به گفته وزير نفت، از سال 96 تاکنون نه گاز صنايع کم شد، نه محدوديت بود و نه حتي فشار گاز افت کرد. در هيچ جايي از ايران گزارشي مبني بر افت فشار نداشتيم و بدون محدوديت علاوه بر تأمين گاز نيروگاه ها، صنايع و پتروشيمي ها، امسال رکوردي جديدي در صادرات ثبت شد.

زنگنه با بيان اينکه پوشش گازرساني کل کشور در سال 97 به 93 درصد رسيد، اظهار کرد: گازرساني روستايي ما به 79 درصد پوشش کل جمعيت رسيده است، يعني در اواسط سال 98، از 95 درصدي که تعهد پوشش ما در کشور بوده است، عبور مي کنيم.

وي با اشاره به اينکه همکاران شرکت ملي گاز ايران به رييس جمهور قول گازرساني به 10 روستا در روز را داده بودند، ادامه داد: امسال گازرساني به 3 هزار روستا انجام شد که مقداري فاصله را نيز به پاي روزهاي جمعه بگذاريد.

زنگنه با بيان اينکه پارس جنوبي نبايد تنها در گاز ديده شود، گفت: در اين سال ها 3 هزار کيلومتر به خطوط اصلي انتقال گاز کشور افزوده شده و ما با کمک اين خطوط و ايستگاه ها توانستيم يک شبکه پايدار و مستحکم براي کشور تأمين کنيم.

وي ادامه داد: از اتفاق هاي مهم اين است که به اتکاي پارس جنوبي، ما مجموعه اي از صنايع تعيين کننده را در پايين دست آن ايجاد کرديم که مهم ترين آنها پتروشيمي ها هستند.

بهره برداري از 18 طرح پتروشيمي تا پايان سال 99

وزير نفت با اشاره به اينکه 15 طرح پتروشيمي با سرمايه گذاري 5.6 ميليارد دلار و ارزش توليدات 5.2 ميليارد دلار براساس پايه سال 90 از سال 92 تا 97 به بهره برداري رسيد، افزود: 18 طرح ديگر پتروشيمي نيز تا پايان دولت دوازدهم به بهره برداري مي رسد.

به گفته زنگنه، پتروشيمي هاي ايلام، لرستان، اروميه، مهاباد، شيراز، تخت جمشيد پارس، ايزوسيانات هاي پتروشيمي کارون، کاويان، مرواريد، انتخاب، کردستان، فاز سوم آمونياک و اوره پرديس و متانول مرجان و سرويس هاي جانبي دماوند از جمله طرح هاي صنعت پتروشيمي است که در دولت تدبير و اميد افتتاح شده اند.

وي با اشاره به اينکه طرح هاي متانول کاوه، فاز يک پتروشيمي بوشهر و فاز 2 پتروشيمي ايلام تا سال آينده به بهره برداري مي رسند، افزود: با تکميل طرح هاي پتروشيمي مياندوآب، کيمياي متانول خاورميانه، کود شيميايي لردگان، مسجدسليمان، پالايش گاز بيدبلند خليج فارس، پتروکيمياي ابن سينا، آرتا انرژي و گچساران در اين دولت، تحولي عظيم در صنعت پتروشيمي ايران ايجاد مي شود.

وزير نفت با بيان اينکه محصولات نهايي صنعت پتروشيمي ايران در سال 92، 27 ميليون تن بوده که هم اکنون به 31 ميليون تن رسيده است، گفت: با اجراي طرح هاي پتروشيمي يادشده، محصولات پتروشيمي کشور به 52 ميليون تن مي رسد، يعني ميزان آن نسبت به سال 92 دو برابر مي شود که 93 درصد افزايش خواهيم داشت و جهش بزرگي روي مي دهد.

زنگنه اظهار کرد: ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي درسال 92، 56 ميليون تن بوده که در سال 96 به 64 ميليون تن رسيده ايم و در سال 1400 به 94 ميليون تن خواهيم رسيد.

وي با اشاره به اينکه در سال 92 به قيمت پايه 90، 18 ميليارد دلار ارزش توليدات محصولات پتروشيمي بوده است، گفت: ارزش اين محصولات در سال 96 به 25 ميليارد دلار رسيده و در سال 1400 به 36 ميليارد دلار مي رسد.

وزير نفت تصريح کرد: با توجه به افزايش توليد اتان از سال 98 تا 1403 نسبت به مصرف آن، بايد برنامه ريزي براي صادرات آن انجام دهيم؛ البته در سال هاي آينده واحدهاي اتان کراکر وارد مدار مي شوند و اتيلن توليد مي کنند که مي تواند در داخل مصرف شود.

 افزايش دو برابري توليد بنزين در کشور

زنگنه با اشاره به پالايشگاه ستاره خليج فارس به عنوان صنايع پايين دستي پارس جنوبي اظهار کرد: توليد بنزين در سال 91، 52 ميليون ليتر بوده که امسال به 101 ميليون ليتر رسيده و به راحتي به 105 ميليون ليتر هم مي رسد که اين نشان از دو برابر شدن توليد بنزين در کشور دارد.

وي با بيان اينکه در سال 91، بنزين يورو در کشور توليد نمي شد، اما در سال گذشته 76 ميليون ليتر توليد بنزين يورو داريم، ادامه داد: توليد نفت گاز در کشور نيز 12 درصد افزايش يافته است، به طوري که از 94 ميليون ليتر در سال 91 به 105 ميليون ليتر در سال 97 رسيد. همچنين توليد نفت گاز با کيفيت يورو از 6 ميليون ليتر در سال 91 به 44 ميليون ليتر در روز رسيده است.

به گفته وزير نفت، آنچه در صنعت انجام شده، نماد تحقق اقتصاد مقاومتي است که بخش مهم اين تحولات در دوران تحريم ها انجام شده و ما حداکثر استفاده را براي حل مشکلات بويژه در بخش محيط زيست صنعت نيز در دوران برجام داشتيم و در اين دوران، فرصتي براي نفس کشيدن و انجام کارهاي بزرگ به دست آورديم.

صادرات نفت ايران از جاسک

زنگنه به ساخت پايانه صادراتي جاسک اشاره کرد و گفت: اميدواريم تا پايان سال 99 اين پايانه صادراتي فعال شود و براي نخستين بار نفت ايران از طريق مکران صادر خواهد شد.

وي ادامه داد: براساس برنامه تلاش مي شود که تا پايان دولت دوازدهم، همه مشعل هاي اصلي خاموش و از سوختن گازهاي همراه نفت جلوگيري شود.

وزير نفت به رشد 5 برابري افزايش توليد از ميدان هاي مشترک در منطقه غرب کارون اشاره و تصريح کرد: توليد از اين ميدان ها از 70 هزار بشکه در سال 92 به 355 هزار بشکه در سال 97 خواهد رسيد.

زنگنه افزود: امروزه نفت در خط مقدم جنگ با دشمن در تحريم هاست و نمي شود ما ارقام و اعداد و روش ها و برنامه هاي مان را افشا کنيم. اين عامل فشار به من و همکاران است و چاره اي نداريم جز اينکه تحمل کنيم و پيش رويم، اما ما کارهاي مان در بخش هاي مختلف را بدون سر و صدا دنبال مي کنيم.

وزير نفت با تشکر از همه کارکنان و تلاشگران صنعت نفت و مردم اين منطقه، ادامه داد: صنعت نفت به تعهدهاي خود در حوزه مسؤوليت اجتماعي منطقه عمل کرده و بيش از هزار ميليارد تومان در اين زمينه فعاليت داشته که نمونه ساده اي از آن برگزاري کلاس هاي کنکور براي فرزندان مردم اين منطقه بوده است.

حماسه صنعتي 20 ساله

محمد مشکين فام، مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس در آيين بهره برداري رسمي از فازهاي 13 و 22 تا 24 پارس جنوبي، با بيان اينکه امروز پس از توسعه و بهره برداري از 10 فاز پارس جنوبي و متعاقب آن تکميل و افتتاح 11 فاز، شاهد افتتاح چهار فاز ديگر در قالب دو طرح فاز 13 و فازهاي 22 تا 24 هستيم، گفت: اين طرح ها آينه تمام نماي خودباوري، تخصص و صلاحيت متخصصان ايراني هستند که در زمره طرح هاي عظيم صنايع نفت و گاز جهان به شمار مي آيند.

وي، توسعه ميدان گازي پارس جنوبي را حماسه صنعت 20 ساله اي توصيف کرد که از لحاظ ابعاد مديريتي، فني و مالي برازنده نام بزرگ ترين ميدان گازي جهان است و ادامه داد: فازهاي 13 و 22 تا 24 پارس جنوبي گام بلند ديگري در تکميل اين حماسه و سال ها کار و تلاش بي وقفه کارکنان شرکت ملي نفت ايران، پيمانکاران، مشاوران، سازندگان و تامين کنندگان داخلي با سرمايه گذاري بيش از 11 ميليارد دلار و ظرفيت توليد بيش از 112 ميليون مترمکعب گاز غني در روز هستند.

به گفته مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس، از جمله مصاديق وسعت عمليات اجرايي اين دو طرح مي توان به حفر 76 حلقه چاه در فاصله حدود 100 کيلومتري ساحل با مجموع متراژ حفاري حدود 250 کيلومتر، ساخت و نصب هشت عرشه دريايي با مجموع وزن بيش از 160 هزار تن شامل عرشه، پايه سکو و متعلقات، لوله گذاري بيش از 380 کيلومتر خط لوله 32 اينچ زيردريايي و احداث دو پالايشگاه عظيم گازي با هشت رديف پالايشي همراه با تاسيسات جانبي و زيربنايي در زميني به وسعت 400 هکتار اشاره کرد.

مشکين فام درباره محصولات توليدي فازهاي 13 و 22 تا 24 پارس جنوبي اظهار کرد: توليد روزانه 100ميليون مترمکعب گاز شيرين براي تزريق به شبکه سراسري و توليد روزانه 150 هزار بشکه ميعانات گازي براي صادرات و تامين خوراک پالايشگاه ستاره خليج فارس و مجتمع هاي پتروشيمي، محصولات عمده فازهاي ياده شده هستند.

مديرعامل شرکت نفت و گاز پارس، مجموع سرمايه گذاري انجام شده براي توسعه ميدان گازي پارس جنوبي از ابتدا تاکنون را مبلغي بيش از 77 ميليارد دلار اعلام کرد و گفت: با تزريق 10 ميليارد دلار ديگر، توسعه کامل اين ميدان در مرحله نخست محقق مي شود.

وي، نکته داراي اهميت درباره اين دو طرح را توجه ويژه به راه اندازي همزمان واحدهاي زيست محيطي نظير بازيافت گوگرد، مديريت بهينه پساب و پسماند صنعتي و نيز راه اندازي واحدهاي با ارزش افزوده بالا شامل استحصال اتان و گاز مايع دانست و در اين باره توضيح داد: راه اندازي اين واحدها، نشان دهنده توجه ويژه به مسؤوليت هاي اجتماعي و تکميل زنجيره توليد است، همچنين نکته مهم ديگر، بازيابي و احياي ظرفيت هاي شرکت صدرا در استان بوشهر است که پس از پيگيري هاي مستمر شرکت ملي نفت ايران براي رفع مشکلات به جاي مانده از سال هاي گذشته، اين مجموعه عظيم صنعتي با به کارگيري نيروهاي بومي استان بوشهر در اين دو طرح، با حداکثر ظرفيت فعال و موفق شد 10 سکوي پارس جنوبي را با کيفيت مناسب بسازد و تاکنون پنج سکو را نيز حمل، نصب و راه اندازي کرده که اين موضوع کمک شاياني به اشتغال زايي مردم بومي و رونق اقتصادي استان بوشهر کرده است.

سپاه کنار دولت است

سعيد محمد، فرمانده قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا (ص) نيز در اين مراسم گفت: سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در اين جنگ اقتصادي تمام عيار در کنار دولت خدوم و در پيشاني مواجهه با توطئه‎هاي اقتصادي استکبار جهاني ايستاده است. افتتاح اين ابرپروژه که طراحي و ساخت آن در اوج تحريم هاي ظالمانه و با تکيه بر توان و تخصص جوانان اين مرزو بوم به انجام رسيد، در عمل بيانگر شکست مفتضحانه استکبار در تحريم اين ملت بوده و ما با انسجام و همدلي، اين تهديدها را به فرصتي براي رشد و اعتلاي نظام اجرايي و صنعتي در کشور تبديل کرده ايم.

وي با بيان اينکه احداث پالايشگاه ميعانات گازي در اراضي فاز 13 و همچنين احداث مجتمع توليد پلي اتيلن و پروپيلن به قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا( ص) واگذار شود، گفت: بي شک استفاده از مدارک مهندسي و تجهيز کارگاه موجود، نزديکي به مبادي خوراک، نزديکي به آبگير سايت 2، نزديکي به اسکله تمبک و امکان استفاده از متريال مازاد فازهاي 13 و 22 تا 24 از مزيت هاي رقابتي قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا براي اجراي اين طرح ها خواهد بود.

به گفته محمد، قرارگاه سازندگي خاتم الانبيا (ص) با تجربيات گران سنگ خود در اجراي اين فازها و در حل مسائل مشابه در واحدهاي 181 و 106 آمادگي دارد که توسعه فاز 11 را نيز به انجام برساند.