وزير نفت انتصاب آيت الله آملي لاريجاني را تبريک گفت

وزير نفت در نامه اي، انتصاب آيت الله آملي لاريجاني را به سمت رياست مجمع تشخيص مصلحت نظام تبريک گفت. بيژن زنگنه، وزير نفت در نامه اي خطاب به آيت الله آملي لاريجاني، رئيس قوه قضاييه، انتصاب ايشان به رياست مجمع تشخيص مصلحت نظام و عضو فقهاي شوراي نگهبان را از سوي مقام معظم رهبري تبريک گفت. حضرت آيت الله خامنه اي، رهبر معظم انقلاب اسلامي، روز يکشنبه (نهم دي ماه)، در حکمي آيت الله آملي لاريجاني را به عنوان رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام و عضو فقهاي شوراي نگهبان منصوب کردند.

 

4500 ميليارد تومان اعتبار براي توسعه مخازن نفتي

مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت‎خيز جنوب ازاختصاص 4500 ميليارد تومان اعتباربراي توسعه پنج مخزن ازمخازن شرکت بهره برداري نفت و گاز مسجدسليمان خبر داد.

احمد محمدي درنخستين بازديد از شرکت‎هاي بهره‎بردار تابع مناطق نفت ‎خيزجنوب، کارخانه‎هاي بهره‎برداري و نمک‎زدايي هفت شهيدان و دو پروژه عام‎المنفعه شرکت بهره‎برداري نفت و گازمسجدسليمان گفت: مسجد سليمان افزون‎ بر ظرفيت‎هاي جغرافيايي و تاريخي، با بهره‎مندي از نسل نخست تاسيسات و تسهيلات صنعت نفت، ظرفيتي پنهان و نهفته به نام «توريسم صنعتي» هم دارد که مغفول مانده است.

وي تصريح کرد: با استفاده از راهکارها و تمهيدات مختلف بايد اين ظرفيت را به کار گرفت و از آن به منظور توسعه و اشتغال بهره‎برداري کرد. محمدي، سهم مسجدسليمان از طرح عظيم توسعه 28 مخزن را قابل توجه ارزيابي کرد و افزود: توسعه پنج مخزن ازمخازن تحت اختيار شرکت بهره‎برداري نفت و گازمسجدسليمان با تخصيص 4500 ميليارد تومان هم در برنامه‎اي دو ساله گنجانده شده است.

وي با بيان اين که در اجراي اين طرح، ظرفيت‎هاي بالفعل و بالقوه منطقه به کار گرفته مي شود، تصريح کرد: اين مهم، موجبات رونق کسب‎ و کار، همچنين توسعه شهري و روستايي درمنطقه را فراهم خواهد کرد و بي شک بخشي ازاين هزينه، صرف مسئوليت‎هاي اجتماعي و طرح‎هاي اولويت‎دار عمراني، فرهنگي و آموزشي منطقه خواهد شد. مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت‎خيز جنوب، همچنين دربازديد از دو پروژه پارک سياحتي تمبي ومرمت وبازسازي بيمارستان امام خميني (ره) صنعت نفت، برلزوم تداوم خدمات‎رساني به مردم و کارکنان سختکوش سرزمين «اولين‎هاي ايران» تاکيد کرد.

 

ساخت نخستين گل حفاري فوق سنگين در ايران

با تلاش متخصصان معاونت حفاري شرکت ملي مناطق نفت‎خيز جنوب براي نخستين بار گل حفاري فوق سنگين در ايران ساخته شد.

احمد محمدي، مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت‎خيزجنوب دراين باره گفت: به دليل افزايش فشار نامتعارف يکي از چاه‎هاي تحت راهبري در ميدان بي بي حکيمه، راهکارهاي مختلف براي کنترل و مهار چاه بررسي و سرانجام گل فوق سنگين به وزن 174pcf طراحي و ساخته شد.

وي افزود: سنگين‎ترين گل حفاري موجود، 164pcf است و براي مهار اين فشاربايد گلي سنگين‎تر را تزريق کنيم تابتواند فشاربيش از 2400Psi چاه را مهار کند و مانع فوران آن شود.

به گفته مديرعامل شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب، محاسبه وزن گل بايد دقيق باشد که افزون‎ بر جلوگيري از فوران چاه، به درون سازند نيز نفوذ نکند.

وي تصريح کرد: بر اين اساس ماده‎اي به نام «سي واي مکس» تهيه و گل مورد نظر با وزن 174pcf آماده شد که بتوانيم با استفاده از آن بر جريان چاه غلبه و آن را مهار کنيم.

محمدي ساخت گل حفاري فوق سنگين را از دستاوردهاي بزرگ معاونت حفاري شرکت ملي مناطق نفت خيز جنوب برشمرد و افزود: اين شرکت آمادگي دارد تا دانش ساخت و تزريق اين گل فوق سنگين را در اختيار ديگر شرکت‎هاي ايراني و خارجي که داراي مخازن پرفشارهستند، قرار دهد.

 

انتصاب  مشاور حقوقي شرکت ملي نفت

مديرعامل شرکت ملي نفت ايران درحکمي، زهرا گودرزي را به عنوان مشاور حقوقي خود منصوب کرد. درحکم مسعود کرباسيان خطاب به گودرزي آمده است: «نظر به شايستگي و تجارب ارزشمندتان در امور حقوقي، سرکار را به عنوان مشاور حقوقي مديرعامل منصوب مي نمايم. اميد است با اتکا به الطاف خداوند متعال در انجام امور محوله موفق و مؤيد باشيد.» گودرزي داراي دکتراي حقوق نفت و گاز از دانشگاه تهران و عضو اصلي هيئت مديره شرکت ملي نفت ايران است.

 

برگزاري کارگاه آموزشي استاندارد در نفت مناطق مرکزي

کارگاه آموزشي آشنايي با الزام‎هاي استاندارد ايزو 50001 با هدف ايجاد سيستم‎ها و فرآيندهاي لازم در سازمان‎ها به‎منظور بهبود عملکرد انرژي، بهره‎برداري و مصرف بهينه آن در شرکت نفت مناطق مرکزي ايران برگزار شد. غلامرضا نصيرايي، مديرتوليد شرکت نفت مناطق مرکزي ايران درباره نتايج اجرايي‎شدن اين استاندارد بين‎المللي در سازمان‎ها گفت: پياده‎سازي اين استاندارد، سبب کاهش انتشار گازهاي گلخانه‎اي، آثار زيست محيطي و هزينه‎هاي انرژي از طريق مديريت نظام‎مند مصرف انرژي مي‎شود. وي افزود: اين استاندارد بين‎المللي الزام‎هاي پياده‎سازي سامانه مديريت انرژي (EN MS) را مشخص مي کند تا براساس آن يک سازمان، توانايي توسعه و پياده‎سازي خط مشي انرژي، ايجاد اهداف کلان و خرد، همچنين برنامه‎هاي اجرايي را که با الزام‎ها و اطلاعات قانوني بهره‎برداري انرژي مرتبط است، داشته باشد. نصيرايي تصريح کرد: اين استاندارد بر اساس چرخه بهبود مستمر شامل برنامه‎ريزي، اجرا، بررسي و اقدام کنترل مي‎شود. مديرتوليد شرکت نفت مناطق مرکزي ايران درباره سامانه مديريت انرژي گفت: اين سامانه مجموعه‎اي از عناصر به ‎هم وابسته يا در تعامل براي ايجاد يک خط مشي انرژي، اهداف انرژي، همچنين فرآيندها و روش‎هاي اجرايي براي دستيابي به اين اهداف است.  خط مشي انرژي بايد تعهد سازمان را براي دستيابي به بهبود عملکرد انرژي نشان دهد. خط مشي انرژي بايد مستندسازي شود و به تمام سطوح سازمان انتقال يابد و مرتب بازنگري و روزآمد شود. نصيرايي درباره الزام‎هاي سامانه مديريت انرژي گفت: اين الزام‎ها شامل الزام‎هاي عمومي، مسؤوليت مديريت، خط مشي انرژي، طرح‎ريزي انرژي، اجرا و عمليات، بررسي و بازنگري مديريت است.

 

پايش منطقه عملياتي پارسيان با هدف پايداري سوخت زمستاني

منطقه عملياتي پارسيان با هدف توليد پايدار سوخت زمستاني ازسوي مديرعامل و جمعي از مديران ورؤساي ادارات ستادي شرکت بهره‎برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي در اين منطقه، بررسي و پايش شد. حميد ايزدي، مديرعامل شرکت بهره برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي در بازديد از نواحي عملياتي منطقه پارسيان، وضع توليد و تامين پايدار سوخت زمستاني را بررسي کرد.

در روز نخست اين بازديد، شرايط توليد و انتقال گاز در مرکز تفکيک خيرگو و ميدان گازي شانول بررسي و مسائل مربوط به توليد و شرايط شغلي و معيشتي کارکنان اين ناحيه ارزيابي شد.

در روز دوم اين بازديد، شرايط توليد و انتقال گاز از مرکز جمع‎آوري و انتقال گاز شماره 1 و 2، دکل‎هاي مخابراتي، انبار کالا، خطوط لوله، کارگاه مرکزي تعميرات، اچ‎اس‎اي، کمپ اداري رفاهي تابناک و کمپ اداري رفاهي لامرد، بررسي شد.

کارکنان ناحيه عملياتي تابناک در نشستي، مسائل و چالش هاي عملياتي و پرسنلي خود را مطرح و براي رفع آنها راهکارهايي ارائه کردند.

ايزدي در اين بازديد بر رعايت سلسله مراتب اداري، تمرکز بر حرفه‎اي‎ گرايي در کار، حفظ يکپارچگي سازماني، اخلاق مداري، مصرف بهينه با حفظ کيفيت خدمات ارائه شده به کارکنان و... با هدف انجام تعميرات اساسي تجهيزات در شرايط ايمن و زودتر از موعد مقرر تاکيد کرد.

منطقه عملياتي پارسيان، يکي از بزرگ‎ترين مناطق پنج گانه عملياتي تابع شرکت بهره‎برداري نفت و گاز زاگرس جنوبي است که بخش عظيمي از سوخت گازي کشور را تأمين مي‎کند.

 

حفاري 105 حلقه چاه‎ نفت و گاز در 9 ماه امسال

سرپرست معاونت عمليات حفاري شرکت ملي حفاري از حفر و تکميل 105 حلقه چاه‎ نفت و گاز در 9 ماه امسال خبر داد.

محمد آل‎خميس گفت: متخصصان و کارکنان عملياتي شرکت ملي حفاري ايران در اين بازه زماني موفق به ثبت 142 هزار و 450 متر حفاري در بخش‎هاي خشکي و دريا شده اند.  وي افزود: از تعداد چاه‎هاي حفر شده، 47 حلقه توسعه‎اي و 58 حلقه تعميري است که 73حلقه آن در گستره عملياتي شرکت ملي مناطق نفت‎خيزجنوب و دو حلقه در حوزه شرکت نفت مناطق مرکزي ايران حفر و تکميل شده است. آل‎خميس گفت: 6 حلقه چاه در مناطق عملياتي شرکت نفت فلات قاره، 14 حلقه در طرح‎هاي توسعه‎اي شرکت مهندسي و توسعه نفت (متن) و 10 حلقه چاه نيز در قالب پروژه‎اي حفاري و تکميل شده است. سرپرست معاونت عمليات حفاري شرکت ملي حفاري ايران اظهار کرد: از مجموع تعداد چاه‎ها و متراژ حفاري، هفت حلقه چاه و 15 هزار و 551 متر حفاري در آذرماه انجام شده است. وي افزود: دراين مدت، عمليات حفاري دوحلقه چاه اکتشافي نيزبا به کارگيري دکل‎هاي حفاري 32 و33 فتح در دو منطقه خنج (استان فارس) و شادگان (استان خوزستان) آغاز شد، اين در حالي است که هم‎اکنون دستگاه 74 فتح شرکت ملي حفاري ايران براي حفر يک حلقه چاه اکتشافي ديگر براي مديريت اکتشاف شرکت ملي نفت ايران آماده مي‎شود. آل‎خميس گفت: به همت کارکنان اين شرکت در بخش‎هاي عملياتي، فني و پشتيباني در 9 ماه امسال، حفاري 10 حلقه چاه، 79 روز زودتر از برنامه پيش‎بيني شده از سوي کارفرما تکميل شد که يک حلقه آن، آذرماه چهار روز جلوتر از برنامه تحقق يافت. سرپرست معاونت عمليات حفاري شرکت ملي حفاري ايران تصريح کرد: هم‎اکنون 72 ريل حفاري سبک، سنگين و فوق سنگين درمالکيت شرکت ملي حفاري است که از اين تعداد 69 دکل خشکي و سه دکل دريايي هستند.

 

مشبک‎کاري چاه به روش TCP

مديرخدمات ويژه شرکت ملي حفاري ايران نيز از تحقق عمليات مشبک‎ کاري يک حلقه چاه به روش TCP به متراژ 118 متر با استفاده از گان‎هاي چهار و يک دوم اينچ خبر داد. علي دقايقي گفت: اين عمليات براي نخستين‎بار در چنين متراژي با موفقيت انجام شد. وي افزود: در اين عمليات که روي چاه شماره 466ميدان نفتي مارون در مناطق نفت‎خيز جنوب در موقعيت استقرار دستگاه حفاري 80 فتح انجام شد، يک هزار و 75 گلوله با کاربست 18 عدد، گان با رعايت کامل نکات ايمني و دستورعمل‎هاي کار با مواد منفجره استفاده شد. مديرخدمات ويژه شرکت ملي حفاري گفت: پيش ازاين در مشبک ‎کاري چاه‎ها، گان‎هاي سايز دو و هفت هشتم و سه و سه هشتم اينچ با متراژ 120 تا 130متر به کار گرفته مي‎شد و استفاده از گان‎هاي چهار و يک دوم اينچ تا 90 متر مدنظر قرار داشت. مديرخدمات ويژه شرکت ملي حفاري ايران گفت: به روال معمول مشبک‎کاري اين متراژ با اندازه‎هاي پيش گفته در دو تا سه مرحله انجام مي‎شد که با تحقق اين عمليات، از اين پس با موافقت شرکت‎هاي متقاضي گان‎هاي چهار و يک دوم اينچ استفاده خواهد شد. وي توضيح داد: به‎کارگيري اين روش افزون‎ بر کاهش زمان عمليات، صرفه‎جويي در هزينه‎ها و تحقق يک مرحله‎اي عمليات که به تقريب هر نوبت آن سه روز به طول مي‎انجامد، سبب رضايتمندي کارفرما مي‎شود. مشبک‎کاري چاه‎هاي نفت و گاز جزء عمليات تکميلي چاه به شمار مي رود. گلوله مشبک‎کاري يک نوع گلوله انفجاري است که آزاد شدن آني و لحظه‎اي انرژي ذخيره شده در آن، کليد قدرتمند اين سامانه براي نفوذ در مخازن نفت و گاز است.

فشار شديد ضربه روي لوله جداري و سازند چاه بر استحکام لوله جداري و سازند غلبه مي کند و در سازند چاه حفره ايجاد مي شود که از اين حفره‎ها نفت يا گاز جريان دارد.

 

ايمني فرودگاه خارک افزايش يافت

سرپرست شرکت پايانه هاي نفتي ايران با اشاره به اهميت بسيار بالاي فرودگاه شهداي جزيره خارک گفت: الزام‎هاي فرودگاهي و ايمني زميني فرودگاه خارک افزايش يافت.

عباس اسدروز در نشست بررسي وضع فرودگاه جزيره خارک تصريح کرد: فرودگاه شهداي جزيره خارک، يکي از مهم‎ترين و راهبردي ترين فرودگاه‎هاي کشور در حوزه حمل‎ونقل هوايي است و از لحاظ لجستيک، نقش مهم و تاثيرگذاري در اين جزيره دارد. وي ادامه داد: در 9 ماه امسال بيش از سه هزار و 600پرواز در فرودگاه جزيره خارک بدون حادثه و با ايمني کامل انجام شده است و اين نشان از توان بالاي کارکنان زميني و عملياتي شرکت پايانه‎هاي نفتي ايران در حوزه فرودگاه اين جزيره دارد.

به گفته وي، همچنين در 9 ماه گذشته بيش از 169 هزار مسافر و بيش از دو ميليون و 700 هزار کيلوگرم بار با بالاترين استاندارد هاي روز جا به جا شده است.

در ادامه، اصلان کاظم‎پور، مشاور هوانوردي، هواپيمايي و فرودگاهي وزارت نفت گفت: در بازيدها و مميزي فرودگاه شهداي جزيره خارک، گام‎هاي موثري در زمينه رعايت الزام‎هاي فرودگاهي و ايمني زميني فرودگاهي برداشته شده است و روند رو به رشدي را در فرودگاه جزيره خارک مي‎توان مشاهده کرد.

همچنين ماني عبدالله‎زاده، مدير بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي) شرکت ملي نفت ايران، درباره اهميت و ارتقاي ايمني زميني فرودگاه هاي ملکي شرکت ملي نفت ايران گفت: رعايت استانداردهاي بين‎المللي سازمان هواپيمايي کشوري و تلاش براي ايجاد يک نظام‎نامه نوين سازماندهي مشاغل آتش‎نشاني و تصدي‎گري ايمني صنعت نفت، نيازمند يک برنامه مدون و اجرايي است.

 

حذف کالابرگ در 80 فروشندگي  نفت سفيد 

مدير شرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ايلام گفت: طرح توزيع الکترونيکي نفت سفيد با زيرساخت بانکي و حذف کالابرگ در 80فروشندگي نفت سفيد استان ايلام آغاز شده است. علي اصغر چاغروندي افزود: با انعقاد تفاهم نامه اي بين اين شرکت و اداره کل پست استان، هم اکنون ويرايش اطلاعات سرپرست خانوارها در دفاتر پستي استان براي دريافت سهميه نفت سفيد الکترونيکي با زيرساخت بانکي، قابل انجام است. وي با قدرداني از تلاش شبانه روزي کارکنان اين شرکت در اجراي طرح توزيع الکترونيکي نفت سفيد تصريح کرد: سال گذشته، کارکنان ستادي و عملياتي اين منطقه، در مدت سه ماه با حضور در روستاهاي فاقد گاز طبيعي، اطلاعات خانوارهاي نفت سفيدسوز را جمع آوري و در سامانه تجارت آسان ثبت کردند. مديرشرکت ملي پخش فرآورده هاي نفتي منطقه ايلام سهولت در ثبت نام سرپرست خانوار در دفاتر پستي استان را از مزاياي اين طرح عنوان و اعلام کرد: متقاضيان مي توانند با مراجعه به دفاتر پستي، نسبت به روزآوري کدپستي و کارت بانکي اقدام کنند. چاغروندي، صرفه جويي در زمان، کاهش هزينه ها، توزيع عادلانه، امکان کنترل آني تراکنش ها و جلوگيري از سوءاستفاده احتمالي و عرضه خارج از شبکه را از ديگر مزاياي اجراي طرح توزيع الکترونيکي نفت سفيد با زيرساخت بانکي برشمرد.

 

تعويض تجهيزات  مشعل هاي منطقه لاوان

نازل ها، صافي ها و سيم هاي مهارکننده کششي، مشعل گاز برج بوت و مخزن اتمسفريک منطقه لاوان تعويض شد. با تلاش واحد هاي بهره برداري خشکي، بهداشت، ايمني و محيط زيست (اچ اس اي)، تعميرات مکانيک و بازرسي فني منطقه لاوان، عمليات تعويض نازل ها، صافي ها و سيم هاي مهارکننده کششي مشعل گاز برج بوت و مخزن اتمسفريک در کمترين زمان ممکن و بدون حادثه انجام شد.

 در زماني‎که کمپرسور گاز گردشي از سرويس خارج مي شود، حجم زيادي گاز همراه نفت به محيط اطراف انتشار مي يابد که بسيار خطرناک است. به‎اين منظور به دليل گرفتگي شديد صافي هاي مسير گاز پايلوت و پوسيدگي نازل هاي مربوط به مشعل گاز بوت، انجام عمليات تعويض نازل ها، صافي ها و سيم هاي مهارکننده کششي در دستور کار قرار گرفت.

با توجه به حساسيت موضوع و پوسيدگي وايرهاي نگهدارنده مشعل، با فوريت و با هماهنگي هاي لازم، مسير نفت در کارخانه سلمان پس از برج هاي عريان ساز مستقيم به مخازن ذخيره نفت کنار گذر منتقل و پس از ايمن سازي مسير گاز، تعويض صافي ها، نازل ها و سيم هاي مهارکننده کششي مشعل برج بوت با استفاده از امکانات موجود، همراه با تعويض اين سيم ها در مخزن اتمسفريک به علت پوسيدگي آغاز شد.

پس ازپايان عمليات، مسير نفت به حال عادي برگشت و مشعل هاي بازسازي شده دوباره فروزان شدند.