برنامه ریزی برای امتحانات بچه ها

در آرامش و به دور از تنش

با پايان تعطيلات عيد و شروع دوباره کلاس ها، کم کم به پايان سال تحصيلي نزديک مي شويم و صداي پاي امتحانات را مي شنويم. پس از حال و هواي عيد و عيدديدني بيرون بياييد و به سراغ برنامه ريزي امتحانات بچه ها برويد. اواخر ارديبهشت تا اواسط خرداد ماه، زمان امتحانات پايان سال دانش آموزان است. در اين برهه از زمان آنها با عبور از فصل امتحانات، نتيجه يک سال زحماتشان را مي بينند.

پدر و مادر به عنوان افرادي که تاثير زيادي در آرامش فرزندانشان دارند، مي توانند با يک برنامه ريزي دقيق به دور از تنش و در آرامش، آنها را آماده امتحانات پايان سال کنند. ایجاد محیطی آرام

یکی از نکات مهمی که در فصل امتحانات باید به آن توجه داشت، محیط خانه است. ایجاد محیطی آرام در خانه، به بچه ها آرامش و تمرکز بيشتري می دهد، مسئله ای که در کسب نتایج موفقیت آمیز بسیار تاثیرگذار است.

جايي براي درس خواندن

برای انجام تکالیف بچه ها، محل مشخصي را در خانه برایشان در نظر بگيريد. براي تمرکز بيشتر و يادگيري بهتر هم از او بخواهيد هميشه در همان محل درس بخواند و تکاليفش را انجام دهد (اتاق شخصی یا گوشه ای بی سروصدا با نور مناسب)، این کار باعث تمرکز بیشتر بچه ها می شود. اجازه ندهید فرزندانتان تکاليفشان را در رختخواب، سر ميز غذا يا در حال تماشاي تلويزيون انجام دهند.

نظم و ترتيب

نظم و ترتيب و تميزي محيط، قدرت یادگیری را افزایش می دهد و تمرکز را بالا می برد. در ايام امتحان، سعی کنید محيط خانه را تميز و مرتب نگه  داريد. ساعات غذا خوردن، خوابيدن و بيدار شدن هم در کاهش استرس نقش زیادی دارد. در ايام امتحانات بيشتر به اين موضوع اهميت بدهید. تمام افراد خانواده باید در فصل حساس امتحانات به برقراری نظم در محیط خانه کمک کنند.

کم کردن مهمانی ها

در ايام امتحانات برای اینکه بچه ها با آرامش بیشتری درس بخوانند، بهترین کار این است که مهمانی ها را کم کنید و در صورت امکان شب هاي امتحان مهمان دعوت نکنید و مهمانی هم نروید. اگر هم مجبور به مهمانی دادن و مهمانی رفتن هستید، برنامه مهمانی  را طوری تنظیم کنید که خللی در درس خواندن بچه ها ایجاد نشود.

تماشاي تلويزيون

گاهي وقت ها بچه ها براي فرار از استرسی که در زمان امتحانات دارند، به ديدن برنامه هاي تلويزيوني پناه مي برند. این کار نه تنها آنها را از حال و هوای امتحان دور می کند، بلکه باعث از دست رفتن زمان مطالعه شان می شود. در این مواقع بهترین راه این است که تلويزيون را از محل درس خواندن آنها برداريد و زمانی مشخص براي تماشاي برنامه های مورد علاقه شان در نظر بگيريد.

نور و روشنایی

درس خواندن به نور و روشنايي مناسبي نياز است. براساس استانداردها، روشنايي مورد نياز براي مطالعه، 400 لوکس است. در نور مناسب بچه ها کلمات را به وضوح مي بينند و نيازي به خم شدن به سمت کتاب ندارند. خواب آلودگي، عدم تمرکز و مشکلات بينايي، از عوارض نور نامناسب است. نور خورشيد و نور روز، بهترين نور براي درس خواندن بچه هاست. بهتر است آنها را تشويق کنيد تا در ساعات روشن روز درس بخوانند.

محبت بی قید و شرط

نکته مهم دیگری که والدین باید در زمان امتحانات پایان فصل مورد توجه قرار دهند، محبت بدون قید و شرط است. این یعنی پدر و مادر باید در هر شرایطی محبت شان را به فرزندان خود ابراز کنند. این ابراز محبت نباید مشروط به کسب نمرات بالا و موفقیت در امتحانات باشد.  بسیاری از والدین زمانی که بچه ها نمرات عالی می گیرند، بیش از حد به آنها محبت می کنند. مسئله ای که باعث نگرانی بچه ها در زمان امتحانات می شود، چون فکر می کنند اگر نمره  خوبی نگیرند، محبت پدر و مادر را از دست می دهند، پس محبت کردن به بچه ها را منوط به نمرات خوب ندانید و همیشه آنها را مورد مهر و محبت خود قرار دهید.

به اندازه خوابیدن

به موقع و به اندازه خوابیدن بچه ها هم نقش زیادی در موفقیت بچه ها در امتحانات دارد. در زمان امتحانات مطمئن شوید که بچه ها به موقع و به اندازه می خوابند. نداشتن خواب کافی در فصل امتحانات، خصوصا در شب امتحان، مشکلاتی چون خستگی و خواب آلودگی را در پی دارد که می تواند روی ذهن بچه ها تاثیرگذار باشد؛ بنابراین خواب بچه ها را هم از قلم نیندازید. والدین با استفاده از نکاتی که به آنها اشاره کردیم، می توانند فرزندانشان را آماده امتحانات پایان سال کنند و نقش مهمی در موفقیت شان داشته باشند.

وعده های استرس زا

یکی از رفتارهایی که پدر و مادرها در فصل امتحانات انجام می دهند، وعده دادن  است. اقدامی که تصور می کنند انگیزه بچه ها را در کسب نمرات بالا و خوب درس خواندن بالا می برد. این کار نه تنها استرس زاست، بلکه ذهن بچه ها را هم بهم می ریزد. آنها در این شرایط هم به وعده ها فکر می کنند و هم به عدم موفقیت در کسب نمرات بالا، مسئله ای که جز از بین بردن تمرکز بچه ها نتیجه دیگری ندارد.

از دوش آب سرد تا آدامس جویدن

 گرفتن دوش آب سرد، به داشتن احساس تازگی و طراوت و بیدار ماندن كمك می كند. خوردن یك دسر سبك مانند سیب هم كارایی را چند برابر افزایش می دهد و استرس امتحان را دور می كند؛ همان چیزی که هر پدرومادری به دنبال آن است. همچنین اگر بچه ها در طول مطالعه آدامس بجوند، حواسشان پرت می شود و نمی توانند چیزی را كه مطالعه كردند، به خاطر آورند.

قانون 45 دقیقه 

ساعت را برای بچه ها هر 45 دقیقه تنظیم كنید تا در بازه های زمانی 45 دقیقه مطالعه کنند و 5 دقیقه بعد از آن، مدت استراحت كوتاهی داشته و دوباره مطالعه را ادامه دهند. چنانچه بخواهند برای ساعات نامحدودی مطالعه کنند، مغز بیش از حد خسته شده و مجبور می شوند برای حفظ تمركز، زمان طولانی تری را صرف کنند.

چيدمان ويژه امتحان

درس خواندن و آماده شدن برای امتحانات به تمرکز بالا نیاز دارد، به همین خاطر، گاهي لازم است چيدمان اتاق بچه ها را در ايام امتحانات تغيير دهید. اسباب بازي ها، لوازم غیرضروری، قاب عکس و... ممکن است تمرکز بچه ها را بهم بریزد. تغییر چیدمان را می توانید با کمک گرفتن از خود بچه ها انجام دهید. بهتر است دلیل این تغییر را به آنها توضیح دهید تا بچه ها بدانند که این جابه جایی ها به نفع آنهاست.

 

 

خوراکی های  مفید فصل امتحانات

والدين در فصل امتحانات بايد به تغذيه کودکان خود توجه زيادي داشته باشند.  در اين مقطع، ترشح هورمون آدرنالين در بدن دانش آموزان به خاطر استرس افزايش پيدا مي کند. اين اتفاق باعث افزايش سوخت پروتئين هاي بدن آنها مي شود. بنابراين پدر و مادرها از ياد نبرند که بايد مصرف پروتئين بچه ها را دو تا سه درصد افزايش دهند تا از اين بابت کمبودي احساس نکنند.

  در ايام امتحانات در تغذيه روزمره دانش آموزان ليموترش، مركباتي مثل نارنگي، پرتقال و ساير ميوه ها مانند كيوي، توت فرنگي، گرمك، طالبي و سبزي هايي همچون گل كلم، كلم بروكلي، اسفناج، گوجه فرنگي، فلفل دلمه اي، جعفري و سيب زميني را فراموش نکنيد.

   دانش آموزان در فصل امتحانات بهتر است سه وعده غذايي کامل بخورند و ميان وعده هاي غذايي را هم فراموش نکنند.

   مصرف ويتامين C هم مي تواند قدرت يادگيري را بالا ببرد. امروزه نقش ويتامين C در افزايش قواي مغز، هوشياري، رفع كم خوابي و كاهش اضطراب ثابت شده است.

   مصرف جوانه گندم را فراموش نکنند. اين ماده مغذي حاوي ميزان زيادي ويتامينE است که مي تواند به حافظه دانش آموزان کمک کند.

   گردو، بادام زميني و خرما بهترين موادي هستند که مي توان در روزهاي امتحان در برنامه غذايي دانش آموزان گنجاند. روي و امگا3 از جمله مواد اصلي تشکيل دهنده اين تنقلات هستند که براي تقويت حافظه بسيار مفيدند.

   مصرف شير از آن جهت که ميزان زيادي کلسيم  دارد، مي تواند به دانش آموزان کمک کند تا حافظه اي قدرتمند و دقيق تر داشته  باشند.

   يکي ديگر از خوراکي هاي ارزشمند براي افزايش توانايي مغز هنگام درس خواندن، کنجد است. مصرف اين ماده مغذي، به دليل داشتن حجم بالايي از پروتئين،  امگا3، امگا6 و آنتي اکسيدان ها را از ياد نبريد.