گفت و گوي «مشعل» با مديرعامل بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان

ستاره خلیج فارس روی ریل توسعه

 

 

سميه راهپيما- پالايشگاه ستاره خليج فارس در سال 1385 با هدف طراحي، مديريت، تامين منابع مالي، احداث، بهره برداري و نگهداري از پالايشگاه ميعانات گازي و با چشم انداز دستيابي به جايگاه نخست توليد بنزين در کشور و تبديل شدن به يکي از اصلي ترين صادرکننده هاي بنزين در منطقه خاورميانه به ثبت رسيد.  ماموريت اين شرکت، بهبود مستمر کيفيت فراورده هاي توليد شده براي کاهش آلايندگي و توليد فراورده هاي نفتي با بهره گيري از دانش فني بر اساس استانداردهاي موجود روز دنياست.

در اين زمينه محمدعلي دادور، مديرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس مي گويد: «مهم ترين فعاليت اين شرکت، کسب فناوري هاي جديد در طراحي، ساخت و اجراي قسمت هاي مختلف پالايشگاه، بهره برداري مناسب از ذخيره ميعانات گازي و ارائه پاسخ به نياز روزافزون محصولات استحصالي از پالايشگاه است.» به گفته او «بيش از 70 تا 80 درصد تجهيزات اين پالايشگاه، با تکيه بر توان داخلي ساخته شده است. نيروهاي اين پالايشگاه بسيار جوان و تلاشگر هستند و توانسته اند به دانش فني راه اندازي و بهره برداري از کمپرسورهاي زيمنس دست يابند، ضمن آنکه در سال هاي اخير، ساخت کاتاليست هاي واحدهاي بنزين سازي در انحصار تعداد معدودي از شرکت هاي انگليسي، فرانسوي و آمريکايي قرار داشت و اين شرکت ها اجازه دستيابي به دانش ساخت را به هيچ کشوري نمي دادند؛ اما کشورمان با وجود تحريم ها و با تلاش جوانان در شرکت هاي دانش بنيان و اتکا به نبوغ خود توانستند اين دانش را بومي سازي و ايران را از وابستگي بي نياز کنند. همچنين براي سيستم داخلي از نيروهاي خارجي استفاده نکرده ايم. تجهيزاتي را که وارد کرده بوديم، با تکيه بر دانش فني خودمان نصب شده و با اين کار صرفه جويي اقتصادي داشتيم.»

صرفه جويي 17 ميليون دلاري با راه اندازي فاز 3

مديرعامل   پالايشگاه ستاره خليج فارس، صرفه جويي اقتصادي را به دو بخش عدم استفاده از نيروهاي خارجي و جلوگيري از خروج ارز تقسيم مي کند و مي گويد: «هر فرد خارجي که وارد پالايشگاه مي شود، روزانه بين يک هزار تا يک هزار و 500 دلار علاوه بر هزينه هاي اسکان، غذا، پرواز و... براي شرکت بار مالي دارد که اکنون با تکيه بر توان داخلي توانسته ايم در اين زمينه صرفه جويي داشته باشيم، ضمن آنکه با خودکفايي در توليد بنزين توانستيم از خروج روزانه 12 تا 13 ميليون دلار جلوگيري کنيم که اين ميزان با راه اندازي فاز 3 به 16 تا 17 ميليون دلار در روز خواهد رسيد.»

توجه به مسائل زيست محيطي

کاهش آلايندگي هاي محيط زيستي و خودکفايي کشور در تامين فراورده هاي راهبردي انرژي، از مهم ترين دستاوردهاي اين پالايشگاه به شمار مي رود. به گفته دادور، «پالايشگاه ميعانات گازي ستاره خليج فارس در سه train، با ظرفيت پالايش روزانه 360 هزار بشکه ميعانات گازي حاصل از پالايشگاه عسلويه و توليد 36 ميليون ليتر بنزين در روز به عنوان بزرگترين پالايشگاه ميعانات گازي جهان شناخته مي شود. اين پالايشگاه با ايجاد ارزش افزوده بيشتر بر ميعانات گازي به دست آمده از ميدان مشترک پارس جنوبي و جلوگيري از خام فروشي و تبديل آن به محصولات باارزش (بر اساس استاندارد يورو 5) کشور را در توليد انواع سوخت از جمله بنزين، نفت گاز و سوخت جت خودکفا کرده است، ضمن آنکه اين پالايشگاه به دليل توليد محصولات منطبق بر استانداردهاي محيط زيستي، سهم بسزايي در ارتقاي شاخص هاي زيست محيطي دارد.» بر اساس استاندارد يورو 5، مقدار گوگرد بنزين توليدي بايد کمتر از 10 پي پي ام، مقدار آروماتيک کمتر از 35 درصد و مقدار بنزن کمتر از يک درصد باشد. در اين زمينه مديرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس مي گويد: «ميزان گوگرد بنزين توليدي در پالايشگاه ستاره خليج فارس، کمتر از نيم پي پي ام، بنزن در حدود 0.6 پي پي ام و آروماتيک حدود 29 پي پي ام و کيفيت بنزين توليدي اين پالايشگاه به لحاظ ميزان گوگرد، بنزن و آروماتيک آن که يکي از مهم ترين پارامترهاي آلوده کننده هواست، مطابق استاندارد يورو 5 است.» دادور در ادامه مي افزايد: «روزانه 12 ميليون ليتر گازوييل با استاندارد يورو4  وهزار تا يک هزار و 200 تن گاز مايع در اين پالايشگاه توليد مي شود. براساس تدابير انديشيده شده، مقدار گازوييل توليدي در پالايشگاه تا پايان امسال به 14 تا 16 ميليون ليتر در روز خواهد رسيد.»

بهره مندي 70 درصدي از نيروهاي بومي

در ماده 47 قانون برنامه ششم توسعه آمده است: «کليه دستگاه هاي اجرايي از جمله وزارتخانه هاي نفت و نيرو و سازمان انرژي اتمي و بنگاه هاي اقتصادي، نهادهاي عمومي غيردولتي مکلفند در طول اجراي قانون برنامه، در طرح هاي (پروژه هاي) خود و در شرايط برابر به پيمانکاران بومي واجد شرايط استاني اولويت دهند و در قرارداد با کليه شرکت ها و پيمانکاران، اولويت با به کارگيري نيروهاي بومي استاني (در شرايط برابر از نظر علمي و تجربي و با اولويت محل سکونت نزديک تر) را درج و بر حسن اجراي آن نظارت کنند.» ضمن آنکه در اين قانون آمده است: «به هنگام نياز پيمانکار به نيروي انساني، پيمانکار مکلف است همزمان از اداره کار شهرستان و اداره کل کار استان محل اجراي طرح، با ارسال مشخصات نيروهاي مورد نياز خود (مانند مشخصات مهارتي، صلاحيت حرفه اي، سن، مدرک تحصيلي و نظاير آن) درخواست معرفي نيروهاي واجد شرايط بومي   کند  و تنها در صورتي که پيمانکار نتواند افراد مورد نياز خود را از بين نيروهاي معرفي شده ادارات کار (ابتدا از شهرستان و سپس از استان محل اجراي پروژه)، (در شرايط برابر از نظر علمي و تجربي و با اولويت محل سکونت نزديک تر) انتخاب کند، مجاز به بکارگيري نيروهاي واجد شرايط از ديگر مناطق است.» بر اين اساس مي توان گفت که شرکت نفت ستاره خليج نيز از اين موضوع مستثنا نبوده است.  به گفته دادور « اين شرکت بيش از 10 هزار نيرو دارد که از اين تعداد، 7 هزار نفر در بخش پروژه فعاليت دارند که نزديک به 50 درصد آنها بومي هستند. 3 هزار نفر ديگر نيز در فازهاي پالايشگاه فعاليت مي کنند که 70 درصد بومي بوده و قصد داريم تا پايان سال 30 درصد باقي مانده را نيز به نيروهاي مقيم اختصاص دهيم.»

تبديل نيروهاي تازه کار به کارآزموده

پالايشگاه ستاره خليج فارس با هدف ايفاي مسؤوليت هاي اجتماعي خود نيز احداث بيمارستان 270 تخت خوابي، تعمير و تجهيز مدارس، حمايت از گروه هاي هنري، برگزاري نمايشگاه کتاب، حمايت از تيم هاي ورزشي و کمک به مساجد را در برنامه خود دارد. دادور در اين زمينه مي گويد: «بيمارستان 270 تخت خوابي ستاره خليج فارس با هدف ارتقاي سطح سلامت، بهداشت و درمان استان هرمزگان احداث خواهد شد، به اين منظور ساخت و تجهيز بيمارستان را به عهده داريم و تامين پزشک نيز با دانشگاه علوم پزشکي است. اين بيمارستان تا سال 1398 افتتاح خواهد شد. اميدوارم اين اقدام بتواند دغدغه درماني مردم بندرعباس و استان هرمزگان را کاهش دهد و بتوانيم با تلاش، رسالت خود را عملي کنيم. تلاش مي کنيم با سودآوري اين پالايشگاه، منفعت آن به مردم اين منطقه نيز برسد. در همين زمينه، به موضوع مسؤوليت هاي اجتماعي توجه ويژه داريم.»  مديرعامل پالايشگاه ستاره خليج فارس در پايان خاطرنشان مي کند: «اشتغالزايي اين پالايشگاه براي مسؤوليت اجتماعي، بزرگترين خدمت به اين منطقه است که توانسته نيروهاي جوان و تازه کار را در کمتر از دو سال به نيروهاي کارآزموده و مجرب تبديل کند.»