حمله به وابستگی با خود گوشی

اگرچه در دنياي امروز، بخصوص در شهرهاي بزرگ تعداد بيشتري فضاهاي تفريحي و شاد براي افراد و گروه هاي سني مختلف وجود دارد و شيوه هاي تفريح هم بسيار زياد و متنوع شده اند؛ اما همچنان سرگرم بودن با تلفن همراه، يکي از مهمترين مواردي است که وقت هر فرد را در شبانه روز مي گيرد. حتي افراد از اين حضور مداوم در اينترنت و سرگرم شدن با تلفن همراه احساس رضايت و شادي ندارند؛ اما دقيقا نمي دانند چرا نمي توانند خود را از اين وابستگي خلاص کنند. فضاي مجازي با ويژگي هاي جذابيت، ارزاني، در دسترس بودن، سرعت و البته فراگيري، حجم قابل توجهي از داده هاي تصويري، شنيداري و خواندني را به مخاطب خود عرضه مي کند و هر فرد متناسب با علايق و نيازهاي خود، ساعت ها سرگرم تلفن همراه، تبلت يا لپ تاپ مي شود. در بسياري از موارد افراد، اشتغال ذهني افراطي به اينترنت دارند و نمي توانند علاقه به اينترنت و سرگرم شدن با آن را کم کنند. به عبارتي اين رفتار به نوعي اعتياد و وابستگي در آنها تبديل شده است. همانطور که از چند سال قبل بسياري از افراد ساعت ها پاي تلويزيون بودند و روزشان را پاي برنامه هاي متنوع شب مي کردند، حالا زندگي روزمره انسان ها با فضاي مجازي گره خورده و گاه اصلا متوجه اين حجم وابستگي نيستند. خوب است از خودمان بپرسيم که امروز چه ميزان در فضاي مجازي چرخيده ايم؟ کدام برنامه بيشتر وقتمان را گرفته است؟ چقدر اين وقت گذاشتن و برنامه هايي که وقتمان را گرفته اند، ارزش زمان از دست رفته را داشته اند؟ اگر تصميم داريد اين وابستگي را کم کنيد يا حداقل به شکلي هدفمند در فضاي مجازي و درگير تلفن همراهتان باشيد، در ادامه راهکارهايي ساده را مرور مي کنيم. 

عادات استفاده از تلفن همراه را مرور کنید

حتما استفاده شما از تلفن همراه، از ابتدا دلیل و عواملی داشته؛ اما حالا دچار تغییراتی شده که نمی توانید آنها را چندان مدیریت کنید. بهتر است در فرصتی مناسب و در آرامش این عادت ها را مرور کرده و ببینید که کدام یک از این موارد، مفید و لازم و کدام غیرضروری و وقت گیر هستند. گاهی فقط از روی عادت، برخی صفحات و برنامه ها را در گوشی خودمان داریم و درگیرشان شده ایم، بنابراین می توانیم آنها را حذف کنیم.

گوشی را وارد حریم شخصی تان نکنید

ممکن است در طول روز پرمشغله باشید و تنها در ساعاتی که خانه هستید، فرصت چک کردن گوشی، پیام ها و سایر اتفاقات را داشته باشید؛ اما واقعا چرا باید در ساعاتی که وقت برای استراحت، آرامش و همراهی با خانواده دارید، سرگرم چرخیدن در فضای مجازی شوید یا مثلا با گوشی تان به تختخواب بروید. تا می توانید گوشی تان را چه برای استفاده و چه برای شارژ کردن، از اتاق خواب و فضاهای شخصی خود دور کنید.

روزتان را با خبرهای بد شروع نکنید

در شرایطی که هر روز اتفاقات مختلفی در جامعه رخ می دهد، تصور کنید که مثلا یک روز که از خواب بیدار می شوید و همان ابتدای صبح تلفن همراه را باز می کنید، خبر سقوط یک هواپیما را ببینید و حالتان بشدت گرفته شود. به نظرتان اگر این خبر را در گوشی نمی دیدید، ممکن بود چند ساعت دیرتر در جریان این خبر و واکنش های تلخ آن قرار می گرفتید و حداقل چند ساعت کمتر این تلخی را تجربه می کردید. واقعیت این است که اخبار، فیلم ها و تصاویر در فضای مجازی حجم زیادی از اطلاعات تلخ و شیرین را با سرعت بالا به مخاطب خود می رسانند، در حالی که شرایط آن فرد در نظر گرفته نمی شود. ممکن است خود فرد متوجه نباشد؛ اما در بلندمدت این اطلاعات که به مخاطب می رسد، می تواند زمینه افسردگی را فراهم کند. پس کمترین کمک این است که روزمان را با خبرهای بد شروع نکنیم و از اینترنت و تلفن همراه دور بمانیم.

برای خودتان قانون بگذارید

اگر واقعا تصمیم به تغییر این شرایط دارید، برای مدت زمان حضور در فضای مجازی قانون و زمان مشخصی بگذارید. به عنوان نمونه برای صبح، شب و زمانی که باید آرام باشید و استراحت کنید، کمترین زمان چک کردن گوشی را بگذارید و فقط پیام های ضروری را جواب دهید. در زمان همراهی با خانواده، گوشی را در کیف یا کت خود بگذارید و به جمع بپیوندید. اگر از صبح بیش از یک ساعت به دلایل مختلف در اینترنت بوده اید، در ساعات باقی مانده روز، دیگر از گوشی دور بمانید. مهمتر اینکه پای قانونی که خودتان گذاشته اید، بمانید.

ترک عادت چک کردن گوشی، مرض نیست

عادت چک کردن پیام ها در تلفن همراه را تقریبا همه ما داریم و در طول روز بارها و بارها صفحه تلفن همراه را روشن و خاموش می کنیم، حتی اگر منتظر آمدن پیام خاصی نباشیم. همانطور که مشخص است، این رفتار فقط یک عادت است که در نتیجه وابستگی به فضای مجازی و حفظ ارتباطات به وجود آمده است.

قرار نيست وابستگي به گوشي را يک شبه ترک کنيم؛ بلکه لازم است در مدت زماني مشخص، اين وابستگي کم کم کاهش يابد؛ اما بسياري از کارشناسان مي گويند بهتر است براي ترک کردن اين عادت، از خود گوشي استفاده کنيم و هر روز بيشتر از قبل، خودمان را به کاهش مصرف گوشي مقيد کنيم. براي اين کار هم برنامه هاي کاربردي را طراحي کرده اند تا نوع برنامه، مدت زمان مصرف و حجم و انرژي را که از شما مي گيرد، اعلام کند و به شما هشدار هم بدهد. برخي از اين اپليکيشن ها را در ادامه معرفي مي کنيم.

AppDetox

اين برنامه فقط براي کاربران اندرويد به صورت رايگان عرضه شده و به شما اجازه مي دهد زمان استفاده از هر اپليکيشن را به صورت جدا تعيين کنيد. همچنين مي توانيد ببينيد که در هر اپليکيشن چقدر زمان مي گذرانيد و بسته به آن، مقدار استفاده در طول روز را براي آن برنامه مشخص کنيد. روش ديگر هم انتخاب تعداد دفعاتي است که در هر روز مي توانيد يک اپليکيشن را اجرا کنيد. اين برنامه به شما اجازه مي دهد با هر يک از اين دو روش که دوست داريد، زمان استفاده خودتان را محدود کنيد. 

Checky

اين اپليکيشن که به صورت رايگان براي کاربران اندرويد و iOS عرضه شده، اطلاعات مرتبط با نحوه استفاده شما از گوشي را ثبت کرده و نمايش مي دهد. با استفاده از اين برنامه مي توانيد ببينيد چند بار در روز قفل گوشي تان را باز کرده ايد و همچنين چطور و چقدر از گوشي تان استفاده مي کنيد. اطلاعات اين برنامه به مرور ثبت و  تکميل مي شود.

Space

اين اپ ساده اندرويدي براي کاهش اعتياد به گجت ها طراحي شده و با ترکيبي از اعمال محدوديت و سيستم پاداش تلاش کرده شما را از وابستگي افراطي به اسمارت فون ها برهاند.Space  پس از نصب براي آنکه ميزان اعتياد شما به موبايل را بسنجد، شروع به پرسيدن چند سوال مي کند. مثلا اينکه موبايل را در روز چند مرتبه روشن و خاموش مي کنيد و عمدتا اين کار را براي چه انجام مي دهيد: براي اهداف کاري، گپ و گفت با دوستان يا صرفا براي وقت تلف کردن؟ بسته به پاسخ هايي که مي دهيد، روي نوع وابستگي شما اسم مي گذارد. به عنوان مثال اگر براي اهداف مفيد به سراغ موبايل مي رويد؛ اما تمرکزتان را از دست داده و متوجه گذر زمان نمي شويد، به شما لقب Rabbit Hole Wanderer را مي دهد. اين يعني شما براي رهايي از وابستگي نبايد بگذاريد که چيزي تمرکزتان را هنگام کار به هم بريزد. همچنين اين برنامه مي تواند بسته به زمان کار يا تعداد دفعات باز و بسته کردن گوشي براي کاربر محدوديت بگذارد. در اين حالت وقتي استفاده تان به حد مجاز رسيد، اپليکيشن مي تواند نور نمايشگر را کم کرده يا با ارسال نوتيفيکيشن شما را از ادامه استفاده منع کند.

QualityTime

اين اپليکيشن بسيار جذاب، به مديريت مدت زمان استفاده از گوشي و برنامه هاي مختلف کمک خواهد کرد و روي تلفن هاي اندرويد فعال مي شود. اپليکيشن QualityTime در واقع مدت زمان استفاده شما از برنامه هاي مختلف را نشان مي دهد و شما را از ميزان وقت هدر رفته مطلع مي کند. در اين اپليکيشن، اطلاعاتي نظير تعداد دفعات اجراي برنامه هاي مختلف و مدت زمان استفاده در هر بار اجرا نمايش داده خواهد شد، حتي تعداد دفعات باز کردن قفل گوشي نيز محاسبه مي شود. در اين اپليکيشن بخش ديگري به نام Take a Break وجود دارد که مي توانيد مدت زماني را در آن وارد کنيد تا در آن مدت از استفاده از اپليکيشن هاي مختلف خودداري کنيد. 

تيم هاي فوتبال ملي قطر و ژاپن در ديدار نهايي جام ملت هاي آسيا در ورزشگاه زائد شهر ابوظبي برابر هم قرار گرفتند که اين ديدار با برتري 3 بر يک قطري ها و قهرماني آنها به پايان رسيد. اين پيروزي شيرين قطري ها براي اولين بار در تاريخ فوتبال اين کشور رخ داده است. اين کشور همچنين ميزبان جام جهاني آينده خواهد بود و حالا مي تواند رقيبي قدرتمند براي ديگر کشورهاي آسيايي باشد.

عکس: آريا جعفري -  ايسنا