کنترل دخل و خرجتان را دارید؟

مشعل   بسياري بر اين باورند که درآمد بيشتر، مشکلات زندگي را از بين مي برد. اما يادمان نرود، که درآمد بيشتر، شايد خيال راحت در پي داشته باشد، اما هميشه درآمد بيشتر هزينه هاي بيشتر و توقع هاي بيشتر از زندگي را به همراه دارد و در نهايت با هر درآمدي نياز است تا دخل و خرجتان را مديريت و کنترل کنيد. در بسياري از موارد بي برنامگي، بدون نقشه و بدون محاسبات جانبي خرج کردن، شما را با عذاب وجدان و نگراني براي دخل و خرج تا پايان ماه مواجه مي کند. در عين حال بسياري مديريت کردن را تنها ذخيره کردن مبلغي براي روز مبادا مي دانند، در حالي که کنترل هزينه ها به يک برنامه مشخص و مهمتر از همه پايبندي در اجرا نياز دارد. عقل معاش داشتن، ملاکي است که هر فرد مجرد و متاهل و با هر شرايطي در زندگي و کار بايد به کار بگيرد و به خصوص با توجه به شرايط اقتصادي امروز، ديگر عقل معاش از ضروريات است. در ادامه برخي مواردي را که به دخل و خرج اصولي و منطقي در خانه به شما به عنوان والدين، همسر يا فرزند کمک مي کند، مي آوريم.

 

 يکي از محل هاي مهم هزينه هاي خانواده، فرزندان هستند، هزينه هاي غذا، پوشاک، بهداشت، آموزش و بالاخره نيازهاي ثانويه و گاه تجملي فرزندان، به مشکلات ساختاري خانواده ها تبديل شده است. خانواده ها فرزند سالار شده اند و فرزندان، مصرف گرايي را ياد گرفته اند. لازم است والدين اصولي مثل جمع‏گرايي، صرفه‏جويي، مسئوليت‏پذيري و حفاظت از محيط زيست و محيط اجتماعي را بيشتر به فرزندانشان ياد دهند. لازم است فرزندان با مشکلات، کمبود ها و محدوديت هاي اقتصادي خانواده آشنا باشند و درک کنند که والدين در چه شرايطي براي آنها هزينه مي کنند.

فارغ از توصيه هاي مالي، برخي اقدام ها هم پيشگيرانه هستند و شما را از پرداخت مبالغ زياد در آينده بي نياز مي کنند. به عنوان نمونه ورزش کنيد، ورزش، پس انداز سلامت است که باعث مي شود با بيمارنشدن، مجبور به پرداخت هزينه هاي گزاف درمان نشويد. کالاهاي باکيفيت و استاندارد و اورگانيک مصرف کنيد.

بودجه ريزي گام مهم بعدي و لازم است براي اين اهداف کوتاه و بلند خود برنامه ريزي و ذخيره مالي داشته باشيد با اطلاع از منابع درآمدي، مبلغي که مستقيم و غير مستقيم به دستتان مي رسد يا از دستتان مي رود و مهم تر از همه مديريت هزينه هاي پيش بيني نشده، مي توانيد جايي را براي ذخيره پول باز کنيد.

هنگامي که  به خريد مي رويد، با نگاه هزينه و فايده به آن کالا توجه کنيد و در قدم بعدي از خودتان بپرسيد چقدر لازم است؟ شايد اگر اين سوال را از خودتان بپرسيد، يک بار ديگر قيمت، کيفيت و ضرورت خريد با هم جور در نيايد و منصرف شويد.

  بهتر است اهداف دور و نزديک و ضروري و غيرضروري براي يک ماه، سه ماه يا حتي يک سال را در جايي که حساب و کتاب دخل و خرجتان را داريد، يادداشت کنيد چرا که حافظه ها در اين دوره و زمانه مي تواند بسيار فراموشکار شوند.

خريدهايتان را يکباره و همزمان انجام دهيد. در هر ماه خريدها مي توانند با توجه به نيازهاي موجود انجام شود، اما اين به معناي دپو کردن مواد غذايي و شوينده در خانه نيست. مهمترين مسئله در اين مورد اين است که شما براي اين خريدهاي گاه به گاه کرايه مجدد نمي دهيد و خودتان را خسته نمي کنيد و سرانجام اينکه مي دانيد لوازمتان تا پايان ماه جوابگوي شماست.

از فضاي نوردهي خانه تا آخرين ساعات روز استفاده کنيد و حداقل مصرف برق را داشته باشيد. در ساعات اوج مصرف از به کارگيري لوازم پرمصرف بپرهيزيد و لوازمي که استفاده مي کنيد، تا حد امکان کم مصرف و با نشانه A باشند.

بسياري از هزينه ها براي خانواده مربوط به مهماني و سفر رفتن است. از آنجا که بسياري از افراد کارمند هستند و مجبورند فقط در تعطيلات به سفر بروند، بيشتر سفرها در تعطيلاتي است که هزينه سفر گرانتر و چند برابر است. اگر شرايط کاري و مرخصي ها به شما اجازه مي دهد در زماني غير تعطيلات به سفر برويد تا تفاوت قيمت بليت هاي پرواز داخلي و خارجي، قطار و قيمت هتل و.. را متوجه شويد.

يکي از عوارض استفاده از کارت بانکي در مخارج روزانه اين است که مبلغ پولي را که پرداخت مي کنيد يا از دست مي دهيد، نمي بينيد. خريدهاي متعدد بزرگ و کوچک با کارت شما را راضي مي کند، اما همزمان حسابتان را خالي مي کند و اگر در همان لحظه پول نقد بپردازيد، حساسيت بيشتري به خرج مي دهيد. گويي پول نقد وجه عيني بيشتري براي درک خرج کردن دارد.

بسياري از لوازم که هنوز عمرشان تمام نشده، قابليت تعمير دارند و مي توان با هزينه کمي تا مدتي دوباره از آنها استفاده کرد. در عين حال لازم است از لوازم اصلي خانه و آشپزخانه که درواقع عصاي دستتان هستند، بيشتر مراقبت کنيد تا خرج هاي بزرگ روي دستتان نگذاريد.

زنان با توجه به اثرگذاري بيشتري که بر همسر و فرزندان دارند، مي توانند نقش کليدي در کاهش هزينه ها و مديريت دخل و خرج خانواده داشته باشند. اگر همسر و فرزندان ببينند که همسر يا مادرشان براي تامين نيازهاي خانه تلاش مي کند ، گاه از برخي خواسته هاي خود هم مي گذرند و بيشتر به اين موضوع اهميت مي دهند.

برخي به نوشتن همه دخل و خرج در يک دفتر به طور مکتوب عادت دارند و برخي ديگر با استفاده از اپليکيشن هايي جديد، کار خودشان را راحت مي کنند. بسياري از اين برنامه هاي کاربردي مي توانند حتي پيشنهادهاي ذخيره محدود منابع مالي را بدهند و يا هشدارهايي را درباره سرآمد اقساط، بدهي ها و يا اجاره منزل به شما بدهند.

 

شايد اين توصيه تنها براي خانم ها باشد، اما لزوما اختصاصي نيست؛ هنگامي که افسرده يا غمگين هستيد، به خريد نرويد. مطالعات نشان مي دهد وقتي شما در اين وضعيت به بازار مي رويد، ناخودآگاه کالاهاي بيشتري مي خريد. حواستان باشد که جبران حال بد با خرج کردن پول فقط موجب پشيماني و ادامه حال بد در آينده مي شود.

در شهرهاي بزرگ بسياري از شرکت ها و سايت ها فروش هاي همراه با تخفيف دارند که در بسياري از موارد اين تخفيف ها مي توانند جذاب باشند. مي توانيد برخي فروشگاه هاي مورد علاقه يا مورد نيازتان را در موعدهاي مشخص که احتمال تخفيف وجود دارد، رصد کنيد.

بسياري از لوازمي که براي نيازهاي روزانه مصرف مي شوند، با پلاستيک و دورريزي بالا همراهند. تلاش کنيد تا حد امکان از لوازم مصرفي استفاده کنيد که داراي دوام و مدت بيشتري برايتان قابل مصرف است. شيوه اي در دنيا براي بازگرداندن لوازم چند بار مصرف به چرخه مصرف وجود دارد. به اطرافتان نگاه کنيد و ببينيد کدام لباسها، لوازم يا تجهيزات مي توانند کاربردي جديد پيدا کنند.

 در شرايطي که بيشتر افراد شاغل هستند شرايط همراه آوردن غذاي روزانه را ندارند و ناهار خود را از بيرون تهيه مي کنند، اما شايد با برنامه ريزي و دور کردن تنبلي بتوان غذا را به همراه آورد. اگر نمي توانيد بهتر است براي غذاي خود با رستوراني به طور دائمي طرف قرارداد شويد تا علاوه بر اطمينان از کيفيت غذا مشمول تخفيف مشتري دائم شويد.

يک قلک براي خودتان کنار بگذاريد؛ قلک فقط براي دوران کودکي شما نبوده و هنوز هم مي تواند با جمع کردن پول هاي کوچک شما، در زماني مبادا به داد شما برسد. اين قلک مي تواند يک ظرف کوچک باشد يا يک حساب بانکي غير از حساب حقوق ماهانه که هر ماه مبلغي را به آن واريز مي کنيد.

 در شرايط امروز که محدوديت درآمد داريم، بايد به سمت کالا هايي برويم که کشش درآمدي پايين تري دارند. بايد کالا هاي ضروري و کالا هايي را که سهم و اهميت آنها در سبد خانوار بالاست، در اولويت قرار دهيم و از کالا هاي تجملي و کالا هايي که قيمت تمام شده آنها نسبت به سطح درآمدمان بالاست، کمتر خريداري کنيم.