معاون اول رئيس جمهوري:

ايران به مقدار موردنياز  نفت  فروخته و به درآمدهاي  آن دست يافته است

معاون اول رئيس جمهوري گفت: آمريکا در تلاش است تا مهم ترين منبع درآمدي کشور يعني فروش نفت ايران را متوقف کند، اما خوشبختانه تاکنون توانسته ايم به مقدار موردنياز نفت بفروشيم و به منابع مالي آن دست يابيم.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني معاون اول رئيس جمهوري، اسحاق جهانگيري، روز شنبه (15 دي ماه) در ديدار با مديران شرکت هاي مرتبط با کشتيراني با بيان اينکه برنامه دشمنان ما شناسايي و تحريم گلوگاه هاي اصلي اقتصاد کشور است تا از اين طريق زندگي و معيشت مردم را در فشار و تنگنا قرار دهند، گفت: مهم ترين هدف گذاري آمريکايي ها اين است که جريان واردات کالا به کشور اعم از مواد اوليه توليد و کالاهاي اساسي مورد نياز مردم با مشکل روبه رو شود. وي افزود: در اين شرايط و در دوره تحريم، کشتيراني جمهوري اسلامي ايران به عنوان يکي از بخش هاي مهم اقتصاد کشور، بار سنگيني بر دوش دارد و در شرايطي که شرکت هاي کشتيراني خارجي به دليل تحريم، همکاري خود را با ايران قطع کرده اند، مسئوليت و بار مضاعفي بر دوش شرکت هاي داخلي قرار دارد تا روند واردات و صادرات کالا به دليل محدوديت در بخش حمل ونقل متوقف نشود.

معاون اول رئيس جمهوري تصريح کرد: آمريکا در تلاش است تا مهم ترين منبع درآمدي کشور يعني فروش نفت ايران را متوقف کند و به تصور خودشان مي خواستند مقدار فروش نفت ايران را به صفر برسانند که به فضل الهي موفق نشدند. جهانگيري تصريح کرد: مقدار صادرات غيرنفتي کشور به اندازه اي است که با درآمدهاي حاصل از آن، مي توان کشور را اداره کرد.

 

وزير امور خارجه:

ايران تامين کننده مطمئن نفت هند است

وزير امور خارجه گفت: ايران همواره تامين کننده مطمئن نفت براي هند بوده است و خواهد بود.

به گزارش ايرنا، محمدجواد ظريف، عصر روز دوشنبه (17 دي ماه) در فرودگاه دهلي نو درباره سفر سه روزه خود به هند گفت: تصميم گرفتيم از اين فرصت استفاده کنيم و همراه با هيئت بزرگ اقتصادي به ويژه از بخش خصوصي و هيئت سياسي و اقتصادي دولتي با مقام هاي مختلف هندي ديدار داشته باشيم.

وي با بيان اينکه روابط ايران با هند حتي پس از تحريم روابط خوبي است، افزود: يک توافق خوب بانکي با هندي ها داريم که پاييز امسال و پس از تحريم ها امضا شده است و اين توافق اين امکان را براي کشور فراهم مي کند که صادرات و واردات و ديگر نيازهاي مالي را از اين مسير تامين کند.

وزير امور خارجه تصريح کرد: حضور بسيار پررنگ بخش خصوصي در اين سفر نشان دهنده علاقه بخش خصوصي به استفاده از اين فرصت در شرايط تحريم هاي ظالمانه براي توسعه روابط است.

وي ادامه داد: زمينه هاي زيادي براي گسترش روابط دوجانبه ايران و هند وجود دارد که يکي از اين حوزه ها چابهار است. هندي ها به حضور در چابهار و در زيرساخت هاي ترانزيتي ايران علاقه مند هستند.

ظريف گفت: از آنجا که من و وزير خارجه هند رئيس کميسيون مشترک اقتصادي دو کشور نيز هستيم، در ملاقات با وي اين فرصت فراهم مي شود که در زمينه صادرات نفت گفت وگو کنيم.

 

تصويب کليات بودجه سال 98 در بخش انرژي

نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي از تصويب کليات لايحه بودجه سال 98 کل کشور در بخش انرژي، در اين کميسيون خبر داد. حسين اميري خامکاني با اشاره به نشست عصر روز يکشنبه (16 دي ماه) کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي گفت: در اين نشست کليات، بندها و تبصره هاي مرتبط با حوزه انرژي لايحه بودجه سال 98 کل کشور در کميسيون انرژي تصويب شد. وي افزود: در اين جلسه مقر شد هياتي متشکل از اعضاي منتخب از کميسيون انرژي در کميسيون تلفيق و روساي کميته هاي کميسيون انرژي، پيشنهادهاي خود را بررسي و آنها را اولويت بندي کنند. نايب رئيس کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه جزييات لايحه بودجه و پيشنهادهاي نمايندگان در حوزه انرژي تا پايان هفته بررسي، اصلاح و تغيير داده مي شود، تصريح کرد: پس از تصويب اين بخش ها نظر نهايي نمايندگان کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي هفته آينده به کميسيون تلفيق بودجه سال 98 ارجاع مي شود.

 

پيش بيني 1500 ميليارد تومان   بودجه   براي گازرساني 

عضو کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي گفت: در لايحه بودجه سال 98 براي قير رايگان 6 هزار ميليارد تومان و براي گازرساني به روستاهاي محروم 1500 ميليارد تومان بودجه اختصاص داده شده است. عبدالکريم حسين زاده با تاکيد بر اينکه کليات، بندها و تبصره هاي مرتبط با بخش عمراني کشور در کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي به تصويب رسيده است، گفت: تبصره يک بند (د) لايحه بودجه مربوط به گازرساني از محل چهارده و نيم درصد سهم وزارت نفت براي گازرساني به روستاهاي محروم از جمله روستاهاي استان سيستان و بلوچستان با پيشنهاد اختصاص بودجه 1500 ميليارد تومان به اين مهم به تصويب کميسيون عمران رسيد. اين عضو کميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه بقيه تبصره ها و بندهاي مرتبط با کميسيون انرژي نيز تا پايان هفته بررسي خواهند شد، افزود: تبصره 19 مربوط به واگذاري پروژه هاي عمراني نيز به عنوان يکي از مباحث مهم در لايحه بودجه به زودي درباره آن بحث و بررسي مي شود و در صورت لزوم اصلاح خواهد شد. 

 

حمايت مجلس از طرح هاي توسعه اي صنعت نفت

عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي گفت: قابل مشاهده است که مسير پيشرفت و توسعه صنعت نفت، گاز و پتروشيمي هيچگاه متوقف نخواهد شد و مجلس نيز از توسعه هرچه بيشتر اين صنعت حمايت خواهد کرد.

عزت الله يوسفيان ملا با تاکيد بر اينکه برنامه توسعه اي صنعت نفت ايران در هر شرايطي ادامه خواهد يافت، گفت: ما تحريم را پشت سر گذاشته ايم و با برنامه ريزي دقيق مقابل تهديدها و تحريم هاي ترامپ مي ايستيم.

وي افزود: توسعه صنعت نفت، گاز و پتروشيمي بايد در اولويت طرح هاي توسعه اي قرار گيرد و در اين مسير بخش خصوصي نيز مي تواند بيش از گذشته نقش آفرين باشد. اين عضو کميسيون برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي با بيان اينکه مجلس از طرح هاي توسعه اي صنعت نفت حمايت مي کند، تصريح کرد: قابل مشاهده است که مسير پيشرفت صنعت نفت کشور و توليد و صادرات، حتي در دوره تحريم نيز متوقف نخواهد شد. يوسفيان ملا عنوان کرد: تحريم ها ممکن است مشکلاتي بر سر راه توسعه ايجاد کند، اما ما به خوبي از چنين گذرگاه هايي عبور خواهيم کرد، کما اينکه به صفر رساندن صادرات نفت ايران نيز هيچگاه عملي نشده و در آينده نيز نخواهد شد.

 

بررسي  درآمدهاي نفتي در کميسيون برنامه و بودجه

شهباز حسن پوربيگلري، عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شوراي اسلامي نيز به نشست عصر ديروز کميسيون متبوع خود اشاره کرد و گفت: در اين نشست موضوع درآمدهاي نفتي و ارزي با حضور مسئولان سازمان برنامه و بودجه کشور بررسي شد.

 وي ادامه داد: اعداد و ارقام پيش بيني درآمدهاي نفتي براي سال آينده به نحوي است که بايد محرمانه بماند و نمي توان جزييات بيشتري از آن ارائه کرد، اما تصميم هاي گرفته شده براي درآمدهاي نفتي و ارزي از اهميت ويژه و مهمي براي کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات و کميسيون تلفيق بودجه مجلس برخوردار است.

 

عرضه 15 هزار تن ميعانات گازي در بورس انرژي

 بورس انرژي ايران، ميزبان عرضه بيش از 15هزار تن ميعانات گازي است. به گزارش بورس انرژي، رينگ داخلي اين بورس، روز دوشنبه (17 دي ماه) شاهد عرضه کالاهاي آيزوريسايکل، نفتاي سنگين تصفيه نشده، بلندينگ نفتا حلال 410 و حلال 404 پالايش نفت شيراز، حلال 402، 502 و 503 پتروشيمي بيستون، ميعانات گازي پالايش گاز ايلام و نيتروژن پتروشيمي مبين است. همچنين روز يکشنبه (16 دي ماه) کالاهاي آيزوريسايکل و حلال 402 پالايش نفت تهران در رينگ داخلي بازار فيزيکي عرضه شدند. در اين روز بيش از 2،530 تن فرآورده هيدروکربوري به ارزش بيش از 99 ميليارد و 375 ميليون ريال در بازار فيزيکي بورس انرژي ايران معامله شد.

 

  عرضه 6 ميليارد دلار در سامانه نيما  از سوي پتروشيمي ها

دبيرکل انجمن کارفرمايان صنعت پتروشيمي گفت: پتروشيمي ها به همه تعهدهاي خود براي عرضه ارز صادراتي عمل کرده اند، به گونه اي که از ابتداي امسال تا پايان هفته گذشته (14 دي ماه) 6 ميليارد و 650 ميليون دلار ارز از سوي پتروشيمي ها به چرخه اقتصادي کشور عرضه شد.

به گزارش ايرنا، احمد مهدوي ابهري با تشريح جزئيات عرضه ارز حاصل از صادرات پتروشيمي در چرخه اقتصاد کشور افزود: از مبلغ 6 ميليارد و 650 ميليون دلار عرضه شده، حدود 650 ميليون دلار مربوط به پيش از راه اندازي سامانه نيما و 6 ميليارد دلار نيز پس از راه اندازي سامانه نيما بوده است.

وي افزود: پيش بيني شده که پتروشيمي ها در سال 97 حدود 12 ميليارد دلار صادرات داشته باشند که تاکنون حدود 8,1 ميليارد دلار آن انجام شده است.

دبيرکل انجمن کارفرمايان صنعت پتروشيمي اظهار کرد: صنعت پتروشيمي از صادرات انجام شده، تاکنون 6 ميليارد و 650 ميليون دلار را به چرخه اقتصاد کشور تزريق کرده و حدود 1,5 ميليارد دلار نيز براي خريد و وارد کردن تجهيزات، کاتاليست ها و کالاهاي مورد نياز هزينه شده است.

مهدوي ادامه داد: تا پايان امسال، 4 ميليارد دلار ديگر صادرات پتروشيمي انجام خواهد شد که طبق تعهدها، ارز حاصل از آن به چرخه اقتصاد وارد مي شود.

دبيرکل انجمن کارفرمايان صنعت پتروشيمي تصريح کرد: رئيس کل بانک مرکزي نيز در گفته هاي خود، عمل کردن پتروشيمي ها به تعهدها در عرضه ارز صادراتي را تاييد کرده است.

مهدوي گفت: وزير نفت نيز بر روند صادرات پتروشيمي و عرضه ارز آنها در سامانه ارزي نيما نظارت دارد.

راهبرد اوپک در کاهش توليد نفت، حتي با وجود افت اخير در قيمت ها، براي اعضاي اين سازمان موفقيت آميز خواهد بود. به گزارش شبکه بلومبرگ، با توجه به افت قيمت نفت در ماه هاي پاياني سال 2018 ميلادي ممکن است به نظر برسد که راهبرد سازمان کشورهاي صادرکننده نفت (اوپک) براي تثبيت بازار نفت ناکام بوده است، اما در مهم ترين زمينه براي اعضاي اوپک، يعني درآمدهاي نفتي، اين راهبرد موفقيت آميز بوده است. قيمت نفت اکنون به همان حدود 50 تا 60 دلار در زمان آغاز توافق جهاني کاهش توليد نفت در سال 2017 ميلادي بازگشته است، زيرا توليد بي سابقه نفت در آمريکا و ضعف تقاضاي نفت، تلاش هاي اوپک را تا حدي خنثي مي کنند. اين سطح پايين تر از ميزاني است که بيشتر اعضاي اوپک براي تأمين بودجه خود به آن نياز دارند. براساس محاسبات بلومبرگ، ارزش اسمي توليد اوپک، بر اساس ميانگين قيمت سبد نفتي اوپک، در سال 2018 ميلادي با 33 درصد افزايش به 826 ميليارد دلار رسيد، زيرا کاهش توليد اوپک و متحدانش، ميانگين قيمت نفت را بالا برد. البته رقم واقعي درآمد، براساس ميزان نفت صادر شده و نه نفت توليد شده، کمتر از اين مبلغ اسمي خواهد بود. مشخص نيست که اين موفقيت در سال 2019 ميلادي ادامه مي يابد يا نه. قيمت ها در آغاز اين سال پرنوسان بوده اند. اگر سقوط قيمت نفت ادامه يابد، ممکن است اوپک باز هم توليد خود را کاهش دهد. اين احتمال نيز وجود دارد که همانند سال هاي 2015 و 2016 ميلادي، اوپک دوباره با حداکثر ظرفيت به توليد نفت بپردازد.

با اين همه، به نظر مي رسد بهترين رويه براي اوپک، پيگيري روند کنوني است. حتي اگر قيمت ها از سطح کنوني بالاتر نروند و اوپک در همه سال 2019 ميلادي کاهش توليد خود را ادامه دهد، درآمد اين سازمان بيش از دوره هاي پيشين خواهد بود.

 

افزايش قيمت نفت  با مذاکره تجاري آمريکا و چين

گفت وگوهاي بازرگاني آمريکا و چين از يک سو و کاهش توليد نفت اوپک از سوي ديگر، سبب شد قيمت نفت در معاملات روز دوشنبه (17 دي ماه) افزايش يابد. به گزارش خبرگزاري رويترز از سنگاپور، قيمت نفت امروز بيش از يک درصد افزايش يافت که دليل آن، خوش بيني به پايان جنگ تجاري آمريکا و چين و همچنين کاهش عرضه از سوي توليدکنندگان عمده نفت بوده است. ساعت هفت و 34 دقيقه روز دوشنبه (17 دي ماه)، قيمت هر بشکه نفت خام برنت با 69 سنت افزايش به 57 دلار و 75 سنت و قيمت شاخص دبليو تي آي آمريکا با 71 سنت افزايش به 48 دلار و 67 سنت رسيد. به دليل اميدواري به اينکه آغاز گفت وگوي بازرگاني نمايندگان آمريکا و چين از امروز مي تواند موجب پايان تنش ميان بزرگ ترين اقتصادهاي جهان شود، بازارهاي مالي جهان امروز شاهد رشد بودند.