جستجو

    ايران آماده تامين گاز مورد نياز عراق است

    برای افتتاح آمدم چون به این منطقه دین دارم

    بهار نفت

    ما پیروزیم

    97 سال آخرین‌های  گازرسانی

    صنعت پالایشنفت کشور   ایستاده بر قله موفقیت

    شرکت ملی پخش در آیینه 97

    97 سال تغییر 98 سال افتتاح

    در دوراهی گاز و پتروشیمی قرار گرفتم

    آماده برای یک شروع خوب

    همه جای    ایران آماده است

    توقف ممنوع!

    آرزوهای نوروزی در كنار تاسيسات نفتی

    امیدوار به آینده

    حال و هوای نوروز در مناطق عملیاتی

    مزيت نگرش عقلانى‏‏

    صنعت نفتِ دیدنی

    حذف مصدق و نفوذ غول های نفتی

    دیدنی‌های بکر ایران

    تعطیلات را به دل کودکان بگذرانیم

    غنیمت فرصت بـرای خوانـدن

    چهارشنبه سوری آیین باستانی یا کابوس

    تعطیلات  در سلامت   باشید

    گشت و گذاری بهاری در پایتخت پرجاذبه ایران

    دور سفره دلها نزدیک می‌شود

    نوروز است و دورهمی هایش

    سلامت را به خانواده نفت هدیه می دهیم

    60 هزار ورزشکار فعال داریم 

    10 قاب مهم

    خــبر و نظـــر

    رویداد

    گــاز

    پــالایش

    پتروشیمی

     

    گپ و گفت

    سوخت رسانی

    کــارکــنان

    حــفاری

    گزارش تصویری

    موزه نفت

    تاریخ

    گردشگری

    پیشنهاد نوروزی

     

    • media/image/2019/03/1024-1448/5134.jpg
    • media/image/2019/03/2000-1441/5135.jpg
    • media/image/2019/03/2000-1441/5136.jpg
    • media/image/2019/03/2000-1441/5137.jpg

      رئيس جمهوري:

      ايران آماده تامين گاز مورد نياز عراق است

      رئيس جمهوري گفت: ايران آماده توسعه مناسبات در بخش هاي مختلف از جمله انرژي و تامين برق و گاز مورد نياز عراق و اتصال راه آهن ايران به اين کشور است. به گزارش پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري، دکتر حسن روحاني، شامگاه دوشنبه (20 اسفندماه) در همايش مشترک تجاري ايران و عراق که در کاخ نخست وزيري عراق برگزار شد، با بيان اينکه گسترش روابط ميان تجار و فعالان اقتصادي به نفع دو ملت است، گفت: تاريخ، فرهنگ مشترک، قرابت ديني و فکري دو ملت، شرايط جغرافيايي و هم مرز بودن و همسايگي و امنيت ثبات، سبب توسعه فعاليت هاي تجاري و اقتصادي ميان ايران و عراق است.

      وي مذاکرات هيئت هاي عالي رتبه ايران و عراق را مثبت ارزيابي کرد و افزود: توافق هاي بسيار خوبي ميان دو طرف حاصل شد که مي تواند زمينه خوبي براي فعاليت بيشتر تجار و فعالان اقتصادي دو کشور ايجاد کند. رئيس جمهوري با اشاره به تصميم مسئولان دو کشور در زمينه ايجاد شهرک هاي صنعتي در مرزهاي مشترک به منظور انجام سرمايه گذاري و فعاليت اقتصادي تصريح کرد: ايران آماده توسعه مناسبات در بخش هاي مختلف از جمله انرژي و تامين برق و گاز مورد نياز عراق و اتصال راه آهن ايران به عراق است که اين مي تواند گام بزرگي در توسعه روابط اقتصادي و گردشگري دو کشور باشد.

      روحاني با تاکيد بر اينکه جمهوري اسلامي ايران مصمم به توسعه روابط تجاري و اقتصادي با عراق و افزايش حجم مبادلات از 12 ميليارد دلار به 20 ميليارد دلار است، گفت: تسهيل روابط بانکي و اجراي توافق ها مي تواند يک فرصت تاريخي بزرگ براي دو دولت، دو ملت و فعالان اقتصادي به وجود آورد.

      عادل عبدالمهدي، نخست وزير عراق نيز در اين همايش با اشاره به مذاکرات و توافق هاي مثبت هيئت هاي عالي رتبه ايران و عراق همسو با توسعه همه جانبه مناسبات و همکاري هاي گوناگون به ويژه در زمينه اقتصادي و تجاري، گفت: مصمم به توسعه روابط همه جانبه با جمهوري اسلامي ايران هستيم و در اين خصوص از حضور و همکاري فعالان اقتصادي و سرمايه گذاران دو کشور حمايت مي کنيم.

       

      با تصويب در نشست شوراي اقتصاد

      مصوبه طرح گازرساني به سيستان و بلوچستان اصلاح شد

      اصلاح مصوبه طرح گازرساني به استان سيستان و بلوچستان با هدف افزايش تعداد خانوارهاي برخوردار از گاز از 300 هزار به 700 هزار خانوار در پنج شهرستان، امروز در نشست شوراي اقتصاد تصويب شد. به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، نشست پاياني شوراي اقتصاد در سال 97 ، روز دوشنبه (20 اسفندماه) به رياست اسحاق جهانگيري، معاون اول رئيس جمهوري برگزار شد. معاون اول رئيس جمهوري در اين نشست با اشاره به مشکلات اقتصادي سال 97 گفت: آمريکايي ها فشار سنگيني را به منظور فروپاشي اقتصاد کشور بر بخش هاي اصلي اقتصاد نظير بخش نفت و حمل ونقل وارد کردند، اما به فضل الهي اين اتفاق رخ نداد و ما توانستيم با برنامه ريزي، تلاش و ايستادگي مردم فشارها را پشت سر بگذاريم. وي با بيان اينکه مردم امسال با مسائل و گرفتاري هاي جدي روبه رو شدند، تصريح کرد: با وجود سختي هاي معيشتي که بر مردم تحميل شد، توانستيم امسال را نيز با موفقيت به پايان برسانيم و اميدوارم با تلاش و همت مسئولان بتوانيم مشکلات مردم را به حداقل ممکن کاهش دهيم. جهانگيري همچنين با ابراز اميدواري نسبت به اينکه دولت بتواند در سال 98 وضع اقتصادي کشور را بهبود بخشد، از اعضاي شوراي اقتصاد و اعضاي اقتصادي دولت که بار اصلي مديريت فضاي دشوار کنوني بر دوش آنهاست، قدرداني کرد. در اين نشست که وزيران نفت، نيرو، جهاد کشاورزي، تعاون کار و رفاه اجتماعي، رئيس سازمان برنامه و بودجه کشور و معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري نيز حضور داشتند، درخواست هاي برخي دستگاه هاي اجرايي مطرح و پس از بحث و تبادل نظر تصميم هاي لازم گرفته شد. اصلاح مصوبه شوراي اقتصاد درباره موضوع طرح نگهداشت و افزايش توان توليد نفت از ميدان هاي در حال بهره برداري و اصلاح مصوبه طرح گازرساني به استان سيستان و بلوچستان با هدف افزايش تعداد خانوارهاي برخوردار از گاز از 300 هزار به 700 هزار خانوار در پنج شهرستان از درخواست هاي وزارت نفت بود که در اين نشست تصويب شد.

       

           عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي:

      صنعت نفت نقشي کليدي در اقتصاد کشور دارد

      عضو کميسيون انرژي مجلس گفت: صنعت نفت در اقتصاد کشور داراي نقش کليدي است و مي تواند به رونق کسب و کار و همچنين خروج از رکود اقتصادي بينجامد، به شرط آنکه به توانمندي ها و فناوري هاي روزآمد دنيا مجهز شود. سکينه الماسي، صنعت نفت را قديمي ترين صنعت کشور دانست و اظهار کرد: صنعت نفت، به معناي وسيع کلمه پايه گذار توسعه صنعتي کشور است، زيرا اين صنعت از ابتداي فعاليت خود، نقشي اساسي و کليدي در اقتصاد ايران داشته و البته اين نقش کماکان تداوم دارد.

      وي افزود: صنعت نفت نقش محوري و نخست را در اقتصاد کشور دارد و مي تواند سبب رونق کسب وکار و همچنين خروج از رکود اقتصادي شود، به شرط آنکه به توانمندي ها و فناوري روزآمد دنيا مجهز شود. عضو کميسيون انرژي مجلس ادامه داد: در شرايط کنوني کشورهايي را مشاهده مي کنيم که از ذخاير انرژي از جمله نفت بي بهره اند و از نفت ما استفاده مي کنند، اما به دليل برخورداري از فناوري هاي صنعتي حتي از بسياري از کشورهاي داراي ذخاير عظيم نفت و گاز هم پيشرفته تر هستند، بنابراين صنعت نفت مي تواند با توسعه فناوري و فعال کردن زنجيره ارزش افزوده، رونق بسيار زيادي در بازار کسب وکار و بخش خصوصي ايجاد کند و حتي مي تواند پيشران توسعه فناوري در ديگر حوزه ها باشد. الماسي به موفقيت هاي وزارت نفت در عرصه هاي مختلف اشاره و تصريح کرد: بسيار خوشبين هستيم که صنعت نفت با توجه به نقش، جايگاه و اهميتي که در اقتصاد، علم و فناوري کشور دارد بتواند فصل تازه اي از سياستگذاري و برنامه ريزي خود را آغاز کند.

      به گفته وي، البته نشانه هاي ايجاد اين فصل جديد ديده مي شود، به طور طبيعي مديران وزارت نفت از جمله مديران باتجربه و قوي به ويژه در صنعت نفت و گاز هستند و با تجربه اي که از وزير نفت سراغ دارم مي توانم عنوان کنم که عزمي جدي براي توسعه فناوري صنعت نفت ايجاد شده است. اين عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي عنوان کرد: باوجود تحريم ها و کاهش صادرات نفت ايران، پروژه هاي متعددي در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي به بهره برداري رسيد که اين موضوع نشان مي دهدتوسعه نفت توقف ناپذير است.

       

      عرضه کالاهاي شرکت پخش فرآورده هاي نفتي در بورس انرژي

      رينگ بين الملل بازار فيزيکي بورس انرژي ايران، روز دوشنبه (20اسفند) شاهد عرضه کالاهاي متنوع شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي است. به گزارش بورس انرژي، روز سه شنبه (21 اسفندماه) کالاهاي آيزوريسايکل و آيزوفيد پالايش نفت تبريز، برش سنگين، سوخت کوره سبک و نيتروژن مايع پتروشيمي تبريز، برش سنگين پتروشيمي جم، برش سنگين شرکت پتروشيمي شازند، پنتان پلاس پتروشيمي پارس، متانول پتروشيمي زاگرس و متانول پتروشيمي شيراز در رينگ داخلي و سوخت هوايي (اِي تي کي) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت اراک به مقصد ارمنستان، گاز مايع پالايش نفت شازند، گاز مايع پالايش نفت شازند به مقصد ارمنستان، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت اصفهان به مقصد افغانستان، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت اهواز به مقصد عراق، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت تبريز به مقصد ترکيه، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت تبريز به مقصد عراق، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت کرمان، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت کرمان به مقصد افغانستان، نفت گاز (گازوئيل) شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران از انبار نفت مشهد به مقصد افغانستان در رينگ بين الملل بازار فيزيکي عرضه مي شوند. روز دوشنبه (20 اسفندماه) کالاهاي آيزوريسايکل و حلال 402 پالايش نفت بندرعباس، برش سنگين شرکت پتروشيمي اميرکبير، حلال 402 پالايش نفت کرمانشاه، حلال 502 پتروشيمي بيستون، سي او پالايش نفت آبادان، ميعانات گازي پالايش گاز خانگيران در رينگ داخلي و ميعانات گازي مجتمع گاز پارس جنوبي در رينگ بين الملل بازار فيزيکي عرضه شدند.

       

      در کميسيون انرژي اتاق تهران بررسي شد:

      جذب سرمايه هاي خصوصي براي توليد بايو اتانول سوختي در ايران

      کميسيون انرژي اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران امکان سرمايه گذاري بخش خصوصي را در توليد بايو اتانول سوختي در کشور بررسي کرد.

      آخرين نشست کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق بازرگاني تهران در دوره هشتم هيئت نمايندگان، اواسط هفته گذشته برگزار و در آن چالش هاي پساب در توسعه صنعت انرژي کشور و همچنين امکان سرمايه گذاري بخش خصوصي در توليد بايو اتانول سوختي در کشور نقد و بررسي شد.

      در ابتداي اين نشست رضا پديدار، رئيس کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق تهران گفت: در سال هاي آينده، الگوي نظام انرژي در جهان متحول مي شود و گونه هاي انرژي در جهان به 55 نوع مي رسد. در ادامه، اعضاي کميسيون انرژي و محيط زيست اتاق تهران درباره تغيير و تحولات قابل پيش بيني در حوزه انرژي جهان در دهه هاي آينده بحث و تبادل نظر و تاکيد کردند که بايد بتوانيم صنعت گاز را جايگزين نفت کنيم.

      در اين نشست همچنين عضو انجمن صنفي توليدکنندگان اتانول ايران در گزارشي به ضرورت سرمايه گذاري بخش خصوصي براي توليد بايو سوخت هاي زيستي در کشور پرداخت.

      پيروز پروين با بيان اينکه نخستين واحد توليدي بايو اتانول سوختي کشور در استان کرمانشاه در حال ساخت است، گفت: سرمايه گذاري اين طرح به ظرفيت 200 هزار تن در سال را سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران به طور کامل انجام داده است و با توجه به تجربه موفق در اين بخش و ظرفيت بالاي توليدي آن در کشور، زمينه حضور بخش خصوصي به اين صنعت و سرمايه گذاري بيشتر براي احداث واحدهاي توليدي توسط بخش خصوصي در کشور فراهم است.

      وي از توسعه کاشت گياهان انرژي زا در برخي استان هاي کشور از جمله کرمانشاه و هرمزگان خبر داد و افزود: انجمن صنفي توليدکنندگان اتانول ايران در حال تدوين برنامه کاري براي سرمايه گذاري بخش خصوصي در اين حوزه است و مشارکت اتاق تهران و کميسيون انرژي و محيط زيست اين اتاق در اين زمينه را خواستاريم.

       

      تداوم روند کاهشي سهم اوپک از بازار نفت تا ميانه دهه 2020 ميلادي

      آژانس بين المللي انرژي اعلام کرد که توليد نفت شيل آمريکا تا ميانه دهه 2020 ميلادي همچنان سهم اوپک از بازار نفت را تصاحب خواهد کرد. به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، آژانس بين المللي انرژي اعلام کرد: با توجه به کاهش توليد نفت برخي اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، سهم اين سازمان از بازارهاي جهاني نفت کاهش مي يابد و با توجه به رشد رقيبان اين سازمان، تقاضاي جهاني براي نفت اوپک به ميزان پيش از سال 2016 ميلادي باز نخواهد گشت. اين آژانس همچنين در گزارش ميان مدت خود اعلام کرد توسعه انرژي آمريکا ادامه خواهد يافت و 70 درصد رشد ظرفيت توليد جهاني را تا سال 2024 ميلادي به خود اختصاص مي دهد. طبق اعلام اين نهاد، تا دوره ياد شده آمريکا خواهد توانست روزانه 9 ميليون بشکه نفت توليد کند که از ظرفيت صادرات نفت روسيه بيشتر خواهد بود. آژانس بين المللي انرژي با استناد به رشد توليد نفت آمريکا، همچنين افزايش عرضه برزيل، نروژ و گويان، برآورد رشد توليد نفت کشورهاي غير عضو اوپک در سال 2024 ميلادي را به 3 ميليون و 200 هزار بشکه در روز افزايش داد. اين نهاد همچنين اعلام کرد ظرفيت توليد نفت اوپک تا سال 2024 ميلادي به 34 ميليون و 530 هزار بشکه در روز مي رسد.

       

      کاهش صادرات نفت عربستان در آوريل

      يک مسئول عربستاني اعلام کرد که اين کشور در ماه آوريل سال 2019 ميلادي صادرات نفت خود را کاهش مي دهد. به گزارش خبرگزاري رويترز از دوبي، يک مسئول عربستاني روز دوشنبه (20 اسفندماه) اعلام کرد که اين کشور قصد دارد صادرات نفت خود در ماه آوريل را کمتر از 7 ميليون بشکه در روز و توليد خود را پايين تر از 10 ميليون بشکه در روز نگه دارد. به گفته مسئول ياد شده، اختصاص نفت شرکت سعودي آرامکو در ماه آوريل امسال، 635 هزار بشکه کمتر از درخواست مشتريان است. وي همچنين اعلام کرد که صادرات نفت عربستان در ماه مارس سال 2019 ميلادي نيز کمتر از هفت ميليون بشکه در روز خواهد بود. در ماه دسامبر سال 2018 ميلادي، سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش توافق کردند از آغاز سال 2019 ميلادي به مدت 6 ماه، توليد نفت خود را در مجموع يک ميليون و 200 هزار بشکه نسبت به ماه دسامبر سال 2018 ميلادي کاهش دهند.

       

       افزايش قيمت نفت با استمرار کاهش توليد اوپک

      قيمت نفت روز دوشنبه (20 اسفندماه) در پي استمرار کاهش توليد نفت اعضاي اوپک و کاهش شمار دکل هاي حفاري نفت در آمريکا افزايش يافت. به گزارش خبرگزاري رويترز از سنگاپور، در ساعت 6 و 53 دقيقه روز دوشنبه (20 اسفندماه) قيمت شاخص نفت خام برنت با 30 سنت افزايش به 65 دلار و چهار سنت و قيمت شاخص دبليو تي آي آمريکا با 32 سنت افزايش به 56 دلار و 39 سنت براي هر بشکه رسيد.  با وجود اين افزايش قيمت، آمار نگران کننده اشتغال در آمريکا که نشان مي دهد ممکن است رکود اقتصادي آسيا و اروپا به آمريکا هم سرايت کند، سبب شد رشد قيمت نفت محدود باشد. بنجامين لو، از کارشناسان مؤسسه فيليپس فيوچرز، گفت: بازنگري کاهشي سازمان توسعه و همکاري هاي اقتصادي (اويي سي دي) و بانک مرکزي اروپا درباره پيش بيني هاي رشد اقتصاد جهاني، رشد قيمت نفت را محدود کرد.

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5138.jpg

      وزير نفت در آيين آغاز عمليات اجرايي ساخت پتروشيمي انديمشک:

      بـرای افتتـاح آمـدم چـون بـه ایـن منطقـه دیـن دارم

      مشعل   عمليات اجرايي ساخت پتروشيمي انديمشک (طرح اتيلن اکسايد) پنج شنبه 16 اسفند ماه و در آخرين روزهاي سال و در هواي بهاري شهرستان دزفول با حضور بيژن زنگنه وزير نفت، رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، معاون وزير نفت در امور پتروشيمي و جمع زيادي از مردم اين منطقه آغاز شد. وزير نفت به جاي کلنگ زني معمول اين مراسم ها در گودال سيمان اولين پايه هاي اين مجتمع به رسم محلي سکه انداخت. او که به گفته خودش معمولا براي مراسم کلنگ زني حضور ندارد، به صورت ويژه براي اين پتروشيمي در اين منطقه وقت گذاشت و حضور يافت تا حضورش تاکيدي بر اجراي سريع و به موقع اين پروژه باشد. عمليات اجرايي پتروشيمي انديمشک يک بار در سال هاي گذشته آغاز و خيلي زود در همان ابتداي کار متوقف شد، اما در اين مدت نماينده اين منطقه که رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي است و شخص وزير نفت، ادامه مجدد اين طرح را دنبال مي کنند و حالا قرار است هلدينگ خليج فارس با مجموع ظرفيت توليد سالانه 300 هزارتن اين مجموعه را اجرا کند.

      بيژن زنگنه، وزير نفت در اين مراسم با اشاره به شرايط سختي که در آن قرار داريم و جز در خطر نبودن جان، همه شرايط جنگي را دارد، گفت: صنعت نفت ايران نوک پيکان حملات آمريکاست؛ آنها مي خواهند ما نفت نفروشيم و پول آن را هم جابه جا نکنيم، اما به لطف الهي آنها نتوانستند و در اين کار موفقيتي کسب نکردند، اگرچه امروز به نوعي آبروداري مي کنند. من از سال 62 وزير بودم و مسووليت هاي زيادي به عهده داشتم و روزهاي سخت آن دوران، دوران جنگ و بمباران را ديده ام، اما بايد بگويم که هيچ وقت فشار دشمن مانند امروز نبوده است. تنها تفاوت آن سال ها با امروز، اين است که  شهيد و زخمي و بمباران نداريم، اما شدت فشارهاي دشمن بسيار بيشتر است. وزير نفت گفت: مي گويند وزارت نفت برنامه اي براي مقابله با تحريم ها ندارد، اشکالي ندارد، ما را زياد تحريک مي کنند تا حرف بزنيم، اما ما چيزي نمي گوييم. من نمي توانم عدد و رقمي اعلام کنم، کارها را در شرايط سخت پيش مي بريم، اما نقشه ها و برنامه هاي مقابله با تحريم ها را افشا نخواهيم کرد. خود و همکارانم در وزارت نفت تحت فشار قرار مي گيريم تا ملت ايران سرافراز باشد. در همين مدت اتفاقات خوبي رخ داده و سرمايه گذار هم مي آيد، اما نمي گويم، زيرا دشمن سوءاستفاده خواهد کرد. درست است که به من و همکارانم در وزارت نفت فشار خواهد آمد، اما مگر خانواده شهدا عمري تحمل نکرده اند، ما هم تحمل مي کنيم. متاسفانه برخي نمي دانند و فشارهايي مي آورند که بعضي مسائل و موارد را به اصطلاح لو بدهيم، اما ما برنامه هاي مقابله با تحريم را افشا نمي کنيم تا آسيبي به ملت ايران وارد نشود.وي ادامه داد: مقدار توليد روزانه نفت در غرب کارون در سال 92، 70 هزار بشکه بود که اين رقم هم اکنون به 300 هزار بشکه در روز رسيده است و به زودي به 350 هزار بشکه در روز خواهد رسيد. همچنين برداشت نفت خام از ميدان آذر تا پايان سال 98 از 30 هزار بشکه به 60 هزار بشکه در روز خواهد رسيد.وزير نفت با بيان اينکه در اوج تحريم، توليد محصولات پتروشيمي ما افزايش يافت، افزود: براي نخستين بار در سال آينده تامين خوراک بيش از نياز خواهد بود؛ کل ارزش توليد پتروشيمي هم اکنون 20 ميليارد دلار و مقدار آن 30 ميليون تن است که اين رقم ظرف دو سال با تکميل طرح هاي نيمه تمام به 45 ميليون تن محصول خالص براي عرضه به بازار مي رسد.

       اهميت پروژه انديمشک براي وزارت نفت

      زنگنه در ادامه به دلايل حضور مستقيم خود در مراسم شروع به کار پتروشيمي انديمشک اشاره کرد و گفت: به انديمشک آمدم، زيرا از سال ها پيش ديني به مردم اين شهر داشتم که به تاخير افتاده بود، اما خوشبختانه با پيگيري هاي مستمر رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي، عمليات اجرايي احداث طرح پتروشيمي انديمشک آغاز شد. اين طرح اقتصادي است و سودآوري خوبي به همراه خواهد داشت و وزارت نفت نيز براي توسعه طرح پتروشيمي انديمشک جدي است.وزير نفت با اشاره به اينکه 6.5 ميليارد دلار سرمايه گذاري در صنعت نفت را اجرايي خواهيم کرد که همه سرمايه آن از منابع داخلي تامين شده است، گفت: اقلامي را هم ذکر کرده ايم که نبايد از خارج خريداري شود، همچنين بخشي از منابع نيز صرف توسعه و عمران مناطق نفت خيز مي شود.زنگنه با اشاره به اينکه امسال 100 ميليون مترمکعب به توليد گاز کشور افزوده شده است، تاکيد کرد: ما ايستاده ايم و مقاومت مي کنيم، طرح هاي گازرساني مراحل پاياني خود را طي مي کند و مردم امسال اصلا متوجه نشدند که زمستان چطور آمد و رفت، در حالي که افت فشار و قطعي گاز نداشتيم. وزير نفت در پايان ضمن ابراز خوشحالي از سفر به انديمشک گفت: اميدوارم طرح احداث پتروشيمي انديمشک حداقل تا سه سال آينده پايان يابد.

       

       رابطه خوزستان و نفت ناگسستني است

      فريدون حسنوند، رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي هم در اين مراسم با ناجوانمردانه خواندن تحريم ها عليه ايران گفت: دشمنان قصد داشتند به واسطه تحريم، صادرات نفت ايران را به صفر برسانند، اما افتتاح پروژه امروز نشان دهنده شکست سياست هاي تحريمي آمريکاست.وي با اشاره به اينکه صنعت نفت هم اکنون آماج تحريم هاي آمريکا قرار گرفته است، افزود: امروز فرمانده جنگ اقتصادي رئيس جمهوري است، دشمنان بدانند مسير انقلاب اسلامي منحرف و متوقف نخواهد شد، بلکه اين مسير با شتاب بيشتر طي مي شود.نماينده مردم انديمشک در مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه دور زدن تحريم ها به معناي تزلزل نيست، تصريح کرد: امروز هم نفت خود را مي فروشيم و هم سرمايه گذاري مي کنيم.حسنوند ضمن قدرداني از اقدام هاي وزارت نفت براي اين منطقه عنوان کرد: رابطه خوزستان و نفت ناگسستني است، مردم اين ديار قدر مسوولان خود را مي دانند.

      تکميل زنجيره پايين دستي

      جعفر ربيعي، مديرعامل شرکت صنايع پتروشيمي خليج فارس نيز در اين مراسم از اجراي طرح هاي توسعه اي اين شرکت به ارزش 8 ميليارد و 500 ميليون دلار و افتتاح سه پتروشيمي بيدبلند2، اوره و آمونياک لردگان و الفين ايلام در سال 98 خبر داد. او همچنين در اين مراسم و در حضور وزير نفت از نهايي شدن قرارداد جمع آوري گازهاي همراه نفت با شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب خبر داد و گفت: اين پروژه که وزير نفت سال هاست به دنبال آن است، از سال آينده آغاز مي شود. امروز صنعت پتروشيمي به کمک شرکت ملي نفت ايران آمده است تا گازهاي مشعل که بسيار ارزشمند هستند، اما هم اکنون سوزاندن آنها آلودگي به همراه دارد، به طرح پالايش گاز بيدبلند خليج فارس و يادآوران منتقل شود. با خاموش کردن تعداد زيادي از مشعل ها، خوراک پايين دست پتروشيمي هاي گچساران و خوزستان تامين مي شود.ربيعي با اعلام اينکه سال آينده پتروشيمي هاي بوعلي، نوري و بندر امام وارد بورس مي شوند، اعلام کرد: هلدينگ خليج فارس در بازار بورس پنج شرکت دارد، به طوري که از نظر ارزش 12 درصد بورس را در اختيار داريم.وي با اعلام در حال اجرا بودن 8 ميليارد و 500 ميلون دلار طرح هاي توسعه اي پتروشيمي در اين شرکت گفت: سه طرح شاخص پالايش گاز بيدبلند، اوره و آمونياک لردگان و الفين ايلام به ارزش بيش از 4 ميليارد دلار سرمايه گذاري، سال آينده افتتاح مي شوند.وي عنوان کرد: طرح اتيلن اکسايد انديشمک پايين دست اتيلن است که سودآوري بيشتري هم نسبت به پلي اتيلن دارد و تلاش مي کنيم با راه اندازي پتروشيمي جديد انديمشک گامي براي اميدواري مردم به آينده و اشتغال زايي برداريم. تمرکز صنعت پتروشيمي تاکنون بيشتر بر صنايع ميان دستي بوده و اکنون بايد به سمت بخش پايين دست صنعت پتروشيمي گام برداريم.

       

      شاخص های رو به رشد شرکت نفت فلات قاره در سال 97

      مشعل   مديرعامل شرکت نفت فلات قاره با اشاره به امضاي قرارداد سه پروژه از بسته نگهداشت و افزايش توليد در ميدان هاي رسالت، رشادت و سيري گفت: آخرين بسته در اين زمينه مربوط به ميدان فروزان نيز تا پايان خرداد ماه نهايي مي شود. حميد بورد، مديرعامل شرکت نفت فلات قاره، در نشست خبري، با گراميداشت سالروز ملي شدن صنعت نفت با توضيح درباره اين قراردادها اعلام کرد: شرکت پتروايران، برنده مناقصه ميدان سيري فعاليت خود را آغاز کرده است. دومين قرارداد مربوط به ميدان رشادت با قرارگاه خاتم الانبيا در مرحله امضاي قرارداد است و برنده سومين بسته مربوط به رسالت نيز تا پايان فروردين ماه اعلام مي شود.  به گفته وي، آخرين بسته در اين زمينه مربوط به فروزان است و تا پايان خرداد ماه نهايي مي شود. وي ارزش مجموع اين قراردادها را حدود 800 تا 900 ميليون دلار اعلام کرد و گفت: اين اقدام با توجه به تنگناهاي اقتصادي و فشارهاي بين المللي در نوع خود قابل توجه است.

      تحقق توليد 101 درصدي

      مديرعامل شرکت نفت فلات قاره در ادامه با تشريح گزارش عملکرد سال 97 اين شرکت اظهار کرد: امسال در تمام شاخص هاي توليد، فني و... رشد چشمگيري داشتيم و با وجود تنگناهاي اقتصادي و فشارهاي بين المللي تلاش شرکت نفت فلات قاره مضاعف شد. وي با اشاره به ثبات توليد شرکت نفت فلات قاره در سال 97 گفت: تحقق توليد در سال 97 در ميدان هاي نفتي شرکت نفت فلات قاره، بالاتر از برنامه و ميزان تحقق آن نسبت به برنامه مصوب 101 درصد بوده است. به گفته وي، تحقق توليد نسبت به برنامه مصوب در منطقه خارگ 101 درصد ، منطقه بهرگان 108 درصد، سيري 98.3 درصد، لاوان 100.3 درصد، قشم 97.2 درصد و کيش 87.1 درصد بوده است.

      کاهش هزينه هاي حفاري

      مديرعامل شرکت نفت فلات قاره در ادامه اين نشست خبري، با اعلام اينکه 65 تا 75 درصد هزينه هاي اين شرکت مربوط به حفاري است، گفت: در تحريم هاي گذشته، هزينه حفاري ما بسيار زياد بوده که اين هزينه اکنون به يک سوم رسيده است. وي از برنامه ريزي اين شرکت براي 9 دکل حفاري با هدف نگهداشت توان توليد در سال آينده خبر داد. بورد اقدام هاي انجام شده اين شرکت در حوزه پژوهشي را بسيار قابل توجه خواند که طي آن چند پروژه به مرحله قرارداد رسيد.

      رشد بالاي 100 درصدي در مسائل رفاهي

      مديرعامل شرکت نفت فلات قاره همچنين از برنامه ريزي و پيگيري اصلاح سقف حقوق نيروهاي اقماري، ترميم حقوق غواص ها، سازماندهي مجدد مسائل رفاهي و همچنين گريدها خبر داد و گفت: در زمينه مسايل رفاهي در مقايسه با قبل بيش از 100 درصد رشد داشته ايم.

      رشد شاخص هاي اچ اس اي

      به گفته او، با توجه به فعاليت شرکت نفت فلات قاره در حوزه دريا، اهميت اچ اس اي نسبت به خشکي دوچندان و سختگيري اين شرکت نيز بيشتر است که شاخص هاي اچ اس اي در مقايسه با قبل رشد داشته است. وي به بومي سازي فعاليت ها در دريا در شرکت نفت فلات قاره اشاره کرد و گفت: ناوگان دريايي و عمده شناورهاي ما تجهيز شده و بومي هستند.

      روند مناسب ان جي ال خارگ

      به گفته او، پروژه ان جي ال خارگ نيز از ماه هاي گذشته با استقرار پيمانکار آغاز شده و روند اجرايي آن مناسب است و اولين برج آن اوايل سال آينده حمل و نصب خواهد شد.

      برنامه ريزي براي سال 98

      وي از برنامه ريزي براي ايمن سازي چاه ها، بازسازي و بهينه سازي تاسيسات و تجهيزات در سال 98 خبر داد و گفت: اميدواريم سال آينده در اين مسير حرکت کنيم. مديرعامل شرکت نفت فلات قاره با اشاره به دريافت 6 مجوز براي مطالعات مخازن شرکت نفت فلات قاره، شامل به روز رساني مطالعات مخزن گفت: در اين زمينه براي هفت ميدان، برنامه ريزي و تمامي آنها تعيين تکليف شده است.  وي اين ميدان ها را شامل درود، ابوذر، بهرگانسر، هنديجان، فروزان، هنگام و نوروز دانست و گفت: ميدان اصلي و بزرگ شرکت نفت فلات قاره شامل فروزان، ابوذر و درود به پيمانکاران واگذار شده است و برنده چهار ميدان باقيمانده در ابتداي سال جديد مشخص و اعلام مي شود.

      کتاب نفت در خليج فارس

      بورد در ادامه با اشاره به رونمايي از کتاب «تاريخ نفت در خليج فارس» که شامل تاريخ اکتشاف و استخراج نفت از اين آبراهه تاريخي و چگونگي شکل گيري و فعاليت شرکت نفت فلات قاره ايران از گذشته تاکنون است، گفت: اين کتاب حاصل تحقيقات ميداني طولاني، ساعت ها مصاحبه و بويژه خاطرات و گفته هاي ارزشمند بازنشستگان اين شرکت است که مي تواند منبع و مرجعي موثق و قابل اتکا براي پژوهشگران باشد. کتاب «تاريخ نفت در خليج فارس» افزون بر 760 صفحه است و شامل بررسي تاريخي چگونگي استخراج و اکتشاف نفت در خليج فارس، خروج شرکت هاي چندمليتي از ايران، شکل گيري شرکت نفت فلات قاره ايران، همچنين مصاحبه با مديران و کارکنان بازنشسته اين شرکت است که مي تواند مرجع مهمي براي دانشجويان و پژوهشگران باشد.

       

      شروع رقابتی پرسود با کاتالیست SAC500

      مديرعامل شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي با اشاره به موفقت آميز بودن تست هاي کاتاليست SAC500 گريد لوله PE-100 پلي اتيلن سنگين، از توليد هفت کاتاليست پرمصرف و راهبردي ديگر در سال آينده خبرداد و گفت: به اين ترتيب اجازه نمي دهيم کاتاليست ها، گلوگاه و عاملي براي فشار تحريم به کشور و پتروشيمي ها باشند.

      علي پژوهان روز چهارشنبه (22 اسفند) در نشستي خبري که براي رونمايي از اين کاتاليست برگزار شد، با اشاره به انحصاري بودن دانش فني توليد کاتاليست SAC500 براي چند کشور اروپايي در توضيح روند ده ساله توليد اين کاتاليست گفت: لوله هاي پلي اتيلن، کاربرد بسياري در لوله هاي انتقال پرفشار آب و گاز دارد و براي توليد اين لوله ها به کاتاليست هاي خاص نياز است؛ با توجه به حساسيت اين محصول، آزمون هاي بسياري روي آن انجام شده و تاييديه هاي لازم را دريافت کرده است. اواخر سال 96 قرارداد واگذاري دانش فني کاتاليست SAC500 امضا و هفته گذشته، اين کاتاليست در راکتور پتروشيمي شازند تزريق شد و هم اکنون گريد لوله PE-100 پلي اتيلن با کاتاليست بومي در حال توليد است.

      وي با تاکيد بر اينکه توليد اين کاتاليست افزون بر جنبه اقتصادي براي کشور، سبب توليد و بهبود کيفيت لوله پلي اتيلن مي شود، افزود: مصرف سالانه مجتمع هاي پتروشيمي از اين کاتاليست حدود 40 تا 50 تن است که در حال حاضر به قيمت حدود 300 تا 400 يورو براي هر کيلو وارد کشور مي شود، اما قيمت تمام شده اين کاتاليست براي پتروشيمي شازند به ازاي هر کيلو 50 دلار است و مي تواند سالانه حدود 15 ميليون يورو صرفه جويي ارزي به همراه داشته باشد.

      پژوهان با اشاره به اينکه شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي امسال 14 قرارداد تجاري با شرکت هاي مختلف امضا کرده که هفت مورد آن در حوزه کاتاليست بوده است، اظهار کرد: سال آينده شاهد توليد هفت کاتاليست پرمصرف و راهبردي خواهيم بود. وي با تاکيد بر اينکه دانش فني دنيا در دانش فني کاتاليست ياد شده انحصار ايجاد کرده اند، گفت: هرگز نمي توانيم دانش فني پيدا کنيم که فرآيند توليد کاتاليست خود را به فروش برساند؛ با وجود اين توانستيم اين فناوري را به دست بياوريم و قطعاً سال آينده نمونه جديدي از اين کاتاليست را ارائه مي کنيم و محصول PE-100 پلي اتيلن سال آينده نسبت به امسال با کيفيت تر است.  وي يادآور شد: با توجه به شرايط تحريمي، امکان بررسي دانش فني خارجي را نداريم، اما اين کاتاليست همه استانداردهاي لازم موسسه استاندارد و ديگر استانداردهاي نفت را دارد.

      کاتاليست SAC500 براي توليد گريد لوله PE-100 پلي اتيلن سنگين براي نخستين بار با همکاري شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي و پتروشيمي شازند بومي سازي و به توليد و بهره برداري صنعتي رسيده است.  پس از پژوهش هاي گسترده در شرکت پژوهش و فناوري پتروشيمي در چند سال گذشته و گذراندن مراحل کسب دانش فني از مقياس آزمايشگاهي تا پايلوت و سرانجام توليد گريدهاي مورد نظر در واحد نيمه صنعتي، دانش فني کاتاليست با نام SAC500 حاصل شد. تامين کاتاليست مناسب براي توليد گريدهاي مختلف پلي اتيلن سنگين بخصوص گريد لوله PE-100 از مشکلات واحدهاي توليد اين محصول است و شرکت هاي توليدکننده کاتاليست يادشده انحصار شديدي درباره فروش اين کاتاليست به ايران ايجاد کرده اند.

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5139.jpg

      روزهای  امید، شکوفایی و ثبات در صنعت نفت

      بهار نفت

      مشعل   حال و هواي صنعت نفت با رشد شاخص هاي توليد، صادرات، گازرساني، مسئوليت اجتماعي و... در حوزه هاي مختلف نفت، گاز، پتروشيمي و پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي با تلاش شبانه روزي کارکنان در اقصي نقاط ايران بهاري است و بايد گفت که اين صنعت استراتژيک زمستان ندارد. از بهار 97 در حالي به استقبال بهار 98 ميرويم که  صنعت نفت باوجود تحريم هاي يکسويه آمريکا مقتدرانه توانست بسياري از اهداف خود را محقق سازد و موفقيت هاي بزرگي درعرصه هاي مختلف رقم بزند تا پايه اي باشد براي ثبت ديگر موفقيت ها.توجه ويژه به برداشت ازمنابع نفت وگاز با اولويت ميدان هاي مشترک، از سياست هاي کلان وزارت نفت است وبراي تحقق اين هدف مهم، گام هاي بلندي تا به امروز که به پايان سال 97 نزديک مي شويم، برداشته شده است.بدون ترديد، يکي از برگ هاي زرين و پرافتخار «نفت» به عنوان صنعتي زيربناساز، تحقق زنجيره بهره برداري از فازهاي پارس جنوبي است؛ زنجيره اي که حلقه هاي آن با افتتاح رسمي فازهاي 13، 22، 23 و 24 با حضور رئيس جمهور در واپسين روزهاي سال 97 کامل ترمي شود.افتتاح و بهره برداري ازپالايشگاه ستاره خليج فارس نيز، نماد و نشان ديگري از موفقيت هاي صنعت نفت است که درکارنامه سال 97 اين صنعت خوش مي درخشد.درخشش اين ستاره ايراني درشرايط تحريم، ازآن جهت که باافزايش توليد روزانه 36 ميليون ليتربنزين يورو 4، ايران رابه کشوري بي نياز از واردات اين کالاي راهبردي بدل کرده است، رخدادي مهم درکشور و کارنامه صنعت نفت در سال 97 به شمار مي آيد.صنعت گازنيزهمسو با ديگربخش ها، سال 97 را درحالي به پايان مي رساند که باحرکتي همگون و هماهنگ با بالادست خود، توليد پالايشي گازشيرين و تزريق آن به خطوط لوله انتقال گاز را به مرز 800 ميليون مترمکعب در روز رسانده است و با افتتاح فازهاي جديد، توفيق آن را خواهد داشت که درآينده نزديک، رقم فرآورش يک ميليارد ودويست ميليون متر مکعب در روز را کارنامه کاري خود ثبت کند.صنعت پتروشيمي نيزاگرچه آرام و تا حدودي همراه با تغييرات به نظر مي آيد، اما سال 97 را به گونه اي زيرساختي پشت سر گذاشت.اين بخش از صنعت نفت به عنوان يکي از بخش هاي مولد، درسال 97 شاهد رخدادهاي مختلفي همچون افتتاح پتروشيمي هاي مرجان، پرديس و بخشي از پتروشيمي دماوند با حضور رئيس جمهور بود و براي سال آينده نيز هم حداقل افتتاح پنج پتروشيمي مهم و تاثيرگذارهمچون بيدبلند را در برنامه دارد. جمع آوري گازهاي همراه که آرزويي ديرينه براي صنعت نفت به شمارمي آيد، طرح مهم ديگري است که هلدينگ خليج فارس باهدف تحقق بخشيدن به آن پاي درسال 98مي گذارد.شرايط حاکم برکشورچنين مي نماياند که صنعت نفت، روند فعاليت هاي توسعه اي خود را با شتاب افزون تر ادامه خواهد داد و براي محقق سازي بسياري از اهداف پاي در سال 98 خواهد گذاشت.اين دستاوردها ثبت نمي شد مگر با تلاش شبانه روزي کارکنان صنعت نفت که خوش درخشيدند تا چرخ صنعت بچرخد وايران عزيزمان آباد شود و اين راه بدون توقف، ادامه خواهد داشت.

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5140.jpg

      از تحریم تا پیشرفت

      ما پیروزیم

      اسفند

      مشعل - سال 97، سال متفاوتي براي صنعت نفت ايران بود؛ سالي که در آن آمريکا به طور يکجانبه از برجام خارج شد و شديدترين تحريم ها را عليه صنعت نفت ايران، به منظور صفر شدن صادرات نفت اعمال کرد؛ رويايي که هرگز به آن دست نيافت. بيژن زنگنه درباره وضع موجود کشور و صنعت نفت با اشاره به اينکه آمريکا، صنعت نفت ايران را در نوک پيکان حملات قرار داده، گفته است: آنها مي خواهند ما نفت نفروشيم و پول آن را هم جابه جا نکنيم، اما به لطف الهي آنها نتوانستند و در اين کار موفقيتي کسب نکردند. وي با يادآوري وزارت خود از سال 62 اين نکته را اعلام کرد که ما آن روزها را هم ديديم، اما هيچ وقت فشار دشمن همانند امروز نبود، تفاوت آن سال ها با امروز اين است که هر چند شهيد و زخمي و بمباران نداريم؛ اما شدت فشارهاي دشمن بيشتر است؛ البته آنها توفيقي کسب نکردند و نخواهند کرد. در اين ميان اگر چه تحريم هاي آمريکا، شرکت هاي خارجي را براي حضور در صنعت نفت با ترديد همراه کرد، با اين حال وزارت نفت معطل آنها نماند و کار خود را چه با حضور خارجي ها و چه بدون آنها ادامه داد.  در همين سال براي نخستين بار مطالعه يک بلوک اکتشافي به شرکتي ايراني واگذار شد. همچنين 9 قرارداد از مجموعه بسته‎هاي قراردادي طرح نگهداشت و افزايش توان توليد در ميدان هاي نفتي در دست بهره‎برداري کشور، بين شرکت‎هاي تابع شرکت ملي نفت ايران و پيمانکاران ايراني برنده مناقصات به امضا رسيد.  در عرصه بين الملل نيز ايران در اوپک پيروز ميدان بود؛ آنگونه که در نشست 175 اوپک که در ميان فشارها و لابي هاي سنگين سياسي ايران در کنار ونزوئلا و ليبي موفق شد از مشارکت در توافق اعضاي اوپک و غيراوپک بر سر کاهش توليد نفت به منظور کاستن از مازاد عرضه در بازار و کمک به بهبود قيمت نفت معاف شود. اين معافيت در حالي بود که اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) توافق کردند توليد خود را براي يک دوره 6ماهه (از ابتداي سال جديد ميلادي) 800 هزار بشکه در روز کاهش دهند. شاهد ديگر موفقيت صنعت نفت ايران، افزايش ظرفيت توليد گاز ايران و همچنين نفت است که با رويکرد اهميت بخشي به توسعه ميادين مشترک نفتي و گازي کشور دنبال شده است. از جمله غرب کارون که طبق اعلام وزير نفت درمراسم کلنگ زني پتروشيمي انديمشک، مقدار توليد روزانه نفت در غرب کارون در سال 92، 70 هزار بشکه بود و به 300 هزار بشکه در روز رسيده و بزودي به 350 هزار بشکه در روز خواهد رسيد، همچنين برداشت نفت خام از ميدان آذر تا پايان سال 98 از 30 هزار بشکه به 60 هزار بشکه در روز خواهد رسيد. همچنين در روزهاي پاياني سال 97 و در آستانه ملي شدن صنعت نفت ايران، بزرگ ترين طرح گازي ايران با حضور رييس جمهور افتتاح شد. با افتتاح بخشي از فازهاي 13، 22 تا 24 پارس جنوبي، برگه هاي پاياني مرحله نخست دفتر توسعه بزرگ ترين ميدان گازي جهان- پارس جنوبي- ورق زده شد و افزايش توليد 2 ميليارد فوت مكعبي (56 ميليون مترمكعب) به ثمر نشست. اين اقدام حاصل تلاش شبانه روزي کارکناني است که در گزارش زير به مرور دستاورد فعاليت آنان در اين طرح و ساير اقدام ها در پارس جنوبي به شکل روزشمار ملي سال 97مي پردازيم:

      26 اسفند افتتاح بخشي از فازهاي 13، 22 تا 24 پارس جنوبي با حضور رييس جمهور

      5 اسفند توليد محصولات پروپان و بوتان در پالايشگاه فاز 13 پارس جنوبي آغاز شد. هم اکنون توليد فراورده هاي گازي اين طرح از مرحله اول (فاز 13A) کاملا محقق شده است.

      بهمن

      25 بهمن دومين سكوي فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي پس از بارگيري و انتقال به دريا درموقعيت خود در خليج فارس نصب شد. با بهره برداري از اين سکو، روزانه 14.2 ميليون متر مكعب معادل يک دوم يک فاز استاندارد گازي پارس جنوبي به توان توليد گاز کشور افزوده مي شود.

      14 بهمن: فاز 13 پارس جنوبي، عنوان يكي از بزرگترين پروژه هاي ملي كشور به پيشرفت 93.4 درصدي در مجموع بخش هاي دريايي و خشكي رسيد. شتاب بخشي به توسعه فاز 13 پارس جنوبي طي 20 ماه گذشته، به طور محسوسي افزايش يافت. از ابتداي سال 96 تاكنون فاز 13 با پيشرفت 11.4 درصدي در كل طرح، پيشرفت 13 درصدي در بخش ساخت و راه اندازي سكوها، پيشرفت 31 درصدي در بخش احداث خطوط لوله اصلي و فرعي و پيشرفت 11.5 درصدي در بخش حفاري ركورددار بوده است.

      13 بهمن:    احداث خطوط لوله دريايي طرح توسعه فاز 13 با تکميل عمليات لوله گذاري دومين خط فرعي اين طرح به پايان رسيد. به اين ترتيب، طول خطوط لوله دريايي انتقال گاز ترش در پارس جنوبي به بيش از 3 هزار کيلومتر افزايش يافت.

      11 بهمن: سکوي اقماري 24A، دومين سکوي فاز اول فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي از يارد شرکت صنعتي دريايي ايران از طريق شناور FLB124 حمل و راهي موقعيت ميدان پارس جنوبي شد.

      9 بهمن: با شروع عمليات جوشکاري 554 شاخه لوله 18 اينچي انتقال گاز ترش و 570 شاخه لوله 4 اينچي انتقال گلايکول به طول تقريبي 6 کيلومتر به منظور اتصال عرشه اقماري 13B به سکوي اصلي 13A، عمليات لوله گذاري دومين خط لوله اقماري طرح توسعه فاز 13 در بستر خليج فارس آغاز شد.

      ارسال اتان توليدي پالايشگاه طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي به مجتمع هاي پتروشيمي آغاز شد.

      8 بهمن:  پس از تحقق توليد از اولين سكوي دريايي و تكميل تدريجي زنجيره ارزش در فاز 13 پارس جنوبي، توليد و ذخيره سازي ميعانات گازي در پالايشگاه اين طرح آغاز شد.

      7 بهمن:  عمليات لوله گذاري دريايي فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي به طول 220 كيلومتر تكميل شد.

      5 بهمن:  توليد و ارسال پيوسته اتان پالايشگاه فاز 13 پارس جنوبي با توجه به بهره برداري از خط لوله انتقال اتان پالايشگاه هاي پارس (2) آغاز شده و يکي ديگر از محصولات ارزشمند اين طرح با هدف بهره مندي در چرخه صنايع پايين دستي، به مجتمع هاي پتروشيمي منقطه پارس جنوبي منتقل مي شود.

       

      دی

      29 دی:  توليد و ارسال پيوسته اتان پالايشگاه فاز 13 پارس جنوبي با توجه به بهره برداري از خط لوله انتقال اتان پالايشگاه هاي پارس (2) آغاز شده و يکي ديگر از محصولات ارزشمند اين طرح با هدف بهره مندي در چرخه صنايع پايين دستي، به مجتمع هاي پتروشيمي منقطه پارس جنوبي منتقل مي شود.

      28 دی:  براي نخستين بار و با ثبت رکوردي بي سابقه در تاريخ صنعت فراساحل کشور، پس از 10 روز کاري از شروع هوک آپ و راه اندازي نخستين سکوي فاز 13 پارس جنوبي، گاز برداشت شده از موقعيت مخزني اين عرشه به پالايشگاه خشکي تزريق شد.

      25 دی: همه واحد هاي زيست محيطي پالايشگاه فاز 13 با توجه به اهميت رعايت الزام هاي زيست محيطي در مدار بهره برداري قرار گرفتند.

      19 دی: نخستين سكوي طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي با ظرفيت برداشت روزانه 500 ميليون فوت مكعب گاز پس از 19 روز كاري در دريا راه اندازي و به بهره برداري رسيد.

      16 دی: دومين سکوي فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي بارگيري و آماده انتقال به موقعيت خود در خليج فارس شد.

      با ثبت يك ركورد بي سابقه در صنعت فراساحل، دو سكوي فاز13 پارس جنوبي به طور همزمان كمتر از 4 روز كاري در دريا پس از شروع عمليات هوک آپ و راه اندازي، آماده توليد شدند.

      15 دی: عمليات لوله گذاري دريايي خط اتصال سكوي فاز 23 طرح توسعه فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي به پالايشگاه خشكي و خط لوله 4 اينچ انتقال گلايكول پالايشگاهي به سكوي اين طرح تكميل شد.

      10 دی: همزمان با راه اندازي رديف چهارم شيرين سازي و تزريق گاز شيرين به شبكه سراسري، پالايشگاه فاز 13 پارس جنوبي به آمادگي شيرين سازي گاز معادل ظرفيت اسمي دو ميليارد فوت مکعب در روز از چهار واحد فراورشي خود رسيد.

      3 دی: با هدف جلوگيري از سوزاندن گازهاي اسيدي در مشعل هاي پالايشگاه، نخستين واحد بازيافت گوگرد فاز 13 در مدار بهره برداري قرار گرفت.

       2 دی: با تلاش کارکنان بخش هاي مختلف عملياتي، آخرين رديف شيرين سازي پالايشگاه فاز 13 پارس جنوبي راه اندازي شد.

       آذر

      26 آذر: دومين سکوي فاز 13 پارس جنوبي نصب شد.

      18 آذر:  سومين رديف شيرين سازي پالايشگاه فازهاي 24-22 پارس جنوبي پس از پايان مراحل پيش راه اندازي و راه اندازي، در مدار بهره برداري قرار گرفت.

      14 آذر : نخستين عرشه دريايي فاز 13 پارس جنوبي با وزني حدود دو هزار و 200 تن در موقعيت مخزني سكوي 13B نصب شد.

       

      آبان:

      12 آبان : تعميرات اساسي سکوهاي ميدان گازي پارس جنوبي به منظور افزايش ضريب اطمينان توليد گاز در فصل زمستان پايان يافت.

      7 آبان: پالايشگاه فاز 13 پارس چنوبي به خط نهم شبکه سراسري انتقال گاز متصل شد.

      5 آبان: همزمان با اتمام عمليات راه اندازي سكوي اقماري 14C در خليج فارس، برداشت گاز ترش از موقعيت مخزني دومين سكوي گازي فاز 14 پارس جنوبي آغاز شد.

       ممر:

      12 مهر: براي نخستين بار در صنعت نفت و با ظرفيت بالا در كشور، تصفيه آمين آلوده فاز 13پارس جنوبي به روش تقطير در خلأ با موفقيت انجام شد.

      24 مهر: عمليات حساس تعويض تيپ فلر هاي فشار بالا و فشار پايين دو سکوي توليدي فازهاي 9 و10 پارس جنوبي با موفقيت پايان يافت.

      18 مهر: دو سد سيلاب گير در بالادست طرح فازهاي 13 و 22 تا 24 پالايشگاه هاي پارس جنوبي تکميل شد.

      16 مهر: مجري طرح توسعه فازهاي 24-22 پارس جنوبي ضمن اعلام پيشرفت 91 درصدي مجموع بخش هاي فراساحلي و پالايشگاهي فاز 24-22 پارس جنوبي از برداشت يک ميليارد فوت مكعبي گاز ترش از موقعيت مخزني اين طرح در پارس جنوبي براي تأمين سوخت زمستاني كشور خبر داد.

      4 مهر: عمليات بارگيري عرشه اصلي 13B و اقماري 13D طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي از يارد صنعتي صدرا در بوشهر آغاز شد.

      شهریور

      12 شهریور: عمليات لوله گذاري دريايي خط دوم فاز 13 پارس جنوبي پايان يافت.

      14 شهریور: دومين سکوي فاز 14 پارس جنوبي پس از انجام مراحل ساخت، بارگيري و انتقال با موفقيت نصب شد.

      10 شهریور:  طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي به پيشرفت 82 درصدي رسيد.

       دومين سکوي دريايي فاز 14 پارس جنوبي راهي آب هاي خليج فارس شد.

      مرداد:

      21 مهر: پيشرفت ساخت نيروگاه سيكل تركيبي عسلويه به 76 درصد رسيد.

      20 مرداد:  فاز اول عمليات ايمن سازي چاه ها و آواربرداري تجهيزات و تأسيسات سرچاهي فرسوده در ميدان گازي پارس شمالي با موفقيت انجام شد.

      تیر

      25 تیر: توليد اتان فازهاي 20 و21 پارس جنوبي با تکميل عمليات راه اندازي آخرين توربواکسپندر پالايشگاه اين فازها به ظرفيت اسمي خود رسيد.

      خرداد:

      23 خرداد: خط لوله اتصال پالايشگاه فازهاي 4 و 5 به فازهاي 6، 7 و 8 پارس جنوبي با انتقال روزانه 3ميليون متر مکعب گاز ترش به بهره برداري رسيد.

      6 خرداد: دومين سكوي فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي آماده نصب مي شود.

      5 خرداد: نخستين سکوي فازهاي 22 تا 24 پارس جنوبي نصب شد.

      4 خرداد:  دومين رديف شيرين سازي گاز پالايشگاه فاز 13 پارس جنوبي، پس از انجام آزمون هاي پيش راه اندازي و راه اندازي به بهره برداري رسيد.

      فروردین

      15 فروردین: با بهره برداري از سكوي 14A، برداشت گاز ترش از نخستين سكوي طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي آغاز شد.

      اردیبهشت

      5 اردیبهشت:  سه پايه مشعل سكوي 24A توسعه فازهاي22-23-24 پارس جنوبي نصب شد.

       

       

       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5169.jpg

      گاز با افتتاح به سر خط رسانه ها تبديل شد

      97 سال آخرین های گـازرسـانـی

      سال 97 را شايد بتوان سال آخرين هاي گازرساني برشمرد، سالي که در آن بسياري از آخرين شهرها و روستاهاي بدون گاز کشور در استان هاي مختلف از نعمت گاز برخوردار شدند و ضريب نفوذ گاز، شاهد افزايشي چشمگير بود و از همه مهم تر اينکه با وجود افزايش مشترکان گاز نسبت به سال گذشته، زمستان را بدون کوچک ترين افت فشار به پايان رسانديم. در اين سال، در مجموع بيش از يک هزار کيلومتر خط لوله انتقال گاز اجرا و به بهره برداري رسيد، ظرفيت فرآورش گاز به روزانه بيش از 800 ميليون مترمکعب افزايش يافت که اين ميزان معادل توليد روزانه 5 ميليون بشکه نفت خام است، حجم گازرساني به نيروگاه ها و صنايع نيز جهش داشت، پروژه هاي خطوط انتقال گاز ماه ها پيش از موعد و برنامه پيش بيني شده همچون تربت حيدريه - کاشمر و کهنوج - جيرفت به بهره برداري رسيدند و اين زيرساخت ها زمينه ساز گازرساني به بيش از سه هزار روستاي جديد و افزايش رفاه عمومي و آسايش مردم ايران زمين شد. آرامشي که هم اکنون شامل 98 درصد جمعيت شهري و 77 درصد از جمعيت روستايي شده و در سال آينده نيز گاز ميزبان سه هزار روستاي ديگر مي شود. رويدادهايي که به آن اشاره شد، تنها بخشي از فعاليت هاي مردان و زنان جزيره گاز است که با توجه به تاثير بر اقتصاد، اشتغال، رفاه عمومي، محروميت زدايي و... به سر خط رسانه ها تبديل شد و اين مسير در سال 98 نيز تداوم خواهد داشت.

      خط انتقال گاز کهنوج - جیرفت افتتاح شد

      خط انتقال گاز کهنوج - جيرفت با هدف گازرساني به شهرستان هاي جيرفت، فهرج و نرماشير در استان کرمان، بهمن امسال با حضور اسحاق جهانگيري افتتاح شد. اين خط لوله وظيفه گازرساني به سه شهرستان و 78 روستا، 2 شهرک صنعتي و يک جايگاه عرضه گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) در جنوب استان کرمان را به عهده خواهد داشت. اين خط لوله 20 اينچي از نيروگاه کهنوج آغاز مي شود و تا جيرفت به طول تقريبي 71 کيلومتر ادامه دارد.

      نخستین المپیاد بهره برداران گاز

      آزمون نهايي نخستين المپياد بهره برداران شرکت انتقال گاز در مجتمع تأسيسات تقويت فشار گاز نيزار (قم) با حضور 84 بهره بردار منتخب برگزار شد. آزمون نهايي نخستين المپياد بهره برداران شرکت انتقال گاز در روزهاي نهم و دهم مهرماه به ميزباني منطقه 3 عمليات انتقال گاز در مجتمع تأسيسات تقويت فشار گاز نيزار (قم) با حضور 84 بهره بردار منتخب از 10 منطقه عمليات انتقال گاز کشور و در قالب 14 تيم برگزار شد.

      توسعه پروژه های مخابراتی

      شهريورماه با توسعه پروژه هاي مخابراتي صنعت گاز همراه بود و پروژه مخابرات خط لوله سوم گاز آذربايجان به بهره برداري رسيد. اين طرح، دومين پروژه مخابرات اکتيو فيبر نوري شرکت ملي گاز ايران است که افق روشني را در راه رسيدن به اهداف کلان مخابراتي در اين مجموعه ترسيم مي کند.

      روشن شدن شعله گاز در زابل

      آخرين ماه سال 97 با روشن شدن شعله هاي گاز در زابل خبر ساز بود. در ادامه توسعه زيرساخت هاي گازرساني در استان سيستان و بلوچستان، با هدف تسهيل در گازرساني به شهر زابل، گازرساني به اين شهر با روش سي ان جي از سوي شرکت گاز استان و از محل بند «ق» قانون بودجه سال 93 انجام و به عنوان سومين طرح در سطح کشور با ظرفيت 2 هزار و 500 مترمکعب در ساعت در اين منطقه به بهره برداري رسيد. اين طرح، قابليت گازرساني به چهار هزار خانوار را داراست که براساس برنامه تعريف شده، در سه فاز اين خانوارها تحت پوشش قرار خواهند گرفت. پروژه گازرساني زابل به روش سي ان جي با اعتبار 20 ميليارد توماني مورد بهره برداري قرار گرفت. همزمان، عمليات اجراي ساخت خطوط لوله نيز در دستور کار قرار دارد که قسمت اول گازرساني از زاهدان تا دو راهي دشتک حدود 107 کيلومتر شروع شده که حدود 80 کيلومتر زيرسازي و 65 کيلومتر کانال آماده لوله گذاري است.

      پایان انحصار با تولید ماده بودارکننده گاز

      صنعت گاز، اسفند 97 را با پايان انحصار فرانسه و روسيه در توليد ماده بودار کننده گاز به پايان برد و به استقبال سال جديد رفت. اين پروژه که در روزهاي پاياني سال با حضور رييس جمهوري افتتاح شد، افزون بر بي نيازي از واردات سالانه 600 تن ماده بودارکننده، زمينه صادرات را نيز فراهم مي کند. واحد توليد ماده بودارکننده که در پارس جنوبي راه اندازي شده است، ظرفيت توليد سالانه 800 تن ماده بودارکننده گاز را دارد که با بهره برداري از آن ايران نيز به جمع توليدکنندگان اين ماده وارد مي شود و انحصار فرانسه و روسيه در توليد آن پايان مي يابد.

      ثبت رکورد در اجرای پروژه تربت حیدریه – کاشمر

      بهمن ماه را شايد بتوان پرخبرترين ماه سال برشمرد که در کنار هفته دولت، پروژه قابل توجهي در اين ماه افتتاح مي شود. در کنار پروژه هاي گازرساني در بخش هاي مختلف در سطح کشور، بهمن ماه شاهد افتتاح خط لوله انتقال گاز تربت حيدريه – کاشمر نيز بوديم. طول اين خط 77 کيلومتر و قطر آن 16 اينچ است که بر اساس برنامه زمانبندي قرارداد، بايد در مدت 15 ماه به مرحله افتتاح مي رسيد، اما تامين به موقع کالا هاي مورد نياز سبب شد تا 6 ماه زودتر از موعد مقرر آن را افتتاح کنيم. شهر کاشمر در زمستان هاي سرد سال هاي اخير از آنجا که تنها با يک خط لوله 12 اينچ قديمي تغذيه مي شد، با افت يا قطع فشار گاز روبه رو بود، اما با افتتاح خط انتقال گاز تربت حيدريه - کاشمر از امسال ديگر مشکل قطع گاز در کاشمر و روستا هاي آن را نخواهيم داشت. همزمان با افتتاح اين خط لوله، پروژه گازرساني به شهر سميع آباد، 113 روستا، 171 واحد توليدي و صنعتي و 2 ايستگاه تقليل فشار گاز، عمليات اجرايي ساخت خط لوله انتقال گاز ديزباد- تربت حيدريه و عمليات اجرايي گازرساني به 92 روستا، گازرساني به 934 واحد صنعتي و توليدي و 12 ايستگاه تقليل فشار نيز آغاز شد.

      راه اندازی بزرگ ترین ایستگاه سی ان جی کشور در اصفهان

      همزمان با هفته دولت، ايستگاه سي ان جي مادر براي تامين گاز مناطق خور، جندق، فرخي، انارک، چوپانان و چاه ملک در شهرستان نايين به بهره برداري رسيد. ايستگاه گاز طبيعي فشرده (سي ان جي) مادر به عنوان بزرگ ترين ايستگاه سي ان جي کشور، شهريورماه با ظرفيت 10 هزار مترمکعب در ساعت و هزينه 13 ميليارد تومان اعتبار آغاز به کار کرد.

      احداث خط لوله گاز ایرانشهر-چابهار

      فصل بهار براي استان سيستان و بلوچستان خوش خبر بود. در ارديبهشت، قرارداد احداث خط لوله انتقال گاز ايرانشهر - چابهار ميان دو وزارتخانه نفت و دفاع با هدف گازرساني به جنوب استان سيستان و بلوچستان امضا شد. هدف از امضاي اين قرارداد، احداث خط انتقال گاز با هدف گازرساني به صنايع و جمعيت خانگي چابهار در جنوب استان سيستان و بلوچستان است. افزون بر اين، اجرايي شدن صادرات گاز ايران به عمان نيز در گرو بهره برداري از اين خط انتقال است.

       

      خراسان جنوبی میزبان کاروان گاز

      ماه مهر، شاهد ثبت رکوردي ديگر در تاريخ صنعت گاز بوديم. رکوردي که با تلاش شبانه روزي کارکنان صنعت گاز محقق شد. در اين ماه، پروژه هاي توسعه اي صنعت گاز در استان خراسان جنوبي شامل خط لوله انتقال گاز سربيشه - نهبندان و خط لوله انتقال گاز سربيشه - درح افتتاح شد. در قالب اين پروژه ها، خط لوله انتقال گاز سربيشه- نهبندان، خط لوله انتقال گاز سربيشه - درح، گازرساني به سه شهر نهبندان، شوسف، درح، گازرساني به 101 روستا و عمليات اجرايي گازرساني به 388 روستاي جديد استان خراسان جنوبي آغاز شد. اين پروژه نيز زودتر از موعد تعريف شده به بهره برداري رسيد.

      توسعه اسکله پایانه صادراتی سیراف

      با اجراي پروژه نوسازي و توسعه اسکله پايانه صادراتي سيراف در مهرماه، تنگناي صادراتي ميعانات گازي از اين اسکله و بالا رفتن اطمينان صادرات ميعانات گازي پالايشگاه فجر جم برطرف مي شود. براين اساس، به صورت همزمان، افتتاح و کلنگ زني اجراي سه پروژه اسکله خدماتي بندر سيراف، افتتاح ابنيه جديد پايانه صادراتي شرکت پالايش گاز فجرجم در اين بندر و راه اندازي پست پشتيبان 132 کيلوولت فازهاي يک تا سه پارس جنوبي کليد خورد.

      صرفه جویی یک میلیون دلاری در پالایشگاه گاز ایلام

      خبرهاي خودکفايي، بومي سازي و بي نيازي از خارج در صنعت گاز کم نيست؛ در اين ميان، آذرماه شاهد ثبت صرفه جويي يک ميليون دلاري در شرکت پالايش گاز ايلام بوديم. براين اساس، با اجراي 10 پروژه مهم و اساسي در پالايشگاه گاز ايلام با هدف حمايت از کالاي ايراني، سالانه به طور ميانگين بيش از يک ميليون دلار صرفه جويي ارزي حاصل مي شود. اين پروژه ها شامل احداث واحد خنک سازي براي رفع مشکلات دمايي در واحدهاي استحصال گاز توليدي، اجراي سيستم فيلتر و هيتر در مسير گاز و ميعانات گازي ورودي، بازنگري و به روزرساني مطالعات ريسک هاي عملياتي و تعيين لايه هاي حفاظتي و يکسان سازي سطح ايمني، احياي مواد شيميايي مستعمل پالايشگاه، تامين تمام مواد شيميايي مورد نياز پالايشگاه با کمک توليدکنندگان داخلي، احداث مخازن ذخيره آمين مستعمل و تاسيسات جانبي مربوطه، احداث واحد بازچرخاني آب خروجي واحد تصفيه فاضلاب، مطالعه و عارضه يابي خرابي هاي مبدل هاي آلومينيومي، افزايش راندمان کولرهاي هوايي و پروژه بازنگري و اصلاح سيستم کشف گاز و آتش و اطفاي حريق است.

      آغاز عملیات گازرسانی به فاز 2 شهر بندر خمیر

      آذرماه، کاروان گاز به ايستگاه بندر خمير استان هرمزگان رسيد. عمليات گازرساني به فاز 2 شهر بندر خمير با هدف گازرساني به بيش از 3 هزار خانوار با حضور رييس مجلس شوراي اسلامي آغاز شد. اين پروژه در مدت يک سال اجرا مي شود و به بهره برداري مي رسد و گازرساني شبکه داخلي فاز نخست شهر بندر خمير به طول 13 کيلومتر با بهره مندي 700 خانوار از نعمت گاز طبيعي، سال 95 به بهره برداري رسيد.

      تربتی، دهمین مدیرعامل تاریخ گاز شد

      آبان ماه با احکام انتصاب در صنعت گاز همراه بود. در اين ميان، با صدور حکمي از سوي بيژن زنگنه، وزير نفت، حسن منتظر تربتي به عنوان مديرعامل جديد شرکت ملي گاز ايران منصوب شد و به عنوان دهمين مديرعامل تاريخ شرکت ملي گاز ايران کار خود را آغاز شد.

       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5142.jpg

      صنعت پالایش نفت کشور  ایستاده بر قله موفقیت

      مشعل   پالايش نفت کشور در سال 97 توانست شعار«ما مي توانيم» را محقق کند و با تکيه بر توان داخلي و در نظر گرفتن پروژه هاي توسعه اي به جايگاه خودکفايي در کشور دست يابد که مصداق آن، افتتاح فاز سوم پالايشگاه ستاره خليج فارس، بومي سازي 80 درصدي تجهيز ات پالايشگاه اصفهان، پروژه بهبود کيفيت بنزين و نفت گاز در پالايشگاه بندرعباس و... است. گزارش پيش رو نگاهي گذرا دارد بر اقدام هاي صنعت پالايشي کشور که مشروح آن را در ادامه مي خوانيد:

      بهره برداری از فاز 3 ستاره خلیج فارس

      29 بهمن ماه امسال، استان هرمزگان با حضور رییس جمهور، شاهد بهره برداری از 2 طرح مهم پالایشی فاز سوم پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس و پروژه افزایش کمی و کیفی پالایشگاه نفت بندر عباس بود.  با افتتاح فاز سوم این پالایشگاه روزانه ۴۵ میلیون لیتر بنزین یورو ۵ در این پالایشگاه تولید خواهد شد که مطابق با ۵۰ درصد بنزین مصرفی در کشور است. عملیات ساخت فاز چهارم این پروژه عظیم ملی که نقشی راهبردی در توازن انرژی کشور و منطقه ایفا و ایران را از واردکننده بنزین به صادرکننده بالقوه این محصول راهبردی تبدیل کرده، آغاز شده است. تولید روزانه ۱۲ میلیون لیتر نفت گاز و نفت سفید و ۳ میلیون لیتر فراورده گاز مایع، از دیگر دستاوردهای راه اندازی فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس است که با راه اندازی آن، می توان ایران را جزو صادرکنندگان بالقوه بنزین و قطبی اثرگذار برای این فراورده و سایر فراورده های پالایشی در منطقه محسوب کرد.

      افتتاح سه پروژه در پالایشگاه آبادان

      شرکت پالایش نفت آبادان در سال 97 شاهد بهره برداری از سه پروژه صنعتی نصب نمک زدا  در  واحد تقطیر 80، طرح جایگزینی چگالنده های بارومتریک واحد تقطیر 80 با چگالنده های صفحه ای و احداث دو دستگاه مخزن به همراه متعلقات مربوط به انضمام اجرای محوطه سازی و باندوال آن بود.

      پروژه نصب نمک زدا در واحد تقطیر 80 با هدف افزایش کیفیت فراورده ها و بهبود فرایند عملیاتی به اجرا در آمد و در فرایند طرح جایگزینی چگالنده های بارومتریک واحد تقطیر 80 با چگالنده های صفحه ای اقداماتی همچون خرید مبدل های صفحه ای بر اساس مشخصات فرایندی دریافتی و با مشارکت مالی و فنی و هماهنگی کامل و لحظه ای با شاخه توسعه صنعتی سازمان ملل متحد (UIDO) و در بخش طراحی و تهیه نقشه های اجرایی اعم از طراحی بخش مهندسی مکانیک، سیویل، برق و ابزار دقیق و همکاری و نظارت بر روند اجرای کار پیمانکاران به منظور حذف 100 درصدی آلاینده ها از واحد تقطیر 80 و برگشت سرمایه، اجرا و به انجام رسید. در موضوع احداث دو دستگاه مخزن به همراه متعلقات مربوط به انضمام اجرای محوطه سازی و باندوال های آن، اقدام هایی همچون احداث دو دستگاه مخزن سقف شناور به ظرفیت 135 هزار بشکه در پالایشگاه آبادان و به منظور بالا بردن ظرفیت نگهداری فراورده های نفتی اجرا و به انجام رسیده است. شرکت پالایش نفت آبادان در 30 دی 97 شاهد نخستین عرضه نفتا در رینگ بین الملل بورس انرژی بود.

      کرمانشاه؛ نصب و راه اندازی پولیشر

      شرکت پالایش نفت کرمانشاه نیز در ایام دهه فجر، واحد پولیشر پالایشگاه را نصب و راه اندازی کرد.

      استفاده از كاندنسيت برگشتي به عنوان خوراك بويلرها برای توليد بخار، در تمامي پالايشگاه ها موضوعی با ريسك بالاست، بنابراین احداث واحد هايي از قبيل DM و پوليشر برای تصفيه كاندنسيت برگشتي در اين شركت ها بسيار حائز اهميت است.  حدود 13 سال پيش پكيج پوليشر از یک شركت انگلیسی خريداري شد، از این رو با همه محدوديت هايي كه وجود داشت، جانمايي، نصب و راه اندازي اين واحد از سوی كارشناسان پالايشگاه انجام شد. با توجه به نبود اطلاعات فني و دستورعمل هاي مربوط، كارشناسان واحد خدمات فني و مهندسي با همكاري واحدهاي عملياتي (بهره برداري، تعميرات و آزمايشگاه) برای راه اندازي واحد پولیشر اقدام و مشكلات آن را برطرف کردند، به طوري كه در مرحله اول، موفق به راه اندازي واحد صرفا با آب شدند؛ اما در مرحله بعد (راه اندازي نهايي) كه بايد اسيد و باز به سيستم تزريق مي شد، با بر طرف کردن برخی مشكلات انجام تغييرات در اين واحد، مرحله دوم راه اندازي شروع شد كه با تلاش بي وقفه كارشناسان واحد مهندسي و همكاري خوب واحد هاي عملياتي، راه اندازي واحد پوليشر پس از نزديك به يكسال و نيم تلاش فشرده و مداوم، در ايام دهه مبارك فجر تكميل شد و به پايان رسيد و پوليشر به واحد بهره برداري تحويل داده شد.  این واحد آب را از املاح عاری می سازد و برای بررسي بعضي خصوصيات آب مانند Cond، TDS، TH و Sio2 بيشتر در معرض پايش هستند. اگر آب از واحد پوليشر عبور كند، چون پوليشر مقادير اين پارامترها را كاهش مي دهد، به دنبال آن براي حفظ شرايط بويلر، نياز ما به دورريز آب بويلر و مصرف مواد شيميايي كاهش مي يابد.

      تبریز؛ تغییر کاربری واحد قدیمی

      شرکت پالایش نفت تبریز نیز پروژه تغییر کاربری واحد قدیمی «تبدیل کاتالیستی بنزین» به «ایزومریزاسیون نفتای سبک» با هدف افزایش تولید بنزین یورو از ۴۰ درصد به ۱۰۰ درصد، ارتقای استاندارد کل بنزین تولیدی پالایشگاه به یورو ۵، افزایش سودآوری شرکت، کیفی سازی و کاهش آلاینده های زیست محیطی و افزایش آرام سوزی بنزین در موتور با توان نیروهای داخلی را در سال 97 به اتمام رساند.

      طی پنج سال گذشته ۱۵ طرح زیست محیطی در این شرکت اجرا شده و تاکنون ۱۰ طرح به بهره برداری رسیده که واحد جدید بنزین سازی، با هدف تولید بنزین پاک، از جمله طرح های اجرا شده شرکت پالایش نفت تبریز برای ارتقای شاخص های زیست محیطی به شمار می آید.

      طرح بازیافت گازهای ارسالی به مشعل با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و آلاینده های اتمفسری به همراه اجرای طرح تصفیه گازوییل با هدف تولید گازوییل یورو ۵ از دیگر طرح های زیست محیطی اجرا شده در پالایشگاه تبریز است، ضمن آنکه طرح جامع پالایشگاه تبریز با رویکرد کاهش تولید نفت کوره و افزایش تولید محصولات با ارزش و روغن پایه گروه ۳ منطبق با استانداردهای روز زیست محیطی در برنامه کاری این شرکت قرار دارد.

      بندر عباس؛ پروژه بهبود کیفیت بنزین و نفت گاز

      با راه اندازی پروژه بهبود کیفیت بنزین و نفت گاز پالایشگاه بندرعباس نیز کیفیت ۱۲ میلیون لیتر بنزین تولیدی این پالایشگاه به استاندارد یورو ۵ و کیفیت روزانه ۱۵ میلیون لیتر نفت گاز تولیدی در این پالایشگاه به استاندارد یورو ۴ تبدیل شد. از طریق اجرا و راه اندازی این طرح، به صورت مستقیم برای ۶۵۰ نفر اشتغال ایجاد شده و همچنین حفظ و صیانت از محیط زیست به عنوان یکی از اهداف کلیدی مدنظر قرار گرفته است. بهبود عملکرد اقتصادی، بهبود مصرف انرژی، تولید محصولات با کیفیت براساس استانداردهای روزآمد دنیا، انجام ۶۰ میلیون نفر - ساعت کار بدون حادثه، اجرای تمامی عملیات اجرایی و راه اندازی از سوی کارشناسان، پیمانکاران و مشاوران داخلی و کسب تجربه از سوی کارشناسان و دست درکاران پروژه و نیز تقویت روحیه اعتماد به نفس و خودباوری در بین پیمانکاران و مشاوران داخلی از دیگر دستاوردهای این پروژه است. ضمن آنکه شرکت پالایش نفت بندر عباس توانسته است با تلاش متخصصان داخلی، شاهد قطع وابستگی به خارج از کشور باشد. مساله تولید اسیدکلریدریک صنایع پالایشگاهی برای نخستین بار در کشور از مصادیق آن به شمار می رود. این محصول در صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی ها مورد استفاده قرار می گیرد.   دستیابی به این موفقیت، علاوه بر قطع وابستگی به خارج از کشور برای تامین اسیدکلریدریک، موجب صرفه جویی اقتصادی و تسریع در اجرای فرایندهای پالایشگاهی می شود. استحصال روزانه 250 تن گوگرد از فراورده های تولیدی واحد بازیافت گوگرد، بهره برداری از واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز و تولید آب شیرین از دریا از دیگر دستاوردهای پالایشگاه بندر عباس محسوب می شود. با بهره برداری از واحد جدید تصفیه هیدروژنی نفت گاز در پالایشگاه نفت بندرعباس، سالانه از انتشار 7 میلیون تن اکسید گوگرد در محیط جلوگیری می شود. در مقایسه با نسل قدیم واحدهای تصفیه هیدروژنی نفت گاز، استفاده از فناوری های نوین در واحد تصفیه هیدروژنی نفت گاز جدید، علاوه بر کاهش چشمگیر مقدار آلاینده ها، کاهش هزینه انرژی مصرفی برای تولید بخار پالایشگاه همچنین کاهش هزینه انرژی مصرفی واحد را نیز به دنبال دارد. واحد توليد آب شيرين از دريا با هدف تامين آب شيرين مورد نياز واحدهاي تازه تاسيس، با ظرفيت 250 هزار ليتر در سال 97 به پايان رسید. در طول اجراي اين طرح، دو هزار و 500 نفر - روز اشتغالزايي صورت گرفته است.   اين شرکت همچنين واحد تصفيه آب ترش را در برنامه خود داشت. در اين واحد گازهاي اسيدي محلول در آب، همچنين آب ترش چرخشي واحدهاي تصفيه گاز با آمين و بازيافت گوگرد تصفيه مي شود.

      لاوان؛ کاهش آلودگی هوا

      شرکت پالايش نفت لاوان، طرح واحد تصفيه هيدروژني و ايزومريزاسيون نفتاي سبک را در سال 86 آغاز کرد و در سال 97 آن را به پايان رساند. در مدت اجراي اين طرح 30 نفر - روز اشتغالزايي صورت گرفت. این شرکت همسو با سیاست های کلان کشور و با هدف صیانت از محیط زیست، تولید سوخت پاک و در ادامه اجرای پروژه های طرح جامع افزایش ظرفیت و بهینه سازی فراورده های نفتی، اقدام به اجرای پروژه طراحی، ساخت، آماده سازی و راه اندازی واحد تصفیه هیدروژنی و ایزومریزاسیون نفتای سبک کرده است. با راه اندازی و بهره برداری کامل از این واحد و امتزاج بنزین تولیدی آن با دیگر بنزین های تولیدی شرکت، تمامی بنزین تولیدی شرکت پالایش نفت لاوان به بنزین یورو ۴تبدیل خواهد شد.

      انجام تمامی اقدام های لازم برای آماده سازی و بهره برداری از این واحد با تکیه بر توان و استعدادهای داخلی و با هدف افزایش تولید بنزین و تبدیل آن به بنزین یورو ۴ به منظور رفع نیاز های داخلی، قطع وابستگی ها و ایجاد اشتغال پایدار بوده است.

                     اصفهان؛ بومی سازی 80 درصدی تجهیزات

      شركت پالايش نفت اصفهان به منظور خودكفايي و حمايت از كالاي ايراني و همچنین تأمين قطعات مورد نياز و با حمايت متخصصان داخلي، مبادرت به تهيه قطعات اساسي و مورد نياز خود در كشور کرده و بر اين اساس، در حال حاضر حدود 80 درصد نيازهاي اين شركت از سوی سازنده هاي داخلي تامین می شود. همچنين طراحي، ساخت و نصب اقلام مهم و حساس تعميرات اساسي از طريق دانش شركت هاي داخلي انجام شده است.  بهبود کیفیت فراورده های تولیدی در پالایشگاه اصفهان، مهم ترین هدف طرح های بهینه سازی در این پالایشگاه که از ابتدای اردیبهشت امسال، کیفیت بنزین تولیدی در پالایشگاه اصفهان که روزانه ۱۱ میلیون لیتر است، به سطح کیفی یورو ۵ ارتقا یافته است. کار تحقیقاتی ساخت کاتالیست واحد ایزومریزاسیون پالایشگاه اصفهان که تا پیش از این تحت لیسانس دو کشور آمریکا و فرانسه تولید می شد و یکی از پیشرفته ترین کاتالیست های صنعت نفت است، با سرمایه گذاری پالایشگاه اصفهان انجام و با موفقیت بومی سازی شد. پروژه جداسازی روغن از آب (تصفیه روغن گیر) و تامین برق پالایشگاه از نیروگاه به منظور صرفه جویی در آب (با ۹۳ درصد پیشرفت فیزیکی) از دیگر پروژه های در دست اجرای پالایشگاه اصفهان است که تمامی پروژه های زیست محیطی و بهینه سازی پالایشگاه اصفهان از سوی متخصصان توانمند داخلی و شرکت های سازنده داخلی اجرایی می شود.  شرکت پالايش نفت اصفهان نيز تصفيه خانه ايستگاه پمپاژ را با هدف صرفه جويي 150 متر مکعب در ساعت آب و تامين آب شرب 18 هزار نفر، به اجرا رسانده است. از ديگر اهداف اين تصفيه خانه مي توان به توليد آب مناسب صنعت، اتخاذ سياست هاي کاربري فاضلاب هاي شهري در مصارف صنعتي و کاهش استفاده از منابع آب استان اشاره کرد.

       

       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5175.jpg

      شرکت ملی پخش در آیینه 97

      سعيد محمد بگي   شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به عنوان يکي ازمجموعه هاي خدمت رسان صنعت نفت درحوزه تامين وتوزيع فرآورده هاي نفتي، سال 97 را درحالي به پايان مي برد که فعاليت هاي قابل قبول و درخشاني را همچون گذشته انجام داده ودرکارنامه خود ثبت کرده است.کار و فعاليت براي اين شرکت خدمات رسان تعطيل بردارنيست و در 365 روز سال تلاش مداوم دارد تا چرخه تامين و توزيع سوخت، لحظه اي ازحرکت باز نايستد.شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران امسال رانيز با همين رويکرد به پايان مي رساند؛پاياني که آغازي است براي شروعي ديگر و ادامه کار و تلاش درجهت رضايت مندي مردم ايران.نگاهي به فعاليت شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران نشان مي دهد، اين شرکت توفيق آن را داشته است که روزانه 220 ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي از جمله بنزين، نفت سفيد و گازوييل را از مبادي توليد تحويل بگيرد و به بخش هاي مختلف مصرف ارسال کند.نکته مهم اين فرآيند، انجام منظم، منسجم و بدون وقفه فعاليتي است که با تلاش وهماهنگي ميان بخش هاي ستادي وعملياتي تحقق يافته است.اين نوشتار، اشاره اي دارد به برخي فعاليت هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران درسال 97 که با هدف خدمت رساني مطلوب تربه مردم انجام و در کارنامه کاري آن ثبت شده است.

      پيدو، سوخت رسان سيار

      ورود خودروهاي سيارسوخت رسان با نام«پيدو»يکي ازچند 10 فعاليت شاخص شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران است. اگرچه رونمايي از اپليکيشين درخواست سوخت پيدو به 14اسفند ماه سال گذشته برمي گردد، اما از آن جهت که تعميم وگسترش اين خدمت به سال جاري مربوط است، مي توان از آن به عنوان يکي از دستاوردهاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در سال 97 ياد کرد.اين طرح که با کمک شرکت خصوصي پتروآيريک عملياتي شده، تجربه اي نو درحوزه سوخت رساني است واز آنجا که مي تواند جمع زيادي از ذي نفعان را پوشش دهد، طرح موفقي به شمارمي آيد.وزارت نفت، وزارت صنعت، معدن وتجارت، سازمان ملي استاندارد، مالکان جايگاه هاي عرضه سوخت و به ويژه مردم از جمله ذي نفعان پروژه سوخت رسان سيارهستند.«پيدو» پمپ بنزيني سيار است که همه تجهيزات آن اعم از مخزن و ديسپنسر و ...آن در يک خودرو خلاصه مي شود و عملياتي شدن آن به عنوان يک طرح مي تواند به کاهش ترافيک وتردد خودروها به منظور سوخت گيري کمک کند و سطح رفاه را افزايش دهد.اپليکيشن پيدو(Pido) نخستين سيستم سوخت رساني آنلاين درايران است که به طورآزمايشي درمنطقه 2 تهران راه اندازي شد و هم اکنون بيش از 50 دستگاه از اين خودروها در کلانشهر تهران به مردم خدمت رساني مي کنند.هم اکنون چهارکشوردنيا (آمريکا، فرانسه، انگليس وهندوستان) از اين امکان براي سوخت رساني استفاده مي کنند وايران پنجمين کشور وارد شده به اين بخش براي سوخت رساني آنلاين است.

      آمادگي هاي هميشگي

      يکي از مهم ترين فعاليت هاي شرکت ملي پخش تامين سوخت در موسمي همچون تعطيلات نوروزي و آمادگي هاي قبل از آن است.کارکنان اين شرکت در37 منطقه زيرمجموعه خود و درجاي جاي ايران از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب، با ذخيره سازي هاي به موقع براي گذر ازاين ايام که روزهاي پاياني اسفندماه را نيزشامل مي شود، آماده مي شوند.درسال97 نيزاين آمادگي رقم خورد و مسافران نوروزي، بي هيچ دغدغه و نگراني از نظر تامين سوخت درمبدأ، ميان راه ومقصد به تعطيلات رفتند و بازگشتند.درنوروز امسال سوخت مورد نيازمردم درهمه استان ها به ويژه خراسان، تهران، رضوي، اصفهان، فارس، گيلان ومازندران، به نحوي تامين شد که هيچ مسافري نه درمبدأ و نه درمقصد، پيش ازآغاز تعطيلات وحين آن، با مشکلي رو به رو نشود و دراين کار خوش درخشيد.بازديد جايگاه ها با هدف رفع نواقص احتمالي، ايجاد نوبت هاي کشيک شبانه روزي، اعزام بازرسان به جايگاه وارزيابي کمي و کيفي عرضه سوخت به مردم، زيباسازي جايگاه با نمادهاي نوروزي و ... مواردي بود که در جهت آمادگي هاي نوروزي انجام شد؛ فعاليت هايي که امسال نيز انجام مي شود تا مردم نوروز امسال نيز بدون دغدغه براي سفر به نقاط مورد نظر خود اقدام کنند.چنين آمادگي هايي البته باچند ماه فاصله از تعطيلات نوروزي، درتابستان نيزايجاد شد وشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در ادامه فعاليت هاي بلاانقطاع خود، با برنامه ريزي دراين زمينه سوخت مورد نياز براي مسافرت هاي تابستاني رابه گونه اي مطلوب برنامه ريزي تامين کرد.

      افتتاح نخستين جايگاه هوشمند سوخت

      هوشمندسازي جايگاه هاي عرضه سوخت، گام ديگري است که در عرصه سوخت رساني برداشته و عملياتي شده است. 29 فروردين ماه امسال، جايگاه اختصاصي 236 ميدان آزادي تهران به عنوان نخستين جايگاه هوشمند عرضه سوخت، در آييني باحضور سيد محمدرضاموسوي خواه، مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به بهره برداري رسيد.اين جايگاه که به همت شرکت پتروآيريک راه اندازي شده است، طرح جمع آوري و بازيافت بخارات بنزين (کهاب) را به طورکامل در سه بخش جمع آوري بخارهاي بنزين هنگام تخليه سوخت توسط نفتکش، سوخت گيري خودرو وبازيافت بخارهاي بنزين ازطريق سامانه تبريدي اجرا مي کند.دراين جايگاه امکان پرداخت الکترونيک ازطريق کارت واستفاده از اپليکيشن روي تلفن همراه فراهم است.بانکداري الکترونيکي24 ساعته، ديسپچينگ، نصب سطح سنج در مخازن، کنترل آنلاين، همچنين باشگاه مشتريان و ايجاد کافه اينترنتي، از ويژگي هاي اين جايگاه هوشمند است.

      رونمايي از نسل جديد کارتخوان ها

      19تيرماه امسال، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در ادامه بهبود بخشي به خدمات رساني به مردم، شاهد تحويلي ديگر بود.دراين روز ازنسل جديد کارتخوان هاي عرضه سوخت باهدف استفاده از کارت سوخت خودروها به منظور تسهيل در پرداخت هزينه از سوي مشتريان و کاهش هزينه هاي دولت، در جايگاه عرضه سوخت آزادي رو نمايي کرد.اين کارتخوان هاي جديد قابليت پرداخت آني هزينه سوخت از طريق کارت هاي بانکي عضو شبکه شتاب بدون دخالت نيروي انساني را دارند، و از طريق تلفن هاي همراه نيز مي توان در لحظه، اقدام به پرداخت برخط (آنلاين) هزينه سوخت کرد.با بهره برداري از نسل جديد کارت خوان هاي عرضه سوخت، همه نازل ها درسراسر کشور به سامانه دريافت سوخت وپرداخت وجه به صورت هم زمان مجهز مي شوند و شهروندان مي توانند با استفاده از کارت هاي بانکي يا از طريق موبايل، پرداخت هاي خود را انجام دهند.در نسل جديد کارتخوان ها از فناوري روزآمد استفاده شده است تا با ارائه خدمات مطلوب تر، عمليات سوخت گيري تسهيل شود و استفاده از کارت سوخت شخصي اهميت بيشتري پيدا کند.براساس برنامه هاي تعريف شده، تا پايان سال 98 همه جايگاه هاي عرضه سوخت سراسر کشوربه به نسل جديد کارتخوان ها مجهز خواهند شد.

      همدلي با زلزله زدگان کرمانشاه

      تقريبابه فاصله يک سال از وقوع زلزله آبان دراستان کرمانشاه درسال 96، ساعت 20 و 7 دقيقه چهارم آبان ماه امسال، زلزله ديگري به بزرگي 6.4 در مقياس ريشتر سرپل ذهاب و روستاهاي اطراف آن را لرزاند و موجب مصدوم شدن شماري ازهموطنان ساکن دراين خطه ازکشور و تخريب منازل آنان شد.  شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، بنابر رسالتي که درحوزه تامين سوخت به ويژه درچنين شرايط بحراني به عهده دارد، تلاش کرد تا با اعزام نفتکش هاي سوخت رسان در کوتاه ترين زمان ممکن به منطقه، التيام بخش آلام مردم اين بخش ازکشورمان باشد.اين شرکت باتشکيل ستادهاي معين، علاوه برارسال نفت سفيد رايگان به مناطق زلزله زده، بنزين مورد نياز وسايل نقليه تيم هاي امدادي رانيز تامين و به منطقه ارسال کرد تا کمک رساني با شتاب بيشتري انجام شود.ارسال بخاري به مناطق آسيب ديده از زلزله، تامين سوخت بالگردهاي بخش هاي امدادرسان (هلال احمر، ارتش و...) به منظورشتاب دادن به امرکمک رساني به مصدومان و انتقال محموله هاي خوراکي و دارويي به نقاط آسيب ديده از زلزله، يکي ديگر از موارد درخشان ثبت شده در کارنامه عملکردي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در سال 97 است.

      ثبت نام الکترونيکي کارت سوخت المثني

      مصوبه مجلس شوراي اسلامي ايران مبني برالزام دراستفاده ازکارت هوشمند سوخت براي سوخت گيري خودروها، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران را به عنوان متولي تامين وتوزيع سوخت درکشور، مکلف ساخت تا بسترعملياتي شدن اين مصوبه را آماده سازد.ازآنجا که تعداد قابل توجهي ازخودروها بنا به دلايل مختلف (سرقت، مفقود شدن و مراجعه نکردن به اداره پست ...)چنين کارتي را در اختيار نداشتند، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با راهبري شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي ايران وهمکاري بخش هاي مرتبط، طرح ثبت نام المثني ازطريق اپليکيشن دولت همراه را از پنجم آذرماه امسال در دستور کار قرار داد (اين طرح با يک هفته تمديد تا يکم دي ماه ادامه يافت).با آغاز اين طرح وادامه آن تازمان مقرر، مالکان خودروها وموتورسيکلت هاي فاقد کارت سوخت، با مراجعه به سايت دولت همراه يا نصب اپليکشين هاي معرفي شده درتلفن هاي همراه خود، همچنين استفاده از ظرفيت پليس +10 و...به ثبت نام الکترونيکي کارت سوخت اقدام کردند.در اين فراخوان عمومي، نزديک به سه ميليون نفر براي دريافت کارت سوخت المثني شرکت کردند.ثبت نام الکترونيکي دريافت کارت سوخت المثني، ازجمله طرح هاي موفق شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران درسال 97 است که هدف اصلي آن رامي توان درعبارت جلوگيري از قاچاق سوخت خلاصه کرد.

      ابطال کارت هاي سوخت مهاجر

      ابطال کارت هاي سوخت مهاجر باهدف مبارزه باقاچاق سوخت را مي توان به عنوان يکي ديگر از دستاوردهاي مهم شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در سال 97 عنوان کرد. درسال جاري بيش از200 هزار قطعه کارت سوخت مهاجر باطل شده است.ابطال کارت هاي سوخت مهاجر، فعاليتي مهم در جهت کوتاه کردن دست سوداگران سوخت و تسهيل در چرخه سوخت رساني است که شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي آن را با جديت پيگري مي کند.

      اربعين همراه با زائران حسيني

      همه ساله با نزديک شدن به موسم برگزاري آيين با شکوه اربعين حسيني، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران نيز با برنامه ريزي دقيق براي سوخت رساني به اتوبوس هاي زائران تلاش مي کنند اين مراسم با شکوه ميليوني به نحو مطلوب برگزار شود.امسال نيز اين شرکت خدمات رسان، تامين سوخت دراين ايام را دردستور کارخود قرار داد وبا آمادگي هرچه تمام تر به استقبال موسم اربعين رفت تا اين آيين ملي– مذهبي با شکوه تر از سال قبل برگزار شود.برپايي موکب به منظور پذيرايي از زائران عاشق حرم اباعبدالله الحسين (ع)يکي ديگر از فعاليت هاي شرکت پخش فرآورده هاي نفتي در اربعين امسال بود.

      بهره برداري از نخستين جايگاه هاي کوچک مقياس

      پس ازاحداث جايگاه هاي عرضه تک تلمبه (تک سکو) به عنوان راهکاري براي مقابله با کمبود زمين درحوزه جايگاه سازي، ساخت جايگاه هاي عرضه سوخت فشرده (کمپکت) نيز به عنوان راه حلي ديگر در اين بخش مورد توجه قرار گرفته و نخستين مورد آن 20 آذرماه امسال در بازار تره بار پيروزي شرق تهران به بهره برداري رسيد.جايگاه هاي کوچک مقياس که به يک کانتينر شبيه است، با هزينه اي کم، در فضايي کوچک و در زماني بسيار کوتاه، قابليت ساخت و استقرار در مکان هاي مختلفي مانند شهرک هاي مسکوني و نقاط پرجمعيت شهر را دارند.اين جايگاه درفضاي 800 مترمربع بنا شده است و با دو مخزن 18هزار ليتري، سوخت رساني به خودروها را انجام مي دهد. جايگاه احداث شده در بازار تره بار پيروزي به گونه اي طراحي شده است که مي تواند دو نوع فرآورده (بنزين يورو 4 و سوپر) را عرضه کند. اصطلاح فشرده (کمپکت) به کار گرفته شده در اين نوع جايگاه به اين دليل اين است که تاسيسات تعبيه شده در آن مرکب از مخزن و تلمبه، در فضايي شبيه کانتينر قرار دارند و مي توان آن را در فضاي کمي داير کرد.احداث جايگاه عرضه سوخت تابع استانداردها و شاخص هاي فني است که شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي بايد آن را تاييد کند و مجوز ساخت و فعاليت دهد. جايگاه هاي کمپکت و تک سکو نيز از اين قاعده مستثنا نيستند. از سوي ديگر، توجه به محيط زيست، موضوع ديگري است که سازمان متولي خود را دارد.

      توزيع سراسري بنزين و گازوئيل يورو 4

      بهبود بخشي به محيط زيست با کاهش آلاينده هاي زيست محيطي، همواره يکي از اهداف مهم وزارت نفت بوده و براي دستيابي به آن گام هاي بلندي برداشته است.تلاش براي تحقق اين هدف مهم از سال هاي پيش با توزيع بنزين يورو 4 در کلان شهرهاي کشور و پس از آن با توزيع گازوئيل يورو 4 آغاز شد اما متوقف نماند و رفته رفته توزيع اين فرآورده ها با استاندارد يورو 4 پوششي سراسري به خود گرفت. در29 دي ماه امسال، همزمان با گراميداشت روز هواي پاک، توزيع گازوييل در کشور، دامنه فراگيري تري به خود گرفت.

      دراين روز در412 جايگاه کلانشهرها و شهرکشور زيرپوشش توزيع اين فرآورده(گازوييل) با استاندارد يورو4 قرارگرفت و گام مهم ديگري براي بهبود بخشي به محيط زيست برداشته شد.هم اکنون بنزين يورو4درهمه کلانشهرها وگازوئيل يورو 4 نيزافزون بر کلانشهرها در112شهر توزيع مي شود.باتوجه به تلاش هاي انجام شده درجهت کيفي سازي سوخت(بنزين و گازوييل) مسؤولان ذي ربط نويد آن را داده اند که بنزين و گازوييل يورو 4 در جايگاه هاي سراسر کشور عرضه شود.

      زمستان وتوزيع سوخت درمناطق سخت گذر

      يکي از اولويت هاي مهم شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، تامين سوخت زمستاني و ارسال آن به مبادي مصرف به ويژه نقاط سخت گذر است.زمستان امسال نيز که روزهاي پاياني آن را مي گذرانيم، اين شرکت خوش درخشيد وبا وجود بارش هاي سنگين برف در غالب نقاط کشور اجازه نداد، کمبودي در اين زمينه ايجاد شود. تامين و توزيع به موقع سوخت در جاي جاي کشور، وظيفه ذاتي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به شمار مي آيد و همواره تلاش کرده است اين مهم را به نحو مطلوب انجام دهد؛ وظيفه اي که زمستان امسال نيز به آن خوب عمل شد.

      افتتاح همزمان 40 جايگاه سي ان جي و رونمايي نخستين خودروديزلي

      17بهمن ماه امسال، همزمان با پاسداشت چهلمين سالگردانقلاب اسلامي، با بهره برداري ازجايگاه سي ان جي شهداي کهريزک، 39 جايگاه ديگر در 16 استان کشور، به طورهمزمان افتتاح شد.بابهره برداري از تعداد جايگاه ها، شمار مجاري عرضه سي ان جي در کشور به دو هزار و 489 باب رسيد. بهره برداري ازنخستين خودرو ديزلي باري تبديلي به دوگانه سوز، ديگر دستاوردي است که همزمان با بهره برداري از 40 باب جايگاه سي ان جي، از آن رونمايي شد.

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5144.jpg

      نگاهي کوتاه به رويدادهاي مهم صنعت پتروشيمي در سالي که گذشت

      97 سال تغییر 98 سال افتتاح

      مشعل      صنعت پتروشيمي در سالي که گذشت، تحولات و روزهايي موفق و شلوغ داشت. دو پتروشيمي مرجان و پرديس به همراه فاز نخست نيروگاه مجتمع پتروشيمي دماوند با حضور رييس جمهور افتتاح شدند و در ادامه هم برخي پتروشيمي هاي مهم همچون متانول کاوه به مرحله پيش راه اندازي رسيدند. پيشرفت عمليات اجرايي و افزايش توليدات و صادرات محصولات واحدهاي در حال بهره برداري هم رکوردهايي قابل توجه داشته است. بيژن زنگنه، وزير نفت نيز وعده افتتاح فاز اول الفين پتروشيمي بوشهر، الفين ايلام، متانول سبلان، اوره و آمونياک لردگان، پتروشيمي مياندوآب و پالايشگاه گاز بيدبلند را داده و همه اينها نويد سالي پرکار و پرخبر را مي دهد.

      روزهاي افتتاح و بالا رفتن پرچم پتروشيمي

      افتتاح های بهارانه در راه است

      مرجان

      پتروشیمی مرجان  که از طرح های برنامه پنجم توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی است، شهریورماه افتتاح شد. ظرفیت این مجتمع 5 هزار تن در روز و سالانه یک میلیون و 650 هزار تن است که در فاز 2 منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی عسلویه احداث شده است.

      پردیس

      فاز سوم پتروشیمی پردیس هم همزمان با پتروشیمی مرجان به عنوان بزرگ ترین مجتمع تولیدکننده اوره و آمونیاک خاورمیانه با حضور رییس جمهور در شهریور 97 افتتاح شد.  مجموع تولید سالانه سه فاز این پتروشیمی، ۲ میلیون و ۴۰ هزارتن آمونیاک و ۳ میلیون و ۲۲۵ هزارتن اوره است، از این میزان اوره ۷۰۰ هزارتن صرف بازار داخل و کشاورزی و ۲ میلیون و ۵۰۰ هزارتن به کشورهای اروپایی، آرژانتین، برزیل و آمریکای جنوبی صادر می شود.

      دماوند

      فاز یک نیروگاه پتروشیمی دماوند شامل ۶۴۸ مگاوات برق و ۷۸۰ تن بخار می شود که شهریورماه از سوی رییس جمهوری به صورت رسمی افتتاح شد و تامین کننده یوتیلیتی برای ۲۴ طرح پتروشیمی فاز دوم عسلویه است. این واحد برق مورد نیاز مجتمع های مهر، مروارید، کاویان، انتخاب، تخت جمشید، مرجان، بوشهر، مخازن سبز عسلویه و واحد های آبگیر و یونیت اول واحد تفکیک هوای فشرده را تامین می کند. همچنین واحد بخار آن بخار مورد نیاز پتروشیمی مهر، مروارید، کاویان و مرجان را تامین می کند و در آینده نیز نیاز سایر طرح های در حال ساخت در فاز 2 را تامین خواهد کرد.

      متانول کاوه

      طرح متانول کاوه، یکی از پروژه های پیش راه اندازی شده پتروشیمی است که سهمی قابل توجه در افزایش تولیدات سال آینده دارد. این پروژه با تولید روزانه 7 هزارتن یکی از بزرگ ترین واحدهای متانولی جهان است که به دلیل نزدیکی به دریا و داشتن اسکله اختصاصی امتیاز خوبی برای صادرات دارد.

      بوشهر

      ساخت فاز نخست پتروشیمی بوشهر هم این روزها به پیشرفت قابل توجهی رسیده است. گازهای دریافتی از فازهای 6، 7 و 8 پارس جنوبی در این فاز شیرین سازی و گاز غنی به واحد بازیافت اتان ارسال می شود. متان هم برای سوخت و هم برای خوراک واحد متانول است و نیمه نخست سال 98 شاهد راه اندازی واحد متانول پتروشیمی بوشهر خواهیم بود.

      متانول سبلان

      فاز نخست مجتمع متانول بوشهر شامل واحدهای متانول، استحصال اتان و شیرین سازی گاز به مرحله پیش راه اندازی رسیده است. این مجتمع با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و ٦٥٠ هزارتن متانول، یک میلیون تن الفین، 550 هزارتن اتیلن گلیکول، ٣٠٠ هزارتن پلیمر سنگین و سبک و 300 هزارتن اسید استیک اجرا می شود. پتروشیمی بوشهر در فاز ۲ عسلویه در زمینی به مساحت ۶۲ هکتار اجرا می شود.

      الفین ایلام

      فاز دوم پتروشیمی ایلام شامل پروژه های گوگردزدایی خوراک (SRU) و الفین است. فاز دوم محصولاتی نظیر اتیلن، بنزین پیرولیز، پروپیلن در گریدهای شیمیایی و پلیمری و سوخت مایع نیز به سبد محصولات پتروشیمی ایلام اضافه خواهد شد. پتروشیمی ایلام از لحاظ وسعت، ظرفیت تولید و تعداد واحدهای فرآیندی، بزرگترین پتروشیمی غرب کشور است و می تواند سالانه 150 هزارتن اتیلن مازاد بر مصرف واحد پلی اتیلن خود را به خط لوله اتیلن غرب تزریق کند.

      لردگان

      طرح پتروشیمی لردگان نیز یکی دیگر از برنامه های افتتاح در سال 98 است. مجتمع پتروشیمی لردگان با ظرفیت تولید سالانه یک میلیون و 755 هزارتن محصول در استان چهارمحال و بختیاری (منطقه فلارد) در فاصله 55 کیلومتری شهرستان لردگان در حال ساخت است. محصولات تولیدی مجتمع پتروشیمی لردگان اوره و آمونیاک بوده که بخش عمده ای از آمونیاک برای تولید اوره در داخل مجتمع مصرف می شود و مابقی برای عرضه مستقیم به بازار در نظر گرفته شده است. عمده ترین کاربرد آمونیاک در تولید انواع کودهای شیمیایی است.

      بیدبلند

      ساخت طرح پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با تدبیر وزیر نفت و تغییر مالکیت به شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس در مراحل پایانی قرار دارد. برای این پروژه 3.2 میلیارد دلار سرمایه گذاری شده و پیش بینی می شود درآمد آن سالانه 700 میلیون دلار باشد.   1.5 تن محصول اتان این پروژه از طریق خط لوله ۹۵ کیلومتری به پتروشیمی گچساران ارسال می شود و با تولید اتیلن در این مجتمع، خوراک طرح های خط لوله اتیلن غرب شاخه دنا تامین می شود.

      میاندوآب

      برنامه مجتمع پتروشیمی میاندوآب معروف به واحد پلی اتیلن سنگین، تولید 175 هزارتن در سال است. طرح اولیه این پروژه تولید 300 هزارتن محصول پی وی سی بود که بعد از مطالعات و بررسی اقتصادی به تولید پلی اتیلن تغییر یافت. این پتروشیمی مراحل پایانی ساخت را می گذراند و به گفته وزیر نفت در سال 98 آماده بهره برداری خواهد بود.

       آغازی امیدوارانه در پایان سال

      آغاز عملیات اجرایی طرح اتیلن اکساید اندیمشک هم یکی دیگر از خبرهای خوب بود که 16 اسفند ماه و در روزهای پایانی سال با حضور وزیر نفت انجام شد. طرح جدید ۳۰۰ هزارتنی اتیلن اکساید و محصولات پایین دست اندیمشک قرار است با حدود ۳۸۸ میلیون دلار سرمایه گذاری هلدینگ خلیج فارس اجرا شود. طرح جدید پتروشیمی اندیمشک افزون بر اتیلن اکساید و محصولات پایین دست صنعت، دیگر محصولات زنجیره اتیلن اکساید شامل منو اتیلن گلایکول، اتواکسیلات، گلایکول اتر، اتانول آمین و MDEA را هم تولید و عرضه خواهد کرد.

      ایران پلاست از پله دوازدهم هم گذشت

      همچنین در سال جاری دوازدهمین دوره نمایشگاه ایران پلاست با شعار «رونق کسب وکار جهانی صنعت پلاستیک» و با مشارکت ۶۶۵ شرکت داخلی و خارجی از ۳۵ کشور دنیا از جمله آلمان، ایتالیا، سوییس، اتریش، قبرس، بلژیک، صربستان، تایلند، یونان، هند، هلند، ترکیه، چین، تایوان و کره جنوبی برگزار شد.

       تغییرات در سکان مدیریت پتروشیمی

      آبان ماه امسال هم وزیر نفت در حکمی بهزاد محمدی را به عنوان مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و معاون وزیر نفت منصوب کرد. او پیشتر مدیرعامل شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (اویک) بود و جایگزین رضا نوروززاده در این شرکت شد.

       

       

       

       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5145.jpg

      گپ و گفتی صمیمی با کارشناس دیروز و معاون وزیر نفت امروز

      در دوراهی گاز و پتروشیمی قرار گرفتم

      مهدي مهرابي     28 آبان ماه امسال، خبر انتصاب مديرعامل شرکت ملي گاز ايران در خروجي خبرگزاري ها قرار گرفت و قرعه دهمين معاون وزير نفت در امور گاز به نام حسن منتظر تربتي افتاد و طبقه شانزدهم ساختمان مرکزي شرکت ملي گاز ايران معروف به «برج گاز» ميزبان او شد. تربتي متولد سال 1343 در تربت حيدريه  است که مدرک فوق ليسانس مهندسي صنايع خود را از دانشگاه پلي تكينك اميركبير و ليسانس مهندسي شيمي را از دانشكده نفت آبادان دريافت کرده است. شايد بتوان او را نمونه اي از پيشرفت پلکاني يک کارشناس در صنعت برشمرد که کار خود را به عنوان مهندس پالايش از پالايشگاه گاز خانگيران آغاز کرد و در مقاطعي رييس خدمات مهندسي پالايش مديريت عمليات، مدير ديسپچينگ شرکت ملي گاز ايران، مدير برنامه ريزي شرکت ملي گاز ايران و مديرعامل شرکت مهندسي و توسعه گاز ايران بوده است. در ادامه، گفت وگو با حسن منتظر تربتي، معاون وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي گاز ايران را مي خوانيم.

        از ورودتان به صنعت گاز بگوييد.

      سال 66 از دانشگاه نفت فارغ التحصيل شدم و آن زمان رسم بر اين بود كه كساني كه از دانشگاه نفت فارغ التحصيل مي شوند، متناسب با رشته تحصيلي شان در يكي از بخش هاي وزارت نفت مشغول به كارمي شدند. عمدتا هم روال بر اين بود كه جنوب را انتخاب كنند با اين حال علاقه مند بودم كه به خانگيران بروم تا بتوانم در كنار خانواده ام باشم. خانگيران منطقه عملياتي بود و من در تلاش بودم تا ببينم چگونه مي توانم در اين منطقه مشغول به كار شوم.

      خاطرم هست در آن زمان آقاي شمشيري، معاون مهندسي بخش عمليات بود و به دستخط او نامه اي دريافت کردم تا خود را به پالايشگاه خانگيران (شهيد  هاشمي نژاد) معرفي کنم و مشغول به كار شوم. فرايندي بسيار ساده بود و من هم با همان دستخط عازم خانگيران شدم و از 16 خرداد 67 به صورت رسمي کارم را در شرکت ملي گاز ايران آغاز کردم.

         علاوه بر گاز، پيشنهاد يا امکان انتخاب گزينه کاري ديگري داشتيد؟

      پس از ورود به خانگيران (اسفندماه 67) و آغاز به کارم، نامه اي دريافت کردم که بايد به جنوب كشور بروم. پس از 7 ماه پيگيري دوباره امکان حضور در خانگيران فراهم شد و در همان زمان، از پتروشيمي خراسان نيز درخواست همکاري دريافت کردم. بين دوراهي گاز و پتروشيمي ماندم و براي اولين بار استخاره کردم. متني كه در استخاره آمده بود برايم جالب بود. در استخاره آمده بود كه با افراد خوبي كار خواهيد كرد؛ موفقيت حاصل است.

       در طول دوره كاري ام در صنعت گاز اين جمله را با تمام وجود حس كردم و هميشه روسا و همكارانم همه خوب بودند و با حس خوبي با هم كار مي كرديم. موفقيت شركت ملي گاز ايران به خاطر همين همدلي هايي بوده كه هميشه وجود داشته و اين موضوع را حس كرده ام. هرجا كه نيروي انساني وجود داشته، از رييس و همكار گرفته همگي با روي خوبي با هم كار كرديم و اين در موفقيت من اثر داشته است.

        هرفردي براي آينده اش برنامه دارد. روزي كه وارد صنعت گاز شديد، چه برنامه اي و آرزويي براي آينده داشتيد؟

      همه آدم ها براي آينده خود برنامه و آرزو دارند. برخي اوقات اين آرزوها آنقدر بزرگ است كه حتي شايد نتوان آن را بيان كرد با اين حال مهم است كه چگونه مسير را مشخص كنيم تا به اين آمال و آرزوها برسيم. اتفاق خوبي كه در زندگي من افتاده اين بوده که در هر لحظه اي كه در كاري مشغول به فعاليت شدم، آن كار را با لذت انجام دادم و اصلا فكر پس از آن كار را نمي كردم. گاهي فكر مي كردم همان كاري كه انجام مي دهم، بيشترين تلاش را براي آن داشته باشم و حداكثر لذت را از كارم ببرم. هميشه در همه مسيرهاي شغلي آنقدر ايده در ذهنم داشتم كه فكر مي كردم تا پايان هم كه بخواهم ادامه دهم، باز جا براي ماندن و كار براي انجام دادن دارم. اين موضوع بسيار برايم مشهود بوده است.

         فکرمي کرديد روزي به بالاترين سمت در صنعت گاز برسيد؟

      جالب است زماني كه در پالايشگاه خانگيران مشغول به كار شدم، رئيس مستقيمي كه با من كار مي كرد به من گفت كه شما مي توانيد به بالاترين سمت در صنعت نفت برسيد. برايم بسيار عجيب بود چراكه من کارشناس معمولي بودم ولي اعتماد به نفسي كه آن جمله به من داد، برايم بسيار ارزشمند بود. زماني كه به عنوان معاون وزير انتخاب شدم، به مشهد رفتم و او را كه بازنشسته شده بود، ديدم. اين موضوع بايد براي همه مديران درس باشد كه با كارشناسانشان و كارمندانشان با اعتماد به نفس صحبت كنند و به آنها اميد دهند و برايشان ارزش قائل باشند.

        لطفا درباره پيشنهاد معاونت بگوييد.

      چندين بار بحث جانشيني آقاي عراقي (به دليل بازنشستگي) در شركت مطرح شده بود و در همه زمان ها يكي از گزينه هاي جايگزين نيز من بودم. فرايند اين اتفاق بسيار ساده بود. ابتدا بحث آن در هيات مديره شركت ملي گاز ايران مطرح شد و پس از آن، هيات مديره من را به عنوان مدير عامل انتخاب كرد و بعد از آن نامه معرفي براي وزير نفت ارسال و او آن را تاييد و من را تنفيذ كرد. از مهندس زنگنه تشكر مي كنم كه به من اعتماد کردند و بدون هيچ پيش شرطي من را منصوب كردند. اين موضوع برايم بسيار ارزشمند بود. بلافاصله با هيچ مقدمه و تعارفي در سمت جديدم مشغول به كار شدم.

        خانواده با معاون وزير شدنتان مشكلي نداشت؟

      خانواده خيلي با من همراهي كردند و بخشي از موفقيت هايم به اين دليل است كه من خاطرم از بابت خانه راحت بوده است و همسرم خانه را به خوبي مديريت مي کند و من هم همه انرژي و وقتي كه دارم، براي كارم گذاشتم. همسرم  به من در اين مسير بسيار كمك كرده است. فرزندانم هم همينطور؛ پسرم در حال دريافت فوق ليسانس مهندسي مكانيك است و به عكاسي هم علاقه مند است كه اين هنر را به صورت حرفه اي دنبال مي کند. دخترم هم ازدواج كرده و سال آخر مقطع ليسانس رشته معماري است.

          صنعت گاز در دوره هايي شاهد انتخاب و انتصاب معاون وزير از بدنه خود بوده است. اين موضوع دليل خاصي دارد؟

      اين موضوع خوش شانسي شركت ملي گاز ايران است و نشان مي دهد كه صنعت گاز سيستمي دارد كه اين اعتماد را در بيرون ايجاد کرده است. معمولا همه وزرا ابتدا از درون صنعت دنبال مدير مي گردند تا با سلايقشان هماهنگ باشد و بتواند آن جايگاه را داشته باشد. زماني که درون سيستم به فرد مورد نظر نمي رسند، به سراغ افراد بيروني مي روند. شركت ملي گاز ايران با توجه به اينکه جنس كارش خدمت رساني بوده با شركت هاي ديگر زيرمجموعه وزارت نفت متفاوت است. شايد بتوان گفت که اين شرکت، ملي تر از شركت هاي ديگر است. گاز، مهم ترين صنعتي است كه در كل كشور گسترش پيدا كرده است و ملي بودن در بافت نيروي انساني آن بيشتر احساس مي شود. اين ملي بودن كمك كرده كه همه تفكرها و اقشار حضور داشته و شركت ملي گاز ايران روي پرورش نيروها اثر داشته و كارهاي مثبتي انجام داده است. نيروها از بدنه شركت ملي گاز ايران رشد كرده اند و انسجام خوبي در اين شركت حاكم است. آن انسجام و همدلي كه از گذشته ميان مديران حاكم بوده، باعث شده است كه وزارت نفت و وزير نفت به شركت ملي گاز ايران اعتماد کنند. اميدوارم كمك كنم پاسخ مناسبي به وزير و کارکنان بدهم.

          صنعت نفت و گاز از قديم جايگاه خاصي داشته است. آيا معاون وزير نفت شدن حس خاصي دارد؟

      بله. حس خوبي دارد. به هر حال انسان ها علاقه مند هستند پيشرفت کنند و اگر اين موضوع نبود، هيچ تلاشي صورت نمي گرفت. البته مسؤوليت سنگين تر به معناي حقوق زيادتر نيست. به هر حال همانند مسابقه اي مي ماند كه در آن شركت كرده ايد و وقتي از همه جلوتر هستيد و از مانعي عبور مي كنيد، حس موفقيت داريد. اين حس موفقيت هميشه براي انسان شيرين است. به هرحال آدم ها براي موفقيت ارزش بيشتري قائل هستند و من هم از اين موضوع حس خوبي دارم كه توانستم موفق باشم و به عنوان يك فرد موفق من را براي اين مسؤوليت انتخاب كردند.

         تربتي کارشناس با تربتي معاون وزير نفت چقدر تفاوت دارد؟

      موفقيت و اعتماد به نفس لازم و ملزوم يكديگر هستند. اگر اعتماد به نفس داشته باشيد، موفق مي شويد و اگر هم موفق باشيد اعتماد به نفستان بيشتر مي شود. وقتي مداركم را مرور مي كردم، به موضوعي برخوردم كه برايم جالب بود. از زماني كه كارشناس بودم تا زماني كه به مدارج بالاتر رسيدم، مدل امضايم بدون اينكه قصدي در آن داشته باشم، تغيير کرده است. من از روي اين موضوع كه شكل امضايم چقدر تغيير كرده است، حس كردم كه اعتماد به نفسم هم افزايش پيدا کرده است.

         اهل مسافرت هستيد و آخرين مسافرتي كه خانوادگي رفتيد كجا بوده است؟

      مسافرت را دوست دارم ولي به دليل کمبود زمان خيلي اهل مسافرت نيستم. بيشتر در تعطيلات به ويژه تعطيلات نوروز با خانواده به مسافرت مي روم. آخرين مسافرتم 2 ماه پيش با خانواده بود كه به رامسر رفتيم. هرسال در تعطيلات عيد يك استان را انتخاب مي كنيم تا بتوانيم داخل ايران را بگرديم و شهرهاي مختلف آن را ببينيم.

        آخرين كتابي كه مطالعه كرديد چه بوده و يك كتاب به خوانندگان «مشعل» پيشنهاد دهيد.

      سال ها پيش كتابي با عنوان «7 عادت مردان موثر» خواندم كه روي من خيلي اثر داشت. كتاب «از خوب به عالي» هم روي من خيلي اثر داشت. اخيرا كتابي درباره زندگينامه وزير نفت عربستان خواندم. اين کتاب خيلي برايم جالب بود و اميدوارم كه مهندس زنگنه هم زندگينامه شان را بنويسند چراكه ايشان در داخل و خارج از كشور بسيار اثر گذار هستند.

       كتابي هم كه به تازگي شروع به خواندن آن كردم، «چالش هاي پيش روي مديران جديد» نام دارد که يكي از دوستانم به من هديه داده است.

         آيا برنامه خاصي براي حوزه منابع انساني در سال 98 داريد؟

      عادت كرده ام كه برنامه هايم را اولويت بندي كنم و همه برنامه ها را يك جا دنبال نكنم. سعي مي كنم چند مورد را انتخاب كنم كه بتوانم به نتيجه برسانم. در بحث منابع انساني كه دغدغه مهم شركت است، بايد بتوانيم به وضعيت معيشت نيروي انساني كمك كنيم و به بحث سازماندهي و نوع استخدام آنها فكري اساسي كنيم. اگرچه خيلي دررابطه با اين موضوع صحبت شده است ولي اميدوارم در سال 98 هم در شركت ملي گاز ايران و هم در سطح وزارت نفت اتفاقات خوبي بابت نيروي انساني بيفتد ، به دليل آنكه ما در سال هاي گذشته استخدام هاي منقطعي داشتيم و استخدام با يك برنامه ريزي مدوني صورت نگرفته وضعيت سني و سابقه اي افراد در شركت از يك منحني نرمال و طبيعي تبعيت نمي كند. اين منقطع بودن توازن وزني و سابقه اي را در شركت به گونه اي به هم زده است كه ما بايد بتوانيم اين موضوع را به شيوه اي جبران كنيم. اميدوارم بتوانيم با ساماندهي پيمان ها و روش هاي پيمان سپاري، امنيت خاطر را براي نيروي انساني ايجاد كنيم و هم فضاي اعتماد دوطرفه براي آينده مان داشته باشيم.

        سخن پاياني

      فكر مي كنم بعضي وقت ها سخن گفتن خيلي كار ساز نباشد. مديران اگر خوب عمل كنند، مي توانند براي پرسنل الگو باشند و يا اگر نخواهيم الگو بگوييم، يك نمونه و يا تصوير مي توانند باشند. فكر مي كنم كه تصوير كارشناسي هستم كه در شركت ملي گاز ايران با كار كارشناسي رشد كرده است. اين تصوير را دوست دارم كه كارشناسان شركت ملي گاز ايران به عنوان يك تصوير در ذهنشان داشته باشند كه اگر علاقه مند باشند، مي توانند روزي در اين شركت مديرعامل شوند يا حتي درجات بالاتر را داشته باشند. روي سخنم با كاركنان شركت ملي گاز است، مي توانم بگويم كه شركت براي خودشان و مردم است. گاز شايد ملي ترين شركت و مردمي ترين شركت است چراكه خدمات آن عامه مردم رادر بر مي گيرد و اين حس خوبي كه به لحاظ خدمات رساني در مردم ايجاد كرده، اثر مثبت آن در سازمان ديده مي شود. مردم، مسؤولان و مقام هاي عالي رتبه كشور و رئيس جمهور نظر خوبي روي شرکت ملي گاز ايران دارند و همه از آن به خوبي ياد مي كنند. اين اثر آن كار خوبي است كه انجام مي دهيم. ما براي مردم كار مي كنيم و اين ناملايمات، كم كاري ها و كاستي ها در مقابل آن وظيفه اي كه ما داريم كه همان خدمت رساني به مردم است، ناچيز است و مي گذرد. همه کارکنان شركت ملي گاز ايران بايد بدانند با هرمشكلاتي كه وجود داشته باشد، براي مردم كار مي كنند و اين حس خوب را همواره با خودشان داشته باشند.

      در پايان هم خدمت همه همكاران عزيزم در اقصي نقاط كشور و خانواده هاي محترمشان سال 98 را تبريك مي گويم و آرزو مي كنم كه اول از همه سلامتي براي خودشان و خانواده هايشان برقرار باشد و آرزوي اصلي ام اين است كه در هر لحظه در كنار خانواده شان احساس شادي و خوشحالي و موفقيت داشته باشند و حس خوب زندگي كردن و كار كردن در كنار هم را در همه شرايط زندگي داشته باشند.

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5146.jpg

      گفت و گوی «مشعل» با مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در آستانه سال نو

      آماده برای یک شروع خوب

      اسفند ماه به عنوان ماه پاياني سال براي ايرانيان رنگ و بوي ديگري دارد و حال و هواي خاصي بر آن حاکم است. در اين ماه، همه خود را براي استقبال از يک تحول مهم آماده مي کنند. استقبال از فصل سبز بهار و ورود به سال جديد، همراه با نوروز باستاني. اين حال و هوا بر بخش هاي خدمت رساني همچون شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي نيز به نوعي ديگر حاکم است، اما باجنسي متفاوت.  کارکنان اين مجموعه خدمت رسان بنا بر مسووليتي که در حوزه تامين و توزيع انواع فرآورده نفتي به عهده دارند، با نزديک شدن به روزهاي پاياني سال، تلاش مضاعفي را براي ورود به سال نو آغاز کرده اند تا اين اطمينان را به مردم بدهند که هيچ مشکلي به ويژه در تامين سوخت سفرهاي نوروزي وجود ندارد.

      آمادگي پاسخگويي به نياز مردم در خصوص تامين سوخت در روزهاي پاياني اسفند و عيد نوروز، دستمايه اي براي گفت و گو با سيدمحمدرضا موسوي خواه، مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با چاشني نوروزي شد.

      روزهاي پايان سال، تعيين وقت براي انجام مصاحبه به ويژه با مديراني مانند سيدموسوي خواه که جنس کارشان ارتباط مستقيمي با مردم دارد، بسيار سخت است؛ به همين روي، به دليل کثرت مشغله، امسال امکان حضور در دفتر وي فراهم نشد و مصاحبه با مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، در زماني که عازم حضور در آيين گراميداشت روز درختکاري در انبارنفت کن  بود، در داخل خودرو انجام شد. تا انبارنفت کن راه نسبتا طولاني در پيش است و موسوي خواه با توجه به زمان رسيدن به مقصد (تقريبا 45 دقيقه) با شرح و تفصيل به سوال ها پاسخ مي دهد. در شروع از او به عنوان فردي که سکاندار تامين و توزيع سوخت کشور است، درباره آمادگي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به ويژه در ايام نوروز که روزهاي پرمشغله براي کارکنان اين شرکت و زمان مناسبي براي رفتن به سفر است، مي پرسم که پاسخ مي دهد: در وهله نخست، پيشاپيش عيد نوروز را به همه هموطنان در سراسر ايران تبريک مي گويم و براي آنها سالي پر از موفقيت با مشکلاتي کمتر آرزو مي کنم. وي ادامه مي دهد: اميدوارم در سال 98 دولتمردان و مجلسيان نيز تلاش خود بيشتري کنند و با رفع برخي نابساماني هاي اقتصادي، از مشکلات مردم بکاهند تا اوضاع معيشت آنها بهبود يابد. موسوي خواه درباره آمادگي و تمهيدات پيش بيني شده براي ورود به سال نو نيز مي گويد: تلاش کارکنان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با توجه به مسووليتي که درحوزه تامين و توزيع سوخت به عهده دارند، محدود و منحصر به زمان خاصي نمي شود. آنها هميشه آماده هستند، اما اين آمادگي در موسمي مانند نوروز بايد بيشتر باشد که البته همين طور هم هست. در مجموع همه چيز براي يک شروع خوب آماده است.

      اقدام هاي ويژه براي ورود به سال نو

      مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با بيان اينکه در حوزه تامين سوخت براي ورود به سال 98 اقدام هاي بسيارخوبي، پيش بيني، مدون و عملياتي شده است، ادامه مي دهد: نکته مهم در چنين ايامي، ذخيره سازي مناسب سوخت در بخش حمل و نقل (جاده اي، هوايي، ريلي و دريايي) است و اين مهم به نحو مطلوب انجام شده است.

      هماهنگي ميان جايگاهداران و رانندگان حمل مواد سوختي به عنوان دو حلقه مهم زنجيره سوخت، نکته ديگري است که موسوي خواه به آن اشاره و تصريح مي کند: با برگزاري نشست هاي هم انديشي، هماهنگي خوبي ميان اين دو بخش با شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايجاد شده است تا زنجيره تامين سوخت، به بهترين نحو ممکن عمل کند.

      وي همچنين از تشکيل گروه هاي نظارتي براي توزيع هرچه بهتر سوخت در جايگاه هاي عرضه سوخت خبر مي دهد و اظهار مي کند: براي ورود به سال جديد، گروه هاي نظارتي متعددي را بيش از هر سال ديگر بسيج کرده ايم تا تغييرات در حوزه سوخت رساني و عرضه آن براي مردم نسبت به سال قبل محسوس تر باشد. اعزام تيم هاي عملياتي از ستاد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي به محورهاي مواصلاتي براي کنترل عملکرد مناطق و رفع نواقص احتمالي در مجاري عرضه سوخت به ويژه در روزهاي پاياني اسفند، موضوع ديگري است که موسوي خواه به آن اشاره دارد.

      وي مي گويد: کشيک هاي نوروزي همانند سال هاي قبل در مناطق سي و هفت گانه و ستاد فعال خواهند بود و بر روند سوخت رساني، نظارت دقيق خواهند داشت.

      افزايش مسافرت هاي داخلي در نوروز امسال

      مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران يک نکته مهم ديگر را هم يادآورمي شود و ادامه مي دهد: با توجه به نرخ ارز وافزايش بليت هواپيما، پيش بيني مي شود امسال تعداد مسافرت هاي داخلي افزايش يابد، به همين خاطر مي طلبد براي خدمت رساني به مردم در حوزه تامين و توزيع سوخت، همچون سال هاي گذشته آمادگي 100درصدي وجود داشته باشد تا خدمات خوبي به مردم ارائه شود.

      مرور برخي فعاليت ها درسال 97

      موسوي خواه گريزي هم به فعاليت هاي سال 97 شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران مي زند و مي گويد: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به لطف پروردگار و تلاش کارکنان، چه درستاد و چه در مناطق عملياتي، از نوروزامسال تاکنون در حوزه تامين و توزيع سوخت، به خوبي عمل کرده است. اين مجموعه توانسته است در تابستان با وجود رشد مصرف بي رويه و در زمستان با وجود سرماي زياد، سوخت مورد نياز همه بخش ها به ويژه نيروگاه ها را به خوبي تامين و توزيع کند و کارنامه موفقي از خود به جاي بگذارد.

      فعال سازي کارت هوشمند سوخت

      يکي از فعاليت هاي مهمي  که مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به آن اشاره مي کند و تاکيد دارد، فعال سازي دوباره کارت هاي هوشمند سوخت است. وي در ادامه مي گويد: با اطلاع رساني هاي گسترده در اين زمينه، همچنين ايجاد درگاه هاي اينترنتي و پاسخگويي به پرسش هاي مردم از طريق سامانه 09627، صاحبان خودرو و موتور که به هر دليلي(مفقود شدن، جاماندن در ادارات پست و...) کارت سوخت وسيله نقليه خود را در اختيار نداشتند، بستري برايشان ايجاد شد تا بتوانند کارت هوشمند سوخت دريافت کنند.

      ابطال 200 هزار کارت سوخت مهاجر

      يکي ديگر از موضوعاتي که مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي به آن اشاره دارد، پيگيري ابطال کارت هاي سوخت مهاجر با هدف کنترل چرخه توزيع سوخت و جلوگيري از قاچاق سوخت است.

      او مي گويد: درباره اين موضوع يک سالي است که کار مي شود و با توجه به داده کاوي بسيار خوبي که در حوزه شناساسي کارت هاي مهاجر و نقاط استفاده از آن، همچنين روند مصرف سوخت انجام شده، تاکنون بيش از 200 هزار کارت سوخت مهاجر ابطال شده است.

      موسوي خواه با بيان اينکه روند ابطال کارت هاي سوخت مهاجر بي هيچ تبعاتي انجام شده است، نبود تبعات يا اعتراض را نشانه درستي انجام کار مي داند و ادامه مي دهد: ابطال کارت هاي سوخت مهاجر با شدت ادامه خواهد داشت و به زودي تعداد زيادي از آنها از چرخه خارج خواهند شد. وي با بيان اينکه برنامه هايي در دست تهيه است که هيچ کارت سوختي نتواند مهاجرت کند، اضافه مي کند: روش هايي نيز در نظرگرفته شده است که اگر کارت سوختي هم مهاجرت کند، امکان سوختگيري نداشته باشد.

      سيستم سازي با هدف حذف کامل تخلف

      مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، سيستم سازي با هدف حذف نيروي انساني و تخلفات احتمالي رايکي از مهم ترين فعاليت هاي شرکت ملي پخش برمي شمارد و ادامه مي دهد: حذف فردمحوري  و جايگزين کردن سيستم يا به عبارتي،سيستم سازي، يکي از مهم ترين   فعاليت هاي سال 97 است. وي ادامه مي دهد: وقتي نيروي انساني، محورهمه فعاليت ها باشد، احتمال تخلف نيز افزايش مي يابد، اما سيستم با حذف محوريت فرد، از بروز اين تحلف جلوگيري مي کند.

      موسوي خواه با بيان اينکه براي استقرار اين سيستم مراحل مختلفي مثل شناسايي نقاط آسيب، حذف نفراز سيستم فروش، حذف نفر در تعيين قيمت فروش فرآورده و... انجام شده است، مي افزايد: اين سيستم سازي در بخش هاي مختلف مانند فروش و انبار پياده شده است و هدف و نهايي آن در چرخه سوخت رساني، حذف کامل تخلف به صورت سيستمي است؛ سيستمي که قائم به فرد نيست.

      وي مي گويد: تجهيز انبارهاي نفت به نرم افزار ويندوز نيز، يکي از فعاليت هاي مهم است که از بروز تخلف جلوگيري مي کند و اين يکي ديگر از ديگر مزيت هاي سيستمي کردن چرخه سوخت رساني است.

      مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، سيستمي  کردن بخش مالي در حوزه سوخت رساني را از ديگر فعاليت هاي مهم برمي شمارد و مي افزايد: به اين موضوع توجه ويژه اي شده؛ به طوري که امکان هرگونه تخلف در مجموعه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران را به صفر رسانده است، اما در اين ميان بايديک نکته مهم را در نظر داشت و آن شفافيت  سازمان ها وبخش هاي درخواست کننده سوخ ت است.براي مثال اگر براي گلخانه اي که وجود خارجي ندارد، درخواست سوخت شود، مقصر اين تخلف، شرکت ملي پخش نيست، زيرا اين شرکت بر اساس مستندات اعلامي و ارائه شده، سوخت در اختيار متقاضيان قرار   مي دهد.

      سرآمدي پخش در سالم سازي فرآيند هاي سيستمي

      موسوي خواه تاکيد مي کند: زماني که براي عرض تبريک سال نو خدمت آقاي بيژن زنگنه، وزير نفت برسم، حتما اين را خواهم گفت که شرکت ملي پخش با توجه به فعاليت هايي که حوزه سوخت رساني انجام داده است، در سالم سازي فرآيندها، سرآمد است.

      سربازان گمنام عرصه سوخت رساني

      موسوي خواه همه حرف هاي خود را در يک جمله خلاصه مي کند و مي گويد: کارکنان شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران، سربازان گمنام  هستند که بي ادعا و بدون هيچ تبليغ و هياهويي، در سنگر سوخت رساني تلاش مي کنند.

      وي ادامه مي دهد: آرامش اين سنگر، مرهون تلاش اين سربازان  گمنام است، افرادي که در سرما و گرما تلاش مي کنند تا فرآورده هاي نفتي در جاي جاي اين مرز و بوم، به نحو مطلوب تامين و توزيع شود و کمتر کسي متوجه سختي کار آنهاست.

      به کار کردن در صنعت نفت افتخار مي کنم

      در لابه لاي صحبت، مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران به اينکه اهل اصفهان و دانش آموخته دانشگاه درهمين استان است، اشاره و تصريح مي کند: در سال 1371وارد صنعت نفت شده ام و ناحيه بم استان کرمان، نقطه آغاز فعاليتم بوده است. موسوي خواه با بيان اينکه در آن زمان هيچ تصوري از بم نداشته است، مي گويد: نزديک به 28 سال پيش وقتي وارد اين شهرستان شدم، تصميم به استعفا گرفته بودم، اما گفته هاي همسرم با اين مضمون که در مسيري که قدم گذاشته ام، بايد ثابت قدم بمانم، موجب شد شش سال از سال هاي کاري ام را با خانواده در اين شهر ساکن شوم. وي ادامه مي دهد: ازاين شهر و مردم آن که نجيب، مهربان و دوست داشتني هستند، خاطرات خوبي دارم و هيچ گاه آن دوران را فراموش نخواهم کرد.  مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران همچنين از احساس خود به صنعت نفت مي گويد: به اين صنعت حس خوبي دارم و با گذشت سال ها کار در آن، اين احساس تشديد و به وابستگي از جنس ملي– ميهني بدل شده است. من خادم کوچکي از اين صنعت بزرگ هستم و به آن افتخار مي کنم.

      فشار بالايي روي «پخش» است

      موسوي خواه   درباره اينکه اگر زمان به عقب بازگردد، دوباره کار در صنعت نفت را انتخاب مي کرد يا نه، پاسخ مي دهد: راستش فشارکاري زيادي که روي اين بخش از بدنه صنعت نفت است وخيلي پيرم کرده است.  وي با بيان اينکه هزار و يک اتهام به ما زده شد و به سوءاستفاده از فرآورده متهم شده شده ايم، ادامه مي دهد: روزانه 220 ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي عرضه مي شود و در اين فرآيند، حتما اشتباه مي شود، حتي ممکن است تخلفي هم صورت بگيرد، اما بايد بگويم هيچ بخشي مثل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران که وظيفه ذاتي اش، مبارزه با قاچاق نيست، با اين پديده مبارزه نمي کند. وي تصريح مي کند: اين درک بايد باشد که سوخت به همه مردم ايران تعلق دارد و با تمام وجود بايد از اين سرمايه ملي دفاع شود. شرکت ملي پخش در صحنه عمل حضور دارد و به جرات مي گويم که اگر اين شرکت نبود، فرآورده اين مملکت به تاراج ميرفت.

      شرکت ملي پخش، شرکتي پوياست

      مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران مي گويد: با توجه به ترنوور مالي بالا، براي پيشگيري ازانحراف،هرسه يا چهار سال، جا به جايي در حوزه مديريت انجام مي شود و همين موجب شده تا شرکت پخش پويا باشد. موسوي خواه به حساسيت سازمان خود که مسووليت تامين و توزيع انواع فرآورده نفتي رابه عهده دارد، اشاره و تصريح مي کند: روزانه 220 ميليون ليتر انواع فرآورده نفتي در کشورتوزيع مي شود بي آن که توقفي دراين چرخه مشاهده شود و اين يعني اينکه همه چيز سر جاي خودش

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5147.jpg

      است و کارها درست انجام مي شود، مثل اجزاي يک «ساعت» که کار خود را درست انجام مي دهند تا عقربه ها حرکت کنند و زمان را نشان دهند. چرخه سوخت نيز چنين است، بي هيچ توفقي روزانه مقادير زيادي مواد سوختي تامين و توزيع مي شود و کسي متوجه آن نيست به همين دليل هم به عنوان مشکل به آن فکر نکرده اند، چون همه چيز روتين است، اما اگر اين چرخه حتي براي يک ساعت متوقف شود؛ آن وقت است که در جامعه به عنوان يک مشکل نمود خواهد داشت و احساس خواهد شد. موسوي خواه ادامه مي دهد: ايمان دارم که مسوولان ارشد نظام، حساسيت کار شرکت ملي پخش را مي دانند و خيلي ها مي دانند که اين مجموعه خوب کار مي کند، اما درخواستي دارم و آن اينکه اگر برخي قدردان اين زحمات و تلاش ها نيستند، تخريب هم نکنند.

      به سازمانم اعتقاد و اعتماد کامل دارم

      موسوي خواه در پاسخ به اين سوال که چقدر به سازمان خود اعتقاد و اعتماد دارد، مي گويد: از آبان سال 96 به جرگه همکاران خود در ستاد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران پيوسته ام و با همکاري آنها، کار را پيش برده ام. بيشتر اوقات من در محيط کار مي گذرد (قبل از8 صبح تا بعد از 9 شب) زمان هايي را هم که دراداره نيستم، فکرم آنجاست. روزهاي تعطيل هم معمولا با کار مي گذرد. منظورم پاسخگويي به کارتابل هايي است که با خود به خانه مي آورم.  نمي دانم با اين حجم کار، چقدر مقبول سازمان خود هستم، اما سازماني که من افتخار اداره آن را دارم، سازماني بسيار سالم، زحمتکش، پايبند و معتقد به ارائه خدمات خوب است. به چنين سازماني اعتقاد و اعتماد کامل دارم. در 16ماه گذشته تلاش کرده ام در جهت اعتلاي سازمان و کارکنان گام بردارم و اميدوارم توانسته باشم اين نگاه را به مجموعه منتقل کنم. موسوي خواه درباره تشويق يا تنبيه نيروي انساني در سازمان مي گويد: سازمان مجموعه اي از انسان هاست و انسان يک موجود زنده است که وظيفه محوري محض آن را به يک ماشين بدون احساس تبديل مي کند. اگر مجموعه يا نيرويي کار خود را خوب انجام دهد، حتما بايد به او احترام گذاشت و با تشويق معنوي يا مادي از او قدرداني کرد، اما اگر فردي کار خطايي انجام داد، بيشتر از جنبه ارشادي وارد مي شوم و در اين راه قائل به طي مراحلي هستم. يعني در وهله نخست به خود فرد تذکر شفاهي مي دهم. اين تذکر، مرحله بعد در حضور مدير مربوطه خواهد بود در نهايت اگر نتيجه اي حاصل نشود با او برخورد سازماني خواهد شد، اما در کل سعي مي کنم از تنبيه کردن بپرهيزم. از او درباره اينکه چه چيزهايي بيشتر خوشحال يا ناراحتش مي کند، مي پرسم و پاسخ مي دهد: وقتي تلاش صادقانه افراديک مجموعه براي ارتقاي خود و سازمان به ثمر مي نشيند، برايم خوشحال کننده است، اما يک نکته را نبايد ناديده گرفت و آن نفس «تلاش» براي به رسيدن به نتيجه است. تلاش انسان ها براي ارتقاي بهره وري، حتي اگر منتج به نتيجه هم نشود، قابل احترام و خوشحال کننده است. دروغ، ريا و رياکاري و اينکه کاري مصادره به مطلوب شود هم برايم بسيار آزاردهنده است و ناراحتم مي کند.

      شيريني ها و تلخي ها...

      موسوي خواه با اشاره به اينکه خاطرات نيز بخش ديگري از کتاب زندگي انسان هاست، مي گويد: در حوزه کاري ام خاطرات بسيار زيادي دارم. برخي از آنها شيرين هستند، مثل زماني که بتواني کاري براي ديگران انجام دهي و دل آنها را شاد کني. گلريزان براي سه معلول نخاعي و خانه دار شدن  ها در چهار سال پيش يا رفع مشکل يک همکار در هفته گذشته، از آن دست خاطراتي است که شيريني و حلاوت آنها هميشه در ذهن مي ماند.  جنس برخي خاطرات هم تلخ است و آزاردهنده مثل توقف در جا به جايي مواد سوختي ازسوي رانندگان نفتکش که در مقطع کوتاهي مشکل ساز شد و اين همان چيزي بود که به واسطه غفلت برخي، دل دشمنان انقلاب و نظام راشاد مي کرد. اينکه ببينم از درون به نظام ضربه زده شود، برايم بسيار تلخ است. از دست دادن دوستاني که عمري را با هم بوده ايم و در کنارشان ياد گرفته ايم نيز از جنس همان خاطرات تلخ است.

      آرزوي سربلندي ايران

       مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران مي گويد: مهمترين و بزرگترين آرزويم سربلندي ايران است و اين سربلندي زماني است که دولتمردان کاري کنند کشور روزبه روز مقتدرتر و سرافرازتر شود.   خانواده، سفر، کتاب و کتابخواني و ورزش وجوه ديگر گفت و گو با مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران است.

      قدرداني از صبوري هاي همسر

      او درباره خانواده و ارتباط با همسر و فرزندانش مي گويد: خانواده چهار نفري هستيم که روابط عاطفي قوي در آن وجود دارد و همين موضوع به درک آنها از کار و مسووليت من کمک کرده است.

      موسوي خواه ادامه مي دهد: در دوره خدمتي خود 15 بار جا به جايي داشته ام و همراه با خانواده در نقاط مختلف زندگي کرده ام. اين موضوع، سختي بسياري را به ويژه براي خانواده ايجاد کرده بود؛ اما با درايت و صبوري همسرم آن سال ها گذشته و فرزندانم امروز به جايگاه علمي و اجتماعي خوبي رسيده اند. وي خود را قدردان صبوري ها و همراهي هاي همسرش در زندگي مي داند و مي گويد: همسرم مدير و مدبري در کانون خانواده است و درشکل گيري روابط قوي عاطفي و استحکام آن، نقش مهمي ايفا کرده مي کند، به طوري که در همه سال هاي زندگي مشترک، با تلاش او محيطي آرام براي من و فرزندانمان ايجاد شده است. وجود چنين همسري را لطف خدا مي دانم و از او به پاس تمام همراهي ها و صبوري هايش در همه مراحل زندگي  قدرداني مي کنم. موسوي خواه مي گويد: همان طورکه پيش تراشاره کردم، به دليل ماهيت کاري، مشغله و مسووليت ناشي از آن، کمتر با خانواده به سفر مي رويم، اما تلاش مي کنم از فرصتي هم که براي اين موضوع ايجاد مي شود، نهايت استفاده را ببريم و درکنار هم اوقاتي خوش را بگذرانيم. فکر مي کنم آخرين باري که به اتفاق خانواده به سفر رفتم، تعطيلات نوروز امسال بود که به قول امروزي ها Mp3 انجام شد.

      به کتابخواني و ورزش علاقه دارم

      وي در بخشي ديگر به علاقه اش نسبت کتاب و کتابخواني اشاره مي کند و ادامه مي دهد: کتاب خواندن را دوست دارم و خيلي هم کتاب خوانده ام، اما در حال حاضر فرصت کمتري براي مطالعه پيدا مي کنم. اخيرا کتابي با عنوان زندگينامه علي النعيمي، وزير نفت سابق عربستان را شروع کرده ام که يک دوست خوب، معرف آن بوده است.  مديرعامل شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران مي گويد: ورزش حرفه اي ام در گذشته، شوتوکان (يکي از رشته هاي کاراته) بوده است و با توجه به اينکه هم اکنون نيز ورزش بدنسازي انجام مي دهم، از نظر جسماني وضع بدي ندارم.

      آرزوي 98

      تقريبا همه سوال ها پرسيده شد و موسوي خواه نيز با حوصله به آنها پاسخ داد. به عنوان آخرين سوال درباره مهمترين آرزويش در سال98 مي پرسم و پاسخ مي دهد: مشکلات معيشتي آزارم مي دهد؛ اگرچه پاره اي از آنها مربوط به آن سوي مرزهاست، اما دولتمردان ما هم بايد با ژرف انديشي و در نظرگرفتن تمهيدات، تلاش کنند شرايط بهتري براي مردم ايجاد شود. بزرگترين آرزوي من در سال 98 اين است که مشکلات معيشتي حل شود و مردم شاد باشند و شادي کنند. به همه مردم ايران قول مي دهيم از نظر سوخت رساني هيچ مشکلي نداشته باشند، به ويژه در روزهاي پيش رو که توام با شروع سال جديد و تعطيلات نوروز است. در همين جا از وزير نفت هم از اينکه هميشه  شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران را مورد حمايت قرار داده است، تشکر مي کنم. ايشان به خوبي از خدمات اين  مجموعه آگاه است و مي داند که شرکت ملي پخش هميشه آماده حضور در همه عرصه هاست و براي حضور پررنگ تر تلاش مي کنند.

       

      همه جای ایران آماده است

      با نزديک شدن به روزهاي پاياني سال 97 غالب مردم نيز براي استفاده از تعطيلات نوروزي بار سفر مي بندند و از آنجا که بيشتر سفرهاي نوروزي با خودرو انجام مي شود، تامين و توزيع مطلوب سوخت، به موضوعي مهمتر از ديگر ايام سال بدل مي شود. در چنين ايامي، نقاط شمالي مثل گيلان و مازندران، استان هايي مانند خراسان رضوي در شرق کشور که بارگاه مقدس حضرت ثامن الحجج(ع) است، همچنين استان فارس در جنوب ايران با جاذبه هاي ادب فارسي همچون سعدي و حافظ، ميزبان شمار زيادي از مسافران نوروزي هستند. در اين نوشتار، مديران برخي مناطق شرکت ملي پخش از آمادگي هاي حوزه عملياتي خود در روزهاي پاياني سال و تداوم آن تا پايان نوروز 98 گفته اند که خلاصه اي از آن را مي خوانيد.

      تشديد نظارت در ايام نوروز

      مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران با تاکيد بر پيش بيني تمهيدات لازم براي تامين و عرضه مطلوب سوخت،از تشديد نظارت هاي کنترلي مجاري عرضه سوخت در نوروز خبرداد. کرامت ويس کرمي افزود: همه نواحي سيزده گانه شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران درستادوبخش هاي عملياتي اين شرکت آماده اند تا همانند سال هاي گذشته، خدمت رساني به مردم در بهترين شرايط انجام شود. وي تصريح کرد: بازديد ازانبارهاي نفت و ذخيره سازي مطلوب سوخت در آنها، اعزام بازرسان فني و عملياتي به جايگاه هاي عرضه سوخت با هدف کنترل فهرست کيفي وکمي(اطمينان ازسلامت تجهيزات، نمازخانه، زيباسازي، کنترل تجهيزات، نظافت ظاهري جايگاه ها، نظافت سرويس هاي بهداشتي...) ازجمله موارد آماده سازي براي استقبال از نوروزاست. ويس کرمي تاکيد کرد: تيم هاي کشيک نيز در ايام نوروز فعال خواهند بود و کارگروهي متشکل از شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه تهران و سازمان ذي ربط مانند اداره کل راهداري و حمل و نقل جاده اي، بازديدهاي مشترکي در اين ايام خواهند داشت. به گفته وي، در استان تهران 325 جايگاه عرضه سوخت مايع (بنزين و گازوييل) و 180 جايگاه عرضه سي ان جي فعال است.

       

      آمادگي براي استقبال از مسافران حرم امام رضا(ع)

      مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي گفت: با توجه به اينکه مشهد مقدس يکي از شلوغ ترين شهرهاي زيارتي و گردشگري ايران است، بدون شک، در نوروز 98 همچون سال هاي گذشته، مسافران زيادي به اين شهر سفر خواهند کرد. علي اصغر اصغري با بيان اينکه مشهدالرضا هميشه مملو ازعاشقان امام هشتم(ع) است، تصريح کرد: نوروز و تعطيلات، اوج شلوغي اين شهر بزرگ به حساب مي آيد و اين مهم مسووليت شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي را براي تامين و عرضه مطلوب سوخت چند برابر مي کند.  وي گفت: شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه خراسان رضوي از مدت ها قبل با ذخيره سازي هاي مناسب و بازديدهاي مستمر و دوره اي جايگاه هاي عرضه سوخت (از نظر ايمني، سلامت تجهيزات، نمازخانه، زيباسازي، سرويس هاي بهداشتي و...) خود را براي استقبال از مسافراني که به ديار امام رضا(ع) سفر مي کنند، آماده کرده است. به گفته اصغري، از آنجا که همه ساله جمع کثيري از هموطنان، لحظه تحويل سال در شهر مقدس مشهد حضور مي يابند، 127 جايگاه عرضه بنزين، گازوئيل و 134جايگاه عرضه سي ان جي اين حوزه عملياتي آماده خدمت رساني هستند.

       

      غرب مازندران، در انتظار مسافران نوروزي

      مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چالوس گفت: تمام آماده سازي ها در حوزه تامين سوخت براي استقبال از مسافران غرب مازندران انجام شده است. تورج اماني با تبريک پيشاپيش به مناسبت فرا رسيدن سال نو، با بيان اينکه منطقه چالوس، نقطه آغازين ورود به استان مازندران است، افزود: موقعيت جغرافيايي اين حوزه عملياتي ايجاب مي کند، آمادگي هايي در حوزه تامين مطلوب سوخت، براي مسافران ورودي به منطقه غرب مازندران به ويژه در روزهاي پاياني سال و ادامه آن در تعطيلات نوروزي ايجاد شود. وي تصريح کرد: با توجه به نشست هاي برگزار شده در جهت ارائه هرچه بهتر خدمات سوخت رساني به مسافران نوروزي، همه جايگاه هاي عرضه سوخت غرب مازندران شامل 97 جايگاه تک منظوره و دومنظوره، همچون سال هاي گذشته آماده اند تا به بهترين نحو ممکن، به مسافران نوروزي خدمت رساني کنند. اماني با بيان اينکه امسال نسبت به سال گذشته، ميزان ذخيره سازي سوخت به ميزان 26 ميليون ليتر افزايش يافته است، اظهار کرد: اين مهم موجب خواهد شد تا اطمينان در پايداري عرضه سوخت نيز افزايش يابد. به گفته مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چالوس، بازديد هاي دوره اي جايگاه هاي عرضه سوخت و ادامه اين بازديدها به گونه اي ويژه تر تا پايان تعطيلات نوروز براي خدمت رساني مطلوب به مسافران در دستور کار قرار دارد.

       

      «گيلان سبز» آماده است

      مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان گفت: اين حوزه عملياتي، تمام امکانات در حوزه سوخت رساني را براي يک استقبال تمام عيار از مسافران نوروزي آماده کرده است.

      علي اصغر عباسي افزود: با توجه به طبيعت سبز استان گيلان،ا نتظار هميشگي اين است که در ايام نوروز، مسافران زيادي براي استفاده از جاذبه هاي طبيعي، به اين استان سفر کنند؛ از اين رو، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران نيز، همه امکانات خود را بسيج کرده تا خدمات مطلوبي به مسافران ارائه کند.

      وي با اشاره به آماده سازي جايگاه هاي عرضه سوخت در منطقه گيلان تصريح کرد: جايگاه هاي بين شهري و شهري اعم از عرضه فرآورده نفتي (بنزين، گازوئيل و سي ان جي) آماده هستند تا سوخت رساني به مردم در ايام نوروز به بهترين شکل انجام شود.

      عباسي گفت: بازديدهاي دوره اي و مستمر با هدف عرضه کيفي و کمي  سوخت، از جمله مواردي است که به گونه اي ويژه به آن توجه شده است.

      مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه گيلان با اشاره به اينکه رضايتمندي مردم از جمله اهداف اين شرکت است، يادآور شد: سامانه 09627 پل ارتباطي مردم با شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي است و مردم مي توانند از طريق اين سامانه، تخلفات احتمالي را براي رسيدگي به آن، گزارش دهند.

       

      مسافران نوروز در سرزمين حافظ و سعدي

      مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس با اشاره به جاذبه هاي گردشگري استان فارس گفت: با وجود چنين ويژگي انتظار مي رود در نوروز 98 مسافران زيادي به سرزمين حافظ، سعدي و فردوسي سفر کنند. امير بني کريمي افزود: استان فارس به عنوان سرزميني کهن پيشينه از دوران هخامنشي با 122 هزارکيلومترمربع وسعت در جنوب ايران واقع شده و جاذبه هاي گردشگري متعددي را همچون تخت جمشيد، پاسارگاد، مسجد وکيل، آرامگاه حافظ، سعدي و... را در خود جاي داده است. وي افزود: شيراز به عنوان مرکز استان فارس، با وجود بارگاه ملکوتي حضرت احمدبن موسي شاهچراغ(ع) و ديگر امامزادگان واجب التعظيم، همواره کانون توجه شيفتگان اهل بيت عصمت و طهارت(ع) بوده و بارگاه خواجه شمس الدين محمدحافظ شيرازي و سعدي شيرين سخن، اين شهر را به مقصدي مهم براي دوستداران شعر و ادب ايران و جهان تبديل کرده است.

      بني کريمي گفت: با وجود اين همه تنوع در جاذبه هاي گردشگري، انتظار مي رود در نوروز 98، مسافران زيادي به استان فارس سفر کنند، از اين رو، شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه فارس نيز در حوزه تامين سوخت آماده است تا خدمات رساني مطلوبي در جهت عرضه سوخت در اين ايام داشته باشد.

      وي با تاکيد بر آمادگي جايگاه هاي عرضه سوخت حوزه عملياتي منطقه فارس تصريح کرد: بخش هاي ستادي و عملياتي، از مدت ها قبل آماده شده اند تا سوخت رساني به خودروها در جايگاه هاي عرضه سوخت بدون هيچ وقفه و مشکلي انجام شود.

      مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران با اشاره به ذخيره سازي مناسب سوخت در انبارهاي نفت منطقه فارس اظهار کرد: با توجه به اين مهم و بازديدهاي دوره اي و مستمر از جايگاه هاي عرضه سوخت، تلاش شده است خدمت رساني به مسافران در حوزه تامين و توزيع سوخت به شکلي مناسب انجام شود.

       

       

       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5148.jpg

      گزارش «مشعل» از تکاپوي مديريت عمليات ترابري و پشتيباني توليد شرکت ملي  مناطق نفت خيز جنوب در تعطيلات نوروز

      توقف ممنوع!

      محمد شهبازي نژاد   به روزهاي پايان سال که نزديک مي شويم، با آنکه بسياري از هموطنان در تکاپو براي برنامه ريزي سفرهاي نوروزي هستند، تعداد زيادي از کارکنان شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که در واحدهاي عملياتي در صف نخست جبهه توليد قرار دارند يا در بخش هاي فني و تخصصي به پشتيباني از توليد اشتغال دارند، به دليل ماهيت شغلي مجالي براي سفرهاي نوروزي پيدا نمي کنند. برخي از اين کارکنان بويژه آنها که در سمت هاي مديريتي و سرپرستي هستند، حتي فرصتي براي ديد و بازديد هاي معمول و سفرهاي يک روزه هم ندارند. اگرچه چنين شرايطي سخت و براي بسياري از افراد غيرقابل تحمل است، اما تعهدي که مردان سختکوش مناطق نفت خيز جنوب براي خدمت و تعالي کشور داده اند و تعصبي که به کار خود دارند، سختي اين شرايط را براي آنها قابل تحمل کرده است.

      در آستانه نوروز 1398، با حضور در مديريت عمليات ترابري و پشتيباني توليد شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب و گفت و گو با سرپرستان و کارکنان اين مديريت، حال و هواي تعطيلات نوروز در محل كار و شرايط کار در اين ايام را جويا شديم. اين مديريت وظيفه پشتيباني از توليد نفت و گاز را به عهده دارد. عمليات ترابري به واسطه شرايط کار توليد و وظايف خاص و حساسي که به عهده دارد، نه تنها در ايام نوروز بلکه در هيچ روزي از سال تعطيل نيست. مديريت عمليات ترابري و پشتيباني توليد متشکل از معاونت هاي عمليات، تعميرات و پشتيباني، امور فني و مهندسي، منابع انساني و امور پشتيباني است که در گستره مناطق نفت خيز جنوب به وسعت تقريبي 400 هزار کيلومتر مربع و در 5 استان جنوب غربي کشور فعاليت دارد.

      آمادگي کامل براي کار در نوروز

      يکي از معاونت ها، معاونت عمليات است که عليرضا کريمي مسؤوليت آن را به عهده دارد. وي با بيان اينكه اين معاونت شامل 5 بخش ترابري سنگين، ترابري سبک، اتوبوس راني، ماشين آلات و ترافيک و کنترل جاده اي است، گفت: از هم اکنون براي جابه جايي و تردد در جاده ها در ايام نوروز که با افزايش قابل توجه ترافيک در محورهاي جنوبي مواجه هستيم، مجوزهاي لازم از پليس راهور و پليس راه استان خوزستان و استان هاي همجوار اخذ کرده ايم.

      وي تصريح کرد: در ايام نوروز به دليل پشتيباني از توليد و تعهدي که در حوزه مسئوليت هاي اجتماعي داريم، ضمن آنکه جدول حضور افراد در تعطيلات تهيه شده است، تمام نيرو در آماده باش کامل هستند.

      كريمي ادامه داد: در حوزه عمليات ماشين آلات نيز با توجه به پشتيباني از توليد که رسالت اصلي ترابري است، انواع ماشين آلات سيار و بالابرنده مورد نياز دکل هاي حفاري در ايام نوروز بايد تامين شود. اين بخش همچنين در حوزه مسؤوليت هاي اجتماعي و ستاد بحران مناطق نفت خيز جنوب در آماده باش کامل براي خدمت رساني در مواقع ضروري است.

      وي افزود: فعاليت هاي ما در حوزه عمليات اتوبوسراني در ايام نوروز شامل پشتيباني از توليد و پشتيباني از کاروان هاي راهيان نور است. پشتيباني از توليد شامل جابه جايي کارکنان واحدهاي بهره برداري، نمک زدايي و تقويت فشار و تزريق گاز در ايام نوروز است که در سه نوبت کاري انجام مي شود. علاوه بر اين، جابه جايي کارکنان اداري و طرح اقماري دکل هاي حفاري و زمين شناسي در ايام نوروز، بخش ديگري از وظيفه اين بخش است.

      معاون مدير در عمليات (مديريت عمليات ترابري و پشتيباني توليد) گفت: در حوزه عمليات ترابري سنگين هم پشتيباني از توليد را به عهده داريم که شامل جابه جايي دکل هاي تعميراتي حفاري مي شود.

      وي تصريح کرد: اين حجم کاري که تشريح شد، تنها بخشي از وظايف اين مديريت براي پشتيباني از توليد است که در ايام نوروز هم استمرار دارد. بايد توجه داشت که جابه جايي محموله هاي ترافيکي، سوخت رساني به دكل هاي فعال حفاري، انتقال آب آشاميدني،  لوله هاي مختلف، گل حفاري، سيمان، تجهيزات سرچاهي و نيروي انساني و... كه مستقيماً با توليد در ارتباط بوده، از حساسيت بسيار بالايي در تعطيلات نوروز برخوردار است که با محدوديت هاي تردد مواجه هستيم. هر گونه خلل در اعزام يا تحويل به موقع محموله ها قطعاً توليد نفت و گاز را تحت تاثير قرار مي دهد که بر اين اساس تمام نيروهاي ما در تمام سطوح در ايام تعطيلات درگير کار هستند.

      اقبال حيدريان، معاون تعميرات و پشتيباني مديريت عمليات ترابري و پشتيباني توليد نيز با بيان اينکه اين معاونت مسؤوليت تعمير و بازسازي وسايل نقليه و ماشين آلات سيار و ساختماني را به عهده دارد، گفت: مجموعه کارکنان اين معاونت به دليل وظايف حساسي که براي تعمير ماشين آلات ترابري و آماده کردن آنها به عهده دارند، در ايام تعطيلات نوروز به صورت نوبت بندي در محل کار حضور دارند.

      وي گفت: به دليل اينکه تأمين بنزين، نفت و گاز، روغن و لاستيك و قطعات يدکي همه وسايل نقليه اعم از سنگين و سبک و ماشين آلات ساختماني نيز به عهده اين معاونت است، قابل تصور نيست که در طول شبانه روز و در ايام تعطيل سال، براي يک لحظه وقفه اي در کار همکاران ما به وجود بيايد.

      اکيپ هاي تعميراتي نوروز

      سيامک هرمزي، رئيس تعميرات ماشين آلات سيار ساختماني با 24 سال سابقه، فعاليت ضمن تشريح وظايف و مسؤوليت هاي اين اداره گفت: اين مجموعه يكي از تخصصي ترين واحدهاي ترابري است که در استمرار توليد نفت و گاز نقش حياتي دارد و داراي ارزش صنعتي بسيار بالايي در چرخه توليد است.

      وي گفت: اين مجموعه وظيفه راه اندازي، تعمير و بازرسي دوره اي حدود 750 دستگاه انواع ماشين آلات شامل انواع دستگاه هاي بالا برنده شامل انواع جرثقيل، ليفتراک، لوله باركن، سايدبوم و انواع دستگاه هاي راهسازي شامل انواع لودر، بلدوزر، گريدر، بيل مکانيکي و غلتك و همچنين انواع کمپرسورها، مولد برق و موتورجوش و دستگاه هاي بورينگ ماشين ها، لوله خم كن ها و دستگاههاي ويژه خطوط لوله (هات تپ) عمليات انجام مي دهند را عهده دار است. اصولاً اين خدمات در حوزه هاي تخصصي هيدروليک، مكانيك، الکترونيک و مکاترونيک است و همين موضوع سبب شده است تا واحد تعميرات ماشين آلات به يک واحد تخصصي و مجزا تبديل شود.

      هرمزي افزود: خدمات اين مجموعه در هر زمان از شبانه روز و در هر منطقه عملياتي و جاده هاي سخت گذر و در هر شرايط آب و هوايي اعم از گرما، سرما، بارندگي و گرد و غبار به صورت 24 ساعته در کوتاهترين زمان ممکن و با کيفيت بالا انجام مي شود.

      بي وقفه در حال کار هستيم

      وي درباره شرايط کاري اين اداره در ايام تعطيلات توضيح داد: با اينکه ماهيت کار ما تعطيلي ندارد، براي ايام نوروز به گونه اي برنامه ريزي شده است که 50 درصد نيروها در محل کار حاضر شوند و از50 درصد بقيه نيز نيمي از آنها به صورت آنکال و آماده باش هستند و در هر زمان حتي لحظه تحويل سال بايد آماده اعزام به مناطق عملياتي باشند.

      هرمزي گفت: از هم اکنون براي تعطيلات نوروزي اکيپ هاي تعميراتي را مشخص کرده ايم تا در صورت نياز هر کدام از اکيپ ها در کوتاه ترين زمان ممکن به محل حاضر شده و نسبت به تعميرات دستگاه ها اقدام کنند.

      وي يادآور شد: حدود 70 درصد کارهاي تعميراتي در اطراف اهواز و مناطق عملياتي شرکت هاي بهره برداري نفت و گاز کارون، مارون، آغاجاري، مسجدسليمان و گچساران صورت مي گيرد و بقيه در کارگاه تعميرات ماشين آلات سيار ساختماني در اهواز انجام مي شود.

      فريدون نعمت الهي، سرپرست واحد ترافيک دستگاه هاي عمومي عمليات ترابري سنگين نيز که 15 سال است در ترابري به خدمت اشتغال دارد، گفت: شکل ساختاري عمليات ترابري سنگين، جاري و سيال است يعني بي وقفه در حال کار هستيم و از اين جهت هر ساله در ايام تعطيلات نوروز در محل کار حاضريم.

      وي افزود: عمليات ترابري به طور مستمر ادامه دارد و اين گونه نيست که وقفه اي در کار ايجاد شود؛ اين ويژگي به دليل ماهيت صنعت نفت است که صنعتي پويا و جاري است. اگرچه ممکن است در برخي ايام سال نوسان هايي در حجم کار داشته باشيم، اما توقف نداريم.

      نعمت الهي ادامه داد: واحد ترافيک دستگاه هاي عمومي عمليات ترابري سنگين حدود 185 نفر نيرو دارد که همه آنها براي حضور در ايام تعطيل تقسيم بندي شده اند.

      مسعود سالاري، بازرس ترافيک خدمات جاده اي است و 32 سال سابقه فعاليت در ترابري مناطق نفت خيز جنوب را دارد. وي مي گويد: عيد امسال براي جابه جايي محموله هاي ترافيکي براي حضور در محل کار آماده باش هستيم چون اسکورت هر نوع محموله اي در جاده هاي درون شهري و برون شهري به عهده ما قرار دارد.

      وي گفت: در واحد کنترل و ترافيک جاده اي نه تنها بنده بلکه همه همکاران در ايام نوروز سر کار هستند و لحظه تحويل سال و حتي روز سيزده بدر در محل کار حضور خواهند داشت به دليل اينکه اداره ما يک اداره عملياتي است و تحت هيچ شرايطي تعطيلي نداريم حتي روز عاشورا.سالاري افزود: خدمات ما مختص به يک اداره نيست و هر اداره اي در شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب که بخواهد کالا و تجهيزاتي را از نقطه اي به نقطه ديگر جابه جا کند بايد با ما هماهنگ کند تا مقدمات و هماهنگي لازم را انجام دهيم و محموله را همراهي و آن را به سلامت به مقصد برسانيم.

      شرايط توليد نفت تعطيل بردار نيست

      محمود برون که 41 سال سابقه کار در صنعت نفت را دارد از سال 1364 تا کنون در ترابري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب مشغول خدمت است. وي مسئول اتاق کنترل ترافيک مديريت عمليات ترابري و پشتيباني توليد است و از نخستين نفراتي است که از وقوع حوادث در گستره مناطق نفت خيز جنوب با خبر مي شود تا براي کنترل عبور و مرور در محل حادثه و ارسال کمک ها و تجهيزات برنامه ريزي کند.

      وي با بيان اينکه در همه ايام تعطيلات سرکار حاضر هستيم، به ذکر خاطره اي پرداخت و گفت: حدود 10-15 سال قبل قرار بود در يکي از روزهاي نوروز، يک دستگاه لوله مغزي سيار را براي استقرار روي يکي از چاه ها در مناطق سخت گذر عملياتي جابه جا کنيم و هنگامي که از پليس راه خواستيم در مسير مورد نظر با ما همکاري کند، افسر پليس راه با تعجب پرسيد که شما در اين ايام تعطيل در جاده ها چه کار مي کنيد؟ و براي او کاملا جاي تعجب بود. ما به او توضيح داديم که شرايط توليد نفت تعطيلي ندارد و بايد در هر شرايطي کار و تلاش کنيم.

      روز اول عيد در محل کار

      غفور کردوني نيز که 19 سال سابقه کار در ترابري را دارد، هم اکنون استادکار دستگاه هاي بالا برنده است و مسئوليت توزيع دستگاه هاي ماشين آلات در سطح مناطق نفت خيز جنوب را به عهده دارد.

      وي گفت: نيروهاي اداره ما در ايام تعطيل به دو قسمت تقسيم مي شوند که چهار روز نخست تعطيلات عده اي از کارکنان و بقيه در 4 روز دوم تعطيلات در محل کار حاضرند. امسال نيز نام من همانند سال هاي قبل جزء گروه اول است و بنابراين نخستين روز سال 1398 در محل کار حضور دارم.

      کردوني با بيان اينکه خانواده من به اين وضع عادت کرده اند و اعتراضي هم نمي کنند، گفت: به علت مشغله زياد در ايام تعطيلات، حتي فرصت نمي کنيم در محل کار سفره عيد بچينيم. در سال هاي قبل که در ايام تعطيلات در بيابان هاي فکه و شلمچه مسئول پشتيباني از دستگاه هاي که در اختيار راهيان نور قرارداشت بودم، پس از آنکه ساعت 10 شب به محل کار در اهواز بازگشتم، اطلاع دادند که اتفاقي در يکي از خطوط لوله منطقه کريت کمپ رخ داد و بايد به آنجا اعزام شوم.

      شبانه به کريت کمپ رفتم، بدون استراحت تا پنج و نيم صبح آنجا کار کردم. به علت خستگي در اتاق دستگاه کرين خوابيدم و پس از آن که به اداره آمدم تا 5 بعد از ظهر نيز در محل کار حاضر بودم و پس از آن به خانه رفتم. در کنار خستگي و شب نخوابي، بوي نفت و گاز که از محل حادثه نشت مي کرد، بسيار آزار دهنده بود و چشم و بيني و ريه ما را تحت تاثير قرار داد که اين هم مزيد بر علت شد.رضا رخ نژاد که از مکانيک هاي باسابقه خودروهاي سنگين ترابري است مسؤوليت تعمير خودروهاي سنگين را در تمام عرصه مناطق نفت خيز جنوب و حتي استان هاي خارج از گستره آن به عهده دارد.

       وي از سال 1383 در بخش تعميرات سيار سنگين ترابري مشغول خدمت است و به عنوان مکانيک سيار به هر نقطه اي که خودروهاي سنگين دچار اشکال و خرابي شده و نياز به تعمير داشته باشند اعزام مي شود. رخ نژاد درباره شرايط کاري خود توضيح داد: بنده تنها نيروي ترابري هستم که بدون جايگزين در همه تعطيلات به صورت 24 ساعته آماده فعاليت هستم. چون کسي به اندازه من در واحد تعميرات سيار سنگين به مناطق عملياتي آشنا نيست به همين دليل من تنها گزينه براي اعزام به مناطق عملياتي هستم.

      وي افزود: با توجه به اينکه در مناطق نفت خيز جنوب حدود 800 دستگاه خودروي سنگين وجود دارد و اين خودروها مسئوليت جابه جايي کالا و مواد را به عهده دارند؛ در هر نقطه اي که دچار اشکال و خرابي شوند، بي درنگ بايد آنجا حاضر باشم.

      به خصوص در مورد تعمير خودروهاي مربوط به حفاري و آتش نشاني که در هر لحظه اي که با من تماس گرفتند، بايد خودم را به آنجا برسانم، فرقي هم نمي کند در کجا و چه شرايطي باشم، در مهماني باشم يا اينکه با خانواده بيرون رفته باشيم و اين مسئله به طور مکرر اتفاق افتاده است.

      يک دستگاه خودرو در اختيار من قرار دارد که هم راننده هستم و هم مکانيک. به تنهايي به سمت مقصد حرکت مي کنم و پس از انجام تعمير خودرو سنگين رهسپار مقصد بعدي مي شوم که ممکن است نقطه اي ديگر براي تعمير ماشين در راه مانده اي باشد يا اهواز و حضور در تعميرگاه.

    • media/image/2019/03/2000-1441/5149.jpg

      گزارش «مشعل» از حال و هواي مناطق عملياتي شرکت ملي نفت خيز جنوب

      آرزوهای نوروزی در كنار تاسيسات نفتی

      حسين آزادي   شركت ملي مناطق نفتخيزجنوب با بيش از 60 مخزن هيدروكربوري بزرگ و كوچك در گستره اي افزون بر 400 هزار كيلومتر مربع، 83 درصد نفت و 16 درصد گاز كشور را توليد مي كند كه بخش اعظم ميادين هيدروكربوري خشكي ايران را درخود جاي داده است.

      در اين قلمرو وسيع، ميدان هاي بزرگي همچون اهواز، گچساران، مارون، آغاجاري، كرنج، پارسي، بي بي حكيمه و... قرار دارند.

      وجود كاركنان متعهد و متخصص در مناطق عملياتي به عنوان خط مقدم توليد باعث شده تا قلب توليد نفت ايران (شركت ملي مناطق نفت خيزجنوب) بهتر از گذشته بتپد.

      در آستانه سال نو به مناطق مختلف عملياتي مناطق نفت خيزجنوب رفتيم و با كاركناني كه به صورت اقماري و به دور از خانواده در مسير صيانت و پايداري از توليد و شكوفايي اقتصادي ايران اسلامي گام بر مي دارند، همكلام شديم و با آنها از هر دري صحبت كرديم، از برگزاري مراسم تحويل سال نو و آرزوهاي نوروزي گرفته تا دغدغه ها، مشكلات و انتظارات از مسئولان که در ادامه مي آيد:

      حسين فراهاني 27 ساله و متاهل، ليسانس مهندسي نفت و كارشناس ارشد صنايع و اهل شهرستان ملاير است كه در معاونت حفاري مديريت امور فني مناطق نفت خيزجنوب فعاليت مي كند.

      وي در ابتداي گفت وگو با اشاره به حضورش در صنعت نفت مي گويد: از سال 1391 به استخدام صنعت نفت در آمده ام و از بدو ورود تا كنون به صورت اقماري در مناطق عملياتي مناطق نفت خيزجنوب مشغول فعاليت هستم و اکنون نيز به عنوان «كمپاني من» در دكل 66 كار مي كنم.

      حال و هواي نوروز در کار

      فراهاني با اشاره به فعاليت بي وقفه کار حتي در ايام تعطيلات نوروزي توضيح مي دهد: در سال هاي اخير بيشتر ايام تعطيلات نوروز را در محل كار بوده ام و امسال نيز يك هفته از تعطيلات را در محل كار هستم، با توجه به اينكه جو صميمانه اي در بين كاركنان دكل وجود دارد، در ايام نوروز با همكاران به صورت خودجوش سفره هفت سين را آماده مي كنيم و با خريد يك جعبه شيريني، اين سنت باستاني را گرامي مي داريم و سعي مي كنيم با دورهمي كه هنگام نوروز در مناطق عملياتي برپا مي كنيم، بخشي از نبودن در كنار خانواده را جبران كنيم.

      او در ادامه به بزرگترين آرزوي نوروزي اش نيز اشاره مي كند و مي گويد: با توجه به اينكه انسان يك موجود اجتماعي است و طي اين روزها با توجه به تحريم هاي ظالمانه و شرايط خاص اقتصادي سرنوشت تمامي مردم به هم گره خورده است، موفقيت و سربلندي مردمان سرزمين ايران و نشاط و شادابي براي تمامي هموطنان را از خداوند منان مسئلت دارم.

      فراهاني در ادامه به سختي ها و مشكلات كار در مناطق عملياتي نيز گريزي مي زند و مي گويد: در شرايط عادي از ساعت 6 و 30 دقيقه صبح تا 24 مشغول فعاليت هستم، اما وقتي كه مشكلي پيش مي آيد و اوضاع مناسب نيست. طي 72 ساعت فقط 3 يا 4 ساعت استراحت مي كنيم. آلودگي صوتي ناشي از صداي موتورها و محيط استراحت ما نيز شرايط كاري را بيش از پيش سخت كرده است.

      درخواست و انتظار او از مسؤولان اين است كه با برگزاري مسابقات ورزشي از جمله تيراندازي و طناب كشي و اهتمام به رفع مشكلاتي از جمله ايمني، بازسازي دكل ها و امكانات رفاهي، نيروهاي عملياتي را مورد حمايت قرار دهند.

      در فضاي کار عيد را  را حساس نمي کني

      در ادامه حضورمان در دكل 66، با حسين مطهري، كارمند رسمي بخش زمين شناسي مديريت امور فني مناطق نفتخيزجنوب همكلام مي شويم. وي كه داراي 11 سال سابقه در صنعت نفت است، در ابتدا به اهميت كار در مناطق عملياتي اشاره مي كند: «نيروهاي عملياتي خط مقدم توليد هستند و برخي مواقع حتي تا پنج دقيقه مانده به آغاز سال نو در حين فعاليت هستيم». وي  به مشكلات متعدد از جمله عدم حضور در كنار خانواده در ايام عيد اشاره مي كند و مي گويد: خيلي سخت است نوروز در كنار خانواده ات نباشي، بويژه اينكه متاهل و فرزند هم داشته باشي، بچه ام به من مي گويد چرا مثل پدر دوستم روزهاي پنج شنبه و جمعه ها منزل نيستي كه ما را ببري بيرون يا با هم بازي كنيم؟

      مطهري همچنين به يك خاطره از دوران فعاليتش اشاره كرد و مي گويد: وقتي بچه ام به دنيا آمد، در محل كاربودم و يك روز بعد متوجه اين موضوع شدم، وقتي از خواب بيدار شدم بيش از 200 تماس بي پاسخ داشتم، دعا مي كردم كه اتفاق بدي پيش نيامده باشد و بلافاصله پس از تماس با خانواده متوجه شدم كه فرزندم متولد شده است.

      وي مي افزايد: در فضاي كار، عيد را احساس نمي كني چون مدام مشغول كار و فعاليت هستي، در ايام نوروز مراسم مختصري توسط خود بچه ها برگزار مي شود و «كمپاني من» يا مسؤول مربوطه طي مراسمي در سالن غذاخوري براي تحويل سال نو مراسمي را برگزار مي كند.

      مطهري در خصوص آرزوي نوروزي خود اينچنين مي گويد: نوروز امسال آرزوي موفقيت و تندرستي براي تمامي همكاران و مردم كشورم را از خداوند بزرگ خواهانم.

      وي در پايان صحبت هاي خود مي گويد: برخي مواقع روزهاي هفته نيز از خاطرمان محو مي شود و اصلا نمي دانيم كه چند شنبه است؟ يكي از سال ها در حين انجام كار بوديم كه سال تحويل شد. عمدتا در ايام نوروز و لحظه تحويل سال مشغول فعاليت هستيم، با هيچ چيزي نمي توان دوري از خانواده را جبران كرد، اما اميدواريم مسؤولان با برطرف كردن حداقل نيازها و ارائه خدمات رفاهي مناسب و مطلوب، بخشي از نيازهاي خانواده هاي كاركنان عملياتي را محقق كنند.

      تلاش براي صيانت از توليد

      رييسي، از ديگر كارمندان مناطق نفت خيزجنوب است كه به عنوان زمين شناس در مناطق عملياتي فعاليت مي كند، او متولد سال 1364 و ساكن شهر شيراز است و معتقد است كه زمين شناسي چشم حفاري است.

      او در پاسخ به اين سوال كه چه انتظاري از مسؤولان داريد، مي گويد: در حديث داريم كه معصوم(ع) مي فرمايد: هرچه را براي خودت مي پسندي، براي ديگران نيز بپسند، حالا همان طور كه مسؤولان از ما انتظار دارند كه كارهاي مربوطه را ما به نحو مطلوبي انجام بدهيم، ما هم از آنان مي خواهيم كه به فكر ما و رفع نيازهايمان باشند تا بدون دغدغه در مسير خدمت رساني به صنعت نفت و خانواده گام برداريم.

      به گفته وي، مسؤولان بايد مشكل آنتن دهي موبايل، اينترنت و استفاده از وسايل اوليه و لباس كار مناسب و در حد شان كاركنان را در اولويت قرار دهند.

      رييسي مي افزايد: در يكي دو سال اخير برنامه ريزي شده تا كاركناني كه به صورت اقماري مشغول كار هستند، در ايام نوروز 7 روز سر كار باشند و 7 روز ديگر در كنار خانواده باشند.

      ياسر رشيدي، از كارمندان واحد بهره برداري لب سفيد از توابع شركت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان است او اهل شهرستان كرمانشاه است و از سال 1391 به عنوان «اپراتور ارشد» در اين واحد كار مي كند.او مي گويد: از صميم قلب دوست دارم ايام عيد در كنار خانواده باشم، اما از آنجا كه وظيفه اي به دوش من گذاشته شده، بنابراين بايد نسبت به انجام آن به نحو مطلوب اقدام كنم و مطمئنا در ايام نوروز در كنار ساير همكاران براي صيانت و پايداري از توليد همچون گذشته تلاش خواهيم كرد.وي فضاي كار را صميمي و دوستانه عنوان مي كند و معتقد است كه هر چند در ايام عيد نوروز از خانواده دور است، اما سعي مي كند لحظه تحويل سال نو را به نحو مطلوبي در كنار همكاران سپري كند.او همچنين مي گويد: هنگام تحويل سال نو طي تماس تلفني با خانواده سال نو را به آنان تبريك مي گويم.

      اجازه هيچ اشتباهي را نداريم

      كوروس شهبازي، ساكن شهرستان كرج از نيروهاي كهنه كار واحد بهره برداري لب سفيد است كه 31 سال سابقه كار در صنعت نفت را دارد و هم اكنون نيز به عنوان سرپرست نوبت كار در اين واحد فعال است. او درباره برگزاري آيين جشن سال تحويل در اين واحد و ايام نوروز مي گويد: هر ساله و در ايام عيد نوروز، مسؤولان شركت نفت و گاز مسجدسليمان با حضور در واحد بهره برداري لب سفيد، سال نو را به همكاران تبريك مي گويند و با اهداي شيريني به همكاران اين سنت را پاس مي دارند.وي در ادامه به سختي و مشقت كار در مناطق عملياتي اشاره مي کند و مي گويد: ما در مناطق عملياتي اجازه هيچ گونه اشتباهي را نداريم چرا كه اولين اشتباه ما آخرين خطاي ما محسوب مي شود و اگر اشتباهي مرتكب شويم، ميلياردها تومان خسارت به مجموعه وارد مي شود و اين موضوع استرس و فشار بالاي كار در مناطق عملياتي را به اثبات مي رساند. درخواست او از مسؤولان اين است که با توجه به سختي كار در مناطق عملياتي، توجه بيشتري به حقوق و مزايا و ارائه خدمات رفاهي مطلوب تر نسبت به اين كاركنان داشته باشند و مي گويد: تعديل مدرك كاركنان، بيشترين ضربه را به نيروهاي عملياتي تحميل كرده چرا كه ما وقت آنچناني براي ادامه تحصيل نداريم، طي 31 سال اخير فقط يك بار به مجتمع تفريحي محمود آباد اعزام شده ام و اميدوارم در زمينه اعزام نيروهاي عملياتي اهتمام جدي صورت بگيرد.  بهبود كيفيت غذا و افزايش امكانات رفاهي براي خانواده ها از جمله درخواست هاي ماست كه اميدواريم با انعقاد قرارداد با رستوران ها يا مراكز تفريحي اين نيازها نيز برطرف شود.شهبازي، سلامتي و تندرستي براي تمام همكاران و توجه بيشتر مسؤولان به نيروهاي عملياتي در سال جديد را بزرگترين آرزوي نوروزي خود عنوان مي كند.سعيد فتحي، سرپرست واحد نمكزدايي واحد لب سفيد نيز در اين گفت وگو ما را همراهي مي كند و مي گويد: منظم ترين افرادي كه در صنعت نفت فعاليت مي كنند كاركنان مناطق عملياتي هستند.او معتقد است كه با برگزاري برنامه هاي شاد و متنوع از جمله حضور گروه هاي موسيقي، اجراي مسابقات ورزشي و اهداي لباس ورزشي به صورت يك بار در سال مي تواند در زمينه ارتقاي نيروهاي عملياتي موثر باشد.

      دورهمي نوروزي در واحد نرگسي

      رضا خواجه، از كارمندان واحد نرگسي شركت نفت و گاز گچساران است كه طي 11 سال حضور در صنعت نفت، شش سال است كه در اين واحد فعاليت مي كند. وي در خصوص رسم و رسوم و آداب نوروز باستاني در واحد نرگسي مي گويد: در ايام عيد بويژه لحظه سال تحويل، كاركنان در 2 مكان دور هم جمع مي شوند، يكي در كمپ استراحتگاه و ديگري در اتاق كنترل و افرادي كه در حال استراحت هستند با هم به سمت كاركناني كه مشغول كار هستند، مي روند و آغاز سال نو را به آنان تبريك مي گويند.همچنين افراد كوچكتر به رسم ادب اتاق به اتاق مي روند و به بزرگترها سال نو را تبريك مي گويند. بزرگترين آرزوي نوروزي من سربلندي و سرافرازي هموطنان و سالي پر از صلح و دوستي و فارغ از دغدغه هاي مالي توام با آرامش است.وي در ادامه با بيان اينكه زندگي در شرايط اقماري سخت و طاقت فرساست، گفت: امور فرهنگي مي تواند با برنامه ريزي مناسب و پخش فيلم هاي سينمايي در زمان استراحت كاركنان، فضايي شاد و با نشاط را براي همكاران ايجاد كند و مطمئنا اين اقدام در تعديل روحيه كاركنان موثر خواهد بود. 

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5150.jpg

      گزارش «مشعل» از نوروز 98 در دکل حفاري 93 فتح

      امیدوار به آینده

      مشعل  کار در صنعت نفت ايام تعطيل و غيرتعطيل نمي شناسد و چرخ اين صنعت با فعاليت کارکنان در تمامي مناطق عملياتي نفت خيز کشور حتي در ايام نوروز و زمان تحويل سال ادامه دارد. اين همان زنجيره اي است که نوک تحريم هاي يک جانبه آمريکا قرار گرفته است. کارکنان صنعت نفت استوارتر از گذشته راه اميد و افتخار را پشت سرمي گذارند.   همزمان با نوروز 98 به جمع نيروهاي اقماري شرکت ملي حفاري ايران رفتيم که از لحظه تحويل سال تا پايان تعطيلات، فعاليت شان متوقف نمي شود؛ مشابه بسياري ديگر از کارکنان صنعت نفت که در حال کار شبانه روزي در اين حوزه هستند. مقصدمان دستگاه حفاري 93 فتح است. موقعيت کنوني آن نقطه اي در ميدان نفتي اهواز است. جنب و جوشي در ميان کارکنان برپاست و کار با سرعت دنبال مي شود. در يک گشت کوتاه در محوطه چاه مي شود به سختي کار پي برد. سرو کار داشتن با ماشين آلات و ادوات سنگين و خشني که کار با آن مرد ميدان مي خواهد. هدف ازحفاري دکل 93 فتح در اين موقعيت، توصيف يال جنوبي مخزن اهوازاست. رئيس دستگاه 93 فتح مي گويد: فعلا نيمي ازبرنامه پيش بيني شده را به سرانجام رسانديم و ادامه عمليات حفر چاه طبق برنامه ريزي در نهايت دقت، سرعت و ايمني در دست اجراست و بر اساس پيش بيني صورت گرفته تا 800 متر ديگر به مخزن نفتي برخورد مي کنيم.تاسيس شرکت ملي حفاري ايران به سال 1358 باز مي گردد که در آن مقطع فعاليت اين شرکت با 6 دستگاه آغاز شد و هم اکنون ناوگان آن بالغ بر 72 دکل حفاري است. رشد آماري نشان از افزايش نيروهاي متخصصي دارد که در اين حوزه مشغول فعاليت هستند. جالب است بدانيد شرکت ملي حفاري ايران به لحاظ دامنه عملياتي از بزرگترين شرکت هاي تابعه شرکت ملي نفت ايران محسوب مي شود که گستره عملياتي آن از شمالي ترين مناطق سرخس و خانگيران، مناطق مرکزي ايران، غرب، جنوب غرب تا جنوبي ترين مناطق، خليج فارس، پارس جنوبي، ميادين مشترک با کشورهاي همسايه است. شرکت ملي حفاري به طور کلي در بيش از 10 استان کشور که امکان استحصال نفت و گاز در گستره فعاليت هاي شرکت هاي ملي مناطق نفت خيز جنوب، نفت مناطق مرکزي ايران، مهندسي و توسعه نفت، نفت خزر، فلات قاره، اروندان وجود داشته باشد، در حوزه چاه هاي اکتشافي – توصيفي – توسعه اي – تعميري – تزريقي و ارائه خدمات جانبي فعاليت مي کند. سيد عبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران در گفت وگو با «مشعل» با اشاره به اينکه روي هردکل حفاري به طورميانگين 150 نيروي انساني متخصص و ماهر به شکل اقماري در دو نوبت کاري مشغول فعاليت هستندکه درسخت ترين شرايط محيطي کارحفاري چاههاي نفت و گاز را در اقصي نقاط ميهن اسلامي در 10 استان نفت خيز کشور انجام مي دهند، کار و تلاش آنان را قابل تقدير مي داند. بخشي از سختي کار در اين حوزه را از زبان مديرعامل شرکت ملي حفاري مي شود متوجه شد که اشاره مي کند: صنعت حفاري، يکي از صنايع پيچيده فني و مهندسي، پرخطر با ريسک بالا در جهان محسوب مي شود، بنابراين کارکنان شاغل در اين صنعت بايد مورد توجه خاص قرار گيرند. سختي کار، رويارويي با سيالات شيميايي، گرماي طاقت فرسا، سرماي سوزنده، شرجي و رطوبت بالا، فشار بالاي چاه ها، کار در مناطق دريايي، کوهستاني و سخت گذر، اقماري بودن و دوري از خانواده، مسايل عاطفي و رواني همه و همه ماهيت کار در اين صنعت را سخت کرده است. نيروي انساني متخصص و مجرب اين شرکت مجموعه اين عمليات پيچيده را براي توليد نفت و گاز در خشکي و دريا در سازندهاي سخت و پرفشار تا اعماق شش هزار متري انجام مي دهد. ناوگان عملياتي اين شرکت، شامل 69 دستگاه حفاري خشکي و سه دستگاه دريايي به پنج شاخه مديريت عمليات حفاري (4 مديريت خشکي و يک مديريت دريايي) تقسيم و مجموعه هاي مديريت سيالات حفاري، نگهداري و تعميرات، و ابزار درگردش حفاري و ديگر واحد هاي پشتيباني به صورت جداگانه اجراي عمليات حفاري را در اقصي نقاط کشور پشتيباني مي کنند.  وي با اشاره به فعاليت کارکنان اين حوزه مي گويد: هدف ما اين است که در کنار اين سختي کار، نشاط و شادي را به مناطق عملياتي برده و خدمات رفاهي مورد نياز را با توجه به امکانات سازمان تامين کنيم. پاي سفره هفت سين تدارک ديده شده براي کارکنان شرکت ملي حفاري ايران، از اميدها و آرزوهايشان پرسيديم که با فهرستي متنوع مواجه شديم. اگر چه فصل مشترک همه آنها دوري از خانواده است و تحويل سال نو در کنار خانواده برايشان به آرزو بدل شده است؛ اما آنچه در ميان آرزوها موج مي زند، «اميد» است. اميد به فردايي بهتر، توسعه و تعالي صنعت نفت، اميد به صلح و امنيت و آرامش در جهان، اميد به ... و البته سرفصل همه آنها سلامتي و بهروزي است که در ادامه مي آيد:

      پويا احمديان، رييس دستگاه حفاري

       35 سال سن دارم و 12سال است که درعمليات حفاري مشغول خدمت هستم، پنجمين نوروزي است که هنگام تعطيلات و تحويل سال در محل کار حضور دارم. آرزوي من در سال 98 سلامتي و بهروزي ملت شريف ايران است و تلاش خواهيم کرد تا به وظايف خود به نحو احسن عمل کرده و در راه اعتلاي صنعت نفت کشور تلاش کنيم.

      عبدالرضا رضايي، حفار دکل

       از ابتداي نوروز تا انتهاي تعطيلات سال نو مشغول فعاليت هستيم و امسال هفدهمين نوروز است که کنار خانواده نيستم. در عمليات حفاري مته لحظه اي توقف ندارد تا توليد نفت در جريان باشد. آرزوي من براي نوروز 98، توفيق روزافزون مجموعه صنعت نفت، سلامتي همکاران و خانواده هاي گرانقدر آنان است. سالي پر از خير و برکت براي هموطنان عزيزم به ويژه تلاشگران صنعت نفت آرزومندم.

      حسين خادمي، کمک حفار دکل

      دهمين سال متوالي است که در لحظه تحويل سال و نوروز در منطقه عملياتي حضور دارم. آرزوي من سلامتي براي مجموعه کارکنان، خانواده، پدر و و مادر، دوستان و همکاران است. اميدوارم سال ‍پيش رو مملو از شادي و شادماني براي خانواده هاي صنعت نفت و حفاري کشور باشد.

      مهدي ابوعلي، کارشناس ارشد نمودار گيري دکل

       فارغ التحصيل دانشگاه اميديه هستم و 13 سال سابقه کاردارم. پنجمين سال است که درلحظه تحويل سال در محل کار مشغول فعاليت هستم.

      براي همه کارکنان دکل 93 فتح و همکاران عزيزم که در دکل هاي حفاري و واحد هاي پشتيباني در حال کار و تلاش هستند آرزوي سلامتي و موفقيت دارم. آرزوي من براي صنعت نفت کشور در اين شرايط حساس اين است که بتواند نيازهاي کشور را تامين و در عرصه هاي بين المللي نقش خود را ايفا کند.

      اميد محمدي، کارشناس نمودار گيري دکل حفاري

       33 ساله و فوق ليسانس الکترونيک هستم. هفت سال است در حوزه حفاري مشغول به کار شده ام. آرزو دارم چرخ صنعت نفت هميشه بچرخد. توليد نفت روز به روز افزايش يابد. آرزوي ديگر من اين است که يک نوروز در کنار خانواده ام باشم. يک فرزند چهارماهه به نام طناز دارم و دوست داشتم نوروز کنارش باشم. اميد است از توان و قابليت هاي فني و تخصصي جوانان بويژه در عرصه هاي مديريتي بيش از گذشته استفاده شود. بي ترديد جوانان مي توانند با انگيزه و پشتکار بسياري از مشکلات را با سختکوشي و تلاش بيشتر و با اعتماد کردن به آنان حل نمايند، آرزوي سربلندي مردم ايران را در عرصه هاي مختلف دارم.

       

      عبدالامير معظمي نيا، مهندس ارشد سيالات دستگاه

      50 ساله با اصالت خوزستاني و در حال حاضر در سمت کارشناس در بخش سيالات حفاري مشغول به کار هستم. بيستمين سال است که روي دکل حفاري به صورت اقماري و دور از خانواده فعاليت مي کنم. آرزوي من صلح و آرامش و امنيت جهاني براي همه مردم از جمله ايران عزيز است. آرزوي ديگر من اين است که دغدغه ها ومشکلات کارکنان با تدبير مديران و مسؤولان صنعت نفت برطرف شود.

      محمود هويزاوي، تکنيسين جامدات دکل

       بهار طبيعت، آغاز سال جديد و نوروز را به هم ميهنان عزيزم به ويژه همکاران گرامي تبريک عرض مي کنيم. آرزو دارم همه همکاران و خانواده هاي آنان به خصوص خانواده هاي معظم شهدا سلامت باشند.  اميدوارم مسؤولان صنعت نفت توجه وعنايت خاص خود را نسبت به حل مشکلات کارکنان به کار گيرند. همچنين آرزو دارم همه کودکان کار يک روزي سامان پيدا کنند، برخي مواقع در چهارراه ها صحنه هايي از کودکان کار را مي بينم که دلمان به درد مي آيد و سخت تر از آن اينکه نمي توانم کاري براي آنها بکنم.

      دريکوند، مسؤول منطقه ايمني شرکت ملي حفاري ايران

       نوروز 98 را به همه دست درکاران صنعت نفت و گاز تبريک و تهنيت عرض مي کنم اميدوارم سال جديد همراه با موفقيت و سلامتي براي همه ايرانيان باشد.  آرزومندم بتوانيم در راستاي نهادينه کردن فرهنگ ايمني و اجراي قوانين کار در جهت سلامت کارکنان و انجام کار ايمن وظايف خود را به نحو مطلوب انجام دهيم.

      حسين جعفري، سکوبان دکل

      اينجا حفاري است نماد کار، تلاش و سختکوشي در هر نوبت کاري 12 ساعت با اين ابزار سنگين کار مي کنيم. کار ما 14 روز در بيابان ها به صورت اقماري است. بزرگترين آرزوي من هنگام لحظه تحويل سال ديدن پسر چهارساله ام است.

      کيوان مولايي جوشکار دکل

      سال نو را به حضور هموطنان عزيزم تبريک ميگويم آرزوي من در سال جديد اين است که همه کساني که در صنعت سخت حفاري مشغول فعاليت هستند، پس از بازنشستگي سالم وسلامت به آغوش خانواده خود بازگردند.  آرزو دارم شرايطي فراهم شود تا کارکنان اقماري همچون ديگر کارکنان صنعت نفت در لحظه آغاز سال نو و خواندن دعاي تحويل سال «يا مقلب القوب و الابصار» در کنار خانواده باشند. آرزو دارم سال جديد سال عزت، سرافرازي و سربلندي براي مردم ايران باشد

      سيد عبدالله موسوي، مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران

      همزمان با نوروز براي همه کارکنان و خانواده هاي صنعت نفت، مديران، سرپرستان و کارکنان. . . در تمامي سطوح عملياتي، پشتيباني و ستادي آرزوي سلامتي و موفقيت دارم. اميدوارم با همت و تلاش مضاعف کارکنان صنعت نفت، گام هاي توسعه و پيشرفت طي شود. فعاليت در صنعت حفاري پيچيده، فني و مهندسي است و تلاش مي کنيم تا ضمن پاسخگويي به نيازهاي صنعت نفت کشور مسائل و مشکلات کارکنان را پيگيري و حل کنيم. هدف اين است که در کنار اين سختي کار، نشاط و شادي را به روي دکل ها در مناطق عملياتي ببريم. کارکنان حفاري به کارشان اعتقادکامل دارند و نوروز بهانه اي براي قدرداني و تقدير از فعاليت آنان است.  پيام من به همکارانم اين است که در کنار انجام وظايف محوله الزامات اچ اس اي را رعايت کنند و اين مساله بايد در شرکت نهادينه و درسرفصل هرکاري باشد. شرکت ملي حفاري ايران يک سرمايه ارزشمند ملي است و نيروي انساني آن بزرگترين سرمايه سازمان محسوب مي شود. با عرض خداقوت و تبريک فرا رسيدن سال نو، اميدوارم با تلاش و همتي مضاعف در راه توسعه و تعالي صنعت نفت کشورگام برداريم و آينده اي بهتر براي فرزندان خود رقم زنيم.

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5151.jpg
    • media/image/2019/03/2000-1441/5152.jpg

      مزيت نگرش عقلانى‏‏

      «لَيْسَتِ الرَّوِيَّةُ كَالْمُعايَنَةِ مَعَ الْابْصارِ فَقَدْ تَكْذِبُ الْعُيُونُ اهْلَها وَ لا يَغُشُّ الْعَقْلُ مَنِ اسْتَنْصَحَهُ.» نهج البلاغه حكمت 281

      هرگز روش خردمدارى در كشف حقايق را نمى‏توان با ديدن چشم و شناخت حسى برابر دانست، چه بسا كه چشم‏ها به صاحب خود دروغ بگويند، اما آن كه از عقل راه بجويد، عقل به او خيانت نكند.

      نكته‏ها و پيام‏ها

      1- بينايى واقعى را كسى دارد كه دلش بيناست، چنان كه كورى واقعى از آن كوردلان است: (لَيْسَتِ الرَّوِيَّةُ كَالْمُعايَنَةِ مَعَ الْأِبْصارِ...)

      خداوند در اين باره مى‏فرمايد: «پس همانا، چشم‏هاى ظاهرى نابينا نمى‏شود، بلكه دل‏هايى كه در سينه‏هاست، كور مى‏شود.»

      امام على(ع) در سخنى ديگر چنين مى‏فرمايد: «ديدن حقيقى ديدن با چشم ظاهرى نيست، همانا ديدن حقيقى، ديدن با عقل‏هاست.»

      2- انسان ظاهر بين، عقلش در چشمش است؛ ولى انسان واقع‏بين، نگاهش در عقلش.

       از اين رو شخص ظاهر بين معمولا فريب ظواهر دنيا و ظاهر كارها را مى‏خورد و به‏راحتى در دام شيطان قرار مى‏گيرد، ولى شخص واقع‏بين بسيار به ندرت از طريق ظواهر دچار لغزش مى‏شود (وَ لا يَغُشُّ الْعَقْلُ مَنِ اسْتَنْصَحَهُ).

      3- انسان عاقل گرچه در كار با ديگران مشورت مى‏كند، اما در نهايت مشورت آخر را با عقل خود مى‏ کند، زيرا عقل تنها مشاورى است كه به صاحبش خيانت نمى‏كند (وَ لا يَغُشُّ الْعَقْلُ مَنِ اسْتَنْصَحَهُ).

      4- بطلان منطق حس گرايان و درستى منطق عقل گرايان: چنان كه حكما گفته‏اند: «يقينيّات همان معقولات است، نه محسوسات»؛ زيرا حكم حس در مظنه غلط و اشتباه است و بسيار اتفاق مى‏افتد كه حس به ما دروغ مى‏گويد و خلاف واقع را به ما نشان مى‏دهد و ما را به اعتقادات ناصحيح وامى‏دارد، چنان كه بزرگ را كوچك و كوچك را بزرگ و متحرك را ساكن و ساكن را متحرك مى‏پنداريم.  عقل اما در هرچه راه يابد و پيش او بديهى و آشكار شود، غلط و اشتباه در آن راه ندارد، بنابراين گفتار كسانى كه مى‏گويند دليلى بزرگ‏تر و بالاتر از حس و ديدن با چشم نيست، باطل و نادرست است: (فَقَدْ تَكْذِبُ الْعُيُونُ اهْلَها وَ لا يَغُشُّ الْعَقْلُ...)

       

      رفاقت بهشتي و رفاقت جهنمي

      ما استفاد امروء مسلم فائده بعد فائده الاسلام مثل اخ يستفيده في الله عزوجل.

      پيامبر خدا(ص) فرمود: براي مرد مسلمان هيچ فايده اي بعد از نعمت اسلام بالاتر از فايده داشتن يك برادر مومن وخوب نيست.مساله رفاقت، مساله مهمي است. واقعا رفيق و معاشر در سرنوشت انسان تاثير مي گذارد. خيلي ها به خاطر رفيق خوب به بهشت مي روند و خيلي ها كه طبيعتشان بهشتي است، به خاطر رفيق بد از راه بهشت منحرف مي شوند، جهنم مي روند. برادري كه درراه خدا از او استفاده مي كند و وقتي با او مي نشيند، اورا به خدا نزديك مي كند، نعمت بزرگي است كه در اين بيان نوراني رسول اكرم(ص) معادل پذيرش اسلام شمرده شده است.

      چرا گريه ام نمي گيرد؟

      آيت الله حاج سيدحسين يعقوبي قائني نقل مي کند که به دلم گذشت 40 روز زيارت عاشورا بخوانم و از حضرت سيدالشهدا(ع) درخواست کنم محبتى دائمى و فوق العاده عنايت فرمايند. از اين رو به قصد اينكه به محبت خداى متعال برسم، مشغول ختم زيارت عاشورا شدم. در ضمن آن اربعين نيز حالات فوق العاده اى داشتم و از عنايات زيادى برخوردار شدم. از جمله يك روز هنگامى كه به حرم مشرف شدم، برخلاف هر روز اصلا گريه ام نگرفت. مصائب آن بزرگوار و اهل بيت مظلومش را تصور كردم، باز گريه ام نگرفت. هرچه توجه كردم و كوشيدم گريه كنم، اشكم جارى نشد. ناراحت شدم و عرض كردم: خدايا! چرا من گريه ام نمى گيرد؟ بلافاصله گويا كسى گفت: مگر تاكنون گريه هايت از خودت بود؟ همين كه به اين معنا التفات پيدا كردم، حالت عجيبى به من دست داد و متوجه شدم كه اين گريه ها از من نبوده و تاكنون ديگرى مرا مى گريانده است. سپس درك كردم كه اصلا هيچ چيز از خود ندارم.

       

      پرسش: آيا «اول» و «آخر» بودن خداوند که در آيه 3 سوره حديد آمده با زمان و مكان مرتبط است؟

      پاسخ: توصيف خداوند به اول و آخر كه در قرآن آمده، تعبير لطيفي است از ازليت و ابديت او كه اين امر هم ارتباطي با زمان ندارد، بلكه مربوط به مرتبه وجودي خداوند است. به اين معنا كه ذات الهي داراي مرتبه اولين و بدون هر نوع سباقه عدم و نبودن است و همچنين لاحقه عدم و نبودن هم براي او متصور نيست، زيرا مي‏دانيم او وجودي است بي انتها و واجب الوجود، يعني هستي اش از درون ذات او است، نه از بيرون، تا پايان گيرد يا آغازي داشته باشد، بنا بر اين از ازل بوده و تا ابد خواهد بود. او سرآغاز و ابتداي عالم هستي است كه بعد از فناي جهان نيز خواهد بود.

      اصولا زمان از ويژگي ها و كميت هاي مرتبط با امور مادي است و خداوند كه از هرنوع ماده و ماديت مبراست، نمي تواند در محدوده زمان باشد، به بيان روشن تر زمان خود مخلوق خداوند است، در نتيجه نمي تواند دربردارنده خدا باشد و خدا را در خود جاي دهد و محدود به حدود خود کند؛ بنابراين تعبير به اول و آخر هرگز زمان خاصي را دربر ندارد و اشاره به مدت معيني نيست.

       امير مومنان علي(ع) در اين باره مي‏فرمايد:

      براي اوليت او آغازي نيست و براي ازليت او پاياني نخواهد بود، نخستيني است كه همواره بوده و جاويدي است كه سرآمدي ندارد، آشكاري است كه در باره‏اش نتوان گفت از چه چيز پيدا شده و پنهاني است كه نتوان گفت در كجاست.

      تقدير از شوراي اقامه نماز شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چالوس

      ستاد اقامه نماز استان مازندران در ارزيابي عملکرد اداره ها و دستگاه هاي اجرايي استان، عملکرد شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چالوس را شايسته تقدير دانست.

      بر همين اساس استاندار مازندران و نماينده ولي فقيه دراستان با اهداي لوحي از خدمات تورج اماني مدير منطقه قدرداني کرد.

      دبير شوراي اقامه نماز شرکت پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چالوس درباره اقدام هاي انجام شده در راستاي توسعه و ترويج فرهنگ نوراني نماز گفت: به منظور برقراري اين فريضه عبادي و فرهنگي، با استفاده از نظرها و تجربه هاي اساتيد فرهيخته حوزه و دانشگاه، برگزاري دوره هاي آموزشي در زمينه نماز و امر به معروف و نهي از منکر براي همه همکاران در دستور کار قرار گرفت.

      کامبيز حميدي افزود: حضور معنوي ائمه جماعت صاحب نظر و آگاه به مسائل شرعي و آموزه هاي اخلاقي موجب افزايش حضور همکاران در نماز شده است.

      لجاجت منكران ولايت‏

      «سَأَلَ سائِلٌ بِعَذابٍ واقِعٍ لِلْكافِرينَ لَيْسَ لَهُ دافِعٌ مِنَ اللَّهِ ذِى الْمَعارِجِ معارج-1تا3

      تقاضاكننده‏اى تقاضاى عذابى كرد كه واقع شد. اين عذاب مخصوص كافران است و هيچ كس نمى‏تواند آن را دفع كند. (عذابى) از جانب خداى صاحب درجات.

      شأن نزول

      علامه امينى(ره) مى‏نويسد: حافظ ابوعبيد هروى در تفسير «غريب القرآن» چنين روايت كرده است: پس از جريان «غدير خم» و انتشار مساله جانشينى اميرمومنان(ع) شخصى به نام «جابر بن نضر» نزد پيامبر(ص) آمد و گفت: «از طرف خداوند به ما امر كردى كه گواهى به يگانگى خداوند و رسالت تو بدهيم و نماز و روزه و حج بگذاريم و زكات بدهيم و ما همه را از تو پذيرفتيم، ولى به اينها اكتفا نكردى تا اينكه بازوى پسرعموى خود را گرفته و بلند کردي و او را بر ما برترى دادى و گفتى: «مَنْ كُنْتُ مَوْلاهُ فَعَلىٌّ مَوْلاهُ»، آيا اين امر از طرف توست يا از طرف خدا؟

      رسول خدا(ص) فرمود: قسم به خداوندى كه معبودى جز او نيست، اين امر از جانب خداوند است. وى پس از شنيدن اين سخن به طرف شتر خود روان شد، در حالى كه مى‏گفت: بار خدايا! اگر آنچه محمد(ص) مى‏گويد، راست است، سنگى از آسمان بر ما ببار و يا عذابى دردناكمان ده.هنوز به شتر خود نرسيده بود كه سنگى از جانب خدا بر سر او فرود آمد و از پايين بدنش خارج شد و او را كشت و خداى متعال اين آيه را نازل فرمود: «سَالَ سائِلٌ....»

      تاريخچه لجاجت منكران

      از روزهاى آغاز «نبوت» كه با معرفى «امامت» همراه بود، لجاجت منكران ولايت على بن ابيطالب(ع) به شكل هاى مختلف در بين مشركان و منافقان در مكه و مدينه نمايان گشت، تا اينكه در جريان غدير، خداوند وعده حفظ پيامبر(ص) از شر آن منافقان و جلوگيرى از شرارت آنان را داد: «وَاللَّهُ يَعْصِمُكَ مِنَ النَّاسِ»   «خداوند تو را از شر مردم نگاه مى‏دارد.»

      پيامبر(ص) با صراحت كامل حضرت على(ع) را به همگان معرفى كرد. برخى از منكران در ظاهر تحمل كرده و در پى فرصت بودند، اما يكى از آنان پس از شنيدن آن تاب نياورد و خدمت پيامبر(ص) آمد كه جريان آن در اين آيه ذكر شده است.

      علامه امينى(ره) در الغدير مى‏نويسد: از جمله آيات نازل شده بعد از جريان غدير همين آيه است كه علاوه بر اعتقاد شيعه به آن، جمعى از علماى اهل سنت كه شخصيت آنان مورد تصديق است، آن را در كتاب هاى تفسير و حديث ثبت و ضبط كرده‏اند.

      برخى از مفسران «4» نزول آيه 33 سوره انفال را نيز در اين باره دانسته و گفته‏اند: آن آيه نقل سخن همين شخص است كه گفت: خدايا، اگر اين (جانشينى)حضرت على(ع) از جانب تو آمده و حق است، از آسمان بارانى از سنگ بر ما ببار يا عذاب دردآورى بر ما بفرست.ولى برخى آن را آيه‏اى مستقل دانسته‏اند كه نشان دهنده عناد و لجاج در مقابل اصل نبوت بوده و لجاجت يكى از منكران نبوت را تصوير كرده است.

       

      شهيد حبيب الله محمودزاده

      شهيدحبيب الله محمودزاده سال 56 وارد شرکت ملي نفت شد. با آغاز جنگ تحميلي عراق عليه ايران، در جبهه ها حضور يافت و در همان اوايل جنگ زخمي شد. پس از بهبود يافتن با وجود مخالفت اطرافيان مجدداً به جبهه ها رفت و چون رضايت خدا را در جهاد در راهش مي ديد تا آخرين لحظه اي كه زنده بود و مي توانست به مبارزه با دشمن بعثي پرداخت و در 7 اسفند سال 59 به درجه رفيع شهادت نائل شد.«سفارش اكيد شهيد قبل از شهادت به همسرش، تربيت صحيح و درست فرزند بود».

      جايزه مسابقات اينترنتي

        پرسش: شرکت در مسابقات اينترنتي که با جواب دادن به پرسش ها، جايزه دريافت مي شود، جايزه است؟

       پاسخ: اگر شرکت در مسابقه رايگان باشد و همچنين اگر براي شرکت در مسابقه مبلغي از سوي برگزارکننده آن دريافت و بعد از مالکيت مبلغ، جايزه از سوي او به برنده پرداخت شود، اشکال ندارد، اما اگر از بازنده پولي دريافت و به برنده پرداخت شود، بنا بر احتياط جايز نيست.

      اصلاح سبک زندگي

      کتاب «اصلاح سبک زندگي» دربردارنده بيانات حجت الاسلام والمسلمين محسن قرائتي است. استاد قرائتي در اين اثر درباره راه و رسم زندگي و جنبه هاي قرآني آن سخن مي گويد و پيشنهادهايي براي اصلاح سبک زندگي و الگوي مصرف به مردم و سازمان ها دارد.

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5153.jpg

      گردشگران نوروزي مي توانند موزه هاي نفت ايران را ببينند

      صنعت نفتِ دیدنی

      راحله خالقي  صنعت نفت از ديرباز تاكنون به منظور ارتقاي سطح آگاهي علمي و فرهنگي نيروي انساني خود، علاوه بر آموزش، تمهيدات و برنامه هاي متنوعي را براي پر كردن اوقات فراغت آنها و خانواده هايشان در نظر مي گرفت. اين برنامه ها تنها به كاركنان شاغل اختصاص داشت و اين امر زمينه آشنايي بيشتر كاركنان و خانواده هايشان را با يكديگر و مهم تر از آن با حوزه فعاليت صنعت نفت در مناطق مختلف بيشتر كرد. اين پيشامد و گردهمايي ها هرچند مختصر و كوتاه نقش مهمي در افزايش درك متقابل كاركنان، تبادل دانش و معرفي دستاوردها و توانمندي هاي آنها ايفا مي كرد؛ اما شناخت از اين صنعت تنها به ساكنان اين جزيره نفتي اختصاص داشت و محدوديت هاي موجود و شرايط راهبردي و حساس اين جزيره، شرايط  را براي ورود ديگر ساكنان سخت مي كرد. با گذشت زمان و تغيير ديدگاه ها و با تكيه بر لزوم تبادل همكاري به منظور افزايش سطح آگاهي و تاكيد بر اهميت امر آموزش، دروازه هاي اين جزيره با كليد طلايي موزه هاي صنعت نفت روي عموم مردم گشوده شد. بازخورد گشايش اين دروازه ها، آشتي مردم با صنعتي بود كه سال ها زندگي آنها را تحت تاثير قرار داده بود، بي خبر از آنچه در اين صنعت گذشته بود... خوب يا بد؛ اما قضاوت به واسطه موزه ها به دست آنها سپرده شد. ماحصل آن فزوني شوق يادگيري، تعامل سازنده، تحسين و ستايش مخلوقات دست بشر، سفر به گذشته و يادآوري خاطرات تلخ و شيرين، تقدير و تمجيد سال ها كار طاقت فرسا و پرمشقت و فراهم آوردن موقعيتي براي سپري كردن اوقاتي خوش و سازنده براي علاقه مندان و بازديدكنندگان بود.  موزه نفت سبزوار و موزه هاي نفت آبادان «بنزين خانه» و «كارآموزان» كه ديري نيست از گشايش آنها مي گذرد، در سال جديد پذيراي گردشگراني خواهند بود كه مشتاقانه به دنبال دانستن هستند. در هريك از اين موزه ها با توجه به كاركرد قبلي آنها، مستندات تاريخي جذابي به نمايش گذاشته شده كه ذهن خلاق و پوياي آنها را به چالش مي كشاند.  موزه پمپ بنزين تهران نيز در سال 98 به جمع ديگر موزه هاي نفت خواهد پيوست و شانه به شانه آنها، روزهاي نوروزي گردشگران را بهاري خواهد كرد.

      موزه نفت سبزوار

      در سال 18 شمسی جایگاه عرضه فراورده های نفتی در شهر سبزوار از سوی شرکت نفت انگلیس و ایران خریداری و با عنوان جایگاه شرکتی تا سال 47 مورد بهره برداری قرار گرفت. پس از تصویب هیات مدیره شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران، مقرر شد جایگاه شرکتی غیرعملیاتی سبزوار به موزه ای دائمی تبدیل شود. از سال 74 این جایگاه با مساحتی حدود 500 مترمربع با هدف ترویج فرهنگ بهینه سازی مصرف سوخت و نمایش بخشی از فعالیت های صنعت نفت به موزه تغییر کاربری داد و در سال 82 با همت کارکنان شرکت پخش فراورده های نفتی منطقه سبزوار رسما به بهره برداری رسید. در موزه نفت سبزوار، بیش از210 قلم شی شناسایی، ثبت و کدگذاری شده که از جمله آنها می توان به لوازم ابزاردقیق، لوازم آزمایشگاهی، آتش نشانی، پالایشگاهی، پمپ های روغن و بنزین، ولو، موتورهای دیزلی و انواع پیمانه اشاره کرد.

       نشاني: استان خراسان رضوي، سبزوار، بلوار دكتر علي شريعتي

      ساعت بازديد: 15 الي 20

      روزهای بازدید: 2 الی 12 فروردین ماه

      موزه نفت كارآموزان آبادان 

      آموزشگاه حرفه اي (ARTISAN SCHOOL) كه به كارخانه كارآموزان نيز شهرت داشت، در سال 12 خورشيدي برابر با 1900 ميلادي در دوره رياست جان كدمن بر شركت نفت انگليس و ايران به عنوان نخستين مركز آموزش فنون تخصصي صنعت نفت در خاورميانه و سومين مركز آموزش در جهان پس از كالج نفت در منچستر انگلستان و انستيتوي فني واشنگتن تاسيس شد. اين آموزشگاه كه ابتدا در مساحت 5 هزار مترمربع تاسيس شد و بعدها تا 11 هزار متر توسعه پيدا كرد، نخستين گام را براي تربيت و آموزش نيروي فني ايران برداشت و كارآموزان را در رشته هايی چون زبان، برق، ساختمان، مكانيك، تراشكاري، جوشكاري، نقشه كشي و لوله كشي ساختمان، حسابداري، ماشين نويسي، خياطي و نقشه برداري تربيت كرد. كارآموزان پس از گذراندن يك دوره پنج ساله همراه با دستمزد روزانه كه دو سال ابتداي آن در آموزشگاه و سه سال ديگر آن در پالايشگاه بود، بر اساس هوش، استعداد و توانايي، به عنوان كارگران فني در ميان واحدهاي مختلف پالايشگاه آبادان تقسيم مي شدند و به درجه كارمندي ارتقا مي يافتند. اين آموزشگاه كه نقش موثر و تعيين كننده اي در شكل گيري ساختار جديد اجتماعي شهر آبادان داشت، پس از دو دهه تعطيلي با همت مديران نفت و طرح موزه هاي صنعت نفت دوباره جان گرفت و رسما در دي سال 97 افتتاح شد.

       نشاني: استان خوزستان، آبادان، بلوار مرحوم دهداري، روبه روي ورزشگاه تختي

      ساعت بازديد: 9 الي 22

      روزهاي بازديد: 2 الي 12 فروردين ماه

       

      موزه بنزين خانه آبادان

      جایگاه قدیمی سوخت آبادان با استناد به برخى سوابق به عنوان نخستین جایگاه سوخت در ایران در سال 1306شمسی (1927 میلادی) در مرکز شهر آبادان احداث شد. این مکان، ابتدا برای توزیع و فروش نفت سفید مورد استفاده قرار می گرفت و حلب های پر شده از مواد نفتی در آن به فروش می رسید.

       با گذشت زمان و با ورود اتومبیل، این جایگاه به پمپ بنزین تبدیل شد. هنگام سوختگیری در این پمپ بنزین، ابتدا فراورده های نفتی که در مخازن پرچی نگهداری می شد، با استفاده از تلمبه های دستی به ظروف پیمانه ای منتقل و سپس براساس نیاز هر مصرف کننده، سوخت به وی تحویل داده می شد. پس از موافقت وزیر با راه اندازی موزه های نفت در آبادان، این مکان جزو اولویت های صنعت نفت برای موزه شدن قرارگرفت. به همین منظور، فاز مطالعاتی و پژوهشی این پروژه و به موازات آن، شناسایی و گردآوری اشیا و اسناد قدیمی مرتبط در سراسرکشور، به ویژه مناطق عملیاتی نفتی آغاز و پس از ماه ها کار مستمر و شبانه روزی، این موزه رسما در دي سال 95 به بهره برداري رسيد.

       نشاني: استان خوزستان، آبادان، پارك شهرداري، جنب پمپ بنزين، روبه روي شوراي شهر

      ساعت بازديد: 9 الي 22

      روزهاي بازديد: 2 الي 12 فروردين ماه

       

      وزير نفت تاکيد کرد:

       ضرورت راه اندازي موزه ها و حفظ ميراث صنعت نفت در مسجدسليمان

      وزير نفت، عمليات راه اندازي موزه ها و حفظ ميراث قابل عرضه صنعت نفت در مسجدسليمان را ضروري عنوان کرد و گفت: بسياري از اولين هاي اين شهر، جنبه ميراثي دارند که بايد حفظ و در معرض ديد عموم قرار گيرند. زنگنه عصر روز پنج شنبه، 16 اسفند، در نشست هم انديشي با مسؤولان شهر مسجدسليمان با اشاره به فرصت فراهم شده براي ديدار از اين شهر گفت: امروز به دليل احترام به مردم اين شهر، به مسجدسليمان آمدم و براي توجه به اين منطقه در بالاترين سطح اعلام آمادگي مي کنم. وزير نفت، مسجدسليمان را مهد و پرورشگاه بسياري از داشته هاي صنعت نفت ايران و صنعت نفت انگليس دانست و گفت: در حال حاضر تجهيزات نخستين چاه اکتشافي نفت در مسجدسليمان به عنوان نماد شرکت نفت BP در اين شرکت نگهداري مي شود.

      وي با اشاره به شکل گيري نظام اداري و صنعتي مدرن براي نخستين بار در مسجدسليمان گفت: نبايد افسوس گذشته را خورد، بلکه بايد به آينده نگاه کرد. همان طور که هم اکنون نشانه هاي بسيار جدي از اميد براي آينده در فعاليت هاي مردم مسجدسليمان مي بينم و با تمام قوت به آنها کمک مي کنيم تا ثروت و اشتغال براي مردم اين منطقه ايجاد شود. زنگنه، عمليات راه اندازي موزه ها و حفظ ميراث قابل عرضه صنعت نفت در مسجدسليمان را ضروري دانست و گفت: خيلي از اولين هاي اين شهر از جمله پالايشگاه بي بي يان و نيروگاه برق تنبي، جنبه ميراثي دارند که بايد حفظ، مرمت و نگهداري شده و در معرض ديدم عموم و مورد بهره برداري در صنعت گردشگري قرار گيرد. وزير نفت ضمن يادآوري تأسيس شرکت هاي بهره برداري مناطق نفت خيز جنوب در سال 77 تأکيد کرد: اگرچه در آن زمان توليد نفت مسجدسليمان قابل مقايسه با ديگر مناطق نفت خيز جنوب نبود، اما وقتي موضوع توليد نفت مطرح مي شود، نمي توان نام مسجدسليمان را ناديده گرفت. به همين دليل به تأسيس شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان در کنار چهار شرکت ديگر اصرار کردم تا از اين طريق به توسعه اين شهر کمکي کرده باشم.

       

      در صورت تزريق منابع مالي

      بزرگترین موزه صنعت نفت سال ۹۸  در مسجدسلیمان  به بهره برداری می رسد

      اکبر نعمت الهي، مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت در حاشيه بازديد وزير نفت از موزه هاي نفت شهرستان مسجدسليمان اتمام عمليات اجرايي موزه بزرگ صنعتي بي بي يان را نيازمند تزريق منابع مالي از سوي شرکت ملي نفت ايران عنوان کرد و گفت: هم اکنون عمليات احداث سالن و ساختمان اصلي موزه بي بي يان به عنوان نخستين پالايشگاه محلي خاورميانه با حدود 3500 مترمربع به اتمام رسيده، اما در ادامه مسير عمليات اجرايي اين موزه و چيدمان اشيا و تجهيزات آن با کمبود بودجه مواجه هستيم. به گفته نعمت الهي، طرح ايجاد موزه بزرگ صنعتي بي بي يان در سايت پالايشگاه بي بي يان و با موضوع اکتشاف، حفاري و توليد طراحي شده که در صورت تأمين اعتبارات لازم، در شش ماه اول سال آينده به بهره برداري مي رسد. مدير موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت کشور به تاريخچه احداث اين بنا نيز اشاره کرد و گفت: کارخانه گوگردسازي بي بي يان که به اختصار LDU نيز خوانده مي شود، در سال 1932 ميلادي از سوي شرکت نفت انگليس و ايران براي توليد فراورده هاي نفتي تاسيس شد. پالايشگاه بي بي يان تا حدود 50 سال گذشته مورد بهره برداري قرار مي گرفت و از آن تاريخ به بعد، به علت عدم احتياج به فراورده هاي آن، از مدار توليد خارج شد.

      اکبر نعمت الهي به تاکيدات وزير نفت مبني بر سرعت بخشي به راه اندازي موزه هاي نفت مسجدسليمان نيز اشاره کرد و گفت: در صورت تأمين بودجه مور د نظر از سوي شرکت ملي نفت ايران، اين آمادگي در مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت وجود دارد تا عمليات اجرايي احداث موزه هاي نفت اين منطقه را در کوتاه ترين زمان به پايان برساند.

       

      برگزاری نمايشگاه رونمايی از اسناد تاريخی مديريت اكتشاف

      نمايشگاه «رونمايي از اسناد تاريخي و ارزنده مديريت اكتشاف در چهلمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي» با همكاري مركز اسناد موزه هاي صنعت نفت برگزار شد.

      در اين نمايشگاه كه در محل لابي ساختمان مركزي وزارت نفت از 19 تا 22 اسفند ماه برگزار شد، مجموعه اي از اسناد و مدارك شامل گزارش ها، نقشه ها، اقلام، ابزار و ادوات قديمي در حوزه زمين شناسي و نقشه برداري كه با همكاري مركز اسناد صنعت نفت مورد بررسي و ارزشيابي قرار گرفت، به نمايش درآمد. به گفته رييس پايگاه داده مكاني اداره نقشه برداري مديريت اكتشاف، گزارشات اشتوت كلاين و آرنولد هايم با قدمت بيش از 60 سال از جمله اين اسناد است.

      ميترا جهانيان با اشاره به تنوع بسيار و قدمت بالاي 80 تا 90 سال برخي از اشيا و اسناد به نمايش درآمده در اين نمايشگاه مي افزايد: اسنادي از شركت نفت انگليس و ايران، آرم ها و لوگوهاي شركت نفت انگليس و ايران و شركت سهامي نفت ايران، قديمي ترين دوربين هاي عكسبرداري هوايي، شيشه فيلم عكس هوايي و دستگاه استروسكوپ براي ديدن سه بعدي عكس ها، از جمله اين موارد هستند. 

       

      صنعت نفت، وامدار مسجدسليمان

       

      سحر سعيديان    نخستين تحرکات اکتشاف نفت در منطقه خاورميانه از پهنه خوزستان آغاز شد و حاصل کاوش هاي سنتيتي مرينولدز و شرکت نفت انگليس و ايران به کشف نفت در چاه نمره يک مسجدسليمان انجاميد. در واقع کشف اين چاه نفتي با ايجاد تحولي بزرگ در اقتصاد ايران، زمينه ساز انجام اقدام هاي توسعه اي و مطالعات دقيق تر در باب دستيابي به منابع عظيمي از نفت و گاز در گستره مناطق نفت خيز جنوب کشورمان شد تا با وامدار کردن حيات اقتصادي کشور به خود، نام مسجدسليمان را بر پيشاني صنعت پرآوازه نفت ايران حک کند.

      با گذشت بيش از 110 سال از روزهاي اوليه کشف طلاي سياه در اين منطقه و با وجود کاهش توليد نفت، مسؤولان امر بر آن شدند تا با حفظ و صيانت از ميراث تاريخي و ارزنده اين صنعت، رونق و شکوه از دست رفته مسجدسليمان را در قالب توسعه گردشگري بازگردانند.

      بر همين اساس، طرح راه اندازي موزه هاي صنعت نفت که مقدمات آن از سال 92 و با تدابير بيژن زنگنه، وزير نفت آغاز شد، در روندي چند ساله و با ممارست و تلاش جمعي از مديران ارشد نفتي و فعالان عرصه ميراث فرهنگي و تاريخي و با در نظر گرفتن پنج نقطه در شهرستان مسجدسليمان فعاليت خود را ادامه داد.

      چاه نمره يک، چشمه هاي نفتي سي برنج، نيروگاه تمبي، کارخانه تقطير و گوگرد سازي بي بي يان و کارخانه تقطير نمره 9، از جمله اماکني بودند که با هدف مشارکت در توسعه صنعت گردشگري، حفظ ميراث ارزشمند و کهن صنعت نفت، رونق کسب و کار، کمک به توانمندسازي نيروهاي بومي منطقه و بازآفريني جايگاه اين شهرستان در دستور کار مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت کشور قرار گرفت.

      در حال حاضر، ساخت بناي اصلي موزه بزرگ بي بي يان که به عنوان بزرگترين موزه صنعتي کشور با وسعت 3500 مترمربع شناخته مي شود، پايان يافته و در صورت تامين بودجه لازم از سوي شرکت ملي نفت ايران، چيدمان اشيا و تجهيزات موزه اي آن پس از مرمت و بازسازي در گام بعدي آغاز خواهد شد.

    • media/image/2019/03/2000-1441/5154.jpg

      روايتي از بحران در ملي شدن صنعت نفت(قسمت پاياني)

      حذف مصدق و  نفوذ غول های نفتی

      چنانکه گفته شد، با کودتاي 28 مرداد و سرنگوني دولت ملي، نهضت ملي نفت که خاستگاه مردمي داشت و مي رفت تا پايان بخش سلطه بر منابع نفتي ايران باشد، يکباره در محاق رفت. در نتيجه بار ديگر راهي هموار در برابر قراردادهاي استعماري گشوده شد.زاهدي در شرايطي بر کرسي نخست وزيري نشست که مصدق، نخست وزير دولت ملي، در دادگاه نظامي پشت ميز اتهام نشسته و به اتهام دروغين «خيانت» جريان محاکمه را مي گذراند!اقامت دو ماه و نيمه در بازداشتگاه، همچنين مدت 3 سال در زندان و بالاخره تبعيد، کيفر مبارزات او بود!! کسي که با مردم و براي مردم بذر نهضت ملي نفت را پاشيد و با تلاش بسيار آن را در حد يک نهال شکوفا کرد.حالا دولت فرمايشي زاهدي بود که به فرمان شاه، مسؤوليت خشکاندن اين نهال نورسيده را به عهده مي گرفت و آن دستاورد گرانبها را به فراموشي مي سپرد.او به صحنه قدرت آمد تا به سفارش اربابان خود قراردادهاي نفتي، از نوع استعماري را که با ملي شدن نفت در 29 اسفند 1329 ساقط شده بود، بار ديگر احيا و ميادين نفت را صحنه تاخت و تاز قدرت هاي خارجي کند.دولت وقت به نخست وزيري فرد دست نشانده اي چون زاهدي، براي انجام اين ماموريت بهانه کافي هم داشت؛ بروز بحران سياسي و اقتصادي در کشور، ناشي از عواملي چون قطع جريان نفت و کودتا، از جمله آن بود.از اين رو زمينه ايجاد مجدد با دولت هاي آمريکا  و انگلستان خيلي زود فراهم شد. زاهدي در 5 شهريور سال 32 دولت خود را وارث خرابي ها و نابساماني هاي اقتصادي وانمود و چنين اعلام کرد که دولت مصدق بيش از 200 ميليون دلار براي ايران قرض به جا گذاشته و نيز مبلغ 50 ميليون دلار از ذخاير پشتوانه اسکناس را به مصرف رسانده است.

       

      او تنها راه نجات از اين مخمصه را در توليد نفت و عايدات آن جست وجو مي کرد تا آنجا که يک کميسيون فني را به منظور ارائه مشاوره به دولت در خصوص مسائل نفتي تشکيل داد. اين امر، از مراتب علاقه مندي او به گشودن فصل جديدي از روابط با کشورهاي انگلستان و آمريکا حکايت مي کرد. اين ابراز تمايل از سوي دولتمردان آن دو کشور به شدت مورد اقبال قرار گرفت.

       

      اميد اليزابتي

      «اليزابت»، ملکه انگلستان در مراسم افتتاحيه مجلس اين کشور اظهار اميدواري کرد که روابط ايران و انگلستان از نو تجديد شود. چنانکه «آنتوني ايدن» نيز آمادگي دولت جديد ايران را به تجديد روابط به فال نيک گرفت و از همراهي دولت آمريکا در اين خصوص خبر داد.

      آمريکايي ها براي بهره برداري از شرايط پيش آمده با وعده اعطاي کمک اقتصادي به مقدار 25 ميليون دلار نماينده اي را براي مذاکره با زاهدي، روانه ايران کردند. راه حل نهايي که پس از مذاکرات فراوان، براي مشکل نفت ايران در نظر گرفته شد، اين بود که غول هاي نفتي گردهم و گروه نيرومند و بزرگي را به عنوان کنسرسيوم بين المللي تشکيل دهند.

      در اين کنسرسيوم 5 شرکت آمريکايي به نام هاي «استاندارد اويل»، « نيوجرسي»، «سوکوني واکيوم»، «گلف» و شرکت «نفت تگزاس» شرکت داشتند که هر يک از سهم يکسان 8 درصدي (در مجموع 40 درصد) برخوردار شدند. همچنين شرکت هاي ديگري نيز از کشورهاي انگلستان، فرانسه و هلند در اين کنسرسيوم صاحب سهم بودند که عبارت بودند از: شرکت نفت انگلستان B.P با 40 درصد سهام، شرکت هلندي رويال داچ شل با 14 درصد سهام و شرکت نفت فرانسه با 6 درصد سهام.

      همان طور که گفته شد، اين بزرگ ترين و بانفوذترين گروه شرکت هاي خصوصي بود که در رابطه با نفت ايران در قالب يک کنسرسيوم گردهم مي آمد.

      از آنجا که حضور شرکت هاي آمريکايي در اين کنسرسيوم، مخالف قانون ضد «تراست» اين کشور شناخته مي شد، دادستان کل آمريکا به سفارش دولت اين کشور و با جلب موافقت شوراي امنيت ملي، استثنائا اجازه داد که 5 شرکت بتوانند بدون هيچ گونه محدوديتي در ايران، اهداف خود را دنبال کنند!

       

      ورود کنسرسيوم

      کنسرسيوم بين المللي نفت به نمايندگي «هواردپيج»، معاون رياست هيات مديره شرکت نفت استاندارد نيوجرسي و دولت ايران به نمايندگي دکتر علي اميني، وزير دارايي ايران، طي مذاکرات طولاني قرارداد نفتي يا قانون فروش نفت و گاز را تنظيم و امضا کردند. اين قرارداد که براي يک دوره اصلي 25 ساله و سه دوره تمديدي 5 ساله در مجموع 40 سال منعقد شد، به رغم مغايرت پاره اي اصول همچون مدت قرارداد، تسهيم منافع و اعمال منافع و اعمال حاکميت بر منابع مالي، با اصل ملي شدن صنعت نفت، در روز 29 مهر سال 33 با 113 راي موافق از مجموع 120 راي به تصويب هجدهمين دوره مجلس شوراي ملي ايران و در يک هفته بعد مجلس سنا، رسيد.

      به موجب قرارداد کنسرسيوم، شرکت ملي نفت ايران متعهد مي شد که 25 ميليون ليره به عنوان غرامت و بهاي دارايي هاي مربوط به پخش و پالايشگاه کرمانشاه به شرکت نفت انگليس و ايران بپردازد. از سوي ديگر در متن قرارداد، ذکر شده بود که تا مدت 10 سال، سالانه 6 ميليون و 700 هزار ليره از بابت تاسيسات استهلاک نشده حوزه قرارداد به شرکت نفت انگليس و ايران پرداخت شود. فرمول حقوقي که در اين قرارداد از سوي طرفين پذيرفته شد، اين بود که هر يک از اعضاي کنسرسيوم بين المللي به عنوان خريداران نفت، قراردادي را با شرکت ملي نفت ايران به عنوان مالک منابع نفتي و دولت امضا کنند. نفت خام استحصال شده از سوي اين شرکت به اعضاي کنسرسيوم فروخته شود و آنان نيز نفت خام را در بنادر ايران به قيمت مناسب در اختيار مشتريان قرار دهند. 50 درصد درآمد به عنوان ماليات به دولت ايران پرداخت شود و شرکت ملي نفت ايران نيز وجوهي را در قالب عنوان «پرداخت مشخص» که معادل يک هشتم بهاي نفت خام است، دريافت کند.

      البته آنچه از بابت «پرداخت مشخص» به شرکت ملي نفت ايران پرداخت مي شد، در پايان سال از حساب ماليات دولت کسر مي شد، به طوي که درآمد ايران از همان 50 درصد تجاوز نمي کرد؛ البته بعدها اين شيوه به گونه اي ديگر تغيير يافت و «پرداخت مشخص»  جزو اقلام هزينه، در نظر گرفته شد.

      در برخي از مواد مهم اين قرارداد به اختصار چنين آمده است:

      -براساس ماده 3 قرارداد، اعضاي کنسرسيوم يک شرکت اکتشاف و توليد و يک شرکت تصفيه به نام شرکت هاي عامل طبق قوانين کشور هلند تاسيس کرده و متعهد مي شوند اين قرارداد را به امضاي شرکت هاي عامل برسانند. اين شرکت ها بايد در ايران به ثبت رسيده و هيات مديره هر شرکت از 7 عضو تشکيل شود که دو نفر از آنها را شرکت ملي نفت ايران تعيين خواهد کرد.

      ماده 4 اين قرارداد نيز اشاره به آن داشت که شرکت اکتشاف و توليد، حقوق و اختيارات لازم را براي عمليات اکتشاف، حفاري، توليد، استخراج و برداشت نفت خام و گاز طبيعي، انبار کردن نفت و مشتقات آن و حمل و نقل و تحويل اين مواد به کشتي خواهد داشت.

      در جزء «ب» ماده 41 قرارداد کنسرسيوم چنين آمده است: هيچ گونه اقدام قانونگذاري يا اداري يا هر عمل ديگري از هر قبيل از طرف ايران با مقامات دولتي در ايران (اعم از مرکزي و محلي) قرارداد را الغا نخواهد کرد و در مقررات آن اصلاح يا تغييري به عمل نخواهد آورد و مانع و مخل حسن اجراي آن نخواهد شد. الغا يا اصلاح يا تغيير مزبور فقط در صورت توافق طرف هاي اين قرارداد ممکن خواهد بود.

      -براساس ماده 6 قرارداد، شرکت ملي نفت بايد تمامي موجودي هاي انبارها و مصالح و کليه ماشين ها و دستگاه هاي متحرک و کليه وسايل حمل و نقل موتوري و تمامي افزارها و دستگاه هاي حفاري را به استثناي اقلام مربوط به بخش داخلي، به شرکت هاي عامل تحويل دهد.

      با انعقاد قرارداد کنسرسيوم، اصل حاکميت مردم ايران بر منابع ملي که اساس ملي شدن صنعت نفت را تشکيل مي داد، تحقق نيافت و همچنان تسلط قدرت خارجي در ذخاير ملي ايران، آن هم در قالب يک شرکت چند مليتي که بزرگ ترين کنسرسيوم بين المللي به شمار مي رفت، راه خود را طي مي کرد.

      شرکت ملي نفت ايران در برابر کنسرسيوم، تنها عنوان مالک را يدک مي کشيد و از حقوق و اختياراتي برخوردار نبود. زاهدي، نخست وزير وقت، از پيش براي هموار کردن زمينه انعقاد اين قرارداد برنامه وسيعي را در سطح کشور تدارک ديده بود. او از طريق پوشش تبليغاتي چنين وانمود مي کرد که قرارداد کنسرسيوم، منطبق بر قانون ملي نفت و متضمن منابع و مصالح ملي کشور است. وي هر کسي را که گمان مي رفت ممکن است به اين قرارداد ديد انتقادي داشته باشد، تحت فشار مي گذاشت و يا توقيف و روانه زندان مي کرد.

      برخورد با منتقدان

      صدها نفر از اعضاي «اتحاديه معلمين ايران» و نيز «مصطفي فاتح» از مديران اجرايي سابق صنعت نفت از جمله کساني بودند که به واسطه اتخاذ موضع مخالف، توقيف شدند. آنچه زاهدي را در اين گونه اقدامات ضدملي مصمم و دلگرم مي ساخت، پشتيباني هاي «آيزنهاور» رييس جمهور آمريکا و نيز شخص شاه بود. آيزنهاور درآستانه تصويب لايحه در مجلس طي پيامي از شاه خواست حمايت خود را از قرارداد دريغ نداشته و ترتيبي اتخاذ کند تا نظر مساعد نمايندگان مجلس نسبت به آن، جلب شود. وي در اين پيام تلاش هاي گذشته شاه را در جهت برقراري ارتباط با آمريکا ستود و خاطرنشان کرد: «من از نزديک تلاش هاي شجاعانه شما را تعقيب مي کردم و مي ديدم که در اين سال هاي سخت گذشته، چه استقامت و ثبات قدمي از خودنشان مي دهيد و اينک حل مساله نفت، گام بسيار مهمي در جهت تحقق آرمان هاي ديرين مردم کشورتان به شمار خواهد آمد!!»

      شاه نيز در اجراي خواست رييس جمهور آمريکا قبل از تصويب لايحه، آن را به نمايندگان توصيه و به آنان گوشزد کرد: هر رايي که عليه اين لايحه داده شود، آن را راي عليه شخص خود محسوب مي کند.

       

      سيل انتقادات به کنسرسيوم

      چنانکه پيش تر ذکر شد، قرارداد کنسرسيوم اصل ملي شدن نفت را که در سال 1329 از سوي نمايندگان مردم در مجلس شوراي ملي صورت قانوني به خود گرفته بود، ناديده مي انگاشت. مغايرت پاره اي از مواد قرارداد کنسرسيوم با ملي شدن صنعت نفت آن اندازه آشکار بود که سهام السلطان بيات براي ايجاد هماهنگي با کنسرسيوم گفت: «ما اساسنامه شرکت ملي نفت را تغيير مي دهيم تا با قرارداد کنسرسيوم انطباق حاصل کند!»

      چرا که کنسرسيوم راسا به تشکيل شرکت هاي عامل براي اکتشاف و توليد و پالايش، طبق قوانين هلند مي پرداخت و ترکيب هيات مديره که تعداد آن 7 نفر بود، به ترتيبي شکل داده شد که نظر ايران در رد يا قبول موضوعي تاثيرگذار بود.

       

      نقد کاشاني به کنسرسيوم

      به نوشته دکتر محمدعلي موحد در کتاب نفت ما و مسائل حقوقي آن، قرارداد کنسرسيوم کوششي بود در راه تلفيق اصولي که کمپاني ها از آن دفاع مي کردند، با اصولي که ايران در نتيجه ملي شدن نفت، خود را ملزم به رعايت آنها مي دانست.

      منتهي آن روز ايران در موقعيتي بسيار ضعيف قرار گرفته بود و برعکس، کمپاني ها در اوج قدرت خود بودند. اين بود که در مقام سازش بين اصول موردنظر دو طرف، کفه ترازو طبعا به نفع طرف قوي تر چربيد،  در نتيجه شرکت ملي نفت ايران در برابر کنسرسيوم به صورت مالک و صاحبکاري درآمد که حقوق و اختيارات خود را به مباشر و کارگزار خود تفويض کرده و از مالکيت به اسمي قناعت کرده باشد. از اين رو بود که موجي از مخالفت در برابر قرارداد کنسرسيوم ايجاد شد.

      آيت الله کاشاني با صدور اعلاميه اي، زاهدي و اميني را که مسؤوليت تنظيم قرارداد را به عهده داشتند، بشدت مورد حمله قرار داد. وي در اين اعلاميه ضمن اظهار تعجب و تاسف از کيفيت قرارداد، ارزيابي خود را از آن چنين ابراز کرد: «نتايج شوم و عواقب سوء اين قرارداد از قرارداد 1312 به مراتب بدتر و ناگوارتر است. متاسفانه عاقدين قرارداد با تبليغات پوچ و بي اساس مي گويند از قانون ملي شدن نفت تخطي نکرده ايم در صورتي که اين سند افتخار و حيات بخش ملت ايران را تصور مي کنند با اين گونه تحميلات يک طرفه مي توانند ملت را در زنجير اسارت و نفع طلبي خود نگه دارند. ملت ايران اجازه نمي دهد سرنوشت حيات اقتصادي وي در خارج از اين مملکت آن هم در لندن معين شود و هرگز قبول نخواهد کرد براي 40 سال ديگر زير نفوذ اقتصادي اجنبي باقي باشد.»دکتر مصدق نيز که در طول برگزاري مذاکرات کنسرسيوم نفت در زندان به سر مي برد، با اتخاذ موضع مخالف، قبول قرارداد کنسرسيوم را از سوي دولت ايران خيانتي آشکار و فاجعه بار به ملت ايران خواند و اظهار داشت: تا ملت خود از معادن نفت بهره برداري نکند، به آزادي و استقلال نخواهد رسيد.شمس قنات آبادي، يکي از نمايندگان روحاني مجلس وقت صراحتا قرارداد کنسرسيوم را مغاير با قانون ملي نفت خواند و اظهار داشت:

      «من معتقدم که اين قرارداد برخلاف قانون ملي شدن نفت است. براي اين که اصل ملي شدن اکتشاف، استخراج و بهره برداري را در دست دولت ايران قرار داده، در صورتي که موافقتنامه کنسرسيوم خلاف اين مطلب تصريح دارد و مي گويد شرکت ملي نفت ايران مي تواند در همه امور از قبيل راه سازي، خانه سازي و کارهاي اداري، مستقيما مداخله کند، مگر استخراج، اکتشاف، بهره برداري و فروش.»

      روزنامه «تهران اکونوميست» با چاپ گزارشي انتقادي، بسياري از نکات قرارداد را مبهم خواند و آن را شگردي براي فريب افکار عمومي ارزيابي کرد. همچنين در بخشي از گزارش اين روزنامه آمده است.

      اصولا قبول اين منت که کنسرسيوم به نفت ايران اعتنايي نداشته و محض کمک به کشور ما حاضر شده است اين قرارداد را ببندد، يک اظهار بي اساس بيش نيست و بنا به دلايل فراوان اقتصادي و سياسي به راه افتادن نفت ايران رو به بازار غرب، اهميت حياتي براي آنها دارد و ملت ايران کوچک ترين منتي به عهده نمي گيرد.»

      مطبوعات و شخصيت هاي خارجي نيز با چاپ مقالاتي به گونه اي ديگر پرده ازاين حقيقت برداشتند. روزنامه «آقشام» چاپ ترکيه در يکي از شماره هاي خود تحت عنوان «ايران در جنگ نفت شکست خورد» چنين مي نويسد: «بين ورود کاردار جديد سفارت انگليس به ايران و محکوميت دکتر مصدق بيش از يک روز فاصله نبود، البته تقارن ورود نخستين ديپلمات جديد انگليسي به ايران و پايان محاکمه دکتر مصدق ممکن است يک امر تصادفي بيش نباشد؛ ولي اين تصادف در ذهن ما اين حقيقت را زنده مي کند که ايران در جنگ نفت شکست خورده و سياست ضدانگليسي مصدق از اين کشور رخت بربسته است.»

      منبع: موج نفت، نوشته احمد راسخي لنگرودي

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5172.jpg

      جاذبه هايي که رنگ و بوي خود را حفظ کرده اند

      ديدني هاي بکر ايران

      ايران پر از مناطق و جاذبه هاي گردشگري است، مکان هايي که گاهي براي رسيدن به آنجا ساعت ها معطلي در ترافيک و شلوغي را به جان مي خريم تا در کنار ديگر مسافران و گردشگران از جاذبه هاي مدنظرمان ديدن کنيم. علاوه بر اين مناطق پربازديد و ديدني کشور پنهاورمان نقاط بکر و دست نخورده اي هم دارد که شايد حتي اسمش را هم نشنيده باشيد. مناطقي که هنوز رنگ و بوي خود را حفظ کرده اند و از شلوغي و سروصداي مسافران در امان مانده اند. مکان هايي که شايد تاکنون جايي در عکس هايتان نداشته اند، اما با شناخت آنها مي توانند داشته باشند. در اين مطلب قصد داريم شما را با نقاط بکر ايران زمين آشنا کنيم. مناطقي که مطمئنا سفري خاطره انگيز را پيش رويتان قرار مي دهند.

      لرستان، دره ني گاه

      اين دره که از حدود 6 کيلومتري درياچه گهر شروع و به روستاي تي ختم مي شود، يکي از جاذبه هاي بکر و دست نخورده ايران است. دره ني گاه يا نگار، در دل ديواره هاي بلند صخره اي سربه فلک کشيده اي خودنمايي مي کند که رودخانه اي پر آب در دل آن جريان دارد. آبشارهايي که در گوشه و کنار اين دره ديده مي شود، زيبايي هاي آن را دوچندان کرده است. اگر عاشق پياده روي هستيد، گشت و گذار در دره ني گاه مي تواند گزينه خوبي باشد، چراکه صداي آب رودخانه و نواي بلبلان در کنار مسير هيجان انگيز اين دره، شما را غرق در آرامش مي کند، تا جايي که متوجه گذشت زمان نمي شويد.

      مسير دسترسي: به استان لرستان و شهرستان درود برويد. از ميدان امام رضا که ميدان اصلي اين شهر است راهي روستاي امامزاده پيرعبدالله شويد و از آنجا به سمت روستاي تي برويد.

      نوشهر، درياچه فراخين

      زيبايي هاي اين درياچه، از جاده پرپيچ و خم و خاطره انگيز چالوس آغاز مي شود. درياچه فراخين در قلب جنگلي خودنمايي مي کند که درختان سر به فلک کشيده اش جلوه اي از زيبايي ها را پيش رويتان قرار مي دهد. براي رسيدن به فراخين مسيري خاکي را بايد طي کنيد که مطمئنا برايتان راحت نخواهد بود، اما به محض ديدن اين درياچه کوچک که بيشتر شبيه به تالابي جنگلي است، با منظره اي سحر انگيز روبه ر و مي شويد که حيرت زده تان مي کند و سختي راه از يادتان مي رود.

      مسير دسترسي: براي رفتن به اين درياچه بايد از جاده چالوس عبور کنيد. بعد از گذشتن از مرزن آباد، در سمت راست جاده کمربندي چالوس به نوشهر، جاده اي فرعي وجود دارد که شما را به سمت روستاي دلسم و پس از آن به روستاي ويسر هدايت مي کند. اين جاده را ادامه دهيد تا پس از گذشتن از رودخانه هاي کم عمق جاده اي به درياچه فراخين برسيد.

      مسجدسليمان، شيمبار

      دشت زيباي شيمبار يا شيرين بهار که در 75 کيلومتري مسجدسليمان قرار گرفته، يکي از زيباترين مناطق طبيعي و تفريحي ايران است. اين دشت با چشمه هاي متعدد، آبشارهاي زيبا و جنگل هاي پوشيده از درختان و بوته هاي وحشي، انواع قارچ و مرکبات، انگور کوهي، توت، انار و سيب و... جلوه اي از زيبايي ها را پيش رويتان قرار مي دهد که از ديدنشان سير نمي شويد. اين جلگه سرسبز، مسير اصلي کوچ عشاير بختياري از مناطق گرم خوزستان به سمت کوهرنگ و زردکوه و مناطق سردسير چهارمحال و بختياري است.

      مسير دسترسي: براي رسيدن به شيمبار بهترين راه دسترسي به اين منطقه مسير تازه تاسيس شهرکرد به مسجدسليمان است.

      مرودشت، تنگ بستانک

      در شهرستان مرودشت و کامفيروز منطقه اي سرسبز و خوش آب و هوا به نام تنگ بستانک وجود دارد که به خاطر زيبايي هاي بي اندازه اش به آن بهشت گم شده مي گويند. اين منطقه سرسبز و خوش آب و هوا  مسير دسترسي با داشتن رودخانه هاي پرآب، درختان انبوه و سر به فلک کشيده چشم هر بيننده اي را مي نوازد و روحش را جلا مي دهد. در اين منطقه حفاظت شده، درختان به قدري تراکم دارند که نور خورشيد به سختي از لابه لاي شاخ و برگ آنها عبور مي کند.

      مسير دسترسي: ابتدا از جاده تهران- قم و جاده اصفهان- شيراز راهي استان فارس و شهر شيراز شويد. سپس از جاده سپيدان- شيراز و پس از عبور از شهرک گويم به منطقه بيضا مي رسيد و از طريق جاده دسترسي به روستاي مهنجان به منطقه تنگ بستانک خواهيد رسيد.

      ييلاق دشت النزه

      گيلان بي شک يکي از استان هاي زيبا و سرسبزي است که مناطق ناشناخته زيادي دارد. ييلاق النزه که در منطقه ييلاقي شاندرمن جا خوش کرده، يکي از اين مناطق کمتر شناخته شده ايران است. اين دشت پهناور دست نخورده که در احاطه کوه هاي سرسبز است، زيبايي طبيعت را به معناي واقعي به تصوير کشيده است. وجود خانه هايي که در اين دشت با تخته و چوب ساخته شده اند بر زيبايي هاي خيره کننده النزه افزوده است. براي داشتن سفري به ياد ماندني مي توانيد راهي اين دشت شويد و چند روزي را رويايي سپري کنيد.

      مسير دسترسي: براي ديدن ييلاق النزه بايد پس از ميدان شهداي شاندرمن به سمت چپ حرکت کنيد تا وارد جاده شاندرمن - النزه شويد. با ورود به اين مسير از روستاهاي سنفيه، چاي خاله، سبل خوار، برزف، بوستون گاه، استه سر، چپرود، معاف، گسکيجان، اولم و بيتم عبور مي کنيد و در پايان دشت النزه را مقابلتان مي بينيد.

      سمنان، کالپوش

      اين منطقه که داراي طبيعتي سرخ و آتشين است، در فصل بهار پر از شقايق مي شود و مناظري خارق العاده پيش رويتان قرار مي دهد. کالپوش در تابستان هم پوشيده از آفتابگردان است. ويژگي هاي خاص اين دشت سطوح زير کشت آن است که برخلاف ديگر مزارع آفتابگردان، آنها را در دشت هاي ناهموار و تپه هاي آبشارگونه طراحي کرده اند.

      مسير دسترسي: براي رسيدن به اين منطقه، پس از طي کردن 460 کيلومتر از مسير تهران به مشهد، با رسيدن به شهر زيباي ميامي به سمت شمال (جاده جاجرم) تغيير مسير بدهيد و به سوي منطقه کالپوش حرکت کنيد. دشت شقايق هاي کالپوش در 160 کيلومتري شمال شهرستان ميامي واقع شده که مطمئنا با ديدنش بسيار هيجان زده خواهيد شد.

      گلستان، راميان

      اين شهر کوچک پرجاذبه که در جنوب استان گلستان قرار گرفته، در دل خود چشمه ساران، آبشارها و جويبارهاي متعددي را جاي داده است. يخچال هاي طبيعي، گله هاي اسب وحشي، دهکده هاي زيباي ييلاقي و جنگل هاي رويايي، بخش کوچکي از طبيعت بکر و دست نخورده راميان است. ديدن جنگل و چشمه زيباي نيلبرگ را که از جاذبه هاي منحصر به فرد اين شهر است، فراموش نکنيد. بازديد از قلعه موران، چشمه گل راميان، چشمه سرخ و آبشار اولنگ هم مي تواند برايتان شگفت انگيز باشد.

      مسير دسترسي: از سمت تهران مسير جاده هراز يا فيروزکوه را در پيش بگيريد و بعد از ساري و گرگان به طرف آزاد شهر برويد. 10 کيلومتر قبل از آزادشهر به پليس راه راميان مي رسيد. از آنجا به سمت خروجي راميان بپيچيد. بعد از طي مسافتي حدود 5 کيلومتر به شهر راميان مي رسيد.

       

       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5168.jpg

      تعطيلات را به دل کودکان بگذرانيم

      تعطيلات نوروزي در پيش است. درست است که ما بزرگترها از اين تعطيلات خوشحاليم و آن را وقت مناسبي براي استراحت سالانه مي دانيم؛ اما کودکان قطعا از ما خوشحال ترند. آنها به دنبال هيجان و شادي و نشاط هستند و بالاترين حد آن را در تعطيلات نوروزي دنبال مي کنند. اگر بتوانيم طوري رفتار کنيم و برنامه ريزي داشته باشيم که دل کودکانمان را شاد کنيم و خاطرات خوشي از تعطيلات را برايشان به يادگار بگذاريم، نقش پدر و مادري مان را خوب ايفا کرده ايم. بهتر است پيش از هر برنامه ريزي شخصي، به چشمان پر از شوق کودکان مان فکر کنيم؛ کودکاني که در اين فرصت به خيلي چيزها دل بسته اند و از ما انتظار دارند تا روزهاي خوبي را برايشان پيش بياوريم؛ اما اگر کمي برنامه ريزي داشته باشيم، هم به استراحت خودمان مي رسيم و هم تعطيلات را به دل کودکانمان خواهيم گذراند. کافي است بدون برنامه وارد تعطيلات نشويم. آنچه پيش روي شماست، نکاتي هستند هر چند کوچک، اما با نتايجي بزرگ؛ نتايجي که مي تواند، هم شادي و هيجان و طراوت را به کودک شما هديه کند و هم اهداف تربيتي و مهارت هاي اجتماعي را در فرصت مغتنم تعطيلات به کودکان شما بياموزد.

       بسياري از بچه ها به يک برنامه از پيش تعيين شده عادت کرده اند، در حالي که بيشتر برنامه هاي روزمره در تعطيلات نوروز به هم مي خورد. بنابراين حفظ برنامه هاي روزمره مربوط به وقت غذا يا ساعت رفتن به رختخواب، کمک خواهدکرد تا بتوانيد ساعتي را که بدن به آن عادت کرده، تا حدي پابرجا نگه داريد.

       گاهي برخي بچه ها وقتي ساختاري وجود ندارد تا به آنها کمک کند که بدانند طي روز چه اتفاقي خواهدافتاد، دچار مشکل مي شوند. پس برنامه هاي روزانه خود را براي کودکتان توضيح دهيد. حتي در مورد بچه هاي کوچک تر مي توانيد با نقاشي کشيدن به آنها نشان دهيد که قرار است روز را چگونه بگذرانيد.

       در تعطيلات سال نو، رفت و آمدها زياد مي شود. خانواده ها و دوستان دور هم جمع مي شوند، همه در مهماني شرکت مي کنند، يا ممکن است چند مهمان در خانه داشته باشند. رو به رو شدن با موضوعات مي تواند براي کودکان خجالتي بسيار دشوار باشد. پدرهاومادرها انتظار دارند بچه ها قادر به اداره کردن اين موقعيت ها باشند، چرا که معتقدند به هر حال اين مهمانان، فاميل و آشنايان هستند! براي آنچه به نظر براي کودکتان مناسب مي رسد، برنامه ريزي کنيد. اگر با گروه هاي بزرگ مشکل دارد، در دل همان گروه بزرگ، گروه کوچکي ايجاد کنيد. مثلا دو تا از پسرعموها يا پدربزرگ و مادربزرگ را کنار بکشيد و گروهي تشکيل دهيد. پيش از هر برنامه، راهکارهايي براي کنار آمدن با مشکلات در نظر بگيريد.

       برخي بچه ها وقتي خود را با همسالان مقايسه مي کنند، از کمبود اعتماد به نفس رنج مي برند. به هر حال ممکن است مثلا دخترعمويي در فاميل وجود داشته باشد که به خاطر گرفتن مدال يا قبول شدن در مدرسه اي بهتر، بشدت از سوي ديگران تحسين شود. مطمئن شويد که قابليت هاي فرزند شما نيز ارائه شده باشد: ممکن است فرزند شما روابط اجتماعي خوب يا مهارت خاصي داشته باشد. به او نقشي خاص به عنوان مثال «عکاس خانواده» را بدهيد.

       چالش مشابه ديگر، وقتي شکل مي گيرد که کودکان با بستگان يا همسالاني رو به رو مي شوند که خانواده هايشان ثروت و قدرت بيشتري دارند، خانه هاي بزرگتر يا هداياي گرانقيمت تر، البته اين چالش ممکن است براي خود شما نيز شکل بگيرد. به هر حال از فرزند خود انتظار نداشته باشيد که احساس خود را انکار کند و درباره اش صحبت نکند. احساسات آنها را پذيرا باشيد و به جنبه هاي مثبت صميميت و نزديک خانواده تان، نقاط قوت آنها و ارزش هايتان اشاره کنيد.

       هيجان بسيار خوب و عالي است؛ اما مي تواند برخي کودکان را بسيار برانگيخته کند. حواستان به نشانه هايي که هشدار مي دهند «کافي است»، باشد و راه مناسبي براي خلوت کردن کوتاه فرزندتان در ذهن داشته باشيد. به عنوان مثال «کودک دو ساله اي به خاطر هيجان زيادي که دارد، جشن تولدش را ترک مي کند تا کمي راه برود و بعد  برگردد»

       وقتي مسافرت مي رويم، معمولا طوري وسايلمان را جمع مي کنيم که گويي مي خواهيم به مريخ سفر کنيم يا به کشوري بيگانه يورش ببريم. بچه ها را در برنامه ريزي براي وسايلي که قرار است همراه خود ببريد، دخيل کنيد و از آنها بپرسيد که چه چيزهايي را دوست دارند همراه خود بياورند. با اين کار، هم عملکردهاي اجرايي مناسب را به آنها آموزش مي دهيد و هم باعث مي شويد که احساس کنند در اين فعاليت سهيم هستند. ممکن است آنها از بازي با وسيله اي که خودشان برداشته اند، احساس رضايت بيشتري کنند.

       مواظب خودتان باشيد! معمولا تعطيلات زمان دشواري براي والدين است. تصميم هايي بگيريد که شرايط را براي شما راحت تر کند. حتما زماني را براي لذت بردن خودتان هم در نظر بگيريد.سپري کردن روزهاي بسيار طولاني، فاصله هاي زياد بين وعده هاي غذايي، فعاليت هاي زياد با افراد بسيار زياد- همه اينها باعث مي شود هريک از ما کمتر از آنچه در حد انتظار و مطلوب است، عمل کنيم. تلاش کنيد لذت ببريد، نه اينکه تنها کارهاي زيادي را به طور کامل انجام دهيد، مطمئن باشيد همگي شما زمان خوشي را در کنار هم خواهيد گذراند.

       

      فوايد پارک رفتن براي کودکان

      مهارت هاي اجتماعي

      کودکان در پارک با خيال راحت مي توانند با کودکان ديگر بازي کنند و در تعامل باشند. آنها دوستان جديدي پيدا مي کنند و مهارت هاي اجتماعي شان افزايش مي يابد، حتي اگر کودکتان خجالتي باشد، فضاي پارک را محيطي امن و بدون تهديد مي بيند و راحت تر  با کودکان ديگر ارتباط برقرار مي کند و به مرور رفتار هاي کمرويي خود را کنار مي گذارد، حتي خود شما به عنوان والدين کودک، مي توانيد با والدين ديگر که کودکان خود را به پارک آورده اند، آشنا شده و از تجربه هاي يکديگر در زمينه پرورش کودک استفاده کنيد.

      تفريح در کنار کودک

      فضاي پارک، يکي از مناسب ترين مکان ها براي بازي با کودک است. هنگام بازي مي توانيد روابط صميمي و نزديک تري با او پيدا کنيد، حتي کودکان نوپا هم مي توانند از بازي در پارک فايده ببرند. اشتياق آنها براي راه رفتن بيشتر مي شود و قدم هايشان را محکم تر برمي دارند.بهتر است هر هفته کودک خود را به پارک ببريد. در ضمن بيشتر پارک ها نزديک کتابخانه ها قرار دارند.قصه گويي در کتابخانه و سپس بازي در پارک را با هم ترکيب کنيد و يک روز عالي براي کودک و خودتان بسازيد.

      فعاليت هاي مناسب کودکان در پارک

      علاقه کودکان به بازي هاي الکترونيکي باعث شده آنها چندان تمايلي به بازي در فضاي بيرون از خانه نداشته باشند، حتي ممکن است آنها ندانند که در پارک چه بازي و تفريحي مي توانند داشته باشند.شما با کمي برنامه ريزي و خلاقيت مي توانيد کاري کنيد که کودکان از فضاي پارک لذت ببرند. در ادامه چند فعاليت جذاب براي تفريح کودکان در پارک را بيان مي کنيم که شما مي توانيد آنها را به صورت خانوادگي انجام دهيد و کودکتان را شاد کنيد.

      وسايل بازي در پارک

      مي توانيد خيلي ساده و بي دردسر، کودکتان را به قسمت وسايل بازي در پارک برده و او از بازي در کنار کودکان ديگر لذت ببرد.

      ترسيم نقشه پارک

      کودک تان را تشويق کنيد تا يک نقشه جالب از پارک بکشد. براي اين کار بايد همراه او در پارک قدم بزنيد و او همه بخش هاي پارک را ببيند و ويژگي هاي مهم و جزييات موجود در پارک را روي کاغذ نقاشي خود ترسيم کند.

      پياده روي

      مي توانيد در کنار کودکتان در پارک، پياده روي کرده و با يکديگر در مورد مسائل مورد علاقه کودکتان صحبت کنيد.با اين کار نه تنها کمي ورزش مي کنيد؛ بلکه ارتباطتان با کودک تان نيز افزايش يافته و با يکديگر صميمي تر شده ايد.

      قايم باشک

      قايم باشک، يکي از جذاب ترين بازي هاي کودکان است. کودکتان را تشويق کنيد تا همراه کودکان ديگر «قايم باشک» بازي کند و اگر کودک ديگري در دسترس نبود، خودتان اين بازي را انجام دهيد.

      مسابقه ورزشي

      مي توانيد مسابقه ورزشي ترتيب دهيد. به عنوان مثال چه کسي مي تواند مسيري را سريع تر بدود. يا در يک دقيقه چقدر مي توان توپ را با پا نگه داشت.مي توانيد از پيشنهاد هاي کودکتان هم استفاده کنيد.

      توجه به طبيعت

      توجه کودکتان را به طبيعت جلب کنيد و اسم درخت ها يا گل هاي مختلف را به او ياد دهيد.يا از او بخواهيد که تصوير يک گل را طراحي کند. در مورد مراقبت از پارک و هر چيزي که در طبيعت وجود دارد، به او توضيح دهيد.

      گَل بازي

      از کثيف شدن لباس بچه ها در پارک و بوستان ها نگران نشويد. حتي خودتان هم به همراه کودکتان گل بازي کنيد.اين بازي يکي از جذاب ترين بازي ها براي کودکان است. اجازه دهيد کودکتان با خيال راحت بازي کند و در عين حال خلاقيت را بياموزد.

      تماشاي ابر ها

      بعضي مواقع هم خيلي راحت و بي خيال روي زمين دراز بکشيد و از کودکتان بخواهيد که همراه تان به آسمان و ابر ها نگاه کند.سپس از او بخواهيد که شکل هاي مختلف ابر ها را که هر لحظه به شکل ديگري در مي آيند، بگويد. اين کار خلاقيت او را بسيار افزايش مي دهد.

      ايمني کودک

      بازي در پارک در کنار فوايدش، خطراتي هم دارد که بايد با مراقبت از کودکتان از آن خطرات پيشگيري کنيد. از اين خطرات مي توان به چند مورد زير اشاره کرد:

      تاب هاي خطرناک

      برخي از صندلي تاب ها، فاقد تکيه گاه هستند و احتمال اينکه کودک نتواند بخوبي تعادل خود را حفظ کند، زياد است.يا حتي ممکن است لباس کودک به گيره هاي کنار صندلي گير کند، بنابراين هنگام بازي مراقب انتخاب نوع تاب باشيد.کودکان بسيار کوچک را روي صندلي هاي بدون تکيه گاه تاب ها قرار ندهيد.در ضمن مراقب باشيد که کودکتان را سوار تاب هايي نکنيد که به اشتباه بسيار نزديک هم قرار گرفته اند.اين کار باعث مي شود، تاب کودکان، هنگام تاب خوردن، به يکديگر گير کند و کودکان صدمه ببينند.

      ارتفاع وسايل بازي

      تحقيقات نشان داده است که وسايل بازي با ارتفاع 5/2متر يا بيشتر، ممکن است باعث سقوط کودکان شود، بنابراين تا جايي که مي توانيد از وسايل بازي کم ارتفاع استفاده کنيد، بويژه اگر کودکتان هنوز خيلي کوچک است. در ضمن وسايل بازي زنگ زده، کودک را در معرض سقوط قرار مي دهد.

       کودکان بزرگتر

      اگر کودکتان بسيار کوچک است، او را کنار وسايل بازي مخصوص خودش ببريد؛ زيرا بازي با کودکان بزرگتر او را به خطر مي اندازد.

      خوراکي هاي خوشمزه براي پارک

      بازي در فضاي باز پارک ها، کودکان را بسيار گرسنه مي کند، بنابراين بهتر است چند نوع خوراکي ساده، اما در عين حال مقوي تهيه کنيد.

      آجيل و ميوه هاي خشک

      از بهترين خوراکي هاي مقوي مي توان به آجيل ها و ميوه هاي خشک اشاره کرد.اين خوراکي ها را بدون زحمت و بدون اينکه خراب شوند، مي توانيد با خود به همراه ببريد.

      ميوه و سبزيجات تازه

      موز و انگور تازه در کنار آجيل نيز گزينه هاي خوبي هستند. اين خوراکي ها انرژي بخش هستند.در ضمن از سبزيجات هم مي توان به هويج اشاره کرد که کودکان نه تنها به آن علاقه دارند، بلکه به دليل فيبر بالا با مصرف آن زودتر سير مي شوند.

      نخود برشته و بوداده

      اين خوراکي، يکي از بهترين تنقلاتي است که مي توانيد خودتان در منزل درست کنيد.براي درست کردن آن، ابتدا نخود ها را بپزيد. سپس به آنها نمک و کمي فلفل بزنيد و به مدت 10 دقيقه در فر در دماي 220 درجه سانتي گراد قرار دهيد.

       

       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5157.jpg

       

      پیشنهاد کتاب هایی برای مطالعه در تعطیلات نوروزی

      غنیمت فرصت بـرای خوانـدن

      مشعل   دیدن فیلم خوب، سریال طنز، یا شنیدن موسیقی های دلنشین، همه اینها حتما در تعطیلات نوروز جذابیت های خاص خودشان را دارند، اما شاید شما هم موافق باشید که هیچ چیز دلچسب تر از خواندن و مطالعه کتاب های مورد علاقه مان در تعطیلات نوروز نیست. در طول سال از کنار ویترین کتاب فروشی ها، از میان شبکه های اجتماعی یا در کپ های دوستانه نام کتاب های زیادی را شنیده ایم که دوست داشتیم وقت داشتیم وآنها را می خواندیم. راستی چرا راه دور برویم همین الان قول می دهم در خانه بسیاری از ما، کتاب هایی در قفسه ها هست که در طول سال می خواستیم آن را بخوانیم، اما به دلیل مشغله های مختلف وقت نشد. تعطیلات عید می تواند فرصت خیلی خوبی برای مطالعه کتاب های نیمه خوانده، یا خوانده شده ای که هر روز جلو چشم مان هستند و یا حتی کتاب های جدید باشد. ما هم می خواهیم در مطالعه شما کمی سهیم باشیم و پیشنهادهایی داشته باشیم و کتاب هایی را معرفی کنیم.

      من او:

      کتاب «من او» نوشته «رضا امیرخانی» و برنده جایزه بیست سال ادبیات داستانی ایران است. رضا امیرخانی نویسنده و منتقد ادبی ایرانی است که مدتی نیز رییس هیات مدیره انجمن قلم ایران بود. وی به غیر از نگارش رمان و داستان بلند و یک مجموعه داستان کوتاه، به تألیف سفرنامه و مقالات بلند تحلیلی اجتماعی نیز پرداخته است. «داستان مربوط به خانواده فتاح از خانواده های ثروتمند و مذهبی تهران قدیم است. حاج فتاح دو نوه اش مریم و علی را بسیار دوست دارد و همیشه سعی می کند لوطی گری را به آنان یاد دهد. داستان بر محوریت علی فتاح می چرخد پسری بزرگوار که عاشق دختر کلفتشان به نام مهتاب است. در پی کشف حجاب مریم به فرانسه می رود و بعد از مدتی مهتاب نیز به پیش او می رود و علی همچنان عاشق است و مهتاب همچنان عاشق است اما... » این کتاب از سوی منتقدان امیرخانی به اثری رمانتیک تشبیه شده است. امیرخانی در این کتاب با نگرشی مذهبی تصوف را موازی با عرفان و عشق زمینی را با موضوعاتی عرفانی فرازمینی در می آمیزد. در بخشی از این کتاب می خوانیم: «در من او خانواده ای اصیل و ایرانی در بستر تاریخ معاصر ایران با شیوه ای نوآورانه تصویر می شود. این اثر یکی از پرخواننده ترین رمان های دهه گذشته است.»

       

      ایران بین دو انقلاب:

      یرواند آبراهامیان استاد ایرانی الاصلِ تاریخ در کالج باروکِ دانشگاه شهر نیویورک است. آبراهامیان در کتاب ایران بین دو انقلاب به تحلیل تأثیرات متقابل سازمان های سیاسی و نیروهای اجتماعی ایران از سده نوزدهم میلادی تا انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ می پردازد. نیروهای اجتماعی را به «گروه های قومی» و «طبقات اجتماعی» تقسیم می کند و با توجه به دستاوردهای جامعه شناسان تأثیرات نظام های سیاسی بر نظام های اجتماعی را بررسی می کند. آبراهامیان کارش را با تبیین ساختار اجتماعی سیاسی دوره قاجار و علل و پیامدهای انقلاب مشروطیت آغاز می کند، با بررسی دوره رضاشاه و سقوط او و سال های بحرانی شهریور ۲۰ تا مرداد ۱۳۳۲ ادامه می دهد و بر این دوره، به ویژه تأثیر و تأثرهای نیروهای سیاسی، تأکید می کند، سال های پس از کودتا را تا آستانه انقلاب اسلامی به انگیزه ریشه یابی علل وقوع انقلاب و نیروهای مؤثر در آن از نظر می گذراند و اهم حوادث و نیروهای سیاسی و اجتماعیِ مؤثر این دوره را تجزیه و تحلیل می کند و این گونه نتیجه می گیرد که علت وقوع انقلاب توسعه ناهمگونی بود که رژیم محمدرضاشاه، خواه ناخواه، درپیش گرفته بود. آبراهامیان با بررسی نقش مهم اسلام و نیز نقش تعیین کننده شخص امام خمینی (ره) در پیروزی انقلاب بررسی اش را به پایان می برد. بی گمان ایران بین دو انقلاب کتابی منحصر به فرد در بررسی تاریخ هفتادساله ایران است.

       

      خاطرات عزت شاهی:

      انقلاب اسلامی رویداد ممتاز سیاسی-اجتماعی وجوه تمایز متعددی با سایر اقران تاریخی خودش از قبیل انقلاب اکتبر 1917 روسیه، انقلاب کبیر فرانسه، انقلاب کمونیستی چین و. . . دارد که می بایست در بازشناسی انقلاب، این وجوه را مطمح نظر قرار داد. در چنین افق تاریخی مشخص و با درنظر داشتن مسائل و فضائلی از این دست است که کتاب «خاطرات عزت شاهی» جایگاه حقیقی خودش را پیدا کرده و قدر و ارزش آن شناخته می شود؛ چراکه این اثر پیش از هر چیز، سندی قاطع برای اثبات این مدعا است و نشان می دهد که چهره ها و جریان های موثر در پیروزی انقلاب اسلامی، به رغم تمامی تنوع و تفاوتی که با یکدیگر دارند، در یک ویژگی با هم مشترک هستند و آن همین خصلت مردمی آنهاست. مخاطبان این کتاب با مرور خاطرات صریح و جذاب عزت شاهی با یکی از شاخص ترین چهره های مبارز و معتقدی آشنا می شوند که در جریان رویارویی قهرآمیزش با رژیم شاه همه شداید و مشکلات را به جان خرید اما از پا ننشست و حتی مهلک ترین ضربه های ساواک و شکنجه های روحی و جسمی طاقت فرسای دوران بازجویی و زندان هم نتوانست خللی در اراده و عزم آهنین او ایجاد کند.

       

      دنیای سوفی:

      کتاب دنیای سوفی با عنوان انگلیسی Sophie’s world کتابی از یوستین گردر، نویسنده نروژی است. این کتاب داستانی درباره تاریخ فلسفه است که به شکل رمان نوشته شده است. یوستین گردر استاد فلسفه در دانشگاه بود و سال ها در برگن فلسفه تدریس کرد. گردر به دنبال متن ساده ای بود تا از طریق آن فلسفه را به راحتی به شاگردانش یاد دهد اما چنین متنی نیافت و به همین خاطر خود در صدد نوشتن کتاب دنیای سوفی برآمد. کتابی که در همان چند سال اول انتشار با استقبال بسیار خوبی روبه رو شد، به بیش از سی زبان ترجمه شد و تاکنون میلیون ها نسخه از آن در سراسر جهان به فروش رفته است. در قسمتی از پشت جلد کتاب دنیای سوفی آمده است: گردر استاد ساده نویسی و ایجاز است. سه هزار سال اندیشه را در ۶۰۰ صفحه می گنجاند و زیرکانه از قول گوته می گوید: «کسی که از سه هزار سال بهره نگیرد تنگدست به سر می برد. » و چه راحت مباحث پیچیده فلسفه غرب را، بی آنکه مبتذل شود، به زبان ساده و شیوا و همه فهم بیان می کند: از جمله بهره جویی مسیحیت را از نظریه های افلاطون و ارسطو، ریشه گرفتن فرهنگ اروپایی را از فرهنگ سامی و هند – اروپایی، هگل را و بحث آنچه عقلی است ماندنی است، و دوران خود ما را و انسانِ محکوم به آزادی را و غیره و غیره.

       

      شطرنج با ماشین قیامت:

      رمان شطرنج با ماشین قیامت یک اثر فلسفی - اجتماعی درباره سه روز از زندگی یک بسیجی هفده ساله در شهری است که توسط عراقی ها محاصره شده است. او دیده بان توپخانه است اما به رغم میل باطنی اش مسؤولیت وانت غذا به او محول می شود و او باید علاوه بر غذارسانی به رزمندگان، به سه نفر از آدم های عجیب و غریبی که شهر را ترک نکرده اند، هم غذا بدهد. عراقی ها به سیستم رادار پیشرفته‏ عربی مجهز شده اند و او به دنبال آن می گردد. این سیستم رادار همان ماشین قیامتی است که نویسنده برای یافتن آن با استناد به سه قسمت از کتاب مقدس قرآن، انجیل و تورات، فلسفه‏ آفرینش انسان و زندگی اش در آخرت را از دیدگاه یک بسیجی نوجوان، روسپی زمان شاه و مهندس بازنشسته‏ ی پالایشگاه آبادان که ترکیبی از گناه و بی گناهی، سادگی و مکاری و تقدس و کفر هستند، بازخوانی می کند. شطرنج با ماشین قیامت نگاه جدید و نوگرایانه به مقوله دفاع مقدس دارد و بیانگر این است که دفاع مقدس زمینه های رشد نسلی را به وجود آورده است. پال اسپراکمن نایب رئیس مرکز مطالعات دانشگاهی خاورمیانه در دانشگاه راتجرز آمریکا این رمان را به انگلیسی ترجمه کرده است. هم اکنون این رمان در رشته زبان و ادبیات فارسی برخی از دانشگاه های آمریکا تدریس می شود.

       

      یادداشت های علم:

      یادداشتهای امیراسدالّله علم از ۱۳۴۷ تا ۱۳۵۶ را می توان به عبارتی فصلی از زندگی روزانه محمّدرضاشاه پهلوی و طرز فکر و نگرش سیاسی و اجتماعی او در این دوره دانست. این یادداشتها از هنگامی آغاز می شوند که شاه به پرقدرت ترین مرحله زندگی سیاسی خود رسیده است. رقیبان سیاسی او یا مرده اند یا دیگر از صحنه بیرون رفته اند. نمایندگان پارلمان نیک می دانند که از سوی دستگاه شاه دست چین شده اند و باید تنها به او سرسپردگی داشته باشند. در نتیجه در مورد مسائلی مانند انتخاب نخست وزیر و وزیران، بودجه، سیاست خارجی و دفاعی، نقش آنان چیزی مگر صحه گذاردن بر تصمیمهای شاه و تکنوکرات های او نیست. از ۱۳۴۱ ( ۱۹۶۲ ) به بعد، سیاست خارجی، دفاعی و مسائل نفتی را شاه شخصا سرپرستی می کند و متصدیان امر مستقیم به او گزارش می دهند و از او دستور می گیرند. سران، سیاستمداران و سفیران کشورهای بزرگ و یا مهم از نظر ایران، می دانند که مسائل اصلی را باید با شاه در میان نهند و تماس با وزارت خارجه یا دستگاه های دیگر سودی ندارد. به این ترتیب شاه، کانون اصلی تدوین سیاست کشور در همه زمینه ها می شود و قدرتی بی سابقه به دست می آورد. خواندن این کتاب می تواند، دید روشن و بی طرفانه ای از درون نظام ستمشاهی به مخاطبان و علاقه مندان تاریخ و سیاست ارائه دهد.

       

      خواب آشفته نفت:

      محمدعلی موحد که در مهم ترین مقطع تاریخ نفت ایران، یعنی همزمان با ملی شدن صنعت نفت، وارد شرکت نفت شد و ابتدا در مقام سردبیر روزنامه شرکت و در مقاطع بعدی به عنوان یکی از اعضای برجسته قسمت حقوقی شرکت، در آنجا اشتغال داشت و از نزدیک شاهد ماجراهای ملی شدن صنعت نفت بود، در کتاب «خواب آشفته نفت» حدیث بی قراری ها و آشفتگی های نفتی ایران را بازگو کرده است، البته به زبان تاریخ و به شیوه ای روش مند. او که مجموعه «خواب آشفته نفت» را با دو جلدی «دکتر مصدق و نهضت ملی ایران» آغاز کرده و کارش را با «از کودتای 28 مرداد تا سقوط زاهدی» به عنوان جلد سوم ادامه داده، اخیرا به دوران پیش از مصدق و ملی شدن نفت بازگشته تا ماجرای نفت را از آغاز تا سقوط رضاشاه در قالب جلد چهارم با عنوان «از قرارداد دارسی تا سقوط رضاشاه» بازگوید که بخش آغازین روایتش را نیز کامل کند. گرچه عنوان این کتاب از قرارداد دارسی آغاز می شود، موحد روایتش را با نفت و روزگاران کهن آغاز کرده است، با این حال تمرکز اصلی این کتاب بر قرارداد دارسی است؛ قراردادی که الغای آن با شعارها و تبلیغات فراوان دولت رضاخان علیه استعماری بودن آن همراه بود و پس از الغا هم سال ها استعماری و ننگین دانسته شد، اما با اندکی فاصله پس از لغو آن، قرارداد 1933 با در نظر گرفتن سهم بالقوه کمتر برای ایران به امضا رسید.

       

       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5173.jpg

      چهارشنبه سوری ...

      آیین باستانی یا کابوس؟!

       يکي از آيين هاي زيباي مردمان ايران زمين چهارشنبه سوري است. آييني كه از ديرباز در بين ايرانيان رواج داشته و نسل به نسل هم منتقل شده، اما متاسفانه اين آيين باستاني با وجود تمام زيبايي هايش، امروزه به كابوسي دردناك تبديل شده است، كابوسي كه در آخرين سه شنبه هر سال بسياري از خانواده ها را داغدار و پريشان مي كند.

      چهارشنبه سوري يا همان چارشنبه سوري رسمي كهن است كه پيشينيان ما در آخرين سه شنبه سال خورشيدي با روشن کردن  آتش و پريدن از روي آن به استقبال نوروز مي رفتند، جشني كه امروز هم به رسم گذشته برگزار مي شود، اما نه به زيبايي و کم خطري گذشته...

      تاريخچه چهارشنبه سوري

      چهارشنبه سوري از دو واژه چهارشنبه که نام يکي از روزهاي هفته و سور به معناي جشن و شادماني بود، گرفته شده است. طبق آيين باستان در اين روز آتش بزرگي روشن مي کردند و تا صبح زود و طلوع خورشيد آن را روشن نگه مي داشتند. از ديرباز و به باور مردمان آن روزگار، روشن کردن آتش به معناي زدودن پليدي ها، پلشتي ها و بدي هاي درون بود. اين آتش نه تنها سوزنده نبود، بلکه گرمابخش دل هاي مردمان آن روزگار بود.

      اين آيين در ايران باستان مظهر آرامش، عشق ورزي و زندگي بود و مردم در اين جشن فرصت پيدا مي کردند با نمادهاي اين آن پالايش درون کنند و به تقويت پيوندهاي انساني بپردازند.

      اين رسم كهن از نسلي به نسل ديگر منتقل شده و به ما هم رسيده است، رسمي كه امروزه در بيشتر شهرها و روستاهاي كشورمان بجا آورده مي شود. ايرانيان امروز هم مانند پيشينان خود در آخرين چهارشنبه سال آتش روشن مي کنند و اهل خانه؛ زن، مرد و کودک از روي اين آتش مي پرند و با گفتن «زردي من از تو، سرخي تو از من»؛ بيماري ها، ناراحتي ها و نگراني هاي سال کهنه را به آتش مي سپارند تا سالي پربار داشته باشند.

      اين مراسم، اما امروز بدون هيچ دركي از آيين كهن برگزار مي شود، تا جايي كه باعث شده، اين روز باستاني به كابوسي وحشتناك براي خانواده ها تبديل شود. با اين حال هنوز در برخي شهرها و روستاهاي ايران باورها و رسم هايي از چهارشنبه سوري وجود دارد كه هنوز فراموش نشده اند و اهالي اين مناطق همچنان به رسم پيشينان خود اين آيين ها را برگزار مي كنند.

      آجيل چهارشنبه سوري

      رسمي  که از قديم تاكنون در ايران متداول بوده، تهيه و خوردن آجيل چهارشنبه سوري است. آجيلي كه متشكل از مغزهاي شور و شيرين است، يعني علاوه بر مواد اصلي بوداده شور و شيرين مانند آجيل، برگه هلو و زردآلو، قيسي، کشمش سبز، مويز، باسلق، پسته و بادام، فندق بو نداده، نقل، شکر، پنير و مغز گردو هم به آن اضافه مي کنند. به اعتقاد گذشتگان، خوردن اين آجيل در شب چهارشنبه سوري شگون دارد و خوش يمن است.

      قاشق زني

      بعد از آتش بازي، جوانان هر محله خود را مي پوشاندند و با يک ظرف و قاشق به خانه همسايه ها مي رفتند و با زدن قاشق خود به ظرفي که معمولا براي داشتن صداي بيشتر از جنس مس بود، استفاده مي كردند. صاحبخانه هم مقداري خشکبار، نقل و نبات به آنها مي داد.

      فالگوش ايستادن

      يكي از مراسم مربوط به چهارشنبه سوري فالگوش ايستادن است، يعني کساني که حاجت دارند، نيت مي کنند و سر چهارراه يا در معابري که رفت و آمد زياد است، فالگوش مي ايستند و به حرف نخستين عابري که از کنارشان مي گذرد، توجه مي کنند، هر کلامي را که از دهان او بيرون آيد، در استجابت مراد خود به فال بد يا خوب مي گيرند. برخي ها هم به جاي رفتن و فالگوش ايستادن در معابر و چهارراه ها، اين کار را پشت در اتاق انجام مي دهند و حرفي را که از پشت در اتاق بشوند، به فال خوب يا بد مي گيرند.

      چهارشنبه سوري در برخي شهرها

      در برخي شهرهاي آذربايجان چون اروميه، تبريز، اردبيل و زنجان، تمام چهارشنبه هاي اسفند ماه يک نقش و نام معين دارند که از آن جمله مي توان به مراسمي که در زنجان برگزار مي شود، اشاره کرد. به اين شكل كه آنها نخستين چهارشنبه اسفند را موله مي گويند، روزي كه به شستن و تميز کردن فرش هاي خانه اختصاص دارد. سوله دومين چهارشنبه است كه در اين روز به خريد وسايل و نيازمندي هاي عيد مي روند. سومين چهارشنبه گوله است كه به خيس کردن و کاشتن گندم و عدس و غيره براي سبزه هاي نوروزي اختصاص دارد. چهارمين و آخرين چهارشنبه سال (چهارشنبه سوري) را کوله مي نامند ( کوله در ترکي به معني کهنه و فرسوده است). در برخي از شهرهاي ايران، از جمله ايلام، تويسرکان، کاشان و زاهدان مراسم چهارشنبه سوري را آخرين چهارشنبه ماه صفر برگزار مي کنند. بوشهري ها هم به رسم ديرينه، پس از روشن کردن آتش و پريدن از روي آن، با قايق از روي آب مي گذرند، چون معتقدند اين کار نحسي اين شب را از بين مي برد.

      مردم استان سيستان گوني، پتو و نمد کهنه را به صورت گلوله درمي آورند و در غروب آخرين چهارشنبه سال آن را درون آتش مي اندازند. آنها بر اين باورند که با اين کار نحسي ها از بين مي رود.

      در استان لرستان نيز مردم هيزم را به هفت دسته تقسيم مي کنند و با فاصله هاي معيني در يک رديف مي چينند و آتش مي زنند و...

      آييني که زير سايه حوادث ناگوار رنگ باخته است

      چهارشنبه سوري، آييني باستاني است که از گذشته تاكنون ادامه داشته، اما اين آيين زيبا، سال هاست که از حالت عادي خارجي شده و جايش را به كابوسي وحشتناك داده، كابوسي با طعم ترس و وحشت که در برخي مواقع به غم و اندوه منجر شده است. در سال هاي اخير استفاده از مواد محترقه و غيرمجاز نگراني هاي زيادي را به وجود آورده، نگراني هايي كه هر ساله باعث نقص عضو يا مرگ جوانان و نوجوانان و البته رهگذران مي شود كه بسيار دردناك است. اين اتفاقات ناگوار در حالي رخ مي دهد که در اين آيين باستاني خبري از مرگ و اتفاقات ناخوشايند نبود. مردمان در روزگاران قديم بدون هيچ مشکل و دغدغه اي آتش روشن مي کردند، از روي آن مي پريدند و «سرخي تو از من و زردي من از تو» را مي گفتند و محفلي و شاد و بي خطر داشتند. اما حالا اين شادي سال هاست كه در گوشه و کنار کشورمان به ناراحتي و در برخي مواقع عزاداري تبديل شده است و بسياري از حوادث و قربانيان اين جشن باستاني کام مردم و خانواده ها را تلخ کرده اند، به طوري كه گويي سادگي چهارشنبه سوري در دنياي مدرن امروز رنگ باخته تا شاهد اتفاقات دلخراش در دنياي مدرن باشيم. پيشينيان در حالي اين مراسم سنتي را برگزار مي كردند كه آتشي کوچک برمي افروختند و با پرش از روي آن، اين آيين بي خطر را جشن مي گرفتند، جشني كه آسيبي در پي نداشت، اما امروز برگزاري اين جشن به سرگرمي خطرناكي تبديل شده كه باعث مرگ افراد مي شود و در هفته پاياني سال صدها نفر را راهي بيمارستان مي کند.

      کوزه اندازي

      در گذشته يکي از مراسم مخصوص چهارشنبه سوري اين بود که کوزه اي کهنه برمي داشتند و در آن مقداري نمک و زغال و سکه مي انداختند و هر يک از افراد خانواده يک بار کوزه را دور سر مي چرخاند و نفر آخر هم آن کوزه را از پشت بام به کوچه مي انداخت، به اين اميد که کهنگي برود و تازگي بيايد.

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5159.jpg

      تعطیلات در سلامت   باشید

      کم کم به روزهای پایانی سال نزدیک می شویم و خود را آماده استقبال از بهار می کنیم. بهاری که اولین سوغاتی اش تعطیلات نوروز و در ادامه دیدوبازدیدهایی است که رنگ و بوی خاصی دارد که شاید به دلیل مشغله های زندگی سالی یک بار فرصت آن را پیدا کنیم. با آمدن بهار و تغییر فصل که با تعطیلات عید نیز همراه است، روند زندگی مان کمی تغییر می کند، تغییراتی که شاید در نگاه اول خیلی مهم به نظر نرسد، اما از آنجا که ارتباط مستقیمی با سلامتی افراد دارد، بسیار حایز اهمیت است.  تغذیه یکی از موارد مهمی است که در تعطیلات عید باید به آن توجه کرد، به این دلیل که در این ایام، سبک زندگی خواسته یا ناخواسته دچار تغییر و تحول می شود و این مسئله می تواند سلامتی افراد را به خطر بیندازند، اما با رعایت نکات زیر می توانید ایام خوشی را پشت سر بگذارید.

      زیاده روی نکنید

      یکی از سنت های آیین باستانی نوروز دید و بازدید است. در این دید و بازدیدها بهتر است حد اعتدال مصرف خوراکی های خوش آب و رنگ را رعایت کنید. پرخوری و زیاده روی در مهمانی ها و دورهمی های خانوادگی می تواند سلامت تان را در تعطیلات نوروز تهدید و شما را با مشکل مواجه کند.

      کمتر شیرینی بخورید

      شیرینی جزئی جدانشدنی در مهمانی های نوروز است، به همین دلیل مصرف آن در دید و بازدیدهای عید بی رویه بالا می رود. خوردن بیش از حد شیرینی، عوارضی چون چاقی و اختلالات ناشی از آن را  نصیب مان می کند. مواد قندی و نشاسته ای به آسانی تبدیل به چربی و در بدن ذخیره می شوند و ایجاد چاقی می کنند. همچنین مصرف بی رویه شیرینی می تواند به سلامت دندان ها لطمه وارد کند و موجب پوسیدگی دندان ها شود، ضمن اینکه باعث افزایش فشارخون و چربی های نامطلوب خون می شود و در نهایت سلامت قلب و عروق را به خطر می اندازد؛ بنابراین بهتر است در ایام نوروز و در تمام اوقات زندگی از مصرف بیش از حد شیرینی و انواع مواد شیرین خودداری کنید.

      مراقب دل درد باشید

      يکي از شايع ترين بيماري های تعطیلات عید مشکلات گوارشي و مسموميت هاي غذايي است. پرخوری و رعایت نکردن برخی موارد باعث می شود به راحتی تعطیلاتتان را از دست بدهید. پس اگر می خواهید عید خودتان و خانواده تان خراب نشود، خودتان را کنترل کنيد. در مهمانی ها یا حتی در زمانی که مهمان دارید، سعی کنید خيلي آجيل نخوريد، چون آجيل ديرهضم است و نسبت به خوراکي هاي ديگر مثل ميوه، شيريني و شکلات، به زمان بيشتري براي هضم شدن نیاز دارد. پس وقتي بعد از آجيل، ميوه و شيريني بخورید و بعد از میل این تنقلات به صرف غذا دعوت شوید، دچار سوءهاضمه می شوید و دل درد می گیرید، بنابراین برای جلوگیری از رودل کردن بخوريد و بياشاميد، اما پرخوري و زیاده روی نکنيد.

      به اندازه شکلات بخورید

      شکلات هم یکی دیگر از مواد پذیرایی نوروزی است. این خوردنی دلفریب با داشتن آنتی اکسیدان اگر به به اندازه مصرف شود، مفید است، ولی زیاده روی در مصرف آن علاوه بر اینکه می تواند آلرژی زا باشد، به دلیل داشتن قند زیاد جلوی اشتها را می گیرد. دقت کنید که مهمانی ها مصرف شکلاتتان به اندازه باشد و بالا نرود.

      خواب خود را تنظیم کنید

      در ایام نوروز دید و بازدیدها و دورهمی های شبانه باعث می شود روال معمول خوابمان بهم بخورد و تا دیروقت بیدار بمانیم. این مساله می تواند ریتم طبیعی بدن را دچار مشکل کند، علاوه بر این باعث خستگی در طول روز می شود.

      تحرک داشته باشید

      خیلی ها تعطیلات عید را بهانه می کنند و تنبل و بی تحرک می شوند. برای حفظ شادابی در این ایام، از هوای خوب بهاری استفاده کنید و روزی یک ساعت پیاده روی را در برنامه تعطیلاتتان بگنجانید. این کار نه تنها به حفظ سلامتی تان کمک می کند که سبب تنظیم خواب هم می شود.

      مراقب چشمان خود باشید

      یکی دیگر از مواردی که در تعطیلات باید به آن توجه داشته باشید، مراقبت از چشمانتان است. در این ایام تلویزیون برنامه های زیادی برای مخاطبانش در نظر می گیرد و فیلم ها و سریال های جذابی پخش می کند که می تواند برای شما سرگرمی خوبی باشد. با این حال قرار نیست ساعت ها به تلویزیون زل بزنید و چشمانتان را خسته کنید که مبادا برنامه ای از دستتان در برود.  یکی از نکاتی که در تعطیلات نوروز از قلم می افتد، استراحت دادن به چشم هاست. پس مراقب چشم هایتان باشید و به آنها هم استراحت بدهید.

      غذای سالم مصرف کنید

      سعی کنید در ایام نوروز میوه جات و سبزیجات بیشتری مصرف کنید. وقتی به مهمانی می روید غذاهای مختلف را با هم نخورید و برای پرهیز از دریافت بیش از حد کالری که با مصرف غذاهای چرب و سرخ شده وارد بدن می شود، بهتر است نیمی از بشقاب خود را با سالاد و سبزی پر کنید. این بهترین کاری است که برای عدم افزایش وزن می توانید انجام دهید.

      سلامت تان را در سفر تضمین کنید

      بسیاری از خانواده ها از تعطیلات نوروز استفاده می کنند و به مسافرت می روند. در سفرهای نوروزی هم باید مراقب سلامت تان باشید تا سفری خاطره انگیز و دلچسب را پشت سر بگذارید.

      در مسافرت های نوروزی رعایت نکات زیر اهمیت زیادی دارد:

       آب آشامیدنی سالم و مقداری مواد غذایی فاسد نشدنی به همراه داشته باشند.

       مصرف ميوه ها و سبزيجاتي مانند هويج، گوجه فرنگي و... در طول مسافرت بهترين ميان وعده است، زيرا اين مواد حاوي آب، املاح و ويتامين هاي مورد نياز بدن هستند.

       در طول راه از آب نامطمئن و غیرلوله کشی (چشمه ها، قنات ها و...) استفاده نکنید.

       اگر مجبور به صرف غذا در اغذیه فروشی ها و رستوران های بین راهی هستید، از تهیه بهداشتی غذاها مطمئن شوید.

      در طول سفر از مصرف شیر و فرآورده های لبنی غیرپاستوریزه مثل خامه، کره، پنیر و کشک خودداری کنید.

       از خوردن سبزی و سالاد در رستوران ها تا جایی که می توانید خودداری کنید.

       در طول سفر مثل همیشه قبل از آماده کردن یا خوردن غذا، دست هایتان را با آب مایع دستشویی بشویید.

       در صورت طبخ غذا در خانه و به همراه داشتن آن، توصیه می شود یک وعده غذا تهیه کنید.

       در صورت بروز علائم بیماری (تهوع، استفراغ، تب، لرز و...) به اولین مرکز درمانی که سر راهتان قرار گرفته، مراجعه کنید.

        در مسافرت از مصرف غذاهای خام و نیم پز که ممکن است آلوده به عوامل عفونی باشند، پرهیز کنید.

       غذاهای کنسرو شده را حتما 20 دقیقه بجوشانید.

      با رعایت نکاتی که به آنها اشاره شد، هم تعطیلات خوبی را سپری می کنید و هم مسافرتی بی دردسر و به یادمانی را پشت سر می گذارید.

      با بی حوصلگی روزهای تعطیل چه کنیم؟

      شاید گمان کنید که نه من هزار تا برنامه دارم و ممکن نیست که حتی یک لحظه هم بی حوصله شوم، همه تعطیلات نورورزی را به بهترین نحو سپری خواهم کرد و مگر در تعطیلات بی حوصلگی معنا دارد؟ اما بدانید که شما بی حوصلگی را دست کم گرفته اید. بی حوصلگی در هر تعطیلاتی ممکن است که سراغتان بیاید و کلافه تان کند حتی در تعطیلات نوروز. پس این چند نکته ساده را مدنظر قرار دهید.

       تفریح نكرده اید

      یک سال کاری را پشت سر گذاشته اید و حالا برای تعطیلات آخر سال قطعا به تفریح نیاز دارید اما به هر دلیلی اعم از اینكه حقوقتان را به موقع نگرفته اید و جیبتان خالی است تا اینكه دوست یا دوستانتان برنامه دیگری داشته اند و شما تنها مانده اید، تفریح نكرده اید. این باعث می شود تا خسته، كسل و عصبی شده و تجمع این انرژی های منفی شما را كلافه كند. بنابراین انگار چیزی را گم كرده باشید، كلافه اید. اما  كافی است از خانه بیرون بروید. كمی قدم بزنید. برای خودتان خوراكی، كتاب، فیلم، سی‎دی موسیقی و... خریده یا سینما بروید و بعد به خانه برگردید. خواهید دید روحیه تان زمین تا آسمان فرق خواهد كرد؛ بنابراین برای روزهای تعطیل همیشه جایی را برای تفریح تنهایی درنظر بگیرید.

      گروهتان را تغییر دهید

      هر كسی برای خودش دایره دوستان و معاشرت های خانوادگی مشخصی دارد. البته بعضی ها هم خاكشیر مزاج هستند و با همه می جوشند اما اغلب افراد اكیپ یا همان گروه مشخص خودشان را دارند و ترجیح می دهند با آنها وقت بگذرانند.

      از تکرار جلوگیری کنید

       شما از تكرار خسته شده اید اما خودتان متوجه نیستید؛ بنابراین بدون اینكه از گروه دوست داشتنی تان جدا شوید، چند نفر آدم جدید و چند كار جدید را وارد برنامه همیشگی كنید. اگر این تغییر هم جواب نداد، می توانید مدتی از همان دوستان هم فاصله بگیرید. این به ذهن و جسم شما فرصت بازسازی و تازه شدن می دهد. از تنها ماندن نترسید.

       رنگتان را تغییر دهید

      هیچ وقت به نوع لباس ها، رنگ شان، به رنگ و شكل ظاهری اتاق یا خانه تان فكر كرده اید؟ معمولا از چه رنگ هایی برای لباس پوشیدن یا دكوراسیون خانه استفاده می كنید؟ از سر و وضع خودتان به ویژه در روز تعطیل راضی هستید؟ وقتی در خانه هستید، فضای خانه از نظر رنگ و دكوراسیون برای شما دلچسب است؟ خوب به این سؤال ها دقت كنید.

      ارتباط مجازی را قطع كنید

      اگر صبح زود به قصد ورزش و تفریح از خانه بیرون بروید، فرصت گشت زدن در فضای مجازی، كنترل ایمیل ها، خواندن پیغام ها، تماس تلفنی با افراد مختلف و شنیدن حرف های منفی آنها و... را نخواهید داشت؛ بنابراین صبح را با نشاط و بدون تنش شروع می كنید.

      از هیاهو دور می شوید

      صبح روز تعطیل از هیاهوی خانه یا سكوت ناخوشایند خانه كه باعث كلافگی و كسلی می شود، دور می شوید. علاوه براینكه وقتی صبح زود برای ورزش یا حتی خرید نان از منزل خارج می شوید، كوچه و خیابان خلوت بوده و هوا نیز تمیز است؛ بنابراین از هرچه هیاهوست دور خواهید ماند و صبح را با آرامش شروع می كنید.

      به كارهایتان می رسید

      هزار و یك كار و برنامه و خرید در ذهنتان است، اما حوصله ندارید. همین كه پا از خانه بیرون بگذارید، انگار سد بیرون رفتن از خانه برداشته شده است. حتی اگر به خانه برگردید و صبحانه بخورید، دوباره راحت تر از خانه بیرون می روید.

      رنگی دوباره بزنید

      تغییر رنگ خودتان و اتاق و خانه ای كه در آن زندگی می كنید، یكی از راهكارهای تغییر روحیه شماست؛. همین امروز كه فرصت دارید، شروع كنید.

       

       


       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5174.jpg

      گشت و گذاری بهاری درپایتخت پرجاذبه ایران

      شبنم اعماری  تهران به عنوان کلانشهری پرسروصدا شاید در نگاه اول به دلیل شلوغی و آلودگی، مقصدی ایده آل برای گشت و گذار به نظر نیاید، اما پایتخت 232 ایران با داشتن گنجینه های نهفته در دل خود می تواند شما را به عمق تاریخ ببرد و لحظاتی ماندگار را برایتان رقم بزند. تهران جاذبه های شناخته شده و ناشناخته زیادی دارد که بهترین زمان برای دیدن آنها تعطیلات نوروز است، چون در این ایام شهر آرام، خلوت و عاری از دودودم است. پس از تعطیلات استفاده کنید و به سراغ گنجینه های شگفت انگیز و دیدنی های پایتخت بروید. پایتخت ایران با توجه به دارا بودن جاذبه هایی چون موزه ها، پارک ها، مناظر طبیعی، کاخ ها، ابنیه های تاریخی، خیابان های معروف و مراکز تفریحی مسؤولان را به راه اندازی تور تهرانگردی ترغیب کرده است. توری هیجان انگیز که در سال های اخیر میزبان تعداد زیادی مسافر و گردشگر بوده و اوقات خاطره انگیز را برایشان به ثبت رسانده است. پس اگر ساکن تهران هستید و قصدی برای سفر ندارید، حتما در این تور شرکت کنید. اگر هم مسافر تهران هستید، تور تهرانگردی را از دست ندهید و از گنجینه های نهفته پایتخت دیدن کنید.

      کاخ گلستان: این کاخ که معماری بسیار زیبایی دارد و در فهرست آثار جهانی به ثبت رسیده، مجموعه ای از بناهای ارزشمند و قدیمی تهران است که در زمان های مختلف ساخته و تکمیل شده اند.این مجموعه یکی از آثار جهانی به ثبت رسیده در یونسکو است.

      * نشانی: خیابان پانزده خرداد، میدان ارگ

      کاخ نیاوران: این مجموعه زیبا، با جاذبه های طبیعی و تاریخی، در باغی بزرگ قرار گرفته که متعلق به دوره های قاجار و پهلوی است. در محوطه این باغ می توانید از کاخ اختصاصی نیاوران، لباس های سلطنتی، کاخ صاحبقرانیه، موزه حوضخانه،  موزه جهان نما،  موزه خودرو  و ... دیدن کنید.

      * نشانی: میدان شهید باهنر (نیاوران)، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

      کاخ موزه سعدآباد: این کاخ 110 هکتاری که در دربند قرار گرفته، یکی دیگر از کاخ های زیبای تهران است که 18 موزه دیدنی دارد که از جمله آنها می توان به کاخ احمدشاهی، کاخ بهمن، کاخ اختصاصی، کاخ سبز، کاخ موزه سفید و... اشاره کرد.

      *نشانی: خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهری

      کاخ شهربانی: این کاخ به دستور رضاشاه ساخته شد. طراحی بیرونی این کاخ از ساختمان های باستانی ایران، به ویژه تخت جمشید الهام گرفته، اما داخل کاخ و تزیینات داخلی آن برگرفته از معماری اروپایی است.کاخ شهربانی که در ضلع شمالی خیابان امام خمینی(ره) واقع شده، در حال حاضر در اختیار وزارت امور خارجه است.

       عمارت مسعودیه: این عمارت یکی از بناهای تاریخی تهران قدیم است. عمارت مسعودیه به دلیل زیبایی دلفریبش بازدیدکنندگان زیادی دارد. گردشگران خارجی و داخلی که محو این عمارت می شوند و از زیبایی های منحصر به فرد آن انگشت به دهان می مانند.

      * نشانی: میدان بهارستان، ضلع جنوب غربی، خیابان اکباتان

      عمارت ارباب هرمز: یکی دیگر از عمارت های بجا مانده از دوران قاجار است که از سال1393 به موزه گرافیک ایران تبدیل شد.

      * نشانی: خیابان تهرانپارس، فلکه چهارم تهرانپارس، پارک پلیس

      عمارت عین الدوله: این عمارت یکی از بناهای کمتر شناخته شده تاریخی تهران است که مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی اول می شود. اتفاق مهمی که در این عمارت رخ داده، برگزاری کنفرانس تهران در زمان جنگ جهانی دوم بوده است.

      * نشانی: پاسداران، میدان هروی، خیابان وفامنش، خیابان جمالی، شماره 17

      عمارت کوشک: این بنای تاریخی با زیبایی منحصربه فرد معماری اش چشم هر بازدید کننده ای را می نوازد. طبقه اول و زیرزمین این عمارت در اختیار معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی سازمان میراث فرهنگی است. زیرزمین عمارت به دفتر تشکل های صنفی و مردم نهاد سازمان اختصاص داده شده و طبقه اول هم به کارگروه های آموزشی رشته های مختلف صنایع دستی تعلق دارد.

      * نشانی: خیابان فردوسی، خیابان کوشک

      سرای روشن: این عمارت یکی از قدیمی ترین مراکز تجاری ایران است. معماری سرای روشن از سبک گوتیک الهام گرفته و تداعی کننده خیابان های اروپای قدیم است. تنها نماد ایرانی که در این عمارت به کار رفته، نماد اهورا مزدا بر بلندای آن است. با این حال کمتر کسی است که از مقابل این عمارت بگذرد و شیفته معماری اش نشود.

      * نشانی: میانه خیابان ناصرخسرو، نزدیک کوچه مروی

      باغ و عمارت فردوس: مساحت این باغ چشم نواز 20 هزار مترمربع است که عمارتی هزار متری با گچبری های زیبا، ستون هایی گرد و قطور که دورتادورش با گچبری هایی هنرمندانه منقوش شده، خودنمایی می کند. این اثر تاریخی از سال 81 به عنوان موزه سینما مورد بهره برداری قرار گرفته است.

      * نشانی: خیابان ولیعصر، نرسیده به میدان تجریش، کوچه بخشایش، باغ فردوس

      باغ مینیاتوری ایران: این باغ موزه، اولین موزه مینیاتوری کشور است که در سال ۱۳۹۲ افتتاح شد. معماری این باغ موزه تلفیقی از معماری مدرن و باغ سازی سنتی پارسی است. در این باغ موزه می توانید گشت و گذاری یک ساعته به دور ایران داشته باشید. ماکت هایی در مقیاس یک بیست و پنجم از تخت جمشید، چغازنبیل، میدان نقش جهان اصفهان، پاسارگاد، تخت سلیمان، گنبدسلطانیه و ... ، در باغ مینیاتور تهران می بینید که شما را به عمق تاریخ می برد. متاسفانه به دلیل عدم اطلاع رسانی مناسب در خصوص این جاذبه گردشگری جدید تهران، افراد کمی از وجود این باغ موزه زیبا و مدرن با فضایی باصفا و دلنشین مطلع هستند.

      * نشانی: خیابان جانبازان غرب، نبش بزرگراه امام علی(ع، جنب بوستان تمدن(گلبرگ)

       باغ ملل: این باغ که در حال حاضر جزو 10 باغ برتر جهان و بزرگ ترین باغ گیاه شناسی خاورمیانه است، در سال ۱۳۴۷ هجری شمسی در دامنه جنوبی رشته کوه های البرز ساخته شده است. باغ ملل زیستگاه نمونه های متنوع گیاهی و جنگلی است که در بهار با گل های زیبا حسی فوق العاده به بازدیدکنندگان می دهد.

      * نشانی: میدان آزادی، جاده مخصوص کرج، بین کیلومتر 10 و 11 نبش خیابان 25 جنب فروشگاه سپه

      موزه تماشاگه زمان: این موزه که در باغی باشکوه جا خوش کرده، مجموعه ای بی نظیر از انواع ساعت ها و ابزارهای اندازه گیری زمان در خود جای داده که در نوع خود دیدنی هستند. علاوه بر این، معماری این عمارت با دیوارهای آبی رنگ و پنجره های مشبک و سفیدرنگ جلوه ای بی بدیل را پدید آورده که ارزش و زیبایی آن را دوچندان کرده است.

      * نشانی: تجریش، خیابان زعفرانیه، نبش پرزین بغدادی

      موزه آبگینه: این موزه که در یکی از عمارت های تاریخی تهران جا خوش کرده و امروزه آن را به عنوان موزه شیشه و سفالینه می شناسیم، یکی از 10 موزه برتر ایران است که سالانه از گردشگران زیادی پذیرایی می کند. در بازدید از موزه آبگینه ظروف، اشیا و سفالینه های زیادی می بینید که در نوع خود بسیار زیبا و جالب توجه هستند.

      * نشانی: خیابان جمهوری، خیابان سی تیر

      موزه ملی: این موزه که در سال 1316 تاسیس شده است، قدیمی ترین، بزرگ ترین و مهم ترین موزه کشور است که شامل دو موزه ایران باستان و دوران اسلامی می شود.

      * نشانی: میدان امام خمینی، خیابان امام خمینی، ابتدای خیابان سی تیر، خیابان پروفسور رولن، شماره یک

      موزه معاصر: این موزه جامع ترین و کامل ترین گنجینه هنر مدرن در خارج از اروپا و آمریکا را داراست که شامل آثاری از گوگن، ژنوار، پیکاسو، ماگریت، ارنست، پولاک، وارهول، جاکومتی و ... می شود.

      * نشانی: خیابان کارگر شمالی، جنب پارک لاله

      تهران موزه های زیادی دارد که از جمله آنها می توان به موزه فرش، موزه عبرت، موزه قرآن کریم، موزه خودرو، باغ موزه قصر، کتابخانه و موزه ملک، موزه رضا عباسی، موزه هنر امام علی و... اشاره کرد.

      تهران علاوه بر دارا بودن جاذبه های گردشگری فراوان، ناشناخته هایی هم دارد که ویژگی های منحصر به فردی دارند که آشنایی با آنها می تواند برایتان جالب توجه باشد.

      کاروانسرای خانات: این کاروانسرا که یکی از جاذبه های ناشناخته پایتخت است، قدمتی بیش از یک قرن دارد. کاروانسرای خانات ۵۲ حجره دارد که به دلیل تعداد زیاد حجره ها به خانات معروف شد. معماری خانات که بزرگترین بنا در داخل بافت مرکزی شهر تهران به شمار می رود، برگرفته از باغ های ایرانی است. این بنا در سال 82 به ثبت ملی رسید.

      * نشانی: خیابان مولوی. خیابان صاحب جمع

       آتشکده آدریان: این بنا که متعلق به دوران قاجار است، تنها آتشکده تهران است. یکی از مکان های دیدنی آدریان، موزه مردم شناسی زرتشتیان است. این آتشکده ۱۰۰ سال است که محل عبادت زرتشتیان و محل نگهداری آتش ورهرام است (ورهرام آتش ترکیبی است از ۱۰ آتش زمینی و یک آتش که منشا آسمانی دارد و از اهمیت زیادی برخوردار است که خاموش شدن آن با خاموش شدن دین همراه می شود). معبد بنای آدریان در حالی به ثبت ملی رسیده که از نظر تاریخی و فرهنگی اهمیت زیادی دارد، اما همچنان جزو بناهای کمتر شناخته شده پایتخت است.

      * نشانی: خیابان جمهوری، خیابان میرزا کوچک خان، پلاک 4، (ضلع شمالی دبیرستان فیروز بهرام)

       غارموزه وزیری: این غارموزه در غاری دست ساز که در دل کوه منطقه لواسان کنده شده، قرار گرفته و اولین غارموزه خصوصی ایران است. تمام آثار این جاذبه دیدنی از سوی هنرمند مشهور استاد وزیری ساخته و گردآوری شده است.

      * نشانی: لواسانات، بلوار امام خمینی، جاده کند علیا و سفلی، دوراهی بوجان، سمت چپ بعد از چال ناظران پلاک 77

       قبرستان ظهیرالدوله: یکی دیگر از مکان های کمتر شناخته شده پایتخت، قبرستان تاریخی و زیبای ظهیرالدوله (پایه گذار نمایش و ارکستر ملی ایران) است. جایی که نام آوران مشهوری همچون فروغ فرخزاد، محمدتقی بهار، ایرج میرزا و... در آن آرمیده اند. این آرامگاه کوچک در سال 78 به ثبت ملی رسیده است.

      * نشانی: نشانی: محله امامزاده قاسم، میدان قدس، خیابان دربند، خیابان ظهیرالدوله، پلاک 3

       حمام تاریخی نواب: این بنای تاریخی و زیبا یکی از بناهای ناشناخته تهران است. حمام نواب توسط دختران فردی به نام نواب بنا شد. در این حمام برای جلوگیری از اتلاف گرما و امکان استفاده از آب قنات ها و چشمه ها برای استحمام، پایین تر از سطح زمین ساخته شده است. در این حمام بخش هایی چون هشتی، سربینه، تنظیف گرمخانه، سرویس بهداشتی، خزینه، استخر و ستون دیده می شود.

      * نشانی: خیابان ۱۵ خرداد، کوچه امامزاده یحیی، بعد از بازارچه

      خانه مقدم: این خانه از نظر تاریخچه، معماری و اشیای گرانبهایی که در آن نگهداری می شود، ارزش زیادی دارد و از اهمیت بالایی برخوردار است. خانه مقدم در واقع ملک پدری زنده یاد استاد مقدم است که جزو اولین باستان شناسان ایران بود. علاقه او به باستان شناسی باعث شد به همراه همسرش تصمیم بگیرند آثار فاخر ایرانی را در این خانه جمع کنند. در این خانه که یکی از ارزشمندترین خانه های جهان به شمار می رود، می توانید از بخش های زیادی همچون ایوان قاجار، ساختمان اربابی، حوض حیاط شرقی و... دیدن کنید و از تمام زیبایی موجود در این خانه لذت ببرید.

      * نشانی: خیابان امام خمینی، بین خیابان شیخ هادی و خیابان ولیعصر، جنب بانک ملت

      جاذبه های طبیعی کمتر شناخته شده

        آبشار کمرد که در منطقه منوچهرآباد، بین جاجرود و شهرک پردیس واقع شده است.

        آبشار زیبای سنگان، در انتهای جاده کن- سولقان و دهکده سنگان واقع شده و در فصل بهار بسیار زیبا و دیدنی است.

         دره زیبا و سرسبز دوچناران، در شمال غربی فرحزاد قرار گرفته و از مناظر طبیعی بکر و چشم نوازی برخوردار است.

         دره کوچک هملون، در 30 کیلومتری جاده جاجرود و بعد از روستای میگون خودنمایی می کند.

         دره زیبای آهنگرک در غرب روستای میگون واقع شده و مزارع سرسبز و تپه های فراوانی دارد.

         غار رود افشان، در روستای رودافشان شهرستان دماوند واقع شده و مناظری زیبا از قندیل های آهکی و چشمه های آب زلال پیش رویتان قرار می دهد.

        دشت هویج، منطقه ای زیبا و کوهستانی است که در افجه لواسانات قرار گرفته و با داشتن مناظری زیبا و منحصر به فرد در فصل بهار می تواند مقصد مناسبی برای ثبت اوقاتی خاطره انگیز باشد.

         آبشار شکرآب، واقع در بخش رودبار قصران شهرستان اوسشان استان تهران است.


       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5161.jpg

      نیم نگاهی به معانی و مفاهیم سفره هفت سین ایرانی

      دور سفره دلها نزدیک می شود

      از میان تمامی نمادها و آیین های نوروزی، یکی از اصلی ترین و زیباترین آنها انداختن سفره هفت سین است. هیچ ایرانی نیست که انداختن سفره هفت سین نوروزی برایش یکی از خاطرات سال های دور و نزدیک نباشد. سفره زندگی، سفره برکت، سفره تحویل سال و بسیاری نام های دیگر سفره هفت سین نشان از اهمیت و جایگاه آن در میان آیین های نوروزی مردم این سرزمین دارد. تنوع در سفره هفت سین بسیار است و اگر بخواهیم تاریخ و رسم و رسوم های آن را برای شما بشماریم، به بیش از چند کتاب قطور نیاز است تا حق مطلب ادا شود، اما اینجا تلاش می کنیم تا با نگاهی کوتاه صرفا بخش کوچکی از تاریخ و نمادهای این رسم کهن ایرانی را بازگو کنیم، رسمی که به گواه بسیاری از مردم شناسان و تاریخ دانان، یکی از زیباترین رسوم خاورمیانه و جهان است.

      نخستین چیزی که به نظر می رسد، این است که چرا سین های سفره هفت سین خوراکی هایی خاص هستند و چرا هر سین دیگری را نمی توان بر سفره هفت سین قرار داد، هر کدام از این سین ها دلیل و معنایی دارند که دانستن آنها خالی از لطف نیست؛ البته این را هم بگوییم که سین های زیادی در سفره هفت قرار می گیرند؛ اما برخی از مهمترین آنها عبارتند از:

       سین اول؛ سنجد: سنجد، نماد سنجیده عمل کردن است. سنجد را بر این باور بر سفره می گذارند که هرکس با خویشتن عهد کند درآغازسال، هرکاری را سنجیده انجام دهد. سنجد نشانه گرایش به عقل است؛ احترام به تفکر و ترویج خردمندی.

       سین دوم، سیب: دومین سین، سیب است که نماد سلامت و عشق است.

       سین سوم، سبزه:  سبزه پس از سنجد و سیب بر سر سفره گذاشته می شود که نشانه خرّمی و شادابی و خوش اخلاقی است. سبزی با خود شادابی، نیکویی و سرزندگی را به همراه می آورد. رنگ سبز ارتعاش افکار ما را موزون نگه می دارد و به ما آرامش می دهد.

       سین چهارم؛ سمنو: سمنو، مظهر صبر، مقاومت، عدالت و قدرت است.

       سین پنجم؛ سیر: سیر، نشانه رعایت حدود و مرزهاست. به سفره هفت سین راه یافته تا پای را از گلیم خویش بیرون ننهیم. سیر نماد مناعت طبع است، یعنی انسان باید همواره با قناعت بر جهان بنگرد. پس سیر را که نشانه قناعت و یادآور امتناع از تجاوز است، بر سر سفره می نهیم تاانسانی عاقل، سالم، شاداب، قوی و قانع باشیم. سیرچشمی و چشم سیری از بزرگ ترین صفات انسان برتر است.

       سین ششم؛ سرکه: سرکه نماد پذیرش ناملایمات و نماد رضا و تسلیم است. واقف بر این نکته هستیم که زندگی توام با رنج و مشقت و زحمت است و هیچ انسان متعهد و با مسؤولیتی نیست که بدون دغدغه بتواند به زندگی ادامه دهد. خداوند، زمین، آسمان و انسان را آسوده و بی غم نیافرید و در هر مشقتی که می رسد، حکمتی نهفته است و سرکه گویای تسلیم در برابر حکمت خداوند بزرگ و حکیم است.

       سین هفتم؛ سماق: آخرین سین سفره هفت سین، سماق است. سماق نمادصبر، بردباری وتحمل دیگران است. صبر به انسان می آموزد که درگذر زندگی، خستگی راباید خسته کرد و کامیابی را باید یافت.

      اما سفره هفت سین همانطور که گفتیم، سین های دیگری هم دارد و البته مهمتر از آن، وسایل و اشیای دیگری است که جنبه های معنایی خاصی دارند. والاترین آنها کتاب الله است که راز  پیوند مسلمانی ما و رسوم ایرانی ماست. ایرانیان علاوه بر کلام الله مجید که قداست خاصی دارد، وسایل دیگری نیز در سفره هفت سین قرار می دهند. برخی از آنها عبارتند از:

      آیینه: معمولا قرار دادن آیینه در سفره هفت سین، جلوه زیبایی به سفره ما می بخشد. احساس بزرگی بیشتری می کنیم و بازتاب زیبای سفره خود را در آیینه می بینیم.

       تخم مرغ رنگی :قسمت بانمک سفره هفت سین، تخم مرغ های رنگی هستند که شکل دیگری به سفره می بخشند. تعدادشان خیلی مهم نیست، می توانید به تعداد اعضای خانواده تخم مرغ رنگی داشته باشید و خودتان در منزل آنها را رنگ کنید.

       تنگ ماهی : بد نیست برای ماهی هایمان خانه ای پیدا کنیم تا بتوانند در سفره کنارمان باشند. خیلی ها دوست دارند وقتی دور سفره هفت سین نشسته اند، حرکت ماهی ها داخل تنگ را تماشا کنند.

       کاسه آب و نارنج : کاسه ای از آب که پرتقال یا نارنج در آن غوطه ور است، به نشانه زمین در فضا از دیگر اجزای سفره قشنگ هفت سین است.

       اگر چه به اشیا اشاره کردیم، اما یک چیز دیگر همیشه بر سفره هفت سین ایرانیان است؛ هر چند دیده نمی شود، اما در دل و زبان ایرانیان جاری است و از اجزای هفت سین ایرانی محسوب می شود. زمزمه دعای «یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر الیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال، حول حالنا الی احسن الحال» را همه ایرانیان، بخصوص بزرگتر ها پای سفره هفت خود دارند. نیایش و یاد خداوند در دل ایرانیان کنار سفره هفت سین است. دعا برای سلامت، برای بهروزی و برای پیروزی تک تک اعضای خانواده، روستا، شهر و سرزمین عزیزمان ایران. سرزمینی که این رسم و رسوم و این آیین های کهن را برایمان به ارث گذاشته است. ارثی که تک تک ایرانیان، اهالی روستاها و شهرها و اعضای خانواده و نزدیکانمان در آن سهم دارند.

       

       شاعرانه ها

       بوی باران

       بوی باران بوی سبزه بوی خاک

      شاخه های شسته باران خورده پاک

      آسمان آبی و ابر سپید

      برگ های سبز بید

      عطر نرگس رقص باد

      نغمه شوق پرستو های شاد

      خلوت گرم کبوترهای مست

      نرم نرمک می رسد اینک بهار

      خوش به حال روزگار

      خوش به حال چشمه ها و دشت ها

      خوش به حال دانه ها و سبزه ها

      خوش به حال غنچه های نیمه باز

      خوش به حال دختر میخک که می خندد به ناز

      خوش به حال جام لبریز از شراب

      خوش به حال آفتاب

      ای دل من گرچه در این روزگار

      جامه رنگین نمی پوشی به کام

      باده رنگین نمی نوشی ز جام

      نقل و سبزه در میان سفره نیست

      جامت از آن می که می باید تهی است

      ای دریغ از تو اگر چون گل نرقصی با نسیم

      ای دریغ از من اگر مستم نسازد آفتاب

      ای دریغ از ما اگر کامی نگیریم از بهار

      گر نکوبی شیشه غم را به سنگ

      هفت رنگش می شود هفتاد رنگ

      فریدون مشیری

       

        چه بشنـویم  ؟

      تک آهنگ های نوروزی

      بعد از رونق گرفتن اینترنت و فضای مجازی در ایران کم کم تک آهنگ خواندن خوانندگان هم رونق بیشتری گرفت، حالا دیگر کم کم آلبوم دادن در بازار محصولات هنری به تک آهنگ ارائه دادن در فضای مجازی تبدیل شده است. خوانندگان مختلف انواع موسیقی های پاپ، سنتی و تلفیقی در آستانه سال نو تک آهنگ هایی را به علاقه مندان به موسیقی ارائه داده اند. تک آهنگ هایی که حال و هوای نوروزی دارند و در این ایام شنیدن آنها خالی از لطف نیست. اما در میان آهنگ های نوروزی جدید، نیم نگاهی به قدیمی ها هم جذابیت های خاص خودش را دارد.

      لباس نو

      محسن چاووشی، خواننده پرکار موسیقی پاپ این روزها آهنگ لباس نو را در فضای مجازی در دسترس علاقه مندان به خود قرار داده است. اگر به سبک خوانندگی او علاقه دارید، شنیدن آن را از دست ندهید.

      نه هوای تازه و نه لباس نو می خوام / هفت سین من تویی من فقط تورو می خوام

      کودکانه

      فرهاد مهراد، شاید خواننده سال های دوری باشد، اما صدا و لحن آهنگ هایش هنوز هم طراوت خاص خودش را دارد. کودکانه او با حال و هوای نوروزی خاص خود، سال هاست که شنیدنی است.

       بوی عیدی بوی توپ بوی کاغذ رنگی

      بوی تند ماهی دودی وسط سفره نو

      عید شما مبارک

      پوریا حیدری از خوانندگان جوان موسیقی پاپ هم آهنگ «عید شما مبارک» را در فضای مجازی منتشر کرده است. پوریا حیدری با داوری در مسابقه خوانندگی برنامه کوک بیشتر شناخته شد.

      سال نو گل آورد زمستونو بهار کرد. . . . . . . سال قبل بار و بست یواش یواش فرار کرد

      نوروزخوانی و نوروز

      همایون شجریان که این روزها، روزهای پرکاری را پشت سر می گذارد، آهنگ نوروزخوانی را اجرا کرده است. صدای همایون شجریان، بخصوص در اوج های بی مانندش همیشه شنیدنی است. همچنین آهنگ شاد نوروز او حال و هوای خاص کارهای دهه 90 پورناظری ها را دارد و جالب توجه است. 

      مست و غزل خوان زد حلقه به در نوروز

      چهره گشاید بهار روز من است امروز

      سال خوش

      ایرج خواجه امیری سال هاست که می خواند و صدایش دلنشینی خاصی دارد. این خواننده مردمی، آهنگ سال خوش را به صورت دو صدایی با پرویز قربانی اجرا کرده است.

      باز این منو این حال هفت سین من امسال لبریز هواته

      تو سینی و ماهی این آینه گاهی سرشار نگاته

      آرزوم اینه

      فریدون آسرایی را هنوز با شقایق اش می شناسیم. خواننده ای که با کارهای سال های پایانی دهه 80 و ابتدای دهه 90 فضایی جدید را خلق کرد. او هم از داوران برنامه کوک شبکه نسیم بود.

      من با تو بودم با تو خندیدم  دنیامو تو چشمای تو دیدم

      ثانیه های آخر ساله     من سالو تحویل خودت میدم

      یار

      سهیل زند هم آهنگ شادی را به نام «یار»  برای نوروز منتشر کرده است. او از خوانندگانی است که طی سال های اخیر کارهایش مورد توجه علاقه مندان به موسیقی پاپ قرار گرفته است.

      دلبر شیرین من برده دل و دین من

      سبزه روی ساده دل سوگل هفت سین من

      باز بهار اومد

      علی زندوکیلی، خواننده موسیقی ایرانی توانسته با ایجاد فضاهای تلفیقی و اجرای موسیقی های محلی، با تنظیم های پاپ توجه ها را جلب کند و علاقه مندان زیادی کارهایش را دنبال می کنند.

      باز بهار اومد گلا رو وا کرد

      آخر رو زمستونو سیاه کرد

      نوروز

      گروه موسیقی «ترنگ باند»  هم با ارئه یک آهنگ برای نوروز، سهم اهالی موسیقی سنتی را در ارائه آهنگ های نوروزی بیشتر کرده است. استفاده از ساز سرنا در تنظیم این آهنگ چهارگاه جالب توجه است.

      برآمد باد صبح و بوی نوروز

      مبارک بادت این سال و همه سال

      بازم بهار

      رضا رحیمی، خواننده جوان موسیقی پاپ، آهنگ بازم بهار را برای نوروز ارائه داده است. آهنگی که با اشاره به فضای اجتماعی و فرهنگی تلاش دارد بر شادی ها تکیه کند.

      صدای آواز خوشی داره شنیده می شه

      سفره هفت سین قشنگی داره چیده می شه

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5162.jpg

      اپلیکیشن های خبرخوان داخلی

         دکه

         در بین اپلیکیشن های متعدد خبری در آپ استور، لازم است که به یک اپلیکیشن ایرانی نیز اشاره کنیم. دکه، نرم افزاری است که مهمترین و تازه ترین اخبار روز ایران را در اختیار کاربران قرار می دهد. با استفاده از این نرم افزار ساده امکان خواهید داشت تا اخبار را بر اساس موضوع یا منبع دنبال کنید. یکی از ویژگی های جالب این اپلیکیشن، امکان دنبال کردن نتایج زنده  مسابقات ورزشی مورد علاقه تان است و می توانید نتایج را از بخش اعلان ها دنبال کنید. اخبار در این اپلیکیشن از منابع معتبر ایرانی و خارجی به سمع و نظر کاربران خواهد رسید.

       کیوسک

       کیوسک نیز از جمله خبرخوان های فارسی است که می توانید در سیستم های عامل iOS و اندرويد از امکانات آن استفاده کنيد. با ورود به محيط اپليکيشن، اخبار را در دسته بندي روزنامه ها، مجلات، خبرگزاري ها، وبسايت ها و وضعيت آب و هوا مشاهده خواهيد کرد. تمامي روزنامه ها و مجلاتي که در آن مشاهده مي کنيد، به صورت منظم روي قفسه چيده شده و براي جست وجو در ميان آنها کافي است که با اشاره انگشت در ميان شان جست وجو کنيد. اين اپليکيشن، رايگان است و براي هر دو سيستم عامل iOS و اندرويد کاربرد دارد.

        خبر 24

      اين اپليکيشن سه بار در روز به روزرساني مي شود و هر بار، مهم ترين اخباري را که بايد از آن مطلع شويد، برايتان از منابع معتبر خبري در فهرستي جمع وجور گردآوري مي کند. در اين برنامه، پايين هر خبر، ميزان زمان لازم براي مطالعه آن آورده شده، بنابراين با مشاهده آن اگر فکر مي کنيد که زمان کافي براي مطالعه خبر را نداريد، مي توانيد تصميم بگيريد که تنها به خواندن تيترش اکتفا کنيد. قابليت ديگر، لينک مطالب ويکي پدياي فارسي به برخي از خبرهاست. مثلا با خواندن خبري در مورد کره شمالي در پايين صفحه، مطلبي کوتاه از ويکي پديا در وصف اين کشور را مشاهده خواهيد کرد. نصب اين برنامه رايگان است.

      داستان عکس:

      در آستانه نوروز  98، کم کم بازارها شلوغ تر از هر زمان ديگري مي شود، در ميان انواع خريدخانواده ها، وسايل سفره هفت سين يکي از جذاب ترين خريدهاست، رنگ هاي متنوع و ايده هاي خلاقانه  همه ساله تنوع بسياري به وسايل سفره هفت سين ايرانيان مي دهد. رنگ هاي زيباي اين وسايل  توجه عکاسان را به خود جلب کرده است. اين عکس در يکي از روزهاي پاياني اسفند در قاب دوربين نشسته است.

      عکس: تسنيم

       

      نوروز  است و دورهمي هايش

      مشعل  عيد نوروز با ديد و بازديدهاي خويشاوندي و عيدي دادن و عيدي گرفتن عجين شده است؛ اين رسم ديد و بازديد که در فرهنگ ما با صله رحم شناخته شده و مرسوم است، در طول سال هم ادامه دارد. در ايام نوروز به واسطه بهار، حال و هواي شاد و تعطيلاتي که باعث مي شود مهمانان با خيال راحت تا پاسي از شب در منزل ميزبان باقي بمانند، اين مهماني ها و دورهمي ها متفاوت است. طبق رسم معمول، خانواده ها در روزهاي ابتدايي سال به ديدار بزرگان فاميل مي روند و اگر خود بزرگتر باشند، در خانه مي مانند تا فرزندان و کوچکترهاي فاميل به ديدارشان بيايند. اين پروسه ديد و بازديد از روزهاي ابتدايي تا روزهاي پاياني و حتي در روزهاي بعد از تعطيلات ادامه دارد و به شکل رفت و برگشتي برگزار مي شود. يعني هر ديدي، بازديدي را هم به همراه دارد و خانواده ها مي توانند دوبار اين ديدار را تجديد کنند. اين مهماني ها هم معمولا به بگو بخند و تعريف خاطرات گذشته و حال و شيرين زباني کودکان و نوه ها براي بزرگترها مي گذرد.

       روبوسي سر سفره عيد

      در اين روزگار جديد که خانواده ها مدلي جديد از همراهي را مي گذرانند و بسياري از آنها جمعيت کمي دارند و در ايام سال به دلايل مختلفي از هم دور هستند، فرصت کمي براي با هم بودن دارند. يکي از آداب عيد نوروز، جمع شدن تمام افراد خانواده بر سر سفره عيد در لحظه تحويل سال نو است. اهل خانه، لباس نو مي پوشند و آداب سفره را بجا مي آورند و بزرگترها قرآن مي خوانند و بعد از تحويل سال هم فرزندان و والدين همديگر را به آغوش مي کشند و روبوسي مي کنند و شايد اين يکي از معدود زمان هايي است که خانواده روي يکديگر را مي بوسند و شايد در طول سال ديگر فرصت يا شرايط اين لحظه زيبا فراهم نشود.

        اول بزرگترها

      خاصيت اين ديدار هم تجديد ديدارها ست؛ زيرا اگر خانواده اي در يک شهر ديگر زندگي کند، در نوروز مي تواند اقوام خودرا ببيند و روحيه «تعلق» و «پيوند» خانواده و فاميل و از همه مهمتر ارتباطات انساني و دوست داشتن ميان آنها قوت بگيرد. در اين مهماني ها و دورهمي ها گاهي بزرگ ترها و افرادي که سن و سالي از عمرشان گذشته، از گذشته هاي نه چندان دور ياد مي کنند و اين يادآوري گذشته و بهانه هاي کوچکي که براي دورهمي پيدا مي شود، مي تواند ارتباطات انساني را بيشتر کند.

      در فرهنگ ديني و ايراني نيز موضوع صله رحم و ايجاد روابط دوستانه و محترمانه با همسايه ها و دوستان و برادران ايماني و توصيه به آگاه شدن از اوضاع و احوالشان و رفتن به عيادت آنها، سفارش شده است. تلاش براي رفع مشکلات و گرفتاري هاي يکديگر و برقراري آشتي و صلح بين هر کدام از آشنايان که نسبت به هم رنجيده خاطر شده اند و اجر و پاداشي که براي هر کدام از اين کارها تعيين شده، به قدري زياد است که نيازي به توضيح و يادآوري ندارد. حتي با همين ديدار سال به سال، بسياري از کدورت ها و کينه ها التيام مي يابد و موجب تحکيم روابط خانوادگي و خويشاوندي مي شود.

       زيارت اهل قبور

      يکي ديگر از آداب عيد نوروز که بسياري از مردم در روزهاي پاياني سال يا روزهاي اول نوروز انجام مي دهند، رفتن به زيارت اهل قبور است. بسياري از مردم در لحظه تحويل سال بر سر مزار پدر، مادر، فرزندان و يا ساير عزيزان درگذشته خود مي روند و بسياري ديگر از مردم در کنار قبور شهدا اين لحظه را مي گذرانند. اين موضوع در سال هاي اخير بيشتر شده و به نوعي بخشي از ديد و بازديد نوروزي به ديد و بازديد با درگذشتگان اختصاص مي يابد.

      ديدار با خانواده هاي سوگوار

      بخشي از ديد و بازديدهاي نوروزي، طبق رسوم قديمي، بازديد از خانواده هايي است که در سال گذشته، عزيزي را از دست داده اند و آن عيد، اولين شادي بعد از عزاداري يا اولين عيدي است که عزيزشان در کنارشان نيست و حالا فاميل و دوستان با همراهي در کنار آن خانواده، اين غم و اندوه را کم مي کنند. خانواده هايي که عزادار هستند، در آن عيد در خانه مي مانند و به احترام عضو در گذشته خود، به مهماني نمي روند و در عوض، اقوام و دوستان به ديدار آنها رفته و برايشان آرزوي سلامت و شادي مي کنند.

      آداب دورهمي هاي امروزي

      اما از آنجا که در جامعه امروز ما بسياري از آداب و رسوم تغيير کرده يا شرايطي براي اجرا ندارد، بايد با برخي رفتارها تلاش کنيم تا اين دورهمي ها بهتر برگزار شود. به عنوان نمونه خانه ها ديگر همچون گذشته بزرگ نيست؛ حياط ندارد و خانواده ها در آپارتمان ها ساکن هستند و مهمانان بايد مراعات حال همسايه ها را کنند؛ مثل اينکه درست نيست خيلي ديروقت يا خيلي زود هنگام به خانه ميزبان برويم، مدت زمان ديدار را کوتاه کنيم، از اسراف و تجمل دوري و مهماني را خودماني برگزار کنيم، تعارف هاي اضافي نداشته باشيم، خودرويمان را جايي پارک نکنيم که مزاحمتي براي همسايه ها ايجاد کند، به کودکان عيدي بدهيم و در مدت زمان حضورمان در آن مهماني، تلفن همراه را کنار بگذاريم.

       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5167.jpg

      پيام نوروزي  مدير كل سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي وزارت نفت

      سلامت را به خانواده نفت هديه مي دهيم

      مجموعه ورزش وزارت نفت، در سالي كه گذشت، با الگو قرار دادن راهبردهاي ابلاغي وزير نفت در حوزه ورزش و با هدفِ اجراي برنامه هاي سلامت محور، سياست هايي را با هدف تحقق اهداف خود تدوين كرد و با حمايت اعضاي شوراي عالي ورزش، بويژه رياست شورا، به منظور عملياتي شدن اين سياست ها، تمامي تلاش خود را به كار گرفت.

      از اهداف اصلي اداره كل سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي وزارت نفت در سال 1397،حركت از مسابقه محوري به سمت سلامت محوري بود كه در سايه الطاف پروردگار، موفق شديم گام هايي اساسي را در اين مسير برداريم.

      اميد است در سال 98 با تأكيد بر سياست هاي سال گذشته مبني بر ارائه راهكارهاي سلامت محور در حوزه ورزش و عمومي كردن ورزش در صنعت نفت، همچنين اجراي كامل تدوين شناسنامه هاي ورزشي در كنار شناسنامه پزشكي اعضاي خانواده صنعت نفت، اهداف پيش رو را به طور كامل عملياتي كرده و سلامت را به خانواده بزرگ صنعت نفت هديه كنيم.فرصت را غنيمت دانسته، فرا رسيدن سال نو را به اعضاي خانواده بزرگ صنعت نفت تبريك مي گويم و اميدوارم سال 98 سالي همراه با سلامت، موفقيت و بركت براي تمامي كاركنان صنعت نفت و اعضاي خانواده آنان باشد.

      غلامرضا  شاه کرمي

       

      بسکتبال پتروشيمي سر سبد

       ورزش نفت در سال 97

      سال 97 سالي پر فراز ونشيب براي ورزش نفت بود. از انحلال تيم فوتبال نفت تهران با قدمتي 50 ساله تا قهرماني بسکتبال پتروشيمي بندرامام در آسيا که همه اينها اشک ها و لبخندهاي فراواني به همراه داشت. همانطور که اشاره کرديم، سال 97 براي ورزش نفت خوب شروع نشد. سقوط تيم فوتبال نفت تهران به ليگ دسته يک و متعاقب آن انحلالش خبر خوبي براي ورزش نفت نبود. اما صعود تيم فوتبال نفت مسجد سليمان از ليگ يک به ليگ برتر و حضور دوباره اين تيم در سطح اول فوتبال کشور، باعث خوشحالي نفتي ها بخصوص شهر اولين ها بود. ورزشي ها دوش به دوش ساير نفتي ها و نيز کل کشور به خاطر شرايط اقتصادي، سال جديد را با رعايت اقتصاد مقاومتي شروع کردند و نشان دادند که با حداقل ها مي توان در ورزش موفق بود؛ هرچند که قهرمانان سال هاي گذشته موفق به تکرار مقام قهرماني نشدند؛ ولي در نهايت روي سکو رفتند و نام نفت را در ورزش کشور زنده نگه داشتند.بسکتبال پتروشيمي بندر امام، قهرمان آسيا شد تا سرسبد ويترين ورزش نفت باشد.بانوان فوتساليست شرکت ملي حفاري نفت بر سکوي سوم ليگ برتر فوتسال باشگاه هاي ايران تکيه زدند. شنا گران نفت تهران هم بعد از رقابتي سخت و نابرابر با شناگران ديگر تيم ها موفق شدند مقام سوم ليگ برتر راکسب کنند. پينگ پنگ بازان پتروشيمي بندر امام، مثل سال هاي گذشته قهرمان ليگ برتر تنيس روي ميز ايران شدند تا چهارمين پيروزي متوالي خود در ليگ برتر را جشن گرفته باشند. بسکتباليست هاي خانم پالايش نفت آبادان و گاز تهران مثل سال قبل موفق نبودند و نتوانستند عناوين قهرماني و نايب قهرماني خود را در ليگ برتر بسکتبال ايران تکرار کنند و به همان مقام خود در مرحله گروهي بسنده کردند.گلف بازان نفت هم مثل سال هاي گذشته، به سيطره خود در گلف ادامه دادند. ملي حفاري قهرمان ايران شد و نفت مسجد سليمان هم پشت آنها ايستاد. وشوو هم مثل قبل در سيطره نفت باقي ماند. تيم پارس جنوبي جم با قهرماني در رقابت هاي ليگ برتر وشوو نشان داد که بدون رقيب است. در فوتبال ساحلي هم پارس جنوبي قدرت بلامنازع بود و يک بار ديگر قهرماني خود را به رخ حريفان و فوتبال ساحلي ايران کشاند.در اسکواش، اين تيم پالايش نفت آبادان بود که موفق شد با قهرماني در ليگ دسته يک، جواز حضور در ليگ برتر رابگيرد و با حضور بيش از 90 درصد از فرزندان نفتي در تيمش، يکي از افتخار آفرينان ورزش نفت در سال 97 باشد.تيم هاي ورزش قهرماني مناطق نفت خيز جنوب، سال خوبي را پشت سر گذاشتند. نايب قهرماني وزنه برداران نفت اميديه در قهرماني کشور و انتخابي تيم ملي، صعود تيم فوتسال نفت اميديه به ليگ برتر، قهرماني و نايب قهرماني پينگ پنگ بازان نوجوان و جوانان مناطق نفت خيز جنوب در کشور و استان خوزستان، سومي تيم واترپلوي نفت اميديه در ليگ برتر واترپلوي کشور و موفقيت آقايان و بانوان کاراته باز مناطق نفت خيز جنوب در کشور و استان خوزستان از ديگر موفقيت هاي ورزش نفت در سال 97 بود که باعث شد بازهم پرچم نفتي ها درکشور بالا باشد.در بخش انفرادي هم خيلي از کارکنان نفت در قالب تيم هاي ملي در رشته هاي مختلف در ميادين بين المللي افتخار آفرين بودند. تيم هاي فوتبال نفت آبادان، پارس جنوبي جم و نفت مسجد سليمان هم در ليگ برتر فوتبال ايران که هنوز به پايان نرسيده، بسيار پر نوسان ظاهر شدند، ولي حضور در منطقه مطمئن جدول باعث شده که امسال ليگ برتري باقي بمانند. در ليگ برتر بسکتبال مردان ايران هم پتروشيمي کماکان صدر نشين است و پالايش نفت آبادان هم در رتبه سوم قرار دارد و هر دوتيم از اميدهاي قهرماني در فصل جديد به شمار مي روند.

       

      عملكرد ورزش صنعت نفت در سال 1397

      حركت ورزش صنعت نفت در سال 97 بنابر سياست هاي منطبق با راهبردهاي ابلاغي وزير نفت در حوزه ورزش تعريف شد و اداره كل سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي وزارت نفت در اين سال، در مسير فعاليت هاي سلامت محور گام برداشت.به گفته غلامرضا شاه كرمي، مديركل سلامت، تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي وزارت نفت، برمبناي اين سياست، درسال هاي اخير تمامي فعاليت هاي ورزش اين وزارتخانه بر محور سلامت كاركنان و خانواده هاي آنان شكل گرفت و تلاش شد تا اولويت بر مبناي فعاليت ها و رويدادهاي مسابقه محور نباشد. حوزه ورزش صنعت نفت از سال 92 برآن شد تا جايگاه و اهدافش در ساختار سازماني صنعت نفت را متناسب با مأموريت و شرايط حاكم براين صنعت، باز تعريف كند و از تعميم دادن نگاه عمومي حاكم برورزش كشوربه اين حوزه (مانندآنچه دروزارت ورزش وجوانان و در فدراسيون هاي ورزشي ديده مي شود)، پرهيز كند تا به اين ترتيب، حوزه ورزش صنعت نفت نيز به نوبه خود، بتواند نقش خود را به صورت موثر در تسهيل دستيابي اين صنعت به اهداف كلانش، بويژه درموضوع افزايش ظرفيت وكاهش هزينه هاي توليدنفت وگاز، ايفاكند. راهبردهاي ابلاغي وزير نفت، در سال 94 در حوزه ورزش، زمينه را براي دستيابي به اين هدف و به عبارتي، صنعت نفتي کردن ورزش، همچنين عمومي كردن هرچه بيشتر ورزش در ميان كاركنان صنعت نفت، بيش از گذشته هموار كرد و در سال 97 نيز با ايجاد شفافيت در تمامي عملكردهاي ورزشي چهار شركت اصلي، تحقق اين هدف بيش از پيش ميسر شد. در ادامه به اختصار فعاليت هاي سال 97 را در سه حوزه همگاني، قهرماني و ورزش پايه مرور خواهيم كرد. با اين توضيح كه سياست هاي كلي اين فعاليت ها، در سال هاي گذشته تدوين شده بود و در اين سال شاهد اجراي آن بوديم.

      ورزش همگاني

      سياست ها و اهداف حوزه ورزش همگاني صنعت نفت، بر محور بومي كردن ورزش و تطبيق ورزش با اهداف اين وزارتخانه بويژه «پيشگيري از فرسودگي كاركنان» قرار دارد و براي تحقق اين هدف، برنامه هاي ورزشي متناسب با پيشگيري آسيب هاي جسمي ورواني مرتبط با مشاغل تعريف مي شود. از جمله برنامه هايي كه در سال 97 براي نيل به اين هدف در نظر گرفته شده بود، ايجاد ارتباط فرايندي دائمي ميان واحدهاي متولي امر سلامت در صنعت نفت (ايجاد حلقه سلامت متشكل از حوزه هاي ورزش، اچ اس اي، بهداشت و درمان، روابط کار و مددکاري) به منظور تدوين شناسنامه هاي ورزشي در كنار شناسنامه پزشكي براي كاركنان تازه استخدام شده، كاركنان شاغل، بازنشستگان و خانواده كاركنان و بازنشستگان و تبديل صنعت نفت به سازماني سلامت محور است (شناسنامه سلامت)

      ورزش قهرماني و مسؤوليت اجتماعي

      در حوزه ورزش قهرماني، بازنگري در حمايت از تيم هاي قهرماني، همچنين كاهش يا حذف تيم هايي كه به طور موازي در اين حيطه فعاليت داشتند، از جمله سياست هاي مورد نظر وزارت نفت بود كه پيش تر به مرحله اجرا رسيد و در سال 97 ساماندهي تيم هاي قهرماني و نظارت بر عملكرد اين تيم ها منطبق با سياست هاي وزارت نفت، مورد تأكيد قرار گرفت. تاكنون 118تيم قهرماني كه فعاليت موازي در صنعت نفت داشتند، حذف شده و بودجه تيم هاي مذكور بر اساس سياست و تصميم مقام عالي وزارت به فعاليت هاي سلامت محور و ورزش هاي خانوادگي تعلق گرفت. در حال حاضر فعاليت تيم هاي قهرماني تحت پوشش صنعت نفت، محدود به حمايت از تيم هاي ريشه دار تاريخي در مناطق عملياتي است كه به عنوان هدفي در حوزه مسؤوليت اجتماعي مورد تأكيد است.

       ورزش پايه

      در حوزه ورزش پايه،از يك سو همكاري با وزارت آموزش و پرورش و از سوي ديگر همكاري با هيأت هاي ورزشي استان ها مورد نظر قرار گرفت. به اين ترتيب كه هم بتوان از توانايي و دانش دبيران ورزش مدارس استفاده كرد و هم از نتايج كانون هاي ارزيابي هيأت هاي ورزشي استان ها بهره برد. همچنين غير از فرزندان كاركنان صنعت نفت، فرزندان خانواده هاي ساكن در نقاط همجوار تأسيسات نفتي در شهرها و استان هاي مختلف هم در آكادمي هاي و مدارس ورزشي تحت پوشش صنعت نفت قرار گرفتند.

       

       

      سومی مناطق نفت خیز جنوب در والیبال کارکنان دولت

      مدال برنز در نبرد روی تور در مسابقات والیبال کارکنان دولت به تیم شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب-اهواز رسید. مسابقات والیبال کارکنان دولت که با نام و یاد گرامیداشت دهه مبارک فجر در بخش آقایان به میزبانی استان آذربایجان غربی در شهرستان ارومیه از دوم اسفند ماه سال جاری با حضور 27 تیم در هشت گروه شروع شد که بعد از دوهفته به پایان رسید. تیم والیبال شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب -اهواز که در این رقابت ها شرکت داشت، بعد از حضوری مقتدرانه در دور مقدماتی و صعود به مرحله نهایی در نهایت موفق شد با پشت سر گذاشتن رقبا با کسب مدال برنز به مقام سوم این دوره ازرقابت ها دست پیدا کند.

       

      قهرمانی پینگ پنگ بازان نوجوان  مناطق نفت خیز جنوب

      تیم تنیس روی میز نوجوانان و جوانان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب (اهواز) قهرمان مسابقات تنیس روی میز لیگ استان خوزستان شد. این مسابقات 16و 17 اسفند سال جاری با شرکت 15 تیم در سالن تنیس روی میز مجموعه فرهنگی ورزشی امام رضا (ع) شهرک نفت برگزار شد، که در نهایت تیم مناطق نفت خیز جنوب -اهواز (الف) با پشت سر گذاشتن رقبا مقام قهرمانی این دوره از مسابقات را به خود اختصاص داد. تیم مناطق نفت خیز جنوب (ب)، مقام دوم و تیم های اروند (الف) و هیات ماهشهر مشترکا مقام سوم را کسب کردند.تیم تنیس روی میز نوجوانان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با ترکیب صد درصد بومی در این مسابقات حضور پیدا کرد.

       

       

      نفت امیدیه بر سکوی سوم واترپلو

      تیم واترپلو نفت امیدیه موفق شد به مقام سوم رقابت های لیگ برتر واترپلو باشگاه های ایران دست پیدا کند. بیست وهشتمین دوره لیگ برتر واترپلو باشگا ه های ایران با حضور 8 تیم در دوگروه برگزار شد که تیم واترپلو نفت امیدیه در گروه اول این رقابت ها قرار داشت. نفتی ها بعد از تیم سایپا موفق شدند در رتبه دوم این گروه قرار بگیرند و به مرحله نیمه نهایی قدم بگذارند. واترپلوئیست های نفت امیدیه در مرحله نیمه نهایی در دو دیدار رفت و برگشت به مصاف تیم خوب دانشگاه آزاد رفتند که درنهایت شایستگی مغلوب این تیم شدند تا به مرحله رده بندی بروند.  تیم واترپلو نفت امیدیه در مسابقه رده بندی به قضاوت دراگان اشتامپالیا داور بین المللی از کشور کرواسی و امیر حسین صفابخش در استخر بین المللی ٩دی مجموعه ورزشی شیرودی به مصاف تیم رعد پدافند هوایی ارتش رفت که موفق شد در یک بازی برتر با حساب نتیجه 8 بر6 به پیروزی برسد تا مقام سوم این دوره از رقابت های لیگ برتر را کسب کند.

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5164.jpg

      رییس امور  ورزش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در گفت و گو با مشعل:

      60 هزار ورزشکار فعال داریم

      آرش جعفری    همانطورکه مناطق نفت خیز جنوب، بیش از 80 درصد نفت ایران را تولید می کند، در ورزش نفت هم سهم بسزایی دارد. حضور بیش از 116 تیم در ورزش قهرمانی و درگیر بودن بیش از 60هزار نفر از کارکنان و ورزشکاران در ورزش قهرمانی و همگانی باعث شده که مناطق نفت خیز جنوب در ورزش هم زبانزد باشد. در همین زمینه با هدایت یزدی، رییس امور  ورزش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب گفت وگویی اختصاصی داشتیم که با هم می خوانیم.

      مناطق نفت خیزجنوب از 5 شرکت نفتی (ستادی) تشکیل شده که مستقر در 6 استان کشوربوده که به طور مستقیم 2 استان کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان را درگیر ورزش کرده است.

      بیش از 80 درصد نفت در مناطق نفت خیز جنوب تولید می شود، از این رو باید به وسعت همین کار نفتی، فعالیت ورزشی داشته باشیم. از 180 تیم کشوری و استانی که در ورزش قهرمانی فعال هستند، 116 تیم متعلق به مناطق نفت خیز جنوب است که در مسابقات استانی - کشوری و بین المللی حضور دارند. در بخش همگانی بیش هزار تیم سازمان یافته داریم که قطعا به دنبال ایجاد شور ونشاط در بین خانواده ها و همچنین ارتقای سطح سلامت آنها هستیم.

      شهرنشینی و صنعتی شدن تمام کارها و وجود فضای مجازی، باعث کم تحرکی خانواده ها شده است. کم تحرکی بچه ها و خانواده ها باعث ابتلای آنها به انواع بیماری ها می شود که هم خانواده های نفتی را درگیر مسائل درمانی می کند و هم هزینه های هنگفتی بر دوش مجموعه وزارت نفت می گذارد. بنابراین باید مجموعه مدیران بالادستی، نگاه ویژه ای به توسعه ورزش همگانی در بین خانواده ها داشته باشند.

      مجموعه ما از گچساران تا امیدیه، مسجد سلیمان، اهواز، کارون و مارون بیش از 60 هزار ورزشکار را تحت پوشش خود قرار داده است، از این رو با توجه به زیرساخت مناسبی که در این مناطق وجود دارد و با برنامه ریزی ابتدای سال، انتظار ما علاوه بر این تعداد که حضور دارند، این است که تعداد ورزشکاران مان اضافه شود. در کنار آن یک مسؤولیت اجتماعی داریم که وزیر این مهم را بر دوش ما گذاشته است. کسانی که پیرامون مجموعه عملیاتی کار می کنند، به نوعی همسفره ما هستند، بنابراین باید آنها را مشارکت دهیم تا از فضای ورزشی موجود استفاده کنند و شور و نشاط به جامعه را همگانی کنیم. درسال 96 با برگزاری المپیاد ورزشی درون سازمانی، شور و نشاط زیادی در بین خانواده ها، فرزندان و کارکنان ایجاد شد. در سال 97 باتوجه به بخشنامه وزیر نفت، به دلیل شرایط ویژه اقتصادی کشورمان در سه بخش محدود شدیم، البته به این درک رسیدیم که این هزینه را مدیریت کنیم تا به کشور کمک شود. قطعا هدف ما سربلندی ایران عزیز است.  بودجه ورزش قهرمانی در سال 97، به 40 درصد در سال 96 کاهش پیدا کرد. شاید راحت ترین کار این بود که تیم های قهرمانی را حذف کنیم؛ ولی با جلساتی که در مجموعه ورزش برگزار کردیم، به این جمع بندی رسیدیم که در بعد قهرمانی همه تیم ها و رشته ها را حفظ کنیم. این اتفاق هم افتاد و البته فشار شدیدی به مجموعه ورزشی مناطق نفت خیز وارد شد. خیلی از هزینه هارا کم کردیم، بسیاری از اعزام ها را با شرایط مطلوب انجام ندادیم. یک ورزشکار در بخش قهرمانی برای بروز توانایی های خود به امکانات رفاهی و سخت افزاری مناسب نیاز دارد که متاسفانه در سال 97 نتوانستیم این امکانات را فراهم کنیم و مقام هایی را که باید به دست می آوردیم، به دست نیاوردیم؛ اما خوشحالیم که همه این تیم ها حفظ شدند.تمام هدف و توان ما این بود که تیم ها حفظ شوند که شد، آن هم در مقابل بسیاری از مجموعه های وابسته به نفت که تیم هایشان را حذف کردند، ولی ما حفظ کردیم و حالا منتظر سال 98 هستیم تا ببینیم چه اتفاقی می افتد.در بخش همگانی هم تا مرداد97 فعالیت همگانی را که مسابقات بین کارکنان هم شامل آن می شد، انجام دادیم؛ ولی بعد از بخشنامه مسابقات را از برنامه ها حذف کردیم. برگزاری مسابقات ورزشی، انگیزه کارکنان و فرزندان آنها را بالا می برد، ضمن اینکه باعث نمایان شدن استعداد ها می شود و از این طریق می توانیم با پرورش استعدادها به ورزش قهرمانی کمک کنیم. بنابراین امیدوارم در مناطق عملیاتی کم برخوردار از امکانات رفاهی راهکاری پیدا شود که مسابقات دوباره برگزار شود.با اینکه مسابقات حذف شد، اما برنامه های درون مجموعه ای را برای ایجاد شور ونشاط میان کارکنان انجام دادیم و به کارهای فرهنگی درکنار ورزش پرداختیم. صعود کوهنوردان، برنامه فرهنگی و ورزشی 2500 نفری دانش آموزی درشهرک نفت اهواز، برنامه فرهنگی در مجموعه نیوساید و برگزاری برنامه فرهنگی در منطقه مسکونی نارنجستان در اهواز و همچنین برنامه های فرهنگی - ورزشی در گچساران، امیدیه و مسجدسلیمان از جمله کارهای انجام شده است.

       ورزش بانوان در مناطق نفت خیزجنوب

      در مجموعه مناطق نفت خیز جنوب از لحاظ زیرساخت ورزش آنچه در اختیار آقایان است، به همان اندازه نیز در اختیار خانم ها قرار دارد. فضای ورزشی مثل استخر، سالن چند منظوره، تنیس، آمادگی جسمانی، کلینیک طبی و... به صورت مستمر در اختیار بانوان قرار دارد. به دلیل وجود همین زیرساخت ها، حدود 50 درصد المپیاد ورزشی وزارت نفت به بانوان اختصاص داشت. در بخش قهرمانی هم بالای 30 درصد تیم های ورزشی به بانوان اختصاص دارد. مثل تیم والیبال بانوان نفت و گاز آغاجاری، هندبال بانوان گچساران، کاراته بانوان مسجد سلیمان و تنیس روی میز بانوان اهواز که این تیم ها درسطح کشور مقام هایی در خور شأن مناطق نفت خیز به دست آورند و بازیکنان خوبی در سطح ملی به تیم های ملی معرفی کردند.

       مسؤولیت اجتماعی در مناطق نفت خیزجنوب

      بند 8 سند راهبردی ورزش ابلاغیه وزیر نفت به شفافیت اعلام و مکلف کرده است که در کنار خدمات ورزشی که به کارکنان و خانواده نفتی می دهیم، به کسانی هم که در کنار ما حضور دارند، به همان شکل خدمات ورزشی ارائه کنیم. ما به نوعی همه بر سر یک سفر نشسته ایم و سوار بر قایقی هستیم که اگر سوراخ شود، قطعا ضررش متوجه همه ماست.بنابراین مناطق نفت خیز جنوب در قبال مسؤولیت اجتماعی که دارد، باید یکسری امکانات و خدمات ورزشی به ساکنان پیرامون خود بدهد. شاید مسؤولیت اجتماعی این باشد که یکسری اماکن ورزشی که در سال های قبل احداث شده را دراختیار مجموعه بیرونی نفت قرار دهد. از جمله سالن چند منظوره کوی پلیس در اهواز، سالن چند منظوره در هفتکل، سالن چند منظوره درایذه و ... از جمله اماکن ورزشی بوده که از سوی مناطق نفت خیز احداث و در اختیار عموم مردم قرار داده شده است.

      در کنار بخش اماکن و ارائه امکانات، در بعد نیروی انسانی هم در مسؤولیت اجتماعی فعال بودیم، به این صورت که در بخش قهرمانی، درصدی از ورزشکاران قهرمانی ما را افراد پیرامون مجموعه عملیاتی و نفتی های مناطق نفت خیز جنوب تشکیل می دهند و این امکان را داشته اند که در این ویترین خود را قرار دهند و توانایی های خود را به روز کنند. در کنار این دوموضوع، بخشی از خدمات ورزشی و اماکن را در اختیار فرزندان غیرنفتی قرار دادیم.باید به یک موضوع دیگر هم اشاره کنم و آن طرح نشاط و تعالی در بین نیروهای بسیجی و مساجد سطح شهراهواز، مسجد سلیمان، امیدیه و گچساران است که در بحث تمرین و مسابقات ورزشی، اماکن ورزشی را در سال 97 در اختیار آنها قرار دادیم تا ارتباط حفظ و پایدار بماند.

       شناسنامه سلامت ورزشی کارکنان

      انجام فعالیت های ورزشی نیاز امروزه تمام افراد جامعه است. فضای مجازی، شهرنشینی و امکانات رفاهی، قطعا بی تحرکی افراد را به دنبال دارد و این ورزش است که کم تحرکی را جبران می کند. ماده 3 حلقه سلامت سند راهبردی وزیر به شفافیت، عنوان کرده که در کنار پرونده پزشکی کارکنان و خانواده ها، پرونده یا شناسنامه ورزشی کارکنان و خانواده ها طراحی و در نظر گرفته شود. این پرونده پزشکی و پرونده ورزشی به نوعی به هم متصل هستند. در این طرح کارشناسان خبره ضمن مشاره ورزشی حرکات اصلاحی را در دستور کار کارکنان و خانواده ها که در نهایت منجر به ارتقای سطح سلامت آنها می شود، قرار می دهند. در سال 96 این بخشنامه ابلاغ شد و سال 97 استارت کار را زدیم؛ ولی به دلیل کمبود منابع مالی، ابتدای سال نتوانستیم امکانات، ابزار و زیر ساخت لازم را فراهم کنیم. الان تا حدودی وسایل سخت افزاری این برنامه مهیا شده و استارت کار از سال 98 زده می شود. یک جلسه با مجموعه اچ اس ای، طب صنعتی و مددکاری در سال 97 برگزار کردیم. سال 98 با هدف ارتقای سطح سلامت کارکنان و با توجه به امکانات زیرساختی که در اختیار داریم، به شکلی برنامه ریزی می کنیم که بتوانیم بگوییم ورزش می تواند چه اثراتی بر جسم و روح ما داشته باشد وهمچنین پیشگیری از بیماری ها و سلامت کارکنان را مدنظر داشته باشیم. باید به شکلی عمل کنیم که ورزش اولویت اول تمامی افراد جامعه باشد.

      فضای ورزشی برای کارکنان قراردادی و پیمانکاران

      وزیر نفت در سال 97 بخشنامه ای صادر کرد که نیروهای قراردادی بتوانند از فضای موجود و امکانات ورزشی استفاده کنند. اگر فضای ورزشی به ما اجازه بدهد، امکانات ورزشی ما در خدمت نیروهای قراردادی و پیمانکاری قرار می گیرد، چون می دانیم که نیروهای قراردادی و پیمانکاری پا به پای نیروهای رسمی و حتی خیلی جاها جلوتر از آنها در امر تولید نفت که سرمایه مملکت ماست، پیشقدم هستند و حضوری فعال دارند. قطعا اگر خارج از مجموعه نفت هم به این قضیه نگاه کنیم، آن بار مسؤولیت اجتماعی که وزیر در ماده 8 سند راهبردی ورزش به عهده ما گذاشته، می طلبد به کارکنان قراردادی و پیمانکاری هم مثل نیروهای رسمی، خدمات ورزشی ارائه کنیم و برای آنها و شناسنامه ورزشی در نظر بگیریم.

       

      سهم بومی ها در ورزش قهرمانی

      صعود نفتی مسجدسلیمان به لیگ برترفوتبال ایران یکی از اتفاق های خوب سال 97 بود. ورزش قهرمانی و حرفه ای از نظر ما هیچ مرزی ندارد. همانطور که بچه های مجموعه، چه نفتی و چه غیرنفتی از استان خوزستان یا کهگیلویه و بویراحمد، در تیم های بزرگ ایران قرار می گیرند، نفرات دیگر همه به عنوان یک ویترین می توانند در مجموعه تیم های قهرمانی ما قرار بگیرند؛ البته نگاه خودمان بیشتر به سمت نفرات بومی بوده است. خوزستان که مهد ورزش ایران است، از استعداد های بی شماری بهره می برد که در خیلی از رشته ها از اولین ها بوده اند. در واقع ورزش از آبادان و مسجدسلیمان شروع شد، از این رو فضا باید به شکلی باشد که از نیروهای بومی استفاده بهینه شود؛ ولی در کنار آن اگر فضای خالی وجود داشته باشد، از استان همجوار در قبال مسؤولیت اجتماعی استفاده می کنیم.

      پیشکسوتان

      پیشکسوتان شناسنامه ورزش مناطق ما هستند. همان مقدار که فضای ورزشی در اختیار فرزندان و کارکنان قرار دارد، همان فضا نیز در اختیار پیشکسوتان است. برنامه هایی برای نجام فعالیت های ورزشی و انجام مسابقات ورزشی برای پیشکسوتان در نظر گرفته شده است. در تمامی رشته هایی که پیشکسوتان فعال هستند، مربیانی را در نظر گرفته ایم که به صورت اختصاصی با آنها کار می کنند. وجود این پیشکسوتان در رشد و تعالی ورزش موثر است. آنها یک زمانی قهرمانان ما بوده اند و باید شأن آنها حفظ و از وجود آنها در مسیر رشد و شکوفایی ورزش وزارت نفت استفاده بهینه شود.

      برنامه های سال 98

      اگر شرایط به این شکل باشد، خیلی سخت است. سال 97 شرایط بحرانی را طی کردیم. ورزش و سلامت کارکنان یعنی هزینه؛ هزینه ای که می گویم، هنگفت نیست؛ ولی بالاخره با پول است که می توانید این چرخه را بچرخانید. سال گذشته، سال بسیار سختی بود. امیدوارم سال 98 این سختی ها کم شود و بتوانیم برگردیم به روال قبل، یعنی با برگزاری المپیادهای ورزشی شور و نشاط را به میان کارکنان و خانواده بیاوریم و پرچم نظام جمهوری اسلامی را در بخش قهرمانی برافراشته کنیم، ضمن اینکه بتوانیم قهرمانان خوبی به تیم ملی معرفی کنیم و سکوها را در استان وکشور به دست آوریم.

      حرف آخر و نگاه ویژه به مناطق عملیاتی

      ابتدا باید تشکر کنم از هفته نامه «مشعل» که وقت می گذارد و همیشه یارو یاور ماست؛ به قول فوتبالی ها یار دوازدهم؛ البته من می گویم که شما یار اصلی هستید، چون به توسعه ورزش قهرمانی و همگانی در مجموعه وزارت نفت کمک شایانی می کنید.

      مناطق نفت خیز جنوب آنقدر بزرگ است که نیاز به گفتن ندارد. باید تشکر کنم از محمدی، مدیر عامل مناطق نفت خیز جنوب؛ چون دید بسیار مثبتی به توسعه ورزش همگانی و قهرمانی در مناطق نفت خیز جنوب دارند.  ضمن اینکه تشکر می کنم از منصورنژاد، مدیریت منابع انسانی، مدیران عامل شرکت های بهره برداری نفت و گاز امیدیه، کارون، مارون، گچساران و مسجد سلیمان، مدیران منابع انسانی شرکت ها، همکارانم در مجموعه امور ورزش مناطق نفت خیز جنوب، همکاران امور ورزش شرکت ملی نفت ایران و اداره کل ورزش وزارت نفت که فضا را به شکلی ترسیم می کنند که ورزش را در مناطق پویا نگه داریم. در پایان خاطر نشان می شود که در مرکز تدوین آیین های بالادستی انتظارم این است آیین نامه هایی مصوب و ابلاغ می کنند، بومی سازی شود. یعنی آیین نامه ای که قابلیت اجرا در تهران دارد، شاید قابل اجرا در مناطق عملیاتی نباشد. شما در تهران چیزی به نام مسؤولیت اجتماعی ندارید و هیچ کجا ندیدید که وزیر نفت بگوید در تهران مسؤولیت اجتماعی وجود دارد؛ ولی در مناطق عملیاتی و محروم بارها از مسؤولیت اجتماعی گفته اند. آیین نامه های ورزشی به شکلی تنظیم شود در راستای بخشنامه و تاکید مقام عالی وزارت نفت که همواره حامی قشرمحروم و عملیاتی پیرامون مناطق نفت خیز جنوب بوده، باشد و باید آیین نامه های ورزشی به شکلی تنظیم شود که باعث رضایتمندی و ایجاد وحدت و صمیمت در مناطق عملیاتی شود. آیین نامه ای که در مناطق نفت خیز جنوب اجرایی می شود در خیلی از مجموعه های نفتی اجرا نمی شود. ورزش باید شور و نشاط لازم را به جامعه بدهد. اگر من فضایی را برای مجموعه کارکنان و خانواده ها در نظر می گیرم که شو و نشاط را به وجود می آورند باید در کنار آن برای دیگر افراد جامعه هم این فضا ایجاد شود؛ در غیر این صورت هیچ کاری انجام نداده ام. چون همه داریم کنار هم زندگی می کنیم. به عنوان مثال مگر در مسجد سلیمان، امیدیه و گچساران می شود حصار زد و یک خانواده 800 نفری شرکت نفتی از مجموعه ورزشی رفاهی خوب استفاده کنند و 200 هزار نفر دیگر استفاده نکنند!؟ شاید بگویید شما مسؤول همه جامعه شهری نیستی و این حرف شماهم درست باشد، اما وقتی اداره کل ورزش استان و شهر چنین امکاناتی در اختیار مردم قرار نمی دهد، من باید در راستای مسؤولیت اجتماعی این کاررا انجام دهم. بچه نفتی به مدرسه ای می رود که معلم آن نفتی نیست، در خیابانی راه می رود که نیروی انتظامی آن نفتی نیست. این یعنی همه در کنار هم زندگی می کنیم. در مناطق عملیاتی و محروم مثل مسجد سلیمان، گچساران و امیدیه باید مسؤولیت اجتماعی طوری اجرا شود که مردم بتوانند از امکانات نفتی استفاده کنند. باید فضا را در اختیار همه بگذاریم. به نظر من در چنین شهر هایی، در بخش ورزش قهرمانی ما، درصد شرکتی و غیرشرکتی نباید معنا داشته باشد. شاید بچه نفتی استعداد رشته قهرمانی فوتبال را نداشته باشد. پس باید این فضا در اختیار یک استعداد بومی قرار بگیرد و آن فرزند نفتی، آینده ورزشی خود را در رشته دیگری یا مواردی غیر از ورزش دنبال کند. استفاده از نیروی بومی می تواند باعث افتخارآفرینی برای صنعت نفت باشد. از نگاه دیگر باید گفت که حضور استعدادهای غیر نفتی و بومی می تواند باعث آموزش فرزندان نفتی شود و همچنین رقابت را در میان آنها ایجاد کند که در نهایت به نفع ورزش نفت است.درشهرهایی مثل مسجدسلیمان، امیدیه و گچساران تنها دلخوشی مردم همین تیم های ورزشی است امکانات دیگری وجود ندارد بخش خصوصی دیگری جهت اسپانسری ورزشی در این شهرها وجود ندارد، پس می بایست در تیم های ورزشی نفت در بخش قهرمانی تجدید نظرهای لازم و با نگاه بومی و منطقه ای صورت پذیرد.

       

       

    • media/image/2019/03/2000-1441/5170.jpg

      10 قاب مهم سال 97

      سال 97 با فراز و نشيب زياد و تحولات  داخلي  و خارجي به پايان رسيد و مردم ايران، روزهاي شيرين و شاد و پر هيجاني مثل روزهاي جام جهاني را در کنار روزهاي تلخ و سخت نيمه دوم و شرايط اقتصادي از سر گذراندند. برخي اتفاق ها ممکن است تکرار شود؛ اما همان روزها يا همان اتفاقات و آدم ها ديگر هيچ گاه تکرار نمي شوند و اين همان گذر عمر و زندگي است که بايد بيشتر حواسمان به آن باشد تا شاد بگذرد. در ادامه برخي از اين اتفاق ها را مرور مي کنيم.

      دیدار تیم های ایران و پرتقال در رقابت های جام جهانی روسیه و مهار  پنالتی  رونالدو توسط علیرضا بیرانوند/   ایسنا

      حضور زنان برای نخستین بار در استادیوم آزادی در جریان دیدار تدارکاتی ایران – بولیوی /  ایسنا

      در رقابت های فوتبال جام جهانی روسیه ، فرانسه برای دومین بار قهرمان جهان شد/  ایسنا

      حسن روحانی ، رئیس جمهور کشورمان در نشست سالانه سازمان ملل شرکت کرد/ PRESIDENT.IR

      در جریان حمله تروریستی همزمان با روز ارتش در اهواز جمعی از هموطنان مان به شهادت رسیدند/   ایسنا

      در جریان اجلاس سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه ، ولادیمیر پوتین با مقام معظم رهبری دیدار و گفت و گو کرد/ LEADER.IR

      ابراهیم رئیسی با حکمی از سوی مقام معظم رهبری به عنوان رئیس قوه قضائیه منصوب شد /   تسنیم

      پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک های جهان، برای شرکت در یک کنفرانس بین  ادیان، به امارات متحده عربی سفر کرد/ REUTERS

       خبر استعفای وزیر امور خارجه یکی از شوک های آخر سال بود که البته مورد موافقت رئیس جمهوری قرار نگرفت/ ایرنا

      دادگاه های جرایم و مفاسد اقتصادی در سال 97 فعال بود. یکی از معروفترین این دادگاه ها مربوط وحید مظلومین ملقب به سلطان سکه بود./ پایگاه خبری انتخاب

       

    • media/image/2019/03/1024-1448/5166.jpg
    ×

    راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل

    - بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس

    با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات

    - دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات