرد: نماز در راس تمام برنامه هاي پرورشي و تربيتي اسلام قراردارد و اهل البيت (ع)از آن به عنوان ستون خيمه اسلام ياد کرده اند.
عمر نماز به بلنداى حيات بشر است، نماز رشتهاي است كه از حضرت آدم (ع) آغاز مىشود و در طول تاريخ و قرون ادامه يافته و در اسلام به عالىترين نقطه مىرسد.
همه پيامبران الهى دعوت به نماز کردند. نماز، منشور همه سفيران حق است و نخستين عبادتى است كه بر بندگان واجب شد.
حضرت ابراهيم (ع) براى خود و خانوادهاش از خدا توفيق اقامه نماز مىخواهد و مىگويد: پروردگار من! من و فرزندانم را بر پا كننده نماز قرار ده.
حضرت اسماعيل (ع) افراد خانوادهاش را به نماز فرمان مىداد و نزد پروردگارش مورد خشنودى بود.
«و او همواره خانوادهاش را به نماز و زكاة فرمان مىداد و خداوند از او خشنود بود.»
خداوند خطاب به حضرت موسى (ع) فرمود: نماز را براى ياد من بر پا دار.
حضرت لقمان به فرزندش فرمود: پسرم! نماز را بپا دار و امر به معروف و نهى از منكر كن.
حضرت زكريا (ع) در حالى بشارت تولد فرزندش حضرت يحيى (ع) را از خداوند دريافت مىكند كه در محراب عبادت به نماز ايستاده است. (زكريا) عرض كرد: «خداوندا! از طرف خود، فرزند پاكيزهاى به من عطافرما كه تو دعا را مىشنوى وهنگامىكه او در محراب ايستاده و مشغول نيايش بود، فرشتگان او را صدا زدند كه خدا تو را به يحيى بشارت مىدهد. »
از زبان حضرت عيسى (ع) مىخوانيم: «خداوند، تا زمانى كه زندهام مرا به نماز و زكات توصيه كرده است.»
پيامبر گرامى اسلام (ص) فرمود: نخستين پرستشى كه بر بندگان واجب شد، نماز است.
آخرين عملى كه هنگام مردن (از انسان) مىماند، نماز است و اولين چيزى كه روز قيامت از آن بپرسند، نماز است، پس هر كس به خوبى جواب گويد و پاسخش را بپذيرند، در حسابرسىهاى پس از نمازش آسان گيرند و آن كه پاسخ نيكو ندهد، در اعمال ديگرش به سختى حساب كشند.
شهيد محمود اسدي کبوتر آبادي، دانشجوي دانشگاه صنعت نفت آبادان بود. با آغاز جنگ تحميلي، حضور در سنگر جهاد را بر حضور در سنگر علم ترجيح داد و بارها به جبهه ها اعزام شد. سرانجام روح پاكش نوزدهم ارديبهشت 1361 براثر تركش خمپاره دشمن در خرمشهر جاودانه شد و به خيل عظيم شهداي صنعت نفت پيوست. يكي از نزديكان شهيد درباره خصوصيات اخلاقي وي مي گويد: «محمود فردي متدين و سرشار از نبوغ بود و از دوران دبيرستان به سازماندهي انقلابيون نوجواني كه در تظاهرات ضدرژيم شركت مي كردند، مي پرداخت». در بخشي از وصيت نامه شهيد آمده است: «مردم محروم و مستضعف را به ياد داشته باشيد. آنها را به خاطر خدا ياري كنيد كه مسلمان بودن و پيروي از حضرت علي(ع) در نابودي ظلم و ستم و ياري مستضعفان و مظلومان كمكمان مي كند».
پرسش: آيا در استفاده از اموال ديگران، رضايت زباني شرط است يا به صرف احتمال رضايت، مي توان در آن مال تصرف کرد؟
پاسخ: علاوه بر لفظ، هر عملي که بر اين معنا دلالت داشته باشد نيز کافي است و لازم نيست حتماً لفظ باشد، اما صرف احتمال رضايت کافي نيست.
درباره هجرت علامه وحيد بهبهاني به کربلاي معلي نوشته اند؛ ايشان در مسجد خود نماز مي خواندند و عالم ديگرى كه از جهت معلومات رتبه شاگردى او را هم نداشتند، در محله ديگر نماز مي خواندند. جماعت او بسيار بودند. كد خداى محل، مي رود و مردم آن محل و محله هاى ديگر را به زور و تهديد و غيره مي آورد؛ به طوري كه مسجد پر شده و مردم در خارج مسجد مي ايستند و چون آن مرحوم مي آيد و آن مردم را مي بيند، تعجب مي كند كه چطور اين مردم اجتماع کرده اند. كدخدا (خواجه عزيز کلانتر) نزديك آمده و ابراز مي كند كه آقا اين مردم را من جمع كرده ام كه نماز شما پر جمعيت تر از نماز فلان آقا باشد، مرحوم وحيد بهبهاني ناراحت شده؛ اما چيزى نمي گويد، نماز مغرب را خوانده و به بهانه تجديد وضو به منزل آمده و (به اهل منزل) مي گويد: من رفتم كربلا و نماز عشا را در بقعه بشير و نذير كه در يك فرسخى بهبهان است، مي خواند و با زحمت فراوان خود را به كربلا مي رساند و در اثر اين مجاهده با نفس كم كم كارش به جايى مي رسد كه وحيد على الاطلاق گرديده و مرجع كل فى الكل مي شود.
مشعل - نوروز و تعطيلات آن را نقطه طلايي اکران فيلم هاي ايراني مي دانند. تقريبا بيشتر کارگردانان و سينماگران تلاش مي کنند تا نام فيلم شان در ميان اکران نوروزي قرار بگيرد. اين تلاش ها معنايي ندارد جز اينکه مردم تعطيلات نوروزي را يکي از بهترين فرصت ها براي ديدن فيلم هاي مورد علاقه شان مي دانند. خيلي ها ترجيح مي دهند تعطيلات نوروز به سينماها سري بزنند و به عنوان تفريح و گذران اوقات فراغتشان يک يا چند فيلم سينمايي ببينند. بعضي از علاقه مندان به سينما هم که موفق نشدند فيلم هاي جشنواره فجر را ببينند، تلاش مي کنند از آنجايي که معمولا برخي برگزيدگان جشنواره، در اکران نوروزي حضور دارند، سينما رفتن را در برنامه هاي اصلي خود قرار دهند؛ اما همه ماجراي اکران نوروزي به همين جا ختم نمي شود. روي ديگر سکه اکران نوروزي تازه پس از پايان تعطيلات، خودش را نشان مي دهد. روزهايي که بسياري از علاقه مندان به سينما ترجيح مي دهند يا فيلم هايي را که در تعطيلات نديده اند، تماشا کنند يا با خلوت تر شدن سانس ها، اوقات فراغتشان را با رفتن به سينما سپري کنند. روزهاي باقي مانده فروردين ماه پس از تعطيلات نوروزي و هفته هاي نخست ارديبهشت ماه را نمي توان از فرصت اکران هاي نوروزي جدا دانست؛ اما رفتن به سينما هردليلي که باشد، بد نيست پيش از ديدن هر فيلمي، درباره آن کمي بيشتر بدانيم تا در انتخابمان متناسب با هدفي که داريم، موفق تر شويم. اين بار تلاش مي کنيم با نگاهي اجمالي و مروري بر فيلم هاي قطعي شده اکران نوروزي، بتوانيم شما را ياري کنيم.
اعتياد، شهر و آدم هاي معمولي
سعيد روستايي با اينکه حضور خيلي کوتاهي در سينماي ايران دارد؛ اما از بدو ورودش جريان ساز بوده و مورد توجه علاقه مندان به سينما قرار گرفته است. او توانست با فيلم نخست و قبلي اش به نام «ابد و يک روز» هم به فروش بالايي در سينماها دست يابد و هم توجه منتقدان را به خودش جلب کند؛ البته «متري شش و نيم» او نيز در جشنواره فيلم فجر امسال مورد توجه قرار گرفت و ضمن نامزد شدن در چند رشته، برنده سيمرغ بهترين تدوين، (بهرام دهقاني)، بهترين صدابرداري، ( ايرج شهزادي) و بهترين فيلم از نگاه تماشاگران هم شد. بهترين فيلم از نگاه تماشاگران در بين سيمرغ هاي جشنوار ه فيلم فجر همواره از ارزش بسيار بالايي برخوردار است. در بخشي از داستان اين فيلم آمده است: «متري شش و نيم، داستان جست و جوي پليس مبارزه با مواد مخدر براي پيدا کردن فروشنده بزرگ شيشه در پايتخت است.» هر چند اين فيلم فضايي درباره آسيب هاي اجتماعي دارد؛ اما بسياري از منتقدان و کارشناسان معتقدند که بازي هاي يکدست بازيگران آن و فيلمنامه دقيقش بر جذابيت هاي آن افزوده است. از بازيگران اصلي اين فيلم مي توان به پيمان معادي، نويد محمدزاده، پريناز ايزديار و فرهاد اصلاني اشاره کرد.
خنده با طعم غصه
فيلم رحمان 1400 که از چند هفته پيش هم معلوم بود، بالاترين فروش را در فيلم هاي سينمايي امسال خواهد داشت، يک کمدي مفرح است. يکي ديگر از ساخته هاي منوچهر هادي، از تماشاچيان خنده هاي ممتد مي گيرد. خنده هايي که تضمين کننده فروش آن شده است؛ اما در ميان اين خنده ها غصه اي هم پنهان است؛ غصه اي که در لابه لاي داستان فيلم، خيلي ملايم راه خود را ادامه مي دهد و در انتهاي فيلم يادمان مي اندازد که ماجرايي که به آن خنديديم، اختلاف فاحش طبقاتي است. اختلافي که هر چند دستمايه لحظات طنز گونه درخشاني شده است؛ اما مخاطب را به فکر وامي دارد. رحمان 1400 خوش ساخت است و نبض مخاطب ايراني را مي شناسد و برخلاف اين تصور که برخي از آن با تعابيري چون کمدي سخيف يا مبتذل نام برده اند، از ديدگاه اجتماعي خوبي برخوردار است. ناگفته نماند که ابتداي هفته گذشته اين فيلم به دليل پاره اي مشکلات قانوني و حقوقي از اکران بيرون آمده و ممکن است با رفع آنها دوباره به چرخه اکران بازگردد.
زوج تکراري و موفق
اگر فيلم «اکسيدان» حامد محمدي را فراموش نکرده باشيم، مي توانيم «چهارانگشت» او را نيز فيلم قابل قبولي بدانيم. جواد عزتي و امير جعفري اين بار هم توانستند مانند اکسيدان، بازي هاي خوبي ارائه دهند. فيلم که درون مايه طنز دارد، تلاش مي کند با ورود به لايه هاي مختلف شخصيت ايرانيان هم نقدهايي ارائه دهد و هم نقاط قوت ها را باز گويد. لحظات مفرح فيلم ها، گواه مصمم بودن کارگردان چهارانگشت براي ادامه راه و سبک و سياق پيشين خود است.
تختي در فضايي مه آلود
پس از سال ها انتظار، بالاخره يکي از کارگردانان خوب کشورمان تصميم گرفت فيلمي درباره غلامرضا تختي، اسطوره پهلواني کشورمان بسازد؛ البته در دهه 70 نيز بهروز افخمي تلاش کرد تا تختي را بر پرده سينماها بياورد و زندگي اين اسطوره اخلاق و جوانمردي ايران را به تصوير بکشد؛ اما آن پروژه ناتمام و ناقص ماند تا قرعه به نام توکلي بيفتد و در ميدان تختي با روايت زندگي او دست و پنجه نرم کند. فيلم «تختي» ضمن اينکه ارزش هاي فراواني دارد و عوامل آن زحمات زيادي را متحمل شده اند، بسيار غبار آلوده است. فضاي گنگ و نامفهوم فيلم، يکي از اساسي ترين ضربه ها را بر پيکره اش وارد کرده و بلاتکليفي داستاني اش تا حدودي آزاردهنده مي شود. «تختي»، ساخته بهرام توکلي البته که يک گام بلند در به تصوير در آوردن اين چهره اسطوره اي ايران معاصر است؛ اما اين گام به طور واضح و روشن، ناکافي است. پس باز هم چشم به راه هستيم تا يکي از سينماگران ايراني اداي دين ديگري کند به مرد بلند آوازه تاريخ معاصر ايران.
فروش با پيشوني سفيد
سالهاست که کارشناسان علوم تربيتي و البته خود سينمايي ها، از کم رنگ بودن و گاه بي رنگ بودن سينماي کودک در ايران گلايه دارند. سينماي کودک در دنيا به عنوان يک گونه سينمايي، عموما فروش هاي حيرت انگيزي داشته است. در واقع جذب کودکان به سينما، جذب والدين آنها به سينما نيز محسوب مي شود. چند سالي است که فيلم سينمايي «پيشوني سفيد» به کارگرداني سيد جواد هاشمي، توانسته است مخاطب خاص خود را به سينماها بکشاند. مخاطباني که همراه خود يک، دو يا گاه چند مخاطب ديگر را به همراه مي آورند. قسمت سوم پيشوني سفيد هم جزو فيلم هاي اکران نوروزي بود.
مسعود ده نمکي را با اخراجي ها بخصوص شماره (يک) آن مي شناسيم؛ البته او تا به حال فيلم هاي زيادي مثل رسوايي 1 و 2، اخراجي هاي1، 2 و 3 و معراجي ها ساخته است و اين بار نيز فيلمي با دستمايه طنز به کارگرداني اين فيلمساز، با نام «زنداني ها» جزو فيلم هاي اکران نوروزي بود. عوامل فيلم «زنداني ها» درباره آن آورده اند: «طاها، دانشجوي رشته الهيات براي نوشتن پايان نامه خود دو زنداني را با گذاشتن سند آزاد مي کند، غافل آز آنکه آنها دنبال نقشه اي ديگر هستند.» داستان جذابيت هاي خاصي دارد و اگر علاقه مند به کارهاي ده نمکي هستيد، از نظر کارشناسان و منتقدان، فيلم «زنداني ها» يکي از بهترين کارگرداني ها و خوش ساخت ترين اثر ده نمکي از آب درآمده است؛ البته او اين بار فضاي بازيگران را تاحدي تغيير داده و از بازي هاي هدايت هاشمي، بهنام تشکر، هومن برق نورد، برزو ارجمند، بهاره افشاري و بهنوش بختياري نيز بهره برده است.
ماجراهاي ژن خوب
سعيد سهيلي را بيشتر از هر چيز با گشت ارشاد 1و 2 مي شناسيم. فيلم هايي که پرفروش بودند و از دورن مايه اي طنز و اجتماعي بهره مي بردند. فيلم «ژن خوک» او که ماجراي ژن خوب را دستمايه داستان خود قرار داده، در نوروز امسال با فروش کمي مواجه شد. فروش فيلم در حالي است که سوژه مناسب و بازيگران خوب فيلم، انتظار بيشتري را براي جذب مخاطبان و علاقه مندان سينما ايجاد مي کرد. هادي حجازي فر، بازي را در فضايي کاملا متفاوت تجربه کرده و نازنين بياتي نيز بازي قابل توجهي را ارائه مي دهد. فيلم از درون مايه هاي طنز اجتماعي برخوردار است و بعيد نيست که بزودي مخاطبان بيشتري را جذب کند.
–رحمان1400: 21ميليارد و 250ميليون (27روز اکران)
–متري شش و نيم: 14 ميليارد و 600ميليون (26روز اکران)
–چهارانگشت: 6 ميليارد و 350 ميليون (27روز اکران)
–زنداني ها: 2ميليارد و 800 ميليون (27روز اکران)
–ژن خوک: يک ميليارد و 650ميليون (26روز اکران)
–پيشوني سفيد: يک ميليارد و 450ميليون (27روز اکران)
–غلامرضا تختي: 900 ميليون (27روز اکران)
صنعت نفت غير از مهندسي و مسائل فني اش يک دنيا مطلب دارد. از پيوند نفت با تاريخ و فرهنگ تا اقتصاد و سياست و روابط بين الملل. کتاب هاي پيش رو چند پيشنهاد است براي مطالعه کاغذهايي که بوي نفت مي دهد.
تاريخ جامع ملي شدن نفت
نويسنده: احمد خليل الله مقدم / نشر علم
کتاب حاضر، پژوهشي است درباره نهضت ملي شدن صنعت نفت به رهبري دکتر مصدق که ضمن آن نويسنده، رخدادها، شخصيت ها و تحولات مرتبط بااين واقعه را براساس مشاهدات، خاطرات و مطالعات خود باز مي گويد. برخي مطالب کتاب از اين قراراست: «امتياز دارسي چيست؟«، «تقديم قرارداد الحاقي نفت به مجلس شوراي ملي»، «نطق تاريخي دکتر مصدق»، «جنگ نفت بين دولت و مجلس»، «نظريات گوناگون درباره قانون ملي شدن نفت»، «نخست وزيري دکتر مصدق»، «دکتر مصدق کيست؟»، «شکايت انگليس به دادگاه بين المللي لاهه»، «نقش حزب توده در زمان حکومت مصدق»، «دادگاه لاهه و شوراي امنيت»، «رويدادهاي 29تير 1331»، «پيروزي در دادگاه لاهه»، «ملي شدن شيلات»، «رودررويي مستقيم شاه و مصدق»، «سياست روسيه و آمريکا در ايران»، «کودتاي 28مرداد 1332» و «تجزيه و تحليل کودتاي 28مرداد.»
تئوکراسي آمريکايي: سياست و مخاطرات مذهب راديکال
نفت و استقراض در قرن 21
نويسنده: کوين فيليپس و مترجم: شهريار خواجيان / اختران
کوين فيليپس، استراتژيست پيشين حزب جمهوري خواه آمريکا نزديک به سه دهه مفسر سياسي و اقتصادي بوده است. وي در نشريات مختلفي مقاله نوشته و آثار بسياري از خود برجاي گذاشته است. فيليپس در اين کتاب نشان مي دهد که همه قدرت هاي سلطه گر جهاني، از روم باستان تا امپراتوري بريتانيا، به دليل مشکلات مشترکي سقوط کردند: آميزه مضحکي از لقمه هاي بزرگ تر از دهان، مذهب افراطي، منابع کاهنده و بدهي هاي بسرعت رو به افزايش. وي عقيده دارد دقيقا همين مشکلات گريبانگير هويت سياسي و اقتصادي آمريکا در آغاز قرن جديد است. فيليپس با بررسي 100 سال سياست خارجي و جنگ در خاورميانه نشان مي دهد که چگونه همه آنها بازتابي از دلمشغولي آمريکا به نفت بوده است. او سپس به اوج گيري مذهب بنيادگرا و متعصب اونجليکان در ايالات متحده و تبيين خطوط کلي سنت ديرپاي يک مذهب راديکال بنيادگرا و فرقه گرا مي پردازد که تحت رهبري بوش نقش سياسي بي سابقه اي يافته است. نگارنده در پايان به شيوه مستندي نشان مي دهد که چگونه محافل تجاري بسيار نزديک به واشنگتن، اصول ماليه سالم را، که زماني شاخص سياست هاي مالي جمهوري خواهان بود، زير پا گذاشته اند و عملا سلامت اقتصاد کشور را در گرو سفته بازان مالي قرار داده و حجم بي سابقه اي از بدهي هاي عمومي و خصوصي پديد آورده اند.
بيداري اسلامي و اقتصاد سياسي نفت خاورميانه
نويسنده: سعيد ميرترابي/ دانشگاه امام صادق (ع)
موضوع کتاب، بررسي ميزان تأثير اقتصاد سياسي نفت منطقه خاورميانه بر جنبش مردمي موسوم به بيداري اسلامي و تأثير بيداري اسلامي بر تحولات بازار نفت جهان است. نگارنده در اين اثر مي کوشد تا ريشه ها و عوامل بروز قيام هاي مردمي در کشورهاي عربي خاورميانه را با توجه به مناسبات موجود در جوامع منطقه، از نظر اقتصاد سياسي نفت بررسي کند. بر اين اساس، پس از تبيين مباني نظري تحقيق، مهم ترين مفاهيم موجود در مطالعات نفت و سياست را مطرح کرده و سير تحول نظريه پردازي درباره آثار رانت هاي خارجي بر حوزه هاي اقتصادي و سياسي در اين کشورها را بررسي کرده است. سپس، مباني اقتصاد سياسي بازار نفت جهان را تشريح کرده و پيشينه پيوند تعاملي ميان تحوّلات سياسي در خاورميانه و بازار نفت جهان را مورد بررسي قرار داده است. بررسي ريشه ها و عوامل بروز قيام هاي مردمي در کشورهاي خاورميانه، تأثير بيداري اسلامي در تهديد موقعيت متحدان آمريکا در منطقه، تشريح تلاقي آثار عوامل ژئوپليتيکي و بنيادي بازار نفت و. . .، از ديگر مباحث مطرح شده در پژوهش حاضر است.
بوي نفت مي آيد، انگليسي ها آمدند
نويسنده: علي يعقوبي نژاد / علمي
موضوع اين کتاب تصويري، شرح تاريخ عملياتي نفت در جنوب غربي ايران و حوزه هاي نفتي در خوزستان است. در اين مجموعه، مطالب مرتبط با نفت در منطقه عملياتي مناطق نفت خيز در جنوب ايران و با هدف به تصوير کشيدن گوشه هايي از فرهنگ جامعه نفتي و غارت اقتصادي منابع نفتي و هجوم فرهنگي کنسرسيوم شرکت هاي نفتي چند مليتي گردآوري شده است. مطالب اثر در 10 فصل تنظيم شده و طي آن، مروري کلي بر حوادث و اتفاقات مهم و تأثيرگذار در صنعت نفت جنوب، از کودتاي 28 مرداد تا جنگ تحميلي عراق عليه ايران صورت گرفته است. نگارنده اثر، از نزديک شاهد عيني اغلب وقايع بوده و تلاش کرده تا تصوير روشن تري از اين دوره پرفراز و نشيب تاريخ سرزمين ايران را تبيين کند.
سال هاي پس از صدور فرمان مشروطيت تا پايان دوره پهلوي اول، سال هاي اصلي رشد سوادآموزي و توسعه مدارس ملي و دولتي است. اگر چه وقفه اي در سال هاي جنگ جهاني در اوج گيري اين پديده رخ داد، اما پس از جنگ، مجددا و با اشتياق و استقبال بيشتري از سوي عامه مردم و رجال صاحب نام به آن پرداخته شد. در اين مطلب نقش آموزش به عنوان يکي از عوامل تغيير اجتماعي طي سال ها و محدوده جغرافيايي مورد بررسي قرار خواهد گرفت. براي رسيدن به اين منظور به شمه اي از فعاليت هاي آموزشي شرکت نفت در مناطق نفتي جنوب و جايگاه اين اقدامات در بستر تاريخي ايران آن روزگار پرداخته خواهد شد.
تا قبل از دوره مشروطيت، مدارس و تحصيل مختص فرزندان رجال و اشراف زادگان بود و مکتب خانه هاي سنتي نقش مراکز آموزشي عمومي را ايفا مي کردند. اقليت ها نيز مدارس ويژه خود را داشتند. در سال 1285 ش طي فرماني تعليم و تربيت اجباري اعلام و دوره تحصيل به صورت 6 کلاس اجباري براي پسران و دختران شد، اما اين فرمان تا سال ها بعد اجرايي نشد، چرا که تسهيلات و امکانات آموزشي براي اقشار کم درآمد جامعه در نظر گرفته نشده بود. تنها در سال 1306 ش بود که فرماني براي تحصيل رايگان کساني که توانايي مالي پرداخت شهريه مدارس را نداشتند، صادر شد. بنابراين تا قبل از مداخله دولت در تاسيس مدارس و فعاليت گسترده تر وزارت معارف و اوقاف و صنايع مستظرقه هر کسي مي توانست مدرسه اي باز کند و هر مدرسه اي شيوه آموزشي خاص و منابع درسي متفاوت داشته باشد. مراکز آموزشي ابتدايي شامل موارد زير بودند:
مدارس خارجي: اغلب موسسات مدرني بودند که به شيوه آموزشي انگليسي يا فرانسه عمل کرده و توسط ميسيونرها و معلمان خارجي اداره مي شدند. مطالب درسي اين مدارس شامل علوم جديد، آموزش زبان فرانسوي يا انگليسي و تعاليم ديني مسيحيت يا يهوديت بود. مدارس ملي: مدارسي که توسط رجال و بزرگان ديني و سياسي و اغلب در تقابل با مدارس خارجي در پايان دوره قاجار تاسيس مي شد. در اين مدارس نيز آموزش هاي علوم جديد و تعاليم ديني در صدر قرار داشت. هزينه هاي اين مدارس از محل اعلانات و کمک هاي رجال و موسسين و شهريه هاي دانش آموزي تامين مي شد. از 1285 تا 1300 ش شاهد رشد قابل توجه مدارس عمومي دولت مي باشيم. در سال 1922 م /1301ش همزمان با اعتصابات گسترده معلمان به علت تعلل در پرداخت حقوق 9 ماهه آنها، مجلس شوراي ملي تشکيل شوراي عالي معارف و تهيه نظامنامه و دستور تشکيلات و تاليفات لازمه براي يکسان سازي نظام آموزشي را در صدر اهداف آموزشي خود قرار داد. در همان سال شوراي معارف تشکيل و مامور تهيه برنامه ها و مواد درسي براي مدارس ابتدايي و متوسطه براساس الگوي آموزشي فرانسه شد. در پي اين موضوع مدارس ميسيونري ها و همچنين موسسات آموزشي اقليت هاي ديني، ملي اعلام شدند. نظام آموزشي دولتي از سيستم آموزشي فرانسه الگوبرداري شد و براساس آن مدارس به دو سطح 6 ابتدايي و متوسطه تقسيم شد. اين نظام بر يکپارچگي تاکيد داشت و در سراسر کشور داراي برنامه آموزشي و کتاب درسي يکسان و البته زبان واحد فارسي بود و تدريس به ساير زبان ها که بيشتر در مدارس اقليت ها مجاز بود، ممنوع شد. در سراسر کشور، توجه بيشتري به سوادآموزي و تحصيل نمايان بود که اين استقبال را مي توان در افزايش تعداد مدارس از 612 باب در سال 1301 به 1943 باب در 1303 ش کاملا مشاهده کرد.
مدارس مناطق نفتي
با توجه به تازه تاسيس بودن شهرهايي چون مسجدسليمان و آبادان و توسعه شهرهايي همچون اهواز و خرمشهر پس از کشف و استخراج نفت، طبيعي بود که تاسيس مدارس به سبک قديم و جديد همزمان با ديگر موسسات مدني اين شهرها مورد توجه و استقبال قرار گيرد، اما شايد به علت غالب بودن جمعيت کارگران مهاجر و متعهد نبودن شرکت نفت به مسائل آموزشي کارگران و فرزندان آنها، تا مدت ها اين موضوع ناديده گرفته شد. موضوع تاسيس مدارس و بها دادن به آموزش کودکان تا سال ها پس از جنگ جهاني اول در مناطق نفتي جنوب ايران کاملا غيرضروري به نظر مي آمد. نخستين مدارس پس از 1299 ش در اين مناطق احداث شد. هر چند مردم نيز از نبودن مدارس و امکانات آموزشي شکايتي نداشتند. همچنان که موضوع مسکن و بهداشت محله هاي کارگري در سال هاي اوليه تاسيس اين شهرها از سوي شرکت نفت مورد توجه قرار نگرفته بود و تنها پس از مواجهه با مشکلات ايجاد شده. برنامه ريزي هايي براي رفع آن انجام شد. به تدريج و با پيشرفت صنعت نفت، ضرورت حضور نهاد آموزش خودنمايي مي کرد. شرکت نفت که در ابتدا کوشيده بود با تامين نيروي کار فني ماهر از هندوستان و ديگر کشورها، صنعتگران ايراني را ناديده بگيرد و تنها از کارگران ساده ايراني بهره ببرد، پس از گذشت يک دهه کم کم به اين نتيجه رسيد که باآموزش اين مستخدمين مي تواند با صرفه هزينه کمتر، نيروي کار ورزيده تر و بهره وري بيشتري داشته باشد.
مدارس ابتدايي
مدرسه ابتدايي پسرانه رامهرمز در سال 1289 ش تاسيس شد و پس از آن مدرسه ابتدايي آبادان در سال 1299ش/1920 راه اندازي شد. نخستين مدرسه اين مناطق به شيوه نوين بود. مدرسه پسرانه ديگري نيز در همين سال در ناصري (اهواز) تاسيس شد. اين مدرسه 3 کلاسه بود و از محل بودجه دولتي تامين هزينه مي شد. در سال 1303ش/1924 م در اين شهر کليه مخارج مدرسه ابتدايي آن توسط شرکت نفت پرداخت مي شد و مدارس آبادان و محمره نيز از کمک هاي مالي شرکت نفت بهره مي بردند. در مسجدسليمان نيز در سال 1304ش/1925م دو مدرسه ابتدايي ازسوي شرکت نفت، ساخته شد. در کنار اين مدارس، مدرسه اي هم در محمره از سوي شيخ خزعل تاسيس شده بود. در توضيح ضرورت توجه به امر آموزش از سوي شرکت نفت يکي از مديران آن شرکت در گزارش خود چنين نوشته بود: عمليات وسيع شرکت در قسمت استخراج و تصفيه و توزيع محصولات نفتي که استخدام عده زيادي کارگران ماهر را از هر قبيل ايجاب مي کند، باعث فراهم شدن مشاغل زياد براي جوانان ايراني است که داراي تحصيلات و معلومات کافيه بوده و بخواهند از موقع استفاده نمايند. تا به حال معارف خوزستان خيلي از معارف ايالات شمالي ايران عقب بوده و به علاوه غالب جوانان ايراني هم حاضر نبوده اند تحميل آب وهواي خوزستان را نمايند. بالنتيجه شرکت از حيث استخدام اعضاي ايراني براي عمليات خود در معادن نفت و تصفيه خانه ها با اشکالات زيادي مواجه بوده است. براي آنکه تا اندازه اي رفع اشکالات مزبور شود، شرکت مصمم شد که با وزارت معارف مساعدت نموده و موسسات معارفي خوزستان را توسعه دهد. شرکت نفت علاوه بر کمک مالي به مدارس ابتدايي که ساخته شده از سوي دولت به افتتاح مدرسه هايي به هزينه خودش در مناطق نفتي مسجدسليمان و آبادان نيز پرداخت. اين مدارس اگر چه با هزينه شرکت نفت ساخته و اداره مي شد اما تعيين آموزگاران و برنامه درسي آنها با وزارت معارف بود و البته فرزندان کارگران شرکت نفت از تحصيل رايگان بهره مند بودند. در سال 1304ش/1925 م شرکت نفت براي کمک مالي به دولت براي توسعه مدارس ابتدايي در محمره و اهواز و حتي راه اندازي مدارس متوسطه اي هم سطح با مدارس اروپايي اعلام آمادگي کرد و به تقاضاي رئيس معارف خوزستان براي تامين هزينه هاي مدارس هم سطح با مدارس اروپايي اعلام آمادگي کرد و به تقاضاي رئيس معارف خوزستان براي تامين هزينه هاي مدارس نيز پاسخ مثبت داد. در همين سال دو مدرسه در مسجدسليمان در منطقه چشمه علي و ميدان نفتون به هزينه شرکت نفت راه اندازي شد که در سال 1926م بين 200 تا 300 دانش آموز داشت. اين مدارس تحت نظر وزارت معارف مديريت شده و آموزگاران و برنامه درسي آنها از سوي آن وزارت خانه تامين مي شد. ورود همه دانش آموزاني که والدين شان مستخدم شرکت نفت بودند. در اين مدارس آزاد بود. دانش آموزان موظف به پوشيدن يونيفرم بوده و زبان انگليسي و عربي را مي آموختند. متقاضيان ثبت نام در اين مدارس معمولا بيش از ظرفيت و گنجايش پيش بيني شده بود که احتمالا در اين امر، تشويق شرکت نفت و اميدواري والدين به استخدام فرزندان شان در شرکت نفت، پس از پايان تحصيل در اين استقبال بي تاثير نبود. برنامه درسي اين مدارس ابتدايي براساس 30 ساعت آموزش در هفته تنظيم شده بود و درس هاي فارسي، تعليمات ديني، حساب، تاريخ، زبان عربي در حد مقدماتي، تعليمات اجتماعي و تربيت بدني در اين برنامه هفتگي گنجانده شده بود.
مدارس دخترانه
در آخرين سال هاي حکومت قاجار، اگر چه محافل سنت گرا با آموزش دختران موافق نبودند اما با استقبال عموم، آموزش آنها نيز با توسعه موسسات آموزشي گسترش مي يافت. در 1922 م تعداد دختراني که در سراسر ايران به مدرسه مي رفتند 7500 نفر بود در حالي که تا اين زمان هنوز اطلاعي از تاسيس مدرسه دخترانه در مناطق نفتي به دست نيامده است. در کتاب جامعه شناسي آبادان از دبستان عفت به عنوان يک دبستان چهارکلاسه در سال 1305 ش در آبادان نام برده شده است. اگر چه معلوم نيست که اين مدرسه دولتي يا ملي بوده، اما بايد نخستين مدرسه دخترانه اين منطقه بوده باشد. زيرا تا بهمن سال 1305 ش مدرسه بنات آبادان که مدرسه اي دولتي بود، به علت نداشتن مديره هنوز راه اندازي نشده و رئيس معارف و اوقاف خوزستان از وزارت معارف و اوقاف و صنايع مستظرفه درخواست واگذاري بودجه اين مدرسه به مدارس پسرانه را کرده بود. مدارس ابتدايي مسجدسليمان نيز تا تاريخ منحصر به دو دبستان پسرانه بود.
مدارس اقليت ها
با توجه به مهاجرپذير بودن مناطق نفتي جنوب ايران و يادآوري مهاجرت تعداد زيادي از ارامنه و يهوديان در سال هاي جنگ جهاني اول به اين منطقه، طبيعي بود که در شهرهاي تازه تاسيس مسجدسليمان و خصوصا آبادان و پس از آن در اهواز و محمره جمعيت ها و محله هاي اقليت نشين ديده شود.
نخستين مدرسه ارامنه در سال 1304 ش در آبادان با 15 تا 20 نوآموز ارمني افتتاح شد. اين مدرسه يک خانه دو اتاقه اجاره اي بود که معلمانش به صورت افتخاري تدريس مي کردند، در حالي که عده اي از آنها در چادر و مسکن هاي موقتي به سر مي بردند. در سال 1303 ش مدرسه اي توسط کليميان در محمره تاسيس شد و در سال بعد نيز مدرسه نصراني ها در ناصري يا اهواز بدون دريافت مجوز رسمي افتتاح شد. مدرسه کليميان محمره مختلط بود و توسط کليميان عراقي مقيم آن شهر راه اندازي شد و هزينه هاي آن از محل دريافت شهريه هاي دانش آموزان پرداخت مي شد. مدرسه نصراني هاي ناصري نيز که توسط نصراني هاي عراقي مقيم اين شهر راه اندازي شده بود. همچون مدرسه کليميان از محل شهريه هاي دانش آموزي تامين هزينه مي شد. يکي از راه هاي تامين هزينه مدارس، دريافت نوعي ماليات از تجار بود. به اين صورت که از عموم تجار، توماني يک عباسي به عنوان هزينه معارف گرفته مي شود که نماينده کليميان مجلس شوراي ملي سعي داشت سهمي از اين مبلغ به مدارس اقليت ها به ويژه مدارس اقليت ها به ويژه مدارس کليمي پرداخته شود، که البته تلاشش موفقيت چنداني به همراه نداشت.
مدارس متوسطه
در سال هاي پاياني دوره قاجار تعداد مدارس متوسطه در سطح کشور بسيار کم و اغلب اين مدارس غيردولتي بود. اگر چه در پي بحث هايي که در دهه 1300 درباره ماهيت و آينده آموزش و پرورش در ايران چه در مجلس و چه در مطبوعات صورت گرفت، تلاش و سرمايه بيشتري براي تعليمات متوسطه به کار گرفته شد. در مناطق نفتي دانش آموزاني که دوره ابتدايي را با موفقيت به پايان مي رساندند و به خانواده هاي مستخدمين شرکت نفت وابسته بودند، با هزينه آن شرکت مي توانستند در مقطع متوسطه ادامه تحصيل دهند. يک مدرسه متوسطه که هزينه هايش به عهده شرکت نفت بود، در سال 1304 ش در اهواز يا ناصري تاسيس شد که معلمان آن از سوي وزارت معارف انتخاب شدند. همچنين هر ساله شرکت نفت مخارج سفر و تحصيل تعدادي از دانش آموزان را مي پرداخت تا به اصفهان اعزام شده و در مدرسه اي به نام «گاژ يادگاري استوارت» ادامه تحصيل دهند. اينان پس از پايان تحصيل موفق مي شدند به استخدام شرکت نفت در آيند. در سال هاي بعد مدارس متوسطه دولتي با مشارکت مالي شرکت نفت راه اندازي شد تا متقاضيان بتوانند در همان مناطق به تحصيل خود ادامه دهند.
مدارس فنی شرکت نفت انگلیس و ایران
نخستین مدرسه فنی، مدرسه فنی آلمانی در تهران بود که با شروع جنگ جهانی اول تعطیل و بار دیگر در 1304 ش بازگشایی شد. این مدرسه بهترین موسسه آموزش فنی تا این زمان در ایران بود تعداد مدارس فنی که در ایران وجود داشت تا آغاز دوره پهلوی اول بسیار کم بود. اقدامات شرکت نفت در تاسیس مراکز آموزش فنی چشمگیر بود. مدیران شرکت نفت که در سال های گذشته موضوع آموزش و مهارت آموختن به کارگران را وظیفه خود نمی دانستند، پس از شورش های مکرر هندی های مستخدم شرکت نفت در سال های 1919 تا 1922 م تغییر رویه داده و تصمیم گرفتند با آموزش دادن به کارگران ساده ایرانی، گروه جدیدی از کارگران ماهر و فنی تربیت کنند تا در رویارویی با شورش های کارگران خارجی غافلگیر نشوند. در واقع با تاسیس موسسه فنی، جانشینی برای کارگران متخصص هندی که تا آن زمان بیشترین کارگران حرفه ای شرکت نفت بودند ،تدارک می دیدند. این مدارس و موسسات فنی، هم در آبادان و هم در مناطق نفتی مسجدسلیمان راه اندازی شده بود. شرکت نفت در سال 1304 ش /1925 م پذیرفت که هر عده مدارس ابتدایی و متوسطه و فنی که افتتاح آن در ولایت خوزستان امکان پذیر باشد، مخارج آن را متکفل شود و ضمنا بر عده شاگردانی که فعلا در کارخانجات و مدارس فنی خود کمپانی در صحرای نفت و عبادان مشغول آموختن صنایع و فنون لازمه هستند، بیفزاید تا اندک اندک از وجود مستخدمین خارجی بی نیاز شود. با افزایش مدارس ابتدایی و متوسطه و موسسه های فنی در خوزستان و قبول پرداخت هزینه ها و کمک های مالی به مدارس دولتی تازه تاسیس در آن ایالت، شرکت نفت امیدوار بود تا بتواند روابط دوستانه تری با دولت ایران داشته باشد. حس می کنم که پیشنهاد ما دایر بر توسعه ظرفیت مدارس صناعتی و میدان های نفت و تصفیه خانه به منظور ازدیاد عده کنونی محصلین این مراکز یقینا از طرف دولت شاهنشاهی حسن تلقی خواهد شد. در سال 1304 ش، شرکت نفت علاوه بر موسسات فنی که بیش از این تاسیس کرده و در آن علوم و فنون مربوط به صنعت نفت آموزش داده می شد، نسبت به راه اندازی یک مدرسه متوسطه فنی برای فرزندان مستخدمین آن شرکت نیز اقدام کرد. در مسجدسلیمان، اهواز و آبادان کارگاه های مهندسی و فنی زیادی وجود داشت که در آنها کارگران مکانیک، لوله پیچ، جوشکار و ریخته گر و کسانی که دانش مهندسی مختصری در نقاط دیگر ایران کسب کرده بودند، به وسیله مهندسان اروپایی آموزش تخصصی می دیدند. در هر یک از این کارگاه ها نوجوانانی ایرانی در حال آموزشی هستند که اغلب از کوچ نشینان می باشند. به هر صورت شرکت سعی برآن دارد که این جوانان را به طور سیستماتیک آموزش دهد. همه آنها می توانند دستورالعمل های روی دستگاه ها، اعداد و شماره های انگلیسی را بخوانند. بعضی ها یاد گرفته اند که فارسی را به طور کامل بخوانند و بنویسند. در طی این سال ها کارگران و دانش آموزان بسیاری در این مراکز تربیت شده و به عنوان متخصص و کارگر ماهر وارد فای کار شرکت می شدند. در سال های 1925 و 1926 م عده صنعتگرانی که در این موسسات تعلیم دیده بودند بالغ بر 500 نفر بود. اما علی رغم همه این تلاش ها باز شرکت نفت در فصل کوچ با مشکل اشتیاق این کارگران جوان برای ترک کار و پیوستن به ایل برای ییلاق و قشلاق مواجه می شد. در گزارشی از شرکت نفت در سال 1926م اعلام شد که 390 نفر ازاین دانش آموزان که طی 3 سال گذشته (1923 تا 1926م) در مدارس فنی مسجدسلیمان دوره آموزشی دیده بودند، در فصل کوچ کار را رها کرده و به ایلات پیوسته اند. با همه این احوال تلاش شرکت نفت برای تعلیم کارگران فنی بسیار موفقیت آمیز بود. مدارس فنی عبارت از مراکز مخصوص تعلیم و تربیت صنعتگران بود که در مسجدسلیمان و آبادان در سال های پس از جنگ جهانی اول تاسیس شد.
منبع: نفت و زندگی، ربابه معتقدی
مشعل: چند هفته اي از شروع سيلاب در استان هاي مختلف گذشته و اگرچه در برخي مناطق اين شرايط نامساعد هنوز ادامه دارد، اما در برخي ديگر از مناطق آب تا حدي از خانه و زندگي مردم فروکش کرده است. با وجود اين پايين آمدن آب به معناي اتمام مشکلات نيست و در عين حال وجود محدوديت هاي زيرساختي مثل نبود آب و سرويس بهداشتي مي تواند زمينه بيماري و آلودگي را فراهم کند. همچنين در برخي از اين مناطق به جهت شرايط آب و هوايي و اقليمي حشرات و جانوراني هم در محيط وجود دارند که مي توانند خطرناک باشند. در ميانه اين شرايط اما زنان و کودکان آسيب پذير تر هستند و در اين مدت هم بيشترين بيماري ها به آنها منتقل شده است. سوزش ادرار، اسهال، خارش برخي نقاط بدن، انگل هاي گوارشي را در اين مدت ممکن است همه افراد در مناطق سيل زده داشته باشند اما زنان علاوه بر اين موارد ممکن است دچار عفونت هاي داخلي هم شوند. به همين جهت لازم است برخي از نکات مهم بهداشتي را به شکلي جداگانه در مورد زنان و کودکان يادآوري کنيم.
به دليل نبود دستشويي مناسب در منطقه، عفونت هاي زنانه زياد است و بيشتر آنان به مراکز پزشکي مراجعه مي کنند؛ به همين دليل لازم است در کمک هاي ارسالي به اين موضوع توجه شود و زنان از لباس تميز استفاده کنند و در شست وشو از شوينده ها کمک بگيرند.
هنوز در بسياري از مناطق سطح آب بالاست و زنان همپاي مردان داخل آب گل آلود در تردد هستند تا وسايل زندگي خود را نجات دهند و همين موضوع زمينه عفونت را فراهم مي کند. اگرچه نمي توان در شرايط اوليه کمک زيادي کرد، اما لازم است زنان کمترين زمان ممکن در آب گل آلود بمانند.
ممکن است در جريان حادثه زنان و کودکان زخمي شده باشند و در اين مدت پانسمان سالمي روي آنها قرار نگرفته و عفونت کرده باشد، لازم است اين زخم ها هر چه زودتر به مراکز پزشکي نشان داده شوند چرا که زخم باز و عفونت کرده مي تواند بسيار خطرناک باشد.
*مردم در اين مناطق در معرض تعديد بيماري هاي پوستي و انواع گزيدگي حشرات و جانوان هستند؛ به همين دليل لازم است در ابتدا آموزش هاي لازم به همه افراد به خصوص زنان و کودکان داده شود.
*بسياري از زنان پس از فروکش کردن سيلاب، شروع به تميز کردن خانه و لوازم آن کرده اند؛ در حالي که بسياري از اين لوازم مي توانند آلوده باشند. بهتر است هنگام کار با مناطق آلوده و لوازم از دستکش ها، محافظ چشم و چکمه استفاده کنند.
*قارچ ها در پشت ديوار و زير کف پوش ها و درون چوب ها رشد مي کنند. پس بهتر است تا زماني که چوب هاي به کار رفته در ساختمان کاملاً خشک نشدند، از ديگر مواد جايگزين استفاده نکنيد. تا زماني که قارچ ها در حال رشد در منطقه هستند، از اسپري حاوي محلول آب و سفيدکننده خانگي استفاده کنيد.
*تا زماني که آب لوله کشي وصل شود، از آب معدني پلمپ شده يا آب جوشيده بنوشيد. هر نوشيدني، ميوه، سبزي و غذايي که در معرض آب سيل بوده است، نبايد مصرف شود چرا که خطر مسموميت و اسهال بسيار بالاست.
*سيلاب ها براي پرورش پشه ها ايده آل هستند که مي تواند بيماري هايي مانند بيماري هاي ويروسي را حمل کنند. آب هايي که نمي توانند تخليه شوند، مي توانند با حشره کش ها و عوامل کنترل بيولوژيکي ضدعفوني شوند. هميشه دستورعمل هاي برچسب آفت کش ها را به درستي دنبال کنيد.
*خانم هاي باردار در زمان رخداد بلاياي طبيعي مانند سيل آسيب پذيرتر هستند و بايد بيشتر از قبل به سلامتشان توجه کنند و حواسشان به علائم و تغييرات بدني شان باشد. شرايطي که در زمان سيل به وجود مي آيد، خيلي دردناک است و آسيب رواني آن مي تواند با عوارض خطرناکي همراه باشد.
*زنان در مناطق سيل زده به لباس زير يک بار مصرف و نو، پدهاي بهداشتي، پد ضدعفوني کننده، دستمال مرطوب، پوشک بچه و پمادهاي ضد حساسيت پوستي نياز دارند و لازم است اين اقلام به شکل فوري در دسترسشان قرار گيرد.
*بسياري از کودکان در آب هاي باقي مانده از سيلاب شروع به بازي مي کنند و به همين دليل زمينه آلودگي و بروز بيماري در آنها وجود دارد. تا حد امکان از اين شرايط جلوگيري کنيد و در صورت لزوم از شست وشوي بدن کودکان بعد از بازي غافل نشويد.
*در بسياري از مناطق تيم هاي پزشکي و حمايتي حضور پيدا کرده اند و يا به شکل دوره اي به آنها مراجعه دارند، در صورت بروز هر کدام از مشکلات فوق و يا نياز به بررسي پزشکي، حتما با پزشکان و امدادگران هلال احمر مشورت و مشکلتان را با آنها در ميان بگذاريد. بسياري از زنان ممکن است از حرف زدن و اعلام اين مشکلات به دليل شرم و حيا خودداري کنند بايد بدانيد که در چنين شرايطي، حفظ جان و خود و خانواده در اولويت قرار دارد و اين افراد براي کمک به شما در آنجا حضور دارند.
*فارغ از آسيب هاي جسمي، در مورد آسيبهاي رواني و روحي هم زنان آسيب پذيري بيشتري در زمان وقوع اين حوادث سخت دارند و تازه پس از وقوع حادثه و فروکش کردن هيجان آن وچار فشارها و بحران هاي روحي مي شوند. به خصوص زناني که يکي از اعضاي خانواده خود را از دست داده اند و يا خانه و زندگي خود را آنطور ويران و زير آب رفته مي بينند، دچار بحران هاي روحي مي شوند و لازم است در اين ايام تنها نمانند و مشاوراني که در اين مناطق هستند، با آنها حرف بزنند و مراقبشان باشند تا به جريان زندگي برگردند.
حضور در مشهد و زیارت بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع) حسی وصف نشدنی دارد که با هیچ واژه ای نمی توان آن را بیان کرد. در کنار این حس خاص، گشت و گذار در شهر و دیدن آثار باستانی مشهد هم می تواند لذت سفر را دوچندان کند. همانطور که در قسمت قبل گفتیم، مشهد مقدس علاوه بر حرم مطهر رضوی که آرامش را مهمان دلها می کند، جاذبه های تاریخی فراوانی دارد که با دیدن آنها به عمق تاریخ می روید و اندکی در گذشته غرق می شوید. در ادامه باز هم به معرفی آثار تاریخی کمتر شناخته شده پرداخته ایم تا با سفر به این شهر هم از زیارت لذت ببرید و هم از دیدن بناهای تاریخی شهر مشهد.
خانه داروغه
از دیگر بناهای ارزشمند مشهد می توان به خانه تاریخی داروغه اشاره کرد. بنایی به جا مانده از دوران قاجار که با دستور محمد یوسف خان، داروغه مشهد به دست معماران روسی ساخته شد. با این حال رگه هایی از معماری ایرانی نیز در آن دیده می شود. سبک ساختاری این بنای زیبا، استفاده از آجرهای قالبی در شکل های مختلف، استفاده از کاشی های هفت رنگ، تزیینات چوبی زیر سقف ها، تندیس های گچی قالبی و تراشیده شده در نمای رو به حیاط است که برگرفته از معماری روسی است. با این حال نقشه کلی ساختمان مانند دیگر بناهای قدیمی ایرانی است، به طوری که در ورودی حیاط و در مرکز آن یک حوض (عضو اصلی خانه های قدیمی ایران) و در اطراف آن، چهار باغچه کوچک (نماد زندگی و سبزی در بناهای قدیمی) دیده می شود. همچنین ساختمان اصلی روبه روی در ورودی قرار گرفته و با دو ردیف پله از گوشه ها به طبقه بالا متصل است. این خانه، تنها بنای قدیمی است که در حیاط مرکزی زمستان نشین و تابستان نشین را در کنار هم دارد. جالب است بدانید که این خانه در مشهد، اولین جایی بود که حمام داشت. خانه داروغه در تاریخ 7 مهر سال ۱۳۸۱ به عنوان اثر ملی به ثبت رسید.
نشانی: خیابان نواب صفوی، راسته حوض مسگران، کوچه داروغه
موزه مردم شناسی رباط ویرانی
این موزه که می توان آن را نخستین موزه مردم شناسی روستایی کشور و اولین موزه تخصصی مشاغل و حرف سنتی در استان خراسان به شمار آورد، مربوط به دوره تیموری است. این رباط سرپوشیده، بدون حیاط مرکزی، 9 اتاق با سقف های جناقی دارد که 8 اتاق آن به شکل قرینه روبه روی هم قرار گرفته اند و یک اتاق آن نیز در انتهای بنا واقع شده است.این موزه که در بنایی تاریخی خودنمایی می کند، بخش های مختلفی دارد که مشاغلی مثل فیروزه تراشی، هَرَکاره تراشی، زین سازی، جاروبافی و... را به نمایش گذاشته است.رباط ویرانی که در شاندیز، بخش طرقبه، روستای ویرانی واقع شده، در تاریخ ۲۷ دی ماه ۱۳۷۷ به ثبت ملی رسیده است.
نشانی: ۱۰ کیلومتری جاده مشهد به شاندیز- ویرانی 19
کاروانسرای بابا قدرت مشهد
این کاروانسرا که یکی دیگر از بناهای تاریخی مشهد است، در زمان فتحعلی شاه از سوی اسحاق خان قرائی برای استراحت کاروان های زائران مشهد بنا شد. این مجموعه 1500 مترمربعی، یک حیاط مرکزی دارد که 16 اتاق و ایوان در اطراف آن دیده می شود. در دو طرف بنا و پشت اتاق ها، فضای دو اصطبل قرار دارد و در چهار گوشه بیرونی آن نیز برج هایی دیده می شود که به مرور زمان تغییر شکل یافته اند. در امتداد ایوان ورودی نیز ایوان دیگری وجود دارد که منتهی به بالاخانه آن می شود. این اثر ارزشمند که در تاریخ 10 مهر سال ۱۳۸۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، در حال حاضر با نام مجتمع گردشگری باباقدرت شناخته می شود که دارای رستوران سنتی، چایخانه سنتی و بازارچه سنتی است و چهار گواهینامه بین المللی از کشور انگلستان در زمینه خدمات توریسم و رستوران دارد.
نشانی: انتهای بازار رضا- میدان ۱۷ شهریور - بلوار صدر - نبش صدر 16
خانه توکلی
این بنای تاریخی دوران قاجار به دلیل اینکه در نزدیکی حرم مطهر قرار گرفته، بازدیدکنندگان زیادی دارد. از مهم ترین ویژگی های این خانه می توان به کاشی کاری و آجرکاری های نفیس آن اشاره کرد. ستون های آجری این بنا که انتهای آنها به کتیبه ای در بالای ستون ها ختم می شود، جلوه ای خاص به آن بخشیده است. فضاهای داخل خانه نیز به وسیله ارسی از یکدیگر جدا شده اند. در ورودی این خانه دو کتیبه کاشی کاری شده دیده می شود که آیات «انا فتحنا لک فتحا مبینا» و «و ان یکاد» روی آن حکاکی شده است. این بنا با آن معماری چشم نواز در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
نشانی: مشهد - خیابان نواب صفوی 7 (بازدید رایگان)
فرهنگسرای بهشت
این مجموعه تاریخی که به دوران پهلوی برمی گردد و بیش از 80 سال قدمت دارد، یکی از صدها بنای تاریخی محله سراب شده بود. اولین کاربری این بنای تاریخی استفاده از آن به عنوان دبیرستانی با نام مستوفی بوده است. در این فرهنگسرا برای آشنایی مسافران و زائران حرم رضوی با حوزه ها و ابنیه های تاریخی مشهد، کانون مشهد شناسی راه اندازی شده است. فرهنگسرای بهشت در تاریخ 12 تیر سال 1384 به ثبت ملی رسید.
نشانی: خیابان امام خمینی- خیابان جنت- جنب بنیاد شهید
خانه ملک
این خانه، یکی از بناهای تاریخی دوران قاجار است که تاکنون در مشهد پابرجا مانده است. گفته می شود بنای این خانه در گذشته بسیار وسیع تر از آنچه می بینید، بوده؛ اما در حال حاضر تنها بخش بیرونی آن باقی مانده است. خانه ملک که سرآمد خانه های تاریخی مشهد است، متعلق به حاج حسین ملک، یکی از ثروتمندان نیکوکار مشهدی بود، فردی که می گویند ثروتی بی نهایت داشت. بنای موجود شامل دو طبقه می شود؛ پذیرایی بزرگ خانه با سقفی چوبی و منبت کاری شده و شومینه زیبای گچبری در این ملک، حسی خاص به شما منتقل می کند. ضمن اینکه تنها نمونه حمام تاریخی خصوصی مشهد هم در حیاط این خانه دیده می شود که از زیر تلی از خاک بیرون آمده است. این حمام حدود ۱۲۷ متر مساحت دارد و در زیرزمین این خانه با معماری خاص اسلامی تزیین شده و دارای قسمت های میان در، گرمخانه، سرویس بهداشتی، نمازخانه، آتش دان و محل انبار چوب و مواد سوختنی است.خانه ملک که از لحاظ معماری، تلفیقی از معماری سنتی و اروپایی است، در سال 1377 در فهرست آثار تاریخی ایران به ثبت رسیده است.در حال حاضر در این بنای تاریخی یک مرکز اداری، فرهنگی و هنری با حضور هنرمندان توانمند به صورت کارگاه های زنده هنری فعالیت می کند و بالغ بر ۱۰ کارگاه در این مرکز فعال است.
آدرس: مشهد، میدان شهدا، ضلع شرقی خیابان امام خمینی- روبه روی ساختمان دارایی (بازدید رایگان)
مشعل - زندگي با وجود تمام فراز و نشيب ها و سختي هايش مي تواند لذت بخش باشد اگر به زيبايي هايش بيشتر از نازيبايي هايش بها دهيم. برخي معتقدند زندگي خوب و راحت تنها در سايه پول زياد است که معنا پيدا مي کند، برخي هم بر اين باورند که در زندگي پول در اولويت نيست و مي توان با اندک داشته هم خوش بود و از زندگي لذت برد. اين درست است که پول در زندگي، حلال بسياري از مشکلات است، اما لذت بردن از زندگي نه به پول زياد نياز دارد و نه به داشتن شرايط خاص، چراکه در بدترين شرايط هم مي توان از زندگي لذت برد. براي لذت بردن تنها کافي است کمي نگاهمان را به زندگي تغيير دهيم و وسعت ديدمان را وسيع کنيم. با اين تغيير نگاه و جذب انرژي مثبت مطمئن باشيد که اتفاقات خوبي در زندگي مي افتد که باعث شادي مان مي شود. براي ايجاد لحظات خوش در زندگي راه هاي ساده اي وجود دارد که به راحتي مي توان از آنها استفاده کرد. پس دست به کار شويد و با انجام اين کارها لحظاتي طعم شيرين زندگي را بچشيد.
بخندید: مطمئنا این جمله را شنیده اید که «خنده بر هر درد بی درمان دواست». پس خندیدن را از یاد نبرید. خودتان را آنقدر درگیر مشکلات نکنید که وقتی برای خندیدن نداشته باشید. جدی بودن بیش از حد، فرصت خندیدن را از شما می گیرد. در جمع افراد شوخ و بامزه حضور داشته باشید تا خنده بر لبانتان بنشیند. بزرگی گفته «روزی که در آن نخندیده باشید، هدررفته است»، پس زمان را از دست ندهید و از همین حالا دست به کار شوید.
تحسین زیبایی ها: در زندگی تمام آدم ها چیزهایی وجود دارد که زیبایی هایشان قابل تحسین است. بهتر است به این زیبایی ها عادت نکنید، چراکه با تحسین آنها می توانید لحظات خوشی را برای خود بسازید، زیبایی هایی که هر روز انواع و اقسام آن را می بینید مثل اطرافیانتان، گیاهانی که در خانه دارید، ساختمان ها و ... . چیزهایی که هر بار نگاه کردن به آنها شما را تحسین شان وامی دارد. با این کار حسی خاص به خودتان منتقل می کنید.
استفاده از داشته ها: یکی از عادت های بد برخی از ما این است که بهترین لباس ها، غذاها، تفریحات، پول ها و حتی احساساتمان را برای روز مبادا نگه می داریم. این کار اشتباهی است. بهتر است از آنچه در اختیار دارید، استفاده کنید و از لحظه حالتان لذت ببرید.
شوخی با مشکلات: مشکلات جزئی از زندگی است و نمی توان آن را انکار کرد. برای پشت سر گذاشتن مشکلات زندگی بهتر است با آنها شوخی کنید، کاری که مطمئنا ناراحتی هایتان را کاهش خواهد داد. البته از یاد نبرید که منظورمان از شوخی با مشکلات، سرکوب کردن خودتان یا به باد تمسخر گرفتن آنها نیست.
پرسیدن حال یک دوست قدیمی: کمتر کسی هست که از شنیدن صدای یک دوست قدیمی شاد نشود. این راه را امتحان کنید، ضرر ندارد. در اولین فرصت تلفن را بردارید و به یک دوست قدیمی زنگ بزنید. مطمئن باشید در مدت زمانی که با هم صحبت می کنید هر دوی شما از این کار لذت خواهید برد.
لذت آشپزی: آشپزی کردن یکی از راه هایی است که به آرامش و لذت ختم می شود. آشپزی برای کسانی که دوستشان دارید، برایتان لذت بخش خواهد بود و ساعات خوشی را به دنبال خواهد داشت.
هدیه های قدیمی و یادگاری ها: گاهی نگاه کردن به هدیه های قدیمی، عکس های خاطره انگیز و... برایتان یادآور روزهای خوش است، روزهایی که با به خاطر آوردن آن، لبخند بر لبانتان نقش می بندد و شما را به گذشته می برد. این اتفاق مصداق وصف العیش نصف العیش است.
کمک به دیگران: هر کاری از دست تان برمی آید، می توانید برای اطرافیانتان انجام دهید، کمک حتما نباید مالی باشد. اینکه پای درددل دیگران بنشینید یا به حمل خریدهای افراد میانسال و ... کمک کنید هم لذت بخش خواهد بود. پس لذت کمک به دیگران را از خودتان نگیرید.
جایزه به خود: گرفتن جایزه برای همه لذت بخش است و کوچک و بزرگ نمی شناسد. جایزه دادن به خودتان را از یاد نبرید. اتفاقات کوچک، گاهی به موفقیت های بزرگ می انجامد. بنابراین برای ترغیب شدن و پشت سر گذاشتن مشکلات در مسیر موفقیت ها برای خودتان جایزه در نظر بگیرید. یک ناهار خوشمزه، یک شاخه گل، یک بستنی خوشمزه، یک لباس شیک و... می تواند پاداش موفقیت تان باشد.
تشکر کردن: هر روز افراد زیادی به ما محبت می کنند. قدردانی و تشکر از آنها نه تنها خستگی را از تن آنها به در می کند، بلکه باعث لذت و شادی شما هم می شود. این تشکر می تواند از یک راننده تاکسی باشد، یا تشکر از یک همکار، رئیس، مادر، همسر و...
مرتب کردن: اتاق، محل کار، راه پله های ساختمان، کوچه، ماشین و... را تمیز و مرتب کنید تا هم اندکی از فکر و خیال مشکلات زندگی دور باشید و هم بعد از اتمام کار از تمیزی لذت ببرید. مرتب کردن محیط اطرافتان حس خوبی به شما منتقل می کند، حسی که در آن احساس سبکی دارید.
دیدن فیلم، خواندن رمان های جذاب و شعر خواندن: این تفریح با هیچ چیز قابل مقایسه نیست و برای تمام اقشار جامعه مناسب است. دیدن یک فیلم کمدی می تواند ساعت ها شما را به خنده وادارد و لحظات خوشی را برایتان رقم بزند. خواندن رمان های جذاب نیز خالی از لطف نیست. شعر خواندن هم یکی دیگر از راه های رسیدن به آرامش است، آرامشی لذت بخش که می تواند حس خوبی به ما بدهد.
رفتن به دل طبیعت و پارک: طبیعت مسکنی بسیار قوی برای از بین بردن استرس و فشارهای زندگی مدرن است. می توان با رفتن به طبیعت، خوردن ناهار در پارک، سر زدن به گلخانه ها یا تماشای غروب خورشید لحظاتی لذت بخش را ایجاد کرد، لحظاتی که اندکی ما را از مشکلات و سختی های زندگی دور می کند و باعث شادی مان می شود. با استفاده از مواردی که به آن اشاره کردیم، برای لحظه ای هم که شده شادی را مهمان زندگی تان کنید و از این لحظات و دقایق به وجود آمده، لذت ببرید.
براي اينکه سبزيجات يا گوشت به خوبي سرخ شوند، از ماهيتابه با اندازه مناسب استفاده کنيد.
- براي حفظ تردي سالاد و سبزيجاتي مانند کاهو آن را کاملا خشک کنيد، سپس روغن يا سس را به آن اضافه کنيد.
براي خوب پف کردن سفيده تخم مرغ، بهتر است آن را کاملا از زرده جدا کنيد. سپس براي مدتي در دماي اتاق قرار دهيد و بعد آن را با همزن بزنيد.
براي افزودن کشمش، گيلاس، آلبالو و ... به کيک، آنها را در کمي آرد که براي تهيه کيک اندازه گيري کرده ايد، بغلتانيد و بعد به مواد اضافه کنيد، اين کار باعث مي شود آنها ته نشين نشوند.
براي کاهش ميزان اسيديته در سس هاي حاوي گوجه فرنگي بهتر است کمي شکر به آن اضافه کنيد تا طعم آن خنثي شود.
فصل بهار، فصلي است که برخي دچار خشکي پوست و مو مي شوند. براي رفع اين مشکل با چند راهکار ساده مي توان لطافت و نرمي مو را در اين فصل حفظ کرد.
تخم مرغ
تخم مرغ را با روغن زيتون يا روغن بادام و عسل ترکيب کنيد و به مدت 30 تا 45 دقيقه روي مو قرار دهيد و سپس بشوييد. استفاده از ترکيب موز له شده، آب پرتقال و تخم مرغ و قرار دادن آن به مدت 30 دقيقه روي مو نيز خشکي مو را برطرف مي کند.
روغن کرچک
ترکيب روغن کرچک با خردل و روغن زيتون و ماساژ مو و پوست سر با اين ترکيب به مدت 30 دقيقه، يک راهکار مناسب براي جلوگيري از خشکي مو و پوست سر است.
خامه
ترکيب خامه با شير و قرار دادن آن به مدت 15 دقيقه روي سر راهکار مناسبي براي جلوگيري از خشکي مو است.
روغن نارگيل
روغن نارگيل در مورد خشکي مو معجزه مي کند. بهتر است موها را شب با روغن ماساژ دهيد و يک کلاه پلاستيکي روي آن قرار دهيد و بخوابيد و صبح موها را شستشو دهيد و معجزه آن را ببينيد.
مواد غذايي که مي توانيد فريز کنيد
مواد غذايي زيادي هستند که شايد کدبانوهاي خانه دار ندانند که مي توان آنها را فريز کرد به برخي از اين مواد غذايي در ادامه اشاره کرده ايم.
سفيده تخم مرغ
سفيده تخم مرغ، يکي از مواد غذايي است که کاربردهاي زيادي در تهيه غذاها و خوراکي ها مختلف دارد. شايد ندانيد که سفيده تخم مرغ را حدود 12 ماه مي توان درون فريزر نگه داشت، بدون اينکه مشکلي براي آن به وجود آيد. به گفته کارشناسان، اگر سفيده تخم مرغ را قبل از پختن به مدت يک شب درون فريزر نگه داريد، کيفيت آن زمان پخت و پز افزايش مي يابد.
کره
يکي از محصولات لبني ثابت در خانه ها کره است، محصولي که مي توان آن را درون فريزر نگه داشت. قاعدتا بسته بندي کارخانه اي کره بايد از کره درون آن محافظت کند، اما مي توان کره را درون کيپ زيپ هاي مخصوص قرار داد تا داخل فريزر بو نگيرد.
نان
کربوهيدرات ها، مواد غذايي ديگري هستند که به خوبي در سرما دوام مي آورند. نان ساندويچي خرد شده را مي توان حدود سه ماه در فريزر نگه داشت، در حالي که باگت هاي کامل حدود يک ماه در فريزر دوام دارند.
چيپس سيب زميني
يکي از خوراکي هايي که به خوبي در فريزر دوام مي آورد، چيپس سيب زميني است. فريز کردن اين خوراکي نه تنها تاريخ انقضاي آن را دو برابر افزايش مي دهد، بلکه مي تواند حالت ترد و شکننده اش را بيشتر کند. نکته اي که قبل از فريز کردن اين خوراکي بايد مورد توجه قرار داد، اينکه هواي داخل بسته بندي يا کيسه آن بايد کاملا خالي شود.
ذرت کامل
ذرت کامل، يکي از خوراکي هاي محبوب فصل هاي بهار و تابستان است. اگر در فصول ديگر هم به خوردن ذرت کامل علاقه منديد، مي توانيد اين خوراکي خوش طعم را حدود يک سال درون فريزر نگهداري کنيد. توجه داشته باشيد که ذرت بايد به صورت کامل همراه با برگ ها و ريشه هاي ابريشمي اش درون فريزر قرار گيرد.
گياهان و سبزي ها
گياهاني مانند ريحان، پونه، جعفري، آويشن و نعناع را مي توان فريز کرد. براي اين کار بايد سبزي ها را خرد کنيد، درون قالب هاي يخ بريزيد و براي فريز شدن هم مقداري آب و روغن زيتون به آنها اضافه کنيد و درون فريزر بگذاريد. با اين ترفند در صورت نياز به سبزي ها، مي توانيد آنها را به راحتي از قالب يخ بيرون بياوريد و به خورش، سوپ و... اضافه کنيد.
مغزهاي خام
فريز کردن مغزهاي خام به حفظ چربي هاي طبيعي درونشان کمک مي کند. البته بهتر است اين کار را با استفاده از ظرف هاي مخصوصي که مانع از رسوخ هوا مي شوند، انجام دهيد تا مغزهاي خام فريز شده شما هشت ماه دوام بياورند.
تيم فوتبال نفت مسجد سليمان در هفته بيست و پنجم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در مشهد و مقابل پديده با 3 گل شکست خورد تا اوضاع اين تيم نفتي در انتهاي جدول بحراني شود و خطر سقوط را بيش از پيش حس کنند.
شکست سنگين در مشهد، تبعات خوشايندي براي تيم فوتبال نفت مسجد سليمان نداشت و به محض بازگشت اين تيم از مشهد به مسجد سليمان، اعضاي هيات مديره باشگاه با برگزاري جلسه اضطراري تصميمات جديدي گرفتند تا اين تيم به ليگ دسته يک فوتبال ايران سقوط نکند.
اعضاي هيات مديره باشگاه در جلسه اي که برگزار شد، به اين نتيجه رسيدند که تغيير سرمربي در اين مقطع بهترين چاره کار است؛ چرا که با شوک تعويض مربي مي توانند تيم را در ليگ برتر نگه دارند.
بعد ازپايان اين جلسه، مدير عامل باشگاه بلافاصله جلسه اي با عليرضا مرزبان، سرمربي تيم برگزار مي کند و در نهايت به توافق مي رسند که مرزبان براي حفظ و بقاي تيم در اين شرايط دوستانه، از جمع مسجد سليماني ها جدا شود.
مهران نصيريان دوست، مديرعامل باشگاه نفت مسجد سليمان با تاييد اين خبر طي گفت وگويي به خبرنگار «مشعل» گفت: باخت به پديده، شرايط تيم را بحراني کرد و با توجه به برد تيم سپيدرود و رسيدن آنها به يک امتياز نفت در جدول، اوضاع و شرايط را براي تيم فوتبال نفت مسجد سليمان سخت تر از قبل کرد. بر همين اساس، بلافاصله اعضاي هيات مديره با برگزاري جلسه اي دور هم جمع شدند تا براي برون رفت از اين مشکل، يک تصميم درست و به موقع بگيرند.
با توجه به تجربه قبلي نمي خواستيم که نفت مسجد سليمان، دوباره مثل 4 سال پيش به ليگ دسته پايين تر سقوط کند. براي همين بعد از چند ساعت جلسه به اين نتيجه رسيديدم که در حال حاضر، بهترين تصميم، کنار گذاشتن عليرضا مرزبان، سرمربي تيم است تا با رفتن او، به تيم شوک داده و از اين بحران خارج شويم.
نصيريان دوست در ادامه در خصوص مرزبان و عملکرد او گفت: مرزبان در نيم فصل اول نتايج خوبي گرفت و شرايط تيم هم در جدول مناسب بود و ما هم راضي بوديم؛ ولي در نيم فصل دوم نتوانست نتايج مناسبي بگيرد و باخت سنگين به پديده هم در اين شرايط، اوضاع را بحراني تر از قبل کرد و باعث شد تصميم بگيريم با او ادامه ندهيم.
مديرعامل نفت مسجد سليمان در خصوص اينکه مرزبان را برکنار کردند يا با توافق جدا شدند، گفت: بعد از جلسه هيات مديره، با مرزبان جلسه اي داشتم و بعد از چند ساعت صحبت، او هم قبول کرد در اين شرايط نمي تواند به تيم کمک کند و بهترين کار رفتن است تا با شوک دادن از اين طريق به تيم کمک شود. بنابراين بايد بگويم مرزبان با توافق و دوستانه از ما جدا شد و نبايد لفظ اخراج را به کار ببريم.
او در خصوص گزينه جانشيني مرزبان و چرايي انتخاب فيروز کريمي و اينکه چگونه با او به توافق رسيدند، گفت: بعد از رفتن مرزبان با اعضاي هيات مديره چند مربي را در نظر گرفتيم تا با بررسي کارنامه و رزومه آنها بهترين را انتخاب کنيم که بتوانيم در 5 بازي باقيمانده نتايج لازم را بگيريم و تيم در ليگ برتر باقي بماند. در ميان گزينه هايي که داشتيم، در نهايت روي نام فيروز کريمي به توافق رسيديم و مذاکره با او را شروع کرديم که مذاکره با او خوب پيش رفت و در نهايت به توافق رسيديم.
فيروز کريمي، مربي خوبي است که مي تواند به لحاظ روحي - رواني به تيم شوک مثبت وارد کند و به قول معروف و به اصطلاح فوتبالي ها «کار را دربياورد» و به تيم کمک کند تا در ليگ برتر بمانيم. او در ادوار گذشته ليگ چند بار توانسته در چنين شرايطي چند تيم را در ليگ نگه دارد و براي همين اميد داريم که او نفت مسجد سليمان را هم در ليگ برتر حفظ کند.
نصيريان دوست در خصوص اينکه چقدر براي نفت اين شانس را قائل است که با فيروزکريمي در ليگ باقي بمانند، گفت: ما دو بازي حساس و سرنوشت ساز و رودررو بادو تيم سپيدرود و استقلال خوزستان در خانه داريم که به عبارتي هر کدام از اين ديدار ها 6 امتيازي است. هر دو حريف ما در منطقه سقوط و پايين تر از ما قرار دارند و پيروزي در اين دو ديدار مي تواند حکم بقاي ما را صادر کند، البته يک بازي هم با نفت آبادان داريم که در خوزستان است و آن هم بسيار سرنوشت سازاست. بنابراين فکر مي کنم شانس بالايي براي بقا در ليگ برتر داريم.
تمام دلخوشي مردم نفت مسجد سليمان، فوتبال است و با توجه به مسؤوليت اجتماعي که در قبال مردم داريم، بهترين کار حفظ و بقاي تيم در ليگ برتر است تا دل مردم و هواداران تيم فوتبال نفت مسجد سليمان را شاد کنيم.
تيم فوتبال صنعت نفت آبادان از هفته بيست و پنجم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران، برابر مهمانش پارس جنوبي جم به برتري رسيد تا براي سومين بار، طعم پيروزي در ليگ برتر هجدهم را بچشد!
نفت آبادان در شرايطي در دربي نفتي ها ميزبان پارس جنوبي جم بود که خطر سقوط، اين تيم ريشه دار نفتي را تهديد مي کرد. در مقابل پارس جنوبي نه در منطقه سقوط قرار داشت و نه شانس کسب سهميه آسيايي، از اين رو با آرامش خاصي قدم به دربي نفتي ها گذاشت.
شاگردان پائلو سرجيو پرتغالي در خانه و ورزشگاه تختي آبادان چيزي براي از دست دادن نداشتند، بنابراين براي فرار از منطقه خطر، بازي را هجومي آغاز کردند؛ ولي در زدن ضربات آخر دقت لازم را نداشتند.
تيم صنعت نفت که تا قبل از دقيقه 40 موقعيت هاي خوبي براي گلزني داشت و از آنها استفاده نکرد، در اين دقيقه با شوت زيباي ميلاد جهاني به گل رسيد و هيوهاي هواداران در ورزشگاه تختي پيچيد. بازي در نيمه اول با همين نتيجه به پايان رسيد تا خيال هواداران آباداني تا حدودي براي پيروزي راحت شود. نيمه دوم را بازهم نفتي هاي آبادان بهتر از پارس جنوبي آغاز کردند و سعي در اداره حريف داشتند و بيشتر توان خود را روي ضد حملات گذاشتند تا از اين حربه استفاده ببرند. پارس جنوبي در نيمه دوم اين ديدار، براي گل خورده سخت تلاش کرد؛ ولي دفاع مستحکم نفتي ها مانع باز شدن دروازه اين تيم شد تا نفتي ها با يک گل به برتري رسيده و به سه امتياز شيرين دست يابند. دربي رفت با تساوي دو بر دو در جم به پايان رسيده بود. تيم فوتبال صنعت نفت آبادان با اين پيروزي 24 امتيازي شد تا در رده سيزدهم جدول رده بندي رقابت هاي ليگ برتر قرار گيرد.
سرمربي تيم فوتبال صنعت نفت آبادان عقيده دارد، فرصت هاي خيلي خوبي برابر پارس جنوبي داشتند و اگر کمي دقت مي کردند، مي توانستند با بيش از يک گل به پيروزي برسند.
پائلو سرجيو، سرمربي تيم فوتبال صنعت نفت آبادان بعد از پيروزي در دربي نفتي ها در خصوص اين ديدارگفت: دربي هميشه سخت است، بخصوص اينکه يک تيم در چنين بازي به 3 امتياز کامل بازي احتياج داشته باشد. ما از ابتداي بازي براي کسب سه امتياز به ميدان رفتيم؛ ولي استرس در وجود بازيکنان صنعت نفت موج مي زد. براي همين قبل از اينکه به گل برسيم، چند موقعيت 100 درصد گلزني را به دليل استرس بالاي مهاجم خود از دست داديم. در کل بايد بگويم که بازي بسيار خوبي بين 2 تيم برگزار شد و خدا را شکر سه امتياز مهم را کسب کرديم.
او در خصوص تيم پارس جنوبي گفت: تيم خوبي بود؛ ولي در اين ديدار به اندازه ما خوب نبود. تعداد بسيار کمي موقعيت روي دروازه ما داشتند؛ ولي برعکس، ما در امر موقعيت سازي موفق تر بوديم. براي همين اعتقاد دارم که اگر قدر موقعيت ها را مي دانستيم، قطعا به پيروزي بيش از يک گل مي رسيديم؛ ولي مهم کسب سه امتياز سرنوشت ساز اين ديدار بود که به دست آورديم.
سرجيو در مورد اينکه نفت در ليگ باقي مي ماند، اظهار کرد: شک نکنيد نفت با کسب مقام مناسب در ليگ باقي مي ماند. درست است که در بعضي مواقع، نتايج خوبي نگرفتيم؛ ولي ما شايسته بهتر از اينها هستيم؛ چون بازيکنان خوبي دارم.
او در مورد سومين برد فصل شاگردانش گفت: ما بايد در نيم فصل اول به اين عدد مي رسيدم، نه الان؛ اما به جرات مي گويم که شانس با ما يار نبود. در بيشتر از 7 يا 8 بازي ما از حريف پيش بوديم و در دقايق و يا ثانيه هاي پاياني امتياز کامل را از دست داديم.
سرمربي تيم فوتبال پارس جنوبي جم عقيده دارد، در دربي، نفتي ها بهتر از حريف هم نام خود بازي کردند و براي همين مستحق پيروزي بودند؛ ولي شانس با آنها ياري نکرد.
مهدي تارتار، سرمربي تيم فوتبال پارس جنوبي جم بعد از شکست در دربي نفتي ها ابتدا ضمن ابراز همدردي با مردم خوزستان به خاطر وقوع سيل و خسارت وارده به اين استان در خصوص بازي گفت: بازي دادن به بازيکنان جوان تاوان دارد و ما با پذيرفتن شکست، اين تاوان را داديم. در طول بازي، ما بهتر از صنعت نفت آبادان بازي کرديم؛ ولي از موقعيت هايمان بخوبي استفاده نکرديم؛ البته بايد اضافه کنم که در ضربات آخر، نه تنها دقت نداشتيم، در بعضي صحنه ها هم شانس با ما يار نبود و هم اينکه گلر نفتي ها روز خوبي را پشت سر گذاشت.
سرمربي تيم پارس جنوبي، اشتباه بازيکنان جوانش در پذيرفتن گل را تاثيرگذار دانست و گفت: ميلاد جهاني، بازيکن باتجربه صنعت نفت درون 18 قدم از بي تجربگي بازيکن جوان ما بخوبي استفاده کرد و گل زيبايي را به ثمر رساند. ما بازي را خيلي خوب آغاز کرديم و بهتر از صنعت نفت بوديم و حريف روي يک اشتباه بچگانه ما به گل رسيد؛ البته بازهم تاکيد مي کنم، با اينکه در اين ديدار از چند بازيکن جوان خود استفاده کرديم؛ ولي در کل بهتر از صنعت نفت آبادان بوديم.
تارتار درباره داوري هم گفت: داوري مشکلي نداشت و بايد بگويم بعد از مدت ها شاهد يک قضاوت خوب بوديم.
او به جايگاه پارس جنوبي در انتهاي فصل اشاره کرد و گفت: با توجه به اينکه سقوط نمي کنيم و از سوي ديگر شانسي هم براي کسب سهميه آسيايي نداريم، درصدد هستيم در 5 بازي آخر فصل، با کسب نتايج خوب بتوانيم جزو 6 تيم اول جدول باشيم و مثل فصل گذشته، فصل را با خوبي به پايان ببريم تا دل هواداران جمي را شاد کرده باشيم.
دو تيم بسکتبال پتروشيمي بندر امام و پالايش نفت آبادان که موفق شده بودند با اقتداراز مرحله پلي آف به نيمه نهايي ليگ برتر بسکتبال باشگاه هاي ايران صعود کنند، در اين مرحله رقابت سخت و نزديکي را با يکديگر برگزار مي کنند. هر تيمي که در اين مرحله موفق شود از 5 ديدار به 3 پيروزي برسد، مي تواند به فينال راه پيدا کند.
دو ديدار ابتدايي اين مرحله در ماهشهر بر گزار شد که دوتيم هرکدام يک پيروزي و يک شکست در کارنامه خود ثبت کردند تا از همين ابتدا همه چيز به طور مساوي پيش برود.
در ديدار اول، اين پتروشيمي بندر امام بود که در ماهشهر موفق شد درديداري نزديک و حساس با نتيجه 75 بر 73 به پيروزي برسد. پتروشيمي در ديدار دوم هم به دنبال پيروزي بود تا بيشتر راه را براي رسيدن به فينال طي کرده باشد که در خانه اسير شگفتي سازي آباداني ها شد.
پالايش نفت آبادان که در دور مقدماتي در دو ديدار رفت و برگشت هم در آبادان و هم در ماهشهر به پتروشيمي باخته بود، اين باردر ماهشهردست به کار بزرگي زد و توانست پتروشيمي را با نتيجه 68 بر 58 شکست دهد تا همه چيز به تساوي کشيده شود و حالا در مرحله بعد در آبادان کار سخت تر از قبل شود. طبق برنامه، دوبازي بعدي در آبادان خواهد بود.
2 تيم بازي پاياپايي درکوارتر نخست انجام دادند و تيم پالايش نفت 14 بر 11 اين کوارتر را به سود خود پايان داد. تيم پتروشيمي بندر امام باز هم اسير بازي خوب پالايش نفت شد و بسختي توانست 14بر 13 پيروز شود. تيم پالايش نفت در کوارتر سوم هم بازي برتري نسبت به پتروشيمي بندر امام انجام داد و با پرتاب هاي سه امتيازي خود 21 بر 15 به برتري رسيد. پتروشيمي بندر امام که قافيه را باخته بود، در کوارتر چهارم براي جبران اختلاف امتياز به ميدان رفت، ولي دفاع خوب نفتي ها و ضد حملات اين تيم باعث شد پتروشيمي 20 بر 19 شکست را در اين کوارتر بپذيرد. در اين بازي، آرن داودي، با کسب 17 امتياز براي تيم نفت، امتيازآورترين بازيکن بود و اصغر کاردوست هم با کسب 13 امتياز براي پتروشيمي، امتيازآورترين بازيکن تيمش بود.
حاتمي:هنوزکار تمام نشده است
سرمربي تيم بسکتبال پتروشيمي بندرامام معتقد است که هنوز کار تمام نشده و تيمش مستحق حضور در فينال است.
مهران حاتمي، سرمربي تيم بسکتبال پتروشيمي بندرامام بعد از يک پيروزي و يک شکست برابر پالايش نفت آبادان در مرحله نيمه نهايي گفت: دو بازي پاياپاي را برگزار کرديم. هر دوتيم شايسته پيروزي بودند. در ديدار اول ما بهتر بوديم وبرنده شديم و در ديدار دوم نفتي ها خوب بودند و موفق شدند برنده از زمين خارج شوند. بچه هادر اين دو بازي، سنگ تمام گذاشتند و من از آنها راضي هستم.
سرمربي پتروشيمي در خصوص بازي با نفت در آبادان گفت: من قبلا هم گفتم و بازهم تاکيد مي کنم، ديدار با پالايش نفت آبادان براي هرتيمي سخت است. آ نها يکي از قطب هاي بسکتبال ايران به حساب مي آيند و تيمي قدرتمند هستند. شما ديديد که در بازي اول با نتيجه نزديک آنها را شکست داديم و دربازي دوم در خانه مغلوب شديم. براي همين کار سختي در آبادان داريم؛ اما ما در اين مدت تمرين هاي بسيار سختي را پشت سر گذاشتيم. بازيکنان پتروشيمي بندرامام از لحاظ بدني در بهترين شرايط قرار دارند و هدف ما حضور در فينال است و براي برد به آبادان مي رويم.
حاتمي در مورد داوري گفت: داوري در هر دوديدار خوب بود. من مشکلي نديدم . اشتباه هاي داوري در هر بازي وجود دارد و مطمئنا اين اشتباه ها عمدي هم نيست؛ البته هميشه تيم بازنده به داوري اعتراض دارد و اين طبيعي است. من اميدوارم در آبادان هم فدراسيون بهترين داوران را براي اين ديدار انتخاب کند. حاتمي درباره اينکه چقدر شانس صعود به فينال و قهرماني دارند، گفت: نبايد حريف را دست کم گرفت. مسلما ما مي خواهيم فيناليست و قهرمان شويم. بنابراين در دو ديدار آبادان تمام تلاش خودمان را مي کنيم که برنده باشيم. در مورد شانس هم بايد بگويم به اندازه يکسان دو تيم شانس صعود دارند.
سامري: مي خواهيم فيناليست شويم
سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان عقيده دارد، داوري نقش بسزايي در نتايج دارد و قضاوت عادلانه، تمرکز هيچ تيمي را بر هم نمي زند.
هماد سامري، سرمربي تيم بسکتبال پالايش نفت آبادان پس از برد تيمش مقابل پتروشيمي بندرامام دربازي دوم و به تساوي کشيده شدن کار در دوبازي ابتدايي گفت: بازي دوم مقابل پتروشيمي همچون بازي نخست به لحاظ فني بسيار خوب و از سطح بالايي برخوردار بود. هردوتيم به دنبال پيروزي بودند و استفاده از فرصت ها در کسري از ثانيه باعث برتري مي شود که شاگردانم موفق شدند از اين برتري استفاده کرده و برنده بازي دوم باشند.
درادامه سرمربي نفت به داوري اشاره داشت و گفت: وقتي داوري تجربه لازم را داشته باشد که بتواند بازي در سطح ليگ برتر را خوب مديريت کند، بازي شکل مناسبي خواهد داشت. براي همين در ديدار دوم کم اعتراض بود و تنها به بازي پرداخته شد و مشکل خاصي نبود. شايد اگر قضاوت بازي نخست هم مثل دوم عادلانه تر بود و مديريت خوبي داشت، اکنون نتيجه دو هيچ، به نفع ما بود که براي ما کار بسيار بزرگي است؛ اما به هر حال توانستيم سريع به بازي برگرديم تا همه چيز به طور برابر پيش برود.
سامري درباره 2 ديدار بعدي که درآبادان برگزار مي شود، گفت: دو بازي سخت داريم که اميدواريم بتوانيم خوب مديريت کنيم و نتيجه لازم را بگيريم.
سرمربي پالايش نفت آبادان درباره شانس فيناليست شدن تيمش گفت: به طور قطع تمام بازي ها سخت خواهد بود. دو بازي در آبادان بسيار سخت است و در حال حاضر بردمان يک به يک است. تنها حسن بازي دوم اين بود که توانستيم باخت ديدار اول را جبران کنيم تا دو هيچ از حريف عقب نمانيم. اميدوارم در دو بازي که در آبادان داريم، برنده بازي باشيم و به فينال برويم.
مدير عامل و رؤساي باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب، در ديداري صميمانه از سيد رسول صالح پور، قهرمان و پيشکسوت ارزنده ورزش تنيس روي ميز کشور و صنعت نفت، تجليل کرد.
تکريم و احترام به کساني که سال ها براي رشد و توسعه ورزش کشور و نفت زحمات سخت و طاقت فرسايي را تحمل کردند، از جمله سنت هاي ارزشمند و پسنديده اي است که در سال هاي اخير بشدت مورد توجه مسؤولان باشگاه فرهنگي - ورزشي مناطق نفت خيز جنوب بوده و اين اقدام انسان دوستانه در اين مدت رونق بيشتري يافته است.
ورزش صنعت نفت سرشار از قهرمانان سرشناس و مطرحي است که در سال هاي نه چندان دور با درخشش در پيکارها و مسابقات قهرماني کشور و همچنين در عرصه برون مرزي اعم از ميادين بين المللي، آسيايي و جهاني موجب افتخار ورزش نفت و کشور بوده اند.
مدير عامل و مسؤولان باشگاه مناطق نفت خيز جنوب طي ديداري با سيد رسول صالح پور، پيشکسوت ارزنده و قهرمان سابق تنيس روي ميز کشور و نفت، از سال ها افتخار آفريني او تقدير کردند.
در آغاز اين ديدار، سيد رسول صالح پور، پيشکسوت ارزنده ورزش تنيس روي ميز خاطراتي از دوران جواني و دعوت شدن به تيم ملي بازگو و از اينکه پيشکسوتان ورزش مورد توجه مسؤولان قرار دارند، تقدير کرد.
او که در حال حاضر در آستانه80 سالگي قرار دارد، چند سال پي درپي در مسابقات رده هاي سني مختلف و از جمله رده سني پيشکسوتان رشته تنيس روي ميز شرکت کرده و بارها موفق به کسب عنوان قهرماني و سکوي نخست کشور در مسابقات مختلف شده است.
در پايان اين ديدار، به رسم يادبود، از سوي هدايت يزدي، مدير عامل؛ مهرداد بابادي وند، رئيس ورزش قهرماني؛ علي اصغر پونده نژادان، رئيس امور ورزش شرکت نفت و گاز آغاجاري و جمعي از مسؤولان لوح تقديري به سيد رسول صالح پور، قهرمان با سابقه تنيس روي ميز کشور اهدا شد.
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت به مناسبت ولادت حضرت امام زين العابدين (ع) در اعياد شعبانيه و نيز با هدف توسعه ورزش همگاني، اولين برنامه خود را در سال جديد در تاريخ 22فروردين 98 برگزار کرد و موفق شد به قله 3 هزار متري واريش در ارتفاعات البرزصعود کند.
28 نفر از کوهنوردان شرکت ملي نفت ايران با حرکت از روستاي واريش در دامنه رشته کوه البرز پس از 5 ساعت کوهپيمايي توانستند به قله 3 هزار متري واريش صعود کند.
اسامي کوهنورداني که در اين صعود حضور داشتند، عبارت است از: ناصر قره باقري، تورج ايرجي، مجيد خسروي، فريدون ابو قداره، مسعود اصغري، محسن صداقت، ابوالفضل ابراهيميان، محمد علي عبادي، هادي سوري، محمدرضا شهابي فر، بهنام حسين پور، بهروز نوروزي، محسن حدادي، حسن رزميان مقدم، موسي الرضا كريميان، مهدي دياني، سيد بهرام صفوي، حميدرضا محمدي، عبدالله امامي كوهپايه، سهيل مجد، الله يارالياسي، محمد شيخلو، مصطفي حسيني عدل، فرامرز فرجي، محمد گلپريان( مربي )، بهنام جدائيان (مربي)، اكبر مهديزاده (مربي) وحسين باقرزاده (سرپرست گروه).
تيم فوتبال جوانان صنعت نفت آبادان در آستانه صعود به ليگ برتر جوانان کشور قرار گرفت.
تيم فوتبال جوانان صنعت نفت آبادان که در گروه اول ليگ يک جوانان حضور داشت، موفق شد با پشت سر گذاشتن رقبايش در مرحله گروهي با کسب 28 امتياز به عنوان تيم نخست به مرحله نهايي اين ليگ صعود کند.
صنعت نفت آبادان به همراه تيم هاي جندي شاپور دزفول و وحدت بروجرد به مرحله بعدي ليگ يک جوانان صعود کردند.
ليگ يک جوانان در قالب دو گروه برگزار شد. از هر گروه سه تيم به مرحله دوم صعود کردند. در پايان اين 6 تيم به صورت متمرکز با هم به رقابت خواهند پرداخت که در نهايت دو تيم اول به ليگ برتر جوانان صعود خواهند کرد. تيم جوانان نفت آبادان، به اين ترتيب در يک قدمي صعود قرار دارد.
ابومحمد مشرف الدين مصلح بن عبدالله بن مشرف متخلص به سعدي، شاعر و نويسنده فارسي زبان است که در سال 606 هجري قمري چشم به جهان گشود و در 690 هجري قمري دار فاني را وداع گفت. او را با القاب استاد سخن، پادشاه سخن، شيخ اجل و... نيز مي شناسند. او در بغداد تحصيل را شروع کرد و در ادامه راهي مناطقي از شام و حجاز شد و در نهايت به زادگاه خود ايران بازگشت. دوران زندگي او همزمان با حکومت اتابکان و حمله مغول به ايران و سقوط بسياري از حکومت هاي وقت نظير خوارزمشاهيان و عباسيان بود و به همين دليل آثار اين تحولات در اشعارش گوياست.
خوشبختانه همه آنچه سعدي در نظم و نثر آفريده، همچنان در دسترس است و آثار او از جمله کليات سعدي، بوستان و گلستان شهرت بيشتري دارد. گلستان به نظم و نثر مسجع و بوستان به نظم نگاشته شده است. تاثير سعدي بر زبان فارسي انکارناپذير است و هيچ کس نمي تواند شباهت قابل توجه فارسي امروزي و زبان سعدي را ناديده بگيرد. آثار او مدت ها منبع آموزش زبان و ادبيات فارسي در مدرسه ها و مکتب خانه ها بوده و بسياري از ضرب المثل هاي رايج در زبان فارسي از نوشته هاي او برداشت شده است. او روش ساده نويسي و ايجاز را برگزيد؛ چيزي که کاملا برخلاف بسياري از نويسندگان معاصر يا پيش از وي بود. سعدي با اتخاذ اين روش توانست در زمان حياتش شهرت زيادي به دست آورد و نامش براي هميشه ماندگار شود.
جايگاه ويژه سعدي شيرازي در تاريخ ادبيات فارسي و نقش برجسته اش در فرهنگ و ادب ايران باعث شد تا در شهريورماه 1378 مرکز سعدي شناسي در شيراز تشکيل شود. اين مرکز، موسسه اي فرهنگي و پژوهشي است که اهداف فرهنگي و مقاصد غيرتجاري دارد و به صورت غيرسياسي و غيرانتفاعي فعاليت مي کند.
بسياري از دانشوران و سعدي شناسان توجه به آثار و اخلاق سعدي و الهام گرفتن از شخصيت برجسته استاد سخن را لازمه و ضرورت زندگي امروزي مي دانند و معتقدند توجه به آثار و انديشه هاي شيخ اجل موجب بازشناسي فرهنگ غني ايراني مي شود. سعدي در كنار ابعاد مختلف شخصيتي، شاعري گرانمايه است و معناي زندگي ايراني را در ابعاد بيروني و دروني مي توان از شخصيت سعدي الهام گرفت. يكي از ابعاد شخصيت او توجه به درون و توجه به دل است كه اين بعد در روحيه ايراني نهفته است. توجه به اخلاق و فرزانگي نيز مورد تاكيد سعدي بوده كه اين بعد نيز در بين ايرانيان جايگاه متعالي دارد، از اين رو اصحاب فرهنگ، ايرانيان را به بعد اخلاق شهره مي دانند. در واقع آنچه سعدي در كتاب هاي خود جمع آوري كرده، حاصل 30 سال دنيا ديدن، تجربه زندگي همراه با تامل، شناخت ماهيت انسان و بهره گيري از حكيمان و عارفان است. بسياري سعدي را سفير انسانيت، همبستگي و همزيستي مي دانند که براي گفت وگوي فرهنگ ها و تمدن ها با اشعار زيباي خود زمينه سازي كرده است، از اين رو استاد سخن در اشعار خود به عالم معنويت، عرفان و فلسفه ورود كرده و به بيان دردها و مشكلات بشريت و ارائه راه حل پرداخته است. آنچه قابل توجه و ذکر است، اينکه معروف شدن سعدي، فقط مختص به ايران نبوده و حتي در زمان خودش به مرزهاي خارج از ايران مانند هندوستان، آسياي صغير نيز رسيده بود، به طوري که او در آثار خود به اين شهرت اشاره داشته است. اين شهرت سعدي معلول چند خاصيت است؛ اول اينکه او زبان شيوه اي خود را وقف مدح و احساسات عاشقانه نکرده، دوم اينکه شاعري جهانگرد بوده و گرم و سرد روزگار را چشيده و تجارب خود را براي ديگران با زيبايي و شيريني بيان کرده ودر سخنان خود چه نثر و چه نظم از امثال و حکايات دلپذير استفاده کرده و ديگر اينکه سعدي به شاعري شوخ طبع و بذله گو معروف است که خواننده را مجذوب مي کند و همه اينها دست به دست هم داده و سبب شهرت او شده است.
آنچه سعدي را در گذر قرن ها مورد توجه خاص و عام قرار داده، علاوه بر ارزش هاي هنري و بلاغي کلام او، آن است که سخن با ژرفا و پرمعناي او چنان روان و گوياست که هر خواننده اي به فراخور فهم و آگاهي خود مي تواند از آن بهره بگيرد و گفتار زيباي او، کام دل هر انساني را شيرين مي کند و به راستي که «حد همين است سخنداني و زيبايي را» بلند آوازگي سعدي علاوه بر لطافت و عمق معاني کلام، ناشي از زبان فاخر و سخن استوار اوست که دل ها را ربوده و خواهد ربود. هنر بزرگ وي در آن است که نه جنبه هاي هنري کلام را رها کرده و نه با قرباني کردن معنا به تکلف و تصنع گراييده است. اين ويژگي را به روشني، هم در شعر و هم در نثر وي مي توان يافت. در تاريخ درخشان ادبيات ما، شاعران و نويسندگان بزرگ بسيارند، اما در ميان بزرگان و فرزانگان، سعدي از اينکه هم در عرصه نظم شاهکار آفريده و هم در عرصه نثر، بي همتاست و چنين بود که صوت سخنش، بسيط زمين و زمان را در نورديد و شور را در جهان افکند. در هر حال از سعدي بايد به عنوان جان مايه فرهنگ ايراني و حرمت قلم ياد كرد. بي شك سعدي از پيشگامان عرصه اي است كه اينك پس از گذشت قرن ها، روندگان بي شماري يافته است. اين شاعر گرانمايه نه يك شاعر كه جان مايه يك فرهنگ، نه يك مصلح كه روح يك ملت و نه يك نويسنده كه خود حرمت قلم است و متن تاريخ فرهنگ اين سرزمين را با نشان هاي بايسته خويش آذين بسته است.
پيمان سلطاني، آهنگساز و موزيسين، آلبومي را با عنوان وَشتَن (سعدي خواني) در سال 95 تهيه کرد. «وشتن» (به معناي اميد و عشق) است وآيدين آغداشلو عاشقانه هاي سعدي را در آن دکلمه کرده و پنج خواننده نام آشنا (علي اصغر شاه زيدي، محسن کرامتي، علي جهاندار، مظفر شفيعي و حميدرضا نوربخش) هر يک غزلي از سعدي را به شکل آوازي اجرا کرده اند. وشتَن، اثري است سمفونيک با فرم سوييت که در ترکيبي از مدهاي ايراني خلق شده است. اين اثر براي ارکستر سمفونيک، سازهاي ملي و آواز نوشته شده و از سوي نوازندگان ارکستر فيلارمونيک ارمنستان اجرا و ضبط شده است.
کـرکس رقيب خويش شمارد عقـاب را بايد چه گفت چنين چرخ بي حساب را
بنشسته گرگ زرد و شغالان به گــرد او حـال و هـواي حـلقه عالـيجـنـاب را!
صاحب خرد به سعي نگرديده هيـچ خر و روز و شـب زميــن نـگـذارد کتـاب را
اين ره که مي روي به سراشيب دره است يـک دم قـرار گـير و رها کن شـتاب را
کـفتار، هاي و هوي نکند در کنام شـير عاقل به سوي خويش نخواند عـذاب را
سيد ساجد رشوانلويي / کارمندشرکت نفت خزر
عقاب ها، يکي از فيلم هاي جذاب دهه 60 جمشيد هاشم پور است که در آن دوران، بازيگر معروف و جذاب سينماي ايران بود. عقاب ها در ژانر جنگي در سال 63 و از سوي ساموئل خاچيکيان ساخته شد. عقاب ها پرمخاطب ترين فيلم تاريخ سينماي ايران با رقم تقريبي 8 تا 9 ميليون تماشاگر است که بخشي از جنگ ايران و عراق را روايت مي کند. اين فيلم بر پايه رويداد واقعي نجات خلبان ايراني به نام يدالله شريفي راد به وسيله کردهاي عراقي و انتقال او به ايران ساخته شده است. سعيد راد و جمشيد هاشم پور بازيگران اصلي اين فيلم هستند.
يك كشتي در يك سفر دريايي در ميان توفان دريا شكست و غرق شد و تنها دو مرد توانستند نجات يابند و شناكنان خود را به جزيره كوچكي برسانند. دو نجات يافته هيچ چاره اي جز دعا كردن و كمك خواستن از خدا نداشتند؛ چون هر كدامشان ادعا مي كردند كه به خدا نزديك ترند و خدا دعايشان را زودتر استجابت مي كند، تصميم گرفتند كه جزيره را به دو قسمت تقسيم كنند و هر كدام در قسمت متعلق به خود دست به دعا بردارد تا ببينند كدام زودتر به خواسته هايش مي رسد. نخستين چيزي كه هر دو از خدا خواستند، غذا بود. صبح روز بعد مرد اول ميو ه اي را بالاي درختي در قسمت خودش ديد و با آن گرسنگي اش را برطرف كرد؛ اما سرزمين مرد دوم هنوز خالي از گياه و نعمتي بود. هفته بعد دو جزيره نشين احساس تنهايي كردند. مرد اول دست به دعا برداشت و از خدا طلب همسر كرد. روز بعد كشتي ديگري شكست و غرق شد و تنها نجات يافته آن يك زن بود كه به طرف بخشي كه مرد اول قرار داشت، شنا كرد. در سمت ديگر مرد دوم هنوز هيچ همراه و همدمي نداشت. بزودي مرد اول از خداوند طلب خانه، لباس و غذاي بيشتري کرد. در روز بعد مثل اينكه جادو شده باشد، همه چيزهايي كه خواسته بود، به او داده شد؛ اما مرد دوم هنوز هيچ چيز نداشت. سرانجام مرد اول از خدا طلب يك كشتي کرد تا او و همسرش آن جزيره را ترك كنند. صبح روز بعد آن مرد، يك كشتي كه در قسمت او و در كناره جزيره لنگر انداخته بود، پيدا كرد. مرد با همسرش سوار كشتي شد و تصميم گرفت جزيره را با مرد دوم كه تنها ساكن آن جزيره دور افتاده بود، ترك كند؛ اما با خود فكر كرد كه ديگري شايسته دريافت نعمت هاي الهي نيست؛ چراكه هيچ كدام از درخواست هاي او از طرف پروردگار پاسخ داده نشده بود. هنگامي كه كشتي آماده ترك جزيره بود، مرد اول ندايي از آسمان شنيد: «چرا همراه خود را در جزيره ترك مي كني؟» مرد اول پاسخ داد: «نعمت ها تنها براي خودم است؛ چون كه من تنها كسي بودم كه براي آنها دعا و طلب كردم. دعاهاي او مستجاب نشد و سزاوار هيچ كدام نيست.» آن صدا سرزنش كنان ادامه داد: «تو اشتباه مي كني. او تنها كسي بود كه من دعاهايش را مستجاب كردم، وگرنه تو هيچ كدام از نعمت هاي مرا دريافت نمي كرديد». مرد پرسيد: «به من بگو كه او چه دعايي كرده كه من بايد بدهكارش باشم؟» صدا گفت: «او دعا كرد كه همه دعاهاي تو مستجاب شود.»
اين داستان را ميچ آلبوم نوشته و محمود دانايي ترجمه کرده که فيلمي زيبا هم از روي اين کتاب و داستان شخصيت پيرمرد آن ساخته اند. پيرمرد بيمار داستان در واقع پير فرزانه، راهنما، مرشد يا به قول غربي ها «منتور» است، در کتاب ها و افسانه ها زياده درباره اش خوانده يا شنيده ايم، کسي که دست تقدير بر سر راه قهرمان قصه قرارش مي دهد و براي سؤالات اساسي او پيرامون زندگي و مافي ها هميشه عميق ترين و دقيق ترين پاسخ ها را در آستين دارد. موضوع کتاب مربوط به رابطه ميچ با استاد بيمارش موري شوارتز است. پيشينه اين دوستي به دوران دانشجويي ميچ در دانشگاه برانديس و شرکت در کلاس هاي درس روانشناسي اجتماعي موري برمي گردد. حالا ميچ وارد دهه چهلم زندگي خود شده و موري نيز به دليل ابتلا به نوعي بيماري که باعث از کار افتادن تدريجي اعضاي بدنش مي شود، خود را براي مرگ آماده مي کند؛ اما از آنجا که عميقا و ذاتا به معلمي عشق مي ورزد، حتي تا واپسين لحظات عمرش شاگرد خود را رها نمي کند و هر سه شنبه در اتاقش براي او کلاس درس زندگي برپا مي کند. گفت وگوهاي ميچ و موري پيرامون موضوعاتي همچون جهان، افسوس ها و حسرت ها، مرگ، خانواده، ازدواج و بخشش در اين کتاب جمع آوري شده است.
اسپاتیفای (به انگلیسی: Spotify) یک رسانه جاری موسیقی، پادکست و ویدئوست و حقوق دیجیتال و محتوای محافظت شده از سوی ناشران موسیقی و شرکت های رسانه ای را مدیریت می کند. اسپاتیفای، یک سرویس فری میوم است، یعنی ویژگی های اساسی همراه با تبلیغات رایگان، در حالی که ویژگی های اضافی شامل کیفیت پخش بهتر و دانلودهای موسیقی آفلاین از طریق پرداخت اشتراک ارائه داده می شود. اسپاتیفای برای بیشتر دستگاه های مدرن، از جمله رایانه های ویندوز، مک اواس و لینوکس و همچنین تلفن های هوشمند و تبلت های آی اواس و اندروید موجود است. موسیقی می تواند از طریق پارامترهای مختلف مثل هنرمند، آلبوم، سبک، لیست پخش یا ناشر، مرور یا جست وجو شود. کاربران می توانند لیست های پخش را ایجاد و ویرایش کرده و به اشتراک بگذارند. همچنین آنها می توانند قطعات را روی رسانه های اجتماعی به اشتراک بگذارند و با دیگر کاربران لیست پخش بسازند.
ساوندکلاود ( Sound Cloud)
ساوندکلاود (به انگلیسی: SoundCloud) یک محیط اشتراک گذاری و شنیدن موسیقی و پادکست یا هر صدای دیگر به صورت برخط یا آنلاین است. این وبگاه امکان بارگذاری، اشتراک گذاری و ترویج صداهایی که از سوی کاربرانش ساخته می شود را فراهم می آورد. ساوندکلاود برنامه ای برای شنیدن موسیقی و صوت اورجینال از بزرگترین جامعه نوازندگان، باندها، تولیدکنندگان و سازندگان صوتی از همه نوع در جهان است که به صورت پیشرو در هر لحظه و هر نقطه ای از جهان به روز می شود. آرشیو بسیار قدرتمند موجود در این سرویس، به کاربران این امکان را می دهد تا هرآهنگی را که دوست دارند، جست وجو کنند و پس از یافتن آن، با لذت به آن گوش دهند. همچنین، سوندکلود با اختصاص دادن فضای ویژه برای شما، این امکان را به شما می دهد تا آهنگ های موردعلاقه خود را با دوستان تان به اشتراک بگذارید تا دوستان تان هم از گوش دادن به آن لذت ببرند. شما می توانید جدیدترین آهنگ ها، ریمیکس ها، کمدی، اخبار و … را پیدا کرده و اجرا کنید. با این اپلیکیشن، یکی از قوی ترین و کامل ترین نرم افزارها در زمینه ضبط و پخش صداها را در اختیار خواهید داشت. شما می توانید صداهای مختلف را ضبط کنید و بعد از چند لحظه آن را به صورت خصوصی یا عمومی در فیسبوک، توییتر و … به اشتراک بگذارید.
با بارش بي سابقه باران و وقوع سيلاب و افزايش دبي رودخانه ها، بخش زيادي از روستاهاي شهرستان سوسنگرد در آب غرق و خسارتي به زمين هاي کشاورزي و منازل مسکوني اهالي اين روستاها وارد شد. مرتضي جابريان / مهر
در سال هاي اخير که تحولات اقتصادي، زياد، سريع و سخت شده است، شرايط اجتماعي، خانوادگي و فردي هم تغييرات گسترده داشته است؛ تغييراتي که ممکن است هنوز به شکلي وسيع و ملموس خود را در رفتار اجتماع و رفتار افراد نشان نداده باشد؛ اما بايد نگران آنها بود. اين شرايطي است که از چند دهه قبل در شروع قرن 21 در کشورهاي مختلف درباره آن صحبت و بررسي و حتي ابراز نگراني شده است. چالش هاي متفاوت سلامت در قرن 21 به دليل ارتقاي شگفت انگيز تکنولوژي و پيچيده شدن موضوعات، روابط افراد و گروه ها و شرايط اجتماعي، افراد را دچار بحران هاي دروني و بيروني کرده است. بحران هايي که ممکن است خود را به شکل علني نشان ندهد؛ اما لازم است آن را به چشم يک بيماري و موضوع قابل پيگيري همانند ساير بيماري ها در مورد جامعه انساني دنبال کرد. «تنهايي» و يا «احساس تنهايي» يکي از مهمترين مشکلات انسان قرن جديد است که هر روز هم بيشتر مي شود و بسياري از محققان، اين موضوع را به عنوان يکي از دلايل اصلي افسردگي در کنار بيماري هاي قلبي و عروقي، سرطان ها و... به عنوان عامل مرگ انسان ها معرفي مي کنند. مايک لومان، روانشناس آلماني مي گويد: «اين روزها، تنهايي سوژه داغ بسياري از مطالعات، مقالات و سخنراني هاي روانشناسان است.»
دنياي مدرن بر طبل تنهايي مي کوبد
باورهاي مدرن و روشنفکرانه، از ديگر عواملي است که مفهوم تنهايي را اين روزها دستخوش تغييرات زيادي کرده و حالا بسياري از مردم در هاله اي از ابهام به سر مي برند. تا چند سال قبل استقبال از تنهايي در خانه، سفر بيرون رفتن، کافه گردي، سينما رفتن و... نوعي روشنفکري بود که بسياري از افراد دنبال آن بودند و شايد برخي، خانواده و دوستان را به خاطر اين تنهايي، رها مي کردند. شبکه هاي اجتماعي که در اين سال ها گسترده تر شده، بر طبل اين تنهايي بيشتر کوبيد و ارتباطات مستقيم و رو در روي انساني کمتر و کمتر شد، در حالي که افراد متوجه نيستند با اين تنهايي، هر چه بيشتر خود را در دنيايي تاريک حبس مي کنند. آنچه در گذشته و تاکنون به نام افسردگي مي شناختيم، در دنياي امروز اشکال متفاوتي به خود گرفته و در مواجهه با شرايط متفاوت زندگي آدم ها رنگ و ابعاد جديدي را از خود نشان مي دهد و ممکن است هر يک از ما اصلا متوجه نشويم و ندانيم که گرفتار يکي از انواع افسردگي شده ايم. متخصصان در مطالعات اخير سه زيرمجموعه جديد از اختلال افسردگي را شناسايي کرده اند و طبق برآوردهاي اخير، افسردگي بيش از 300 ميليون نفر را در سراسر جهان گرفتار کرده است. در شرايطي که خانواده ها کوچک و تک فرزندي و گاه تک والدي شده اند و بسياري از زنان و مردان به شکلي مجرد يا تنها و دور از خانواده خود زندگي مي کنند، زمينه براي بيشتر شدن اين خلأ و تنهايي و در ادامه انواع افسردگي هاي جديد بيشتر است. همه ما آدم ها متناسب با شخصيت، تربيت و نيازها، خانواده، شغل و افکاري که داريم، دنيايي را در درون و بيرون داريم که در حال تغيير يا ثابت است. بسياري از ما درباره اين دنياي درون، بيرون و مسائلي که داريم، با کسي حرف نمي زنيم و يا دامنه اين افراد محدود هستند و بسياري هم هستند که حرف زدن را اصلا لازم نمي دانند. در دنياي امروز که ارتباطات مستقيم انساني کمتر و فاصله ها بيشتر شده است، آدم ها حرف هايشان پيش خودشان مي ماند و تلنبار مي شود. سازمان ملل با بررسي و شناسايي آسيب هاي انساني در قرن حاضر، افسردگي را از شايع ترين اختلالات روانشناختي و روانشناسي که شيوع بالايي در جوامع مختلف از جمله ايران دارد، شناسايي کرده و پيگيري مسائل آن و درمان را در سرلوحه کار خود گذاشته است. سازمان جهاني بهداشت هم شعار «بياييد با هم حرف بزنيم» را مطرح کرده تا اهميت ارتباطات انساني و دوري از تنهايي را نشان دهد. در منابع علمي، شيوع افسردگي درکشورهاي مختلف دنيا حدود 10 تا 20 درصد و متوسط آن حدود 15 درصد اعلام شده و در ايران، طبق نتايج تحقيقاتي که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي در قالب طرح ملي پيمايش سلامت روان در سال 1390 انجام داد، شيوع افسردگي به طور متوسط 12 درصد است.
بياييد حرف بزنيم
افسردگي، داراي مباني گسترده شناختي است و با انحراف در پردازش اطلاعات و اختلال در شناخت اجتماعي، رابطه نزديکي دارد، همچنين نقش قابل توجهي در روابط بين فردي و شناخت اجتماعي دارد و به عبارت ديگر فرد افسرده، اطلاعات جهان بيرون را از جنبه منفي پردازش مي کند. توجه و تمرکز بسياري از افراد افسرده مختل مي شود، به گونه اي که اين عارضه بر تفکر و تصميم گيري آنها در امور روزانه تاثير منفي مي گذارد و جنبه هاي مختلف حافظه آنها را نيز دچار اختلالات قابل ملاحظه اي مي کند. امروزه با وجود افزايش رفاه اجتماعي در قياس با گذشته، فراواني افسردگي در نسل هاي کنوني نسبت به نسل هاي قبلي نه تنها کمتر نشده؛ بلکه بيشتر هم شده است. ميزان روابط اجتماعي و گفت وگوي مستقيم بين افرادجامعه و خانواده که نقش موثري در پيشگيري از بروز افسردگي دارد، با ظهور اينترنت و فضاي مجازي و افزايش مشغله هاي زندگي ماشيني به مقدار قابل توجهي کاهش يافته است. به اين ترتيب، يکي از ابزارهاي مهمي که در پيشگيري از افسردگي مي تواند موثر باشد، کنار رفته و شيوع افسردگي رو به افزايش گذاشته است. گفت وگو نقش مهمي در بروز يا پيشگيري و حتي درمان افسردگي دارد. از يک طرف، گفت وگوي موثر و صميمي، عامل مهمي در پيشگيري و درمان افسردگي است و از طرف ديگر کاهش ارتباطات اجتماعي و گفت وگوي موثر بين افراد خانواده و جامعه يک عامل بسيار مهم در ايجاد افسردگي به شمار مي رود. گفت وگو با دوستان، آشنايان، خانواده و مهمتر از همه افرادي که شخص را مورد قضاوت قرار ندهند و هميشه نقش حمايتي براي او داشته و به جاي پند و نصيحت بيشتر گوش کنند و همفکري و همدردي داشته باشند، نقش بسيار موثري دارد. گفت وگو، بيش از اينکه نقشي در حل مساله داشته باشد، انتقال احساس همدردي و احساس مشترک بين دونفر است و دو طرف گفت وگو بايد اين احساس همدردي را در هنگام مصاحبت به يکديگر منتقل کنند. مهمترين اصل در گفت وگوي موثر، مصاحبت انگيزشي است؛ در گفت و گوي موثر، ابتدا بايد شنونده هاي خوبي باشيم و به حرف هاي فردي که دچار مشکلي شده و در مورد آن با ما صحبت مي کند، با دقت گوش کنيم و با تکرار نکات برجسته صحبت هايش به او بفهمانيم که حرف هاي او را مي فهميم و به مصاحبت با او اهميت مي دهيم.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات