انتقال خودروی شخصی وزير شهيد نفت به موزه پمپ بنزين دروازه دولت

خودروي شخصي محمدجواد تندگويان، وزير شهيد نفت و دومين وزير نفت تاريخ ايران، به موزه پمپ بنزين دروازه دولت انتقال يافت تا پس از مرمت، در معرض بازديد عموم قرار گيرد.

خودروي پژوي مدل سال 1975 ميلادي كه پس از اسارت شهيد محمدجواد تندگويان به دست نيروهاي بعثي، در شركت ملي نفت نگهداري مي شد، به موزه پمپ بنزين دروازه دولت تهران انتقال يافت.

به گفته مسئول امور اشيا ي موزه هاي صنعت نفت، اين خودرو تا سال 88 در زيرزمين ساختمان مركزي ششم نفت در خيابان حافظ نگهداري مي شد و پس از آن به سوله اي در اسكله آبادان، زير نظر ستاد حفظ آثار و نشر ارزش هاي دفاع مقدس صنعت نفت انتقال يافت. فهيمه محبي مي افزايد: با راه اندازي موزه هاي نفت و پس از آنكه خودروي شهيد تندگويان به موزه در دست احداث پمپ بنزين دروازه دولت منتقل شد تا پس از مرمت در معرض ديد بازديدكنندگان قرار گيرد.

محمدجواد تندگويان كه در كابينه شهيد رجايي، سمت وزير نفت را عهده دار بود، در آبان سال 59 در حالي كه براي بازديد از پالايشگاه آبادان، عازم جنوب شده بود، در مسير اهواز به آبادان به اسارت نيروهاي عراقي درآمد و پس از سال ها تحمل اسارت و شكنجه، به شهادت رسيد.  پيكر وي در 29 آذر سال 70 به وطن بازگشت.

پمپ بنزين دروازه دولت يا جايگاه شماره 6 تهران در خيابان سعدي، يكي از قديمي ترين جايگاه هاي عرضه سوخت، از معدود جايگاه هايي است كه بناي اصلي آن همچنان پابرجا مانده و به همين دليل براي تبديل شدن به موزه نفت در نظر گرفته شده است.

اين موزه كه هم اكنون آخرين مراحل مرمت را پشت سر مي گذارد، به زودي، به روي عموم گشوده خواهد شد.

 

انتقال اسناد خطوط لوله و مخابرات و انتقال گاز اصفهان
به موزه هاي نفت

مسؤولان مركز اسناد موزه هاي نفت، ضمن بازديد از شركت خطوط لوله و مخابرات و شركت گاز استان اصفهان، به تشريح وظايف مديريت موزه ها و مركز اسناد و بررسي چگونگي انتقال پرونده هاي راكد پرسنلي، قراردادها و مكاتبات عمومي اين دو شركت به مركز اسناد موزه هاي نفت پرداختند.

رييس و كارشناس مركز اسناد موزه هاي نفت، در بازديد از شركت خطوط لوله و مخابرات استان اصفهان جلساتي را با مسؤولان روابط عمومي، مدير و كارشناسان منابع انساني اين شركت برگزاركردند.

در اين جلسات، موضوع انتقال پرونده هاي راكد پرسنلي و مكاتبات عمومي شركت خطوط لوله و مخابرات، به مديريت موزه ها و مركز اسناد از طريق هماهنگي با مديرعامل شركت خطوط لوله مورد بررسي قرار گرفت.

از جمله اسناد مطرح شده در اين نشست ها، عبارت بودند از: چهار عدد آلبوم آرشيوي محتوي عكس هاي قديمي منطقه اصفهان كه پس از انتقال به مركز اسناد، فايل رقمي (ديجيتال) از آنها تهيه خواهد شد، فايل رقمي عكس هاي پيشكسوتان كه امكان دسترسي به اصل آن عكس ها وجود ندارد به همراه شناسنامه و زيرنويس عكس ها، پاره اي از فايل هاي ويديويي مربوط به ايستگاه مخابراتي «رپيتر هفت» و مانند آن كه داراي ارزش آرشيوي و نگهداري است، يك قطعه كارت شناسايي مربوط به پيشكسوت تيمور ميلاسي، فايل 23 شماره ماهنامه پيك مارون- اصفهان كه داراي مطالب تازه و عكس هاي كم نظير است و اطلاعات متفرقه از منطقه اصفهان، از زمان راه اندازي شركت خطوط لوله و مخابرات.

شركت خطوط لوله و مخابرات نفت، سال 59 تاسيس شد و بخش هاي مختلف آن بتدريج شكل گرفت.

 

بازديد از شركت گاز

 استان  اصفهان

همچنين در جلسات مشترك رييس و كارشناس مركز اسناد موزه هاي نفت با رييس روابط عمومي و رييس امور اداري شركت گاز استان اصفهان، امكان انتقال مكاتبات عمومي و پرونده هاي راكد كارگري و كارمندي اين شركت به موزه هاي نفت، مورد بررسي قرار گرفت.

در اين نشست ها مقرر شد، تمامي پرونده هاي راكد پرسنلي، قراردادها و مكاتبات عمومي مربوط به قبل از سال 65 اين شركت، تهيه و پس از انجام هماهنگي هاي لازم با مديرعامل شركت گاز در تهران، به مديريت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت انتقال داده شود.

اين اسناد، سندهاي غيرمتني واحد روابط عمومي را نيز شامل مي شود كه عبارتند از: حجم قابل توجهي از فيلم ها، عكس ها و نوارهاي ويديويي همراه با فايل اين نوارها كه پس از مكاتبه دو طرف با روابط عمومي شركت گاز در تهران به مركز اسناد فرستاده خواهند شد.

مسؤولان اسناد موزه هاي نفت همچنين از بايگاني امور اداري شركت گاز استان اصفهان، شامل مكاتبات عمومي و پرونده هاي راكد كارگري و كارمندي بازديد و يك مجلد از جزوه تنظيمي كميسيون ارزشيابي اسناد شركت اين استان را از بايگاني مجموعه دريافت کردند.

رييس و كارشناس مركز اسناد موزه هاي نفت همچنين از منطقه2 عمليات انتقال گاز در كوشك و كرسنگ بازديد داشتند.

 

شناسایی بقایای مدل مینیاتوری پالایشگاه آبادان  در «موزه کارآموزان»

بقاياي مدل مينياتوري پالايشگاه آبادان متعلق به دهه 10 خورشيدي، در محوطه «موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان» شناسايي شد.

مجموعه مدل مينياتوري پالايشگاه آبادان در سال 13 خورشيدي (1934 ميلادي) يک سال پس از راه اندازي آموزشگاه فني حرفه اي كه اكنون به موزه كارآموزان تبديل شده، در حياط اين آموزشگاه ساخته شد.

ساخت اين مدل مينياتوري كه بر اساس سياست آموزشي شرکت نفت ايران و انگليس برپا شده بود، حدود يک سال به طول انجاميد و از اين ساختار براي آموزش و نشان دادن فرايند پالايش به کارآموزان استفاده شد. در نقشه سال 1944 ميلادي مي توان تصويري از پلان اين مجموعه را در حياط آموزشگاه مشاهده کرد.

مجموعه مدل مينياتوري پالايشگاه در حدود 40 متر طول داشته و به نظر مي رسد از مجموع چند مخزن ابتدايي، بويلر، برج تقطير و برج خنک کننده تشکيل شده است.

اين مجموعه در اواخر دهه 20 شمسي به دلايل نامعلومي جمع آوري شد و هم اکنون قسمتي از پايه آجري يکي از مخازن آن در حياط موزه باقي مانده است.

شناسنامه نمونه آجر موجود در پايه آجري با نوشته DYKEHEAD BONNY BRIDGE   از نوع آجر نسوز صنعتي ساخت کشور اسکاتلند بوده که از اين مدل بين سال هاي 1920 تا 1960 توليد مي شده است.

اين بقايا همزمان با خاکبرداري کف محوطه و در زمان مرمت موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان شناسايي شد و با بررسي هاي به عمل آمده و با توجه به قدمت تاريخي آن، بدون کوچکترين آسيبي حفظ شده و به نمايش درآمده است.

آموزشگاه فني و حرفه اي آبادان در سال 12 خورشيدي (1933 ميلادي) تاسيس شد و ساختمان اين آموزشگاه پس از مرمت، بازسازي و بازيابي اسناد مربوط به آن، به عنوان دومين موزه صنعت نفت کشور در دي امسال گشايش يافت.

 

با همكاري كانون بازنشستگان استان فارس انجام شد

اهدای يادگارهای پيشكسوتان شيرازی  به موزه نفت

تعدادي از بازنشستگان و پيشكسوتان صنعت نفت در شيراز، يادگاري هاي دوران خدمت خود را به مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت اهدا كردند.

كانون بازنشستگان صنعت نفت استان فارس در تداوم همكاري هاي خود با مديريت موزه ها و مركز اسناد صنعت نفت، هدايايي را از سوي بازنشستگان و پيشكسوتان صنعت نفت در اين استان، به دفتر موزه هاي نفت ارسال كرد.

از جمله موارد اهدايي عبارت است از: عينك ايمني كارگاهي، قفل آويز، قفل در چرمي، نشانگر فشار روغن، گواهي دوره شبانه آموزش زبان انگليسي در شركت نفت در سال 46 و كپي گواهينامه شركت در دوره هاي آموزشي در خارج از كشور و ... كه از سوي جعفرقلي قهرماني، كارمند بازنشسته نفت، اهدا شده است. قهرماني متولد سال 19 است كه از سال 42 تا سال 79 به مدت 37 سال در صنعت نفت خدمت كرده است.

علي اكبر صالحي، ديگر پيشكسوت نفتي است كه يك برگ از نشريه «مشعل» آبادان متعلق به سال 34 را به موزه نفت اهدا كرده است. در اين صفحه از مشعل، خبر فوت پدر آقاي صالحي كه وي نيز از كارمندان شركت ملي نفت بوده، درج شده است. صالحي متولد سال 28، از سال 52 تا سال 88 در پالايشگاه آبادان مشغول خدمت بوده است.

قفل شب بند كه فاقد كليد بوده و فقط با چرخاندن دكمه روي آن باز و بسته مي شود، از ديگر اشياي اهدايي است كه از سوي علي بيجاري جزيره، متولد سال 32 و از كارمندان نفت فلات قاره در جزيره سيري، به موزه نفت اهدا شده است.

مختار سلامي، متولد سال 11 نيز يك جلد كتابچه انگليسي مربوط به شركت نفت اسكو و يك دستگاه ماشين حساب قديمي را به موزه نفت اهدا كرده است. سلامي از سال 22 در نفت مشغول به كار شده و در سال 59، پس از 37 سال خدمت به افتخار بازنشستگي نايل آمده است.

 

گردهمايي پيشكسوتان كارآموز سال 47

ديدارهايی كه بعد از نيم قرن تازه شد

كارآموزان ورودي سال 1347 آموزشگاه فني حرفه اي آبادان در يك گردهمايي در محل اين آموزشگاه كه اكنون به «موزه كارآموزان صنعت نفت» تبديل شده است، شركت كردند. 34 نفر از پيشكسوتان و پدران صنعت نفت آبادان كه 50 سال قبل در سنين 13 و 14 سالگي، تحصيل در آموزشگاه فني حرفه اي اين شهر را آغاز كرده بودند، در يك گردهمايي خاطره انگيز، يادها و خاطرات روزگار گذشته را گرامي داشتند. اول مهر سال 47، روزي بود كه اين كارآموزان، با ورود به آموزشگاه فني حرفه اي آبادان، آموزش در صنعت نفت را آغاز كردند تا چرخ هاي اين صنعت را در آينده بچرخانند و پس از خود، آن را به نسل هاي ديگري كه از راه مي رسند، بسپارند. در ابتداي اين مراسم كه تعدادي از كارآموزان ورودي سال هاي 48 و 49 نيز به عنوان مهمان حضور داشتند، نصرالله تيرانداز، پيشكسوت هنرمند و از كارآموزان آموزشگاه، تابلوي آبرنگي را كه بر اساس تصويري از اين آموزشگاه در دهه 40، نقاشي شده بود، به همراه سرديس شهيد جمشيد پرچي زاده، به موزه كارآموزان اهدا كرد. پرچي زاده، اولين شهيد آبادان در دوران دفاع مقدس، كارمند پالايشگاه آبادان و از كارآموزان آموزشگاه حرفه اي، ورودي سال  47 بود كه يادبودي نمادين از اين شهيد در ورودي موزه كارآموزان به چشم مي خورد. در ادامه اين برنامه، پيشكسوتان از بخش هاي مختلف موزه كارآموزان و اتاق هاي پنج گانه اين موزه كه به مرور رويدادهاي مهم تاريخ نفت در آبادان، ايران و جهان مي پردازد، بازديد کردند و به ذكر خاطرات گذشته پرداختند. پيشكسوتان حاضر همچنين بر ضرورت تدريس مهارت هاي پايه به نسل هاي تازه در صنعت نفت و رفتار بر اساس نظم و از خودگذشتگي تاكيد كردند. امين زاده درويش، رييس موزه كارآموزان صنعت نفت آبادان، حال و هواي اين گردهمايي را صميمانه و گرم توصيف کرد و افزود: «شور، شوق و عشق پيشکسوتان به صنعت نفت و حفظ يادگارهاي آن، وصف ناشدني بود. آنها پس از گذشت سال ها، به روزگار پرشور نوجواني بازگشتند تا از گذشته بگويند و به نسل آينده اميد دهند!» اجراي برنامه خيام خواني از سوي كارآموزان ديروز آموزشگاه فني حرفه اي آبادان و برگزاري يك مسابقه فوتبال گل كوچك نمادين ميان تيم هاي برق و مكانيك، از ديگر برنامه هاي اين گردهمايي بود. «موزه كارآموزان صنعت نفت آبادان» كه 25 دي امسال گشايش يافت، دومين موزه از طرح موزه هاي صنعت نفت است كه در آبادان، راه اندازي مي شود و اشيا و اسنادي از آموزشگاه فني حرفه اي و تاريخ صنعت نفت كشور در آن به نمايش گذاشته شده است.