وزیر نفت:

صادرات فرآورده های نفتی و پتروشیمی به خوبی در حال انجام است

 

وزير نفت، روند گازرساني در سال 97 را بسيار مطلوب ارزيابي کرد و گفت: صادرات فرآورده هاي نفتي و پتروشيمي با وجود برخي مشکلات به خوبي در حال انجام است. بيژن زنگنه، روز يکشنبه (18فروردين ماه) در ديدار با نمايندگان کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي در ساختمان مرکزي شرکت ملي گاز ايران اظهار کرد: 97 سال خوبي براي صنعت نفت بود. در اين سال براي نخستين بار با وجود افزايش جمعيت زير پوشش گازرساني، هيچ محدوديتي حتي در بخش صنعتي و نيروگاهي اعمال نشد؛ کار بزرگي بود که از سوي شرکت ملي نفت ايران و شرکت ملي گاز ايران انجام شد. وي با بيان اينکه هم اکنون بيش از 92 درصد جمعيت کل کشور به طور مستقيم از نعمت گاز بهره مند هستند، يادآور شد: بيش از 99 درصد جمعيت شهري و 80 درصد جمعيت روستايي هم اکنون از نعمت گاز برخوردارند؛ البته در اين بخش شاهد نبود تعادل هستيم؛ کرمان، خراسان جنوبي، آذربايجان غربي اندکي از بقيه استان ها عقب هستند. وزير نفت افزود: صادرات فرآورده هاي نفتي با تلاش شبانه روزي همکارانمان شرايط مطلوبي دارد، البته برخي مشکلات وجود دارد که لاينحل نيست.

مشکل کنوني صادرات نفت سياسي و امنيتي است؛ نه عملياتي

وزير نفت، صادرات نفت و ميعانات گازي را به دليل تحريم آمريکا يکي از مشکلات وزارت نفت عنوان کرد و افزود: تلاش مان اين است هيچ رقمي از صادرات نفت و ميعانات گازي عنوان نشود و تاکنون نيز در اين زمينه موفق بوده ايم؛ اعلام رقم صادرات نفت، سبب سوء استفاده دشمنان مي شود. وي تاکيد کرد: ما توانايي صادرات نفت به مقدار پيش از خروج آمريکا از برجام و آغاز تحريم هاي واشينگتن را داريم؛ برخلاف عده اي که عنوان مي کنند، به دليل ناکارآمدي؛ نداريم. مشکل کنوني صادرات نفت سياسي و امنيتي است، نه عملياتي. وزير نفت با بيان اينکه هم اکنون بخشي از ميعانات گازي در اختيار پالايشگاه ستاره خليج فارس قرار مي گيرد و مشکلات صادرات اين بخش کمي برطرف شده است، افزود: همه راه هاي فروش نفت از بورس انرژي گرفته تا تهاتر را آزمايش کرديم و با هر فردي يا سازماني که خواستار خريد نفت ايران باشد نيز، مذاکره کرديم و به تازگي اعلام کردم صورتجلسه اين مذاکرات نيز امضا شود. وي ادامه داد: تاکنون فرد يا سازماني در بخش تهاتر نفت با کالا وارد نشده است. دريافت پول نفت براي ما بسيار مهم است و بايد نسبت به پرداخت آن مطمئن شويم تا مشکلات همانند بابک زنجاني بار ديگر تکرار نشود. زنگنه درباره سيل هم که نگراني برخي نمايندگان بود، با بيان اينکه بخش زيادي از سيل مربوط به مناطق نفت خيز خوزستان است، افزود: توصيه خود را در اين زمينه به همه شرکت هاي تابعه وزارت نفت اعلام و تاکيد کردم آسيب هموطنان عزيز در مناطق سيل زده ايجاب مي کند که همه نيروها و تجهيزات صنعت نفت همچنان با هماهنگي کامل با ستاد فرماندهي مديريت بحران، براي ياري رساني و ارائه خدمات به مردم، حضوري فعال داشته باشند تا مردم هرچه سريع تر به خانه و زندگي شان برگردند.

سال سختي داريم؛ با همدلي آن را پشت سر مي گذاريم

وزيرنفت به شعار امسال (رونق توليد) اشاره کرد و افزود: امسال مي توان بخش عمده اي از سفره پارس جنوبي را جمع کرد، مشکلاتي را که در پالايشگاه فاز 14 است، بايد حل کنيم و بقيه نيز امسال جمع مي شود. افزون بر اين، در زمينه طرح هاي نفتي نيز ما نخستين اوراق مشارکت را به ارزش 3 هزار ميليارد تومان فروختيم که با هدف آغاز به کار سريع تر پيمانکاران است و اين اقدام در مناطقي که سيل رخ نداده، با سرعت بيشتري انجام مي شود. وي با تاکيد بر اينکه شرکت ملي گاز ايران نيز امسال بايد گازرساني به ويژه در بخش روستايي را با قدرت و شدت بيشتري ادامه دهد، از تحول بزرگي در صنعت پتروشيمي کشور در دو سال آينده خبر داد و گفت: بر اساس اين تحول، توليد صنايع پتروشيمي ايران از لحاظ وزني نزديک به دو برابر خواهد شد که در ميان طرح هاي نيمه تمام خوراک پتروشيمي ها، کار بسيار بزرگي است؛ از امسال مقدار خوراک از مصرف بيشتر مي شود. زنگنه با ارائه توضيحاتي درباره صنعت پالايش نفت، به توسعه فازهاي پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس در سال 97 اشاره کرد و گفت: امسال نيز در پي افزايش ظرفيت پالايشگاه ستاره خليج فارس هستيم. وزير نفت در پايان گفت: پارسال، سال سختي براي کشور بود که به خوبي گذشت؛ امسال هم سال سختي است و ان شاء الله بتوانيم به خوبي از آن عبور کنيم.

 

رکورد بي سابقه در سوخت رساني هوايي کشور ثبت شد

عرضه 560 هزار ليتر سوخت   رايگان در   مناطق سيل زده

مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران گفت: تاکنون 560 هزار ليتر سوخت رايگان به بالگردهاي امداد و نجات فعال در مناطق سيل زده عرضه شده است که اين رقم رکوردي بي سابقه در سوخت رساني هوايي کشور به شمار مي آيد. سيدمحمدرضا موسوي خواه افزود: در مناطق سيل زده تعداد زيادي بالگرد در حال امدادرساني به سيل زدگان است که شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران تاکنون نسبت به عرضه 560 هزار ليتر سوخت هوايي رايگان به اين بالگردها اقدام کرده است.  وي درباره نحوه سوخت رساني به مناطق سيل زده نيز گفت: با تمهيدات انديشيده شده پيش از وقوع سيل، آمادگي کامل در همه تاسيسات توزيع سوخت در سراسر کشور اعم از انبارهاي نفت، واحدهاي سوخت رساني به هواپيماها، جايگاه ها و مجاري عرضه وجود داشت و با وجود مشکلاتي که سيل در زمينه توزيع و عرضه سوخت ايجاد کرد، هيچگونه کمبودي در اين زمينه احساس نشد.

مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با اشاره به اينکه پيش از بروز سيل، ذخيره سازي هاي مطمئني در کانون هاي خطر انجام شد، افزود: با اين تمهيدات سوخت رساني مطمئن و به موقع در همه مناطق سيل زده در اسرع وقت انجام شد.

موسوي خواه، سوخت رساني به تجهيزات و وسايل امدادي را از ديگر وظايف شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي در مناطق سيل زده عنوان کرد و افزود: به همه ادوات و تجهيزات راه سازي که به صورت شبانه روزي در مناطق سيل زده در حال فعاليت بودند سوخت رايگان و در محل فعاليت تحويل شد، همچنين بيش از 12 هزار ظرف 20 ليتري انواع سوخت اعم از بنزين، نفت گاز و نفت سفيد در مناطق سيل زده توزيع شده است.

وي افزود: اگرچه برخي تاسيسات و مجاري عرضه سوخت در مناطق لرستان، پلدختر، معمولان و بابازيد به مدت طولاني در محاصره سيلاب بودند، اما هيچ کمبود سوختي در اين مناطق ديده نشد و با احياي جايگاه هاي زير آب رفته و همچنين استقرار جايگاه هاي سيار در کوتاه ترين زمان ممکن عمليات سوخت رساني انجام شد.

مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از ديگر تمهيدات انديشيده شده در مناطق سيل زده را عرضه نفت سفيد عنوان کرد و افزود: تاکنون 4 ميليون ليتر نفت سفيد در چهار استاني که دچار سيل شده اند توزيع شده که اين مسئله نقش مهمي در تامين گرمايش و انرژي مناطق سيل زده داشته است. موسوي خواه همچنين از توزيع بيش از 10 هزار تن گاز مايع در مناطق سيل زده خبر داد و گفت: با هماهنگي هاي انجام شده تا پايان فروردين ماه در پلدختر گاز رايگان عرضه خواهد شد. وي با بيان اينکه در سيل اخير چند جايگاه و همچنين خطوط انتقال سوخت دچار مشکل شده اند، افزود: با تلاش همکاران من اين مشکلات در کوتاه ترين زمان ممکن برطرف شده و هم اکنون هيچ مشکلي در زمينه عرضه سوخت در مناطق سيل زده وجود ندارد.

رکورد بي سابقه مصرف بنزين در 29 اسفند پارسال

مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در ادامه گفت: از 27 اسفند 97 تا پايان شانزدهم فروردين به طور ميانگين روزانه 98 ميليون ليتر بنزين در کشور مصرف شده که نسبت به مدت مشابه پارسال 3.3 دهم درصد رشد نشان مي دهد.  موسوي خواه با بيان اينکه پيش بيني ما رشد 14 درصدي بود، افزود: با اين حال با شروع بارندگي ها و کاهش سفرهاي برون شهري در 16 روز اول امسال رشد مصرف بنزين نسبت به مدت مشابه سال قبل تنها يک درصد بود. مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، ضريب آمادگي اين شرکت را 99.97 درصد اعلام کرد و افزود: به اذعان ستادهاي سفرهاي نوروزي هيچ گونه کمبود سوختي در کشور در ايام نوروز گزارش نشد که بي سابقه بوده است. موسوي خواه درباره رکورد مصرف بنزين در ايام پاياني سال افزود: بر پايه آمارهاي ارائه شده، بيشترين مقدار مصرف بنزين کشور در روز 29 اسفند 97 ثبت شد که رقم 135 ميليون و 800 هزار ليتر را نشان مي دهد و رکوردي بي سابقه در تاريخ صنعت نفت کشور است.

وي درباره کمترين مقدار مصرف نيز گفت: اين رقم متعلق به روز 13 فروردين 98 به ميزان 75 ميليون و 600 هزار ليتر است که کمترين مقدار مصرف بنزين در فاصله 19 روزه تعطيلات سال نو به حساب مي آيد. موسوي خواه افزود: پيش بيني ما از رشد مصرف بنزين در سال جاري حدود 10.2 درصد است که با اين حساب پيش بيني مي کنيم امسال به طور ميانگين روزانه حدود 100 ميليون ليتر بنزين در کشور مصرف شود؛ آرزو مي کنيم اين پيش بيني محقق نشود و مردم در مصرف بنزين صرفه جويي کنند.

 

توزیع رایگان گاز مایع  در پلدختر و معمولان

هماهنگي هاي لازم براي ارسال رايگان گاز مايع در شهرستان هاي پلدختر و معمولان تا پايان فروردين ماه از سوي شرکت هاي توزيع کننده در پانزدهمين نشست کميته بحران شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، انجام شد. اعضاي کميته بحران شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي، ضمن بررسي وضع توزيع سوخت در مناطق لرستان، اهواز، ايلام، گلستان و آبادان، مسيرهاي مختلف توزيع سوخت در صورت شدت گرفتن بارش ها و تغيير شرايط سوخت رساني را بررسي و شناسايي کردند. براساس گزارش هاي مديريت تامين و توزيع، هم اکنون موجودي ذخيره سازي هاي فرآورده هاي نفتي در مناطق درگير سيل به ويژه استان هاي لرستان، اهواز و ايلام مطلوب است و نگراني در اين باره وجود ندارد. با توجه به آبگرفتگي بعضي از محورهاي مواصلاتي و سه جايگاه سوخت در شوش و سيدعباس خوزستان، تمهيدات لازم براي تامين سوخت هموطنان در اين نواحي در نظر گرفته شد. مقاوم سازي بيش از پيش تاسيسات و انبارهاي نفت در برابر طغيان احتمالي و بارش هاي پيش رو، توزيع سوخت در مناطق روستايي و سخت گذر به وسيله تراکتور و مظروف و ارسال دو جايگاه سيار به خوزستان در صورت نياز، از ديگر مواردي بود که در اين جلسه در دستور کار قرار گرفت. افزون بر اين مقرر شد محموله 19 هزار ليتري نفت سفيد به منظور توزيع سوخت در مناطق روستايي ايلام در اختيار ستاد مديريت بحران قرار گيرد. نشست هاي کميته بحران اين شرکت تا عادي شدن شرايط در استان هاي در معرض خطر سيلاب به صورت روزانه و در صورت نياز در دو نوبت، تشکيل مي شود.

 

تفاهم ایران و عراق برای توسعه مشترک میدان های نفت شهر و خرمشهر

وزير نفت از تفاهم ايران و عراق براي توسعه مشترک ميدان هاي نفت شهر و خرمشهر خبر داد. بيژن زنگنه روز يکشنبه (18 فروردين ماه) در حاشيه بازديد وزير نفت عراق از شرکت طراحي و مهندسي صنايع انرژي EIED)) که وابسته به شرکت اويک است، با بيان اين مطلب افزود: ظرفيت هاي فراواني براي توسعه همکاري ايران و عراق در حوزه هاي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي وجود دارد و ايران آمادگي دارد توانمندي هاي خود را در خدمت صنعت نفت عراق بگذارد. وي افزود: ثامر غضبان، وزير نفت عراق در بازديد از شرکت EIED با ظرفيت هاي اين شرکت و مجموعه اويک آشنا و قرار شد با همکاري اويک و شرکت مشابهي در عراق، زمينه استفاده از ظرفيت هاي مشترک طرفين فراهم شود. وزير نفت با بيان اينکه ايران در حوزه هاي نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي توانمندي هاي بسياري دارد، تصريح کرد: با توجه به اينکه صنايع پتروشيمي و گاز در عراق توسعه چنداني پيدا نکرده است، چشم انداز روشني براي همکاري هاي مشترک بين دو کشور وجود دارد. وي طلب گازي ايران از عراق را که سوال يکي از خبرنگاران بود، در حال حاضر يک ميليارد دلار عنوان کرد.

براي منافع مردم ايران و عراق همکاري مي کنيم

وزير نفت عراق نيز پس از بازديد از شرکت طراحي و مهندسي صنايع انرژي (EIED) اعلام کرد که اميدواريم جلوتر برويم و ضمن تبادل ايده ها، براي منافع مردم ايران و عراق همکاري کنيم. ثامر غضبان گفت: متوجه شدم که اين شرکت مجموعه اي بسيار توانمند است، آنها در اجراي مهندسي و طراحي پروژه هاي نفت و گاز و پتروشيمي بسيار توانمند هستند.  وي افزود: از شنيدن کارهاي شرکت طراحي و مهندسي صنايع انرژي در بخش هاي نفتي بسيار تحت تأثير قرار گرفتم، متخصصان اين شرکت در دوران دشوار تحريم همچنان قوي و توانمند هستند و در اجراي پروژه ها، چه در ميدان هاي نفتي، طراحي و همچنين ساخت وساز و افزون بر آن عمليات و بهره برداري، بيشترين تلاش خود را مي کنند؛ اين اقدام ها بسيار تحسين برانگيز است و من برايشان آرزوي موفقيت مي کنم. وزير نفت عراق با اشاره به سفر اخير حسن روحاني، رئيس جمهوري ايران به عراق گفت: ما براي بررسي روش ها و ابزارهاي همکاري دو کشور به تهران سفر کرده ايم؛ اين نخستين بار نيست که با هم کار مي کنيم و ايده و افکارمان را رد و بدل مي کنيم.  غضبان گفت: ما هم مؤسسه اي مشابه اين (EIED) داريم. در گام اول ما هيئتي مي فرستيم تا بنشينند و ايده ها و افکار را تبادل کنند و روش ها و ابزار همکاري با هم را بررسي کنند، چه در زمينه طراحي، ساخت و حتي بهره برداري و اين مي تواند در شکل هاي مختلف، چه نهاد انفرادي و چه پروژه مشترک باشد. وي افزود: اين بخشي از همکاري مبتني بر حسن نيت ميان دو کشور است. اميدواريم جلوتر برويم و ضمن تبادل ايده ها، براي منافع مردم ايران و عراق همکاري کنيم.

تشريح کليات سند همکاري نفتي ايران و عراق

معاون امور بين الملل و بازرگاني وزير نفت، کليات سند همکاري نفتي ايران و عراق را که نمايندگان دو طرف چندي پيش امضا کردند، تشريح کرد و صادرات خدمات فني و مهندسي ايران به عراق، توسعه مشترک ميدان ها، بازسازي پالايشگاه هاي قديمي عراق و ايجاد شبکه گازرساني در اين کشور را از مهم ترين تفاهم هاي دو طرف برشمرد.  اميرحسين زماني نيا در حاشيه بازديد ثامر غضبان، وزير نفت عراق از شرکت طراحي و مهندسي صنايع انرژي (EIED) وابسته به شرکت مهندسي و ساختمان صنايع نفت، اويک، با اشاره به مراودات ايران و عراق در زمينه نفت، گاز، پالايش و پتروشيمي و مذاکراتي که در جريان سفر مهندس زنگنه و چندي بعد در سفر دکتر روحاني به عراق مطرح شد، عنوان کرد: پيرو مذاکرات انجام شده، به تازگي سند همکاري ايران و عراق امضا شد که بر مبناي آن، صادرات خدمات فني و مهندسي ايران به عراق، توسعه مشترک ميدان ها، بازسازي پالايشگاه هاي قديمي عراق و ايجاد شبکه گازرساني در اين کشور مدنظر قرار گرفته است. وي با بيان اينکه اکنون از حيث فضاي سياسي، بهترين موقعيت براي توسعه همکاري هاي صنعت نفت ايران و عراق است، ادامه داد: با توجه به ظرفيت هاي سرشار فني و مهندسي صنعت نفت ايران، امکان صادرات خدمات فني و مهندسي کشورمان به عراق وجود دارد، همچنين با توجه به منحصربه فرد بودن ايران در توسعه حداکثري شبکه گازرساني، استفاده از تجارب و ظرفيت هاي ايران براي ايجاد شبکه گازرساني در عراق نيز مورد تاکيد قرار گرفته است. به گفته معاون وزير نفت، بازسازي و نوسازي پالايشگاه هاي قديمي عراق و توسعه دو ميدان مشترک نفت شهر و خرمشهر به صورت مشترک، از ديگر مواردي است که دوطرف براي اجرايي شدن آن به تفاهم رسيده اند. زماني نيا ابراز اميدواري کرد که خط لوله فرآورده هاي نفتي بين آبادان و بصره هم که سال هاي درازي است در مذاکرات بين ايران و عراق مطرح مي شود، در آينده نزديک اجرايي شود. وي به محورهاي آموزشي نيز در توافق هاي دو طرف اشاره کرد و گفت: در اين زمينه مقرر شده است گروهي از دانشجويان عراقي به تحصيل در رشته مهندسي نفت در دانشگاه تهران مشغول شوند. زماني نيا دليل بازديد امروز وزير نفت عراق از يکي از زيرمجموعه هاي گروه اويک (EIED) را آشنايي با نمونه اي از ظرفيت هاي شرکت هاي فعال در صنعت نفت ايران عنوان کرد و افزود: پيش از اين نيز لوي خطيب، وزير برق عراق، از مپنا بازديدي داشت که شنيدم پس از آن بازديد، ايشان از شرکت مپنا به عنوان «آلمان کوچک» در حوزه توربين و نيروگاه هاي حرارتي تعبير کرده است، بنابراين ديدارها و بازديدهايي از اين دست اگرچه شايد آثار فوري به دنبال نداشته باشد، اما بدون ترديد در معرفي مهارت ها، امکانات و خدمات قابل ارائه صنايع ايران نقش اثرگذاري دارد. معاون وزير نفت در امور بين الملل و بازرگاني در پاسخ به پرسشي مبني بر پيش بيني تمديد شدن يا نشدن معافيت کشورهاي واردکننده نفت ايران عنوان کرد: الان در اين زمينه اظهارنظر نمي کنم، اما همه مي دانند که بازار نفت، بازاري ثابت و راکد نيست، بلکه بسيار متلاطم است و قيمت بنزين در پمپ بنزين هاي آمريکاست که تعيين مي کند اين معافيت ها تمديد شود يا خير.