وزير نفت:

فقط در برابر ملت ایران تعظیم می کنم

مشعل    سالن شهيد بهشتي وزارت نفت  روز سه شنبه (16 بهمن)  همزمان با چهلمين سالگرد پيروزي انقلاب اسلامي ايران در حالي ميزبان اهالي رسانه براي نشست وزير نفت بود که بندهاي مختلف نامه 72 نماينده مجلس، عمده زمان پرسش خبرنگاران از وزير را به خود اختصاص داد و البته با تکذيب ادعاهاي طرح شده، همراه بود. مهندس بيژن زنگنه هم با استقبال از اين قبيل نامه ها گلايه خود را از افرادي دانست که به نمايندگان اطلاعات غلط مي دهند و گفت در نامه اي به رئيس جمهوري از وي خواسته است که بندهاي نامه نمايندگان مجلس به سران سه قوه درنشست سران قوا با حضور من و نمايندگان مجلس بررسي و قضاوت شود. نکته جالب توجه در سخنان وزير نفت آنکه اعلام کرد: تعداد زيادي از 72 نماينده اي که نامه اخير را نوشتند از طريق تلفن و پيامک ضمن عذرخواهي اعلام کردند به هيچ وجه در جريان جزئيات نامه نبوده و نامه را نخوانده اند، يا گمان کردند نامه براي قدرداني از وزارت نفت تنظيم شده است.  زنگنه در بخشي از سخنان خود در نشست با خبرنگاران گفت: در تاريخ اين انقلاب، هيچ وقت اين همه فشار به ما وارد نشده بود که اکنون مي شود. سخت است، خطير است، اما ما با اميد، قدرت و مقاومت از آن عبور مي کنيم. بيست و دوم بهمن ماه روزي است که ما بايد اين قدرت و اقتدار ملي را مقابل ترامپ نشان دهيم. هيچ وقت به اندازه الان منافقين در کاخ سفيد نفوذ نکرده بودند و آنجا (کاخ سفيد) پايگاه حرف هاي آنها نشده بود. از ديگر محور هاي مهم توضيحات زنگنه درباره بخشي از نامه اين بود که گفت: من فقط در مقابل يک ملت تعظيم مي کنم و آن ملت ايران است و در مقابل هيچ کشور، دولت و ملت ديگري تعظيم نمي کنم. من خدمتگزار مردم ايران هستم و اولويت من تامين حداکثري منافع ملت ايران است که براي اين راه حاضرم از همه داشته هاي خود، حتي آبرويم بگذرم. نشست با خبرنگاران در حالي رو به پايان بود که خبر «نامه قدرداني 164 نماينده مجلس  از وزارت نفت» آمد. 

مهندس بيژن زنگنه در نشست خبري با اصحاب رسانه، ضمن گراميداشت چهلمين سالروز پيروزي انقلاب اسلامي گفت: ملت ما براي انقلاب هزينه هاي بسيار سنگيني پرداخت کرده است؛ همه افراد ملت به ويژه ايثارگران، جانبازان، شهدا، خانواده هاي شهدا، ايثارگران، آزادگان و همه مجاهدان اين راه و بيشتر از همه ما سر تعظيم در مقابل شهدا، جانبازان و خانواده هاي معظم آنان فرود مي آوريم و ان شاءالله بتوانيم سال هاي آينده با غلبه بر مشکلاتي که هست و توطئه هايي که دشمنان هر روز عليه ما دارند، بتوانيم آينده بهتري را براي نسل جوان رقم بزنيم.

وزير نفت بحث اصلي سخنان خود را پيش از پرسش و پاسخ خبرنگاران با برشمردن مهم ترين دستاوردهاي صنعت نفت در 40 سال پس از پيروزي انقلاب اسلامي ايران آغاز کرد و توضيح داد: صنعت نفت هميشه در پيش و پس از پيروزي انقلاب  مهم بوده است.

افزايش ظرفيت پالايش گازو گازرساني

زنگنه گفت: عملکرد صنعت نفت در چند بخش باوجود همه فشارهايي که  در اين سال ها به ما وارد شده، درخشان و قابل عرضه به جهان و مردم است.

وزير نفت ادامه داد: يکي از اين بخش ها صنعت گاز است، زماني که انقلاب پيروز شد، چيزي به معناي واقعي صنعت گاز نداشتيم، بلکه مقدار کمي توليد و شبکه کوچکي از گاز داشتيم و ظرفيت پالايش گاز ما تنها 36 ميليون مترمکعب در روز بود که به پالايشگاه بيدبلند مربوط مي شد.

زنگنه گفت: ظرفيت کنوني پالايش گاز کشور 30 برابر ظرفيت دوران انقلاب معادل يک هزار و 60 ميليون مترمکعب است.

وي ادامه داد: در زمان پيروزي انقلاب 52 هزار انشعاب گاز وجود داشت که  اکنون به 11 و نيم ميليون انشعاب رسيده است. پوشش گازرساني  در آن زمان نزديک به  صفر بوده است، اما اکنون نزديک 92 درصد از جمعيت کل کشور تحت پوشش شبکه هاي گاز طبيعي هستند که در اين زمينه در دنيا بي نظير هستيم. تعداد روستاهاي گازرساني شده ما در دوران پيروزي انقلاب اسلامي تنها يک روستا بود و اکنون بيش از 27 هزار روستا در کشور گازرساني شده اند و بيش از 77 درصد از جمعيت روستايي ما اکنون تحت پوشش شبکه هاي گاز هستند. توليد ميعانات گازي تا پيش از انقلاب اسلامي نزديک صفر بود و اکنون روزانه حدود 750 هزار بشکه ميعانات گازي توليد مي کنيم.

عملکرد درخشان صنعت پتروشيمي

وزير نفت گفت: بخش درخشان ديگر صنعت نفت، پتروشيمي است؛ در سال 57 مجموع فروش خالص محصولات پتروشيمي کشور يک ميليون تن و فروش خالص داخلي - که بخشي از آن کود بود - نيز 600 هزار تن بوده است. امسال فروش خالص محصولات پتروشيمي ما به بيش از 30 ميليون تن و بالاي 17 ميليارد دلار مي رسد که اين از مصاديق جلوگيري از خام فروشي و توسعه زنجيره ارزش در صنعت نفت است. خوشحالم بگويم از اين  17 ميليارد دلار، بيش از 5 تا نزديک به 5,5 ميليارد دلار آن به داخل کشور عرضه مي شود، يعني صنايعي که در پايين دست پتروشيمي ايجاد شده اند، خوراک مي گيرند و محصولات ديگري را توليد مي کنند که اين موضوع غير از کود اوره است. من هيچ صنعت ديگري را سراغ ندارم که از آن صنعت 5.5 ميليارد دلار مواد اوليه خريداري و در صنايع داخلي مصرف شود، اما پتروشيمي اين ظرفيت را به همراه ظرفيت توسعه دارد.

افزايش ظرفيت پالايش نفت خام

زنگنه ادامه داد: ظرفيت پالايش نفت در سال 57  حدود 1.1 ميليون بشکه بوده  که اين رقم اکنون باافزايش دو برابري به بيش از  2.2 ميليون بشکه در روز (2 و دو دهم) رسيده است.

وي افزود: توليد بنزين در زمان پيروزي انقلاب اسلامي، 14 ميليون ليتر در روز بوده و امروز ما 105 ميليون ليتر در روز توليد بنزين داريم.

وزير نفت در ادامه گفت: در بخش نفت خام، مقدار توليد به دليل سياست هايي که داشته ايم، کاهش يافته است، يعني از رقم حدود روزانه 5 ميليون بشکه در اوايل انقلاب به ظرفيت کنوني روزانه حدود 4 ميليون بشکه رسيده ايم. اما خبر خوب اين است که در سال 57 مجموع ذخيره قابل استحصال ايران 88 ميليارد بشکه بوده است که اکنون خوشبختانه با وجود آنکه 50 ميليارد بشکه در اين مدت از ذخاير را برداشت کرده و به مصرف رسانده يا فروخته ايم، اما ذخاير باقيمانده براي آينده 160 ميليارد بشکه معادل نفت خام است که به طور تقريبي دو برابر شده است. 

وي گفت: ذخيره  قابل استحصال گاز طبيعي ايران در ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي 9 تريليون مترمکعب بوده و اکنون به 33 تريليون مترمکعب رسيده است. تزريق به ميدان هاي نفتي در دوره پيروزي انقلاب اسلامي 2.7 ميليون مترمکعب در روز بوده است، اما در سال 97 به بيش از 77 ميليون مترمکعب در روز رسيده که اين موارد، دستاوردهاي مهمي براي صيانت از ثروت ملت ايران است.

گزارش عملکرد زنگنه از 40 سال صنعت نفت ايران در بخش پارس جنوبي با خبر سبقت گرفتن ايران از توليد در ميدان گازي پارس جنوبي همراه بود و  به ارائه توضيحاتي درباره برداشت گاز از ميدان مشترک پارس جنوبي پرداخت. وي با بيان اينکه مردم همواره نسبت به اين ميدان گازي مشترک حساس هستند، اظهار کرد: اکنون توليد ما به طور روزانه از طرف مقابل ( قطر) بيشتر است و حتي در ميدان هاي غرب کارون که توليد ما در سال 92 به ميزان 70 هزار بشکه در روز بوده است؛ تا پايان امسال به 350 هزار بشکه در روز خواهد رسيد؛ به اين معنا که در طول پنج سال مقدار توليد ما از ميدان هاي غرب کارون پنج برابر مي شود و برداشت از ديگر ميدان هاي مشترک را نيز دنبال کرده ايم. وزير نفت تصريح کرد: تعهد ما در زمينه گازهاي مشعل که در اثر سوختن آنها مردم به ويژه در خوزستان آزار مي بينند، اين است که تا دو سال و نيم آينده و پيش از پايان دولت اين موضوع را به پايان برسانيم و اين حجم از گاز در حال سوختن را نداشته باشيم و آن را نزديک صفر برسانيم.

 ايجاد پايانه صادرات نفت جاسک تا پايان 99

وزير نفت در ادامه درباره ايجاد پايانه صادراتي در خارج از خليج فارس توضيح داد: پايانه جاسک را به عنوان پايانه صادرات نفت در خارج از خليج فارس انتخاب کرده ايم، عمليات احداث خطوط لوله و احداث مخازن براي اين طرح آغاز و مطالعات مربوط به ايجاد ترمينال صادراتي نيز انجام شده است تا در اواخر سال 99 شاهد بهره برداري از اين پايانه جديد در درياي عمان باشيم.  وي با بيان اينکه زمينه براي ايجاد پالايشگاه ها و پتروشيمي ها در اين منطقه فراهم مي شود، اعلام کرد که تاکنون دو مجوز براي احداث پالايشگاه از وزارت نفت دريافت شده است.  وزير نفت با بيان اينکه توسعه ظرفيت هاي ساخت داخل از مهم ترين اتفاق هاي سال هاي اخيردر ايران است، گفت: ما از نظر مهندسي و پيمانکاري، چه در بخش دريا و چه در بخش خشکي اکنون در زمره کشورهاي خوب منطقه هستيم که به طور تقريبي همه نصب و راه اندازي ها را نيروهاي ايراني انجام مي دهند. افزون بر اين، ايراني ها قادر به ساخت بخش مهمي از تجهيزات غير دوار نيز هستند و اين از دستاوردهاي مهم انقلاب اسلامي است. زنگنه از دريافت مجوز 6 ميليارد و 200 ميليون دلاري براي امضاي قرارداد با پيمانکاران ايراني خبر داد و گفت: شرط اين مجوز، استفاده حداکثري از ظرفيت هاي ساخت و اجراي ايراني هاست که البته بخشي از اين منبع مالي بايد از بازار و نقدينگي داخلي تامين شود که نخستين اقدام هاي مربوط به آن  با فروش در بازار سرمايه انجام شد و ادامه خواهد داشت، هدف از اين ابتکار بسيار مهم، ايجاد اشتغال براي پيمانکاران و سازندگان داخلي در کشور است.

طرح هاي آماده افتتاح و بهره برداري

وزير نفت در نشست با خبرنگاران از افتتاح چند طرح مهم در اواخر بهمن و اوايل اسفندماه امسال خبر داد و  گفت: ميدان گازي پارس جنوبي تا پيش از پيروزي انقلاب اسلامي کشف نشده بود. از سال 75 فعاليت هايي در آنجا آغاز شد و در سال 76 (دولت اول اصلاحات)، اولين قراردادها براي توسعه پارس جنوبي امضا شد و در طول فعاليت هشت ساله دولت اصلاحات، پنج فاز پارس جنوبي به مدار آمد و پنج فاز ديگر نيز در حال اجرا بود. پس از آن قراردادهاي فازهاي بعدي امضا شد وتاکنون 21 فاز پارس جنوبي در مدار توليد قرار گرفت و اکنون  چهار پالايشگاه فازهاي 13، 22، 23 و 24 با ظرفيت ورودي 110 ميليون مترمکعب آماده افتتاح با حضور رئيس جمهوري است. وزير نفت ادامه داد: به اين ترتيب 3 ميليارد فوت مکعب گاز از دريا براي اين پالايشگاه ها تامين مي شود، 2 ميليارد فوت مکعب از گازهاي ياد شده از خود اين فازها مي آيد، يک ميليارد فوت مکعب از فاز 14 در شبکه استفاده مي شود و با افتتاح اين فازها و تکميل بخش دريايي آنها و تکميل بخش دريايي فاز 14 تنها کاري که از پارس جنوبي باقي مي ماند پالايشگاه فاز 14 خواهد بود که حتي اگر آن هم وارد مدار نشود، باز هم از ظرفيت دريا به اندازه 27 فاز استفاده خواهيم کرد. به گفته زنگنه، افتتاح اين طرح ها با ارزش 10 ميليارد دلار، ما را نسبت به طرف مقابل جلو مي برد و بر اساس آن، مقدار برداشت روزانه ايران بسيار فراتر خواهد رفت.

وي همچنين خبر داد: همانطور که توليد گاز در پارس جنوبي از روزانه 280ميليون مترمکعب به روزانه 610 ميليون مترمکعب رسيده، توليد بنزين کشور نيز از 52 ميليون ليتر در روز با بيش از دو برابر افزايش به 105 ميليون ليتر در روز رسيده که هيچ گاه چنين جهشي در تاريخ توليد بنزين کشور رخ نداده است. وي بخشي از اين جهش را سهم پالايشگاه ستاره خليج فارس و بخش ديگر آن را سهم ساير پالايشگاه ها دانست.