مروری کوتاه بر تله کابین های فعال مناطق گردشگری ایران 

لذت سفر میان آسمان و زمین

شبنم اعماري- واژه تله کابين ريشه فرانسوي دارد و اولين تله کابين در فرانسه ساخته شده است. تله کابين، وسيله اي شبيه به بالابر يا آسانسور هوايي است که بيشتر در مناطق کوهستاني براي جابه جايي گردشگران ، ورزشکاران يا حتي حمل بار کاربرد دارد. اتاقک يا کابين ها را حلقه هاي طولاني کابل فولادي به وسيله دکل هايي که در ميان اين ايستگاه به عنوان نگهدارنده هستند، جا به جا مي کنند و در هر ايستگاه مسافرانش پياده مي شوند. بيشتر کاربرد تله کابين ها در ايران و ساير نقاط دنيا، در مدل هاي مختلف و موقعيت هاي جغرافيايي متفاوت؛ جذب گردشگر است و در بسياري از نقاط داخل و خارج کشورمان، خود تله کابين به عنوان يک جاذبه گردشگري محسوب مي شود.

تله کابين هايي که در کشورمان فعال هستند، به نسبت سال احداث، مدت استفاده و استهلاک و به روز بودن تجهيزات تفاوت هاي زيادي دارند و برخي از آنها چند دهه است که فعاليت دارند و در اين سال ها حوادث ناگواري را هم رقم زده اند؛ وضعيتي که طي چند سال اخير در حال اصلاح است و برخي مراکز تفريحي و گردشگري با ايجاد خطوط جديد و به روز تله کابين در رقابت براي جذب مشتري هاي بيشتر هستند. در حال حاضر، تله کابين نمک آبرود، لاهيجان، صفه اصفهان، بام سبز رامسر، توچال، گنج نامه در همدان، عون بن علي در تبريز و تله کابين حيران در آستارا فعال هستند؛ اما در همه اين مجموعه هاي تفريحي، نياز به تقويت ناوگان و به روز شدن استانداردها با استانداردهاي روز دنيا ضروري است.

  تله کابین توچال - تهران

تله کابین توچال با طولی حدود ۷هزار و ۵۰۰ متر، یکی از طولانی ترین خط تله کابین به هم پیوسته است که در پایان خیابان ولنجک و در ۳ کیلومتری میدان تجریش در منطقه شمیرانات واقع شده است. پروژه ساخت آن با همکاری شرکت فرانسوی «پوما» و شرکت اتریشی «دوپل مایر» در سال ۱۳۵۳ هجری شمسی آغاز شد و در سال ۱۳۵۷ به پایان رسید. این تله کابین دارای سه خط اصلی  سه خط تله سی یژ و یک خط تله اسکی است.

تله کابین صفه - اصفهان

تله کابین صفه در ۲ خط طراحی شده است. خط اول آن از بزرگراه شهدای صفه تا گردنه باد با طول هزار و 850 متر و ۵۰ کابین ۴ نفره امتداد می یابد که امکان بازدید از بام اصفهان را برای بازدیدکنندگان فراهم می آورد. مناظر کوه صفه نظیر قلعه شاه دژ، دیدنی های اطراف شهر و تنگه گردنه باد از جاذبه های طبیعی این مسیر به شمار می رود و خط دوم آن از گردنه باد به سمت قله شاه دژ با طول ۶۵۰ متر و ۶ پایه میانی است.

تله کابین نمک آبرود 

این تله کابین که در جنوب شرقی شهرک نمک آبرود واقع شده، امکان صعود به بالای قله زیبای مدوبن را فراهم می کند. قله مدوبن، با داشتن امکانات پذیرایی از مسافران و همچنین اختلاف دمای حدود ۱۰ درجه سانتیگراد نسبت به پای کوه در ماه های گرم سال، فضای دلنشین و خاطره انگیزی را برای گردشگران ایجاد خواهد کرد. این تله کابین دارای ۴۲ کابین ۴ نفره است که با سرعت ۳ متر بر ثانیه مسیر ۲۱۰۰ متری را کمتر از ۱۵ دقیقه طی می کند. ارتفاع دکل تله کابین بین ۴ تا ۵۰ متر متغیر است. متوسط جابه جایی مسافران در طول سال با توجه به موقعیت جغرافیایی و اقلیمی منطقه و همچنین ایام تعطیل سال متفاوت است.

تله کابین گنج نامه -همدان 

تله کابین گنج نامه در انتهای دره سرسبز عباس آباد در ۵ کیلومتری شهر همدان و در مجاورت کتیبه های تاریخی و آبشار زیبای گنج نامه واقع شده است. طول خط این تله کابین هزار و 680 متر و اختلاف ارتفاع آن ۸۰۰ متر است و به سمت منطقه میدان میشان؛ یکی از ارتفاعات سرسبز کوه الوند امتداد دارد. آب و هوای مطبوع کوهستان، دره زیبای الوند و چشم انداز بی نظیر دشت میشان سبب شده گردشگران زیادی از نقاط مختلف کشور و حتی جهان، به این منطقه مراجعه کنند. این مجموعه عظیم، تمامی امکانات مورد نیاز یک گردشگر اعم از تفریحی، ورزشی، اقامتی و آموزشی را فراهم  می کند.

تله کابین شهر سبز رامسر 

خط تله کابین رامسر از ساحل مجموعه شروع و با امکان جابه جایی چهارهزار نفر در روز به ایستگاه دوم که در قله زیبا و همیشه سبز ایلمیلی قرار گرفته، ختم می شود. این تله کابین در ارتفاع ۷۰۰ متری از سطح دریا به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه این امکان را به گردشگران می دهد تا ضمن دیدن جزر و مد، جنگل و شهرهای زیبا و ساحلی خزر را هم مشاهده کنند.

تله کابین حیران -آستارا

تله کابین حیران از نظر تکنولوژی ساخت جزو پیشرفته ترین و ایمن ترین دستگاه های موجود در اروپا است که از کشور اتریش و شرکت Domppelmayer خريداري شده و از سازندگان بنام و برتر تله کابين در جهان است. طول مسير تله کابين حيران هزار و 752 متر، ارتفاع ايستگاه بالا از سطح دريا هزار و 720 متر اختلاف ارتفاع بين دو ايستگاه حدود 500 متر و ظرفيت جابه جايي در يک ساعت هزار و 350 نفر است. اين مسير 33 کابين با ظرفيت 6 نفر دارد.

امکانات جانبی جذاب تر

معمولا یا با تله کابین به محدوده های گردشگری همراه با امکانات متفاوت از سایر نقاط می رسید یا در مبدا و مقصد مسیر تله کابین انواع مجتمع ها، خانه ها  ویلاهای اقامتی ، رستوران ها و مراکز خرید و ورزش و بازی پیش بینی شده اند که در هر فصل، متناسب با آن شرایط امکانات قابل دسترسی هستند. به عنوان نمونه برف بازی، اسکی، پینت بال، تیراندازی با کمان، تنیس و بانجی جامپینگ در کنار رستوران و هتل برای اقامت در تله کابین توچال پیش بینی شده و گردشگران مجموعه ای از شرایط تفریحی را در اختیار دارند.

 فراموش نکنید 

بیشتر این مجموعه های تفریحی که تله کابین ها هم معمولا بخشی از آنها هستند ، از سوی بخش خصوصی احداث می شوند و به بهره برداری می رسند، به همین دلیل قیمت ها و برنامه فعالیت شان ممکن است متفاوت از سایر مراکز تفریحی و گردشگری باشد. پس حتما قبل از عزیمت به این محل ها، از طریق شبکه های اجتماعی این مجموعه های تفریحی یا شماره های تماس آنها، از آخرین برنامه فعالیت شان اطلاع کسب کنید.

تله کابین عینالی - (تبریز)

تله کابین عون بن علی یا عینالی، بخشی از پروژه تفرجگاه عون بن علی و پارک طبیعت است. عملیات اجرایی آن، در ارتفاعات شمالی تبریز و در کوه عون بن علی با تفاهم نامه ای که بین ایران و اتاق بازرگانی اسکاندیناوی سوئد منعقد شد، در سه فاز در دست اجراست که فاز اول آن با اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریال و به مدت ۹ ماه به اجرا درآمد و در دی ماه 89 به بهره برداری رسید. در این فاز مسیر از دامنه کوه آغاز می شود و در ارتفاعات عون بن علی به پایان می رسد. این مسیر ظرفیت انتقال یک هزار نفر در ساعت را دارد و با حرکت تله کابین از دکل دوم به سوم، مسافران با عبور از صخره ها، دید کاملی از شهر دارند.