قاب 40 ساله شرکت ملی پخش

شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، همانند دیگربخش های صنعت نفت، نقشی تاثیرگذار در دوران چهل ساله انقلاب اسلامی داشته است و هم اکنون نیز دارد.

تلاش مجموعه مدیریتی وکارکنان این شرکت از ابتدای شکل گیری انقلاب اسلامی تاکنون، همواره برآن معطوف بوده است تا درجهت خدمت رسانی هرچه بهتر به مردم گام بردارد.

بدون تردید، این همه ماجرانیست، زیرا گستردگی وتنوع فعالیت های این شرکت به گونه ای است که نگارش بخش هایی از آن نمی تواند گویای همه زوایای پیدا و پنهان آن باشد.

شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران در چهاردهه انقلاب اسلامی، راهبردهایی تدوین واجرا کرده است که از آنها می توان به عنوان دستاورد نام برد.

4 دهه دستاورد در یک نگاه

در مسیر چهل ساله انقلاب اسلامی، فعالیت های متعددی درشرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران انجام شده است که نگاهی فهرست وار به آنها می تواند گویای گستردگی حوزه فعالیتی این بخش ازصنعت نفت باشد.

-راه اندازی و بهره برداری از مگاپروژه 22میلیون مشترکی سامانه هوشمند سوخت

- راه اندازی و توسعه صنعت سی ان جی با 2489 باب جایگاه سی ان جی با ظرفیت دو میلیون و 886 هزار مترمکعب

- توزیع سوخت پاک(سی ان جی) ایجاد امنیت در سبد سوخت مصرفی کشور و کاهش مصرف فرآورده های بنزین و گازوییل

- اختصاص سهم 19 درصدی سی ان جی درسبد سوخت خودروها با تبدیل کارگاهی و کارخانه ای چهارمیلیون خودرو

- توزیع سراسری بنزین و گازوئیل با کیفیت یورو 4 و 5 در جایگاه های عرضه سوخت کلانشهرها  و محورهای مواصلاتی کشور با هدف کاهش آلاینده های زیست محیطی

- افزایش 11برابری شمار جایگاه های عرضه سوخت از 328 باب در سال 1357 به سه هزار و 724 باب در سال 97

- پایه گذاری واجرای طرح بزرگ زیست محیطی کهاب با هدف جمع آوری بخارهای بنزین درجایگاه ها، نفتکش ها و انبارهای نفت و بازگشت روزانه حدود 360 هزار لیتر بنزین به چرخه سوخت

- اجرای طرح دیسپچینگ و تبدیل نظارت دستی توزیع فرآورده های نفتی به نظارت سیستمی

-پایه گذاری وبرنامه ریزی برای سازماندهی شرکت های زنجیره ای سوخت «طرح عظیم وملی برندینگ»(با هدف ساماندهی وضعیت جایگاه ها، ارائه خدمات بهتر به مشتریان، ایجاد شرایط ایمن عرضه و کنترل و نظارت دقیق تر بر روند توزیع سوخت)

- به کارگیری فناوری های نوین در صنعت توزیع فرآورده کشور و ارائه خدمات مدرن عرضه فرآورده ازجمله راه اندازی سامانه های توزیع سوخت به مشتریان عمده و خرد در کشور

- توسعه طرح های فروش مرزی به منظور جلوگیری از عرضه خارج از شبکه سوخت (فروش در باک خودروهای خروجی، خرده فروشی در بازارچه های مرزی و فروش به مرزنشینان شعاع 20 کیلومتری)

- ارتباط شبانه روزی با مشتریان با راه اندازی سامانه تلفنی 09627 برای ثبت شکایت های مردمی

- توسعه بازار انرژی با عرضه فرآورده های نفتی در بورس انرژی

- احداث و راه اندازی جایگاه های کوچک و سیار

- تامين و توزیع سوخت زمستانی به ویژه در زمستان های سرد نظیر زمستان سال 86

- به کارگیری نسل جدید کارتخوان های سوخت

- طرح تخصیص سوخت به ناوگان حمل ونقل عمومی براساس پیمایش

- تامین جهادی، مناسب ومطلوب سوخت موردنیاز هموطنان در زلزله های مهم شهرهای رودبار و منجیل، بم، ورزقان، سرپل ذهاب و ...

- سوخت رسانی مطلوب و بی وقفه در ایام شلوغ و پرتردد سال به مسافران و زائران (نوروز، تعطیلات تابستان، اربعین و ...)

- افزایش نرخ کارمزد جایگاه داران سی ان جی

- اقدام های حمایتی از توزیع کنندگان سوخت و کامیون داران از جمله پرداخت خسارت تانکرهای حمل سوخت

- به کارگیری همه ظرفیت های سازمانی در سطح کشور برای مبارزه با قاچاق سوخت و ابطال حدود 200 هزار کارت سوخت غیرقانونی مهاجر در استان های مرزی

اینها و ده ها مورد دیگر، تنها مرور قطره ای است از دریایی تلاش و گفتن دست مریزاد به تلاشگران شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران.

گام 40 ساله شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت

شرکت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران، زیرمجموعه دیگری از شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی است. فعالیت های این شرکت از آن جهت که خطوط لوله مدفون در زمین دارد و انواع فرآورده های نفتی را ازهمین طریق به نقاط دور افتاده کشور منتقل می کند، ناپیدا اما بسیار با اهمیت است. شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران، سالانه میلیاردها لیترانواع فرآورده نفتی را با بهره گیری از چند صد تلمبه خانه ایجاد شده در مسیر به نقاط مختلف کشور انتقال می دهد و بخشی از فعالیت های خود را نیز درخدمت صادرات فرآورده های نفتی به همسایگان قرار داده است.

نگاهی گذرا به فعالیت های این شرکت نشان می دهد شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران نیز به منظور پاسخ گویی به نیازهای روز، همپای دیگر بخش های صنعت نفت فعالیت های خود را گسترش داده است. این شرکت با 90 سال قدمت در چرخه انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی درچهار دهه ای که از انقلاب اسلامی می گذرد، نقش بسزایی در صنعت نفت داشته وهمچنان ایفاگراین نقش مهم است. انتقال نفت خام و فرآورده نفتی به مدد بیش از14هزارکیلومتر خط لوله مدفون شده در زیر زمین و ناپیدا از نظرها انجام می شود.  گذشت 40 سال از انقلاب اسلامی و رشد سه برابری حجم خطوط انتقال نفت خام وفرآورده درکشور، توسعه گستره عملیاتی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت را به خوبی هویدا می سازد.  روزانه میلیو ن ها لیتر انواع فرآورده نفتی در خطوط انتقال جریان می یابد تا به مبادی مصرف برسد؛ این مهم موجب شده است تا از حرکت بیش از60 هزار دستگاه نفتکش در جاده های کشور جلوگیری و از ایجاد ترافیک و حوادث خطرناک نیز پیشگیری کند.

تکیه برساخت داخل، یکی ازمواردی است که شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت پس از پیروزی انقلاب و در دوران جنگ تحمیلی، فی النفسه با آن رو به رو بوده است به ویژه زمانی که مقام معظم رهبری تاکید موکد بر آن کردند.  این شرکت هم اکنون درحوزه داخلی سازی تجهیزات مورد نیازخود که نماد بارز اقتصاد مقاومتی است، رشد 80درصدی درکارنامه خود ثبت کرده است و فعالیت های خود دراین حوزه را به منظور اتکا 100 درصدی به توانمندی های داخل ادامه می دهد.

درباب مقایسه فعالیت های پیش و پس از انقلاب اسلامی شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران همین بس که صنعت خطوط لوله ومخابرات نفت ایران، امروز بار سنگینی برای جا به جایی سیالات نفتی (بیش از67 درصد) جا به جایی ها را به عهده دارد.

 

40 سال با ملی مهندسی و ساختمان نفت

شركت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به عنوان یکی از شرکت های زیر مجموعه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران، عهده دار اجرای طرح های زیر بنایی در بخش پایین دستی صنعت نفت، اعم از احداث پالایشگاه ها و مخازن ذخیره سازی، احداث خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی در سراسركشور است.  فعالیت این شركت ازگذشته های دور، با طراحی و احداث انبارهای نفت و جایگاه های فروش مواد نفتی آغاز شد و با ایجاد پالایشگاه اول تهران و خطوط لوله سراسری نفت و گاز در طول سال های دهه 1340 با عنوان «مدیریت طرح های مخصوص» درشركت ملی نفت ایران تداوم یافت. پس ازپیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی، فعالیت های عمده مربوط به طراحی و اجرایی را كه در گذشته به وسیله شركت های خارجی انجام می شد، نیروهای متخصص داخلی به عهده گرفتند و همسو با سیاست كلی وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران، موضوع خودكفایی در همه فعالیت های نفتی كشور به ویژه در اجرای طرح های مربوط به احداث پالایشگاه ها و موضوع انتقال دانش فنی به نیروهای متخصص داخلی مورد توجه بسیاری قرار گرفت.

اهداف و سیاست ها

مسؤولیت اصلی شركت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران با آغاز برنامه اول توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در همه زمینه های توسعه مرتبط باطراحی و احداث پالایشگاه های جدید، كارخانه های روغن سازی، خطوط لوله انتقال نفت خام و فرآورده، انبارهای بزرگ نفت، سكوهای حفاری دریایی، جمع آوری گاز از ميدان های گازی و ده ها طرح و پروژه دیگرآغاز شد. با شروع برنامه دوم توسعه، طرح های دیگری از جمله احداث اسكله تخلیه نفت خام و تاسیسات فرآورده های صادراتی از سوی این شركت انجام و با صدور خدمات فنی- مهندسی به دیگر كشورها، فعالیت های این شركت به خارج از مرزهای كشور نیز گسترش یافت . در طول برنامه هاي سوم و چهارم توسعه، علاوه بر اجرای بیش از 50 پروژه، طرح های بزرگی نیز، مورد مطالعه قرارگرفت كه این روند تا كنون ادامه داشته است. این شركت همانگونه كه دراجرای پروژه ها دقت، سرعت، كیفیت و پیروی از برنامه مدون را رویكرد و سرلوحه فعالیت های خود قرار داده است، استقرار نظام مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (اچ اس ای) را نیز از اصول خود می داند و با اهتمام به موضوع پژوهش و بهره گیری از یافته های تحقیقاتی در مسیر توسعه گام بر می دارد.  شركت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران پس از اصلاح ساختار در سازمان جدید كه همسو باسیاست های كلان وزارت نفت و مبتنی بر نظام اجرایی طرح های صنعت نفت است، با اتكا به تجربیات ارزشمند حاصل از اجرای طرح های متعدد، برخورداری از نیروی انسانی كار آزموده و كارآمد و بهره گیری از تجهیزات نرم افزاری مدرن و روزآمد «مدیریت اجرایی طرح های توسعه ای صنعت نفت» درحوزه پالايش و پخش را به عهده دارد.

تجربیات و سوابق

نگاهی به سوابق و تجربیات شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در انجام فعالیت های زیربنایی نشان می دهد این شرکت نقش خود را در مثلث پالایش و پخش فرآورده های نفتی به خوبی ایفا کرده است. این شرکت طراحی و اجرای پنج هزار کیلومتر خط لوله انتقال نفت خام و فرآورده های نفتی، طراحی و احداث بیش از 170 تلمبه خانه، احداث بیش از 10 مجموعه انبار و تاسیسات ذخیره سازی، همچنین مطالعه مقاوم سازی پالایشگاه ها، انبارهای ذخیره سازی نفت خام و فرآورده های نفتی، تلمبه خانه های مسیر خطوط لوله موجود را در کارنامه خود دارد.

همگامی با صنعت نفت
در دوران دفاع مقدس

شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران، همگام با دیگر بخش های صنعت نفت، تلاش مضاعف داشت تا با اجرای طرح های مختلف، سنگری دیگر باشد برای آنهایی که رو در روی دشمن ایستاده اند تا از حریم کشورشان دفاع کنند.

در دوران هشت ساله دفاع مقدس این شرکت 10پروژه را تعریف وبه دست مهندسان و متخصصان خود اجرا کرد؛ طرح هایی مثل احداث دو برج خنک کننده، ساخت دو انبار نفت، احداث دو خط لوله، همچنین ساخت یک واحد سوختگیری.

فعاليت هاي پس از جنگ تا سال 1381

در دوران پس ازجنگ، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران فعالیت های خود را در دو بخش بازسازی و پدافندی ادامه داد. بازسازی و نو سازی دو انبار نفت، همچنین احداث و نصب 23 مخزن از طرح هایی هستند که این شرکت درحوزه بازسازی انجام داده است وبا افزایش ضریب امنیت خطوط لوله و تلمبه خانه ها، بخش پدافندی را مورد توجه قرار داد.

پس ازخاتمه جنگ تحمیلی درسال 1368، فعالیت های شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران دربخش های زیرساختی با نگاهی ویژه تر در پنج بخش شامل احداث و توسعه پالایشگاه ها، احداث خطوط لوله و تاسیسات، احداث انبارهاي نفت، جايگاه هاي سوختگيري و تاسيسات مرتبط، احداث مجتمع هاي مسكوني، صنعتي، تسهيلاتي، ابنيه ساختماني و اجرای پروژه هاي برون مرزي، پیگیری شد.  احداث پالایشگاه های بندرعباس، اراک و اصفهان، احداث و نصب 22 مخزن درپالایشگاه های کشور، احداث کارخانه های قیرپرکنی، قیر دمیده سفت و قیرسرد جاده ای، احداث 22 رشته خط لوله، همچنین احداث، تکمیل و بهبود بیش از 10 تلمبه خانه درمسیرخطوط لوله احداث، تكميل و بهبود تاسيسات بیش از40انبارنفت، احداث مخازن قیر و مالچ در انبارهای نفت وتوسعه انبارهای نفتی و بازرگانی، شماری ازبیشمار فعالیت شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران در دوران پس از جنگ تحمیلی است. این شرکت طرح های خود را  در شرایط تحریم های بین المللی نیزبا تکیه بر توان داخلی پیش برده و اقتصاد مقاومتی را در انجام آنها متبلور ساخته است. تغییرمسیر و توسعه بیش از13 پروژه خطوط لوله، احداث تلمبه خانه ها ومخازن تعادلی مسیر خطوط لوله، مجموعه طرح هایی هستند که شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران آنها را درچنین شرایطی (تحریم) انجام داده است. این شرکت در آن سوی مرزها نیز، طرح های مطالعاتی انجام داده است.طرح هایی مانند پروژه احداث پالايشگاه نفت در مالزي (Kedah) به ظرفيت 250 هزار بشكه در روز، پروژه احداث پالايشگاه ميعانات گازي درمالزي (Johor) به ظرفيت روزانه 120هزار بشكه در روز، همچنین پروژه احداث پالايشگاه نفت در اندونزي به ظرفيت 300 هزار بشكه در روز و طرح احداث پالايشگاه نفت در سوريه به ظرفيت 140 هزار بشكه در روز.

چشم انداز فعالیت ها

چشم انداز توسعه صنعتی كشور، فعالیت ها و سرمایه گذاری گسترده ای را در عرصه صنعت نفت ترسیم می کند. در این رهگذر، توجه به قانون «حداكثر استفاده از توان داخلی» فرصت بسیار مغتنمی برای رشد و تعالی شركت های ایرانی فعال در این حوزه را فراهم کرده است.  شركت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران به منظور ایفای نقشی شایسته دراجرای طرح های توسعه ای صنعت نفت، تلاش کرده است که با تقویت هسته های مهندسی، تهیه بانك های اطلاعاتی، تدوین استانداردها، شفاف سازی رویه ها و بهره گیری از آخرین دستاوردهای علمی و فنی در كنار جذب نخبگان و پرورش آنها نسبت به ارتقای توان علمی و فنی خود بیش از پیش اهتمام ورزد. فعالیت های انجام شده و تحولات پدید آمده از گذشته تاكنون دراین شركت كه حاصل كارو تلاش مدیران، مسؤولان، كارشناسان وكاركنان سخت كوش و بلند همت شركت است، گواه گام های بلندی است كه در مسیر توسعه و كارآمدی پیموده شده است . اکنون که درخت انقلاب چهل ساله شده است، شرکت ملی مهندسی و ساختمان نفت ایران نیز با تجربه تر و پخته تر از قبل عمل می کند و گام های خود را برای اعتلای کشور، استوارتر برمی دارد.