آماده سازي براي کمک به مردم

کنار زمين، پسري حدود 10 ساله ايستاده و با اشتياق، اعضاي تيم خود را تشويق مي کند. به سمت او مي روم. خود را محمدرضا چاله چاله، فرزند يکي از اعضاي تيم پالايش نفت کرمانشاه معرفي مي کند و مي گويد: «براي ديدن مسابقه پدرم و همگروه هاي او آمده ام. اين مسابقات خيلي جذاب است و اين تمرين ها نوعي آماده سازي براي کمک به مردم است. آتش نشاني، يکي از سخت ترين کارهاي دنياست؛ چون آنها آتش هاي بزرگ را خاموش مي کنند و جان مردم را نجات مي دهند.»

کاهش وزن 8 کيلويي

در ادامه با عبدالله بهرامي، عضو تيم خطوط لوله و مخابرات منطقه فارس هم صحبت مي شوم. او در مورد برخي کمبودها و مشکلات در کارش مي گويد: «تعداد نيروها کم است و اين باعث شده تا مرخصي زيادي نداشته باشيم. حقوق مان نيز پايين است. براي آماده سازي حضور در اين دوره از رقابت ها، 8 کيلو وزن کم کردم تا بتوانم شرايط بدني خود را در وضعيت خوبي قرار دهم و در کنار کار، تمرين هاي خود را انجام دادم.»

انتخاب بر اساس تجربه

رضا تاج بخش، مربي تيم (الف) شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز مي گويد: «اين مسابقات از نظر هماهنگي ميان اعضاي تيم آتش نشاني و بالا بردن آمادگي جسماني بسيار مهم است؛ هرچه اين ارزيابي ها بيشتر شود، مي توانيم در مسير بالا بردن آمادگي جسماني و ... گام هاي بلندي برداريم.» به گفته او شرکت ملي پخش داراي 37 منطقه عملياتي است و برخلاف شرکت هاي پالايشي، به صورت منسجم در يک واحد عملياتي کار نمي کند. اين نفرات در سراسر کشور بعد از پذيرفته شدن در مسابقات انتخابي و براساس تجاربشان، برگزيده مي شوند.

مرور تجربه در ارزيابي

«ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان از سه ماه پيش به تمام پالايشگاه ها اطلاع داده شد و کارمان را از همان روزهاي اول شروع کرديم و حدود دو ماه تمرين هاي سخت و فشرده در برف و باران داشتيم.» اين بخشي از صحبت هاي محسن عنايتي، افسر آتش نشان پالايش نفت شيراز است.  به گفته او، هدف از حضور در اين ارزيابي مرور تجربه و تبادل نظر است تا از اين طريق نقاط ضعف و قدرتشان را پيدا کنند و بتوانند تجربيات خود را به ساير کارکنان پالايشگاه انتقال دهند.

انتخاب اعضاي تيم از ميان 13 نفر

کاظم جوزاني، مربي تيم پالايش نفت بندرعباس که از مربيان پالايشگاه ها جوان تر است، مي گويد: «تمرين ها را با 13 – 12 نفر شروع کرديم و از اين تعداد شش نفر براي حضور در ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان انتخاب شدند و ميانگين سني اعضاي گروه نيز 28 تا 29 سال است.»

تمرين هاي کم به دليل سرما

حسين باباخاني، بازيکن تيم پالايش نفت شازند نيز مي گويد: «فرصت کمي براي تمرين داشتيم و با توجه به سرمايي که در اراک وجود داشت، يک ماه بيشتر نتوانستيم تمرين داشته باشيم، آن هم در سالني بود که نمي توانستيم تمرين هاي آتش نشاني را انجام دهيم.»  او شغل آتش نشاني را از نظر جسمي و روحي طاقت فرسا و استرس زا مي داند. کساني که وارد اين حرفه مي شوند، در برابر خانواده خود و جامعه مسؤول هستند. خانواده هاي آنها نيز صبر و تحمل بالايي دارند.»

تيم ما جوان است

در ادامه با محمد جعفري، سرپرست اداره آتش نشاني پالايشگاه ستاره خليج فارس هم صحبت مي شوم، مي گويد: «اعضاي تيم ما جوان هستند و بين 22 تا 27 سال سن دارند و اولين دوره است که در اين ارزيابي شرکت مي کنيم. حدود دو ماه تمرين سخت و فشرده داشتيم و براي کسب تجربه آمده ايم.»

 قدرت و سرعت در آيتم ترکيبي

آيتم ترکيبي آتش نشاني و امداد و نجات در حال برگزاري  است. شهرام چمني، آتش نشان پالايش نفت آبادان که در اين آيتم شرکت دارد، مي گويد: «براي نخستين بار است که امسال آيتم ترکيبي آتش نشاني و امداد و نجات برگزار مي شود که از مزيت هاي آن مي توان به قدرتي و سرعتي بودن اين آيتم اشاره کرد. آتش نشانان زمان مواجه شدن با شرايط سخت، بايد قواي جسمي و ذهني خود را افزايش دهند.»

يک هفته تمرين به دليل اقماري بودن

ارزيابي به ساعت هاي پاياني خود نزديک مي شود و اعتراض تيم ها بر سر اينکه شايد مقامي بياورند، با هيات داوران و کميته فني بيشتر مي شود و تنها با جمله «تمام مراحل بر اساس آيتم هاي از پيش تعيين شده پيش مي رود»، مواجه مي شوند. کاوه يزدان فر، مربي پالايش نفت لاوان مي گويد: «کارکنان اين شرکت به دليل طرح اقماري، 14 روز در منطقه حضور دارند و از اين طريق حتي فرصت تمرين پيدا نمي کنند. يک هفته، حداکثر زماني بود که توانستيم تمرين کنيم و آن هم در زمان استراحت بود.» او با انتقاد از اين ارزيابي مي گويد: «قوانين، زمان مسابقات تغيير مي کند و شاهد اجراي خلاف دستورعملي که صادر و ابلاغ مي شود، هستيم. به عنوان مثال گفته مي شود بايد از چکمه هاي آتش نشاني و حريق استفاده کنيم؛ اما حين مسابقه مي بينيم که يکسري کفش هاي باغباني به پا کرده اند و تنها «وزن» ملاک ارزيابي قرار گرفته است.»

اخلاق سرلوحه کار تيم ها بود

از اميد وطن خواه، رييس ايمني و آتش نشاني و سرپرست چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران در زمينه روند اين دوره از ارزيابي سوال مي کنم که در پاسخ مي گويد: «در اين دوره 150 نفر در قالب 13 تيم حضور دارند که از اين تعداد 10 تيم از شرکت هاي پالايش نفت، يک تيم از خطوط لوله و مخابرات ايران و دو تيم از شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران حضور داشتند که در مدت سه روز به رقابت پرداختند.» او يکي از تفاوت هاي اين دوره را نسبت به سال هاي گذشته، در نظر گرفتن آيتم ترکيبي آتش نشاني و امداد و نجات بيان کرد.  به گفته وطن خواه، در اين دوره از المپياد، با رضايت شرکت کنندگان و برگزارکنندگان (کميته داوري، کميته فني و سرپرستان) رو به رو بوديم که اخلاق را سرلوحه کار خود قرار داده بودند. مصداق اين امر عدم تخلف در اين دوره بود؛ زيرا در گذشته تخلف در وزن لباس هاي آتش نشاني و استفاده از قسمت هاي مختلف بجز آتش نشاني را داشتيم که در اين ارزيابي، رفع شده است. سرپرست چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران خاطرنشان مي کند : «اين مسابقات در سطح بين المللي انجام مي شود و چند سال است که هماهنگي هاي لازم را انجام مي دهيم تا در سطح بين المللي شرکت کنيم و چيدمان آن نيز از برترين هاي اين ارزيابي ها خواهد بود. درحال رايزني با وزير نفت هستيم تا مجوز منابع مالي را براي شرکت در مسابقات جهاني سال آينده اخذ کنيم.»

تمرين ها در طول سال ادامه داشته باشد

در پايان محمد عمادي، سرداور چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران نيز مي گويد: «در گذشته اختلاف رکورد تيم اول با تيم آخر خيلي زياد بود؛ اما اکنون اختلاف ها خيلي کم شده و تيم ها با وضعيت خوبي مي آيند. پيش بيني مي کنم در سال هاي آينده، اين روند ادامه يابد.» او به تيم ها توصيه مي کند که اين آمادگي ها تنها مختص به حضور در اين ارزيابي نباشد و در طي سال نيز به تمرين هاي خود ادامه دهند تا بتوانند هر زمان اعلام شد، با تمام قدرت حضور يابند. با اين روش، مصدوميت کمتري را شاهد خواهيم بود.

هدف؛ انتقال تجربه

بعد از گذراندن آيتم هاي در نظر گرفته شده در چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي ايران، آيين اختتاميه برگزار شد و در آن برترين ها معرفي شدند.

 در اين آيين هاشم نامور، مديرعامل شرکت پالايش نفت بندرعباس مي گويد: «بايد متناسب با پيشرفت تکنولوژي نيروي انساني نيز به لحاظ مهارت، توانايي و تجهيزات خود را در بالاترين سطح آمادگي نگه دارد و برگزاري اين رقابت ها مي تواند به اين هدف کمک کند.»

به گفته او برگزاري اين رقابت ها در مفهوم واقعي به معناي رقابت با يکديگر نيست؛ بلکه هدف انتقال تجربه، انگيزه براي پيشرفت و حفظ آمادگي و همچنين ايجاد رفاقت و دوستي در بين همکاران همه پالايشگاه هاست.

مسابقات ورزشي هدف نيست

 در ادامه نيز محمد پورراکي، سرپرست اچ اس اي شرکت ملي پالايش و پخش فراورده هاي نفتي مي گويد: «در ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان، ميزان آمادگي و توانمندي آتش نشانان براي مقابله با شرايط بحراني و اضطراري ارزيابي و سنجيده و رقابت ها در قالب ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان برگزار شد.»

به گفته او در اين ارزيابي سعي شده هم جايگاه آتش نشان در صنعت نفت حفظ شود و هم ارتقاي سطح آمادگي براي يک آتش نشان در اولويت قرار گيرد.

پورراکي با اشاره به تغيير نام اين رقابت ها از المپياد به ارزيابي تمرين ها مي گويد: «ماهيت اين رقابت ها ارزيابي و سنجش آمادگي آتش نشانان صنعت نفت است و برگزاري رقابت ها به شکل مسابقات ورزشي مطرح نيست.»

اعلام نتايج

در پايان اين دوره از رقابت ها، تيم هاي آتش نشاني شرکت پالايش نفت تهران، شرکت نفت ستاره خليج فارس و شرکت پالايش نفت بندرعباس به ترتيب عنوان هاي اول تا سوم را از آن خود کردند. ضمن آنکه تيم شرکت پالايش نفت آبادان نيز به عنوان تيم اخلاق چهارمين دوره ارزيابي تمرين هاي عملياتي- تخصصي آتش نشانان شرکت ملي پالايش و پخش معرفي شد.