مراقبت های مهم بعد از سیلاب را می دانید

مشعل     نوروز امسال سيلابي ويران کننده، زندگي هموطنانمان را از استان هاي گلستان، مازندران و خراسان شمالي تا خوزستان و لرستان به تلخکامي کشاند و خسارت هاي جاني و مالي بسيار بر جاي گذاشت، اما اين سيلاب به جز آسيب هايي که تاکنون داشته است، در زمان فروکش کردن مي تواند همچنان پر آسيب باشد و سلامت مردم آسيب ديده را به خطر بيندازد چرا که معمولا پس ازسيلاب، بيماري هاي زيادي در اثر آلودگي آب شايع مي شود. سيلاب ها با توجه به خساراتي که به تاسيساتي زيرساختي همچون شبکه هاي آبرساني و فاضلاب وارد مي کنند و تاسيسات انتقال آب را از بين مي برند، امکان دسترسي به آب سالم و خوراکي را از بين مي برد و همين موضوع مي تواند زمينه بروز انواع بيماري و آلودگي را فراهم کند. بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهاني بيماري هايي مانند تب تيفوئيد يا حصبه، وبا، لپتوسپيروز و هپاتيت A که منشأ آبي دارند، از جمله بيماري هايي است که پس از وقوع سيل، در اين مناطق شيوع پيدا مي کند و در عين حال بعد از وقوع سيل احتمال بروز بيماري هاي انگلي و باکتريايي نيز وجود دارد که مي توانند مواردي مانند مالاريا، تب دنگي و تب هموراژيک دنگي، تب زرد و تب نيل غربي باشند؛ بنابراين لازم است ساکنان شهرها و روستاها براي در امان ماندن از انواع بيماري ها توصيه هاي بهداشتي و نکات مراقبتي را بدانند و در صورت نياز رعايت کنند. بيماري هاي واگيردار معمولاً چند روز پس از وقوع سيل و بلاياي طبيعي در مناطق ايجاد مي شود و بروز بسياري از اين بيماري ها به دليل نبود دسترسي آسيب ديدگان به آب آشاميدني پاکيزه و مواد غذايي سالم است. يکي از مهم ترين نکاتي که در اين شرايط براي جلوگيري از ايجاد اين نوع بيماري ها بايد در نظر گرفت، در دسترس قراردادن آب آشاميدني سالم در اختيار مردم آسيب ديده است، همچنين در اين شرايط بايد آموزش هاي لازم به مردم داده شود.

پس از سيلاب مارها و جانورهاي گزنده در مناطق سرگردان مي شوند. اگر به هر دليلي در اين مناطق دچار گزيدگي شديد، سريعاً به اولين مرکز درماني مراجعه و از مکيدن محل گزيدگي خودداري کنيد و با پارچه يا هر چيزي که در دسترس داريد، بالاي محل گزيدگي را ببنديد تا توکسين بالا نرود. البته نبايد به قدري هم محکم محل گزيدگي را ببنديد که خون رساني به اندام گزيده شده دچار مشکل شود، همچنين محل گزيدگي را بايد با آب و صابون بشوييد و بلافاصله به مراکز درماني مراجعه کنيد.

اگر آسيب ديدگان به هر دليل به آب پاک دسترسي نداشتند، توصيه مي شود حداقل آب آشاميدني را قبل از مصرف بجوشانند و چند دقيقه اي بگذارند سرد شود و بعد آن را مصرف کنند، چون جوشاندن آب، بسياري از عوامل بيماري زا را از بين مي برد.

پس از وقوع بلاياي طبيعي ممکن است به دستشويي استاندارد دسترسي نباشد و يا نتوانند پس از اجابت مزاج دست خود را با آب و صابون بشويند. در اين شرايط اپيدمي هاي بيماري هاي روده اي مانند بيماري حصبه و شبه حصبه شايع مي شود و لازم است افراد از صابون و شوينده ها تا حد امکان استفاده کنند.

 در دماي بالا و گرم ممکن است بيماري وبا شايع شود. البته با توجه به برودت هوا در مناطق سيل زده کمتر احتمال بروز آن وجود دارد؛ با اين حال نبايد به اين دليل از آن غافل شد.

وسايل خود را که در اثر سيل خيس شده و به گل و لاي آغشته اند، حتماً تميز و ضدعفوني و لوازم برقي را قبل از استفاده کنترل و خشک کنيد.

براي حفظ سلامتي و به دليل احتمال آلودگي مواد غذايي، از مواد غذايي در سيلاب مانده استفاده نکنيد و از غذا هاي کنسرو شده و آب معدني يا از آب جوشيده سرد شده استفاده کنيد.

پس از وقوع سيل برخي بيماري هاي عفوني ممکن است شيوع پيدا کند. احتمال بروز بيماري هاي عفوني چون وبا و هپاتيت ، پس از وقوع سيل وجود دارد؛ براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري ها مواد خوراکي و غذايي را که به آب سيل آلوده شده اند، حتماً دور بريزيد.

پس از وقوع سيل احتمال شيوع بيماري هاي عفوني مانند عفونت هاي دستگاه گوارش از انواع ميکروب و ويروس ها نيز وجود دارد که بايد مراقبت هاي بهداشتي فردي و عمومي و بهداشت آب و غذا به عمل آيد و دستهايتان را مرتب با آب و صابون بشوييد.

نشانه هاي وبا (استفراغ ، اسهال ،تب ،دفع آب زياد)، نشانه هاي تب حصبه ( تب ، خستگي و سرگيجه ، درد بدن ، اسهال) از نشانه هاي هپاتيت، ( تب ، خستگي ، استفراغ و اسهال و زردي پوست) است که با ديدن اين نشانه ها بايد حتما به پزشک مراجعه کنيد.

پس از پايان سيلاب و خارج کردن گل و لاي وسايل منزل و فروشگاه بايد شسته شود و در صورت نياز مورد گندزدايي قرار گيرد؛ اگر سيلاب وارد يخچال، انبار يا محل نگهداري مواد غذايي شده است، اين مواد غذايي آلوده و قابل مصرف نيستند بنابراين از خوردن، آشاميدن يا خريد و فروش آنها بايد خودداري کرد.

مصرف مواد غذايي آلوده   مي تواند باعث انواع مسموميت هاي غذايي شود، به ويژه اگر از سلامت غذاها، ميوه و سبزيجاتي که به دست آسيب ديده مي رسد، اطلاع نداشته باشيم بهتر است استفاده نکنيم و يا ميوه و سبزيجات را قبل از مصرف حتماً با آب پاکيزه شست وشو دهيم.

 سيل و گودال هاي ايجاد شده از سيلاب و مانده آب هاي حاصل از آن، محل و شرايط زيستي مطلوبي را براي زندگي حشرات ايجاد مي کند، براي حفظ سلامت خود روي در و پنجره منزل توري نصب کنيد.

سيلاب در بسياري از محيط هاي روستايي، دام ها را هم قرباني مي کند. پس از سيلاب لاشه اين حيوانات مي تواند عامل مهمي براي ايجاد بيماري باشند. به همين دليل لازم است تلفات دامي جمع آوري و در ادامه دفن بهداشتي و يا سوزانده شوند و محيط مربوطه شست وشو و با ترکيبات مناسب ضدعفوني شود.

همه اين موارد را به کودکان خود آموزش دهيد و به آنها يادآوري کنيد و تا جايي که امکان دارد مراقب کودکان باشيد چرا که آنها در اين شرايط، آستانه تحمل کمتري دارند و بيشتر در معرض تهديد هستند.

از منطقه سيل زده دور شويد، مگر آنکه از شما در خواست کمک شده باشد يا اينکه بتوانيد کمک کنيد. در جريان سيلاب گودال و فضاهاي خالي در محل ايجاد مي شود که ممکن است شما متوجه آنها نشويد و خسارت بار باشند.

بسياري از لوازم خطرناک مثل خرده شيشه و براده هاي فلزي و تيز ممکن است در گل و لاي جمع و پنهان شده باشد، از راه رفتن روي زمين بدون کفش يا هر پاپوشي خودداري کنيد.