به همت شرکت بهينه سازي مصرف سوخت  جشنواره دانش آموزي بهسو برگزار شد

فرهنگ سازی مصرف بهینه  برای آینده سازان کشور

مشعل- جشنواره دانش آموزي «بهسو» با هدف آگاه سازي و فعال کردن نوجوانان در مسير شناسايي، فرهنگ سازي و پياده سازي الگوهاي صحيح مصرف سوخت و به منظور تحقق اقتصاد مقاومتي، در باشگاه شماره يک نفت برگزار شد.  مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت در اين آيين که 8 اسفندماه برگزار شد، گفت: بر اساس دستور وزير، جشنواره اي نيز براي بانوان با موضوع مصرف بهينه برگزار خواهيم کرد. به طور قطع زنان توسعه گرا، فرزندان توسعه گرا تربيت خواهند کرد و در برگزاري جشنواره دانش آموزي بهسو نيز والدين پشت سر دانش آموزان بودند تا از اين طريق، فرهنگ بهينه سازي به مرور نهادينه شود.  محسن دلاويز ادامه داد: ما صرف داشتن اين همه نعمت در کشور، چه در بحث گاز، چه نفت و چه در ساير منابعي که شايد هر کدام از آنها براي سامان يک کشور کافي باشد، مجاز به مصرف بي رويه نيستيم و تمام تلاش جشنواره، ايجاد فرهنگ مصرف بهينه است.  او افزود: بايد از اين ميراث براي نسل هاي آينده نيز سهمي در نظر بگيريم. ما تفاوت هاي بسيار زيادي با دنيا در زمينه مصرف انرژي داريم که اين نشانه خوبي نيست و با فرهنگ سازي و آموزش مي توانيم به سوي مصرف بهينه گام برداريم. به همين دليل براي شروع، فرهنگ سازي را از دانش آموزان شروع کرده ايم؛ زيرا ظرفيت هاي آينده کشور هستند، از اين رو اگر بتوانيم اين قشر را درگير مصرف بهينه کنيم، حتما آنها نيز به ما کمک خواهند کرد تا فرهنگ بهينه سازي مصرف سوخت، نهادينه شود.  به گفته دلاويز، بايد در مصرف سوخت تجديدنظر کرده و با کمترين تغييرات و باور به اينکه اين کشور و نعمت ها متعلق به ماست، در صرفه جويي بزرگ انرژي، به خصوص در سوخت، به کشور کمک کنيم. مديرعامل شرکت بهينه سازي مصرف سوخت با ارائه آماري از مصرف سوخت در بخش ساختمان گفت: سالانه معادل 396 ميليون بشکه نفت در بخش ساختمان انرژي مصرف مي شود، در حالي که با فرهنگ سازي مي توان 30 تا 40 درصد در اين بخش صرفه جويي کرد.  دلاويز با بيان اينکه شايد در جاهايي احساس کنيم که نيازي به بهينه سازي نداريم و اگر مبحث 19 را به طور کامل اجرا کنيم، ميلياردها دلار به اقتصاد کشور کمک خواهيم کرد، افزود: تنها به فرهنگ و باور نياز داريم تا بتوانيم در گروه هاي مرجع، مانند بانوان از اين جشنواره ها داشته باشيم.

اعلام 25 نفر برگزيده

مهدي حبيب بيگي، دبير جشنواره دانش آموزي بهسو نيز در اين آيين گفت: هدف از برگزاري اين جشنواره، فرهنگ سازي و آشنايي دانش آموزان با مقوله مصرف بهينه سوخت در سه بخش حمل و نقل، ساختمان و صنعت است.  او با بيان اينکه اين جشنواره پنج بخش داستان نويسي، عکاسي، نقاشي و کاريکاتور داشت، ادامه داد: از مجموع آثاري که به دبيرخانه جشنواره ارسال شد، با نظر هيات داوري، 25 نفر برگزيده شدند، به عبارت ديگر در هر بخش پنج نفر انتخاب شدند.

حبيب بيگي افزود: براي آگاهي دانش آموزان از اين جشنواره و همچنين تبليغات جشنواره ها، از درگاه هاي ارسال پيامک، سايت شرکت بهينه سازي مصرف سوخت، توزيع پوسترها و بروشورها، اپليکيشن بهسو و همينطور رسانه هاي جمعي، روزنامه ها، سايت ها و خبرگزاري ها استفاده کرديم.  او با اشاره به گستره حضور در اين جشنواره گفت: بيشتر استان ها و شهرهاي بزرگ در جشنواره دانش آموزي بهسو شرکت کردند که از آن جمله مي توان به کهگيلويه و بويراحمد، چهارمحال و بختياري، خراسان جنوبي، کردستان و بوشهر اشاره کرد و اين نشان دهنده توجه اين عزيزان به مقوله سرنوشت ساز، يعني بهينه مصرف کردن انرژي است.  دبير جشنواره دانش آموزي بهسو تاکيد کرد: به زودي و به صورت رسمي، ميزان تاثيرگذاري اين جشنواره بر توجه دانش آموزان به مقوله صرفه جويي، به اطلاع عموم رسانده خواهد شد.  حبيب بيگي خاطرنشان کرد: هدف نهايي ما در اين جشنواره، اصلاح الگوي مصرف است. در اين ميان چاره اي جز ترويج و تکرار در مقوله هاي فرهنگي بهينه سازي مصرف سوخت نداريم و اين جشنواره را به عنوان آغازي براي اين مهم مي دانيم و اميدواريم ادامه اين مسير هموار باشد.

اعلام نتايج

در بخش پاياني اين آيين، اسامي نفرات برتر جشنواره دانش آموزي «بهسو» با موضوع بهينه سازي مصرف سوخت در پنج بخش کاريکاتور، نقاشي، عکاسي، داستان نويسي و شعر اعلام شد که به شرح زير است:

  بخش نقاشي: محسن رضايي از خراسان جنوبي، کيانا احمدي از تهران، کسري سازمند از تهران، الناز عبدي از کردستان و آيدا تاجيک از تهران

  بخش کاريکاتور: محمدرضا خدايي از زنجان، روژان خالقي از کردستان، آيسودا جعفري از بوشهر، بهاره سميعي از لرستان و بهفر احمدپور از تهران

 بخش عکاسي: نيکتا نحوي از قزوين، شايان اديب کيا از تهران، گل آنا مختاري از اصفهان، بنيامين جمالي از تهران و سام تقي پور از تهران

  بخش داستان نويسي: مهسا حجتي فر از تهران، فرزان حق شناس از تهران، فرزاد سليماني از چهارمحال و بختياري، سيد حورا موسوي از ايلام و رضا سيادي از تهران

  بخش شعر: ايليا صفدري از گيلان، حسين عليپور از کهگيلويه و بويراحمد، متين حسين زاده از تهران، فاطمه غلامي از قم و پارميدا امان زاده از تهران.

 

برگزاري هشتمين نشست مهندسي هزينه در صنعت نفت و گاز

چگونه مهندسی هزینه به کمک فاز 19 پارس جنوبی آمد؟

مشعل: هشتمين نشست تخصصي مهندسي هزينه در صنعت نفت و گاز با حضور کارشناسان، اساتيد و دانشجوياني از مجموعه هاي مختلف صنعت نفت در دانشکده مديريت دانشگاه تهران برگزار شد.

در اين نشست، محمود افشار، استاد دانشگاه صنعت نفت، با تشريح سهم دانشگاه صنعت نفت در اعتلاي صنعت نفت و گاز، از کاهش درخشش اين دانشگاه در توليد علم و آموزش، نخبگان اظهار نگراني کرد و گفت: صنعت نفت بايد يک دانشگاه تخصصي در سطح بين المللي داشته باشد؛ البته قبول داريم که اين مجموعه اشکالاتي دارد، اما نبايد نياز صنعت نفت به اين دانشگاه کنار گذاشته شود.

حميد آلادپوش، رئيس کانون مهندسي هزينه ايران نيز نکاتي را درباره cost overrun ارائه کرد و گفت: چند سوال اصلي درباره مهندسي هزينه وجود دارد. اينکه اضافه هزينه چيست و چگونه اندازه گيري مي شود؟ کدام داده ها براي تعيين و تبيين اضافه هزينه استفاده مي شود؟ اندازه و ميزان تکرار اضافه هزينه چيست؟ علل بنيادين بروز اضافه هزينه چيست؟ و در نهايت اينکه چطور از اضافه هزينه به بهترين شکل اجتناب شود؟ او افزود: علم مديريت هزينه در دنيا تغييرات زيادي داشته است، اما هنوز هم در بسياري از پروژه ها همان استانداردهاي قديمي به کار گرفته مي شوند و تازه همان استاندارد هم کامل نيست. او با اشاره به تعداد بالاي پروژه هاي نيمه تمام افزود: بسياري از پروژه ها با هفت برابر مديريت و هزينه اجرا مي شوند و اين روند يعني به موضوع مهندسي هزينه توجه نشده است.

در ادامه، محمد جواد شمس که از سال هاي 89 تا 95 مديرعامل شرکت پتروپارس بوده است، درباره اهميت زمان بندي بر کنترل هزينه پروژه هاي نفتي با نمونه موردي دو فاز 12 و 19 اطلاعاتي ارائه کرد. او با اشاره به شروع کار فاز 12 پارس جنوبي در سال 2005 با سه ميليارد و 400 ميليون دلار برآورد هزينه و اتمام آن در سال 2014 با هفت ميليارد دلار هزينه تصريح کرد: زمان بندي در اجراي پروژه مي تواند خسارت هاي زيادي را به پروژه وارد کند و پروژه در جريان اجرا با چالش هاي جبران ناپذير رو به رو شود.

شمس با اشاره به زمان بندي فاز 12 افزود: از زمان انعقاد قطعي قرارداد و تحويل پروژه به پيمانکار، پروژه 61 ماه به طول انجاميد شرايط متفاوتي را از سر گذراند. به عنوان نمونه در اين دوران ما با موضوع تحريم رو به رو شديم و به طور مشخص از سال 2008 ورود اجناس و کالاها ممنوع شد و ما مي دانيم که مشخصا نمي خواستند فاز 12 اجرا شود.

او با بيان اينکه گروه هاي کاري را ايجاد کرديم تا بتوانيم کالاهاي مهم پروژه را تهيه کنيم، افزود: کمي بعد با تغييرات قيمت جهاني نفت رو به رو شديم که مي توانست روي قيمت تمام شده اثر بگذارد و بايد چانه زنيهاي زيادي درباره اين قيمت انجام مي داديم. بعد از آن هم حتي تا امروز با تغييرات در پول ملي و تامين ارز دولتي و آزاد در داخل کشور مواجه بوده ايم و همه اينها شرايط اجراي پروژه را متلاطم مي کند.

مديرعامل پيشين شرکت پتروپارس با بيان اينکه همزمان با همين شرايط و اجراي فاز 12، پتروپارس با کمک همين تجربيات اجراي فاز 19 را شروع کرد، افزود: در فاز 19 مشاور ايراني داشتيم و خريدهايمان هم از وندورهاي ايراني که جديد بودند، تامين شد.

او در توضيح اينکه چگونه پتروپارس توانست در شرايط سخت مالي و تحريم فاز 19 را به سرانجام برساند، گفت: ما راهبرد ي را در نظر گرفتيم و مي دانستيم که راهبرد غلط ما را به ناکجا مي برد. در اين راهبرد، استفاده از تمام توان داخلي، مشورت با افراد کليدي، مديريت بهينه ريسک هاي پروژه، کاهش زمان و هزينه و... را گنجانديم و مهمتر از همه اين بود که در مورد پيمانکاران زيرمجموعه مديريتي همراه با نظارت داشتيم و در بسياري از موارد مديران و حتي خود من شخصا موارد را رسيدگي مي کرديم و تلاش مي شد امنيت کار و روحيه نيروهاي انساني نيز حفظ شود.

او با تاکيد بر اينکه موارد زيادي در مهندسي هزينه اهميت دارد، اما ابتدا بايد فرهنگ کار را تغيير داد و مجموعه را با پارامترهاي مورد نظر هماهنگ کرد، افزود: پتروپارس فاز 19 را با تعهد 3 ميليارد و 500 ميليون دلار در سال 89 شروع کرد و بدون ضرر با همين مبلغ هم تحويل داد و مي توان گفت تجربيات ما در فاز 12 در اين عملکرد تاثير زيادي داشت.

محمد جواد قلي پور، رئيس ارزيابي هزينه طرح هاي شرکت ملي نفت در مديريت برنامه ريزي تلفيقي هم درباره راهنماي نحوه برآورد هزينه طرحهاي نفت و گاز در مرحله ايجاد توضيحاتي ارائه کرد.

او با بيان اينکه در دنيا با استفاده از روش TOP DOWN و با دو سرفصل مهم به کارگيري افراد با تجربه و تحليل داده هاي آماري، هزينه طرح ها محاسبه مي شود، گفت: با توجه به اين روش از چند سال قبل 9 تيپ کار در صنعت نفت و گاز را تقسيم بندي کرديم و GUIDELINES هايي را در در دسترس زيرمجموعه ها قرار داديم. به عنوان نمونه يکي از اين GUIDELINES درباره اجراي خطوط لوله است که با چه شيوه و مدل هايي قيمت اجراي پروژه و هزينه ها را محاسبه کنند. اين GUIDELINES در حال حاضر روي خروجي مديريت برنامه ريزي تلفيقي قرار دارد.

و در ابتداي اين مراسم با نمايش فيلمي کوتاه يادبودي از مرحوم دکتر ابوالفضل قائمي صورت گرفت و از خدمات آقايان عدولي و اصفاري به عنوان پيشکسوتان صنعت نفت و گاز تقدير صورت گرفت.