مسجد سلیمان مهد گلف ایران و خاورمیانه

حسين آزادي-قدمت بازي گلف در ايران به اوايل قرن 20 ميلادي برمي گردد. حدود 85سال پيش، زماني که پاي انگليسي ها براي استخراج نفت به جنوب ايران باز شد، گلف هم يکي از ورزش هايي بود که با آنان به مسجد سليمان آمد. با ملي شدن صنعت نفت در ايران، اين ورزش در جنوب ايران طرفداران زيادي پيدا کرد؛ اما با گذشت سال ها، گلف ايران، هنوز جايگاه شايسته اي حتي در خاورميانه ندارد. پس از ملي شدن صنعت نفت، علاقه مندان ايراني به اين ورزش در نواحي جنوب، مانند مسجدسليمان، آغاجاري، گچساران، اهواز و آبادان با اشتياق و علاقه به اين ورزش روي آوردند، به طوري که در حال حاضر، شهرهاي اهواز، آبادان، ماهشهر، مسجدسليمان و ديگر شهرهاي استان خوزستان، بيشترين علاقه مندان و ورزشکاران اين رشته را به خود اختصاص داده اند و کارکنان شرکت نفت، به اين ورزش مفرح و با نشاط مي پردازند. به جز نواحي جنوب کشور، در هيچ جاي ايران ورزش گلف متداول نبوده و در تهران نيز اين رشته به صورت اختصاصي در مجموعه ورزشي انقلاب که در سال 40 تاسيس شده از سوي خارجي هاي مقيم تهران که عمدتا کارکنان سفارتخانه هاي خارجي بودند، انجام مي شد. پس از انقلاب، تمام علاقه مندان به اين رشته، بدون هيچ محدوديتي بازي گلف را آغاز كردند و اين علاقه مندي موجب شد تا تشکيلات ورزش گلف کشور، از ارديبهشت 70در قالب يک کميته آغاز به کار كند. اين كميته با توسعه فعاليت هاي خود در فاصله کوتاهي، به طور رسمي به عنوان فدراسيون گلف جمهوري اسلامي ايران معرفي شد و در ليست فدراسيون هاي رسمي کشور قرار گرفت.  در همين زمينه نيز تيم گلف نفت مسجد سليمان، همزمان با آغاز رسمي اين رشته در ايران، توانست در ميان بزرگان خود نمايي و بيش از ده ها عنوان قهرماني کسب کند تا باعث افتخار نام نفت در اين رشته ورزشي باشد.

 

سرمربي گلف نفت مسجد سليمان:

نفت مسجد سليمان افتخار گلف ايران است

سعيد براتي، سرمربي تيم گلف نفت مسجدسليمان در سال 60 در شهرستان مسجدسليمان متولد شد و هم اکنون نيزدر شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان مشغول به فعاليت است؛ وي طي سال هاي اخير، به همراه تيم نفت مسجدسليمان به عنوان بازيکن، به عناوين متعدد قهرماني در ليگ دسته يک و سوپر ليگ کشور دست پيدا کرد و سابقه عضويت در تيم ملي را نيز دارد. براتي در اين فصل ليگ برتر به عنوان مربي- بازيکن موفق شد به همراه تيم نفت مسجدسليمان به مرحله نهايي ليگ برتر گلف باشگاه هاي کشور صعود کند.

در ادامه مهم ترين صحبت هاي سرمربي تيم گلف نفت مسجدسليمان را مي خوانيم.

بيوگرافي

متولد سال 60 هستم و در اين فصل از سوپرليگ گلف کشوربه عنوان بازيکن – مربي در تيم نفت مسجدسليمان حضور دارم. در تمامي رده هاي سني از جمله جوانان، اميد و بزرگسالان در تيم ملي حضور داشتم و از سال 86 تا 97 عضو تيم ملي بودم. در 2 مسابقه جهاني در کشورهاي آرژانتين و ترکيه، مسابقات آسيايي کره جنوبي و فيجي و در سه تورنمنت بين المللي که در کشورهاي هندوستان، تايلند و ترکيه برگزار شد، حضور داشتم.

شاگردها

سورناصادقي، سبحان سليماني ميلادشيني و علي غلام نژاد از شاگردان من هستند که نفرات برتر مسابقات گلف کشور به شمار مي روند.

کسب عناوين مختلف قهرماني

طي سال هاي اخير، بيش از 10 عنوان قهرماني در سطح کشور به دست آوردم. کسب 9 عنوان قهرماني در سوپرليگ و دسته اول باشگاه هاي کشور، از سوي تيم نفت مسجدسليمان، با عث شده اين تيم، افتخار نام نفت باشد. طي سال هاي اخير، تيم نفت مسجدسليمان هفت قهرماني در مسابقات دسته اول باشگاه هاي کشور و 2 عنوان قهرماني در سوپرليگ باشگاه هاي کشور کسب کرده است.

آموزش

سال 94 مربي بودم و طرح آموزش رايگان را براي جوانان و بزرگسالان برگزار کردم. 10نفر در اين دوره حضور پيدا کردند که حاصل آن سورناصادقي، سبحان سليماني و ميلاد شيني است که قهرمان کشورشدند.

حضور در سوپر ليگ با کمترين هزينه

امسال با توجه به محدوديت منابع مالي در سطح وزارت نفت، نتوانستيم با بازيکنان خوبي قرارداد ببنديم و بازيکنان مستعد با تيم هاي بخش خصوصي قرارداد منعقد کردند. امسال تيم سورتمه اهواز با سرمايه گذاري که انجام داده، يکي ازشانس هاي اصلي قهرماني است و تيم هاي نفت مسجدسليمان و حفاري اهواز نيز در کورس رقابت با اين تيم هستند.

گلف سن و سال نمي شناسد

رشته ورزشي گلف سن و سال نمي شناسد و تا هر وقت که بدن آماده باشد، فرد مي تواند در اين رشته فعاليت کند.

بازي با 14 چوب در 18 ميدان

بازي گلف در يک زمين 60 يا 70 هکتاري که در 18 ميدان طراحي شده، برگزار مي شود و هر فرد يا تيمي که اين 18 ميدان را با کمترين ضربه به اتمام برساند، برنده مسابقه مي شود. هر بگ (کيف) گلف شامل 14 چوب گلف است که هر چوب براي يک جاي خاص مورد استفاده قرار مي گيرد و داراي برد مخصوصي است و اين به تبحر بازيکن بستگي دارد که چگونه و چه وقت از اين چوب ها استفاده کند. براي يک مسابقه رسمي گلف بايد 8 کيلومتر پياده روي کني.

فعاليت 60 نفر در مسجدسليمان

افراد فعال در رشته گلف در تيم نفت مسجدسليمان 50 نفر مرد و 10 نفر خانم هستند.

هزينه تجهيزات گلف بالاست

دلايلي چون تامين لوازم اين رشته از خارج و همچنين نوسان هاي اخير قيمت ارز موجب شده تا قشر متوسط به پاييني که طرفدار اين رشته هستند، نتوانند تجهيزات آن را خريداري کنند، از اين رو گرايش به اين رشته نسبت به سال هاي اخير کمتر شده است. 90 درصد افراد فعال در رشته گلف از قشر متوسط و ضعيف جامعه هستند. گلف رشته پولدارها نيست و با قاطعيت اعلام مي کنم که 90 درصد از ورزشکاراني که در رشته گلف فعاليت مي کنند، از قشر متوسط جامعه هستند.

حرف پاياني

جا دارد از تک تک بازيکنان تيم نفت مسجدسليمان که نهايت سعي و تلاش خود را براي اعتلا و سربلندي اين تيم در سوپرليگ گلف به کار گرفتند، تشکر و قدرداني کنم. ترکيب تيم امسال محمدرضاشيني، ايرج قنبري، سجادسليماني، مريدقنبري، اميرغلام نژاد و حسين قنبري هستند که با وجود پيشنهادهايي که از تيم هاي مختلف داشتند؛ به خاطر علاقه و تعصب به تيم نفت در اين تيم ماندند که بي نهايت از آنها سپاسگزارم.

همچنين از قباد ناصري، مديرعامل شرکت نفت و گاز مسجدسليمان، رييس امور ورزش شرکت و رييس هيات گلف نيز که در اين فصل همکاري صميمانه اي با ما داشتند، نهايت قدرداني و تشکر را دارم.

 

پدر گلف ايران در گفت و گو با «مشعل»؛

رکورددار دنيا گفت چرا ايران مانده اي!

  علي جمعه قلي زاده با 70 سال سن و47 سال سابقه فعاليت به عنوان بازيکن و مربي، به عنوان پدرگلف ايران شناخته مي شود. او در سال 54 و هنگامي که 23 ساله بود - با 64 ضربه، رکورد دنيا را که در اختيار جک نيکلاس آمريکايي بود، جابه جا کرد و پس از گذشت 43 سال اين رکورد در کشورمان هنوز شکسته نشده است. او همچنين از بنيانگذاران فدراسيون گلف است. گفت وگويي با پدر گلف ايران داشتيم که توجه شما را به آن جلب مي کنيم.

ضمن معرفي خودتان، از نحوه آشنايي با گلف و تاريخچه اين رشته در کشورمان بيشتر صحبت کنيد.

علي جمعه قلي زاده متولد سال 27 در شهرستان مسجدسليمان هستم. در دوراني که محصل بودم، فوتبال بازي مي کردم و پستم مهاجم بود؛ اما برادر بزرگم گلف بازي مي کرد و همبازي مرحوم شهباز حسين پور بود. او به صورت اقماري کار مي کرد و هفت روزي که تعطيل بود، مدام در زمين هاي گلف مسجدسليمان در اين رشته فعاليت مي کرد و من نيز به همراه او در اين زمين ها بازي مي کردم. بر حسب اتفاق، يک روز که مسابقه داشتند و يکي از بازيکنان نتوانسته بود خودش را به مسابقه برساند، برادرم پيشنهاد دادکه من بازي کنم و اتفاقا بازي خوبي از خودم نشان دادم. همين موضوع باعث شد تا در نهايت شرايط حضورمن در باشگاه فراهم شود و از امکانات گلف استفاده کنم.  ورزش گلف حدود 90 سال پيش، يعني در سال 1296 هجري شمسي و با حضور انگليسي ها در شهر اولين ها، وارد ايران شد و تا سال 32 فقط اتباع خارجي مي توانستند گلف بازي کنند و به نوعي اين رشته در انحصار خارجي ها بود. پس از ملي شدن صنعت نفت، علاقه مندان ايراني در جنوب، به اين رشته گرايش پيدا کردند و ايراني ها در گلف، گوي سبقت را از خارجي ها ربودندو بازيکنان زبده ايراني در دهه هاي 30 و 40 شمسي مانند جعفر بيرگاني و مرحوم حيدرشهنيان پا به عرصه اين ورزش گذاشتند و تا سال ها در اين رشته يکه تازي کردند. پس از تاسيس زمين و باشگاه گلف در مسجدسليمان، در ديگر شهرهاي خوزستان از جمله آبادان، اهواز، آغاجاري، جزيره خارگ و هفت تپه، زمين و باشگاه هاي گلف نيز تاسيس و در سال 40 نخستين زمين گلف چمن استاندارد در تهران (مجموعه ورزشي انقلاب فعلي) احداث شد.

بهترين خاطره اي که از دوران فعاليت در رشته گلف داريد، چيست؟

سال 54 و در حالي که 23 ساله بودم، در يک مسابقه اسکورمن براي 18 حفره 64 ضربه زدم که اين رکورد بهترين اسکور آسيا و جهان شناخته شد؛ چون تا قبل از اين، رکورد جهان با 65 ضربه در اختيار جک نيکلاس آمريکايي، اسطوره گلف جهان بود.  وقتي عکس و اسکورکارت هاي مرا از طريق باشگاه براي جک نيکلاس فرستادند، در چند سطر نامه اي که براي من فرستاد، گفت تعجب مي کنم که با اين اسکورها و اين توانايي بالا براي چه در ايران مانده ايد؟ خاطره ديگرم اين است که يک شرکت انگليسي در مسجدسليمان، پيمانکار ان  ارتش بود و تمامي پرسنل آن به انگليسي ها متعصب بودند. وقتي اسکورهاي مرا ديدند، از آنجا که دوست ندارند کسي بهتر از خودشان باشد، يک بازيکن حرفه اي به نام مايکل ولش(نفرچهارم اروپا) که پدرش مدرس باشگاه گلف تهران بود و در زمان کريسمس براي ديدن خانواده به ايران آمده بود را براي يک مسابقه رفت و برگشت در تهران و مسجدسليمان، مقابل من قرار دارند که توانستم در هر 2 مسابقه او را شکست دهم.

 گويا اولين زمين گلف خاورميانه در مسجدسليمان احداث و راه اندازي شد؟

بله. از همان ابتداي پيدايش اين رشته در مسجدسليمان، زمين هاي گلف 9 حفره اي نيز ساخته شد که بعدها به زمين 18 حفره اي و استاندارد تبديل شد. در ضمن يک ساختمان کوچک هم به عنوان رختکن احداث که پس از مدتي به يک باشگاه مجهز تبديل شد که اين زمين و باشگاه گلف به عنوان اولين زمين و باشگاه گلف خاورميانه محسوب مي شود.

فعاليت در اين رشته را از چه سالي شروع کرديد؟

از سال 50 بازي گلف را شروع کردم و طي 47 سال اخير، به عنوان بازيکن و مربي در رده هاي باشگاهي و همچنين سرمربي تيم ملي گلف فعاليت داشتم.

آقاي جمعه زاده، شما به نوعي موسس فدراسيون گلف هم هستيد. در اين خصوص بيشتر صحبت کنيد.

پس از پيروزي انقلاب اسلامي و در سال 70 رشته گلف فعاليت خود را در قالب يک کميته آغاز کرد و در سال 72 به فدراسيون تبديل شد. (قبل از تاسيس فدراسيون گلف، با پنج نفر از افراد باتجربه اين رشته به سازمان تربيت بدني مراجعه کرديم  تا درباره تاسيس فدراسيون گلف صحبت کنيم که در نهايت من به عنوان نماينده از سوي دوستان با غفوري فرد، رييس وقت سازمان تربيت بدني گفت وگو کردم و پيشنهاد تاسيس فدراسيون گلف را دادم که خوشبختانه مورد موافقت قرار گرفت) همچنين فدراسيون گلف ايران در سال 1996 ميلادي به عضويت شوراي جهاني گلف درآمد و پس از مدتي، عضو کنفدراسيون گلف آسيا و اقيانوسيه شد.

طي دوران سرمربيگري در تيم نفت مسجدسليمان چه عناويني در سطح کشورکسب کرديد؟

به همراه اين تيم 10 سال قهرمان ليگ برتر گلف باشگاه هاي کشورشديم.

بهترين شاگردان شما در رشته گلف؟

عيسي رحيمي، حسن کريميان،داوود آشتياني، سجاد کرم پور، سعيد براتي و ابراهيم نوري از بهترين شاگردان من بودند.

استعداد و ظرفيت گلف در کشور و خوزستان را چگونه ارزيابي مي کنيد؟

به نظرم ايرانيان ظرفيت و توانايي خوبي در اين رشته دارند، ولي ابزارهاي لازم از جمله زمين مناسب مطابق با استانداردهاي جهاني را در اختيار ندارند.   وسايل ورزشي ما به روز نيستند و زمين هاي چمن، مطابق استانداردهاي جهاني در اختيار نداريم.

 

جمعه قلی زاده: سال 54 و در حالی که 23 ساله بودم، در يک مسابقه اسکورمن براي 18 حفره 64 ضربه زدم که اين رکورد بهترين اسکور آسيا و جهان شناخته شد؛ چون تا قبل از اين، رکورد جهان با 65 ضربه در اختيار جک نيکلاس آمريکايي، اسطوره گلف جهان بود. وقتي عکس و اسکورکارت هاي مرا از طريق باشگاه براي جک نيکلاس فرستادند، در چند سطر نامه اي که براي من فرستاد، گفت تعجب مي کنم که با اين اسکورها و اين توانایی بالا براي چه در ايران مانده ايد؟