خانه تکانی  و خطرهای ناشی از آن كه در  کمین  زنان است

شبنم اعماري: تميز کردن خانه، آن هم قبل از تعطيلات عيد يا ايام خاص، يکي از کارهايي است که زنان خانه دار ايراني در هيچ شرايطي، آن را فراموش نمي کنند. تمام خانم هاي خانه دار مي دانند که تميز کردن خانه اگر اصولي انجام نشود، مي تواند عوارض زيادي داشته باشد، عوارضي که تا پيش از اين تصور مي شد بيشتر به استخوان ها و اسکلت بدن وارد مي شود، در حالي که براساس تحقيقات ثابت شده که خطري جدي تر در کمين زناني است که بدون رعايت نکات ايمني دست به تميزکاري خانه مي زنند. استفاده نادرست از مواد شوينده نه تنها خطرهاي زيادي به دنبال دارد که سرطانزاست و مي تواند زنان را با مشکلات زيادي مواجه کند.

خطر با شوينده هاي شيميايي 

محققان دريافته اند که بسياري از محرک هاي بالقوه براي ريه ها در محصولات خانگي يافت مي شوند که از جمله آنها مي توان به سفيدکننده و آمونياک اشاره کرد.

استفاده از اسپري ها و مايعات تميزکننده، عوارض مخرب زيادي بر ريه ها دارد. استفاده از اين مواد در تميز کردن خانه عملکرد ريه را کاهش مي دهد و قرار گرفتن در معرض تميزکننده ها ممکن است ريسکي براي سلامت، آن هم با تاثير طولاني مدت باشد.

ارتباط مواد شوينده با آسيب هاي ريه

مطالعات نشان مي دهد، گردگيري منازل براي خانم ها به اندازه کشيدن يک پاکت سيگار در روز به ريه ها آسيب مي رساند. تحقيقات نشان داده، زناني که به صورت حرفه اي خانه را تميز مي کنند، کاهش سرعت در ظرفيت ريه دارند. بر همين اساس، محققان مي گويند اين کار ممکن است سلامت تنفسي زنان را به خطر بيندازد.

مواد شوينده و افزايش احتمال سرطان

اثرات مواد شوينده بر ريه ها مي تواند به آسيب راه هاي هوايي منجر شود. استفاده از آمونياک و سفيدکننده ها به راه تنفسي افراد آسيب مي رساند و باعث تغييرات در ريه مي شود.  قرار گرفتن در معرض سفيدکننده ها براي طولاني مدت علاوه بر مسموميت هاي شديد، به بروز آسم و ذات الريه، سوزش چشم، درد قفسه سينه و سوزش پوست منجر مي شود. استفاده از آمونياک هم باعث تحريک دستگاه تنفسي، پوست و چشم مي شود. کار کردن زياد با آمونياک براي بدن انسان مي تواند بسيار خطرناک باشد، چراکه با آسيب رساندن به شش ها احتمال مرگ افزايش مي ِيابد. به همين خاطر محققان پيشنهاد مي کنند زنان کمتر از سفيدکننده ها براي تميز کردن استفاده کنند، از آن جهت که مصرف مداوم آنها از عوامل ابتلا به سرطان ريه است. به گفته آنها، آب و دستمال هاي پارچه اي براي تميز کردن کافي است.  مقايسه دو قشر از زنان نشان داد، آنهايي که خانه را با مواد شوينده تميز مي کردند، نسبت به آن دسته اي که اين کار را انجام نمي دادند، بيشتر دچار آسم شده اند. ظهور مواد تميزکننده در ابتدا شايد بسيار شگفت انگيز بود، اما وقتي به تنفس ذرات کوچک از عوامل تميزکننده فکر مي کنيم، اصلا شگفت انگيز نخواهد بود، چراکه مي تواند به عنوان يک عامل خطرناک سلامتي زنان خانه دار را تهديد کند. محققان مي گويند کاهش ظرفيت ريه به اين دليل رخ مي دهد که مواد شيميايي پاک کننده ها باعث تحريک غشاي مخاطي مي شود که در طول زمان منجر به تغييرات مداوم راه هاي هوايي خواهد شد.

هرگز اين مواد را با هم ترکيب نکنيد

يکي از مواردي که خانم هاي خانه دار در تميزکاري بايد به آن توجه کنند، ترکيب نکردن مواد شوينده شيميايي است.  شايد ترکيب اين مواد به تميز شدن بيشتر منجر شود، اما خطر ناشي از آن جبران ناپذير خواهد بود. هرگز مواد سفيدکننده را با جوهرنمک و ديگر شوينده هاي شيميايي ترکيب نکنيد، چراکه اين کار، گاز خطرناکي توليد مي کند و باعث سوختگي راه هاي تنفسي، ريه ها و در برخي موارد هم منجر به مرگ مي شود.

آسيب هاي مواد شوينده بر چشم

استفاده از انواع شوينده هاي شيميايي علاوه بر موارد بالا مي تواند به چشم نيز آسيب برساند. اين مواد در صورت تماس با چشم به سرعت قرنيه را زخم مي کند و در موارد شديدتر نيز به سوراخ شدن کره چشم منجر مي شود. همچنين مواد شوينده باعث ايجاد زخم هاي شديد در پلک مي شود و چسبندگي هاي کره چشم و پلک را به دنبال خواهد داشت. آسيب ناشي از اين  مواد، ممکن است به حدي جدي باشد که بينايي به طور کامل به خطر بيفتد.

عبور مواد شوينده از ماسک هاي کاغذي

گاز بسياري از مواد شوينده شيميايي به راحتي از ماسک هاي کاغذي عبور مي کند و مي تواند مشکلات زيادي را براي زنان ايجاد کند. به همين دليل توصيه مي شود خانم هاي خانه دار هنگام استفاده از اين مواد نکاتي چون روشن کردن هواکش و باز کردن پنجره ها، استفاده نکردن از محلول هاي غليظ و بستن دستمال ضخيم مرطوب روي دهان و بيني را جدي بگيرند تا از بروز آلرژي ها و خطرهاي ناشي از آنها جلوگيري کنند. 

جایگزین های مناسب

رمز موفقيت خانم هاي خانه دار اين است که کاربردهاي مختلف مواد و وسايلي را که در خانه دارند، بدانند تا با بهره گيري از آنها بتوانند به سلامت خود در تميزکاري و خانه تکاني کمک کنند.

جوش شيرين

يکي از موادي که کاربردهاي زيادي دارد، جوش شيرين است، ماده اي که نه تنها در پخت و پز از آن استفاده مي شود، بلکه مي تواند جايگزين مناسبي براي مواد شوينده شيميايي در تميزکاري خانه باشد. جوش شيرين نام مستعار بي کربنات سديم است. ماده اي که نه تنها نسبت به شوينده هاي شيميايي بسيار بي خطر است، بلکه مي تواند سهم زيادي در تميزکاري خانه داشته باشد.  از کاربردهاي مهم جوش شيرين مي توان به پاک کنندگي لکه هاي چربي اشاره کرد. براي از بين لکه هاي چربي، روغن و هر لکه اي که پاک کردن آن دشوار است، مي توانيد نصف قاشق جوش شيرين را در يک ليتر آب حل کنيد، سپس آن را داخل اسپري بريزيد. اين محلول را روي لکه مورد نظرتان اسپري کنيد. 10 دقيقه بعد هم لکه را با دستمال نمدار پاک کنيد. اگر لکه روي زمين است، با تي آن را تميز کنيد.

 استفاده از يخ

چسب، آدامس  و مواد چسبناک روي صندلي، ميز، فرش، مبل و... را مي توان با استفاده از يخ از بين برد. براي اين کار کافي است يک تکه يخ را روي مکان مورد نظر بگذاريد. 5 دقيقه بعد ماده چسبنده جمع و به راحتي کنده مي شود.

 لکه بري با سرکه

با محلول سرکه مي توانيد لکه پرده، رومبلي، لباس و... را تميز کنيد. براي اين کار يک قاشق سرکه بدون بو را در يک ليتر آب بريزيد و خوب هم بزنيد. سپس داخل اسپري بريزيد و کمي از محلول را روي لکه اسپري کنيد. بخار اتو را 30 ثانيه روي ناحيه مدنظر بگيريد تا لکه از بين برود.

 

از هويج تا مغز گردو

کدبانوهاي هميشه در صحنه آشپزخانه همواره از آموزش ترفندهاي خانه داري استقبال مي کنند. از اين رو چند نکته مهم خانه داري را در ادامه برايتان آورده ايم که بسيار کاربردي هستند.

  اگر مي خواهيد هويج تازه بماند و پلاسيده نشود، هنگام گذاشتن هويج در يخچال، سر آن را ببريد. 

  براي ترد شدن گوشت، مي توانيد روي آن مخلوطي از سركه و روغن زيتون بماليد و بگذاريد دو ساعت بماند.

  اگر مي خواهيد هنگام پخت، طعم گوجه فرنگي حفظ شود، به اندازه نصف قاشق چايخوري به آن شكر اضافه كنيد.

  براي جدا کردن پوست گوجه فرنگي، آن را در آب جوش بيندازيد و پس از آن، در آب يخ غوطه ور كنيد. اگر قبل از اين كار با نوك چاقو شيارهايي روي پوست گوجه ايجاد كنيد، پوست به راحتي جدا خواهد شد.

  براي اينکه گل كلم هنگام پخت سفيد و درخشان شود، مي توانيد زمان پخت كمي شير به آن اضافه كنيد.

 با گذاشتن ساقه كرفس داخل كيسه نان، مي توانيد مدت بيشتري آن را تازه نگه داريد.

 اگر مي خواهيد موز زمان بيشتري باقي بماند، بايد آن را در فويل آلومينيومي بپيچيد و در يخچال بگذاريد.

 براي سالم خارج کردن مغز گردو، آن را يك شبانه روز در آب نمك خيس كنيد و سپس بشكنيد.

 

ريزه کاري هاي آشپزي

دانستن ريزه کاري هاي خانه داري مي تواند بسياري از مشکلات به وجود آمده را به سرعت حل کند. برخي نکات مهم آشپزي در ادامه مي آيد:

از بين بردن بوي سوختگي برنج

براي از بين بردن بوي سوختگي برنج که بسياري از خانم ها تجربه اش را دارند، مي توانيد از يک تکه نان استفاده کنيد. اگر برنج ته گرفت، يک تکه نان را روي آن بگذاريد و موقع کشيدن نان را برداريد. با اين کار بوي سوختگي برنج را به کلي از بين مي بريد.

روش دوم هم استفاده از يک پياز است. قرار دادن يک عدد پياز پوست کنده در داخل برنج، بوي سوختگي آن را از بين مي برد.

از بين بردن بي نمکي برنج

گاهي پيش مي آيد که يادمان مي رود به برنج نمک بزنيم، اگر اين اتفاق افتاد، مي توانيد زمان کشيدن برنج مقداري نمک را با کمي آب و روغن مخلوط کنيد و روي برنج بريزيد. با اين کار بي نمکي برنج از بين مي رود.

 توجه داشته باشيد که نمک را مستقيم در روغن نريزيد، چراکه نمک در روغن حل نمي شود.

از بين بردن بوي نامطبوع برنج

اگر به هر دليلي برنج خشک شما بوي نامطبوع مي دهد، آن را روي يک سطح و در سايه پهن کنيد. تا بوي بد برنج از بين برود.    برنج را هرگز جلوي نور آفتاب قرار ندهيد، چراکه باعث خرد شدن آن مي شود و هنگام پخت حالت خود را از دست مي دهد.

جلوگيري از رشد حشرات برنج

براي جلوگيري از رشد حشرات در برنج مي توانيد از پودر نعناي خشک استفاده کنيد. براي هر يک کيلوگرم برنج خام، پنج گرم پودر نعناي خشک را در کيسه نازک بريزيد و به برنج اضافه کنيد. اين کار از رشد حشرات در برنج جلوگيري مي کند.