مخالفت مجلس با افزايش و چند نرخي شدن قيمت بنزين
نفت خام هر هفته در بورس انرژي عرضه ميشود
مسوولیت اجتماعی نفت در جزیره خارگ
بازنشستگان شامل معاینات دورهای میشوند
راهاندازی نخستین مركز مشاوره درمانی عسلویه
برگزاري 25 هزار نفر- ساعت آموزش اچاساي براي پيمانکاران
روايتي از بحران در ملي شدن صنعت نفت
انتقال خودروی شخصی وزير شهيد نفت به موزه پمپ بنزين دروازه دولت
با سفـر بـه جنـوب غـرب ايـران تعطیلات خوشی را سپری کنید
گویش های شیرین ایرانی (بخش پایانی)
خانه تکانی و خطرهای ناشی از آن كه در کمین زنان است
توسعه ورزش همگانی با نگاه پيشگيرانه در سلامت
مرزبان: نفت مسجد سلیمان را لیگ برتری بدانید
«رویای زمین» را در این تابلوها ببینید
مخالفت مجلس با افزايش و چند نرخي شدن قيمت بنزين
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي با افزايش و چندنرخي شدن قيمت بنزين مخالفت کردند.
علي مطهري در نشست علني عصر روز شنبه (چهارم اسفندماه) مجلس شوراي اسلامي در جريان بررسي جزئيات بخش درآمدي لايحه بودجه سال 98 کل کشور، در پيشنهادي درباره تبصره 14 اين لايحه، در مورد نرخ بنزين گفت: وضع پيشين قيمت بنزين تا سال 83 اين گونه بود که سالانه 10 تا 15 درصد به قيمت آن اضافه مي شد و مردم نيز با اين افزايش طبيعي مشکلي نداشتند، اما در آستانه انتخابات رياست جمهوري سال 84، مجلس هفتم قانون تثبيت قيمت ها را وضع کرد که به سبب آن قيمت بنزين ثابت ماند و همين مسئله سبب وقوع مشکلاتي از جمله قاچاق بنزين شد.
وي با بيان اينکه اجراي قانون هدفمندي يارانه ها مسائلي را براي کشور به همراه داشت، افزود: بايد فکري به حال مسئله بنزين کرد تا هم مصرف بي رويه بنزين مهار و هم از قاچاق آن جلوگيري شود.
بر اساس اين گزارش، در پيشنهاد علي مطهري عنوان شده بود که از تاريخ يکم خردادماه 98 بنزين با کارت سوخت و براي خودروهاي شخصي به اين شکل عرضه شود و قيمت بنزين تا 80 ليتر مصرف هزار تومان به ازاي هر ليتر و براي مصارف بالاتر از 80 ليتر 3 هزار تومان براي هر ليتر در نظر گرفته شود و درآمد حاصل از اين موضوع صرف اشتغال، توليد و کمک به قشور کم درآمد شود.
سخنگوي کميسيون تلفيق بودجه در اين باره توضيح داد: کميسيون با افزايش قيمت بنزين مخالف است، زيرا دو يا چند نرخي شدن بنزين در تورم و بازارهاي ديگر تاثيرگذار است.
در پايان نيز نمايندگان مجلس شوراي اسلامي، با افزايش قيمت بنزين و همچنين با موضوع تکليف دولت براي ساماندهي قيمت حامل هاي انرژي در سال 98 مخالفت کردند.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي:
منتقدان وزير نفت چشم شان را
بر واقعيت ها بسته اند
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: در حالي منتقدان وزير نفت چشم شان را بر واقعيت ها بسته اند که توسعه گازرساني به اقصي نقاط شهري و روستايي کشور در سال هاي اخير روند رو به رشد و قابل تحسيني داشته و قالب مردم ايران از نعمت گاز برخوردار هستند.
جلال ميرزايي، عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به نامه چندي پيش جمعي از نمايندگان در انتقاد از وزير نفت گفت : رويکرد اين نامه را سياسي مي دانم. نويسندگان نامه چشم شان را بر واقعيت ها بسته اند و ايده آل هايي را مطرح و سپس وزير نفت را متهم مي کنند که چرا نمي تواند اين آرمان ها را محقق کند.
وي افزود: اگر امروز کساني مي خواهند به وزارت نفت کمک کنند و توان دور زدن تحريم ها را دارند، کميسيون انرژي آماده حمايت از اين افراد است.
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با تاکيد بر اينکه نمايندگان مجلس شوراي اسلامي چندي پيش با امضاي بيانيه اي از وزير نفت به دليل خروج کشور از خام فروشي نفت و گاز تشکر کردند، گفت: بيشتر نمايندگان مجلس شوراي اسلامي واقعيات را درک مي کنند. توسعه گازرساني به اقصي نقاط شهري و روستايي کشور در سال هاي اخير روند رو به رشد و قابل تحسيني داشته، به نحوي که قالب مردم ايران از نعمت گاز بهره مند هستند، اين واقعيات امروز کشور است که خود منتقدان نيز به آن اذعان دارند.
ميرزايي تصريح کرد: با رعايت انصاف و با نگاهي واقع بينانه از مقدورات داخلي و محدوديت هاي بيروني در صنعت نفت از تلاش هاي وزير نفت تشکر مي کنيم و اميدواريم با تلاش و استقامت، شاهد شکوفايي بيشتر صنعت نفت و گاز کشور باشيم.
نمايندگان مجلس مصوب کردند
اختصاص اوراق مالي اسلامي به پيمانکاران
قراردادهاي نفتي
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي با اختصاص 3 ميليارد دلار اوراق مالي اسلامي به پيمانکاران قراردادهاي نفتي موافقت کردند. نمايندگان در نشست علني شامگاه دوشنبه (ششم اسفندماه) مجلس شوراي اسلامي در جريان بررسي بخش هزينه اي لايحه بودجه سال 98 با بند (ي) تبصره (5) اين لايحه موافقت کردند. بر اساس اين بند، وزارت نفت از طريق شرکت هاي دولتي تابعه ذي ربط اجازه خواهد داشت تا سقف معادل 3 ميليارد دلار اوراق مالي اسلامي (ريالي يا ارزي) با تصويب هيئت وزيران منتشر کند. اين اوراق براي بازپرداخت اصل و سود اوراق ارزي، ريالي سررسيد شده تسهيلات بانکي و تضامين سررسيد شده و همچنين بازپرداخت بدهي هاي سررسيدشده به پيمانکاران قراردادهاي بيع متقابل طرح هاي بالا دستي نفت تعلق مي گيرد و شرکت هاي مذکور موظفند اصل و سود اوراق منتشرشده را حداکثر تا پنج سال از محل منابع داخلي خود تسويه کنند.
اوراق فروش نرفته اين بند با تاييد وزارت نفت و سازمان برنامه و بـودجه کشـور قابل واگذاري به پيمانکاران و طلبکاران طرح هاست. نمايندگان در ادامه بررسي بودجه سال 98 کل کشور، با بند (الف) تبصره (4) ماده واحده اين لايحه موافقت کردند. در بند (الف) تبصره (4) آمده است: به بانک هاي عامل اجازه داده مي شود در سال 1398 از محل منابع در اختيار نسبت به اعطاي تسهيلات ارزي، ريالي به موارد زير اقدام کنند:
1- سرمايه گذاران بخش هاي خصوصي، تعاوني و نهادهاي عمومي غيردولتي براي طرح هاي توسعه اي بالادستي نفت و گاز با اولويت ميدان هاي مشترک و جمع آوري گازهاي همراه همسو با افزايش ضريب بازيافت مخازن و احياي چاه هاي قديمي داراي ذخاير نفتي درجا بدون انتقال مالکيت نفت و گاز موجود در مخازن و توليدي از آنها.
2- طرح هاي توسعه اي و زيربنايي سازمان هاي توسعه اي بخش صنعت و معدن با مشارکت حداقل 51 درصد بخش خصوصي و تعاوني با اولويت مناطق محروم و کمتر توسعه يافته بر اساس مزيت هاي منطقه اي.
برگزاري دومين نشست تشکيل
کنسرسيوم هاي انرژي/پتروشيمي منطقه اکو
دومين نشست تشکيل کنسرسيوم هاي انرژي/پتروشيمي منطقه اکو در قالب دومين کنفرانس و نمايشگاه انرژي اکو، 12 و 13 اسفندماه برگزار مي شود. فدراسيون صادرات انرژي و صنايع وابسته ايران با همکاري سازمان منطقه اي اکو، دبيرخانه اکو و ICCIMA (اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي ايران)، انجمن انرژي ايران و انجمن علمي سوخت هاي زيستي ايران، ميزباني دومين نشست تشکيل کنسرسيوم هاي انرژي/پتروشيمي منطقه اکو را به عهده دارد. دومين نشست تشکيل کنسرسيوم هاي انرژي/پتروشيمي منطقه اکو با هدف رونمايي از پروژه هاي انرژي کشورهاي منطقه و ايجاد مشارکت ها و متعاقبا کنسرسيوم هاي انرژي منطقه اکو با حضور مقامات بلندپايه دستگاه ها و سازمان هاي دولتي متولي انرژي، مشارکت بخش خصوصي و شرکاي بالقوه پروژه ها، بانک ها، موسسه هاي مالي بين المللي و سازمان هاي بين المللي برگزار خواهد شد. اقتصاد سبز، اقتصاد انرژي، آينده مسئله آب، سوخت هاي زيستي، مسائل انتقال انرژي، راه هاي تبادل انرژي، واردات و صادرات برق، هوشمندسازي انرژي، قراردادهاي حقوق انرژي، مصرف انرژي در کشاورزي، پروژه هاي مشترک انرژي، آينده نفت، گاز و پتروشيمي، نقش آينده انرژي هاي تجديدپذير، سياست هاي موجود در زمينه انرژي، HSE در صنعت نفت، گاز و پتروشيمي، نقش منطقه در تغييرات اقليمي جهاني، خدمات مهندسي در زمينه انرژي منطقه، روش هاي مديريت پروژه هاي بين المللي، حل مشکل تامين سرمايه و تبادلات مالي، ايجاد کنسرسيوم هاي انرژي در منطقه اکو، نقش قيمت گذاري در سياست هاي همکاري انرژي و امتيازات و کاستي هاي منطقه اکو در زمينه همکاري هاي انرژي از محورهاي اين نشست است. دومين نشست تشکيل کنسرسيوم هاي انرژي/پتروشيمي منطقه اکو در قالب دومين کنفرانس و نمايشگاه انرژي اکو 12 و 13 اسفندماه امسال برگزار مي شود.
تنظيم روابط مالي دولت و شرکت هاي اصلي وزارت نفت
نمايندگان مجلس شوراي اسلامي با تصويب بندي از لايحه بودجه سال 98 کل کشور، سازمان برنامه و بودجه را موظف به تنظيم روابط مالي جديد بين دولت و شرکت هاي اصلي وزارت نفت کردند.
نمايندگان در نشست علني عصر روز دوشنبه (ششم اسفندماه) مجلس شوراي اسلامي در ادامه بررسي جزئيات بودجه سال 98 در بخش هزينه اي، بند الحاقي (5) تبصره (2) را تصويب کردند.
بر اين اساس، سازمان برنامه و بودجه کل کشور موظف است با همکاري وزارت نفت، نسبت به تنظيم روابط مالي جديد بين دولت و شرکت هاي اصلي وزارت نفت (شرکت ملي نفت، شرکت ملي گاز، شرکت ملي پالايش و پخش فرآورده هاي نفتي و شرکت ملي صنايع پتروشيمي) ظرف 6 ماه نخست سال 1398 اقدام و پس از اخذ مجوزهاي قانوني، در پيوست جداگانه اي، مبناي تهيه بودجه سال 1399 قرار دهد.
روابط مالي جديد بايد افزون بر ايجاد شفافيت در رابطه دولت و شرکت هاي مذکور، همه منابع و مصارف مرتبط با نفت و گاز و مشتقات مربوطه را دربرگيرد و سبب تقويت عملکرد و هويت شرکتي آنها شود.
پايبندي اوپک و متحدانش به کاهش توليد نفت
وزير انرژي عربستان اعلام کرد اعضاي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش همگي به کاهش توليد نفت پايبند هستند.
به گزارش پايگاه خبري پلاتس، خالد الفالح، وزير انرژي عربستان گفت: اعضاي اوپک و توليدکنندگان نفت غير عضو اوپک به توافق کنوني کاهش توليد نفت ابراز پايبندي کرده اند.
وي همچنين اعلام کرد پايبندي برخي توليدکنندگان نفت امضاکننده توافق جهاني کاهش توليد نفت، ترديدناپذير بوده است.
وزير انرژي عربستان گفت: من با بسياري از وزيران گفت وگو کرده ام و آنهايي که در دستيابي به اهداف خود در ماه ژانويه کند بوده اند، همگي به رسيدن فوري به جايگاه لازم براي تحقق تعهدهاي خود در 6 ماه، متعهد شده اند.
الفالح همچنين با اشاره به برگزاري نشست اوپک و غير اوپک در ماه آوريل سال 2019 ميلادي، ابراز اميدواري کرد که بازار تا آن زمان به توازن رسيده باشد.
وي گفت: ما رايزني مي کنيم و برنامه هاي توليد خود براي نيمه دوم سال 2019 ميلادي را هماهنگ مي کنيم، بنابراين آوريل، نقطه عطف مهمي در تلاش براي دستيابي به توازن بازار و هماهنگي عرضه و تقاضاي نفت و رساندن ذخيره سازي به سطح مطلوب ما، يعني حدود ميانگين پنج ساله سطح ذخيره سازي جهاني خواهد بود.
يک شرکت معامله گر بين المللي نفت اعلام کرد: کاهش توليد سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) و ونزوئلا سبب جهش قيمت نفت مي شود. به گزارش خبرگزاري بلومبرگ، شرکت سوئيسي ويتول اعلام کرد: کاهش توليد نفت اوپک و همچنين تحريم هاي آمريکا ضد ونزوئلا و ايران سبب مي شود بازار با کمبود انواع نفت خام سنگين مورد نياز پالايشگران روبه رو شود و اين مسئله سبب مي شود قيمت نفت همچنان جهش يابد. راسل هاردي، مديرعامل ويتول گفت: اين احتمال وجود دارد که قيمت نفت نسبت به سطح کنوني کمي بيشتر شود؛ عرضه نفت تا سه ماه سوم سال 2019 ميلادي بسيار محدود خواهد بود.وي گفت: ما احتمالا در 6 ماه آينده با محدوديت عرضه نفت خام سنگين روبه رو خواهيم بود. تصميم اوپک و شرايط مربوط به ايران به اين معناست که نفت کمتري در دسترس است و شرايط ونزوئلا نيز اين وضع را تشديد مي کند.مدير بزرگ ترين شرکت معامله گر نفت جهان همچنين اعلام کرد با توجه به عوامل بنيادين عرضه و تقاضاي نفت در بازارهاي جهاني، قيمت کنوني شاخص نفت خام برنت که بالاي 65 دلار است، کاملا توجيه پذير است، در حالي که افت قيمت اين شاخص در ماه هاي اکتبر تا دسامبر سال 2018 ميلادي از حدود 85 دلار به 50 دلار، تا حدي نامعقول بوده است.
رشد قيمت سبد نفتي اوپکبراي سومين هفته پياپي
ميانگين هفتگي قيمت سبد نفتي سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک)، هفته گذشته براي سومين هفته پياپي افزايش يافت و به بيش از 66 دلار رسيد.به گزارش دبيرخانه اوپک، ميانگين هفتگي قيمت سبد نفتي اوپک در هفته گذشته به 66 دلار و 17 سنت براي هر بشکه رسيد، در حالي که اين رقم در هفته پيش از آن 63 دلار و هفت سنت به ازاي هر بشکه بود.قيمت سبد نفتي اوپک روز جمعه (سوم اسفندماه) به 63 دلار و هفت سنت براي هر بشکه رسيد.سبد نفتي اوپک شامل انواع نفت خام توليدي در 14 کشور عضو اين سازمان است.
ثبت رکوردي تازه در واردات ال ان جي چين
واردات ال ان جي چين در ماه ژانويه امسال به بالاترين رقم در تاريخ اين کشور رسيد. به گزارش خبرگزاري رويترز از پکن، واردات ال ان جي چين در ماه ژانويه سال 2019 ميلادي نسبت به پارسال 27.8 درصد افزايش يافت و به 6 ميليون و 580 هزار تن رسيد.افزايش واردات ال ان جي چين تا حدي ناشي از رشد مصرف گاز در مناطق شهري شمال چين به دليل دستور دولت براي کنار گذاشتن زغال سنگ بوده است.چين زمستان امسال، گاز طبيعي را جايگزين سوخت گرمايشي 3 ميليون خانه ديگر کرده است.
وزير نفت گفت: وزارت نفت هر هفته نفت خام را در بورس انرژي عرضه مي کند.
به گزارش خانه ملت، بيژن زنگنه درباره فروش نفت خام در شرکت بورس انرژي ايران گفت: ممکن است مدت زماني طول بکشد تا فروش نفت در بورس جا بيفتد، اما وزارت نفت هر هفته نفت خام را در بورس انرژي عرضه مي کند. وي با بيان اينکه سفرهاي لازم براي فروش نفت انجام شده است، افزود: به دنبال نمايش کارهايم نيستم، زيرا سفرها و مذاکرات بايد منفعتي براي کشور داشته باشد و احتمال موفقيت در آن بالا باشد. وزير نفت همچنين از رايزني ها و مذاکرات پشت پرده و آشکار براي فروش نفت خام خبر داد.
معاون برنامه ريزي وزير نفت با اشاره به اينکه ميانگين کنوني مصرف بنزين در کشور روزانه 88 ميليون ليتر و توليد اندکي بيش از 100 ميليون در روز است، گفت: در شرايط کنوني ظرفيت صادرات بنزين را داريم. هوشنگ فلاحتيان، روز شنبه (چهارم اسفندماه) در نشست تخصصي«چشم انداز صنعت نفت و گاز ايران؛ سناريوهاي پيش رو» که در ششمين کنگره و نمايشگاه صنعت حفاري و سومين کنگره و نمايشگاه اکتشاف و توليد برگزار شد، اظهار کرد: حرکت از فروش منابع خام به فروش محصولات با ارزش افزوده بالا، حرکت از دولت متکي به نفت به اقتصاد مبتني براي نفت، بخشي از ضرورت تغيير رويکردها در سطح کلان در صنعت نفت است.
وي افزود: اگر در سياست کلان کشور به صنعت نفت به عنوان گاو شيرده نگريسته شود خروجي متفاوتي نسبت به گذشته نخواهيم داشت.
معاون برنامه ريزي وزير نفت تصريح کرد: اگر در سال هاي پيش رو براي مصرف سوخت تدبيري انديشه نشود و قيمت سوخت و کيفيت خودروها افزايش نيابد، در دو سال آينده بار ديگر براي تامين بنزين مورد نياز کشور با مشکل روبه رو خواهيم شد. به گفته وي، توسعه ميدان هاي غرب کارون، توسعه ميدان هاي خشکي همانند آذر، توليد حداکثري ميعانات گازي پارس جنوبي، تجهيز بالادست پارس جنوبي و... بخشي از برنامه هاي وزارت نفت در بخش بالادست صنعت است. معاون برنامه ريزي وزير نفت با اشاره به اينکه تجاري سازي و ساخت اقلام پرمصرف صنعت نفت يکي از مسائل است که بيش از گذشته بر آن تاکيد شده است، گفت: در اين زمينه 51 قرارداد به ارزش 597 ميليون يورو و 433 ميليارد تومان با بخش خصوصي مبادله شده است.
سومين کنگره و نمايشگاه اکتشاف و توليد و ششمين کنگره و نمايشگاه صنعت حفاري با حضور 1200 نفر از ذي نفعان کليدي در بخش هاي دولتي و خصوصي به همت دانش آموختگان صنعت نفت و نشريه هاي تخصصي صنعت نفت صبح امروز آغاز به کار کرد.
رويداد امسال مشتمل بر 30 نشست تخصصي، پنج کارگاه آموزشي و بيش از 100 ارائه و سخنراني پيرامون تشريح و تبيين ابعاد و الزام هاي پروژه هاي حفظ و نگهداشت توليد از منظر فني، تامين مالي، حقوقي، قراردادي، بيمه و مديريت ريسک و همچنين بررسي راهبردهاي کسب وکار در شرکت هاي اکتشاف و توليد، پيمانکاران عمومي، شرکت هاي عمليات حفاري و خدمات فني در شرايط تحريم است .
اطلاعيه ششمين عرضه نفت خام سبک شرکت ملي نفت ايران در رينگ بين الملل بورس انرژي در تاريخ 13 اسفندماه منتشر شد. شرايط عرضه در اين دوره مشابه عرضه پيشين است. پيش پرداخت 6 درصد و امکان تسويه 100 درصد ريالي از ويژگي هاي اين عرضه است. همچنين مدت تسويه حساب از زمان بارگيري 90 روز تعيين شده است.
در مرحله ششم عرضه نيز همانند نوبت پيش يک ميليون بشکه نفت خام سبک با حجم خريد حداقل تعداد 35 هزار بشکه و قيمت پايه 59 دلار و 63 سنت براي هر بشکه تعيين شده است. پنجمين عرضه در تاريخ 29 بهمن با فروش 35 هزار بشکه به قيمت 52 دلار و 25 سنت به ازاي هر بشکه انجام شده بود. قيمت پايه در عرضه پنجم 56 دلار و 81 سنت براي هر بشکه بود. بر اساس اين گزارش، عرضه نفت خام در بورس انرژي ايران همسو با تحقق سياست هاي اقتصاد مقاومتي مبتني بر ايجاد تنوع در روش هاي فروش نفت و استفاده از ظرفيت هاي بخش غيردولتي براي صادرات نفت خام در دستور کار قرار گرفته است.
مديرکل نظام مديريت داراييهاي فيزيکي وزارت نفت بر ضرورت استفاده از همه ظرفيتهاي موجود در شيوهنامه نحوه انجام تعميرات اساسي ماشينهاي دوار تاکيد کرد و گفت: اين شيوهنامه، فرصتهاي بالقوه زيادي براي حمايت از سازندگان و پيمانکاران فعال در صنعت نفت ايجاد ميکند. عليرضا اصل عربي، روز سه شنبه (هفتم اسفندماه) در نشست هم انديشي با پيمانکاران تعميرات ماشين هاي دوار صنعت نفت، با اشاره به شيوه نامه مذکور که آبان ماه امسال از سوي وزير نفت ابلاغ شد، گفت: بديهي است حضور و فعاليت مشترک همه ذي نفعان، کارفرمايان، پيمانکاران و سازندگان، حتي مشاوران نقش اساسي در پيشبرد اقدام ها و دستيابي به اهداف شيوه نامه دارد. وي افزود: با کاهش طرح هاي توسعه اي در شرايط حساس کنوني کشور، فضا براي تمرکز بيشتر بر حوزه نگهداري و تعميرات و ظرفيت هاي آن از جمله بخش هاي جايگزيني، تعميرات اساسي، بازسازي، نوسازي، بهره برداري و نگهداري به ويژه در بخش ماشين هاي دوار فراهم شده و لازم است ظرفيت هاي ساخت، پيمانکاري و تامين تجهيزات و کالاهاي ايراني تحت ضوابط به خدمت گرفته شوند تا مشکلات کارفرمايان برطرف شود و چرخ صنعت پيمانکاري و ساخت به چرخش درآيد. به گفته اصل عربي، اين شيوه نامه، فرصت هاي بالقوه زيادي براي حمايت از سازندگان و پيمانکاران فعال در صنعت نفت ايجاد مي کند که در صورت همفکري و همگرايي همه ذي نفعان، امکان بالفعل شدن اين فرصت ها وجود دارد. وي با بيان اينکه مفاد اين شيوه نامه، رويکرد پيمانکاري غالب فعلي صنعت نفت را از پيمان سپاري به برون سپاري تغيير مي دهد، ادامه داد: يعني به جاي قراردادهاي مبتني بر تامين نيروي انساني و اماني کاري، قراردادهاي تخصصي تعميراتي با تضمين کارکرد تکليف مي شود که صنعت نفت و گاز کشور امروز به شدت به آن نياز دارند.
مجري طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي از توليد پايدار گاز مايع در پالايشگاه اين طرح خبر داد و گفت: با بهره برداري از واحدهاي توليد گاز مايع، زنجيره محصولات پالايشگاه فاز 13 پارس جنوبي تکميل شد.
پيام معتمد با اشاره به راه اندازي واحدهاي 113، 114، 115 در 30 بهمن ماه امسال، اعلام کرد: توليد محصولات با ارزش پروپان و بوتان (LPG) به طور مستمر در پالايشگاه طرح توسعه فاز 13 پارس جنوبي آغاز شد.
وي با بيان اينکه هم اکنون همزمان چهار رديف شيرين سازي گاز، واحدهاي توليد اتان، ميعانات گازي و گوگرد دانه بندي شده در مدار توليد قرار دارند، اظهار کرد: با بهره برداري از واحدهاي يادشده و همچنين توليد گاز مايع، زنجيره محصولات پالايشگاه فاز 13 پارس جنوبي تکميل شد.
به گفته معتمد، هم اکنون توليد فرآورده هاي گازي اين طرح از مرحله نخست (فاز13A) به طور کامل محقق شده است.
با راه اندازي دو سکوي باقي مانده و ارسال گاز ترش به پالايشگاه خشکي که هم اکنون همه واحدهاي فرايندي آن عملياتي شده است، مرحله دوم (فاز 13B) فاز 13 پارس جنوبي عملياتي شده و ميزان توليد محصولات اين طرح به ظرفيت اسمي تعيين شده خواهد رسيد.
طرح توسعه فاز 13 با هدف توليد روزانه 56 ميليون مترمکعب گاز غني، 75 هزار بشکه ميعانات گازي، 400 تن گوگرد و سالانه يک ميليون و 100 هزارتن گاز مايع و يک ميليون تن گاز اتان به بهره برداري خواهد رسيد.
در سالروز ولادت حضرت فاطمه (س) و روز زن با حکم مديرعامل شرکت متن، نخستين مجري طرح زن در شرکت مهندسي و توسعه نفت منصوب شد. با حکمي از سوي تورج دهقاني، مديرعامل اين شرکت، مرجان محمدي به عنوان سرپرست طرح احداث مخازن استراتژيک نفت خام شرکت متن منصوب شد.
در متن اين حکم آمده است:
نظر به مراتب تعهد، تجارب و توانمندي سرکار عالي، به موجب اين حکم به عنوان سرپرست طرح احداث مخازن استراتژيک نفت خام منصوب مي شويد. با عنايت به ماهيت پروژه هاي طرح و لزوم تسريع در بهره برداري از اين مخازن، انتظار مي رود فعاليت هاي باقيمانده را به نحوي پيگيري و مديريت نماييد که در کوتاه ترين زمان ممکن امکان بهره برداري فراهم شود. اميد است در سايه خداوند متعال در انجام وظايف محوله موفق باشيد.
معاون انرژي سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران گفت: با اعتماد وزارت نفت به مهندسان و شرکت هاي ايراني، به رکورد صددرصدي ساخت داخل سه بخش تجهيزات اصلي پالايشگاهي و همچنين راه اندازي سکوي دريايي در کمتر از يکماه دست يافته ايم.
حميد بازارگان با اشاره به اينکه وزارت نفت با واگذاري طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي به کنسرسيومي کاملا ايراني، پيشرو در حمايت از ساخت داخل در حوزه راهبردي انرژي است، افزود: اعتماد وزارت نفت به افزايش خيره کننده توانمندي ساخت داخل تجهيزات پکيج هاي اصلي پالايشگاهي منجر شده، به گونه اي که در سه بخش توليد پمپ هاي سنگين، پمپ هاي گريز از مرکز عمودي و افقي به رکورد 100 درصد ساخت داخل دست يافته ايم.
وي تصريح کرد: خوشبختانه در زمينه ديگر پکيج هاي اصلي تجهيزات پالايشگاهي نيز به پيشرفت جدي 40 تا 80 درصد داخلي سازي رسيده ايم. نماينده رئيس کنسرسيوم پيمانکاران فاز 14 پارس جنوبي با اشاره به تجربه ايدرو در پيمانکاري و احداث 6 فاز مختلف پارس جنوبي، سياست هاي بخش نفت و انرژي کشور مبني بر واسپاري پروژه هاي بزرگ نفتي به پيمانکاران داخلي به ويژه در سال هاي اخير را عامل اصلي توانمندسازي مهندسان و مجموعه هاي داخلي و همچنين اشتغال زايي گسترده برشمرد.
بازارگان با اعلام پيشرفت 84 درصدي پروژه فاز 14 پارس جنوبي افزود: اکنون ايدرو و ديگر شرکت هاي ايراني عضو کنسرسيوم، باوجود تحريم ها به قدري توانمند هستند که پروژه هاي انرژي را با اتکا به توان داخل با نرخ پيشرفت بسيار مناسبي اجرا کنند.
بر اين اساس، طرح توسعه فاز 14 پارس جنوبي به ارزش 5 ميليارد و 250 ميليون دلار از سوي شرکت ملي نفت ايران و شرکت نفت و گاز پارس به کنسرسيومي متشکل از هشت شرکت ايراني با راهبري ايدرو واگذار شده است.
مرجان طباطبايي- اين قاب در سفر به جزيره خارگ به آساني قصه نفت را در ذهن تان کمرنگ مي کند، آسماني آبي با ابرهاي پراکنده، صخره هاي مرجاني مملو از کُنار وحشي، تصوير فلرهاي نفت در پس زمينه و آهواني که گستره حياتشان بخش اعظمي از جزيره خارگ است. داستان آهوان جزيره خارگ بسيار شنيدني و جذاب است؛ جمعيتي نزديک به هزار راس در نقطه اي بکر از خليج فارس که حتي تماشاي آن به آرزويي براي بسياري از مردم عادي بدل شده است. محل اسکان اين آهوان چند نقطه مشخص است، يکي از اين نقاط جايي است در حوالي امامزاده ميرمحمد، به فاصله کمي از بخش صنعتي که با گذر از جاده اي خاکي به آنجا مي رسيم و غافل از زندگي پرهياهوي انساني، حيات وحش را نظاره مي کنيم. دو آهو وسط جاده خاکي شاخ به شاخ شده اند. تعدادي ديگر هم اطراف درخت ليل، درخت بومي جزيره در حال چرا هستند. اگر بخواهيم به شکل زندگي شان پي ببريم، بايد از همان دور به تماشا بنشينيم. نزديک شدن همانا و ترس و فرارهمانا که اين نشانه خوبي است؛ زيرا اين حيوان ظريف، وسيله اي دفاعي غير از فرار کردن ندارد و همين مشخصه بارز براي ادامه حيات اين جانور، واجب است.
داستان حضور آهوان در جزيره خارگ برمي گردد به حاجت روايي يکي از خوانين منطقه گناوه از امامزاده ميرمحمد حنفيه که جزيره خارگ، بخشي از املاک او به شمار مي آمده، نذري که ادا و با آوردن دو راس آهو، سفر پرفراز و نشيب آهوان در جزيره خارگ و هم زيستي آنها با پرندگان دريايي و البته کلاغ هاي هندي مزاحم- که روايت شده از سوي انگليسي ها به اينجا وارد شده اند تا جمعيت مارها را کنترل کنند- آغاز مي شود. اگر گذرتان به جزيره افتاد و هواي زيارت داشتيد، حتما در حوالي اين امامزاده با جمعيت زياد آهوان مواجه مي شويد؛ آهواني که گاه در ميان مخازن نفت و پتروشيمي گم مي شوند و گاه به سمت آبي خليج فارس خيز برمي دارند. با شروع داستان نفت در جزيره خارگ و حضور و استقرار پيمانکاران نفتي، اسکله سازي و مخزن سازي رونق گرفت و خارگ در مسير صنعتي شدن گام برداشت. خيابان ها به گوشه و کنار خارگ رسيدند، مردم محلي رفته رفته از صيد مرواريد و تجارت دريايي دست کشيدند و به استخدام شرکت هاي نفتي درآمدند، سنت جاي خود را به مدرنيته بخشيد. حضورانگليسي ها و کارشناسان ايراني ساکن در کلانشهر در کنار مردم بومي جزيره خارگ و تنوع فرهنگي به وجود آمده، باعث شد شيوه زندگي مردم سمت و سويي ديگر بگيرد و حالا ديگر جزيره خارگ، جزيره صنعتي است و بانيان اين صنعت در زيستي دوطرفه، مسير تعامل و خدمات رساني را به اهالي بومي و ساکنان جزيره در پيش مي گيرند. يکي از اين خدمات، نياز به حفاظت از محيط زيست خارگ، بويژه آهوان است که اين امر با حمايت شرکت هاي نفتي از جمله شرکت پايانه هاي نفتي ايران، شرکت نفت فلات قاره ايران، شرکت پتروشيمي خارگ و ... دنبال مي شود و در اين مسير قرار است، طرح برند سازي آهوان خارگ هم عملياتي شود. محمد نوروزي فرد، مدير عمليات عمومي شرکت پايانه هاي نفتي ايران به «مشعل» مي گويد: برنامه شرکت ازابتدا حفاظت و نگهداري از آهوان بوده و اين رويه تداوم خواهد داشت. او در اين زمينه به اقدام هايي نظير تامين آب، حمل علوفه، ساخت سازمان اداره محيط زيست و... اشاره مي کند.
نوروزي فرد مي گويد: حراست عمليات عمومي شرکت پايانه هاي نفتي ايران نيز به شکل مداوم، کار رصد آهوان را انجام مي دهد و حامي و ياري رسان محيط زيست است.
مرتضي مخلوعي، مسؤول اداره حفاظت محيط زيست جزيره خارگ که ما را در بازديد از محل اسکان آهوان در جزيره همراهي مي کند، مي گويد: قبل از استقرار سازمان محيط زيست در جزيره، شرکت پايانه هاي نفتي، متولي حفاظت و حراست از آهوان بود و بعد از آن در راستاي همکاري هاي فيمابين، بحث انتقال علوفه، تردد، سرشماري و... همکاري مستمر در حال انجام است.
او به تشريح جزيياتي بيشتر از تاريخچه آهوان خارگ مي پردازد و مي گويد: طبق روايت مردم بومي، از سال 1310 يکي از خوانين منطقه گناوه که بخشي از جزيره خارگ از املاک او بوده، يک جفت آهو به اين جزيره آورده و نذر امامزاده ميرمحمد مي کند. فردي که فرزندش بيمار بوده و نذر مي کند در صورت شفا، يک جفت از اين آهوان را که در اطراف گناوه زياد بوده، در اينجا رها کند. مردم اعتقاد خاصي به اين امامزاده دارند، بنابراين شکاري از طرف مردم انجام نمي شود و جمعيت آنها افزايش مي يابد. از سال 56 هم خارگ با عنوان پناهگاه حيات وحش تحت حفاظت شکارباني آن دوره و بعدها سازمان حفاظت محيط زيست قرار مي گيرد.
به گفته او، تا قبل از سال 80 همه امور مربوط به آهوان را شرکت هاي مختلف نفت عهده دار بودند و اکنون نيز اين روند با همکاري آنها ادامه دارد. مثلا علوفه آهوان به شکل رايگان از سوي شرکت پايانه هاي نفتي ايران از بوشهر به خارگ انتقال مي يابد يا شرکت هاي نفت فلات قاره در استقرار آبشخورهاي آهوان و اقدامات پزشکي آنها همکاري دارد.
سرشماري آهوان
از يک جفت آهو که در سال 1310 وارد خارگ شد، به دليل اعتقاد مردم و ساکنان جزيره به امامزاده ميرمحمد که مي گفتند اينها نذر آن است، جمعيت آهوان رو به افزايش گذاشت. مسؤول محيط زيست مي گويد: در آن ايام، جمعيت خارگ و جامعه کارگري هم کم بوده و جمعيت آهوان در مقاطعي از جمله سال هاي 54 و 55 بيش از 1200 راس هم عنوان شده است. بعد از اينکه خارگ جزو پناهگاه حيات وحش محيط زيست قرار گرفت، کار سرشماري نيز انجام شد که تا سال 84 جمعيتي که سال قبل از آن سرشماري شده، تعداد آهوان 1100 راس بوده است. او درباره روند سرشماري آهوان اشاره مي کند: سه منطقه در خارگ وجود دارد که بالاترين جمعيت آهوان را دارد. اين مناطق شامل منطقه امامزاده، بابا پيرمرد و پايين دست شرکت نفت فلات قاره مي شود که محل تجمع آهوان است و در اين نقاط آنها را سرشماري مي کنيم. خانواده آهوان در گله سه تا هشت تايي زندگي مي کنند.
ماجراي بيماري چه بود؟
با اين حال زندگي آهوان در جزيره خارگ فرازونشيب فراوان داشته و صحنه تلخ آن به سال 84 بازمي گردد که در ميانشان بيماري پوستي با عنوان «جرب» رايج شد. علت اين بيماري ناشي از همزيستي مشترک بزها و آهوان بود. به گفته مخلوعي، اهالي بومي جزيره خارگ تا آن مقطع تعداد زيادي بز داشتند، از اين رو آهوان با بزها در رفت و آمد بودند که منجر به بيماري جرب مي شود و يکباره جمعيت آهوان کاهش شديد مي يابد و از 1100 راس به زير 80 راس مي رسد.
از او درباره چگونگي تشخيص و مواجهه با اين بيماري آهوان که مي پرسم، روايت دردناکي را بيان مي کند: همکاران ما يک روز صبح وقتي در حال پايش منطقه بودند، يکباره با گله 20 تايي از آهوان تلمبار شده روي هم که از بين رفتند، مواجه مي شوند، چون در فصل زمستان بوده، شب باران زده و صبح مي بينند که آب آهوان را با خود آورده و خيلي بي جان شده اند.
بيماري «جرب» واگيردار است و با توجه به اينکه جزيره خارگ محيط بسته اي است و همه با هم در ارتباط هستند، اگر بيماري شايع شود، جمعيت يکباره کاهش مي يابد، مثل سرنوشتي که آهوان به آن مبتلا شدند.
مسؤول اداره محيط زيست خارگ يادآوري مي کند: «با همکاري مناسب شرکت هاي نفتي مستقر در منطقه خارگ و بخشداري و ديگر ارگان هاي دولتي، تيم دامپزشکي مستقر شد و با ايجاد قرنطينه، تعدادي از آهوان درمان شدند. پس از آن ديگر در آهوان خارگ بيماري خاصي مشاهده نشد و اکنون سالم هستند.»در اين ميان، بزهاي منطقه هم ناگزير به وداع با جزيره خارگ شدند و اداره کل محيط زيست استان بوشهر با همکاري اداره عمليات عمومي خارگ، بسرعت اقدام به خريداري و خروج بزهاي بوميان کرد. طبق توضيح مخلوعي، از آن پس ورود هرگونه دام به جزيره خارگ ممنوع است. پس از سال 84 که تعداد آهوان به زير 80 راس رسيد، دوباره جمعيت آنها رو به افزايش گذاشت.
از آن پس براساس تفاهمنامه اي با دامپزشکان، ماهانه معاينات دوره اي آهوان به شکل مستمر انجام مي شود. افزون بر آن در آبشخورهاي تعبيه شده براي آهوان، مواد ضدعفوني کننده در سرمنشا آب ريخته و وارد قنات ها، حوضچه ها و... مي شود.
ميانگين عمر آهوان
آهو به طور طبيعي 12 تا 17 سال در طبيعت عمر مي کند. در خارگ به دليل اينکه زاد و ولد و جفتگيري آنها درون خانوادگي شده است، گاه ژن هاي بد در حال غالب شدن است و ممکن است مشکلاتي مثل کوتولگي ومنگولي داشته باشند. مخلوعي اشاره مي کند: در ساير مناطق دشمن طبيعي آهوان پلنگ، يوزپلنگ، شير و... است. بنابراين وقتي آن جمعيت پير مي شوند، از گله عقب مي افتند و شکار شير و ببر مي شوند؛ اما در اين جزيره چون هيچ دشمن طبيعي ندارند، بنابراين وقتي سن 10 سال به بالا را پشت سر مي گذرانند، جمعيت خودش را کنترل مي کند و آهوان پير به مرگ طبيعي مي ميرند، کور مي شوند و ...
تصادفات جاده اي بالاترين تلفات
بالاترين دليل مرگ و مير آهوان ناشي از تصادفات جاده اي است؛ آماري بالغ بر 400 راس از ابتداي سال 91 تا پايان سال 96 که محيط زيست آن را ناشي از تصادفات و مرگ آهوان ثبت کرده و اشاره دارد، ميزان تلفات بيش از آن است، آهواني که به دليل ظرافت زياد، در صورت تصادف براثر کوچکترين ضربه از بين مي روند.از مخلوعي درباره گشت زني هاي بيشتر براي جلوگيري از تصادفات يا نصب تابلوهايي براي حفظ آهوان که مي پرسم، مي گويد: در اينکه تعداد نيروي ما کم است، شکي نيست؛ اما در خارگ اهالي بومي و مردم، شرکت ها نيروهاي حفاظتي و حراستي همکاري مناسبي با ما دارند. گاه هم راننده تصادف کرده و اطلاع نداده؛ ولي سايرين خبر داده اند. ما با اندک نيروي در اختيار، سعي کرديم منطقه را پايش کنيم و گشت زني مستمر داشته باشيم؛ اما مناطق کور در خارگ زياد است و ممکن است با چهار نيرو نتوانيم همه مناطق را پوشش دهيم؛ ولي قطعا کم کاري صورت نگرفته است.
کنترل جمعيت آهوان
براساس سرشماري امسال تابستان، بالغ بر 800 راس آهو در جزيره خارگ وجود دارد. با اين حال ظرفيت اکولوژيکي خارگ با توجه به گسترش صنايع، جاده کشي و... در حدود 300 تا 400 راس است و مازاد جمعيت بايد از منطقه خارج شود.
مسؤول محيط زيست توضيح مي دهد: اولويت سازمان براي واگذاري آهوان مازاد جزيره با استان بوشهر و همچنين کساني است که پروانه پرورش خصوصي دريافت کردند که البته اين واگذاري به شکل اماني انجام مي شود و اگر تکثير کند، به نگهدارنده اختصاص مي يابد؛ اما اصل آن براي سازمان است. اگر قصوري در نگهداري آهوها صورت گيرد و به تلفاتي منجر شود، بايد ثابت کنند به مرگ طبيعي بوده است.
طرح مطالعاتي آهوان خارگ
طرح مطالعاتي ژنتيک آهوان قرار است از سوي دانشگاه گرگان انجام شود. در پنج استان جنوبي کشور بوشهر، خوزستان، کهگيلويه، فارس و هرمزگان دو نقطه که با جمعيت آهوان خارگ سازگاري دارد، ميزبان جمعيت مازاد باشند تا اگر روزي جمعيت آهوان خارگ با مشکل مواجه شد، همان جمعيت مجدد به اينجا بازگردانده شوند. مخلوعي اظهار اميدواري مي کند که طرح مطالعاتي آهوان تا ابتداي سال جديد به نتيجه برسد و در عين حال از مردم، مديران شرکت ها و صنايع مختلف و جامعه کارکنان خارگ که با اداره محيط زيست همکاري دارد، تشکر مي کند.
برنامه هاي جديد براي آهوان خارگ
قرار است در قالب تفاهمنامه علاوه بر خريداري و حمل و نقل علوفه، کارهاي دامپزشکي، تيمارداري، فرهنگ سازي و حفاظت و حراست و طرح هاي مطالعاتي و کنترل جمعيت آهوان به شکل جدي تري از سوي شرکت هاي نفتي دنبال شود.
آخرين نقطه بازديد از سکونت آهوان خارگ به منطقه کليساي نسطوريان اختصاص دارد که از قضا از نقاط تاريخي جزيره است و اگرچه مخروبه اي از آن به جا مانده، اما اين نقطه با حضور آهوان بافت تاريخي خود را حفظ کرده است. آهويي با فاصله زياد از ما، از جمعيت در حال فرار آهوان بازمانده و خيره به حضور ما شده تا قاب نگاه او در دوربين ثبت شود.
مشعل- 76 کيلومتري شمال غربي بندر بوشهر با جزيره اي مواجه مي شويد که همچون مرواريدي در دل خليج فارس محصور مانده است؛ جزيره اي که با طول تقريبي 8 کيلومتر و عرض حدود 4 کيلومتر در 35 کيلومتري بندرگناوه. ورود به آن براي غيرساکنان بومي و غيرنفتي ها مجاز نيست؛ مگر با مجوزهاي لازم. زيبايي هاي نهفته در بستر دريا. مرجان هايي که ما را تا دل «خارگ» جلال آل احمد پيش مي برد. جايي که همنشيني آثار باستاني گذشته با صنايع نفت و گاز، نقطه بکري را گوشه جنوب غربي ايران پديد آورده است. يک بخش آن صنايع و به فاصله کمي از آن، زندگي ساکنان بومي در جريان است. ترکيبي که بافت صنعتي و سنتي را با هم عجين کرده و همين درهم تنيدگي مردمان اين جزيره را با نگاه به مشعل ها، اسکله هاي بارگيري و مخازن ذخيره سازي نفت براي زندگي بهتر اميدوار ساخته است. اين همان نقطه استراتژيک کشور است که صادرات نفت ايران از آن جريان دارد و تمامي فعل و انفعالات صنعت نفت در نهايت براي صادرات به شاهرگ حياتي جزيره ختم مي شود؛ جزيره خارگ.
تاريخ انتخاب اين جزيره براي صادرات نفت خام، ما را با خود به سال هاي دهه 30 مي برد؛ موقعيت مناسب دريايي، عمق مناسب براي پهلوگيري نفتکش هاي عظيم، نزديکي به مناطق نفت خيز جنوب و دلايلي از اين دست در طرح مطالعاتي ديده شده و جزيره خارگ، مناسب ترين مکان براي دريافت، ذخيره سازي، بارگيري و صادرات نفت کشور تشخيص داده مي شود. پس از عقد قرارداد کنسرسيوم نفت در سال هاي 37-36 پروژه ساخت اسکله هاي بارگيري و مخازن ذخيره نفت آغاز شد تا مسير متفاوتي براي اقتصاد کشور و بوميان جزيره رقم بخورد.
در اين ميان، شرکت پايانه هاي نفتي ايران با بيش از پنج دهه سابقه در دريافت، ذخيره سازي و پهلودهي کشتي هاي نفتي تنها صادرکننده مواد نفتي و به عنوان زنجيره اتصال وزارت نفت در جمهوري اسلامي ايران به ساير کشورهاي جهان در اين منطقه عملياتي محروم با موقعيت خاص قرار دارد. اگر سابقه فعاليت و حضور شرکت نفت را از گذشته تا امروز مورد ارزيابي قرار دهيم، در تحليلي تطبيقي مي توان به نقش موثر صنعت در جزيره اشاره کرد. رعايت حسن همجواري باعث شد که شرکت نفت خود را مکلف به توجه به محيط پيراموني و ساکنان بومي بداند. بر همين اساس نيازهاي اساسي جزيره بررسي، بازتعريف و درقالب پروژه هاي عام المنفعه برطرف شد تا سرنوشت متفاوت تري بر آن حاکم شود. اين را وقتي با محمد نوروزي فرد، مدير خدمات و پشتيباني شرکت پايانه هاي نفتي ايران که از سال 1395 با حفظ سمت، مديريت عمليات عمومي اين شرکت در خارگ را هم عهده دار است، مطرح مي کنيم، متوجه مي شويم. او که عضو اصلي هيات مديره شرکت پايانه هاي نفتي ايران و نيز رئيس شوراي فرهنگي اين شرکت است، در گفت وگو با «مشعل» از خدمات در حوزه عمليات عمومي و همچنين پشتيباني شرکت پايانه هاي نفتي ايران براي بيش از 300 خانوار از کارکنان رسمي، قرارداد مستقيم، پيماني به عنوان ساکن و بيش از 1800 نفر از کارکنان اقماري و حضور بيش از 3 هزار خانوار از ساکنان بومي و نيز کارکنان اقماري شرکت هاي پتروشيمي، فلات قاره و ملي نفتکش با جمعيتي حدود 20 هزار نفر مي گويد که پرداخت يارانه هاي آب، حمل و نقل و ساير خدمات، اعداد و ارقام ريالي قابل توجهي را پيش رو قرار مي دهد.
گفت وگو با او را از سابقه فعاليت مديريت عمليات عمومي آغاز مي کنيم که به گفته او در دوره اول وزارت مهندس زنگنه در نفت و با دستور مستقيم او به صورت مستقل شروع به کار کرده است تا جامعه پيراموني از خدمات نفت بهره مند شوند. به اين ترتيب مديريت عمليات عمومي خارگ در سال 1381 در راستاي انجام مسؤوليت هاي اجتماعي صنعت نفت، به منظور تمرکز و ساماندهي در امر خدمات رساني و تنظيم مناسبات صنعت نفت با مسؤولان و سازمان هاي محلي ايجاد شد. مسؤوليت هايي که در دو بخش زيرساختي و خدمات مستمر ارائه مي شود. به عبارت ديگر، با وجود استقرار شرکت هاي مختلف نفت، گاز و پتروشيمي، وظايف عمليات عمومي به شرکت پايانه هاي نفتي ايران محول شده و براساس اين وظايف، مديريت کلان وفرماندهي پدافندغيرعامل، مديرعامل شرکت پايانه هاي نفتي ايران است.
نوروزي فرد توضيح مي دهد در آن مقطع(1381) مديريت عمليات عمومي خارگ زير نظر شرکت ملي نفت فعال شد؛ اما در دوره هاي بعد، با شرکت پايانه هاي نفتي تلفيق و يکي از واحدهاي شرکت پايانه هاي نفتي ايران شد و تا امروز فعاليت خود را براساس چارچوب تعريف شده ادامه مي دهد.
خدمات ارائه شده به اهالي بومي
نوروزي فرد در ادامه به تشريح اقدام هاي اين مديريت براي اهالي بومي جزيره خارگ در راستاي توجه به مسؤوليت اجتماعي مي پردازد و با اين مقدمه که تمام شرکت هاي نفتي، نسبت به محيط پيرامون خود مسؤول هستند و مردم آن حوالي به عنوان ذينفعان بايد از خدمات نفت بهره مند شوند، اين نکته را مورد اشاره قرار مي دهد که در راستاي تاکيد وزير نفت، شرکت پايانه هاي نفتي ايران هم از اين مساله در جزيره خارگ غافل نبوده و آن را در اولويت قرار داده است.
او خدمات ارائه شده به اهالي بومي را شامل آب آشاميدني رايگان، پرداخت 50 ميليارد ريال براي خريد کشتي مسافربري، اعزام بيماران خاص، ارائه خدمات حمل و نقل شهري، حمل و نقل دريايي مشتمل بر داروي مورد نياز اهالي، مواد غذايي، اثاثيه و تجهيزات، مصالح شن و ماسه و همچنين جمع آوري بازيافت زباله عنوان ميکند. طبق اعلام نوروزي فرد، مديريت عمليات عمومي شرکت پايانه هاي نفتي، روزانه آب مصرفي شهر را به شکل رايگان که از سد کوثر مي آيد، در اختيار شهر و کارکنان قرار مي دهد که توزيع آب مصرفي به اهالي بومي، روزانه 2 هزار و500 تا 3 هزار مترمکعب است.
مدير عمليات عمومي شرکت پايانه هاي نفتي، همچنين به نشست و برخاست 4 هزار و 964 فروند هواپيما در سال، اعزام و پذيرش 231 هزار و 834 نفر و ارسال و پذيرش 3 هزار و 690 تن بار اشاره مي کند که از اين ميزان، سهم 15 درصدي به بوميان اختصاص دارد.
همچنين طبق گزارش اين مدير عملياتي، خدمات پروازي به قشر محروم و بيماران خاص (صعب العلاج) و خانواده معظم شهداي ساکن در جزيره خارگ در طول سال ارائه مي شود.
پروژه هاي عمراني عمليات عمومي
بخش ديگري از گفت وگوي «مشعل» با مدير عمليات عمومي شرکت پايانه هاي نفتي ايران به پروژه هاي عمراني اختصاص دارد که در تشريح فعاليت هاي انجام شده از سوي اين شرکت، مي گويد: از سال 1382 تاکنون بالغ بر 374 پروژه با مبلغ 400 ميليارد ريال به بهره برداري رسيده است. به گفته او، مديريت عمليات عمومي شرکت پايانه هاي نفتي ايران و مديريت نظارت بر طرح هاي عمراني شرکت ملي نفت ايران، به نمايندگي از وزارت نفت، باني شد و در 10 سال گذشته تمام ساختمان هاي ادارات شهرداري و شوراي شهر، بهزيستي، فرهنگسرا، فني حرفه اي ، مسجد اميرالمومنين(ع)، مدرسه شهيد رزمجو اداره محيط زيست، بازارچه ميوه و تره بار، بازارچه ماهي و ميگو، زيباسازي ميدان اصلي شهر، لوله کشي آب و فاضلاب شهري تا مرحله نصب کنتور آب و احداث يادمان شهداي گمنام، بهسازي آرامگاه شهدا و امامزاده ميرمحمد واحداث غسالخانه، مجموعه ورزشي شهيد ملاح زاده و سالن ورزشي داخل شهر و پروژه استخر براي جوانان و اهالي بومي ايجاد شده که اهالي خارگ از آن بهره مند شوند.
نوروزي فرد، بخش ديگري از اين پروژه ها را شامل حدود 30 کيلومتر احداث جاده کمربندي و راه هاي دسترسي در جزيره خارگ، بازسازي و تعمير کامل پنج مدرسه عنوان مي کند.
او احداث پارک ساحلي و کمک به راه اندازي نيروگاه توليد برق را از ديگر اقدام هاي انجام شده در اين راستا اعلام مي کند.
نوروزي فرد يادآوري مي کند: با اقدام هايي که در حوزه مسؤوليت اجتماعي انجام شده، به ويژه خدماتي که به شکل مشترک براي کارکنان و اهالي بومي منطقه قابل استفاده است، به برکت نظام مقدس جمهوري اسلامي ايران و منويات مقام معظم رهبري و تاکيدات مقام عالي وزارت نفت، تمامي ساکنان جزيره خارگ اعم از کارکنان صنعت نفت، نيروهاي نظامي و انتظامي و سازمان هاي دولتي و اهالي بومي در مسير تحقق اهداف عاليه نظام در پايانه استراتژيک نفتي، با همدلي، به خدمت و پاسداري از اهداف نظام مشغول هستند.
مشعل-مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت از ارائه خدمات معاينات دوره اي به بازنشستگان خبر داد.
حبيب اله سميع، در يک نشست خبري که 5 اسفند برگزار شد، گفت: بر اساس مصوبه هيات رييسه صندوق بازنشستگي، قرار بر اين است که معاينات دورهاي بازنشستگان را پيگيري کنيم. اين اقدام از شرکت ملي مناطق نفتخيز جنوب آغاز شده و طب صنعتي بهداشت و درمان اهواز آن را عملياتي کرده و هماکنون بازنشستگان براي انجام معاينات دورهاي پذيرش ميشوند.
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با تاکيد بر افزايش پوشش معاينات دورهاي براي همه کارکنان شاغل وزارت نفت افزود: معاينات دورهاي براي همه کارکنان شاغل وزارت نفت در بخش عملياتي و غيرعملياتي در دستور کار است و اين مهم امسال با جديت بيشتري پيگيري شد و همه تلاش سازمان بهداشت و درمان بر اين مبنا بود که ميزان پوشش کارکنان 10 تا 20 درصد افزايش داده شود و گزارش نهايي امسال آماده خواهد شد.
سميع ادامه داد: در اين ميان شرکت نفت فلات قاره ايران، تنها شرکتي است که هيچ خدمات درماني از سوي سازمان بهداشت و درمان دريافت نکرده است و به طور مجزا به کارکنان شاغل خود خدمات درماني ارائه مي دهد.
طراحي شناسنامه ورزشي
وي درباره طراحي شناسنامه ورزشي و ابلاغ الگوي صحيح تغذيه به شرکت هاي تحت پوشش گفت: اين شناسنامه با همکاري امور ورزش وزارت نفت طراحي و نسخه ورزشي هم در کنار نسخه هاي دارويي براي فرد مراجعه کننده به پزشک تجويز مي شود.
سميع در ادامه با بيان اينکه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت، به عنوان يکي از الگوهاي کشوري براي کنترل بيماري هاي غيرواگير در وزارت بهداشت است، افزود: علاوه بر اين، با حضور در هيات مديره بسياري از شرکت هاي تابع وزارت نفت، الگوي صحيح تغذيه و رستوران دوستدار سلامت را ابلاغ کرده و خواستار اجرايي شدن آن شديم.
سلامت؛ محور اصلي فعاليت ها
او در ادامه به تشريح فعاليت هاي سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت پرداخت و اين سازمان را سلامت محور بيان کرد و گفت: نمي توان سلامت را خريد، اما مي توان براي درمان هزينه کرد.
سميع افزود: مقايسه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با يک سازمان بيمه گر صحيح نيست؛ بلکه رسالت اصلي ما سلامت محور و توأم با نگاه پيشگيرانه است.
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: 10 درصد جمعيت کشور به طور ميانگين ديابتي هستند و سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت اين افتخار را دارد که همه بيماران ديابتي صنعت نفت را شناسايي کرده و بيش از 50 درصد آنان را به استاندارد درمان رسانده است.
سميع در ادامه بر ضرورت نقش نظارتي دولت تاکيد کرد و افزود: بدنه دولت بايد کوچک شود و بيشتر نقش نظارتي و حاکميتي داشته باشد و اين مسأله در سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت در حال پيگيري است.
به گفته او، سازمان بهداشت و درمان دليلي براي توسعه ندارد و راهبرد اصلي سازمان در شهرهاي بزرگ، رفتن به سمت خريد خدمت است؛ اما درباره مناطق عملياتي شرايط تفاوت دارد.
چالشهاي پيش رو
سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت نيز همانند ديگر ارگان ها با چالش هايي روبه روست. در اين زمينه مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت گفت: وزارت نفت در چند سال گذشته استخدام جديد چنداني نداشته و برخي طرحهاي پيشنهادي هم سبب شده بسياري از همکاران زودتر از موعد مقرر درخواست بازنشستگي دهند و اين به آن معناست که هر کدام از اين کارمندان با 13 درصد سرانه خدمات درماني، کاهش بودجه سازمان بهداشت و درمان را به همراه داشتهاند.
طبق آمارهاي موجود حدود 14 هزار نفر از کارکنان وزارت نفت در پنج سال اخير بازنشسته شدهاند.
سميع افزود: با توجه به بالا رفتن سن جمعيت زير پوشش شاغلان وزارت نفت، نياز آنان به دريافت خدمات بهداشت و درمان افزايش مييابد و اين موضوع سبب افزايش هزينههاي سازمان مي شود.
بدهي معوق نداريم
در پايان اين نشست خبري، هر کدام از خبرنگاران پرسش هاي خود را مطرح کردند و مدير عامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت به آنها پاسخ داد.
يکي از سوال ها در زمينه بدهي معوق بود که سميع گفت: خوشبختانه سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با حدود 1300 مرکز طرف قرارداد، تاکنون بدهي معوق نداشته است. اين موضوع سبب خواهد شد کارکنان صنعت نفت در مراکز درماني، خدمات خوبي دريافت کنند.
يکي ديگر از پرسش ها در زمينه ساخت بيمارستان 32 تختخوابي مسجد سليمان بود. او گفت: همه کارکنان شاغل و بازنشسته صنعت نفت در منطقه مسجدسليمان به همراه خانوادههاي شان 3 هزار و 700 نفر هستند.
بنابراين طبق ديدگاههاي کارشناسي، اين منطقه با اين جمعيت طبي، به احداث بيمارستان نياز ندارد. توصيه سازمان بهداشت و درمان اين است که يک پلي کلينيک مدرن با امکانات کافي راهاندازي شود تا خدمات درماني کارکنان را تامين کند.
وي به تکاليف سازمان بهداشت و درمان در برنامه ششم توسعه اشاره و خاطرنشان کرد: در برنامه ششم توسعه به صراحت عنوان شده است که سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت وظيفه دارد در مناطق عملياتي با تجهيز و توسعه مناسب، خدمات درماني درخور توجهي را به مردم بومي منطقه ارائه کند، بنابراين سازمان بهداشت و درمان هر تکليفي را بي شک اجرا خواهد کرد و براساس اسناد بالادستي، تابع دستورهاي مديران ارشد و بالادستي خواهد بود.
مديرعامل سازمان بهداشت و درمان صنعت نفت با اشاره به ساخت و تجهيز يک دستگاه اتوبوس آمبولانس از سوي اين سازمان گفت: اين اتوبوس آمبولانس براي منطقه عسلويه تجهيز شده و ظرفيت 6 مصدوم و يک يونيت سوختگي را دارد، ضمن اينکه تا قبل از پايان امسال براي استفاده در عسلويه تحويل خواهد شد. اين سازمان در منطقه عسلويه و اهواز به 3 اتوبوس آمبولانس ديگر نياز دارد که تهيه آن در دستور کار قرار است.
مشعل-صنعت نفت، بدون برجام و با تحريم هم روي پاي خود مي ايستد و با اتکا به توان داخل، مي تواند مسير توسعه را دنبال کند؛ آنگونه که مديرعامل شرکت نفت خزر اعلام مي کند: «فعاليت هاي نفت خزر به قراردادهاي سياسي و بين المللي گره نخورده و مي توان بدون حضور شرکت هاي خارجي نيز فعاليت هاي توسعه اي را در خزر دنبال کرد.» شرکت نفت خزر به عنوان يکي از شرکت هاي تابع شرکت ملي نفت ايران وظايف اکتشاف، توسعه و توليد منابع هيدروکربوري در حوضه خزر جنوبي و سه استان ساحلي مازندران، گلستان و گيلان را عهده دار است. از ماموريت هاي شرکت نفت خزر اکتشاف، توسعه و توليد به منظور بهره برداري از منابع هيدروکربوري حوضه جنوبي درياي خزر و سه استان ساحلي، فراورش و انتقال نفت و گاز با هدف بالفعل و پيشينه کردن ثروت هاي ملي و ايجاد ارزش براي ذي نفعان است. از دستاوردهاي شرکت نفت خزر مي توان به مواردي همچون ايجاد زيرساخت هاي موردنياز براي انجام عمليات اکتشافي در شمال کشور با ساخت سکوي حفاري نيمه شناور اميرکبير، سه فروند شناور پشتيباني، احداث حوضچه آرامش و احداث پايگاه پشتيباني براي انجام عمليات حفاري اشاره کرد.
علي اصولي، مديرعامل شرکت نفت خزر در گفت وگو با «مشعل»، با اذعان به توانمندي شرکت هاي داخلي مي گويد: «مي توان بدون حضور شرکت هاي خارجي نيز فعاليت هاي توسعه اي را در خزر پيگيري کرد.» او تاکيد مي کند که «ايران در سال 91 و در اوج تحريم و محدوديت هاي بين المللي و صرفا با اتکا به توانمندي هاي داخلي و با بهره گيري از ظرفيت هاي نيروي انساني و لجستيکي، موفق شد براي نخستين بار بدون حضور شرکت هاي خارجي، با اکتشاف در عمق 3 هزار متري درياي خزر به نفت برسد. اين اتفاق دوباره در سال 93 يعني قبل از اجراي برجام نيز تکرار و با حفاري موفق دومين چاه اکتشافي، اکتشاف قبلي نفت در درياي خزر تاييد شد.
او اين مساله را يادآوري مي کند که «فعاليت هاي اين شرکت به قراردادهاي سياسي و بين المللي گره نخورده که به موازات آنها همه فعاليت هاي آن متوقف شود؛ اما هنر مديريت اين است که بتواند از مولفه هاي سياسي، امنيتي، بين المللي و فرصت هاي ديپلماتيکي که مقامات سياسي براي کشور ايجاد مي کنند، حداکثر استفاده را ببرد. ما نيز پس از برجام به دنبال اين بوديم تا از همکاري با شرکت هاي بين المللي در راستاي تحقق اهدافمان يعني به کارگيري فناوري نوين و افزايش بهره وري استفاده کنيم.»
نشانه توانمندي داخل را در اين بخش از سخنان اصولي مي توان ديد که مي گويد:« امروز شاهديم که وضع شرکت هاي ايراني نسبت به پنج سال قبل بسيار بهتر شده و شرکت هايي در حوزه داخل داريم که مي توانند مستقيم يا غيرمستقيم با شريک شدن با شرکت هاي خارجي، فعاليت هاي مدنظر ايران را در درياي خزر انجام دهند، همچنين شرکت هايي داريم که مي توانند در حوزه اکتشافي نيز فعاليت کنند؛ البته تعداد شرکت هاي ايراني در اين بخش محدود است و ما هم بايد ريسک هزينه و زمان را با توجه به کم تجربگي شرکت هاي ايراني در اين بخش بپذيريم. در مذاکراتي هم که با شرکت هاي خارجي داشتيم به آنها گفتيم که براي فعاليت در خزر بايد با شرکت هاي ايراني همکاري کنند.»
با اين حال او اين مساله را هم گوشزد مي کند که «نمي توان تجربه شرکت هاي بزرگ و متخصص بين المللي را که در آب هاي عميق کار کرده اند، ناديده گرفت؛ چرا که همکاري با اين شرکت ها هزينه فعاليت و زمان را براي ما کاهش مي دهد، ضمن اينکه بهره وري را بالا مي برد. در حال حاضر هم زمينه همکاري و استفاده از توان خارجي ها در خزر با توجه به امکانات بسيار خوب شرکت ملي نفت فراهم است و همچنان آمادگي داريم با شرکت هاي صاحب نام بين المللي در حوزه آب هاي عميق براي منافع ملي مذاکره کنيم، همچنان که در حال حاضر نيز مذاکراتمان با برخي شرکت هاي صاحب نام بين المللي در جريان است.»
نکته مهم در توضيحات او اشاره به اين مساله است که «نفت خزر معطل خارجي ها نمي ماند» و در اين زمينه يادآوري مي کند: «در صورتي که تصميم براي توسعه ساختارهاي نفتي درياي خزر قطعي شود، معطل خارجي ها نخواهيم بود؛ چرا که اگر در زمان تحريم هاي قبلي، در مدت دو سال توانستيم به کشف نفت در آب هاي عميق درياي خزر برسيم، هم اکنون با توجه به تجربه قبلي و دانش به دست آمده از سوي متخصصان داخلي مي توانيم با هزينه هاي پايين تر و در مدت زمان خيلي کمتر، در خصوص ساختارهاي نفتي درياي خزر اقدام هاي عملياتي انجام دهيم.»
نگهداشت و به روزرساني ناوگان دريايي خزر
با اين حال فعاليت ها در خزر به مذاکره هاي داخلي و خارجي محدود نشده و فهرست متنوعي از اقدام ها را مي توان در اين زمينه مورد اشاره قرار داد. اصولي در اين زمينه مي گويد: «در حال حاضر فعاليت هاي بسياري در نفت خزر در حال انجام است، از جمله آنکه مشغول به روزرساني ناوگان دريايي شرکت نفت خزر هستيم. در واقع اين ناوگان، جزو سرمايه هاي اصلي و غيرقابل تجديد شرکت ملي نفت ايران در درياي خزر است که بايد به بهترين نحو از آن صيانت شود تا در مواقع ضروري مورد استفاده قرار گيرد.» اصولي با اعلام اينکه تصميم شرکت ملي نفت ايران، اين است که اورهال سکوي اميرکبير در قالب توسعه ميدان دنبال شود، ادامه مي دهد: از آنجا که سکو در پايانه نکا ساخته شده، اورهال سکو در اين پايانه امکان پذير است. به فراخور امکانات موجود، مشغول به روزرساني ناوگان دريايي شرکت نيز هستيم. سکوي اميرکبير و سه شناور کاسپين، جزو سرمايه هاي گرانبهاي شرکت ملي نفت ايران در منطقه خزر و شمال کشور به شمار مي رود و حتي اين مزيت، يکي از ظرفيت هايي بود که در کنار ظرفيت سرمايه انساني شرکت نفت خزر، در مذاکرات نفتي بين ايران و آذربايجان، مورد توجه قرار گرفت. سکو و شناورهاي ايراني در درياي خزر، يکي از سرمايه هاي خوب ايران است، به نحوي که بارها درخواست اجاره آن از سوي کشورهاي حاشيه درياي خزر مطرح شده؛ اما به دليل اولويت فعاليت اين سکو در ايران، تصميمي براي اجاره آن به کشورهاي همسايه نداريم.»
پيگيري عضويت ايران در باشگاه دانش آبهاي عميق
تداوم مذاکرات با شرکتهاي صاحب نام در حوزه آبهاي عميق و صاحب تکنولوژي آبهاي عميق از ديگر اقدام هاي شرکت نفت خزر است که از سوي اصولي مورد اشاره قرار مي گيرد و مي گويد: ضمن اينکه مذاکراتمان با شرکت هاي خارجي در حال انجام است و اميدواريم در آينده نزديک با همکاري بعضي شرکت هاي داخلي و تشکيل کنسرسيوم، موضوعات عملياتي درياي خزر را قوي تر ادامه دهيم. همچنين پيگير عضويت ايران در باشگاه دانش آبهاي عميق هستيم. براي تحقق اين مهم نيز هدف گذاري کرده ايم که اسناد و مدارک علمي معتبري در اين زمينه منتشر و نيروي انساني خود را نيز در اين بخش، بيشتر از پيش آموزش بدهيم. به عنوان مثال کتاب ها و مقالاتي در اين زمينه منتشر کرده ايم. همکاري هاي پژوهشي در بخش هاي اقيانوس شناسي و هواشناسي با موسسه پژوهشي هواشناسي و برخي دانشگاه ها مانند دانشگاه بين المللي قزوين، اميرکبير، صنعتي شريف به ويژه دانشگاه تبريز داشته ايم تا بتوانيم نيازهاي دانشي و علمي نيروهاي ايراني را در زمينه فعاليت هاي اکتشافي، توسعه اي و توليدي در آبهاي عميق برآورده کنيم.»
تداوم مذاکره با آذربايجان
موضوع ديگري که مديرعامل شرکت نفت خزر به آن اشاره مي کند، تداوم مذاکرات با آذربايجان است که مي گويد: «با توجه به توافق روساي جمهور پنج کشور حوزه درياي خزر و همچنين تفاهمنامه روساي جمهوري ايران و آذربايجان، در حال پيگيري تفاهمنامه همکاري هاي نفتي وگازي با کشور آذربايجان هستيم. با توجه به شرايط انحصاري درياي خزر و همچنين نداشتن سابقه همکاري مشترک در اين دريا، قطعا نوع قرارداد همکاري و تبادل عملياتي، فني و مالي با پيچيدگي هايي همراه است که اميدواريم با تداوم جلسات، به نتيجه قابل قبولي در اين بخش برسيم. البته ايران در اين مذاکرات از مزيت هاي بالايي برخوردار است.»
منفعتي که ايران مي برد
صحبت از مزيت هاي اين مهم که مي شود، اصولي معتقد است: «به اعتقاد کارشناسان شرکت هاي خارجي، نيروي متخصص ايراني از نقاط قابل اتکاي ايران در فعاليت هاي درياي خزر است. شرکت سوکار با شرکت بي پي انگليس طي 20 سال گذشته فعاليت هاي گسترده اي در درياي خزر انجام داده و بي پي نيز نزديک به 70 ميليارد دلار در اين حوزه سرمايه گذاري کرده است. کارشناسان شرکت سوکار در ابتدا تصور مي کردند که متخصصان ايراني به دليل تحريم هاي بين المللي در بخش آبهاي عميق از تجربه بالايي برخوردار نيستند؛ اما پس از جلساتي که با تيم هاي ايراني داشتند، روي اين مزيت ايران و قابل اتکا بودن اين بخش اذعان کردند. دومين مزيت، سکو و شناورهاي ايراني در درياي خزر به عنوان يکي از سرمايه هاي خوب ايران در اين منطقه است، به نحوي که کشورهاي آذربايجان، قزاقستان، ترکمنستان يا روسيه بارها درخواست اجاره آن را داشته اند که به دليل اولويت فعاليت اين سکو در ايران، بنايي براي اجاره آن به کشورهاي همسايه نداريم. سومين مزيت ما دارا بودن امکان اورهال سکو است. درياي خزر، درياي بسته اي است و هر شرکتي که بخواهد در اين دريا به ساخت سکو اقدام کند، بايد کارخانه بزرگي مانند کشتي سازي صدرا در ايران داشته باشد که احداث چنين کارخانه اي با تجهيزات مورد نظر آن، مستلزم ميلياردها دلار هزينه است، در حالي که ما چنين امکاني در ايران داريم.»
آينده خزر
با توجه به وجود ذخاير هيدروکربوري درياي خزر، در صورت تغيير مطلوب قيمت جهاني نفت و امکان پذير شدن مشارکت با سرمايه گذاران خارجي، توليد نفت در خزر نه تنها از نظر سياسي و ژئوپليتيکي حائز اهميت است؛ بلکه توجيه اقتصادي هم خواهد داشت. اين موضوعي است که اصولي با اشاره به آن يادآور مي شود: «صنعت نفت ما با وجود برخورداري از ذخاير فراوان در جنوب کشور که سابقه 100ساله در برداشت از آن دارد و با توجه به هزينه و ريسک حداقلي کار در اين بخش، بديهي است در شرايط کنوني بر ميدان هاي جنوبي اعم از خشکي و دريايي تمرکز کند؛ چرا که در شرايط حاضر، توسعه ساختارهاي ميدان هاي نفتي در خزر با توجه به ضرورت استفاده از تکنولوژي هاي پيشرفته، در صورت مشارکت و جذب سرمايه و فناوري خارجي مقرون به صرفه خواهد بود؛ اما با اين حال ما به اقدام ها، مذاکرات و برنامه ريزي هاي خود ادامه مي دهيم تا وقتي سياست توسعه در دستور کار قرار گرفت، مقدمات کار براي شروع فعاليت ها فراهم باشد.»
مشعل - مدير منابع انساني سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس از راه اندازي نخستين مركز مشاوره روانشناسي درماني براي كاركنان و جامعه محلي در اين منطقه تا پايان امسال خبر داد.
تيمور جديد اسلامي در گفت وگو با «مشعل» اظهار کرد: نخستين مركز مشاوره روانشناسي درماني با توجه به وجود مشكلات فردي، خانوادگي و شغلي كاركنان به ويژه در مناطق اقماري و عملياتي نظير پارس جنوبي و لزوم رسيدگي به آسيب هاي فردي، خانوادگي و شغلي و ارتقاي بهداشت رواني و سطح مهارت هاي زندگي سالم در ميان كاركنان سازمان منطقه ويژه و خانواده هاي آنان كه به شکل مستقيم بر پويايي شغلي و سازماني نيز اثر گذار است، راه اندازي مي شود.
او درباره روند ايجاد اين مرکز توضيح داد: به منظور اجراي سياست هاي کلان مديريت ارشد و توسعه خدمات مشاوره اي براي کارکنان و خانواده هاي آنان، مرکز خدمات مشاوره اي صنعت نفت، پروژه اي را به منظور شناسايي ، ارزيابي و رتبه بندي مراکز خدمات مشاوره اي در کلانشهر تهران و شهرهاي مشهد، اصفهان، شيراز، بوشهر و اهواز به انجام رسانده که در نتيجه آن، تعدادي از مراکز برتر در زمينه ارائه خدمات روانشناسي و مشاوره شناسايي شدند تا دريافت خدمات مشاوره اي از سوي شرکت ها و سازمان هاي فرعي شرکت ملي نفت ايران ميسر باشد.
جديداسلامي خاطرنشان کرد: در همين زمينه، ايجاد رويه اي يکسان با استانداردهاي تعداد مشاوره ها، تعرفه ها، فرانشيز، متن توافقنامه، مکاتبات مربوطه و نحوه ارزيابي و پايش عملکرد و به طور کلي فرايند اخذ چنين خدماتي از اهميت بسزايي برخوردار است که سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس با اخذ موافقت هاي لازم و از طريق انعقاد توافقنامه با مراكز مشاوره تراز اول در سطح كشور، آن را به مرحله اجرا خواهد رساند.
او اهداف اصلي راه اندازي مركز مشاوره روانشناسي درماني را توسعه دسترسي كاركنان و خانواده آنها به خدمات مشاوره اي، ارتقاي كيفي خدمات مشاوره اي و ريشه يابي مشكلات كاركنان در حوزه خانواده و سلامت روان اعلام کرد و از ايجاد مکانيزم هاي كنترلي و نظارتي براي ارتقاي بيش از پيش خدمات مشاوره اي و همچنين ريشه يابي مشكلات روانشناختي و خانوادگي كاركنان خبر داد.
گزارش عملکرد از سال 95 تاکنون
جديد اسلامي در ادامه گفت و گو با تشريح ضرورت انجام مشاوره براي کارکنان، توضيح داد: مشاوره در جايگاه دانش بشري، تعاملي است عاطفي و عقلاني بين مراجع و مشاور كه در جريان آن به شخص مراجعه کننده كمك مي شود تا پس از شناخت شرايط خويش و كسب مهارت ها و گسترش توانايي هاي شغلي، در انطباق و سازگاري با محيط اجتماعي، تصميمات معقول و مقبولي بگيرد و در زندگي فردي و اجتماعي، شيوه اي را برگزيند كه با رغبت ها و استعدادهايش هماهنگ باشد. اهتمام مشاور بر آن است كه با بيدار کردن فطرت مراجعه کننده، شوق زندگي را در وجود او برانگيزاند و آتش معرفت را در قلبش برافروزد و با كنار زدن ياس و نااميدي، احساس تعهد، مسؤوليت، نشاط و اميدواري را در وجود او شعله ور سازد. به گفته او، وجود مشکلات فردي، خانوادگي و شغلي در کارکنان و اثر متقابل مشکلات مي تواند کيفيت زندگي آنها را کاهش دهد. از سوي ديگر، ارتقاي سطح مهارت هاي زندگي و حل مشکلات و تعارضات کارکنان در حوزه هاي مختلف مي تواند تأثير بسزايي بر بهبود شاخص هاي زندگي سالم داشته باشد.بنابراين خدمات مشاوره اي به شکل موثر، نقش زيادي در ارتقاي شاخص هاي رواني و رفتاري کارکنان دارد و زمينه هاي لازم را براي توسعه يافتگي و پيشرفت سازمان فراهم مي کند.
جديداسلامي در همين زمينه به تشريح اقدام هاي انجام شده براي کارکنان پرداخت و گفت: مديريت منابع انساني سازمان منطقه ويژه اقتصادي انرژي پارس به منظور برخورداري از نيروي انساني سالم و توانمند از ابعاد روانشناختي و خانواده و با هدف ارتقاي سطح بهداشت روان كاركنان و خانواده آنها و همچنين ارائه خدمات مشاوره اي، با دعوت از استادان فن در زمينه هاي مشاوره خانواده، مشاوره كودكان، نوجوانان و جوانان ، مشاوره قبل و بعد از ازدواج ، مشاوره تحصيلي و... از سال 1395 نسبت به برگزاري دوره ها و كارگاه هاي آموزشي براي تمامي كاركنان سازمان در محل كار اقدام کرده است. برگزاري دوره ها و كارگاه هاي آموزشي در حوزه روانشناسي و ارائه خدمات مشاوره اي براي كاركنان سازمان از ديگر موارد مورد اشاره از سوي جديداسلامي است که در اين زمينه توضيح داد: از سال 95 تاکنون با دعوت از استادان فن در زمينه هاي مختلف مشاوره، شرايط براي استفاده كاركنان از اين خدمات به مدت يك سال در محل سازمان منطقه ويژه فراهم شده كه در طول هفت دوره، هزار نفر از كاركنان توانستند از اين خدمات بهره مند شوند. او با برشمردن اهداف اين دوره ها، به توسعه دسترسي كاركنان روزكار و خانواده آنها و همچنين كاركنان شاغل اقماري به خدمات مشاوره، ريشه يابي مشكلات كاركنان در حوزه كار، خانواده و سلامت روان، فرهنگ سازي استفاده از خدمات مشاوره، بهبود روابط خانوادگي، افزايش رضايت کارکنان، بهبود عملکرد کارکنان، افزايش بـــهـره وري سـازماني و کـــاهـــش آسيب هاي اجتماعي اشاره کرد.
مشعل -«سفيران سلامت» عنواني است که حالا کارکنان زن شرکت نفت فلات قاره در اختيار دارند، براي آنکه مبلغان سلامت در محل کار، منزل و جامعه خود باشند. شرکت نفت فلات قاره با هدف خود مراقبتي و سلامت کارکنان خود، اقدام به برگزاري کارگاه ها و دوره هاي آموزشي با عنوان تربيت سفيران سلامت کرده است. اين دوره ها براساس تفاهمنامه واحد خدمات درماني اين شرکت با دانشگاه شهيد بهشتي به شکل رايگان برگزار مي شود که طي آن، پس از گذراندن اين دوره ها، مدرک آموزشي سفيران سلامت را از اين دانشگاه دريافت مي کنند.
مرحله نخست اين دوره، به زنان شرکت نفت فلات قاره اختصاص دارد که سومين دوره آن با موضوع مديريت حوادث در بلايا و سوانح برگزار شد. اين کارگاه ها براساس دستورعمل «ايراپن» وزارت بهداشت و درمان آموزش پزشکي، 80 ساعت آموزش عملي و تئوري است که افراد شرکت کننده حتما بايد داوطلب بوده و هيچ اجباري براي شرکت در اين کارگاه هاي آموزشي وجود ندارد. اميرحسين لولاور، رييس خدمات درماني شرکت نفت فلات قاره با ارائه جزييات بيشتر اين دوره هاي آموزشي به «مشعل» مي گويد: دوره تربيت سفيران سلامت، اقدامي است که از سوي وزارت بهداشت براي سازمان هاي مختلف، با هدف ارتقاي سلامت سازماني، سياستگذاري شده است. او مي گويد: هدف ما از برگزاري دوره هاي تربيت سفيران سلامت اين است که به کارکنان آموزش داده شود تا بتوانند روش برخورد مناسب در شرايط مختلف را پيدا کنند و با اين روش ها سلامت خود و خانواده شان را بهبود بخشند.
به گفته رييس خدمات درماني شرکت نفت فلات قاره، اين دوره ها در گام نخست با مشارکت امور زنان شرکت نفت فلات قاره و دانشگاه شهيد بهشتي در حال برگزاري است و تداوم خواهد داشت.
او درباره انتخاب جامعه هدف زنان براي برگزاري اين دوره ها مي گويد: جامعه هدف ابتدا زنان هستند. وقتي اين دوره ها را مطرح کرديم، با استقبال مشاور مديرعامل در امور بانوان شرکت نفت فلات قاره همراه بود. حضور در کلاس ها و کارگاه ها به خود مراقبتي افراد و افزايش نقاط قوت در سواد سلامت منجر شود که خوشبختانه زنان، علاقه مند و در اين امور پيشقدم بوده و همکاري و پيگيري خوبي با ما داشتند.
اعظم السادات فروغي، مشاور بانوان مديرعامل شرکت نفت فلات قاره نيز درباره انتخاب جامعه هدف زنان براي برگزاري اين دوره ها به «مشعل» مي گويد: براساس فراخوان اوليه انجام شده، حدود 30 نفر از کارکنان زن اعلام آمادگي کردند. که با استقبال بي نظير بانوان، اين تعداد افزايش يافته و حتي بانوان مناطق کيش و شيراز هم مشارکت فعال داشته اند. هم اکنون رايزني هاي اوليه با دانشگاه علوم پزشکي شيراز با محوريت دفتر شيراز و واحد خدمات درماني در حال انجام است تا همسران و خانواده کارکنان ساکن در استان فارس هم بتوانند در اين امر مشارکت فعال داشته باشند که اولين کارگاه آموزشي پيشگيري از سرطان هاي شايع بانوان، ويژه همسران کارکنان اقماري ساکن استان فارس در حال برگزاري است. او ادامه مي دهد: در جلسه اول به موضوع بررسي سلامت جسمي و رواني، کم تحرکي، تغذيه و مسائل سبک زندگي پرداخته شد و جلسه دوم هم به آشنايي با بيماري هاي غيرواگير، با هدف افزايش سواد سلامت به واسطه خود مراقبتي که در نهايت به کاهش شيوع اين بيماري منجر مي شود، اختصاص داشت. جلسه سوم نيز با موضوع مديريت بحران در حوادث و بلايا برگزار شد.
فروغي مي گويد: در نظر داريم اين دوره ها را در بخش هاي مختلف و موضوعات ديگر هم برگزار کنيم تا زنان، سفيران مناسبي در محيط کار، خانواده و جامعه باشند.
مردان هم سفير سلامت مي شوند
افزون بر کارکنان زن شرکت نفت فلات قاره، قرار است اين دوره هاي آموزشي براي مردان نيز برگزار شود. رييس خدمات درماني شرکت نفت فلات قاره با اعلام اين مطلب مي گويد: کارکنان ما بايد سفيران و مبلغان سلامت ما در محيط کار و خارج از آن باشند که علاوه بر ارتقاي سطح سلامت شرکت، در رشد و ارتقاي جامعه نيز موثر خواهد بود که با حرکت در اين مسير، ميزان بيماري ها نيز کاهش مي يابد. وي ادامه مي دهد: اين در دنيا معروف است که به ازاي هر دلاري که صرف پيشگيري شود، دهها دلار در هزينه هاي درمان صرفه جويي خواهد شد. ما نيز بايد به اين سمت برويم و فرهنگ و سواد سلامت را در سازمان ارتقا دهيم که در اين مسير، دانشگاه شهيد بهشتي کمک بزرگي به ما کرده است، از سويي از معدود سازمان هايي هستيم که در اين راه گام برداشته ايم. لولاور توضيح مي دهد: اعتقاد ما اين است که هرچه تعداد افراد آموزش ديده که بتوانند اطلاعاتي را به همکاران خود، خانواده و جامعه انتقال دهند، بيشتر باشد، به همان اندازه در درازمدت، شاهد کاهش آمار بيماري و افزايش سطح سلامت، رضايتمندي و آسايش خواهيم بود.
ارائه خدمات پزشکي رايگان
از اقدام هاي مهم ديگر واحد خدمات درماني شرکت نفت فلات قاره، امضاي تفاهمنامه با معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي است که براساس آن، خدمات جامع سلامت از طريق چهار مرکز حوزه دانشگاه شهيد بهشتي در قالب بسته سلامت کارکنان دولت به صورت رايگان ارائه و مشمول تمام کارکنان رسمي، قراردادي و پيمانکاري مي شود.
سميه راهپيما-نفس ها در سينه حبس شده و تنها يک، دو، سه، حرکت به گوش مي رسد و چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران به مدت سه روز (27 تا 29 بهمن ماه) به ميزباني شرکت پالايش نفت بندرعباس آغاز مي شود و تيم ها در قالب هفت محور انجام کار تيمي هماهنگ و فرماندهي عمليات، ايجاد انگيزه براي بالا بردن توان جسمي، فني و عملياتي آتش نشانان براي مقابله با حريق و حوادث احتمالي، استفاده از سرعت، دقت و استقامت در انجام کارهاي مرتبط، ايجاد هماهنگي و هم افزايي بين آتش نشانان هنگام حضور در حوادث مشترک بين شرکت ها، اشتراک گذاري دانش، تجربه و مهارت آتش نشانان با يکديگر، آشنايي کارکنان شرکت هاي تابع شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي با هم و ايجاد مودت و دوستي آتش نشانان وآشنايي با فناوري هاي نوين در حوزه آتش نشاني، رقابت خود را آغاز کردند. در اين دوره از تمرين هاي ارزيابي 150 آتش نشان و تيم هاي اجرايي و فني با 13 تيم (شرکت هاي پالايش نفت آبادان، امام خميني شازند اراک، اصفهان، بندرعباس، تبريز، تهران، شيراز، کرمانشاه، لاوان، شرکت نفت ستاره خليج فارس، شرکت خطوط لوله و مخابرات و تيم هاي (الف) و (ب) شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي در مجموعه ورزشي شهرک مرواريد شرکت پالايش نفت بندرعباس) حضور داشتند. بر اساس اهميت اين رويداد مهم، خبرنگار «مشعل» گزارشي از برگزاري چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران تهيه کرده که در ادامه مي خوانيد:
هندي زاده، مربي تيم خطوط لوله و مخابرات، کورنومتر به دست، در کنار زمين رکورد تيم ها را ثبت مي کند. در چشمان او مي توان نااميدي را ديد، مي گويد: «خطوط لوله و مخابرات 12 منطقه دارد و اعضاي تيم را از مناطق مختلف کشور دورهم جمع کرده ايم و دو نفر از شمال کشور، دو نفر از لرستان و دو نفر نيز از کرمانشاه هستند، به همين دليل محدوديت هايي داشتيم، اما توانستيم دو هفته مانده به زمان برگزاري، تمرين هاي خود را در زمينه هاي قدرتي و سرعتي متمرکز کنيم.»
او با مکثي کوتاه ادامه مي دهد: «هر سال که در مسابقه شرکت مي کنيم، مي گويند پست سازماني آتش نشانان تغيير مي کند؛ اما متاسفانه تاکنون اقدامي در اين زمينه صورت نگرفته است.»
افزايش تعداد برگزاري ارزيابي ها
غلامرضا صافي، افسر آتش نشاني پالايش نفت تهران از جمله افرادي است که توانسته در کنار حرفه خود، اخلاق را سرلوحه کارش قرار دهد. او آتش نشاني را ورزش، تمرين و آمادگي جسماني معنا مي کند و مي گويد: «آتش نشانان در ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي به هدفي که دارند، خواهند رسيد؛ اما بهتر است تعداد برگزاري اين ارزيابي ها افزايش يابد؛ زيرا امنيت کار در حرفه آتش نشاني را به همراه دارد و رقابت و تمرين هاي مکرر، باعث افزايش قواي جسماني مي شود.»
ساعت مشخصي براي تمرين نداشتيم
با رمضان ويساني، سرپرست تيم پالايش نفت کرمانشاه صحبت مي کنم، در حالي که غرق در ارزيابي تيم هاي رقيب است، مي گويد: «ارزيابي تمرين ها باعث آشنايي آتش نشانان و به اشتراک گذاشتن اطلاعات آنها مي شود. ممکن است تيم ها از روش هايي استفاده کنند که ما آشنايي نداريم و از اين طريق مي توانيم آگاهي پيدا کنيم. براي آمادگي تيم خود، دوره هاي تخصصي گذاشته ايم؛ اما چون بايد همزمان با کارمان در ارزيابي تمرين ها هم شرکت مي کرديم، نمي توانستيم ساعت مشخصي براي تمرين در نظر بگيريم.»
تمرين ناکافي
به همراه ديگر اعضاي تيم، لباس ورزشي آبي آسماني پوشيده و کنار زمين، پشت ميله هايي که زمين مسابقه و استراحت را از يکديگر جدا کرده، ايستاده است. با سعيد کنعاني، معاون اداري پالايش نفت تبريز وارد گفت و گو مي شوم.
او مي گويد: «تمرين هاي تيم به دليل ترافيک کاري پالايشگاه تبريز در مقايسه با ديگر تيم ها کافي نبود، از اين رو در برنامه آينده خود قصد داريم مدت زمان تمرين ها را با جدا کردن آنها از کار افزايش دهيم.
با اين روند شاهد افزايش کيفيت کاري و قواي جسماني آتش نشانان خواهيم شد، ضمن آنکه کارشناس تغذيه در نظر گرفته ايم.»
زمان برگزاري تغيير کند
فرامرز کوه کمري، مربي تيم پالايش نفت تبريز نيز به ميان صحبت مي آيد و مي گويد: «ورزش، يک الگو براي آتش نشانان است و باعث افزايش قواي جسماني آنها مي شود. همچنين از نظر روحي و رواني بالاتر مي روند و در سازمان نيز بهتر مي توانند انجام وظيفه کنند. اين کار به نفع سازمان و آتش نشان است، از اين رو هر شرکتي که تمرين بيشتري داشته باشد، موفقيت بيشتري به دست خواهد آورد. آنهايي که نيروهاي جوان تر و تجهيزات بهتري دارند، در اين دوره از ارزيابي، رکوردهاي خوبي کسب کرده اند . ميانگين سني تيم ما 30 تا 45 سال است و براي حضور در اين دوره از ارزيابي، 10 جلسه تمرين کرديم و توانستيم در چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت کنيم. همين که از نظر جسمي اعضاي تيم آسيب نديده اند، برايمان ايده آل است.»
به گفته او برخي شرکت کنندگان در مناطق سردسير هستند و زماني که مسابقات در فصل زمستان برگزار مي شود، نمي توانند به خوبي تمرين کنند. بنابراين بهتر است زمان ديگري بجز زمستان براي اين ارزيابي در نظر گرفته شود.
آتش نشاني عشق است
در حال مصاحبه با مربيان، سرپرستان و بازيکنان بودم که يک نفر گفت مي خواهم با شما صحبت کنم. معلوم بود که مي خواهد از طريق رسانه، صداي خود و ديگر همکارانش را به گوش مسؤولان برساند. او محمد سلطاني، عضو تيم پالايش نفت تهران است، مي گويد: «سال اولي که اين دوره از مسابقات انجام شد، دو تيم خوب بودند؛ اما اکنون با گذشت زمان، شاهد رقابت بر سر صدم ثانيه هستيم.
بهتر است آيتم هايي که براي ارزيابي در نظر گرفته شده، جزو تمرين هر روزمان باشد. اينگونه نباشد که چند نفر به عنوان اعضاي تيم از شيفت جدا شوند.»
سلطاني در ادامه به توصيف شغل خود مي پردازد و مي گويد: «آتش نشاني عشق است و از دوران بچگي، وقتي يک آتش نشان را مي ديدم، مي خواستم که جايش باشم و کارش را لذت بخش مي دانستم؛ اما متاسفانه به حرفه آتش نشاني بها داده نمي شود و ما پايين ترين حقوق را مي گيريم.»
او با بيان اينکه عضو تيم هاي باشگاهي واليبال بوده، مي گويد: «زماني که عضو تيم واليبال بودم، استرس زيادي در حضور جمعيت چند هزار نفري نداشتم؛ اما اين ارزيابي ها به دليل رقابت در کسب صدم ثانيه، برايمان استرس زاست. زماني که تمرين مي کرديم، کمبود و ... داشتيم. اميدوارم مسؤولان به اين مسابقات بها بدهند و شرايطي فراهم شود که ديگر دغدغه مالي و فکري نداشته باشيم.»
کنار زمين، پسري حدود 10 ساله ايستاده و با اشتياق، اعضاي تيم خود را تشويق مي کند. به سمت او مي روم. خود را محمدرضا چاله چاله، فرزند يکي از اعضاي تيم پالايش نفت کرمانشاه معرفي مي کند و مي گويد: «براي ديدن مسابقه پدرم و همگروه هاي او آمده ام. اين مسابقات خيلي جذاب است و اين تمرين ها نوعي آماده سازي براي کمک به مردم است. آتش نشاني، يکي از سخت ترين کارهاي دنياست؛ چون آنها آتش هاي بزرگ را خاموش مي کنند و جان مردم را نجات مي دهند.»
کاهش وزن 8 کيلويي
در ادامه با عبدالله بهرامي، عضو تيم خطوط لوله و مخابرات منطقه فارس هم صحبت مي شوم. او در مورد برخي کمبودها و مشکلات در کارش مي گويد: «تعداد نيروها کم است و اين باعث شده تا مرخصي زيادي نداشته باشيم. حقوق مان نيز پايين است. براي آماده سازي حضور در اين دوره از رقابت ها، 8 کيلو وزن کم کردم تا بتوانم شرايط بدني خود را در وضعيت خوبي قرار دهم و در کنار کار، تمرين هاي خود را انجام دادم.»
انتخاب بر اساس تجربه
رضا تاج بخش، مربي تيم (الف) شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز مي گويد: «اين مسابقات از نظر هماهنگي ميان اعضاي تيم آتش نشاني و بالا بردن آمادگي جسماني بسيار مهم است؛ هرچه اين ارزيابي ها بيشتر شود، مي توانيم در مسير بالا بردن آمادگي جسماني و ... گام هاي بلندي برداريم.» به گفته او شرکت ملي پخش داراي 37 منطقه عملياتي است و برخلاف شرکت هاي پالايشي، به صورت منسجم در يک واحد عملياتي کار نمي کند. اين نفرات در سراسر کشور بعد از پذيرفته شدن در مسابقات انتخابي و براساس تجاربشان، برگزيده مي شوند.
مرور تجربه در ارزيابي
«ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان از سه ماه پيش به تمام پالايشگاه ها اطلاع داده شد و کارمان را از همان روزهاي اول شروع کرديم و حدود دو ماه تمرين هاي سخت و فشرده در برف و باران داشتيم.» اين بخشي از صحبت هاي محسن عنايتي، افسر آتش نشان پالايش نفت شيراز است. به گفته او، هدف از حضور در اين ارزيابي مرور تجربه و تبادل نظر است تا از اين طريق نقاط ضعف و قدرتشان را پيدا کنند و بتوانند تجربيات خود را به ساير کارکنان پالايشگاه انتقال دهند.
انتخاب اعضاي تيم از ميان 13 نفر
کاظم جوزاني، مربي تيم پالايش نفت بندرعباس که از مربيان پالايشگاه ها جوان تر است، مي گويد: «تمرين ها را با 13 – 12 نفر شروع کرديم و از اين تعداد شش نفر براي حضور در ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان انتخاب شدند و ميانگين سني اعضاي گروه نيز 28 تا 29 سال است.»
تمرين هاي کم به دليل سرما
حسين باباخاني، بازيکن تيم پالايش نفت شازند نيز مي گويد: «فرصت کمي براي تمرين داشتيم و با توجه به سرمايي که در اراک وجود داشت، يک ماه بيشتر نتوانستيم تمرين داشته باشيم، آن هم در سالني بود که نمي توانستيم تمرين هاي آتش نشاني را انجام دهيم.» او شغل آتش نشاني را از نظر جسمي و روحي طاقت فرسا و استرس زا مي داند. کساني که وارد اين حرفه مي شوند، در برابر خانواده خود و جامعه مسؤول هستند. خانواده هاي آنها نيز صبر و تحمل بالايي دارند.»
تيم ما جوان است
در ادامه با محمد جعفري، سرپرست اداره آتش نشاني پالايشگاه ستاره خليج فارس هم صحبت مي شوم، مي گويد: «اعضاي تيم ما جوان هستند و بين 22 تا 27 سال سن دارند و اولين دوره است که در اين ارزيابي شرکت مي کنيم. حدود دو ماه تمرين سخت و فشرده داشتيم و براي کسب تجربه آمده ايم.»
قدرت و سرعت در آيتم ترکيبي
آيتم ترکيبي آتش نشاني و امداد و نجات در حال برگزاري است. شهرام چمني، آتش نشان پالايش نفت آبادان که در اين آيتم شرکت دارد، مي گويد: «براي نخستين بار است که امسال آيتم ترکيبي آتش نشاني و امداد و نجات برگزار مي شود که از مزيت هاي آن مي توان به قدرتي و سرعتي بودن اين آيتم اشاره کرد. آتش نشانان زمان مواجه شدن با شرايط سخت، بايد قواي جسمي و ذهني خود را افزايش دهند.»
يک هفته تمرين به دليل اقماري بودن
ارزيابي به ساعت هاي پاياني خود نزديک مي شود و اعتراض تيم ها بر سر اينکه شايد مقامي بياورند، با هيات داوران و کميته فني بيشتر مي شود و تنها با جمله «تمام مراحل بر اساس آيتم هاي از پيش تعيين شده پيش مي رود»، مواجه مي شوند. کاوه يزدان فر، مربي پالايش نفت لاوان مي گويد: «کارکنان اين شرکت به دليل طرح اقماري، 14 روز در منطقه حضور دارند و از اين طريق حتي فرصت تمرين پيدا نمي کنند. يک هفته، حداکثر زماني بود که توانستيم تمرين کنيم و آن هم در زمان استراحت بود.» او با انتقاد از اين ارزيابي مي گويد: «قوانين، زمان مسابقات تغيير مي کند و شاهد اجراي خلاف دستورعملي که صادر و ابلاغ مي شود، هستيم. به عنوان مثال گفته مي شود بايد از چکمه هاي آتش نشاني و حريق استفاده کنيم؛ اما حين مسابقه مي بينيم که يکسري کفش هاي باغباني به پا کرده اند و تنها «وزن» ملاک ارزيابي قرار گرفته است.»
اخلاق سرلوحه کار تيم ها بود
از اميد وطن خواه، رييس ايمني و آتش نشاني و سرپرست چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در زمينه روند اين دوره از ارزيابي سوال مي کنم که در پاسخ مي گويد: «در اين دوره 150 نفر در قالب 13 تيم حضور دارند که از اين تعداد 10 تيم از شرکت هاي پالايش نفت، يک تيم از خطوط لوله و مخابرات ايران و دو تيم از شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران حضور داشتند که در مدت سه روز به رقابت پرداختند.» او يکي از تفاوت هاي اين دوره را نسبت به سال هاي گذشته، در نظر گرفتن آيتم ترکيبي آتش نشاني و امداد و نجات بيان کرد. به گفته وطن خواه، در اين دوره از المپياد، با رضايت شرکت کنندگان و برگزارکنندگان (کميته داوري، کميته فني و سرپرستان) رو به رو بوديم که اخلاق را سرلوحه کار خود قرار داده بودند. مصداق اين امر عدم تخلف در اين دوره بود؛ زيرا در گذشته تخلف در وزن لباس هاي آتش نشاني و استفاده از قسمت هاي مختلف بجز آتش نشاني را داشتيم که در اين ارزيابي، رفع شده است. سرپرست چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران خاطرنشان مي کند : «اين مسابقات در سطح بين المللي انجام مي شود و چند سال است که هماهنگي هاي لازم را انجام مي دهيم تا در سطح بين المللي شرکت کنيم و چيدمان آن نيز از برترين هاي اين ارزيابي ها خواهد بود. درحال رايزني با وزير نفت هستيم تا مجوز منابع مالي را براي شرکت در مسابقات جهاني سال آينده اخذ کنيم.»
تمرين ها در طول سال ادامه داشته باشد
در پايان محمد عمادي، سرداور چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز مي گويد: «در گذشته اختلاف رکورد تيم اول با تيم آخر خيلي زياد بود؛ اما اکنون اختلاف ها خيلي کم شده و تيم ها با وضعيت خوبي مي آيند. پيش بيني مي کنم در سال هاي آينده، اين روند ادامه يابد.» او به تيم ها توصيه مي کند که اين آمادگي ها تنها مختص به حضور در اين ارزيابي نباشد و در طي سال نيز به تمرين هاي خود ادامه دهند تا بتوانند هر زمان اعلام شد، با تمام قدرت حضور يابند. با اين روش، مصدوميت کمتري را شاهد خواهيم بود.
هدف؛ انتقال تجربه
بعد از گذراندن آيتم هاي در نظر گرفته شده در چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران، آيين اختتاميه برگزار شد و در آن برترين ها معرفي شدند.
در اين آيين هاشم نامور، مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس مي گويد: «بايد متناسب با پيشرفت تکنولوژي نيروي انساني نيز به لحاظ مهارت، توانايي و تجهيزات خود را در بالاترين سطح آمادگي نگه دارد و برگزاري اين رقابت ها مي تواند به اين هدف کمک کند.»
به گفته او برگزاري اين رقابت ها در مفهوم واقعي به معناي رقابت با يکديگر نيست؛ بلکه هدف انتقال تجربه، انگيزه براي پيشرفت و حفظ آمادگي و همچنين ايجاد رفاقت و دوستي در بين همکاران همه پالايشگاه هاست.
مسابقات ورزشي هدف نيست
در ادامه نيز محمد پورراکي، سرپرست اچ اس اي شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي مي گويد: «در ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان، ميزان آمادگي و توانمندي آتش نشانان براي مقابله با شرايط بحراني و اضطراري ارزيابي و سنجيده و رقابت ها در قالب ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان برگزار شد.»
به گفته او در اين ارزيابي سعي شده هم جايگاه آتش نشان در صنعت نفت حفظ شود و هم ارتقاي سطح آمادگي براي يک آتش نشان در اولويت قرار گيرد.
پورراکي با اشاره به تغيير نام اين رقابت ها از المپياد به ارزيابي تمرين ها مي گويد: «ماهيت اين رقابت ها ارزيابي و سنجش آمادگي آتش نشانان صنعت نفت است و برگزاري رقابت ها به شکل مسابقات ورزشي مطرح نيست.»
اعلام نتايج
در پايان اين دوره از رقابت ها، تيم هاي آتش نشاني شرکت پالايش نفت تهران، شرکت نفت ستاره خليج فارس و شرکت پالايش نفت بندرعباس به ترتيب عنوان هاي اول تا سوم را از آن خود کردند. ضمن آنکه تيم شرکت پالايش نفت آبادان نيز به عنوان تيم اخلاق چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش معرفي شد.
رييس مهندسي توليد شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري از توليدي شدن چاه شماره هشت ميدان نفتي پازنان خبر داد. حيدر الياسي نيا گفت: ميدان پازنان از زمان حفاري در سال 42 به دليل صفر بودن فشار سرچاهي به عنوان چاه مشاهده اي گاز- نفت و آب و به منظور تعيين سطوح تماس سيالات در بخش جنوبي ميدان با انجام آزمايش هاي مميزي فشار در حالت ساکن مورد استفاده قرار گرفته بود و امکان توليد از چاه وجود نداشت. وي افزود: با بررسي هاي دقيق و استفاده از شبيه سازهاي مخزني و نرم افزارهاي چاه محور از سوي کارشناسان اداره مهندسي توليد آغاجاري و با همکاري کارشناسان اداره مهندسي عمليات مخازن ستاد در سال 94 مشخص شد امکان توليد نفت از اين چاه وجود دارد، از اين رو اقدام هاي اصلاحي از قبيل مشبک کاري و اسيدکاري در دستور کار قرار گرفت. رييس مهندسي توليد شرکت نفت و گاز آغاجاري درباره تعويق در راه اندازي چاه توضيح داد: متعاقب اقدام هاي اصلاحي مخزني و پس از اطمينان از وجود نفت با کيفيت و فشار مناسب، تصميم نهايي مبني بر تغيير وضعيت چاه از مشاهده اي به توليدي نفت اتخاذ شد، اما از آنجا که چاه فاقد خط لوله توليد (خط لوله جرياني) بوده و تاج چاه نيز قديمي و مناسب توليد نفت نبوده است، امکان راه اندازي چاه وجود نداشت، بنابراين در اسرع وقت اصلاحيه هاي لازم از سوي اداره مهندسي توليد آغاجاري ارائه شد. الياسي نيا گفت: در اين اصلاحيه ها که با همکاري ادارات نگهداري و تعميرات خطوط لوله، بهره برداري، بازرسي فني و خوردگي فلزات اين شرکت و اداره خدمات فني چاه ها به اجرا درآمد نسبت به استانداردسازي تاج چاه و احداث 200 متر خط لوله جرياني و اتصال موقت به خطوط لوله جرياني چاه شماره 123 پازنان-1 اقدام هاي لازم انجام شد و چاه مذکور با دبي هزار بشکه در روز نفت سبک در مدار توليد قرار گرفت. وي ادامه داد: متعاقب انجام آزمايش هاي مهندسي بهره برداري و در صورت تامين هزينه هاي لازم، مستقل سازي خط لوله جرياني تا واحد بهره برداري برنامه ريزي خواهد شد. رييس مهندسي توليد شرکت بهره برداري نفت و گاز آغاجاري گفت: سود و صرفه حاصل از اجراي اين اصلاحيه ها که با حداقل هزينه به دست توانمند کارشناسان اين شرکت انجام شد، بالغ بر هزار ميليارد ريال در سال برآورد مي شود که گام ارزشمندي در مسير افزايش توليد است.
جاده دسترسي پارسي در آستانه بهره برداري
جاده دسترسي به واحد عملياتي پارسي و روستاهاي همجوار آن در شهرستان بهمئي استان خوزستان در آستانه بهره برداري قرارگرفته است. احداث اين جاده 10کيلومتري سال گذشته با مشارکت بخش خصوصي و با تکيه بر امکانات داخلي آغاز شده است و با 98 درصد پيشرفت تا قبل از پايان سال بهره برداري از آن آغاز مي شود.
با بهره برداري از اين طرح که در قالب مسئوليت هاي اجتماعي نفت اجرا شده است، علاوه بر ايجاد سهولت در عبور و مرور کارکنان واحدهاي طرح اقماري پارسي کلاستر و پارسي دره ني و طول مسير سايت تا محل اقامت، حوادث جاده اي نيز کاهش مي يابد.
مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران بر ضرورت باز شدن درهاي صنعت نفت به روي فکرهاي تازه تاکيد کرد و گفت: صنعت نفت نيازمند خون تازه و محتاج زايش و رويش نو در سياست گذاري است. سيدصالح هندي در ششمين کنگره و نمايشگاه صنعت حفاري و سومين کنگره و نمايشگاه اکتشاف و توليد با بيان اينکه صنعت نفت در 40 سال گذشته وظايف خود را به درستي انجام داده است، تصريح کرد: به همين خاطر دشمنان در همه ادوار پس از پيروزي انقلاب، صنعت نفت را براي ضربه زدن انتخاب کرده اند.
وي با تاکيد بر عملکردها و دستاوردهاي درخشان صنعت نفت تصريح کرد: اين به آن معنا نيست که نمي توانستيم بهتر از اين عمل کنيم. مدير اکتشاف شرکت ملي نفت ايران با اشاره به اينکه جايگاه صنعت نفت ايران به عنوان بزرگ ترين دارنده ذخاير نفت و گاز درجهان مناسب نيست، افزود: صنعت نفت کشور نيازمند زايش و رويش در فرايند تصميم گيري و سياست گذاري است. هندي بر ضرورت تحول بنيادي در صنعت نفت تاکيد کرد: شرکت ملي نفت ايران بايد تلاش کند به يک واحد کسب وکار تبديل شود و بايد تفاوت شرکت ملي نفت با اداره اسناد مشخص باشد. وي با بيان اينکه در شناسايي منابع نامتعارف يعني شيل هاي نفتي، شيل هاي گازي و هيدرات هاي گازي وضع بسيار خوبي داريم، يادآور شد: اين مهم هم اکنون اولويت کاري شرکت ملي نفت ايران نيست و بخش خصوصي بايد در اين حوزه ورود کند.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران از ابلاغ منشور اجرايي اين شرکت با هدف حفظ و بهبود جايگاه سازمان خبر داد. سيدعبدالله موسوي گفت: اين منشور در قالب 15 کارگروه تخصصي شکل گرفته که با همکاري نخبگان، کارشناسان، روسا و مديران توانمند تدوين و براي اجرا ابلاغ شده است.
وي با اشاره به اينکه ترکيب اعضا و حوزه فعاليت اين 15 کارگروه با مشارکت 132 نفر از مديران، معاونان، روسا، سرپرستان و نمايندگان بخش هاي مرتبط بوده است، تصريح کرد: با توجه به مدت زمان تعيين شده براي هر کارگروه، لازم است گزارش اقدام ها براي پايش ماهانه به مديريت برنامه ريزي تلفيقي اعلام شود و اين مديريت در بازه هاي زماني سه ماهه، اثربخشي اجراي آن را بررسي و گزارش کند.
موسوي گفت: کارگروه هاي تعيين شده در اين زمينه شامل مطالعات و تحقيقات بازار و تعيين نرخ رقابتي، ارتقا، بازسازي و تعميرات اساسي، بهبود بازدهي و کارايي عملياتي، سازماندهي اموال و دارايي ها و بهينه سازي زنجيره تامين کالا و مواد است. وي با بيان اينکه مديران و روساي اداره هاي ستادي بايد در چارچوب اين منشور و مصوبه هاي اعلام شده از سوي کارگروه ها در مجموعه تحت سرپرستي اقدام کنند، تصريح کرد: از اين پس ارزيابي عملکردها براساس ميزان دستيابي به اين اهداف سنجش مي شود.
مديرعامل شرکت ملي حفاري ايران با اشاره به دو اصل اساسي دراين منشورمبني بر افزايش درآمدهاي عملياتي و بهينه سازي هزينه ها افزود: دراين زمينه با تدوين 17 سرفصل، راهکارهاي تخصصي و کارشناسي مشخص و بر پيگيري آنها تاکيد شد.
مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران گفت: عمده فعاليت هاي اين شرکت در سال آينده بيشتر بر حوزه شرکت بهرهبرداري نفت و گاز غرب متمرکز خو اهد بود. رامين حاتمي در نشست پيش بيني بهره دهي چاه هاي شرکت نفت مناطق مرکزي در نيمه نخست سال آينده افزود: با توجه به اهميت توسعه ميدانهاي مشترک نفتي و تغذيه شبکه گازي غرب کشور، سرمايهگذاري و فعاليتهاي اجرايي اين شرکت نيز درسال آينده بيشتر برغرب کشور متمرکز خو اهد بود. وي همچنين با اشاره به توليد قابل توجه گاز در سه شرکت تابع نفت مناطق مرکزي (شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب، شرکت بهره برداري نفت و گاز شرق و شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي) و پروژه هاي در دست اقدام شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب اظهار کرد: در منطقه عملياتي تنگ بيجار، لرزه نگاري سه بعدي به ارزش 5هزار ميليارد ريال و توسعه فاز دوم اين ميدان با حفاري پنج حلقه چاه، همچنين توسعه تاسيسات روزميني با حدود 110 ميليون دلار اعتبار در دست اجراست. وي قراردادهاي EPCدانان(شامل لرزه نگاري و لايه شکافي هيدروليکي دو حلقه چاه) و نفت شهر به ارزش تقريبي حدود 13 تا 14 هزار ميليارد ريال را از ديگر طرح هاي اين حوزه عملياتي برشمرد. حاتمي انتقال نمکزدايي سرکان ماله کوه به چشمه خوش و برق رساني آبان و پايدارغرب به ارزش 400 ميليارد ريال را از ديگر طرح هاي شرکت بهره برداري نفت و گاز غرب اعلام و اظهار کرد: از مجموع 13 دکلي که در بخش نگهداشت توليد و قراردادهاي ئي پي سي سال آينده فعاليت خواهند کرد، 10دکل درشرکت بهره برداري نفت و گاز غرب مستقر مي شود که بيش از80 درصد فعاليت هاي حفاري اين شرکت راشامل مي شود.
دو باب مدرسه در روستاهاي غديرحبسه و ابوکبريه بخش غيزانيه اهواز به همت شرکت بهرهبرداري نفت و گاز کارون افتتاح شد. احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، در آيين افتتاح اين دو مدرسه با بيان اينکه محروميت زدايي و تقويت زيرساخت ها از اهداف مهم صنعت نفت است، توجه به امور زيربنايي ساکنان اطراف تاسيسات نفتي را ضروري خواند. وي اتحاد و همدلي را رمز موفقيت مردم و مسئولان خواند و افزود: خدمت رساني به ساکنان روستاهاي اطراف تاسيسات نفتي و حمايت از قشر محروم جامعه، از وظايف و افتخارات ماست. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب همچنين با ضروري خواندن تعامل دستگاه هاي اجرايي اظهار کرد: تامين نيازهايي مانند آب آشاميدني، ساخت مراکز درماني، مدرسه، مسجد و راه هاي ارتباطي نيازمند همکاري دستگاه هاي اجرايي است. محمدي افزود: بنا بر پيشنهاد وزير نفت و تصويب شوراي اقتصاد، قرار است با اجراي طرح توسعه 28 مخزن در مناطق نفت خيز جنوب، 4 درصد از مجموع اعتبارات اين طرح ها در قالب مسئوليت هاي اجتماعي هزينه شود. به گفته وي، با تحقق اين موضوع، تحول مهمي در آباداني روستاهاي اطراف تاسيسات نفتي ايجاد خواهد شد. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب با تاکيد بر استفاده از نيروهاي بومي در اجراي طرح ها اظهار کرد: در صورت اجراي طرح در حوزه عملياتي اين شرکت، نيروهاي مورد نياز اعم از کارگر، نگهبان و نيروي متخصص بايد از ساکنان بومي منطقه تامين شود.
سامانه مديريت برنامه ريزي هوشمند منطقه عملياتي لاوان به همت کارشناسان و مسئولان واحدهاي عملياتي اين منطقه عملياتي معرفي شد. بهروز علي آبادي، رييس منطقه عملياتي لاوان با بيان اينکه اين سامانه در مدت زمان شش ماه تدوين شده است، افزود: به واسطه سامانه مديريت برنامه ريزي هوشمند، واحدهاي مختلف، در اجراي يک پروژه به هم مرتبط مي شوند.
وي تصريح کرد: اميدواريم با ايجاد اين سامانه، نقاط کور و مسيرهاي بحراني پروژه ها، پيش از بروز هرگونه مشکل، شناسايي و برطرف شوند.
حسن طالب زاده، جانشين برنامه ريزي منطقه عملياتي لاوان نيز گفت: با فعاليت اين سامانه، فرايند واحدهاي برنامه ريزي به همراه واحد امور قراردادها به طور کامل و بخشي از واحد امور مالي نيز مکانيزه مي شود.
طالب زاده تصريح کرد: اين سامانه در دو محيط Windows و Web با قابليت گزارش گيري به طور ثابت و پويا با بهره گيري از فناوري (NETFrameWork) و معماري طراحي MVP در بخش ويندوز و MVC در بخش وب با زبان برنامه نويسي (C#) تدوين شده است.
وي گفت: سامانه مزبور پس از ارائه مستندات مربوط به واحد طراحي، توسعه و نگهداشت سيستم هاي کاربردي، همچنين تاييد آن در منطقه عملياتي لاوان، از فروردين ماه سال آينده به صورت عملياتي بهره برداري خواهد شد.
طالب زاده اطلاع رساني، کنترل و مديريت شرح نيازها (شناسنامه ها) از لحظه دريافت تا مرحله دريافت اعتبار از مديريت برنامه ريزي ستاد، اطلاع رساني، کنترل و مديريت برگزاري مناقصه ها و استعلام هاي منطقه را از جمله کاربردهاي سامانه مديريت برنامه ريزي هوشمند درمنطقه عملياتي لاوان برشمرد.
وي تصريح کرد: اطلاع رساني، کنترل و مديريت پروژه هاي سرمايه اي که منطقه عملياتي لاوان مجري آنهاست، امور عملياتي که جنبه ON GOING داشته و در سقف معاملات از سوي از طريق بودجه جاري، تامين اعتبار شده است نيز از ديگر کاربردهاي سامانه مزبور است.
بندر خدماتي- صادراتي تنبک تا پايان آينده به طور کامل به بهره برداري مي رسد. سرپرست طرح هاي پشتيباني نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس گفت: با بهره برداري کامل اين بندر، امکان صادرات فراورده هاي توليدي پالايشگاه هاي گازي پارس جنوبي فراهم خواهد شد. سيدمحي الدين جعفري با تشريح آخرين مراحل پيشرفت ساخت تنها بندر خدماتي شرکت ملي نفت ايران در سايت پارس 2 گفت: عمليات احداث دو موج شکن بندرخدماتي- صادراتي تنبک به طول پنج کيلومتر درمنطقه پارس 2 امسال پايان مي يابد. وي با اشاره به اينکه مراحل ساخت موج شکن شرقي اين بندر با انجام بيش از 1.8کيلومتر عمليات مغزه ريزي پايان يافته است، تصريح کرد: موج شکن غربي اين بندر نيز با ترکيبي از مصالح سنگي، کيسوني و بتوني حدود 3 کيلومتر طول دارد که عمليات احداث 2750 متر آن انجام شده است. جعفري با بيان اينکه بخش پاياني احداث اين موج شکن در عمق 32متري دريا ادامه دارد، اظهار کرد: با ساخت اين دو موج شکن، امکان پهلوگيري کشتي هاي صادراتي دربندرخدماتي- صادراتي تنبک فراهم مي شود.
بهره برداري از 2 پست اسکله صادرات ال پي جي
سرپرست طرح هاي پشتيباني نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس همچنين با اشاره به سه پست اسکله در نظر گرفته شده براي صادرات فرآورده هاي توليدي پالايشگاه هاي گازي پارس جنوبي در اين بندر گفت: احداث دو پست اسکله صادرات ال پي جي هر کدام با توانايي پهلودهي به کشتي هايي با ظرفيت بارگيري 50 هزارتن گاز مايع، يکي از اهداف اين طرح به شمار مي رود که هم اکنون ساخت يک پست اسکله ال پي جي کيسوني تکميل شده و عمليات بارگذاري براي صادرات ال پي جي در آن در حال انجام است. وي افزود: پيش بيني مي شود اين پست اسکله تا پايان نيمه اول سال آينده به طور کامل در مدار بهره برداري قرار گيرد.
اداره کل روابط عمومي وزارت نفت در پيامي روز مهندس را به گروه مهندسان و کادر فني زحمتکش صنعت نفت تبريک گفت. در اين پيام آمده است: «ايران عزيز فرزنداني را در دامان خود پرورانده که در طول تاريخ منشا آثار ارزشمند و خدمات علمي گرانبهايي به جامعه بشري بوده اند، از آن جمله خواجه نصيرالدين طوسي است که ميلاد پربرکت اين دانشمند بزرگ به عنوان شخصيتي پرتلاش، الگوي مهندسان امروزي معرفي و براي ارج نهادن به ابتکار و خلاقيت تلاشگران اين عرصه معين شده است. اين روز را به گروه مهندسان و کادر فني زحمتکش صنعت نفت تبريک گفته و اميدواريم انديشه ارتقاي علمي و فني با اتکا بر دانش کهن نوين در کنار اخلاق حرفه اي قرين لحظات زندگي پربارشان باشد.»
بنا بر مصوبه محلس شوراي اسلامي، از سال آينده ماهانه 200 تومان از مشترکان گاز شهري به منظور بيمه خسارت دريافت مي شود. مجلس شوراي اسلامي در بررسي بخش درآمدي لايحه بودجه سال 98 کل کشور، با بند (ز) تبصره (6) اين لايحه موافقت کردند. نمايندگان در اين بند تصويب کردند: مطابق ماده (12) قانون الحاق برخي مواد به قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت، به هريک از وزارتخانه هاي نفت و نيرو از طريق شرکت هاي تابعه ذي ربط اجازه داده مي شود ماهانه از هر واحد مسکوني مشترکان گاز مبلغ 2 هزار ريال، از هر واحد مسکوني مشترکان برق مبلغ يک هزار ريال و از هر يک از واحدهاي تجاري مشترکان گاز و برق مبلغ 10 هزار ريال اخذ و به حساب درآمد عمومي نزد خزانه داري کل کشور واريز مي شود. براساس اين مصوبه، براي مشترکان روستايي، مبالغ ياد شده معادل 50 درصد است. وجوه فوق، مشمول ماليات به نرخ صفر است. ماده 12 قانون الحاق برخي مواد به قانون تنظيم بخشي از مقررات مالي دولت به اين شرح است: به هر يک از وزارتخانه هاي نفت و نيرو از طريق شرکت هاي تابع ذي ربط اجازه داده مي شود مبلغي را که طبق قوانين بودجه سنواتي در قبوض گاز و برق براي هر واحد مسکوني و تجاري تعيين مي شود، اخذ و صرفا جهت بيمه خسارات مالي و جاني اعم از فوت و نقص عضو و جبران هزينه هاي پزشکي ناشي از انفجار، آتش سوزي و مسموميت مشترکان شهري، روستايي و سکونتگاهي عشايري گاز و برق از طريق شرکت هاي بيمه با برگزاري مناقصه اقدام کنند.
چاه شماره 74 شرکت بهرهبرداري نفت و گاز شرق با ظرفيت توليد روزانه يک ميليون و 300 هزار مترمکعب گاز ترش افتتاح شد. اين چاه در سفر عليرضا رزم حسيني، استاندار خراسان رضوي و احسان قاضي زاده هاشمي، نماينده مردم فريمان، سرخس و بخش هاي احمدآباد و سرخس در مجلس شوراي اسلامي به شهرستان سرخس و بازديد آنها از تاسيسات منطقه عملياتي خانگيران افتتاح شد. ميدان گازي خانگيران در180کيلومتري شمال شرق مشهد و25 کيلومتري شمال غربي شهر مرزي سرخس واقع شده است. اين ميدان يکي از وسيع ترين مناطق عملياتي صنعت نفت ايران است؛ به طوري که فاصله دو چاه به حدود 60 کيلومتر مي رسد.
رييس اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران گفت: در سال جاري 25 هزارنفر- ساعت دوره هاي مختلف آموزش اچ اس اي براي پيمانکاران صنعت گاز برگزار شده است.
محمدرضا يوسفي پور درحاشيه برگزاري دوره آموزش سراسري «اطفاي حريق» در شركت پالايش گاز فجرجم با اشاره به اينکه اين آموزش ها به صورت رايگان برگزار شده است، افزود: در سال 95 اين عدد 19 هزار نفر- ساعت بوده است.
وي نهادينه سازي فرهنگ اچ اس اي را درپيمانکاران ضروري خواند و اظهار کرد: پيمانكاران به عنوان بازوهاي اجرايي شرکت ملي گاز ايران بايد آموزش لازم را فراگيرند.
يوسفي پور با اشاره به برون سپاري فعاليت هاي شرکت ملي گاز ايران اظهار کرد: تحقق اين برنامه نيازمند مهيا کردن ساز و کار انتقال تجربه در زمينه فرهنگ اچ اس اي به پيمانکاران و مشاوران است.
وي تاکيد کرد: شركت ملي گازايران درتمام برنامه هاي برون سپاري خود در كنار پيمانكاران است و با انتقال تجربه به آنها ريسك كار را پايين خواهد آورد و مسئوليت پذيري خود را رها نخواهد كرد.
رييس اچ اس اي شرکت ملي گاز ايران با بيان اينکه هر سال در مقايسه با سال قبل از آن فعاليت هاي بيشتري در حوزه اچ اس اي انجام شده است، شرايط اچ اس اي در صنعت گاز را مطلوب خواند.
وي گفت: يکي ازمشخصه هاي مهم فرهنگ اچ اس اي، مشارکت جمعي بنابراين همه افراد بايد خود را عضو اچ اس اي بدانند و به صورت خود کنترل و بدون نياز به ناظرعمل کنند.
يوسفي پوربا اشاره به قابليت هاي پالايشگاه فجرجم در حوزه هاي مختلف از جمله اچ اس اي تصريح کرد: اين پالايشگاه به منزله پل بين پالايشگاه هاي قديمي مثل بيدبلند و پالايشگاه هاي جوان پارس جنوبي با فناوري جديد است که نقش مهمي به عهده دارد.
وي افزود: پالايشگاه فجرجم در رقابت هاي ملي همواره به عنوان شركت برتر مطرح بوده وانتظار مي رود پالايشگاه هاي جديد گاز از تجربه هاي آن استفاده كنند.
دوره آموزش اطفاي حريق مخازن با حضور بيش از50 نماينده اچ اس اي پالايشگاه هاي گاز، همچنين ستاد انتقال گاز و منطقه 3 انتقال گاز در مركز آموزش شهيد بهشتي جم به مدت دو روز برگزار شد.
رييس واحد آتش نشاني شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد از برگزاري هشتمين ارزيابي آتش نشانان شرکت ملي گاز ايران به ميزباني اين مجتمع گازي در مشهد خبرداد.
جواد کهولي گفت: اين دوره از هشتم اسفندماه باحضورمجتمع گاز پارس جنوبي، شرکت پالايش گاز ايلام، شرکت پالايش گاز سرخون و قشم، شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد و شرکت ذخيره سازي سراجه قم به مدت سه روز در ورزشگاه تختي مشهد برگزار مي شود. دبير اجرايي هشتمين دوره ارزيابي آتش نشانان شرکت ملي گاز ايران تصريح کرد: اين دوره در آيتم هاي دو100متر با مانع، حمل حوض با وسايل حفاظت فردي، چهار در 100 متر امدادي، عمليات چهار مرحله ترکيبي و آبرساني از منبع روباز به سيبل نشانه برگزار مي شود.
وي ارتقاي جسماني آتش نشانان ارزيابي سلامت جسماني کارکنان آتش نشاني مناطق عملياتي، همچنين آشنايي و تبادل اطلاعات فني و آتش نشاني را از اهداف برگزاري اين المپياد برشمرد.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه بوشهربا بيان اينکه راستي آزمايي مصرف سوخت ماشين آلات کشاورزي در دستور کار قرار دارد، گفت: اين عمليات بنا بر برنامه تدوين شده،در شهرستان دشتستان انجام شده است.
مسعود نيک تاج افزود: طرح راستي آزمايي ماشين آلات بخش کشاورزي و تراکتورهاي شهرستان دشتستان با هدف کنترل و مبارزه با قاچاق فراورده هاي نفتي از سوي بازرسان اين منطقه در مدت دو روز انجام شد.
وي مطابقت با اسناد و آمار توزيع فروش فرآورده هاي نفتي شرکت پخش، پيشگيري از توزيع گازوئيل مازاد و سرشماري تراکتورهاي استان بوشهر به منظور توزيع سوخت به تفکيک هر ناحيه، بخش و روستا را از ديگر اهداف اين طرح برشمرد.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه بوشهر با قدرداني ازهمکاري تراکتورداران، مسئولان استانداري، فرمانداري، جهاد کشاورزي و ديگر سازمان هاي ذي ربط تصريح کرد: تهيه فهرست يکپارچه در سامانه در حال طراحي اين شرکت، برنامه ريزي براي توزيع گازوئيل از طريق مجاري عرضه هر بخش، همچنين صيانت از سرمايه ملي و جلوگيري از تضييع حقوق مردم، ديگر اهداف مهمي است که طرح راستي آزمايي براساس آنها انجام مي شود.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چهارمحال وبختياري از کسب شش گواهينامه بين المللي استاندارد در حوزه هاي خدماتي، زيست محيطي، ايمني و مشتري مداري خبر داد. جعفر سالاري نسب گفت: اين شرکت در حوزه سيستم مديريت کيفيت خدمات، مديريت محيط زيست، پاسخگويي به شکايات مشتريان، مديريت ايمني و بهداشت کار صنعتي، همچنين مديريت يکپارچه بهداشت، ايمني و محيط زيست و نظام آراستگي اداري(اس 5) گواهينامه بين المللي دريافت کرده است.
وي با بيان اينکه دريافت گواهينامه هاي مزبور، مرهون تلاش بي وقفه کارکنان منطقه، متصديان مجاري عرضه سوخت و ناوگان حمل و نقل فرآورده هاي نفتي است، برگزاري دوره هاي آموزشي در زمينه رعايت دستورعمل هاي اچ اس اي، توجه به مولفه هاي خدمات به شهروندان، مشتري مداري و رعايت شاخص هاي شغلي مطابق با استانداردهاي جهاني را از جمله عوامل مهم در کسب اين گواهينامه هاي بين المللي عنوان کرد.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه چهارمحال و بختياري اظهارکرد: اين گواهينامه ها پس از ارزيابي دوره اي عملکرد واحدهاي ستادي وعملياتي، همچنين بررسي اسناد کاري منطقه، از طرف شرکت آرين توف پاسارگاد(نماينده شرکت Inter Cet TUV آلمان در خاور ميانه) صادر شده است.
نخستين نمايشگاه دائم خودکفايي و توانمندسازي شرکت انتقال گاز ايران درسال حمايت از کالاي ايراني در منطقه 2 عمليات انتقال گاز (اصفهان) افتتاح شد. سعيد توکلي، مديرعامل شرکت انتقال گاز ايران در بازديد از نمايشگاه و اقلام خودکفايي در بخش هاي ابزاردقيق، مکانيک، برق، تعميرات خطوط لوله و نرم افزارهاي توليدي، اين نمايشگاه را تبلور انديشه هاي يک سيستم پويا و توانمند خواند و افزود: در شرايط کنوني، تامين اقلام پرمصرف تجهيزات يکي از اولويت هاي صنعت انتقال گاز است که افزون بر صرفه جويي ارزي، اشتغال زايي فراواني به همراه دارد. وي افزود: قرار است در مناطق 3، 4، 5 و 8 انتقال گاز در زمان بندي مشخص شده، اقلام ساخت داخل در قالب نمايشگاه دائمي خودکفايي گردآوري و ضمن تهيه شناسنامه فني، به منظور استفاده همه مناطق عملياتي، در پورتال شرکت انتقال گاز ايران قرار داده شود. توکلي، منطقه 2 عمليات انتقال گاز را سرآمد در ابتکارات و ابداعات دانست و تصريح کرد: اقلام حساس ابزار دقيق، قطعات داغ توربين و تجهيزات دوارساخته شده در اين منطقه حاصل استانداردسازي و اشتراک دانش است. مجتبي گلستانه، مدير منطقه 2 عمليات انتقال گاز ايران نيز گفت: تجميع اقلام ساخت داخل، نمايشي از توانمندي و گنجينه اي باارزش براي آيندگان است.
مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه مياندوآب از توزيع بيش از13ميليون ليتر گازوئيل يورو 5 درجايگاه هاي فعال در محورهاي اصلي مواصلاتي جنوب استان آذربايجان غربي خبر داد. داوود فعال پور گفت: با توجه به سياست هاي شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي ايران در خصوص کاهش آلاينده هاي زيست محيطي،14 جايگاه عرضه سوخت مستقر در محورهاي مواصلاتي جنوب استان آذربايجان غربي، گازوئيل يورو 5 به مراجعان عرضه مي کنند. وي با بيان اينکه عرضه گازوئيل يورو5 دراين حوزه عملياتي از مهر ماه امسال در هفت جايگاه آغاز شده است، افزود: با افزايش تعداد جايگاه ها، مقدارعرضه اين فرآورده نفتي از زمان ياد شده تاکنون به بيش از 13 ميليون ليتر رسيده است. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه مياندوآب بهبود محيط زيست به دليل کاهش گوگرد موجود در گازوئيل، افزايش بازدهي سوخت خودروها، جلوگيري از فرسودگي زودهنگام قطعات داخلي ادوات گازوئيل سوز و افزايش طول عمر ناوگان حمل و نقل سنگين را از جمله مزاياي گازوئيل يورو5 برشمرد. فعال پور گفت: مجتمع خدماتي رفاهي دنيز، جايگاه هاي سه راه محمديار نقده، ترشکان، عمري سموعي، قلندري، زرين، لطفي بندعلي، همچنين نوروزي، بدري، حيدري، سيمينه و نالاس، مراکز تخصيص يافته اي هستند که گازوئيل يورو 5 عرضه مي کنند. مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه مياندوآب ابراز اميدواري کرد: با توجه به استقبال گسترده رانندگان ناوگان حمل و نقل از اين سوخت پاک، انتظارمي رود عرضه گازوئيل يورو5 در ديگر جايگاه هاي سوخت اين حوزه عملياتي افزايش يابد.
با الحاق بندي به لايحه بودجه سال 98، هزينه آب، برق و گاز مدارس دولتي رايگان شد. نمايندگان مجلس شوراي اسلامي در نشست علني يکم اسفندماه، در جريان بررسي جزييات بخش درآمدي لايحه بودجه سال 98 کل کشور، با الحاق يک بند به تبصره (6) ماده واحده اين لايحه موافقت کردند. در اين بند الحاقي آمده است: همه واحدهاي آموزشي دولتي وزارت آموزش و پرورش از پرداخت هزينه هاي آب، برق و گاز(بارعايت الگوي مصرف) معاف هستند. سقف الگوي مصرف طي دستورعملي از سوي وزارتخانه هاي نفت، نيرو و آموزش و پرورش حداکثر تا دو ماه ابلاغ و اجرا مي شود.
نخستين دوره مسابقات سراسري قرآن و اذان «نورعلي نور» ويژه کارکنان شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس با معرفي نفرات برتر آن به پايان رسيد. اين مسابقات با حمايت کميته روابط عمومي شرکت پازارگاد طي دو روز (پنچم و ششم اسفند) درشش رشته قرائت، تحقيق، ترتيل، مفاهيم، حفظ قرآن کريم و اذان، با حضور بيش از200 نفر از کارکنان (زن و مرد) شرکت هاي پتروشيمي منطقه پارس برگزارشد. در بخش آقايان احمد نوربخشان از شرکت پايانه ها و مخازن پتروشيمي، وهب عبدالله زاده از آرياساسول وسيدحميد لطيفي از پتروشيمي پرديس، مقام هاي اول تا سوم رشته تحقيق را از آن خود کردند.
در رشته ترتيل نيز، ابراهيم حسني از پتروشيمي مرواريد مقام نخست را کسب کرد. علي اصغر رمضاني از آرياساسول و يحيي جهانديده از پتروشيمي پرديس نيز نفرات دوم و سوم اين رشته قرآني شدند.
اميرعلي پور از پتروشيمي پرديس، سيداحسان حسيني از پتروشيمي پرديس و سراج الدين اکخوان ازپتروشيمي کاويان، عناوين اول تا سوم رشته مفاهيم را کسب کردند. دربخش اذان نيز، مجيد آسيون از پتروشيمي پارس عنوان نخست را به خود اختصاص داد، مجيد نجفي از پتروشيمي مبين و مسلم زارعي از پتروشيمي جم، در رده دوم و سوم اين بخش قرار گرفتند.
عبدالله روستايي از پتروشيمي کاويان در بخش حفظ کل قرآن، جعفر زاهدي از پتروشيمي پرديس در بخش حفظ 10 جزء قرآن، محمدعلي صمصامي از پتروشيمي پارس در بخش حفظ 5 جزء قرآن، همچنين زين العابدين شاطر از پتروشمي پرديس و اصغر مصلحي پور از عمليات غيرصنعتي پازارگاد در بخش حفظ سه جزء قرآن، رتبه هاي برتر اين دوره ازمسابقات در بخش آقايان بودند. در بخش بانوان، راضيه کمالي از پتروشيمي پرديس، رتبه برتر رشته تحقيق را به خود اختصاص داد.
در رشته ترتيل نيز، آمنه خيزاب از پتروشيمي پرديس، پريوش اسفندياري از پتروشيمي کاويان و سپيده نرگس علوي نژاد از پتروشيمي پرديس، به ترتيب مقام هاي اول تا سوم اين رشته قرآني شدند. در بخش مفاهيم نيز، مرضيه سروري از پتروشيمي پرديس، آمنه خيزاب از پتروشيمي پرديس و پيمانه محدثي از پتروشيمي زاگرس مقام هاي اول تا سوم را از آن خود کردند.
امام صادق(ع) فرمود: من تعلم لله عزوجل وعمل لله وعلم لله دعي في ملكوت السماوات عظيما.
كسي كه براي خدا درصدد كسب دانش باشد و براي خدا به دانش خود عمل كند و براي خدا به ديگران دانش بياموزد، در ملك وسيع ملكوتي خداوند بزرگ شمرده مي شود.
براي خدا بودن تعلم معنايش اين است كه انسان بگويد: من اين علم را فرا مي گيرم براي اينكه در راه رضاي خدا اين علم را مصرف كنم و رضايت خدا گاهي به اين است كه آن را به ديگران تعليم بدهد و گاهي به اين است كه خود او به آن عمل كند. اگر انسان تعلمش، تعليمش و عمل به آن علم براي خدا بود، در ملكوت آسمان هاي الهي يعني در آن ملك وسيع ملكوتي پروردگار، از او به عظمت و بزرگي ياد مي شود.
حساسيت در وقت
حاج احمد خميني، فرزند بنيانگذار انقلاب اسلامي، نقل مي کند که امام خميني (ره) آنقدر براي وقت حساسيت داشتند كه كسي نمي توانست ايشان را در راه متوقف كند. همواره مي توانستيد از او كار خوب و مطالعه ثبت كنيد. با گذشت بيش از هشتاد سال از عمرش، ساعتي بيكار نبود. برنامه ها طوري دقيق انجام مي شد كه در تمام ساعات روز مي توانستيم بگوييم الان امام(ره) به چه كاري مشغولند. به طلبه هاي نجف گفتند: اگر براي درس مي آييد، سرموقع حاضر باشيد و اگر براي ثواب مي آييد، جاي ديگر هم مسجد است. هيچ چيز، حتي فوت حاج آقا مصطفي، برنامه مطالعاتي ايشان را به هم نزد. حاج احمد آقا مي گويد: حتي كتابي كه جزء دوره مطالعاتي ايشان بود، در آن روز 70 صفحه اش خوانده شده بود.
سرباز شيطان
شيطان، نخست، در حد وسوسه عدهاى را به گناه دعوت مىكند، اما اگر انسان دعوت او را بپذيرد و به گناه آلوده شود، به تدريج مسموم مىشود و تحت ولايت او قرار مىگيرد و شيطان در جهاد اكبر بر او پيروز مىشود و در نتيجه او را جزء ستاد و سپاه خودقرار مىدهد؛ چنانكه در قرآن آمده است: «وَ أَجْلِبْ عَلَيْهِمْ بِخَيْلِكَ وَ رَجِلِكَ.»
«ما مِنْ عَمَلٍ احَبَّ الَى اللَّهِ تَعالى مِنْ ضُرٍّ يَكْشِفُهُ رَجُلٌ عَنْ رَجُلٍ...» غررالحكم ج6 ص 108
هيچ عملى نزد خداوند محبوبتر از گرهگشايى فردى از فرد ديگر نيست.
... به درستىكه حاجتهاى مردم به سوى شما نعمتى از سوى خداوند است، پس غنيمت بشماريد آن را (و در رفع حاجتها و نيازهاى مردم بكوشيد) و از انجام آن (رسيدگى به نيازمندىهاى مردم) خسته نشويد، تا خداوند اين نعمت و مسؤوليت را از شما سلب كند.
1- گرهگشايى از مشكلات مردم، از محبوبترين كارها نزد خداوند است. 2- مشكلگشايى و غمزدايى از كار و دل مؤمنان، از نعمتهاى الهى است كه بايد اين مسؤوليت را براى قرب به خدا غنيمت شمرد: «إنَّ حَوائِجَ النَّاسِ إليكُمْ نِعْمَةٌ مِنَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ فَاغْتَنِمُوها.»
3- سيره مولاى متقيان على(ع) بر گرهگشايى و شكستن بنبستهاى زندگى مردم از لحاظ فكرى و مادى بود، چنانكه نقل شده است: عمر در بسيارى از مسائل قضايى، علمى و نظامى از امير مومنان على( ع) كمك مىگرفت و بارها اقرار كرد كه پناه مىبرم به خدا از مشكلى كه على(ع) براى حلش حضور نداشته باشد. همچنين سعيد بن قيس همدانى مىگويد: «روزى در شدت گرما، امير مومنان(ع) را در كنار ديوارى ديدم، عرض كردم: اماما! در اين گرما، اينجا چه مىكنيد؟ حضرت فرمود: «ما خَرَجْتُ الَّا لِاعينَ مَظْلُوماً اوْ اغيثَ مَلْهُوفاً» از خانه خارج نشدم جز براى يارى ستمديده يا فريادرسى درماندهاى.
«وَ انَّ عَلَيْكُمْ لَحافِظينَ كِراماً كاتِبينَ يَعْلَمُونَ ماتَفْعَلُونَ» انفطار-10،12
و بىشك نگهبانانى بر شما گمارده شده، والا مقام و نويسنده كه مىدانند شما چه مىكنيد. در اين سوره علاوه بر يادآورى اين مطلب كه انسان، به كردار خويش آگاه است، به اين موضوع مىپردازد كه خداوند مأمورانى براى ثبت اعمال بندگان بر آنها گمارده است، قرآن مجيد از اين موضوع، در موارد متعددى خبر داده است، از جمله آيه:
«نَحْنُ اقْرَبُ الَيْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَريدِ اذْ يَتَلَقَّى الْمُتَلَقِّيانِ عَنِ الَيمينِ وَ عَنِ الشِّمالِ قَعيدٌ ما يَلْفِظُ مِنْ قَوْلٍ الّا لَدَيْهِ رَقيبٌ عَتيدٌ» ما از رگ گردن به انسان نزديكتريم، چون دو (فرشته) فراگيرنده از چپ و راست او نشسته (اعمالش را) دريافت مىكنند، هيچ سخنى بر زبان نمىآورد، جز اينكه همان دم (فرشتهاى) مراقب و آماده (ثبت) آن است.وجود فرشتگان محافظ، علاوه بر ثبت و دريافت اعمال انسان، نوعى تلقين روانى نيز براى انسان دارد، به اين معنا كه انسان با احساس وجود دو فرشته نزد خود، از آنان شرم کند، مرتكب گناه نمىشود. همچنين آنان تا حدودى از نزديكشدن شيطان به انسان جلوگيرى مىكنند.
درباره ثبت و ضبط اعمال از سوي فرشتگان، نكات بسيار جالب توجه ديگرى مطرح شده است، از جمله:
1- خداوند فرشتگان را با صفت «كرامت» ستود تا انسان به ثبت دقيق اعمال خويش مطمئن باشد، چراكه كريم هرگز خيانت نمىورزد و در ارائه گزارش، امانت را رعايت مىكند.
2- آنان را عالم و داناى به احوال روحى انسان معرفى كرد و اينكه در كار خويش، خبرگى و تخصص كافى دارند، به گونهاى كه از نيت انسان نيز آگاهند؛ زيرا خوبى و بدى عمل به نيت آن بستگى دارد. براى مثال دو نفر به فقير غذايى مىدهند. اولى براى رضاى خدا و دومى براى خودنمايى؛ در اين صورت عمل يكى نيك و عمل ديگري زشت محسوب مىشود.
اينان در ثبت نيات نيز اين گونه عمل مىكنند كه اگر شخصي نيت كار خوبى كند، اما نتواند آنرا انجامدهد، برايش ثبت مىكنند؛ اما اگر آهنگ كار زشت كند و آن را مرتكب نشود، آنرا نمىنويسند. همچنين براى كار زشت يك عقاب و براى كارنيك، 10 ثواب يادداشتمىكنند.
3- كار نيك را بدون درنگ ثبت مىكنند، اما در صورت مشاهده گناه، فرشته دست راست به فرشته دستچپ مىگويد: درثبت اين خلاف، قدرى درنگكن، شايد عمل نيكويى انجام دهد و آن را جبران كند يا توفيق توبه و استغفار يابد! او نيز تا هفت ساعت از نوشتن خوددارى مىكند و اگر جبران نكند يا توبه و استغفار نصيبش نشود، آن را ضبط مىكند.
4- زيباتر از همه، اينكه خداوند به منظور مدارا و لطف نسبت به بنده مومن، گاهى ثبت برخى از گناهان را خود به عهده مىگيرد و آن را از فرشتگان محافظ پنهان مىكند.
پاسخ: بنا بر متن اصلي اسلام يعني قرآن، زن از همان خمير مايه اي آفريده شده كه خمير مايه آفرينش مرد بوده است: هو الذي خلقكم من نفس واحده و جعل منها زوجها، علامه طباطبايي ذيل اين آيه مي نويسد: جمله «و خلق منها زوجها» براي بيان اين نكته است كه زوج آدم (يعني حوا) هم نوع و مثل او بوده و اين انسان هاي موجود همگي به دو فرد (مرد و زن) مثل و شبيه به هم در آفرينش منتهي مي شوند. بنا بر اين آنچه در بعضي تفاسير آمده و در برخي روايات وارد است كه حوا از دنده [چپ] آدم آفريده شده، بدون دليل است و آيه بر آن مطلب دلالت ندارد. از نظر قرآن نه مرد برتر است و نه زن، بلكه برتر و مقرب تر نزد خدا (كه حقيقت برتري است) مردان و زناني اند كه تقواي بيشتري دارند: «انا خلقناكم من ذكر و انثي و... ان اكرمكم عندالله اتقاكم» ما شما را از مرد و زني آفريديم و... همانا گرامي ترين شما نزد خدا با تقواترين شماست. برخلاف توهم گذشتگان و اهل اديان تحريف شده كه عمل زنان را ارزشمند و مقبول درگاه خدا نمي دانستند، ملاك قبولي اعمال ايمان و تقواي عمل كننده است و جنسيت در آن دخالتي ندارد.آدم و حوا هر دو مخاطب سكونت در بهشت و نهي از خوردن درخت ممنوعه بودند و شيطان به عنوان دشمن به هر دو معرفي شد و هر دو وسوسه شدند و لغزيدند و از درخت خوردند و توبه كردند و براي كمال يابي به زمين فرود آمدند: «و اي آدم! تو و همسرت در بهشت ساكن شويد! و از هر جا كه خواستيد، بخوريد! به اين درخت نزديك نشويد كه از ستمكاران خواهيد بود!» سپس شيطان آن دو را وسوسه كرد؛ گفت: «پروردگارتان شما را از اين درخت نهي نكرده مگر به خاطر اينكه (اگر از آن بخوريد)، فرشته خواهيد شد يا جاودانه (در بهشت) خواهيد ماند!» و براي آنها سوگند ياد كرد كه من براي شما از خيرخواهانم. به اين ترتيب، آنها را با فريب (از مقامشان) فرودآورد. پروردگارشان آنها را ندا داد: «آيا شما را از آن درخت نهي نكردم؟! و نگفتم كه شيطان براي شما دشمن آشكاري است؟» گفتند: «پروردگارا! ما به خويشتن ستم كرديم! و اگر ما را نبخشي و بر ما رحم نكني، از زيانكاران خواهيم بود!» فرمود: «(از مقام خويش) فرود آييد» الگوي قرآن كه انسان كامل است، هم از مردان است و هم از زنان. خداوند حضرت مريم و آسيه (س) را به عنوان الگو براي همه انسان ها معرفي فرموده همچنان كه حضرت ابراهيم(ع)، حضرت موسي(ع) و... الگو براي همه انسان ها هستند و خداوند براي مؤمنان، به همسر فرعون مثَل زده است... و همچنين به حضرت مريم(س) دختر عمران. امامان زنان و دختران خود را تربيت كرده و آنان را مانند مردان و پسرانشان رشد داده بودند و سيره عملي آنان با همسران و دختران و زنان مؤمن و تربيت شده، نشان از ديدگاه واقعي اسلام نسبت به زنان دارد. آنان در برخورد با زنان تربيت شده نشان مي دادند كه از نگاه آنان زن و مرد مؤمن تفاوتي ندارد. زن و مرد در عين اين كه هر دو انسان و در ذات انساني يكسان هستند، اما دو صنف نر و ماده هستند كه در خلقت و روحيات با توجه به مسؤوليت هايي كه خلقت بر دوش آنها نهاده، تفاوت هايي دارند و به تناسب اين تفاوت ها، در حقوق و تكاليف هم تفاوت هايي دارند. در كل، تكاليف و حقوق متناسب و اين همان عدالت است. صرف اين كه در برخي حقوق و تكاليف بين زن و مرد تفاوتي هست، به معناي تبعيض و برتري دادن يكي بر ديگري نيست، چون با توجه به ويژگي هاي خلقتي و روحي مرد، مسؤوليت اداره خانواده به او سپرده شده، به اين جهت مسؤوليت او بيشتر است و او علاوه بر حفظ خود، نسبت به سلامت فكري و اعتقادي خانواده اش هم مسؤوليت دارد و بعضي از دستور ها از باب اين مسؤوليتي است كه دارد.
با حضور مهدي مجيدي، دبير شوراي فرهنگي واقامه نماز وزارت نفت، نشست بررسي مسائل فرهنگي مراكز صنعت نفت استان مركزي در پالايشگاه امام خميني شازند اراك برگزار شد.
در اين نشست كه مديران، مسوولان روابط عمومي و ائمه جماعات شركت هاي نفتي استان مركزي نيز حضور داشتند، دبير شوراي اقامه نماز وزارت نفت به تشريح سياست هاي فرهنگي در وزارت نفت و مديران و ائمه جماعات حاضر در نشست به بيان ديدگاه ها و پيشنهادهاي خود پرداختند.
در ادامه حجت الاسلام ثقفي و بحراني به عنوان روساي جديد دفتر ارتباطات حوزوي و رابط فرهنگي و امور روحانيون منطقه يك كشوري معرفي شدند.
ديدار با آيت الله دري نجف آبادي، نماينده ولي فقيه و امام جمعه اراك، از جمله برنامه هاي اين نشست يك روزه بود.
معرفي شرکت هاي برتر در ترويج نماز
با حضور حجت الاسلام والمسلمين قرائتي و جمعي از مديران استان خراسان رضوي، از مديران موفق در توسعه فرهنگ نماز در سال 96 استان و منتخبان فراخوان اجلاس سراسري نماز سال 97 استان تقدير شد.در اين مراسم، مدير ستاد اقامه نماز استان، گزارشي از نحوه انتخاب دستگاه هاي موفق و مسابقات نماز ارائه کرد.
در ادامه حجت الاسلام والمسلمين قرائتي، رئيس ستاد اقامه نماز کشور، ضمن تشکر از همه کساني که در ترويج فرهنگ نماز زحمت کشيده اند، يادآور شد: نماز متعلق به فرد خاصي نيست، هرچه تلاش کنيم، حداقل وظيفه را انجام داده ايم.
در اين راه بايد توانمندي خود را با روي آوردن به قرآن و اهل بيت(عليهم السلام) افزايش دهيم تا پاسخگوي نسل امروز باشيم. در پايان اين مراسم، از دستگاه هاي برتر تقدير شد.
درميان دستگاه هاي اجرايي استان، شرکت ملي گاز استان خراسان رضوي و شرکت پالايش گاز شهيد هاشمي نژاد، به عنوان دستگاه هاي برتر در ترويج وتوسعه فرهنگ نماز مورد تقدير قرار گرفتند.
شهيد لاجوردي پور، پس از فارغ التحصيلي از دانشگاه وارد شرکت ملي نفت شد. در دوران دانشجويي بارها در جبهه هاي جنگ حضور پيدا کرد، اما اين بار نيز دل بيقرارش که جز با لقاي الهي آرام نمي شد، وارد کربلاي شلمچه شد و در روز 23 خرداد 1367 روح بلندش آسماني شد و به خيل شهيدان صنعت نفت پيوست. برادر اين شهيد درباره سجاياي اخلاقي او مي گويد: «روحيه ساده، فروتن و متواضع، تحرك و سحرخيزي شهيد لاجوردي پور باعث شده بود كه از او به عنوان انساني كامل و فردي نمونه در ميان اعضاي خانواده و حتي محل كار نام ببرند، وقتي شهيد شد، گويي كه موجود با ارزشي در خانه ما گم شده است. جاي او در ميان ما بسيار خالي است».
پرسش: آيا «لايک» عکس افراد بي حجاب در شبکه هاي اجتماعي، جايز است؟ اگر چهره فرد مشخص نباشد يا غيرمسلمان باشد، چه حکمي دارد؟
پاسخ: اگر تاييد و ترويج باطل و گناه محسوب شود، جايز نيست.
پرسش: آرايش مختصر زن با حفظ حجاب و پوشش موي سر، همچنين استفاده زن از لنز رنگي که تفاوت زيادي با رنگ چشم ندارد، چه حکمي دارد؟
پاسخ: آنچه در عرف زينت و آرايش محسوب مي شود، بايد از نامحرم پوشانده شود.
کتاب «نماز و خانواده؛ نکته هاي روان شناختي در تربيت ديني فرزندان» جلد نخست از منبع جامع «نماز و تربيت ديني» است که در آن نماز و تربيت ديني در خانواده و شيوه هاي تربيتي والدين در پرورش حس ديني فرزندان به بحث گذاشته شده و هدف از آن ياري رساندن به پدران و مادران براي تقويت و پرورش پايبندي ديني فرزندان است. اين اثر در مقام راهنماي والدين، اهداف، زمينه ها، عوامل، روش ها و بايدها و نبايدهاي تربيت ديني کودکان و نوجوانان را با نکته ها و مثال هاي روان شناختي بررسي کرده است.
مجموعه طرح ها و برنامه هاي سياسي که از آغاز اوج گيري نهضت ملي توسط دو قدرت مسلط وقت – آمريکا و انگليس– در فضاي سياسي کشور شکل گرفت و به صورت پنهان و آشکار با کمک ايادي داخلي به مورد اجرا گذارده شد، تنها يک هدف را تعقيب مي کرد و آن عبارت بود از: سرکوبي نهضت ملي و جلوگيري از ملي شدن نفت. از اعزام هيات هاي نمايندگي به ايران براي انجام يا از سرگيري مذاکرات تا شکل گيري دو طرح پيشنهادي مشترک انگليس و آمريکا، از نرمش هاي سياسي تا قهر و غضب هاي مقطعي که در فضاي حاکم بر مذاکرات ديده مي شد و... همه و همه در تعقيب همين هدف دور مي زد. برنامه هايي که هر يک به تنهايي مي توانست طراحان و نقشه پردازان را به اهداف خود نايل گرداند و در جهت از پاي درآوردن دولتي مقتدر کارسازي کند، اما آنچه اين برنامه ها را در مرحله اجرا با مشکل مواجه ساخت، اراده استواري بود که از پشتيباني مردم مايه مي گرفت. از اين رو تسخير اين اراده جمعي و دژ مستحکم مردمي، گردبادي عظيم تر و موجي گرانبارتر لازم داشت و آن اجراي طرح دوم کودتا بود که هر يک به فاصله دو روز در صحنه سياسي کشور شکل گرفت و همچون سمي در بوستان، اميدها را، آن هم در آستانه بهار، در مغاک خزان فرو برد.
در هنگامه کودتاي دوم، اين تنها نفت نبود که بار ديگر خود را در چنگال بيگانه مي يافت، بلکه اميد يک ملت بود که در شب تاريک از بيم موج فرو خفت و از خانه هميشگي خود؛ قلب ها، رخت بربست. بايد گفت آنان که در طلوع روز 29 اسفند 1329 با همتي والا و از دريچه باز اميد، طرحي نو درانداختند و نفت، اين دفينه ملي را از چنگال اجنبي رهايي بخشيدند و آينده اي درخشان را براي خود تصور کردند، حتي توان تصور غروب چنين اميدي را نداشتند، اما چه شد که اين غروب هنوز از عالم ذهن عبور نکرده، صورت وقوع به خود گرفت و اين واقعه، خاک بکر اميد را سراپا خشکاند، پرسشي است که پاسخي و مجالي مستقل مي طلبد.
در ساعت يک بعد از نيمه شب 25 مرداد، سرتيپ نصيري، رييس گارد سلطنتي با کاميون نظامي و دو جيپ ارتش و يک زره پوش به منزل شخصي دکتر مصدق رفت و با اظهار اين مطلب که حامل فرمان شاه است، قصد اشغال خانه را داشت، اما مصدق که از نقشه کودتا مطلع شده بود، بلافاصله از طريق محافظان خود رييس گارد سلطنتي را بازداشت کرد. متعاقب اين جريان، تعدادي از مقامات از جمله معاون ستاد ارتش و دو تن از وزراي دولت از سوي نظاميان گارد سلطنتي دستگير، اما با تلاش دولت آزاد شدند. دولت صبح روز واقعه ضمن انعکاس اين خبر، از آن به عنوان کودتادي نافرجام ياد و تعداد ديگري را به اتهام شرکت در آن ماجرا بازداشت کرد. بر کسي پوشيده نماند که اين کودتا از سوي دولت هاي آمريکا و انگليس شکل گرفته و به تاييد شاه نيز رسيده بود. پس از کودتاي نافرجام 25 مرداد و اعلام خبر آن از سوي دولت، شاه با هواپيماي اختصاصي خود به بغداد گريخت تا از ترکش حوادث بعدي در امان بماند. اين کودتا اگرچه ناکام ماند و به اهداف از پيش تعيين شده خود نايل نيامد، اما وقوع کودتاي بزرگ تري را زمينه سازي کرد که در 28 مرداد 1332 با مداخله مستقيم و علني دولت هاي آمريکا و انگليس به وقوع پيوست و به سرنگوني دولت مصدق انجاميد.
غلامرضا نجاتي در کتاب جنبش ملي شدن صنعت نفت ايران، در خصوص ملاقات پنهاني محمدرضا شاه با کرميت روزولت، قبل از اجراي کودتا، مي نويسد: «محمدرضا شاه در نيمه شب اول آگوست 1953 (10 مرداد 1332) يعني قبل از رفراندوم، دزدانه درون اتومبيل در محوطه کاخ سعدآباد با کرميت روزولت، سرکرده جاسوسان آمريکايي ملاقات مي کند تا ترتيب اجراي کودتاي انگليسي آمريکايي را براي از ميان برداشن نخست وزيري که براي استيفاي حقوق ملت ايران با همان استعمارگران انگليسي و آمريکايي در حال مبارزه بود، فراهم سازد. در اين ملاقات، کارگردان کودتا علامت و پيام رمزي را که معرف اعتبارنامه اش از سوي چرچيل و آيزنهاور بود، به شاه ايران اعلام مي کند و مقام سلطنت که براي حفظ قانون اساسي به کلام الله مجيد سوگند ياد کرده بود، دستورات فرستاده دشمن را موبه مو اجرا مي کند.» کرميت روزولت، کارگردان کودتا در کتاب خود با عنوان «ضدکودتا»، برنامه ريزي کودتا را قبل از تاريخ اجراي طرح همه پرسي ياد کرده و مي نويسد: «خوشبختانه قبل از شروع انتخابات مقدمات کار فراهم شده بود... بيل هرمن و من با نمايندگان اصلي شرکت نفت انگليس و ايران تماس برقرار کرده بوديم.»
اجراي کودتا عليه دولت ملي، تنها برنامه اي نبود که از سوي دولت آمريکا تدارک ديده مي شد، بلکه تعيين جانشين وي يعني سرلشکر زاهدي، موضوع ديگري بود که در چارچوب اين برنامه قرار مي گرفت. شاه در 22 مرداد در اجراي طرح از پيش تدارک ديده شده کودتا به موجب فرماني، سرلشکر زاهدي را به نخست وزيري منصوب کرد، ولي اين انتصاب تا چند روز بعد صورت آشکار به خود نگرفت و در نزد زاهدي محفوظ ماند تا هر وقت که وي صلاح دانسته و موقعيت نيز اقتضا کرد، به اطلاع دکتر مصدق رسانده شود.
هنوز دولت ملي از آسيب ناشي از ترکش هاي کودتاي نافرجام 25 مرداد التيام نيافته بود که کودتايي ديگر، اما بزرگ تر با مداخله مستقيم و علني دو دولت خارجي و با همکاري شاه و مزدورانش شکل گرفت. اولين جرقه هاي آن از ناحيه بازار در قالب اغتشاش از سوي هواداران شاه زده شد و آتش آن رفته رفته در سطحي وسيع، دامن گسترد.
هواداران شاه مطابق برنامه با سر دادن شعار «زنده باد شاه» و «مرده باد مصدق» به دفاتر روزنامه هاي مخالف شاه از جمله «باختر امروز»، «توفيق»، «حاجي بابا»، «به سوي آينده» و... حمله برده و با اشغال مراکز ارتباط جمعي همچون اداره پست و تلگراف، راه ارتباط سران نهضت ملي را با مردم سراسر کشور بستند و در عوض با استفاده از وسايل ارتباط جمعي به پخش سرودها و بيانه هاي خود در مخالفت با دولت ملي و هواداري از شاه پرداختند و با اين کار قصد تحريک مردم را در سراسر کشور داشتند.
همچنين گروهي از اوباش در هواداري از شاه دست به کار شده و در حوالي سبزه ميدان و ميدان ارگ استقرار يافتند. اينان به دسته هاي کوچک تر تقسيم شدند و حمله گسترده اي را به وزارتخانه ها، بانک ها و مراکز دولتي تدارک ديدند.
دکتر غلامحسين صديقي، وزير کشور دکتر مصدق که در روز واقعه در دفتر کار خود حضور داشت، خلاصه اي از ماجراي کودتا را چنين روايت کرده است: «خبر رسيد که در چند جاي شهر، دسته هاي 200 و 300 نفري با همکاري افسران و سربازان که با کاميون ها و وسايل ارتشي به نفع شاه و به مخالفت با رئيس دولت شعار مي دهند و نيز خبر رسيد که جمعي به تلگراف خانه هجوم برده، مي خواهند تلگراف خانه را اشغال کنند و دسته اي ديگر، در حدود 300 نفر از خيابان باب همايون به مقابل وزارت دادگستري آمده اند. جمعي در سه يا چهار کاميون نشسته، شعار مي دادند و به آهستگي حرکت مي کردند و عده اي مردم سروپا برهنه به دنبال و پيرامون آنها مي دويدند و فرياد مي کردند و به نفع شاه شعار مي دادند و يک کاميون پاسبان هم با آنها بود که سرپيچ خيابان جلوي وزارت کشور به طرف مشرق پيچيده، برابر در استانداري تهران توقف کردند و تظاهرکنندگان به طرف مغرب متوجه شدند و به راه خود به صورت پراکنده ادامه دادند.»
همچنين در عصر همان روز کودتاچيان با چند تانک و ادوات نظامي به خانه نخست وزير هجوم آورده و پس از شکستن سد محافظان، خانه را تسخير کردند. در اين حمله کليه اثاثيه به غارت رفت و قسمت اعظم خانه دچار حريق و به ويرانه اي تبديل شد. مصدق نيز قبل از اشغال کامل خانه به اصرار اطرافيان از مهلکه گريخت و شبانه به خانه هاي مجاور پناه برد. دکتر مصدق و همراهان او در فرداي روز واقعه از سوي ماموران انتظامي که براي بازديد خانه هاي مجاور آمده بودند، دستگير شده و به وسيله چند کاميون سرباز مسلح به باشگاه افسران انتقال داده شدند.
روزنامه «اطلاعات» ماجراي اشغال خانه دکتر مصدق را به اختصار چنين گزارش مي کند: «ساعت 5 بعدازظهر دستور داده شد چند تانک و عده اي سرباز به طرف منزل دکتر مصدق حرکت کنند، وقتي تانک ها به نزديک منزل رسيدند، با يک شليک شديد توپ و مسلسل به مقاومت مدافعان منزل دکتر مصدق خاتمه دادند. يک تانک سنگين با ضربت، در آهني خانه مصدق را ويران کرد و مردم به منزل او ريختند و کليه اثاثيه آن خانه و نيز منزل پسرهاي دکتر مصدق را غارت کردند و آتش زدند. به طوري که نه تنها کوچک ترين چيزي در آن خانه ها نماند، بلکه خانه مصدق و خانه دکتر غلامحسين مصدق به صورت ويرانه اي درآمد و قسمتي از آن هم سوخت.»
اسرار پنهان کودتا
با وقوع کودتاي 28 مرداد و سرنگوني دولت ملي، مبارزات ملت ايران که به منظور استيفاي حقوق از دست رفته خود و نيز رهايي منابع نفتي از چنگال قدرت هاي خارجي شکل گرفت، نافرجام ماند.
اين کودتا امري نبود که بدون برنامه و نقشه قبلي بر مردم ايران تحميل شود و به يکباره سرنوشت کشور را دگرگون سازد. چنانکه گفته شد، طرح کودتا از مدت ها قبل از سوي دولت هاي انگلستان و آمريکا طراحي شده بود. دو کشوري که نهضت ملي را از همان آغاز، سد راه مطامع خود به شمار مي آوردند. نقش مستقيم دو دولت خارجي در وقوع کودتا اگرچه از ديد ايرانيان پنهان نبود، اما از سوي طراحان تا مدت ها مخفي نگاه داشته شد و تمامي اسناد و گزارش هاي مرتبط با اين واقعه به اقتضاي سياست هاي پنهان کارانه، صورت آشکار به خود گرفت، اما گذشت زمان پرده از واقعيت پنهان برداشت و اسراري را که طي ساليان سال از انظار مخفي مانده بود، معلوم ساخت. اين امر در مقاطع زماني مختلف صورت گرفت. مقطع نخست 10 سال پس از کودتاي 28 مرداد بود که در آن ژنرال آيزنهاور، رييس جمهوري آمريکا در خصوص مداخله اين دولت در وقوع کودتا به طور ضمني چنين زبان به اعتراف گشود: «ما براي اعاده اوضاع معطل نشديم. من همه روزه با مسؤولان وزارت خارجه و «سيا» حوادث ايران را بررسي مي کردم و گزارشات ماموران و نمايندگان را که با هواداران شاه فعالانه کار مي کردند، زير نظر داشتم. ناگهان «درام وار» طرفداران شاه عليه هواخواهان مصدق و کمونيست ها قيام کردند! ارتش ايران نيز عليه افسراني که مصدق به کار گمارده بود، وارد عمل شدند و آنها را تارومار کردند.»
پس از انقلاب اسلامي در سال 1357 و خروج شاه از ايران «کرميت روزولت»، فرمانده عمليات کودتا در تهران، طي مصاحبه اي اختصاصي با خبرنگار روزنامه آمريکايي «لوس آنجلس تايمز» براي نخستين بار به فرماندهي خود در عمليات کودتاي 28 مرداد اعتراف مي کند. او در اين مصاحبه مي گويد: «پس از مشورتي که سه سال پيش با شاه به عمل آوردم، تصميم گرفتم به سکوت 25 ساله پايان دهم و نقشي را که در اجراي کودتاي ماه اول 1953 به عهده داشتم، شرح دهم. من شاه را مجاب کردم که اين اقدام براي پايان دادن به مطالب خلاف حقيقتي که سال ها در کتب و مطبوعات درباره کودتا انتشار يافته، ضروري است.» وي همچنين در کتاب خود، تاريخ طرح کودتا را پاييز 1331 مي خواند که از سوي «جان کوچران»، سخنگوي انگليسي ها به وي اطلاع داده مي شود. وي در اين خصوص مي نويسد: «... آنچه را که کوچران در فکر داشت، موضوعي جز سرنگون کردن فوري حکومت دکتر مصدق نبود. من به آنها گفتم که اين طرح بايد به وسيله دولت آمريکا بررسي شود و خاطرنشان ساختم که دقيقا نمي توانم نتيجه اين بررسي را پيش بيني کنم. من به همکار انگليسي ام تاکيد کردم که اميد تصويب اين طرح در دولت ترومن و آچسن که هفته هاي آخر حکومتشان را طي مي کردند، وجود ندارد، ولي محتمل است که جمهوريخواهان نظريه ديگري داشته باشند. آنها توضيحات مرا پذيرفتند و در عين حال پيشنهاد کردند حداقل يک گفت وگوي مقدماتي در همان موقع در لندن داشته باشيم. در اين مذاکرات فقط کوچران و معاون اصلي او «هنري مونتاگ» و يکي از روساي شرکت به نام «گوردون سامرست» که تازه از لندن آمده بود، حضور داشتند. آنها طرح از پيش تهيه شده خود را عنوان کردند. معلوم بود که آنها افراد موثري در سطوح بالا و دوستان کاملا مطمئني در ايران دارند. همچنين به طور صريح اظهار داشتند که آن عمليات را با همکاري شاه انجام خواهند داد.» با ظاهر شدن گزارش محرمانه و سري عمليات پنهان سيا در کودتاي 28 مرداد 1332 روي صفحه اينترنت روزنامه «نيويورک تايمز» در ژوئن سال 2000 (يعني پس از نيم قرن از وقوع کودتا) ابعاد وسيع تري از مداخلات دولت هاي انگليس و آمريکا در سرنوشت داخلي کشور ايران آشکار شد. اين گزارش محرمانه که از سوي دکتر «دونالد ويلبر» و به دستور سيا در ماه هاي پس از وقوع کودتا، فراهم آمده بود، حکايت از آن دارد که دو ماه قبل از کودتا در مرکز فرماندهي سيا، دو گروه تشکيل شد. يک گروه جنبه هاي نظامي عمليات کودتا را برعهده داشت که از سوي «کلنل کاردل» سرپرستي مي شد و گروه دوم نيز به سرپرستي «دونالد ويلبر» به جنبه هاي جنگ رواني و تبليغاتي کودتا مي پرداخت. از جمله مواردي که در اين گزارش مورد اعتراف قرار مي گيرد، طرح مقدماتي کودتاست که در قبرس و لندن تهيه شده است.
گرچه اين گزارش ناگفته هايي را در طرح کودتا باقي گذاشته و تمام حقيقت را برملا نمي سازد، اما مواردي را بازگو مي کند که خود گوياي کارگرداني دولت هاي انگليس و آمريکا در طرح سرنگوني دولت ملي به منظور استيلا بر منافع نفتي ايران است.
آمريکايي ها به روال معمول خود براي اجراي موفق طرح کودتا بودجه اي را اختصاص داده و آن را در اختيار عوامل کودتا در ايران قرار مي دهند که البته رقم قطعي آن چندان معلوم نيست. کرميت روزولت در گفت وگو با خبرنگار روزنامه «لوس آنجلس تايمز» از مبلغ يک ميليون دلار خبر مي دهد: «مبلغ يک ميليون دلار براي ترتيب دادن تظاهرات خياباني به منظور سقوط دولت ناسيوناليست مصدق که 300 کشته به جاي گذاشت، در اختيار ما بوده که حدود 75 هزار آن خرج شده است. بقيه پول را در گاوصندوق مطمئني گذاشتيم و پس از پايان عمليات، مبلغ مزبور به شاه تحويل داده شد.»
يکي از نويسندگان انگليسي به نام «لئونارد موسلي» در «کتاب بازي» قدرت مدعي است که ژنرال شوارتسکف براي تامين هزينه هاي کودتا با دو چمدان حاوي ميليون ها دلار پول به تهران آمده و با شاه و سرلشکر زاهدي ملاقات کرده است. «کنت لوو» گزارشگر روزنامه نيويورک تايمز به گونه اي ديگر هزينه کودتا را روايت مي کند. او مي گويد: «پيش از کودتا ارزش يک دلار امريکايي در تهران 128 ريال بود، ولي پس از کودتاي 28 مرداد ناگهان قيمت آن تا 50 ريال تنزل کرد.» او علت اين امر را چنين ارزيابي مي کند: «به نظر من علت اين تنزل ناگهاني ارزش دلار، عرضه آن به وسيله «چاقوکشان» در بازار بود، زيرا به آنها در ازاي کاري که روز 28 مرداد انجام داده بودند، دلار پرداخت شده بود.» شاه مخلوع نيز که از سر خودخواهي، کودتاي انگليسي و آمريکايي را پيوسته «رستاخيز ملي!» مي خواند و آن را حاصل قيام ملت ايران به شمار مي آورد! در کتاب پاسخ به تاريخ براي اثبات اين مدعا به طور ناخواسته به رقم هزينه اجراي کودتا اشاره کرده و مي نويسد: «اغلب مدارک انتشار يافته مستند، حاکي است که در جريان آن وقايع، «سيا» بيش از 60 هزار دلار خرج نکرده است.» و بلافاصله براي اينکه نشان دهد اين کودتا (البته به زعم او جنبش!) ثمره تلاش مردم بوده و نه دلارهاي آمريکا مي افزايد: «به راستي من گمان ندارم با چنين مبلغي بتوان طي چند روز در سراسر کشور چنان جنبشي به وجود آورد.»گزارش محرمانه و سري عمليات پنهاني سيا نيز که در سال 1379 بر صفحه اينترنت آشکار شد، به ارقام هزينه اختصاص يافته در اجراي طرح کودتا اشاره دارد. در اين گزارش آمده است که مبلغ 35 هزار دلار از سوي سيا و 25 هزار دلار از سوي سازمان جاسوسي انگلستان در اختيار زاهدي قرار گرفته است.اين گزارش همچنين ضمن اشاره به تامين کمک مالي به رهبران نظامي مي افزايد: «در 15 فروردين سال 1322 مبلغ يک ميليون دلار در اختيار پايگاه سيا در تهران گذاشته شد تا با استفاده از اين مبلغ، براي اجراي طرح براندازي دولت مصدق استفاده شود!»
منبع: موج نفت نوشته احمدراسخ لنگرودي
شرايط آن روز به گونه اي نبود که دولت وقت بتواند در برابر کودتاچيان مقاومت کند و در سرکوبي کودتا به مانند کودتاي اول فعاليتي از خود نشان دهد. اگر هم به فرض از عهده چنين کاري برمي آمد، آشوبي در ميان موافقان و مخالفان در مي گرفت که نهايتا به سود نهضت ملي نبود. خاصه آنکه دولت مصدق با کمبود بودجه مالي نيز مواجه بود و نيروي نظامي لازم براي خاموش کردن آشوب هاي خانمان سوز را نداشت. دکتر مصدق خود در اين رابطه مي گويد: «هر دولتي غير از دولت اينجانب در آن روز چه مي توانست بکند؟ علي الخصوص که دولت به واسطه همين نقشه ها بر قواي نظامي مسلط نبود و عده اي اخلالگر هم مجري سياست عمال دولت مبارز بودند و با آنها همکاري مي کردند و به اين جهت قواي نظامي متعرض آنها نمي شد.» علاوه بر اين، مردم نيز ديگر توان مقابله با شورشيان مسلح را نداشتند، آن هم در موقعيت که کشور از مدت ها پيش، از بحران اقتصادي و سياسي رنج مي برد، موقعيتي که ادامه مبارزه را با دشواري ممکن مي ساخت. چنين شرايطي در ميان گروه ها و احزاب هوادار او نيز که فاقد سلاح بودند، ديده مي شد. دکتر مصدق خود در جايي مي گويد: «جبهه ملي، حزبي نبود و در مجلس اکثريت نداشت تا بتواند دولت را حفظ کند. جبهه ملي اقليتي بود که افکار عمومي پشتيبان آن شده بود و مردم چه کار بيش از آنچه کردند، مي توانستند بکنند. قدرت و توانايي هر کس همان يک راي بود که موقع رفراندوم به دولت داده بود.» و نيز در جايي ديگر يادآور مي شود: «من با دستگاهي کار مي کردم که زير نفوذ استعمار بود. پس از چند تغيير و تبديل، سرتيپ افشار طوس را در راس اداره کل شهرباني گذاردم. شايد اصلاحاتي بکند. او را از بين بردند... دولت اينجانب با چنين تشکيلاتي در ظرف آن دو روز(از 25 تا 28 مرداد) چه مي توانست بکند، چون ابتکار در دست عمال بيگانه بود.» با کودتاي تلخ 28 مرداد که به جابه جايي قدرت انجاميد، تاريخ نهضت ملي پايان گرفت و بار ديگر تراژدي سلطه بر منابع نفتي و فضاي سياسي ايران سايه افکند و اينبار قرارداد کنسرسيوم بود که نوع سلطه را معنا مي کرد.
خودروي شخصي محمدجواد تندگويان، وزير شهيد نفت و دومين وزير نفت تاريخ ايران، به موزه پمپ بنزين دروازه دولت انتقال يافت تا پس از مرمت، در معرض بازديد عموم قرار گيرد.
خودروي پژوي مدل سال 1975 ميلادي كه پس از اسارت شهيد محمدجواد تندگويان به دست نيروهاي بعثي، در شركت ملي نفت نگهداري مي شد، به موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران انتقال يافت.
به گفته مسئول امور اشيا ي موزه هاي صنعت نفت، اين خودرو تا سال 88 در زيرزمين ساختمان مركزي ششم نفت در خيابان حافظ نگهداري مي شد و پس از آن به سوله اي در اسكله آبادان، زير نظر ستاد حفظ آثار و نشر ارزش هاي دفاع مقدس صنعت نفت انتقال يافت. فهيمه محبي مي افزايد: با راه اندازي موزه هاي نفت و پس از آنكه خودروي شهيد تندگويان به موزه در دست احداث پمپ بنزين دروازه دولت منتقل شد تا پس از مرمت در معرض ديد بازديدكنندگان قرار گيرد.
محمدجواد تندگويان كه در كابينه شهيد رجايي، سمت وزير نفت را عهده دار بود، در آبان سال 59 در حالي كه براي بازديد از پالايشگاه آبادان، عازم جنوب شده بود، در مسير اهواز به آبادان به اسارت نيروهاي عراقي درآمد و پس از سال ها تحمل اسارت و شكنجه، به شهادت رسيد. پيكر وي در 29 آذر سال 70 به وطن بازگشت.
پمپ بنزين دروازه دولت يا جايگاه شماره 6 تهران در خيابان سعدي، يكي از قديمي ترين جايگاه هاي عرضه سوخت، از معدود جايگاه هايي است كه بناي اصلي آن همچنان پابرجا مانده و به همين دليل براي تبديل شدن به موزه نفت در نظر گرفته شده است.
اين موزه كه هم اكنون آخرين مراحل مرمت را پشت سر مي گذارد، به زودي، به روي عموم گشوده خواهد شد.
مسؤولان مركز اسناد موزه هاي نفت، ضمن بازديد از شركت خطوط لوله و مخابرات و شركت گاز استان اصفهان، به تشريح وظايف مديريت موزه ها و مركز اسناد و بررسي چگونگي انتقال پرونده هاي راكد پرسنلي، قراردادها و مكاتبات عمومي اين دو شركت به مركز اسناد موزه هاي نفت پرداختند.
رييس و كارشناس مركز اسناد موزه هاي نفت، در بازديد از شركت خطوط لوله و مخابرات استان اصفهان جلساتي را با مسؤولان روابط عمومي، مدير و كارشناسان منابع انساني اين شركت برگزاركردند.
در اين جلسات، موضوع انتقال پرونده هاي راكد پرسنلي و مكاتبات عمومي شركت خطوط لوله و مخابرات، به مديريت موزه ها و مركز اسناد از طريق هماهنگي با مديرعامل شركت خطوط لوله مورد بررسي قرار گرفت.
از جمله اسناد مطرح شده در اين نشست ها، عبارت بودند از: چهار عدد آلبوم آرشيوي محتوي عكس هاي قديمي منطقه اصفهان كه پس از انتقال به مركز اسناد، فايل رقمي (ديجيتال) از آنها تهيه خواهد شد، فايل رقمي عكس هاي پيشكسوتان كه امكان دسترسي به اصل آن عكس ها وجود ندارد به همراه شناسنامه و زيرنويس عكس ها، پاره اي از فايل هاي ويديويي مربوط به ايستگاه مخابراتي «رپيتر هفت» و مانند آن كه داراي ارزش آرشيوي و نگهداري است، يك قطعه كارت شناسايي مربوط به پيشكسوت تيمور ميلاسي، فايل 23 شماره ماهنامه پيك مارون- اصفهان كه داراي مطالب تازه و عكس هاي كم نظير است و اطلاعات متفرقه از منطقه اصفهان، از زمان راه اندازي شركت خطوط لوله و مخابرات.
شركت خطوط لوله و مخابرات نفت، سال 59 تاسيس شد و بخش هاي مختلف آن بتدريج شكل گرفت.
همچنين در جلسات مشترك رييس و كارشناس مركز اسناد موزه هاي نفت با رييس روابط عمومي و رييس امور اداري شركت گاز استان اصفهان، امكان انتقال مكاتبات عمومي و پرونده هاي راكد كارگري و كارمندي اين شركت به موزه هاي نفت، مورد بررسي قرار گرفت.
در اين نشست ها مقرر شد، تمامي پرونده هاي راكد پرسنلي، قراردادها و مكاتبات عمومي مربوط به قبل از سال 65 اين شركت، تهيه و پس از انجام هماهنگي هاي لازم با مديرعامل شركت گاز در تهران، به مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت انتقال داده شود.
اين اسناد، سندهاي غيرمتني واحد روابط عمومي را نيز شامل مي شود كه عبارتند از: حجم قابل توجهي از فيلم ها، عكس ها و نوارهاي ويديويي همراه با فايل اين نوارها كه پس از مكاتبه دو طرف با روابط عمومي شركت گاز در تهران به مركز اسناد فرستاده خواهند شد.
مسؤولان اسناد موزه هاي نفت همچنين از بايگاني امور اداري شركت گاز استان اصفهان، شامل مكاتبات عمومي و پرونده هاي راكد كارگري و كارمندي بازديد و يك مجلد از جزوه تنظيمي كميسيون ارزشيابي اسناد شركت اين استان را از بايگاني مجموعه دريافت کردند.
رييس و كارشناس مركز اسناد موزه هاي نفت همچنين از منطقه2 عمليات انتقال گاز در كوشك و كرسنگ بازديد داشتند.
بقاياي مدل مينياتوري پالايشگاه آبادان متعلق به دهه 10 خورشيدي، در محوطه «موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان» شناسايي شد.
مجموعه مدل مينياتوري پالايشگاه آبادان در سال 13 خورشيدي (1934 ميلادي) يک سال پس از راه اندازي آموزشگاه فني حرفه اي كه اكنون به موزه كارآموزان تبديل شده، در حياط اين آموزشگاه ساخته شد.
ساخت اين مدل مينياتوري كه بر اساس سياست آموزشي شرکت نفت ايران و انگليس برپا شده بود، حدود يک سال به طول انجاميد و از اين ساختار براي آموزش و نشان دادن فرايند پالايش به کارآموزان استفاده شد. در نقشه سال 1944 ميلادي مي توان تصويري از پلان اين مجموعه را در حياط آموزشگاه مشاهده کرد.
مجموعه مدل مينياتوري پالايشگاه در حدود 40 متر طول داشته و به نظر مي رسد از مجموع چند مخزن ابتدايي، بويلر، برج تقطير و برج خنک کننده تشکيل شده است.
اين مجموعه در اواخر دهه 20 شمسي به دلايل نامعلومي جمع آوري شد و هم اکنون قسمتي از پايه آجري يکي از مخازن آن در حياط موزه باقي مانده است.
شناسنامه نمونه آجر موجود در پايه آجري با نوشته DYKEHEAD BONNY BRIDGE از نوع آجر نسوز صنعتي ساخت کشور اسکاتلند بوده که از اين مدل بين سال هاي 1920 تا 1960 توليد مي شده است.
اين بقايا همزمان با خاکبرداري کف محوطه و در زمان مرمت موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان شناسايي شد و با بررسي هاي به عمل آمده و با توجه به قدمت تاريخي آن، بدون کوچکترين آسيبي حفظ شده و به نمايش درآمده است.
آموزشگاه فني و حرفه اي آبادان در سال 12 خورشيدي (1933 ميلادي) تاسيس شد و ساختمان اين آموزشگاه پس از مرمت، بازسازي و بازيابي اسناد مربوط به آن، به عنوان دومين موزه صنعت نفت کشور در دي امسال گشايش يافت.
تعدادي از بازنشستگان و پيشكسوتان صنعت نفت در شيراز، يادگاري هاي دوران خدمت خود را به مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت اهدا كردند.
كانون بازنشستگان صنعت نفت استان فارس در تداوم همكاري هاي خود با مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، هدايايي را از سوي بازنشستگان و پيشكسوتان صنعت نفت در اين استان، به دفتر موزه هاي نفت ارسال كرد.
از جمله موارد اهدايي عبارت است از: عينك ايمني كارگاهي، قفل آويز، قفل در چرمي، نشانگر فشار روغن، گواهي دوره شبانه آموزش زبان انگليسي در شركت نفت در سال 46 و كپي گواهينامه شركت در دوره هاي آموزشي در خارج از كشور و ... كه از سوي جعفرقلي قهرماني، كارمند بازنشسته نفت، اهدا شده است. قهرماني متولد سال 19 است كه از سال 42 تا سال 79 به مدت 37 سال در صنعت نفت خدمت كرده است.
علي اكبر صالحي، ديگر پيشكسوت نفتي است كه يك برگ از نشريه «مشعل» آبادان متعلق به سال 34 را به موزه نفت اهدا كرده است. در اين صفحه از مشعل، خبر فوت پدر آقاي صالحي كه وي نيز از كارمندان شركت ملي نفت بوده، درج شده است. صالحي متولد سال 28، از سال 52 تا سال 88 در پالايشگاه آبادان مشغول خدمت بوده است.
قفل شب بند كه فاقد كليد بوده و فقط با چرخاندن دكمه روي آن باز و بسته مي شود، از ديگر اشياي اهدايي است كه از سوي علي بيجاري جزيره، متولد سال 32 و از كارمندان نفت فلات قاره در جزيره سيري، به موزه نفت اهدا شده است.
مختار سلامي، متولد سال 11 نيز يك جلد كتابچه انگليسي مربوط به شركت نفت اسكو و يك دستگاه ماشين حساب قديمي را به موزه نفت اهدا كرده است. سلامي از سال 22 در نفت مشغول به كار شده و در سال 59، پس از 37 سال خدمت به افتخار بازنشستگي نايل آمده است.
كارآموزان ورودي سال 1347 آموزشگاه فني حرفه اي آبادان در يك گردهمايي در محل اين آموزشگاه كه اكنون به «موزه كارآموزان صنعت نفت» تبديل شده است، شركت كردند. 34 نفر از پيشكسوتان و پدران صنعت نفت آبادان كه 50 سال قبل در سنين 13 و 14 سالگي، تحصيل در آموزشگاه فني حرفه اي اين شهر را آغاز كرده بودند، در يك گردهمايي خاطره انگيز، يادها و خاطرات روزگار گذشته را گرامي داشتند. اول مهر سال 47، روزي بود كه اين كارآموزان، با ورود به آموزشگاه فني حرفه اي آبادان، آموزش در صنعت نفت را آغاز كردند تا چرخ هاي اين صنعت را در آينده بچرخانند و پس از خود، آن را به نسل هاي ديگري كه از راه مي رسند، بسپارند. در ابتداي اين مراسم كه تعدادي از كارآموزان ورودي سال هاي 48 و 49 نيز به عنوان مهمان حضور داشتند، نصرالله تيرانداز، پيشكسوت هنرمند و از كارآموزان آموزشگاه، تابلوي آبرنگي را كه بر اساس تصويري از اين آموزشگاه در دهه 40، نقاشي شده بود، به همراه سرديس شهيد جمشيد پرچي زاده، به موزه كارآموزان اهدا كرد. پرچي زاده، اولين شهيد آبادان در دوران دفاع مقدس، كارمند پالايشگاه آبادان و از كارآموزان آموزشگاه حرفه اي، ورودي سال 47 بود كه يادبودي نمادين از اين شهيد در ورودي موزه كارآموزان به چشم مي خورد. در ادامه اين برنامه، پيشكسوتان از بخش هاي مختلف موزه كارآموزان و اتاق هاي پنج گانه اين موزه كه به مرور رويدادهاي مهم تاريخ نفت در آبادان، ايران و جهان مي پردازد، بازديد کردند و به ذكر خاطرات گذشته پرداختند. پيشكسوتان حاضر همچنين بر ضرورت تدريس مهارت هاي پايه به نسل هاي تازه در صنعت نفت و رفتار بر اساس نظم و از خودگذشتگي تاكيد كردند. امين زاده درويش، رييس موزه كارآموزان صنعت نفت آبادان، حال و هواي اين گردهمايي را صميمانه و گرم توصيف کرد و افزود: «شور، شوق و عشق پيشکسوتان به صنعت نفت و حفظ يادگارهاي آن، وصف ناشدني بود. آنها پس از گذشت سال ها، به روزگار پرشور نوجواني بازگشتند تا از گذشته بگويند و به نسل آينده اميد دهند!» اجراي برنامه خيام خواني از سوي كارآموزان ديروز آموزشگاه فني حرفه اي آبادان و برگزاري يك مسابقه فوتبال گل كوچك نمادين ميان تيم هاي برق و مكانيك، از ديگر برنامه هاي اين گردهمايي بود. «موزه كارآموزان صنعت نفت آبادان» كه 25 دي امسال گشايش يافت، دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت است كه در آبادان، راه اندازي مي شود و اشيا و اسنادي از آموزشگاه فني حرفه اي و تاريخ صنعت نفت كشور در آن به نمايش گذاشته شده است.
اهواز علاوه بر اينکه شهري صنعتي و نفت خيز است، جاذبه هاي زيادي دارد و همين مسئله باعث شده تا هر ساله پذيراي گردشگران زيادي باشد. اين شهر بزرگ مملو از ديدني هاي منحصر به فرد است که با حضور در آن مي توانيد از تک تک آنها ديدن کنيد و سفري به يادماندني را رقم بزنيد. جاذبه هاي ديدني : بازار عبدالحميد، بناي معين التجار، بازار کاوه، پل سفيد، کليساي سورت مسروپ، آرامگاه علي ابن مهزيار(يکي از دانشمندان و فقهاي شيعه و از ياران امام هشتم(ع))، پل طبيعت کيانپارس، آبشار مصنوعي، موزه هنرهاي معاصر، دانشگاه سه گوش(دانشکده ادبيات) و بازار فلافل لشکرآباد.
آبادان
آبادان که در گذشته به عبادان معروف بود، يکي از شهرهاي بندري و نفتي ايران است. اين شهر به خاطر داشتن مناطق طبيعي و گردشگري فراوان، بازارهاي شلوغ و برخوردار بودن از نخلستان هاي چشم نواز هر ساله پذيراي مسافران داخلي و خارجي زيادي است. جاذبه هاي ديدني: سينما شيرين، مسجد رنگوني ها، آرامگاه ارامنه، پل کابلي، سينما نفت، بقعه خضر نبي، روستاي شلحه امام حسن عسگري، بازار مرکزي، موزه آبادان، آرامگاه سيدعباس، موزه تنوع زيستي، بازارهاي آبادان و کليساي سورت گاراپت.
انديمشک
اين شهر که در مجاورت خرابه هاي شهر کهن و قديمي «لور» و «اري ترين» قرار گرفته، يکي از شهرهاي تاريخي و بسيار مهم استان خوزستان است. انديمشک جايي است که مي توان آثار تاريخي و ديدني هاي قديمي ارزشمندي را در آن ديد و از ديدنشان شگفت زده شد. جاذبه هاي ديدني: پل صيحه، قلعه حسيني، سد کرخه، دژ سرقلا، چشمه عين خوش، چشمه دهلران، منطقه حفاظت شده کرخه و درياچه سد کرخه.
ايذه
ايذه، يکي از مناطق بختياري نشين استان خوزستان در جنوب غربي ايران است که پيشينه تاريخي آن به دليل برخورداري از آثار و سنگ نوشته هاي باستاني به دوران عيلامي ها برمي گردد. وجود نگاره ها و نقش برجسته هاي عيلامي نشان مي دهد که اين شهر در دوران عيلامي ها مرکز مهمي به شمار مي رفته است. همچنين گفته مي شود ايذه در زمان ساسانيان نيز از اعتبار زيادي برخوردار بوده است. جاذبه هاي ديدني: سنگ نگاره هاي کول فره (فرح)، دشت سوسن، قلعه تل، قلعه ديزه وراز، قلعه ارک، روستاي شمي، نقش حونک اژدل، برد نبشته ايذه، نقوش کوباد ايذه، کتيبه هاني، کوه تاراز، کوه تلکه، کوه تورک، کوه دوتو، کوه کله، کوه مونگشت، اشکفت سلمان(غار سلمان)، گورستان شمي و تالاب ميانگران، پل شالو، آبشار توف اسپيد و منطقه باجول.
بهبهان
بهبهان يکي ديگر از شهرهاي پرجاذبه استان خوزستان است. اين شهر که پيشينه تاريخي 10هزار ساله دارد، قديمي ترين نرگس زار ايران را در خود جاي داده که عطر و بوي گل هاي نرگس، هوش از سر هر مسافري مي پراند. بهبهان معروف به شهر اولين هاست، چراکه اولين چاه نفت ايران، اولين تصفيه خانه آب کشور، اولين باشگاه گلف ايران، اولين زمين فوتبال رسمي کشور، اولين باشگاه اسکواش و اولين کارخانه گچ ايران در اين شهر احداث شد. اين شهر جاذبه هاي ديدني زيادي دارد که هر يک جايگاه خود را دارند و در نوع بسيار زيبا و جالب توجه هستند. جاذبه هاي ديدني: آب انبار مله پيرگل سرخ، قلعه ارجان، قلعه هاي گلاب، قلعه باسيف، محوطه باستاني ارجان، ويرانه هاي شهربه گوار، پل امام رضا، پل کسري، پل دختر ارجان، پل بند بکان، کتيبه تنگ تک آب، رودخانه زهره، مسجد جامع بکان، پلاژ مارون، امامزاده اباذر، درياچه چاه ماري، حمام تاريخي بکان، پارک بوعلي سينا، محوطه شکار ممنوع کوه بديل، قدمگاه امام رضا، غار خفاش و موزه بهبهان.
خرمشهر
اين شهر که در گذشته به نام بندر محمره شناخته مي شد، از دو قرن پيش اهميت راهبردي داشته و مورد توجه استعمارگران بوده و از سوي بسياري از کشورها مورد تجاوز قرار گرفته که آخرين آنها کشور عراق بود. خرمشهر در جنگ تحميلي عراق آسيب هاي زيادي ديد، اما به همت مردمانش دوباره جان گرفت و روح زندگي در آن دميده شد. اين شهر به دليل قرار گرفتن در مجاورت خليج فارس از لحاظ تجاري، اقتصادي و سياسي، يکي از شهرهاي مهم ايران است، شهري که جداي از ديدني هاي به جاي مانده از دوران جنگ، جاذبه هاي زيادي دارد که از ديدن آنها هيجان زده خواهيد شد. جاذبه هاي ديدني: موزه جنگ، مسجد جامع خرمشهر، قصر فيليه، پل قديم خرمشهر، تالاب ناصري، جزيره مينو، مصيف حاج عبدالله، پارک ساحلي خرمشهر، بناي تاريخي هلال احمر، مسجد وليعصر، کشتي زمان جنگ اروند صغير، بازار ماهي فروشان و پل دوم و اروند رود.
دزفول
اين شهر سي ويکمين شهر پرجمعيت ايران و به لحاظ وسعت، دومين شهر استان خوزستان است. دزفول يا دزپل در گذشته انداميش نام داشت و به خاطر عبور رود دز از اين شهر و پيشينه تاريخي، اهميت ويژه اي داشته و دارد. فرهنگ مردم اين منطقه آميزه اي از فرهنگ کهن خوزستان است. دزفول به دليل دارا بودن زيست بوم زيباي جلگه اي-کوهپايه اي و کوهستاني در تمام طول سال، به خصوص در ايام نوروز ميزبان مسافران زيادي است. جاذبه هاي ديدني: آسياب هاي آبي و آسياب هاي قديمي رعنا و گله گه، آرامگاه شاه ابوالقاسم، تپه چغاميش، شهر باستاني جندي، اهپور، حمام وزير، موزه مردم شناسي و حمام کرناسيون، پل دزفول، پل کرخه، کاروانسراي دزفول، بند بالارود، منطقه حفاظت شده و جنگل هاي دز، درياچه سد دزفول، هور مزرعه، مسجد جامع دزفول، مسجد لب خندان، مسجد عليشاه، بقعه ابودانيال، بقعه پير روبن، بقعه شاه رکن الدين، بقعه علي مالک، درياچه شهيون، آبشار شوي، مجتمع فرهنگي سينمايي دزفول، روستاي ليوس، تفريحگاه ساحلي دز(علي کله)، روستاي پامنار، بقعه سبزقبا و پارک و آبشار جنگلي شقايق که يکي از مناطق ناشناخته دزفول است.
دشت آزادگان
اين منطقه که در گذشته به دشت ميسان يا سهل ميسان و پس از آن به بني طرف معروف بود، از نخستين مناطق ايران بود که در دوران جنگ به اشغال نيروهاي عراقي درآمد. اين منطقه مرزي پس از جنگ ايران و عراق دشت آزادگان نام گذاري شد.جاذبه هاي ديدني: تالاب هورالعظيم، منطقه حفاظت شده ميشداغ، يادمان شهداي دفاع مقدس و و ديدن آيين قهوه خوري عربي در خوزستان.
رامهرمز
رامهرمز که در گذشته به سمنگان معروف بود، شهري تاريخي است که قدمت سکونت در آن به هزاره ششم قبل از ميلاد برمي گردد. اين شهر به دليل موقعيت خاصي که داشت، هم در دوران باستان و هم در دوران اسلامي مورد توجه پادشاهان زيادي بود. اين منطقه بعد از شوش، دومين شهر استان خوزستان است که براساس نظريه مورخان پايتخت ايران بوده است. رامهرمز در قرن چهارم هجري قمري به دليل پرورش کرم ابريشم و صادرات آن به ديگر نقاط، شهرتي جهاني داشت. جاذبه هاي ديدني: تل برمي، آرامگاه هرمز ساساني، سد جره، آرامگاه علمدار، عمارت صميمي، غار صيدون کبوتري، قلعه اميرمجاهد، قلعه يزدگرد، تشكوه، آبشار سرگچ، آبشارهاي آب مهك، آب ريزك و توف انجير، آبشار نمكي، چاه سنگي، قنات هاي حاشيه رودخانه رامهرمز، چشمه هاي قير روان، آسياب هاي آبي، دشت شير، چشمه هاي روان، قلعه مادر و دختر، دژ گلي، منطقه ديمه، آرامگاه جوبجي، غارهاي دشت شير و دشت گل زرد، قلعه توکل و گوردخمه ها (استودان).
شهر شادگان
نام قديم شادگان «دراک» بوده که اعراب آن را معرب کردند و دورق ناميدند. شادگان يکي از مناطق قديم ايران بوده که سابقه تاريخي طولاني دارد. اين منطقه که در گذشته يکي از شهرهاي مهم خرمشهر بوده، در حال حاضر به شهرستان تبديل شده است. وجود نخلستان هاي فراوان در اين منطقه جلوه اي خاص به شادگان بخشيده است.از جاذبه هاي ديدني شادگان به تالاب شادگان مي توان اشاره کرد، تالابي که يکي از تالاب هاي مهم بين المللي است و با وجود جاذبه هاي گردشگري فراوان و زيستي غني، اما هنوز در كشور و حتي در استان خوزستان ناشناخته مانده است.
شوش
شهر باستاني شوش که قدمت آن به 4 هزار سال قبل از ميلاد مي رسد، يکي از شناخته شده ترين شهرهاي جهان است. اين منطقه پايتخت چند هزار ساله عيلامي ها و پايتخت زمستاني امپراتوري هخامنشيان بوده است. شوش يکي از کهن ترين شهرهاي ايران است که در گذشته هاي دور يکي از مهم ترين و باشکوه ترين شهرهاو مرکز برخورد دو تمدن مهم بين النهرين و ايلام بوده است. اين شهر باستاني که 13 تير 1394 به ثبت جهاني رسيده، بناها و سازه هاي معماري متنوع زيادي در خود جاي داده که برخي از آنها بسيار باشکوه هستند و شهرتي جهاني دارند.نکته قابل اشاره درباره شوش، پيشرفت فناوري در آن زمان است که دو مدرک در اين رابطه وجود دارد؛ يکي آجرنوشته ها و ديگري گل نوشته هاي آن است.جاذبه هاي ديدني : ايوان کرخه،کاخ آپادانا،کاخ اردشير، قلعه شوش(آکروپل)،موزه هفت تپه، تپه هاي شوش (شهرشاهي)، تپه هاي شوش (شهرصنعتي)، معبد زيگورات چغازنبيل، معبد برد نشانده، موزه شوش، آرامگاه دانيال نبي، رودخانه کرخ، ايوان کرخه، پارک ملي کرخه، مقبره دعبل خزاعي، رودخانه شاوور و تالاب بامدژ.
شوشتر
شوشتر که به سرزمين ساز ه هاي آبي معروف است، از شهرهاي قديمي و بسيار زيباي ايران است که در دامنه کوه هاي زاگرس قرار دارد، به همين دليل آب و هواي مطلوب آن و طبيعت زيبايش هر سال مسافران زيادي را به سمت خود مي کشاند. کمتر کسي است که نداند بزرگ ترين مجموعه هاي صنعتي در دوران پيش از انقلاب صنعتي، سازه هاي آبي شوشتر بوده اند که قدمت آنها به دوران هخامنشيان برمي گردد. مجموعه اي ارزشمند که دوران مختلفي را پشت سر گذاشته و امروزه نيز مورد استفاده قرار گرفته است. سازه هاي آبي شوشتر به قدري خارق العاده اند که سازمان جهاني يونسکو به آنها «شاهکار نبوغ و خلاقيت» داده است. جاذبه هاي ديدني : آسياب هاي آبي سيکا، خانه مستوفي، منزل معين التجار، کلاه فرنگي، خرف خانه، قلعه رستم عقيلي، قلعه سلاسل، قلعه رستم، روستاي گتوند، شهر باستاني دستوا، پل شادروان، پل لشگر، پل آبشور، پل نفس کش، پل بند گرگر، پل حاج فدايي، کاروانسراي شوشتر، بند ميزان، بند برج عيار، معبد توعاشقون، چشمه گراب، چشمه سي زنگر، آبشارهاي شوشتر، مسجد جامع شوشتر، بقعه سيدمحمد گياهخوار، بقعه سيدمحمد ماهرو، امامزاده عبدالله، بقعه براء بن مالک، بقعه خضر.
ماهشهر
ماهشهر که نام قبلي آن بندر مهشور بود و پيش از آن هم مهرويان و ماچوله خوانده مي شد، يکي ديگر از شهرهاي بزرگ و ديدني استان خوزستان است که قدمت آن به دوران ساسانيان مي رسد. اين شهر زيبا که از قديمي ترين بنادر خليج فارس است، در گذشته بزرگ ترين بندر صادراتي نفت ايران بود. در حال حاضر هم مهم ترين واحد تبديل و صدور گاز در اين بندر قرار دارد و فرآورده هاي صادراتي پالايشگاه آبادان نيز از اين بندر صادر مي شود. همچنين ماهشهر تنها شهر ايران است که خور دارد و وجود همين خور هم جاذبه ديدني شگفت انگيزي را براي دوستداران طبيعت به وجود آورده است. جاذبه هاي ديدني: خور موسي، روستاي صالحک، زيارتگاه شاهزاده حمزه، بندر امام خميني، شهر باستاني آسک، آرامگاه سيدصالح و جراحي – مارون.
مسجدسليمان
اين شهر تاريخي که ميان رشته کوه هاي زاگرس قرار گرفته، قدمتش به دوره عيلامي ها برمي گردد. براساس کاوش هاي باستان شناسان، آثار کهن مربوط به زندگي غارنشيني و دوران ماقبل تاريخ نيز در اين سرزمين کشف شده است. مسجدسليمان از شهرهاي پيشگام حفاري نفت در ايران است که علاوه بر نفت، ديدني هاي ناشناخته تاريخي و طبيعي زيادي دارد که در نوع خود بسيار جالب توجه هستند.
جاذبه هاي ديدني : سد شهيد عباسپور، آتشکده جاويدا (سرمسجد)، قلعه تزک دز، قلعه بردي، قلعه خواجه، قلعه ليت، تپه باستاني گله زري(زرين)، سيم بند، پل نگين، کتيبه تنگ صئولک، محراب سر مسجد، چشمه و حوض گلگير، غار کهناب(اشکفت کهناب)، درياچه سد کارون، سد خليل خان، جزيره کوشک، آبشار نگين، منطقه شکار ممنوع شو ولندر، مجموعه فرهنگي تفريحي شهداي گمنام، پارک جنگلي تمبي، دشت شيمبار، معبد بردنشانده، عمارت بنه وار و بقعه مبارک هفت شهيدان.
مشعل: ايرانيان به واسطه نوع تغذيه، محيط زيست و عوامل پر خطري که در زندگيشان وجود دارد، به انواع بيماري ها و دلايل مرگ و مير دچار هستند؛ سرطان، ديابت، بيماري هاي قلبي و عروقي و بيمارهاي مزمن تنفسي چهار بيماري غيرواگير و بدون حادثه هستند که به عنوان دلايل مرگ و مير ايراني ها معرفي شده اند. اين بيماري ها نيز ريشه در تغذيه نامناسب، استفاده از سيگار و دخانيات، استفاده از الکل و به خصوص در اين روزگار، کاهش فعاليت بدني و آلودگي هوا دارند. در ميان اين عوامل مرگ و مير، اما انواع سرطان ها نقش بيشتري در مرگ هاي زودرس دارند و از آنجا که بسياري از اين سرطان ها دير شناسايي مي شوند، همچنين از بيماري هاي کمتر شناخته شده اند، فرصتي اندک و محدود و پر هزينه براي بيمار و خانواده و تيم درماني باقي مي گذارد. به لطف شبکه هاي اجتماعي و رسانه ها در سال هاي اخير بسياري از نشانه هاي انواع سرطان ها به شکلي تخصصي براي عموم مردم بازگو شده اند و اما لازم است درباره سرطان هايي که احتمال و شيوع بيشتري براي مردم ايران دارد، بيشتر صحبت کنيم و نشانه ها و عوامل اين بيماري را بشناسيم. در ميان دنياي ناشناخته سرطان ها طبق اعلام پزشکان و جامعه آماري بيماران، ده سرطان بيشترين شيوع را در ايران دارند و برخي از استان ها نيز، بيشترين ميزان ابتلا را در برخي از اين انواع سرطان دارند.
سرطان جيبتان را هم خالي مي کند
اين جمله معروف که «سرطان غير از درد، هزينه هم دارد» همان جمله اي است که معمولا تا وقتي گرفتار موضوعي دردناک نشويم، به اهميت آن پي نمي بريم. واقعيت اين است که هر نوع بيماري در شرايط امروز جامعه و هزينه هاي اقتصادي بسيار مي تواند تمام داشته هاي يک زندگي را بگيرد و نابود کند. به همين دليل بايد به اين موضوع يکبار ديگر تاکيد کنيم که «پيشگيري ارزان» بهتر از «درمان گران» است. اگر زندگي سالم و به دور از انواع آلودگي داشته باشيد، احتمال ابتلا به سرطان ها را به حداقل مي رسانيد.
حمله سرطان به کم سن و سال ها
فارغ از اينکه نسل امروز همانند پدر بزرگ و مادربزرگ هاي خود زندگي نمي کند و اميد به زندگيشان در شرايط عادي از 90 و 100 سال به 74 سال رسيده، نسل امروز با مسئله تغييرات اقليمي، آلودگي هوا و آلودگي غذايي رو به رو است و همه اينها در کنار مشکلات روزمره زندگي و تهديد سلامت روان، اميد به زندگي فرد را کاهش مي دهد. اين گونه است که اين روزها به وفور مي شنويم که افرادي در سنين پايين يا در اوج جواني مبتلا به يکي از انواع سرطان شده اند. کارشناسان تغذيه معتقدند سلامت غذايي يکي از مهمترين عوامل در کاهش سن ابتلا به سرطان در کشورمان است. طبق مطالعات انجام شده تقريبا 83 درصد جمعيت کشور کمتر از پنج وعده ميوه و سبزيجات مصرف در ماه دارند، درحالي که مصرف ميوه و سبزي يکي از عوامل حفاظت کننده در برابر بروز سرطان است. همچنين حدود 60 درصد جمعيت کشور فعاليت بدني کمي دارند و اضافه وزن هم در بيش از 60 درصد زنان و بيش از 50 درصد مردان ديده مي شود. ميزان کلسترول بالا نيز در حدود يک چهارم جمعيت بالغين کشور ديده مي شود که از عوامل بروز سرطان است. بنابراين وقتي شيوه زندگي ناسالم داشته باشيم، بايد انتظار افزايش سرطان و کاهش سن ابتلا به سرطان را هم داشته باشيم.
از خودتان شروع کنيد
درست است که عوامل پر خطر زيادي اطراف ما وجود دارد، اما مي توانيم تا حد امکان اين عوامل پر خطر را از خودمان دور کنيم. ورزش کردن و داشتن حداقل تحرک بدني در طول روز، پياده روي در روزهايي که هواي شهر پاک است، پرهيز از خوردن انواع فست فودها و مواد خوراکي که مواد نگهدارنده و کلسترول بالا دارند، زندگي در محيط شهرهاي غير آلوده و حتي در صورت لزوم مهاجرت معکوس به روستاها و شهرهاي کوچک و زندگي در آرامش و به خصوص پرهيز از استعمال سيگار و قليان و مشروبات الکلي از مواردي هستند که همه ما مي توانيم براي حفظ سلامت خودمان از خودمان شروع کنيم. درعين حال لازم است متناسب با شناختي که از وضعيت جسمي خودمان داريم، تست هاي سلامت را در دوره هاي زماني مشخص انجام دهيم. به عنوان نمونه اداره پيشگيري از سرطان وزارت بهداشت، 137شبکه ملي مراقبتي در کشور را با عنوان مراکز تشخيص زودهنگام سرطان احداث کرده است که دسترسي به آنها براي عموم شهروندان فراهم است. در اين دوره و زمانه که دسترسي به اطلاعات و داده هاي آموزشي بسيار آسان است و ديگر نمي توان بهانه عدم اطلاع و عدم آگاهي را آورد. در عين حال انواع کمپين ها و پويش هايي براي افزايش آگاهي عمومي از انواع سرطان در شهرهاي مختلف در طول هر سال بارها و بارها از سوي ارگان هاي دولتي و غير دولتي برگزار مي شود.
سرطان هاي شايع ايراني ها
طبق آخرين گزارش هاي پزشکي، ميزان بروز سرطان در کشور در سال 93، حدود 112هزار نفر بوده است که زنان کمتر از نيمي از اين آمار را به خود اختصاص مي دهند. علاوه بر سرطان سينه، سرطان پوست، سرطان روده، سرطان معده، سرطان مري، سرطان ريه، سرطان مثانه، سرطان پروستات، کبد و سرطان سيستم خون ساز از شايع ترين نوع سرطان در کشورمان هستند. طبق گزارش هاي پزشکي شايع ترين سرطان ها در ايران در زنان، سرطان پستان و دهانه رحم بوده که بيشترين ميزان بروز را دارد و سرطان هاي دستگاه گوارش مانند سرطان روده بزرگ و سرطان معده در مراتب بعدي قرار مي گيرد. به جز سرطان هاي پوستي، به طور متوسط از هر 100 هزار نفر 130 نفر از زنان به سرطان مبتلا مي شوند. در عين حال بايد توجه کرد که ميزان بروز سرطان در مردان بيش از زنان است و بر اساس آمار 157 نفر از هر 100 هزار نفر در مردان به سرطان مبتلا مي شوند و سرطان معده هم در راس سرطان هاي مردانه قرار مي گيرد. متوسط جهاني بروز سرطان به ترتيب در مردان و زنان 205 و 165 نفر از هر 100 هزار نفر است. به اين ترتيب آمار ابتلا به سرطان در ايران کمتر از ميانگين جهاني است، اما همين آمار در ايران و جهان رو به افزايش است.
آلودگي هوا تصادف يا سرطان
در واقع مرگ و مير ايرانيان در نتيجه حوادث رانندگي و ساير حوادث انسان ساز، آماري کمتر از سرطان و بيماري هاي قلبي ندارد و اگر از جاده ها و حوادث مختلف پيش بيني نشده جان سالم به در ببريد و سعي کنيد سلامت غذايي را رعايت کنيد، باز هم در معرض تهديد هستيد چرا که بيشتر شهرهاي بزرگ ايران گرفتار آلودگي هوا هستند و ذرات معلق آلاينده همه جا و در هر نفس شما را تهديد مي کنند. ميزان ذرات معلق در يک متر مکعب از هواي شهرهاي بالاي 100 هزار نفر جمعيت در ايران، 115 ميکروگرم است که متوسط جهاني آن 60 است. موضوع آلودگي هاي محيطي، آب و خاک و غذا و آلودگي هوا از مواردي است که دولت ها اقدام هايي کنترلي درباره آنها دارند، اما واقعيت جامعه گوياي کم اثر بودن آنها و مسئله مهمتر اين است که شهروندان به عنوان کساني که مستقيما خودشان در معرض تهديد هستند، بايد نسبت به اين موضوعات حساس شوند و دست به کار کاهش عوامل پر خطر شوند.
تنوع زباني در ايران، شايد يکي از زيبايي هاي فرهنگي آن باشد که طيف هاي گسترده اي را در نقاط مختلف دارد. اين تنوع زباني و گويش ها در زمينه هاي مختلف فرهنگي و اجتماعي شکل گرفته اند. برخي از اين گويش ها و زبان ها از دست رفتند و فراموش شده اند، برخي ديگر در مرزهاي ايران ما نيستند و برخي در معرض تهديد هستند.
در بخش اول گويش هاي ايراني، برخي از اين گويش ها معرفي شدند و حالا در ادامه برخي ديگر را معرفي مي کنيم.
اين گروه از نظر تنوع گويش ها و لهجه ها، شگفت انگيز و متفاوت است. از نظر جغرافيايي، اين گروه را به شش دسته تقسيم مي کنند:
شمال غربي: شامل گويش هاي وانشاني، خوانساري، دليجاني، قالَهري، محلاتي، نراقي، واراني و بيجگاني مي شود.
شمال شرقي: گويش هاي آراني، ابوزيدآبادي، ابيانه اي، بادرودي، بيدگلي، جوشقاني، سُهي، طاري، فريزندي، کاشاني، کشه اي، ميمه اي، نَشَلجي، نطنزي و يارَندي.
جنوب غربي: گويش هاي آبچوئيه اي، پيکاني، جَرقويه اي، خُرزوقي، سِدِهي، سَگزي، قِهي، فارفاني، کَفراني، کوهپايه اي (در شرق اصفهان)، گزي و ورزنه اي.
جنوب شرقي: گويش هاي اردستاني، انارکي، بهديني (گويش زرتشتيانِ کرمان و يزد)، زفره اي، کجاني، نائيني و نُهوجي.
گويش هاي ناحيه تفرش: شامل گويش هاي آشتياني، آمُره اي، الويري، تفرشي، کَهَکي، وَفسي، ويدَري مي شود. گويش هاي اين شاخه، از نظر برخي ويژگي هاي زباني، با گويش هاي آذري، نزديکي فراواني دارند.
گويش هاي دشت کوير: شامل گويش هاي خوري، فَروي (يا فرخي) و مهرَنجاني (يا مهرجاني).
لري
گويش هاي لري شامل کهگيلويه اي، بويراحمدي، بختياري (از غرب اصفهان تا دزفول و شوشتر)، فِيلي (خرم آباد)، ممسني و نهاوندي است. اغلب گويش هاي لري، بسيار به يکديگر شبيه هستند و تنها گويش بختياري، چند ويژگي مخصوص به خود دارد.
سيوندي
سيوندي که در روستاي سيوند در 80 کيلومتري شمال شيراز گويشور دارد، بشدت از گويش هاي جنوب غربي ايران تاثير پذيرفته است. با اين حال، زبان سيوندي، ويژگي هايي دارد که سبب مي شود بسياري از زبان شناسان آن را در دسته زبان هاي غربي شمالي يا مرکزي ايران دسته بندي کنند.
لارستاني
لارستاني در غرب استان هرمزگان و بخش هايي از جنوب استان فارس گويشور دارد. گويش هاي لاري، بستکي، اوزي و خنجي، معروف ترين گونه هاي زبان لارستاني هستند.
بشکردي
اين زبان در بخش هاي گسترده اي از جنوب و جنوب شرقي ايران، از بندرعباس، هرمز و ميناب بگيريد تا بشاگرد (بشکرد) و نواحي نزديک به مناطق بلوچي زبان، گويشور دارد.
خوزي: گويش مردم خوزستان که در روايات حمزه اصفهاني و ابن النديم نيز از جمله زبان هاي متداول در ايران ساساني برشمرده شده است. اصطخري درباره گويش اين ناحيه مي نويسد: « عامه ايشان به فارسي و عربي سخن مي گويند، جز آنکه زبان ديگري دارند که نه عبراني و نه سرياني و نه فارسي است». و ظاهرا مرادش گويش ايراني آن سرزمين است.
پاميري
در دورترين نقاط شمال شرقي جغرافيايي ايران، يعني در ناحيه کوهستاني مجاور پامير، که اکنون جزو دو کشور تاجيکستان و افغانستان و قسمتي در آن سوي مرز اين کشورها با چين است، گويش هاي متعدد ايراني هنوز بر جا مانده است. از آن جمله مي توان به اين گويش ها اشاره کرد:
شغناني: در دو کرانه رود پنج آب و بخش عليا و سفلاي خوردگ.
روشاني: در هر دو کرانه رود پنج آب پايين تر از منطقه شغنان.
برتنگي: دره برتنگ.
ارشري: در قسمت بالاي مسير رود برتنگ.
سريکلي: در استان سين تسزيان (مغرب چين).
يزغلامي: در امتداد مسير رود يزغلام که شاخه راست پنج آب است.
اشکاشمي: در پيچ رود پنج آب و سرچشمه رود وردوج در خاک افغانستان.
وخاني: در امتداد سرچشمه رود پنج آب و اندکي در چترال، جمو، کشمير و استان سين تسزيان. اختلاف ميان بعضي از اين گويش ها گاهي تا آنجاست که متکلمان به آنها گفتار يکديگر را نمي فهمند و غالبا زبان مشترک فارسي آن نواحي - يعني تاجيکي - را براي روابط ميان خود به کار مي برند.
گويش هاي ديگر ايراني
اما علاوه بر آنچه که در اين دو گزارش درباره گويش هاي قديم و فعلي ايراني گفته شد، گويش هاي ديگري هم هستند که چون ديگر در محدوده هاي مرزي ايران قرار ندارند، شايد کمتر شناخته شده باشند. گويش هايي همچون:
مونجاني: گويش عده معدودي است که در مونجان واقع در سرچشمه رود کوکجه - شمال شرقي افغانستان - سکونت دارند.
يغنابي: گويشي است متداول ميان ساکنان دره يغناب و چند آبادي مجاور آن واقع در جمهوري تاجيکستان - شمال شهر دوشنبه - و اين گويش خود به دو شعبه شرقي و غربي تقسيم مي شود.
پراچي: ميان نواحي فارسي زبان و پشتو زبان و هندي زبان، در چند روستا واقع در شمال کابل، هنوز گروه معدودي به اين گويش متکلم هستند، اما همه ايشان زبان فارسي (دري - تاجيکي) را نيز مي دانند و براي ارتباط ميان خود و اقوام همسايه به کار مي برند.
ارموي: گويشي است متداول ميان قوم کوچکي که در جنوب کابل و نقاطي از پاکستان سکونت دارند و کم کم بعضي به فارسي و بعضي به پشتو متکلم مي شوند و گويش خود را ترک و فراموش مي کنند.
کومزاري: يگانه گويش ايراني باقيمانده در جنوب خليج فارس، يعني در شمالي ترين قسمت شبه جزيره عمان است. يک قبيله بدوي در اين منطقه (کرانه جنوبي تنگه هرمز – روبه روي بندرعباس) به اين گويش سخن مي گويند.
زازا: (در نواحي سيورک، چبخچور و کر) و گوراني (در کندوله، پاوه، اورامان و تل هدشک) گويش هاي متعددي که به هم نزديک هستند و غالب آنها با گويش هاي کردي آميخته اند.
شبنم اعماري: تميز کردن خانه، آن هم قبل از تعطيلات عيد يا ايام خاص، يکي از کارهايي است که زنان خانه دار ايراني در هيچ شرايطي، آن را فراموش نمي کنند. تمام خانم هاي خانه دار مي دانند که تميز کردن خانه اگر اصولي انجام نشود، مي تواند عوارض زيادي داشته باشد، عوارضي که تا پيش از اين تصور مي شد بيشتر به استخوان ها و اسکلت بدن وارد مي شود، در حالي که براساس تحقيقات ثابت شده که خطري جدي تر در کمين زناني است که بدون رعايت نکات ايمني دست به تميزکاري خانه مي زنند. استفاده نادرست از مواد شوينده نه تنها خطرهاي زيادي به دنبال دارد که سرطانزاست و مي تواند زنان را با مشکلات زيادي مواجه کند.
خطر با شوينده هاي شيميايي
محققان دريافته اند که بسياري از محرک هاي بالقوه براي ريه ها در محصولات خانگي يافت مي شوند که از جمله آنها مي توان به سفيدکننده و آمونياک اشاره کرد.
استفاده از اسپري ها و مايعات تميزکننده، عوارض مخرب زيادي بر ريه ها دارد. استفاده از اين مواد در تميز کردن خانه عملکرد ريه را کاهش مي دهد و قرار گرفتن در معرض تميزکننده ها ممکن است ريسکي براي سلامت، آن هم با تاثير طولاني مدت باشد.
ارتباط مواد شوينده با آسيب هاي ريه
مطالعات نشان مي دهد، گردگيري منازل براي خانم ها به اندازه کشيدن يک پاکت سيگار در روز به ريه ها آسيب مي رساند. تحقيقات نشان داده، زناني که به صورت حرفه اي خانه را تميز مي کنند، کاهش سرعت در ظرفيت ريه دارند. بر همين اساس، محققان مي گويند اين کار ممکن است سلامت تنفسي زنان را به خطر بيندازد.
مواد شوينده و افزايش احتمال سرطان
اثرات مواد شوينده بر ريه ها مي تواند به آسيب راه هاي هوايي منجر شود. استفاده از آمونياک و سفيدکننده ها به راه تنفسي افراد آسيب مي رساند و باعث تغييرات در ريه مي شود. قرار گرفتن در معرض سفيدکننده ها براي طولاني مدت علاوه بر مسموميت هاي شديد، به بروز آسم و ذات الريه، سوزش چشم، درد قفسه سينه و سوزش پوست منجر مي شود. استفاده از آمونياک هم باعث تحريک دستگاه تنفسي، پوست و چشم مي شود. کار کردن زياد با آمونياک براي بدن انسان مي تواند بسيار خطرناک باشد، چراکه با آسيب رساندن به شش ها احتمال مرگ افزايش مي ِيابد. به همين خاطر محققان پيشنهاد مي کنند زنان کمتر از سفيدکننده ها براي تميز کردن استفاده کنند، از آن جهت که مصرف مداوم آنها از عوامل ابتلا به سرطان ريه است. به گفته آنها، آب و دستمال هاي پارچه اي براي تميز کردن کافي است. مقايسه دو قشر از زنان نشان داد، آنهايي که خانه را با مواد شوينده تميز مي کردند، نسبت به آن دسته اي که اين کار را انجام نمي دادند، بيشتر دچار آسم شده اند. ظهور مواد تميزکننده در ابتدا شايد بسيار شگفت انگيز بود، اما وقتي به تنفس ذرات کوچک از عوامل تميزکننده فکر مي کنيم، اصلا شگفت انگيز نخواهد بود، چراکه مي تواند به عنوان يک عامل خطرناک سلامتي زنان خانه دار را تهديد کند. محققان مي گويند کاهش ظرفيت ريه به اين دليل رخ مي دهد که مواد شيميايي پاک کننده ها باعث تحريک غشاي مخاطي مي شود که در طول زمان منجر به تغييرات مداوم راه هاي هوايي خواهد شد.
هرگز اين مواد را با هم ترکيب نکنيد
يکي از مواردي که خانم هاي خانه دار در تميزکاري بايد به آن توجه کنند، ترکيب نکردن مواد شوينده شيميايي است. شايد ترکيب اين مواد به تميز شدن بيشتر منجر شود، اما خطر ناشي از آن جبران ناپذير خواهد بود. هرگز مواد سفيدکننده را با جوهرنمک و ديگر شوينده هاي شيميايي ترکيب نکنيد، چراکه اين کار، گاز خطرناکي توليد مي کند و باعث سوختگي راه هاي تنفسي، ريه ها و در برخي موارد هم منجر به مرگ مي شود.
آسيب هاي مواد شوينده بر چشم
استفاده از انواع شوينده هاي شيميايي علاوه بر موارد بالا مي تواند به چشم نيز آسيب برساند. اين مواد در صورت تماس با چشم به سرعت قرنيه را زخم مي کند و در موارد شديدتر نيز به سوراخ شدن کره چشم منجر مي شود. همچنين مواد شوينده باعث ايجاد زخم هاي شديد در پلک مي شود و چسبندگي هاي کره چشم و پلک را به دنبال خواهد داشت. آسيب ناشي از اين مواد، ممکن است به حدي جدي باشد که بينايي به طور کامل به خطر بيفتد.
عبور مواد شوينده از ماسک هاي کاغذي
گاز بسياري از مواد شوينده شيميايي به راحتي از ماسک هاي کاغذي عبور مي کند و مي تواند مشکلات زيادي را براي زنان ايجاد کند. به همين دليل توصيه مي شود خانم هاي خانه دار هنگام استفاده از اين مواد نکاتي چون روشن کردن هواکش و باز کردن پنجره ها، استفاده نکردن از محلول هاي غليظ و بستن دستمال ضخيم مرطوب روي دهان و بيني را جدي بگيرند تا از بروز آلرژي ها و خطرهاي ناشي از آنها جلوگيري کنند.
جایگزین های مناسب
رمز موفقيت خانم هاي خانه دار اين است که کاربردهاي مختلف مواد و وسايلي را که در خانه دارند، بدانند تا با بهره گيري از آنها بتوانند به سلامت خود در تميزکاري و خانه تکاني کمک کنند.
جوش شيرين
يکي از موادي که کاربردهاي زيادي دارد، جوش شيرين است، ماده اي که نه تنها در پخت و پز از آن استفاده مي شود، بلکه مي تواند جايگزين مناسبي براي مواد شوينده شيميايي در تميزکاري خانه باشد. جوش شيرين نام مستعار بي کربنات سديم است. ماده اي که نه تنها نسبت به شوينده هاي شيميايي بسيار بي خطر است، بلکه مي تواند سهم زيادي در تميزکاري خانه داشته باشد. از کاربردهاي مهم جوش شيرين مي توان به پاک کنندگي لکه هاي چربي اشاره کرد. براي از بين لکه هاي چربي، روغن و هر لکه اي که پاک کردن آن دشوار است، مي توانيد نصف قاشق جوش شيرين را در يک ليتر آب حل کنيد، سپس آن را داخل اسپري بريزيد. اين محلول را روي لکه مورد نظرتان اسپري کنيد. 10 دقيقه بعد هم لکه را با دستمال نمدار پاک کنيد. اگر لکه روي زمين است، با تي آن را تميز کنيد.
استفاده از يخ
چسب، آدامس و مواد چسبناک روي صندلي، ميز، فرش، مبل و... را مي توان با استفاده از يخ از بين برد. براي اين کار کافي است يک تکه يخ را روي مکان مورد نظر بگذاريد. 5 دقيقه بعد ماده چسبنده جمع و به راحتي کنده مي شود.
لکه بري با سرکه
با محلول سرکه مي توانيد لکه پرده، رومبلي، لباس و... را تميز کنيد. براي اين کار يک قاشق سرکه بدون بو را در يک ليتر آب بريزيد و خوب هم بزنيد. سپس داخل اسپري بريزيد و کمي از محلول را روي لکه اسپري کنيد. بخار اتو را 30 ثانيه روي ناحيه مدنظر بگيريد تا لکه از بين برود.
کدبانوهاي هميشه در صحنه آشپزخانه همواره از آموزش ترفندهاي خانه داري استقبال مي کنند. از اين رو چند نکته مهم خانه داري را در ادامه برايتان آورده ايم که بسيار کاربردي هستند.
اگر مي خواهيد هويج تازه بماند و پلاسيده نشود، هنگام گذاشتن هويج در يخچال، سر آن را ببريد.
براي ترد شدن گوشت، مي توانيد روي آن مخلوطي از سركه و روغن زيتون بماليد و بگذاريد دو ساعت بماند.
اگر مي خواهيد هنگام پخت، طعم گوجه فرنگي حفظ شود، به اندازه نصف قاشق چايخوري به آن شكر اضافه كنيد.
براي جدا کردن پوست گوجه فرنگي، آن را در آب جوش بيندازيد و پس از آن، در آب يخ غوطه ور كنيد. اگر قبل از اين كار با نوك چاقو شيارهايي روي پوست گوجه ايجاد كنيد، پوست به راحتي جدا خواهد شد.
براي اينکه گل كلم هنگام پخت سفيد و درخشان شود، مي توانيد زمان پخت كمي شير به آن اضافه كنيد.
با گذاشتن ساقه كرفس داخل كيسه نان، مي توانيد مدت بيشتري آن را تازه نگه داريد.
اگر مي خواهيد موز زمان بيشتري باقي بماند، بايد آن را در فويل آلومينيومي بپيچيد و در يخچال بگذاريد.
براي سالم خارج کردن مغز گردو، آن را يك شبانه روز در آب نمك خيس كنيد و سپس بشكنيد.
دانستن ريزه کاري هاي خانه داري مي تواند بسياري از مشکلات به وجود آمده را به سرعت حل کند. برخي نکات مهم آشپزي در ادامه مي آيد:
از بين بردن بوي سوختگي برنج
براي از بين بردن بوي سوختگي برنج که بسياري از خانم ها تجربه اش را دارند، مي توانيد از يک تکه نان استفاده کنيد. اگر برنج ته گرفت، يک تکه نان را روي آن بگذاريد و موقع کشيدن نان را برداريد. با اين کار بوي سوختگي برنج را به کلي از بين مي بريد.
روش دوم هم استفاده از يک پياز است. قرار دادن يک عدد پياز پوست کنده در داخل برنج، بوي سوختگي آن را از بين مي برد.
از بين بردن بي نمکي برنج
گاهي پيش مي آيد که يادمان مي رود به برنج نمک بزنيم، اگر اين اتفاق افتاد، مي توانيد زمان کشيدن برنج مقداري نمک را با کمي آب و روغن مخلوط کنيد و روي برنج بريزيد. با اين کار بي نمکي برنج از بين مي رود.
توجه داشته باشيد که نمک را مستقيم در روغن نريزيد، چراکه نمک در روغن حل نمي شود.
از بين بردن بوي نامطبوع برنج
اگر به هر دليلي برنج خشک شما بوي نامطبوع مي دهد، آن را روي يک سطح و در سايه پهن کنيد. تا بوي بد برنج از بين برود. برنج را هرگز جلوي نور آفتاب قرار ندهيد، چراکه باعث خرد شدن آن مي شود و هنگام پخت حالت خود را از دست مي دهد.
جلوگيري از رشد حشرات برنج
براي جلوگيري از رشد حشرات در برنج مي توانيد از پودر نعناي خشک استفاده کنيد. براي هر يک کيلوگرم برنج خام، پنج گرم پودر نعناي خشک را در کيسه نازک بريزيد و به برنج اضافه کنيد. اين کار از رشد حشرات در برنج جلوگيري مي کند.
صدمين جلسه شوراي مركزي ورزش وزارت نفت با حضور فرزين مينو، معاون وزير نفت در توسعه مديريت و سرمايه انساني و رييس اين شورا برگزار شد.
فرزين مينو، رييس شوراي مركزي ورزش وزارت نفت در اين نشست، ضمن تأكيد بر راهبردهاي ورزش صنعت نفت که در سال 94 از سوي وزير نفت ابلاغ شد، گفت: «توسعه ورزش همگاني، از اصول مؤكد راهبردهاي ابلاغي وزير نفت در حوزه ورزش است. نكته قابل اهميت در اين اصل، امکان دسترسي تمامي کارکنان به امکانات و تسهيلات ورزشي است. وي افزود: در گذشته رويكرد اصلي در بسياري از فعاليت هاي ورزشي، رويكرد «مسابقه محور» بود و بنا داريم اين رويكرد را به سمت ورزش همگاني و ارتقاي سلامت كاركنان تغيير دهيم؛ بنابراين شرکت ها مکلف هستند با عبور از فعاليت هاي «مسابقه محور» به برنامه هاي «سلامت محور» تغيير مسير دهند و شوراي مرکزي ورزش هم بايد بر اين فعاليت ها نظارت کامل داشته باشد.»
معاون وزير نفت در توسعه مديريت و سرمايه انساني به دغدغه ويژه وزير در خصوص ورزش اشاره كرد و گفت: نظر شخص وزير بر اين است كه فعاليت هاي ورزشي را به سمتي پيش ببريم كه بتواند اهداف مرتبط با سلامت كاركنان سازمان را محقق كند. مينو ادامه داد: به عبارتي با اجراي كامل فعاليت هاي سلامت محور، بخشي از هزينه هاي حوزه بهداشت و درمان كه بر دوش وزارت نفت است، كاهش خواهد يافت. وزارت نفت، دغدغه توسعه ورزش همگاني را دارد، بنابراين بايد بر «نگاه پيشگيرانه» ورزش تأكيد داشته باشيم.
وي افزود: به طور حتم از طريق مسابقه، نمي توان اهداف مورد نظر را تحقق بخشيد. محدود كردن فعاليت هاي ورزش همگاني به مسابقاتي، همچون المپياد و... قطعاً بهداشت و سلامت را به همراه نخواهد داشت.
رييس شوراي مركزي ورزش وزارت نفت در ادامه درباره بودجه ورزش 4شركت اصلي در سال 98 خاطرنشان كرد: شركت ها موظف هستند در زمينه مديريت امور مالي به نحوي عمل كنند كه چگونگي اعمال هزينه ها كاملاً قابل رصد باشد تا شورا به نحوي دقيق بر اين حوزه نظارت داشته باشد. مينو همچنين درباره خروجي جلسات شوراي مركزي ورزش وزارت نفت و كارگروه هاي تخصصي با محوريت سلامت و ورزش تأكيد كرد و گفت: خروجي چنين جلساتي بايد نتايجي عملي به همراه داشته باشد و فعاليت ما در شورا و كارگروه ها نبايد در مرحله سياستگذاري باقي بماند.
اين نشست با حضور فرزين مينو، رييس شوراي مركزي ورزش وزارت نفت؛ غلامرضا شاه كرمي، مدير كل سلامت تربيت بدني و مسؤوليت اجتماعي و دبير شورا، مصطفي هاشمي طباء، سعيد فائقي، اكبر نعمت الهي، بيژن ذوالفقارنسب، ليلا بهرامي، زهره زارعچيان، سيد عماد حسيني، مرتضي زرين گل، محمود مشحون (اعضاي شوراي ورزش وزارت نفت) مديران منابع انساني و رؤساي امور ورزش 4شركت اصلي برگزار شد و حاضرين در جلسه در خصوص تحليل برنامه و بودجه 97 بر اساس بخشنامه شماره 291-20/2 مورخ 2/5/97 در بخش ورزش پايه و همگاني شركت ملي صنايع پتروشيمي و همچنين در باره اتخاذ راهكارهايي براي توسعه ورزش همگاني به بحث و تبادل نظر پرداختند.
سرمربي تيم فوتسال بانوان ملي حفاري با وجود پيروزي در ديدار رده بندي، از قهرمان نشدن تيمش در ليگ برتر فوتسال ابراز ناراحتي کرد و گفت: تيم ما مجبور شد در اين فصل، تنها از 8 بازيکن استفاده کند و مشکلات زيادي از اين نظر داشت.
زيور بابايي پس از پيروزي برابر تيم دختران کوير مس کرمان در ديدار رده بندي ليگ برتر فوتسال بانوان در اصفهان گفت: بازي آساني در پيش نداشتيم و برابر يکي از باکيفيت ترين تيم هاي ليگ بازي مي کرديم؛ اما در هر صورت از اين نظر که در اين بازي پيروز شديم، خوشحالم؛ اما سوم شدن در ليگ براي ما جذابيتي ندارد.
قهرماني تنها هدف ما بود و به همين دليل است که از سوم شدن در ليگ خوشحال نيستيم. فصل دشواري را پشت سر گذاشتيم و مجبور شديم در اين فصل از 8 بازيکن استفاده کنيم. فشار زيادي روي تيم وارد شد و باشگاه در تنگناي مالي هم بود؛ اما از حمايت هاي باشگاه تشکر مي کنم و از اينکه نتوانستيم در پاسخ به اين حمايت و محبت، قهرمان شويم، متاسفم.
سرمربي تيم فوتسال ملي حفاري در ادامه افزود: از تک تک بازيکنانم در اين فصل راضي هستم و از همه آنها قدرداني مي کنم که براي موفقيت تيم حفاري جنگيدند. قهرماني، حداقل شايستگي تيم حفاري بود، اما قسمت اين بود که به جاي فينال در بازي رده بندي به ميدان برويم.
تيم فوتسال بانوان ملي حفاري اهواز با وجود درخشش در رقابت هاي ليگ برتر، عنوان سوم اين مسابقات را از آن خود کرد.
ديدار رده بندي ليگ برتر فوتسال بانوان باشگاه هاي ايران که در سالن 25 آبان ورزشگاه نقش جهان اصفهان برگزار شد که تيم ملي حفاري با 2 گل سحر پاپي توانست دختران کوير را شکست دهد و روي سکوي سوم ليگ قرار گيرد.
در اين بازي، شاگردان زيور بابايي توانستند در هر نيمه، يک بار از سوي سحر پاپي، بازيکن گلزن خود به گل برسند و پيروزي را از آن خود کنند. دختران کوير مس کرمان در اين بازي فشار زيادي روي حريف نفتي آورد و در اواخر وقت مسابقه، با آرايش «پاور پلي» (بيرون بردن دروازه بان از زمين و اضافه کردن يک مهاجم براي پيروزي) به دنبال رهايي از شکست بودند؛ اما حفاري در کار دفاعي دقيق و کم اشتباه عمل کرد. تيم ملي حفاري در مرحله مقدماتي به عنوان تيم صدرنشين، راهي مرحله پلي آف شد؛ اما در اين مرحله با شکست مقابل مس رفسنجان از صعود به فينال بازماند. پيروزي دو بر صفر در ديدار رده بندي براي حفاري گرچه شيرين است؛ اما تلخي خاص خود را دارد. در حفاري تقريبا همه اعتقاد دارند که قهرماني، کمترين حق براي اين تيم بوده است. شاگردان زيور بابايي در جدول ليگ برتر قهرمان شده بودند؛ اما قانون برگزاري مسابقات پلي آف در ليگ امسال، سبب شد حفاري در نهايت در حالي که قهرمان 22 هفته ليگ شده بود با ناکامي در يک بازي نيمه نهايي برابر مس رفسنجان در جايگاهي بهتر از رتبه سوم نايستد. حفاري با تيمي پرستاره از جمله طاهره مهدي پور، مهتاب بنايي، فاطمه پاپي، سحر پاپي، فهيمه زارعي و ديگر بازيکنان ارزشمند خود، تيمي کاملا شايسته در اين فصل بود. نماينده نفت که چند مقام قهرماني و نايب قهرماني رقابت هاي ليگ برتر را در کارنامه دارد و سال گذشته به مقام نايب قهرماني دست يافت، در اين فصل نتوانست در مرحله پلي آف نتايج درخشان فصل هاي گذشته را تکرار کند.
يک دوره مسابقات تيراندازي با تفنگ بادي، به ميزباني پايگاه بسيج شهيد بهشتي ادارات کل استان گلستان برگزار شد که نمايندگان حراست گاز گلستان افتخار آفرين شدند.
در اين مسابقات روح الله قرباني، کارمند واحد حراست شرکت گاز استان گلستان توانست در يک رقابت ديدني، مقام اول مسابقات کارکنان بسيج ادارات کل استان را کسب کند و افتخاري براي خود و شرکت گاز به ارمغان آورد.
در پايان مراسم نيز با حضور مسؤولان ورزشي و فرمانده پايگاه بسيج ادارات کل از اين همکار گازي تجليل شد.
اباصل فراتي، يکي ديگر از کارکنان واحد حراست گاز گلستان نيز با حضور در مسابقات تيراندازي شهرستان کردکوي، توانست مقام دوم را کسب کند.
با حضور بيش از 2 هزار نفر از خانواده کارکنان صنعت نفت اصفهان، همايش پياده روي فرهنگي- ورزشي به ميزباني بهداشت و درمان صنعت نفت برگزار شد.
اين همايش فرهنگي - ورزشي با هدف گرايش بيش از پيش به ورزش هاي همگاني در مجموعه تفريحي - فرهنگي باغ غدير اصفهان برگزار شد.
اين ششمين همايش پياده روي خانوادگي صنعت نفت اصفهان بود که با حضور خانواده کارکنان شرکت هاي خطوط لوله و مخابرات نفت، شرکت پخش فراورده هاي نفتي، پالايش نفت، پتروشيمي، گاز استان، عمليات انتقال گاز، بهداشت و درمان و کانون بازنشستگان منطقه اصفهان برگزار شد.
در پايان اين همايش، به قيد قرعه به شرکت کنندگان هدايايي از لوازم ورزشي اهدا شد.
گروه كوهنوردي شركت ملي نفت، دوم اسفندماه با حضور بيش از 30 خانواده نفتي از منطقه لاويج به قله سوردار در ارتفاعات البرز به ارتفاع 2980 متري از سطح دريا در استان مازندران صعود کرد.
خانواده هاي نفتي به همراه اعضاي گروه کوهنوردي شرکت ملي نفت ايران، حرکت خود را ساعت 6 صبح با حضور در روستاي لاويج شروع کردند و پس از 5 ساعت کوهپيمايي موفق شدند به قله سوردار صعود کنند.
اسامي کوهنورداني که در اين صعود حضور داشتند و موفق به اخذ حكم صعود شدند، عبارت است از:
محمد جواد ميرزايي، مجيد خسرواني، ناصر قره باقري، اله يار الياسي، فريدون ابو قداره ، حبيب فرخي، مسعود اصغري، مصطفي باقري، منصوررحيم زادگان، امير پورشريف، احسان ميرزايي، هادي جمشيدي، علي قرباني شيران، محسن صداقت، محمد علي عبادي، موسي الرضا كريميان، حسن رزميان مقدم، محسن حدادي، آرش اسلامي قلاتي، رضا قاسمي، مسعود ربيعي، علي تقوي، اميرميرسلام پورشريف، سعيد شيو ياري، علي كشاورز، مصطفي حسيني عدل، محمدرضا شهابي فر، قادر سرخي نژاد، فرامرز فرجي و حسين باقرزاده (سرپرست گروه)
کارمند عمليات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه مرکزي، موفق به کسب مقام اول کشوري در رشته شين کيوکوشين شد.
اميد کلبعلي، کارمند عمليات خطوط لوله و مخابرات منطقه مرکزي که 34 سال سن دارد و در مرکز انتقال نفت شازند مشغول به کار است، با در خشش در اين رقابت ها و شکست دادن تمامي حريفانش، مقام قهرماني رشته شين کيوکوشين بزرگسالان کشور را از آن خود کرد. اميد کلبعلي بيش از18 سال سابقه فعاليت در اين رشته ورزشي را دارد. دراين دوره از مسابقات که با حضور 325 شرکت کننده از 7 استان کشور برگزار شد، اميد کلبعلي علاوه بر شرکت در مسابقات، به عنوان داور هم قضاوت کرد.
تيم فوتبال نفت مسجدسليمان در هفته نوزدهم ليگ برتر فوتبال باشگاه هاي ايران در خانه و در ورزشگاه شهيد بهنام محمدي مسجد سليمان، ميزبان تيم قدرتمند پرسپوليس بود که موفق شد اين تيم را متوقف کند و مانع صدرنشيني حريف قرمز پوش خود شود. به گزارش خبرنگار اعزامي «مشعل» به مسجد سليمان، بعد از نفت که در مسجد سليمان کشف شد، بايد گفت فوتبال هم از اين شهر در ايران شروع شد و قدمتي برابر با نفت در ايران دارد، تا جايي که اولين زمين فوتبال در ايران در اين شهر ساخته شد که امروزه، همه آن را به نام ورزشگاه شهيد بهنام محمدي مي شناسيم. فوتبال و مسجد سليمان، دو اسمي هستند که با هم عجين شده اند و بدون هم معنايي ندارند. مردم اين شهر فوتبال را همچون جان خود را دوست دارند و بايد گفت که اين ورزش با زندگي آنها عجين شده، ضمن اينکه تنها سرگرمي مردم اين شهر هم فوتبال است. حضورتيم فوتبال نفت مسجد سليمان در ليگ برتر، بهترين دلخوشي مردم اين شهر است و وقتي سرخابي هاي پايتخت به آنجا مي روند، اگر بگوييم همه چيز تعطيل مي شود، سخني به گزاف نگفته ايم. از دو روز قبل، شروع بازي و دو روز بعد از بازي در شهر، صحبت از فوتبال و رويارويي با حريف هاي سرخابي تهراني است، به طوري که تمام گرفتاري هاي روزمره خود را فراموش مي کنند. هفته نوزدهم ليگ برترفوتبال باشگاه هاي ايران پرسپوليس تهران، مهمان نفت مسجد سليمان و مردم خونگرم اين شهر بود. ساعت ها قبل ازشروع بازي، ورزشگاه بيشترازظرفيت پذيراي مردم و هواداران M.I.S (مخفف نام مسجد سليمان ) شده بود. آنهايي هم که موفق نشده بودند به ورزشگاه راه پيدا کنند، از خانه هاي اطراف و حضور در بالکن ها و پشت بام ها، نظاره گر بازي تيم شهرشان مقابل پرسپوليس شدند.
ورزشگاه يک دست زرد پوش شده و صداي تشويق کر کننده هواداران با شعار (نفت مسجد سليمان، سرور فوتبال ايران) فضا را در برگرفته است. بيش از 15 هزار نفر درورزشگاه به عنوان يار دوازدهم، نفت را حمايت مي کنند تا تيمشان دست پر از ميدان خارج شود. شاگردان عليرضا مرزبان در روزي که حمايت هواداران را پشت سر خود داشتند، موفق شدند با ارائه يک بازي منطقي، پرسپوليس را که اين روز ها در کورس قهرماني قرار دارد، متوقف کنند. نفتي ها چند موقعيت گل هم داشتند که با بد شانسي آنها را از دست دادند، مانند صحنه اي که در دقايق ابتدايي، تير دروازه مانع گلزني آنها شد. 90 دقيقه تلاش دوتيم برنده نداشت و در نهايت اين ديدار، با نتيجه تساوي صفر بر صفر به پايان رسيد. نفت مسجد سليمان با اين تساوي 17 امتيازي شد و در رده سيزدهم جدول رده بندي قرار گرفت. در اين ديدار مهرداد طهماسبي، سيد هيثم هاشمي زاده، مجتبي بيژن، موسي کوليبالي، ميلاد خدايي اصل، حکيم نصاري، عباس عسکري، يوسف وکيا، عليرضا عليزاده، محمد شادکام و محمد پاپي، ترکيب تيم نفت مسجدسليمان را تشکيل مي دادند.دوتيم نفت مسجد سليمان و پرسپوليس تا کنون 4 بار در ادوار ليگ برترفوتبال باشگاه هاي ايران به مصاف هم رفته اند که در هر 4 ديدار، دوتيم به تساوي رسيده اند و تيم پرسپوليس چه در تهران و چه در مسجد سليمان، نتوانسته زرد پوشان نفت را شکست دهد. در حاشيه اين ديدار، طبق رسم مهمان نوازي مردم خوب مسجد سليمان و باشگاه نفت، در ابتداي بازي از سوي مسؤولان باشگاه، لباس محلي ايل بختياري به عليرضا بيرانوند دروازه بان ملي پوش پرسپوليس اهدا شد.
تيم فوتبال نفت مسجد سليمان موفق شد در خانه، تيم پرسپوليس را متوقف کند تا رکورد شکست ناپذيري اين تيم مقابل سرخ پوشان پايتخت حفظ شود.
سرمربي نفت مسجد سليمان از عملکرد شاگردانش در اين ديدارراضي بود و عقيده داشت که اگر کمي شانس با آنها همراهي مي کرد، مي توانستند برنده اين ديدار هم باشند. اما او از اوضاع اين روزها راضي نيست و مي گويد لياقت تيم نفت و مردم شهر مسجد سليمان بيش از اين هاست. با عليرضا مرزبان، سرمربي نفت مسجد سليمان گفت وگويي درباره اين ديدار و نيز شرايط نفت و ادامه ليگ داشتيم که با هم مي خوانيم.
ازبازي شروع کنيم، راضي بوديد؟
بازي خوبي بود. مسلما با توجه به شرايطي که داريم، از نتيجه راضي هستم؛ ولي مثل همه مربيان بايد بگويم که با پيروزي، خوشحال تر مي شوم. ما بازي را به خوبي اداره کرديم. پرسپوليس مقابل ما حتي يک شانس گلزني هم نداشت و ما مي توانستيم پيروز اين ميدان باشيم.
پرسپوليسي ها از وضعيت زمين گلايه داشتند. فکر نمي کنيد وضعيت زمين خوب نبود؟
من هم قبول دارم که زمين مسجد سليمان، استانداردهاي لازم را ندارد؛ ولي تيم هاي ديگري هم به مسجد سليمان آمده اند ودر اين زمين بازي کرده اند. ما در اين زمين بازي مي کنيم و نتيجه لازم را هم مي گيريم. فکر نمي کنم تمام مشکل، زمين بوده باشد. بازهم تاکيد مي کنم که زمين ما عالي نيست؛ ولي آنطور که پرسپوليسي ها هم مي گويند، خراب نيست. پرسپوليس انتظار بازي خوب از تيم ما نداشت و فکر مي کرد راحت برنده مي شود. آنها شادابي گذشته را هم نداشتند و براي همين نتوانستند مقابل ما برنده شوند.
عقيده داريد نفت مي توانست برابر پرسپوليس برنده باشد؟
اگر شاگردانم کمي بيشتر دقت مي کردند، يا آن توپي که در نيمه نخست به تير دروازه خورد، وارد دروازه و گل مي شد؛ ما برنده بوديم. ما توانايي برد در اين ديدار را داشتيم؛ ولي خوش شانس نبوديم. برعکس ما، پرسپوليس خوش شانس بود که نباخت !
داوري را چطور ديديد؟ در بعضي صحنه ها اعتراض داشتيد.
در مجموع داوري بد نبود؛ البته هرچه که بگوييم، فايده ندارد. مثلا روي حکيم نصاري خطاي پنالتي شد که متاسفانه داور نديد يا نخواست بگيرد. حتي در همان لحظه به او اعتراض کردم؛ ولي جواب قانع کننده اي نداد. اينها ديگر در فوتبال ما عادي شده است.
نفت در منطقه خطر قرار دارد و اين تساوي در خانه نمي تواست زياد خوب باشد، موافق هستيد؟
اينکه در منطقه خطر قرار داريم را قبول دارم. تساوي در خانه هم خوب نيست و اين را هم قبول دارم. ما بايد در خانه تمام امتياز کامل را بگيريم؛ اما تساوي هم بخشي از فوتبال است. ما با چهار برد ديگر مي توانيم بقاي خود را در ليگ برتر 100 درصد تضمين کنيم. هفته گذشته نبايد به فولاد مي باختيم و در مقابل پرسپوليس هم تيم برتر ميدان بوديم؛ اما مشکل ضربه آخر را داشتيم. شانس نداشتيم و... بنابراين هواداران نگران نباشند.
پس نفت را ليگ برتري بدانيم و ديگر قرار نيست مثل آسانسور بالا و پايين برود؟
اصولا هيچ مربي قول نمي دهد؛ اما من مي گويم شما نفت مسجد سليمان را ليگ برتري بدانيد و مطمئن باشيد اين تيم با اين هواداران سقوط نمي کند. دوران آسانسور گذشته است. ما بازيکنان خوبي داريم و با توجه به بازي هايي که در خانه با تيم هاي انتهاي جدول داريم که بازي مستقيم به حساب مي آيد، مي توانيم برنده باشيم. شما بدانيد تا من هستم، نمي گذارم نفت سقوط کند.
گويا خيلي از اوضاع دل خوشي نداريد و به خاطر وضع موجود
چند جا هم گلايه داشته ايد؟
حرف براي گفتن زياد است، مشکلات مالي نفس تيم را بريده؛ البته اين را هم قبول دارم که اوضاع اقتصادي کشور خوب نيست وهمه تيم ها مشکل دارند؛ اما مشکلات ما فراتر از اين حرف هاست. مشکلات مالي، يک طرف و بقيه مشکلات هم از سوي ديگر. از روز اول تاکنون که در اين تيم حضور پيدا کردم، عده اي بارها ما را تهديد کردند و در چند روز اخير در اهواز جلسه گذاشتند تا مربي خودشان را روي کار بياورند. اين افراد به دنبال دسيسه و توطئه هستند تا تيم نفت مسجدسليمان را زمين بزنند و تنها کساني که در اين شرايط از ما حمايت کردند، مدير عامل ومهران نصريان دوست، مديرعامل باشگاه و اعضاي هيات مديره بودند؛ اما صداي آنها به جايي نمي رسد و با دست خالي نمي توانند کاري انجام دهند.
يعني فقط مشکل اين است؟
نه اين بخشي از مشکلات است.اينجا زمين تمرين نداريم. ما در زمين اصلي استاديوم، هم بازي مي کنيم و هم تمرين! تيم پايه نداريم و مردم بايد بدانند که اينجا مشکلات زيادي داريم. مردم اينجا به نوازش نياز دارند، حتي پول خريد تجهيزات پزشکي هم نداريم. باور کنيد کساني که فکر مي کنند با سياستي که دارند، مي توانند تيم را سقوط دهند، اشتباه مي کنند. شايد برخي از آنها دوست دارند که اين تيم در ليگ دسته اول باشد تا آنها کارشان را راحت تر انجام دهند؛ اما من حتي اگر لازم باشد، از زندگي ام براي اين تيم خرج مي کنم و اجازه نمي دهم که تيم سقوط کند.
اما گويا گفته مي شد مشکلات مالي حل شده است؟
چند ماه است که هيچ پرداختي به بازيکنان نداشته ايم. بازيکنان جديد ما هنوز يک ريال هم نگرفته اند. از طرفي تا 10 روز آينده موعد پاس شدن چک هاي بازيکنان است؛ البته اعضاي هيات مديره و مديرعامل باشگاه به دنبال اين هستند که مشکلات را حل کنند. مطمئن هستم اين مشکلات حل مي شود، اما اميدوارم زودتر اين اتفاق بيفتد؛ چون لياقت اين تيم، مردم و هواداران بيشتر از اين هاست.
فرشيد پاداش؛ بازيکن جديدتان هم در اين ديداربازي نکرد؟
ما الان نمي توانيم از بازيکنان جديد استفاده کنيم و وارد بحران بزرگي شده ايم اين فقط به فرشيدپاداش مربوط نمي شود؛ بلکه متاسفانه ما به خاطر پرداخت 80 ميليون ريال نمي توانيم بازيکناني را که جديد گرفته ايم، بازي دهيم و اين يک خيانت در حق فوتبال مسجدسليمان است.
هواداران نفت در اين ديدار سنگ تمام گذاشتند. رابطه آنها با شما و تيم چطور است؟
نفت مسجد سليمان، بهترين هواداران فوتبال ايران را دارد. آنها هميشه يارو ياور تيمشان بوده اند. حتي در روزي که ما نتيجه نگرفته ايم، ما را تشويق کرده و از حمايتشان دست نکشيده اند. باور کنيد آنها بخوبي مشکلات ما را مي دانند و در حالي که مردم اين شهر خيلي مشکل دارند، مشکل خودشان را فراموش کرده و با آمدن به ورزشگاه ما را حمايت مي کنند. در کوچه و خيابان احترام خاصي مي گذارند و مدام به ما دلداري مي دهند. به خاطر اين هواداران از جان مايه مي گذاريم تا نفت، بهترين نتيجه ها را بگيرد ودل هواداران شاد باشد.
مشعل: گرايش هنرمندان به استفاده از زباله در ارائه آثار هنري ابتدا با هنرمندان کوبيست شروع شد که به دنبال مواد جديدي بودند تا آثاري نو و تا حدي برگرفته از واقعيت به وجود آورند و بعدها با صنعتي و مصرفي شدن جوامع، استفاده از زباله در آثار هنري روشي براي نشان دادن نگراني ها، حساسيت هاي جامعه جهاني و اهميت دادن به محيط زيستي است که سلامتش با زباله هاي انسان ها به خطر افتاده است. در اين گونه از هنر از مواد بيمصرف، دورريزها و ضايعاتي که ممکن است تصوري از کاربرد مجدد آن نداشته باشيد، استفاده مجدد و زيبايي مي شود. در حال حاضر نيز آثار هنري بسياري در شاخه هاي مختلف مانند نقاشي، معماري، حجم و صنايع دستي توليد مي شود که ساختار اصلي آنها را انواع زباله و دورريختني تشکيل مي دهد. مريم رهبري، يکي از هنرمنداني است که به صورت خودجوش و بدون آموزش هاي حرفه اي و تنها با انگيزه هاي فردي و انساني به اين مسير قدم گذاشته و تابلوهايي زيبا و فاخر را خلق کرده و نام اين حرکت را هم «روياي زمين» گذاشته است. روياي زمين تا به حال دو بار در قالب دو نمايشگاه مستقل در معرض بازديد عموم قرار گرفته و استقبال خوبي از اين حرکت ارزشمند صورت گرفته است. در دومين نمايشگاه روياي زمين که با حمايت معنوي سازمان بهينه سازي مصرف سوخت و در ساختمان مرکزي اين مجموعه برگزار شد، ديدار و گفت و گويي کوتاه با مريم رهبري داشتيم که در ادامه مي خوانيد.
بسياري از مخاطبان اين هنر ممکن است اطلاعاتي از اين حرکت مفهومي در قالب هنر نداشته باشند، درباره آن کمي توضيح دهيد.
بنا بر ذهنيتي که از لوازم و اشياي دورريختني و زباله هاي اطراف خودمان داريم، آنها را بازيابي و با کمي رنگ و خلاقيت تابلوهايي را خلق مي کنم. زرورقي که دور قوطي دلستر وجود دارد، دور پلاستيک ها مي پيچم يا لبه تابلوها را تزيين مي کنم، قوطي هاي خالي پلاستيکي، شامپو، شير و ... را به عنوان گلدان و گلبرگ گل ها، در تابلو به کار مي برم. درهاي ظروف يک بار مصرف غذاهاي مصرفي يا ساير لوازم مصرفي روزانه که همه مستقيم به سطل زباله مي اندازند، براي کارهاي من مي توانند کاربردي جديد داشته باشد.
علاوه بر اين، برخي مواد و لوازم طبيعي دورريختني مانند تنه هاي کنده شده درختان يا پوست تخم مرغ و تفاله چاي هم مورد مصرف دارند؛ به عنوان نمونه از تفاله چاي که دور ريخته مي شود، براي درست کردن لبه قاب ها استفاده مي کنم يا پوسته تخم مرغ سفيد و رنگي شده را در تزيين بخش هاي مختلف کار تابلو يا قاب مورد استفاده قرار مي دهم.
براي اين کار هنري آموزشي داشته ايد؟ از چه زماني در اين مسير قرار گرفته ايد؟
خير. از کودکي به نقاشي و کارهاي هنري علاقه داشتم، اما هيچگاه رشته تحصيلي و شغلم همسو با کارهاي هنري نبوده است. در عين حال براساس خلاقيت خودم و اهميتي که به موضوع نجات زمين و مسائل محيط زيستي مي دادم، از حدود سه سال قبل اين کار را شروع کردم.
بازيابي و دادن شکل جديدي از حيات به زباله ها چه حسي دارد؟
همه مشکلاتي در زندگي دارند، اما با خلق اين تابلوها و کارها حال بهتري پيدا مي کنم و اين حال خوب را هم به اطرافيانم منتقل مي کنم. وقتي وسيله يا شيئي که به عنوان دورريختني و زباله بوده، دوباره به کار مي گيرم، احساس مي کنم دوباره زنده شده و اين حس زندگي به من هم منتقل مي شود.
چطور به اين نتيجه مي رسيد که وسيله دورريختني مي تواند قابليت استفاده در جاي ديگري را داشته باشد؟
يک بار مهران مديري در برنامه دورهمي خود به يک خصوصيت خانم ها که «هر چيزي يک روز به کار مي آيد»، اشاره کرد و من حالا نمونه همين تفکرم که به هر چيز دورريختني فکر مي کنم و اينکه با چه تغيير و شکل جديدي مي تواند دوباره به چرخه زندگي برگردد.
چرا نام اين کار را «روياي زمين» گذاشتيد؟
فکر مي کنم آنچه روي زمين براي ماست، بايد به بهترين شکل از آن استفاده کنيم و کمتر از آنها سوءاستفاده شود تا براي آيندگان هم بماند. وقتي مي بينم افرادي در جامعه اين حساسيت را ندارند يا بيش از اندازه زباله توليد مي کنند، اذيت مي شوم و تلاش مي کنم، اطرافيانم را بيشتر آگاه کنم تا زباله کمتري توليد کنند. بايد ياد بگيريم که استفاده بهينه از اين دورريختني ها داشته باشيم. براي اين کار هم از خانواده خودم شروع کردم تا درسي براي جامعه باشد. برخي زباله هاي پلاستيکي دوره تخريب طولاني دارند، اما برخي زباله ها مثل پوست انواع تخمه که در کارهاي من مورد استفاده قرار مي گيرد، دوره تخريب کمي دارند و در بيشتر خانه ها توليد مي شوند و مي تواند به جاي ظرف زباله به شکل زيبايي دوباره به خانه ها برگردد و تبديل به تابلويي هنري شود.
هنرمندي غير از شما تابلوهاي هنري با زباله ودورريختني خلق کرده است؟
نه هنوز؛ در بخش هاي ديگر ورود داشته اند، اما اين گونه که تابلويي هنري با زباله و دورريختني ها درست کنند، نداشته ايم. از سه سال قبل که اين کار را شروع کردم تا امروز فعاليت مشابهي نديدم، اما در عين حال اين حرکت را در قالب روياي زمين در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي به ثبت رسانده ام. در اين مدت هم تلاش کردم که اول اين حرکت را به ثبت برسانم و نمايشگاه برگزار کنم تا مخاطبان عمومي بيشتري را آگاه کنم. اولين نمايشگاهم آّبان ماه امسال به مدت يک هفته در برج آزادي تهران برگزار و استقبال زيادي نيز از آن شد، در حالي که تبليغاتي براي آن نداشتم و به صورت داخلي معرفي شد، اما مورد استقبال قرار گرفت.
خلق اين تابلوها غير از دورريختني ها و زباله ها، هزينه هايي هم برايتان داشته است؟
بله. هزينه هايي مثل رنگ و چسب را به جز مواد دورريختي داشته، اما بيشتر از هزينه مادي، وقت و خلاقيت در آن هزينه شده است. در حال حاضر 46 تابلو آماده شده است. البته در دو نمايشگاه برگزار شده، فروش زيادي نداشته ايم و لازم است حمايت هاي بيشتري از اين حرکت صورت گيرد. فکر مي کنم حمايت مالي در کنار حمايت معنوي هم مهم است.
اين نمايشگاه ها و حرکت را ادامه مي دهيد؟
بله. به زودي با مذاکراتي که در حال انجام است، در تالار وحدت نمايشگاه «روياي زمين» برگزار مي شود.
سوء تفاهم، فيلمي به کارگرداني احمدرضا معتمدي به تازگي اکران شده است. بعد از پرواز سيمرغ هاي جشنواره فيلم فجر و شايد تازماني که اکران نوروزي مشخص شود، بد نباشد باز هم سري به سينماها بزنيم. عوامل فيلم سوءتفاهم درباره آن نوشته اند«گاهي ميان مشاهده و واقعيت فاصله است، براي يافتن حقيقت دقت و آگاهي لازم است... وقتي عشق دستمايه کلاهبرداري مي شود، شايد جاي ظالم و مظلوم تغيير کند...اينجاست که عاشق واقعي بايد تاوان دهد تا از فريب مبرا شود...اين فيلم شما را به انديشيدن پس از تماشا تشويق مي کند.». از بازيگران اصلي فيلم سوء تفاهم مي توان به مريلا زارعي، کامبيز ديرباز، هانيه توسلي، پژمان جمشيدي، اکبر عبدي و مهدي فخيم زاده اشاره کرد. «ديوانه اي از قفس پريد» ساخته معتمدي هم در يادها مانده است.
محمد معتمدي و اکثر خواننده هاي موسيقي ايراني کم کم از انتشار آلبوم به توليد و اجراي تک آهنگ رو کرده اند. محمد معتمدي اين روزها و پس از ارائه چند تک آهنگ، باز هم تک آهنگ ديگري ارائه داده است. اين تک آهنگ که «آرام من» نام دارد، از سوي مسعود کرامتي آهنگ سازي و تنظيم شده است. صداي محمد معتمدي اين روزها در تيتراژ پاياني سريال «گرگ و ميش»، توجه هاي زيادي را جلب کرده است. پيش از اين نيز از ترانه تيتراژپاياني فيلم سيانور به کارگرداني بهروز شعيبي که با خوانندگي محمد معتمدي اجرا شد، استقبال بسيار خوبي شد و مخاطبان سينما و تلويزيون را بيش از پيش به صداي اين خواننده موسيقي ايراني علاقه مند کرد.
کتاب «از خوب به عالي» با عنوان اصلي Good to great نوشته جيم کالينز است. کالينز به عنوان استادي که سال ها به مطالعه شرکت هاي باثبات و عالي پرداخته، امروز در شرکت ها و بخش هاي مختلف اجتماعي به مديران رهنمود مي دهد. او عضو رسمي دانشکده بازرگاني دانشگاه استنفورد و جايزه استاد برجسته را نيز از همين دانشگاه دريافت کرده است. در پشت جلد کتاب آمده است: وجه تمايز کتاب از خوب به عالي از سايز کتاب هاي مديريتي، نگرش خلاق آن است به اين معنا که اصول و روش هاي مديريتي را از قالب کليشه هاي هميشگي خارج مي کند و مي گويد که همه ما در هر زمينه اي که فعال باشيم، مي توانيم بالا و بالاتر برويم. مي توانيم افق ديد خود را وسعت بخشيم و خود را از چمبره ماندن در وضعيت صرفا «خوب» برهانيم.کتاب از خوب به عالي، ظاهرا يک کتاب اقتصادي و به عبارتي مديريتي است، اما در نهايت، هدف آن ارتقاي سطح تفکر بشر و رسيدن به رفيع ترين جايگاه هاست.
ايده کتاب چيست؟
ايده اصلي کتاب اين است: چرا بعضي از شرکت ها موفق هستند و رشد مي کنند، اما برخي ديگر هيچ رشدي ندارند؟ در واقع سوالي که ذهن جيم کالينز را به خود درگير کرد، اين بود آيا شرکت هايي که بتوانند با خطرها مقابله کنند و متوسط بودن در دراز مدت يا وضعي بدتر از آن را به برتري در درازمدت تبديل کنند، وجود دارند؟ اگر چنين است، پس ويژگي هاي متمايز و جهاني فرآيند تبديل شدن يک شرکت از مرحله خوب به عالي کدامند؟ در پي يافتن پاسخ اين سوال، کالينز با گروهي از محققان و متخصصان در طول مدت 5 سال به بررسي اين موضوع پرداختند و مجموعه اي از شرکت هاي ممتاز را شناسايي کردند که از مرحله خوب به عالي جهش کرده و اين نتايج را به مدت حداقل 15 سال حفظ کرده بودند.
همانطور که مي دانيد براي استفاده از گوگل مپس بايد به اينترنت متصل باشيد، اما اگر مي خواهيد از آن به عنوان يکي از اپليکيشن هاي جي پي اس آفلاين استفاده کنيد، بايد آن را از قبل آماده کرده باشيد. آيکون سه خط بالاي برنامه را لمس کرده و تا رسيدن به قسمت Settings اسکرول کنيد. سپس به بخش Your Offline Areas وارد شويد تا به اين ترتيب نواحي که پيش از اين به صورت آفلاين ذخيره شده اند را مشاهده کنيد.در بيشتر مواقع، گوگل به صورت خودکار منطقه محلي شما را ذخيره مي کند.
Daal
مسيرياب دال، يک نرم افزار رايگان و کاربردي است که با ايجاد يک محيط دوست داشتني، مسيريابي را براي شما آسان مي کند. بعد از انتخاب مقصد روي نقشه مسيرياب، روي بهترين و سريع ترين راه حرکت کنيد، با راهنماي صوتي و ديگر امکانات لذتبخش آن بدون دغدغه به رانندگي بپردازيد و يکديگر را از اتفاقات اطرافتان باخبر سازيد. مسيرياب دال در حال حاضر براي پلتفرم اندرويد منتشر شده و طبق توصيفي که بسياري از رسانه ها درباره داشته اند، با قابليت هايي مشابه مي تواند جايگزيني براي Waze محسوب شود.
Hero wego
اين برنامه مي تواند جايگزين خوبي براي اپليکيشن Waze باشد و قابليت هاي مشابه Waze را ارائه کند، ضمن اينکه يک مسيرياب حرفه اي محسوب مي شود و با دانلود جزييات هر منطقه، امکان مسيريابي در حالت آفلاين را هم فراهم کرده است. از ديگر قابليت هاي اين برنامه مي توان به ارائه مسيرهاي حمل و نقل عمومي براي دستيابي به مقصدهاي مورد نظرتان، ارائه راهنماي مسير صوتي، ارائه ليست بهترين مکان هاي اطراف شما و... اشاره کرد.
کاهش بارش ها در 20 سال پياپي در استان هرمزگان، باعث از بين رفتن پوشش گياهي و فرسايش خاک و در نتيجه آن سبب تغيير اقليم در استان هرمزگان، بخصوص شهرستان جاسک شده است. از يک ميليون و 100 هزار هکتار مساحت شهرستان جاسک 750 هزار هکتار آن را بيابان ها تشکيل مي دهند، همچنين طبق آمار ثبت شده امسال، ميزان بارندگي نسبت به سال قبل در استان هرمزگان 34 درصد کاهش پيدا کرده است. اين عوامل باعث به وجود آمدن بادهاي شديد و توفان هاي شني و هجوم شن هاي روان در منطقه شده است. بيشتر روستاهاي شهرستان جاسک از جمله گتي و مشکوهي با طبيعت نامهربان در جنگ و ستيزند، جنگي بس خانمان برانداز که گويا بشر توان مقابله با آن را ندارد. اکنون بيش از 7 روستا در شهرستان جاسک بر اثر هجوم شن هاي روان به کلي در ميان شن هاي روان مدفون شده اند و بيش از 21 روستا در معرض مدفون شدن زير شن هاي روان قرار دارند.
عکس: سهيل فرجي
منبع : ايسنا
مشعل: در چند دهه اخير که موضوع حجاب، به عنوان يک از موضوعات اصلي براي جامعه، بخصوص زنان مطرح شد، همزمان بحث پوشش هايي که حجاب را محقق کند هم مطرح بوده و چند نوع از پوشش موي سر براي خانم ها به جامعه معرفي شده است. «مقنعه» و انواع آن در چهار دهه گذشته و قبل از آن، جزو پرکاربردترين پوشش حجاب خانم ها در اماکن عمومي بوده و همچنان هم در اداره ها، مدارس، مکان هاي عمومي و سازمان هاي دولتي الزامي يا رايج است. بسياري از زنان محجبه استفاده از مقنعه را در مکان هاي عمومي راحت تر از شال و روسري مي دانند و معتقدند که با مقنعه هم راحت تر هستند و هم حجابي که مورد نظرشان است، بيشتر رعايت مي شود؛ البته آنچه در گذشته در تصور ما به عنوان مقنعه بود، امروز ديگر تغييرات زيادي کرده است، مدل هاي رنگي و فانتزي گره اي، پروانه اي، دانش آموزي، دانشجويي و.. جاي آن مقنعه هاي چانه دار، کله قندي و پُفي بلند و تيره را گرفته است.
مقنعه براي بسياري از خانم ها خاطراتي را به همراه دارد؛ از مقنعه مدرسه تا مقنعه اي که در دانشگاه و محيط کار و در اداره ها بر سر کرده اند، از الزام به مقنعه هاي سرمه اي و سياه تا مقنعه هاي رنگي و مدل داري که خانم ها در شرکت هاي خصوصي و ايرلاين ها بر سر مي کنند. گاهي براي مقنعه قسمتي به نام « چانه» مي گذاشتند و گاهي دو بند از دو طرف، گوشه هاي مقنعه را براي حجاب بيشتر جمع مي کرد. گاهي براي اينکه نقاب مقنعه صاف بايستد، بين پارچه آن ابر يا پنبه مي گذاشتند و مي دوختند که براي دوراني وضعيت مقنعه، تنها يکي دو مدل مشخص بود و تغييري نداشت؛ اما حالا مدل هاي مقنعه آنقدر متنوع و زياد شده که شايد خود خانم ها هم ندانند براي هر موقعيت و حضور در مراسم مختلف مي توانند مقنعه هاي متفاوتي را از نظر مدل، رنگ و ابعاد امتحان کنند. مدل هاي مختلف مقنعه و نحوه استفاده از آنها که در شبکه هاي اجتماعي و اينترنت موجود است، شامل مقنعه ساده، چانه دار، پفي، هِددار، کراواتي، لبناني، دانشجويي، طرح دار، خبرنگاري، تِل دار، وفا، دراپه، مهمانداري ، پاپيوني، زلفا ، شال دار، طرح روسري ، دو تکه، استرج ، حريردار، اداري، حجاب ، کودکان ، حرير ، کرپ پفي ، ساتن دار و... مي شود. در واقع مدل مقنعه خانم ها در دوره هاي مختلف، به يکي از موارد شناخت آن دهه تبديل شده که به عنوان نمونه مي توان به دهه و نوستالژي هاي آن مثل مانتوهاي اُپل دار، مقنعه هاي چانه دار، مانتوهاي جيب دار و بلند و... اشاره کرد. بسياري از بازيگران و سلبريتي ها و حتي کاربران عادي در فضاي مجازي، وقتي مي خواهند گذشته خود را با امروزشان تطبيق دهند، از گذشته هاي نه چندان دور عکس مي گذارند که يکي از تفاوت هاي آن دوران و امروز، همين مقنعه هاي تيره، چانه دار و پفي قديمي با انواع رنگي و شاد مقنعه هاي امروز است. بسياري از بازيگران در چالش هاي عکس هاي قديمي مقايسه آن با ده سال گذشته، تصاويري از خودشان با مقنعه هاي چانه دار در شبکه هاي اجتماعي منتشر مي کنند که وقتي کاربران آنها را مي بينند، خاطرات زيادي براي شان زنده مي شود و به ياد آن روزهاي خودشان در دبستان يا دبيرستان مي افتند که اين مقنعه ها را بر سر مي گذاشتند. براي بسياري از دختران دبستاني، سختي هاي مقنعه به سر گذاشتن و پيچ خوردن کش پشت سر آن و چرخيدن چانه مقنعه تا نزديک هر دو گوش و... از ياد نمي رود و وضعيتشان با دختران دبستاني امروز که مي توانند در محيط بسته و محفوظ مدارسشان، بدون مقنعه و راحت تردد کنند، تفاوت زيادي وجود دارد. هنوز هم بسياري از خانم ها که در محيط هاي اداري، دانشگاهي و رسمي به هر نحوي حضور دارند، با چالش هاي مقنعه رو به رو هستند، يعني از دوران کودکي تا همين حالا در هر سني که هستند، روزشان با موضوع حجاب و مقنعه به عنوان ابزاري براي حفظ حجاب عجين شده است؛ از رنگ، مدل و جنس پارچه آن تا گرفتن چند مقنعه يک شکل، شستن و اتو کردن چند روز يکبار يا هر روز آن در کنار لباس هاي ديگر.
بيشتر مقنعه هايي که ما استفاده مي کنيم، مشکي رنگ است، به خاطر همين هم با شست و شوي مکرر، رنگ آن به بوري مي زند. شما مي توانيد براي شست و شوي مقنعه مشکي از شوينده هاي مخصوص لباس مشکي استفاده کنيد. اين شوينده ها حاوي مواد نرم کننده هستند و لطافت مقنعه شما را باز مي گردانند. براي شست و شوي مقنعه هاي رنگي هم مي توانيد از پودر هاي صابون و شامپو استفاده کنيد. براي خشک کردن مقنعه، هيچ وقت آنها را جلوي آفتاب قرار ندهيد.
نحوه اتو کردن مقنعه
خيلي از شما مقنعه را به خاطر حفظ کردن خط اتو، از رو اتو مي کنيد. در صورتي که اين کار اشتباه است و با اين کار رنگ مقنعه به قرمزي مي زند. بهتر است هميشه مقنعه را پشت و رو و سپس اتو کنيد. براي اينکه خط اتوي مقنعه حفظ شود، مي توانيد از يک پارچه کمک بگيريد و پارچه را روي مقنعه پهن کرده و اتو بکشيد.
جنس مقنعه
مقنعه، جنس هاي مختلفي دارد و شامل مقنعه هاي نخي، پلاستيکي و کرپ است که ما توصيه مي کنيم جنس نخي را انتخاب کنيد، زيرا اين مقنعه به دليل جنسي که دارد، باعث تبادل هوا و حرارت مي شود و براي جلوگيري از ريرش مو هاي شما نيز مناسب است. مقنعه هاي پلاستيکي هم به خاطر اينکه سفت و صاف هستند، طرفداران مخصوص به خود را دارند و اما مقنعه هاي کرپ بيشتر مناسب معلمان و مديراني است که مي خواهند با جذبه ديده شوند.
راهنمای استفاده از صفحات نشریه مشعل
- بزرگنمایی یا کوچک نمایی تصاویر : Scroll (غلطک) ماوس
با امکان جابجایی پس از بزرگنمایی صفحات
- دسترسی به متن خبر: دابل کلیک روی تصاویر صفحات