ثبت رکورد شرکت مهندسي و توسعه گاز  در اجراي برنامه هاي سال 97

حذف واژه «محال» از ادبیات پروژه ها

مشعل       توسعه صنعت گاز در ساليان گذشته با فراز و نشيب هايي همراه بوده و اين در حالي است که اين مسير با بهره گيري از منابع مالي و نيروي انساني شرکت ملي گاز ايران در چند سال گذشته با کمترين انحراف از برنامه هاي تعريف شده به طور پايدار طي شده است. اجراي زيرساخت هاي کلان گازرساني شامل خطوط لوله و تاسيسات تقويت فشار گاز که علاوه بر تامين نياز داخل در ايجاد ظرفيت هاي جديد و افزايش حجم صادرات گاز نيز تاثيرگذار بوده، در چند سال گذشته از سوي شرکت ملي گاز ايران پيگيري و براساس گزارش ها اين شرکت نمره قبولي دريافت کرده است.اين مسير در بخش هاي ديگر شامل پروژه هاي پالايشگاهي، مخابراتي، راه، ابنيه، مراکز بهره برداري و ايستگاه هاي کنترل فشار نيز ادامه داشته است و تنها چند روز پيش از پايان سال 97 شاهد بهره برداري از چند پروژه ملي که از سوي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اجرا شده، با حضور رئيس جمهوري، وزير نفت، معاون وزير نفت و مسؤولان بلند پايه کشوري و لشکري در پارس جنوبي بوديم. دراين ميان شايد بتوان شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران را برگ برنده صنعت گاز برشمرد که با بهره گيري از ظرفيت هاي موجود و نيروي انساني توانمند، توانسته است «ناممکن ها» را «ممکن» و واژه «محال» را از ادبيات پروژه ها حذف کند.براي آگاهي از فعاليت هاي توسعه اي صنعت گاز، با بهرام صلواتي، سرپرست شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران گفت وگو کرديم که مشروح آن در ادامه مي آيد.

  در سال 97 چند کيلومتر خط لوله و چند ايستگاه تقويت فشار گاز وارد مدار شد؟

سال 97، در مجموع يکهزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز از سوي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اجرا شد. بهره برداري از اين خطوط، تاثير بسزايي در افزايش پايداري انتقال گاز مناطق مختلف کشور داشت. با احداث اين خطوط، زمستان سال گذشته را بدون کوچک ترين افت فشار سپري کرديم. علاوه بر خطوط لوله، شاهد بهره برداري از چند تاسيسات تقويت فشار گاز نيز بوديم.

  افزون بر خط لوله و تاسيسات تقويت فشار گاز، چه پروژه هايي در سال 97 به بهره برداري رسيد؟

شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران به عنوان بازوي اجرايي شرکت ملي گاز ايران، وظيفه تحقق اهداف برنامه ريزي شده اين شرکت را به عهده دارد. در اين مسير، برنامه هاي کوتاه مدت، ميان مدت و بلندمدت تعريف شده است و به نوعي پروژه هاي کلان صنعت گاز در بخش هاي مختلف از سوي شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران اجرا مي شود. در سال 97، پروژه هاي متعدد و راهبردي از سوي مجموعه شرکت اجرايي و به بهره برداري رسيد که واحد بودار کننده گاز با ظرفيت 800 تن، نصب سامانه اندازه گيري خروجي پالايشگاه هاي پارس جنوبي، پروژه پست برق پشتيبان KV132 شرکت مجتمع گاز پارس جنوبي، پروژه خط انتقال اتان، بخشي از خط نهم سراسري، 930 کيلومتر مخابرات خط انتقال گاز سوم آذربايجان، اجراي 200 کيلومتر فيبر نوري، بازسازي و نوسازي ابنيه بندر طاهري، ايستگاه هاي کنترل فشار و... از جمله اين پروژه ها به شمار مي آيند.

  چند درصد از برنامه هاي سال 97 محقق شد؟

در سال 97 با وجود تغييرات نرخ ارز خوشبختانه توانستيم پروژه هايمان را براساس برنامه زمان بندي تعريف شده عملياتي کنيم. نکته جالب توجه اينکه با مديريت بهينه و همراهي همکاران بخش هاي مختلف شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، در چند پروژه نيز موفق به ثبت رکورد شديم. براين اساس با مديريت مناسب چند پروژه چندماه زودتر از برنامه تعريف شده وارد مدار شد و شاهد ثبت رکورد در اجراي پروژه خطوط لوله انتقال گاز بوديم.

  لطفا درباره ثبت رکورد اجراي پروژه ها بيشتر توضيح دهيد.

اجراي پروژه تربت حيدريه- کاشمر به طول 77 کيلومتر و قطر 16 اينچ بر اساس برنامه زمان بندي قرارداد، بايد در مدت 15 ماه به مرحله افتتاح مي رسيد، اما تامين به موقع کالاهاي مورد نياز سبب شد تا 6 ماه زودتر از موعد مقرر آن را افتتاح کنيم. همزمان با افتتاح اين خط لوله، عمليات اجرايي ساخت خط لوله انتقال گاز ديزباد- تربت حيدريه و عمليات اجرايي گازرساني به 92 روستا، گازرساني به 934 واحد صنعتي و توليدي و 12 ايستگاه تقليل فشار نيز آغاز شد. خط لوله انتقال گاز کهنوج - جيرفت نيز پيش از زمان تعريف شده وارد مدار شد. اين خط لوله 20 اينچي از نيروگاه کهنوج آغاز مي شود و تا جيرفت به طول تقريبي 71 کيلومتر ادامه دارد.

  توسعه گازرساني در استان سيستان و بلوچستان از جمله اهداف دولت به شمار مي آيد. سال 97 چه فعاليت هايي براي توسعه زيرساخت هاي گازرساني دراين استان انجام شده است؟

سال گذشته شاهد آغاز چند پروژه در سطح استان سيستان و بلوچستان بوديم که با بهره برداري از آنها ضريب نفوذ گاز در بخش هاي مختلف شاهد افزايش خواهد بود. اجراي خط لوله انتقال گاز ايرانشهر - چابهار که در تامين خوراک واحدهاي صنعتي و پتروشيمي سواحل مکران تاثير خواهد داشت، اوايل پارسال آغاز شد و ساخت آن براساس برنامه در جريان است.  علاوه براين خط لوله و همزمان با گازرساني به زابل به روش سي ان جي، عمليات اجراي ساخت خطوط لوله گازرساني به زابل نيز در دستور کار قرار گرفت که هم اکنون بخش اول آن از زاهدان تا دو راهي دشتک (حدود 107 کيلومتر) شروع شده که حدود 80 کيلومتر زيرسازي و 65 کيلومتر کانال آماده لوله گذاري است. مناقصه خط لوله انتقال گاز ايرانشهر- خاش نيز در آستانه انجام است. در خصوص قسمت دوم پروژه دشتک تا زابل، مناقصه انجام و پيش بيني مي شود از اواخر ارديبهشت امسال، عمليات اجرايي آغاز شود. با بهره برداري از اين پروژه ها سهم گاز در سبد انرژي استان سيستان و بلوچستان افزايش مي يابد و در آينده شاهد توسعه اقتصادي، اجتماعي و رفاهي اين مناطق خواهيم بود.

  چه پروژه هايي در دستور کار سال 98 شرکت قرار دارد؟

سال 97 براي مجموعه شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران، سالي پربار و پرکار بود و اين روند در سال 98 نيز تداوم خواهد داشت. براساس برنامه هاي تعريف شده، امسال نيز حدود 830 تا يکهزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز اجرا خواهد شد. همچنين آغاز عمليات اجرايي 5 تاسيسات تقويت فشار گاز اصلي جديد، تکميل يک تاسسيات تقويت فشار گاز اصلي موجود و 6 واحد تکميلي نيز در برنامه قرار دارد.

در بخش پروژه هاي پالايشگاهي نيز احداث مخزن ذخيره سازي ميعانات گازي و F&G پالايشگاه پارسيان را در دستور قرار خواهيم داد.

در بخش مخابرات، راه، ابنيه، مراکز بهره برداري و ايستگاه هاي کنترل فشار نيز پروژه هايي در دستور قرار دارند که بخشي از آنها امسال آغاز و در تا پايان سال افتتاح مي شوند.

  در پايان اگر نکته اي باقي مانده، بيان بفرماييد.

از همراهي همکاران شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران در همه بخش ها قدرداني مي کنم که با تلاش شبانه روزي، زمينه ساز تحقق برنامه هاي شرکت و سربلندي آن شده و در ادامه، زمينه ساز آباداني و رفاه براي مردم ايران عزيز شدند. همچنين از خانواده محترم همکاران که در موفقيت هاي شرکت سهيم بوده اند، قدرداني مي کنم و اميدوارم سالي پربرکت پيش رو داشته باشند.